Ik maak voornamelijk dit soort dingen. Verder geen gekke ritmes e.d. maar omdat ik er nooit rekening mee houd dat het moet worden gespeeld met echte instrumenten zitten er wat lastige dingen in soms. Toch wil ik dat wel eens uitzoeken, al wordt het arrangement dan waarschijnlijk heel anders.quote:Op zondag 4 januari 2015 22:36 schreef starla het volgende:
[..]
Haha.
Geldt soms ook voor mij hoor, maar dat komt omdat ik ook stukken maak voor klarinet e.d.
En dat speel ik dus niet
Ik ga er nog ff naar kijken laterquote:Op maandag 5 januari 2015 08:10 schreef starla het volgende:
Kijk maar hoe ver je komt
Uitleg volgt dan wel.
Ik antwoord ook evenquote:Op maandag 5 januari 2015 07:33 schreef starla het volgende:
Die tabel is niets anders dan welke septiem-akkoorden je kunt spelen, of varianten zoals -ik zo snel voorbij zag komen- de augmented 6th chords en normale triades zonder septiem over een bepaalde trap.
Ik moet zeggen dat het er niet duidelijker op wordt zo. Als je gewoon kunt harmoniseren en je de harmonische functies weet van alle geharmoniseerde akkoorden uit een bepaalde toonladder is dat tabelletje obsoleet.
Eigenlijk een korte weergave van standaard-akkoorden en eventuele substituties zoals de augmented 6ths. Zoals bij elke samenvatting wordt veel info weggelaten en ben ik het ook niet eens waar sommige akkoorden geplaatst worden zoals die augmented 6th's die voornamelijk een predominante functie hebben.
Dus mijn vraag aan jou is: kun je harmoniseren en snap je hoe bepaalde akkoorden harmonisch fungeren in een progressie? Zo niet, dan zou ik dat tabelletje voorlopig even aan de kant schuiven. Niet om te pesten, maar om te kijken wat je niveau mbt harmonieleer exact is een aantal vragen:
1) Harmoniseer de volgende toonladder:
C D Eb F G Ab Bb
2) Welke toonladder is dit?
3) Ik speel de akkoorden CEbGBbF# - FAbCEbGb - AbCDF# - GBDGB - GCECG - GBDBF - CEGC.
4) Welke akkoorden zijn dit?
5) Akkoord 3 heeft een speciale functie en naam, akkoord 5 naar 6 heeft een speciale naam (het is een cadens). Weet je welke? En wat gebeurt er precies qua tonaliteit vanaf akkoord 5?
En wat de kut doet die F# daar nou? Met die F# probeer ik iets bereiken, wat precies?
Als je dit met 2 vingers in de neus doet, haal dan nog eens dat tabelletje erbij.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nou, ben benieuwd
-Er valt elke dag wel wat te klagen. :)
quote:Op maandag 5 januari 2015 10:46 schreef spierbal het volgende:
[..]
Ik antwoord ook eveneven mijn kennis testen.
Haha de verleiding om die spoiler te openen nuSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nou, ben benieuwdmaar zal t niet doen
Do what you love, love what you do!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dus precies wat ik zeg, ik mis hier een stuk theorie min of meer, kan het oplossen gewoon omdat ik wel weet hoe het werkt, maar ok wil juist ff het onderliggende weten erachter dat vraag ik me af.Do what you love, love what you do!
die Cm7#11 snap ik. Die fm7b9 gedeeltelijk. Wat houdt die b9 in?quote:Op maandag 5 januari 2015 12:03 schreef starla het volgende:
Nou, toonladder is idd C mineur
Harmoniseren is niets anders dan stapelen van tertsen dus C Eb G = Cm, D F Ab = Ddim etc.
De eerste 2 akkoorden zijn Cm7#11 en Fm7b9.
Dit snappen jullie?
Zo ja dan geef ik later de rest van de akkoorden; met name het 3de akkoord is 'speciaal' en leidt het slotstuk in waarin ook nog een cadens zit die veel gebruikt wordt.
Dat de 9 (vanuit F de G) een halve toon verlaagd is (Gb).quote:Op maandag 5 januari 2015 13:14 schreef spierbal het volgende:
[..]
die Cm7#11 snap ik. Die fm7b9 gedeeltelijk. Wat houdt die b9 in?
Oke, duidelijk. Dacht dat ik al een eind was toen ik wist wat septiemakkoorden warenquote:Op maandag 5 januari 2015 13:50 schreef starla het volgende:
[..]
Dat de 9 (vanuit F de G) een halve toon verlaagd is (Gb).
Je bent autodidact maar je bent het verleerd Baaj? Hoe danquote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:22 schreef BaajGuardian het volgende:
[..]
Heb ik ook gespeeld hoor.Alleen wel autodidact en zonder noten dus.. ben het nu helaas verleerd maar heb heel goed kunnen spelen.
Ik volg het mbt de akkoorden, het is simpel tellen nl om daar achter te komen.quote:Op maandag 5 januari 2015 12:03 schreef starla het volgende:
Nou, toonladder is idd C mineur
Harmoniseren is niets anders dan stapelen van tertsen dus C Eb G = Cm, D F Ab = Ddim etc.
De eerste 2 akkoorden zijn Cm7#11 en Fm7b9.
Dit snappen jullie?
Zo ja dan geef ik later de rest van de akkoorden; met name het 3de akkoord is 'speciaal' en leidt het slotstuk in waarin ook nog een cadens zit die veel gebruikt wordt.
haha het is wel typisch vak jargon hoor dit, hoewel ik er dus een deel van snap, zou je het eens kunnen illustreren met het meest simpele voorbeeld wat er op te bedenken is?quote:Op maandag 5 januari 2015 19:58 schreef starla het volgende:
Ok, om de vaart erin te houden: 4de is de dominant G majeur, 6de ook maar dan G7 voor extra resolutie naar tonica (CEGC = majeur tonaliteit, dus die vraag is ook beantwoord, de progressie gaat van mineur naar majeur. Dan houden we nog het 3de en 5de akkoord over, wat is speciaal hieraan en welke cadens vormt die 5de met de 6de. Wordt heel veel gebruikt in klassieke muziek en eigenlijk een beetje basiskennis![]()
En welke functie heeft de F# (of enharmonisch de Gb in het begin?), het 3de akkoord is cruciaal hierin.
Overigens klinkt het zo:
https://soundcloud.com/kurtkill/c-mineur-progressie
Hoe klinkt die G majeur na de eerste akkoorden, dat zegt iets over de functie van het 3de akkoord en waarom ik die F# aanhoud...
-edit-
Vanuit tonica perspectief speel ik in dat 3de akkoord:
b6 1 2 #4 ofwel Ab C D F#, wat is het interval tussen de Ab en F#? (ook altijd een leuke vraag, intervallen...de nachtmerrie van vele musici). Heb je het interval goed, dan weet je ook welk akkoord het is
En als je dat weet, weet je ook de harmonische functie, maar wellicht hoor je dat ook al. Het bereidt namelijk de G majeur voor, zoals een F mineur doet, alleen wat gepimpt om het qua geluid spannender te maken dan een normale F mineur.
Maar je dacht wel dat het C dorisch wasquote:Op maandag 5 januari 2015 20:35 schreef kree het volgende:
[..]
Ik volg het mbt de akkoorden, het is simpel tellen nl om daar achter te komen.
Zie eerdere postquote:Op maandag 5 januari 2015 20:35 schreef kree het volgende:
Meer interessant is dus inderdaad het deel dat die dus speciaal zijn en ergens toe leiden, daar ben ik vooral benieuwd naar
Waar wil je een voorbeeld van?quote:Op maandag 5 januari 2015 20:38 schreef kree het volgende:
[..]
haha het is wel typisch vak jargon hoor dit, hoewel ik er dus een deel van snap, zou je het eens kunnen illustreren met het meest simpele voorbeeld wat er op te bedenken is?
Nou kijk, zal het anders uitleggen, kijk het spelen en uitzoeken van akkoorden is allemaal niet een probleem voor mij.quote:
Ja ok, geen probleem. Ik kan je dan stap voor stap zeggen wat ik precies doe en welke harmonische functies ik toe pas.quote:Op maandag 5 januari 2015 21:06 schreef kree het volgende:
mss heb ik nog wel wat namelijk, maar ok dan zal ik het eens posten als alleen melodie lijn op noten en dan zou ik graag eens zien wat dus de beste optie is als akkoorden erbij (ik heb die natuurlijk) maar ok bedoel meer van dat het dus niet de uitdaging is om het meest rare en gekke versie ervan te maken, maar een logische versie die makkelijk te volgen is en die goed klinkt, en dan daarbij de hele theorie erachter van waarom enzo dat akkoord.
Dat is veel werk, weet ik, dus ok je moet maar zeggen of je er zin in hebtdenk dat het wel helpt dan namelijk
Ok duidelijk, nou dat volgt nog dan, ik zal wel wat opzoeken.quote:Op maandag 5 januari 2015 21:25 schreef starla het volgende:
[..]
Ja ok, geen probleem. Ik kan je dan stap voor stap zeggen wat ik precies doe en welke harmonische functies ik toe pas.
Maar let wel: er is niet zoiets als beste optie. Beauty is in the eye of the beholder
geheugenproblemen, en dat het meer code door repetitie was dan compositie destijds.quote:Op maandag 5 januari 2015 18:42 schreef Stratman het volgende:
[..]
Je bent autodidact maar je bent het verleerd Baaj? Hoe dan
dit gaat mij dus echt ver de pet boven, maar zeer interresant! Hoelang heb je trouwens aan het conservatorium gezet?quote:Op dinsdag 6 januari 2015 07:49 schreef starla het volgende:
De resterende antwoorden:
Het interval tussen Ab en F# is een vermeerderde 6 of augmented 6 interval, dus het akkoord is een augmented 6th en in dit geval met een D (2) erbij wat de Franse variant is (wat je zou kunnen noteren als Fr+6).
De harmonische functie is vaak, maar niet altijd, de predominant, het leidt dus de dominant in. Alleen heeft een augmented 6th veel meer intrinsieke spanning dan een simpele iv of IV.
En dat is het doel geweest van die F# in Cm7#11 en enharmonisch de F# in Fm7b9 om een coherente harmonische structuur te bieden (anders komt die F# in de Fr+6 uit het niets en kan de luisteraar dus wat afschrikken). Tevens is het de leidtoon naar G waardoor de G majeur bijna als 'af' klinkt en de tonica lijkt. Maar dat wil ik niet dus ga ik subtiel naar de C middels een 'cadential 6/4' (tonica in 2de inversie > dominant > tonica). Doordat de tonica in 2de inversie is, heb je G als bastoon zoals in de dominant daarvoor en daarna wat een geleidelijke overgang geeft naar het uiteindelijke slotakkoord C majeur (wat je zou kunnen beschouwen als een Picardische terts). De cadential 6/4 is vrij basic en ontiegelijk veel gebruikt door klassieke componisten. Moet wel onderdeel zijn van je kennis mbt harmonieleer, dus bij dezen![]()
Dus al met al hebben we een stuk in C mineur met akkoorden: Cm7#11 - Fm7b9 - Fr+6 - G - C6/4 - G7 - C.
Als je het qua harmonische functies op de operatietafel legt en ontleedt zie je eigenlijk dat de hele progressie niets anders is dan een variant van een simpele i - iv - V of in majeur de ons aller bekende I - IV - V
Iets minder dan een jaar.quote:Op dinsdag 6 januari 2015 13:55 schreef spierbal het volgende:
[..]
dit gaat mij dus echt ver de pet boven, maar zeer interresant! Hoelang heb je trouwens aan het conservatorium gezet?
Ja hoor. Altijd al into theorie geweest al vanaf m'n 16de ofzo want had toen een gitaarleraar die dat leuk bracht en mij enthousiasmeerde.quote:Op dinsdag 6 januari 2015 18:03 schreef spierbal het volgende:
[..]
maar de theorie kende je ook al deels daarvoor?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 28% gewijzigd door kree op 07-01-2015 21:49:47 ]Do what you love, love what you do!
Ok nou leg die eens verder uit, bedoel de noot is hetzelfde dus.quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:00 schreef starla het volgende:
En dat bedoel ik dus haha; C# en Db zijn niet hetzelfde anders heetten ze beiden wel C#. Ze hebben dezelfde frequenties, maar dat maakt het niet dezelfde noot.
Een C#, waar noteer je die bijvoorbeeld in je partituur? (meerdere opties, maar noem maar ergens).
Spijker op z'n kop. Daarom moet je ook voorafaan beginnen, bij het alfabet voordat je boeken leert schrijven.quote:Op woensdag 7 januari 2015 21:43 schreef kree het volgende:
Nou het probleem is dus, als je het zoekt op internet dan wordt je er in gegooid ergens halverwege, ik loop daar dan tegen aan omdat ik de basis mis enzo, kijk kopieren kunnen we allemaal, maar dan snap je het gewoon nog niet.
helemaal mee eensquote:Op woensdag 7 januari 2015 22:10 schreef starla het volgende:
[..]
Spijker op z'n kop. Daarom moet je ook voorafaan beginnen, bij het alfabet voordat je boeken leert schrijven.
Op internet wordt vaak een bepaald onderwerp behandeld zonder diepgang. Zelfs in veel boeken gebeurt dit. Zoals je vroeger op school woorden Frans moest stampen...prima. De grammatica (analoog aan harmonieleer) leerde je pas ook veel later.
Zo moet je het met muziektheorie ook zien. Eerst de basics erin stampen en dan leren toe te passen. En niet eerst toepassen en dan leren wat je überhaupt eigenlijk toepast. Harmonieleer is geen kattepis. Daar komt veel basale kennis bij kijken en als je die al niet weet, loop je vast
quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:04 schreef kree het volgende:
[..]
Ok nou leg die eens verder uit, bedoel de noot is hetzelfde dus.
Een interval is er niet tussen, de verdere theorie is anders dat snap ik wel.
En hoe ik het zou noteren, waar ie hoort in de notenbalk, t kan dus een D zijn of een C maar dat hangt van de toonsoort af, of noem t t voorschrift met mollen en kruizen, tenzij t een speciale noot is die toevallig verhoogt of verlaagd is.
Simpel voorbeeldje?
Nee, maar we hebben het hier ook niet over hoe goed je gitaar kunt spelen, hoeveel CD's je hebt uitgebracht en hoe creatief je bent. We hebben het hier over muziektheorie, daar staat los van hoe goed je bent als muzikant.quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:15 schreef kree het volgende:
Beide methodes maken je geen slechtere of betere muzikant trouwens.
Maar ok voor mij zelf, zoek ik wel meer de theorie er achter eigenlijk omdat ik denk dat het handig is gewoon.
Ja in noten wel, maar als ik nou een gewoon akkoord erop bouw dan blijft het hetzelfde, meer uitleg graagquote:Op woensdag 7 januari 2015 22:15 schreef starla het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
De eerste noot is een C#, akkoord?
De tweede noot is een Db, akkoord?
Staan ze op dezelfde hoogte, of zie je een hoogteverschil (interval) tussen deze twee noten?
Je mag eerst zeggen welk interval het isquote:Op woensdag 7 januari 2015 22:18 schreef kree het volgende:
[..]
Ja in noten wel, maar als ik nou een gewoon akkoord erop bij dan blijft het hetzelfde, meer uitleg graag
Simpel gezien, ik zie t als een halve noot verschil, ik heb dus ook vaak in partituren dan maar een simpele versie erbij geschreven, gewoon omdat t makkelijker is dan voor mij om te spelen, dat is muziektechnisch onwijs fout, iedereen zou me ophangen daarom die muziektheorie goed kent nl.quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:19 schreef starla het volgende:
[..]
Je mag eerst zeggen welk interval het is
Ik snap t niet, of ik nou een toonladder begin gewoon chromatisch van C# of Db, komt t zelfde uit, dan moet t dus met context te maken hebben ik zie dit ff echt niet hoor nuquote:Op woensdag 7 januari 2015 22:25 schreef starla het volgende:
Nee, een halve noot verschil is C# en D en dus niet C# en Db. Het interval tussen een C# en een D# is een grote secunde, wat is dan het interval tussen een C# en een D en een C# en een Db?
C# en D is halfquote:Op woensdag 7 januari 2015 22:25 schreef starla het volgende:
Nee, een halve noot verschil is C# en D en dus niet C# en Db. Het interval tussen een C# en een D# is een grote secunde, wat is dan het interval tussen een C# en een D en een C# en een Db?
Het is een heel goed boek. Er zit ook een CD bij met luistervoorbeelden. Waarschijnlijk zal er later teruggekomen worden op wat jij uitlegt.quote:Op woensdag 7 januari 2015 19:48 schreef starla het volgende:
Mij lijkt het toch niet zo'n geweldig boek als zoiets niet wordt uitgelegd haha
Die eerste duidelijk, maar die laatste verminderen secunde, vanaf wat als je uit C?quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:38 schreef starla het volgende:
C# en D# is een grote secunde = hele toon verschil
C# en D is een kleine secunde = halve toon verschil
C# en Db is een verminderde secunde = geen toon verschil
Dat hoor ik vaker inderdaad en dat is dus het verschil tussen harmonieleer en strikte theorie, dat je overlap begint te merken tussen theorie en praktijk.quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:42 schreef Pulzzar het volgende:
Over mijn vraag. Als ik die luistervoorbeelden hoor, klopt het wel. Maar het staat zo in contrast met wat ik voorheen kende.
Wat ik in post 129 schreef: dat je allemaal over hetzelfde praat. Je 'hoort' geen verschil, maar dat zijn de conventies waar je je aan moet houden. Net zoals we in het Nederlands een hond een hond noemen en geen woefwafvierpootbeest. Dat is gewoon niet de conventie, that's all.quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:44 schreef kree het volgende:
En het nut daar dus van dan? want snap wel wat je nu zegt, hoe pas je dit toe dan in theorie en praktijk?
Uitleg? mss is nog een handige vader jakob etc die ken iedereen, hoe werkt dat en hoe kan het anders op basis van theoriequote:Op woensdag 7 januari 2015 23:02 schreef starla het volgende:
[..]
Wat ik in post 129 schreef: dat je allemaal over hetzelfde praat. Je 'hoort' geen verschil, maar dat zijn de conventies waar je je aan moet houden. Net zoals we in het Nederlands een hond een hond noemen en geen woefwafvierpootbeest. Dat is gewoon niet de conventie, that's all.
Hoe bedoel je precies?quote:Op woensdag 7 januari 2015 23:04 schreef kree het volgende:
[..]
Uitleg? mss is nog een handige vader jakob etc die ken iedereen, hoe werkt dat en hoe kan het anders op basis van theorie
vader jakob harmoniseren en uitwerken in akkoorden ok kennen we allemaal begint vanaf Cquote:
Ah ok, dus de melodie van vader Jakob met daaronder een niet te ingewikkelde harmonie waarbij ik stap voor stap aangeef waarom ik het akkoord kies en wat de harmonische functies zijn?quote:Op woensdag 7 januari 2015 23:13 schreef kree het volgende:
[..]
vader jakob harmoniseren en uitwerken in akkoorden ok kennen we allemaal begint vanaf C
iedereen die piano speelt kent die denk, want tis wel t eerste wat iedereen doet als kind en een piano, hoe werken we dit uit tot t volgende niveau logisch en begrijpelijk en leuk??
Jaaaah graag, het gaat niet om t liedje perce, maar dit is een simpele melodie.quote:Op woensdag 7 januari 2015 23:17 schreef starla het volgende:
[..]
Ah ok, dus de melodie van vader Jakob met daaronder een niet te ingewikkelde harmonie waarbij ik stap voor stap aangeef waarom ik het akkoord kies en wat de harmonische functies zijn?
Prima, doe ik morgen wel ff, nu slapie tijdquote:Op woensdag 7 januari 2015 23:19 schreef kree het volgende:
[..]
Jaaaah graag, het gaat niet om t liedje perce, maar dit is een simpele melodie.
Zal er zelf ook nog ff wat op bedenken en kijken dan wat t verschil is.
Topper thxquote:Op woensdag 7 januari 2015 23:20 schreef starla het volgende:
[..]
Prima, doe ik morgen wel ff, nu slapie tijd
hahaquote:Op woensdag 7 januari 2015 23:17 schreef starla het volgende:
[..]
Ah ok, dus de melodie van vader Jakob met daaronder een niet te ingewikkelde harmonie waarbij ik stap voor stap aangeef waarom ik het akkoord kies en wat de harmonische functies zijn?
-edit- dank voor de nootjes, ik was er anders niet uitgekomen
Ja thanks, van die boeken ben ik onderhand niet zo fan meer van, t geeft wel nuttige info nl, maar volg t niet, dit is simpeler, kan je nu al vertellen dat liedje zou voor t merendeel C zijn dus, maar ok dat wordt wel heel saai/quote:Op donderdag 8 januari 2015 01:06 schreef spierbal het volgende:
[..]
haha
Btw in het boek muziektheorie voor dummies staat er aardig uitgelegd wat al die intervallen zijn met verminderde secunde, overmatig, reine etc.
Begint trouwens vanaf de basis.
Is wel een kijkje waard kree.
tsja ik probeer je niet over te halen, maar als je die dingen via internet opzoekt krijg je een vluchtig antwoord, blijft niet hangen. Geen idee in hoeverre je het nodig hebt. Maar vanuit dat boek heb ik aardig wat kennis in de theorie erachter vergaard, en gaat ook rustig stap voor stap.quote:Op donderdag 8 januari 2015 03:36 schreef kree het volgende:
[..]
Ja thanks, van die boeken ben ik onderhand niet zo fan meer van, t geeft wel nuttige info nl, maar volg t niet, dit is simpeler, kan je nu al vertellen dat liedje zou voor t merendeel C zijn dus, maar ok dat wordt wel heel saai/
Moet beter kunnen
C5-G zou ik dus doen het hele nr als ik voor t blok gezet wordt om te begeleiden enzo. (zal niet de eerstw keer zijn)
dit is wel een voorbeeld, maar er zijn veel zelfde situaties die ik soms dus ook moet begeleiden voor veel man, maar ben nou benieuwd kan het met theorie en wat komt daar nou uit, of hoe vindt ik t zelf uit normaal, wat trouwens wel werkt hoor, maar ik wil het snappen ook, heb het idee nl dat ik t wel goed doe alleen snap t niet.
Voor dummies klinkt altijd een beetje denigrerend, maar begint écht helemaal bij het begin en kan absoluut geen kwaad. Dat legt iig een goede basis die je kunt uitbouwen met boeken en sites die meer diepgang bieden.quote:Op donderdag 8 januari 2015 01:06 schreef spierbal het volgende:
[..]
haha
Btw in het boek muziektheorie voor dummies staat er aardig uitgelegd wat al die intervallen zijn met verminderde secunde, overmatig, reine etc.
Begint trouwens vanaf de basis.
Is wel een kijkje waard kree.
quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:38 schreef starla het volgende:
C# en Db is een verminderde secunde = geen toon verschil
Ze hebben niet dezelfde frequentie, alleen op instrumenten met een getempereerde stemming is dat zo. Daarbij is het interval tussen C# en Db enharmonisch ook een reine prime, niet alleen verminderde secunde.quote:Op woensdag 7 januari 2015 22:00 schreef starla het volgende:
En dat bedoel ik dus haha; C# en Db zijn niet hetzelfde anders heetten ze beiden wel C#. Ze hebben dezelfde frequenties, maar dat maakt het niet dezelfde noot.
Wat? leg eens uit, een C# of Db is precies t zelfde hoor qua freq bij mij hoor ik volg dit totaal niet nu.quote:Op donderdag 8 januari 2015 17:01 schreef samthegreat5 het volgende:
[..]
[..]
Ze hebben niet dezelfde frequentie, alleen op instrumenten met een getempereerde stemming is dat zo. Daarbij is het interval tussen C# en Db enharmonisch ook een reine prime, niet alleen verminderde secunde.
Hehe...ad remquote:Op donderdag 8 januari 2015 17:01 schreef samthegreat5 het volgende:
[..]
[..]
Ze hebben niet dezelfde frequentie, alleen op instrumenten met een getempereerde stemming is dat zo. Daarbij is het interval tussen C# en Db enharmonisch ook een reine prime, niet alleen verminderde secunde.
Huehue, was ook flauw van me.quote:Op donderdag 8 januari 2015 18:09 schreef starla het volgende:
[..]
Hehe...ad rem
Maar ik ging vanzelfsprekend uit van een gelijkzwevende stemming (dus de 12 TET) en geen reine stemming (welke vorm dan ook)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |