quote:
- FORECAST OP BASIS VAN GFS00, WRF-ARW00, ECMWF12 en Harmonie -- Zoals door velen als is opgemerkt trekt er vandaag een thermische vore over het land waarvan de as meest noordwest-zuidoost georiënteerd is. Aan de oostflank van deze thermische voor overheerst er een zuidoostelijke stroming, terwijl de wind aan de westflank ervan meer uit noordwestelijke richting komt. Kijkende naar de verticale profielen oost en west van de vore, kan worden gezegd dat er aan de westflank meer vocht voorhanden is in combinatie met een overlap van zowel potentiële energie als kinematische processen. In het oosten daarentegen is de hoeveelheid potentiele energie groter, maar ontbreekt het met name aan diepe shear. In kader van het mogelijk ontstaan van (onweers)buien vandaag zijn er grofweg 3 hoofdscenario’s te onderscheiden boven de Benelux. Gezien de grote onzekerheid zal ik ze allemaal kort behandelen.
Scenario 1: Er gebeurd helemaal nietsVoor de onweerliefhebbers geen wenselijk scenario, maar helaas niet ondenkbaar. Ondanks de aanwezigheid van de thermische vore kan het zijn dat parcels uit de grenslaag niet tot aan het vrij hoge LFC (Level of Free Convection, vandaag >3000m) worden gebracht. Pas wanneer parcels kunnen worden gelift tot voorbij het LFC kan er een bui ontstaan. GFS komt nog met vrij veel vocht nabij het oppervlak, wat waarschijnlijk een overschatting is van de werkelijkheid. Wanneer het dauwpunt 2 graden lager uitvalt, zal het LFC met bijna 500 meter stijgen, waardoor het nog moeilijker wordt om parcels tot nét voorbij het LFC te liften in de vore. Vrije convectie door behalen van de convectieve temperatuur is vandaag niet haalbaar. Kaarten met convectieve temperaturen laten zien dat we op de meest gunstige plaatsen alsnog 5 graden ‘te kort komen’.
Scenario 2: Buien aan de westflank van de voreAan de westflank van de vore heerst een vochtiger milieu aan de westzijde van de EML wat mooi in progtemps te zien is. Op ongeveer 800hPa lijkt een wat meer vochtige laag te zitten. Wanneer dit parcel tot aan zijn LFC kan worden gelift komt er alsnog bijna 1500J/kg MUCAPE vrij wat overigens ruim voldoende is om forse convectie toe te staan. Een aantal weermodellen ondersteunen initiatie van convectie aan de westflank van de vore (GFS, EC) terwijl de non-hydrostatische weermodellen (WRF, Harmonie) nauwelijks signaal geven. Dit heeft allemaal met maken met de afwezigheid van een duidelijke trigger, want ook het MU-parcel (MU = Most Unstable) zal enige CIN moeten overwinnen. Onzekerheid hierin is dus nog groot.
Maar wanneer het tot convectie komt zal het elevated convectie zijn met wolkenbasissen rond 2700 meter. Dit betekent dat de aanwezige dynamiek in de relatief koele grenslaag niet kan worden benut. Echter is er redelijk wat diepe schering aanwezig (ongeveer 20-25m/s), die ondanks de elevatie van de buien grotendeels effectief benut kan worden. Dit kan leiden tot enige organisatie in buien, denk dan vooral aan lijnvorming. Gezien de vrij forse DCAPE moet er in deze setting wel rekening gehouden worden met convectieve windstoten van 90-100km/h, iets dat onder andere IVENS ondersteunt. Ook zijn gezien de diepe schering en hoeveelheid beschikbare energie hagelstenen tot 2cm niet onmogelijk en kan er lokaal veel water in korte tijd vallen gezien de forse waarden in PW (Precipitable Water).
?
Scenario 3: Buien nabij of ten oosten van de voreDit scenario is voor de onweerliefhebbers het meest wenselijke scenario. Wanneer een bui nabij de vore ontstaat (daar ga ik maar even vanuit, verder naar het oosten is geen trigger aanwezig), kan deze vanaf het oppervlak worden gevoed. Dit zou betekenen dat alle aanwezige heliciteit, die overigens nabij de vore sterk verhoogd is, volop benut kan worden. Dit zou betekenen dat convectie dat vanaf het oppervlak ontstaat zich zeer goed kan organiseren ondanks de mindere mate van diepe schering naarmate de vore oostwaarts trekt.
SREH03-waarden pieken nabij de vore tot ongeveer 500m2/s2 en overlapt met ongeveer 10-15m/s diepe schering en MLCAPE van ongeveer 2000J/kg. Een bui die zich in dit milieu weet te ontwikkelen is ook direct een potentieel gevaarlijke bui die zich kan doorontwikkelen tot volwaardige supercell (convectieve modus laat zeer goed georganiseerd multicell/supercell zien). Gezien de curve in de hodogram van het windprofiel in de onderste 3 kilometer zullen rightmovers verreweg de meest dominante buien worden. Wanneer er daadwerkelijk een dergelijke bui initieert, volgen er onmiddellijk risico’s als zware windstoten, lokaal zeer veel neerslag, hagelstenen van 4-5cm en is zelfs tornadogenesis niet uit te sluiten. Gezien de relatief lage waarden in diepe schering landinwaarts verwacht ik niet dat dergelijke buien uren zullen leven.
Mocht het tot clustering komen nabij de vore dan is het grootste gevaar het ontstaan van een bow echo die gepaard kan gaan met forse windstoten.
Het meest waarschijnlijke scenario lijkt scenario 2 te gaan worden met meest elevated buien aan de westzijde van de vore. Dit op basis van de forse CIN en hoge LFC’s. Als, maar ook ALS het tot buien komt nabij de vore EN ook nog eens surface based zijn, dan is er een hoge aandacht vereist vanwege het grote potentiële gevaar. Echter is de kans hierop vooralsnog aan de lage kant. Tot grootschalig onweer zal het niet komen, maar lokaal kunnen buien gezien de setting fors uitpakken! Meest waarschijnlijke convectieve modus lijkt multicell.
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter:
https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram:
https://www.instagram.com/edwinkr83/