abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_189874642
registreer om deze reclame te verbergen
Deel 1:

quote:
Er is in Nederland verwarring over de betekenis van het begrip 'neo-liberalisme'. Laat ik uiteenzetten wat de burger in Nederland is voorgehouden in de periode die daarbij hoort (1980 - 2010).

Het begon met de stelling dat de groep niet bestaat. Alle begrippen die daarmee samenhangen, zoals algemeen belang en solidariteit, zijn om die reden onzinnig. Zoals Thatcher het stelde: "De samenleving bestaat niet".

Vervolgens werd het begrip 'egoisme' geherdefinieerd. Tot die tijd betekende egoisme dat iemand zo'n groot ego heeft, dat hij onvoldoende rekening houdt met de anderen in de groep. Omdat de groep niet bestaat, was een nieuwe betekenis nodig. Egoisme betekent sindsdien dat je handelt naar je eigen motieven. Omdat ieder mens handelt naar zijn eigen motieven was daarmee iedereen een egoist. Een oplichter die de boel oplicht voor eigen gewin en een zorgzame mantelzorger zijn even egoistisch, daar ze beide handelen naar hun eigen motieven.

Vervolgens werd Andries Moberg de nieuwe CEO bij Ahold. Hij ging 10 miljoen gulden per jaar verdienen (een topsalaris). Iedereen gleed van verbazing van zijn stoel. Wat kon iemand doen dat zoveel geld waard was? De verklaring is, dat in een markteconomie iedereen exact verdient wat hij in de markt betaald krijgt. Dat volgt uit een economisch model dat veronderstelt dat de markt ideaal en in evenwicht is, en iedere deelnemer volledige kennis heeft van alles wat rondgaat. In dat geval zijn ook alle bedrijfswinsten nul. Maar de bedrijfswinsten waren niet nul. Een bezwaar dat met een alternatieve verklaring werd gepareerd: je bent gewoon jaloers.

Een daarmee verwante kwestie was het bonusbeleid. Men stelde dat dit een onontbeerlijk element was voor een goede bedrijfsvoering. Zo zouden resultaatgerichte medewerkers een specifieke prijsprikkel hebben bij het streven naar het gewenste doel. Het bonusbeleid veronderstelt dat een bedrijf de toekomst voldoende kan inschatten om het parcours uit te zetten, met vette worsten lang de gewenste route. Dat leidt tot een serieus informatieprobleem, dat iemand moet kunnen oplossen, en de rest is als een rat in het leerexperiment van een klassieke behaviorist.

Vervolgens werden we verrast met de gedachte dat de enige bestaansreden van een bedrijf is: winst maken, aandeelhouderswaarde creeren. Verbazing alom. Tot dan toe dacht iedereen dat bedrijven er waren om producten te maken. Maar nee, bedrijven zijn er alleen om mensen met geld de mogelijk te bieden om hun geld te vermeerderen.

Vervolgens werd het begrip 'verantwoordelijkheid' herzien. Omdat de groep niet bestaat, heb je geen verantwoordelijkheid naar anderen, maar alleen naar jezelf. Alleen eigen verantwoordelijkheid is de juiste opvatting van verantwoordelijkheid. Waar het ging om anderen, was dat hun eigen verantwoordelijkheid, niet de jouwe. Dat betekende concreet dat iedereen dat zijn eigen broek moest zien op te houden.

Niet iedereen slaag daar altijd in. Men stelde dat daarvoor geen goede reden kan bestaan, omdat iedere probleem teruggevoerd kan worden op een gebrek aan de juiste moraal. "Alles is gewoon een keuze" werd de nieuwe leuze. In dat geval heeft ook niemand een excuus. Iemand die toch zijn omgeving erbij betrekt, als hij zijn situatie wil verklaren, wordt slachtoffergedrag verweten.

De bevolking werd dit niet uitgelegd. Het kwam tot ons in de vorm van slogans, die eindeloos werden herhaald. Men dacht waarschijnlijk dat het klootjesvolk te stom is om het te kunnen begrijpen, zodat imprinting de enige haalbare manier was om deze inzichten over te dragen. Net zoals op de lagere school de tafels van 10 erin gestampt worden.

Het was raar, want wij dachten dat kennis en inzicht iets was dat je bij uitstek leert op een universiteit. Nu bleek dat de faculteit
- sociologie kon worden opgeheven (want de samenleving bestaat niet eens).
- psychologie kon worden opgeheven (want alles is gewoon een keuze)
- natuurkunde kon worden opgeheven (want wat is causaliteit?).
- etc ...

Zo is het neo-liberalisme in Nederland geintroduceerd. Een ideologisch programma, zo gebracht dat het nauwelijks mogelijk is om je tanden erin te zetten. Geen betogen of uiteenzettingen, maar propaganda die iedere analyse uitsluit. Daarom is het bovenstaande de beste definitie die ik van het begrip 'neo-liberalisme' kan geven.

Ik dacht daarover na, en concludeerde dat de bestuurselite zwakzinnig geworden was. Toen dacht ik er nog een keer over na, en besefte dat er nog een mogelijkheid was. Men begreep wel dat het ideologische onzin was, en manipuleerde daarmee moedwillig de bevolking plat. Toen dacht ik er nog een keer over na en realiseerde me dat het niet veel uitmaakt, of de bestuurselite intellectueel of moreel zwakzinnig is. Want in beide gevallen zijn ze ongeschikt voor hun functie.

Rest de vraag:
Kun je het interpreteren als een verkapte klassenstrijd?
The view from nowhere.
pi_189874821
quote:
Desinformatie als wapen van de toekomst?

Zo heeft Defensie onlangs een licentie gekocht voor de toepassing van behavioural dynamics methodology, een methode uit de sociale wetenschappen om doelgroepen te verleiden tot een gewenste gedragsverandering.

Daarom is defensie nu onder meer aan de slag gegaan met een marketingmethode – de marketings behaviour dynamics methodology – waarbij doelgroepen worden onderzocht om te achterhalen hoe die het meest effectief tot een gedragsverandering kunnen worden bewogen.
Is het waar dat de sociale wetenschappen zich tegenwoordig onledig houden met het onderzoeken hoe je mensen effectief kunt manipuleren?
The view from nowhere.
pi_189875219
Geert Mak heeft een nieuw boek geschreven over Europa. Dit keer over de eerste twee decennia van deze eeuw. Het boek heet Grote Verwachtingen. Aan het begin van deze eeuw werd het neoliberalisme door bepaalde politici verkocht als een panacee maar die belofte heeft die ideologie verre van waargemaakt.

Radio interview: https://www.nporadio1.nl/(...)ieuwe-boek-geert-mak
quote:
'Grote verwachtingen', nieuwe boek Geert Mak
zaterdag 9 november 2019, 10:13 uur

Zo vertrouwenwekkend als de omstandigheden op 1 januari 2000 waren, zo angstig en onzeker stemt de staat van de wereld ons nu. En dat geldt niet alleen voor Nederlanders, nee, alle Europeanen in de EU, dat wonder van integratie, economische voorspoed en culturele uitwisseling zien het somber in, Hoe het zo rap bergafwaarts kon gaan onderzoekt Geert Mak in zijn nieuwe 'In Europa', getiteld Grote Verwachtingen.
Interview in VN:
quote:
Geert Mak is de nostalgie voorbij. Hij legt nu de nadruk op wat er verkeerd gaat in Europa

Vijftien jaar na zijn grote boek over Europa in de twintigste eeuw kijkt Geert Mak hoe het werelddeel er nu bij ligt. Grote verwachtingen leest als een bijsluiter bij het nieuws. ‘Journalisten en historici zijn net brandweerlieden. Wij bestrijden de brand, maar zijn ook gefascineerd door het vuur.’

Tekst Jessica van Geel
Fotografie Annelie Bruijn
18 tot 23 minuten leestijd
quote:
U geeft het neoliberalisme de schuld.

‘Absoluut. De VVD had de boventoon en die wilde altijd al een kleinere overheid. Dat is geen complot, zo redeneren mensen gewoon. Bezuinigingen zijn ook aanleiding geweest om de publieke sector op een enorme manier te ontmantelen. Privatiseren, marktdenken, daar draaide het om. Van de cultuursector tot aan het politieapparaat, er hebben daar tot voor kort grote slachtingen plaatsgevonden.’

Het neoliberalisme heeft de crisis aangegrepen om de publieke sector uit te hollen.

‘Ja. En dat terwijl de crisis ook veroorzaakt is door het neoliberalisme! Nu pas, na tien jaar, begint het neoliberalisme af te kalven omdat iedereen zo langzamerhand wel ziet dat het niet werkt, alleen maar kijken naar cijfers en markt.’

Krijgt politiek rechts de schuld?

‘Het was ook de Derde Weg van Tony Blair. En die aardige Wim Kok die zijn rode veren afschudde en meeging met de grote stroom. De Derde Weg was een tussenvorm van kapitalisme en socialisme, maar in wezen was het een omhelzing van het neoliberalisme en de vrije markt. Pas nu beginnen de sociaal-democraten te ontdekken dat ze de publieke sector moeten verdedigen. Anders wordt marktdenken de norm en vergeten mensen om politiek debat te voeren. Mensen voelen zich bovendien miskend omdat andere waarden, sociale waarden, niet worden gewaardeerd. Dat creëert afstand tot de politiek en de elite. En ruimte voor populisme. Er is een lange weg terug te gaan.’
  zondag 10 november 2019 @ 11:12:55 #4
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189876827
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 01:00 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Een markteconomie wordt verkocht als efficient. Maar als iedere consument zich moet kunnen meten met specialisten op ieder terrein van expertise, dan kost het veel tijd om een economische transactie te kunnen doen. Dat moet, omdat de specialisten propaganda bedrijven en je misleiden. In de kunst van het effectief misleiden wordt door professionele partijen veel energie gestoken. Een reden waarom een neoliberale markteconomie wel moet falen, is het idee dat marktspelers mogen misleiden, daarin geen verantwoordelijkheid hebben. Op zijn minst kun je concluderen dat in de economische modellen, de kosten om te voorkomen dat je wordt misleid, nergens voorkomen. De kosten die voortvloeien uit de competitieve strijd zijn enorm.
Dat hoeft niet, want consumentenorganisaties en vrije pers zorgen ervoor dat niet elke consument onderzoek hoeft te doen naar alle producten die hij aanschaft, maar geïnformeerd zal worden door peers, pers en publieke lichamen. In de klassieke modellen zijn zeker inefficiënties opgenomen tussen vraag en aanbod, waardoor het een iteratief proces is tussen wat de consument verlangd en wat de kapitalisten leveren. De veronderstelling dat bedrijven tientallen of honderden jaren kunnen blijven misleiden zonder impact op de vraag, strookt volgens mij niet met de werkelijkheid.

quote:
Als kapitalisten zouden kunnen begrijpen dat oplichting niet deugt, dan hoeft dat niet. Maar jij ziet oplichting als de schuld van degene die wordt opgelicht.
Nee, oplichting is strafbaar en daar is geen verschil tussen in een neoliberale samenleving of een sociaal-democratie. Ik kan echter niet garanderen dat in een samenleving iedereen zal deugen, los van de sector, de prikkel of de staatsinrichting. Daarom is het goed als oplichting boven water komt en goed als consumenten bedrijven die hebben voorgelogen boycotten, aanvechten of het grotere publiek daarover informeren. Het is niet zo dat in het neoliberalisme het liegende bedrijf altijd wint.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 12:23:47 #5
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_189877567
Neoliberale samenlevingen zijn bijna zonder uitzondering low trust societies. Communistische samenlevingen ook, natuurlijk, voordat iemand daarover begint.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_189877621
quote:
Echt, je onderschat jezelf

[...]

Zulke prestaties hebben letterlijk een geestverruimend effect op mij.
De waanzin van rechts bestaat uit het vertalen van dat sentiment in een waarheid, en dit rationeel noemen. Zelfs als het doel fictief is, en dat is in de sport altijd zo (het is maar een spelletje), is het geestverruimend. Want een fictief doel is al voldoende om een prestatiemoraal uit te kunnen leven.

De prestatiemoraal, ook in zijn meest blinde vorm, is al voldoende om mensen uit hun dak te laten gaan. Een gevaarlijk sentiment, zeker als je op grond daarvan eisen gaat stellen aan anderen. Want je kunt ver over de grenzen van mensen gaan, als je de gevolgen niet zelf ondergaat.

De sentimenten van de prestatiemoraal maakt mensen daar blind voor, en protest daartegen wordt met hoon begroet. Zo vertaalt de wens te excelleren zich in de onderdrukking en vernedering van anderen. Dat is de tegenhanger, en juist dat fenomeen ondermijnt ieder gevoel voor de zin van het leven als niets anders. Deze dubbele werking van verheffing en verlaging is hoe hierarchievorming via sociale emoties werkt. Op deze sentimenten drijft ook het fascisme. In de reactie daarop staat juist de zin van de doelstelling centraal.

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 10-11-2019 12:55:52 ]
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 12:33:25 #7
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189877665
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 12:23 schreef Klopkoek het volgende:
Neoliberale samenlevingen zijn bijna zonder uitzondering low trust societies. Communistische samenlevingen ook, natuurlijk, voordat iemand daarover begint.
Nog iets anders dan. Atheïstische landen zijn meer low trust dan streng monoreligieuze landen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_189877776
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 11:12 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Dat hoeft niet, want consumentenorganisaties en vrije pers zorgen ervoor dat niet elke consument onderzoek hoeft te doen naar alle producten die hij aanschaft, maar geïnformeerd zal worden door peers, pers en publieke lichamen. In de klassieke modellen zijn zeker inefficiënties opgenomen tussen vraag en aanbod, waardoor het een iteratief proces is tussen wat de consument verlangd en wat de kapitalisten leveren. De veronderstelling dat bedrijven tientallen of honderden jaren kunnen blijven misleiden zonder impact op de vraag, strookt volgens mij niet met de werkelijkheid.
[..]

Nee, oplichting is strafbaar en daar is geen verschil tussen in een neoliberale samenleving of een sociaal-democratie. Ik kan echter niet garanderen dat in een samenleving iedereen zal deugen, los van de sector, de prikkel of de staatsinrichting. Daarom is het goed als oplichting boven water komt en goed als consumenten bedrijven die hebben voorgelogen boycotten, aanvechten of het grotere publiek daarover informeren. Het is niet zo dat in het neoliberalisme het liegende bedrijf altijd wint.
Waarom zouden mensen bezwaar moeten maken tegen liegende bedrijven, en deze boycotten. Is dat geen jaloezie? Wat is er mis met moorden stelen en liegen, als je daar je voordeel mee kan doen? Waarom is dat wel strafbaar?
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 12:58:33 #9
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189877944
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 12:43 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Waarom zouden mensen bezwaar moeten maken tegen liegende bedrijven, en deze boycotten. Is dat geen jaloezie? Wat is er mis met moorden stelen en liegen, als je daar je voordeel mee kan doen? Waarom is dat wel strafbaar?
Omdat een boycot, nieuws verspreiden en bezwaar maken volkomen legitieme instrumenten zijn voor consumenten in een neoliberale samenleving. Ik neem aan dat iedereen hier vrij is om in een markt met concurrentie te kiezen voor de aanbieder die het beste bij je waarde past. Moorden, stelen en liegen is fout omdat we in een rechtsstaat leven.

Als we het dan toch over framing en verdraaiingen hebben in deze topicreeks, zie ik in deze reactie van jou wel een bijzonder opvallend voorbeeld hiervan.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_189878160
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 12:58 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Omdat een boycot, nieuws verspreiden en bezwaar maken volkomen legitieme instrumenten zijn voor consumenten in een neoliberale samenleving. Ik neem aan dat iedereen hier vrij is om in een markt met concurrentie te kiezen voor de aanbieder die het beste bij je waarde past. Moorden, stelen en liegen is fout omdat we in een rechtsstaat leven.
Waarop berust het idee van een rechtsstaat? Is het alleen maar een woordje dat je kunt gebruiken als het je uitkomt, of heeft het gronden? Wat zijn die gronden?

quote:
Als we het dan toch over framing en verdraaiingen hebben in deze topicreeks, zie ik in deze reactie van jou wel een bijzonder opvallend voorbeeld hiervan.
Wie claimt bewijst, zei Molurus altijd.
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 14:21:31 #11
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189878871
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 13:20 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Waarop berust het idee van een rechtsstaat? Is het alleen maar een woordje dat je kunt gebruiken als het je uitkomt, of heeft het gronden? Wat zijn die gronden?
Ik zou een rechtsstaat alleen moeten verantwoorden als ik ergens in geloof wat een rechtsstaat onmogelijk maakt of daarmee in tegenspraak is. Net zoals je niet hoeft te verantwoorden waarom democratische principes noodzakelijk zijn in een moderne samenleving, hoeft dat denk ik ook niet met waarom moorden of diefstal onwenselijk is. Beetje een non-discussie.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 14:33:49 #12
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_189879024
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 12:33 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Nog iets anders dan. Atheïstische landen zijn meer low trust dan streng monoreligieuze landen.
Jij ziet graag dat Nederland weer een stukje religieuzer wordt?
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 10 november 2019 @ 14:43:30 #13
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189879195
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 14:33 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Jij ziet graag dat Nederland weer een stukje religieuzer wordt?
Zeker niet. Ook niet minder multicultureel, hoewel monocultuur zorgt voor een hoger vertrouwen.
Dat een minder homogene samenleving zorgt voor high trust weegt volgens mij niet op tegen de nadelen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 14:48:21 #14
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_189879273
quote:
15s.gif Op zondag 10 november 2019 14:43 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Zeker niet. Ook niet minder multicultureel, hoewel monocultuur zorgt voor een hoger vertrouwen.
Dat een minder homogene samenleving zorgt voor high trust weegt volgens mij niet op tegen de nadelen.
Scandinavische landen zijn high trust maatschappijen en ook nog eens behoorlijk agnostisch

https://www.pewresearch.o(...)ous-is-your-country/

Het is gewoon niet waar wat je zegt. Roemenië een high trust maatschappij?
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 10 november 2019 @ 14:51:41 #15
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189879321
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 14:48 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Scandinavische landen zijn high trust maatschappijen en ook nog eens behoorlijk agnostisch

https://www.pewresearch.o(...)ous-is-your-country/

Het is gewoon niet waar wat je zegt. Roemenië een high trust maatschappij?
quote:
It is generally true that the more mixed a society is in terms of ethnic, religious, national and language groups, the lower its level of generalised social trust. The fact that this finding holds at the individual, community, and country levels adds weight to its reliability, and the fact that the finding about social trust is consistent with the results of other research showing that heterogeneity tends to be associated with a fairly wide range of other social, economic, and political problems makes the conclusion even more convincing. However, the link between heterogeneity and social trust is not so close that there are no exceptions to the general rule
https://ecpr.eu/Filestore(...)98c-e58385ced442.pdf

Scandinavische landen zijn over het algemeen vrij monocultureel, met relatief weinig culturele import (daarom is een land als Denemarken ook zo xenofoob) en lang niet zo multicultureel als Nederland.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_189879414
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 14:21 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Ik zou een rechtsstaat alleen moeten verantwoorden als ik ergens in geloof wat een rechtsstaat onmogelijk maakt of daarmee in tegenspraak is. Net zoals je niet hoeft te verantwoorden waarom democratische principes noodzakelijk zijn in een moderne samenleving, hoeft dat denk ik ook niet met waarom moorden of diefstal onwenselijk is. Beetje een non-discussie.
De gronden achter de rechtsstaat zijn dezelfde als de gronden achter de kritiek op de fundamentalistische marktideologie.
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 14:58:38 #17
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189879449
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 14:56 schreef deelnemer het volgende:

[..]

De gronden achter de rechtsstaat zijn dezelfde als de gronden achter de kritiek op de fundamentalistische marktlogica.
Dus cum hoc ergo propter hoc?
Omdat er kritiek is op het marktdenken, moeten mensen die neoliberaal zijn kritiek hebben op de rechtsstaat?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_189879505
quote:
5s.gif Op zondag 10 november 2019 14:58 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Dus cum hoc ergo propter hoc?
Omdat er kritiek is op het marktdenken, moeten mensen die neoliberaal zijn kritiek hebben op de rechtsstaat?
Jouw rechtstaat kent alleen negatieve rechten en geen positieve. Dat onderscheid is nergens op gebaseerd, behalve dat rijke mensen daar graag de grens trekken. Ze leggen de grens daar, omdat dit hun eigenbelang optimaliseert, en ze verder geen waarde hechten aan de belangen van anderen. En dat conflicteert met het idee van een rechtsstaat. De rechtsstaat ondergeschikt maken aan je particuliere eigenbelang, is geen rechtsstaat.
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 15:06:08 #19
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189879557
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 15:02 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Jouw rechtstaat kent alleen negatieve rechten en geen positieve. Dat onderscheid is nergens op gebaseerd, behalve dat rijke mensen daar graag de grens leggen. Ze leggen de grens daar, omdat dit hun eigenbelang optimaliseert, en ze verder geen waarde hechten aan de belangen van anderen. En dat conflicteert met het idee van een rechtsstaat.
Jij weet helemaal niet hoe mijn rechtsstaat er uit ziet. Het sociale contract dat ik tussen de overheid en de burger veronderstel is weliswaar korter dan het jouwe, maar daarmee niet uitgekleed tot uitsluitende negatieve rechten. Ik ben eveneens niet 'rijk', als we dat zouden definieren als de top 1% van Nederland. Is de bevinding dat rijke mensen meer negatieve rechten veronderstellen dan arme mensen niet net zo goed om te draaien: arme mensen menen meer positieve rechten te ontlenen aan hun geluk om geboren te zijn in Nederland? Het conflicteert slechts met de rechtsstaat als jouw claim op het idee van een rechtsstaat meer legitiem zou zijn dan het mijne. Eigenbelang doet zich overal voor, als we daarmee een moreel oordeel zouden vellen mogen alleen rijke mensen opkomen voor de armen en arme mensen opkomen voor de rijken, want op zichzelf al slecht werkt.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_189879617
quote:
15s.gif Op zondag 10 november 2019 15:06 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Jij weet helemaal niet hoe mijn rechtsstaat er uit ziet. Het sociale contract dat ik tussen de overheid en de burger veronderstel is weliswaar korter dan het jouwe, maar daarmee niet uitgekleed tot uitsluitende negatieve rechten. Ik ben eveneens niet 'rijk', als we dat zouden definieren als de top 1% van Nederland. Is de bevinding dat rijke mensen meer negatieve rechten veronderstellen dan arme mensen niet net zo goed om te draaien: arme mensen menen meer positieve rechten te ontlenen aan hun geluk om geboren te zijn in Nederland? Het conflicteert slechts met de rechtsstaat als jouw claim op het idee van een rechtsstaat meer legitiem zou zijn dan het mijne.
Daarom hebben we een democratische rechtsstaat, zodat niet jij of ik dat mogen invullen. Maar de claim van jou en nostra, dat alles een grote competitie moet zijn, maakt het onduidelijk waarom de negatieve rechten wel redelijk zouden zijn.

quote:
Eigenbelang doet zich overal voor, als we daarmee een moreel oordeel zouden vellen mogen alleen rijke mensen opkomen voor de armen en arme mensen opkomen voor de rijken, want op zichzelf al slecht werkt.
Moord en doodslag komt ook veelvuldig voor in de geschiedenis.
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 15:13:07 #21
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189879667
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 15:10 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Daarom hebben we een democratische rechtsstaat, zodat niet jij of ik dat mogen invullen. Maar de claim van jou en nostra, dat alles een grote competitie moet zijn, maakt het onduidelijk waarom de negatieve rechten wel redelijk zouden zijn.
Als we een democratische rechtsstaat hebben en een neoliberale coalitie de meerderheid verkrijgt onder het electoraat, zie ik niet in waarom er beperkingen zouden moeten gelden die verder gaan dan de grenzen van de grondwet. De vraag is dan eerder: waarom wil jij de negatieve rechten inperken, of grenzen stellen aan hoe ver de rechtsstaat naar het neoliberale zou mogen gaan?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 15:14:14 #22
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189879683
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 15:10 schreef deelnemer het volgende:

Moord en doodslag komt ook veelvuldig voor in de geschiedenis.
Maar er is een bredere (ook staatsrechtelijke) consensus over het bestraffen van moord en doodslag dan over het beperken van het neoliberalisme.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_189880600
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 12:29 schreef deelnemer het volgende:
Zo vertaalt de wens te excelleren zich in de onderdrukking en vernedering van anderen.
Het is geen zero-sum game hè. Als ik "excelleer" in mijn werk en daarmee een mooie bonus verdien, dan is mijn werkgever blij en ben ik blij. Er is niet iemand die moet inleveren.

Mensen ontwikkelen zichzelf nu eenmaal graag binnen de kaders van hun kunnen. Dat kan je niet tegenhouden en daar is ook bijzonder weinig mis mee. Je slaat continu dingen plat in een gesloten systeem van winnaars en verliezers - iets waar je liberalen vervolgens van beschuldigt - terwijl dat systeem niet als zodanig bestaat. Lijkt me in het algemeen overigens ook een bijzonder vermoeiende en negatieve levenshouding.
  zondag 10 november 2019 @ 16:35:24 #24
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_189881104
quote:
3s.gif Op zondag 10 november 2019 14:51 schreef GSbrder het volgende:

[..]

[..]

https://ecpr.eu/Filestore(...)98c-e58385ced442.pdf

Scandinavische landen zijn over het algemeen vrij monocultureel, met relatief weinig culturele import (daarom is een land als Denemarken ook zo xenofoob) en lang niet zo multicultureel als Nederland.
Wat zijn de nadelen van monocultuur?

Je bent nu aan het trollen want je had het eerst over religie.

Zie de conclusie hier:
https://pdfs.semanticscho(...)fb9bd7909bcecfb7.pdf
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_189881122
quote:
9s.gif Op zondag 10 november 2019 16:10 schreef nostra het volgende:

[..]

Het is geen zero-sum game hè. Als ik "excelleer" in mijn werk en daarmee een mooie bonus verdien, dan is mijn werkgever blij en ben ik blij. Er is niet iemand die moet inleveren.

Mensen ontwikkelen zichzelf nu eenmaal graag binnen de kaders van hun kunnen. Dat kan je niet tegenhouden en daar is ook bijzonder weinig mis mee. Je slaat continu dingen plat in een gesloten systeem van winnaars en verliezers - iets waar je liberalen vervolgens van beschuldigt - terwijl dat systeem niet als zodanig bestaat. Lijkt me in het algemeen overigens ook een bijzonder vermoeiende en negatieve levenshouding.
Het ging over sociale emoties en hun werking (hierarchievorming). Er is geen winst en verlies bij sportprestaties, want het doel is fictief. Er is geen kat, die net zolang rondjes om het huis rent tot hij een record heeft verbroken. Er is geen hond, die probeert zijn adem zolang in te houden totdat hij omvalt. Waarom doen mensen dat wel, en waarom is juist dat geweldig. Het gaat om een prestatiemoraal, die al werkt, zonder dat er werkelijk wat te verliezen of te winnen valt. Dat kan nooit zuiver rationeel zijn. Het is beslist niet emotieloos.

Het ging wel over de verlies kant van de prestatiemoraal, omdat deze meestal geen aandacht krijgt. De verlies kant is de hoon die ten deel valt aan een ieder die dit spel niet wil spelen, of er geen belang bij heeft. Deze hoon, als groep uitgeoefend, heeft reele effecten op de motivatie van mensen (ondermijnend). Het is de reden waarom vrouwen in Indonesie zo blank mogelijk willen zijn. Het heeft status, dus is het mooi. Niets rationeels aan. Het is de reden waarom mensen, die de macht van de groep achter zich hebben staan zo zelfverzekerd spreken, en aan een paar zinnen genoeg hebben (ze hoeven niemand te overtuigen). Heel comfortabel. Het is de reden waarom in de neoliberale tijd uiteindelijk iedereen rechts wilde zijn. Het is de kurk waarop het neoliberalisme drijft. Het is de kurk waarop iedere rechtse beweging drijft (kijk maar naar Trump).

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 10-11-2019 16:56:34 ]
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 17:02:20 #26
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_189881580
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
pi_189881655
quote:
15s.gif Op zondag 10 november 2019 15:14 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Maar er is een bredere (ook staatsrechtelijke) consensus over het bestraffen van moord en doodslag dan over het beperken van het neoliberalisme.
Het neoliberalisme is bejubeld. Niets is zo heerlijk als competitie met reele inzet. Tot aan het gaatje. Daarom is gezondheidszorg in de VS geen recht. Vorig jaar vielen er in de VS 65.000 doden aan een overdosis aan pijnstillers. Het wordt allemaal niet meegeteld.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 10-11-2019 18:58:47 ]
The view from nowhere.
  zondag 10 november 2019 @ 17:27:36 #28
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189881992
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 17:06 schreef deelnemer het volgende:

[..]

Het neoliberalisme is bejubeld. Niets is zo heerlijk als competitie met reele inzet. Tot aan het gaatje. Daarom is gezondheidszorg in de VS geen recht. Vorig vielen er in de VS 65.000 doden aan een overdosis aan pijnstillers. Het wordt allemaal niet meegeteld.
Wil je die doden dan op het conto van het neoliberalisme schrijven? Dat is ook wat discutabel.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:24:08 #29
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189882767
quote:
15s.gif Op zondag 10 november 2019 15:06 schreef GSbrder het volgende:
Ik ben eveneens niet 'rijk', als we dat zouden definieren als de top 1% van Nederland. I
Nee, die definities van jou kennen we.

quote:
14s.gif Op zondag 3 november 2019 22:07 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Laten jij en ik, als mondiale rijken, dan een beetje meer geven aan de armen in Afrika. Geven, want belasten heeft geen zin, dan ontwijken we het of gaat het op de grote hoop en worden er wapens en troep van gekocht.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:27:19 #30
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189882825
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 16:36 schreef deelnemer het volgende:
Waarom doen mensen dat wel, en waarom is juist dat geweldig.
Waarschijnlijk is sport een vervanging voor vechten/oorlog. Ipv elkaar uit te moorden bepaald men op een andere manier wie "sterker" is en dus de "winnaar".
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:28:13 #31
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189882838
quote:
7s.gif Op zondag 10 november 2019 18:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Nee, die definities van jou kennen we.
[..]

Precies. Daarom draag ik m'n steentje bij omdat ik me niet slechts wil meten aan andere Nederlanders. Het is altijd gemakkelijk om naar boven te kijken en zeggen dat miljonair/miljardair X eerst iets moet doen voordat ik in actie kom.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:29:09 #32
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189882874
quote:
14s.gif Op zondag 10 november 2019 18:28 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Precies. Daarom draag ik m'n steentje bij omdat ik me niet slechts wil meten aan andere Nederlanders. Het is altijd gemakkelijk om naar boven te kijken en zeggen dat miljonair/miljardair X eerst iets moet doen voordat ik in actie kom.
Het is veel makkelijker als iedereen gewoon belasting betaald, en niet alleen de armen.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:30:47 #33
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189882909
quote:
7s.gif Op zondag 10 november 2019 18:29 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Het is veel makkelijker als iedereen gewoon belasting betaald, en niet alleen de armen.
Dat is ook niet het geval. Iedereen met een huishoudinkomen tot modaal draagt minder af dan dat hij of zij ontvangt, ongeacht woon- en gezinssituatie. Tenzij je modaal tot drie keer modaal 'arm' noemt, is het niet zo dat de belasting door de armen wordt afgedragen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:32:39 #34
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189882939
quote:
3s.gif Op zondag 10 november 2019 18:30 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Dat is ook niet het geval. Iedereen met een huishoudinkomen tot modaal draagt minder af dan dat hij of zij ontvangt, ongeacht woon- en gezinssituatie. Tenzij je modaal tot drie keer modaal 'arm' noemt, is het niet zo dat de belasting door de armen wordt afgedragen.
De belasting word zeker niet door multinationals opgebracht. En ik lees hier net dat rijke mensen massaal belasting ontwijken. Dan moet de conclusie zijn dat niemand belasting betaald. Jouw ideale situatie, wat doe je hier nog?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:34:06 #35
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189882963
quote:
7s.gif Op zondag 10 november 2019 18:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

De belasting word zeker niet door multinationals opgebracht. En ik lees hier net dat rijke mensen massaal belasting ontwijken. Dan moet de conclusie zijn dat niemand belasting betaald. Jouw ideale situatie, wat doe je hier nog?
Waarom vergeet je de middeninkomens en ga je er vanuit dat ik dit een ideale situatie vind?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:36:13 #36
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189882992
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 18:34 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Waarom vergeet je de middeninkomens en ga je er vanuit dat ik dit een ideale situatie vind?
Dat is de conclusie die ik trek uit de meeste van jouw posts. Niet allemaal omdat je nogal vaak ontwijkende en hypocriete redenaties gebruikt.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:38:00 #37
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189883034
quote:
7s.gif Op zondag 10 november 2019 18:36 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Dat is de conclusie die ik trek uit de meeste van jouw posts.
Goh, beter lezen dan. Middeninkomens betalen de meeste belasting, hogere middeninkomens zijn dikwijls in dienst van multinationals en mensen met echt veel geld of erg weinig geld lukt het om belasting te ontwijken omdat fiscale en controlerende wetgeving verre van optimaal is. Is niet zo'n vreemde conclusie om te trekken en ook niet in tegenspraak met mijn andere posts.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:40:37 #38
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189883083
quote:
10s.gif Op zondag 10 november 2019 18:38 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Goh, beter lezen dan. Middeninkomens betalen de meeste belasting, hogere middeninkomens zijn dikwijls in dienst van multinationals en mensen met echt veel geld of erg weinig geld lukt het om belasting te ontwijken omdat fiscale en controlerende wetgeving verre van optimaal is. Is niet zo'n vreemde conclusie om te trekken en ook niet in tegenspraak met mijn andere posts.
Wat je vergeet te melden is dat dit expres zo geregeld is omdat dit voor jou en je neo-liberale vriendjes de meest wenselijke situatie benadert.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:43:51 #39
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189883171
quote:
7s.gif Op zondag 10 november 2019 18:40 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Wat je vergeet te melden is dat dit expres zo geregeld is omdat dit voor jou en je neo-liberale vriendjes de meest wenselijke situatie benadert.
Ik was even vergeten dat het neoliberale complot in Nederland al voltooid is.
Geen vangnet meer, alle minima slapen onder de brug en de miljardairs wonen in gated communities.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:45:37 #40
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189883214
quote:
9s.gif Op zondag 10 november 2019 18:43 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Ik was even vergeten dat het neoliberale complot in Nederland al voltooid is.
Geen vangnet meer, alle minima slapen onder de brug en de miljardairs wonen in gated communities.
Als ik met mijn buurman afspreek om een schutting in de tuin te zetten, kan je dat wegwuiven door het woord "complot" te gebruiken, maar op een gegeven moment staat die schutting er toch.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:48:17 #41
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189883279
quote:
7s.gif Op zondag 10 november 2019 18:45 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Als ik met mijn buurman afspreek om een schutting in de tuin te zetten, kan je dat wegwuiven door het woord "complot" te gebruiken, maar op een gegeven moment staat die schutting er toch.
Als jij en je buurman afspreken om een schutting in de tuin te plaatsen, dan is dat geen complot, tenzij het in tegenspraak is met het bestemmingsplan of er bezwaar gemaakt is van belanghebbenden en jullie het alsnog doorrammen. Wanneer die schutting symbool staat voor het neoliberalisme is in dat geval een democratische keuze en geen complot.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:52:17 #42
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_189883359
Multinationals betalen geen belasting. Die ontvangen alleen maar, en de bestuurders ontvangen tax free opties.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 10 november 2019 @ 18:53:19 #43
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189883384
quote:
15s.gif Op zondag 10 november 2019 18:48 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als jij en je buurman afspreken om een schutting in de tuin te plaatsen, dan is dat geen complot, tenzij het in tegenspraak is met het bestemmingsplan of er bezwaar gemaakt is van belanghebbenden.
Dat is alleen jouw persoonlijke hypocriete definitie.
quote:
Wanneer die schutting symbool staat voor het neoliberalisme is in dat geval een democratische keuze en geen complot.
Er is geen democratische keuze, nooit hebben we voor of tegen het neo-liberalisme kunnen stemmen. Het is met leugens en truuks door de strot geduwd.
quote:
Gated Community’s in Nederland
oktober 1, 2014

Steeds vaker worden ook in Nederland zogenaamde Gated community’s gebouwd. Deze trend overgekomen uit landen als Zuid-Afrika en De Verenigde Staten. Een groep grote huizen of villa’s met daarin zeer welvarende mensen besluiten om met zijn alle de beveiliging aan te scherpen.


Uniek project

In Rotterdam wordt op dit moment gebouwd aan de Ringvaarstaete. De wijk bestaat uit 12 villa’s en beslaat 4 hectare. Er is een oprijlaan aanwezig waar een grote poort staat inclusief videobewaking. De prijzen variëren van 9 ton tot anderhalf miljoen. Projecten als deze zijn steeds vaker te vinden in Nederland. Veel mensen vinden dit te ver gaan, maar wanneer een standaard villa geen hekwerken om het huis heeft, is dit ook een gemakkelijk doelwit. Door deze beveiliging gezamenlijk op zich te nemen dalen de prijzen, en verbeterd de beveiliging.
NWS / Noodkreet grote steden over aantal daklozen: 'De grens is bereikt'
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 18:53:40 #44
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189883389
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 18:52 schreef Klopkoek het volgende:
Multinationals betalen geen belasting. Die ontvangen alleen maar, en de bestuurders ontvangen tax free opties.
quote:
Beginning on 1 January 2018, 25% of the gain from exercise of a stock option will be considered non-taxable in the Netherlands, on up to EUR 50,000 of stock option gains. Therefore, the maximum amount of tax-exempt stock option gain per year is EUR 12,500
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 18:54:37 #45
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_189883413
quote:
7s.gif Op zondag 10 november 2019 18:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Er is geen democratische keuze, nooit hebben we voor of tegen het neo-liberalisme kunnen stemmen. Het is met leugens en truuks door de strot geduwd.
Oh, een stem op de SP is niet een stem tegen het neoliberalisme? Zelfs niet als sinds Jan Marijnissen (jaren '90) en t/m Lilian Marijnissen er keer op keer geageerd wordt tegen het neoliberalisme? Doen alsof er geen concurrentie was, of ruimte voor een ander geluid, en het in achterkamertjes is beklonken is volgens mij niet de waarheid.

De VVD wordt in deze topicreeks als neoliberale partij bij uitstek gezien. Dat die partij 3 Tweede Kamerverkiezingen op rij heeft gewonnen is geen democratische overwinning van het neoliberalisme?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zondag 10 november 2019 @ 19:13:04 #46
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189883728
quote:
15s.gif Op zondag 10 november 2019 18:54 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Oh, een stem op de SP is niet een stem tegen het neoliberalisme? Zelfs niet als sinds Jan Marijnissen (jaren '90) en t/m Lilian Marijnissen er keer op keer geageerd wordt tegen het neoliberalisme? Doen alsof er geen concurrentie was, of ruimte voor een ander geluid, en het in achterkamertjes is beklonken is volgens mij niet de waarheid.

De VVD wordt in deze topicreeks als neoliberale partij bij uitstek gezien. Dat die partij 3 Tweede Kamerverkiezingen op rij heeft gewonnen is geen democratische overwinning van het neoliberalisme?
Nee, dat is een overwinning voor Telegraaf-propaganda.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zondag 10 november 2019 @ 19:21:08 #47
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_189883831
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 19:13 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Nee, dat is een overwinning voor Telegraaf-propaganda.
En voor de WTO dictatuur die vanzelf de opties verkleinen. De anti democratische EU.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zondag 10 november 2019 @ 19:25:50 #48
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_189883918
quote:
0s.gif Op zondag 10 november 2019 19:21 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

En voor de WTO dictatuur die vanzelf de opties verkleinen. De anti democratische EU.
De Derde Weg van de arbeiders partijen.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_189891425
quote:
Het jaar 1989 – en de rest is geschiedenis

Hegel zei het al , memoreerde Fukuyama: de zoektocht naar erkenning is een van de menselijke drijfveren.
De behoefte aan erkenning is de luxe positie van de bovenliggende partij (het streven naar succes en de bijbehorende prestatiemoraal). De huidige opstand berust op de weerzin tegen afgedwongen zelfontkenning. Een afgedwongen uitvlakking van jezelf, roept woede op.

De zucht naar erkenning, leidt tot het afzetten tegen de ander, wat leidt tot het actief ontkennen van de ander. Men ontkent het recht van de ander om eigen maatstaven te hebben. Men dwingt af, dat de ander zingt bij wat hem wordt opgedrongen, dat de ander zingt als hij wordt uitgevlakt. Dat wordt bewust afgedwongen door de soft-power beweging, die psychologische trucjes gebruikt om mensen daartoe te brengen. Dit machtsstreven is typisch aan de neoliberale tijd.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 11-11-2019 10:38:58 ]
The view from nowhere.
pi_189895207
quote:
Xi en Macron houden de handelsroute open

Zeker, zei de Fransman, we tonen nu meer eenheid, maar moeten fouten uit het verleden herstellen. Daartoe rekent hij de gedwongen privatiseringen tijden de eurocrisis, zonder dat er Europese kopers waren. Voor een schijntje kwamen strategische troeven in Chinese handen.

Hét voorbeeld is de Griekse haven van Piraeus. De adviesraad Internationale Vraagstukken onthulde recent dat de Grieken de haven eerst aan het Rotterdamse havenbedrijf aanboden, "anders kopen de de Chinezen hem op". Rotterdam en politiek Den Haag bedankten ervoor.
The view from nowhere.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')