abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  zaterdag 13 januari 2018 @ 19:11:11 #1
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_176480369
registreer om deze reclame te verbergen
De rechter buigt zich over de vraag of de daders van de treinkaping bij De Punt in 1977 opzettelijk door Nederlandse militairen werden gedood.

staat-levert-transcripties-van-geluidsopnamen-mariniers-punt.jpg

http://www.nu.nl/binnenla(...)-mariniers-punt.html

Deel #1: NWS / Treinkaping in Nederland, kapers opzettelijk gedood?
Deel #2: NWS / Treinkaping in Nederland, kapers opzettelijk gedood? #2
Deel #3: NWS / Treinkaping in Nederland, kapers opzettelijk gedood? #3
Deel #4: NWS / Treinkaping in Nederland, kapers opzettelijk gedood? #4
Deel #5: NWS / Treinkaping in Nederland, kapers opzettelijk gedood? #5

quote:
Nabestaanden van omgekomen Molukse treinkapers hebben uitgeschreven teksten in handen gekregen van geluidsopnames die zijn gemaakt van de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt in 1977.

Een aantal mariniers droeg bij de bestorming opname-apparatuur bij zich, bedoeld voor opleidingsdoeleinden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft die geluidsopnamen beluisterd en de tekst uitgeschreven. Niet alles was volgens het NFI verstaanbaar.

In het proces dat de nabestaanden van de Molukse kapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja tegen de Nederlandse staat hebben aangespannen besliste de rechtbank dat de inhoud van de banden moet worden vrijgegeven.

Interpretatie

De vraag is of de geluidsopnamen nieuw licht werpen op de bevrijdingsactie op 11 juni 1977. Advocaten van nabestaanden van de omgekomen kapers en van de betrokken mariniers verbinden er verschillende conclusies aan.

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die de nabestaanden van twee omgekomen kapers vertegenwoordigt, blijkt uit de geluidsopnamen van mariniers "dat de stelling dat er sprake is geweest van executies dicht bij de waarheid zit".

Maar de advocaat van de mariniers, Geert-Jan Knoops, zegt dat uit de geluidsopnamen niet kan worden opgemaakt dat de mariniers de Molukkers moedwillig hebben doodgeschoten.

Niet verstaanbaar

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut hebben de banden afgeluisterd en uitgewerkt. Deze transcripties zijn niet volledig. Veel gespreksfragmenten zijn niet verstaanbaar. Ook is niet altijd duidelijk wie wat heeft gezegd.

Volgens Knoops bieden de opnamen mede daarom geen compleet beeld van wat zich tijdens de bestorming heeft afgespeeld in de gekaapte trein bij De Punt. In de transcripties van de gespreksfragmenten mist veel informatie, zegt hij.

Volgens de raadsman moet rekening worden gehouden met de omstandigheden waaronder de mariniers handelden. "Het was een van de eerste anti-terreuroperaties in Nederland. En belangrijker nog: het was een militaire operatie, geen politiemissie. De mariniers hadden als doel de gegijzelden te bevrijden en, indien dat niet anders kon, de terroristen uit te schakelen."

Hij zegt verder dat de mariniers apparatuur droegen zodat er geluidsopnamen konden worden gemaakt voor educatieve doeleinden. Daarnaast noemt Knoops het veelzeggend dat op de bandopnamen niet is terug te horen dat drie kapers zich hebben overgeven.

De advocaat ziet dat als bewijs dat de geluidsopnamen niet compleet zijn. "Er worden ten onrechte vergaande conclusies uit getrokken."

Toch versterken de opnamen het vermoeden dat Papilaja en Uktolseja van dichtbij door mariniers zijn doodgeschoten, terwijl zij al zwaargewond en uitgeschakeld waren, stelt Zegveld. Op de opnamen is onder meer te horen dat iemand zegt: "Geven ze hem een genadeschot, hoor."

In een ander fragment is een knal hoorbaar. Dan vraagt iemand: "Deze is dood?" Een ander antwoordt dan: "Ja, nu wel", gevolgd door gelach van verschillende mariniers. Iemand zegt dan: "Rustig aan, he." Dan volgen er opnieuw knallen. Iemand roept: "Stop."

Ook de aanvalsleider bemoeit zich er dan mee. "Jongens", zegt hij, kennelijk om de leden van zijn groep tot de orde te roepen.

'Helemaal blauw. Ha, ha'

Later zegt een onbekende marinier: "Helemaal blauw. Ha, ha. [k heb ze] alletwee kapotgeschoten." Kort daarna is een onbekende marinier te horen die volgens de transcriptie zegt: "[...] achter [...] die leefde nog. Die heb ik helemaal [kapot][...]." De tekst die tussen vierkante haakjes staat is niet zeker, [...] betekent dat de spreker onverstaanbaar was.

Uit de transcripties wordt duidelijk dat de mariniers als militairen handelden en niet als politiemensen, zoals anti-terrorisme-eenheden tegenwoordig. Zo hebben ze het over "het zuiveren van de trein" en "het maken van krijgsgevangenen".

Op de rails

De Molukse kapers die het overleven worden na afloop van de bevrijdingsactie op de rails gelegd. "Laten liggen zo, okť, blijf d'r bij staan. Als 't-ie ťťn verkeerde [..], schiet je 'm kapot", zegt ťťn van de mariniers. De aanvalsleider bevestigt dat: "Als ze godverdomme te veel trillen, schiet je ze kapot die lui."

Zegveld vindt de nu vrijgegeven transcripties schokkend. "Het plaatst je terug in de trein in 1977." De transcripties benadrukken volgens haar dat er een tijdlijnreconstructie moet komen op basis van alle videobeelden, foto's en geluidsopnamen. Ze heeft de rechtbank hier om gevraagd, de staat is tegen.

http://nos.nl/artikel/217(...)0-jaar-openbaar.html
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
  zaterdag 13 januari 2018 @ 19:12:01 #2
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_176480388
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:01 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

O ja? Daarna werd het provinciehuis gegijzeld. Hierbij zijn opnieuw onschuldige burgers vermoord door de kapers. De politie/ME echter hield ook hier het hoofd koel en heeft iedereen ongedeerd gearresteerd. Dat maakt het ook zo krankzinnig om te beweren dat "die twee" die dan nťt bij die trein zijn omgekomen agv de bestorming bewust zijn geŽxecuteerd.
Daar wist ik niks meer van af, moest ff googlen. :@

quote:
In de ochtend van 13 maart 1978 vielen om kwart over tien drie Zuid-Molukkers het provinciehuis van Drenthe in Assen binnen. Enkele aanwezigen, waaronder de commissaris van de Koningin Tineke Schilthuis, wisten zich te redden door naar buiten te springen. In totaal werden 16 vrouwen en 55 mannen gegijzeld door drie militanten. Iedereen werd verzameld op de eerste verdieping, waar een Zuid-Molukse vlag voor de ramen werd opgehangen.

De gijzelnemers stelden de volgende eisen:

Vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen die gearresteerd zijn na eerdere acties in Nederland
Een bus, vrije aftocht per vliegtuig met een aantal gijzelaars, bestemming onbekend
Als ultimatum werd dinsdag 14 maart, 14:00 uur gesteld

Dat het de militanten ernst was, bleek uit het feit dat de planoloog Ko de Groot een uur na het begin van de gijzeling voor een raam werd gezet en doorzeefd. Bovendien werd een passerende fotograaf in zijn buik geschoten door de gijzelnemers en een ambulance beschoten. Uit alles bleek dat de Molukkers bereid waren meer gijzelaars te doden waardoor ingrijpen noodzakelijk was. Net als bij eerdere acties van Zuid-Molukkers werd de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE; toen ook bekend onder de naam: Close Combat Unit) ingeschakeld om deze taak uit te voeren.

Verloop van de actie door de BBE[bewerken]
Kort na het verstrijken van het ultimatum van 14:00 viel de BBE om 14:34 met enkele pelotons het gebouw binnen. Na een vuurgevecht gaven de gijzelnemers zich over. Het bleek dat de BBE net op tijd was met hun actie; de militanten stonden op het punt om twee leden van de Gedeputeerde Staten (CDA'er Jakob Trip en PvdA'er DaniŽl Huizinga) te executeren en daarna elke 30 minuten een andere gijzelaar.

Waarschijnlijk had de BBE zich de nacht van tevoren al via de kelder toegang verworven tot het provinciehuis. Die plaats was mogelijk ook een van de startplaatsen voor de bevrijdingsactie van de mariniers.

Tijdens de bevrijdingsactie raakte Trip gewond, hij overleed enkele weken later aan die verwondingen.

Drie maanden later werden de drie gijzelnemers ieder tot een celstraf van 15 jaar veroordeeld.
En dat soort volk staat nu bij de rechter om te klagen. :N
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_176480493
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 18:58 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Van te voren kunnen ze al op de hoogte zijn van elkaars briefing. Daarnaast ook uit tweede hand.
Alles kan, maar los van dat het in dit geval nogal onwaarschijnlijk is, heb ik niemand zien stellen dat het ook zo is.

Als iemand die er zo dichtbij staat, over dergelijke cruciale informatie beweert te beschikken, dan hadden ze dat wel in de rechtszaak gebruikt, in plaats van (of als aanvulling op) al die vage via-via verhalen, verwacht ik. Dat zou een stuk betrouwbaarder zijn en dan Zegveld daarin misschien nog wel de kans gekregen van de rechter.
pi_176480539
registreer om deze reclame te verbergen
Hier is alles inmiddels toch al over gezegd? Dat de Molukkers schandalig zijn behandel, maar dat de gijzelingen dit risico meebrengen?

Ik snap niet dat dit nog blijft doorgaan.
Whatever...
pi_176480571
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:21 schreef Spanky78 het volgende:
Hier is alles inmiddels toch al over gezegd? Dat de Molukkers schandalig zijn behandel, maar dat de gijzelingen dit risico meebrengen?

Ik snap niet dat dit nog blijft doorgaan.
Er loopt nog een rechtszaak.
  zaterdag 13 januari 2018 @ 19:23:25 #6
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_176480577
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:21 schreef Spanky78 het volgende:
Hier is alles inmiddels toch al over gezegd? Dat de Molukkers schandalig zijn behandel, maar dat de gijzelingen dit risico meebrengen?

Ik snap niet dat dit nog blijft doorgaan.
Niet iedereen deelt jouw mening en zo ver ik weet loopt de rechtszaak nog.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_176480605
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:17 schreef Physsic het volgende:

[..]

Alles kan, maar los van dat het in dit geval nogal onwaarschijnlijk is, heb ik niemand zien stellen dat het ook zo is.

Als iemand die er zo dichtbij staat, over dergelijke cruciale informatie beweert te beschikken, dan hadden ze dat wel in de rechtszaak gebruikt, in plaats van (of als aanvulling op) al die vage via-via verhalen, verwacht ik. Dat zou een stuk betrouwbaarder zijn en dan Zegveld daarin misschien nog wel de kans gekregen van de rechter.
Ben ik ook niet over gevallen. Het ging mij specifiek om deze uitspraak.

quote:
Die twee mariniers zijn daar niet zelf bijgeweest en kunnen dat daarom niet weten.
Het kan dus wel, duidelijk.
West-Melanesia
pi_176480628
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:21 schreef Spanky78 het volgende:
Hier is alles inmiddels toch al over gezegd? Dat de Molukkers schandalig zijn behandel, maar dat de gijzelingen dit risico meebrengen?

Ik snap niet dat dit nog blijft doorgaan.

Nee sommige vinden dat de Molukkers prima zijn behandeld.

Maar er is nu een rechtszaak over een deel van de situatie, of er in dat gedeelte sprake is van executie, of een marinier zijn boekje te buiten is gegaan.
West-Melanesia
pi_176480664
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:25 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Ben ik ook niet over gevallen. Het ging mij specifiek om deze uitspraak.

[..]

Het kan dus wel, duidelijk.
Ja hoor, als je ervan uitgaat dat iedereen altijd de waarheid spreekt heb je helemaal gelijk. 👍🏻
pi_176480713
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:28 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ja hoor, als je ervan uitgaat dat iedereen altijd de waarheid spreekt heb je helemaal gelijk. 👍🏻
Ik snap je punt niet.
West-Melanesia
pi_176480808
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:01 schreef Twentsche_Ros het volgende:

[..]

O ja? Daarna werd het provinciehuis gegijzeld. Hierbij zijn opnieuw onschuldige burgers vermoord door de kapers. De politie/ME echter hield ook hier het hoofd koel en heeft iedereen ongedeerd gearresteerd. Dat maakt het ook zo krankzinnig om te beweren dat "die twee" die dan nťt bij die trein zijn omgekomen agv de bestorming bewust zijn geŽxecuteerd.
Was daarbij niet ook een agent overleden? Of was dat juist bij een aanslag of gijzeling voor de treinkapingen?
pi_176480835
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:35 schreef Physsic het volgende:

[..]

Was daarbij niet ook een agent overleden? Of was dat juist bij een aanslag of gijzeling voor de treinkapingen?
Nee een minister is daarbij overleden. In 1970 bij de gijzeling van de Indonesische ambassade is er een agent doodgeschoten.

In deze gevallen dus geen burgers, maar ambtenaren/ministers.

Edit* een minister en een ambtenaar zijn bij het provinciehuis overleden.
West-Melanesia
pi_176480901
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 januari 2018 19:37 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Nee een minister is daarbij overleden. In 1970 bij de gijzeling van de Indonesische ambassade is er een agent doodgeschoten.
Ah, dan bedoelde ik die waarschijnlijk.
  dinsdag 16 januari 2018 @ 10:19:16 #14
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_176537363
Kapers zouden met opzet zijn gedood? Dus? Is dat niet het risico van het vak als je mensen moedwillig dagenlang gijzelt en bedreigt en mensen zonder pardon afknalt? Wat zijn dan nog je rechten? Waarom krijgt dit na zo veel tijd weer een podium? In andere landen doen ze hier helemaal niet moeilijk over maar in Nederland wordt weer tot in den treure aandacht besteed aan daders.

Voordat mensen weer gaan lopen zeiken. Ja, ik ben me bewust dat Molukkers zeer slecht behandeld zijn door Nederlandse overheid - kwalijke zaak uiteraard. Maar nog geen reden om moedwillig volstrekt willekeurige burgers een kogel door het hoofd te jagen, mensen dagenlang te bedreigen en te gijzelen, een lagere school met kinderen dagenlang te bedreigen, etc ... In mijn optiek verlies je dan alle rechten ........
"Hoka Hey!"
pi_176538274
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 10:19 schreef matspontius het volgende:
Kapers zouden met opzet zijn gedood? Dus? Is dat niet het risico van het vak als je mensen moedwillig dagenlang gijzelt en bedreigt en mensen zonder pardon afknalt? Wat zijn dan nog je rechten? Waarom krijgt dit na zo veel tijd weer een podium? In andere landen doen ze hier helemaal niet moeilijk over maar in Nederland wordt weer tot in den treure aandacht besteed aan daders.

Voordat mensen weer gaan lopen zeiken. Ja, ik ben me bewust dat Molukkers zeer slecht behandeld zijn door Nederlandse overheid - kwalijke zaak uiteraard. Maar nog geen reden om moedwillig volstrekt willekeurige burgers een kogel door het hoofd te jagen, mensen dagenlang te bedreigen en te gijzelen, een lagere school met kinderen dagenlang te bedreigen, etc ... In mijn optiek verlies je dan alle rechten ........
Dit krijgt na zoveel jaar een podium omdat er een rechtszaak tegen de Staat is aangespannen. Dat hadden de nabestaanden ongetwijfeld ook liever wat eerder gedaan, maar dat was niet mogelijk omdat de Staat hen geen informatie wilde verstrekken.
Ik denk trouwens dat er maar relatief weinig mensen treuren om de overleden daders.
  Moderator dinsdag 16 januari 2018 @ 11:05:05 #16
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176538360
eigenlijk is de titel wat ongelukkig

de vraag is niet of ze opzettelijk zijn gedood maar of er kapers zijn geexecuteerd want ik kan me van een dergelijke eenheid moeilijk voorstellen dat ze per ongeluk mensen doodschieten ;)

dat is het hele eieren eten ook niet hier
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  dinsdag 16 januari 2018 @ 11:36:26 #17
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_176539061
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 11:05 schreef sp3c het volgende:
eigenlijk is de titel wat ongelukkig

de vraag is niet of ze opzettelijk zijn gedood maar of er kapers zijn geexecuteerd want ik kan me van een dergelijke eenheid moeilijk voorstellen dat ze per ongeluk mensen doodschieten ;)

dat is het hele eieren eten ook niet hier
Ik kan me dan weer niet voorstellen dat zo'n goed getrainde eenheid mensen executeert. Doodschieten om meer leed te voorkomen ja, executeren nee.
"Hoka Hey!"
  Moderator dinsdag 16 januari 2018 @ 11:37:12 #18
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176539086
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 11:36 schreef matspontius het volgende:

[..]

Ik kan me dan weer niet voorstellen dat zo'n goed getrainde eenheid mensen executeert. Doodschieten om meer leed te voorkomen ja, executeren nee.
nee ik ook niet

maar dat is waar dit om gaat
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176539127
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 11:05 schreef sp3c het volgende:
eigenlijk is de titel wat ongelukkig

de vraag is niet of ze opzettelijk zijn gedood maar of er kapers zijn geexecuteerd want ik kan me van een dergelijke eenheid moeilijk voorstellen dat ze per ongeluk mensen doodschieten ;)

dat is het hele eieren eten ook niet hier
Ja, precies. Ze zijn sowieso opzettelijk doodgeschoten. Tenzij een van de mariniers zijn wapen niet onder controle had of heel slecht kon mikken. Dat blijkt vooralsnog nergens uit.
  Moderator dinsdag 16 januari 2018 @ 11:40:01 #20
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176539145
en niet om meer leed te voorkomen maar gewoon omdat ze op dat moment in de weg staan

gewoon neerschieten en als ze daar dan bij omkomen is dat pech gehad, lekker belangrijk ... grof gezegd
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176540666
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 11:40 schreef sp3c het volgende:
en niet om meer leed te voorkomen maar gewoon omdat ze op dat moment in de weg staan

gewoon neerschieten en als ze daar dan bij omkomen is dat pech gehad, lekker belangrijk ... grof gezegd
een mensenleven meer of minder is niet lekker belangrijk ?
moord is toch verboden ?
pi_176540980
Zo'n eenheid is er op getraind om zo min mogelijk slachtoffers te maken. Dat houdt ook in dat iedere mogelijke bedreiging wordt uitgeschakeld.

Het is achteraf makkelijk oordelen over een situatie waarin milliseconden het verschil kunnen uitmaken tussen leven en dood. Zowel van jezelf als van de gegijzelden. Die malloot van een Lumalessil stond al klaar om alle gegijzelden dood te schieten. Als executie dan het doel was hadden ze Lumalessil ook wel dood geschoten.

In een situatie als deze bestaat buitensporig geweld ook niet, er is al gekozen om geweld toe te passen toen de bestorming begon. Iedere vorm van geweld is daarna legitiem zolang het belang van de gegijzelden maar gediend wordt. De kapers zelf zijn daarbij totaal ondergeschikt geweest wat alleen maar een goede zaak is.
pi_176541431
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 13:12 schreef Ericr het volgende:
Zo'n eenheid is er op getraind om zo min mogelijk slachtoffers te maken.
Denk je ?

quote:
Mariniers De Punt schoten om te doden, zeggen collega's: 'Wij zijn killers'
https://www.rtlnieuws.nl/(...)gas-wij-zijn-killers
  dinsdag 16 januari 2018 @ 13:38:44 #24
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_176541492
quote:
Ja dus, en dan schakel je moordenaars direct uit. Wel degelijk om meer leed te voorkomen, zowel bij de mariniers zelf als bij de gegijzelden.
"Hoka Hey!"
  dinsdag 16 januari 2018 @ 13:40:08 #25
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_176541509
quote:
Is al vaker gezegd : Geen bewijs want ze waren er niet bij.

quote:
Maar volgens twee oud-mariniers, die bij een andere gijzeling, die van een basisschool in Bovensmilde, waren betrokken, was bij de aanval op de trein geen sprake van levensbesparende geweldsinstructies.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_176541553
Dat ging erover dat er bij beide acties geen specifieke levensbesparende geweldsinstructies zijn gegeven van hun officiele opdrachtgever. Bij de school heeft een tankcommandant ze naar het schijnt wel op het hart gedrukt om iedereen er levend uit te halen, omdat het imago van defensie anders door het slijk zou gaan.

Overigens is een van de twee oud-mariniers bij de school wel nauw betrokken geweest bij de schietopleiding van de mariniers bij de trein. Dus de twee ploegen zijn ook niet bepaald vreemden van elkaar.
"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
pi_176541834
quote:
Als je kapers uitschakelt waar nodig voldoe je aan je opdracht om slachtoffers minimaal te houden.

Of zou het misschien beter zijn geweest om iedere individuele kaper te vragen of ze geweld gaan gebruiken terwijl de actie aan de gang was?

Blijf er bij, het is makkelijk oordelen over split second beslissingen. Hoe getraind je ook bent, met de dood in de ogen is het toch anders dan welke simulatie ook.
pi_176542266
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 13:43 schreef Ener-G het volgende:
Dat ging erover dat er bij beide acties geen specifieke levensbesparende geweldsinstructies zijn gegeven van hun officiele opdrachtgever. Bij de school heeft een tankcommandant ze naar het schijnt wel op het hart gedrukt om iedereen er levend uit te halen, omdat het imago van defensie anders door het slijk zou gaan.

Overigens is een van de twee oud-mariniers bij de school wel nauw betrokken geweest bij de schietopleiding van de mariniers bij de trein. Dus de twee ploegen zijn ook niet bepaald vreemden van elkaar.
Door de tankcommandant?
  dinsdag 16 januari 2018 @ 15:00:18 #29
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_176543189
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 13:59 schreef Ericr het volgende:

[..]

Als je kapers uitschakelt waar nodig voldoe je aan je opdracht om slachtoffers minimaal te houden.

Of zou het misschien beter zijn geweest om iedere individuele kaper te vragen of ze geweld gaan gebruiken terwijl de actie aan de gang was?

Blijf er bij, het is makkelijk oordelen over split second beslissingen. Hoe getraind je ook bent, met de dood in de ogen is het toch anders dan welke simulatie ook.
Hehe, eindelijk iemand die het begrijpt. Iedereen wet het altijd zo goed maar kom maar eens in zo'n situatie terecht - dan kan je pas oordelen en veroordelen!
"Hoka Hey!"
pi_176543205
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 10:19 schreef matspontius het volgende:
Kapers zouden met opzet zijn gedood? Dus? Is dat niet het risico van het vak als je mensen moedwillig dagenlang gijzelt en bedreigt en mensen zonder pardon afknalt? Wat zijn dan nog je rechten? Waarom krijgt dit na zo veel tijd weer een podium? In andere landen doen ze hier helemaal niet moeilijk over maar in Nederland wordt weer tot in den treure aandacht besteed aan daders.

Voordat mensen weer gaan lopen zeiken. Ja, ik ben me bewust dat Molukkers zeer slecht behandeld zijn door Nederlandse overheid - kwalijke zaak uiteraard. Maar nog geen reden om moedwillig volstrekt willekeurige burgers een kogel door het hoofd te jagen, mensen dagenlang te bedreigen en te gijzelen, een lagere school met kinderen dagenlang te bedreigen, etc ... In mijn optiek verlies je dan alle rechten ........
Dit dus. Met als aanvulling dat ik echt niet begrijp dat die familie zich zo opstellen kan. Het is werkelijk de schaamte voorbij. Dit waren terroristen en niets anders. Ik zou me kapot schamen over dergelijke acties ipv "gerechtigheid eisen". Werkelijk....onbegrijpelijk en bizar.
pi_176543236
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 11:01 schreef Physsic het volgende:

[..]

Dit krijgt na zoveel jaar een podium omdat er een rechtszaak tegen de Staat is aangespannen. Dat hadden de nabestaanden ongetwijfeld ook liever wat eerder gedaan, maar dat was niet mogelijk omdat de Staat hen geen informatie wilde verstrekken.
Ik denk trouwens dat er maar relatief weinig mensen treuren om de overleden daders.
Die nabestaanden hadden ook kunnen afzien van die rechtszaak. Punt.
pi_176543415
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:01 schreef stopnaald het volgende:

[..]

Die nabestaanden hadden ook kunnen afzien van die rechtszaak. Punt.
Dat hadden ze kunnen doen, maar dat is overduidelijk niet het geval.
  dinsdag 16 januari 2018 @ 15:10:00 #33
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_176543430
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:09 schreef Physsic het volgende:

[..]

Dat hadden ze kunnen doen, maar dat is overduidelijk niet het geval.
Wat een geweldige conclusie, heb je zeker heeeeel lang over na moeten denken _O-
"Hoka Hey!"
pi_176543609
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:10 schreef matspontius het volgende:

[..]

Wat een geweldige conclusie, heb je zeker heeeeel lang over na moeten denken _O-
Nee hoor, staat gewoon in de OP.
  dinsdag 16 januari 2018 @ 15:20:54 #35
287741 matspontius
Same old shit, different day
pi_176543644
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:19 schreef Physsic het volgende:

[..]

Nee hoor, staat gewoon in de OP.
En er nog serieus op ingaan ook 8)7
"Hoka Hey!"
pi_176543679
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:20 schreef matspontius het volgende:

[..]

En er nog serieus op ingaan ook 8)7
;)
pi_176543921
Is dit trouwens al gepost? Want dan heb ik dat destijds (3 januari) gemist.
quote:
DEN HAAG - Het vonnis in de rechtszaak over de beŽindiging van de treinkaping bij De Punt laat langer op zich wachten. De rechtbank zou vandaag bepalen wanneer er uitspraak zou worden gedaan, maar dit besluit is twee weken vooruitgeschoven.

De partijen in het proces – de nabestaanden van twee gedode kapers en de Staat – hadden tot vandaag om schriftelijk duidelijk te maken wat ze nog wilden zien onderzocht. Hoewel beide al tijdens de laatste zitting duidelijk maakten, geen onderzoekswensen te hebben, neemt de rechtbank meer tijd.

Over twee weken valt dan op zijn vroegst een besluit over de datum van een eindvonnis. Inzet van de procedure is een verzoek om schadevergoeding voor de volgens nabestaanden opzettelijk gedode kapers.
https://www.telegraaf.nl/(...)k-de-punt-uitgesteld

[ Bericht 8% gewijzigd door sp3c op 16-01-2018 18:35:21 ]
pi_176544137
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 00:41 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Geen geld, duidelijkheid.
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 00:45 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Geld om de kosten van de zaak te betalen, meer niet.
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 00:56 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Voor zover ik heb gelezen en gehoord niet.
Kijk eens, ik heb het voor je teruggezocht:
quote:
Eisers stellen als gevolg van het door de Staat onrechtmatig handelen jegens zowel henzelf, als, zo hebben zij toegevoegd, jegens [gijzelnemer 1] en [gijzelnemer 2] , zowel materiŽle als immateriŽle schade te hebben geleden die voor vergoeding in aanmerking komt. De materiŽle schade bestaat uit de weggevallen inkomsten in de gezinnen waarvan eisers deel uitma(a)k(t)en. Ondanks dat de ouders van [gijzelnemer 1] en [gijzelnemer 2] inkomsten uit arbeid genoten, was het noodzakelijk dat de (oudere) kinderen, ook [gijzelnemer 1] en [gijzelnemer 2] , financieel bijdroegen aan de gezamenlijke huishouding, zoals zij dat deden vůůr hun overlijden. Dit gebeurde op grond van het Molukse culturele principe genaamd ‘tali persaudaraan’ (‘de trouw van de broederschap’), inhoudende dat familiebanden worden gerespecteerd en familie elkaar helpt en ondersteunt, ook in financie zin. De immateriŽle schade is een vorm van genoegdoening waar eisers stellen recht op te hebben.
[...]
Eisers vorderen een verklaring voor recht dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld en vorderen voorts veroordeling tot schadevergoeding op te maken bij staat. Eisers stellen daarbij voorop dat zij recht en belang hebben bij het vaststellen van “de waarheid over hoe [gijzelnemer 1] en [gijzelnemer 2] om het leven zijn gekomen”, zoals zij ter zitting hebben verklaard. Zij stellen na eisvermindering verder dat zij materiŽle schade hebben geleden (bestaande in de weggevallen inkomsten in beider gezinnen als gevolg van het overlijden van [gijzelnemer 1] en [gijzelnemer 2] ). Daarnaast voeren zij aan ook immateriŽle schade te hebben geleden. Zij wijzen erop dat de schending door de Staat van artikel 2 EVRM meebrengt dat op de voet van artikel 13 EVRM vergoeding van immateriŽle schade voor de nabestaanden als remedie beschikbaar dient te zijn (“appropriate relief”).
https://uitspraken.rechts(...)LI:NL:RBDHA:2017:782

[ Bericht 2% gewijzigd door Physsic op 16-01-2018 22:50:00 ]
pi_176544472
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 14:20 schreef Physsic het volgende:

[..]

Door de tankcommandant?
Hier het hele interview: https://www.volkskrant.nl(...)de-politie~a4521891/

[ Bericht 35% gewijzigd door sp3c op 16-01-2018 18:06:27 (niet quoten uit VK pls) ]
"Light thinks it travels faster than anything. It doesn't. For wherever light travels it finds darkness has got there first and is waiting for it."
  dinsdag 16 januari 2018 @ 16:09:37 #40
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_176544562
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:37 schreef Physsic het volgende:
Is dit trouwens al gepost? Want dan heb ik dat destijds (3 januari) gemist.

[..]

Ze willen er geld uit slaan. Nou ja dat wisten we allang toch ?
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_176544609
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 16:09 schreef deedeetee het volgende:

[..]

Ze willen er geld uit slaan. Nou ja dat wisten we allang toch ?
Jij wist dat, ik wist dat, Oceanier wist dat kennelijk niet en ontkende dat.
  dinsdag 16 januari 2018 @ 16:21:09 #42
78780 deedeetee
rustig doorgaan met ademhalen
pi_176544720
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 16:12 schreef Physsic het volgende:

[..]

Jij wist dat, ik wist dat, Oceanier wist dat kennelijk niet en ontkende dat.
Dat blijft hij echt wel doen hoor. Die is niet voor rede vatbaar.
Ga fietsen jij !! ikke niet hoor..
pi_176544824
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 16:12 schreef Physsic het volgende:

[..]

Jij wist dat, ik wist dat, Oceanier wist dat kennelijk niet en ontkende dat.
Ik wist het ook niet, maar op de een of andere manier verbaasd het me helemaal niks......

Kom er maar in Umberto Tan, Quinsy Gario, Sylvana Simons, Jerry Afriyie en co.
pi_176546300
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:48 schreef Physsic het volgende:

[..]


[..]


[..]

Kijk eens, ik heb het voor je teruggezocht:

[..]

Je snapt het niet. Het gaat hen nogmaals niet om het geld. Al het geld wat ze wel eruit kunnen slaan willen zij gebruiken om in iedere geval de kosten van de rechtszaak te kunnen dekken. Dat is hun uitgangspunt. Maar dat heb ik al gezegd.
West-Melanesia
pi_176546817
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 17:36 schreef Oceanier het volgende:

[..]

Je snapt het niet. Het gaat hen nogmaals niet om het geld. Al het geld wat ze wel eruit kunnen slaan willen zij gebruiken om in iedere geval de kosten van de rechtszaak te kunnen dekken. Dat is hun uitgangspunt. Maar dat heb ik al gezegd.
Nee, dat maak je er zelf van. Er staat vrij duidelijk om watvoor schadevergoeding het gaat en dat een deel van de schadevergoeding voor hen dient als "genoegdoening/remedie".
Als aanvullende derde eis, wat ik niet heb geciteerd, eisen ze nog dat de Staat wordt veroordeeld in de kosten van het geding.
  Moderator dinsdag 16 januari 2018 @ 18:02:48 #46
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176547107
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 12:57 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

een mensenleven meer of minder is niet lekker belangrijk ?
moord is toch verboden ?
ik heb het niet over moord he

feitelijk is het een vrij eenzijdig gevecht met dodelijke wapens, dat daar mensen bij om gaan komen is evident
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176547162
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 16:27 schreef stopnaald het volgende:

[..]

Ik wist het ook niet, maar op de een of andere manier verbaasd het me helemaal niks......

Kom er maar in Umberto Tan, Quinsy Gario, Sylvana Simons, Jerry Afriyie en co.
Bedoel je daarmee alleen de nabestaanden of omdat het Molukkers zijn?
Als het het tweede is, dan is dat nogal vreemd. De Molukse gemeenschap heeft hier vanaf begins af aan nooit willen zijn en altijd verlangd naar het leeggeplunderde en arme Molukken en kozen daarmee vrijwel onverbiddelijk voor armoede i.p.v. de Nederlandse samenleving en haar rijkdom. Als de onafhankelijkheid gelukt was waren ze binnen 6 maanden weg, de kansen en de welvaart in dit land achterlatend. Het is ook de Hollander die bekend staat om zijn gierigheid, vanuit het historisch verleden tot het heden.

Btw, vergeet niet de huilende Hollanders die de racismekaart trekken in dat rijtje die je opnoemde, omtrent de Molukse wijken.

Maar goed, zoals ik al eerder zei, de nabestaanden doen het dus niet voor het geld. Het geld dat ze eisen, is volgens hun bedoeld om de kosten van de rechtszaak te dekken. Wat overblijft, hebben ze verder eerlijk volgens het wettelijk recht verkregen. Zou me niets verbazen als ze dat geld in goede doelen stoppen voor projecten op de Molukken of de onafhankelijkheidsstrijd of Molukse families in Indonesie waarvan de kostwinner als politieke gevangenen in Indonesische gevangenissen zitten.
West-Melanesia
pi_176547186
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 17:54 schreef Physsic het volgende:

[..]

Nee, dat maak je er zelf van. Er staat vrij duidelijk om watvoor schadevergoeding het gaat en dat een deel van de schadevergoeding voor hen dient als "genoegdoening/remedie".
Als aanvullende derde eis, wat ik niet heb geciteerd, eisen ze nog dat de Staat wordt veroordeeld in de kosten van het geding.
Nee ik heb het gehoord van de nabestaanden zelf, heel Nederland heeft dat ook kunnen horen en zien. Bovendien kunnen ze wat overblijft en waar ze recht op hebben steken in goede doelen wat ze ongetwijfeld ook zullen doen.
West-Melanesia
  Moderator dinsdag 16 januari 2018 @ 18:06:54 #49
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_176547193
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 15:37 schreef Physsic het volgende:
Is dit trouwens al gepost? Want dan heb ik dat destijds (3 januari) gemist.

[..]

zet er ff een linkje bij wil je?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
pi_176547380
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 januari 2018 16:12 schreef Physsic het volgende:

[..]

Jij wist dat, ik wist dat, Oceanier wist dat kennelijk niet en ontkende dat.
Ik wordt wel vaak onterecht beschuldig door jou. Ik en iedereen die die uitzending op tv heeft gezien weet dat. Bovendien ook al eisen ze een schadevergoeding ernaast, dat betekent niet automatisch dat ze het daarvoor allemaal doen natuurlijk he. Je ziet veel dingen nogal zwart/wit.
West-Melanesia
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')