nog
dag(en)
uur
minuten
seconden
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_188149030
registreer om deze reclame te verbergen
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_188149042
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
  zaterdag 27 juli 2019 @ 09:23:01 #3
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188149092
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:15 schreef Deepfreeze het volgende:
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
Ik heb een gekoeld huis, mijn omvormer hangt dus niet op een loei hete zolder.
Ook ik had donderdag het minste resultaat en gister weer iets meer.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188149219
registreer om deze reclame te verbergen
Ik zat gisteren ook naar die temperatuur controller te kijken. De uitvoering in doosje weliswaar. Hoe regel jij je 12v? Aparte voeding?

Ik wil ook wat met fans gaan doen voor de hobby.

Ik keek ik al voor een simpele kastventilatie regelaar, analoog. Die draait gewoon op 230 mee.

Goed punt wel dat die fans dan meteen wel full speed gaan.
Laat die handjes wapperen!
pi_188149609
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:45 schreef Gieliovd het volgende:
Ik zat gisteren ook naar die temperatuur controller te kijken. De uitvoering in doosje weliswaar. Hoe regel jij je 12v? Aparte voeding?

Ik wil ook wat met fans gaan doen voor de hobby.

Ik keek ik al voor een simpele kastventilatie regelaar, analoog. Die draait gewoon op 230 mee.

Goed punt wel dat die fans dan meteen wel full speed gaan.
Alles kan aan dezelfde 12 volt voeding.

Die W1209 is niets anders dan een "aan / uit" thermostaat.
Die gebruik ik dus alleen om de fans uit te kunnen schakelen onder de xx graden, zodat ze niet te lang draaien.

Als je verder niet wil solderen, kan je naar de Arctic TC (Temperature Control) fans kijken, die hebben een eigen temperatuursensor en gaan harder draaien naarmate de temperatuur stijgt.

Er zit wel verschil in de modellen.
Zo draait de 92mm versie altijd (en sneller naarmate het warmer wordt) en draait de 140mm versie alleen zodra de sensor boven de 35 graden komt.
Bij Arctic op de website staan wel grafiekjes.

92mm draait altijd minimal op 500rpm (wel erg stil):
F9_TC_F03.jpg

140mm draait vanaf 35 graden en steeds sneller bij hogere temperaturen:
F14_TC_F03.jpg

Omdat de Sunnon fans geen temperatuurregeling hebben, ga ik deze gebruiken (H-Tronic 118028) om de snelheid te reguleren:

0eqtS91.jpg

Die doen in feite hetzelfde.
pi_188149661
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:15 schreef Deepfreeze het volgende:
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
Vrijwel alle omvormers gaan "deraten" wanneer ze te warm worden.
Ze toppen dan af op een lager vermogen om zichzelf tegen oververhitting te beschermen.

Vaak is in de "datasheet" van de omvormer wel te vinden bij welke temperatuur hij gaat deraten.
Bij SolarEdge is er een PDF bestand waar het staat vermeld per type.
Voor mijn SE8k omvormers is dat 57,5 graden en op een dag als gisteren zouden ze die temperatuur zonder fans wel gehaald hebben in die warme garage.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-temperature-derating-note.pdf

Je kan temperaturen van verschillende merken en modellen omvormers verder niet vergelijken, het is maar net waar de sensor geplaatst is dus zal je dat altijd bij de fabrikant moeten opzoeken.
pi_188152921
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 10:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vrijwel alle omvormers gaan "deraten" wanneer ze te warm worden.
Ze toppen dan af op een lager vermogen om zichzelf tegen oververhitting te beschermen.

Vaak is in de "datasheet" van de omvormer wel te vinden bij welke temperatuur hij gaat deraten.
Bij SolarEdge is er een PDF bestand waar het staat vermeld per type.
Voor mijn SE8k omvormers is dat 57,5 graden en op een dag als gisteren zouden ze die temperatuur zonder fans wel gehaald hebben in die warme garage.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-temperature-derating-note.pdf

Je kan temperaturen van verschillende merken en modellen omvormers verder niet vergelijken, het is maar net waar de sensor geplaatst is dus zal je dat altijd bij de fabrikant moeten opzoeken.
een temp-sensor is ern leuke start. Maar eigenlijk moet je de meeropbrengst berekenen en per keer kijken of het verbruik van de ventilator niet meer is....

jou oplossing vind ik wat zwakjes.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_188153434
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 14:24 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

een temp-sensor is ern leuke start. Maar eigenlijk moet je de meeropbrengst berekenen en per keer kijken of het verbruik van de ventilator niet meer is....

jouw oplossing vind ik wat zwakjes.
Het gaat me ook niet zozeer om het de-raten maar om het rekken van de levensduur van de omvormers (al moet nog blijken of het helpt :+ ).

De fans trekken ~0.14 Ampere bij vol vermogen (bij 12 volt) ofwel maximaal 1,67 Watt per fan en die draaien op momenten dat mijn panelen 3.000 tot 15.000 Watt produceren.

En wat vind jij zwak aan mijn oplossing? Wat zou jij anders doen? Ik koel al 25 jaar m'n opgevoerde computers met fans, dus ik kan best een beetje prutsen met dat spul :P
pi_188158937
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 14:52 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het gaat me ook niet zozeer om het de-raten maar om het rekken van de levensduur van de omvormers (al moet nog blijken of het helpt :+ ).

De fans trekken ~0.14 Ampere bij vol vermogen (bij 12 volt) ofwel maximaal 1,67 Watt per fan en die draaien op momenten dat mijn panelen 3.000 tot 15.000 Watt produceren.

En wat vind jij zwak aan mijn oplossing? Wat zou jij anders doen? Ik koel al 25 jaar m'n opgevoerde computers met fans, dus ik kan best een beetje prutsen met dat spul :P
wakjes? zo maar energieverbruikende ventilatoren monteren zonder een complete datablad waarin het rendement is berekend van die aktie :-)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_188159103
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 18:59 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

wakjes? zo maar energieverbruikende ventilatoren monteren zonder een complete datablad waarin het rendement is berekend van die aktie :-)
Ik beweer nergens dat er rendement is.

Alleen de omvormers blijven koeler en gaan (hopelijk) iets langer mee.

Daarnaast is het hobby :+

[ Bericht 8% gewijzigd door MaGNeT op 27-07-2019 19:16:34 ]
  zaterdag 27 juli 2019 @ 20:39:32 #11
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_188160956
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 19:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik beweer nergens dat er rendement is.

Alleen de omvormers blijven koeler en gaan (hopelijk) iets langer mee.

Daarnaast is het hobby :+
Als je er handig mee bent, al gedacht aan waterkoeling? :P
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_188161744
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 20:39 schreef monkyyy het volgende:

[..]

Als je er handig mee bent, al gedacht aan waterkoeling? :P
Nee :+
pi_188164277
Airco in de ruimte van de omvormer hangen. :P
Ben benieuwd of dat opweegt tegen het rendement?
Vakman pur sang
pi_188164442
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 23:42 schreef Lospedrosa het volgende:
Airco in de ruimte van de omvormer hangen. :P
Ben benieuwd of dat opweegt tegen het rendement?
:D
  zondag 28 juli 2019 @ 20:43:47 #15
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_188178040
Vandaag de laagste opwek sinds 3 maart :o

Hele dag zwaar bewolkt, maar het heeft niet veel geregend.
  zondag 28 juli 2019 @ 20:45:46 #16
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188178082
3,5 kWh met 7,5 kWp :')

Piek vandaag was.... Tromgeroffel.... 1500 Watt.
Laat die handjes wapperen!
pi_188179883
quote:
0s.gif Op zondag 28 juli 2019 20:45 schreef Gieliovd het volgende:
3,5 kWh met 7,5 kWp :')

Piek vandaag was.... Tromgeroffel.... 1500 Watt.
Dat is meer dan hier. De 1500 watt niet gehaald
pi_188180030
Hier vandaag 15,5. Gisteren nog 19,5. Maar alleen eind van de dag veel bewolking, tot een uur of 3 volle opbrengst, daarna beetje op en af..
  zondag 28 juli 2019 @ 22:16:14 #19
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188180157
quote:
0s.gif Op zondag 28 juli 2019 22:10 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier vandaag 15,5. Gisteren nog 19,5. Maar alleen eind van de dag veel bewolking, tot een uur of 3 volle opbrengst, daarna beetje op en af..
Jemig wat een verschil :o
Mijn opbrengst hier aan de kust was echt compleet naadje. Regen en wolken is alles wat we hier gezien hebben.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188180274
Hier is het ook heel de dag zooo grijs geweest.
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 28 juli 2019 @ 22:22:43 #21
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188180299
Hier (033) was het ook niets, vrijwel gelijk aan zaterdag 20 juli qua opbrengst.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 29 juli 2019 @ 00:02:04 #22
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188181883
1,8 kWu opgewekt vandaag :'(

edit: uhh gisteren :P
pi_188182139
77,75kWh gister, werd wat donker aan het eind van de dag.
  PR en moderator maandag 29 juli 2019 @ 13:46:07 #24
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188187718
Wij gaan ook voor zonnepanelen. We hebben al een mooie offerte voor 21 panelen. We wachten nu nog op de boekhouder die de jaarcijfers van 2018 moet produceren. In onze gemeente geldt namelijk een heel gunstige energielening waar we gebruik van willen maken.

Ik zit nu te kijken welke energieleverancier we zullen nemen. Over een maand loopt het huidige contract af maar de panelen liggen er pas over een maand of 4 op.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_188187829
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wij gaan ook voor zonnepanelen. We hebben al een mooie offerte voor 21 panelen. We wachten nu nog op de boekhouder die de jaarcijfers van 2018 moet produceren. In onze gemeente geldt namelijk een heel gunstige energielening waar we gebruik van willen maken.

Ik zit nu te kijken welke energieleverancier we zullen nemen. Over een maand loopt het huidige contract af maar de panelen liggen er pas over een maand of 4 op.
GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
  maandag 29 juli 2019 @ 13:55:54 #26
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188187868
Ze staan eindelijk weer lekker te stampen. Kom maar op met die zonnestralen.
Laat die handjes wapperen!
  PR en moderator maandag 29 juli 2019 @ 14:01:09 #27
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188187950
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  maandag 29 juli 2019 @ 15:10:54 #28
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_188188826
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Of Pure Energie.
pi_188188887
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:10 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Of Pure Energie.
Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
pi_188188912
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
Pure energy is een grote jongen tegenwoordig.
Vakman pur sang
pi_188189154
Wij moeten straks in oktober ook weer kijken of we blijven of verkassen naar een andere energie leverancier.
Best lastig want de eerste 5 maanden (winter dus) heeft de helft van de tijd de verwarming niet aangestaan en hebben we wel veel grote elektriciteit slurpende apparaten in huis gehad met het klussen.

En in mei zijn die panelen het dak op gegaan. En in april is boven overal dubbel glas in gezet. Echt geen idee waar we goed aan doen dus.
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 29 juli 2019 @ 15:38:42 #32
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188189269
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Als je (veel) terug gaat leveren wel. Indien dat niet het geval is kan een ander best goedkoper uitvallen, zeker wanneer je de aanmeldbonus meeneemt. Ik ben onlangs van PowerPeers naar Energiedirect gegaan. Mijn 3e keer naar Energiedirect in een paar jaar tijd :P
  maandag 29 juli 2019 @ 15:50:08 #33
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188189447
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 14:01 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
Ah, met flink terugleveren dus :) Dan zullen eerdergenoemden vast gunstiger zijn ja. Bij mij was dat niet zo dit jaar.

Ga je particulier een elektrische auto aanschaffen, of lease? Ik twijfel heel erg om er een te leasen volgend jaar. Prima om het overschot mee weg te werken, net als mijn PHEV nu, maar wel een flinke drempel om over te gaan.

In de winter een lange rit maken, moet je 2x laden voordat je met een beetje tempo van het zuiden naar het noorden bent. En dan moet je met een volle accu vertrekken en geluk hebben dat je op je eindbestemming kunt laden, en dan moet je nog terug en weer 2x bijladen...

Het zal niet vaak gebeuren, maar die paar keer per jaar vrees ik wel voor :'(

Daarnaast denk ik dat elektrisch rijden op lange termijn en grote schaal niet door gaat breken, maar dat is een andere discussie. En doet mij verder weinig als leaser met lage bijtelling :P
  PR en moderator maandag 29 juli 2019 @ 16:02:18 #34
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188189607
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:50 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ah, met flink terugleveren dus :) Dan zullen eerdergenoemden vast gunstiger zijn ja. Bij mij was dat niet zo dit jaar.

Ga je particulier een elektrische auto aanschaffen, of lease? Ik twijfel heel erg om er een te leasen volgend jaar. Prima om het overschot mee weg te werken, net als mijn PHEV nu, maar wel een flinke drempel om over te gaan.

In de winter een lange rit maken, moet je 2x laden voordat je met een beetje tempo van het zuiden naar het noorden bent. En dan moet je met een volle accu vertrekken en geluk hebben dat je op je eindbestemming kunt laden, en dan moet je nog terug en weer 2x bijladen...

Het zal niet vaak gebeuren, maar die paar keer per jaar vrees ik wel voor :'(

Daarnaast denk ik dat elektrisch rijden op lange termijn en grote schaal niet door gaat breken, maar dat is een andere discussie. En doet mij verder weinig als leaser met lage bijtelling :P
We gaan zakelijk een elektrische auto kopen of operational leasen maar die wel voornamelijk thuis opladen. Voor echt lange stukken hebben we nog een auto of we huren voor een dag iets. Zo vaak komt dat niet voor bij ons.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  maandag 29 juli 2019 @ 16:33:17 #35
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188190174
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 16:02 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

We gaan zakelijk een elektrische auto kopen of operational leasen maar die wel voornamelijk thuis opladen. Voor echt lange stukken hebben we nog een auto of we huren voor een dag iets. Zo vaak komt dat niet voor bij ons.
Logisch, je bespraart er veel geld mee. Particulier is het helaas niet interessant.
pi_188228252
Project "omvormer koeling" is ongeveer op de helft.
Morgen afronden en monteren.

Heb al even met 1 van de 2 setjes een testrun gemaakt net, het draait en reageert op hogere temperatuur zoals het hoort ;)

bmbWJ5a.jpg
pi_188230561
Leuk lekker bezig.

Geven ze niet te veel weerstand als ze uitstaan of als ze kapot zouden zijn?
Laat die handjes wapperen!
  donderdag 1 augustus 2019 @ 10:30:42 #38
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188232161
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
En volgens mij moet je ook goed letten op het vastrecht, bij sommige betaal je al een paar honderd euro zonder verbruik. Al is dat niet enorm veel.
pi_188232227
@MaGNeT, wat zijn dat voor onderdelen in die doosjes?

In de info van de omvormer staat dat er boven de 45° minder goed werkt. Hij is nu overdag 50°, en de top zat op bijna 60 tijdens die warme dagen.

Ik heb nog een verdwaalde Arduino liggen en vast wel een pc-fan, dus daar kan ik iets mee knutselen. Of ik bestel ergens iets van een thermostaat ding van Ali.
Zoiets https://s.click.aliexpress.com/e/d7Ots8o
pi_188232980
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 10:37 schreef Deepfreeze het volgende:
@:MaGNeT, wat zijn dat voor onderdelen in die doosjes?

In de info van de omvormer staat dat er boven de 45° minder goed werkt. Hij is nu overdag 50°, en de top zat op bijna 60 tijdens die warme dagen.

Ik heb nog een verdwaalde Arduino liggen en vast wel een pc-fan, dus daar kan ik iets mee knutselen. Of ik bestel ergens iets van een thermostaat ding van Ali.
Zoiets https://s.click.aliexpress.com/e/d7Ots8o
Ik gebruik een W1209 (ook van Ali) maar dat uit die link zou het ook moeten doen.
Ik zou niet voor een 220 volt versie kiezen, dat vertrouw ik bij dat soort spullen niet.
Liever voeden met een eigen 12 volt adapter.

Bij deze fans heb ik ook nog een aparte temperatuurregeling gesoldeerd die het toerental regelt:

Kc9wD4n.jpg

...maar als je Arctic TC fans koopt dan zit die temperatuurregeling er al in, de sensors kan je dan op een plek plaatsen waar de omvormer warm wordt (klein stukje aluminiumtape werkt vaak wel goed).

Ik probeer het eerst zo (op omgevingslucht), anders kan ik de sensors altijd nog eenvoudig verlengen en op een koelrib van de omvormer plakken.

[ Bericht 8% gewijzigd door MaGNeT op 01-08-2019 12:02:43 ]
pi_188233038
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 06:05 schreef Gieliovd het volgende:
Leuk lekker bezig.

Geven ze niet te veel weerstand als ze uitstaan of als ze kapot zouden zijn?
Leuk knutselproject, houdt je van de straat :+

Uit niet, als ze kapot gaan, gaat m'n adapter mss stuk.
Maar vrijwel al m'n fans die stuk gingen, kregen een versleten lager. En dan hoor je ze wel lawaai maken.
pi_188233411
Ik bedoelde met weerstand luchtstroombeperking, als ze niet draaien dan houden ze wel wat natuurlijke convectie tegen.
Laat die handjes wapperen!
pi_188233428
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 12:31 schreef Gieliovd het volgende:
Ik bedoelde met weerstand luchtstroombeperking, als ze niet draaien dan houden ze wel wat natuurlijke convectie tegen.
Ah, op die manier, ik dacht nog teveel in elektrische termen :P

Valt mee, de omvormer zit al 4cm extra van de muur door de spacers én de fans komen aan de onderkant (blazen omhoog) dus dat gaat geen probleem worden. De bovenkant is geheel vrij.

Mocht de omvormer er wel warmer van worden dan gaan de fans wel draaien :+
pi_188236284
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 11:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik gebruik een W1209 (ook van Ali) maar dat uit die link zou het ook moeten doen.
Ik zou niet voor een 220 volt versie kiezen, dat vertrouw ik bij dat soort spullen niet.
Liever voeden met een eigen 12 volt adapter.

Bij deze fans heb ik ook nog een aparte temperatuurregeling gesoldeerd die het toerental regelt:

[ afbeelding ]

...maar als je Arctic TC fans koopt dan zit die temperatuurregeling er al in, de sensors kan je dan op een plek plaatsen waar de omvormer warm wordt (klein stukje aluminiumtape werkt vaak wel goed).

Ik probeer het eerst zo (op omgevingslucht), anders kan ik de sensors altijd nog eenvoudig verlengen en op een koelrib van de omvormer plakken.
tnx. En inderdaad lekker prutsen

Ik en zoon (11) hebben net samen met een dht11 en een oude computer ventilator aan het werk gekregen. Die we zelf warm kunnen blazen. En vervolgens zichzelf weer koel blaast en dus de ventilator weer uitschakelt :P
Dat ging alleen met 5v, ipv de 12v die hij kan hebben

Maar toen vond ik nog een relais in zoons arduino doos. Dus ik kan het ook nog proberen om onze oude 220v tafelventilator te gebruiken. Mikt niet zo lekker als kleintjes, maar is wel leuk om te proberen :D
pi_188236495
@Deepfreeze: leuk en leerzaam, zo samen knutselen in de schoolvakantie.
pi_188236566
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 15:35 schreef Ivo1985 het volgende:
@:deepfreeze: leuk en leerzaam, zo samen knutselen in de schoolvakantie.
Zeker. Deze beta-mama heeft er ook lol in!
pi_188239173
Een uurtje geleden was de installatie dan eindelijk klaar:

Het profiel met de 2 fans hou ik met een verticaal gemonteerde aluminium strip op z'n plaats. Het leek me de eenvoudigste manier om het te monteren, er was ook niet veel ruimte om te boren en dit had ik nog liggen. Daarnaast is het ook snel weer los te halen:

3vGBZc8.jpg

De bekabeling komt bij elkaar in het doosje:

20Q6eDt.jpg

De sensor met aluminiumtape op de zijkant van de omvormer:

dCemX1E.jpg

En bij de 2e omvormer hetzelfde gedaan maar dan in spiegelbeeld :)

De fans draaien snel genoeg, de sensors ga ik wss niet verlengen / verplaatsen.
Op een warme dag (zoals vorige week) is het nog 7 graden warmer in de garage en dan draaien ze sowieso op een hoger toerental.

[ Bericht 7% gewijzigd door MaGNeT op 01-08-2019 18:35:58 ]
pi_188242407
Gaaf @MaGNeT misschien ook wel eens leuk als hobby projectje in de winter. Kan hier in de garage ook erg warm worden. De SMA heeft enkel passieve koeling.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_188242763
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 14:01 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
Wij stappen juist over van Greenchoice naar powerpeers omdat zij meer cent per kWH betalen bij overproductie. Maar dat ligt ook aan hoeveel je denkt terug te gaan leveren. Ik zou ze eens naast elkaar leggen.
Shine bright like a diamond.
  PR en moderator donderdag 1 augustus 2019 @ 21:35:30 #50
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188242915
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 21:29 schreef June. het volgende:

[..]

Wij stappen juist over van Greenchoice naar powerpeers omdat zij meer cent per kWH betalen bij overproductie. Maar dat ligt ook aan hoeveel je denkt terug te gaan leveren. Ik zou ze eens naast elkaar leggen.
Ik heb Powerpeers volgens mij niet gezien in de vergelijking van gaslicht.com. Ik zal nog eens kijken want dit is wel belangrijk inderdaad. We gaan zo'n 2000 kwh terugleveren.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_188243834
quote:
1s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 21:35 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb Powerpeers volgens mij niet gezien in de vergelijking van gaslicht.com. Ik zal nog eens kijken want dit is wel belangrijk inderdaad. We gaan zo'n 2000 kwh terugleveren.
Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 01:23:10 #52
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188246703
Daarom probeer ik zoveel mogelijk stroom te gebruiken, wil het eigenlijk in de winter opmaken door bij te verwarmen met m'n split airco.
pi_188246711
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 01:23 schreef EasyLife het volgende:
Daarom probeer ik zoveel mogelijk stroom te gebruiken, wil het eigenlijk in de winter opmaken door bij te verwarmen met m'n split airco.
Kan prima, is een warmtepomp.
pi_188248590
Ik dacht gisteren eens even kijken wat we voor opbrengst hebben gehad, toch wel lekker zonnig dagje zo nu en dan.

Mja... 0,0kWh :{

Error: grid lost fault om 06:06 uur.

Jammer, tijdelijke 30mA aardlekautomaat was eruit geklapt. Voor het eerst sinds 18-05 dus ik heb niks te klagen, maar wel jammer. Hij draait ondertussen alweer vrolijk dus zal wel een glitch zijn geweest, maak er verder geen werk van.

Toch eens tijd dat ik die kabel ga trekken en die specifieke 300mA ALS aan ga sluiten... :O
Laat die handjes wapperen!
pi_188248816
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:02 schreef Gieliovd het volgende:
Ik dacht gisteren eens even kijken wat we voor opbrengst hebben gehad, toch wel lekker zonnig dagje zo nu en dan.

Mja... 0,0kWh :{

Error: grid lost fault om 06:06 uur.

Jammer, tijdelijke 30mA aardlekautomaat was eruit geklapt. Voor het eerst sinds 18-05 dus ik heb niks te klagen, maar wel jammer. Hij draait ondertussen alweer vrolijk dus zal wel een glitch zijn geweest, maak er verder geen werk van.

Toch eens tijd dat ik die kabel ga trekken en die specifieke 300mA ALS aan ga sluiten... :O
Heel bijzonder, ik draai al jaren op 30mA.
nooit een probleem.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 10:41:07 #56
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_188248956
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 22:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
pi_188249067
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:29 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Heel bijzonder, ik draai al jaren op 30mA.
nooit een probleem.
Ja, er zijn erg wisselende ervaringen "in het land". Mijn omvormer "zegt" 240mA foutstroom te genereren dus dan is het niet zo gek.

Ik wil dat ding toch achter een eigen groep met zijn 7,5kW.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 10:55:12 #58
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188249150
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 22:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
Zeker voor de kleinere verbruikers/opwekkers is de jaarlijkse bonus ook relevant in de berekening.
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 11:08:48 #59
208890 June.
Seriously?
pi_188249384
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
Klopt inderdaad, daarom stappen wij elk jaar weer over want welkomstbonus. Dit jaar iets van 200 euro dacht ik en hierdoor is pp voor ons goedkoper.
Shine bright like a diamond.
pi_188250643
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 11:08 schreef June. het volgende:

[..]

Klopt inderdaad, daarom stappen wij elk jaar weer over want welkomstbonus. Dit jaar iets van 200 euro dacht ik en hierdoor is pp voor ons goedkoper.
Die ¤150 tot ¤200 per jaar overstapbonus is voor aardgas en elektrisch samen toch?

Je kan ook alleen met aardgas overstappen (lagere welkomstbonus) en elektrisch bijvoobeeld bij GreenChoice onderbrengen.

Dan ziet de berekening "overstapbonus" vs "hogere terugleververgoeding" er alweer anders uit ;)
pi_188250986
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
Hangt er vanaf hoeveel je opwekt en terug kan leveren. Als dat genoeg is, kan je de hogere vastrecht compenseren.
Maar ik kan 't mis hebben...
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 14:07:25 #62
208890 June.
Seriously?
pi_188251838
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 12:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Die ¤150 tot ¤200 per jaar overstapbonus is voor aardgas en elektrisch samen toch?

Je kan ook alleen met aardgas overstappen (lagere welkomstbonus) en elektrisch bijvoobeeld bij GreenChoice onderbrengen.

Dan ziet de berekening "overstapbonus" vs "hogere terugleververgoeding" er alweer anders uit ;)
Nee, ook voor alleen elektrisch. Wij hebben geen aardgas.
Shine bright like a diamond.
pi_188251846
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 14:07 schreef June. het volgende:

[..]

Nee, ook voor alleen elektrisch. Wij hebben geen aardgas.
Ah, ok, dan heb je een goede deal :)
pi_188279769
De nieuwe koeling werkt goed, temperatuurverloop is heel mooi.

Vandaag wel een gekke dip van 39,7 naar 35,5 graden volgens PV-Output, dat is eigenlijk onmogelijk, zeker omdat het juist zonniger werd. Zal een foutje zijn.
  zondag 4 augustus 2019 @ 15:22:47 #65
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188281931
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 13:07 schreef MaGNeT het volgende:
De nieuwe koeling werkt goed, temperatuurverloop is heel mooi.

Vandaag wel een gekke dip van 39,7 naar 35,5 graden volgens PV-Output, dat is eigenlijk onmogelijk, zeker omdat het juist zonniger werd. Zal een foutje zijn.
Mooi dat al dat knutselen wat oplevert!
pi_188284752
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 15:22 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Mooi dat al dat knutselen wat oplevert!
En anders weer wat geleerd over de werking van een W1209 :+
  zondag 4 augustus 2019 @ 18:22:12 #67
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188286067
Heb nu veel vrije tijd en wil ook wat doen aan de optimalisering van de inkomsten of juist verstandig/leuk gebruik van de energie.

Verstandig als in warmtepompen e.d. maar dan wat low-cost dingetjes.
pi_188286612
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 18:22 schreef EasyLife het volgende:
Heb nu veel vrije tijd en wil ook wat doen aan de optimalisering van de inkomsten of juist verstandig/leuk gebruik van de energie.

Verstandig als in warmtepompen e.d. maar dan wat low-cost dingetjes.
Daar zijn wel leuke dingen voor. Warmtepompboiler voor warm water, lucht/lucht warmtepomp, infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming (laag rendement maar wel ideaal op plekken waar je kort bent zoals badkamer of bij een eettafel, zithoek of computerbureau), etc.

Droger vervangen door een warmtepompdroger (al is géén droger nog zuiniger), elektrische fiets, etc.

Maar weet ook niet meer precies wat je al of niet had.
  zondag 4 augustus 2019 @ 20:15:33 #69
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188287572
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 19:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daar zijn wel leuke dingen voor. Warmtepompboiler voor warm water, lucht/lucht warmtepomp, infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming (laag rendement maar wel ideaal op plekken waar je kort bent zoals badkamer of bij een eettafel, zithoek of computerbureau), etc.

Droger vervangen door een warmtepompdroger (al is géén droger nog zuiniger), elektrische fiets, etc.

Maar weet ook niet meer precies wat je al of niet had.
Warmtepomp (airco) in de woonkamer/keuken, dus eigenlijk voor hele benedenverdieping.

Droger heb ik niet gelukkig, nooit gehad ook. IR heb ik wel aan zitten denken en dan al die lelijke radiatoren eruit boven, alleen nodig eigenlijk in de computerkamer (al geeft de computer ook al aardig wat warmte af, gebruikt zo'n 300 watt met gamen).

Als het wat kouder wordt ga ik boven alle radiatoren dichtzetten en kijken hoeveel warmte er van beneden naar boven "ontsnapt" zeg maar. Volgens mij wordt het boven niet heel erg koud in de winter. Nu al zin in de winter, al die testjes haha!

Warmtepomp voor het douchen wil ik ook graag, maar die is vrij prijzig, ook na subsidie en dan moet de installatie er nog bij en de CV moet eruit, terwijl die vrij nieuw is. Gebruik de afgelopen maanden alleen 6m3 per maand voor koken/douchen.

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 04-08-2019 20:22:41 ]
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 10:37:40 #70
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188311198
Augustus begint desastreus voor de paneeltjes, blijft ook nog even dramatisch zo te zien.
pi_188311604
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 10:37 schreef EasyLife het volgende:
Augustus begint desastreus voor de paneeltjes, blijft ook nog even dramatisch zo te zien.
Valt op zich wel mee hier, 54,4kWh per dag gemiddeld deze maand.
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 11:24:14 #72
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188311706
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 11:14 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Valt op zich wel mee hier, 54,4kWh per dag gemiddeld deze maand.
Hier 8,8kWh, maar het gewoon elke dag grotendeels bewolkt en als het dan regent, nee moet ook nog eens de tuin sproeien
pi_188356863
Dit jaar duidelijk veel minder dan vorig jaar... helaas...
pi_188356967
Voordeel van nog steeds geen werkende app hebben.. Ik kan ook niet het resultaat van al die bewolking zien :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188357114
Vandaag al 400 watt-uur! *O*

O -O- :P
Laat die handjes wapperen!
pi_188357399
Ik heb het nooit de moeite waard gevonden om zonnepanelen op ons dak te leggen (ondanks dat ons dak perfect is qua stand, helling en vrijheid).

Maar we gaan verhuizen! naar een huis die 14 panelen heeft liggen. Dus ik doe nu ook mee :)
pi_188359114
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 09:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Voordeel van nog steeds geen werkende app hebben.. Ik kan ook niet het resultaat van al die bewolking zien :+
Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
pi_188360393
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
Mijn man wil dat allemaal zelf programmeren enzo. Hij js nu alleen druk met mijn nieuwe website bouwen en dan is er ook nog zoiets als een sociaal leven enzo :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188360412
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:52 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Mijn man wil dat allemaal zelf programmeren enzo. Hij js nu alleen druk met mijn nieuwe website bouwen en dan is er ook nog zoiets als een sociaal leven enzo :+
Als hij dat zelf wilt programmeren dan moet ie helemaal een eigen kWh meter gebruiken. Alle portals en apps hebben een vertraging. Alleen met een eigen kWh heb je ook echt realtime info
pi_188360439
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:53 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Als hij dat zelf wilt programmeren dan moet ie helemaal een eigen kWh meter gebruiken. Alle portals en apps hebben een vertraging. Alleen met een eigen kWh heb je ook echt realtime info
Ja dat snap ik. Maar daar moet hij daar toch eerst tijd voor hebben. Hij komt net uit een burn out dus ik laat hem lekker overal zelf het tempo in bepalen als je het niet erg vind.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188360676
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
pi_188360754
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:10 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
Afgelopen paar weken was de portal al twee keer onbereikbaar geweest. Zie ook dit topic.

Uiteindelijk zal de data er terecht komen. De omvormer heeft een buffer. Maar dat de portal niet bereikbaar was is een gegeven.


En 15 minuten vertraging is voor mij onbruikbaar. Maar aangezien je niet opgemerkt hebt dat die de portal onbereikbaar was, heb je ook geen behoefte voor regelmatiger data
pi_188360811
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:55 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ja dat snap ik. Maar daar moet hij daar toch eerst tijd voor hebben. Hij komt net uit een burn out dus ik laat hem lekker overal zelf het tempo in bepalen als je het niet erg vind.
Niet erg hoor. Is ook maar wat tips. Ik vind het zelf heel jammer dat ik pas na enkele maanden een aparte kWh meter heb geregeld. Ben ik toch wat historie kwijt..

Je hoeft namelijk niet eens te programmeren. Je kan ook de data laten uploaden naar enelogic en je hebt al een website/overzicht.
  vrijdag 9 augustus 2019 @ 14:41:57 #84
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188361198
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:19 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Niet erg hoor. Is ook maar wat tips. Ik vind het zelf heel jammer dat ik pas na enkele maanden een aparte kWh meter heb geregeld. Ben ik toch wat historie kwijt..

Je hoeft namelijk niet eens te programmeren. Je kan ook de data laten uploaden naar enelogic en je hebt al een website/overzicht.
Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
pi_188362445
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:10 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
Het ligt er best vaak uit is m'n vaststelling. De laatste keer dacht ik dat het een storing aan mijn kant was maar na contact met support bleek het toch bij hen te liggen.

Maar goed, de omvormer kan zo'n 30 dagen aan statistieken bewaren dus als de portal weer online is sijpelt de data vanzelf wel weer binnen.
pi_188362920
Dan ligt het gewoon aan mij, ik kijk er niet zoveel op. Hoef het ook niet per minuut te bekijken, alhoewel ik me kan voorstellen dat het voor de diehard tweakers wel interessant kan zijn. 😀

@athlonkmf I stand corrected.
@MaGNeT
pi_188369628
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:41 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:41 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
Ik heb hier gehaald:
http://youless.nl/winkel.html

Ik heb zelf een 3-fase omvormer, dus heb ik de wat duurdere. De 1-fase is maar 22 euro.

Ik heb simpelweg tijdens de donkere avonden de omvormer uitgezet, de stroomkabel doorgeknipt en gestript en de kwh meter er tussen gepropt. (in een lege groepenkastje)
En vervolgens hier een youless-metertje op aangesloten. Doe je dit truukje bij je groepenkast, dan kan je zowel je slimme meter als je nieuwe zonnepanelen-kwh meter loggen.
  zondag 11 augustus 2019 @ 17:35:43 #88
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_188393416
AZ heeft ook zonnepanelen, maar nu ff uitgeschakeld :o

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

‘Dakconstructie AZ-stadion was door bezuiniging veel te licht gebouwd:')

UPDATEDe dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. ‘Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.’ :o

Dat zegt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds docent aan de Universiteit Twente en buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid; zou het dak een brand van een uur kunnen weerstaan? Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. ,,Met dikker staal.’”Maar dat was volgens de gemeente niet nodig.

Suurenbroek is totaal niet verbaasd dat het dak het heeft begeven. ,,Met de extra belasting van de zonnepanelen :D die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
  zondag 11 augustus 2019 @ 18:10:42 #89
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188393973
quote:
6s.gif Op zondag 11 augustus 2019 17:35 schreef ikweethetookniet het volgende:
AZ heeft ook zonnepanelen, maar nu ff uitgeschakeld :o

[ afbeelding ]

‘Dakconstructie AZ-stadion was door bezuiniging veel te licht gebouwd:')

UPDATEDe dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. ‘Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.’ :o

Dat zegt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds docent aan de Universiteit Twente en buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid; zou het dak een brand van een uur kunnen weerstaan? Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. ,,Met dikker staal.’”Maar dat was volgens de gemeente niet nodig.

Suurenbroek is totaal niet verbaasd dat het dak het heeft begeven. ,,Met de extra belasting van de zonnepanelen :D die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Dit was echt een ramp geweest tijdens een wedstrijd, moet er niet aan denken.
pi_188400533
Gezien de hoeveelheid panelen is het behoorlijk nalatig geweest dat er vóór het plaatsen niet een herberekening is gedaan van de constructie.
pi_188401303
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2019 00:13 schreef Ivo1985 het volgende:
Gezien de hoeveelheid panelen is het behoorlijk nalatig geweest dat er vóór het plaatsen niet een herberekening is gedaan van de constructie.
Precies wat ik me ook afvroeg...

quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 18:18 schreef MaGNeT het volgende:
Die 6000 kilo aan zonnepanelen + montagemateriaal zal het verschil niet gemaakt hebben toch?
En gewicht was schatting van aantal panelen wat ik kon tellen x 20kg (incl montage).

Maar het zijn er mss meer en formaat kan ook 200x100cm zijn en dan zijn ze nog iets zwaarder.
pi_188402115
Volgens veiligheidexperts was het dak sowieso te licht uitgevoerd, nog voor de zonnepanelen erop gingen.

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  maandag 12 augustus 2019 @ 08:33:34 #93
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188402487
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2019 07:01 schreef Asschen_sukar het volgende:
Volgens veiligheidexperts was het dak sowieso te licht uitgevoerd, nog voor de zonnepanelen erop gingen.

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Dan heb ik toch liever zoals bij ons in het stadion wat palen die in de weg staan vanaf bepaalde stoeltjes.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:10:19 #94
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188420284
Ik kom even binnenzeilen:

Wij gaan (heel wrs) een nieuwbouwhuis kopen met zonnepanelen op het dak. Moet ik ergens op letten als ik de technische omschrijving check? Ik heb er de ballen verstand van...
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_188420377
Mwah... Op die nieuwbouw huizen zijn die zonnepanelen eigenlijk altijd puur om de EPC norm te halen, dus een wassen neus.

Weinig speciaal om op te letten. Afhankelijk van de plaatsing kun je letten of er voorzieningen zijn om schaduw op te vangen van schoorsteen of pijpjes.
Laat die handjes wapperen!
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:22:27 #96
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188420454
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:15 schreef Gieliovd het volgende:
Mwah... Op die nieuwbouw huizen zijn die zonnepanelen eigenlijk altijd puur om de EPC norm te halen, dus een wassen neus.

Weinig speciaal om op te letten. Afhankelijk van de plaatsing kun je letten of er voorzieningen zijn om schaduw op te vangen van schoorsteen of pijpjes.
Mijn 12 panelen zijn geen wassen neus :+ maar je hoeft niet te verwachten dat ze kijken naar meerdere strings of rekening houden met schaduw nee.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188420480
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:10 schreef Tink89 het volgende:
Ik kom even binnenzeilen:

Wij gaan (heel wrs) een nieuwbouwhuis kopen met zonnepanelen op het dak. Moet ik ergens op letten als ik de technische omschrijving check? Ik heb er de ballen verstand van...
"Nieuwbouwhuis" als in "het wordt nog gebouwd" of "het is van een recent bouwjaar"?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:26:19 #98
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188420502
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

"Nieuwbouwhuis" als in "het wordt nog gebouwd" of "het is van een recent bouwjaar"?
Ze gaan komende oktober beginnen met bouwen. In de technische omschrijving staat:

De woningen zijn voorzien van een bedrijfswaardige PV- installatie (Photo Voltaische installatie/zonnepanelen) aangebracht, aantal/omvang conform EPC- berekening.
De installatie wordt uitgevoerd conform opgave installateur/leverancier en bestaat uit:
• PV - modules op een open frame of op consoles
• PV – installatie en omvormer
• Bijbehorende elektrische installatie t.b.v. koppeling met de meterkast en doorvoering door dak.
• Bijbehorende levering en werkzaamheden om goedwerkende en volgens normen geïnstalleerde, installatie te verkrijgen.
• De installatie heeft een theoretisch vermogen van 4900 Wpiek.
De frames van de PV panelen worden verankerd om de ter plaatse optredende windbelasting te weerstaan.
Let op: U dient bij het afsluiten van een contract met de energieleverancier duidelijk aan te geven dat u elektrische energie wilt terug leveren.
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:29:38 #99
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_188420542
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:26 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Ze gaan komende oktober beginnen met bouwen. In de technische omschrijving staat:

De woningen zijn voorzien van een bedrijfswaardige PV- installatie (Photo Voltaische installatie/zonnepanelen) aangebracht, aantal/omvang conform EPC- berekening.
De installatie wordt uitgevoerd conform opgave installateur/leverancier en bestaat uit:
• PV - modules op een open frame of op consoles
• PV – installatie en omvormer
• Bijbehorende elektrische installatie t.b.v. koppeling met de meterkast en doorvoering door dak.
• Bijbehorende levering en werkzaamheden om goedwerkende en volgens normen geïnstalleerde, installatie te verkrijgen.
• De installatie heeft een theoretisch vermogen van 4900 Wpiek.
De frames van de PV panelen worden verankerd om de ter plaatse optredende windbelasting te weerstaan.
Let op: U dient bij het afsluiten van een contract met de energieleverancier duidelijk aan te geven dat u elektrische energie wilt terug leveren.
4900 Wp is een serieuze installatie en niet alleen om aan de EPC norm van het bouwbesluit te voldoen. Heb je een nul-op-de-meter woning gekocht?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:30:33 #100
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188420552
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:29 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

4900 Wp is een serieuze installatie en niet alleen om aan de EPC norm van het bouwbesluit te voldoen. Heb je een nul-op-de-meter woning gekocht?
Nagenoeg energieneutraal, met warmtepomp en zonnepanelen, zonder gas. Energielabel is A++++
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:31:05 #101
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188420561
4900 Wp :o
Dat wordt waarschijnlijk wel terugleveren idd.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:33:07 #102
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188420603
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:30 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Nagenoeg energieneutraal, met warmtepomp en zonnepanelen, zonder gas. Energielabel is A++++
Dit is echt wel energieplus hoor, tenzij je een hele voorraad servers hebt draaien.

Volgens mij is @laziness al zo ongeveer nul op de meter met een veel kleinere installatie.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:33:35 #103
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188420611
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:30 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Nagenoeg energieneutraal, met warmtepomp en zonnepanelen, zonder gas. Energielabel is A++++
Zo’n huis heb ik ook. Bij mij ligt er 3180wp op en dat voldoet dus hiermee ga je wel terug leveren gok ik.
Tenzij je een villa gaat verwarmen ;)
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188420674
Wij verbruiken meer dan 3100 wp ons huis is ook ouder
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:53:05 #105
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188420911
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_188420999
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Een Quooker kan juist een besparing veroorzaken. Steeds je water opwarmen met een waterkoker kost ook stroom en je warmt altijd meer op dan je nodig hebt. Het is ook ideaal met koken, je hebt direct kokend water voor de pasta en rijst etc en eieren koken is ook zo klaar.

Wij hebben sinds mei nu een Quooker en zou echt niet meer anders willen. Ons warm water beneden komt nu ook uit de Quooker (gemengd met koud water) dus direct water (voorheen moesten wij een minuut wachten omdat het water vanaf zolder moest komen) en de CV springt nu ook niet meer constant voor niets aan.
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:07:50 #107
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188421149
Een cv ketel heb je met een energieneutraal huis niet meer.

Het ligt er maar aan hoeveel warm water je uberhaupt gebruikt of het zin heeft ;)

Nou verbruikt ons gezin sowieso maar 70/75m3 water op jaarbasis dus ik ben niet de quooker doelgroep. Wij gebruiken daar echt te weinig (warm) water voor.
Ik heb je lief mijn hele leven
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:12:48 #108
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188421209
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
De warmtepomp is ongeveer de helft van mijn verbruik van 3400kWh.
En mijn panelen wekken dus wel meer dan 100% op waardoor ik energie neutraal ben.
Iets meer dan mijn 3180wp geeft je wat meer ruimte bij een slecht zonjaar of bij afname van rendement.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188421221
Wij verbruiken weinig warm water, hebben wel een boiler in de keuken.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:16:55 #110
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188421250
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Oeh, da's een goede :D die zet ik op het wensenlijstje voor de keuken.

En txs voor de inzichten! Ik heb dus echt geen idee hoe en wat, behalve de belofte dat het huis 'nagenoeg energieneutraal' zal zijn.
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_188421317
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:07 schreef laziness het volgende:
Een cv ketel heb je met een energieneutraal huis niet meer.

Het ligt er maar aan hoeveel warm water je uberhaupt gebruikt of het zin heeft ;)

Nou verbruikt ons gezin sowieso maar 70/75m3 water op jaarbasis dus ik ben niet de quooker doelgroep. Wij gebruiken daar echt te weinig (warm) water voor.
Wij zitten qua waterverbruik op jaarbasis op 64m3. Ook niet de doelgroep dus, maar het feit dat ik niet 2x hoef op te staan van de bank om thee te pakken is priceless.
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:26:40 #112
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188421373
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Een Quooker kan juist een besparing veroorzaken. Steeds je water opwarmen met een waterkoker kost ook stroom en je warmt altijd meer op dan je nodig hebt. Het is ook ideaal met koken, je hebt direct kokend water voor de pasta en rijst etc en eieren koken is ook zo klaar.

Wij hebben sinds mei nu een Quooker en zou echt niet meer anders willen. Ons warm water beneden komt nu ook uit de Quooker (gemengd met koud water) dus direct water (voorheen moesten wij een minuut wachten omdat het water vanaf zolder moest komen) en de CV springt nu ook niet meer constant voor niets aan.
Als mijn stroomverbruik met 20% gaat stijgen door de aanwezigheid van een Quooker dan bespaart me dat niets, en kost alleen maar.
Daarbij kook ik al elektrisch dus een pannetje water koken bespaart ook geen gas.
En qua heet water uit de kraan; ik gebruik van juni tm september nagenoeg geen gas (minder dan 10m3 over de hele periode), in mei en oktober alleen als het niet zonnig is, dus dat is al een half jaar waarin ik mijn water vrijwel gratis verwarmd heb.

Daarbij ben ik geen theedrinker en voor de 4 keer per week dat er een pannetje pasta of rijst gekookt moet worden kan het zeker niet uit permanent een vat water op 90 graden te hebben.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:47:58 #113
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188421663
Nu ben ik in de war: is die quooker nu wel of geen goed idee voor een enorme theeleut die heul veul en vaak en graag kookt?
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:50:59 #114
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188421695
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:16 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Oeh, da's een goede :D die zet ik op het wensenlijstje voor de keuken.

En txs voor de inzichten! Ik heb dus echt geen idee hoe en wat, behalve de belofte dat het huis 'nagenoeg energieneutraal' zal zijn.
Doe eens een linkje in dm naar het project?
Kan ik je vertellen of ik dezelfde snufjes in mijn huis heb en wat mijn kosten en verbruik daarbij zijn ;)
Ik heb je lief mijn hele leven
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 12:57:29 #115
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188421788
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:21 schreef Patroon het volgende:

[..]

Wij zitten qua waterverbruik op jaarbasis op 64m3. Ook niet de doelgroep dus, maar het feit dat ik niet 2x hoef op te staan van de bank om thee te pakken is priceless.
Nee dat komt wel degelijk met een prijs :P

Als je thuiswerkt en dan de hele dag thee drinkt kan het vast al meer uit.

De hele dag zo’n vat verwarmen gaat een beetje tegen mijn duurzaamheid principes in maar het zal per huishouden verschillen of het je nou juist of minder kost en wat nou duurzaam is.

Mijn water zit in een gelaagd vat en warmt maar 1x per dag op (als we warm water hebben gebruikt). Dat voelt al wat minder zinloos dan continue verwarmen.

Maar goed quookers zijn off topic hier :P
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188422221
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:57 schreef laziness het volgende:

[..]

Nee dat komt wel degelijk met een prijs :P

Als je thuiswerkt en dan de hele dag thee drinkt kan het vast al meer uit.

De hele dag zo’n vat verwarmen gaat een beetje tegen mijn duurzaamheid principes in maar het zal per huishouden verschillen of het je nou juist of minder kost en wat nou duurzaam is.

Mijn water zit in een gelaagd vat en warmt maar 1x per dag op (als we warm water hebben gebruikt). Dat voelt al wat minder zinloos dan continue verwarmen.

Maar goed quookers zijn off topic hier :P
Het is ook een heule mooie mat zwarte kraan :D :')
Maar ik kan 't mis hebben...
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 13:26:46 #117
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188422256
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 13:23 schreef Patroon het volgende:

[..]

Het is ook een heule mooie mat zwarte kraan :D :')
:D ^O^ :7
Ook wat waard idd!
Ik heb je lief mijn hele leven
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 13:29:41 #118
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188422310
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:53 schreef Leandra het volgende:
Wij gebruiken zo'n 2650 kWh per jaar, dus zouden in een goed geïsoleerd huis met warmtepomp waarschijnlijk ook wel uitkomen met het aantal Wp van lazi.

Maar als je 4900 Wp hebt dan hoef je een Quooker daar bijvoorbeeld ook niet voor te laten, als je daar behoefte aan hebt.
Bij ons zou die alleen al een stijging van bijna 20% van ons verbruik veroorzaken, en dat is voor mij een van de redenen om er geen te willen.
Een (echte) Quooker kost geen energie maar bespaart juist, dus begrijp niet hoe jij aan 20% extra energieverbruik komt. Ik zie het in ieder geval niet terug sinds we zo'n apparaat hebben.

Maar al kostte een Quooker 1000 kW per jaar extra zou ik hem nog niet willen missen :P

quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:59 schreef Patroon het volgende:

[..]

Een Quooker kan juist een besparing veroorzaken. Steeds je water opwarmen met een waterkoker kost ook stroom en je warmt altijd meer op dan je nodig hebt. Het is ook ideaal met koken, je hebt direct kokend water voor de pasta en rijst etc en eieren koken is ook zo klaar.

Wij hebben sinds mei nu een Quooker en zou echt niet meer anders willen. Ons warm water beneden komt nu ook uit de Quooker (gemengd met koud water) dus direct water (voorheen moesten wij een minuut wachten omdat het water vanaf zolder moest komen) en de CV springt nu ook niet meer constant voor niets aan.
Precies dat dus :P En bij grotere afname dan ca. 16 liter warm water wat in het vat zit, is ie ook nog eens aangesloten op de warmwater leiding. Dus altijd voldoende water ^O^

[ Bericht 18% gewijzigd door leolinedance op 13-08-2019 13:36:03 ]
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 13:44:22 #119
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188422512
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:07 schreef laziness het volgende:
Een cv ketel heb je met een energieneutraal huis niet meer.

Het ligt er maar aan hoeveel warm water je uberhaupt gebruikt of het zin heeft ;)

Nou verbruikt ons gezin sowieso maar 70/75m3 water op jaarbasis dus ik ben niet de quooker doelgroep. Wij gebruiken daar echt te weinig (warm) water voor.
Wat heeft je totale waterverbruik met de Quooker doelgroep te maken? Je kunt toch makkelijk relatief veel warm water in de keuken pakken, terwijl je geen tuin hebt en heel kort onder de douche staat? Die paar liters in de keuken zie je echt niet terug op het totale verbruik.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 13:48:30 #120
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188422574
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:26 schreef Leandra het volgende:

[..]

Als mijn stroomverbruik met 20% gaat stijgen door de aanwezigheid van een Quooker dan bespaart me dat niets, en kost alleen maar.
Daarbij kook ik al elektrisch dus een pannetje water koken bespaart ook geen gas.
En qua heet water uit de kraan; ik gebruik van juni tm september nagenoeg geen gas (minder dan 10m3 over de hele periode), in mei en oktober alleen als het niet zonnig is, dus dat is al een half jaar waarin ik mijn water vrijwel gratis verwarmd heb.

Daarbij ben ik geen theedrinker en voor de 4 keer per week dat er een pannetje pasta of rijst gekookt moet worden kan het zeker niet uit permanent een vat water op 90 graden te hebben.
Ik geloof helemaal niets van die 20%. Maar goed als jij denkt dat het wel zo is, prima :P
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 14:23:18 #121
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188422998
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 13:44 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Wat heeft je totale waterverbruik met de Quooker doelgroep te maken? Je kunt toch makkelijk relatief veel warm water in de keuken pakken, terwijl je geen tuin hebt en heel kort onder de douche staat? Die paar liters in de keuken zie je echt niet terug op het totale verbruik.
Bij mij staat het wel in verhouding tot elkaar. Ik verbruik overal weinig warm water en dus ook in de keuken.

En als het maar een paar liter is het dus ook zonde dit 24/7 365 per jaar warm te zitten houden wat mij betreft de hele dag.

[ Bericht 3% gewijzigd door laziness op 13-08-2019 14:31:24 ]
Ik heb je lief mijn hele leven
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 14:34:57 #122
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188423173
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 14:23 schreef laziness het volgende:

[..]

Bij mij staat het wel in verhouding tot elkaar. Ik verbruik overal weinig warm water en dus ook in de keuken.

En als het maar een paar liter is het dus ook zonde dit 24/7 365 per jaar warm te zitten houden wat mij betreft de hele dag.
Kan ik begrijpen dan :) Ik heb er wel 87 kWh op jaarbasis voor over.
pi_188423695
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:31 schreef Leandra het volgende:
4900 Wp :o
Dat wordt waarschijnlijk wel terugleveren idd.
Ik denk het niet. Met warmtepomp+boiler zal er waarschijnlijk voor een nieuwe woning zo'n 1000-1500kWh aan verwarming/warm water zitten. Dan heb je iets van 3900-3500 over. wat redelijk normaal is voor een gezinswoning.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 15:54:49 #124
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188424443
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:04 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik denk het niet. Met warmtepomp+boiler zal er waarschijnlijk voor een nieuwe woning zo'n 1000-1500kWh aan verwarming/warm water zitten. Dan heb je iets van 3900-3500 over. wat redelijk normaal is voor een gezinswoning.
3500? Heb je alles dag en nacht aan staan of nog oude apparatuur?

Ik woon dan wel alleen, maar heb een dikke PC met zware processor, dikke grafische kaart, 750 watt voeding, die bijna altijd aan staat en ik game veel. Maar verder LED tv, LED lampen, A++ wasmachine, koffiemachine en vaatwasser en gebruik maar ongeveer 1600 kWh per jaar in een rijtjeshuis.

Vaatwasser draait bijna elke dag op ECO en wasmachine (Bosch 7kg) 2x per week (30 graden voor tshirts e.d. en 90 graden voor beddengoed, ondergoed en handdoeken e.d.), ook op ECO stand.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 15:58:40 #125
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188424501
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:04 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik denk het niet. Met warmtepomp+boiler zal er waarschijnlijk voor een nieuwe woning zo'n 1000-1500kWh aan verwarming/warm water zitten. Dan heb je iets van 3900-3500 over. wat redelijk normaal is voor een gezinswoning.
Wel nee dat is mijn totaalverbruik met warmtepomp joh. 3400 en de helft is de pomp.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188425249
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:54 schreef EasyLife het volgende:

[..]

3500? Heb je alles dag en nacht aan staan of nog oude apparatuur?

Ik woon dan wel alleen, snip
http://www.gaslicht.com/energiebesparing/energieverbruik%3famp=1
pi_188425283
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 15:58 schreef laziness het volgende:

[..]

Wel nee dat is mijn totaalverbruik met warmtepomp joh. 3400 en de helft is de pomp.
Een nul op de meter woning moet tegenwoordig aan bepaalde regels voldoen, krijg je iets met voordelen mee of zo. dan is het voor een eensgezinswoning niet vreemd om marge in te houden en uit te gaan van gemiddeld verbruik van een huishouden met kinderen.

Zo niet dan zijn er consequenties voor de bouwer

Gevonden:

Om een nul-op-de-meterwoning genoemd te mogen worden, dient deze aan een aantal eisen en regels te voldoen:

De woning moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben gekregen van gecertificeerde adviseur.
Uit het certificaat moet blijken dat de energie die jaarlijks opgewekt en verbruikt wordt, gelijk of lager is dan nul (bij normaal gebruik).
Er moet extra opwekking aanwezig zijn voor gebruikersgebonden energie van tenminste:
3.150 kWh voor vrijstaande of half vrijstaande woningen
2.700 kWh voor tussenwoningen
1.780 kWh voor flats en appartementen
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 16:55:14 #128
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188425351
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 16:49 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Een nul op de meter woning moet tegenwoordig aan bepaalde regels voldoen, krijg je iets met voordelen mee of zo. dan is het voor een eensgezinswoning niet vreemd om marge in te houden en uit te gaan van gemiddeld verbruik van een huishouden met kinderen.

Zo niet dan zijn er consequenties voor de bouwer

Gevonden:

Om een nul-op-de-meterwoning genoemd te mogen worden, dient deze aan een aantal eisen en regels te voldoen:

De woning moet een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben gekregen van gecertificeerde adviseur.
Uit het certificaat moet blijken dat de energie die jaarlijks opgewekt en verbruikt wordt, gelijk of lager is dan nul (bij normaal gebruik).
Er moet extra opwekking aanwezig zijn voor gebruikersgebonden energie van tenminste:
3.150 kWh voor vrijstaande of half vrijstaande woningen
2.700 kWh voor tussenwoningen
1.780 kWh voor flats en appartementen

Ja dat zal best maar de praktijk wijst dus uit dat het verbruik zo hoog niet is. En zal ze waarschijnlijk dus best wat terug gaan leveren.
Tevens is het geen nul op de meter woning maar energieneutraal.
En door het geen nul op de meter te noemen scheelt dat weer in de regeltjes ;)
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188425426
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 16:55 schreef laziness het volgende:

[..]

Ja dat zal best maar de praktijk wijst dus uit dat het verbruik zo hoog niet is. En zal ze waarschijnlijk dus best wat terug gaan leveren.
Tevens is het geen nul op de meter woning maar energieneutraal.
En door het geen nul op de meter te noemen scheelt dat weer in de regeltjes ;)
Volgens mij heeft tink nog niet opgeschreven wat voor soort woning het is. Maar goed..

Mijn verbruik voor dit energiejaar welke loopt tot november is 7500kWh, waarvan 3200kWh voor warmtepomp.
Nu staat de energiemeter op 2500kWh door de 27 zonnepanelen welke overgedimensioneerd zijn voor m’n 6kW omvormer.

Dat is ook een praktijk
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:04:19 #130
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188425500
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 16:59 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Volgens mij heeft tink nog niet opgeschreven wat voor soort woning het is. Maar goed..

Mijn verbruik voor dit energiejaar welke loopt tot november is 7500kWh, waarvan 3200kWh voor warmtepomp.
Nu staat de energiemeter op 2500kWh door de 27 zonnepanelen welke overgedimensioneerd zijn voor m’n 6kW omvormer.

Dat is ook een praktijk
Ja wel, nagenoeg energieneutraal is de omschrijving ;)

Hoe groot is jouw huis?
Tink dr huis is niet zo massaal. Dat maakt erg uit natuurlijk in je verbruik.
Ik heb je lief mijn hele leven
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 17:54:15 #131
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188426189
Oke, ik zal even wat specs erbij zetten.

2 onder 1 kap, zo'n 116 m2 (inclusief de uitbouw) Epc is 0 en er staat 'nagenoeg energieneutraal'.
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 18:33:40 #132
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188426705
quote:
Apart, waar zit dat hem in dan? Iedereen kijkt toch naar dezelfde TV, een laptop en telefoon meer of minder gebruikt toch ook niet zo veel? Of is het echt die meerdere wasbeurten enzo?
pi_188426806
Oh nee 3500 komen wij bij lange na niet aan met zijn tweeën.
I solemnly swear i'm up to no good
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 18:49:44 #134
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188426940
3500 - 4000 kWh (excl. auto) met 2 volwassenen en een kind. Moet er wel bij zeggen dat mijn partner 2 dagen per week werkt en ik veel thuiswerk.

Veel thuis = hoger elektraverbruik. Maar daar krijg ik een onkostenvergoeding voor :P
pi_188427009
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:33 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Apart, waar zit dat hem in dan? Iedereen kijkt toch naar dezelfde TV, een laptop en telefoon meer of minder gebruikt toch ook niet zo veel? Of is het echt die meerdere wasbeurten enzo?
Zijn gemiddelden. Kinderen die op elke kamer eigen tv met spelcomputer zitten te spelen misschien? Vaatwasser, wasmachine en droger die elke dag aangaan? Dunno.
Maar er moet ergens van uitgegaan worden bij het bouwen volgens specs en dan worden deze gemiddelden gebruikt
pi_188427012
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:49 schreef leolinedance het volgende:
3500 - 4000 kWh (excl. auto) met 2 volwassenen en een kind. Moet er wel bij zeggen dat mijn partner 2 dagen per week werkt en ik veel thuiswerk.

Veel thuis = hoger elektraverbruik. Maar daar krijg ik een onkostenvergoeding voor :P
Ik werk parttime vanuit huis en de rest van de tijd ben ik ook thuis bezig met het huishouden enzo. Mijn man is 3 van de 5 dagen. En wij zitten op 2700/2900 per jaar. Maar we hebben geen warmtepomp ofzo.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188427046
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 17:04 schreef laziness het volgende:

[..]

Ja wel, nagenoeg energieneutraal is de omschrijving ;)

Hoe groot is jouw huis?
Tink dr huis is niet zo massaal. Dat maakt erg uit natuurlijk in je verbruik.
Type huis. Vrijstaand of appartement en oppervlak maakt veel uit, maar dat is nu wel duidelijk gemaakt.

Mijn huis is een hoekwoning met 200m2 oppervlak. Ik heb dan ook een 16kW warmtepomp
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 18:58:22 #138
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188427062
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:54 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik werk parttime vanuit huis en de rest van de tijd ben ik ook thuis bezig met het huishouden enzo. Mijn man is 3 van de 5 dagen. En wij zitten op 2700/2900 per jaar. Maar we hebben geen warmtepomp ofzo.
Kind scheelt ook nogal. Meer wassen/drogen en tv staat veel vaker aan :P

En die Quooker natuurlijk ;)
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 19:39:47 #139
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188428062
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 18:49 schreef leolinedance het volgende:
3500 - 4000 kWh (excl. auto) met 2 volwassenen en een kind. Moet er wel bij zeggen dat mijn partner 2 dagen per week werkt en ik veel thuiswerk.

Veel thuis = hoger elektraverbruik. Maar daar krijg ik een onkostenvergoeding voor :P
2650 met 2 volwassenen en een kind hier, en ik ben permanent thuis.

En ja, als een Quooker 500 kWh stroom per jaar gebruikt dan is dat in ons geval dus bijna een stijging van 20%.
En dat voor die 4 pannetjes heet kokend water per week, want ik ben geen theeleut.

511 kWh volgens Quooker zelf:
https://www.quooker.nl/energie
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 19:47:12 #140
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188428192
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 12:47 schreef Tink89 het volgende:
Nu ben ik in de war: is die quooker nu wel of geen goed idee voor een enorme theeleut die heul veul en vaak en graag kookt?
Ja hoor, als je een theeleut bent kun je dat prima doen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 20:32:26 #141
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188429213
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 19:39 schreef Leandra het volgende:

[..]

2650 met 2 volwassenen en een kind hier, en ik ben permanent thuis.

En ja, als een Quooker 500 kWh stroom per jaar gebruikt dan is dat in ons geval dus bijna een stijging van 20%.
En dat voor die 4 pannetjes heet kokend water per week, want ik ben geen theeleut.

511 kWh volgens Quooker zelf:
https://www.quooker.nl/energie
Nee, die 511 kWh is bij 10 liter kokend water per dag, daar ga jij dus nooit aan komen. Onze Quooker verbruikt tussen de 200 en 300 kWh per jaar. En nee, dat is dus niet direct 300 kWh extra t.o.v. niet zo'n kraan hebben, want water koken op inductie of in de waterkoker kost ook iets. En het wachten tot je heet water uit de CV-ketel beneden uit je kraan krijgt ook.

Maar goed, ik heb zo'n vermoeden dat je zeker weet dat je 20% meer kwijt zou zijn aan een zo'n kraan :P
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 20:35:49 #142
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188429311
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 19:47 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ja hoor, als je een theeleut bent kun je dat prima doen.
Vergeet niet dat je ook sneller en goedkoper kunt koken door water uit de Quooker te gebruiken ^O^
pi_188430328
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 20:35 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Vergeet niet dat je ook sneller en goedkoper kunt koken door water uit de Quooker te gebruiken ^O^
Het water dat je gebruikt uit de Quooker moet weer worden aangevuld en opgewarmd. Anders doe je dat op je kookplaat.

Waar zit het voordeel?

Als het water eerst met een COP van ~3,5 is opgewarmd naar 55 graden door je warmtepompboiler is er energetisch wel een beetje winst.
  PR en moderator dinsdag 13 augustus 2019 @ 21:04:33 #144
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188430372
Kunnen jullie geen Quooker-topic openen?
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 21:08:34 #145
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188430498
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 21:03 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het water dat je gebruikt uit de Quooker moet weer worden aangevuld en opgewarmd. Anders doe je dat op je kookplaat.

Waar zit het voordeel?
Een Quooker schijnt qua energieverbruik per liter gekookt water (iets) minder te kosten dan op inductie.
pi_188431240
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 21:04 schreef Lucky_Strike het volgende:
Kunnen jullie geen Quooker-topic openen?
Dit O-)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188432207
Oké dat zijn betere aantallen, dan zat ik ernaast met mijn opmerking.

Zou dan wel kijken naar mijn eerdere opmerkingen en naar merken en garantie op materiaal. Dat ze niet de goedkoopste omvormer ophangen, beetje goede string verdeling maken etc.

3 fase is wel aan te raden met dat vermogen. En dat op een eigen en goede aardlekautomaat met juiste lekstroom waarde en karakteristiek.
Laat die handjes wapperen!
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 22:06:56 #148
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188432416
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 20:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Nee, die 511 kWh is bij 10 liter kokend water per dag, daar ga jij dus nooit aan komen. Onze Quooker verbruikt tussen de 200 en 300 kWh per jaar. En nee, dat is dus niet direct 300 kWh extra t.o.v. niet zo'n kraan hebben, want water koken op inductie of in de waterkoker kost ook iets. En het wachten tot je heet water uit de CV-ketel beneden uit je kraan krijgt ook.

Maar goed, ik heb zo'n vermoeden dat je zeker weet dat je 20% meer kwijt zou zijn aan een zo'n kraan :P
Ik heb al uitgelegd dat ik 4 maanden per jaar nagenoeg gratis (erg) heet water heb, maar als jij werkelijk denkt dat 4 pannetjes heet water per week de aanschaf van een Quooker rechtvaardigen dan moet je dat zeker doen.
Ik wil hem om diverse redenen niet, en het stroomverbruik is daar een van.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 22:40:40 #149
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188433589
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:06 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik heb al uitgelegd dat ik 4 maanden per jaar nagenoeg gratis (erg) heet water heb, maar als jij werkelijk denkt dat 4 pannetjes heet water per week de aanschaf van een Quooker rechtvaardigen dan moet je dat zeker doen.
Ik wil hem om diverse redenen niet, en het stroomverbruik is daar een van.
Dat zeg ik helemaal niet, ik zeg dat zo'n ding in jouw situatie nooit 20% van je verbruik extra gaat kosten. Nog geen 10% zelfs. Of jij er wel of geen wil is niet relevant.
pi_188433651
M'n waterkoker was ¤49,95

Wat kost zo'n Quooker incl. montage?
pi_188433719
Om 18:40 was het hier zo donker vanwege buien dat de omvormers uit gingen.

Om 19:00 stonden ze er alweer ruim 2kW uit te stampen en dat ging nog even door.

Opbrengst 49kWh dus dat is niet te gek voor een regenachtige dag.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 22:47:44 #152
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188433771
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:43 schreef MaGNeT het volgende:
M'n waterkoker was ¤49,95

Wat kost zo'n Quooker incl. montage?
Die van mij was zo'n 1300 euro ex montage meen ik (zelf gemonteerd). Nu bijna 4 jaar in gebruik en nog geen moment spijt van gehad.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 22:51:33 #153
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188433851
Het lijkt erop dat de opbrengst van 2018 dit jaar niet gehaald gaat worden.
  woensdag 14 augustus 2019 @ 08:18:54 #154
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188437626
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:00 schreef Gieliovd het volgende:
Oké dat zijn betere aantallen, dan zat ik ernaast met mijn opmerking.

Zou dan wel kijken naar mijn eerdere opmerkingen en naar merken en garantie op materiaal. Dat ze niet de goedkoopste omvormer ophangen, beetje goede string verdeling maken etc.

3 fase is wel aan te raden met dat vermogen. En dat op een eigen en goede aardlekautomaat met juiste lekstroom waarde en karakteristiek.
Zodra ik meer specs heb, kom ik hier terug! Txs!
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_188438003
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 08:18 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Zodra ik meer specs heb, kom ik hier terug! Txs!
Top!

Hopelijk is het geen "indak" systeem.
Veruit de meeste branden bij PV-systemen ontstaan bij indak systemen.

Heb je op een pannendak een keer een slechte connectie en wat vonkjes dan houden je dakpannen dat wel tegen, bij een indak systeem zitten je panelen zo'n beetje op het houten dakbeschot en heb je weinig brandwering.

Daarnaast kunnen ze hun warmte ook minder goed kwijt, voor het rendement op warme dagen is het ook niet fantastisch.

BvdM201907_0.jpg

https://www.ed.nl/best-meierijstad-en-son/zorg-om-branden-bij-zonnepanelen~a9cbfc04/
pi_188438150
Beetje jammer dat je bij projectbouw niks te kiezen hebt over het systeem. Wij hebben dus een indaksysteem. Ik moet toegeven, wel mooi. Maar al die verhalen over brand zitten me toch niet lekker.
Overigens, ze zitten niet op het houten dakbeschot, al was het maar omdat dat niet van hout is. En er zit een speciale kuip tussen paneel en dak waardoor er afstand is en er ook wind/water tussendoor kan. Geen idee of dat echt helpt, maar vast wel met koel houden.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  woensdag 14 augustus 2019 @ 09:27:58 #157
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188438502
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 08:51 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Top!

Hopelijk is het geen "indak" systeem.
Veruit de meeste branden bij PV-systemen ontstaan bij indak systemen.

Heb je op een pannendak een keer een slechte connectie en wat vonkjes dan houden je dakpannen dat wel tegen, bij een indak systeem zitten je panelen zo'n beetje op het houten dakbeschot en heb je weinig brandwering.

Daarnaast kunnen ze hun warmte ook minder goed kwijt, voor het rendement op warme dagen is het ook niet fantastisch.

[ afbeelding ]

https://www.ed.nl/best-meierijstad-en-son/zorg-om-branden-bij-zonnepanelen~a9cbfc04/
En ik snap het ook niet, het is ook niet echt veel mooier dan gewoon op de dakpannen. En na 20 jaar vervangen moet ook allemaal maar net weer passen enzo. Doet me een beetje denken aan een alles in 1 systeem vs. losse componenten.
pi_188440662
Nou sorry, maar ik vind het echt echt echt veel mooier. Zeker in wijken waar de huizen ook in 'oudere' stijl zijn. Dan ziet het er niet uit als er ineens van die lelijke panelen liggen. De onze zijn zwart, je ziet amper dat het panelen zijn en de pannen zijn erop aangepast qua kleur. Dat is bij een wit huis echt vele malen mooier dan van die blauwige panelen met opvallende rails, zeker aan de voorkant van het huis.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_188447086
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 22:51 schreef leolinedance het volgende:
Het lijkt erop dat de opbrengst van 2018 dit jaar niet gehaald gaat worden.
Ik vrees dat je wel eens gelijk kunt hebben. Zelfs de opbrengst van 2017 wordt nog amper haalbaar.
pi_188456010
Vandaag worden eindelijk de 14x320Wp paneeltjes met optimizers het dak op geknald - ben benieuwd!!
pi_188456089
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 11:46 schreef d.k. het volgende:
Nou sorry, maar ik vind het echt echt echt veel mooier. Zeker in wijken waar de huizen ook in 'oudere' stijl zijn. Dan ziet het er niet uit als er ineens van die lelijke panelen liggen. De onze zijn zwart, je ziet amper dat het panelen zijn en de pannen zijn erop aangepast qua kleur. Dat is bij een wit huis echt vele malen mooier dan van die blauwige panelen met opvallende rails, zeker aan de voorkant van het huis.
Uhm ik heb op dak panelen. Zwart zonder zo'n opvallende rails. Die blauwe waren alleen lange tijd goedkoper (weet niet of het nog zo is. Ik wilde zwarte) daarom zie je die zoveel.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188456144
quote:
0s.gif Op woensdag 14 augustus 2019 11:46 schreef d.k. het volgende:
Nou sorry, maar ik vind het echt echt echt veel mooier. Zeker in wijken waar de huizen ook in 'oudere' stijl zijn. Dan ziet het er niet uit als er ineens van die lelijke panelen liggen. De onze zijn zwart, je ziet amper dat het panelen zijn en de pannen zijn erop aangepast qua kleur. Dat is bij een wit huis echt vele malen mooier dan van die blauwige panelen met opvallende rails, zeker aan de voorkant van het huis.
Natuurlijk vind je dat wat je zelf hebt het mooiste :D

Maar je vergelijkt wel 2 uitersten... natuurlijk is dit mooier dan blauwe poly panelen, maar dat hoeft tegenwoordig al lang niet meer. Wij hebben zwarte Solar Frontier panelen.

Niet ons huis, maar een vergelijkbare opstelling. Ziet er strak uit en iig geen extra kans op brand zoals bij indak.
Jurriens-Vroomshoop.jpg
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_188456627
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 10:06 schreef Patroon het volgende:

[..]

Natuurlijk vind je dat wat je zelf hebt het mooiste :D

Maar je vergelijkt wel 2 uitersten... natuurlijk is dit mooier dan blauwe poly panelen, maar dat hoeft tegenwoordig al lang niet meer. Wij hebben zwarte Solar Frontier panelen.

Niet ons huis, maar een vergelijkbare opstelling. Ziet er strak uit en iig geen extra kans op brand zoals bij indak.
[ afbeelding ]
Mwah, meestal is bij een indaksysteem ook de pannen ongeveer dezelfde kleur. Het past wat beter. En een voordeel: het lijkt eerder op een enorme geblindeerde dakraam.

Maar goed.. ik zal ook voor de veiligheid voor een opdaksysteem kiezen. (niet dat ik de keus had, werd gewoon een opdak voor ons)
  donderdag 15 augustus 2019 @ 10:53:46 #164
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188456666
Ik heb gelukkig een plat dak, nergens moeilijk over doen, ik zie ze niet, de buren zien ze niet, misschien de CIA wel :P
pi_188457261
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 10:53 schreef EasyLife het volgende:
Ik heb gelukkig een plat dak, nergens moeilijk over doen, ik zie ze niet, de buren zien ze niet, misschien de CIA wel :P
Google Maps ;)
pi_188457729
Ik had geen keus hè, we moesten in dak, maar ik zie hier in de wijk dus ook nog gloednieuwe huizen met blinkende rails en blauwige panelen, dat is echt geen gezicht. Gewoon zwarte panelen zijn op zich wel prima.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
  donderdag 15 augustus 2019 @ 12:27:29 #167
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188457825
quote:
1s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 12:19 schreef d.k. het volgende:
Ik had geen keus hè, we moesten in dak, maar ik zie hier in de wijk dus ook nog gloednieuwe huizen met blinkende rails en blauwige panelen, dat is echt geen gezicht. Gewoon zwarte panelen zijn op zich wel prima.
Die blauwe vind ik ook niks, maar die all black zijn prima.

Na dit weekend hopelijk weer wat meer zon!
pi_188460130
Brand in zonnepanelen op dak van Dordtse woning

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

Op het dak van een woning aan de Langedaal in Dordrecht is donderdagmiddag brand ontstaan in de zonnepanelen. De brandweer is op dit moment van buitenaf bezig met blussen.

https://www.ad.nl/dordrec(...)tse-woning~a178991c/

Weer een in de fik :o :')
  donderdag 15 augustus 2019 @ 16:19:22 #169
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_188460724
quote:
6s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 15:36 schreef ikweethetookniet het volgende:
Brand in zonnepanelen op dak van Dordtse woning

[ afbeelding ]

Op het dak van een woning aan de Langedaal in Dordrecht is donderdagmiddag brand ontstaan in de zonnepanelen. De brandweer is op dit moment van buitenaf bezig met blussen.

https://www.ad.nl/dordrec(...)tse-woning~a178991c/

Weer een in de fik :o :')
Fijn joh die klimaatplannen.
pi_188461325
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 16:19 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Fijn joh die klimaatplannen.
Wat heeft het met klimaatplannen te maken als er slecht werk wordt afgeleverd?
pi_188466538
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 16:19 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Fijn joh die klimaatplannen.
Vooral het feit dat het vrij is voor iedereen om aan elektra (en gas-) installaties te werken is de hoofdoorzaak van de vele branden door installatie fouten.

Iedereen mag zich installateur of elektricien noemen en ook elke particulier mag thuis of bij anderen aan de elektra klussen. Opleidingen of kennis is allemaal niet belangrijk.

En om het feest compleet te maken, vindt er ook geen periodieke controle plaats door deskundigen. Een 'woning-apk' zou de ergste wanpraktijken van zelfbenoemde klussers en installateur nog aan het licht brengen en daarmee leed kunnen voorkomen.

Het probleem bij elektra is dat je het gevaar pas kunt waarnemen, wanneer het feitelijk al te laat is. Als de gasleiding of waterleiding niet goed is aangesloten, dan ruik of zie je vrijwel direct na het openen van de hoofdkraan dat het lekt. Bij elektra zie je een slechte aansluiting in eerste instantie niet. En vaak lijkt in eerste instantie alles te werken. Het gaat pas mis, wanneer de elektra leiding of aansluiting zwaar belast wordt.
pi_188467191
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 20:58 schreef Ivo1985 het volgende:

En om het feest compleet te maken, vindt er ook geen periodieke controle plaats door deskundigen. Een 'woning-apk' zou de ergste wanpraktijken van zelfbenoemde klussers en installateur nog aan het licht brengen en daarmee leed kunnen voorkomen.

helaas, onze liberale overheid bemoeit zich niet meer met dit soort zaken ACHTER de voordeur.

Zelfs als de Stedin bij het plaatsen van de gasmeter een lekage opmerkt mag ze slechts adviseren om er naar te laten kijken.

(dit weet ik dankzij mij buurman die vrolijk de gaskraan weer open draaide)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  vrijdag 16 augustus 2019 @ 09:28:04 #173
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188473647
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2019 20:58 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Vooral het feit dat het vrij is voor iedereen om aan elektra (en gas-) installaties te werken is de hoofdoorzaak van de vele branden door installatie fouten.

Iedereen mag zich installateur of elektricien noemen en ook elke particulier mag thuis of bij anderen aan de elektra klussen. Opleidingen of kennis is allemaal niet belangrijk.

En om het feest compleet te maken, vindt er ook geen periodieke controle plaats door deskundigen. Een 'woning-apk' zou de ergste wanpraktijken van zelfbenoemde klussers en installateur nog aan het licht brengen en daarmee leed kunnen voorkomen.

Het probleem bij elektra is dat je het gevaar pas kunt waarnemen, wanneer het feitelijk al te laat is. Als de gasleiding of waterleiding niet goed is aangesloten, dan ruik of zie je vrijwel direct na het openen van de hoofdkraan dat het lekt. Bij elektra zie je een slechte aansluiting in eerste instantie niet. En vaak lijkt in eerste instantie alles te werken. Het gaat pas mis, wanneer de elektra leiding of aansluiting zwaar belast wordt.
En mensen boeit 't ook niet, zo lang alles werkt, dan werkt 't. Weken geleden was ik bij m'n ouders en zei ik de kraan lekt ook achter, ja klopt. Was er gister weer en dat ding lekt nog.
pi_188551257
Hopelijk halen we deze week nog wat "wattjes" in voor augustus.
  woensdag 21 augustus 2019 @ 08:55:04 #175
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188551515
https://www.emerce.nl/nie(...)eigeren-slimme-meter

Nog een lange weg te gaan voordat die slimme meter overal hangt :)
pi_188551599
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 08:55 schreef leolinedance het volgende:
https://www.emerce.nl/nie(...)eigeren-slimme-meter

Nog een lange weg te gaan voordat die slimme meter overal hangt :)
Die reacties :')
pi_188551862
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:03 schreef JDx het volgende:

[..]

Die reacties :')
Idd, ik heb krom gelegen van het lachen _O-
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:24:46 #178
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188551912
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 08:55 schreef leolinedance het volgende:
https://www.emerce.nl/nie(...)eigeren-slimme-meter

Nog een lange weg te gaan voordat die slimme meter overal hangt :)
En terecht, het vervangen van meters waar niets mis mee is is bizar, geen wonder dat mensen weigeren zolang het kan.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_188551948
Wat een gejank altijd. Het onderzoek ook echt.. we bevragen 4700 huishoudens en dan extrapoleren we dat gewoon naar uitspraken als "helft van Nederland".

Grappig contrast. Ik WIL graag van mijn oude troep af en moest ook een nieuwe meter voor mijn zonnepanelen, zat teruglooprem op. Maar wat een drama is dit. Ben al 4 maanden bezig.

Amateur clubs.
Laat die handjes wapperen!
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:31:33 #180
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188552005
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:27 schreef Gieliovd het volgende:
Wat een gejank altijd. Het onderzoek ook echt.. we bevragen 4700 huishoudens en dan extrapoleren we dat gewoon naar uitspraken als "helft van Nederland".

Grappig contrast. Ik WIL graag van mijn oude troep af en moest ook een nieuwe meter voor mijn zonnepanelen, zat teruglooprem op. Maar wat een drama is dit. Ben al 4 maanden bezig.

Amateur clubs.
Gewoon je panelen aanmelden bij die scamsite van de gezamenlijke netbeheerders; het enige doel van die site is het kunnen aanbieden van een slimme meter.

https://www.energieleveren.nl/
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:32:28 #181
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188552020
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:24 schreef Leandra het volgende:

[..]

En terecht, het vervangen van meters waar niets mis mee is is bizar, geen wonder dat mensen weigeren zolang het kan.
Zeker als het geen meerwaarde biedt. Verreweg de belangrijkste reden waarom dat ding door de strot wordt geduwd is het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de salderingsregeling. Al de rest er omheen is afleiding.

- Oude meters oud en onbetrouwbaar
- Meer inzicht met slimme meter
- gemak want niet meer handmatig doorgeven
- nu nog gratis volgend jaar moet je betalen voor plaatsing
- de monteur wordt zonder enige aankondiging ingepland :')

Het laatste punt is echt asociaal. Kan me voorstellen dat onwetende mensen écht denken dat het verplicht is. Ronduit misleidend.
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:37:01 #182
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188552096
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Zeker als het geen meerwaarde biedt. Verreweg de belangrijkste reden waarom dat ding door de strot wordt geduwd is het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de salderingsregeling. Al de rest er omheen is afleiding.

- Oude meters oud en onbetrouwbaar
- Meer inzicht met slimme meter
- gemak want niet meer handmatig doorgeven
- nu nog gratis volgend jaar moet je betalen voor plaatsing
- de monteur wordt zonder enige aankondiging ingepland :')

Het laatste punt is echt asociaal. Kan me voorstellen dat onwetende mensen écht denken dat het verplicht is. Ronduit misleidend.
Als je nog mag weigeren omdat de meters nog niet afgekeurd zijn hoef je helemaal niet te betalen als je meters wel afgekeurd worden (wat ze na 2020 uiteraard en masse gaan doen).

Of je mekdt je zonnepanelen aan op die scamsite van de gezamenlijke energieleveranciers, dan bieden ze ook weer gratis nieuwe meters aan.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:38:39 #183
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188552124
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:27 schreef Gieliovd het volgende:
Wat een gejank altijd. Het onderzoek ook echt.. we bevragen 4700 huishoudens en dan extrapoleren we dat gewoon naar uitspraken als "helft van Nederland".

Grappig contrast. Ik WIL graag van mijn oude troep af en moest ook een nieuwe meter voor mijn zonnepanelen, zat teruglooprem op. Maar wat een drama is dit. Ben al 4 maanden bezig.

Amateur clubs.
Welk gejank? En hoeveel huishoudens dienen er volgens jou ondervraagd te worden om een statistisch betrouwbare berekening te maken?

Met 4700 zit je op 2x het benodigde aantal met een foutmarge van 2% en betrouwbaarheid van 95%

Reken het anders zelf even uit: https://nl.checkmarket.com/steekproefcalculator/
pi_188552156
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:32 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Zeker als het geen meerwaarde biedt. Verreweg de belangrijkste reden waarom dat ding door de strot wordt geduwd is het afbouwen en uiteindelijk afschaffen van de salderingsregeling. Al de rest er omheen is afleiding.

De salderingsregeling afschaffen is leuk voor de overheid. Voor netbeheerders en energieleveranciers maken slimme meters die per 15 minuten (eigenlijk kan het nog korter) het mogelijk om variabele tarieven te gebruiken. En dan ook echt op het moment de prijzen uitrekenen.

Er zijn zeker wel voordelen, maar niet zo zeer voor de gebruiker
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:41:18 #185
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188552167
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:37 schreef Leandra het volgende:

[..]

Als je nog mag weigeren omdat de meters nog niet afgekeurd zijn hoef je helemaal niet te betalen als je meters wel afgekeurd worden (wat ze na 2020 uiteraard en masse gaan doen).

Of je mekdt je zonnepanelen aan op die scamsite van de gezamenlijke energieleveranciers, dan bieden ze ook weer gratis nieuwe meters aan.
Dat weten jij en ik. Maar Henk en Ingrid niet. Die horen en lezen dat het nu nog gratis is en ze volgend jaar moeten betalen.

Ja, ik heb ook een brief gehad waar dat in staat. En het is mij telefonisch medegedeeld toen ik die ingeplande afspraak ( :') ) voor vervanging van de meter ging afzeggen.
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:45:11 #186
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188552210
quote:
1s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:41 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Dat weten jij en ik. Maar Henk en Ingrid niet. Die horen en lezen dat het nu nog gratis is en ze volgend jaar moeten betalen.

Ja, ik heb ook een brief gehad waar dat in staat. En het is mij telefonisch medegedeeld toen ik die ingeplande afspraak ( :') ) voor vervanging van de meter ging afzeggen.
Alsof ze een meter waar zij als enige belang bij hebben niet zullen vervangen als het wel nodig is :D

Maar goed, dit is het zonnepanelentopic, daar heeft een slimme meter niet zoveel van doen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  woensdag 21 augustus 2019 @ 09:49:27 #187
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188552260
quote:
0s.gif Op woensdag 21 augustus 2019 09:45 schreef Leandra het volgende:

[..]

Alsof ze een meter waar zij als enige belang bij hebben niet zullen vervangen als het wel nodig is :D

Maar goed, dit is het zonnepanelentopic, daar heeft een slimme meter niet zoveel van doen.
Natuurlijk wordt die meter wel kosteloos vervangen in de toekomst. Het is dan ook een loos dreigement om mensen over de streep te trekken.

Daarnaast vind ik dat een slimme meter zeker wel met zonnepanelen van doen heeft. Heel veel zelfs.
pi_188602076
:W Hoi

Ik heb afgelopen week een huis gekocht en bezig met het renovatie budget. En nu wil ik mezelf ook eens verdiepen in de wondere wereld van zonnepanelen. Iemand tips waar te beginnen? En waar ik op moet letten?
  zaterdag 24 augustus 2019 @ 14:00:38 #189
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_188602242
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 13:49 schreef Puala het volgende:
:W Hoi

Ik heb afgelopen week een huis gekocht en bezig met het renovatie budget. En nu wil ik mezelf ook eens verdiepen in de wondere wereld van zonnepanelen. Iemand tips waar te beginnen? En waar ik op moet letten?
Belangrijkste vraag om mee te beginnen is wat je doel is bij de aanleg van de zonnepanelen? En wil je alleen zonnepanelen voor het terugbrengen van je huidige verbruik of wil je ook van het gas af en kies je binnenkort voor een warmtepomp oid?

Daarnaast is belangrijk hoe je dakvlakken georiënteerd zijn en of je veel last van schaduw op je dak hebt.

Als er nog een oude meterkast in je huis zit zou ik ook daar aandacht aan besteden, want richting de toekomst wil je tenminste 3x25A hebben.

En gefeliciteerd met je nieuwe huis ^O^
pi_188602300
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:00 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Belangrijkste vraag om mee te beginnen is wat je doel is bij de aanleg van de zonnepanelen? En wil je alleen zonnepanelen voor het terugbrengen van je huidige verbruik of wil je ook van het gas af en kies je binnenkort voor een warmtepomp oid?

Daarnaast is belangrijk hoe je dakvlakken georiënteerd zijn en of je veel last van schaduw op je dak hebt.

Als er nog een oude meterkast in je huis zit zou ik ook daar aandacht aan besteden, want richting de toekomst wil je tenminste 3x25A hebben.

En gefeliciteerd met je nieuwe huis ^O^
Doel is vooral het verlagen van de maandelijkse kosten en ik wil uiteindelijk voorbereiden op een warmtepomp. Voor nu geloof ik er nog niet zo in en gaan we een cvketel plaatsen.

De meterkast wordt vernieuwd, dus ik heb alle mogelijkheden om hier nu rekening mee te houden. Het huist ligt op het westen en heeft een plat + schuin dak. De buren hebben ook zonnepanelen zag ik, maar die hebben ze op het schuine deel gelegd.
pi_188602451
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:03 schreef Puala het volgende:

[..]

Doel is vooral het verlagen van de maandelijkse kosten en ik wil uiteindelijk voorbereiden op een warmtepomp. Voor nu geloof ik er nog niet zo in en gaan we een cvketel plaatsen.

De meterkast wordt vernieuwd, dus ik heb alle mogelijkheden om hier nu rekening mee te houden. Het huist ligt op het westen en heeft een plat + schuin dak. De buren hebben ook zonnepanelen zag ik, maar die hebben ze op het schuine deel gelegd.
Je gelooft er nog niet in???

Wil je mijn HR++ ketel kopen? Dan ga ik aan de warmtepomp.
pi_188602593
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:15 schreef JDx het volgende:

[..]

Je gelooft er nog niet in???

Wil je mijn HR++ ketel kopen? Dan ga ik aan de warmtepomp.
Nee sorry geen interesse ;)

Er is hier naast een hele straat gebouwd die energiezuinig moet zijn en die hebben alleen maar gedoe om het warm te stoken. Dus nee sorry, ik ga er nog niet aan. Sowieso gaat het boven het budget.
pi_188602891
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 14:25 schreef Puala het volgende:

[..]

Nee sorry geen interesse ;)

Er is hier naast een hele straat gebouwd die energiezuinig moet zijn en die hebben alleen maar gedoe om het warm te stoken. Dus nee sorry, ik ga er nog niet aan. Sowieso gaat het boven het budget.
Welkom ;)

Nu is dit ook niet het warmtepomptopic, dus dat scheelt.
Maar waar het bij projecten vaak misgaat is dat men een warmtepomp te licht uitzoekt.

Je koeIkast is in feite ook een warmtepomp en daar is de compressor perfect afgestemd op de ruimte die gekoeld moet worden en het verlies aan energie via wanden en de deur (zolang je die niet open laat staan :P )

Een huis is in feite een hele grote koeIkast met relatief slechte isolatie. Wil die die verwarmen dan moet de warmtepomp dus afgestemd zijn op de warmte die de woning kwijtraakt en daar gaat het nog wel eens mis, een te lichte warmtepomp (of bron, als er geboord is) en dan zit je in de kou.

Verder is het allemaal niet zo spannend, het werkt gewoon.

Budget blijft altijd een persoonlijke afweging en aangezien we nog wel wat jaren hebben is een nieuwe CV-ketel helemaal nog niet zo'n gekke keuze.

Wat betreft de zonnepanelen, het advies om gelijk naar 3-fasen te gaan in de meterkast is zeker een goede (tenzij het dat al is) als je de boel toch vernieuwt.

Voordeel is dat je dan in de toekomst minder beperkt bent bij het uitzoeken van een:
- warmtepomp
- omvormer (voor de zonnepanelen)
- kookplaat
- elektrische auto

Dat kan dan allemaal prima samen op 3x 25A.
Voor elektrische auto's zijn er inmiddels laders die om de paar seconden controleren hoeveel stroom er verbruikt wordt en het laden daarop afstemmen zodat je nooit over die 3x25A heen gaat, wat dat betreft is een grotere aansluiting eigenlijk ook niet nodig.

Voor wat het aantal panelen betreft, de eerste vraag van een installateur bij het maken van de offerte is vaak "hoeveel denkt u per jaar aan stroom te verbruiken" om daar vervolgens een offerte voor een aantal panelen bij te maken.

Maar juist met het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 2023 én de kans de je steeds meer elektrisch gaat doen in de toekomst (warmtepomp, auto, kookplaat, etc) is hoeveel je legt niet zo relevant meer.

Dus kijk naar de ruimte die er is (zowel op dak als je budget) en zoek daar een geschikte offerte bij.

[ Bericht 7% gewijzigd door MaGNeT op 24-08-2019 15:06:36 ]
pi_188603329
hr ketel is vaak zo gek nog niet. als verder alles op orde is kan die later vaan vervangen worden door een Wp.

mocht je iets aan je cv-systeem moeten aanpassen, denk dan wel even over de toekomst. (de juiste vloerverwarming/radiator is geschikt voor en wp en cvketel).
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_188603468
Ik meld me ook even! Momenteel offertes aan het opvragen, ik denk zelf dat we 18 panelen kwijt kunnen op het dakdus dat is een best aantal. Aansluiting ga ik even checken maar is volgens mij 1×25. Zou dat voor nu voldoende zijn? Stoppenkast e.d. is niet per se aan vervanging toe dus als ik dat zo kan laten zitten heeft dat mijn voorkeur.
pi_188605167
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 15:50 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Ik meld me ook even! Momenteel offertes aan het opvragen, ik denk zelf dat we 18 panelen kwijt kunnen op het dakdus dat is een best aantal. Aansluiting ga ik even checken maar is volgens mij 1×25. Zou dat voor nu voldoende zijn? Stoppenkast e.d. is niet per se aan vervanging toe dus als ik dat zo kan laten zitten heeft dat mijn voorkeur.
Bij twijfel kan je hier een paar foto's dumpen van je meterkast met close-ups, misschien kunnen we er iets van maken.

18 panelen is zo'n 5400Wp aan panelen.

Dat zou prima op een 4,6kW (20A) omvormer kunnen (2 strings van 9 panelen), op warme dagen leveren de panelen toch maar zo'n 4,3kW, op zonnige maar koele dagen top je dan een klein beetje af en op bewolkte dagen is ieder paneel dat je hebt mooi meegenomen.

Als de panelen verspreid op oost-west liggen (dus niet op zuid) dan kan er nog wel iets meer aangesloten worden als het moet, de zon staat toch niet aan 2 kanten tegelijk ;)
pi_188605521
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 18:18 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Bij twijfel kan je hier een paar foto's dumpen van je meterkast met close-ups, misschien kunnen we er iets van maken.

18 panelen is zo'n 5400Wp aan panelen.

Dat zou prima op een 4,6kW (20A) omvormer kunnen (2 strings van 9 panelen), op warme dagen leveren de panelen toch maar zo'n 4,3kW, op zonnige maar koele dagen top je dan een klein beetje af en op bewolkte dagen is ieder paneel dat je hebt mooi meegenomen.

Als de panelen verspreid op oost-west liggen (dus niet op zuid) dan kan er nog wel iets meer aangesloten worden als het moet, de zon staat toch niet aan 2 kanten tegelijk ;)
Thx. Foto volgt zeker binnenkort. Ze moeten komen op de zuidkant van een zadeldak. De onderste rij (7 stuks) hebben misschien iets minder zin ivm het huis van de buren. Ik heb me nog totaal niet verdiept in omvormers en andere be nodigde apparatuur.

In ons huis komt voorlopig geen warmtepomp, maar het te verbouwen bijgebouw ga ik met vloerverwarming hier wel op voorbereiden.
pi_188605524
Ik zat gisteren precies 1 jaar bij GreenChoice, dus de afrekening volgt binnenkort.

M'n zonnepanelen werden vorig jaar half september in gebruik genomen.
Sinds half september 2018 is er 14.430kWh opgewekt.
Er is in dat jaar (vanaf 23 augustus) 11.078kWh teruggeleverd volgens GreenChoice.

Daarnaast is er 5054kWh van het net afgenomen in dat jaar.

De warmtepomp heeft 3478kWh verbruikt (verwarmen + warm water).

Eigen verbruik uit de zonnepanelen is 14.430 - 11.078kWh = 3352kWh wat zo'n 23,23% is van wat er is opgewekt. Daar ben ik heel tevreden mee aangezien dat alleen al ¤737,44 aan stroom is die ik ieder jaar 100% kan "salderen" omdat ik het zelf verbruik.

Bij GreenChoice hou ik na het salderen zo'n 11.078 - 5.054kWh = 6024kWh over die ik teruglever tegen ¤0,11 per kWh. Dat is dus ¤662,64

Die 5054kWh saldeer ik tegen ¤0,22 per kWh = ¤1111,88

Opgeteld brengt dat op: 1111,88 + 662,64 + 737,44 = ¤2511,96 in een jaar (waarvan ik 23 augustus tot 15 september geen opbrengst had omdat de panelen toen nog gelegd moesten worden).

Het voorschot bedroeg ¤5,00 per maand aan voorschot betaald, dat is ¤60 die ik weer terug krijg plus die ¤662,64 dus m'n afrekening zal zo'n ¤722 terugkrijgen zijn, wat aardig klopt met de zelf gemaakte prognoses (¤800 bij een volledig jaar opbrengst).

[ Bericht 4% gewijzigd door MaGNeT op 24-08-2019 20:13:29 ]
pi_188608352
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 18:47 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zat gisteren precies 1 jaar bij GreenChoice, dus de afrekening volgt binnenkort.

M'n zonnepanelen werden vorig jaar half september in gebruik genomen.
Sinds half september 2018 is er 14.430kWh opgewekt.
Er is in dat jaar (vanaf 23 augustus) 11.078kWh teruggeleverd volgens GreenChoice.

Daarnaast is er 5054kWh van het net afgenomen in dat jaar.

De warmtepomp heeft 3478kWh verbruikt (verwarmen + warm water).

Eigen verbruik uit de zonnepanelen is 14.430 - 11.078kWh = 3352kWh wat zo'n 23,23% is van wat er is opgewekt. Daar ben ik heel tevreden mee aangezien dat alleen al ¤737,44 aan stroom is die ik ieder jaar 100% kan "salderen" omdat ik het zelf verbruik.

Bij GreenChoice hou ik na het salderen zo'n 11.078 - 5.054kWh = 6024kWh over die ik teruglever tegen ¤0,11 per kWh. Dat is dus ¤662,64

Die 5054kWh saldeer ik tegen ¤0,22 per kWh = ¤1111,88

Opgeteld brengt dat op: 1111,88 + 662,64 + 737,44 = ¤2511,96 in een jaar (waarvan ik 23 augustus tot 15 september geen opbrengst had omdat de panelen toen nog gelegd moesten worden).

Het voorschot bedroeg ¤5,00 per maand aan voorschot betaald, dat is ¤60 die ik weer terug krijg plus die ¤662,64 dus m'n afrekening zal zo'n ¤722 terugkrijgen zijn, wat aardig klopt met de zelf gemaakte prognoses (¤800 bij een volledig jaar opbrengst).

Lekker, heerlijk lijkt me dat, bijna geen maandelijkse lasten en nog wat terug krijgen ook, hoppa!
pi_188610550
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2019 21:04 schreef JDx het volgende:

[..]

Lekker, heerlijk lijkt me dat, bijna geen maandelijkse lasten en nog wat terug krijgen ook, hoppa!
Is ook lekker.

Er staat wel een flinke investering tegenover, dat is de keerzijde.
Maar dat komt in dit tempo wel weel snel naar me toe.

En zeg eerlijk, hoe vaak denk je nog aan een uitgave van vorig jaar? Het rendement heb je er wel nog 25 jaar van...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')