abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 29 december 2014 @ 17:09:28 #201
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148101538
Kom morgen even terug op het recept
Ik heb zelf deze brander
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148138552
Piet heb jij een super perfect oliebollenrecept? Ik heb helaas geen frietpan dus het zal olie in een pan gieten worden helaas...

Ik zat eraan te denken om er bier in te doen, zodat je een wat complexere smaak krijgt, dit wordt sowieso soms ook wel gedaan bij oliebollen.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_148221214
Ik moet er net ineens aan denken. Wij hadden met kerst een assortiment van wild gegeten. Wilde eend (filet) had ik er ook bij gekocht. Alleen vond mijn vriend een gek balletje in zijn stukje, in zijn mond. Beet hij best hard kp dus best wel wat pijn. Had het even geinspecteerd en het leek op een loden of ijzeren balletje. Heb jij enig idee wat dat kon zijn? Morgen bellen we even naar die slager.
pi_148221270
quote:
0s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:45 schreef emmyemmy het volgende:
Ik moet er net ineens aan denken. Wij hadden met kerst een assortiment van wild gegeten. Wilde eend (filet) had ik er ook bij gekocht. Alleen vond mijn vriend een gek balletje in zijn stukje, in zijn mond. Beet hij best hard kp dus best wel wat pijn. Had het even geinspecteerd en het leek op een loden of ijzeren balletje. Heb jij enig idee wat dat kon zijn? Morgen bellen we even naar die slager.
Ja, de kogel die de eend de nek om heeft gedraaid. Dat is niet zo vreemd in wild hoor :D
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  donderdag 1 januari 2015 @ 17:48:01 #205
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148221281
quote:
0s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:45 schreef emmyemmy het volgende:
Ik moet er net ineens aan denken. Wij hadden met kerst een assortiment van wild gegeten. Wilde eend (filet) had ik er ook bij gekocht. Alleen vond mijn vriend een gek balletje in zijn stukje, in zijn mond. Beet hij best hard kp dus best wel wat pijn. Had het even geinspecteerd en het leek op een loden of ijzeren balletje. Heb jij enig idee wat dat kon zijn? Morgen bellen we even naar die slager.
Hagel, daarmee is de wilde eend geschoten.
Is bismuth tegenwoordig, lood mag niet meer.
Is normaal bij geschoten wild
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148221301
quote:
0s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:47 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ja, de kogel die de eend de nek om heeft gedraaid. Dat is niet zo vreemd in wild hoor :D
Zoiets dacht ik al, maar ik wist niet of het echt wild wild was, zegmaar :P
pi_148221323
quote:
1s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hagel, daarmee is de wilde eend geschoten.
Is bismut tegenwoordig, lood mag niet meer
Oke, is het het waard om te bellen of gebeurt dat wel vaker? Is verder niet gevaarlijk ofzo?
  donderdag 1 januari 2015 @ 17:49:36 #208
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148221336
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 14:21 schreef sirdanilot het volgende:
Piet heb jij een super perfect oliebollenrecept? Ik heb helaas geen frietpan dus het zal olie in een pan gieten worden helaas...

Ik zat eraan te denken om er bier in te doen, zodat je een wat complexere smaak krijgt, dit wordt sowieso soms ook wel gedaan bij oliebollen.
Nee ik bak nooit oliebollen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 1 januari 2015 @ 17:50:40 #209
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148221370
quote:
1s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:49 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Oke, is het het waard om te bellen of gebeurt dat wel vaker? Is verder niet gevaarlijk ofzo?
Nee, niet gevaarlijk anders dan dat je er een niet al te stevige kies op zou kunnen breken, en is volkomen normaal bij wild.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 1 januari 2015 @ 17:51:46 #210
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148221406
quote:
1s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:48 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Zoiets dacht ik al, maar ik wist niet of het echt wild wild was, zegmaar :P
Eigelijk vind ik dat alleen wild wild, wild zou mogen heten en kweek niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148221434
quote:
1s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eigelijk vind ik dat alleen wild wild, wild zou mogen heten en kweek niet.
Ik kocht ooit een wildgourmet bij de keurslager, dat was zeker geen echt wild. Dit jaar een andere slager dus geprobeerd en het vlees was erg goed :) was wel even verbaasd dat alles bevroren was, maar dat is verder toch gewoon normaal?
  donderdag 1 januari 2015 @ 18:47:00 #212
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148222835
Ik koop mijn wild ook gewoon geportioneerd en gevroren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148222913
Dan zal ik deze slager zeker onthouden :9 leuk winkeltje ook
  Moderator donderdag 1 januari 2015 @ 20:33:38 #214
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_148225943
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 december 2014 14:21 schreef sirdanilot het volgende:
Piet heb jij een super perfect oliebollenrecept? Ik heb helaas geen frietpan dus het zal olie in een pan gieten worden helaas...

Ik zat eraan te denken om er bier in te doen, zodat je een wat complexere smaak krijgt, dit wordt sowieso soms ook wel gedaan bij oliebollen.
Zeer grote kans dat het poedersuiker na de maaltijd is. Ik gebruik een recept van Wikibooks, Google op ' oliebollen' en 'wikibooks'. Ik vervang ongeveer de helft van de melk door bier en in plaats van margarine gebruik ik uiteraard boter!

Bakken doe ik in arachide olie.


quote:
1s.gif Op donderdag 1 januari 2015 17:51 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eigelijk vind ik dat alleen wild wild, wild zou mogen heten en kweek niet.
Inderdaad!
Kranplätze müssen verdichtet sein
  donderdag 1 januari 2015 @ 20:37:36 #215
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_148226077
Piet, ik heb 2 kg hert gekregen, welk deel is helemaal onbekend. vast niet de beste stukken wat die houdt de jager/slager zelf natuurlijk .
Als biefstukje aanbraden lukt toch altijd wel met een puur stuk wild? Of moet ik er toch wat anders van maken?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  donderdag 1 januari 2015 @ 21:04:25 #216
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148227112
quote:
0s.gif Op donderdag 1 januari 2015 20:37 schreef uniekhoorn het volgende:
Piet, ik heb 2 kg hert gekregen, welk deel is helemaal onbekend. vast niet de beste stukken wat die houdt de jager/slager zelf natuurlijk .
Als biefstukje aanbraden lukt toch altijd wel met een puur stuk wild? Of moet ik er toch wat anders van maken?
Probeer een stuk te bakken als biefstuk, als het niet als biefstuk eetbaar is, braad het vlees en stoof het daarna in rode wijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 2 januari 2015 @ 16:07:57 #217
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_148245814
Heeft iemand hier een recept voor een echt lekkere aardappelpuree?
Spoilers!
  vrijdag 2 januari 2015 @ 16:19:47 #218
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_148246233
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 16:07 schreef Lucky_Strike het volgende:
Heeft iemand hier een recept voor een echt lekkere aardappelpuree?
melk, koffiemelk, schep grove mosterd, beetje kaas, verse nootmuskaat en gedroogde peterselie en bieslook.
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  vrijdag 2 januari 2015 @ 17:48:10 #219
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148249552
Belangrijkste is lekkere, kruimige aardappelen te vinden. Die gaar te stomen of koken, daarna nog even met een theedoek tussen pan en deksel 5 minuten laten uitstomen. Door een pureeknijper halen, dan warme (!) melk erdoor. Eventueel nog een klont boter of een eierdooier.
Op smaak met peper, zout.

Dan is ie al lekker. Kan inderdaad ook mosterd door. Of lente-uitjes. Of kaas of weet ik veel, maar de basis is een goeie aardappel.
  vrijdag 2 januari 2015 @ 18:15:06 #220
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_148250667
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 januari 2015 17:48 schreef RobinOok het volgende:
Belangrijkste is lekkere, kruimige aardappelen te vinden. Die gaar te stomen of koken, daarna nog even met een theedoek tussen pan en deksel 5 minuten laten uitstomen. Door een pureeknijper halen, dan warme (!) melk erdoor. Eventueel nog een klont boter of een eierdooier.
Op smaak met peper, zout.

Dan is ie al lekker. Kan inderdaad ook mosterd door. Of lente-uitjes. Of kaas of weet ik veel, maar de basis is een goeie aardappel.
Ik koop echt nooit kruimige aardappels dus heb geen idee wat lekker is. Ik heb een zakje Desiree bij AH gehaald net. Ik ga je tips opvolgen, thanks.
Ik heb dit weekend een naturel puree nodig. Als het nou eindelijk eens een keer goed lukt kan ik nog eens gaan experimenten met andere smaken.
Spoilers!
pi_148266809
Ik wilde zondag paddenstoelenrisotto maken, en wilde daar zelf kippenbouillon voor trekken.
Heb jij een lekker (goedkoop!!!) recept hiervoor? Ik heb alleen (platte) peterselie, tijm, en laurierblaadjes in huis (en ui, knoflook, dat soort dingen)

Ik heb wel eens gewoon kippenbotten van restjes geroosterde kip een tijdje laten trekken op het vuur, maar dat smaakte echt naar afvalwater :P
pi_148268748
Als je echt goede puree wilt moet je even Blumenthal's puree checken. Hij is de chef van de Fat Duck en een van de beste chefs ter wereld imo.

We komen hard, zo hard.
pi_148269184
quote:
1s.gif Op woensdag 3 december 2014 17:23 schreef Doctorandus-thc het volgende:

[..]

Verbrand hoeft het niet te zijn, maar mager vlees kan bij het aanbraden (vķķrdat je water toevoegt) wat makkelijker uitdrogen dan vlees met wat vet eraan. Dat hoeft niet persé zichtbaar te zijn. Ik doe zelf dat eetlepeltje azijn bij het water, om er zeker van te zijn dat 't mals wordt.

Te vroeg kruiden en zout erop kan ķķk tot uitdroging leiden. Pas vlak vķķr het bakken zout etc. erop doen, voorkomt uitdroging.

Maar het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat het vlees simpelweg van belabberde kwaliteit was.
Leuk! Kooksprookjes.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  Moderator zaterdag 3 januari 2015 @ 01:01:20 #224
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_148269238
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 00:02 schreef emmyemmy het volgende:
Ik wilde zondag paddenstoelenrisotto maken, en wilde daar zelf kippenbouillon voor trekken.
Heb jij een lekker (goedkoop!!!) recept hiervoor? Ik heb alleen (platte) peterselie, tijm, en laurierblaadjes in huis (en ui, knoflook, dat soort dingen)

