Ja. Net als een BEW.quote:
Zit het in box 1, dat beleggingsdeel? (het opbouwdeel, doel ik dan op)quote:Op zondag 28 september 2014 12:52 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Over aflossen gesproken, we denken erover de beleggersdelen om te zetten naar annuïtaire delen, maar de bank staat erop dat we de aandelen dan verkopen en aflossen op de hypotheek. Als we dat doen zijn we wel in één keer ruim 10 procent van de hypotheek kwijt...
Nee, in box 3, maar kennelijk mogen ze eisen dat ermee afgelost wordt, omdat het verpand is aan de hypotheek. (Als je daar op doelt dan.)quote:Op zondag 28 september 2014 12:56 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Zit het in box 1, dat beleggingsdeel? (het opbouwdeel, doel ik dan op)
Blijf dat bijzonder vinden. Bij het oversluiten van een hypotheek hoeft dat ook niet.quote:Op zondag 28 september 2014 21:22 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Nee, in box 3, maar kennelijk mogen ze eisen dat ermee afgelost wordt, omdat het verpand is aan de hypotheek. (Als je daar op doelt dan.)
Ik heb begrepen dat ze dit ook bij oversluiten zouden kunnen eisen. Ik heb informatie gevraagd bij 'Vereniging Eigen Huis', en dit hebben ze mij verteld.quote:Op maandag 29 september 2014 09:56 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Blijf dat bijzonder vinden. Bij het oversluiten van een hypotheek hoeft dat ook niet.
Nu word je gedwongen dat af te kopen op een misschien wel heel ongunstig moment.
Dit vind ik een interessante. Je zou dus kunnen zeggen, een marktconforme rente voor looptijd 30 jaar is 4.8%. Ouders lenen aan kind, ouders houden 3% van de rente en schenken jaarlijks 1.8% rente baten terug aan het kind via de schenkingsvrijstelling. Kinderen behouden hierbij wel HRA en krijgen via de ouders ook nog een deel van het geld terug.quote:Ouders verstrekken hypo aan kind. Kind betaalt marktconforme rente en mag dit aftrekken. Ouders ontvangen markconforme rente die hoger is dan bijv. deposito en sluisen een deel hiervan weer terug naar het kind via de jaarlijkse vrije schenking.
Dan ben ik benieuwd naar jurisprudentie, aangezien dit onredelijk zou zijn....quote:Op maandag 29 september 2014 11:02 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
[..]
Ik heb begrepen dat ze dit ook bij oversluiten zouden kunnen eisen. Ik heb informatie gevraagd bij 'Vereniging Eigen Huis', en dit hebben ze mij verteld.
Ik heb ook een aanbod van mijn schoonouders gekregen hiervoor. Volgens mij kleven er weinig nadelen aan, behalve dan dat je (schoon)ouders dat geld moeten hebben en dat willen gebruiken hiervoor, en dat de nieuwe lening (want dat is het) wel afgelost moet worden. Kortom als je een aflossingsvrij deel ermee aflost zet je feitelijk een deel om naar een lineaire of annuitaire lening.quote:Op maandag 29 september 2014 11:04 schreef mark_dabomb het volgende:
Ook wij zijn aan het bekijken of we onze hypotheeklasten zo ver mogelijk kunnen drukken en op korte termijn zo veel mogelijk kunnen aflossen. Nu hoorde/las ik de volgende constructie:
[..]
Dit vind ik een interessante. Je zou dus kunnen zeggen, een marktconforme rente voor looptijd 30 jaar is 4.8%. Ouders lenen aan kind, ouders houden 3% van de rente en schenken jaarlijks 1.8% rente baten terug aan het kind via de schenkingsvrijstelling. Kinderen behouden hierbij wel HRA en krijgen via de ouders ook nog een deel van het geld terug.
In hoeverre heeft iemand ervaring met dit model en kleven hier nog nadelen aan?
Ik vind het persoonlijk sowieso onredelijk. Die aandelen zijn bedoeld als zekerheid voor de bank, maar de zekerheid van de aandelen wordt nu vervangen door een nog grotere zekerheid: een annuïteitenhypotheek. Ook zonder het verplicht aflossen voldoen we aan alle 'kwaliteitseisen' (looneisen, waarde van de woning ect) , dus het slaat eigenlijk helemaal nergens op. Ze willen het omdat ze het kennelijk 'mogen' eisen omdat de aandelen verpand zijn aan de hypotheek.quote:Op maandag 29 september 2014 11:05 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Dan ben ik benieuwd naar jurisprudentie, aangezien dit onredelijk zou zijn....
Mja, maar de hypotheek wordt nu simpelweg afgelost. Wanneer jij de hypotheek oversluit, wordt de volledige schuld ingelost en blijft er een beleggersrekening over. Geen enkele bank gaat deze dan afkopen.quote:Op maandag 29 september 2014 12:38 schreef GreatWhiteSilence het volgende:
Ze willen het omdat ze het kennelijk 'mogen' eisen omdat de aandelen verpand zijn aan de hypotheek.
Ik ben ook wel benieuwd hoe het tegenwoordig is met het opeten van je huis.quote:Op maandag 29 september 2014 09:43 schreef JDx het volgende:
Hoe zit het eigenlijk met bijvoorbeeld de bijstand ofzo, stel je hebt 10.000 euro op je bankrekening, dan moet je die eerst opmaken, tenminste zo'n soort regel is er.
Hoe zit het als je die 10.000 net daarvoor in je hypotheek hebt gestopt? Gewoon een vraagje, heeft verder niets met een echte situatie te maken.
Ik dacht dat regels per gemeente verschillen. Ik ken iemand met een eigen huis (aanvankelijk zonder hypotheek) en met een bijstanduitkering. De gemeente heeft een hypotheek gevestigd op zijn pand en nu ontvangt hij bijstand uit de hypotheekopbrengst.quote:Op maandag 29 september 2014 15:21 schreef BartNH het volgende:
Indertijd moest je in geval van bijstand eerst je huis opeten (een lening bij de gemeente aangaan tot de hoogte van je hypotheek). Echter boven een bepaalde leeftijd hoefde dat niet meer (50 of 55 jaar dacht ik).
En hoewel triest, wel terecht. Als ik in de bijstand kom moet ik mijn huis uit, deze persoon kan in ieder geval blijven wonen. Zou niet zien waarom we anders als samenleving bijstand moeten betalen voor iemand die nog een volledig huis in bezit heeft.quote:Op maandag 29 september 2014 19:12 schreef blomke het volgende:
[..]
Ik dacht dat regels per gemeente verschillen. Ik ken iemand met een eigen huis (aanvankelijk zonder hypotheek) en met een bijstanduitkering. De gemeente heeft een hypotheek gevestigd op zijn pand en nu ontvangt hij bijstand uit de hypotheekopbrengst.
Dat doe je dan dus niet, want de uitkering gaat van het huis af, om het maar even simpel te zeggen.quote:Op dinsdag 30 september 2014 09:16 schreef NiGeLaToR het volgende:
[..]
En hoewel triest, wel terecht. Als ik in de bijstand kom moet ik mijn huis uit, deze persoon kan in ieder geval blijven wonen. Zou niet zien waarom we anders als samenleving bijstand moeten betalen voor iemand die nog een volledig huis in bezit heeft.
Er zijn meer paradigma's waar we in rap tempo afscheid van moeten nemen. Velen noemen het verharding, maar ik vind het meer rechtvaardig en logisch - in veel gevallen.
Wonen is volgens mij een recht. Mijn koophuis is feitelijk vergelijkbaar met een sociale huurwoning.quote:Op dinsdag 30 september 2014 09:16 schreef NiGeLaToR het volgende:
Zou niet zien waarom we anders als samenleving bijstand moeten betalen voor iemand die nog een volledig huis in bezit heeft.
Ja, dat is precies wat ik bedoelquote:Op dinsdag 30 september 2014 09:18 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Dat doe je dan dus niet, want de uitkering gaat van het huis af, om het maar even simpel te zeggen.
Njah, ben 30'er en weet inmiddels dat ik maandelijks, voor in totaal een kleine 50 jaar pensioenpremie betaal voor een systeem wat tegen die tijd niet meer bestaat. Zo heeft elke generatie 'pech'. Enige wat ik kan doen is helemaal los van het systeem komen, mijn voordeel is dat ik nog pakweg 40 jaar heb.quote:Op dinsdag 30 september 2014 10:00 schreef BartNH het volgende:
[..]
Wonen is volgens mij een recht. Mijn koophuis is feitelijk vergelijkbaar met een sociale huurwoning.
Ik zie dat huis ook als oudedagvoorziening in de trant van lage woonlasten als ik ooit kan/mag stoppen met werken. In die zin wordt ik bij een evt verlies van baan dus gedwongen de oudedagvoorziening op te eten. Dat zou wel heel veel pijn doen omdat mijn leeftijdsgroep (55-60) toch al heel beroerd uit komt met pensioenopbouw.
Ik verlies mijn huis niet direct. Door extra aflossen en er al geruime tijd wonen zal ik door de behoorlijke overwaarde een aantal jaren kunnen uitzingen. Echter kan ik een hypotheek ter hoogte van de WOZ waarde nooit van een AOW (+ resterend pensioentje) betalen.quote:Op dinsdag 30 september 2014 10:22 schreef NiGeLaToR het volgende:
Als ik nu geen inkomen heb verlies ik mijn huis ook - alleen dan direct, heb je veel afgelost, dan verlies je hem wellicht niet direct. Of zie ik dat nu verkeerd?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |