abonnement Unibet Coolblue
pi_194975956


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaďsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaďsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m˛.

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaďsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_194975972
quote:
0s.gif Op woensdag 9 september 2020 18:54 schreef Polleke83 het volgende:
Vraagje: ik ga binnenkort panelen landscape leggen. Kan/mag dit ook gewoon op horizontale profielen?
Ja, dat kan. Wel moet je rekening houden met het feit dat panelen minder breed dan lang zijn, dus dat de profielen niet te ver uit elkaar liggen.
Brutal. Fucking. Metal.
pi_194984865
Hoeveel zonnepanelen wilt u hebben?



Voor de koude winters nog een tank aardgas en 5000 kilo hout
  donderdag 10 september 2020 @ 13:45:24 #4
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_194985826
Ik tel er precies 68.
Wie zou hier nou wonen :)
Tot nooit .......
pi_195094693
De verwachte jaaropbrengst van mijn 6 panelen (310 Wp elk) zou volgens de leverancier/installateur 1712 kWh zijn.

Dat getal heb ik vandaag, na 7,5 maanden, al bereikt *O*
Valt me niks tegen, en dan hebben we nog 4,5 maanden te gaan tot een vol jaar. En de herfst en de winter kennen doorgaans ook genoeg zonnige dagen.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_195094904
quote:
1s.gif Op woensdag 1 juli 2020 13:29 schreef laziness het volgende:

[..]

Dat is best optimistisch volgens mij.
Ik zit nu in 5 jaar tijd op zo’n 1.07/1.08 rendement elk jaar en dat is in dit topic aan de hoge kant heb ik gezien. Nu woon ik in het westen en daar zijn ook net wat meer zonuren op jaarbasis gemiddeld genomen.
7000kwh zal idd wel lastig worden. Zit nu op 5779kwh, dus moet ik 1221kwh in 3.5maand, oftewel 348kwh per maand. Ik ben bang dat november en december te weinig gaat doen, dat was vorig jaar 181 en 144kwh.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_195122913
quote:
0s.gif Op woensdag 16 september 2020 18:49 schreef StateOfMind het volgende:
De verwachte jaaropbrengst van mijn 6 panelen (310 Wp elk) zou volgens de leverancier/installateur 1712 kWh zijn.

Dat getal heb ik vandaag, na 7,5 maanden, al bereikt *O*
Valt me niks tegen, en dan hebben we nog 4,5 maanden te gaan tot een vol jaar. En de herfst en de winter kennen doorgaans ook genoeg zonnige dagen.
Hmpf dat haal ik met m'n 9 panelen (250 Wp dacht ik) niet eens. Wel apart dat het zoveel kan verschillen... en mijne staan als het goed is optimaal (plat dak). Kan dat verschil ontstaan doordat mijn panelen al 8 jaar oud zijn?
Facts don't care about your feelings
pi_195124011
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 09:01 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Hmpf dat haal ik met m'n 9 panelen (250 Wp dacht ik) niet eens. Wel apart dat het zoveel kan verschillen... en mijne staan als het goed is optimaal (plat dak). Kan dat verschil ontstaan doordat mijn panelen al 8 jaar oud zijn?
Wat is de hellingshoek? Mijn panelen op het platte dak (die maar op 10 graden liggen) doen het beduidend minder dan mijn panelen op het schuine dak op 35 graden ofzo. Ja, in de zomermaanden doen die platte panelen het beter door de hoge zonnestand, maar over het gehele jaar dus niet.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_195124047
9*250 = 2250wp - 8% degradatie = 2070 wp
6*310 = 1860wp

@YoshiBignose je zou verwachten dat jou installatie nog steeds in de buurt van 1900 KWH op jaar basis zou opwekken.... aangenomen ideale omstandigheden.
Kijk je naar je Electriciteits meter/jaarrekening of kijk je op de omvormer ?
pi_195127093
Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw...en er waait een windje en het is niet heet. Goed opbrengstweer dit!
Wij gaan nu langzaam ontdekken wat onze extra panelen buiten de zomer opbrengen, tot nu toe zie ik toppen die zo'n 2,5 kwh hoger liggen dan vorig jaar rond deze tijd. Onze jaaropbrengst van vorig jaar is er aan (en dat met pas 3,5 maanden extra opbrengst). We stappen over een week of 3 ook weer vrolijk over naar de volgende leverancier, nu eentje die wel rekening houdt met dal en normaal, opladen van de elektrische auto stemmen we daar dan op af. Ik vond de extra opbrengst bij PowerPeers (van de stroom die 'over' was) best tegenvallen. Dat heeft me eigenlijk amper wat geld opgebracht.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195127761
quote:
0s.gif Op donderdag 10 september 2020 13:45 schreef Speekselklier het volgende:
Ik tel er precies 68.
Wie zou hier nou wonen :)
:D
pi_195129281
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 10:14 schreef Patroon het volgende:

[..]

Wat is de hellingshoek? Mijn panelen op het platte dak (die maar op 10 graden liggen) doen het beduidend minder dan mijn panelen op het schuine dak op 35 graden ofzo. Ja, in de zomermaanden doen die platte panelen het beter door de hoge zonnestand, maar over het gehele jaar dus niet.
Die weet ik inderdaad niet, dan moet ik dan meten.

quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 10:16 schreef namliam het volgende:
9*250 = 2250wp - 8% degradatie = 2070 wp
6*310 = 1860wp

@:YoshiBignose je zou verwachten dat jou installatie nog steeds in de buurt van 1900 KWH op jaar basis zou opwekken.... aangenomen ideale omstandigheden.
Kijk je naar je Electriciteits meter/jaarrekening of kijk je op de omvormer ?
Jaarrekening. Heb nu een nieuwe omvormer want de oude was stuk gegaan en wifi werkte daar nooit goed op dus heb geen gegevens vanuit de omvormer.
Facts don't care about your feelings
pi_195129341
Jaarrekening? Dan is je directe eigen verbruik niet meegeteld, je werkelijke opbrengst ligt dus hoger.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195129376
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:34 schreef YoshiBignose het volgende:

[..]

Die weet ik inderdaad niet, dan moet ik dan meten.
[..]

Jaarrekening. Heb nu een nieuwe omvormer want de oude was stuk gegaan en wifi werkte daar nooit goed op dus heb geen gegevens vanuit de omvormer.
Je kan de opbrengst alleen direct uit / aan de omvormer uitlezen.

Er is altijd stroom die direct in je huishouden verdwijnt (het genoemde "eigen verbruik") en dat telt niet mee op je slimme meter. Dat kan wel zo'n 25 tot 35% van het totaal zijn.
pi_195129436
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Facts don't care about your feelings
pi_195129465
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:43 schreef YoshiBignose het volgende:
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Koelkast, diepvries, standby apparatuur, ventilatiesysteem, etc.

En weekenden zijn ook nog 29% van je week...
pi_195129467
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:43 schreef YoshiBignose het volgende:
Ja maar als ik dat zo schat met gemiddeldes kom ik er ook niet op. In principe zou dat eigen verbruik hoger kunnen zijn als je veel doet als je panelen het meest opleveren toch? Maar ik ben er overdag toch zelden.
Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
pi_195129548
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:44 schreef skrn het volgende:

[..]

Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
Klopt, zelfs als je maar 1kWh per dag verbruikt uit de panelen (continu verbruik van zo'n 100Watt), is dat op jaarbasis al zo'n 320kWh (kortste / donkerste winterdagen niet meegerekend) en in dit geval al 17% van de jaaropbrengst die je "mist" in je overzicht.
pi_195130270
En hoe kleiner het systeem hoe groter het directe gebruik zal zijn.... In de winter maanden kan zomaar 100% van je opgewekte energie naar direct verbruik gaan.

Is ook geheel afhankelijk van wat je thuis doet als je er niet bent, kan je prima een server park hebben draaien of misschien is je vrouw thuis en wordt de EV opgeladen? Of maakt zij gebruik van de zonnebank. Of andere groot stroom verbruikers die je laat draaien ondanks dat je er niet bent, bijvoorbeeld een was op een timer?
pi_195130821
Ik heb een systeem dat overgedimensioneerd is voor mijn huidige gebruik. Heb al rekening gehouden met de toekomst. Zoals een warmtepomp of gezinsuitbreiding. Daardoor vertekent het een beetje: Van mijn verbruik is ongeveer 1/3 directe afname van zonne-energie die de meter niet registreert. De vaatwasser en wasmachine gaan meestal aan als de zon schijnt. Maakt nu niets uit behalve dat ik het gewend ben en weet hoeveel direct verbruik voor mij ongeveer haalbaar is.
pi_195134833
quote:
0s.gif Op vrijdag 18 september 2020 14:44 schreef skrn het volgende:

[..]

Vanzelfsprekend maar het altijd-aan gebruik van apparaten kan nog aardig doortikken.
Dat begrijp ik, maar dat is redelijk te schatten. Het interesseert me ook niet zoveel, de panelen zaten al op m'n huis toen ik het kocht dus alles is mooi meegenomen.

Ik ga deze maand overstappen en volgens de nieuwe leverancier komt m'n termijnbedrag uit op ¤110 per maand (gas/licht). Dat vind ik prima voor een 200m2 vrijstaande woning uit de jaren 60 :D
Facts don't care about your feelings
  vrijdag 18 september 2020 @ 20:00:51 #23
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_195135145
Ondanks het thuiswerken en gestegen verbruik lijken we af te stevenen op weer ongeveer evenveel opwek als verbruik.
Dat betekent dat het rendement dit jaar stijgt naar zo’n 110%.

Gaat best tegenvallen als ik straks weer moet gaan betalen aan een energieleverancier :P
Ik heb je lief mijn hele leven
  zondag 20 september 2020 @ 15:55:23 #24
223838 Adrenaline0182
The best is yet to come!
pi_195164473
Mijn nog nieuw te bouwen huis krijgt zes zonnepanelen meegeleverd...Op het noorden.... De aannemer gaf aan dit te doen wegens het straatbeeld. Ik vind dit nogal zonde....
  zondag 20 september 2020 @ 16:02:48 #25
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits' La
pi_195164574
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 15:55 schreef Adrenaline0182 het volgende:
Mijn nog nieuw te bouwen huis krijgt zes zonnepanelen meegeleverd...Op het noorden.... De aannemer gaf aan dit te doen wegens het straatbeeld. Ik vind dit nogal zonde....
Daar zou ik nooit mee akkoord gaan.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_195165410
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 16:02 schreef PzKpfw het volgende:

[..]

Daar zou ik nooit mee akkoord gaan.
Tja, projectbouw waarschijnlijk en als de EPC norm gehaald wordt heb je geen poot om op te staan.
Ligt bij de gemeente vast dat je niks op zuid mag leggen ivm straatbeeld? Zo nee,gewoon vragen om een grotere omvormer waar je na oplevering je panelen op zuid op kan aansluiten. Extra panelen zijn via de bouwer meestal ook veel duurder dan als je ze zelf koopt, dus de kosten kunnen nog weleens meevallen.

[ Bericht 0% gewijzigd door d.k. op 20-09-2020 16:53:30 ]
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  Moderator zondag 20 september 2020 @ 17:18:16 #27
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_195165894
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 16:47 schreef d.k. het volgende:

[..]

Tja, projectbouw waarschijnlijk en als de EPC norm gehaald wordt heb je geen poot om op te staan.
Ligt bij de gemeente vast dat je niks op zuid mag leggen ivm straatbeeld? Zo nee,gewoon vragen om een grotere omvormer waar je na oplevering je panelen op zuid op kan aansluiten. Extra panelen zijn via de bouwer meestal ook veel duurder dan als je ze zelf koopt, dus de kosten kunnen nog weleens meevallen.
Huh.
De gemeente wil dat je je houdt aan de EPC norm maar accepteert vervolgens niet dat de panelen zin hebben. Hoe haal je die EPC norm zonder een streepje zon.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_195166497
quote:
10s.gif Op zondag 20 september 2020 17:18 schreef Rene het volgende:

[..]

Huh.
De gemeente wil dat je je houdt aan de EPC norm maar accepteert vervolgens niet dat de panelen zin hebben. Hoe haal je die EPC norm zonder een streepje zon.
Op noord doen ze ook nog wel 50%

Maar wel zonde... zou zelf vlot uitbreiden op zuid.
pi_195168375
quote:
10s.gif Op zondag 20 september 2020 17:18 schreef Rene het volgende:

[..]

Huh.
De gemeente wil dat je je houdt aan de EPC norm maar accepteert vervolgens niet dat de panelen zin hebben. Hoe haal je die EPC norm zonder een streepje zon.
Omdat je die EPC ook op andere manieren kan halen, daarvoor ben je niet alleen afhankelijk van de panelen. Dus wrs zitten er andere dingen in het huis waardoor je het haalt. Ken het plan niet, maar wrs warmtepomp? Dan haal je de EPC maar betaal je behoorlijk veel voor de energie als je weinig panelen hebt.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195168607
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 17:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Op noord doen ze ook nog wel 50%

Maar wel zonde... zou zelf vlot uitbreiden op zuid.
Heel vlot zelfs, want anders is de BTW terugvragen een gedoe/niet lonend. Als je dat in 1 keer kan doen is het geen probleem.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  Moderator zondag 20 september 2020 @ 20:02:41 #31
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_195168613
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 19:49 schreef d.k. het volgende:

[..]

Omdat je die EPC ook op andere manieren kan halen, daarvoor ben je niet alleen afhankelijk van de panelen. Dus wrs zitten er andere dingen in het huis waardoor je het haalt. Ken het plan niet, maar wrs warmtepomp? Dan haal je de EPC maar betaal je behoorlijk veel voor de energie als je weinig panelen hebt.
Snap ik. Maar EPC technisch zijn zonnepanelen wel noodzakelijk. In veel gevallen.
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
  zondag 20 september 2020 @ 20:06:30 #32
223838 Adrenaline0182
The best is yet to come!
pi_195168674
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 19:49 schreef d.k. het volgende:

[..]

Omdat je die EPC ook op andere manieren kan halen, daarvoor ben je niet alleen afhankelijk van de panelen. Dus wrs zitten er andere dingen in het huis waardoor je het haalt. Ken het plan niet, maar wrs warmtepomp? Dan haal je de EPC maar betaal je behoorlijk veel voor de energie als je weinig panelen hebt.
Inderdaad een lucht water warmtepomp. Dat aangezicht kan me eigenlijk gestolen worden. Het klonk niet alsof er ruimte is voor onderhandeling over de locatie van de panelen....
  Moderator zondag 20 september 2020 @ 20:10:25 #33
72712 crew  Rene
Dabadee dabadaa
pi_195168740
Mn nieuwe huis moet EPC 0 hebben. Dus 24 panelen, wtw en luchtwaterpomp/
 | ❤ | Triquester... | ツ Met een accént aigu
pi_195168988
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 20:06 schreef Adrenaline0182 het volgende:

[..]

Inderdaad een lucht water warmtepomp. Dat aangezicht kan me eigenlijk gestolen worden. Het klonk niet alsof er ruimte is voor onderhandeling over de locatie van de panelen....
Moet je ook niet willen, zelf na oplevering leggen is goedkoper. Alleen even checken of het van de gemeente mag.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195177129
quote:
1s.gif Op zondag 20 september 2020 20:25 schreef d.k. het volgende:

[..]

Moet je ook niet willen, zelf na oplevering leggen is goedkoper. Alleen even checken of het van de gemeente mag.
Zijn er echt gemeentes die daar regels voor hebben?

Heb het eigenlijk niet gecontroleerd.
pi_195178030
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2020 20:06 schreef Adrenaline0182 het volgende:

[..]

Inderdaad een lucht water warmtepomp. Dat aangezicht kan me eigenlijk gestolen worden. Het klonk niet alsof er ruimte is voor onderhandeling over de locatie van de panelen....
Wie betaalt het huis eigenlijk? Het bouwbedrijf? :P
  maandag 21 september 2020 @ 16:19:50 #37
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_195181449
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 12:11 schreef skrn het volgende:

[..]

Zijn er echt gemeentes die daar regels voor hebben?

Heb het eigenlijk niet gecontroleerd.
het zijn vaak algemene regels.

zo mag ik geen zaken wijzigen aan de voorzijde (gemeente monument). Ze zijn bij mijtoch zichtbaar vanaf de voorkant (staan op plat dak). Maar ik gok dat de gemeente geen zonnepanelen gast verwijderen. Ze willen ook groen uitstralen.
Tot nooit .......
pi_195181537
quote:
1s.gif Op maandag 21 september 2020 16:19 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

het zijn vaak algemene regels.

zo mag ik geen zaken wijzigen aan de voorzijde (gemeente monument). Ze zijn bij mijtoch zichtbaar vanaf de voorkant (staan op plat dak). Maar ik gok dat de gemeente geen zonnepanelen gast verwijderen. Ze willen ook groen uitstralen.
Ja, oké, maar nieuwbouw is geen monument lijkt me :P
  maandag 21 september 2020 @ 16:54:49 #39
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_195182018
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 16:25 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, oké, maar nieuwbouw is geen monument lijkt me :P
Ja maar het aanzien is niet iets wat je zomaar verandert.

Hier heeft iedereen hetzelfde tuinhekje en dezelfde beukenhaag bijvoorbeeld en dezelfde poort achter etc.

Als dit is vast gelegd in alle besluiten dan ga jij dat als eenling niet winnen van de gemeente, echt niet. Want het is de gemeente die het aanzien voorschrijft, niet die bouwer waar jij als koper mee praat.

En hier heeft men wel brieven ontvangen als het niet conform de regels was hoor. Die beukenhaag aan de zijkant aan de openbare weg zomaar vervangen door een schutting leverde veel gezeik op en daar moesten vergunningen voor aangevraagd worden.
Ik heb je lief mijn hele leven
  maandag 21 september 2020 @ 17:13:51 #40
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits' La
pi_195182422
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2020 16:54 schreef laziness het volgende:

[..]

Ja maar het aanzien is niet iets wat je zomaar verandert.

Hier heeft iedereen hetzelfde tuinhekje en dezelfde beukenhaag bijvoorbeeld en dezelfde poort achter etc.

Als dit is vast gelegd in alle besluiten dan ga jij dat als eenling niet winnen van de gemeente, echt niet. Want het is de gemeente die het aanzien voorschrijft, niet die bouwer waar jij als koper mee praat.

En hier heeft men wel brieven ontvangen als het niet conform de regels was hoor. Die beukenhaag aan de zijkant aan de openbare weg zomaar vervangen door een schutting leverde veel gezeik op en daar moesten vergunningen voor aangevraagd worden.
Typisch de overheid om vast te houden aan allerlei krampachtige regeltjes en totaal niet na te denken over efficiëntie.
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_195189513
Nou wonen wij in een wijk die volgens mij zelfs landelijk bekend is om zijn beeldkwaliteit en de striktheid ervan. Maar voor zonnepanelen maakt de gemeente hier inmiddels uitzonderingen. Overigens hebben wij aan de straatzijde zwarte panelen die amper opvallen in het zwarte dak. Aan de achterkant liggen goedkopere blauwe panelen. Ziet niemand, dus zeurt de gemeente niet over.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195217825
De revolutie van zonnepanelen in Nederland: 'Pas nu gaat het hard’

Zonnestroom wint in rap tempo terrein. Deze zomer werd de grens van 1 miljoen huizen met panelen gepasseerd. Pionier Roebyem Anders: ,,Ik rust niet tot iedereen aan de zonnestroom zit, dacht ik toen.’’

In 2003 waren er slechts een handvol huizen met zonnepanelen, in 2015 pas 250.000 en nu dus al meer dan 1 miljoen, zo onderzocht Dutch New Energy. Als het aantal coronabesmettingen zo snel stijgt, vinden we het eng, maar een exponentiële groei van het aantal zonnedaken is een welkome ontwikkeling voor de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

quote:
Er komt dit jaar elke vier seconden een zonnepa­neel bij in Nederland
Martien Visser, lector energietransitie
_O_ _O_

Roebyem Anders weet nog goed dat ze zo’n dertig jaar geleden verliefd werd op een zonnepaneel. ,,Ik was 25 jaar en werkte bij de Wereldbank, dat net ’s werelds grootste klimaatfonds had opgericht. Ik was in Mexico City en zag daar voor het eerst een zonnesysteem. Indrukwekkend. Daarna ging ik naar mijn hotelkamer en viel de stroom uit. Kort daarna begonnen alle dieselgeneratoren in de stad te draaien. Ik keek uit het raam en zag één grote bruine wolk. Het kwartje viel. Toen nam ik me voor niet te rusten tot iedereen aan de zonnestroom zit.”

Satellietbeelden
Zover is het nog lang niet, maar Anders is hoopvol. ,,Deze zomer bereikten we de mijlpaal van 1 miljoen huishoudens met zonnepanelen, we gaan nu voor de volgende miljoen huizen.” Ze is medeoprichter van Sungevity, een dochter van energiebedrijf ENGIE dat met 20.000 installaties een van de grootste leveranciers is. ,,Toen ik het bedrijf in 2011 oprichtte was het onderwerp erg stoffig, niet leuk, niet sexy en vooral niet gemakkelijk. Als iemand zonnepanelen wilde, moest een aanbieder langskomen om ingewikkelde berekeningen te maken om te kijken of het wel rendabel was op een dak. Toen we zo’n tien jaar geleden de techniek introduceerden dat je aan de hand van satellietbeelden kon berekenen wat zonnepanelen op ieder dak zouden opleveren, werd het in één klap 10 procent goedkoper. Dat zorgde voor één van de vele revoluties in de markt.”



Gideon Goudsmit weet niet zeker of hij de eerste Nederlander was met zonnepanelen, maar wel dat hij toch zeker één van de eersten was, in 1974. ,,Ze waren 60 bij 60 centimeter, er kwam 25 watt aan stroom uit. Kostte mij 1700 gulden. Mijn moeder verklaarde me voor gek. Daar had ik een kleurentelevisie van kunnen kopen! Maar ja, ik vond het gewoon fascinerend, al sinds ik 12 jaar ben droom ik van schone energie. Het heeft even geduurd, maar inmiddels levert mijn bedrijf aan duizenden huizen per jaar en de efficiëntie van de panelen blijft maar toenemen. We hebben nu zelfs panelen die niet op het dak hoeven, maar die je als schutting in de tuin kunt neerzetten en tweezijdig opwekken.”



Sluimerend bestaan
Zonnepanelen hebben heel lang een sluimerend bestaan gehad, behalve bij enkele actievelingen, zegt Martien Visser, lector energietransitie van de Hanzehogeschool in Groningen. ,,Pas vanaf 2010 is het gaan groeien en nu gaat het hard. Ik verwacht op basis van informatie van experts dat er dit jaar, ondanks corona, maar liefst 2400 megawatt extra aan zonnepanelen wordt geďnstalleerd op daken van woningen, bedrijfsgebouwen en in zonneweides. Dat zijn ongeveer 8 miljoen panelen en dat betekent dat er in Nederland nu gemiddeld elke 4 seconden een zonnepaneel bij komt.”

Dat de terugverdientijd voor zonnepanelen nu gemiddeld onder de zeven jaar ligt, is volgens Roebyem Anders een belangrijk kantelpunt. ,,Die periode is te overzien. Mensen denken: zo lang blijf ik nog wel in dit huis wonen. Wat ik inmiddels ook merk is dat we steeds minder hoeven te overtuigen. Tot voor kort nog wel. Dan waren de vragen: hoe werkt het dan? Is het wel stabiel? Inmiddels is er in de markt vertrouwen dat zonnepanelen gewoon leveren. De nieuwe vraag is: waar haal ik de beste deal?”

Verdubbeling
Mede dankzij deze mentale verandering in de markt, durft Anders te voorspellen dat binnen vijf jaar het aantal woningen met zonnepanelen verdubbelt naar 2 miljoen. ,,En dan ontstaat zo’n sfeer van: wat is er mis met jou dat jij ze nog níet hebt?”



Het succes van zonnepanelen is niet te onderschatten, maar zeker niet de enige manier om onze energievoorziening schoon te krijgen. ,,De makke van zonnepanelen is dat er forse opbrengstverschillen zijn tussen zomer en winter, terwijl we juist in de winter meer energie nodig hebben”, merkt Martien Visser op.

Pionier Gideon Goudsmit neemt dat gegeven nuchter tot zich: ,,De efficiëntie neemt fors toe, dat gaat ook in de winter helpen. Ik denk terug aan 1996, toen ik voor 154.000 gulden zonnepanelen op zijn dak liet leggen. Je kunt je dat toch niet meer voorstellen: tien panelen kosten inclusief installatie inmiddels minder dan 4000 euro en dan krijg je nog de BTW terug. Wat mij betreft krijgt elk dak dat geschikt is zonnepanelen en dat betekent dat we nog steeds maar aan het begin zitten van de revolutie. Ja, dan is er misschien een probleem met de belasting van het net, maar accu’s worden per dag goedkoper. Ik zou ze nu nog niet aanbevelen, maar ook die ontwikkeling gaat de goede kant op.”



https://www.ad.nl/wonen/d(...)t-het-hard~ab9b2890/

Goed bezig _O_ ^O^
pi_195320709
Ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb een eerste offerte binnen. Maar daar ik geen idee heb of het überhaupt een realistische offerte is hoop ik dat iemand hier er wat over kan roepen

PanasonicVBHN335KJ01 (FB) 15,00 ¤ 267,16 21% ¤ 4.007,40 Fabrieksgarantie:25jr productgarantie en 25jr opbrengstgarantie
IQ7X Enphase omvormer IQ7X 15,00 ¤ 133,33 21% ¤ 1.999,95 Fabrieksgarantie: 25jr productgarantie

230V L Enphase Q Cable landscape connector 230V 15,00 ¤ 19,00 21% ¤ 285,00

ENV-S-WB-230-F Enphase Envoy-S standard (single & multi phase) 1,00 ¤ 237,00 21% ¤ 237,00
Fabrieksgarantie: 5jr productgarantie

Q-RELAY-3P-INT Externe Relais voor Enphase IQ7 3Ph 1,00 ¤ 158,40 21% ¤ 158,40

Schuin Dak EVO Montage materiaal schuin dak Portrait EVO (zwarte klemmen) 15,00 ¤ 39,00 21% ¤ 585,00

28635 Aardlekautomaat 3x16A 1,00 ¤ 133,82 21% ¤ 133,82

AC Bekabeling Bekabeling AC zijde 1,00 ¤ 114,53 21% ¤ 114,53

Montage PV Monteren van het PV-systeem - werkend opgeleverd 1,00 ¤ 640,00 21% ¤ 640,00

Totaal ex. BTW ¤ 6.946,10
BTW ¤ 1.458,67
Totaal te voldoen ¤ 8.404,77
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_195321070
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 09:36 schreef devlinmr het volgende:
Ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb een eerste offerte binnen. Maar daar ik geen idee heb of het überhaupt een realistische offerte is hoop ik dat iemand hier er wat over kan roepen

PanasonicVBHN335KJ01 (FB) 15,00 ¤ 267,16 21% ¤ 4.007,40 Fabrieksgarantie:25jr productgarantie en 25jr opbrengstgarantie
IQ7X Enphase omvormer IQ7X 15,00 ¤ 133,33 21% ¤ 1.999,95 Fabrieksgarantie: 25jr productgarantie

230V L Enphase Q Cable landscape connector 230V 15,00 ¤ 19,00 21% ¤ 285,00

ENV-S-WB-230-F Enphase Envoy-S standard (single & multi phase) 1,00 ¤ 237,00 21% ¤ 237,00
Fabrieksgarantie: 5jr productgarantie

Q-RELAY-3P-INT Externe Relais voor Enphase IQ7 3Ph 1,00 ¤ 158,40 21% ¤ 158,40

Schuin Dak EVO Montage materiaal schuin dak Portrait EVO (zwarte klemmen) 15,00 ¤ 39,00 21% ¤ 585,00

28635 Aardlekautomaat 3x16A 1,00 ¤ 133,82 21% ¤ 133,82

AC Bekabeling Bekabeling AC zijde 1,00 ¤ 114,53 21% ¤ 114,53

Montage PV Monteren van het PV-systeem - werkend opgeleverd 1,00 ¤ 640,00 21% ¤ 640,00

Totaal ex. BTW ¤ 6.946,10
BTW ¤ 1.458,67
Totaal te voldoen ¤ 8.404,77
Op de panasonics na is dit een prima offerte.
Die panelen zijn gewoon belachelijk duur.

Ik gebruik Trina 330wp. Dus 5wp minder. Maar wel voor minder dan de helft van de prijs.
Hoe goed panasonics misschien dan ook kunnen zijn, ze zijn nooit meer dan 2x zoveel geld waard.

Jij komt op 6950 ex. Daar zit ik een paar honderd onder, inclusief btw.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195324227
Ik ben van plan zonnepanelen op een platdak dak te plaatsen. Ik kom alleen niet uit de montage. Ik ben op zoek naar iets met een hellingshoek van circa 10 graden (max 15). Iemand nog ideeen voor kant en klare varianten? Ik ben op de hoogte van de betonschansen maar zijn er nog andere opties?
pi_195325401
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 09:57 schreef bambino het volgende:

[..]

Op de panasonics na is dit een prima offerte.
Die panelen zijn gewoon belachelijk duur.

Ik gebruik Trina 330wp. Dus 5wp minder. Maar wel voor minder dan de helft van de prijs.
Hoe goed panasonics misschien dan ook kunnen zijn, ze zijn nooit meer dan 2x zoveel geld waard.

Jij komt op 6950 ex. Daar zit ik een paar honderd onder, inclusief btw.
Tnx.
Zit daar ook 25 jaar garantie op?
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_195326066
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 13:12 schreef zozozozo het volgende:
Ik ben van plan zonnepanelen op een platdak dak te plaatsen. Ik kom alleen niet uit de montage. Ik ben op zoek naar iets met een hellingshoek van circa 10 graden (max 15). Iemand nog ideeen voor kant en klare varianten? Ik ben op de hoogte van de betonschansen maar zijn er nog andere opties?
Wij gebruiken dit voor landscape:
https://www.esdec.com/nl/flatfix-fusion/

En dit voor portrait:
https://solarstell.nl/producten/paneelsteunen/
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195326102
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 september 2020 14:16 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Tnx.
Zit daar ook 25 jaar garantie op?
Nee. Maar die garantie zegt ook niet veel. Het is geen auto waar gegarandeerd dingen stuk aan gaan in 25 jaar. Panelen doen het veel langer. De oudste panelen in Nederland zijn nu een jaar of 26 oud, en zelfs die werken nog prima. Daarbij komt, na 25 jaar heb je de investering al zo vaak terugverdiend dat het waarschijnlijk tijd wordt voor nieuwe panelen. Die zullen tzt waarschijnlijk wel 1000wp per stuk aan tikken, dus 5-6 paneeltjes en je hebt meer dan zat.

Paneel garantie moet je je dus niet blind op staren. Als het 10 euro per paneel duurder was, prima, waarom niet. Maar ruim het dubbele is dat het echt niet waard. Dan kan je nog beter nu 15 panelen extra kopen als reserve. Ben je alsnog goedkoper uit.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195326165
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 14:54 schreef bambino het volgende:

[..]

Wij gebruiken dit voor landscape:
https://www.esdec.com/nl/flatfix-fusion/

En dit voor portrait:
https://solarstell.nl/producten/paneelsteunen/
waarom de solarstell niet voor landscape?
pi_195326399
Wij gaan tzt verhuizen naar een nog te bouwen nieuwbouwhuis en ik zie dat er bij huizen uit de eerdere fase 3 excuuspaneeltjes op het dak liggen, dus ik verwacht iets dergelijks ook bij ons straks :'(
Wat is wijsheid?
Het schuine dak aan de achterkant ligt op het zuidoosten, heeft geen dakraam daar, en we hebben daaronder ook nog een plat dak van de aanbouw van 5meter breed en 2 meter diep (met ook nog wat ruimte op het platte dak van de aangebouwde garage daarnaast)
Hoe leggen we dat zo vol mogelijk? Zeg maar in totaal 12 panelen extra. We krijgen een lucht-water warmtepomp met een 200 liter boilervat.
Kunnen er op het schuine dak nog eigen panelen bij die op de omvormer van de aannemer aangesloten worden? Via de aannemer wordt waarschijnlijk de hoofdprijs voor extra panelen gevraagd. Een extra omvormer in de garage zou wat mij betreft ook prima zijn, is het slim om daar vanuit de bouw dan een loze leiding vanuit de meterkast heen te laten leggen?
pi_195331654
Vraag welke omvormer je krijgt, dan kan je zelf zien of je er extra op kan aansluiten tzt. Let ook op wanneer je die extra legt, liefst in hetzelfde jaar als je de aangifte BTW van de eerste doet, anders zit je met gedoe over de regeling. Die loze leiding zou ik sowieso leggen als de prijs daarvoor niet te hoog is, komt altijd van pas.
Bij ons was extra panelen via de aannemer duur, we hebben er dus maar 1 bijgelegd omdat je niet zomaar dezelfde indak constructie meer vindt. De panelen op de garage hebben we later zelf gelegd, die zie je niet vanaf de voorkant. Wij hadden het geluk dat die zes panelen nog mooi op de omvormer gingen in de tweede string.

Voor de omvormer: kijk even of een omvormer met meer capaciteit duurder is dan zelf een extra omvormer kopen.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_195343617
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 september 2020 15:02 schreef zozozozo het volgende:

[..]

waarom de solarstell niet voor landscape?
Voorkeur van de monteurs.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195363562
Oke... ik raak echt gewoon verstrikt in het woud der aanbiedingen

Offerte 1
12 Zonnepanelen SOLARCELL - SCM-345 Full Black
1SolarEdge 1PH Omvormer 3.5kW HD-Wave Technologie met
SetApp configuratie
12 SolarEdge Power Optimizer P370
1 Clickfit Evo montagesysteem
1 Monitoring via WiFi
1 Kleinmateriaal
1 Installatie- en montagewerkzaamheden
Totaal excl. BTW: ¤ 4.980,33
BTW 21%: ¤ 1.045,87
Totaal incl. BTW: ¤ 6.026,20

Offerte 2 denkt dat er wel 13 of 14 panelen op kunnen

Voor 14 Panasonic met enphase komt het totaal op 7850,- inclusief btw
voor 13 panasonics met enphase komt het totaal op 7408, - inclusief btw

Offerte 3

Sunpower 14 x komt op 6984 inclusief BTW
Sunpower 13x komt op 6605 inlusief BTW

De laatste 2 geven 25 jaar product en opbrengst garantie
De eerste geeft 15 jaar productgarantie en 25 jaar op opbrengst

Opbrengstberekeningen kan ik ook niet zoveel mee.
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
pi_195365530
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 12:54 schreef devlinmr het volgende:
Oke... ik raak echt gewoon verstrikt in het woud der aanbiedingen

Offerte 1
12 Zonnepanelen SOLARCELL - SCM-345 Full Black
1SolarEdge 1PH Omvormer 3.5kW HD-Wave Technologie met
SetApp configuratie
12 SolarEdge Power Optimizer P370
1 Clickfit Evo montagesysteem
1 Monitoring via WiFi
1 Kleinmateriaal
1 Installatie- en montagewerkzaamheden
Totaal excl. BTW: ¤ 4.980,33
BTW 21%: ¤ 1.045,87
Totaal incl. BTW: ¤ 6.026,20

Offerte 2 denkt dat er wel 13 of 14 panelen op kunnen

Voor 14 Panasonic met enphase komt het totaal op 7850,- inclusief btw
voor 13 panasonics met enphase komt het totaal op 7408, - inclusief btw

Offerte 3

Sunpower 14 x komt op 6984 inclusief BTW
Sunpower 13x komt op 6605 inlusief BTW

De laatste 2 geven 25 jaar product en opbrengst garantie
De eerste geeft 15 jaar productgarantie en 25 jaar op opbrengst

Opbrengstberekeningen kan ik ook niet zoveel mee.
Exclusief BTW zou je toch echt niet duurder dan ¤1 per Wp kwijt moeten zijn, wil je het nog in 6-7 jaar terug verdienen (ivm afbouw salderen vanaf 2023).

Voor 12x350 = ¤4200 excl BTW als maximum aanhouden dus.

Garanties zeggen weinig, of een bedrijf nog bestaat over 10 of 25 jaar weet niemand.

Opbrengst op zuid zal zo’n ~3800kWh per jaar zijn.

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 01-10-2020 14:53:43 ]
  donderdag 1 oktober 2020 @ 15:04:56 #55
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195365814
quote:
1s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 14:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Exclusief BTW zou je toch echt niet duurder dan ¤1 per Wp kwijt moeten zijn, wil je het nog in 6-7 jaar terug verdienen (ivm afbouw salderen vanaf 2023).
Ja dat lees ik al heel lang en wat vaker, maar waar is die 1 euro op gebaseerd?
Is dat als je 10kWp of meer legt? Zitten daar optimizers bij? Of heb je dan een tjappietjappie omvormer?

Heb nu een offerte liggen van 1,19 ex BTW de Wp. Gaat wel om < 4kWp (uitbreiding). Maar een andere offerte zit daar weer ruim boven.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195369447
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 12:54 schreef devlinmr het volgende:
Oke... ik raak echt gewoon verstrikt in het woud der aanbiedingen

Offerte 1
12 Zonnepanelen SOLARCELL - SCM-345 Full Black
1SolarEdge 1PH Omvormer 3.5kW HD-Wave Technologie met
SetApp configuratie
12 SolarEdge Power Optimizer P370
1 Clickfit Evo montagesysteem
1 Monitoring via WiFi
1 Kleinmateriaal
1 Installatie- en montagewerkzaamheden
Totaal excl. BTW: ¤ 4.980,33
BTW 21%: ¤ 1.045,87
Totaal incl. BTW: ¤ 6.026,20

Offerte 2 denkt dat er wel 13 of 14 panelen op kunnen

Voor 14 Panasonic met enphase komt het totaal op 7850,- inclusief btw
voor 13 panasonics met enphase komt het totaal op 7408, - inclusief btw

Offerte 3

Sunpower 14 x komt op 6984 inclusief BTW
Sunpower 13x komt op 6605 inlusief BTW

De laatste 2 geven 25 jaar product en opbrengst garantie
De eerste geeft 15 jaar productgarantie en 25 jaar op opbrengst

Opbrengstberekeningen kan ik ook niet zoveel mee.
Tja, waar zal ik eens beginnen.

1. De 1e offerte zijn iets duurder dan gemiddeld. Die panelen hebben meer dan gemiddeld vermogen dus is het duurder.

2. Panasonic, heb je een shredder? Dat de offerte doorheen halen.
Belachelijk duur, tenzij je een Ferrari voor de deur hebt en al je Gooische matties wil laten zien hoe tof jouw panelen zijn.

3. Zie punt 2

Als iemand je wijs maakt dat Sunpower of Panasonic dat prijsverschil het waard zijn, moet je die persoon per definitie niet meer geloven.

Ja, het zijn de beste panelen op de markt. Zonder enige twijfel.
De enige die er ook bij in de buurt komt is de nieuwe lijn van LG, ook duur.

Die garantie zegt niks. Panelen gaan bijna niet kapot. Dus dat risico afkopen door zo'n prijs te betalen is het niet waard. Koop 4 panelen als reserve van de goedkope variant, en je bent nog steeds een leuke vakantie goedkoper uit en hebt backup.

Wij verkopen nu 330wp panelen. Ja minder opwek, ook minder in prijs.
Ik ben ruim 1000 euro incl. btw goedkoper dan offerte 1. Met 12 panelen en SolarEdge. 4800 incl.

Draait alles om goedkoop, nee zeker niet. Het draait ook om kwaliteit. Alleen zoals gezegd maakt dat voor panelen vrij weinig uit.
De standaard zonnepanelen zijn allemaal prima. Alles daarboven is eigenlijk hetzelfde als opties op een auto die geinig zijn maar je niet nodig hebt of het ooit waard zijn.

Omvormer is belangrijk, SolarEdge is top. Dus daar zit je goed mee. Rest is vrijwel onbelangrijk.
Dus kijk naar de omvormer, en kijk naar de prijs per wattpiek.

Offerte 1: 1,455 incl. btw per wp
Offerte 2 en 3 weet ik niet, ligt aan wp

Onze offerte: 1,21 incl. btw per wp (1,00 ex btw)
En indien 14 panelen (5400 inc) 1,17 incl. btw per wp (0,966 ex btw)

quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 15:04 schreef daNpy het volgende:

[..]

Ja dat lees ik al heel lang en wat vaker, maar waar is die 1 euro op gebaseerd?
Is dat als je 10kWp of meer legt? Zitten daar optimizers bij? Of heb je dan een tjappietjappie omvormer?

Heb nu een offerte liggen van 1,19 ex BTW de Wp. Gaat wel om < 4kWp (uitbreiding). Maar een andere offerte zit daar weer ruim boven.
1 per wp is gewoon een soort uitgangspunt. En zoals je hierboven ziet is dat bij 12 panelen met solaredge gewoon haalbaar.
Zonder solaredge kom ik er dus nog zelfs een stuk onder.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195370873
1 wp staat bijna voor 1 kWh per jaar aan productie. Schrijf je je panelen af over 20 jaar, produceer je stroom voor 0,05 euro per kWh, als je dus onder 1 euro per wp zit. En 0,05 euro per kWh is ongeveer gelijk aan commerciële prijzen.

Voor het afbouwen van salderen een indicatie of jouw stroom een goede kostprijs heeft.

[ Bericht 5% gewijzigd door skrn op 01-10-2020 19:58:29 ]
pi_195371182
En stroom eigen gebruik is 0,2 euro per kwh. Met een eigen gebruik van 25 procent van je zonnestroom ben je dan ook al 'binnen'.

Dus zonder eigen gebruik moet je je stroom verkopen voor 0,05 euro per kWh, met eigen gebruik van 25pct kan dat zelfs voor 0,01 per kwh om je afschrijving te compenseren als salderen afloopt.
pi_195371303
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 18:20 schreef bambino het volgende:

[..]

Tja, waar zal ik eens beginnen.

1. De 1e offerte zijn iets duurder dan gemiddeld. Die panelen hebben meer dan gemiddeld vermogen dus is het duurder.

2. Panasonic, heb je een shredder? Dat de offerte doorheen halen.
Belachelijk duur, tenzij je een Ferrari voor de deur hebt en al je Gooische matties wil laten zien hoe tof jouw panelen zijn.

3. Zie punt 2

Als iemand je wijs maakt dat Sunpower of Panasonic dat prijsverschil het waard zijn, moet je die persoon per definitie niet meer geloven.

Ja, het zijn de beste panelen op de markt. Zonder enige twijfel.
De enige die er ook bij in de buurt komt is de nieuwe lijn van LG, ook duur.

Die garantie zegt niks. Panelen gaan bijna niet kapot. Dus dat risico afkopen door zo'n prijs te betalen is het niet waard. Koop 4 panelen als reserve van de goedkope variant, en je bent nog steeds een leuke vakantie goedkoper uit en hebt backup.

Wij verkopen nu 330wp panelen. Ja minder opwek, ook minder in prijs.
Ik ben ruim 1000 euro incl. btw goedkoper dan offerte 1. Met 12 panelen en SolarEdge. 4800 incl.

Draait alles om goedkoop, nee zeker niet. Het draait ook om kwaliteit. Alleen zoals gezegd maakt dat voor panelen vrij weinig uit.
De standaard zonnepanelen zijn allemaal prima. Alles daarboven is eigenlijk hetzelfde als opties op een auto die geinig zijn maar je niet nodig hebt of het ooit waard zijn.

Omvormer is belangrijk, SolarEdge is top. Dus daar zit je goed mee. Rest is vrijwel onbelangrijk.
Dus kijk naar de omvormer, en kijk naar de prijs per wattpiek.

Offerte 1: 1,455 incl. btw per wp
Offerte 2 en 3 weet ik niet, ligt aan wp

Onze offerte: 1,21 incl. btw per wp (1,00 ex btw)
En indien 14 panelen (5400 inc) 1,17 incl. btw per wp (0,966 ex btw)
[..]

1 per wp is gewoon een soort uitgangspunt. En zoals je hierboven ziet is dat bij 12 panelen met solaredge gewoon haalbaar.
Zonder solaredge kom ik er dus nog zelfs een stuk onder.
Tnx voor je zeer uitgebreide antwoord en indirecte offerte _O_
Do not go gentle into that good night
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
  donderdag 1 oktober 2020 @ 20:15:54 #60
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195372265
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 18:20 schreef bambino het volgende:
1 per wp is gewoon een soort uitgangspunt. En zoals je hierboven ziet is dat bij 12 panelen met solaredge gewoon haalbaar.
Zonder solaredge kom ik er dus nog zelfs een stuk onder.
Die panelen, SC-345, zijn dus 345Wp?

Dan heb je 12*345= 4140Wp
Ex BTW is het ¤ 4.980,33
4980/4140 = 1,20 per Wp. Dus 20% meer dan 1E/Wp.

Mijn vraag was dus waar die 1 euro op gebaseerd was. Want ook deze offerte is simpelweg duurder, maar dat ligt dus aan de SE apparatuur.
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195373327
Wat ik bedoel is: de nieuwe werkelijkheid is dat vanaf 2023 tot 2030 het salderen in stapjes afgebouwd gaat worden.
Wil je dan nog een prima terugverdientijd met panelen die je nu legt, dan zou je niet (veel) boven de ¤1 per Wp moeten gaan zitten met een offerte en dan kan het prima.

Sommige installateurs (jij niet @bambino) lijken nog in de tijd te leven dat salderen een zekerheid was en blijven onverminderd dure offertes leveren. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze werk genoeg hebben en het ze niet uitmaakt als je "nee" zegt.

Maar zonnepanelen blijven natuurlijk ook na 2030 een prima manier om je energierekening laag te houden :)
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 16:32:26 #62
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195407616
Ja, ik heb nog zonnepanelen "nodig" om mijn jaarverbruik te compenseren.

Maar ik moet er sowieso even op terugkomen; een maat van me heeft ook een offerte opgevraagd bij dezelfde leverancier die mij voor ¤ 1,19 per Wp een offerte heeft aangeboden.

Hij wil echter 20 panelen, incl SE omvormer (wel 3 fasen dan) en ook inclusief optimizers, en dan komt ie op 0,92 per Wp.... dat is nog wel een verschilletje. Maargoed hij heeft dan dus 8 panelen meer, of zit er ergens een vaste prijs (montage?) die het verschil zo groot maakt?
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195408954
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 16:32 schreef daNpy het volgende:
Ja, ik heb nog zonnepanelen "nodig" om mijn jaarverbruik te compenseren.

Maar ik moet er sowieso even op terugkomen; een maat van me heeft ook een offerte opgevraagd bij dezelfde leverancier die mij voor ¤ 1,19 per Wp een offerte heeft aangeboden.

Hij wil echter 20 panelen, incl SE omvormer (wel 3 fasen dan) en ook inclusief optimizers, en dan komt ie op 0,92 per Wp.... dat is nog wel een verschilletje. Maargoed hij heeft dan dus 8 panelen meer, of zit er ergens een vaste prijs (montage?) die het verschil zo groot maakt?
Er zit op zich niet zoveel extra werk in het leggen van 10 extra panelen en je zal dus snel bijna evenveel betalen voor montage, ongeacht het aantal panelen. Of ze nu 6 of 8 uren bezig zijn, de dag is dan toch al "om".

- steiger plaatsen (indien nodig)
- omvormer plaatsen
- meterkast aanpassen
- bekabeling trekken en aansluiten
- de boel weer opruimen
- omvormer instellen, aanmelden, optimizers op plattegrond zodat ze corresponderen met juiste paneel in je overzicht

Dus wat heb je dan als meerwerk?

- paar extra stukken rails plaatsen
- 10 panelen extra vastzetten

Hoeveel extra werk is dat? Paar uurtjes hooguit op de hele klus.

Dus dan zakt je prijs per Wp al vlot.

Daarom adviseer ik altijd: als je budget het toelaat, leg dan gelijk je dak vol. Later toevoegen is in verhouding altijd duurder en wordt minder mooi (omdat dezelfde panelen niet meer leverbaar zijn of kleurverschil in partijen).
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 18:04:51 #64
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195409099
Ik heb de voorzieningen voor de extra omvormer al gemaakt. Ik leg ook de kabel erheen etc. Dat werk hebben ze dus bij mij niet. Het is wel zo dat ze bij m'n maat het dak op kunnen via een platdak, bij mij is dat niet mogelijk en dus wat moeilijker.
De omvormer lijkt me ook goedkoper dus ik vind die 25+ct/Wp verschil nog steeds erg veel.
Ik zit te denken om er een belletje aan te wagen :P
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195409201
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 18:04 schreef daNpy het volgende:
Ik heb de voorzieningen voor de extra omvormer al gemaakt. Ik leg ook de kabel erheen etc. Dat werk hebben ze dus bij mij niet. Het is wel zo dat ze bij m'n maat het dak op kunnen via een platdak, bij mij is dat niet mogelijk en dus wat moeilijker.
De omvormer lijkt me ook goedkoper dus ik vind die 25+ct/Wp verschil nog steeds erg veel.
Ik zit te denken om er een belletje aan te wagen :P
Je kan altijd een bellen of een gespecificeerde offerte vragen, dan kan je zien waar het "mis gaat".

Aan de prijs van een paneel zal het niet meer liggen, voor ¤129 heb je al 330Wp panelen, ofwel ¤0,39 per Wp.
Dan is het uitzoeken waar die andere ¤0,80 in zit.
  zaterdag 3 oktober 2020 @ 18:17:17 #66
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_195409297
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 oktober 2020 18:11 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Je kan altijd een bellen of een gespecificeerde offerte vragen, dan kan je zien waar het "mis gaat".

Aan de prijs van een paneel zal het niet meer liggen, voor ¤129 heb je al 330Wp panelen, ofwel ¤0,39 per Wp.
Dan is het uitzoeken waar die andere ¤0,80 in zit.
Ja precies, aan de andere kant, momenteel even wat andere prioriteiten dus eerst rellen en dan niks kopen is ook weer zoiets :P
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_195448207
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2020 20:15 schreef daNpy het volgende:

[..]

Die panelen, SC-345, zijn dus 345Wp?

Dan heb je 12*345= 4140Wp
Ex BTW is het ¤ 4.980,33
4980/4140 = 1,20 per Wp. Dus 20% meer dan 1E/Wp.

Mijn vraag was dus waar die 1 euro op gebaseerd was. Want ook deze offerte is simpelweg duurder, maar dat ligt dus aan de SE apparatuur.
Ja 345 idd. En dat is ook de reden dat je boven de 1 uit komt. Want omdat 345 boven gemiddeld is, is dat duurder.

Ik kom met 330 en SolarEdge gewoon rondom 1 uit.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 16:00:57 #68
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195466739
Koning Willem-Alexander wil zonnepanelen, maar die zijn ‘niet rendabel’

Er komen geen zonnepanelen op Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) doet onderzoek naar mogelijke verduurzamingsmaatregelen voor het koninklijke vastgoed. Zonnepanelen op het Haagse paleis zijn volgens de dienst niet rendabel, meldt Solar Magazine.

quote:
De terugverdientijd van het plaatsen van zonnepanelen op Paleis Noordeinde zou meer dan 50 jaar zijn. De investeringskosten wegen dan ook niet op tegen de opbrengsten van de verduurzaming. Dat heeft premier Rutte gemeld aan de Tweede Kamer.
:') :r

Het Rijksvastgoedbedrijf wil verduurzaming van Paleis Noordeinde nog niet helemaal opgeven: de Koninklijke Stallen en een bijgebouw van het paleis worden gezien als mogelijke alternatieven voor het opwekken van zonnestroom.

Daarnaast is het RVB nog aan het onderzoeken of woonpaleis Huis Ten Bosch wel in aanmerking komt voor zonnepanelen. De uitkomst van dit onderzoek wordt ergens volgend jaar verwacht.

https://www.ad.nl/show/ko(...)t-rendabel~a2cad9f3/

En we zijn weer besodemieterd door Rutte :( :r
  dinsdag 6 oktober 2020 @ 16:02:58 #69
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195466781


Heel groot schuin dak vol in de zon :7

Niet rendabel :|W :r
pi_195468484
Ik ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu de eerste offerte liggen
2.640 Wp
8 x Trina Solar Trina Solar TSM-330 Wp Full Bl
1 x SolarEdge SE2200 - 1-fase - HD-Wave - Wifi
8 x SolarEdge P370 (frame mounted)

Installatie op 2 schuin dakvlakken (zuid en west 4 om 4)

3932,50 ¤ incl btw
Dat is incl elektrische installatie vanaf de meterkast en ook de verzorgde btw aangifte.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, iemand commentaar/advies?
pi_195468709
quote:
6s.gif Op dinsdag 6 oktober 2020 16:02 schreef ikweethetookniet het volgende:
[ afbeelding ]

Heel groot schuin dak vol in de zon :7

Niet rendabel :|W :r
Het ziet er uit als een leien dak.
Waarschijnlijk is die constructie niet goed genoeg meer voor zonnepanelen = dakrenovatie wat er bij komt
Daarnaast betaald de koning (denk ik) geen belastingen over stroom + zal er enorm veel stroom verbruik zijn. Dus het tarief voor stroom is waarschijnlijk onder de 10 cent.

Als je dat meerekent zal de berekening waarschijnlijk wel richting de 50 jaar lopen.

Daarnaast zal een aangesloten installateur die voor het koningshuis mag werken iets andere tarieven vragen dan wat wij zouden doen. Maar wij, als klein bedrijf uit Twente komen nooit in aanmerking voor zo'n klus.

Dus kort gezegd, zoiets kan nooit echt uit.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_195468793
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 oktober 2020 17:38 schreef matriks het volgende:
Ik ben me ook aan het oriënteren op zonnepanelen en heb nu de eerste offerte liggen
2.640 Wp
8 x Trina Solar Trina Solar TSM-330 Wp Full Bl
1 x SolarEdge SE2200 - 1-fase - HD-Wave - Wifi
8 x SolarEdge P370 (frame mounted)

Installatie op 2 schuin dakvlakken (zuid en west 4 om 4)

3932,50 ¤ incl btw
Dat is incl elektrische installatie vanaf de meterkast en ook de verzorgde btw aangifte.

Ik zie door de bomen het bos niet meer, iemand commentaar/advies?
Prijs is niet heel gek. Afhankelijk van hoe ver je bij ons weg woont kom ik daar zo'n 400 euro inc btw onder.

Wel 1 tip. SolarEdge heeft nu nieuwe omvormers voor maximaal 8 panelen.
Zit maar 1 optimizer op met 4 ingangen (met elk 2 aansluitingen).
4 om 4 daken kan dus 2x2 op ingang a en b en 2x2 op ingang c en d.

Die optie is goedkoper omdat er maar 1 optimizer is en een simpele omvormer.

Scheelt (bij ons) ongeveer 210 euro ex. btw tussen de SE2.0 en de SE2200 HD Wave.
Dat is 255 euro incl. btw.
Dus ik zou 145 euro goedkoper zijn als wat zij aanbieden, maar dat is gebaseerd op +/- 45 minuten rijden vanaf Twente.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 7 oktober 2020 @ 20:23:29 #73
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_195492997
Zonnepanelen te duur voor woningcorporaties na afbouw subsidie :') :|W

Woningcorporaties dringen er gezamenlijk op aan dat de zwaarbevochten salderingsregeling voor zonnepanelen nóg langer moet blijven bestaan. Volgens koepelorganisatie Aedes is het anders vanaf 2024 niet meer rendabel om zonnepanelen te plaatsen op sociale huurwoningen.

Het bureau Fakton heeft in opdracht van Aedes berekend wat de terugverdientijd is voor zonnepanelen en constateert dat ze nu rendabel zijn, vanaf 2024 niet meer en dan vanaf 2033 wel weer, omdat installaties steeds goedkoper worden, zo is de verwachting. Het ontbreken van een financieel aantrekkelijke regeling kan het verduurzamen van de stroomvoorziening in Nederland ernstig vertragen. Slechts 178.000 sociale corporatiewoningen (van de 2,4 miljoen) hebben nu zonnepanelen.

Met de salderingsregeling stimuleert de overheid het opwekken van duurzame energie. Huishoudens die meer stroom opwekken dan ze verbruiken, krijgen daar het volle stroomtarief voor dankzij de subsidie. Op die manier kun je opwekking en verbruik tegen elkaar wegstrepen. Als de salderingsregeling stopt, krijg je nog maar 5 cent per kilowattuur, ongeveer een vierde van wat je nu krijgt. Terwijl je bijvoorbeeld 's avonds als de lichten aangaan wél het volle tarief betaalt. Zo vervalt een groot voordeel.

Terugverdientijd loopt iets op
Aanvankelijk zou de salderingsregeling slechts tot het einde van dit jaar lopen, maar minister Eric Wiebes (Klimaat) heeft na lang wikken en wegen besloten vanaf 2023 pas af te bouwen, tot de regeling in 2031 naar nul gaat. Volgens TNO en Milieu Centraal blijven zonnepanelen echter een slimme investering voor mensen met een eigen huis. De terugverdientijd zou gemiddeld 7 tot 9 jaar zijn, afhankelijk van hoe je woont en wat je stroomverbruik is. Milieu Centraal heeft daarbij zelfs de afnemende kosten voor installaties niet meegewogen.

Volgens Fakton ligt het bij woningcorporaties wat ingewikkelder. ,,Voor huurders leveren zonnepanelen nu nog een flinke besparing op, waardoor je de huur omhoog zou kunnen gooien. Maar die besparing verdwijnt grotendeels als de salderingsregels straks worden afgebouwd”, verklaart onderzoeker Wouter van den Wildenberg. ,,Corporaties kunnen daarom de huur niet te veel omhoog doen. Ze moeten bovendien een marge houden én rente op hun investering meerekenen."

Een huiseigenaar profiteert vol van de besparing die zonnepanelen opleveren, maar corporaties delen de 'winst’ met de huurder. Dus duurt het twee keer zolang tot de woningcorporatie de investering van de zonnepanelen heeft terugverdiend. Bovendien moeten corporaties zo'n 4 procent rente rekenen op dergelijke aanpassingen aan het huis, om hun risico's af te dekken. Zelfs als Fakton met een kleinere marge rekent (20 procent), is het niet rond te rekenen in de periode 2024-2033. Het bureau gaat ervan uit dat zonnepanelen 25 jaar meegaan.

Beter klimaat
Aedes-voorzitter Martin van Rijn in een persbericht: ,,Woningcorporaties leggen zonnepanelen op woningen voor een beter klimaat en een lagere energierekening voor onze huurders. Als het kabinet de salderingsregeling uitkleedt, voelen huurders dat direct in hun portemonnee. En corporaties ook. Dus kabinet, investeer in een duurzame samenleving en houd deze regeling in stand.”

Volgens Fakton, dat puur naar het kostenplaatje heeft gekeken, is er wel nog een andere conclusie te trekken uit het rapport. ,,Nu wordt het Nederlandse net nog als een soort batterij gebruikt”, zegt Van de Wildenberg. ,,Als de salderingsregeling wegvalt, betekent dat een mogelijke doorbraak voor thuisopslag met echte batterijen. Die zijn nu nog te duur, maar kunnen de komende jaren wel veel goedkoper worden. Daar hebben we in ons rapport nog geen rekening mee gehouden.”

https://www.ad.nl/wonen/z(...)w-subsidie~ae5c9ddb/

Lekker bezig weer |:(
  woensdag 7 oktober 2020 @ 20:24:38 #74
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_195493019
Dit wordt nu pas bedacht? :') :') :') :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_195495440
Nog even terugkomen op mijn te hoge spanning... Ze hebben dus een meting verricht, weekje een kastje aan de inkomende fasen...

Conclusie, inderdaad, te hoog. Ze gaan de wijktrafo aanpassen en dat zal zo'n 6 volt schelen aldus Liander.

Toch een mooie stap! Geen omvormer meer over de zeik als het goed is komend voorjaar. Ik ben blij. Mijn buren zullen me ook wel dankbaar zijn maar die weten van niks :P
Laat die handjes wapperen!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')