Nee, te zout voor katten.quote:
Er zat geen Scandinavisch vlaggetje bij, dus allebei kan.quote:
Vind idd meer verschil zitten tussen haringkarren dan in het seizoen.quote:Op woensdag 11 juni 2014 14:07 schreef Snowballed het volgende:
Erg lekker...!
Alleen ik snap die hype niet zo... het is niet dat ze over een half jaar niet meer smaken ofzo...
Klopt.. We hebben hier 2 goede in de buurt..quote:Op woensdag 11 juni 2014 14:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vind idd meer verschil zitten tussen haringkarren dan in het seizoen.
Inderdaad. Vermijdt vooral visstallen waar ze al kant en klaar schoongemaakt in de vitrine liggenquote:Op woensdag 11 juni 2014 14:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Vind idd meer verschil zitten tussen haringkarren dan in het seizoen.
Ja.quote:Op woensdag 11 juni 2014 15:49 schreef Elan het volgende:
Wat is dan de haring die je 2 weken geleden kocht? oude voorraad of zo?
Lekkere side-dish voor bij de nasi.quote:Op woensdag 11 juni 2014 16:22 schreef motorbloempje het volgende:
Ben benieuwd naar johannes z'n benadering van de hollandsche nieuwe!
Ik kan natuurlijk niet voor de chef himself spreken, maar het lijkt me haast vanzelfsprekend dat hier een oosters tintje aangegeven zal worden.quote:Op woensdag 11 juni 2014 16:22 schreef motorbloempje het volgende:
Ben benieuwd naar johannes z'n benadering van de hollandsche nieuwe!
Ik ben wellicht wat voorspelbaar geworden, enerzijds is dit mijn kracht, aan de andere kant zal ik deze zomer broeden op wat innovatie binnen de nasi keuken.quote:
Nou, met die haring heb je die al wel gevonden!quote:Op woensdag 11 juni 2014 16:29 schreef johannes_vermeer het volgende:
[..]
Ik ben wellicht wat voorspelbaar geworden, enerzijds is dit mijn kracht, aan de andere kant zal ik deze zomer broeden op wat innovatie binnen de nasi keuken.
Mijn haring moet voor mijn neus worden schoongemaakt, daar waar ze in bakken schoongemaakt liggen mogen ze ze zelf eten. Maar de meeste mensen hebben hun smaakpapillen in hun portemonee zitten en willen ze zo goedkoop mogelijk.quote:Op woensdag 11 juni 2014 14:34 schreef golfer het volgende:
[..]
Inderdaad. Vermijdt vooral visstallen waar ze al kant en klaar schoongemaakt in de vitrine liggen
Ze moeten echt ter plekke uit het emmertje gehaald worden en meteen na het schoonmaken gegeten worden. Dan zijn ze op hun best.
Mooi, mooi,mooi. Dank voor het 'breaking' nieuwtje en je eerste ervaring.quote:Op woensdag 11 juni 2014 14:04 schreef golfer het volgende:
Vandaag is het eerste vaatje geveild en vrijwel overal is vanaf morgen de Hollandse nieuwe haring overalweer verkrijgbaar.
Mijn vaste visstalletje had echter vandaag al de Hollandse nieuwe binnen en in de verkoop en dus meteen even er eentje geproefd.
Zoals elk jaar: mooi van smaak, goed van vetpercentage.
Lekker. Ze zijn er dus weer!
![]()
![]()
Ik zeg hem dat ie dat aan de toeristen kan vertellen en loop idd ook weg.quote:Op woensdag 11 juni 2014 17:03 schreef Iwanius het volgende:
Helemaal gelijk Piet maar je vergeet dat er ook van die Haringboeren zijn die je vaak antwoorden ,als je erop staat dat de haring die jij uitkiest ter plekke wordt schoongemaakt,dat de haringen die je voor je ziet liggen net door hem zijn schoongemaakt. M.a.w "je moet niet zo zeuren."adagium.
Veel mensen zijn daar gevoelig voor en kiezen dan eieren voor hun geld en vragen het al niet eens
(ik niet, want ik loop dat gewoon weg!) en accepteren dan braaf wat voor ze wordt gepakt.
[..]
Mooi, mooi,mooi. Dank voor het 'breaking' nieuwtje en je eerste ervaring.
Idd! ik was altijd best wel tegen uitjes, want in mijn ogen bedierven die de pure haringsmaak....maar de laatste jaren vind ik wat uitjes, met mate gebruikt, toch wel een toegevoegde waarde hebben wat betreft een stukje frisheid en 'bite'!quote:Op woensdag 11 juni 2014 18:42 schreef FutureFairytale het volgende:
Morgen 2 broodjes nieuwe halen dan
Ja ik wil ze met uitjes, nog wat lekkerder
Uien versterken smaken dus alleen maar beter.quote:Op woensdag 11 juni 2014 19:12 schreef Sicstus het volgende:
[..]
Idd! ik was altijd best wel tegen uitjes, want in mijn ogen bedierven die de pure haringsmaak....maar de laatste jaren vind ik wat uitjes, met mate gebruikt, toch wel een toegevoegde waarde hebben wat betreft een stukje frisheid en 'bite'!
Verboden tegenwoordig.quote:Op woensdag 11 juni 2014 20:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Voor mij ook geen uitjes, en ben gek op groene haring.
Ik weet, maar de licht gepekelde en kort ingevroren haring is net zo lekker en wordt ook groene genoemd.quote:
De kwaliteit van de vis, hoe (lang) er gepekeld is, hoe lang de haring al in de vriezer ligt,quote:Op donderdag 12 juni 2014 01:17 schreef Reza-impreza het volgende:
Goede haring hangt van 3 punten af.
1 - De kwaliteit van de leverancier.
2 - de temperatuur.
3 - (belangrijkst) de tijd tussen schoonmaken en consumeren.
Als je die regels hanteerd als consument blijven er in NL helaas minder dan 10 winkels over.
Voor mij is Schmidt Rotterdam en De Koning in Rijswijk de top .Bij de rest moet je regel 3 afdwingen om een haring ook maar in de buurt van dat niveau te krijgen. Doe je dat niet , wordt je genaaid
Alsjeblieft niet zeg.quote:Op woensdag 11 juni 2014 16:25 schreef johannes_vermeer het volgende:
Lekkere side-dish voor bij de nasi.
Vroeger haalde ik wel vaak zo'n emmertje om ze dan zelf schoon te maken, maar die kocht ik dan graag 2 dagen voor consumptie. Vond het wel lekker als ze wat langer in de pekel hadden gestaan.quote:Op donderdag 12 juni 2014 06:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
De kwaliteit van de vis, hoe (lang) er gepekeld is, hoe lang de haring al in de vriezer ligt,
Liever op een broodje dan met uitjesquote:Op zondag 15 juni 2014 14:14 schreef Deisyy het volgende:
Hij is weer lekker!![]()
Zelf vind ik het zonde om een haring op een broodje te eten, ik eet hem het liefst alleen met een paar uitjes
Waarom is die ammoniak ? Hoe werkt datquote:Op woensdag 11 juni 2014 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik zeg hem dat ie dat aan de toeristen kan vertellen en loop idd ook weg.
Lekkerbekken zijn ook risicosport, heb je ineens een ammoniaklucht in je sinussen, krijg je me ook pissig mee.
teken dat de vis (meestal wijting) niet vers is, het ureum in de vis veranderd in ammonia. Rog heeft dit nog veel sterker. Ook andere vetarme vissoorten hebben ditquote:Op zondag 15 juni 2014 22:58 schreef Thezappa het volgende:
[..]
Waarom is die ammoniak ? Hoe werkt dat
Als ze goed zijn schoongemaakt zullen er geen graatjes in zitten.quote:
ok..quote:Op maandag 16 juni 2014 11:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
teken dat de vis (meestal wijting) niet vers is, het ureum in de vis veranderd in ammonia. Rog heeft dit nog veel sterker. Ook andere vetarme vissoorten hebben dit
Haai is ook zo om....quote:Op maandag 16 juni 2014 11:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
teken dat de vis (meestal wijting) niet vers is, het ureum in de vis veranderd in ammonia. Rog heeft dit nog veel sterker. Ook andere vetarme vissoorten hebben dit
Haai en rog zijn idd heel snel om, maar met schelvis en wijting gaat het ook snel.quote:
Dat lijkt zo. Het vetpercentage blijft hetzelfde. Neemt natuurlijk niet weg dat de haring uit het ene jaar vetter is dan haring uit het andere jaar.quote:Op maandag 16 juni 2014 22:07 schreef Hallojo het volgende:
Lijkt het nou alleen maar zo, of is nieuwe haring vetter dan oude haring?
en dan waren ze vorig jaar al uitgesteld met 3 weken omdat ze nog ieler waren.quote:Op dinsdag 17 juni 2014 00:43 schreef Hagelkaas het volgende:
Deze haring is wel bovengemiddeld vet door de warme winter. En hij wordt wel degelijk vetter naarmate het seizoen vordert!
Ik vond hem erg goed, beter dan vorig jaar. Het is natuurlijk altijd weer erg lekker (net als de asperges) maar ik vind hem dit jaar opvallend veel vetter dan vorig jaar zo aan het begin. Ik haal ze altijd bij een oud-collega die ze ter plekke voor me schoonmaakt, dus ik kan redelijk goed oordelen hoewel het lastig blijft met een heel jaar er tussen.
De verkoop van de nieuwe is verplaatst naar de 17e, of je nieuwe of "oude" krijgt is sowieso nauwelijks een touw op te trekkenquote:Op maandag 15 juni 2015 13:42 schreef Hallojo het volgende:
Zijn de nieuwe nieuwe al ergens verkrijgbaar?
Ik laat haringfeestjes altijd aan mij voorbij gaan, daar liggen haringen altijd als schoongemaakt in grote bakken, waarschijnlijk al een dag of wat geleden schoongemaakt in Polen.quote:Op dinsdag 16 juni 2015 17:51 schreef Iwanius het volgende:
Haringparty's beginnen volgende week en de weken daarna vorm te krijgen maar ik laat de meesten aan mij voorbij gaan want heb het wel gezien na zoveel jaar en kom toch alleen maar mensen tegen die ik niet wil zien. Liever zelf wat halen en zelf betalen en ergens rustig met een goed pilsje oppeuzelen.
Voorlopig zijn het toch allemaal oude haringen die ze verkopen.
Misschien een idee om een keer zo'n emmertje te kopen? Zelf schoonmaken is echt niet moeilijk, je hebt er zo handigheid in.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 19:29 schreef RickoKun het volgende:
Heerlijke hollandse nieuwe, al mogen ze wel ietsje vetter.
Heb vandaag zes jongens gekocht. Ze worden vers gesneden en schoongemaakt, ben er zelf getuige van bij onze viskraam.
Echter, het liefst eet ik ze meteen op, hebben echter al veel gehad en heb nog twee over. Hoe erg zal het smaakverschil optreden als ik deze één dag in de koelkast bewaar (en morgen opeet)?
Nogmaals, het liefst direct t keeltje in, maaarja volheid heerst
Snap ik, maar ik kan niet zo even een emmer in een weekend opkanen met mijn vriendin. Of ik moet een feest geven en kameraden uitnodigen, maar daar doe ik denk ik ook de moeite niet voor. Hoeveel zitten er in zo'n emmer; stuk of twintig?quote:Op zaterdag 20 juni 2015 19:51 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Misschien een idee om een keer zo'n emmertje te kopen? Zelf schoonmaken is echt niet moeilijk, je hebt er zo handigheid in.
Ze worden nu 2 maanden gevangen. Dus die over een maand gevangen worden hebben nu nog even tijd om zich voller te eten.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 19:46 schreef RickoKun het volgende:
Moet wel, want daarna gaat het ook structureel weer bergafwaarts toch?
Dit is het moment (normaliter) dat de haring het meest volgevreten is?
Ze zijn niet schoongemaakt en diepgevroren. Groot verschil met hapklaar.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 20:38 schreef RickoKun het volgende:
Christus, als dit echt net zo lekker smaakt?
http://simonisvis.nl/haring/emmer-haring-25-stuks
15 euro? Ik betaalde 9,70 voor zes hollandse nieuwe.
Okay, snap ik! Wel nice, maar hoe moet ik dat in mn diepvries stoppen?quote:Op zaterdag 20 juni 2015 20:41 schreef FutureFairytale het volgende:
[..]
Ze zijn niet schoongemaakt en diepgevroren. Groot verschil met hapklaar.
Minder dacht ik, eerder een stuk of 10 in zo'n klein emmertje. Maar ik weet niet meer zo goed, doe het al jaren niet meer. Vraag het bij de kraam zou ik zeggen.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 20:35 schreef RickoKun het volgende:
[..]
Snap ik, maar ik kan niet zo even een emmer in een weekend opkanen met mijn vriendin. Of ik moet een feest geven en kameraden uitnodigen, maar daar doe ik denk ik ook de moeite niet voor. Hoeveel zitten er in zo'n emmer; stuk of twintig?
Thanks! Echter zie ik het mijzelf ook niet zo snel doen. Maar hoe kijken jullie ertegenaan. Een vers schoongemaakte en gesneden haring een dag in de koelkast bewaren? Is natuurlijk wel te doen qua hygiëne, maar de smaak?quote:Op zaterdag 20 juni 2015 20:47 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Minder dacht ik, eerder een stuk of 10 in zo'n klein emmertje. Maar ik weet niet meer zo goed, doe het al jaren niet meer. Vraag het bij de kraam zou ik zeggen.
Gaat wat oxideren en de smaak loopt echt achteruit.quote:Op zaterdag 20 juni 2015 20:52 schreef RickoKun het volgende:
Maar hoe kijken jullie ertegenaan. Een vers schoongemaakte en gesneden haring een dag in de koelkast bewaren? Is natuurlijk wel te doen qua hygiëne, maar de smaak?
Is dat goed of slecht, dat het een iets minder vette haring is?quote:Op dinsdag 23 juni 2015 15:28 schreef golfer het volgende:
Vandaag pas in de gelegenheid geweest een Hollandse Nieuwe op te peuzelen. Prima van smaak, iets minder vet dan vorig jaar.
Hoe vetter hoe beter..quote:Op dinsdag 23 juni 2015 15:44 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Is dat goed of slecht, dat het een iets minder vette haring is?
Heb tot nu toe 3 zaken in Utrecht gehad en ik vind ze ook duidelijk minder vet... niks mis met de smaak verder. Ga denk ik even een maandje wachten.quote:Op dinsdag 23 juni 2015 15:28 schreef golfer het volgende:
Vandaag pas in de gelegenheid geweest een Hollandse Nieuwe op te peuzelen. Prima van smaak, iets minder vet dan vorig jaar.
Ik mijn ervaring zijn buitenlanders meer geneigd het te proberen wanneer je ze niet vraagt om een rauwe vis aan de staart naar binnen te laten glijden. Lekker brood lichtjes roosteren en dan in kleine stukjes snijden met evengrote stukjes haring erop maakt het al een stuk laagdrempeliger. Zo eet ik ze zelf trouwens ook het liefst.quote:Op zaterdag 27 juni 2015 13:16 schreef Bienelientjee het volgende:
Net ook één gegeten! Yummy! Maar zelf al jaren niet gegeten, dus ik kan niet vergelijken met eerdere jaren.
Mijn Engelse vriend vindt het allemaal maar BLEH!Het idee alleen al, hij wilt het niet eens proberen!
Vind ik ook!quote:Op zaterdag 27 juni 2015 13:43 schreef FutureFairytale het volgende:
Als je het niet probeert kun je ook geen bleh zeggen. Zolang het geen rotte vis is kan ie het gewoon proberen vind ik.
Volgende keer met het argument komen dat haring niet rauw is maar gerijpt.quote:Op zaterdag 27 juni 2015 17:19 schreef Bienelientjee het volgende:
[..]
Vind ik ook!Maar hij is wat anti rauwe vis, heb het zeker geprobeerd om hem te laten proeven! Maar ja! Dan niet!
More for me!
Sushi en sashimi eet ie ook niet?quote:Op zaterdag 27 juni 2015 17:19 schreef Bienelientjee het volgende:
Maar hij is wat anti rauwe vis, heb het zeker geprobeerd om hem te laten proeven! Maar ja! Dan niet!More for me!
Helaas ook niet! Het hele idee van rauwe vis, zelfs gerookte zalm en dergelijke, vindt hij gewoon niets!quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |