http://www.burgercomite-eu.nl/raadgevend-referendum/quote:Het is nu of nooit! Zeg NEE tegen de EU!
Op 1 juli jl. is de Wet Raadgevend Referendum in werking getreden. Zoals deze infographic (pdf) laat zien, stelt deze wet ons in staat met 300.000 (papieren) handtekeningen een nationaal correctief referendum aan te vragen.
Uiteraard blijft ons hoofddoel overeind staan: een referendum over in/uit de EU. Maar dat kan niet met deze wet (en geen enkele andere). Uiteraard hebben wij plannen om dat toch te bewerkstelligen, maar dat is voor later. Wat we op dit moment kunnen doen, is bepaalde wetten die al zijn aangenomen, tegenhouden. En dat is precies wat we gaan doen!
Onlangs is namelijk door de Eerste Kamer een Europees associatie-verdrag met Oekraïne goedgekeurd. Zoals duidelijk uit de behandeling van dit wetsvoorstel blijkt, hoopt de EU met dit associatieverdrag Oekraïne (en trouwens ook Georgië en Moldavië) geleidelijk in de EU te integreren. Deze landen moeten zelfs EU-wetgeving gaan overnemen. Dit verdrag is dus duidelijk een opstapje naar volledig EU-lidmaatschap, ook al zullen onze regering en de EU dit natuurlijk ontkennen. Voor Kroatië, dat in 2001 een associatieverdrag kreeg en sinds 2013 lid is van de EU bleek dit in het verleden al het geval geweest te zijn.
Dit associatieverdrag is bovendien dé aanleiding geweest voor de huidige burgeroorlog in Oekraïne. De voormalige regering Janoekovitsj wilde dit verdrag in 2013 niet ondertekenen. Een deel van de Oekraïense bevolking kwam toen in opstand, ondertussen op onverantwoorde wijze opgehitst op het Maidan door Europarlementariërs als Guy Verhofstadt en Hans van Baalen en Tweede Kamerlid voor de PvdA Jacques Monasch, die zo hielpen de lont in het kruitvat te steken. Er vond een staatsgreep plaats met steun van de VS en EU, en een burgeroorlog ontbrandde. Waarom, dat begrijpen we nu wat beter.
De schulden voor de Eurozone blijven zich opstapelen. Ook na de inlijving van landen zoals Bulgarije en Roemenië blijft de EU officieel aansturen op verdere uitbreiding van haar grondgebied met nieuwe landen, om daar wederom tientallen miljarden in te pompen. Ze rukt bewust steeds verder op naar het oosten wat tot allerlei ongewenste spanningen met Rusland heeft geleid. Het associatieverdrag van de EU met Oekraïne, dat in oorlog is en failliet, is niet alleen onverantwoord, maar ook provocatief en een bedreiging voor de welvaart en welzijn van ons én van de Oekraïners.
Wij willen met een referendum over dit associatieverdrag met Oekraïne een luid en duidelijk ‘Nee!’ laten horen naar de EU. En de Nederlandse politici dwingen om het debat hierover in ons land met zijn burgers te voeren in plaats van alleen met elkaar. Ook valt dit samen met het Nederlandse voorzitterschap van de EU én met het debat in het Verenigd Koninkrijk over het in/uit referendum dat daar in juni 2016 zal worden gehouden. Kortom, dit is een geweldige kans voor Nederlandse burgers om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen!
Kom in verzet tegen de uitbreiding van de EU, tegen de EU in het algemeen en de teloorgang van onze democratie in het bijzonder! Dit is het moment!
Dat is de eerste stap. Zo begon het ook met Bulgarije, Roemenië, Kroatië. De meeste recente "aanwinsten" voor de EU.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:41 schreef loni55 het volgende:
Ts associatieovereenkomst is geen uitbreiding.
Die voorstanders weten heel goed dat de EU in een referendum geen kans maakt. Die zie ik niet zo snel tekenen. Dat is ook hun goed recht.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:55 schreef JanKorteachternaam het volgende:
Daarom heb ik dit topic ook gemaakt
Het verbaast mij dat er nog geen topic is.
Iedereen die tegen uitbreiding van de EU is, moet zeker tekenen.
Maar ook voorstanders van de EU en een nog grotere EU hebben belang bij een referendum. Zij krijgen de kans om te bewijzen dat het Nederlandse volk achter de EU staat in plaats van het alleen maar te roepen dat de EU voldoende draagvlak heeft.
Een stap dat decenia kan duren tot de daadwerkelijke toetreding. Leuk en aardig dat je tegen de uitbreiding bent maar ik adviseer je om eerst even jezelf te informeren.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:52 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Dat is de eerste stap. Zo begon het ook met Bulgarije, Roemenië, Kroatië. De meeste recente "aanwinsten" voor de EU.
Vind ik een lastige vergelijking. D66-fanatici hebben het volste recht om pro-EU te zijn maar wat ik laakbaar vind is dat ze het geen probleem vinden dat het lijnrecht tegen de bevolking in gaat. Dat is immoreel. Dat kan voorkomen worden met referenda.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:58 schreef LXIV het volgende:
[..]
Die voorstanders weten heel goed dat de EU in een referendum geen kans maakt. Die zie ik niet zo snel tekenen. Dat is ook hun goed recht.
Wat ik veel triester vind zijn de mensen die altijd lopen te zeuren op de EU, dat hun pensioenen verdampen, de tsunami's van vreemdelingen, de oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt, maar die vervolgens te lui zijn om even zo'n online referendum in te vullen. Daar heb ik minder respect voor dan voor de D66-fanatici.
Dat weet ik. Maar ook over 10 jaar vind ik toetreding van Oekraïne, Georgië en Moldavië niet wenselijk.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:58 schreef loni55 het volgende:
[..]
Een stap dat decenia kan duren tot de daadwerkelijke toetreding. Leuk en aardig dat je tegen de uitbreiding bent maar ik adviseer je om eerst even jezelf te informeren.
En over 50 jaar?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 00:00 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Dat weet ik. Maar ook over 10 jaar vind ik toetreding van Oekraïne, Georgië en Moldavië niet wenselijk.
Ook niet. Nooit niet. Deze landen passen beter bij de Euraziatische Unie. Maar allemaal soevereine landen die met elkaar vrijwillig verdragen met elkaar aangaan is nog veel beter. De EU moet kleiner in plaats van groter. En omgevormd worden naar de oude EEG.quote:
Hoop ik ook. Al hoop ik op meer, want FOK! is wel een groot forum. Ik ben terughoudend in het spammen, enerzijds is het discussie, anderzijds is dit natuurlijk ook gewoon een politieke actie.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 00:02 schreef LXIV het volgende:
Laten we hopen dat dit topic tenminste een 20 tal mensen aanzet tot ondertekening van het referendum. Misschien is een wat luchtiger topic in GC of KLB nodig om nog wat meer mensen erop te attenderen. Of in een bestaand (anti-EU) topic mensen erop te wijzen dat ze voor een referendum kunnen stemmen.
Geldt ook voor mij.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 00:48 schreef MadScientist het volgende:
Maar ik heb het wel getekend ja. Ook voor de oorspronkelijke 10.000 brieven heb ik er een ingestuurd. Die EU-trein dendert maar door, een soort vlucht naar voren is het. In 2005 heb ik tegen de Europese grondwet gestemd, daar werd ook niet naar geluisterd. Kijken wat er nu gebeurt.
Het is best een aardige stroman.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 00:48 schreef MadScientist het volgende:
Ik weet niet helemaal wat voor iemand wordt bedoeld met een neo-Marxistische liberaal met een eigenhaat complex.
Hebben die runentekens of swastika's op de achterzijde van de munt?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:33 schreef Nober het volgende:
Zijn er al ontwerpen van de Oekraïnse euromunten?
Begrijp ik ook niet. In het inleidende verzoek waarvoor inmiddels de benodigde 10.000 handtekeningen zijn verzameld werden Georgië en Moldavië wel genoemd. Die twee zijn nog veel erger. Georgië ligt dichter bij China dan bij Nederland. Het is niet eens een Europees land. Een heel klein stukje ligt in Europa dus vindt Pechtold dat het bij de EU kan.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:37 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
Waarom zit Georgie en Moldavie niet bij dit referendum?
Ik zie alleen Oekraine.
Kan er niks over vinden.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:36 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
[..]
Hebben die runentekens of swastika's op de achterzijde van de munt?
Israël, Turkije en Azerbeidzjan mogen de Euro ook wel eens gaan invoeren, ze doen ook altijd mee op EK's.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:38 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Begrijp ik ook niet. In het inleidende verzoek waarvoor inmiddels de benodigde 10.000 handtekeningen zijn verzameld werden Georgië en Moldavië wel genoemd. Die twee zijn nog veel erger. Georgië ligt dichter bij China dan bij Nederland. Het is niet eens een Europees land. Een heel klein stukje ligt in Europa dus vindt Pechtold dat het bij de EU kan.
Dat denk ik niet, omdat het 3 verdragen zijn (een per land), elk met een eigen goedkeuringswet.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:38 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Begrijp ik ook niet. In het inleidende verzoek waarvoor inmiddels de benodigde 10.000 handtekeningen zijn verzameld werden Georgië en Moldavië wel genoemd.
En bij het songfestival. Is dat niet leidend?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:50 schreef Nober het volgende:
[..]
Kan er niks over vinden.
[..]
Israël, Turkije en Azerbeidzjan mogen de Euro ook wel eens gaan invoeren, ze doen ook altijd mee op EK's.
Zojuist Alexander Pechtold heel ongelukkig gemaaktquote:Op donderdag 20 augustus 2015 08:14 schreef LXIV het volgende:
Meld graag of je getekend hebt. Dan kunnen we hier tellen hoeveel mensen adhv dit topic dit gedaan hebben!
300.000 handtekeningen is enorm veel. Dat is 20x zoveel dan er initieel opgehaald zijn. En dat moet binnen een maand! Dat betekent dat iedereen die voor de eerste ronde getekend heeft 20 mensen moet vinden die dat ook willen. Gelukkig kan het nu online, dus de drempel is een stuk lager.
Mensen die in de eerste fase hebben getekend, moeten overigens opnieuw tekenen in de tweede fase.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 08:14 schreef LXIV het volgende:
Meld graag of je getekend hebt. Dan kunnen we hier tellen hoeveel mensen adhv dit topic dit gedaan hebben!
300.000 handtekeningen is enorm veel. Dat is 20x zoveel dan er initieel opgehaald zijn. En dat moet binnen een maand! Dat betekent dat iedereen die voor de eerste ronde getekend heeft 20 mensen moet vinden die dat ook willen. Gelukkig kan het nu online, dus de drempel is een stuk lager.
Schopje BNW?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 08:43 schreef LXIV het volgende:
De gewone media negeren dit referendum angstvallig. Opmerkelijk, want het is de eerste keer dat er 10.000 handttekeningen voor de eerste ronde verzameld zijn. Stond dit in de krant? Was dit op TV? Nee. Het bleef doodstil.
Dit kan alleen gerealiseerd worden buiten de MSM om, via particuliere acties en FB.
Ik zal in ieder geval die 20 handtekeningen bij elkaar proberen te krijgen.
Is het geen feit dat het de eerste keer is dat zo'n raadgevend referendum de 10.000 stemmen behaald heeft? En is het ook geen feit dat hierover niets in de reguliere media te lezen was?quote:
Er is wel vaker bericht over EU-kritische referenda, beste paap.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 08:47 schreef LXIV het volgende:
[..]
Is het geen feit dat het de eerste keer is dat zo'n raadgevend referendum de 10.000 stemmen behaald heeft? En is het ook geen feit dat hierover niets in de reguliere media te lezen was?
Ingevuld en ondertekend. Misschien een idee om dit bericht op meerdere fora te plaatsen?quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:54 schreef LXIV het volgende:
Ik wilde net een dergelijk topic openen. Er zijn op dit forum toch honderden mensen tegen Europa en haar uitbreidingsdrang. Brussel brengt met haar expansiedrift onze veiligheid in gevaar, het kost veel geld (Griekenland c.s.) en we hebben er niks aan om vreemde landen zonder binding met de (West)Europese cultuur binnen de grenzen te trekken.
Als je er iets aan doel wil, neem dan die moeite om dat online formulier in te vullen. Het is nog geen 5 minuten werk. 300.000 handtekeningen is echt gigantisch veel, maar ook niet onmogelijk.
Het gaat om het houden van een referendum. Of je nu links of rechts bent, je kunt er altijd voor zijn dat uitbreiding van de EU via een referendum kan.
Bovendien is er nog een leuk grapje als je de bevestigingsmail bevestigd.
Kroatie: 2001. Daadwerkelijke toetreding: 2013. 12 jaar dus. Wat heel snel gaat.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:58 schreef loni55 het volgende:
[..]
Een stap dat decenia kan duren tot de daadwerkelijke toetreding. Leuk en aardig dat je tegen de uitbreiding bent maar ik adviseer je om eerst even jezelf te informeren.
Dan zou je 3 referenda moetem organiseren en dus 3x 300.000 handtekeningen moeten ophalen. Staat op hun website uitgelegd.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:37 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
Waarom zit Georgie en Moldavie niet bij dit referendum?
Ik zie alleen Oekraine.
Moet er niet een zekere mate van interne stabiliteit zijn voordat een land überhaupt in aanmerking komt voor een toetredingsprocedure?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 00:00 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Dat weet ik. Maar ook over 10 jaar vind ik toetreding van Oekraïne, Georgië en Moldavië niet wenselijk.
En Turkije?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 10:09 schreef Zienswijze het volgende:
[..]
Kroatie: 2001. Daadwerkelijke toetreding: 2013. 12 jaar dus. Wat heel snel gaat.
Welke landen? Trouwens op wat voor manier passen ze beter bij de Euro-Aziatische unie?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 00:25 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Ook niet. Nooit niet. Deze landen passen beter bij de Euraziatische Unie. Maar allemaal soevereine landen die met elkaar vrijwillig verdragen met elkaar aangaan is nog veel beter. De EU moet kleiner in plaats van groter. En omgevormd worden naar de oude EEG.
[..]
Hoop ik ook. Al hoop ik op meer, want FOK! is wel een groot forum. Ik ben terughoudend in het spammen, enerzijds is het discussie, anderzijds is dit natuurlijk ook gewoon een politieke actie.
Er is tegenwoordig praktisch elke maand zo'n initiatief en meestal niet bepaald kansrijk, waarom zou je er dan elke keer uitgebreid over rapporteren als serieus nieuwsmedium?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 08:43 schreef LXIV het volgende:
De gewone media negeren dit referendum angstvallig. Opmerkelijk, want het is de eerste keer dat er 10.000 handttekeningen voor de eerste ronde verzameld zijn. Stond dit in de krant? Was dit op TV? Nee. Het bleef doodstil.
Dit kan alleen gerealiseerd worden buiten de MSM om, via particuliere acties en FB.
Ik zal in ieder geval die 20 handtekeningen bij elkaar proberen te krijgen.
Klopt. Wat dat betreft is de insteek van deze associatieverdragen volgens mij ook heel anders dan voor de verdragen die met landen op de Westelijke Balkan zijn afgesloten. Daar was het nadrukkelijk de bedoeling dat deze landen uiteindelijk lid zouden worden. Hier niet.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 10:46 schreef Nibb-it het volgende:
[..]
Moet er niet een zekere mate van interne stabiliteit zijn voordat een land überhaupt in aanmerking komt voor een toetredingsprocedure?
Volgens mij wil Oekraine, gedeeltelijk althans want er zijn ook veel mensen die met Rusland sympathiseren, vooral weg bij Rusland. In hoeverre Oekraïne kiest voor Europa vind ik nog maar de vraag. Verder vind ik dat de EU eigenlijk al wel veel te groot is, het is nu al een gedrocht in mijn ogen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 11:21 schreef De_Kaas- het volgende:
Een Oekraïne dat voor Europa kiest in plaats van voor Rusland ga je toch niet serieus tegen proberen te houden (niet dat dat zal lukken) en terug in de handen van de Russen willen drukken? Dan schiet je jezelf in de voet. [..]
Hoezo valt dit de EU te verwijten dan? Dit neigt behoorlijk naar de "thx Obama" reflex..quote:Op donderdag 20 augustus 2015 01:27 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
dobberen ongehinderd miljoenen Afrikanen ons continent binnen. Allemaal met dank aan die geweldige EU
Dit is geen burgerinitiatief he. Dat is om iets op de agenda van de Kamer te zetten.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 11:23 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Er is tegenwoordig praktisch elke maand zo'n initiatief en meestal niet bepaald kansrijk, waarom zou je er dan elke keer uitgebreid over rapporteren als serieus nieuwsmedium?
Hoe moeten die handtekeningen er eigenlijk uit zien? Krabbeltje op papier of is een digitaal vinkje voldoende? Waarbij ik mij dan weer afvraag hoe er gecontroleerd kan worden dat er niet gefraudeerd wordt.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 11:33 schreef freako het volgende:
Sinds 1 juli is er weer een referendumwet, waarmee een raadgevend referendum over een wetsvoorstel gehouden moet worden, als er 300.000 handtekeningen aangeleverd worden. Dit zijn überhaupt de eerste wetsvoorstellen die onder die nieuwe wet in aanmerking zouden kunnen komen voor een raadgevend referendum.
Krabbeltje op papier, en per post opsturen naar de Kiesraad in Heerlen. Het formulier staat hier: https://www.referendumovereenwet.nl/wetten/34116quote:Op donderdag 20 augustus 2015 11:38 schreef Kowloon het volgende:
[..]
Hoe moeten die handtekeningen er eigenlijk uit zien? Krabbeltje op papier of is een digitaal vinkje voldoende? Waarbij ik mij dan weer afvraag hoe er gecontroleerd kan worden dat er niet gefraudeerd wordt.
Die willen zelf niet meer, die zijn een andere (Islamitische) weg ingeslagen en hebben nu geld en zijn niet meer geïnteresseerd in onze pauperunie.quote:
Tiraspol is dan ook de feitelijke hoofdstad van de door Ruslang gesteunde, niet-erkende republiek Transnistrië.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 14:37 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
[..]
Die willen zelf niet meer, die zijn een andere (Islamitische) weg ingeslagen en hebben nu geld en zijn niet meer geïnteresseerd in onze pauperunie.![]()
Griekenland is hun buurland, ik neem aan dat de schrik er wel in zit bij de Turken om niet in een unie te treden waar ook Griekenland (en hun buurland Bulgarije is ook straatarm) bij zit.
Bovendien een land waar youtube, facebook en twitter geblokkeerd wordt en journalisten verdwijnen voldoet niet erg aan de standaard van de EU. Anderzijds geschieden in Oekraine en Moldavie nog veel gekkere zaken, dus wat die landen bij de EU moeten blijft mij een raadsel.
Misschien moet een EU-parlementarier voor de gein twee weken Tiraspol boeken in het enige hotel dat Tiraspol kent (en wellicht ook wel het enige hotel dat het land rijk is, de rest is steevast in 'remont') Aist, waar niet USSR-onderdanen het drievoudige betalen van hetgeen wel USSR-onderdanen betalen (helemaal officieel), je jezelf binnen 24 dient te registreren bij de OVIR Otdel Viz i Registratsii (zoniet kom je het land nooit meer uit) en men bij binnenkomst in het land niet alleen vragen om een 'darok' (niet geheel vrijwillige 'donatie' voor het glorierijke land), maar ook of je spion of journalist (komt daar op hetzelfde neer) bent.
Ja, dat land is een aanwinst voor de EU en voldoet ook echt aan alle EU-voorwaarden. Bij de grens met Belgie worden me deze vragen ook steevast gesteld namelijk.![]()
Het zou me niet verbazen wanneer over 3 jaar Turkmenistan EU-lidmaatschap verwerft, ook echt een land dat aan alle EU-voorwaarden voldoet. Eeuwige president ook daar, lekker makkelijk.
Zeker, maar als Moldavie toetreedt tot de EU, treedt dit land automatisch ook toe tot de EU, sterker nog, nu de grens tussen Moldavie en Roemenie open is, kunnen ingezetenen van Transdnistria (inclusief Russische agenten, spionnen, KGB, Russische militairen en tanks) ook vrij door heel Europa reizen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 14:39 schreef Reya het volgende:
[..]
Tiraspol is dan ook de feitelijke hoofdstad van de door Ruslang gesteunde, niet-erkende republiek Transnistrië.
Turkije heeft zo'n overeenkomst al sinds 1963 geloof ik met de EU. Dat gezegd hebbende wilde ik benadrukken dat alleen dat een land zo'n overeenkomst heeft met de EU het niet automatisch betekent dat deze toegelaten wordt.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 14:37 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
[..]
Die willen zelf niet meer, die zijn een andere (Islamitische) weg ingeslagen en hebben nu geld en zijn niet meer geïnteresseerd in onze pauperunie.![]()
Griekenland is hun buurland, ik neem aan dat de schrik er wel in zit bij de Turken om niet in een unie te treden waar ook Griekenland (en hun buurland Bulgarije is ook straatarm) bij zit.
Bovendien een land waar youtube, facebook en twitter geblokkeerd wordt en journalisten verdwijnen voldoet niet erg aan de standaard van de EU. Anderzijds geschieden in Oekraine en Moldavie nog veel gekkere zaken, dus wat die landen bij de EU moeten blijft mij een raadsel.
Misschien moet een EU-parlementarier voor de gein twee weken Tiraspol boeken in het enige hotel dat Tiraspol kent (en wellicht ook wel het enige hotel dat het land rijk is, de rest is steevast in 'remont') Aist, waar niet USSR-onderdanen het drievoudige betalen van hetgeen wel USSR-onderdanen betalen (helemaal officieel), je jezelf binnen 24 dient te registreren bij de OVIR Otdel Viz i Registratsii (zoniet kom je het land nooit meer uit) en men bij binnenkomst in het land niet alleen vragen om een 'darok' (niet geheel vrijwillige 'donatie' voor het glorierijke land), maar ook of je spion of journalist (komt daar op hetzelfde neer) bent.
Ja, dat land is een aanwinst voor de EU en voldoet ook echt aan alle EU-voorwaarden. Bij de grens met Belgie worden me deze vragen ook steevast gesteld namelijk.![]()
Het zou me niet verbazen wanneer over 3 jaar Turkmenistan EU-lidmaatschap verwerft, ook echt een land dat aan alle EU-voorwaarden voldoet. Eeuwige president ook daar, lekker makkelijk.
Hoe hadden ze het in jouw ogen dan moeten aanpakken?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 14:06 schreef Ryon het volgende:
Ik heb geen problemen met raadgevende referenda maar dit is gewoon een kansloze poging om wat tokkies en andere PVV'ers een tijdsbesteding te geven. Jammer, want dit had een hele interessante ' showcase' kunnen zijn van wat de nieuwe wet allemaal mogelijk kan maken.
Ander onderwerp. Een waarbij een referendum wel van invloed kan zijn. Nu maakt het geen kut uit of een klein percentage (opkomst zal niet denderend worden) voor of tegen stemt.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 16:55 schreef karton2 het volgende:
[..]
Hoe hadden ze het in jouw ogen dan moeten aanpakken?
Aangezien de Kamer zo handig is geweest om een minimum opkomstpercentage vast te leggen, wordt een boycot wel erg aanlokkelijk, moet ik zeggen.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 11:24 schreef Ryon het volgende:
[..]
Ander onderwerp. Een waarbij een referendum wel van invloed kan zijn. Nu maakt het geen kut uit of een klein percentage (opkomst zal niet denderend worden) voor of tegen stemt.
Ah dat is nog best solide.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 13:01 schreef freako het volgende:
[..]
Krabbeltje op papier, en per post opsturen naar de Kiesraad in Heerlen. Het formulier staat hier: https://www.referendumovereenwet.nl/wetten/34116
Ook leuk voor u in uw stembureau; zeven stemmen te tellen aan het eind van de dag.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 11:35 schreef freako het volgende:
[..]
Aangezien de Kamer zo handig is geweest om een minimum opkomstpercentage vast te leggen, wordt een boycot wel erg aanlokkelijk, moet ik zeggen.
En toch netto ¤135 binnentikken. Zul je zien dat we weer een telverschil gaan krijgen.quote:Op vrijdag 21 augustus 2015 11:38 schreef Reya het volgende:
[..]
Ook leuk voor u in uw stembureau; zeven stemmen te tellen aan het eind van de dag.
GeenStijl doet nu iets met een app. Ik hoop voor hen dat ze dat afgekaart hebben met de Kiesraad.quote:
300.000 van de 16 miljoen is voor of tegen, of heft in elk geval de oproep getekent, is nog geen meerderheid volgens mij, dus waar is het ondemocratische gehalte ?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 08:15 schreef LXIV het volgende:
En het maakt niet uit of het referendum uiteindelijk genegeerd wordt. Dan is dat weer een bewijs voor het ondemocratische gehalte van de EU.
Net ingevuld.quote:Op zaterdag 22 augustus 2015 23:46 schreef Swetsenegger het volgende:
teken.geenpeil.nl stuk laagdrempeliger
Het onrendabele jankvolk denkt dat hun mening ertoe doet. Het tegendeel is waar natuurlijk. De kneusjes van Geenstijl komen weer eens aandacht tekort. Dat krijg je met al die zolderkamerhelden wiens leven nog geen fractie waard is vergeleken met de gemiddelde immigrant.quote:Op zondag 23 augustus 2015 06:29 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
300.000 van de 16 miljoen is voor of tegen, of heft in elk geval de oproep getekent, is nog geen meerderheid volgens mij, dus waar is het ondemocratische gehalte ?
waarom zouden er maar 300.000 opkomen bij het referendum?quote:Op zondag 23 augustus 2015 06:29 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
300.000 van de 16 miljoen is voor of tegen, of heft in elk geval de oproep getekent, is nog geen meerderheid volgens mij, dus waar is het ondemocratische gehalte ?
We leven in een democratie, dus zelfs al doet hun mening er niet toe, hun mening is wel van invloed.quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:20 schreef Gerolsteiner het volgende:
[..]
Het onrendabele jankvolk denkt dat hun mening ertoe doet. Het tegendeel is waar natuurlijk. De kneusjes van Geenstijl komen weer eens aandacht tekort. Dat krijg je met al die zolderkamerhelden wiens leven nog geen fractie waard is vergeleken met de gemiddelde immigrant.
quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:08 schreef Igen het volgende:
Maar het referendum was toch juist een van de stokpaardjes van D66?
De wet raadgevend referendum waar GeenStijl nu voor het eerst gebruik van mag en wil maken is inderdaad een initiatiefwet van D66 (samen met GroenLinks en PvdA).quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:08 schreef Igen het volgende:
Maar het referendum was toch juist een van de stokpaardjes van D66?
Het zullen er wel meer zijn, maar voor een geldig resultaat zijn 3,8 miljoen stemmen nodig. Nu de handtekeningen via een app ingezameld worden zullen die 300.000 wel gehaald worden, maar 30% van de kiezers wordt wat lastiger.quote:Op zondag 23 augustus 2015 09:23 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
waarom zouden er maar 300.000 opkomen bij het referendum?
Omdat de behandeling van ouderen altijd een heet hangijzer is voor de mensen die graag dit referendum willen lijkt me dat dat geld dus ook makkelijk gestoken zou kunnen worden in het beter verzorgen van onze ouderen zodat ze vaker dan 1x in de week kunnen schijten.quote:Op zondag 23 augustus 2015 13:24 schreef freako het volgende:
Hoeveel zou het organiseren van dit feest van de democratie eigenlijk gaan kosten? ¤10-15 miljoen, is dat een redelijke schatting?
Waar baseer je dat op?quote:Op donderdag 20 augustus 2015 14:06 schreef Ryon het volgende:
Ik heb geen problemen met raadgevende referenda maar dit is gewoon een kansloze poging om wat tokkies en andere PVV'ers een tijdsbesteding te geven. Jammer, want dit had een hele interessante ' showcase' kunnen zijn van wat de nieuwe wet allemaal mogelijk kan maken.
De kosten van zo'n referendum zijn een schijntje in vergelijking met wat Oekraïne in de EU ons gaat kosten.quote:Op zondag 23 augustus 2015 13:29 schreef xpompompomx het volgende:
[..]
Omdat de behandeling van ouderen altijd een heet hangijzer is voor de mensen die graag dit referendum willen lijkt me dat dat geld dus ook makkelijk gestoken zou kunnen worden in het beter verzorgen van onze ouderen zodat ze vaker dan 1x in de week kunnen schijten.
Alleen landen waar wat mee is zijn nog over (afgezien van de verstandige landen die bewust kiezen voor geen EU-deelname)quote:Op donderdag 20 augustus 2015 10:46 schreef Nibb-it het volgende:
[..]
Moet er niet een zekere mate van interne stabiliteit zijn voordat een land überhaupt in aanmerking komt voor een toetredingsprocedure?
Alleen al door het eeuwige geklooi in Abchazië, Ossetië, Transnistrië en sinds vorig jaar de Donbas lijken bovenstaande landen voorlopig niet bepaald in aanmerking te komen voor een (kandidaats-)lidmaatschap. En dan zijn er nog de criteria op het gebied van mensenrechten en economie. Het zal zo'n vaart niet lopen, lijkt me.
De meest recente jaarlijkse Enlargement Strategy Paper van de Europese Commissie al gelezen? De landen die je noemt zijn geen kandidaat-lidstaten, maar potentiële kandidaat-lidstaten en er moet verschrikkelijk veel verbeteren in die landen alvorens een EU-lidmaatschap überhaupt tot de mogelijkheden behoort. Zolang er niets verbetert komt het lidmaatschap ook geen spat dichterbij. Met Bosnië staat het nu bijvoorbeeld helemaal stil.quote:Op maandag 24 augustus 2015 00:39 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
De kosten van zo'n referendum zijn een schijntje in vergelijking met wat Oekraïne in de EU ons gaat kosten.
[..]
Alleen landen waar wat mee is zijn nog over (afgezien van de verstandige landen die bewust kiezen voor geen EU-deelname)
Albanië is straatarm, Kosovo is geen land, Servië heeft last van een afgescheiden provincie (Kosovo), Moldavië heeft grote interne problemen. Bosnië is 3 landen in 1, zeer onstabiel. Toch wil de EU al deze landen inlijven.
Het zijn inderdaad geen kandidaat-lidstaten, behalve Servië. Het is helemaal geen welkome toevoeging. Roemenië en Bulgarije zijn straatarm en corrupt (ik ben er veel geweest), maar toch mochten ze er bij. Op papier zijn de eisen hoog, maar in de praktijk is expansie het hoogste doel.quote:Op maandag 24 augustus 2015 00:49 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
De meest recente jaarlijkse Enlargement Strategy Paper van de Europese Commissie al gelezen? De landen die je noemt zijn geen kandidaat-lidstaten, maar potentiële kandidaat-lidstaten en er moet verschrikkelijk veel verbeteren in die landen alvorens een EU-lidmaatschap überhaupt tot de mogelijkheden behoort. Zolang er niets verbetert komt het lidmaatschap ook geen spat dichterbij. Met Bosnië staat het nu bijvoorbeeld helemaal stil.
En mocht het ooit zover komen dat één of meerdere van die landen wél aan alle EU-standaarden en normen voldoen dan zou het enkel een welkome toevoeging zijn voor zowel de burgers van het desbetreffende land als van de huidige EU.
Roemenië en Bulgarije (en in mijn ogen overigens ook Hongarije) hadden inderdaad geen lid moeten worden op dat moment; voor hen was het te vroeg. Dat besef is er door de problemen waar de EU tegenaan is gelopen nu redelijk EU-breed en daardoor is het hele toelatingsproces stukken strenger geworden. Van die fout is nu wel geleerd, dus zo'n vaart zal het niet lopen.quote:Op maandag 24 augustus 2015 00:51 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Het zijn inderdaad geen kandidaat-lidstaten, behalve Servië. Het is helemaal geen welkome toevoeging. Roemenië en Bulgarije zijn straatarm en corrupt (ik ben er veel geweest), maar toch mochten ze er bij. Op papier zijn de eisen hoog, maar in de praktijk is expansie het hoogste doel.
Had sowieso niet gemoeten. De EU is veel te groot. Beter is een EEG met West-Europese landen en een afzonderlijke organisatie voor het voormalig Warschaupact (minus Rusland).quote:Op maandag 24 augustus 2015 00:57 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Roemenië en Bulgarije (en in mijn ogen overigens ook Hongarije) hadden inderdaad geen lid moeten worden op dat moment; voor hen was het te vroeg. Dat besef is er door de problemen waar de EU tegenaan is gelopen nu redelijk EU-breed en daardoor is het hele toelatingsproces stukken strenger geworden. Van die fout is nu wel geleerd, dus zo'n vaart zal het niet lopen.
Wanneer ze wel voldoen aan onze hernieuwde normen zijn ze van harte welkom. Alleen al het uitzicht op een potentieel lidmaatschap, ook al is dat wellicht nog wel 10-20 jaar verder in de toekomst, biedt de perfecte prikkels om zaken te verbeteren voor de burgers in de desbetreffende landen dus dat is enkel positief.
Sinds wanneer letten pro-EU'ers op de kosten? Eenmalig 15 miljoen is minder dan 1% wat we per jaar netto aan de EU afstaan (ca. 2 miljard). Een peulenschil dus.quote:Op zondag 23 augustus 2015 13:24 schreef freako het volgende:
Hoeveel zou het organiseren van dit feest van de democratie eigenlijk gaan kosten? ¤10-15 miljoen, is dat een redelijke schatting?
Dat stel ik ook niet. Wel dat ze in dezelfde vijver vissen qua doelgroepquote:Op maandag 24 augustus 2015 00:38 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Waar baseer je dat op?
Burgercomité EU is een keurige club, die niets met de PVV te maken heeft.
Veel PVV-punten sluiten aan bij gezond verstand. Ook al brengt de PVV dingen niet altijd handig, is de partij niet echt professioneel, zijn er veel idioten (Dion Graus), bepaalde standpunten zijn wat mij betreft heel logisch als je je gezond verstand gebruikt. Zoals stoppen met die belachelijke ontwikkelingshulp.quote:Op maandag 24 augustus 2015 10:56 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat stel ik ook niet. Wel dat ze in dezelfde vijver vissen qua doelgroep
Opvallend trouwens dat een "keurige club" niet iets met de PVV te maken zou kunnen hebben
Helemaal vies van het PVV geluid zijn ze trouwens ook niet: http://www.burgercomite-e(...)-heeft-over-de-euro/
Ik ben de TS en ik heb bewust zo gedaan. Ik wilde namelijk niet een topic om alleen maar reclame te maken, want volgens mij mag dat niet op dit forum.quote:Op maandag 24 augustus 2015 10:27 schreef YuckFou het volgende:
Ik twijfel of ik hier een topic voor in [NWS] ofzo moet aanmaken, de TS heeft iig een onwijs slechte topictitel gekozen omdat het open laat waar het precies over gaat, GEENPEIL in hoofdletters zou waarschijnlijk een stuk meer views genereren met als doel anderen over te halen te tekenen.
Ik heb het allang gedaan, gedeeld op twitter en facebook, wat me ook op kritiek kwam te weerstan van wat D66 mensen, maar dat boeit me niet, alleen al als experiment vind ik dit reuze interessant....
D66 is juist een partij die VÓÓR het referendum is. Wel hypocriet dat ze tegen een referendum zijn wanneer het om de EU gaat.quote:Op woensdag 19 augustus 2015 23:59 schreef JanKorteachternaam het volgende:
[..]
Vind ik een lastige vergelijking. D66-fanatici hebben het volste recht om pro-EU te zijn maar wat ik laakbaar vind is dat ze het geen probleem vinden dat het lijnrecht tegen de bevolking in gaat. Dat is immoreel. Dat kan voorkomen worden met referenda.
Het zijn dus landen die blijkbaar geen intrinsieke motivatie voor onze kernwaarden hebben. Waarom zou je ze dan een worst voorhouden om te handelen alsof dat wel zo is?quote:Op maandag 24 augustus 2015 00:57 schreef De_Kaas- het volgende:
Alleen al het uitzicht op een potentieel lidmaatschap, ook al is dat wellicht nog wel 10-20 jaar verder in de toekomst, biedt de perfecte prikkels om zaken te verbeteren voor de burgers in de desbetreffende landen dus dat is enkel positief.
De bevolking wil het wel degelijk, want die stemt daar op de pro-Europese partijen. Die landen komen door de geschiedenis van ver en hebben weinig ervaring met succesvolle anti-corruptieprogramma's, democratie, een markteconomie en een goed functionerende rechtsorde - maar willen die stap nu blijkbaar wel maken - en dan is het een goede stimulans wanneer de experts van de EC Europese best practices delen en helpen zodat ze het wiel niet opnieuw uit hoeven te vinden.quote:Op maandag 24 augustus 2015 21:29 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Het zijn dus landen die blijkbaar geen intrinsieke motivatie voor onze kernwaarden hebben. Waarom zou je ze dan een worst voorhouden om te handelen alsof dat wel zo is?
Ik sta open voor uitleg waarom dat advies niet vrijblijvender gevraagd kan worden.quote:Op maandag 24 augustus 2015 21:50 schreef De_Kaas- het volgende:
De bevolking wil het wel degelijk, want die stemt daar op de pro-Europese partijen. Die landen komen door de geschiedenis van ver en hebben weinig ervaring met succesvolle anti-corruptieprogramma's, democratie, een markteconomie en een goed functionerende rechtsorde - maar willen die stap nu blijkbaar wel maken - en dan is het een goede stimulans wanneer de experts van de EC Europese best practices delen en helpen zodat ze het wiel niet opnieuw uit hoeven te vinden.
Dat is nogal een aanname. Chinese hulp aan afrika is natuurlijk ook slechts uit menslievendheid bedoeld nietwaar?quote:Op maandag 24 augustus 2015 21:50 schreef De_Kaas- het volgende:
Die hele Enlargement Strategy van de EU is er natuurlijk enkel op gericht om het als instrument te gebruiken om alle landen die in Europa liggen welvarend, stabiel en democratisch te maken.
1. Dat zou wel kunnen, maar waarom de moeilijke manier als het ook veel gemakkelijker en efficiënter kan en ze dan ook kans maken deel uit te maken van de interne markt?quote:Op maandag 24 augustus 2015 22:15 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Ik sta open voor uitleg waarom dat advies niet vrijblijvender gevraagd kan worden.
[..]
Dat is nogal een aanname. Chinese hulp aan afrika is natuurlijk ook slechts uit menslievendheid bedoeld nietwaar?
Dit klinkt natuurlijk onschuldig. Maar Turkije, een land dat al sinds de jaren '80 kandidaat-lid is, en de komende twintig jaar geen lid zal worden, krijgt wel ieder jaar netjes miljoenen op de rekening gestort vanuit de EU, omdat ze kandidaat-lid zijn. Dat zullen velen moeilijk te verkroppen vinden, maar de Nederlandse bevolking heeft daar totaal geen zeggenschap over.quote:Op maandag 24 augustus 2015 00:49 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
De meest recente jaarlijkse Enlargement Strategy Paper van de Europese Commissie al gelezen? De landen die je noemt zijn geen kandidaat-lidstaten, maar potentiële kandidaat-lidstaten en er moet verschrikkelijk veel verbeteren in die landen alvorens een EU-lidmaatschap überhaupt tot de mogelijkheden behoort. Zolang er niets verbetert komt het lidmaatschap ook geen spat dichterbij. Met Bosnië staat het nu bijvoorbeeld helemaal stil.
En mocht het ooit zover komen dat één of meerdere van die landen wél aan alle EU-standaarden en normen voldoen dan zou het enkel een welkome toevoeging zijn voor zowel de burgers van het desbetreffende land als van de huidige EU.
Er gaat inderdaad maandelijks 10 eurocent per Nederlander naar ontwikkelingsprojecten in Turkije, zoals we wel meer aan ontwikkelingsprojecten doen. De Europese bevolking heeft daar gewoon zeggenschap over en de Nederlandse dus ook, alleen zijn we uiteraard niet alleen in de EU.quote:Op maandag 24 augustus 2015 22:28 schreef Childofthe90s het volgende:
[..]
Dit klinkt natuurlijk onschuldig. Maar Turkije, een land dat al sinds de jaren '80 kandidaat-lid is, en de komende twintig jaar geen lid zal worden, krijgt wel ieder jaar netjes miljoenen op de rekening gestort vanuit de EU, omdat ze kandidaat-lid zijn. Dat zullen velen moeilijk te verkroppen vinden, maar de Nederlandse bevolking heeft daar totaal geen zeggenschap over.
Ontwikkelingsprojecten? Dat geld gaat rechtstreeks naar de Turkse regering. Nederland heeft geprobeerd dit te stoppen, maar vond daarvoor geen steun in de rest van Europa (lees: regeringsleiders). Het Europese volk heeft hier totaal niets over te zeggen verder, want het EP heeft nauwelijks pressiemiddelen en mag de begroting niet amenderen.quote:Op maandag 24 augustus 2015 22:37 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Er gaat inderdaad maandelijks 10 eurocent per Nederlander naar ontwikkelingsprojecten in Turkije, zoals we wel meer aan ontwikkelingsprojecten doen. De Europese bevolking heeft daar gewoon zeggenschap over en de Nederlandse dus ook, alleen zijn we uiteraard niet alleen in de EU.
Wie vertegenwoordigen die regeringsleiders dan en aan wie dienen zij rekenschap af te leggen denk je?quote:Op maandag 24 augustus 2015 22:47 schreef Childofthe90s het volgende:
[..]
Ontwikkelingsprojecten? Dat geld gaat rechtstreeks naar de Turkse regering. Nederland heeft geprobeerd dit te stoppen, maar vond daarvoor geen steun in de rest van Europa (lees: regeringsleiders). Het Europese volk heeft hier totaal niets over te zeggen verder, want het EP heeft nauwelijks pressiemiddelen en mag de begroting niet amenderen.
Dat je op een partij stemt, betekent niet dat je het eens bent met alles wat die partij vervolgens doet. Vaak is er geen alternatief en kiest men maar voor wat min of meer bij je past. Verkiezingsprogramma's zijn ook niet zo gedetailleerd dat ze ingaan op standpunten omtrent beleid van de EU. Vrijwel alle partijen in Nederland waren vóór de Europese Grondwet. In het referendum stemde twee derde van de bevolking tegen.quote:Op maandag 24 augustus 2015 23:28 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Wie vertegenwoordigen die regeringsleiders dan en aan wie dienen zij rekenschap af te leggen denk je?
Ze kwamen een tijdje terug ook al met een opinieartikel over hoe de burgeroorlog in Oekraïne eigenlijk onze schuld is:quote:Op maandag 24 augustus 2015 10:56 schreef Ryon het volgende:
[..]
Dat stel ik ook niet. Wel dat ze in dezelfde vijver vissen qua doelgroep
Opvallend trouwens dat een "keurige club" niet iets met de PVV te maken zou kunnen hebben
Helemaal vies van het PVV geluid zijn ze trouwens ook niet: http://www.burgercomite-e(...)-heeft-over-de-euro/
Zo zijn ze ook voor een gekozen burgemeester, maar als als er een D66er benoemd wordt dan natuurlijk weer niet.quote:Op maandag 24 augustus 2015 20:41 schreef polderturk het volgende:
[..]
D66 is juist een partij die VÓÓR het referendum is. Wel hypocriet dat ze tegen een referendum zijn wanneer het om de EU gaat.
Dat is veel te kort door de bocht. Ik denk niet dat de bevolking het wil, ik denk eerder dat het ze gewoon geen bal interesseert.quote:Op maandag 24 augustus 2015 21:50 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
De bevolking wil het wel degelijk, want die stemt daar op de pro-Europese partijen.
Bedankt Hans, maar het ging over de bevolking van die Balkanlanden en die heeft nog nooit kunnen stemmen bij de EP-verkiezingen. Maar die stemden dus wel pro-Europees in eigen land.quote:
Ze willen ook de Eerste Kamer vervangen, maar zitten er toch in. Dat is ook logisch: zolang het bestaat geef je invloed weg aan andere partijen door er niet aan mee te doen en dus doe je er tot die tijd uiteraard wel aan mee, wat prima te combineren valt met het met open vizier voeren van een lange termijnstrijd tegen diezelfde instituten. Daar is niets moeilijks aan.quote:Op dinsdag 25 augustus 2015 09:35 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Zo zijn ze ook voor een gekozen burgemeester, maar als als er een D66er benoemd wordt dan natuurlijk weer niet.
Stel, je bent wel voor europese samenwerking maar bent van mening dat het te snel gaat en vooral: 'bij twijfel niet inhalen' ipv 'rozekrans kussen en vol gas vooruit'. Ik schat zo in dat dat voor veel mensen geldt.. alleen valt er dan weinig om op te stemmen. Het is of zo hard mogelijk tegen, of vol gas vooruit. Er zit niet veel tussen in. Dat maakt het moeilijk om van een democratische vertegenwoordiging te spreken.quote:Op dinsdag 25 augustus 2015 13:00 schreef karton2 het volgende:
[..]
Dat is veel te kort door de bocht. Ik denk niet dat de bevolking het wil, ik denk eerder dat het ze gewoon geen bal interesseert.
Als de bevolking het werkelijk zou willen dan zouden ze tijdens EU verkiezingen wel massaal op komen draven, terwijl nu de opkomst in NL keer op keer de 40% niet eens aan weet te tikken. De laatste keer dat een meerderheid in NL ging stemmen was in 1984 (!).
Op Europees vlak is de opkomst al zo'n 20 jaar structureel onder de 50%. Aan de ene kant kan je je afvragen of een EUparlement überhaupt wel een goed idee is als de kiezer gewoon weg niet komt, aan de andere kant moet je je afvragen over de kiezer wel genoeg betrokken wordt bij de EU.
Dat laatste punt werd in 1981 ook al aangestipt door "founding father" Leo Tindemans: in dit filmpje van 3:42 tot aan 5:16
Pijnlijk om te zien dat wat hij in 1981 zei, 1:1 te kopiëren is naar 2015.
Er zit niet héél veel tussen maar met CU, SGP, SP en PvdD zijn er alvast vier partijen die in aanmerking komen en die de kiesdrempel halen, dus zo klein is de keus nou ook weer niet.quote:Op dinsdag 25 augustus 2015 19:23 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Stel, je bent wel voor europese samenwerking maar bent van mening dat het te snel gaat en vooral: 'bij twijfel niet inhalen' ipv 'rozekrans kussen en vol gas vooruit'. Ik schat zo in dat dat voor veel mensen geldt.. alleen valt er dan weinig om op te stemmen. Het is of zo hard mogelijk tegen, of vol gas vooruit. Er zit niet veel tussen in. Dat maakt het moeilijk om van een democratische vertegenwoordiging te spreken.
Nog los van het feit dat indirect je stem bij mensen als juncker en verhofstadt terecht komt. Uiteindelijk is dat een pot nat.
Toetreding van Bulgarije en Roemenie heeft Nederland geen windeieren gelegdquote:Op maandag 24 augustus 2015 00:57 schreef De_Kaas- het volgende:
[..]
Roemenië en Bulgarije (en in mijn ogen overigens ook Hongarije) hadden inderdaad geen lid moeten worden op dat moment; voor hen was het te vroeg. Dat besef is er door de problemen waar de EU tegenaan is gelopen nu redelijk EU-breed en daardoor is het hele toelatingsproces stukken strenger geworden. Van die fout is nu wel geleerd, dus zo'n vaart zal het niet lopen.
Wanneer ze wel voldoen aan onze hernieuwde normen zijn ze van harte welkom. Alleen al het uitzicht op een potentieel lidmaatschap, ook al is dat wellicht nog wel 10-20 jaar verder in de toekomst, biedt de perfecte prikkels om zaken te verbeteren voor de burgers in de desbetreffende landen dus dat is enkel positief.
Dit. Het klinkt zo redelijk, maar schijnbaar kan de geenstijler hier niet op rellen.quote:Op donderdag 20 augustus 2015 11:21 schreef De_Kaas- het volgende:
Een Oekraïne dat voor Europa kiest in plaats van voor Rusland ga je toch niet serieus tegen proberen te houden (niet dat dat zal lukken) en terug in de handen van de Russen willen drukken? Dan schiet je jezelf in de voet. Bovendien zal het land alvorens het daadwerkelijk (kandidaat-)lid is enorm veel vooruitgang moeten boeken en in het geval van Oekraïne zal dat veel langer duren dan bij bijvoorbeeld landen als Kroatië (prima aanwinst voor de EU overigens), omdat Oekraïne zoveel minder ver is. En als het ooit op een dag in de verre toekomst wel ver genoeg is, is dat alleen maar mooi.
Maar elke toenadering van Oekraïne tot de EU en dan vooral wat betreft het geleidelijk aan voldoen aan de EU-normen voor mensenrechten, anti-corruptiemaatregelen etc. is alleen maar goed voor zo'n land. Lekker laten gaan; goed voor hen, goed voor ons.
Maar ja, als die eerste twee groot genoeg worden zul je weer zien dat het homohuwelijk wordt afgeschaft 'omdat daar voldoende steun voor is'. Bij parlementaire verkiezingen komt het vrijwel nooit voor dat een partij één op één al jouw standpunten vertegenwoordigt, er is altijd sprake van een compromis als je een partij kiest om op te stemmen. Dat zorgt er wel voor dat je heel voorzichtig moet zijn met het direct omrekenen van de stemverhoudingen in het parlement naar draagvlak onder de bevolking, het kan heel goed zijn dat onderwerpen die ruime steun hebben in het parlement dat niet hebben onder de bevolking en visa versa.quote:Op dinsdag 25 augustus 2015 21:17 schreef Igen het volgende:
[..]
Er zit niet héél veel tussen maar met CU, SGP, SP en PvdD zijn er alvast vier partijen die in aanmerking komen en die de kiesdrempel halen, dus zo klein is de keus nou ook weer niet.
Precies, en ook zowel de SP als de PvdD zijn ook partijen waar mensen zo om hun eigen redenen perse niet op willen stemmen. Als je een beetje door het groene heen kijkt is de PvdD misschien nog wel het meest neutrale.quote:Op woensdag 26 augustus 2015 14:46 schreef Tocadisco het volgende:
[..]
Maar ja, als die eerste twee groot genoeg worden zul je weer zien dat het homohuwelijk wordt afgeschaft 'omdat daar voldoende steun voor is'. Bij parlementaire verkiezingen komt het vrijwel nooit voor dat een partij één op één al jouw standpunten vertegenwoordigt, er is altijd sprake van een compromis als je een partij kiest om op te stemmen. Dat zorgt er wel voor dat je heel voorzichtig moet zijn met het direct omrekenen van de stemverhoudingen in het parlement naar draagvlak onder de bevolking, het kan heel goed zijn dat onderwerpen die ruime steun hebben in het parlement dat niet hebben onder de bevolking en visa versa.
Op zich wel, maar dat is door de opkomstdrempel nauwelijks interessant.quote:Op woensdag 26 augustus 2015 14:59 schreef Swetsenegger het volgende:
[..]
je kan tijdens een referendum ook VOOR stemmen he
Toch wel hoor. Tenzij je natuurlijk graag rechtspopulisten enzo de gelegenheid wil geven om te roepen dat een grote meerderheid van de Nederlanders tegen "Europa" is en dat hoge heren hun eigen dictatoriale eigen wil alleen maar dankzij de opkomstdrempel erdoor konden drukken.quote:Op donderdag 27 augustus 2015 19:41 schreef freako het volgende:
[..]
Op zich wel, maar dat is door de opkomstdrempel nauwelijks interessant.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |