nog
dag(en)
uur
minuten
seconden
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_188149030
registreer om deze reclame te verbergen
tToV6FG.jpg

Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !

L6X73Kz.jpg

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.

kzaCUyo.jpg

Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.

KjrOyVB.jpg

Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.

gnQZ7WU.jpg

Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.

xnjf8Uf.jpg

Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).

evzSSUO.jpg

Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.

Het nummer 1 merk is overigens Sunpower (USA) (ook veruit de duurste) voor panelen en SMA (DE) voor omvormers.
pi_188149042
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
  zaterdag 27 juli 2019 @ 09:23:01 #3
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188149092
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:15 schreef Deepfreeze het volgende:
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
Ik heb een gekoeld huis, mijn omvormer hangt dus niet op een loei hete zolder.
Ook ik had donderdag het minste resultaat en gister weer iets meer.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188149219
registreer om deze reclame te verbergen
Ik zat gisteren ook naar die temperatuur controller te kijken. De uitvoering in doosje weliswaar. Hoe regel jij je 12v? Aparte voeding?

Ik wil ook wat met fans gaan doen voor de hobby.

Ik keek ik al voor een simpele kastventilatie regelaar, analoog. Die draait gewoon op 230 mee.

Goed punt wel dat die fans dan meteen wel full speed gaan.
Laat die handjes wapperen!
pi_188149609
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:45 schreef Gieliovd het volgende:
Ik zat gisteren ook naar die temperatuur controller te kijken. De uitvoering in doosje weliswaar. Hoe regel jij je 12v? Aparte voeding?

Ik wil ook wat met fans gaan doen voor de hobby.

Ik keek ik al voor een simpele kastventilatie regelaar, analoog. Die draait gewoon op 230 mee.

Goed punt wel dat die fans dan meteen wel full speed gaan.
Alles kan aan dezelfde 12 volt voeding.

Die W1209 is niets anders dan een "aan / uit" thermostaat.
Die gebruik ik dus alleen om de fans uit te kunnen schakelen onder de xx graden, zodat ze niet te lang draaien.

Als je verder niet wil solderen, kan je naar de Arctic TC (Temperature Control) fans kijken, die hebben een eigen temperatuursensor en gaan harder draaien naarmate de temperatuur stijgt.

Er zit wel verschil in de modellen.
Zo draait de 92mm versie altijd (en sneller naarmate het warmer wordt) en draait de 140mm versie alleen zodra de sensor boven de 35 graden komt.
Bij Arctic op de website staan wel grafiekjes.

92mm draait altijd minimal op 500rpm (wel erg stil):
F9_TC_F03.jpg

140mm draait vanaf 35 graden en steeds sneller bij hogere temperaturen:
F14_TC_F03.jpg

Omdat de Sunnon fans geen temperatuurregeling hebben, ga ik deze gebruiken (H-Tronic 118028) om de snelheid te reguleren:

0eqtS91.jpg

Die doen in feite hetzelfde.
pi_188149661
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 09:15 schreef Deepfreeze het volgende:
Hoeveel invloed heeft de warmte eigenlijk op de werking van de omvormer? Van de panelen weet ik het. Gisteren 59° gezien in de omvormer, dus als het zou helpen als ik daar een fan opzet?

Gisteren wel 1 kWh weer meer dan donderdag, die wind heeft wel iets geholpen. (En dan zou je zeggen dat het niet veel uitmaakt voor de omvormer)
Vrijwel alle omvormers gaan "deraten" wanneer ze te warm worden.
Ze toppen dan af op een lager vermogen om zichzelf tegen oververhitting te beschermen.

Vaak is in de "datasheet" van de omvormer wel te vinden bij welke temperatuur hij gaat deraten.
Bij SolarEdge is er een PDF bestand waar het staat vermeld per type.
Voor mijn SE8k omvormers is dat 57,5 graden en op een dag als gisteren zouden ze die temperatuur zonder fans wel gehaald hebben in die warme garage.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-temperature-derating-note.pdf

Je kan temperaturen van verschillende merken en modellen omvormers verder niet vergelijken, het is maar net waar de sensor geplaatst is dus zal je dat altijd bij de fabrikant moeten opzoeken.
pi_188152921
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 10:35 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vrijwel alle omvormers gaan "deraten" wanneer ze te warm worden.
Ze toppen dan af op een lager vermogen om zichzelf tegen oververhitting te beschermen.

Vaak is in de "datasheet" van de omvormer wel te vinden bij welke temperatuur hij gaat deraten.
Bij SolarEdge is er een PDF bestand waar het staat vermeld per type.
Voor mijn SE8k omvormers is dat 57,5 graden en op een dag als gisteren zouden ze die temperatuur zonder fans wel gehaald hebben in die warme garage.

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-temperature-derating-note.pdf

Je kan temperaturen van verschillende merken en modellen omvormers verder niet vergelijken, het is maar net waar de sensor geplaatst is dus zal je dat altijd bij de fabrikant moeten opzoeken.
een temp-sensor is ern leuke start. Maar eigenlijk moet je de meeropbrengst berekenen en per keer kijken of het verbruik van de ventilator niet meer is....

jou oplossing vind ik wat zwakjes.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_188153434
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 14:24 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

een temp-sensor is ern leuke start. Maar eigenlijk moet je de meeropbrengst berekenen en per keer kijken of het verbruik van de ventilator niet meer is....

jouw oplossing vind ik wat zwakjes.
Het gaat me ook niet zozeer om het de-raten maar om het rekken van de levensduur van de omvormers (al moet nog blijken of het helpt :+ ).

De fans trekken ~0.14 Ampere bij vol vermogen (bij 12 volt) ofwel maximaal 1,67 Watt per fan en die draaien op momenten dat mijn panelen 3.000 tot 15.000 Watt produceren.

