abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zondag 4 januari 2015 @ 23:42:29 #1
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148341261
detail uit een tekening van Piet Klaasse

De Buntmansberg, vuurgloed en rookpluim

Tussen Nunspeet en Harderwijk stond in de achttiende eeuw de herberg van een wagenmaker, die Buntman heette.
Elk jaar kwam daar een marskramer logeren. Op een avond nam de man weer zijn intrek in de herberg. Hij had goede zaken gedaan en veel geld gebeurd, en kon niet nalaten daarover op te scheppen. De volgende morgen stond de waard in alle vroegte op, sloeg de marskramer, die zijn roes lag uit te slapen, met een zware spaak dood, en beroofde hem van zijn geld.
Buntman en zijn vrouw waren net bezig het lijk naar buiten te slepen, toen brouwer Vos uit Nunspeet een ton bier kwam afleveren en zag wat er gebeurde.
De wagenmaker bekende zijn daad aan de brouwer, maar bezwoer hem zijn mond te houden, anders zou hem hetzelfde overkomen als de marskramer.
De brouwer beloofde dat hij zou zwijgen, en vertrok.
Het echtpaar begroef het lijk achter het huis en plantte op die plek een appelboom.
Er gingen drie jaar voorbij. Op een dag troffen Buntman en de brouwer elkaar op het beurtschip, dat van Harderwijk naar Amsterdam voer. Ze kregen ruzie en de wagenmaker begon dreigende taal uit te slaan, waarop de brouwer hem toevoegde: 'Je zou met mij zeker hetzelfde willen doen wat je met de marskramer hebt gedaan.'
De schipper, die de woordenwisseling had opgevangen, bracht in Amsterdam de justitie op de hoogte, en zo kwam de zaak aan het rollen.
Een onderzoek bracht de ware toedracht aan het licht, en Buntman werd gevangen genomen. Maar de brutale herbergier hing de heilige onschuld uit, en verklaarde dat hij tot in eeuwigheid mocht branden als hij de moord op zijn geweten had.
Hij werd samen met zijn vrouw veroordeeld tot de strop en opgehangen op een heuvel, iets ten westen van Nunspeet.

Later werd deze heuvel de Buntmansberg of Rokende Berg genoemd.
Bij maanlicht zag men dikwijls op de heuveltop een vuurgloed en een rookpluim opstijgen.


Bron: Eelke de Jong & Piet Klaasse, Sagen en Legenden van de Lage Landen

De historicus Van Heerde ontdekte dat dit eeuwenoude volksverhaal op feitelijke gebeurtenissen uit 1675-1680 berust.

Vragen voor dit topic
- Wat was de exacte locatie van de Buntmansberg? Op het industrieterrein bij het spoor? Waar de Da Costaschool staat (Eeckelhagen)? Op de plek waar nu de parkeerplaats van wegrestaurant Routiers (A28) ligt?
https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/
- Zijn er nog foto's/schilderijen/afbeeldingen van de Buntmansberg?
http://www.gelderlandinbe(...)4a-acfd-9fd2a5a26581
- Hoe werd de Buntmansberg/Rokende Berg vóór 1679 genoemd?
- Werden hier (vaker) mensen terechtgesteld?
- Waarom werd deze heuvel honderden jaren later nog steeds gemeden?
- Wanneer werd de Buntmansberg geëgaliseerd?
- Waar stond herberg De Trompet van Jan Reyntjes Buntman?
BNW / De Buntmansberg
- Wat is er nog meer te achterhalen over de familie Buntman?
- Wat is de oorsprong van het verhaal over de eeuwig brandende man?

Literatuur over de Buntmansberg
- Willem de Blécourt, Ruben A. Koman, Jurjen van der Kooi, Theo Meder e.a., 2010, Verhalen van stad en streek; sagen en legenden in Nederland
- Jan L. de Boer, 1954: Noord-Veluwse vertellingen en geheimenissen, 83-87
- Hans den Haan, 2007: Toeristische sagengids van de Veluwe
- H. van Heerde, 1954: Onder de Clockenslach van Nunspeet
- O.G. Heldring, 1841: Geldersche Volks-almanak voor het jaar 1841
- Eelke de Jong & Piet Klaasse, 1980: Sagen en Legenden van de Lage Landen
- K. ter Laan, 1932: Nederlandse overleveringen 1, 273
- J.R.W. Sinninghe, 1949: Oude Volksvertellingen
- Gust. van de Wall Perné, 1921: Veluwsche sagen, 89-94

Overige literatuur
- H. van Heerde, 1940: Kerkgeschiedenis van Nunspeet

Links
- Verhaal over roverhoofdman Buntman (Men neemt aan dat dit de broer van Buntman uit Nunspeet was.)
- De geloofwaardigheid van overlevering
- De historicus H. van Heerde (1894-1957)
- Topicreeks: Het Ronde Huis, vergeten, fictie of feit?
- TRU / Sagen en legenden

Kaarten
https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/ (Toppie_)
BNW / De Buntmansberg

Foto's
(Zevenster)[ Bericht 69% gewijzigd door Domnivoor op 13-01-2015 00:05:02 ]
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  zondag 4 januari 2015 @ 23:44:53 #2
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148341409
Lokquotes:

quote:
0s.gif Op dinsdag 1 maart 2011 23:31 schreef Perox het volgende:
[...] Bron met meer over deze man die onder andere de Buntmans legende ontrafelde uit die streek. (Buntmansberg, brandende berg). Deze meneer schreef het boek "Onder de Clockenslach van Nunspeet". Misschien is dat ergens op den kop te tikken..
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 08:32 schreef Dissectienaald het volgende:
Om over Buntman nog maar te zwijgen, die als vuurman de eeuwigheid moet verduren op de rokende berg in Nunspeet, die overigens met de grond gelijk gemaakt is en waar ze de Da Costaschool op hebben gebouwd. Vuurmannen kom je veel vaker tegen op de Veluwe. Rode Berend bij de Mechelse Kuil in Zuid Ginkel is zo'n verhaal dat weer sterke overeenkomsten vertoont met het Buntmanverhaal.
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 11:18 schreef lxhkrd het volgende:
Goed verhaal voor een niet veluwenaar. Het is jammer dat ik het verhaal nog niet kende toen ik zelf op de Da Costaschool zat.

Die Buntman heeft trouwens echt gegloeid. Zijn lijk heeft een poosje op die berg gelegen, ter afschikking van zijn misdaden (was toen heel gewoon, goeie ouwe tijd). Door biochemische processen tijdens de ontbinding kan er een fluoriserende gloed ontstaan die 's nachts zichtbaar is. Bedenk ook dat het toen nog echt donker was 's nacht.
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2012 13:18 schreef Dissectienaald het volgende:
Uit het boekje 'Toeristische sagengids van de Veluwe' van Hans den Haan begreep ik dat de Rookende berg dus onder de Da Costaschool gelegen heeft. Overigens een heel leuke link naar een Gelderse Almanak uit 1841: http://books.google.nl/bo(...)g%20Nunspeet&f=false

Check pagina 86 ook even ;-)


[ Bericht 16% gewijzigd door Domnivoor op 06-01-2015 01:10:15 ]
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  zondag 4 januari 2015 @ 23:55:51 #3
7380 Treinhomo
Hatebreed, Salt-n-Pepa, KLF.
pi_148342151
Is dit niet meer iets voor [C&H] ?
Putin is bad,
very very very bad,
but he is still better than the guy
who brings every conversation around to bitcoin.
pi_148342190
Ik zag nog een ander verhaal over deze Buntman http://www.beleven.org/sagen/nunspeet/de_geknielde_man.html

De Geknielde Man
Jarenlang stond er in het Vierhouterbos een markante boom die de naam 'De Geknielde Man' droeg. De boom had twee dikke takken die als armen omhoog stonden en leek op een geknield persoon, met benen en voeten achterwaarts en bemoste schoenen in de grond. Het verhaal gaat dat deze boom aan zijn bijzondere vorm is gekomen vanwege een vioolspeler.

In de dagen dat de rovers rond Vierhouten berucht waren, hadden zij hun hoofdkwartier in de 'Bommelskuil'. Eens woonde daar de roverhoofdman Buntman, die zijn ziel aan de duivel had verkocht. In ruil daarvoor waarschuwde de duivel Buntman als er argeloze reizigers, die de moeite van het beroven waard waren, over de wegen rondom Vierhouten trokken.

Buntman was een meedogenloze man die zijn slachtoffers met één klap op hun hoofd dood sloeg. De meeste reizigers die door hem beroofd werden brachten het er dan ook niet levend vanaf. Buntman was zo gevreesd dat de boeren niets durfden te ondernemen en dus kon geen reiziger veilig over de wegen rond Vierhouten trekken.

Regelmatig kwamen er die dagen in de Veluwse dorpen vioolspelers langs om vioolmuziek te maken voor de dorpelingen om zo een centje bijeen te sprokkelen. Enkele van deze vioolspelers hadden de macht om met hun viool bepaalde tonen te laten klinken die mensen en dieren deed verstijven.

Eén van deze vioolspelers, nogal klein van stuk, had op dit gebied een grote bekendheid verworven en de Vierhouters vroegen hem dan ook om hulp toen hij weer in Vierhouten kwam. Ondanks zijn kleine postuur durfde hij het wel op te nemen tegen de uit de kluiten gewassen Buntman.

De speelman volgde de oude weg van Vierhouten naar Gortel door het dichte bos. Hij droeg flink wat goud bij zich en uiteraard lichtte de duivel de hebberige Buntman hierover in. Buntman sprong op de weg en vroeg de vioolspeler om zijn goud. Deze smeekte hem in leven te laten, maar daar had Buntman geen oren naar.

De vioolspeler vroeg hem om een gunst voordat Buntman hem zou doden. Hij wilde graag nog eenmaal viool spelen. Buntman stemde hierin toe. Vrijwel meteen nadat de vioolspeler begon te spelen voelde Bunlman zijn krachten wegvloeien en hij verstijfde over zijn hele lijf. De vioolspeler dwong hem zijn handen in de lucht te steken en op zijn knieën neer te knielen. Buntman had de kracht niet om te weigeren en moest wel gehoorzamen.

"Beuk zul je zijn!" snauwde de vioolspeler.

Prompt veranderde de knielende Buntman in een enorme beuk met de armen als takken omhoog en bemoste schoenen in de grond. Al snel verscheen de duivel en stoof driftig op Buntman af. Hij zou de ziel van Buntman krijgen, maar hoe moest dit nu, nu hij een beuk geworden was?

De vioolspeler zei dat hij zich niet zo druk moest maken, de ziel zat immers in de kop van de beuk? De duivel gaf hem gelijk en sloeg met een enorme klap de grote kop uit de beuk om deze mee te nemen naar het 'Duivelsbos' waar hij meestal vertoefde. Al snel werd het de duivel te zwaar met zo'n zware beuken kop onder zijn arm. Hij perste de ziel uit de kop en wierp deze weg. Het bosgedeelte waar hij dat deed kreeg later de naam 'Buntmanskop'.

Zo komt het dat de beuk, later bekend geworden als 'De Geknielde Man' er uitzag als een knielende menselijke gestalte met de armen omhoog waarvan echter het hoofd ontbrak. De boom zelf stond op een walletje naast de weg. Vele jaren was het een bekende toeristische attractie maar ook bomen hebben niet het eeuwige leven. De boom is verdwenen, maar het verhaal, waarom deze boom zo'n wonderlijke naam had, wordt nog altijd verteld.


Bron: “Verhalen rondom de heerd. Sagen en legenden uit Vierhouten” door W.D. van den Top. In: De Mothoek. Kwartaalblad voor de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, 21e jaargang, 2005, nummer 2, p. 64-69. Zie: www.nuwenspete.nl.
  maandag 5 januari 2015 @ 00:02:29 #5
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148342461
quote:
6s.gif Op zondag 4 januari 2015 23:55 schreef Treinhomo het volgende:
Is dit niet meer iets voor [C&H] ?
Dat heb ik overwogen, maar iedereen die hierover kan meepraten zit al in BNW.
En bovendien: het gaat hier om een spookverhaal :7
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  maandag 5 januari 2015 @ 14:51:10 #6
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148356137
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 23:56 schreef gerhardius het volgende:
Ik zag nog een ander verhaal over deze Buntman http://www.beleven.org/sagen/nunspeet/de_geknielde_man.html
[...]
Bron: “Verhalen rondom de heerd. Sagen en legenden uit Vierhouten” door W.D. van den Top. In: De Mothoek. Kwartaalblad voor de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, 21e jaargang, 2005, nummer 2, p. 64-69. Zie: www.nuwenspete.nl.
Bedankt voor de link.
Is er meer bekend over deze Buntman? Was er een anonieme struikrover die men Buntman heeft genoemd, naar de bekende herbergier uit Nunspeet? Was het dezelfde persoon of waren ze familie? Of is het verhaal helemaal verzonnen?
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
pi_148357507
Het is meer iets voor THRU ;)

Wel een mooi verhaal echter het kan ook gewoon een natuurlijk fenomeen zijn.
  maandag 5 januari 2015 @ 16:17:31 #8
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148359497
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 15:28 schreef ManianMan het volgende:
Het is meer iets voor THRU ;)

Wel een mooi verhaal echter het kan ook gewoon een natuurlijk fenomeen zijn.
Ik denk ook aan een natuurlijk fenomeen: Vanuit de oude kern van Nunspeet gezien, ging de zon onder achter de Buntmansberg. Op warme zomeravonden zal dat vast wel eens een mooi lichteffect hebben opgeleverd.
Een bovennatuurlijke verklaring vind ik prima, maar alleen als daar een goede onderbouwing voor gegeven wordt. Zoals Carl Sagan zei: 'Extraordinary claims require extraordinary evidence.'

En als de mods dit topic naar TRU of C&H willen schoppen dan moeten ze dat maar doen :)
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  maandag 5 januari 2015 @ 17:37:27 #9
137134 Iblardi
Non semper idem
pi_148361741
quote:
6s.gif Op zondag 4 januari 2015 23:42 schreef Domnivoor het volgende:
- Waar stond herberg De Trompet van Jan Reyntjes Buntman?
Misschien op de hoek van Harderwijkerweg 199 / Harderwijkerweg 205?

Bij de volkstelling van 1797, weliswaar meer dan honderd jaar na dato, wordt onder “Westeijnde Bovenweg” een “Huisnr. 103 'De Trompet'” genoemd (http://www.streekarchivar(...)ng-nunspeet-1797.pdf).

Op de kadasterkaart van c. 1830 is dat dit pand:

(http://watwaswaar.nl/#bq-c8-9-1-1v-1-3mcq-2Xq4---3T3 (sectie I, blad 01))

Dit was de situatie rond 1890:


http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGu

En dit rond 1932:


http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGw

Maar of dat Buntmans oude herberg is?

[ Bericht 1% gewijzigd door Iblardi op 06-01-2015 21:24:58 ]
  maandag 5 januari 2015 @ 22:06:26 #10
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148372223
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 17:37 schreef Iblardi het volgende:

[..]

Misschien op de hoek van Harderwijkerweg 199 / Harderwijkerweg 205?

Bij de volkstelling van 1797, weliswaar meer dan honderd jaar na dato, wordt onder “Westeijnde Bovenweg” een “Huisnr. 103 'De Trompet'” genoemd (http://www.streekarchivar(...)ng-nunspeet-1797.pdf).

Op de kadasterkaart van c. 1830 is dat dit pand:
[ afbeelding ]
(http://watwaswaar.nl/#bq-c8-9-1-1v-1-3mcq-2Xq4---3T3 (sectie I, blad 01))

Dit was de situatie rond 1890:

[ afbeelding ]
http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGu

En dit rond 1932:

[ afbeelding ]
http://watwaswaar.nl/#bg-c4-7-1-1v-1-3mt6-2Xom---jGw

Maar of dat Buntmans oude herberg is?
Goed speurwerk Iblardi!
Dat moet eigenlijk wel de juiste locatie zijn, al is het natuurlijk wel mogelijk dat er in de tussenliggende periode een nieuw huis gebouwd is met die naam. Volgens het verhaal lag de herberg aan de weg naar Harderwijk, in de buurt van 'den Brunen Enk' (aan de Hullerweg).
Ik kende http://watwaswaar.nl/ helemaal niet. Ik heb verschillende kaarten op die site bekeken. De Buntmansberg zie ik nergens staan maar ik denk dat deze lag waar op diverse kaarten 'De Zoom' staat. Dat komt overeen met:
quote:
Nu, bij een mooie zonsondergang stond de Westelijke hemel in gouden gloed en de mensen aan de Zoom riepen: de barg braandt, Buntmans' barg braandt!
http://www.opbouwonline.nl/artikel.php?id=13609
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  dinsdag 6 januari 2015 @ 12:40:41 #11
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148385812
Hier is de bijzonder mooie tekening van Piet Klaasse van de Buntmansberg:

gescand uit: Sagen en Legenden van de Lage Landen
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
pi_148404484
Hier krijgt de man ook nog historisch perspectief...
http://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7917.php
pi_148404593
En in dit archief zijn (niet digitaal) de officiële documenten terug te vinden. Ofwel: op naar Arnhem?
http://www.archieven.nl/n(...)=24796590&miview=ldt
pi_148405199
quote:
14s.gif Op maandag 5 januari 2015 14:51 schreef Domnivoor het volgende:

[..]

Bedankt voor de link.
Is er meer bekend over deze Buntman? Was er een anonieme struikrover die men Buntman heeft genoemd, naar de bekende herbergier uit Nunspeet? Was het dezelfde persoon of waren ze familie? Of is het verhaal helemaal verzonnen?
ik las dat aangenomen wordt dat het broers waren, de Buntman uit Vierhouten en Nunspeet
pi_148405340
Hier een oude ansichtkaart van de rokende berg

http://www.gelderlandinbe(...)4a-acfd-9fd2a5a26581
  dinsdag 6 januari 2015 @ 21:32:54 #16
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148405694
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 21:07 schreef gerhardius het volgende:
Hier krijgt de man ook nog historisch perspectief...
http://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7917.php
5 van de 6 kinderen zijn kort na de dood/executie van hun ouders overleden ;(

Marie Jans Buntman 1667-1679
Roelof Jansen Buntman 1669-1679
Hendrikje Jans Buntman 1672-1679
Aart Jansen Buntman 1672-1747
Reintje Jans Buntman 1673-1679
Reijer Jansen Buntman 1676-1679

Ik ben benieuwd of Aart Jansen Buntman nog levende nakomelingen heeft.
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  dinsdag 6 januari 2015 @ 21:48:47 #17
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148406453
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 21:10 schreef gerhardius het volgende:
En in dit archief zijn (niet digitaal) de officiële documenten terug te vinden. Ofwel: op naar Arnhem?
http://www.archieven.nl/n(...)=24796590&miview=ldt
Uit het archiefstuk:
quote:
Eiser:
landdr. Veluwe, scholtambt Epe
Gedaagde:
1. Jan Reintjens. Buntman, waard in de Trompet bij Nunspeet, 2. zijn schoonmoeder Hermken Roeloffs., v. Elburg, 3. zijn vr. Lubbertje Aarts.
Feit:
1. moord, 2 en 3. medemedeplichtigheid. 1.: (in de gevangenis overleden) zijn lijk op een rad gelegd. 2 en 3.: worging aan een paal en voor de paal begraven.
Ja, daarvoor wil ik wel een keer naar Arnhem gaan. Ik vraag me af of Hermken Roeloffs en Lubbertje Aarts op de Buntmansberg zijn terechtgesteld. Buntman zelf in elk geval niet.
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  dinsdag 6 januari 2015 @ 23:42:09 #18
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148411293
quote:
1s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 21:23 schreef gerhardius het volgende:

[..]

ik las dat aangenomen wordt dat het broers waren, de Buntman uit Vierhouten en Nunspeet
Ah oke, brothers in crime. Dan moet er over die broer toch ook wel iets in de archieven te vinden zijn.
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
  donderdag 8 januari 2015 @ 00:26:26 #19
374695 Tjacka
#STAYSTRONGTONG
pi_148453150
Vlakbij het ronde huis dus. Wat een spannende dingen gebeuren er op de bible belt.
Götze is beter dan Berghuis - Shreyas
  donderdag 8 januari 2015 @ 12:44:13 #20
430543 Domnivoor
Ceterum censeo...
pi_148463538
quote:
99s.gif Op donderdag 8 januari 2015 00:26 schreef Tjacka het volgende:
Vlakbij het ronde huis dus. Wat een spannende dingen gebeuren er op de bible belt.
Ja, het is vlakbij elkaar:


A: de vermoedelijke locatie van herberg 'De Trompet' van Buntman.
B: Buntmansberg(?) Ik heb nog geen kaart gevonden waar de Buntmansberg op staat aangegeven maar daar ergens moet het geweest zijn. Ik heb de B bij de Industrieweg geplaatst.
C: het Ronde Huis. Hiervan hebben we uiteraard wel exacte coördinaten.
En Google heeft meteen een wandelroute geplot. Het hele stuk is binnen een uur te lopen. Misschien een idee voor een FOK!excursie? 8-)

En ja, ze hebben daar veel spannende verhalen.
Op woensdag 15 maart 2023 21:11 schreef Nova het volgende:
Aoibhin weet met haar humoristische posts vaak het gesprek luchtiger te maken
pi_148494021
Het wordt nog leuker als je verschillende sagenboeken naast elkaar gaat leggen en de verhalen daaruit gaat vergelijken. De ene auteur voegt iets aan het verhaal toe, de ander laat iets weg. Het type sage waartoe het verhaal van Buntman behoort, de zogenaamde vuurmansage is overigens niet geheel vreemd op de Veluwe: Gloeiende Gerrit van de Woeste Hoeve, Rooie Berend bij Speuld en uiteraard Jan Buntman. Ongetwijfeld zullen er nog veel meer vuurmansagen zijn, en helaas ook een groot aantal die niet meer door folkloristen zijn opgetekend.
Afgelopen zomer heb ik een aantal prachtige boekjes gevonden met Gelderse mythen en sagen, voor sommigen een aardige duit moeten neertellen, maar wat mij betreft geeft dat niets: voor mij is het goud. Een van mijn geliefde vakantiebezigheden is het bestuderen van een dergelijke sage, en dan een fietstocht ondernemen naar de plaats waar deze sage zich afspeelt. Met de sage in het achterhoofd, word je gevangen door de mystiek van de Veluwe, mijns inziens één van de mooiste streken in Nederland.
pi_148548233
quote:
0s.gif Op donderdag 8 januari 2015 12:44 schreef Domnivoor het volgende:

[..]

Ja, het is vlakbij elkaar:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
A: de vermoedelijke locatie van herberg 'De Trompet' van Buntman.
B: Buntmansberg(?) Ik heb nog geen kaart gevonden waar de Buntmansberg op staat aangegeven maar daar ergens moet het geweest zijn. Ik heb de B bij de Industrieweg geplaatst.
C: het Ronde Huis. Hiervan hebben we uiteraard wel exacte coördinaten.
En Google heeft meteen een wandelroute geplot. Het hele stuk is binnen een uur te lopen. Misschien een idee voor een FOK!excursie? 8-)

En ja, ze hebben daar veel spannende verhalen.
Ik heb ook wel eens gehoord dat de Buntmansberg (ook wel Rookende Berg genoemd) gelegen zou hebben ergens op de plek waar nu de parkeerplaats van wegrestaurant Routiers (A28) ligt.
De berg zou dan verdwenen zijn met de aanleg van de A28?

Ik xal mijn oude VVV gidsjes van de omgeving nog eens doorspitten voor kaartjes/locaties. Ik heb veel boekjes enzo. Wie weet vind ik wat.
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_148551390
Ik heb iets gevonden:

https://m.flickr.com/#/photos/60087442@N07/16060852690/

Zowel "Trompet" als "De Rookende Berg" staan hier exact op weergegeven.
A28 verhaal is dus blijkbaar niet waar, want alles ligt noordelijk van de spoorlijn!

http://www.genealogieonline.nl/genealogie-zwanepol/I7917.php

De legende kun je hier ook lezen:

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

https://m.flickr.com/phot(...)t-72157649814458100/

Het verhaal start bij de 3e link.

[ Bericht 32% gewijzigd door Toppie_ op 10-01-2015 23:56:14 ]
Het puntje van een pen, is het felste wapen dat ik ken.
Jacob Cats (1577-1660).
Want wie schrijft, die blijft !
pi_148560331
Leuk kaartje, Toppie!
Weet iemand of de heilige boom in het hendriksbos er nog staat, en waarom die boom zo heette?
http://www.qoop.nl/showimage.php?artikelID=10960462 Hier een foto van de boom

[ Bericht 26% gewijzigd door gerhardius op 11-01-2015 09:27:53 ]
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')