abonnement Unibet Coolblue
pi_146605295


deel 1
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven

deel 2
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #2

deel 3
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #3

deel 4
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #4

deel 5
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #5

deel 6
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #6

deel 7
W&T / [LIVE] Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #7

De Rosetta-missie: een fascinerende reis naar de oorsprong van het leven

2014 wordt een intensief jaar voor ESA’s kometenjager Rosetta. Na een reis van bijna tien jaar en een winterslaap van 957 dagen zal ruimtesonde Rosetta komeet Churyumov-Gerasimenko ontmoeten. Als klap op de vuurpijl maakt lander Philae zich klaar om voor het eerst in de geschiedenis te landen op een komeet. Rosetta is één van de meest complexe en ambitieuze missies ooit. Tijd om de missie eens onder de loep te nemen.



Sinds november 1993 hebben wetenschappers en ingenieurs uit Europa en de Verenigde Staten hun krachten gebundeld om de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae te bouwen. Rosetta werd in 2004 gelanceerd en zette middels een aantal flyby’s langs de aarde en Mars koers richting komeet Churyumov-Gerasimenko. Rosetta in de buurt van de komeet Churyumov Gerasimenko krijgen is niet makkelijk. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars. “De Rosetta-missie is een fascinerende reis naar onze oorsprong,” vertelt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team. “Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen. Daarnaast zal de ruimtesonde getuige zijn van de spectaculaire transformatie van de komeet naarmate de afstand tot de zon kleiner wordt.”

Rosetta’s twaalf jaar durende reis door de ruimte. Animatie:ESA.

Wakker worden
In juni 2011 werd Rosetta in een diepe winterslaap gebracht voor de koudste, meest afgelegen deel van de reis. Rosetta werd in een langzame draai gezet om de stabiliteit te handhaven en haar zonnevleugels naar zon gericht om zoveel mogelijk zonlicht als mogelijk op te vangen. “Het is de eerste missie voorbij de asteroïdengordel die afhankelijk is van energie-opwekking door de zon, waardoor de sonde in staat is te opereren op 800 miljoen kilometer van de zon.” ESA is bezorgd om de gezondheid van het ruimtevaartuig. Zonder kleerscheuren een ruimtereis van meer dan tien jaar doorkomen is heel wat. “De onderdelen van Rosetta zijn uitvoerig getest, zodat zij kan omgaan met de ontberingen in de ruimte. We weten niet meer van Rosetta als toen ze in de sluimerstand ging,” aldus Taylor. Op dit moment zijn zowel de komeet als Rosetta op de terugreis naar het binnenste van het zonnestelsel en staat het Rosetta-team klaar om op 20 januari 2014 Rosetta, na een winterslaap van 957 dagen, wakker te maken.

Ontmoeting
“Zodra we de ruimtesonde met succes uit de winterslaap hebben gehaald en de instrumenten uitvoerig zijn getest, zullen we voorzichtig de komeet naderen en metingen verrichten.” Op het moment dat Rosetta wakker wordt, bevindt de sonde zich op nog zo’n negen miljoen kilometer van de komeet. In mei 2014 is die afstand naar verwachting verkleind tot twee miljoen kilometer en dan worden de eerste beelden van de Churyumov-Gerasimenko verwacht.

BELANGRIJKE LES
De ruimtesonde Rosetta is gebouwd met technologie van de jaren negentig en is niet de eerste ruimtesonde die naar een komeet wordt gestuurd. ESA’s Giotto werd ontworpen om de mysteries rond de komeet Halley op te lossen. Op 13 maart 1986 vloog Giotto heel dicht langs de komeet. Niemand had verwacht dat de ruimtesonde het spervuur aan komeetstof zou overleven. Hoewel Giotto flink werd beschadigd tijdens de flyby, bleven de meeste instrumenten operationeel. “De Giotto-missie was voor de ESA een belangrijke les. Hierdoor kon de technologie voor toekomstige missies zoals Rosetta worden verbeterd.”


Een prachtig beeld van Rosetta boven Mars, gemaakt door de Philae-camera op een afstand van ongeveer duizend kilometer van Mars. Foto: CIVA / Philae / ESA.

Rosetta zal de eerste ruimtesonde zijn die, op korte afstand, getuige is van een spectaculaire transformatie van de komeet. De verwachting is dat het prachtige beelden oplevert, maar het is ook een groot gevaar. Naarmate de komeet in toenemende intensiteit wordt blootgesteld aan de straling van de zon begint het ijs te sublimeren. Het gas dat uit de kern ontsnapt neemt ook stof mee en dat leidt tot de vorming van twee staarten. De ionenstaart bevat geïoniseerd gas en stof en stroomt altijd in tegengestelde richting van de zon. De stofstaart van microscopische stofdeeltjes draait enigszins in de richting van de baanvan de komeet. Hoewel het gas en stof de helderheid verhoogt, verbergt het ook de kern van de komeet. Het gas en het stof kunnen er voor zorgen dat Rosetta en Philae schade oplopen. Rosetta zal komeet Churyumov-Gerasimenko in het koude gebied van het zonnestelsel ontmoeten op het moment dat de komeet nog geen activiteit vertoont. “Het ontwerp van de baan van Rosetta is zodanig goed uitgezocht dat het ruimtevaartuig de gevaarlijke gebieden vermijdt, zoals de staart van de komeet. De navigatiecamera en het regelsysteem rekent op het zien van een deel van de zonnige zijde van de komeet, zodat het ruimtevaartuig niet in het staartgebied terechtkomt.”

Landing
Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er een poging gedaan worden om te landen op een komeet. Rosetta zal een serie manoeuvres maken om dichtbij de komeet te komen en dan zal de snelheid worden verlaagd tot ongeveer 25 meter per seconde. Het naderen van een komeet, erom heen cirkelen en er ook nog eens op landen is en delicate aangelegenheid. Aangezien er weinig bekend is van de komeet moeten beelden en analyses van de komeet meer duidelijkheid verschaffen. “Aan de hand van die informatie besluiten wetenschappers en operationele teams wat de beste landingsplaats zal zijn. Hierdoor kunnen wij de veiligheid van de lander het beste waarborgen.” Uiteindelijk wordt het ruimtevaartuig in een baan rond de kern van de komeet gebracht op een afstand van ongeveer 25 kilometer. “De zwaartekracht van de komeet is een miljoen keer kleiner dan die van de aarde. Een natuurlijke baan om de komeet is daardoor alleen mogelijk onder de 30 kilometer,” aldus Taylor. In november 2014 wordt de lander Philae losgelaten op een hoogte van ongeveer een kilometer en zal op loopsnelheid landen op de uitgekozen landingsplaats. Onmiddellijk na de landing zal een harpoen worden afgevuurd om de lander te verankeren en te voorkomen dat Philae ontsnapt aan de zeer zwakke zwaartekracht van de komeet. Op de komeet zal Philae hoge resolutie foto’s maken en boringen verrichten op het oppervlak. De ruimtesonde Rosetta zal in een baan om de komeet Churyumov-Gerasimenko blijven in de nabijheid van de ijzige kern. Het zal meer dan een jaar duren voordat de opmerkelijke missie, in december 2015, tot een einde komt.


Rosetta’s Philae lander op de kern van de komeet. Animatie: ESA / AOES Medialab

Op 20 januari 2014 werd Rosetta wakker en was klaar is voor de laatste etappe van haar bijzondere reis. “Ik ben ervan overtuigd dat we in staat zijn om dat te doen. Van daaruit moeten we de belangrijkste uitdagingen aangaan zoals de ontmoeting met de komeet en vervolgens de landing. Echter, voor mij is het belangrijkste aspect de wetenschap. Kometen zijn de meest primitieve objecten in het zonnestelsel. Een tijdcapsule uit de vroege stadia van de vorming van ons zonnestelsel. Kometen worden verantwoordelijk gehouden voor het leveren van een groot deel van het water in het zonnestelsel, waaronder het water op aarde. Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken,” aldus Taylor. De ijzige resten van de vorming van de planeten kunnen de sleutel zijn tot het ontrafelen van het mysterie dat ‘de oorsprong van het leven’ heet.



12 november 2014 was de dag van de landing. Om 09.35 werd Philae losgekoppeld van Rosetta en braken de 'Seven Hours of Terror aan'
Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander Philae de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd
Ook heeft Philae kort na zijn vertrek een foto van Rosetta gemaakt. En omgekeerd fotografeerde Rosetta de vertrekkende Philae.
Een leuk weetje: omdat de zwaartekracht op komeet 67P/C-G beperkt is, weegt de lander eenmaal op het oppervlak van de komeet slechts één gram!

Philae2014 twitterde op woensdag 12-11-2014 om 17:04:09 Touchdown! My new address: 67P! #CometLanding reageer retweet
De komende maanden moet Philae met de tien meetinstrumenten aan boord de oppervlakte en de kern van de komeet en de gassen die eruit vrijkomen bestuderen.

De missie van Rosetta kan doorgaan tot in 2016. Dan is de brandstof op en raakt de sonde te ver verwijderd van de zon om nog genoeg stroom op te wekken. "Dan zal hij zijn rondjes om 67P blijven draaien of misschien proberen we hem zachtjes op het oppervlak neer te leggen. Hij zal voor altijd blijven meereizen met de komeet."

De missie staat onder leiding van de Nederlander Fred Jansen. Het landingssysteem en de zonnepanelen zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.


Een aantal foto's uit het eerste topic















Wist je dat de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko een liedje zingt? Deze melodie is niet met onze oren hoorbaar, maar wel op andere frequenties
https://soundcloud.com/esaops/a-singing-comet
Luister hier hoe het klinkt. Let op, de frequentie is 10.000 keer opgeschroefd om het wijsje te laten horen.


.
.
Live Stream

http://new.livestream.com/esa/cometlanding

of hier
http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.
.


.
.





en inmiddels weten we dat Philae veilig is geland

*O*

een paar foto's van de landing





.
.
http://sci.esa.int/rosetta/

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta
.

Het originele krantenartikel van 10 jaar geleden
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605308
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:25 schreef xzaz het volgende: [..] Precies, wat is 'recht' wanneer je nucleus niet eens goed te bepalen is.
Recht vooruit is een lijn, loodrecht op die door het midden van de lander. Als daar een berg zit staat Philae direct naast een berg of ligt op zijn kant.
pi_146605330
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:27 schreef X11 het volgende:

[..]

Ik heb altijd geleerd dat je dan een schoen moet uittrekken en die zo hard mogelijk in de tegenovergestelde richting moet weggooien.
:+
Haha, slim. Tenminste, als die schoen geen onderdeel is van een ruimtepak. :P
Niet meer aanwezig in dit forum.
  donderdag 13 november 2014 @ 11:29:33 #4
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605354
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:27 schreef nikao het volgende:
elakdawalla twitterde op donderdag 13-11-2014 om 11:20:49 Mark McCaughrean says we have 7 CIVA images on the ground and one of them is looking at sky. Means Philae is at least sloping, poss. on side reageer retweet
Maar hij staat wel 'vast'?
pi_146605376
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:29 schreef xzaz het volgende:

[..]

Maar hij staat wel 'vast'?
Jup. Met de ijsschroeven.
pi_146605378
Zou inderdaad goed kunnen dat het oorspronkelijke landingsdoel "Agilkia" niet behaald is.
pi_146605391
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:30 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Zou inderdaad goed kunnen dat het oorspronkelijke landingsdoel "Agilkia" niet behaald is.
Dan mogen we een nieuwe naam verzinnen lijkt me :+
nee, jij dan!
pi_146605400
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Dan mogen we een nieuwe naam verzinnen lijkt me :+
Agilioopsie?
pi_146605401
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:21 schreef ROADRUNN3R het volgende:

[..]

Ja het is niet veel, maar genoeg om data te blijven terugsturen. Laten we hopen dat hij zo lang mogelijk zijn werk zal kunnen blijven verrichten.
Ach ja, van de Marsrover Opportunity dachten ze ook dat die maar 90 dagen mee zou gaan, Opportunity rijdt al meer dan 10 jaar rond op Mars :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605424
Misschien hadden ze hem beter bolvormig kunnen maken. Beetje zoals zo'n ding:


Want het risico dat je op je zijkant terecht komt is natuurlijk best groot met zo'n kleine zwaartekracht.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_146605428
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef Vanillekwark het volgende:

[..]

Agilioopsie?
BijnAgilkia ;)
pi_146605432
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:30 schreef ROADRUNN3R het volgende:
Zou inderdaad goed kunnen dat het oorspronkelijke landingsdoel "Agilkia" niet behaald is.
Agilkia is gedefineerd als het gebied waar Philae landt, dus waar Philae op de komeet ook is, hij is altijd op Agilkia. :P
gr gr
pi_146605433
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef Inaithnir het volgende:

[..]

BijnAgilkia ;)
_O-
  donderdag 13 november 2014 @ 11:32:34 #15
417537 X11
Dit invulveldje is veel te kor
pi_146605434
quote:
1s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:27 schreef Tchock het volgende:

[..]

Recht vooruit is een lijn, loodrecht op die door het midden van de lander. Als daar een berg zit staat Philae direct naast een berg of ligt op zijn kant.
Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Rutte, ga weg. Alsjeblieft. ✔
Poetin, ga weg. Alsjeblieft.
  donderdag 13 november 2014 @ 11:32:47 #16
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605442
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ach ja, van de Marsrover Opportunity dachten ze ook dat die maar 90 dagen mee zou gaan, Opportunity rijdt al meer dan 10 jaar rond op Mars :)
Nee, de missie duurde 90 dagen.
pi_146605454
Voor de mensen die nog moeten inschakelen, om 14:00 uur is er een persconferentie op de live stream:
Day 1 Report

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605457
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef Gehenna het volgende:

[..]

Dan mogen we een nieuwe naam verzinnen lijkt me :+
Haha _O-
Ik had Chunk67 (Chu, de eerste 3 letters van Churyumov en de letters nk van de naam GerasimeNKo) ingezonden. Chunk = brok, massa, blok, stuk, klomp etc.
pi_146605463
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Ik neem aan dat Philae wel op z'n minst een basic gyroscoop aan boord heeft (anders is landen in de ruimte gewoonweg onmogelijk)
pi_146605468
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Voor de mensen die nog moeten inschakelen, om 14:00 uur is er een persconferentie op de live stream:
Day 1 Report

http://new.livestream.com/esa/cometlanding
Ah top
pi_146605472
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Wat is 'recht' in een gebied met geen (tot heel weinig) zwaartekracht?
pi_146605475
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef X11 het volgende:

[..]

Zou die lander nou echt geen waterpas (of elektronisch equivalent vanwege de kou) aan boord hebben? Dan wisten ze toch meteen hoe scheef hij stond, of dat hij zelfs op zijn kant/kop ligt.
Afijn, leergeld voor de volgende keer zullen we maar zeggen.
Zo'n ding moet extreem gevoelig zijn met de beperkte zwaartekracht hè. Ik weet niet of dat haalbaar is.
gr gr
pi_146605488
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:32 schreef xzaz het volgende:

[..]

Nee, de missie duurde 90 dagen.
En waarom zou die maar 90 dagen duren denk je? :)

Opportunity doet het veel langer dan verwacht.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_146605494
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ach ja, van de Marsrover Opportunity dachten ze ook dat die maar 90 dagen mee zou gaan, Opportunity rijdt al meer dan 10 jaar rond op Mars :)
Volgens mij zijn de omstandigheden op een komeet die richting de zon gaat, toch net iets anders dan een stabiele planeet zoals Mars. :+
  donderdag 13 november 2014 @ 11:35:55 #25
256935 xzaz
McBacon to the rescue!
pi_146605513
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

En waarom zou die maar 90 dagen duren denk je? :)

Opportunity doet het veel langer dan verwacht.
Omdat ze in die tijd de taken moesten uitvoeren. Niets deed ze vermoeden dat de rovers het niet langer konden uithouden. 10 jaar hadden ze ook niet verwacht maar zeker ook geen 90 dagen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')