En wat vind jij zwak aan mijn oplossing? Wat zou jij anders doen? Ik koel al 25 jaar m'n opgevoerde computers met fans, dus ik kan best een beetje prutsen met dat spul :P
pi_188158937
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 14:52 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het gaat me ook niet zozeer om het de-raten maar om het rekken van de levensduur van de omvormers (al moet nog blijken of het helpt :+ ).

De fans trekken ~0.14 Ampere bij vol vermogen (bij 12 volt) ofwel maximaal 1,67 Watt per fan en die draaien op momenten dat mijn panelen 3.000 tot 15.000 Watt produceren.

En wat vind jij zwak aan mijn oplossing? Wat zou jij anders doen? Ik koel al 25 jaar m'n opgevoerde computers met fans, dus ik kan best een beetje prutsen met dat spul :P
wakjes? zo maar energieverbruikende ventilatoren monteren zonder een complete datablad waarin het rendement is berekend van die aktie :-)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_188159103
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 18:59 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

wakjes? zo maar energieverbruikende ventilatoren monteren zonder een complete datablad waarin het rendement is berekend van die aktie :-)
Ik beweer nergens dat er rendement is.

Alleen de omvormers blijven koeler en gaan (hopelijk) iets langer mee.

Daarnaast is het hobby :+

[ Bericht 8% gewijzigd door MaGNeT op 27-07-2019 19:16:34 ]
  zaterdag 27 juli 2019 @ 20:39:32 #11
344884 monkyyy
Myers-Briggs: INTJ
pi_188160956
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 19:08 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik beweer nergens dat er rendement is.

Alleen de omvormers blijven koeler en gaan (hopelijk) iets langer mee.

Daarnaast is het hobby :+
Als je er handig mee bent, al gedacht aan waterkoeling? :P
You can learn anything, the secret lies in discipline.
"What the mind can conceive and believe, it can achieve"
You will make mistakes. Forgive yourself. Move on. Start rebuilding.
pi_188161744
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 20:39 schreef monkyyy het volgende:

[..]

Als je er handig mee bent, al gedacht aan waterkoeling? :P
Nee :+
pi_188164277
Airco in de ruimte van de omvormer hangen. :P
Ben benieuwd of dat opweegt tegen het rendement?
Vakman pur sang
pi_188164442
quote:
1s.gif Op zaterdag 27 juli 2019 23:42 schreef Lospedrosa het volgende:
Airco in de ruimte van de omvormer hangen. :P
Ben benieuwd of dat opweegt tegen het rendement?
:D
  zondag 28 juli 2019 @ 20:43:47 #15
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_188178040
Vandaag de laagste opwek sinds 3 maart :o

Hele dag zwaar bewolkt, maar het heeft niet veel geregend.
  zondag 28 juli 2019 @ 20:45:46 #16
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188178082
3,5 kWh met 7,5 kWp :')

Piek vandaag was.... Tromgeroffel.... 1500 Watt.
Laat die handjes wapperen!
pi_188179883
quote:
0s.gif Op zondag 28 juli 2019 20:45 schreef Gieliovd het volgende:
3,5 kWh met 7,5 kWp :')

Piek vandaag was.... Tromgeroffel.... 1500 Watt.
Dat is meer dan hier. De 1500 watt niet gehaald
pi_188180030
Hier vandaag 15,5. Gisteren nog 19,5. Maar alleen eind van de dag veel bewolking, tot een uur of 3 volle opbrengst, daarna beetje op en af..
  zondag 28 juli 2019 @ 22:16:14 #19
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188180157
quote:
0s.gif Op zondag 28 juli 2019 22:10 schreef Deepfreeze het volgende:
Hier vandaag 15,5. Gisteren nog 19,5. Maar alleen eind van de dag veel bewolking, tot een uur of 3 volle opbrengst, daarna beetje op en af..
Jemig wat een verschil :o
Mijn opbrengst hier aan de kust was echt compleet naadje. Regen en wolken is alles wat we hier gezien hebben.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188180274
Hier is het ook heel de dag zooo grijs geweest.
I solemnly swear i'm up to no good
  zondag 28 juli 2019 @ 22:22:43 #21
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_188180299
Hier (033) was het ook niets, vrijwel gelijk aan zaterdag 20 juli qua opbrengst.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 29 juli 2019 @ 00:02:04 #22
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188181883
1,8 kWu opgewekt vandaag :'(

edit: uhh gisteren :P
pi_188182139
77,75kWh gister, werd wat donker aan het eind van de dag.
  PR en moderator maandag 29 juli 2019 @ 13:46:07 #24
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188187718
Wij gaan ook voor zonnepanelen. We hebben al een mooie offerte voor 21 panelen. We wachten nu nog op de boekhouder die de jaarcijfers van 2018 moet produceren. In onze gemeente geldt namelijk een heel gunstige energielening waar we gebruik van willen maken.

Ik zit nu te kijken welke energieleverancier we zullen nemen. Over een maand loopt het huidige contract af maar de panelen liggen er pas over een maand of 4 op.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_188187829
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
Wij gaan ook voor zonnepanelen. We hebben al een mooie offerte voor 21 panelen. We wachten nu nog op de boekhouder die de jaarcijfers van 2018 moet produceren. In onze gemeente geldt namelijk een heel gunstige energielening waar we gebruik van willen maken.

Ik zit nu te kijken welke energieleverancier we zullen nemen. Over een maand loopt het huidige contract af maar de panelen liggen er pas over een maand of 4 op.
GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
  maandag 29 juli 2019 @ 13:55:54 #26
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_188187868
Ze staan eindelijk weer lekker te stampen. Kom maar op met die zonnestralen.
Laat die handjes wapperen!
  PR en moderator maandag 29 juli 2019 @ 14:01:09 #27
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188187950
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  maandag 29 juli 2019 @ 15:10:54 #28
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_188188826
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Of Pure Energie.
pi_188188887
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:10 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Of Pure Energie.
Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
pi_188188912
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
Pure energy is een grote jongen tegenwoordig.
Vakman pur sang
pi_188189154
Wij moeten straks in oktober ook weer kijken of we blijven of verkassen naar een andere energie leverancier.
Best lastig want de eerste 5 maanden (winter dus) heeft de helft van de tijd de verwarming niet aangestaan en hebben we wel veel grote elektriciteit slurpende apparaten in huis gehad met het klussen.

En in mei zijn die panelen het dak op gegaan. En in april is boven overal dubbel glas in gezet. Echt geen idee waar we goed aan doen dus.
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 29 juli 2019 @ 15:38:42 #32
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188189269
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 13:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

GreenChoice en PowerPeers liggen wss meest voor de hand.
Als je (veel) terug gaat leveren wel. Indien dat niet het geval is kan een ander best goedkoper uitvallen, zeker wanneer je de aanmeldbonus meeneemt. Ik ben onlangs van PowerPeers naar Energiedirect gegaan. Mijn 3e keer naar Energiedirect in een paar jaar tijd :P
  maandag 29 juli 2019 @ 15:50:08 #33
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188189447
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 14:01 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
Ah, met flink terugleveren dus :) Dan zullen eerdergenoemden vast gunstiger zijn ja. Bij mij was dat niet zo dit jaar.

Ga je particulier een elektrische auto aanschaffen, of lease? Ik twijfel heel erg om er een te leasen volgend jaar. Prima om het overschot mee weg te werken, net als mijn PHEV nu, maar wel een flinke drempel om over te gaan.

In de winter een lange rit maken, moet je 2x laden voordat je met een beetje tempo van het zuiden naar het noorden bent. En dan moet je met een volle accu vertrekken en geluk hebben dat je op je eindbestemming kunt laden, en dan moet je nog terug en weer 2x bijladen...

Het zal niet vaak gebeuren, maar die paar keer per jaar vrees ik wel voor :'(

Daarnaast denk ik dat elektrisch rijden op lange termijn en grote schaal niet door gaat breken, maar dat is een andere discussie. En doet mij verder weinig als leaser met lage bijtelling :P
  PR en moderator maandag 29 juli 2019 @ 16:02:18 #34
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188189607
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:50 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ah, met flink terugleveren dus :) Dan zullen eerdergenoemden vast gunstiger zijn ja. Bij mij was dat niet zo dit jaar.

Ga je particulier een elektrische auto aanschaffen, of lease? Ik twijfel heel erg om er een te leasen volgend jaar. Prima om het overschot mee weg te werken, net als mijn PHEV nu, maar wel een flinke drempel om over te gaan.

In de winter een lange rit maken, moet je 2x laden voordat je met een beetje tempo van het zuiden naar het noorden bent. En dan moet je met een volle accu vertrekken en geluk hebben dat je op je eindbestemming kunt laden, en dan moet je nog terug en weer 2x bijladen...

Het zal niet vaak gebeuren, maar die paar keer per jaar vrees ik wel voor :'(

Daarnaast denk ik dat elektrisch rijden op lange termijn en grote schaal niet door gaat breken, maar dat is een andere discussie. En doet mij verder weinig als leaser met lage bijtelling :P
We gaan zakelijk een elektrische auto kopen of operational leasen maar die wel voornamelijk thuis opladen. Voor echt lange stukken hebben we nog een auto of we huren voor een dag iets. Zo vaak komt dat niet voor bij ons.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
  maandag 29 juli 2019 @ 16:33:17 #35
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188190174
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 16:02 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

We gaan zakelijk een elektrische auto kopen of operational leasen maar die wel voornamelijk thuis opladen. Voor echt lange stukken hebben we nog een auto of we huren voor een dag iets. Zo vaak komt dat niet voor bij ons.
Logisch, je bespraart er veel geld mee. Particulier is het helaas niet interessant.
pi_188228252
Project "omvormer koeling" is ongeveer op de helft.
Morgen afronden en monteren.

Heb al even met 1 van de 2 setjes een testrun gemaakt net, het draait en reageert op hogere temperatuur zoals het hoort ;)

bmbWJ5a.jpg
pi_188230561
Leuk lekker bezig.

Geven ze niet te veel weerstand als ze uitstaan of als ze kapot zouden zijn?
Laat die handjes wapperen!
  donderdag 1 augustus 2019 @ 10:30:42 #38
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188232161
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 15:16 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Moeten ze niet midden in het jaar failliet gaan zodat je je opgebouwde kWh's voor het salderen kwijt bent, zoals m'n achterbuurman...

Dan liever bij de "grotere" namen.
En volgens mij moet je ook goed letten op het vastrecht, bij sommige betaal je al een paar honderd euro zonder verbruik. Al is dat niet enorm veel.
pi_188232227
@MaGNeT, wat zijn dat voor onderdelen in die doosjes?

In de info van de omvormer staat dat er boven de 45° minder goed werkt. Hij is nu overdag 50°, en de top zat op bijna 60 tijdens die warme dagen.

Ik heb nog een verdwaalde Arduino liggen en vast wel een pc-fan, dus daar kan ik iets mee knutselen. Of ik bestel ergens iets van een thermostaat ding van Ali.
Zoiets https://s.click.aliexpress.com/e/d7Ots8o
pi_188232980
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 10:37 schreef Deepfreeze het volgende:
@:MaGNeT, wat zijn dat voor onderdelen in die doosjes?

In de info van de omvormer staat dat er boven de 45° minder goed werkt. Hij is nu overdag 50°, en de top zat op bijna 60 tijdens die warme dagen.

Ik heb nog een verdwaalde Arduino liggen en vast wel een pc-fan, dus daar kan ik iets mee knutselen. Of ik bestel ergens iets van een thermostaat ding van Ali.
Zoiets https://s.click.aliexpress.com/e/d7Ots8o
Ik gebruik een W1209 (ook van Ali) maar dat uit die link zou het ook moeten doen.
Ik zou niet voor een 220 volt versie kiezen, dat vertrouw ik bij dat soort spullen niet.
Liever voeden met een eigen 12 volt adapter.

Bij deze fans heb ik ook nog een aparte temperatuurregeling gesoldeerd die het toerental regelt:

Kc9wD4n.jpg

...maar als je Arctic TC fans koopt dan zit die temperatuurregeling er al in, de sensors kan je dan op een plek plaatsen waar de omvormer warm wordt (klein stukje aluminiumtape werkt vaak wel goed).

Ik probeer het eerst zo (op omgevingslucht), anders kan ik de sensors altijd nog eenvoudig verlengen en op een koelrib van de omvormer plakken.

[ Bericht 8% gewijzigd door MaGNeT op 01-08-2019 12:02:43 ]
pi_188233038
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 06:05 schreef Gieliovd het volgende:
Leuk lekker bezig.

Geven ze niet te veel weerstand als ze uitstaan of als ze kapot zouden zijn?
Leuk knutselproject, houdt je van de straat :+

Uit niet, als ze kapot gaan, gaat m'n adapter mss stuk.
Maar vrijwel al m'n fans die stuk gingen, kregen een versleten lager. En dan hoor je ze wel lawaai maken.
pi_188233411
Ik bedoelde met weerstand luchtstroombeperking, als ze niet draaien dan houden ze wel wat natuurlijke convectie tegen.
Laat die handjes wapperen!
pi_188233428
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 12:31 schreef Gieliovd het volgende:
Ik bedoelde met weerstand luchtstroombeperking, als ze niet draaien dan houden ze wel wat natuurlijke convectie tegen.
Ah, op die manier, ik dacht nog teveel in elektrische termen :P

Valt mee, de omvormer zit al 4cm extra van de muur door de spacers én de fans komen aan de onderkant (blazen omhoog) dus dat gaat geen probleem worden. De bovenkant is geheel vrij.

Mocht de omvormer er wel warmer van worden dan gaan de fans wel draaien :+
pi_188236284
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 11:53 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik gebruik een W1209 (ook van Ali) maar dat uit die link zou het ook moeten doen.
Ik zou niet voor een 220 volt versie kiezen, dat vertrouw ik bij dat soort spullen niet.
Liever voeden met een eigen 12 volt adapter.

Bij deze fans heb ik ook nog een aparte temperatuurregeling gesoldeerd die het toerental regelt:

[ afbeelding ]

...maar als je Arctic TC fans koopt dan zit die temperatuurregeling er al in, de sensors kan je dan op een plek plaatsen waar de omvormer warm wordt (klein stukje aluminiumtape werkt vaak wel goed).

Ik probeer het eerst zo (op omgevingslucht), anders kan ik de sensors altijd nog eenvoudig verlengen en op een koelrib van de omvormer plakken.
tnx. En inderdaad lekker prutsen

Ik en zoon (11) hebben net samen met een dht11 en een oude computer ventilator aan het werk gekregen. Die we zelf warm kunnen blazen. En vervolgens zichzelf weer koel blaast en dus de ventilator weer uitschakelt :P
Dat ging alleen met 5v, ipv de 12v die hij kan hebben

Maar toen vond ik nog een relais in zoons arduino doos. Dus ik kan het ook nog proberen om onze oude 220v tafelventilator te gebruiken. Mikt niet zo lekker als kleintjes, maar is wel leuk om te proberen :D
pi_188236495
@Deepfreeze: leuk en leerzaam, zo samen knutselen in de schoolvakantie.
pi_188236566
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 15:35 schreef Ivo1985 het volgende:
@:deepfreeze: leuk en leerzaam, zo samen knutselen in de schoolvakantie.
Zeker. Deze beta-mama heeft er ook lol in!
pi_188239173
Een uurtje geleden was de installatie dan eindelijk klaar:

Het profiel met de 2 fans hou ik met een verticaal gemonteerde aluminium strip op z'n plaats. Het leek me de eenvoudigste manier om het te monteren, er was ook niet veel ruimte om te boren en dit had ik nog liggen. Daarnaast is het ook snel weer los te halen:

3vGBZc8.jpg

De bekabeling komt bij elkaar in het doosje:

20Q6eDt.jpg

De sensor met aluminiumtape op de zijkant van de omvormer:

dCemX1E.jpg

En bij de 2e omvormer hetzelfde gedaan maar dan in spiegelbeeld :)

De fans draaien snel genoeg, de sensors ga ik wss niet verlengen / verplaatsen.
Op een warme dag (zoals vorige week) is het nog 7 graden warmer in de garage en dan draaien ze sowieso op een hoger toerental.

[ Bericht 7% gewijzigd door MaGNeT op 01-08-2019 18:35:58 ]
pi_188242407
Gaaf @MaGNeT misschien ook wel eens leuk als hobby projectje in de winter. Kan hier in de garage ook erg warm worden. De SMA heeft enkel passieve koeling.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_188242763
quote:
0s.gif Op maandag 29 juli 2019 14:01 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja inderdaad. Ik zag net dat ik het mezelf onnodig ingewikkeld aan het maken was in de vergelijking. Greenchoice it is :) We gaan in eerste instantie behoorlijk wat terugleveren dus die tarieven zijn wel heel belangrijk. We gaan een elektrische auto aanschaffen maar dat duurt waarschijnlijk nog zeker een jaar.
Wij stappen juist over van Greenchoice naar powerpeers omdat zij meer cent per kWH betalen bij overproductie. Maar dat ligt ook aan hoeveel je denkt terug te gaan leveren. Ik zou ze eens naast elkaar leggen.
Shine bright like a diamond.
  PR en moderator donderdag 1 augustus 2019 @ 21:35:30 #50
69724 crew  Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_188242915
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 21:29 schreef June. het volgende:

[..]

Wij stappen juist over van Greenchoice naar powerpeers omdat zij meer cent per kWH betalen bij overproductie. Maar dat ligt ook aan hoeveel je denkt terug te gaan leveren. Ik zou ze eens naast elkaar leggen.
Ik heb Powerpeers volgens mij niet gezien in de vergelijking van gaslicht.com. Ik zal nog eens kijken want dit is wel belangrijk inderdaad. We gaan zo'n 2000 kwh terugleveren.
I happen to think that mine is the level head and yours is the one things would roll off of.
We zijn bezig: K&W / Begonnen: Verhuizen van A tot Z #2
pi_188243834
quote:
1s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 21:35 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb Powerpeers volgens mij niet gezien in de vergelijking van gaslicht.com. Ik zal nog eens kijken want dit is wel belangrijk inderdaad. We gaan zo'n 2000 kwh terugleveren.
Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 01:23:10 #52
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188246703
Daarom probeer ik zoveel mogelijk stroom te gebruiken, wil het eigenlijk in de winter opmaken door bij te verwarmen met m'n split airco.
pi_188246711
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 01:23 schreef EasyLife het volgende:
Daarom probeer ik zoveel mogelijk stroom te gebruiken, wil het eigenlijk in de winter opmaken door bij te verwarmen met m'n split airco.
Kan prima, is een warmtepomp.
pi_188248590
Ik dacht gisteren eens even kijken wat we voor opbrengst hebben gehad, toch wel lekker zonnig dagje zo nu en dan.

Mja... 0,0kWh :{

Error: grid lost fault om 06:06 uur.

Jammer, tijdelijke 30mA aardlekautomaat was eruit geklapt. Voor het eerst sinds 18-05 dus ik heb niks te klagen, maar wel jammer. Hij draait ondertussen alweer vrolijk dus zal wel een glitch zijn geweest, maak er verder geen werk van.

Toch eens tijd dat ik die kabel ga trekken en die specifieke 300mA ALS aan ga sluiten... :O
Laat die handjes wapperen!
pi_188248816
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:02 schreef Gieliovd het volgende:
Ik dacht gisteren eens even kijken wat we voor opbrengst hebben gehad, toch wel lekker zonnig dagje zo nu en dan.

Mja... 0,0kWh :{

Error: grid lost fault om 06:06 uur.

Jammer, tijdelijke 30mA aardlekautomaat was eruit geklapt. Voor het eerst sinds 18-05 dus ik heb niks te klagen, maar wel jammer. Hij draait ondertussen alweer vrolijk dus zal wel een glitch zijn geweest, maak er verder geen werk van.

Toch eens tijd dat ik die kabel ga trekken en die specifieke 300mA ALS aan ga sluiten... :O
Heel bijzonder, ik draai al jaren op 30mA.
nooit een probleem.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 10:41:07 #56
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_188248956
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 22:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
pi_188249067
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:29 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Heel bijzonder, ik draai al jaren op 30mA.
nooit een probleem.
Ja, er zijn erg wisselende ervaringen "in het land". Mijn omvormer "zegt" 240mA foutstroom te genereren dus dan is het niet zo gek.

Ik wil dat ding toch achter een eigen groep met zijn 7,5kW.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 10:55:12 #58
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_188249150
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2019 22:15 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Naar wat ik begrepen heb is Powerpeers tot 5.000kWh teruglevering iets interessanter dan GreenChoice.

GreenChoice betaalt ook nog 11 cent tot 10.000kWh.
Zeker voor de kleinere verbruikers/opwekkers is de jaarlijkse bonus ook relevant in de berekening.
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 11:08:48 #59
208890 June.
Seriously?
pi_188249384
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
Klopt inderdaad, daarom stappen wij elk jaar weer over want welkomstbonus. Dit jaar iets van 200 euro dacht ik en hierdoor is pp voor ons goedkoper.
Shine bright like a diamond.
pi_188250643
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 11:08 schreef June. het volgende:

[..]

Klopt inderdaad, daarom stappen wij elk jaar weer over want welkomstbonus. Dit jaar iets van 200 euro dacht ik en hierdoor is pp voor ons goedkoper.
Die ¤150 tot ¤200 per jaar overstapbonus is voor aardgas en elektrisch samen toch?

Je kan ook alleen met aardgas overstappen (lagere welkomstbonus) en elektrisch bijvoobeeld bij GreenChoice onderbrengen.

Dan ziet de berekening "overstapbonus" vs "hogere terugleververgoeding" er alweer anders uit ;)
pi_188250986
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 10:41 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Ik ben overgestapt van Powerpeers naar Greenchoice, de vaste leveringskosten bij Powerpeers zijn een stuk hoger dan vorig jaar.
Hangt er vanaf hoeveel je opwekt en terug kan leveren. Als dat genoeg is, kan je de hogere vastrecht compenseren.
Maar ik kan 't mis hebben...
  vrijdag 2 augustus 2019 @ 14:07:25 #62
208890 June.
Seriously?
pi_188251838
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 12:50 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Die ¤150 tot ¤200 per jaar overstapbonus is voor aardgas en elektrisch samen toch?

Je kan ook alleen met aardgas overstappen (lagere welkomstbonus) en elektrisch bijvoobeeld bij GreenChoice onderbrengen.

Dan ziet de berekening "overstapbonus" vs "hogere terugleververgoeding" er alweer anders uit ;)
Nee, ook voor alleen elektrisch. Wij hebben geen aardgas.
Shine bright like a diamond.
pi_188251846
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 augustus 2019 14:07 schreef June. het volgende:

[..]

Nee, ook voor alleen elektrisch. Wij hebben geen aardgas.
Ah, ok, dan heb je een goede deal :)
pi_188279769
De nieuwe koeling werkt goed, temperatuurverloop is heel mooi.

Vandaag wel een gekke dip van 39,7 naar 35,5 graden volgens PV-Output, dat is eigenlijk onmogelijk, zeker omdat het juist zonniger werd. Zal een foutje zijn.
  zondag 4 augustus 2019 @ 15:22:47 #65
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188281931
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 13:07 schreef MaGNeT het volgende:
De nieuwe koeling werkt goed, temperatuurverloop is heel mooi.

Vandaag wel een gekke dip van 39,7 naar 35,5 graden volgens PV-Output, dat is eigenlijk onmogelijk, zeker omdat het juist zonniger werd. Zal een foutje zijn.
Mooi dat al dat knutselen wat oplevert!
pi_188284752
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 15:22 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Mooi dat al dat knutselen wat oplevert!
En anders weer wat geleerd over de werking van een W1209 :+
  zondag 4 augustus 2019 @ 18:22:12 #67
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188286067
Heb nu veel vrije tijd en wil ook wat doen aan de optimalisering van de inkomsten of juist verstandig/leuk gebruik van de energie.

Verstandig als in warmtepompen e.d. maar dan wat low-cost dingetjes.
pi_188286612
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 18:22 schreef EasyLife het volgende:
Heb nu veel vrije tijd en wil ook wat doen aan de optimalisering van de inkomsten of juist verstandig/leuk gebruik van de energie.

Verstandig als in warmtepompen e.d. maar dan wat low-cost dingetjes.
Daar zijn wel leuke dingen voor. Warmtepompboiler voor warm water, lucht/lucht warmtepomp, infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming (laag rendement maar wel ideaal op plekken waar je kort bent zoals badkamer of bij een eettafel, zithoek of computerbureau), etc.

Droger vervangen door een warmtepompdroger (al is géén droger nog zuiniger), elektrische fiets, etc.

Maar weet ook niet meer precies wat je al of niet had.
  zondag 4 augustus 2019 @ 20:15:33 #69
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188287572
quote:
0s.gif Op zondag 4 augustus 2019 19:07 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Daar zijn wel leuke dingen voor. Warmtepompboiler voor warm water, lucht/lucht warmtepomp, infraroodpanelen voor plaatselijke verwarming (laag rendement maar wel ideaal op plekken waar je kort bent zoals badkamer of bij een eettafel, zithoek of computerbureau), etc.

Droger vervangen door een warmtepompdroger (al is géén droger nog zuiniger), elektrische fiets, etc.

Maar weet ook niet meer precies wat je al of niet had.
Warmtepomp (airco) in de woonkamer/keuken, dus eigenlijk voor hele benedenverdieping.

Droger heb ik niet gelukkig, nooit gehad ook. IR heb ik wel aan zitten denken en dan al die lelijke radiatoren eruit boven, alleen nodig eigenlijk in de computerkamer (al geeft de computer ook al aardig wat warmte af, gebruikt zo'n 300 watt met gamen).

Als het wat kouder wordt ga ik boven alle radiatoren dichtzetten en kijken hoeveel warmte er van beneden naar boven "ontsnapt" zeg maar. Volgens mij wordt het boven niet heel erg koud in de winter. Nu al zin in de winter, al die testjes haha!

Warmtepomp voor het douchen wil ik ook graag, maar die is vrij prijzig, ook na subsidie en dan moet de installatie er nog bij en de CV moet eruit, terwijl die vrij nieuw is. Gebruik de afgelopen maanden alleen 6m3 per maand voor koken/douchen.

[ Bericht 7% gewijzigd door EasyLife op 04-08-2019 20:22:41 ]
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 10:37:40 #70
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188311198
Augustus begint desastreus voor de paneeltjes, blijft ook nog even dramatisch zo te zien.
pi_188311604
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 10:37 schreef EasyLife het volgende:
Augustus begint desastreus voor de paneeltjes, blijft ook nog even dramatisch zo te zien.
Valt op zich wel mee hier, 54,4kWh per dag gemiddeld deze maand.
  dinsdag 6 augustus 2019 @ 11:24:14 #72
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188311706
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 augustus 2019 11:14 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Valt op zich wel mee hier, 54,4kWh per dag gemiddeld deze maand.
Hier 8,8kWh, maar het gewoon elke dag grotendeels bewolkt en als het dan regent, nee moet ook nog eens de tuin sproeien
pi_188356863
Dit jaar duidelijk veel minder dan vorig jaar... helaas...
pi_188356967
Voordeel van nog steeds geen werkende app hebben.. Ik kan ook niet het resultaat van al die bewolking zien :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188357114
Vandaag al 400 watt-uur! *O*

O -O- :P
Laat die handjes wapperen!
pi_188357399
Ik heb het nooit de moeite waard gevonden om zonnepanelen op ons dak te leggen (ondanks dat ons dak perfect is qua stand, helling en vrijheid).

Maar we gaan verhuizen! naar een huis die 14 panelen heeft liggen. Dus ik doe nu ook mee :)
pi_188359114
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 09:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Voordeel van nog steeds geen werkende app hebben.. Ik kan ook niet het resultaat van al die bewolking zien :+
Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
pi_188360393
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
Mijn man wil dat allemaal zelf programmeren enzo. Hij js nu alleen druk met mijn nieuwe website bouwen en dan is er ook nog zoiets als een sociaal leven enzo :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188360412
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:52 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Mijn man wil dat allemaal zelf programmeren enzo. Hij js nu alleen druk met mijn nieuwe website bouwen en dan is er ook nog zoiets als een sociaal leven enzo :+
Als hij dat zelf wilt programmeren dan moet ie helemaal een eigen kWh meter gebruiken. Alle portals en apps hebben een vertraging. Alleen met een eigen kWh heb je ook echt realtime info
pi_188360439
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:53 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Als hij dat zelf wilt programmeren dan moet ie helemaal een eigen kWh meter gebruiken. Alle portals en apps hebben een vertraging. Alleen met een eigen kWh heb je ook echt realtime info
Ja dat snap ik. Maar daar moet hij daar toch eerst tijd voor hebben. Hij komt net uit een burn out dus ik laat hem lekker overal zelf het tempo in bepalen als je het niet erg vind.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_188360676
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Heb je nog steeds geen eigen kWh-meter geregeld? Zelfs bij solaredge valt de website geregeld uit. Dan ben ik blij dat ik m'n eigen data heb.
Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
pi_188360754
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:10 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
Afgelopen paar weken was de portal al twee keer onbereikbaar geweest. Zie ook dit topic.

Uiteindelijk zal de data er terecht komen. De omvormer heeft een buffer. Maar dat de portal niet bereikbaar was is een gegeven.


En 15 minuten vertraging is voor mij onbruikbaar. Maar aangezien je niet opgemerkt hebt dat die de portal onbereikbaar was, heb je ook geen behoefte voor regelmatiger data
pi_188360811
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 13:55 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ja dat snap ik. Maar daar moet hij daar toch eerst tijd voor hebben. Hij komt net uit een burn out dus ik laat hem lekker overal zelf het tempo in bepalen als je het niet erg vind.
Niet erg hoor. Is ook maar wat tips. Ik vind het zelf heel jammer dat ik pas na enkele maanden een aparte kWh meter heb geregeld. Ben ik toch wat historie kwijt..

Je hoeft namelijk niet eens te programmeren. Je kan ook de data laten uploaden naar enelogic en je hebt al een website/overzicht.
  vrijdag 9 augustus 2019 @ 14:41:57 #84
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188361198
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:19 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Niet erg hoor. Is ook maar wat tips. Ik vind het zelf heel jammer dat ik pas na enkele maanden een aparte kWh meter heb geregeld. Ben ik toch wat historie kwijt..

Je hoeft namelijk niet eens te programmeren. Je kan ook de data laten uploaden naar enelogic en je hebt al een website/overzicht.
Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
pi_188362445
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:10 schreef Ill-Skillz het volgende:

[..]

Heb zelf Solaredge en mijn ervaring is dat het altijd up is. Vertraging van 15 min.
In de 4 jaar dat nu een SE heb is de website voor mij 1x 24 uur niet beschikbaar geweest (op momenten dat ik het wilde raadplegen).
Snap niet waar jouw ervaring dan vandaan komt dat SE regelmatig zou uitvallen.
Het ligt er best vaak uit is m'n vaststelling. De laatste keer dacht ik dat het een storing aan mijn kant was maar na contact met support bleek het toch bij hen te liggen.

Maar goed, de omvormer kan zo'n 30 dagen aan statistieken bewaren dus als de portal weer online is sijpelt de data vanzelf wel weer binnen.
pi_188362920
Dan ligt het gewoon aan mij, ik kijk er niet zoveel op. Hoef het ook niet per minuut te bekijken, alhoewel ik me kan voorstellen dat het voor de diehard tweakers wel interessant kan zijn. 😀

@athlonkmf I stand corrected.
@MaGNeT
pi_188369628
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:41 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2019 14:41 schreef EasyLife het volgende:

[..]

Waar koop je zon meter en waar sluit je dat op aan?
Ik heb hier gehaald:
http://youless.nl/winkel.html

Ik heb zelf een 3-fase omvormer, dus heb ik de wat duurdere. De 1-fase is maar 22 euro.

Ik heb simpelweg tijdens de donkere avonden de omvormer uitgezet, de stroomkabel doorgeknipt en gestript en de kwh meter er tussen gepropt. (in een lege groepenkastje)
En vervolgens hier een youless-metertje op aangesloten. Doe je dit truukje bij je groepenkast, dan kan je zowel je slimme meter als je nieuwe zonnepanelen-kwh meter loggen.
  zondag 11 augustus 2019 @ 17:35:43 #88
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_188393416
AZ heeft ook zonnepanelen, maar nu ff uitgeschakeld :o

?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9

‘Dakconstructie AZ-stadion was door bezuiniging veel te licht gebouwd:')

UPDATEDe dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. ‘Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.’ :o

Dat zegt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds docent aan de Universiteit Twente en buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid; zou het dak een brand van een uur kunnen weerstaan? Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. ,,Met dikker staal.’”Maar dat was volgens de gemeente niet nodig.

Suurenbroek is totaal niet verbaasd dat het dak het heeft begeven. ,,Met de extra belasting van de zonnepanelen :D die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
  zondag 11 augustus 2019 @ 18:10:42 #89
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188393973
quote:
6s.gif Op zondag 11 augustus 2019 17:35 schreef ikweethetookniet het volgende:
AZ heeft ook zonnepanelen, maar nu ff uitgeschakeld :o

[ afbeelding ]

‘Dakconstructie AZ-stadion was door bezuiniging veel te licht gebouwd:')

UPDATEDe dakconstructie van het AFAS-stadion van voetbalclub AZ in Alkmaar is bij de bouw in 2005-2006 veel te licht uitgevoerd om kosten te besparen. ‘Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten.’ :o

Dat zegt bouw- en brandexpert Ynso Suurenbroek, destijds docent aan de Universiteit Twente en buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die op verzoek van de brandweer in Alkmaar de bouwvergunning tegen het licht hield. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid; zou het dak een brand van een uur kunnen weerstaan? Een betere brandwerendheid had bereikt kunnen worden door een stevigere constructie. ,,Met dikker staal.’”Maar dat was volgens de gemeente niet nodig.

Suurenbroek is totaal niet verbaasd dat het dak het heeft begeven. ,,Met de extra belasting van de zonnepanelen :D die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Dit was echt een ramp geweest tijdens een wedstrijd, moet er niet aan denken.
pi_188400533
Gezien de hoeveelheid panelen is het behoorlijk nalatig geweest dat er vóór het plaatsen niet een herberekening is gedaan van de constructie.
pi_188401303
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2019 00:13 schreef Ivo1985 het volgende:
Gezien de hoeveelheid panelen is het behoorlijk nalatig geweest dat er vóór het plaatsen niet een herberekening is gedaan van de constructie.
Precies wat ik me ook afvroeg...

quote:
0s.gif Op zaterdag 10 augustus 2019 18:18 schreef MaGNeT het volgende:
Die 6000 kilo aan zonnepanelen + montagemateriaal zal het verschil niet gemaakt hebben toch?
En gewicht was schatting van aantal panelen wat ik kon tellen x 20kg (incl montage).

Maar het zijn er mss meer en formaat kan ook 200x100cm zijn en dan zijn ze nog iets zwaarder.
pi_188402115
Volgens veiligheidexperts was het dak sowieso te licht uitgevoerd, nog voor de zonnepanelen erop gingen.

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  maandag 12 augustus 2019 @ 08:33:34 #93
466657 EasyLife
Live Cheap, Live Easy
pi_188402487
quote:
0s.gif Op maandag 12 augustus 2019 07:01 schreef Asschen_sukar het volgende:
Volgens veiligheidexperts was het dak sowieso te licht uitgevoerd, nog voor de zonnepanelen erop gingen.

https://www.ad.nl/binnenl(...)ht-gebouwd~a0547a7b/
Dan heb ik toch liever zoals bij ons in het stadion wat palen die in de weg staan vanaf bepaalde stoeltjes.
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:10:19 #94
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188420284
Ik kom even binnenzeilen:

Wij gaan (heel wrs) een nieuwbouwhuis kopen met zonnepanelen op het dak. Moet ik ergens op letten als ik de technische omschrijving check? Ik heb er de ballen verstand van...
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_188420377
Mwah... Op die nieuwbouw huizen zijn die zonnepanelen eigenlijk altijd puur om de EPC norm te halen, dus een wassen neus.

Weinig speciaal om op te letten. Afhankelijk van de plaatsing kun je letten of er voorzieningen zijn om schaduw op te vangen van schoorsteen of pijpjes.
Laat die handjes wapperen!
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:22:27 #96
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_188420454
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:15 schreef Gieliovd het volgende:
Mwah... Op die nieuwbouw huizen zijn die zonnepanelen eigenlijk altijd puur om de EPC norm te halen, dus een wassen neus.

Weinig speciaal om op te letten. Afhankelijk van de plaatsing kun je letten of er voorzieningen zijn om schaduw op te vangen van schoorsteen of pijpjes.
Mijn 12 panelen zijn geen wassen neus :+ maar je hoeft niet te verwachten dat ze kijken naar meerdere strings of rekening houden met schaduw nee.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_188420480
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:10 schreef Tink89 het volgende:
Ik kom even binnenzeilen:

Wij gaan (heel wrs) een nieuwbouwhuis kopen met zonnepanelen op het dak. Moet ik ergens op letten als ik de technische omschrijving check? Ik heb er de ballen verstand van...
"Nieuwbouwhuis" als in "het wordt nog gebouwd" of "het is van een recent bouwjaar"?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:26:19 #98
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188420502
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:24 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

"Nieuwbouwhuis" als in "het wordt nog gebouwd" of "het is van een recent bouwjaar"?
Ze gaan komende oktober beginnen met bouwen. In de technische omschrijving staat:

De woningen zijn voorzien van een bedrijfswaardige PV- installatie (Photo Voltaische installatie/zonnepanelen) aangebracht, aantal/omvang conform EPC- berekening.
De installatie wordt uitgevoerd conform opgave installateur/leverancier en bestaat uit:
• PV - modules op een open frame of op consoles
• PV – installatie en omvormer
• Bijbehorende elektrische installatie t.b.v. koppeling met de meterkast en doorvoering door dak.
• Bijbehorende levering en werkzaamheden om goedwerkende en volgens normen geïnstalleerde, installatie te verkrijgen.
• De installatie heeft een theoretisch vermogen van 4900 Wpiek.
De frames van de PV panelen worden verankerd om de ter plaatse optredende windbelasting te weerstaan.
Let op: U dient bij het afsluiten van een contract met de energieleverancier duidelijk aan te geven dat u elektrische energie wilt terug leveren.
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:29:38 #99
400021 Faraday01
Inducing, Biatlonfan
pi_188420542
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:26 schreef Tink89 het volgende:

[..]

Ze gaan komende oktober beginnen met bouwen. In de technische omschrijving staat:

De woningen zijn voorzien van een bedrijfswaardige PV- installatie (Photo Voltaische installatie/zonnepanelen) aangebracht, aantal/omvang conform EPC- berekening.
De installatie wordt uitgevoerd conform opgave installateur/leverancier en bestaat uit:
• PV - modules op een open frame of op consoles
• PV – installatie en omvormer
• Bijbehorende elektrische installatie t.b.v. koppeling met de meterkast en doorvoering door dak.
• Bijbehorende levering en werkzaamheden om goedwerkende en volgens normen geïnstalleerde, installatie te verkrijgen.
• De installatie heeft een theoretisch vermogen van 4900 Wpiek.
De frames van de PV panelen worden verankerd om de ter plaatse optredende windbelasting te weerstaan.
Let op: U dient bij het afsluiten van een contract met de energieleverancier duidelijk aan te geven dat u elektrische energie wilt terug leveren.
4900 Wp is een serieuze installatie en niet alleen om aan de EPC norm van het bouwbesluit te voldoen. Heb je een nul-op-de-meter woning gekocht?
  dinsdag 13 augustus 2019 @ 11:30:33 #100
319308 Tink89
To live is to dance
pi_188420552
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2019 11:29 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

4900 Wp is een serieuze installatie en niet alleen om aan de EPC norm van het bouwbesluit te voldoen. Heb je een nul-op-de-meter woning gekocht?
Nagenoeg energieneutraal, met warmtepomp en zonnepanelen, zonder gas. Energielabel is A++++
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')