Ik heb wel eens gewoon kippenbotten van restjes geroosterde kip een tijdje laten trekken op het vuur, maar dat smaakte echt naar afvalwater :P
Knoflook, ui, wortel, prei, peper, foelie, laurier, tijm, peterselie, kruidnagel en kip heb ik een aantal keren kippenbouillon van getrokken :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_148270168
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 01:01 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Knoflook, ui, wortel, prei, peper, foelie, laurier, tijm, peterselie, kruidnagel en kip heb ik een aantal keren kippenbouillon van getrokken :)
Wat voor kip? Gewoon botten? Ik zit te denken hoe ik met een studentenbudget aan genoeg botten kom
pi_148271372
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 01:38 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Wat voor kip? Gewoon botten? Ik zit te denken hoe ik met een studentenbudget aan genoeg botten kom
Kippenvleugeltjes met vlees gebruiken. Goedkoop en goed resultaat.
We komen hard, zo hard.
pi_148272599
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 01:38 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Wat voor kip? Gewoon botten? Ik zit te denken hoe ik met een studentenbudget aan genoeg botten kom
Een hele kip is ook echt niet zo duur. Een biologische kost bij AH een tientje. Plofkip is nog minder.
  Moderator zaterdag 3 januari 2015 @ 09:05:58 #228
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_148273154
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 01:38 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Wat voor kip? Gewoon botten? Ik zit te denken hoe ik met een studentenbudget aan genoeg botten kom
Tja wat is een studentenbudget... Ben zelf ook student maar ik wil gewoon elke dag goed eten. Maar goed dat is een hele andere discussie.

Bij de C1000 heb je regelmatig grote dozen van ¤5 met daarin 2 kippen of een paar kilo kippenbouten. Hou het eens in de gaten ;)

Voor botten kun je misschien bij een poelier gaan kijken. Als die zelf slacht tenminste. De botten uit de grote slachthuizen worden gebruikt voor seperatorvlees, er blijft dan niets van die botten over.

Aanschouw het hier, mooi stukje Nederlandse techniek
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zaterdag 3 januari 2015 @ 10:18:58 #229
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148273768
Bouillon alleen van botten is ook niets. Neem een paar kippenpoten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 3 januari 2015 @ 10:36:00 #230
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148274007
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 00:46 schreef focal het volgende:
Als je echt goede puree wilt moet je even Blumenthal's puree checken. Hij is de chef van de Fat Duck en een van de beste chefs ter wereld imo.

Sorry, maar ik hoef geen pakje boter door mijn aardappelpuree.

Iemand die dat wel deed: "Certainly your first mouthful will be incredible, tasting like the very essence of rich, creamy potato. I can only liken it to the smell and flavour of the first bite of a buttery baked potato. Four or five mouthfuls in, however, it’s a different story. There’s just way too much butter. By bite number six everybody’s gag-reflex had kicked in and it was just making us all feel nauseus."
pi_148274285
Toevallig een lekker recept voor rettich? Liefst warm.

Ik zag de rettich cake al bij RobinOok. Nog nooit op, dus misschien probeer ik die. Maar ben benieuwd naar andere suggesties. :D
  zaterdag 3 januari 2015 @ 10:53:42 #232
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148274339
Julienne van snijden en roerbakken
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 3 januari 2015 @ 11:06:34 #233
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148274582

Rettich cakes

Rettich koekjes, lekker en makkelijk.

Die turnip cake (inderdaad van rettich, niet turnip ;-) ) die is heel bewerkelijk terwijl juist heel veel Hollanders de structuur eigenlijk niet zo lekker vinden. Ik moest er ook nogal aan wennen. Misschien beter eerst eens een paar keer bestellenals je dimsum gaat eten. Kost geen drol en dan weet je of het alle moeite van zelf maken waard is.

[ Bericht 5% gewijzigd door RobinOok op 03-01-2015 16:40:49 ]
pi_148282304
Volgrnde week zijn kipdrumsticks in de aanbieding, dus dan maak ik dan wel bouillon. Maak ik morgen gewoon een testrisotto met kant en klare en volgende week de goede :P
pi_148283171
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 00:59 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Leuk! Kooksprookjes.
Lekker bij de Mac blijven vreten, zit je altijd goed joh.
pi_148283314
quote:
16s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 16:23 schreef Doctorandus-thc het volgende:

[..]

Lekker bij de Mac blijven vreten, zit je altijd goed joh.
Zo jammer dit. Meteen met gestrekt been erin.
Je zou ook eens kunnen zoeken of wat je daar beweert eigenlijk wel zo is...
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_148283789
Ik maak bouillon van een hele kip. Kook hem een kwartiertje heel zacht met de kruiden. Dan laten afkoelen in de bouillon.

Vlees eraf en dan vel, botten en karkas met restvlees even roosteren inde oven (hoge stand).

Daarna karkas etc. Nog een uurtje zachtjes laten trekken. Bouillon zeven, ontvetten, klaren, inkoken en verder op smaak brengen.

Het vlees maak ik vaak een salade van.
Whatever...
pi_148295610
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 16:28 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Zo jammer dit. Meteen met gestrekt been erin.
Je zou ook eens kunnen zoeken of wat je daar beweert eigenlijk wel zo is...
Sorry. Ik gleed ff uit.

Maar ik vertel geen sprookjes in elk geval
pi_148296110
quote:
11s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 21:37 schreef Doctorandus-thc het volgende:

[..]

Sorry. Ik gleed ff uit.

Maar ik vertel geen sprookjes in elk geval
Ik chargeerde dan ook, zoals gewoonlijk... En dat lokt het misschien ook dan weer een beetje uit.
Maar ik zal mijn bezwaren morgen even puntsgewijs op papier zetten.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 3 januari 2015 @ 21:49:45 #240
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148296241
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 16:43 schreef Spanky78 het volgende:
Ik maak bouillon van een hele kip. Kook hem een kwartiertje heel zacht met de kruiden. Dan laten afkoelen in de bouillon.

Vlees eraf en dan vel, botten en karkas met restvlees even roosteren inde oven (hoge stand).

Daarna karkas etc. Nog een uurtje zachtjes laten trekken. Bouillon zeven, ontvetten, klaren, inkoken en verder op smaak brengen.

Het vlees maak ik vaak een salade van.
Een kwartier?
Sorry, maar zou het eens 4-6 uur proberen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148303658
quote:
1s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 21:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Een kwartier?
Sorry, maar zou het eens 4-6 uur proberen.
Dat geroosterde karkas kun je zo lang laten trekken als je wilt. Meestal wil ik het vlees ook nog gebruiken. Na 6 uur is dat niet echt lekker meer.

Het afkoelen in de bouillon kost ook rustig 2-3 uur trouwens.
Whatever...
  zondag 4 januari 2015 @ 00:19:49 #242
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148303698
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 00:18 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dat geroosterde karkas kun je zo lang laten trekken als je wilt. Meestal wil ik het vlees ook nog gebruiken. Na 6 uur is dat niet echt lekker meer.
Eensch!
  zondag 4 januari 2015 @ 09:29:36 #243
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148309522
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 00:18 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Dat geroosterde karkas kun je zo lang laten trekken als je wilt. Meestal wil ik het vlees ook nog gebruiken. Na 6 uur is dat niet echt lekker meer.

Het afkoelen in de bouillon kost ook rustig 2-3 uur trouwens.
Met een plofkip niet, maar met een soepkip wel
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148310023
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 09:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Met een plofkip niet, maar met een soepkip wel
Kan hier niet zo gemakkelijk soepkip krijgen, dus vaak ben ik veroordeeld tot een supermarktkip. Soepkippenvlees vind ik na 6 uur ook niet geweldig trouwens.

Overigens heeft dat roosteren van het karkas en vel veel extra maillard smaak. Dus een beetje een shortcut is het wel. In ieder geval is het geen klassieke bereiding.
Whatever...
  zondag 4 januari 2015 @ 10:30:57 #245
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148310150
Alle smaak die na 6 uur in de bouillon zit, zit niet meer in de kip. Soepkip of plofkip, dat maakt voor het principe niet uit.
  zondag 4 januari 2015 @ 10:42:28 #246
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148310308
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 10:30 schreef RobinOok het volgende:
Alle smaak die na 6 uur in de bouillon zit, zit niet meer in de kip. Soepkip of plofkip, dat maakt voor het principe niet uit.
Smaak ontwikkeld zich cq ontstaat door het lange koken, eiwitten worden afgebroken en er ontstaan glutamaten, zowel in de kip als in de bouillon.
De aroma's van de kruiden en de groenten komen ook in de kip.
Maw, je zet geen thee van de kip.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148310811
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 10:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Smaak ontwikkeld zich cq ontstaat door het lange koken, eiwitten worden afgebroken en er ontstaan glutamaten, zowel in de kip als in de bouillon.
De aroma's van de kruiden en de groenten komen ook in de kip.
Maw, je zet geen thee van de kip.
Yup. En een deel van de eiwitten doen dus ook gewoon mee aan de bouillon. Alleen niet allemaal. Ik kies ervoor deze te gebruiken als 'vlees'.

Peen, selderij en ui doe je erbij voor de suikers. Zonder suikers geen maillard...Of in ieder geval andere smaak, want kip bevat ook suikers.

Het roosteren van het karkas is een truc om de factoren voor veel maillard te verbeteren. hoge temperaturen in de oven, weinig vocht, dus hoge concentratie droge stoffen. Dit zorgt voor zeer snelle smaakontwikkeling. Net zoiets als baking soda bij het gehakt bakken toevoegen... Of bij risotto de bouillon in beetjes toevoegen. Dit zorgt voor hogere concentratie droge stof =de meer smaak.

Het is niet alleen een kwestie van hoeveelheden, maar ook concentraties, temperatuur, zuurgraad En typen eiwit en suikers.

Een beetje fructose toevoegen geeft ook een snelle maillard reactie. Basterdsuiker bevat dit, daarom bruint dat sneller. Ook leuk als je zeldzame suikers zoals arabinose te pakken kunt krijgen. Aroma bedrijven maken van specifieke mengsels suikers En aminozuren kip- rund - etc. Aroma's. Ze controleren tijd, temperatuur en zuurgraad heel goed en kwaad krijgen zo ook steeds dezelfde smaak. Je kunt zelf dus van alles doen om de smaak aan te passen. Meestal zijn klassieke methoden vrij goed ontwikkeld om maillard teverkrijgen. Grappig daarbij is ook dat er naast glutamaten etc nog andere smaakversterkers worden gevormd die versterken dus alles nog eens.

Andere suikers voeg je zelf toe dmv groenten en in mindere mate de kruiden. Paddenstoelen bevatten andere soorten suikers En smaakversterkers, zeewier bevat ook weer heel andere suikers dan veel planten en zo kun je eeuwig combineren.

Je kunt heel leuk spelen met maillard.

Maargoed, in kippenbouillon geeft heet roosteren van de karkassen dus meer smaak, bovendien opent het de structuur van de botten, dus kan alles makkelijker oplossen in de bouillon.

Mijn methode is dan ook maar een variant op allerlei opties die er zijn om met smaak te spelen. Ik vond het leuk om juist eens een anderemanier te delen. Naast de klassieke die natuurlijk een uitstekende bouillon geeft.
Whatever...
  zondag 4 januari 2015 @ 12:23:01 #248
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148312427
Ik gebruik voor runderbouillon trouwens ook graag de zeen uit sukade, ding lost bijna helemaal op en de bouillon stijft helemaal op na het afkoelen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148321182
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 12:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik gebruik voor runderbouillon trouwens ook graag de zeen uit sukade, ding lost bijna helemaal op en de bouillon stijft helemaal op na het afkoelen.
Lekker veel collageen : gelatine. Mooi in sauzen omdat het de smaak niet vermindert, dat heb je met bloem of ander zetmeel wel snel.
Whatever...
pi_148327470
Bouillon trekken is niet meer nodig, heb een testrisotto gemaakt en mn vriend vindt het niet lekker :')
Te romig, te kazig
  zondag 4 januari 2015 @ 19:26:36 #251
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148327638
Nieuwe vriend zoeken.
Serieus! Het leven is zoveel leuker als je kookt voor iemand die gewoon alles wat je maakt lekker vindt!
  zondag 4 januari 2015 @ 19:26:38 #252
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148327639
Als ik trouwens heel eerlijk ben,



Dit is het geconcentreerde extract van rundvlees uit zuidamerika, en een heel goed product. Klontje ervan in kokend water en wat zout en je hebt een echt goede rundvleesbouillon
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 4 januari 2015 @ 19:27:54 #253
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148327689
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:26 schreef RobinOok het volgende:
Nieuwe vriend zoeken.
Serieus! Het leven is zoveel leuker als je kookt voor iemand die gewoon alles wat je maakt lekker vindt!
Dit.

Plus bouillon gebruik je niet alleen voor risotto en je hebt 1000 soorten risotto ook nog.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 4 januari 2015 @ 19:29:05 #254
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148327732
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik trouwens heel eerlijk ben,
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Dit is het geconcentreerde extract van rundvlees uit zuidamerika, en een heel goed product. Klontje ervan in kokend water en wat zout en je hebt een echt goede rundvleesbouillon
Godver, waar kocht je die ook alweer? Amazon toch?

Ik ga het vanavond bestellen voor ik het weer vergeet.
Net als een rijsmandje en een Deense deegklopper, vergeet het steeds en mis het ook weer steeds als ik weer bezig ben in de keuken.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_148327757
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:26 schreef RobinOok het volgende:
Nieuwe vriend zoeken.
Serieus! Het leven is zoveel leuker als je kookt voor iemand die gewoon alles wat je maakt lekker vindt!
Ach, hij vind dat ik heel goed kan koken, en is heel tevreden, alleen houdt hij dus niet van zacht eten
Betekend dus dat zelfs dingen zoals wagyu bief ofzo niets voor hem is :+

Maargoed, sinds onze relatie is het de eerste keer dat er elke dag avondeten voor hem is, en is dus gewoon niet veel gewend, heeft een jaar geduurd voor hij z'n bief anders at dan doorbakken :D
Hij probeert wel alles tegenwoordig (behalve dingen zoals worst, of dingen waarvan hij niet kan herkennen wat er in zit)
pi_148327826
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:29 schreef Molo het volgende:

[..]

Godver, waar kocht je die ook alweer? Amazon toch?

Ik ga het vanavond bestellen voor ik het weer vergeet.
Net als een rijsmandje en een Deense deegklopper, vergeet het steeds en mis het ook weer steeds als ik weer bezig ben in de keuken.
in belgie bij veel supermarkten ^O^
pi_148327832
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:29 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Ach, hij vind dat ik heel goed kan koken, en is heel tevreden, alleen houdt hij dus niet van zacht eten
Betekend dus dat zelfs dingen zoals wagyu bief ofzo niets voor hem is :+

Maargoed, sinds onze relatie is het de eerste keer dat er elke dag avondeten voor hem is, en is dus gewoon niet veel gewend, heeft een jaar geduurd voor hij z'n bief anders at dan doorbakken :D
Hij probeert wel alles tegenwoordig (behalve dingen zoals worst, of dingen waarvan hij niet kan herkennen wat er in zit)
ook geen suddervlees? wat een barbaar :(
  zondag 4 januari 2015 @ 19:32:46 #258
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148327847
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:29 schreef Molo het volgende:

[..]

Godver, waar kocht je die ook alweer? Amazon toch?

Ik ga het vanavond bestellen voor ik het weer vergeet.
Net als een rijsmandje en een Deense deegklopper, vergeet het steeds en mis het ook weer steeds als ik weer bezig ben in de keuken.
Ik koop het op amazon idd
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 4 januari 2015 @ 19:33:42 #259
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148327884
Deense Deegklopper? Wasda?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 4 januari 2015 @ 19:35:04 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148327935
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:29 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Ach, hij vind dat ik heel goed kan koken, en is heel tevreden, alleen houdt hij dus niet van zacht eten
Betekend dus dat zelfs dingen zoals wagyu bief ofzo niets voor hem is :+

Maargoed, sinds onze relatie is het de eerste keer dat er elke dag avondeten voor hem is, en is dus gewoon niet veel gewend, heeft een jaar geduurd voor hij z'n bief anders at dan doorbakken :D
Hij probeert wel alles tegenwoordig (behalve dingen zoals worst, of dingen waarvan hij niet kan herkennen wat er in zit)
Ik zou hem gedumt hebben, na, ja, tenzij hij natuurlijk goddelijk lekker is en sexveslaafd
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148327963
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik zou hem gedumt hebben, na, ja, tenzij hij natuurlijk goddelijk lekker is en sexveslaafd
Hij is fantastisch
pi_148328027
quote:
17s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:35 schreef emmyemmy het volgende:

[..]

Hij is fantastisch
vertel vertel.
pi_148328034
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:26 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik trouwens heel eerlijk ben,
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Dit is het geconcentreerde extract van rundvlees uit zuidamerika, en een heel goed product. Klontje ervan in kokend water en wat zout en je hebt een echt goede rundvleesbouillon
Ik gebruik soms van die potten bouillon of fond, maar maak ook regelmatig zelf, dat vries ik dan in.

Voor alles zelfgemaakte bouillon gebruiken, dat is bijna niet te doen qua werk.
Whatever...
  zondag 4 januari 2015 @ 19:37:52 #264
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148328045
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:31 schreef SuperFood het volgende:

[..]

in belgie bij veel supermarkten ^O^
Te ver van hier, ik ga voorlopig niet naar het zuiden toe
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 4 januari 2015 @ 19:38:53 #265
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148328079
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Deense Deegklopper? Wasda?


Tuurlijk kun je makkelijk zonder, maar ik erger me altijd kapot aan deeg wat ik van een lepel moet schrapen en dit mengt ook beter.
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  zondag 4 januari 2015 @ 19:39:44 #266
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148328106
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:32 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik koop het op amazon idd
^O^

Na het koken zo even bestellen :)
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  maandag 5 januari 2015 @ 22:27:09 #267
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148373331
Hoe maak ik een goede roux voor een kaassaus?

Ik at vandaag http://www.bbcgoodfood.co(...)n-bacon-cheese-sauce


Smaakte erg lekker maar m'n kaassaus smaakte iets melig.
25gram boter was ook te weinig boter voor 50gram roux dus uiteindelijk heb ik daar nog 25 gram extra boter bij gedaan zodat alle bloem goed opgenomen was.
Daarna redelijk snel een beetje melk erbij gedaan maar dat werd niet goed opgenomen door de roux en heb ik de rest van de melk er ook maar bij gedaan.
Op een gegeven moment de garde er ook maar bijgepakt om de klonten weg te werken maar toen werd de saus net lijm, smaakte ook erg naar meel.
Ik heb er toen nog 100ml extra melk bijgedaan, pan ook van het vuur genomen en de kaas er maar bij gedaan.

't is nog redelijk goed gekomen met die extra melk maar 't kan vast een stuk beter.
Maar hoe moet 't nou echt goed? 't was de eerste keer dat ik een roux maakte.
m'n kaassaus smaakt nu een klein beetje naar meel en is ook wat korrelig.
pi_148373461
Heb je de bloem wel eerst een beetje laten garen in de boter?
  maandag 5 januari 2015 @ 22:34:22 #269
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148373727
IDD, bloem is niet goed gaar. Eerst de roux garen, melk toevoegen en die even goed door laten koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148373835
hoe weet je eigenlijk of de bloem goed gegaard is?
  maandag 5 januari 2015 @ 22:43:00 #271
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148374186
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:36 schreef Elleska het volgende:
hoe weet je eigenlijk of de bloem goed gegaard is?
ervaring leert
Roux ca 2-3 minuten garen maar niet bruinen, melk toevoegen en ca 15 minuten op laag vuur heel zachtjes laten koken, meelsmaak is gegarandeerd weg
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 5 januari 2015 @ 22:43:42 #272
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148374225
quote:
14s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:29 schreef Myraela het volgende:
Heb je de bloem wel eerst een beetje laten garen in de boter?
Misschien tekort gedaan inderdaad, 't was wel allemaal een lichtbruin kleurtje maar de boter was nog maar net helemaal opgenomen toen ik er al melk bij deed...

En inderdaad, hoe weet je of die gaar is?
  maandag 5 januari 2015 @ 22:45:40 #273
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148374322
quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ervaring leert
Roux ca 2-3 minuten garen maar niet bruinen, melk toevoegen en ca 15 minuten op laag vuur heel zachtjes laten koken, meelsmaak is gegarandeerd weg
Dan zijn dat de fouten geweest, roux tekort gegaard en de melk ook niet nog een kwartier laten pruttelen, 5 minuten ofzo.
Ik was bang dat het veel te dik zou worden als ik het op het vuur zou laten staan.

Ik had het overigens in een grote koekenpan gemaakt maar dat was misschien ook niet heel handig.
  maandag 5 januari 2015 @ 22:55:07 #274
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148374787
Steek je neus er meteen bij en ruik. Dan ruik je bloem.
Blijf dan bakken en roeren tot je geen bloem meer ruikt, maar iets lekkers.
Geduld is een schone zaak.
pi_148375022
quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ervaring leert
Roux ca 2-3 minuten garen maar niet bruinen, melk toevoegen en ca 15 minuten op laag vuur heel zachtjes laten koken, meelsmaak is gegarandeerd weg
ow 2-3 min dat doe ik altijd wel. ik had het idee met garen dat het nog veel langer moest maar dat is dus niet zo.
die 15min daarna niet. maar ik heb ook geleerd het melk in scheuten toe te voegen dus totaal verwarmen zal wel weer in de buurt van de 10-15min komen.
  maandag 5 januari 2015 @ 23:07:41 #276
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148375361
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:55 schreef RobinOok het volgende:
Steek je neus er meteen bij en ruik. Dan ruik je bloem.
Blijf dan bakken en roeren tot je geen bloem meer ruikt, maar iets lekkers.
Geduld is een schone zaak.
Toen het naar pap ging ruiken dacht ik dat ik het fout deed.. :D

Wat voor pan kan je er eigenlijk het beste voor gebruiken?
  maandag 5 januari 2015 @ 23:43:04 #277
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_148376774
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:07 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Toen het naar pap ging ruiken dacht ik dat ik het fout deed.. :D

Wat voor pan kan je er eigenlijk het beste voor gebruiken?
Steelpan doet het prima voor mij, maar de rest kan vast beter advies geven.
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
pi_148394580
quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ervaring leert
Roux ca 2-3 minuten garen maar niet bruinen, melk toevoegen en ca 15 minuten op laag vuur heel zachtjes laten koken, meelsmaak is gegarandeerd weg
Bruinen gebeurt wel in de zuidelijke Amerikaanse keuken (als in new orleans enzo). Je krijgt dan een andere smaak. Voor een mooie witte klassieke saus kan dit natuurlijk niet.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 6 januari 2015 @ 17:21:35 #279
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148394975
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 17:12 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Bruinen gebeurt wel in de zuidelijke Amerikaanse keuken (als in new orleans enzo). Je krijgt dan een andere smaak. Voor een mooie witte klassieke saus kan dit natuurlijk niet.
In de franse keuken ook, voor een bruine saus bv. Maar een bechamel moet neutraal zijn zodat je bv de kaas die je toevoegt goed proeft. De Cajunkeuken gebruikt ook vaak olie ipv boter voor een roux
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 7 januari 2015 @ 10:30:53 #280
111571 klaarover
klaar? over!
pi_148418600
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:07 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Wat voor pan kan je er eigenlijk het beste voor gebruiken?
Een sauspan natuurlijk!
Dus met een steel. Waarmee je stabiel kan houden tijdens het roeren/kloppen.
En met ronde overgang tussen bodem en zijkant, zodat je met je garde elk uithoekje kunt bekloppen.
  woensdag 7 januari 2015 @ 10:32:05 #281
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148418628
Eentje met een dikke bodem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 7 januari 2015 @ 15:22:21 #282
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148429645
Dikke bodem heeft m'n steelpan gelukkig :)

Het recept vermeldde dat ik het in de pan waar ik de spekjes in gebakken had moest gebruiken maar een koekenpan voor saus gaat niet echt handig :D

Maar da's ook het leuke van koken, experimenteren en verbeteren :)
Bedankt voor de tips in elk geval, binnenkort nog maar eens proberen want 't recept was verder wel erg lekker, hoop smaken die elkaar mooi complimenteerden.

[ Bericht 12% gewijzigd door SiGNe op 07-01-2015 16:44:44 ]
pi_148569270
Mn boeuf bourguignon staat op en lees wat recepten waar ze een beetje vissaus toevoegen. Wel of niet?

Ik kook dit recept: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5032/beef-bourguignon
We komen hard, zo hard.
  zondag 11 januari 2015 @ 16:25:40 #284
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148570812
quote:
0s.gif Op zondag 11 januari 2015 15:44 schreef focal het volgende:
Mn boeuf bourguignon staat op en lees wat recepten waar ze een beetje vissaus toevoegen. Wel of niet?

Ik kook dit recept: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5032/beef-bourguignon
Beetje vissaus of een ansjovisfiletje werken erg goed (mits je een beetje gebruikt) als smaakversterker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148571902
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:36 schreef Elleska het volgende:
hoe weet je eigenlijk of de bloem goed gegaard is?
Als je het even ziet opkomen in d pan (soort belletjes) dan is het aan het garen. Niet te hard doen, dan wordt het bruin.
Whatever...
  zondag 11 januari 2015 @ 21:03:32 #286
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_148582636
Bij kaassaus op basis van roux is een beetje citroensap ook erg lekker.
maar het oog wil ook wat
  maandag 12 januari 2015 @ 20:00:11 #287
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148617297
quote:
0s.gif Op zondag 11 januari 2015 21:03 schreef zakstront het volgende:
Bij kaassaus op basis van roux is een beetje citroensap ook erg lekker.
Dat had ik eigenlijk nét iets eerder moeten lezen, heb het gerecht net weer gemaakt en die roux ging een stuk beter, begon inderdaad lekker te ruiken en de roux werd toen ook weer wat vloeibaarder door de vetten die eruit kwamen.
kaassaus smaakt nu ook echt goed naar kaas en niet meer melig met korreltjes.

Bedankt voor de tips! :Y)
Volgende keer ook wat citroensap toevoegen :)
pi_148623245
quote:
1s.gif Op zondag 11 januari 2015 16:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Beetje vissaus of een ansjovisfiletje werken erg goed (mits je een beetje gebruikt) als smaakversterker.
Thanks voor de tip weer. Smaak was erg goed, de volgende keer ga ik alleen mijn saus zeven. Hopen kapotgekookte ui, tijm en rozemarijn rond het vlees geplakt had van mij niet gehoeven.
We komen hard, zo hard.
pi_148623526
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.

Kijk dat je macarons maken moeilijk vindt of zo snap ik wel maar een simpel papje? :S

Overigens: zelfs áls je klontjes hebt (zou niet weten hoe maar goed), dan zeef je je saus toch gewoon?

Vreemd dat mensen dit soort basistechnieken niet beheersen. Ik ben ook geen ster kok, laat me geen vis fileren of kip ontbenen of wat dan ook maar gewoon een papje is nou echt geen hogere wiskunde.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 12 januari 2015 @ 22:53:50 #290
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148625536
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 22:13 schreef sirdanilot het volgende:
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.
inderdaad, wij maken nooit bloemkool met een ouderwets papje. Of witte saus.
Ik heb het denk ik 4 keer in mijn leven gemaakt. (en toevallig 2 weken terug voor het eerst in 5 jaar of zo, ik maakte witlof met kaassaus, op verzoek van schoonouders die in de lappenmand zitten. Kaassaus had ik dus nog nooooit gemaakt. En ook al vond ik 'm niet vies, ik zou dat niet gauw nog eens maken)

Een paar keer per week. Brrrrrrrrrrrr.

[ Bericht 10% gewijzigd door RobinOok op 12-01-2015 23:04:38 ]
  maandag 12 januari 2015 @ 22:57:36 #291
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148625698
Mijn moeder maakte ongeveer alle groente daarmee klaar, en daarna nog een lading nootmuskaat erover :r
Moest ook wel, zo'n papje, want ze kookte alles zo gaar dat het uit elkaar flikkerde en/of instortte als je het op je bord wilde scheppen. Dat papje hield het nog soort van bij elkaar, en gaf wat smaak.

Eenmaal uit huis wonend kwam ik erachter hoe lekker groenten zijn. Als je ze niet standaard drie kwartier kookt en zulks :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 13 januari 2015 @ 09:03:58 #292
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148632580
De Bechamel is al een tijd uit de mode, toch is het een mooie, zijdeachtige saus. Ik maak hem zelden eigenlijk, hoofdzakelijk voor lasagne of cannelloni.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148633119
Roux is ook niet moeilijk, maar dan moet je wel kunnen beoordelen of je eindresultaat is zoals het hoort. Ik denk nu wel eens dat ik met bloemige roux ben opgevoed. Geen idee hoe echt goede roux hoort te smaken... :'(
Somebody that I used to know
pi_148633491
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:38 schreef Molo het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Tuurlijk kun je makkelijk zonder, maar ik erger me altijd kapot aan deeg wat ik van een lepel moet schrapen en dit mengt ook beter.
Al besteld? Ik gebruik altijd een iets kleiner rijsmandje dan waar ze voor bedoeld zijn (dus iets meer deeg er in). Het deeg lijkt dan wat mooier op te bollen in de mand. En een deegschraper ga je ook geen spijt van krijgen. Kom je wel eens bij de Makro of de Sligro? Die hebben er 10 voor ¤1,90 ofzo.
pi_148633595
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 22:13 schreef sirdanilot het volgende:
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.

Kijk dat je macarons maken moeilijk vindt of zo snap ik wel maar een simpel papje? :S

Overigens: zelfs áls je klontjes hebt (zou niet weten hoe maar goed), dan zeef je je saus toch gewoon?

Vreemd dat mensen dit soort basistechnieken niet beheersen. Ik ben ook geen ster kok, laat me geen vis fileren of kip ontbenen of wat dan ook maar gewoon een papje is nou echt geen hogere wiskunde.
Op de huishoudschool gewoon maīzena met water heer, niks geen roux. Dure boter, wat denk je wel!
Whatever...
  dinsdag 13 januari 2015 @ 10:28:56 #296
111571 klaarover
klaar? over!
pi_148634048
Roux / Bechamel is een wonder.
Een revolutionaire uitvinding die te weinig wordt gewaardeerd.

Tot eind 18e eeuw had men geen idee hoe je een saus kon binden.
Amandelmeel erin, of een aardappeltje meekoken, dat was het enige wat je kon doen.
En dat terwijl vetstof en meel al eeuwen voorhanden waren.

Wie uiteindelijk de roux uitvond, is een held.
Eigenlijk zou je elke dag een rouxje moeten maken om die held te eren.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 14:15:27 #297
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148640145
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 09:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Al besteld? Ik gebruik altijd een iets kleiner rijsmandje dan waar ze voor bedoeld zijn (dus iets meer deeg er in). Het deeg lijkt dan wat mooier op te bollen in de mand. En een deegschraper ga je ook geen spijt van krijgen. Kom je wel eens bij de Makro of de Sligro? Die hebben er 10 voor ¤1,90 ofzo.
Nee want een ander ding van die site is pas over een week weer op voorraad. Maar goeie tip, dan neem ik dus niet de grootste maar eentje kleiner.

Deeg schraper heb ik van eBay, ideaal cheap ass ding :Y
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 13 januari 2015 @ 14:15:59 #298
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148640159
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 09:03 schreef Pietverdriet het volgende:
De Bechamel is al een tijd uit de mode, toch is het een mooie, zijdeachtige saus. Ik maak hem zelden eigenlijk, hoofdzakelijk voor lasagne of cannelloni.
Croque monsieur mee maken :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 13 januari 2015 @ 15:36:42 #299
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148642735
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 14:15 schreef Molo het volgende:

[..]

Croque monsieur mee maken :9
Waarom zou ik bechamel in een tosti stoppen? Ik gebruik alleen kaas, sommigen vinden ham er in okay, maar bechamel??
Edit, google verteld me dat Fransen dit soms doen, mja, die eten hun friet ook in Baguettes
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148642877
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Edit, google verteld me dat Fransen dit soms doen, mja, die eten hun friet ook in Baguettes
Soms lijkt me een understatement, elke croque monsieur die ik bestel in Frankrijk (waar ik geregeld kom) heeft béchamel. Lekker juist! :9
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')