abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 20 augustus 2020 @ 18:28:27 #151
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_194651168
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 18:23 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Er zijn mensen die zeggen ooit zo'n bordje gezien te hebben bij een bepaald zwembad.
Andere mensen die dat zwembad kennen zeggen het nooit gezien te hebben.
Geen foto's zijn bekend... en wat je als foto vind op het internet is gefabriceerd later.
Het bordje "alleen voor inlanders" is geen fabricaat.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_194651243
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 18:09 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Ik heb het NRC en de Volkskrant gezien en de teneur was in beide dat het allemaal zo gezellig en harmonieus was met de baboes (de bedienden), totdat de Japanners kwamen.
Dat is selectieve waarneming.
Veel verhalen gingen over de Japanse bezetting, de dekolonisatieoorlog.
Dat is niks verhalen over een "paradijs" Maar het tegendeel
En natuurlijk... als iemand zijn verhaal over die ellende vertelt, men dan soms een schets geeft over hoe hun leven was voor die tijd van 1942.
En dat was een veel rustiger tijd en voor jonge kinderen zoals altijd onbekommerd...ook omdat peuters zo de wereld in kijken.

Een linkje om in te snuffelen en van persoonlijk verhaal naar verhaal te surfen:
https://indisch4ever.nu/
pi_194651282
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 18:28 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Het bordje "alleen voor inlanders" is geen fabricaat.
Ik had het over foto's die circuleren.
Niet over authentieke bordjes als die er waren.
pi_194651451
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 18:19 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Dit type bordjes hebben wel degelijk bestaan. Dat ontkennen is nogal vals. Van borden met "alleen voor inlanders" of "verboden voor inlanders" bestaan wel foto's.

Logischerwijs zijn er van apartheid Zuid Afrika veel meer foto's omdat toen camera's veel minder duur waren, mobieler (in plaats van met poten en een logge zware kast) en met de hele black power beweging als wind in de rug.

https://pbs.twimg.com/media/DHgrQJ_XkAAx07U?format=jpg&name=large
https://books.google.nl/b(...)%20inlanders&f=false

"Jan Blokker gelooft bepaald niet dat in het goede oude Indïe bordjes hebben bestaan met 'Verboden voor honden en inlanders' (de Volkskrant, 9 september). Er zijn echter genoeg indicaties dat die bordjes hebben bestaan. De koloniaal had immers altijd al een minachting voor de inlander en alles wat daarmee verband houdt.

Zo schreef J.C. Bijkerk in zijn boek Vaarwel tot betere tijden: 'Sporadische bordjes met ''Verboden voor inlanders en honden'' verdwijnen uit het stadsbeeld. Aangezien de soldaat in oorlogstijd in waarde stijgt, wordt ook een bord weggenomen in de tuin van een Indisch restaurant aan de aloon-aloon in Bandoeng. De woorden ''Verboden voor honden en militairen'', kunnen kwetsend zijn voor het leger in het algemeen.'

Een variant op de boven aangehaalde bordjes beschreef J.Th. Koks in zijn boek De Indo (1931): 'In de Engelse koloniën is de openbare mening tègen de vermenging met inlanders, doch wettelijke verboden bestaan er op dit punt niet. Kenschetsend voor het oordeel van den Brit is de spreekwijze ''Lord made the Whites, Lord made the Blacks, but the Devil made the half-castes''.

'De erkenning van zijn sociale bestaan blijkt slechts uit het opschrift: ''No entrance for dogs and half-castes'', dat hier en daar op borden in openbare aangelegenheden is aangebracht. Onder zo'n regime is het vanzelfsprekend, dat de mengbloed geheel naar de kant van den Inlander is georiënteerd.'

Een andere bron is Pramudia Ananta Toer. In Aarde der mensen karakteriseert hij de habituele minachtende houding van de Hollandse koloniaal ten opzichte van de inlander: ' ''Wie heeft jou toestemming gegeven om hier te komen, aap'' siste hij in passar maleis hard en grof. ''Jij denkt zeker dat als je Europese kleren aandoet, als je bij Europeanen bent en een beetje Nederlands kunt spreken, dat je dan een Europeaan wordt. Je blijft een aap'' '

Het bovenstaande illustreert voldoende hoe het toen toeging in de koloniën. Verhalen over het befaamde bordje lijken mij niet uit de lucht gegrepen."

https://www.volkskrant.nl(...)se-vinding~b2cba457/
Ja iedereen heeft van iemand anders gehoord dat die bordjes er waren, zo vervelend dat niemand de informatie uit de eerste hand heeft. :') "Lijken mij niet uit de lucht gegrepen" = "Hebben wel degelijk bestaan", ja zo kan iedereen wel geschiedenis schrijven.

Het leuke is dat deze bordjes overal in de (post-)koloniale geschiedenis zijn beschreven en velen zeer twijfelachtig zijn:

- In een park in Sjanghai "No dogs or Chinese allowed" tijdens de Britse overheersing. Nooit bewezen maar leuk om aan toeristen te vertellen, communisten zijn daar best goed in. Zelfde bewering wordt ook weleens over Hong Kong gedaan.
- "No dogs, no Indians" in Brits India. Wel authentiek dacht ik.
- "No Irish, no blacks, no dogs" in Londen in de jaren '60: uit overlevering. 20 jaar later verscheen er een foto waarvan de afkomst niet bekend is, maar wordt als authentiek geaccepteerd door degenen die 'het Ierse verhaal' willen vertellen.
- "No Irish Need Apply" in krantenadvertenties in de VS in de 19e eeuw. Is hier en daar betwist maar wordt wel als authentiek geaccepteerd.
- "Slegs vir blankes" in Zuid-Afrika, duidelijk gedocumenteerd dacht ik. Maar hebben zij ooit een formulering met honden gebruikt?
- En nu dus de bewering over Indië: geen enkel bewijs, een vermeend voorbeeld van één zwembad blijkt niet te kloppen, andere ooggetuigen hebben wel discriminerende bordjes gezien maar niet met de formulering met 'honden'.

Het grappige is dat niemand eraan twijfelt dat er racisme en segregatie was in de koloniale maatschappijen, maar wel aan verhalen over dit soort bordjes. Omdat als je naar alle verschillende voorbeelden kijkt, je gewoon ziet dat er een allerlei voorbeelden zijn waarvan er misschien één of twee kloppen, en die dan als het ware 'overspringen' naar andere koloniën. En die erger worden gemaakt doordat de Europeanen niet alleen discrimineerden, maar de inlanders ook als 'honden' beschouwden.

Het is voor mij een beetje vergelijkbaar met de bewering dat de nazi's lampenkappen van mensen maakten, alsof de holocaust op zich nog niet erg genoeg was. Omdat er blijkbaar een tot de verbeelding sprekend voorbeeld nodig is om de verschrikking behapbaar te maken voor mensen.

Net als het verhaal van die bordjes is het typisch zoiets wat mensen ergens horen en lezen en dan verspreiden met de gedachte van "het zal wel waar zijn, zoiets verzin je toch niet". En dan net als in het spelletje waarin een schoolklas van 30 man een verhaal moet doorgeven, dat het verhaal onderweg een beetje verandert.
pi_194651554
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 18:27 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Je kunt dit niet één op één vertalen naar een schoolcijfer, en het verschil met de top is zeker niet marginaal.

Je moet altijd waakzaam zijn op regressie en terugval. De Verenigde Staten staat net zo goed nog steeds op de 25ste plaats (met een cijfer 8 in jouw perceptie); toch een forse achteruitgang daar.
Je hebt geen idee waar je over praat. Er is totaal geen sprake van een terugval. Nederland haalt juist hogere cijfers dan de afgelopen jaren. Verder heeft nummer één Noorwegen slechts 0,8 punt hoger dan Nederland. De focus hoort te liggen op het feit dat Nederland het beter doet dan meer dan 90 procent van alle landen op aarde en niet op 0.02 punt die Nederland minder heeft dan nummer tien Zwitserland.
pi_194651753
quote:
1s.gif Op woensdag 19 augustus 2020 21:53 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Maar lang niet door iedereen. Voor mij is iemand als poncke prinsen dan ook veel meer iemand die we zouden moeten eren dan veel anderen uit die tijd.

Dat die man bijna tot zijn dood een ongewenste vreemdeling was is een grote schande.
Ponke had gewoon dienst kunnen weigeren (zoals velen in die tijd) ipv zich aan te sluiten bij de tegenpartij en tegen alle conventies in Nederlandse soldaten in de val te laten lopen en gruwelijk te vermoorden.

Ik hoop dat die landverrader een pijnlijke dood is gestorven.
pi_194651812
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:07 schreef AchJa het volgende:
n Nederlandse soldaten in de val te laten lopen en gruwelijk te vermoorden.

Hij vocht mee aan Indonesische zijde, maar dat gruwelijk vermoorden door zijn persoon zijn verhalen.
  donderdag 20 augustus 2020 @ 19:18:42 #158
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_194651924
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 18:54 schreef Opnaarutrecht het volgende:

[..]

Je hebt geen idee waar je over praat. Er is totaal geen sprake van een terugval. Nederland haalt juist hogere cijfers dan de afgelopen jaren. Verder heeft nummer één Noorwegen slechts 0,8 punt hoger dan Nederland. De focus hoort te liggen op het feit dat Nederland het beter doet dan meer dan 90 procent van alle landen op aarde en niet op 0.02 punt die Nederland minder heeft dan nummer tien Zwitserland.
Zucht... In 2008 was het plek vier met een score van 9.53. Dus wel een terugval van maar liefst een halve punt. Datzelfde zien we ook met de VS.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_194652081


Dit bordje hing na 1949 in een hotel te Soerabaja.
Simpel te zien aan de tekst dat het geschreven is door iemand die het Nederlands niet goed beheerst.
Een bordje met het woord inlanders zonder s zou geen enkele directeur hebben goedgekeurd
Er zullen wel overal bordjes geweest zijn met : verboden voor inlanders
En en op diverse plaatsen ook bordjes met : verboden voor honden.
En misschien was er ergens wel een bordje met : verboden voor inlanders en honden, zoals sommigen zeggen
Maar dat kunnen er nooit veel geweest zijn, anders waren die verhalen al lang bekend

Dat hotel heette vroeger Oranje hotel en daar was ook gevestigd de Simpangse societeit die inlanders weerde,
En mogelijk ook honden niet toelieten . Maar dat er een dergelijk bordje ooit hing daar is niet bekend.
pi_194652140
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2020 21:19 schreef LXIV het volgende:
De waarheid is dat Nederland in Indonesie ontzettend veel heeft opgebouwd, de hele infrastructuur, alfabetisme, rechtspraak, afschaffing primitieve en wrede gewoontes, gezondheidszorg. De paar dingen in Indonesie die in 2020 nog functioneren komen uit die tijd.
Ze zouden ons moeten bedanken.
Hoe weet je nu hoe Indonesië zich zonder Nederland zou hebben ontwikkeld?
Het is net zo iets als dat een gegijzelde dankbaarheid moet uiten aan een gijzelnemer als hij voedsel krijgt of naar het toilet mag.
Feit is en blijft dat het Europpese westen de rest van de wereld heeft gekolonialiseerd en geknecht en een natuurlijke verdere ontwikkeling naar zijn eigen hand heeft gezet. Alles moest ten dienste staan aan het welzijn van het Moederland.
Dat heeft een scheefgroei veroorzaakt in de ontwikkeling van gijzelnemer en gegijzelde.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_194652147
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:11 schreef Bluesdude het volgende:
Hij vocht mee aan Indonesische zijde, maar dat gruwelijk vermoorden door zijn persoon zijn verhalen.
Te laten vermoorden dan, ook goed.

Door hem zijn er legio Nederlandse soldaten in de val gelokt vanwege zijn Nederlandse uniform en uiterlijk daarna zijn ze simpelweg door zijn companen gruwelijk om zeep geholpen.
pi_194652184
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:36 schreef AchJa het volgende:

Door hem zijn er legio Nederlandse soldaten in de val gelokt vanwege zijn Nederlandse uniform en uiterlijk daarna zijn ze simpelweg door zijn companen gruwelijk om zeep geholpen.
Dat zijn die verhalen... Misschien waar... misschien niet. Het is nooit bewezen,
pi_194652207
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:36 schreef AchJa het volgende:

[..]

Te laten vermoorden dan, ook goed.

Door hem zijn er legio Nederlandse soldaten in de val gelokt vanwege zijn Nederlandse uniform en uiterlijk daarna zijn ze simpelweg door zijn companen gruwelijk om zeep geholpen.
Goh, Indonesië deed wat terug....

Poncke Princen deed eigenlijk precies wat andere Princen uit het verleden deden:

Prins Willem van Oranje werd opgeleid door Karel V van Spanje en keerde zich later tegen de Spanjaarden.
Prins Bernard was lid van de SS (en waarschijnlijk ook de NSDAP) en koos later voor de geallieerden.

En dan nog een ander historisch figuur.

Willie Brandt was tijdens de Hitlertijd gevlucht naar Noorwegen. Tijdens de inval van de Duitsers in 1940 heeft hij zich gestoken in een Noors uniform en werd zo krijgsgevangen gemaakt.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_194652211
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:36 schreef AchJa het volgende:

[..]

Te laten vermoorden dan, ook goed.

Door hem zijn er legio Nederlandse soldaten in de val gelokt vanwege zijn Nederlandse uniform en uiterlijk daarna zijn ze simpelweg door zijn companen gruwelijk om zeep geholpen.
Hopelijk zijn ze een zeer pijnlijke dood gestorven. Nederlandse soldaten in Indonesië gewoon op eigen initatief even voet zetten op andermans land. Een militarist als jij loopt dat hier te verdedigen. Ik ben niet verrast. Ga je even schamen.
  donderdag 20 augustus 2020 @ 19:42:31 #165
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_194652216
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:31 schreef Bluesdude het volgende:
[ afbeelding ]

Dit bordje hing na 1949 in een hotel te Soerabaja.
Simpel te zien aan de tekst dat het geschreven is door iemand die het Nederlands niet goed beheerst.
Een bordje met het woord inlanders zonder s zou geen enkele directeur hebben goedgekeurd
Er zullen wel overal bordjes geweest zijn met : verboden voor inlanders
En en op diverse plaatsen ook bordjes met : verboden voor honden.
En misschien was er ergens wel een bordje met : verboden voor inlanders en honden, zoals sommigen zeggen
Maar dat kunnen er nooit veel geweest zijn, anders waren die verhalen al lang bekend

Dat hotel heette vroeger Oranje hotel en daar was ook gevestigd de Simpangse societeit die inlanders weerde,
En mogelijk ook honden niet toelieten . Maar dat er een dergelijk bordje ooit hing daar is niet bekend.
Beide woorden zijn in enkelvoud gespeld.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_194652223
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:41 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Hopelijk zijn ze een zeer pijnlijke dood gestorven. Nederlandse soldaten in Indonesië gewoon op eigen initatief even voet zetten op andermans land.
Met dit soort sadistische neigingen werk je heel hard aan je ongeloofwaardigheid.
pi_194652230
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:41 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Hopelijk zijn ze een zeer pijnlijke dood gestorven. Nederlandse soldaten in Indonesië gewoon op eigen initatief even voet zetten op andermans land.
Domme opmerking! Deze jongens waren ook "maar gestuurd". Ik zal zoiets nooit over Duitse Wehrmachtsoldaten zeggen. Jij polariseert zo. Dat is jammer. Het is juist de bedoeling om tot consensus te komen om samen verder te gaan ipv een polariserend welles/nietes spelletje.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_194652231
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:42 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Beide woorden zijn in enkelvoud gespeld.
precies.... daarom is het geen authentiek bordje
pi_194652305
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:44 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Domme opmerking! Deze jongens waren ook "maar gestuurd". Ik zal zoiets nooit over Duitse Wehrmachtsoldaten zeggen. Jij polariseert zo. Dat is jammer. Het is juist de bedoeling om tot consensus te komen om samen verder te gaan ipv een polariserend welles/nietes spelletje.
Gestuurd om te koloniseren, moorden, en bovenal een bruine populatie uit te melken en onderdrukken. Het is een soort kankergezwel dat daar absoluut niet thuis hoorde. Alle kleurlingen moeten maar naar Europa komen om hetzelfde te doen met de gringos hier en dan kijken hoe men daarover praat en schrijft. Smeerlappen man en dan gaan mensen dat nog verdedigen. Het zijn geen jongens maar koloniale criminelen.
pi_194652348
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:50 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Gestuurd om te koloniseren, moorden, en bovenal een bruine populatie uit te melken en onderdrukken. Het is een soort kankergezwel dat daar absoluut niet thuis hoorde. Alle kleurlingen moeten maar naar Europa komen om hetzelfde te doen en dan kijken hoe men daarover praat en schrijft. Smeerlappen man en dan gaan mensen dat nog verdedigen. Het zijn geen jongens maar koloniale criminelen.
Jij vormt samen met lieden als LXIV één groep.
De extremisten. Zie het hoefijzermodel:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoefijzermodel
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_194652385
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:41 schreef Twentsche_Ros het volgende:

Goh, Indonesië deed wat terug....
Dat Indonesie "wat terug deed" interesseert me niet, dat gebeurt nou eenmaal als twee partijen gaan knokken.

quote:
Poncke Princen deed eigenlijk precies wat andere Princen uit het verleden deden:

Prins Willem van Oranje werd opgeleid door Karel V van Spanje en keerde zich later tegen de Spanjaarden.
Prins Bernard was lid van de SS (en waarschijnlijk ook de NSDAP) en koos later voor de geallieerden.

En dan nog een ander historisch figuur.

Willie Brandt was tijdens de Hitlertijd gevlucht naar Noorwegen. Tijdens de inval van de Duitsers in 1940 heeft hij zich gestoken in een Noors uniform en werd zo krijgsgevangen gemaakt.
Und? Waar kan ik lezen dat ze gebruik hebben gemaakt van hun positie om hun eigen vroegere maten en landgenoten in de val te laten lopen en te vermoorden?

Daarbij blijft het desertie. Bij welke club je deserteert doet niet zoveel terzake natuurlijk.

En dit:

quote:
(art.23) In aanvulling op de verboden opgelegd middels speciale conventies, is het nadrukkelijk verboden Om:

- vergiftigde of (ver)gif verspreidende wapens en munities toe te passen
- op verraderlijke wijze de tegenstanders te verwonden of te doden
- een tegenstander te verwonden of te doden die zich heeft ontwapend c.q. die is ontwapend c.q. die zich heeft overgegeven.
- verklaren dat geen genade wordt gegeven
- wapens, projectielen of materieel te gebruiken dat speciaal is bedoeld onnodig lijden te bevorderen dan wel te bewerkstelligen
- het misbruik maken van de witte vlag, de nationale vlag, de onderscheidingstekens of uniformen van de tegenstander of de tekens van de Geneefse Conventie [w.o. Rode Kruis]
- het bezit van de tegenstander opzettelijk vernielen of innemen tenzij zulks onvermijdelijk is door de noodzaak van oorlog.
- Het ontnemen, opschorten of invalideren van de rechten van de burgers van de tegenstander. Evenzo is het verboden de burgers van de tegenstander te dwingen de wapens op te nemen dan wel anderszins te ageren tegen hun oorspronkelijke staat, zelfs als zij al voor het uitbreken van de oorlog in dienst waren bij de vreemde staat.
quote:
Het tweede geval waren de vooropgezette misbruiken van de uniformen van de aangevallen naties door de Duitsers. De commando acties die in Nederland en België werden ingezet voor of tijdens de eerste uren van de inval waren een vooropgezette grove schending van het oorlogsrecht. De Geneefse en Haagse Conventies waren volmaakt helder in de wijze van uitdossing en (mogelijkheid tot) identificatie van de belligerenten. De Duitsers waren zich dit vol- en welbewust. Ze maakten er desondanks op grote schaal gebruik van.
quote:
Krijgsgevangenen werden - zeker op 11 mei - massaal misbruikt voor oorlogsinspanning tegen hun eigen leger c.q. land, actief gebruikt als dekking, Nederlandse uniformen werden misbruikt
Oorlogsrecht

Om maar even aan te geven dat Poncke de conventies overtrad.

[ Bericht 23% gewijzigd door AchJa op 20-08-2020 20:08:52 ]
pi_194652450
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:41 schreef Jellereppe het volgende:

Hopelijk zijn ze een zeer pijnlijke dood gestorven. Nederlandse soldaten in Indonesië gewoon op eigen initatief even voet zetten op andermans land. Een militarist als jij loopt dat hier te verdedigen. Ik ben niet verrast. Ga je even schamen.
Waar kan ik lezen dat de dienstplichtigen (Google zelf maar ff) een coup gepleegd hebben en Indonesie op eigen doft gekoloniseerd hebben?

Oh een militarist? Ik ben militair mocht je dat nog niet weten.

quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:50 schreef Jellereppe het volgende:

Gestuurd om te koloniseren, moorden, en bovenal een bruine populatie uit te melken en onderdrukken. Het is een soort kankergezwel dat daar absoluut niet thuis hoorde. Alle kleurlingen moeten maar naar Europa komen om hetzelfde te doen met de gringos hier en dan kijken hoe men daarover praat en schrijft. Smeerlappen man en dan gaan mensen dat nog verdedigen. Het zijn geen jongens maar koloniale criminelen.
Het zit je allemaal nogal hoog he? Wat een schuim weer... :') _!
  donderdag 20 augustus 2020 @ 20:03:34 #173
487228 Draak31
Een jonge frisse vent
pi_194652483
Komen ze weer aankakken met deze oude ellende. Donderse idioten.
pi_194653155
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 20:01 schreef AchJa het volgende:

[..]

Waar kan ik lezen dat de dienstplichtigen (Google zelf maar ff) een coup gepleegd hebben en Indonesie op eigen doft gekoloniseerd hebben?

Oh een militarist? Ik ben militair mocht je dat nog niet weten.
[..]

Het zit je allemaal nogal hoog he? Wat een schuim weer... :') _!
Dit zijn geen lichte onderwerpen, bleke vriend. We hebben het over 350 jaar duivelse kolonialisme met als kers op de koloniale taart een 'politionele actie' wat eigenlijk gewoon een eufemisme is voor het bloederig neerslaan van Indonesische vrijheidsstrijders die de imperialistische boreale wittigheid van hun eilandstaat wilden hebben.
pi_194653266
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 20:39 schreef Jellereppe het volgende:
We hebben het over 350 jaar duivelse kolonialisme
Natuurlijk weet je niet veel en dat 'duivelse' verzin je maar
De kers op de koloniale taart was het geweld van Japans kolonialisme.
Gesteund door de nationalisten in 42-45
pi_194653350
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 20:39 schreef Jellereppe het volgende:

Dit zijn geen lichte onderwerpen, bleke vriend. We hebben het over 350 jaar duivelse kolonialisme met als kers op de koloniale taart een 'politionele actie' wat eigenlijk gewoon een eufemisme is voor het bloederig neerslaan van Indonesische vrijheidsstrijders die de imperialistische boreale wittigheid van hun eilandstaat wilden hebben.
A: Ben ik je "vriend" niet donkere.
B: Op dit soort momenten zou ik willen dat de veiligheidsraad en vnl Amerika zich niet met operatie Kraai bemoeid hadden.
pi_194653373
quote:
0s.gif Op woensdag 19 augustus 2020 21:19 schreef LXIV het volgende:
De waarheid is dat Nederland in Indonesie ontzettend veel heeft opgebouwd, de hele infrastructuur, alfabetisme, rechtspraak, afschaffing primitieve en wrede gewoontes, gezondheidszorg. De paar dingen in Indonesie die in 2020 nog functioneren komen uit die tijd.
Ze zouden ons moeten bedanken.
In Nederland zou de Tweede Industriële Revolutie ook veel later hebben plaatsgevonden zonder het batig slot dankzij het Cultuurstelsel.
  donderdag 20 augustus 2020 @ 20:54:19 #178
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_194653425
Het volk verdiende iets beters dan de islam die hun nu in de ellende sleept. Tis me een raadsel dat iemand ook maar kan denken dat die onderdrukking beter is dan de onderdrukking door de Nederlanders.
Excuses aanbieden dat we hun daar niet beter tegen verdedigd hebben lijkt mij veel meer op zijn plaats.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  donderdag 20 augustus 2020 @ 21:08:08 #179
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_194653680
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 20:51 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

In Nederland zou de Tweede Industriële Revolutie ook veel later hebben plaatsgevonden zonder het batig slot dankzij het Cultuurstelsel.
De Eerste Revolutie begon daarentegen vrij laat dankzij datzelfde koloniale systeem en de renteniersklasse.

Verder is zowat al het goede dat in Indonesië is opgebouwd een resultaat van de Ethische Politiek van na 1900, waar conservatieven op tegen waren.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  donderdag 20 augustus 2020 @ 21:53:28 #180
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_194654580
quote:
1s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:07 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ponke had gewoon dienst kunnen weigeren (zoals velen in die tijd) ipv zich aan te sluiten bij de tegenpartij en tegen alle conventies in Nederlandse soldaten in de val te laten lopen en gruwelijk te vermoorden.

Ik hoop dat die landverrader een pijnlijke dood is gestorven.
Waren er wereldwijd maar meer landverraders, dan was er een stuk minder ellende. Helaas zijn er altijd voldoende idioten die zoiets onzinnigs als sterven voor het vaderland en dergelijke iets eervols vinden.
pi_194656642
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 19:50 schreef Jellereppe het volgende:

[..]

Gestuurd om te koloniseren, moorden, en bovenal een bruine populatie uit te melken en onderdrukken. Het is een soort kankergezwel dat daar absoluut niet thuis hoorde. Alle kleurlingen moeten maar naar Europa komen om hetzelfde te doen met de gringos hier en dan kijken hoe men daarover praat en schrijft. Smeerlappen man en dan gaan mensen dat nog verdedigen. Het zijn geen jongens maar koloniale criminelen.
Ik hoop dat jij in het echte leven een verkeerde tegenkomt en jouw racistische gelul niet alleen verbaal niet pikt.
pi_194660760
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 20:51 schreef zakjapannertje het volgende:

[..]

In Nederland zou de Tweede Industriële Revolutie ook veel later hebben plaatsgevonden zonder het batig slot dankzij het Cultuurstelsel.
Werd de aanleg van treinrailsbanen in Nederland niet betaald door Javaanse boeren te beroven zo ?
O ja... de slaveneigenaren krijgen uit deze Javaanse buit "vergoeding" wegens afschaffing van de slavernij te Suriname en Antillen
pi_194664453
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 18:11 schreef Vasilevski het volgende:
Waarschijnlijk nog een kleiner percentage dan ik hier al noem, waarschijnlijk is <10% al een astronomisch hoge schatting. Alleen wel net degenen die je op de NPO ziet. Zoals Lara Nuberg op NPO2 afgelopen zaterdag,
Bedoelde je dat Lara Nuberg denkt of doet alsof ze 100% Indonesisch is in culturele zin?
Eg nie hoor. Zie haar weblog:
https://www.gewooneenindischmeisje.nl/about
  vrijdag 21 augustus 2020 @ 18:01:26 #184
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_194666211
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2020 21:53 schreef mcmlxiv het volgende:
Waren er wereldwijd maar meer landverraders, dan was er een stuk minder ellende. Helaas zijn er altijd voldoende idioten die zoiets onzinnigs als sterven voor het vaderland en dergelijke iets eervols vinden.
Ja, het zou echt beter zijn geweest als de geallieerden in WW2 bol hadden gestaan van de landverraders... :') _!
  vrijdag 21 augustus 2020 @ 18:54:56 #185
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_194667225
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2020 18:01 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ja, het zou echt beter zijn geweest als de geallieerden in WW2 bol hadden gestaan van de landverraders... :') _!
Wat meer twijfel bij de Duitsers en Jappen was best aardig geweest. Maar Ja, in jouw eendimensionale wereld waren Duitse verzetsstrijders zoals Hans en Sophie Scholl ook smerige landverraders en is het maar goed dat ze geëxecuteerd zijn.
  vrijdag 21 augustus 2020 @ 19:05:49 #186
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_194667412
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2020 18:54 schreef mcmlxiv het volgende:

Wat meer twijfel bij de Duitsers en Jappen was best aardig geweest. Maar Ja, in jouw eendimensionale wereld waren Duitse verzetsstrijders zoals Hans en Sophie Scholl ook smerige landverraders en is het maar goed dat ze geëxecuteerd zijn.
Als ze gewonnen hadden had je dat van de geallieerden gezegd.
  vrijdag 21 augustus 2020 @ 19:07:40 #187
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_194667447
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2020 19:05 schreef AchJa het volgende:

[..]

Als ze gewonnen hadden had je dat van de geallieerden gezegd.
Wie weet? De winnaar bepaald de geschiedenis tenslotte. Had jij onder een andere vlag soldaat mogen spelen.
  Moderator vrijdag 21 augustus 2020 @ 19:10:30 #188
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_194667500
goed gesprekje
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  vrijdag 21 augustus 2020 @ 19:18:02 #189
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_194667629
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2020 19:10 schreef sp3c het volgende:
goed gesprekje
Ik begrijp gewoon nooit zo goed waarom bij sommigen zaken als nationalisme boven de inhoud van een conflict komt. Het bestrijden van nazis lijkt mij een prima zaak, ook of juist door Duitsers. Het bestrijden van een ongewenste bezetter lijkt mij ook een prima zaak. Dus ook daar is de kant waar je vecht, ook al is het de andere kant goed verdedigbaar

Dus ja, een Duitser die tegen nazis vocht was een goede Duitser
Een Nederlandser die tegen bezetters vocht eveneens.
  Moderator vrijdag 21 augustus 2020 @ 19:25:56 #190
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_194667749
feitelijk heeft hij de ene bezetter geruild voor de ander

voeg daar wat oorlogsmisdaden aan toe en ik ben geen fan

niet dat het heel rullevant is hier
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_194709188
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 augustus 2020 19:18 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Ik begrijp gewoon nooit zo goed waarom bij sommigen zaken als nationalisme boven de inhoud van een conflict komt. Het bestrijden van nazis lijkt mij een prima zaak, ook of juist door Duitsers. Het bestrijden van een ongewenste bezetter lijkt mij ook een prima zaak. Dus ook daar is de kant waar je vecht, ook al is het de andere kant goed verdedigbaar

Dus ja, een Duitser die tegen nazis vocht was een goede Duitser
Een Nederlandser die tegen bezetters vocht eveneens.
Punt is natuurlijk dat Nederland zich niet als "bezetter" zag.
Vandaar dat veel termen moesten verhullen dat de Nederlandse "gewapende strijd" niks te maken had met oorlog en bezetting.

Oorlog werd namelijk "politionele actie" genoemd.
En de oorlogsmisdaden van de Nederlanders werden "excessen" genoemd.

Deze excessen werden later in een zgn "Excessennota" behandeld.
Zoals Zuid-Celebes (Westerling), Galoeng Galoeng, Rawagedeh.

Het aantal slachtoffers dat in de Excessennota werd genoemd was altijd veel lager dan de lezing die Indonesie er op na hield.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  dinsdag 25 augustus 2020 @ 08:04:35 #192
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_194709255
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 07:56 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Punt is natuurlijk dat Nederland zich niet als "bezetter" zag.
Vandaar dat veel termen moesten verhullen dat de Nederlandse "gewapende strijd" niks te maken had met oorlog en bezetting.

Oorlog werd namelijk "politionele actie" genoemd.
En de oorlogsmisdaden van de Nederlanders werden "excessen" genoemd.

Deze excessen werden later in een zgn "Excessennota" behandeld.
Zoals Zuid-Celebes (Westerling), Galoeng Galoeng, Rawagedeh.

Het aantal slachtoffers dat in de Excessennota werd genoemd was altijd veel lager dan de lezing die Indonesie er op na hield.
Niet zag of niet wilde zien? Sommige mensen, zoals Poncke Princen en een groot deel van de dienstweigeraars zagen het wel. Ook het buitenland zag het, de VS, het VK, de verenigde naties waren allemaal tegen. Zelfs het kabinet wist donders goed, al tijdens het gebeuren zelf, dat dit een economische oorlog was en niets anders.

Ik ben wel benieuwd of in de geschiedenisboeken nu eindelijk de echte aantallen slachtoffers genoemd worden en de echte kwalificatie van het Nederlandse leger ter plekke. Namelijk onderdrukkers met een behoorlijk percentage oorlogsmisdadigers en moordenaars.
pi_194709291
quote:
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 08:04 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Niet zag of niet wilde zien? Sommige mensen, zoals Poncke Princen en een groot deel van de dienstweigeraars zagen het wel. Ook het buitenland zag het, de VS, het VK, de verenigde naties waren allemaal tegen. Zelfs het kabinet wist donders goed, al tijdens het gebeuren zelf, dat dit een economische oorlog was en niets anders.

Ik ben wel benieuwd of in de geschiedenisboeken nu eindelijk de echte aantallen slachtoffers genoemd worden en de echte kwalificatie van het Nederlandse leger ter plekke. Namelijk onderdrukkers met een behoorlijk percentage oorlogsmisdadigers en moordenaars.
Het pijnlijke voor Nederland is dat doordat "we" decennia lang hebben lopen dralen over het erkennen van schuld, nú Nederland "dubbel" in het beklaagdenbankje zit. Als schuldenaar en als "ontkenner van schuld".
Je kunt beter meteen de gifbeker leegdrinken.
Zoals Duitsland "noodgedwongen" moest.



Terwijl diezelfde Willie Brandt als persoon als een Poncke Princen heeft gehandeld.
Hij heeft ten tijde van de Duitse inval in Noorwegen in het Noorse leger gediend.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  Moderator dinsdag 25 augustus 2020 @ 08:17:10 #194
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_194709340
de excessennota heet zo omdat het precies dat was, een onderzoek naar excessen

dat gaat van oorlogsmisdaden tot het pikken en oppeuzelen van de kippen van een lokale boer
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_194709648
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 08:17 schreef sp3c het volgende:
de excessennota heet zo omdat het precies dat was, een onderzoek naar excessen

dat gaat van oorlogsmisdaden tot het pikken en oppeuzelen van de kippen van een lokale boer
https://horl.yolasite.com/de-jong-en-indi%C3%AB.php

quote:
Een controversiële concepttekst over ‘oorlogsmisdaden’

Luitenant-generaal b.d. C.A. Heshusius was o.a. auteur van Het KNIL van Tempo Doeloe >
In december 1987 woedde er in Nederland een fel debat over de ‘excessen’ of ‘oorlogsmisdaden’ waaraan Nederlandse soldaten zich in Indië schuldig zouden hebben gemaakt, en wat dr. L. de Jong daarover wilde gaan schrijven ‘Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog’. Over het concept, dat aan ‘meelezers’ ter inzage was gesteld, gingen de wildste geruchten.

Eén van de meelezers, KNIL-kolonel b.d. C.A. Heshusius, lekte de ontwerptekst door naar De Telegraaf. Een ware hetze tegen De Jong was het resultaat. Uiteindelijk herschreef hij zijn tekst, en verving het begrip ‘oorlogsmisdaden’ door de term 'excessen'.

Mijn hoofdredacteur bij de Nieuwe Apeldoornse Courant, Gert Bielderman, bemachtigde tijdens een vergadering van het samenwerkingsverband Persunie, op het hoogtepunt van de controverse, uit onbekende bron een kopie van dat concept en daarmee mocht ik aan de gang gaan. Het verhaal verscheen op 9 december 1987. Een belangrijk gedeelte werd ook weergegeven in deel 14 van ' Het Koninkrijk'; ' Reacties', waarin de reacties op het standaardwerk van dr. L. de Jong werden samengevat. Hieronder het complete verhaal, zoals het in de krant stond.
Lou de Jong moest zijn werk aanpassen.
Graa Boomsma mocht oorlogsmisdaden niet vergelijken met daden van SS'ers.
etc
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
pi_194711516
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 08:04 schreef mcmlxiv het volgende:
Zelfs het kabinet wist donders goed, al tijdens het gebeuren zelf, dat dit een economische oorlog was en niets anders.
Te simplistisch gesteld. Natuurlijk was Indië een wingewest. Het idee was dat de inwoners en grondstoffen van Indië Nederland rijker moest maken. Zeg maar ...de VOC-mentaliteilt.
Maar er was ook zoiets als nationale trots. Het verlangen een wereldrijk te zijn . Naast het aloude gevoel dat Indië uiteraard bij Nederland hoorde.
quote:
Ik ben wel benieuwd of in de geschiedenisboeken nu eindelijk de echte aantallen slachtoffers genoemd worden
Hoe wil je dat vaststellen ?
Men kan redeneringen met cijfers en tabellen bouwen en tot inschattingen komen. Niet meer dan dat.
De neiging is er om Nederland schuldig te verklaren aan elke Indonesische dode
pi_194711919
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 11:09 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Te simplistisch gesteld. Natuurlijk was Indië een wingewest. Het idee was dat de inwoners en grondstoffen van Indië Nederland rijker moest maken. Zeg maar ...de VOC-mentaliteilt.
Maar er was ook zoiets als nationale trots. Het verlangen een wereldrijk te zijn . Naast het aloude gevoel dat Indië uiteraard bij Nederland hoorde.
[..]

Hoe wil je dat vaststellen ?
Men kan redeneringen met cijfers en tabellen bouwen en tot inschattingen komen. Niet meer dan dat.
De neiging is er om Nederland schuldig te verklaren aan elke Indonesische dode
Er staat een monument in Rawagedeh.
Ruim 400 namen.



https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Rawagede

quote:
In 1968 vertelde Indië-veteraan Joop Hueting in de Volkskrant en bij de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws over zijn ervaringen. Hij sprak van oorlogsmisdaden. Er werd in de Tweede Kamer over gesproken. Joop den Uyl vroeg om een parlementaire enquete. Het werd een archiefonderzoek onder leiding van Cees Fasseur. Hieruit kwam in 1969 de Nederlandse Excessennota voort.

Volgens deze nota, die aan Rawagede 12 regels wijdt, werden "ongeveer 20" Indonesische gevangenen geëxecuteerd, en waren 150 Indonesiërs omgekomen.[2] Volgens de Stichting Comité Nederlandse Ereschulden ging het om 431 mensen.[3]
Ongeveer 20 ipv ruim 400.

Stel dat er in Duitsland een officiele nota zou zijn waar het aantal slachtoffers van "Putten" op "ongeveer 30" zou staan ipv de 600 die er volgens Nederland zijn gevallen....
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
  dinsdag 25 augustus 2020 @ 12:09:16 #198
403588 mcmlxiv
Extremist volgens extremisten
pi_194712102
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 12:00 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

Er staat een monument in Rawagedeh.
Ruim 400 namen.

[ afbeelding ]

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bloedbad_van_Rawagede
[..]

Ongeveer 20 ipv ruim 400.

Stel dat er in Duitsland een officiele nota zou zijn waar het aantal slachtoffers van "Putten" op "ongeveer 30" zou staan ipv de 600 die er volgens Nederland zijn gevallen....
Volgens mij bedoelen we hetzelfde. Nog steeds overheerst de ontkenning binnen Nederland over hoe ons verleden er nou precies uitzag. En vanwege die ontkenning is er zoveel emotie wanneer het erover gaat. Zoals over "de landverrader" Poncke Prinsen. Net zo'n landverrader als Willie Brandt......

Het grappige is dat er eigenlijk heel veel overeenkomst is met de zwarte piet discussie. Het is blijkbaar heel moeilijk voor grote delen van het nederlandse volk om in te zien dat we als nederlanders gewoon mensen zijn, niet perfect, ook niet heel verwerpelijk, maar gewoon mensen. Net zoals Duitsers dus, of Indonesiërs. Elk stukje kritiek op ons verleden of tradities eindigt direct in een heel emotioneel bloedbad. Heel bijzonder.
pi_194712115
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 12:00 schreef Twentsche_Ros het volgende:

Stel dat er in Duitsland een officiele nota zou zijn waar het aantal slachtoffers van "Putten" op "ongeveer 30" zou staan ipv de 600 die er volgens Nederland zijn gevallen....
De nabestaanden in Rawagedeh hebben hun doden begraven en geteld.
Dat cijfer ken je meenemen in de totale inschattingen, Maar zo veel is er niet geteld of niet op papier gezet.
Of mensen die geteld hebben zijn overleden

[ Bericht 0% gewijzigd door Bluesdude op 25-08-2020 12:15:00 ]
pi_194712148
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 augustus 2020 12:09 schreef mcmlxiv het volgende:

[..]

Volgens mij bedoelen we hetzelfde. Nog steeds overheerst de ontkenning binnen Nederland over hoe ons verleden er nou precies uitzag. En vanwege die ontkenning is er zoveel emotie wanneer het erover gaat. Zoals over "de landverrader" Poncke Prinsen. Net zo'n landverrader als Willie Brandt......

Het grappige is dat er eigenlijk heel veel overeenkomst is met de zwarte piet discussie. Het is blijkbaar heel moeilijk voor grote delen van het nederlandse volk om in te zien dat we als nederlanders gewoon mensen zijn, niet perfect, ook niet heel verwerpelijk, maar gewoon mensen. Net zoals Duitsers dus, of Indonesiërs. Elk stukje kritiek op ons verleden of tradities eindigt direct in een heel emotioneel bloedbad. Heel bijzonder.
Dit is ook een leuke:

https://indisch4ever.nu/2(...)and-putten-rawagede/

quote:
geen vriendschapsband Putten – Rawagede
Geplaatst op 23 december 2011 door Indisch4ever
PUTTEN – Er komt geen vriendschapsband van Putten met Rawagede op Java .
Dat besloot de commissie voor Middelen vorige week dinsdagavond. De commissie bracht een advies uit op verzoek van de raad. Burgemeester Lambooij zal een brief aan Max van der Werff uit Heteren schrijven, die verzocht had om de vriendschapsband. Van der Werff zelf is een 2e generatie Indische Nederlander. eerder artikel
Mensen uit Putten mogen geen "vriendjes" worden met mensen uit Rawagedeh.....
want.....

vroeger heeft Duitsland stout gedaan in Putten, en dat was heel erg.

en vroeger heeft Nederland helemaal niet stout gedaan in Rawagedeh.

En als mensen uit Putten vriendje zijn met mensen uit Rawagedeh lijkt het net alsof Nederland evenveel stout gedaan heeft in Rawagedeh dan Duitsland stout heeft gedaan in Putten.

... en dat willen we nu net niet hebben in Nederland.
Je kunt beter één kaars opsteken dan duizend maal de duisternis vervloeken.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')