abonnement Unibet Coolblue
  maandag 5 januari 2015 @ 23:07:41 #276
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148375361
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:55 schreef RobinOok het volgende:
Steek je neus er meteen bij en ruik. Dan ruik je bloem.
Blijf dan bakken en roeren tot je geen bloem meer ruikt, maar iets lekkers.
Geduld is een schone zaak.
Toen het naar pap ging ruiken dacht ik dat ik het fout deed.. :D

Wat voor pan kan je er eigenlijk het beste voor gebruiken?
  maandag 5 januari 2015 @ 23:43:04 #277
267651 Klaploper
Wetenschappelijk onderzoeker
pi_148376774
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:07 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Toen het naar pap ging ruiken dacht ik dat ik het fout deed.. :D

Wat voor pan kan je er eigenlijk het beste voor gebruiken?
Steelpan doet het prima voor mij, maar de rest kan vast beter advies geven.
Ik vecht met zwervers voor mijn plezier. Binnenkort ook op YouTube!
  User die het meest klaagt 2022 dinsdag 6 januari 2015 @ 17:12:04 #278
414785 sirdanilot
pi_148394580
quote:
1s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:43 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

ervaring leert
Roux ca 2-3 minuten garen maar niet bruinen, melk toevoegen en ca 15 minuten op laag vuur heel zachtjes laten koken, meelsmaak is gegarandeerd weg
Bruinen gebeurt wel in de zuidelijke Amerikaanse keuken (als in new orleans enzo). Je krijgt dan een andere smaak. Voor een mooie witte klassieke saus kan dit natuurlijk niet.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  dinsdag 6 januari 2015 @ 17:21:35 #279
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148394975
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 17:12 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Bruinen gebeurt wel in de zuidelijke Amerikaanse keuken (als in new orleans enzo). Je krijgt dan een andere smaak. Voor een mooie witte klassieke saus kan dit natuurlijk niet.
In de franse keuken ook, voor een bruine saus bv. Maar een bechamel moet neutraal zijn zodat je bv de kaas die je toevoegt goed proeft. De Cajunkeuken gebruikt ook vaak olie ipv boter voor een roux
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 7 januari 2015 @ 10:30:53 #280
111571 klaarover
klaar? over!
pi_148418600
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 23:07 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Wat voor pan kan je er eigenlijk het beste voor gebruiken?
Een sauspan natuurlijk!
Dus met een steel. Waarmee je stabiel kan houden tijdens het roeren/kloppen.
En met ronde overgang tussen bodem en zijkant, zodat je met je garde elk uithoekje kunt bekloppen.
  woensdag 7 januari 2015 @ 10:32:05 #281
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148418628
Eentje met een dikke bodem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 7 januari 2015 @ 15:22:21 #282
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148429645
Dikke bodem heeft m'n steelpan gelukkig :)

Het recept vermeldde dat ik het in de pan waar ik de spekjes in gebakken had moest gebruiken maar een koekenpan voor saus gaat niet echt handig :D

Maar da's ook het leuke van koken, experimenteren en verbeteren :)
Bedankt voor de tips in elk geval, binnenkort nog maar eens proberen want 't recept was verder wel erg lekker, hoop smaken die elkaar mooi complimenteerden.

[ Bericht 12% gewijzigd door SiGNe op 07-01-2015 16:44:44 ]
pi_148569270
Mn boeuf bourguignon staat op en lees wat recepten waar ze een beetje vissaus toevoegen. Wel of niet?

Ik kook dit recept: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5032/beef-bourguignon
We komen hard, zo hard.
  zondag 11 januari 2015 @ 16:25:40 #284
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148570812
quote:
0s.gif Op zondag 11 januari 2015 15:44 schreef focal het volgende:
Mn boeuf bourguignon staat op en lees wat recepten waar ze een beetje vissaus toevoegen. Wel of niet?

Ik kook dit recept: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5032/beef-bourguignon
Beetje vissaus of een ansjovisfiletje werken erg goed (mits je een beetje gebruikt) als smaakversterker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148571902
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 22:36 schreef Elleska het volgende:
hoe weet je eigenlijk of de bloem goed gegaard is?
Als je het even ziet opkomen in d pan (soort belletjes) dan is het aan het garen. Niet te hard doen, dan wordt het bruin.
Whatever...
  zondag 11 januari 2015 @ 21:03:32 #286
174598 zakstront
het gaat om de inhoud
pi_148582636
Bij kaassaus op basis van roux is een beetje citroensap ook erg lekker.
maar het oog wil ook wat
  maandag 12 januari 2015 @ 20:00:11 #287
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_148617297
quote:
0s.gif Op zondag 11 januari 2015 21:03 schreef zakstront het volgende:
Bij kaassaus op basis van roux is een beetje citroensap ook erg lekker.
Dat had ik eigenlijk nét iets eerder moeten lezen, heb het gerecht net weer gemaakt en die roux ging een stuk beter, begon inderdaad lekker te ruiken en de roux werd toen ook weer wat vloeibaarder door de vetten die eruit kwamen.
kaassaus smaakt nu ook echt goed naar kaas en niet meer melig met korreltjes.

Bedankt voor de tips! :Y)
Volgende keer ook wat citroensap toevoegen :)
pi_148623245
quote:
1s.gif Op zondag 11 januari 2015 16:25 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Beetje vissaus of een ansjovisfiletje werken erg goed (mits je een beetje gebruikt) als smaakversterker.
Thanks voor de tip weer. Smaak was erg goed, de volgende keer ga ik alleen mijn saus zeven. Hopen kapotgekookte ui, tijm en rozemarijn rond het vlees geplakt had van mij niet gehoeven.
We komen hard, zo hard.
  User die het meest klaagt 2022 maandag 12 januari 2015 @ 22:13:04 #289
414785 sirdanilot
pi_148623526
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.

Kijk dat je macarons maken moeilijk vindt of zo snap ik wel maar een simpel papje? :S

Overigens: zelfs áls je klontjes hebt (zou niet weten hoe maar goed), dan zeef je je saus toch gewoon?

Vreemd dat mensen dit soort basistechnieken niet beheersen. Ik ben ook geen ster kok, laat me geen vis fileren of kip ontbenen of wat dan ook maar gewoon een papje is nou echt geen hogere wiskunde.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  maandag 12 januari 2015 @ 22:53:50 #290
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_148625536
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 22:13 schreef sirdanilot het volgende:
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.
inderdaad, wij maken nooit bloemkool met een ouderwets papje. Of witte saus.
Ik heb het denk ik 4 keer in mijn leven gemaakt. (en toevallig 2 weken terug voor het eerst in 5 jaar of zo, ik maakte witlof met kaassaus, op verzoek van schoonouders die in de lappenmand zitten. Kaassaus had ik dus nog nooooit gemaakt. En ook al vond ik 'm niet vies, ik zou dat niet gauw nog eens maken)

Een paar keer per week. Brrrrrrrrrrrr.

[ Bericht 10% gewijzigd door RobinOok op 12-01-2015 23:04:38 ]
  maandag 12 januari 2015 @ 22:57:36 #291
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148625698
Mijn moeder maakte ongeveer alle groente daarmee klaar, en daarna nog een lading nootmuskaat erover :r
Moest ook wel, zo'n papje, want ze kookte alles zo gaar dat het uit elkaar flikkerde en/of instortte als je het op je bord wilde scheppen. Dat papje hield het nog soort van bij elkaar, en gaf wat smaak.

Eenmaal uit huis wonend kwam ik erachter hoe lekker groenten zijn. Als je ze niet standaard drie kwartier kookt en zulks :')
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 13 januari 2015 @ 09:03:58 #292
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148632580
De Bechamel is al een tijd uit de mode, toch is het een mooie, zijdeachtige saus. Ik maak hem zelden eigenlijk, hoofdzakelijk voor lasagne of cannelloni.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148633119
Roux is ook niet moeilijk, maar dan moet je wel kunnen beoordelen of je eindresultaat is zoals het hoort. Ik denk nu wel eens dat ik met bloemige roux ben opgevoed. Geen idee hoe echt goede roux hoort te smaken... :'(
Somebody that I used to know
pi_148633491
quote:
1s.gif Op zondag 4 januari 2015 19:38 schreef Molo het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Tuurlijk kun je makkelijk zonder, maar ik erger me altijd kapot aan deeg wat ik van een lepel moet schrapen en dit mengt ook beter.
Al besteld? Ik gebruik altijd een iets kleiner rijsmandje dan waar ze voor bedoeld zijn (dus iets meer deeg er in). Het deeg lijkt dan wat mooier op te bollen in de mand. En een deegschraper ga je ook geen spijt van krijgen. Kom je wel eens bij de Makro of de Sligro? Die hebben er 10 voor ¤1,90 ofzo.
pi_148633595
quote:
0s.gif Op maandag 12 januari 2015 22:13 schreef sirdanilot het volgende:
Wat vinden mensen nou moeilijk aan roux? Maken jullie nooit bloemkool met een ouderwets 'papje' (= gewoon witte saus op basis van roux, met kaas als je kaassaus wil)? Bij ons thuis aten we dat een paar keer per week hoor.

Kijk dat je macarons maken moeilijk vindt of zo snap ik wel maar een simpel papje? :S

Overigens: zelfs áls je klontjes hebt (zou niet weten hoe maar goed), dan zeef je je saus toch gewoon?

Vreemd dat mensen dit soort basistechnieken niet beheersen. Ik ben ook geen ster kok, laat me geen vis fileren of kip ontbenen of wat dan ook maar gewoon een papje is nou echt geen hogere wiskunde.
Op de huishoudschool gewoon maďzena met water heer, niks geen roux. Dure boter, wat denk je wel!
Whatever...
  dinsdag 13 januari 2015 @ 10:28:56 #296
111571 klaarover
klaar? over!
pi_148634048
Roux / Bechamel is een wonder.
Een revolutionaire uitvinding die te weinig wordt gewaardeerd.

Tot eind 18e eeuw had men geen idee hoe je een saus kon binden.
Amandelmeel erin, of een aardappeltje meekoken, dat was het enige wat je kon doen.
En dat terwijl vetstof en meel al eeuwen voorhanden waren.

Wie uiteindelijk de roux uitvond, is een held.
Eigenlijk zou je elke dag een rouxje moeten maken om die held te eren.
  dinsdag 13 januari 2015 @ 14:15:27 #297
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148640145
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 09:59 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Al besteld? Ik gebruik altijd een iets kleiner rijsmandje dan waar ze voor bedoeld zijn (dus iets meer deeg er in). Het deeg lijkt dan wat mooier op te bollen in de mand. En een deegschraper ga je ook geen spijt van krijgen. Kom je wel eens bij de Makro of de Sligro? Die hebben er 10 voor ¤1,90 ofzo.
Nee want een ander ding van die site is pas over een week weer op voorraad. Maar goeie tip, dan neem ik dus niet de grootste maar eentje kleiner.

Deeg schraper heb ik van eBay, ideaal cheap ass ding :Y
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 13 januari 2015 @ 14:15:59 #298
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_148640159
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 09:03 schreef Pietverdriet het volgende:
De Bechamel is al een tijd uit de mode, toch is het een mooie, zijdeachtige saus. Ik maak hem zelden eigenlijk, hoofdzakelijk voor lasagne of cannelloni.
Croque monsieur mee maken :9
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
  dinsdag 13 januari 2015 @ 15:36:42 #299
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_148642735
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 14:15 schreef Molo het volgende:

[..]

Croque monsieur mee maken :9
Waarom zou ik bechamel in een tosti stoppen? Ik gebruik alleen kaas, sommigen vinden ham er in okay, maar bechamel??
Edit, google verteld me dat Fransen dit soms doen, mja, die eten hun friet ook in Baguettes
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_148642877
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 januari 2015 15:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Edit, google verteld me dat Fransen dit soms doen, mja, die eten hun friet ook in Baguettes
Soms lijkt me een understatement, elke croque monsieur die ik bestel in Frankrijk (waar ik geregeld kom) heeft béchamel. Lekker juist! :9
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')