http://www.nrc.nl/ik/2015/07/29/superfood/quote:Superfood
Om de regen te ontvluchten, ren ik samen met een vriendin een hipsterige frozen-yoghurtbar in Utrecht binnen. De toonbank staat vol met vrolijke potten fruit, koekjes en chocola die je op je ijsje kunt laten gooien.
Voor de verantwoorde yoghurteter is er ook keuze uit een ruim assortiment van superfoods, waaronder hennepzaad.
Als we aan het meisje achter de bar vragen wat hennepzaad dan zo gezond maakt antwoordt ze direct enthousiast: „Oh dat is echt super goed voor je! Het is namelijk kankerverwekkend.”
quote:Op woensdag 29 juli 2015 13:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Ikje uit het NRC
[..]
http://www.nrc.nl/ik/2015/07/29/superfood/
Meestal niet. Daar weten ze de perfecte cuisson meestal wel op tafel te zetten. Wil je toch persé een gerecht helemaal saignant hebben dan moet je dat natuurlijk even aangeven en dan zorgen ze er voor dat je wens wordt uitgevoerd.quote:Op donderdag 30 juli 2015 15:31 schreef focal het volgende:
Ik vraag me trouwens af hoe ze dit in echte sterrenrestaurants doen, wordt daar überhaupt naar de gewenste cuisson gevraagd? En zouden ze bij een slechte keuze de gast informeren of elke vorm van discussie vermijden en het gewoon op tafel zetten?
En als je een onsmakelijke keuze maakt, zoals een well-done wilde eendenborst?quote:Op donderdag 30 juli 2015 15:37 schreef golfer het volgende:
[..]
Meestal niet. Daar weten ze de perfecte cuisson meestal wel op tafel te zetten. Wil je toch persé een gerecht helemaal saignant hebben dan moet je dat natuurlijk even aangeven en dan zorgen ze er voor dat je wens wordt uitgevoerd.
Klant is keizer. Als jij dat persé zou willen...maar ik vraag me dan wel af wat je in een sterrentent doet als je geen smaak hebt.quote:Op donderdag 30 juli 2015 15:39 schreef focal het volgende:
En als je een onsmakelijke keuze maakt, zoals een well-done wilde eendenborst?
Ja dat is een lastige. Als iemand hem blue bestelt zou ik het gewoon doen aangezien de term duidelijk genoeg is. Maar elke ober heeft wel een paar keer biefstuk/tournedos weer terug gekregen omdat de gast hem te rood vindt terwijl hij een kwartier daarvoor je nog stond te vertellen hoe rood hij hem wel niet wilde. Het is de kunst het vriendelijk te verwoorden en vooral niet te vragen of iemand het wel zeker weet. Je zou bijvoorbeeld met een glimlach kunnen zeggen: ''Dat komt helemaal goed, dan vraag ik de chef of hij hem alleen even dichtschroeit!'' Zo check je of de verwachting wel overeenkomt met het bestelde zonder belerend over te komen. Als de gast iets anders wil kunnen ze de ober dan corrigeren.quote:Op donderdag 30 juli 2015 15:40 schreef MutedFaith het volgende:
Daar heb ik juist een hekel aan, van dat belerende toontje van bedienend personeel als ik vertel dat ik m'n biefstuk graag blue heb.
'Dat is wel heel erg rood' en ' Weet u dat zeker?' Flikker toch op. Als ik iets specifiek zo bestel wil ik t ook zo hebben, niet eerst een discussie van een half uur moeten voeren omdat de bediening denkt dat ik stiekem toch wat anders wil.
Als je een gast hebt die dit al vervelend vindt, is het gewoon een zeikerd. Ik was vorig jaar in een restaurant waar ze steak tartar op de kaart hadden. Nou als ik iets lekker vind is dat het wel. De ober vroeg toen heel voorzichtig of ik wist dat dat rauw vlees was. Ik moest glimlachen, maar ik vond het achteraf eigenlijk wel heel goed dat hij het vroeg.quote:Op donderdag 30 juli 2015 15:46 schreef focal het volgende:
[..]
Ja dat is een lastige. Als iemand hem blue bestelt zou ik het gewoon doen aangezien de term duidelijk genoeg is. Maar elke ober heeft wel een paar keer biefstuk/tournedos weer terug gekregen omdat de gast hem te rood vindt terwijl hij een kwartier daarvoor je nog stond te vertellen hoe rood hij hem wel niet wilde. Het is de kunst het vriendelijk te verwoorden en vooral niet te vragen of iemand het wel zeker weet. Je zou bijvoorbeeld met een glimlach kunnen zeggen: ''Dat komt helemaal goed, dan vraag ik de chef of hij hem alleen even dichtschroeit!'' Zo check je of de verwachting wel overeenkomt met het bestelde zonder belerend over te komen. Als de gast iets anders wil kunnen ze de ober dan corrigeren.
Of de verwachting wel reeel is heeft natuurlijk ook met het stuk vlees te maken. Niet elke klant realiseert zich dat en sommige klanten willen vooral ook een statement maken met hun keuze van garing. Het is ook een beetje de vraag of je kok voorschrijft wat die moet doen, of dat je je persoonlijke voorkeur doorgeeft en hij daarmee het vlees zo goed mogelijk voor je bereidt.quote:Op donderdag 30 juli 2015 15:46 schreef focal het volgende:
[..]
Ja dat is een lastige. Als iemand hem blue bestelt zou ik het gewoon doen aangezien de term duidelijk genoeg is. Maar elke ober heeft wel een paar keer biefstuk/tournedos weer terug gekregen omdat de gast hem te rood vindt terwijl hij een kwartier daarvoor je nog stond te vertellen hoe rood hij hem wel niet wilde. Het is de kunst het vriendelijk te verwoorden en vooral niet te vragen of iemand het wel zeker weet. Je zou bijvoorbeeld met een glimlach kunnen zeggen: ''Dat komt helemaal goed, dan vraag ik de chef of hij hem alleen even dichtschroeit!'' Zo check je of de verwachting wel overeenkomt met het bestelde zonder belerend over te komen. Als de gast iets anders wil kunnen ze de ober dan corrigeren.
Een recensie is dan ook om iets over het restaurant/film/boek etc. te vertellen, en niet het aangewezen middel om iets over jezelf te vertellen. In het recensie-topic loopt er ook zo eentje rond en Iens mag van mij nog wel wat strenger zijn want met dat soort commentaren kan ik vrij weinig.quote:Op donderdag 30 juli 2015 17:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik mijn steak blue wil hebben is dat mijn voorkeur, als je niet in staat bent hem blue te bereiden, moet je dat gewoon even zeggen, en hem niet gewoon medium serveren.
CUL / Waarom kan het gros van de horeca geen steak bakken
Iens verwijderde trouwens deze recentie van mij
Integendeel, zo wil ik hem zelf ook. Ik heb een probleem met recensies die vooral over de recensent gaan.quote:Op donderdag 30 juli 2015 18:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Je hebt echt een probleem met mensen hun steak rood willen, niet?
Mr. Beanquote:Op donderdag 30 juli 2015 16:10 schreef Bramito het volgende:
[..]
Als je een gast hebt die dit al vervelend vindt, is het gewoon een zeikerd. Ik was vorig jaar in een restaurant waar ze steak tartar op de kaart hadden. Nou als ik iets lekker vind is dat het wel. De ober vroeg toen heel voorzichtig of ik wist dat dat rauw vlees was. Ik moest glimlachen, maar ik vond het achteraf eigenlijk wel heel goed dat hij het vroeg.
Open er een topic overquote:Op donderdag 30 juli 2015 18:42 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Integendeel, zo wil ik hem zelf ook. Ik heb een probleem met recensies die vooral over de recensent gaan.
Huh? Helemaal saignant? Wat moet ik me daar nou weer bij voorstellen?quote:Op donderdag 30 juli 2015 15:37 schreef golfer het volgende:
[..]
Wil je toch persé een gerecht helemaal saignant hebben dan moet je dat natuurlijk even aangeven en dan zorgen ze er voor dat je wens wordt uitgevoerd.
Nah, dat is wat ik me voor zou kunnen stellen bij "helemaal" blue. Maar bij "helemaal" saignant blijf ik dus steken....quote:
Langzaam verwarmen in een waterbad tot 50 graden.quote:Op donderdag 30 juli 2015 22:21 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Nah, dat is wat ik me voor zou kunnen stellen bij "helemaal" blue. Maar bij "helemaal" saignant blijf ik dus steken....
Engelse term is gewoon Blue?quote:Op donderdag 30 juli 2015 22:34 schreef pietbier het volgende:
Dan nóg niet, want geen reactie van maillard.
Enneh, blue??
Of bedoelen jullie bleu
Nee, zo rauw is "extra rare" of "bleu". Blue wordt ook wel eens gebruikt, maar is niet echt gangbaar in de keuken.quote:
Bijna hetzelfde meegemaakt. Eerst veel te ver door, en dan zeg je er iets van, en dan komen ze met een lap welke net de pan geraakt heeft. Puur treiteren is dat.quote:Op donderdag 30 juli 2015 23:54 schreef Pap89 het volgende:
Wel een keer met een 750gram steak ( waarom moest dat nou) gevraagd om medium/medium-rare. Toen kreeg ik hem wel dus Rare. Dan is het wel 500 gram te veel aan rauw vlees
Grappig, ik dacht altijd dat Rib-eye bijzonder ongeschikt was om superrood te eten aangezien hij doorregen is met vet en dat wat warmte nodig heeft om te smelten. Kun je daar misschien wat info over geven, ik leer graag bij.quote:Op donderdag 30 juli 2015 17:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik mijn steak blue wil hebben is dat mijn voorkeur, als je niet in staat bent hem blue te bereiden, moet je dat gewoon even zeggen, en hem niet gewoon medium serveren.
CUL / Waarom kan het gros van de horeca geen steak bakken
Iens verwijderde trouwens deze recentie van mij
Mangiare in Eindhoven
Mangiare is de reden waarom ik nog wel 10 keer nadenk voordat ik een steak zal bestellen in de horeca
- Heeft u een keuze kunnen maken?
> Ja, ik wil graag de ribeye steak, en ik wil hem rood.
- De Ribeye steak?
> Ja, ik wil hem hooguit 20 seconde per kant, hij moet nog moe zeggen, van mijn bord willen terug naar het weiland, zo rood wil ik hem hebben.
- okay, hi hi hi
Na een tijdje komt de steak, ergens tussen medium en doorbakken. Ik stuur hem terug met de opmerking dat ik hem rood had besteld.
Dit veroorzaakt enige paniek bij de bediening. De chef komt langs die me vraagt waarom ik de steak terug stuur, ik vertel hem dat ik hem zeer rood besteld heb en hem ook graag zo hebben wil. In plaats van dan te zeggen okay, gaat hij een discussie aan of ik dat wel echt wil, zo een steak is rauw van binnen, en wellicht niet warm (als je geen steak kan bakken wat doe je dan in de prof keuken vraag ik me af). Ik zeg dat ik weet wat ik bestel en dat ik geen discussie wil maar een rode steak. Weer de discussie in, of ik het zeker weet.
Nadat mijn gezelschap het eten al half op heeft komt mijn steak, en idd, direct uit de koelkast op de grill. Hij is formeel rood, maar deze kok verdient bijscholing over hoe hij steak moet klaarmaken. Zet het niet op de kaart als je het niet kan.
quote:
Waarschijnlijk tref je dan een ober die hem gewoon in de computer als rood aanslaat maar te lui is even naar de keuken te lopen om de chef te informeren hoe het echt moet.quote:Op donderdag 30 juli 2015 22:43 schreef RobinOok het volgende:
Ja, haha, kut. Daarom zeg ik altijd " ik wil mijn steak rood, rood, rood, rauw, bloedend rood. Hij kan eigenlijk niet te rood en makkelijk te doorbakken. Ik wil hem rood, rood, rood".
Lijkt me duidelijk, toch? En dan nog krijg je 'm de helft van de tijd medium tot doorbakken. Zucht...
Dit bevestigd een beetje mijn eerdere verhaal dat ze best makkelijk zijn met reviews verwijden. Dit was verder een nette duidelijke review lijkt mij zo.quote:Op donderdag 30 juli 2015 17:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik mijn steak blue wil hebben is dat mijn voorkeur, als je niet in staat bent hem blue te bereiden, moet je dat gewoon even zeggen, en hem niet gewoon medium serveren.
CUL / Waarom kan het gros van de horeca geen steak bakken
Iens verwijderde trouwens deze recentie van mij
Mangiare in Eindhoven
Mangiare is de reden waarom ik nog wel 10 keer nadenk voordat ik een steak zal bestellen in de horeca
- Heeft u een keuze kunnen maken?
> Ja, ik wil graag de ribeye steak, en ik wil hem rood.
- De Ribeye steak?
> Ja, ik wil hem hooguit 20 seconde per kant, hij moet nog moe zeggen, van mijn bord willen terug naar het weiland, zo rood wil ik hem hebben.
- okay, hi hi hi
Na een tijdje komt de steak, ergens tussen medium en doorbakken. Ik stuur hem terug met de opmerking dat ik hem rood had besteld.
Dit veroorzaakt enige paniek bij de bediening. De chef komt langs die me vraagt waarom ik de steak terug stuur, ik vertel hem dat ik hem zeer rood besteld heb en hem ook graag zo hebben wil. In plaats van dan te zeggen okay, gaat hij een discussie aan of ik dat wel echt wil, zo een steak is rauw van binnen, en wellicht niet warm (als je geen steak kan bakken wat doe je dan in de prof keuken vraag ik me af). Ik zeg dat ik weet wat ik bestel en dat ik geen discussie wil maar een rode steak. Weer de discussie in, of ik het zeker weet.
Nadat mijn gezelschap het eten al half op heeft komt mijn steak, en idd, direct uit de koelkast op de grill. Hij is formeel rood, maar deze kok verdient bijscholing over hoe hij steak moet klaarmaken. Zet het niet op de kaart als je het niet kan.
Ik wilde een review opzoeken om mijn reactie over de knorrige arrogante eigenaar te benadrukken, maar die was ook al verwijderd. Op Iens dit keer.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 02:45 schreef Kandijfijn het volgende:
Dit bevestigd een beetje mijn eerdere verhaal dat ze best makkelijk zijn met reviews verwijden. Dit was verder een nette duidelijke review lijkt mij zo.
Rare -> kerntemperatuur van 50-52 graden. Smeltpunt rundvet is 45-50 graden. Het vlees is dus nog Rood maar het vet gesmolten, als je dit goed doet het je een rode steak met een mooie boterige smaakquote:Op vrijdag 31 juli 2015 02:23 schreef focal het volgende:
[..]
Grappig, ik dacht altijd dat Rib-eye bijzonder ongeschikt was om superrood te eten aangezien hij doorregen is met vet en dat wat warmte nodig heeft om te smelten. Kun je daar misschien wat info over geven, ik leer graag bij.
Je komt wel eens ergens waar er vrij weinig keus is. Zoals laatst bij Engels. Vis, vegetarisch, ribeye.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 07:53 schreef Isabeau het volgende:
Het verbaast me misschien nog het meest dat de mensen hier die van te voren wéten dat de kok hun steak gaat verprutsen door te lang te bakken, dan toch steak bestellen op plaatsen die ze niet kennen of door schande en wijsheid in de steak-hoek wel kennen. Ik zou me die frustratie besparen en gewoon voor een ander gerecht gaan.
Tsjah, jij bent niet de klant restaurants zijn dat .quote:Op vrijdag 31 juli 2015 07:54 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik wilde een review opzoeken om mijn reactie over de knorrige arrogante eigenaar te benadrukken, maar die was ook al verwijderd. Op Iens dit keer.
Dat is waarschijnlijk ook waarom ik bij een T-bone de haas altijd te ver door vindt, of de entrecote te rauw. Ik snap wel dat een kok de neiging heeft om een prachtige marmering niet te koud op te dienen. Ik snap wel dat mensen zich blauw (haha) ergeren aan te ver gebakken steaks, maar zo hard mogelijk om rood, roder, roodst roepen zou ertoe kunnen leiden dat de kok hem bleu bereidt. Als die rood en blauw niet door elkaar haalt zou het wel goed moeten komen, maar als de klant nou zo uitdrukkelijk om de kortste garing vraagt....quote:Op vrijdag 31 juli 2015 02:23 schreef focal het volgende:
[..]
Grappig, ik dacht altijd dat Rib-eye bijzonder ongeschikt was om superrood te eten aangezien hij doorregen is met vet en dat wat warmte nodig heeft om te smelten. Kun je daar misschien wat info over geven, ik leer graag bij.
Wat hebben mensen toch met Dudok?quote:Op vrijdag 31 juli 2015 13:14 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Je komt wel eens ergens waar er vrij weinig keus is. Zoals laatst bij Engels. Vis, vegetarisch, ribeye.
Nou, dan ga ik voor de ribeye. Zo gauw er wel leukere keuzes zijn ga ik inderdaad daarvoor.
Ik stuur mijn steak trouwens vrijwel nooit terug. Kan me een keer herinneren bij Dudok, toen was ie echt grijs en grauw en zonk de moed me in de schoenen (was ook geen enkel problem, werd keurig hersteld), maar meestal proef ik 'm en als ie nog gewoon eetbaar is, dan eet ik 'm op. Ik zeg er dan achteraf vaak nog wel even iets van, maar meer in de trant van "de steak was niet rood zoals ik wilde, maar ik heb toch lekker gegeten". Zoals hierboven vallen over "rosè bestellen en medium rare krijgen" doe ik niet. Ik vind dat "close enough". Thuis eet ik mijn steak ook vaak medium of medium rare ipv rood. Gewoon omdat ik hem te ver heb laten garen. Dan gooi ik 'm ook niet weg. Zolang ie nog maar sappig is vind ik het al gauw goed.
Ik hebt mezelf aangeleerd dat ik het allergoedkoopste van de kaart bestel als ik ergens ga eten waar ik weet dat het kut is. Als het toch niet echt gaat smaken dan liever zo goedkoop mogelijk een bodempje leggen.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 13:14 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Je komt wel eens ergens waar er vrij weinig keus is. Zoals laatst bij Engels. Vis, vegetarisch, ribeye.
Nou, dan ga ik voor de ribeye. Zo gauw er wel leukere keuzes zijn ga ik inderdaad daarvoor.
Ik stuur mijn steak trouwens vrijwel nooit terug. Kan me een keer herinneren bij Dudok, toen was ie echt grijs en grauw en zonk de moed me in de schoenen (was ook geen enkel problem, werd keurig hersteld), maar meestal proef ik 'm en als ie nog gewoon eetbaar is, dan eet ik 'm op. Ik zeg er dan achteraf vaak nog wel even iets van, maar meer in de trant van "de steak was niet rood zoals ik wilde, maar ik heb toch lekker gegeten". Zoals hierboven vallen over "rosè bestellen en medium rare krijgen" doe ik niet. Ik vind dat "close enough". Thuis eet ik mijn steak ook vaak medium of medium rare ipv rood. Gewoon omdat ik hem te ver heb laten garen. Dan gooi ik 'm ook niet weg. Zolang ie nog maar sappig is vind ik het al gauw goed.
Ik heb niet veel met Dudok. Behalve dat ie op maandag open is en je er even snel iets kunt eten.quote:Op vrijdag 31 juli 2015 14:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat hebben mensen toch met Dudok?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |