ik speel em wel en neem op met mn lowfi camera moment, speel het exact hetzelfde hoor.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 21:10 schreef starla het volgende:
[..]
Nee ook niet
Hou maar op, plaats die tab later wel
hahaha wat gebeurde dr hier ff zo net?quote:Op zaterdag 3 januari 2015 20:41 schreef BaajGuardian het volgende:
600666~600669~06666~0666.10~006898~080660 etc begin
ritme duurt me te lang ik deed alleen even de plaatsing in eadgba stemming in eerste ooropslag.
(ondertussen ff wat geedit)
(kan het al naspelen iig)
oh en for the record ,dit soort dingen maak ik onder andere zelf:
http://www.newgrounds.com/audio/listen/600055
http://www.newgrounds.com/audio/listen/596768
(kan ik ook op gitaar spelen maar heb geen microfoon nog om gitaardingen op te nemen)
probeerde even de fingerplaatsingen op te schrijven in tabvorm.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:17 schreef kree het volgende:
[..]
hahaha wat gebeurde dr hier ff zo net?
Ik begrijp gitaristen dingen, maar wtf ik snap daar da n dus nik van
ja meteen na een paar keer luisteren he. daar ging het om toch?quote:Op zaterdag 3 januari 2015 21:31 schreef starla het volgende:
Close, doch niet 'perfect', maar dat geeft niets want niemand is perfect
ah zo qua gitaar weet ik niks, dus laat t maar aan anderenquote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:17 schreef BaajGuardian het volgende:
[..]
probeerde even de fingerplaatsingen op te schrijven in tabvorm.
Wat speelde jij dan? orgel (aan de post over in een kerkje spelen afgeleid) ?quote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:19 schreef kree het volgende:
[..]
ah zo qua gitaar weet ik niks, dus laat t maar aan anderen
piano, beetje klassiek geschoold en daarna verder met bandjes en meer akkoord werk enzoquote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:20 schreef BaajGuardian het volgende:
[..]
Wat speelde jij dan? orgel (aan de post over in een kerkje spelen afgeleid) ?
Vind ik overigens een fantastisch instrument (kan ook niet anders want ik heb veel bach gestudeerd)
Heb ik ook gespeeld hoor.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:22 schreef kree het volgende:
[..]
piano, beetje klassiek geschoold en daarna verder met bandjes en meer akkoord werk enzo
daar ben ik t mee eens, hetzelfde als dat je dus niet perse de theorie hoeft te kennen om goed te zijn.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:22 schreef BaajGuardian het volgende:
[..]
Heb ik ook gespeeld hoor.Alleen wel autodidact en zonder noten dus.. ben het nu helaas verleerd maar heb heel goed kunnen spelen.
(toch is het handig om veel instrumenten te kennen qua wat ze wel en niet kunnen doen wanneer je ze gebruikt bij componeren etc, dus heeft het me toch wat opgebracht)
ging mij meer om dat ik ook de muziek van anderen veel makkelijker zou kunnen spelen dan dat ik eerst mn aandacht(waar ik al een stoornis aan heb) moet leggen en op mn gehoor alles moet zitten opzoeken.quote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:27 schreef kree het volgende:
[..]
daar ben ik t mee eens, hetzelfde als dat je dus niet perse de theorie hoeft te kennen om goed te zijn.
Het helpt wel dus om het te weten, althans dat denk ik
Maar niet perfect, daar ging het omquote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:18 schreef BaajGuardian het volgende:
[..]
ja meteen na een paar keer luisteren he. daar ging het om toch?
geen id wat dat woord betekend, ik heb nu al letterlijk 4 uur lang dat 2e nummer dat ik van mezelf postte op repeat op koptelefoon trouwens, ik ben volgens mij echt een muziekhoofd soms. (tevens biertje)quote:Op zaterdag 3 januari 2015 23:33 schreef starla het volgende:
[..]
Maar niet perfect, daar ging het omJe bent nogal dol op superlatieven merk ik
1 2 3 4 5 6 | e|--6--8--6--9--6----| B|--6--6--7--7--6--6-| G|--6--6--6--6--8--0-| D|--6--6--8--8--6--7-| A|--8--8--6--6-----8-| E|--6--6-------------| |
nou het staat online, maar ok per ongeluk is de dominee dr mic niet uit gezet, humor dat wel, maar ok t geeft dus niet echt een goed beeld ervan, maar linkje mag je hebben hoor als je wilquote:
Ik kan mijn eigen composities bij langer na niet spelen en kan toch wel aardig gitaar spelen.quote:Op zondag 4 januari 2015 00:15 schreef starla het volgende:
Heeft vooral weer te maken dat je niet weet welke akkoorden voor de hand liggen...
Maar daar is dit topic ook voor!
En waarom neem je gewoon niet eens gitaarles? Is het niet frustrerend dat je haast je eigen composities niet kunt spelen vanwege gebrek aan techniek?
Haha.quote:Op zondag 4 januari 2015 22:00 schreef boem-dikkie het volgende:
[..]
Ik kan mijn eigen composities bij langer na niet spelen en kan toch wel aardig gitaar spelen.
Ik maak voornamelijk dit soort dingen. Verder geen gekke ritmes e.d. maar omdat ik er nooit rekening mee houd dat het moet worden gespeeld met echte instrumenten zitten er wat lastige dingen in soms. Toch wil ik dat wel eens uitzoeken, al wordt het arrangement dan waarschijnlijk heel anders.quote:Op zondag 4 januari 2015 22:36 schreef starla het volgende:
[..]
Haha.
Geldt soms ook voor mij hoor, maar dat komt omdat ik ook stukken maak voor klarinet e.d.
En dat speel ik dus niet
Ik ga er nog ff naar kijken laterquote:Op maandag 5 januari 2015 08:10 schreef starla het volgende:
Kijk maar hoe ver je komt
Uitleg volgt dan wel.
Ik antwoord ook evenquote:Op maandag 5 januari 2015 07:33 schreef starla het volgende:
Die tabel is niets anders dan welke septiem-akkoorden je kunt spelen, of varianten zoals -ik zo snel voorbij zag komen- de augmented 6th chords en normale triades zonder septiem over een bepaalde trap.
Ik moet zeggen dat het er niet duidelijker op wordt zo. Als je gewoon kunt harmoniseren en je de harmonische functies weet van alle geharmoniseerde akkoorden uit een bepaalde toonladder is dat tabelletje obsoleet.
Eigenlijk een korte weergave van standaard-akkoorden en eventuele substituties zoals de augmented 6ths. Zoals bij elke samenvatting wordt veel info weggelaten en ben ik het ook niet eens waar sommige akkoorden geplaatst worden zoals die augmented 6th's die voornamelijk een predominante functie hebben.
Dus mijn vraag aan jou is: kun je harmoniseren en snap je hoe bepaalde akkoorden harmonisch fungeren in een progressie? Zo niet, dan zou ik dat tabelletje voorlopig even aan de kant schuiven. Niet om te pesten, maar om te kijken wat je niveau mbt harmonieleer exact is een aantal vragen:
1) Harmoniseer de volgende toonladder:
C D Eb F G Ab Bb
2) Welke toonladder is dit?
3) Ik speel de akkoorden CEbGBbF# - FAbCEbGb - AbCDF# - GBDGB - GCECG - GBDBF - CEGC.
4) Welke akkoorden zijn dit?
5) Akkoord 3 heeft een speciale functie en naam, akkoord 5 naar 6 heeft een speciale naam (het is een cadens). Weet je welke? En wat gebeurt er precies qua tonaliteit vanaf akkoord 5?
En wat de kut doet die F# daar nou? Met die F# probeer ik iets bereiken, wat precies?
Als je dit met 2 vingers in de neus doet, haal dan nog eens dat tabelletje erbij.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nou, ben benieuwd
-Er valt elke dag wel wat te klagen. :)
quote:Op maandag 5 januari 2015 10:46 schreef spierbal het volgende:
[..]
Ik antwoord ook eveneven mijn kennis testen.
Haha de verleiding om die spoiler te openen nuSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Nou, ben benieuwdmaar zal t niet doen
Do what you love, love what you do!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Dus precies wat ik zeg, ik mis hier een stuk theorie min of meer, kan het oplossen gewoon omdat ik wel weet hoe het werkt, maar ok wil juist ff het onderliggende weten erachter dat vraag ik me af.Do what you love, love what you do!
die Cm7#11 snap ik. Die fm7b9 gedeeltelijk. Wat houdt die b9 in?quote:Op maandag 5 januari 2015 12:03 schreef starla het volgende:
Nou, toonladder is idd C mineur
Harmoniseren is niets anders dan stapelen van tertsen dus C Eb G = Cm, D F Ab = Ddim etc.
De eerste 2 akkoorden zijn Cm7#11 en Fm7b9.
Dit snappen jullie?
Zo ja dan geef ik later de rest van de akkoorden; met name het 3de akkoord is 'speciaal' en leidt het slotstuk in waarin ook nog een cadens zit die veel gebruikt wordt.
Dat de 9 (vanuit F de G) een halve toon verlaagd is (Gb).quote:Op maandag 5 januari 2015 13:14 schreef spierbal het volgende:
[..]
die Cm7#11 snap ik. Die fm7b9 gedeeltelijk. Wat houdt die b9 in?
Oke, duidelijk. Dacht dat ik al een eind was toen ik wist wat septiemakkoorden warenquote:Op maandag 5 januari 2015 13:50 schreef starla het volgende:
[..]
Dat de 9 (vanuit F de G) een halve toon verlaagd is (Gb).
Je bent autodidact maar je bent het verleerd Baaj? Hoe danquote:Op zaterdag 3 januari 2015 22:22 schreef BaajGuardian het volgende:
[..]
Heb ik ook gespeeld hoor.Alleen wel autodidact en zonder noten dus.. ben het nu helaas verleerd maar heb heel goed kunnen spelen.
Ik volg het mbt de akkoorden, het is simpel tellen nl om daar achter te komen.quote:Op maandag 5 januari 2015 12:03 schreef starla het volgende:
Nou, toonladder is idd C mineur
Harmoniseren is niets anders dan stapelen van tertsen dus C Eb G = Cm, D F Ab = Ddim etc.
De eerste 2 akkoorden zijn Cm7#11 en Fm7b9.
Dit snappen jullie?
Zo ja dan geef ik later de rest van de akkoorden; met name het 3de akkoord is 'speciaal' en leidt het slotstuk in waarin ook nog een cadens zit die veel gebruikt wordt.
haha het is wel typisch vak jargon hoor dit, hoewel ik er dus een deel van snap, zou je het eens kunnen illustreren met het meest simpele voorbeeld wat er op te bedenken is?quote:Op maandag 5 januari 2015 19:58 schreef starla het volgende:
Ok, om de vaart erin te houden: 4de is de dominant G majeur, 6de ook maar dan G7 voor extra resolutie naar tonica (CEGC = majeur tonaliteit, dus die vraag is ook beantwoord, de progressie gaat van mineur naar majeur. Dan houden we nog het 3de en 5de akkoord over, wat is speciaal hieraan en welke cadens vormt die 5de met de 6de. Wordt heel veel gebruikt in klassieke muziek en eigenlijk een beetje basiskennis![]()
En welke functie heeft de F# (of enharmonisch de Gb in het begin?), het 3de akkoord is cruciaal hierin.
Overigens klinkt het zo:
https://soundcloud.com/kurtkill/c-mineur-progressie
Hoe klinkt die G majeur na de eerste akkoorden, dat zegt iets over de functie van het 3de akkoord en waarom ik die F# aanhoud...
-edit-
Vanuit tonica perspectief speel ik in dat 3de akkoord:
b6 1 2 #4 ofwel Ab C D F#, wat is het interval tussen de Ab en F#? (ook altijd een leuke vraag, intervallen...de nachtmerrie van vele musici). Heb je het interval goed, dan weet je ook welk akkoord het is
En als je dat weet, weet je ook de harmonische functie, maar wellicht hoor je dat ook al. Het bereidt namelijk de G majeur voor, zoals een F mineur doet, alleen wat gepimpt om het qua geluid spannender te maken dan een normale F mineur.
Maar je dacht wel dat het C dorisch wasquote:Op maandag 5 januari 2015 20:35 schreef kree het volgende:
[..]
Ik volg het mbt de akkoorden, het is simpel tellen nl om daar achter te komen.
Zie eerdere postquote:Op maandag 5 januari 2015 20:35 schreef kree het volgende:
Meer interessant is dus inderdaad het deel dat die dus speciaal zijn en ergens toe leiden, daar ben ik vooral benieuwd naar
Waar wil je een voorbeeld van?quote:Op maandag 5 januari 2015 20:38 schreef kree het volgende:
[..]
haha het is wel typisch vak jargon hoor dit, hoewel ik er dus een deel van snap, zou je het eens kunnen illustreren met het meest simpele voorbeeld wat er op te bedenken is?
Nou kijk, zal het anders uitleggen, kijk het spelen en uitzoeken van akkoorden is allemaal niet een probleem voor mij.quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |