En dus overwaarde vertegenwoordigd en dus je EWR verhoogt.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:27 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Daar gaat het me om, niet of dat geld vrijkomt, snap ook wel dat dat in de hypotheek blijft zitten.
Duidelijk! thnxquote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:34 schreef Deshain het volgende:
[..]
En dus overwaarde vertegenwoordigd en dus je EWR verhoogt.
Ruwweg ja. In de praktijk is er bij meerdere geldverstrekkers echter geen sprake van een daadwerkelijke looptijdsverkorting; tenzij je in je laatste rentevaste periode zit. Men verandert dan slechts de verhouding tussen rentebedrag en aflosbedrag binnen de annuīteit - waardoor je tot het einde van je rentevaste periode meer aflost dan je normaliter in die periode zou hebben gedaan. Bij de volgende periode krijg je als gevolg daarvan lagere maandlasten.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 13:12 schreef Coelho het volgende:
voor verkorting van je looptijd bij gelijkblijvende maandlasten, of verlaging van je maandlasten bij gelijkblijvende looptijd?
Dat maakt geen verschil voor de resterende hypotheekschuld bij een tussentijdse verkoop op korte termijn.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 13:12 schreef Coelho het volgende:
Bij een extra storting in een annuīteit kun je toch kiezen voor verkorting van je looptijd bij gelijkblijvende maandlasten, of verlaging van je maandlasten bij gelijkblijvende looptijd?
Nee (je stort immers niet in die verzekering)quote:Op donderdag 24 juli 2014 22:19 schreef athlonkmf het volgende:
Nou vraag ik me opeens af... bij een spaarhypotheek zit je met de bandbreedte regels als je wilt gaan bijstorten op je spaarpolis.
Maar je kan natuurlijk ook de hypotheek zelf aflossen. Zit je dan nog gebonden aan de bandbreedte?
Maar stel dat je in 10 jaar tijd die hypotheek aflost. Op een gegeven moment komt het moment dat je inleg even hoog is als de restschuld. Dat is dan neem ik aan ook het moment dat de hypotheek is afgelost toch? Heb je dan nog te maken met de belastingregels omtrent een KEW, dat die 20 jaar moet lopen?quote:Op donderdag 24 juli 2014 22:47 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Nee (je stort immers niet in die verzekering)
Jazekerquote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:01 schreef Blik het volgende:
[..]
Maar stel dat je in 10 jaar tijd die hypotheek aflost. Op een gegeven moment komt het moment dat je inleg even hoog is als de restschuld. Dat is dan neem ik aan ook het moment dat de hypotheek is afgelost toch? Heb je dan nog te maken met de belastingregels omtrent een KEW, dat die 20 jaar moet lopen?
En bij een SEW is dat hetzelfde?quote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:02 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Jazeker
Als 'ie niet inlost op een hypotheek, mag je afrekenen in box 1. En wanneer hij nog geen 20 jaar gelopen hebt, is er sprake van de lage 15-jaar-vrijstelling. Of zelfs geen vrijstelling.
Fijn hoor, zo'n KEW. Zit je gebonden aan regels die je tien jaar geleden afsloot, terwijl je nog geen vijf jaar in de toekomst kunt kijken.
Precies de reden dat lijfrentepolissen/-rekeningen helemaal niet handig zijn. Maar dat kun je veel mensen niet aan hun verstand brengen.
Ja. Net als een BEW.quote:
Zit het in box 1, dat beleggingsdeel? (het opbouwdeel, doel ik dan op)quote:Op zondag 28 september 2014 12:52 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Over aflossen gesproken, we denken erover de beleggersdelen om te zetten naar annuītaire delen, maar de bank staat erop dat we de aandelen dan verkopen en aflossen op de hypotheek. Als we dat doen zijn we wel in één keer ruim 10 procent van de hypotheek kwijt...
Nee, in box 3, maar kennelijk mogen ze eisen dat ermee afgelost wordt, omdat het verpand is aan de hypotheek. (Als je daar op doelt dan.)quote:Op zondag 28 september 2014 12:56 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Zit het in box 1, dat beleggingsdeel? (het opbouwdeel, doel ik dan op)
Blijf dat bijzonder vinden. Bij het oversluiten van een hypotheek hoeft dat ook niet.quote:Op zondag 28 september 2014 21:22 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Nee, in box 3, maar kennelijk mogen ze eisen dat ermee afgelost wordt, omdat het verpand is aan de hypotheek. (Als je daar op doelt dan.)
Ik heb begrepen dat ze dit ook bij oversluiten zouden kunnen eisen. Ik heb informatie gevraagd bij 'Vereniging Eigen Huis', en dit hebben ze mij verteld.quote:Op maandag 29 september 2014 09:56 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Blijf dat bijzonder vinden. Bij het oversluiten van een hypotheek hoeft dat ook niet.
Nu word je gedwongen dat af te kopen op een misschien wel heel ongunstig moment.
Dit vind ik een interessante. Je zou dus kunnen zeggen, een marktconforme rente voor looptijd 30 jaar is 4.8%. Ouders lenen aan kind, ouders houden 3% van de rente en schenken jaarlijks 1.8% rente baten terug aan het kind via de schenkingsvrijstelling. Kinderen behouden hierbij wel HRA en krijgen via de ouders ook nog een deel van het geld terug.quote:Ouders verstrekken hypo aan kind. Kind betaalt marktconforme rente en mag dit aftrekken. Ouders ontvangen markconforme rente die hoger is dan bijv. deposito en sluisen een deel hiervan weer terug naar het kind via de jaarlijkse vrije schenking.
Dan ben ik benieuwd naar jurisprudentie, aangezien dit onredelijk zou zijn....quote:Op maandag 29 september 2014 11:02 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Ik heb begrepen dat ze dit ook bij oversluiten zouden kunnen eisen. Ik heb informatie gevraagd bij 'Vereniging Eigen Huis', en dit hebben ze mij verteld.
Ik heb ook een aanbod van mijn schoonouders gekregen hiervoor. Volgens mij kleven er weinig nadelen aan, behalve dan dat je (schoon)ouders dat geld moeten hebben en dat willen gebruiken hiervoor, en dat de nieuwe lening (want dat is het) wel afgelost moet worden. Kortom als je een aflossingsvrij deel ermee aflost zet je feitelijk een deel om naar een lineaire of annuitaire lening.quote:Op maandag 29 september 2014 11:04 schreef mark_dabomb het volgende:
Ook wij zijn aan het bekijken of we onze hypotheeklasten zo ver mogelijk kunnen drukken en op korte termijn zo veel mogelijk kunnen aflossen. Nu hoorde/las ik de volgende constructie:
[..]
Dit vind ik een interessante. Je zou dus kunnen zeggen, een marktconforme rente voor looptijd 30 jaar is 4.8%. Ouders lenen aan kind, ouders houden 3% van de rente en schenken jaarlijks 1.8% rente baten terug aan het kind via de schenkingsvrijstelling. Kinderen behouden hierbij wel HRA en krijgen via de ouders ook nog een deel van het geld terug.
In hoeverre heeft iemand ervaring met dit model en kleven hier nog nadelen aan?
Ik vind het persoonlijk sowieso onredelijk. Die aandelen zijn bedoeld als zekerheid voor de bank, maar de zekerheid van de aandelen wordt nu vervangen door een nog grotere zekerheid: een annuīteitenhypotheek. Ook zonder het verplicht aflossen voldoen we aan alle 'kwaliteitseisen' (looneisen, waarde van de woning ect) , dus het slaat eigenlijk helemaal nergens op. Ze willen het omdat ze het kennelijk 'mogen' eisen omdat de aandelen verpand zijn aan de hypotheek.quote:Op maandag 29 september 2014 11:05 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Dan ben ik benieuwd naar jurisprudentie, aangezien dit onredelijk zou zijn....
Mja, maar de hypotheek wordt nu simpelweg afgelost. Wanneer jij de hypotheek oversluit, wordt de volledige schuld ingelost en blijft er een beleggersrekening over. Geen enkele bank gaat deze dan afkopen.quote:Op maandag 29 september 2014 12:38 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Ze willen het omdat ze het kennelijk 'mogen' eisen omdat de aandelen verpand zijn aan de hypotheek.
Ik ben ook wel benieuwd hoe het tegenwoordig is met het opeten van je huis.quote:Op maandag 29 september 2014 09:43 schreef JDx het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met bijvoorbeeld de bijstand ofzo, stel je hebt 10.000 euro op je bankrekening, dan moet je die eerst opmaken, tenminste zo'n soort regel is er.
Hoe zit het als je die 10.000 net daarvoor in je hypotheek hebt gestopt? Gewoon een vraagje, heeft verder niets met een echte situatie te maken.
Ik dacht dat regels per gemeente verschillen. Ik ken iemand met een eigen huis (aanvankelijk zonder hypotheek) en met een bijstanduitkering. De gemeente heeft een hypotheek gevestigd op zijn pand en nu ontvangt hij bijstand uit de hypotheekopbrengst.quote:Op maandag 29 september 2014 15:21 schreef BartNH het volgende:
Indertijd moest je in geval van bijstand eerst je huis opeten (een lening bij de gemeente aangaan tot de hoogte van je hypotheek). Echter boven een bepaalde leeftijd hoefde dat niet meer (50 of 55 jaar dacht ik).
En hoewel triest, wel terecht. Als ik in de bijstand kom moet ik mijn huis uit, deze persoon kan in ieder geval blijven wonen. Zou niet zien waarom we anders als samenleving bijstand moeten betalen voor iemand die nog een volledig huis in bezit heeft.quote:Op maandag 29 september 2014 19:12 schreef blomke het volgende:
[..]
Ik dacht dat regels per gemeente verschillen. Ik ken iemand met een eigen huis (aanvankelijk zonder hypotheek) en met een bijstanduitkering. De gemeente heeft een hypotheek gevestigd op zijn pand en nu ontvangt hij bijstand uit de hypotheekopbrengst.
Dat doe je dan dus niet, want de uitkering gaat van het huis af, om het maar even simpel te zeggen.quote:Op dinsdag 30 september 2014 09:16 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
En hoewel triest, wel terecht. Als ik in de bijstand kom moet ik mijn huis uit, deze persoon kan in ieder geval blijven wonen. Zou niet zien waarom we anders als samenleving bijstand moeten betalen voor iemand die nog een volledig huis in bezit heeft.
Er zijn meer paradigma's waar we in rap tempo afscheid van moeten nemen. Velen noemen het verharding, maar ik vind het meer rechtvaardig en logisch - in veel gevallen.
Wonen is volgens mij een recht. Mijn koophuis is feitelijk vergelijkbaar met een sociale huurwoning.quote:Op dinsdag 30 september 2014 09:16 schreef NiGeLaToR het volgende:
Zou niet zien waarom we anders als samenleving bijstand moeten betalen voor iemand die nog een volledig huis in bezit heeft.
Ja, dat is precies wat ik bedoelquote:Op dinsdag 30 september 2014 09:18 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat doe je dan dus niet, want de uitkering gaat van het huis af, om het maar even simpel te zeggen.
Njah, ben 30'er en weet inmiddels dat ik maandelijks, voor in totaal een kleine 50 jaar pensioenpremie betaal voor een systeem wat tegen die tijd niet meer bestaat. Zo heeft elke generatie 'pech'. Enige wat ik kan doen is helemaal los van het systeem komen, mijn voordeel is dat ik nog pakweg 40 jaar heb.quote:Op dinsdag 30 september 2014 10:00 schreef BartNH het volgende:
[..]
Wonen is volgens mij een recht. Mijn koophuis is feitelijk vergelijkbaar met een sociale huurwoning.
Ik zie dat huis ook als oudedagvoorziening in de trant van lage woonlasten als ik ooit kan/mag stoppen met werken. In die zin wordt ik bij een evt verlies van baan dus gedwongen de oudedagvoorziening op te eten. Dat zou wel heel veel pijn doen omdat mijn leeftijdsgroep (55-60) toch al heel beroerd uit komt met pensioenopbouw.
Ik verlies mijn huis niet direct. Door extra aflossen en er al geruime tijd wonen zal ik door de behoorlijke overwaarde een aantal jaren kunnen uitzingen. Echter kan ik een hypotheek ter hoogte van de WOZ waarde nooit van een AOW (+ resterend pensioentje) betalen.quote:Op dinsdag 30 september 2014 10:22 schreef NiGeLaToR het volgende:
Als ik nu geen inkomen heb verlies ik mijn huis ook - alleen dan direct, heb je veel afgelost, dan verlies je hem wellicht niet direct. Of zie ik dat nu verkeerd?
Dit zat ik me meteen ook al te bedenken; wat schiet de overheid ermee op als ze uiteindelijk alsnog kwijt geld zijn aan deze mensen. Het enige wat je ermee bereikt is een hoop ellende en gedwongen verhuizingen...quote:Op dinsdag 30 september 2014 11:00 schreef BartNH het volgende:
De gemeente moet dan mijn huis verkopen (executie) en mij andere woonruimte aanbieden die waarschijnlijk vergelijkbaar zal zijn met het huidige huis. Op dat moment kost ik dus alsnog handenvol aan huurtoeslag. Kort door de bocht heeft dan vooral de veilingmeester verdiend.
Dat is ook een beetje het punt: uitstel. Als die hypotheekopbrengst "op" is aan bijstand, zit zo iemand (b.t.w. te beroerd om achter een baan aan te gaan), met hypotheeklasten en geen inkomen. Dan wordt het alsnog huis verkopen en in een huurflatje met veel subsidies. Maar de gemeente heeft dan een aantal jaren (10) de uitkering "uit het huis gehaald".quote:Op dinsdag 30 september 2014 11:00 schreef BartNH het volgende:
[De gemeente moet dan mijn huis verkopen (executie) en mij andere woonruimte aanbieden die waarschijnlijk vergelijkbaar zal zijn met het huidige huis. Op dat moment kost ik dus alsnog handenvol aan huurtoeslag. Kort door de bocht heeft dan vooral de veilingmeester verdiend.
Maar dat huis heeft dan waarschijnlijk enorm achterstallig onderhoud en brengt dus weinig op. Die gemeente is dus de helft van het bedrag alsnog achter de wagen en moet de jaren erna veel meer kosten maken.quote:Op dinsdag 30 september 2014 18:45 schreef blomke het volgende:
[..]
Dat is ook een beetje het punt: uitstel. Als die hypotheekopbrengst "op" is aan bijstand, zit zo iemand (b.t.w. te beroerd om achter een baan aan te gaan), met hypotheeklasten en geen inkomen. Dan wordt het alsnog huis verkopen en in een huurflatje met veel subsidies. Maar de gemeente heeft dan een aantal jaren (10) de uitkering "uit het huis gehaald".
Is onderdeel van een (duur) appartementencomplex.quote:Op dinsdag 30 september 2014 18:50 schreef BartNH het volgende:
Maar dat huis heeft dan waarschijnlijk enorm achterstallig onderhoud en brengt dus weinig op. Die gemeente is dus de helft van het bedrag alsnog achter de wagen en moet de jaren erna veel meer kosten maken.
Hoeveel mensen van rond de zestig zonder met niet overdreven opleiding vinden nog een nieuwe baan denk je?
Waarom heb je 'm dan in box 3 gezet? Je betaalt én VRH én je moet 'm gebruiken om de hypotheekschuld af te lossen?? 2x nadeel.quote:Op zondag 28 september 2014 21:22 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Nee, in box 3, maar kennelijk mogen ze eisen dat ermee afgelost wordt, omdat het verpand is aan de hypotheek. (Als je daar op doelt dan.)
Daar heb je een goed punt; een goede vriend van tegen de 60 betaalt nu 700,- hypotheek aan zijn vrijstaande villa, maar dreigde deze dus kwijt te raken door geen inkomen. Ook hij constateerde dat bank + overheid liever wilde dat hij z'n overwaarde zou opmaken en dan in een sociaal huurhok met soepsiede zou trekken dan hier blijven wonen met bijvoorbeeld uitstel van hypotheekrente of toch wat steun vanuit de overheid. Win-win, bank hoeft de hypotheek niet te cancelen en het kost de overheid niet dubbel.quote:Op dinsdag 30 september 2014 11:00 schreef BartNH het volgende:
[..]
Ik verlies mijn huis niet direct. Door extra aflossen en er al geruime tijd wonen zal ik door de behoorlijke overwaarde een aantal jaren kunnen uitzingen. Echter kan ik een hypotheek ter hoogte van de WOZ waarde nooit van een AOW (+ resterend pensioentje) betalen.
De gemeente moet dan mijn huis verkopen (executie) en mij andere woonruimte aanbieden die waarschijnlijk vergelijkbaar zal zijn met het huidige huis. Op dat moment kost ik dus alsnog handenvol aan huurtoeslag. Kort door de bocht heeft dan vooral de veilingmeester verdiend.
Maar goed voorlopig heb ik nog werk in tegenstelling tot een aantal kennissen die inderdaad rond de zestig zijn en zich rot solliciteren.
quote:Op maandag 29 september 2014 12:42 schreef Five_Horizons het volgende:
Ik zou voor de grap eens vragen om een aflosnota, omdat je graag zou willen kijken naar mogelijkheden bij andere verstrekkers.
Hebben we het over Al----z?quote:Op maandag 29 september 2014 14:59 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Deze bank is gestopt met het verstrekken van hypotheken
Ik hou helaas wat weinig geld over met twee kinderen op een kdv. Wel wil ik gaan verhuizen en mijn grootste streven is om de hypotheek lineair af te gaan lossen.quote:Op zaterdag 23 mei 2015 15:24 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Zijn er nog meer fanatieke aflossers of is het enthousiasme een beetje getemperd?
Hoop het voor je... Bij mij bank hebben ze 10 werkdagen nodig om een offerte op te stellen, ze pakken de rente die op die dag geldt..quote:Op zaterdag 23 mei 2015 19:01 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
De andere twee leningdelen staan nu als het goed is voor tien jaar op 2,4%. Net één dag voordat de rente omhoog ging de e-mail opgestuurd.
We hebben dus waarschijnlijk niet zoveel haast meer om die af te lossen, we zitten ook te denken aan beleggen/investeren.
Ik vind het hartstikke slim, kan niks anders zeggen.quote:Op zaterdag 23 mei 2015 20:12 schreef Leandra het volgende:
aan de ene kant lijkt het niet heel veel, aan de andere kant is het met de 4,45% rente die we betalen in 16 jaar wel bijna ¤ 14.000 die we niet meer hoeven af te lossen als ik onze maandtermijn gelijk laat blijven.
Over 16 jaar loopt ook het recht op HRA voor mijn man af, een van de 3 hypotheekdelen is dan ook volledig afgelost, dus dan blijft over het deel wat begon als de helft van de hypotheek (waarvoor ik dan nog recht op HRA heb ---> als het dan nog bestaat), en dat andere deel (kleiner dan het hypotheekdeel wat sowieso al over 16 jaar afgelost is) wil ik dan dus zo klein mogelijk hebben.quote:Op zaterdag 23 mei 2015 20:31 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Ik vind het hartstikke slim, kan niks anders zeggen.
Wil je dan nog in dat huis wonen? Ik streef ernaar dit huis op mijn 31ste afgelost te hebben, maar dan ga ik op zoek naar wat anders.quote:Op zaterdag 23 mei 2015 20:27 schreef announcement het volgende:
Ik heb in 2013 gekocht en inmiddels 10% van de hypotheek afbetaald, mijn huis is nu 50% hypotheekvrij. Ik ga overigens ook gewoon op vakantie en geniet van het leven etc. Met een beetje goede wil ben ik op mijn 45e hypotheekvrij.
Yep, dat is minder schuld en dat is bijna altijd een goed idee. Ikzelf heb al een tijd niet meer afgelost omdat ik voor mezelf ben begonnen. Maar daarvoor wel. Niet van die bedragen die je hierboven leest, maar toch bij elkaar opgeteld een paar duizend euro. Voelt nog steeds prima.quote:Op zaterdag 23 mei 2015 20:44 schreef Leandra het volgende:
maar als ik die 38.163 dan naar beperkt heb tot ¤ 24.000 dan scheelt dat net lekker extra.
Hoezo, bevalt je huis niet?quote:Op zaterdag 23 mei 2015 20:47 schreef eriksd het volgende:
[..]
Wil je dan nog in dat huis wonen? Ik streef ernaar dit huis op mijn 31ste afgelost te hebben, maar dan ga ik op zoek naar wat anders.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |