abonnement Unibet Coolblue
  zondag 4 januari 2015 @ 23:42:29 #1
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148341261
detail uit een tekening van Piet Klaasse

De Buntmansberg, vuurgloed en rookpluim

Tussen Nunspeet en Harderwijk stond in de achttiende eeuw de herberg van een wagenmaker, die Buntman heette.
Elk jaar kwam daar een marskramer logeren. Op een avond nam de man weer zijn intrek in de herberg. Hij had goede zaken gedaan en veel geld gebeurd, en kon niet nalaten daarover op te scheppen. De volgende morgen stond de waard in alle vroegte op, sloeg de marskramer, die zijn roes lag uit te slapen, met een zware spaak dood, en beroofde hem van zijn geld.
Buntman en zijn vrouw waren net bezig het lijk naar buiten te slepen, toen brouwer Vos uit Nunspeet een ton bier kwam afleveren en zag wat er gebeurde.
De wagenmaker bekende zijn daad aan de brouwer, maar bezwoer hem zijn mond te houden, anders zou hem hetzelfde overkomen als de marskramer.
De brouwer beloofde dat hij zou zwijgen, en vertrok.
Het echtpaar begroef het lijk achter het huis en plantte op die plek een appelboom.
Er gingen drie jaar voorbij. Op een dag troffen Buntman en de brouwer elkaar op het beurtschip, dat van Harderwijk naar Amsterdam voer. Ze kregen ruzie en de wagenmaker begon dreigende taal uit te slaan, waarop de brouwer hem toevoegde: 'Je zou met mij zeker hetzelfde willen doen wat je met de marskramer hebt gedaan.'
De schipper, die de woordenwisseling had opgevangen, bracht in Amsterdam de justitie op de hoogte, en zo kwam de zaak aan het rollen.
Een onderzoek bracht de ware toedracht aan het licht, en Buntman werd gevangen genomen. Maar de brutale herbergier hing de heilige onschuld uit, en verklaarde dat hij tot in eeuwigheid mocht branden als hij de moord op zijn geweten had.
Hij werd samen met zijn vrouw veroordeeld tot de strop en opgehangen op een heuvel, iets ten westen van Nunspeet.

Later werd deze heuvel de Buntmansberg of Rokende Berg genoemd.
Bij maanlicht zag men dikwijls op de heuveltop een vuurgloed en een rookpluim opstijgen.


Bron: Eelke de Jong & Piet Klaasse, Sagen en Legenden van de Lage Landen

De historicus Van Heerde ontdekte dat dit eeuwenoude volksverhaal op feitelijke gebeurtenissen uit 1675-1680 berust.

Vragen voor dit topic
- Wat was de exacte locatie van de Buntmansberg? Op het industrieterrein bij het spoor? Waar de Da Costaschool staat (Eeckelhagen)? Op de plek waar nu de parkeerplaats van wegrestaurant Routiers (A28) ligt?
https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/
- Zijn er nog foto's/schilderijen/afbeeldingen van de Buntmansberg?
http://www.gelderlandinbe(...)4a-acfd-9fd2a5a26581
- Hoe werd de Buntmansberg/Rokende Berg vóór 1679 genoemd?
- Werden hier (vaker) mensen terechtgesteld?
- Waarom werd deze heuvel honderden jaren later nog steeds gemeden?
- Wanneer werd de Buntmansberg geëgaliseerd?
- Waar stond herberg De Trompet van Jan Reyntjes Buntman?
BNW / De Buntmansberg
- Wat is er nog meer te achterhalen over de familie Buntman?
- Wat is de oorsprong van het verhaal over de eeuwig brandende man?

Literatuur over de Buntmansberg
- Willem de Blécourt, Ruben A. Koman, Jurjen van der Kooi, Theo Meder e.a., 2010, Verhalen van stad en streek; sagen en legenden in Nederland
- Jan L. de Boer, 1954: Noord-Veluwse vertellingen en geheimenissen, 83-87
- Hans den Haan, 2007: Toeristische sagengids van de Veluwe
- H. van Heerde, 1954: Onder de Clockenslach van Nunspeet
- O.G. Heldring, 1841: Geldersche Volks-almanak voor het jaar 1841
- Eelke de Jong & Piet Klaasse, 1980: Sagen en Legenden van de Lage Landen
- K. ter Laan, 1932: Nederlandse overleveringen 1, 273
- J.R.W. Sinninghe, 1949: Oude Volksvertellingen
- Gust. van de Wall Perné, 1921: Veluwsche sagen, 89-94

Overige literatuur
- H. van Heerde, 1940: Kerkgeschiedenis van Nunspeet

Links
- Verhaal over roverhoofdman Buntman (Men neemt aan dat dit de broer van Buntman uit Nunspeet was.)
- De geloofwaardigheid van overlevering
- De historicus H. van Heerde (1894-1957)
- Topicreeks: Het Ronde Huis, vergeten, fictie of feit?
- TRU / Sagen en legenden

Kaarten
https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/ (Toppie_)
BNW / De Buntmansberg

Foto's
(Zevenster)



[ Bericht 69% gewijzigd door Domnivoor op 13-01-2015 00:05:02 ]
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  zondag 4 januari 2015 @ 23:44:53 #2
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148341409
Lokquotes:

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 23:31 schreef Perox het volgende:
[...] Bron met meer over deze man die onder andere de Buntmans legende ontrafelde uit die streek. (Buntmansberg, brandende berg). Deze meneer schreef het boek "Onder de Clockenslach van Nunspeet". Misschien is dat ergens op den kop te tikken..
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 08:32 schreef Dissectienaald het volgende:
Om over Buntman nog maar te zwijgen, die als vuurman de eeuwigheid moet verduren op de rokende berg in Nunspeet, die overigens met de grond gelijk gemaakt is en waar ze de Da Costaschool op hebben gebouwd. Vuurmannen kom je veel vaker tegen op de Veluwe. Rode Berend bij de Mechelse Kuil in Zuid Ginkel is zo'n verhaal dat weer sterke overeenkomsten vertoont met het Buntmanverhaal.
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 11:18 schreef lxhkrd het volgende:
Goed verhaal voor een niet veluwenaar. Het is jammer dat ik het verhaal nog niet kende toen ik zelf op de Da Costaschool zat.

Die Buntman heeft trouwens echt gegloeid. Zijn lijk heeft een poosje op die berg gelegen, ter afschikking van zijn misdaden (was toen heel gewoon, goeie ouwe tijd). Door biochemische processen tijdens de ontbinding kan er een fluoriserende gloed ontstaan die 's nachts zichtbaar is. Bedenk ook dat het toen nog echt donker was 's nacht.
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 13:18 schreef Dissectienaald het volgende:
Uit het boekje 'Toeristische sagengids van de Veluwe' van Hans den Haan begreep ik dat de Rookende berg dus onder de Da Costaschool gelegen heeft. Overigens een heel leuke link naar een Gelderse Almanak uit 1841: http://books.google.nl/bo(...)g%20Nunspeet&f=false

Check pagina 86 ook even ;-)


[ Bericht 16% gewijzigd door Domnivoor op 06-01-2015 01:10:15 ]
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_148342151
Is dit niet meer iets voor [C&H] ?
pi_148342190
Ik zag nog een ander verhaal over deze Buntman http://www.beleven.org/sagen/nunspeet/de_geknielde_man.html

De Geknielde Man
Jarenlang stond er in het Vierhouterbos een markante boom die de naam 'De Geknielde Man' droeg. De boom had twee dikke takken die als armen omhoog stonden en leek op een geknield persoon, met benen en voeten achterwaarts en bemoste schoenen in de grond. Het verhaal gaat dat deze boom aan zijn bijzondere vorm is gekomen vanwege een vioolspeler.

In de dagen dat de rovers rond Vierhouten berucht waren, hadden zij hun hoofdkwartier in de 'Bommelskuil'. Eens woonde daar de roverhoofdman Buntman, die zijn ziel aan de duivel had verkocht. In ruil daarvoor waarschuwde de duivel Buntman als er argeloze reizigers, die de moeite van het beroven waard waren, over de wegen rondom Vierhouten trokken.

Buntman was een meedogenloze man die zijn slachtoffers met één klap op hun hoofd dood sloeg. De meeste reizigers die door hem beroofd werden brachten het er dan ook niet levend vanaf. Buntman was zo gevreesd dat de boeren niets durfden te ondernemen en dus kon geen reiziger veilig over de wegen rond Vierhouten trekken.

Regelmatig kwamen er die dagen in de Veluwse dorpen vioolspelers langs om vioolmuziek te maken voor de dorpelingen om zo een centje bijeen te sprokkelen. Enkele van deze vioolspelers hadden de macht om met hun viool bepaalde tonen te laten klinken die mensen en dieren deed verstijven.

Eén van deze vioolspelers, nogal klein van stuk, had op dit gebied een grote bekendheid verworven en de Vierhouters vroegen hem dan ook om hulp toen hij weer in Vierhouten kwam. Ondanks zijn kleine postuur durfde hij het wel op te nemen tegen de uit de kluiten gewassen Buntman.

De speelman volgde de oude weg van Vierhouten naar Gortel door het dichte bos. Hij droeg flink wat goud bij zich en uiteraard lichtte de duivel de hebberige Buntman hierover in. Buntman sprong op de weg en vroeg de vioolspeler om zijn goud. Deze smeekte hem in leven te laten, maar daar had Buntman geen oren naar.

De vioolspeler vroeg hem om een gunst voordat Buntman hem zou doden. Hij wilde graag nog eenmaal viool spelen. Buntman stemde hierin toe. Vrijwel meteen nadat de vioolspeler begon te spelen voelde Bunlman zijn krachten wegvloeien en hij verstijfde over zijn hele lijf. De vioolspeler dwong hem zijn handen in de lucht te steken en op zijn knieën neer te knielen. Buntman had de kracht niet om te weigeren en moest wel gehoorzamen.

"Beuk zul je zijn!" snauwde de vioolspeler.

Prompt veranderde de knielende Buntman in een enorme beuk met de armen als takken omhoog en bemoste schoenen in de grond. Al snel verscheen de duivel en stoof driftig op Buntman af. Hij zou de ziel van Buntman krijgen, maar hoe moest dit nu, nu hij een beuk geworden was?

De vioolspeler zei dat hij zich niet zo druk moest maken, de ziel zat immers in de kop van de beuk? De duivel gaf hem gelijk en sloeg met een enorme klap de grote kop uit de beuk om deze mee te nemen naar het 'Duivelsbos' waar hij meestal vertoefde. Al snel werd het de duivel te zwaar met zo'n zware beuken kop onder zijn arm. Hij perste de ziel uit de kop en wierp deze weg. Het bosgedeelte waar hij dat deed kreeg later de naam 'Buntmanskop'.

Zo komt het dat de beuk, later bekend geworden als 'De Geknielde Man' er uitzag als een knielende menselijke gestalte met de armen omhoog waarvan echter het hoofd ontbrak. De boom zelf stond op een walletje naast de weg. Vele jaren was het een bekende toeristische attractie maar ook bomen hebben niet het eeuwige leven. De boom is verdwenen, maar het verhaal, waarom deze boom zo'n wonderlijke naam had, wordt nog altijd verteld.


Bron: “Verhalen rondom de heerd. Sagen en legenden uit Vierhouten” door W.D. van den Top. In: De Mothoek. Kwartaalblad voor de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, 21e jaargang, 2005, nummer 2, p. 64-69. Zie: www.nuwenspete.nl.
  maandag 5 januari 2015 @ 00:02:29 #5
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148342461
quote:
6s.gif Op zondag 4 januari 2015 23:55 schreef Treinhomo het volgende:
Is dit niet meer iets voor [C&H] ?
Dat heb ik overwogen, maar iedereen die hierover kan meepraten zit al in BNW.
En bovendien: het gaat hier om een spookverhaal :7
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  maandag 5 januari 2015 @ 14:51:10 #6
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148356137
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 23:56 schreef gerhardius het volgende:
Ik zag nog een ander verhaal over deze Buntman http://www.beleven.org/sagen/nunspeet/de_geknielde_man.html
[...]
Bron: “Verhalen rondom de heerd. Sagen en legenden uit Vierhouten” door W.D. van den Top. In: De Mothoek. Kwartaalblad voor de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, 21e jaargang, 2005, nummer 2, p. 64-69. Zie: www.nuwenspete.nl.
Bedankt voor de link.
Is er meer bekend over deze Buntman? Was er een anonieme struikrover die men Buntman heeft genoemd, naar de bekende herbergier uit Nunspeet? Was het dezelfde persoon of waren ze familie? Of is het verhaal helemaal verzonnen?
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_148357507
Het is meer iets voor THRU ;)

Wel een mooi verhaal echter het kan ook gewoon een natuurlijk fenomeen zijn.
  maandag 5 januari 2015 @ 16:17:31 #8
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148359497
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 15:28 schreef ManianMan het volgende:
Het is meer iets voor THRU ;)

Wel een mooi verhaal echter het kan ook gewoon een natuurlijk fenomeen zijn.
Ik denk ook aan een natuurlijk fenomeen: Vanuit de oude kern van Nunspeet gezien, ging de zon onder achter de Buntmansberg. Op warme zomeravonden zal dat vast wel eens een mooi lichteffect hebben opgeleverd.
Een bovennatuurlijke verklaring vind ik prima, maar alleen als daar een goede onderbouwing voor gegeven wordt. Zoals Carl Sagan zei: 'Extraordinary claims require extraordinary evidence.'

En als de mods dit topic naar TRU of C&H willen schoppen dan moeten ze dat maar doen :)
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  maandag 5 januari 2015 @ 17:37:27 #9
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_148361741
quote:
6s.gif Op zondag 4 januari 2015 23:42 schreef Domnivoor het volgende:
- Waar stond herberg De Trompet van Jan Reyntjes Buntman?
Misschien op de hoek van Harderwijkerweg 199 / Harderwijkerweg 205?

Bij de volkstelling van 1797, weliswaar meer dan honderd jaar na dato, wordt onder “Westeijnde Bovenweg” een “Huisnr. 103 'De Trompet'” genoemd (http://www.streekarchivar(...)ng-nunspeet-1797.pdf).

Op de kadasterkaart van c. 1830 is dat dit pand:

(http://watwaswaar.nl/#bq-c8-9-1-1v-1-3mcq-2Xq4---3T3 (sectie I, blad 01))

Dit was de situatie rond 1890:


http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGu

En dit rond 1932:


http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGw

Maar of dat Buntmans oude herberg is?

[ Bericht 1% gewijzigd door Iblardi op 06-01-2015 21:24:58 ]
  maandag 5 januari 2015 @ 22:06:26 #10
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148372223
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 17:37 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Misschien op de hoek van Harderwijkerweg 199 / Harderwijkerweg 205?

Bij de volkstelling van 1797, weliswaar meer dan honderd jaar na dato, wordt onder “Westeijnde Bovenweg” een “Huisnr. 103 'De Trompet'” genoemd (http://www.streekarchivar(...)ng-nunspeet-1797.pdf).

Op de kadasterkaart van c. 1830 is dat dit pand:
[ afbeelding ]
(http://watwaswaar.nl/#bq-c8-9-1-1v-1-3mcq-2Xq4---3T3 (sectie I, blad 01))

Dit was de situatie rond 1890:

[ afbeelding ]
http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGu

En dit rond 1932:

[ afbeelding ]
http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGw

Maar of dat Buntmans oude herberg is?
Goed speurwerk Iblardi!
Dat moet eigenlijk wel de juiste locatie zijn, al is het natuurlijk wel mogelijk dat er in de tussenliggende periode een nieuw huis gebouwd is met die naam. Volgens het verhaal lag de herberg aan de weg naar Harderwijk, in de buurt van 'den Brunen Enk' (aan de Hullerweg).
Ik kende http://watwaswaar.nl/ helemaal niet. Ik heb verschillende kaarten op die site bekeken. De Buntmansberg zie ik nergens staan maar ik denk dat deze lag waar op diverse kaarten 'De Zoom' staat. Dat komt overeen met:
quote:
Nu, bij een mooie zonsondergang stond de Westelijke hemel in gouden gloed en de mensen aan de Zoom riepen: de barg braandt, Buntmans' barg braandt!
http://www.opbouwonline.nl/artikel.php?id=13609
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  dinsdag 6 januari 2015 @ 12:40:41 #11
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148385812
Hier is de bijzonder mooie tekening van Piet Klaasse van de Buntmansberg:

gescand uit: Sagen en Legenden van de Lage Landen
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_148404484
Hier krijgt de man ook nog historisch perspectief...
http://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7917.php
pi_148404593
En in dit archief zijn (niet digitaal) de officiële documenten terug te vinden. Ofwel: op naar Arnhem?
http://www.archieven.nl/n(...)=24796590&miview=ldt
pi_148405199
quote:
14s.gif Op maandag 5 januari 2015 14:51 schreef Domnivoor het volgende:

[..]

Bedankt voor de link.
Is er meer bekend over deze Buntman? Was er een anonieme struikrover die men Buntman heeft genoemd, naar de bekende herbergier uit Nunspeet? Was het dezelfde persoon of waren ze familie? Of is het verhaal helemaal verzonnen?
ik las dat aangenomen wordt dat het broers waren, de Buntman uit Vierhouten en Nunspeet
pi_148405340
Hier een oude ansichtkaart van de rokende berg

http://www.gelderlandinbe(...)4a-acfd-9fd2a5a26581
  dinsdag 6 januari 2015 @ 21:32:54 #16
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148405694
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 21:07 schreef gerhardius het volgende:
Hier krijgt de man ook nog historisch perspectief...
http://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7917.php
5 van de 6 kinderen zijn kort na de dood/executie van hun ouders overleden ;(

Marie Jans Buntman 1667-1679
Roelof Jansen Buntman 1669-1679
Hendrikje Jans Buntman 1672-1679
Aart Jansen Buntman 1672-1747
Reintje Jans Buntman 1673-1679
Reijer Jansen Buntman 1676-1679

Ik ben benieuwd of Aart Jansen Buntman nog levende nakomelingen heeft.
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  dinsdag 6 januari 2015 @ 21:48:47 #17
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148406453
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 21:10 schreef gerhardius het volgende:
En in dit archief zijn (niet digitaal) de officiële documenten terug te vinden. Ofwel: op naar Arnhem?
http://www.archieven.nl/n(...)=24796590&miview=ldt
Uit het archiefstuk:
quote:
Eiser:
landdr. Veluwe, scholtambt Epe
Gedaagde:
1. Jan Reintjens. Buntman, waard in de Trompet bij Nunspeet, 2. zijn schoonmoeder Hermken Roeloffs., v. Elburg, 3. zijn vr. Lubbertje Aarts.
Feit:
1. moord, 2 en 3. medemedeplichtigheid. 1.: (in de gevangenis overleden) zijn lijk op een rad gelegd. 2 en 3.: worging aan een paal en voor de paal begraven.
Ja, daarvoor wil ik wel een keer naar Arnhem gaan. Ik vraag me af of Hermken Roeloffs en Lubbertje Aarts op de Buntmansberg zijn terechtgesteld. Buntman zelf in elk geval niet.
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  dinsdag 6 januari 2015 @ 23:42:09 #18
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148411293
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 21:23 schreef gerhardius het volgende:

[..]

ik las dat aangenomen wordt dat het broers waren, de Buntman uit Vierhouten en Nunspeet
Ah oke, brothers in crime. Dan moet er over die broer toch ook wel iets in de archieven te vinden zijn.
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_148453150
Vlakbij het ronde huis dus. Wat een spannende dingen gebeuren er op de bible belt.
Gino ♥
  donderdag 8 januari 2015 @ 12:44:13 #20
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148463538
quote:
99s.gif Op donderdag 8 januari 2015 00:26 schreef Tjacka het volgende:
Vlakbij het ronde huis dus. Wat een spannende dingen gebeuren er op de bible belt.
Ja, het is vlakbij elkaar:


A: de vermoedelijke locatie van herberg 'De Trompet' van Buntman.
B: Buntmansberg(?) Ik heb nog geen kaart gevonden waar de Buntmansberg op staat aangegeven maar daar ergens moet het geweest zijn. Ik heb de B bij de Industrieweg geplaatst.
C: het Ronde Huis. Hiervan hebben we uiteraard wel exacte coördinaten.
En Google heeft meteen een wandelroute geplot. Het hele stuk is binnen een uur te lopen. Misschien een idee voor een FOK!excursie? 8-)

En ja, ze hebben daar veel spannende verhalen.
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_148494021
Het wordt nog leuker als je verschillende sagenboeken naast elkaar gaat leggen en de verhalen daaruit gaat vergelijken. De ene auteur voegt iets aan het verhaal toe, de ander laat iets weg. Het type sage waartoe het verhaal van Buntman behoort, de zogenaamde vuurmansage is overigens niet geheel vreemd op de Veluwe: Gloeiende Gerrit van de Woeste Hoeve, Rooie Berend bij Speuld en uiteraard Jan Buntman. Ongetwijfeld zullen er nog veel meer vuurmansagen zijn, en helaas ook een groot aantal die niet meer door folkloristen zijn opgetekend.
Afgelopen zomer heb ik een aantal prachtige boekjes gevonden met Gelderse mythen en sagen, voor sommigen een aardige duit moeten neertellen, maar wat mij betreft geeft dat niets: voor mij is het goud. Een van mijn geliefde vakantiebezigheden is het bestuderen van een dergelijke sage, en dan een fietstocht ondernemen naar de plaats waar deze sage zich afspeelt. Met de sage in het achterhoofd, word je gevangen door de mystiek van de Veluwe, mijns inziens één van de mooiste streken in Nederland.
pi_148548233
quote:
0s.gif Op donderdag 8 januari 2015 12:44 schreef Domnivoor het volgende:

[..]

Ja, het is vlakbij elkaar:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
A: de vermoedelijke locatie van herberg 'De Trompet' van Buntman.
B: Buntmansberg(?) Ik heb nog geen kaart gevonden waar de Buntmansberg op staat aangegeven maar daar ergens moet het geweest zijn. Ik heb de B bij de Industrieweg geplaatst.
C: het Ronde Huis. Hiervan hebben we uiteraard wel exacte coördinaten.
En Google heeft meteen een wandelroute geplot. Het hele stuk is binnen een uur te lopen. Misschien een idee voor een FOK!excursie? 8-)

En ja, ze hebben daar veel spannende verhalen.
Ik heb ook wel eens gehoord dat de Buntmansberg (ook wel Rookende Berg genoemd) gelegen zou hebben ergens op de plek waar nu de parkeerplaats van wegrestaurant Routiers (A28) ligt.
De berg zou dan verdwenen zijn met de aanleg van de A28?

Ik xal mijn oude VVV gidsjes van de omgeving nog eens doorspitten voor kaartjes/locaties. Ik heb veel boekjes enzo. Wie weet vind ik wat.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_148551390
Ik heb iets gevonden:

https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/

Zowel "Trompet" als "De Rookende Berg" staan hier exact op weergegeven.
A28 verhaal is dus blijkbaar niet waar, want alles ligt noordelijk van de spoorlijn!

http://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7917.php

De legende kun je hier ook lezen:

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

Het verhaal start bij de 3e link.

[ Bericht 32% gewijzigd door Toppie_ op 10-01-2015 23:56:14 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_148560331
Leuk kaartje, Toppie!
Weet iemand of de heilige boom in het hendriksbos er nog staat, en waarom die boom zo heette?
http://www.qoop.nl/showimage.php?artikelID=10960462 Hier een foto van de boom

[ Bericht 26% gewijzigd door gerhardius op 11-01-2015 09:27:53 ]
  zondag 11 januari 2015 @ 11:43:35 #26
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148561906
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 08:19 schreef Gelderzaan het volgende:
Het wordt nog leuker als je verschillende sagenboeken naast elkaar gaat leggen en de verhalen daaruit gaat vergelijken. De ene auteur voegt iets aan het verhaal toe, de ander laat iets weg. Het type sage waartoe het verhaal van Buntman behoort, de zogenaamde vuurmansage is overigens niet geheel vreemd op de Veluwe: Gloeiende Gerrit van de Woeste Hoeve, Rooie Berend bij Speuld en uiteraard Jan Buntman. Ongetwijfeld zullen er nog veel meer vuurmansagen zijn, en helaas ook een groot aantal die niet meer door folkloristen zijn opgetekend.
Afgelopen zomer heb ik een aantal prachtige boekjes gevonden met Gelderse mythen en sagen, voor sommigen een aardige duit moeten neertellen, maar wat mij betreft geeft dat niets: voor mij is het goud. Een van mijn geliefde vakantiebezigheden is het bestuderen van een dergelijke sage, en dan een fietstocht ondernemen naar de plaats waar deze sage zich afspeelt. Met de sage in het achterhoofd, word je gevangen door de mystiek van de Veluwe, mijns inziens één van de mooiste streken in Nederland.
Daar sluit ik me helemaal bij aan. Ik kom ook van de Veluwe, uit Heelsum. Daar is ook een vuurman en het heideveld waar hij rondspookte is er nog. Ik zal eens kijken of ik er meer over kan vinden - daar kom ik nog op terug.
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 januari 2015 08:12 schreef Gelderzaan het volgende:
Ik had begrepen dat de Buntmanberg is afgevlakt en dat daar de De Costaschool is neergezet (Bron: Hans den Haan, Toeristische sagengids van de Veluwe'). Mooie kaart overigens, ik zal hem saven en binnenkort de wandeling eens zelf maken (been doet het inmiddels weer prima).
Dat boek van Hans den Haan ken ik niet. Ik zal het eens opzoeken.
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  zondag 11 januari 2015 @ 12:01:50 #27
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148562302
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 januari 2015 21:44 schreef Toppie_ het volgende:
Ik heb iets gevonden:

https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/

Zowel "Trompet" als "De Rookende Berg" staan hier exact op weergegeven.
A28 verhaal is dus blijkbaar niet waar, want alles ligt noordelijk van de spoorlijn!
[...]

Excellent Toppie_ ^O^
Dat is de kaart van 1940 die ik zocht.
De B op mijn kaartje was een gok maar die blijkt aardig te kloppen.
Het is niet ver van Routiers maar inderdaad wel aan de andere kant van het spoor. Misschien strekte de Buntmansberg zich ooit uit tot bij Routiers en is de spoorlijn er doorheen gegaan (door een lager deel van de berg). De spoorlijn dateert van 1863.
Het valt me op dat De Zoom op Google maps op een andere plek staat dan op de kaart uit 1940.
Misschien lag De Zoom om de berg heen, de naam suggereert dat.

In de versies van Gust van de Wall Perné en J.L. de Boer staan een paar (voor mij) nieuwe details, bijvoorbeeld dat de geest van de boze schoonmoeder patsen uitdeelt o|O
J.L. de Boer geeft ook duidelijk de locatie van de Buntmansberg aan: ten zuiden van de herberg en ten westen van het treinstation.

Bedankt voor de info. Dat zetten we in de OP ^O^

[ Bericht 1% gewijzigd door Domnivoor op 11-01-2015 12:17:40 ]
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  zondag 11 januari 2015 @ 12:10:38 #28
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148562528
quote:
1s.gif Op zondag 11 januari 2015 09:19 schreef gerhardius het volgende:
Leuk kaartje, Toppie!
Weet iemand of de heilige boom in het hendriksbos er nog staat, en waarom die boom zo heette?
http://www.qoop.nl/showimage.php?artikelID=10960462 Hier een foto van de boom
Die ken ik niet maar er zit vast een mooi verhaal achter.
Ik denk niet dat die er nog staat. De wortels hangen in de lucht, dat kan niet lang goed gaan.
Ik vond nog een foto:
http://www.nunspeetvillage.nl/kaarten/nunspeet/0221.html
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_148594226
Een foto van de Rookende Berg:



De locatie van de Rookende Berg (en van De Trompet) op een topografische kaart:



Locatie met de omzetting via een Bonneblad naar een moderne topografische kaart:



De locatie van de Rookende Berg is dus ongeveer waar momenteel Hakron Nunspeet bv aan de Voltweg is gevestigd.
pi_148757036
Volgens Den Haan de Da Costaschool, maar die ligt daar niet eens zo gek ver vandaan... Hij schrijft zelf:

quote:
De Buntmansberg lag aan de westkant van Nunspeet, daar waar thans de Da Costaschool staat, aan de Eeckelhage, je zult hem niet meer kunnen vinden, want hij is niet meer.
Hans den Haan, Toeristische sagengids van de Veluwe, Nijkerk, 2007, pp 68
pi_149138869
Kijk hier wordt ik ook weer blij van, ben wel benieuwd naar de exacte locatie inderdaad.
pi_149141123
Misschien iets voor een toekomstig onderzoekje :-P
  woensdag 28 januari 2015 @ 18:30:26 #33
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_149145359
Het Ronde-Huis-topic zit dus op slot... Ik hoop dat dit topic open mag blijven, want er valt nog het een en ander uit te zoeken en er zit veel kennis over de geschiedenis van Nunspeet bij de vaste bezoekers van het RH-topic. Uiteraard wil ik niet de RH-discussie met alle bijkomende problemen hierheen halen. Er is geen direct verband tussen de twee. Eerlijk gezegd had ik tot voor kort nooit van het Ronde Huis gehoord.

Er zit ook een BNW-aspect aan de zaak Buntman: na zijn vermoedelijke zelfmoord werd het lijk van Buntman (op last van Justitie in Arnhem?) op een rad gelegd en naast zijn eigen herberg tentoongesteld. Dat is geen normale gang van zaken - ook niet in de 17e eeuw. Kennelijk wilde men een afschrikwekkend voorbeeld stellen. En dat is gelukt: meer dan 300 jaar later leeft dit verhaal nog in Nunspeet.

Van Heerde schrijft in zijn boek 'Kerkgeschiedenis van Nunspeet' (1940) dat het in de tweede helft van de 17e eeuw economisch zeer slecht ging in de regio. En ten tijde van de moord en het proces had Nunspeet een predikant die niet functioneerde, wat ook de nodige onrust zal hebben gegeven. Een predikant was een bindende factor in een kleine gemeenschap.
Het latere boek van Van Heerde heb ik nog niet onder ogen gehad.

[ Bericht 0% gewijzigd door Domnivoor op 29-01-2015 11:05:40 ]
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_149145553
Geen zorgen. Buntman bij Buntman. Van Vloten bij het RH! Als je aankomende zomer in Gelderland bent, moet je eens de vele boekenmarktjes afgaan, daar ligt 'De Clockenslach' vaak voor een leuk prijsje. Mocht je het snel willen hebben, PM dan even je e-mail adres, dan scan ik die pagina's even voor je in.
  woensdag 28 januari 2015 @ 18:46:42 #35
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_149145820
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 18:36 schreef Gelderzaan het volgende:
Geen zorgen. Buntman bij Buntman. Van Vloten bij het RH! Als je aankomende zomer in Gelderland bent, moet je eens de vele boekenmarktjes afgaan, daar ligt 'De Clockenslach' vaak voor een leuk prijsje. Mocht je het snel willen hebben, PM dan even je e-mail adres, dan scan ik die pagina's even voor je in.
Dat zou ik zeer op prijs stellen Gelderzaan ^O^
En t.z.t. koop ik het boek als ik het ergens op een boekenmarkt tegenkom ;)
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
  woensdag 28 januari 2015 @ 19:00:53 #36
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_149146220
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 14:51 schreef RHSEARCHER het volgende:
Kijk hier wordt ik ook weer blij van, ben wel benieuwd naar de exacte locatie inderdaad.
Zevenster heeft een exacte locatie op de kaart gezet. Maar de andere genoemde locaties hoeven niet fout te zijn. De Buntmansberg kan zich over dat hele gebied uitgestrekt hebben. Zo te zien aan de foto's had hij ook meerdere toppen.
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_149158302
Topografische kaarten van rond 1900 laten op de plek waar nu de Dacostaschool staat geen enekle 'berg' zien. De plaats maakte deel uit van de 'Zoom' met kleine huisjes die vele kunstenaars als Van Vuuren en Viegers inspireerden. In het nieuwe Noordveluws Museum in Nunspeet zijn hiervan voorbeelden te bewonderen.

Inmiddels heb ik een kaartje gevonden waar niet alleen de naam maar ook de Rookende Berg zelf is aangegeven, iets ten westen van de eerder door mij aangegeven locatie.

De locatie die Den Haan opgeeft is gewoon onjuist.
pi_149161927
quote:
14s.gif Op woensdag 28 januari 2015 18:46 schreef Domnivoor het volgende:

[..]

Dat zou ik zeer op prijs stellen Gelderzaan ^O^
En t.z.t. koop ik het boek als ik het ergens op een boekenmarkt tegenkom ;)
Er zijn twee uitgaven die je regelmatig vindt. De eerste is van Callenbach uit Nijkerk, die is soms vrij prijzig. De tweede komt van een uitgever in Alphen aan den Rijn, en die heeft een vriend van mij nog voor één euro vijftig bij de kringloop in Nunspeet meegenomen.
pi_149162013
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 23:43 schreef Zevenster het volgende:
Topografische kaarten van rond 1900 laten op de plek waar nu de Dacostaschool staat geen enekle 'berg' zien. De plaats maakte deel uit van de 'Zoom' met kleine huisjes die vele kunstenaars als Van Vuuren en Viegers inspireerden. In het nieuwe Noordveluws Museum in Nunspeet zijn hiervan voorbeelden te bewonderen.

Inmiddels heb ik een kaartje gevonden waar niet alleen de naam maar ook de Rookende Berg zelf is aangegeven, iets ten westen van de eerder door mij aangegeven locatie.

De locatie die Den Haan opgeeft is gewoon onjuist.
Dat kan heel goed Zevenster, ik heb ooit op zijn aanwijzingen geprobeerd naar de Mythstee te fietsen, en de route die hij aangeeft gaat juist precies de andere kant op dan waar de Mythstee precies ligt. Anderzijds heb ik op zijn aanwijzingen de Stadhoudersleemkuil (ook wel Dobbe Gelle genoemd) en de Pomphul gevonden. Van Pomphul moet ik wel zeggen dat Den Haan wel de meest omslachtige route heeft aangegeven: als je Hoog Soeren uit rijdt richting Kootwijk (zeg maar de heide), dan kom je bij de golfbaan langs een restaurant, waar een trap naar beneden loopt die rechtstreeks op Pomphul uitkomt. Ga overigens niet proberen om de Roode Hegge te vinden op zijn aanwijzingen... Nog nooit zoveel bos gezien, maar de door hem beschreven plaats kwam ik niet tegen...

Terugkomend op Den Haan: ik krijg soms de indruk dat hij die routes niet zelf heeft gereden, maar deze op aanwijzingen van anderen heeft verzameld. Dat zou voor mij de verklaring zijn dat hij er soms faliekant naast zit.
pi_149217948
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 23:43 schreef Zevenster het volgende:
Topografische kaarten van rond 1900 laten op de plek waar nu de Dacostaschool staat geen enekle 'berg' zien. De plaats maakte deel uit van de 'Zoom' met kleine huisjes die vele kunstenaars als Van Vuuren en Viegers inspireerden. In het nieuwe Noordveluws Museum in Nunspeet zijn hiervan voorbeelden te bewonderen.

Inmiddels heb ik een kaartje gevonden waar niet alleen de naam maar ook de Rookende Berg zelf is aangegeven, iets ten westen van de eerder door mij aangegeven locatie.

De locatie die Den Haan opgeeft is gewoon onjuist.
Dit kaartje geeft hem exact aan. Alleen een kwestie van een recente kaart er overheen projecteren en je zit redelijk goed qua ligging.

https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149220271
Dit zal vast al eens gepost zijn. Ook de enige entry online die er is binnen Nederland.

http://www.genealogieonline.nl/de/genealogie-zwanepol/I7915.php

Zou 't niet gewoon naar een goede persoon genoemd kunnen zijn met dat verhaal er later bij over andere personen en sages. Je noemt zoiets vaak niet naar iemand die niet herinnert moet worden.

Het zou dan om die Jan Reijnts kunnen gaan al is op die naam zoeken weer een opening voor een paar anderen

[ Bericht 21% gewijzigd door Beathoven op 30-01-2015 21:00:32 ]
pi_149229823
Voor zijn tijd was Jan Buntman al een seriemoordenaar, en dat op de Veluwe! Dat uiteindelijk daar buitensporige verhalen over rondgaan, is niet verwonderlijk. Roddel is de lijm van de gemeenschap. En je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten hoe het met roddel verloopt. Mensen willen elkaar overtreffen in nieuwtjes en weetjes en op die manier sluipen er 'onvolkomenheden' in het verhaal, die later kunnen uitgroeien tot een sage. Als je de meeste sagen op de Veluwe gaat bestuderen, dan zit er overal wel een kleine kiem van waarheid in, maar blijkt het grootste deel van het verhaal een dergelijk stichtelijke boodschap te bezitten: doe zoals Jan Buntman, dan eindig je ook als Jan Buntman. Van misdadiger tot pedagogisch hulpmiddel...
pi_149236819
quote:
1s.gif Op woensdag 28 januari 2015 18:30 schreef Domnivoor het volgende:
Er zit ook een BNW-aspect aan de zaak Buntman: na zijn vermoedelijke zelfmoord werd het lijk van Buntman (op last van Justitie in Arnhem?) op een rad gelegd en naast zijn eigen herberg tentoongesteld. Dat is geen normale gang van zaken - ook niet in de 17e eeuw. Kennelijk wilde men een afschrikwekkend voorbeeld stellen. En dat is gelukt: meer dan 300 jaar later leeft dit verhaal nog in Nunspeet.
Ik heb hier thuis het vermakelijke boekje "galgebergen en galgevelden". Daar staat oa. in beschreven dat in Amersfoort de misdadigers binnen de stad werden opgehangen, en dan, wanneer de daad gedaan was, ze werden verplaatst naar de galgenberg, ten westen van de stad. Hier bleven ze dan nog even hangen. Wanneer het lichaam uit elkaar begon te vallen werd hij ondiep begraven.
Locatie:
http://www.panoramio.com/photo/103253341

Ook de Valkenberg in Apeldoorn was van oorsprong een galgeberg. Tot een koning, vanuit Het Loo, zich aan zijn uitzicht begon te ergeren. Tekenend dat ze daar ook "tentoongesteld" werden.
Locatie:
http://www.panoramio.com/photo/77689888

In het boekje staat ook een voorbeeld van iemand die enige tijd na zijn natuurlijke dood veroordeeld werd voor een misdaad en toen met kist en al aan de galg kwam te hangen...

Plus een leuke bijkomstigheid bij het rottingsproces: je kan gaan gloeien door de groei en bloei van bepaalde bacterien. Dit had ik natuurlijk als eens gemeld in een bepaald forum ;)
Wie is de baas in het forum?
edit: Ik. afz Danny. Problemen mee? Mail.
pi_149241866
In elburg zie je de Gerichtenweg, daar (bij de Hoge Enk) stond vroeger de galg van de stad
pi_149243166
De grafheuvels van Bergsham bij Garderen werden ook als galgenberg gebruikt. Er gaat een spookverhaal dat je bij volle maan de spookgalg nog kunt zien staan.
pi_149280259
quote:
1s.gif Op vrijdag 30 januari 2015 19:45 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Dit kaartje geeft hem exact aan. Alleen een kwestie van een recente kaart er overheen projecteren en je zit redelijk goed qua ligging.

https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/
Het is de vraag of het puntje onder de naam "Buntmansberg of Rookende Berg" op het kaartje van Toppie (kaartje is uit het boekje "Zo is Nunspeet" van Van der Duim) de Rookende Berg weergeeft. Het kan ook een huisje zijn dat hier eens heeft gestaan. Alle huisjes worden op deze kaart met dergelijke blokjes aangegeven.
Op topografische kaarten van rond 1900 staat hier al een huisje getekend (rood blokje).

pi_149280898
Op een topografische kaart van rond 1900 staat in het gebied waar de Rookende Berg heeft gelegen een 'berg' aangegeven van 14,9 m hoog. Door vergelijking met een kaartje uit ca. 1910, waar de Rookende Berg is ingetekend, lijkt mij deze heuvel de meest waarschijnlijke locatie van de Rookende Berg.

pi_149282180
De volgende stap is om de locatie van de heuvel van 14,9 m te herleiden naar een actuele kaart:



De Rookende Berg heeft dus waarschijnlijk gelegen ten oosten van de Energieweg, ongeveer op het terrein van Nive,
pi_149282848
quote:
0s.gif Op woensdag 28 januari 2015 23:43 schreef Zevenster het volgende:
Topografische kaarten van rond 1900 laten op de plek waar nu de Dacostaschool staat geen enekle 'berg' zien. De plaats maakte deel uit van de 'Zoom' met kleine huisjes die vele kunstenaars als Van Vuuren en Viegers inspireerden. In het nieuwe Noordveluws Museum in Nunspeet zijn hiervan voorbeelden te bewonderen.

Inmiddels heb ik een kaartje gevonden waar niet alleen de naam maar ook de Rookende Berg zelf is aangegeven, iets ten westen van de eerder door mij aangegeven locatie.

De locatie die Den Haan opgeeft is gewoon onjuist.
De hierbij behorende plaatjes:

pi_149289446
Dit stukje bos met heuvelachtig terrein is één van de laatste stukjes "Zoomgebied" in het huidige industrieterrein.

Zou dit misschien nog een restant van de flanken van de "Rookende Berg" zijn?
Is op de hoek Industrieweg-Energieweg. Iets verderop de Energieweg in ligt Nivé.

https://www.flickr.com/photos/60087442@N07/16238104988/

In 1961 was de Rookende- of Buntmansberg al verdwenen:
http://snv.courant.nu/iss(...)sberg&sort=relevance
De Buntmansberg .... heeft hier gestaan.

In 1937 is er nog een Paaschwandeling naar de berg:
http://snv.courant.nu/iss(...)sberg&sort=relevance

Maar in 1943 spreekt men in de krant al over de berg als iets uit het verleden:
http://snv.courant.nu/iss(...)sberg&sort=relevance
.... lag de Buntmansberg....

Vreemd genoeg staat er in 1953 weer het volgende:
... Het is de berg, die zich dicht bij de spoorlijn, achter de centrale bevindt.

Hier bestaat hij dus nog. Dus ergens in de periode 1955-heden moet de berg zijn afgegraven.
Ik ben dan ook erg benieuwd wanneer dat is gebeurd.
Daar moet toch wel iets van te vinden zijn in de media of op foto's, omdat het toch een vrij bekend punt was?

[ Bericht 63% gewijzigd door Toppie_ op 02-02-2015 10:10:46 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149290219
Hier staat ook iets over het verhaal van Buntman en de ligging van herberg "De Trompet":

http://snv.courant.nu/iss(...)ompet&sort=relevance

De herberg wordt al in 1649 vermeld. In het krantenartikel uit 1935 wordt erover gesproken dat dit oude huis nog maar enige jaren geleden werd afgebroken, het zal dus zo rond 1930 zijn gesloopt.
De ligging was net voorbij de Vreeweg als men vanuit Nunspeet richting Harderwijk ging (Zuiderzeestraatweg).

Wie weet of er nog oude foto's van deze herberg zijn?

[ Bericht 20% gewijzigd door Toppie_ op 02-02-2015 10:31:13 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149291261
Maar goed, kissebissen over waar een heuvel precies heeft gelegen, leidt wel de aandacht af van wat er hier uiteindelijk is gebeurd: er zijn feiten aanwijsbaar, zoals de gepleegde moord en de gerechtelijke stukken die daar nog van gevonden zijn, maar ook dat er een mystiek omheen is ontstaan. En wel een voor de Veluwe typerende mystiek (vuurmansage... Zoek er maar eens eentje in het Westen van Nederland...)
  maandag 2 februari 2015 @ 12:25:37 #53
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_149293454
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 21:32 schreef Domnivoor het volgende:

[..]

5 van de 6 kinderen zijn kort na de dood/executie van hun ouders overleden ;(

Marie Jans Buntman 1667-1679
Roelof Jansen Buntman 1669-1679
Hendrikje Jans Buntman 1672-1679
Aart Jansen Buntman 1672-1747
Reintje Jans Buntman 1673-1679
Reijer Jansen Buntman 1676-1679

Ik ben benieuwd of Aart Jansen Buntman nog levende nakomelingen heeft.
Het door Toppie gevonden feuilleton vermeldt niets over de dood van de kinderen. Integendeel, de diakenen zouden na 1679 nog "tal van uitgaven" hebben gedaan "zoowel voor kostgeld als kleeding van de drie kinderen":
quote:
Tenminste een drietal kinderen waren onverzorgd achtergebleven, toen Buntman en zijn vrouw waren gearresteerd: de tweejarige Reijer, zijn zusje Reintje, die vijf jaren telde en dan was er nog een oudere jongen, die echter niet meer dan 9 jaar oud kan zijn geweest. Familieleden of buren zullen zich aanvankelijk over hen hebben ontfermd, maar in Januari 1681, een half jaar na den door der moeder, treffen de Diakenen het oudste knaapje in de bitterste ellende aan. In die maand doen zij een uitgaaf voor laken, “tot een hemdrock en hosen voor de jonge van Jan Buntman, die van koude schier verginck”. En tal van uitgaven volgen, zoowel voor kostgeld als kleeding van de drie kinderen.

“Een roofmoord te Nunspeet in 1675”, IV. Nunspeets Nieuws- en Advertentieblad, 11 januari 1936, p. 2
En kennelijk was de dood van Jan Buntman in de gevangenis toch geen zelfmoord:
quote:
Intusschen krijgt Scholt Brouwer zijn gewenschte drievoudige executie niet. Buntman is op een der laatste dagen van Juli overleden. Het vermoeden dringt zich op, dat hij, wetende welk lot hem wachtte, de hand aan zichzelf heeft geslagen. Bepaalde aanwijzingen daartoe ontbreken echter. Dr. Hermannus Coets, die met Peter Bolck, “ordinaris chyrurge” de doodsoorzaak moet vaststellen, rapporteert op 28 Juli, dat zij niets gevonden hebben dat op vergiftiging wijst. Zij vermoeden, dat de overledene in “een passie van flauwte” is gebleven, waaraan hij, naar hun bleek, herhaaldelijk is “onderworpen geweest”. Deze kan veroorzaakt zijn door het overdenken van “sijn gruwelicke daeden.”

“Een roofmoord te Nunspeet in 1675”, III. Nunspeets Nieuws- en Advertentieblad, 1 januari 1936, p. 2
pi_149294319
quote:
0s.gif Op maandag 2 februari 2015 11:07 schreef Gelderzaan het volgende:
Maar goed, kissebissen over waar een heuvel precies heeft gelegen, leidt wel de aandacht af van wat er hier uiteindelijk is gebeurd: er zijn feiten aanwijsbaar, zoals de gepleegde moord en de gerechtelijke stukken die daar nog van gevonden zijn, maar ook dat er een mystiek omheen is ontstaan. En wel een voor de Veluwe typerende mystiek (vuurmansage... Zoek er maar eens eentje in het Westen van Nederland...)
Misschien tijd voor een boek over Buntman ; )
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
  maandag 2 februari 2015 @ 13:52:49 #55
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_149295825
quote:
10s.gif Op maandag 2 februari 2015 10:17 schreef Toppie_ het volgende:
Hier staat ook iets over het verhaal van Buntman en de ligging van herberg "De Trompet":

http://snv.courant.nu/iss(...)ompet&sort=relevance

De herberg wordt al in 1649 vermeld. In het krantenartikel uit 1935 wordt erover gesproken dat dit oude huis nog maar enige jaren geleden werd afgebroken, het zal dus zo rond 1930 zijn gesloopt.
Zo ongeveer inderdaad. In april 1931 werd aangekondigd dat het "het oude huis 'Trompet', met zware eiken stijlen en balken en bijna nieuwe zolder" voor afbraak zou worden verkocht.
pi_149296037
quote:
0s.gif Op maandag 2 februari 2015 13:52 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Zo ongeveer inderdaad. In april 1931 werd aangekondigd dat het "het oude huis 'Trompet', met zware eiken stijlen en balken en bijna nieuwe zolder" voor afbraak zou worden verkocht.
Bedankt voor deze link! Die advertentie heb ik over het hoofd gezien.

Qua locatie vermoed ik dat De Trompet, ongeveer bij de witte boerderij op de foto moet hebben gestaan:

https://www.flickr.com/photos/60087442@N07/16239475308/

Dat lijkt een huis van rond 1931 te zijn (de andere huizen die in die omgeving staan zijn nieuwer van datum, maar ik weet natuurlijk niet of de nieuwbouw uit 1931 inmiddels al is vervangen door iets anders).
De oude herberg is afgebroken en daarnaast is nieuwbouw gepleegd is er in een krant van rond die tijd te lezen.
Ik heb ook in een oudere krant gelezen dat de herberg ongeveer tegenover het oude tolhuis (dat stond op de hoek Vreeweg-Rijksstraatweg) gestaan moet hebben. Dus dat zou dan wel ongeveer kunnen kloppen.

[ Bericht 18% gewijzigd door Toppie_ op 02-02-2015 14:23:41 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149297284
quote:
10s.gif Op maandag 2 februari 2015 12:55 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Misschien tijd voor een boek over Buntman ; )
Is daar nog niet genoeg over geschreven? Vooropgesteld: ik vind het wel een heel boeiend onderwerp...
pi_149297683
quote:
0s.gif Op maandag 2 februari 2015 14:35 schreef Gelderzaan het volgende:

[..]

Is daar nog niet genoeg over geschreven? Vooropgesteld: ik vind het wel een heel boeiend onderwerp...
Er is wel veel over geschreven, maar wat is nu het echte verhaal (gebaseerd op bronnen)?
Ook hier is er weer veel veranderd/toegevoegd aan het ware verhaal door dorpsroddel en overlevering.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149299255
Er is wel interesse, maar ik wil eerst het JHWE en Gat van Wormer project uit mijn systeem hebben. Misschien dat ik er rond 2019 er een keer naar kan kijken! En ja, van de sage heb ik inmiddels zeven versies in de kast staan (Gazenbeek, de Vries, Van de Wal-Perné, Sinninghe, Den Haan, Van Heerde en Adelmund).
pi_149313952
Ik blijf het bizar vinden dat de broer van deze Buntman in Vierhouten een sage voor zichzelf heeft weten te creëeren..
pi_149319399
Dat zou nu eens een leuke invalshoek zijn om een boek over Buntman te schrijven. In hoeverre is deze 'broer van Buntman' een werkelijk bestaan persoon, of is dit in het leven geroepen om Buntman in een nog kwalijker daglicht te plaatsen? 'Zie je, zijn broer heeft een 'deal' met de duivel!'
  dinsdag 3 februari 2015 @ 10:27:06 #62
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_149319718
En het is niet dezelfde Buntman?

Wat is de oudste bron voor de sage over de roverhoofdman?
pi_149319875
Dat zou ik je niet kunnen zeggen, zo heb ik mij er niet in verdiept. Ik las de sage van de Buntmanskop in het boek van Den Haan. Misschien dat Toppie daar antwoord op kan geven, want die weet veel meer over de geschiedenis van Vierhouten dan ondergetekende. Maar Den Haan geeft aan dat het om de 'broer' van Jan Buntman zou gaan. Ik zal vanavond even in mijn Veluwse sagenbibliotheek gaan neuzen of het verhaal een eerdere bron kent.
pi_149320011
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 februari 2015 10:27 schreef Iblardi het volgende:
En het is niet dezelfde Buntman?

Wat is de oudste bron voor de sage over de roverhoofdman?
Hij staat hier in ieder geval in:
Noord-Veluwse Vertellingen en Geheimenissen - Jan L. de Boer (1e druk 1954)

Ik heb nu even niet de boekjes van Gust. v.d. Wall - Perné bij de hand, dus ik weet niet of hij daar al in staat.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149320137
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 februari 2015 10:33 schreef Gelderzaan het volgende:
Dat zou ik je niet kunnen zeggen, zo heb ik mij er niet in verdiept. Ik las de sage van de Buntmanskop in het boek van Den Haan. Misschien dat Toppie daar antwoord op kan geven, want die weet veel meer over de geschiedenis van Vierhouten dan ondergetekende. Maar Den Haan geeft aan dat het om de 'broer' van Jan Buntman zou gaan. Ik zal vanavond even in mijn Veluwse sagenbibliotheek gaan neuzen of het verhaal een eerdere bron kent.
http://cultuurtijdschrift(...)ocument&docid=499491

Hier staan enkele bekende Vierhouter volksverhalen in. Daarin meteen een verklaring van heel veel oude bosnamen in het Vierhouterbos.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149327004
Maar jij weet dus niet of broer Buntman daadwerkelijk heeft bestaan of dat het een 'volksverhaal' is dat een fictieve broer in het leven heeft geroepen?
pi_149564752
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 februari 2015 14:54 schreef Gelderzaan het volgende:
Maar jij weet dus niet of broer Buntman daadwerkelijk heeft bestaan of dat het een 'volksverhaal' is dat een fictieve broer in het leven heeft geroepen?
Ik kan nog niet herleiden of er in Vierhouten ooit een Buntman of nazaten daarvan hebben gewoond. In ieder geval niet meer na 1900.
In 1925 kom ik voor het eerst in een oude krant met een houtverkoping de naam "Buntemanskop" tegen, een gebied in het Vierhouterbosch.

http://snv.courant.nu/iss(...)nskop&sort=relevance

Maar een persoon met die naam?
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_149572650
Kijk, dat wordt leuk om eens in de archieven uit te zoeken. Ik vermoed dat het in Zwolle of Arnhem zou kunnen liggen.
pi_150216307
Een online raadpleegbare publicatie over sagen en legenden in Nederland. Nunspeet is vertegenwoordigd met 'De Buntmansberg'. http://www.google.nl/url?(...)vm=bv.87269000,d.ZWU
  maandag 2 maart 2015 @ 17:16:50 #70
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_150220566
Het klopt alleen niet helemaal. De verhaalelementen die hier aan Slempkes (1932) worden toegeschreven (Buntman als naam van de kramer, de Kloppenburger kousen, de herbergier als wagenmaker, de spaak van het wagenwiel als moordwapen), zijn al in de Geldersche Volksalmanak van 1841 aanwezig (pp. 86-88). (De Geldersche Volksalmanak van 1851 is dus ook niet de oudste bron.)
pi_150456638
quote:
0s.gif Op maandag 2 maart 2015 17:16 schreef Iblardi het volgende:
Het klopt alleen niet helemaal. De verhaalelementen die hier aan Slempkes (1932) worden toegeschreven (Buntman als naam van de kramer, de Kloppenburger kousen, de herbergier als wagenmaker, de spaak van het wagenwiel als moordwapen), zijn al in de Geldersche Volksalmanak van 1841 aanwezig (pp. 86-88). (De Geldersche Volksalmanak van 1851 is dus ook niet de oudste bron.)
Heb het even nagezocht.
LET OP: het is niet de kroniek van 1841, maar die van 1842, bladzijde nummers kloppen wel.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_150461821
Ha, dit begint toch interessant te worden!
  maandag 9 maart 2015 @ 23:32:03 #73
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_150482980
quote:
10s.gif Op maandag 9 maart 2015 12:52 schreef Toppie_ het volgende:

[..]

Heb het even nagezocht.
LET OP: het is niet de kroniek van 1841, maar die van 1842, bladzijde nummers kloppen wel.
Je hebt gelijk, ik had niet gezien dat de jaargangen 1841-1843 onder één titel waren samengenomen.
pi_150510714
quote:
0s.gif Op maandag 9 maart 2015 23:32 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Je hebt gelijk, ik had niet gezien dat de jaargangen 1841-1843 onder één titel waren samengenomen.
buntmansberg wordt ook in Aardrijkskundig woordenboek van Van der AA uit 1846 genoemd. Dit woordenboek maakte o.a. gebruik van de almanakken.
  zondag 18 oktober 2015 @ 14:08:28 #75
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_156919576
Activiteit: Wandeling langs de locaties van de Buntmansberg, De Trompet en De Zoom
Met als bonus: Het Ronde Huis
Startpunt: treinstation Nunspeet
Datum: op een nader te bepalen zaterdag

Wie gaat er mee?
Op donderdag 4 april 2024 19:36 schreef Aoibhin het volgende:
Verrek ja, ik zie nu ook Jezus in de aardbeien :o
pi_157198952
Roep maar een datum, ik ben de aankomende periode de zaterdagen wel vrij.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')