Wie heeft je dit in'hemelsnaam aangedaan??quote:Op woensdag 23 april 2014 16:36 schreef JDx het volgende:
Ben ook even aan het rekenen geslagen, mijn huis gekocht in 2006 voor 117.000, de hypotheek is 127.200 er staan nu huizen in de buurt voor 75.000 te koop en de WOZ-waarde is 72.500.
Ik heb een beleggingsdeel, die zou aan het einde van mijn looptijd (2036) 60.000 euro waard moeten zijn, dat is bijgesteld naar 48.500 en 25.000 is gegarandeerd. De rest is aflossingsvrij.
Ik ga van het ergste uit dus in 2036 zou die belegging 25.000 waard zijn. Mijn huis zou tegen die tijd in het ergste geval 60.000 euro waard zijn.
Hoezo aangedaan? In 2006 was het: "je moet kopen, investering voor de toekomst, over 5 jaar verkoop je het weer en ga je naar een groter huis".quote:Op woensdag 23 april 2014 17:46 schreef blomke het volgende:
[..]
Wie heeft je dit in'hemelsnaam aangedaan??
Het betrof een verzekering die uitkeerde bij zowel in leven zijn (einde looptijd) als bij overlijden ( = stijve kuiten). Dan zou de uitkering aan de begunstigde of aan zijn wettelijke erfgenamen toekomen.quote:Op woensdag 23 april 2014 14:46 schreef Hallmark het volgende:
Alhoewel ik moet lachen om de schrijfstijl, snap ik 'm niet helemaal. Als jij het loodje legt, neem ik aan dat de inleg allereerst aan de bank toekomt, niet aan je familie?
Weet je wat ik al in 2002 zei: "ik stop 2,5 ton overwaarde in het nieuw aan te kopen huis. Lekker lage maandlasten en dalen de huizenprijzen, houd ik de keet boven water". En dat werkt(e) ook prima.quote:Op woensdag 23 april 2014 17:47 schreef JDx het volgende:
Hoezo aangedaan? In 2006 was het: "je moet kopen, investering voor de toekomst, over 5 jaar verkoop je het weer en ga je naar een groter huis".
Dat dacht iedereen in 2006 ook. Ook was 24 ik had geen idee, alles laten regelen door de vader van een klasgenoot, die doet hypotheken. Maar iedereen was in ieder geval zo jaloers, zo jong al een huis kopen, dat is echt een investeringquote:Op woensdag 23 april 2014 18:47 schreef DezeBestaatVastNogNiet het volgende:
Ik zou bijna die hele rij huizen opkopen en verhuren, kan alleen nog maar omhoog!
quote:Op woensdag 23 april 2014 17:46 schreef blomke het volgende:
Wie heeft je dit in'hemelsnaam aangedaan??
quote:Op woensdag 23 april 2014 20:39 schreef JDx het volgende:
Ook was 24 ik had geen idee, alles laten regelen door de vader van een klasgenoot, die doet hypotheken.
Hoe ziet het andere deel er uit? Aflossingsvrij, spaar? Hebben ze gelijke rentes?quote:Op woensdag 23 april 2014 16:36 schreef JDx het volgende:
de hypotheek is 127.200 er staan nu huizen in de buurt voor 75.000 te koop en de WOZ-waarde is 72.500.
Ik heb een beleggingsdeel, die
Heette 'ie Blomke toevallig?quote:Op woensdag 23 april 2014 20:39 schreef JDx het volgende:
[..]
Dat dacht iedereen in 2006 ook. Ook was 24 ik had geen idee, alles laten regelen door de vader van een klasgenoot, die doet hypotheken. Maar iedereen was in ieder geval zo jaloers, zo jong al een huis kopen, dat is echt een investering
Sorry voor de kick, maar ik ben benieuwd of aflossen ook nog neveneffecten heeft.quote:Op dinsdag 22 april 2014 23:55 schreef Coelho het volgende:
In het kader van hypotheekvrij: Stel, ik heb een woning waar ik ooit 300k voor betaald heb, vervolgens los ik de helft af en heb dus nog 150k hypotheekschuld. Dan ga ik de woning verkopen en ik verkoop de woning voor 250k. Heb ik dan volgens de belastingregeltjes 100k overwaarde die verplicht moet investeren wanneer ik een nieuwe woning aankoop of is er geen sprake van omdat er naar het verschil tussen aankoop- en verkoopsom gekeken wordt?
Staat er toch, aflossingsvrij. De hypotheek was ook maar 350 euro per maand (na hypotheekrenteaftrek).quote:Op woensdag 23 april 2014 21:29 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Hoe ziet het andere deel er uit? Aflossingsvrij, spaar? Hebben ze gelijke rentes?
Waarom zou je dat huis nog zo lang aan willen houden?quote:Op donderdag 24 april 2014 09:33 schreef JDx het volgende:
[..]
Staat er toch, aflossingsvrij. De hypotheek was ook maar 350 euro per maand (na hypotheekrenteaftrek).
Nog een reden om te kopen, als ik huurde betaalde ik minimaal 500 per maand.
Omdat ik 60.000 euro verlies heb bij verkoop. Ik hou ongeveer 300 euro over per maand van mijn loon nu, dus dan zou ik er 17 jaar over doen om dat af te lossen en al die tijd niet op vakantie kunnen, geen leuke dingen kunnen doen en aan het einde van de rit alsnog met niks overblijven.quote:Op donderdag 24 april 2014 09:35 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Waarom zou je dat huis nog zo lang aan willen houden?
Op zich vind ik je idee wel aardig, ik zou ook niet gauw verlies willen pakken. Je andere redenering, "ik heb liever iets achter de hand", is nogal emotioneel. Iets achter de hand hebben, dat kan ook een dikke spaarrekening zijn.quote:Op donderdag 24 april 2014 09:45 schreef JDx het volgende:
En als ik ga aflossen worden de maandlasten steeds lager en hou ik steeds meer geld over aan de verhuur.
In ieder geval zodat ik niet met restschuld blijf zitten. Maar er zijn weinig spaarrekeningen waar je meer dan 5% rente krijgt hoor, ik betaal 5,25% en aflossen levert dus meer op dan sparen.quote:Op donderdag 24 april 2014 10:40 schreef Hallmark het volgende:
[..]
Op zich vind ik je idee wel aardig, ik zou ook niet gauw verlies willen pakken. Je andere redenering, "ik heb liever iets achter de hand", is nogal emotioneel. Iets achter de hand hebben, dat kan ook een dikke spaarrekening zijn.
Ik zou toch eens een berekeningetje maken zonder dat uitgangspunt. Want dan kun je open en eerlijk zien wat je rendement is, in een percentage dat je kan vergelijken met de spaarrente.
Dat je steeds meer geld over houdt aan de verhuur, dat is niet zo'n goede redenering denk ik. Het draait om rendement, dus met andere woorden: er zit geld "vast" in het huis. Wat zou dat geld je opbrengen als je het op een spaarrekening zet?
Overigens, ik vind je idee om lekker een huis af te lossen, een uitstekend idee in z'n algemeen.
Als je na de aflossing in een lagere tariefklasse valt kan je dat vragen ja. ING had tot 1 mei echter maar 3 tariefklassen die vrij ver uit elkaar lagen; dus tenzij je al redelijk in de buurt van een grens zat moest je best veel aflossen voor dat effect had.quote:Op vrijdag 2 mei 2014 04:57 schreef Toefjes het volgende:
Goedemorgen, dit is een hele interessante topic reeksIk ga volgend jaar aanvangen met extra aflossingen. Ik ben wat informatie aan het opzoeken, ik heb zelf een annuiteiten hypotheek bij ING.
Bij het lezen van de voorwaardes, zie ik dat wanneer je extra aflost, de schuld-marktwaardeverhouding zal veranderen.
[ afbeelding ]
Dus, als ik het goed begrijp, kun je na het aflossen van 10% van de hoofdsom, direct een verzoek indienen tot het verlagen van de hypotheekrente. Doen jullie dit ook? (ik dacht: even dit inbrengen, misschien dat dit jullie nog wat extra besparingen kan opleveren)
Dat is minder, per 1 mei, en ik moet juist op 2 mei mij hier in gaan verdiepen. bedankt voor de info in elk geval, ik heb nog 4 jaar, en dan gaat er een nieuwe rentevaste periode aankomen. Dan maar zorgen dat er een aantal extra aflossingen gedaan zijn tegen die tijdquote:Op vrijdag 2 mei 2014 07:19 schreef Aanstootgevend het volgende:
[..]
Als je na de aflossing in een lagere tariefklasse valt kan je dat vragen ja. ING had tot 1 mei echter maar 3 tariefklassen die vrij ver uit elkaar lagen; dus tenzij je al redelijk in de buurt van een grens zat moest je best veel aflossen voor dat effect had.
Sinds 1 mei hebben ze er echter 11 (!) dus dat kan nu een stuk sneller. Alleen kan je pas gebruik maken van die 11 klassen als je eerst je huidige rentecontract openbreekt
Je kan overigens ook om aanpassing vragen als de waarde van je woning flink gestegen is, aan te tonen via taxatie of WOZ waarde.
Dient die onverwacht hoge aanslag OZB toch nog ergens voor...
Als je aflost wordt je einddoel lager. Dat zal betekenen dat je inleg + verschuldigde rente per maand lager zal worden. Indien je een annuiteitenhypotheek hebt, heb je in principe niks tussentijds opgebouwd, het is namelijk geen spaarhypotheek. Die 3000 euro die je tussentijds hebt ingelegd als onderdeel van je annuiteitenhypotheek is onderdeel van je maandelijkse hypotheeklastenquote:Op dinsdag 6 mei 2014 10:57 schreef Metro2005 het volgende:
Wellicht een vraag voor hier. Ik heb een 100% annuiteitenhypotheek, hoe wordt de boel verrekend als ik tussentijds daarin aflos. Wordt de hele hypotheek dan opnieuw berekend en wordt het tot dan toe ingelegde aflossingsdeel óók gelijk verrekend? Dus ik los 10k extra af in de hypotheek en de hypotheek loopt al anderhalf jaar, wordt het deel wat in de hypotheek is opgebouwd dan ook gelijk meegenomen (in mijn geval zo'n 3.000 euro) waardoor je hypotheek met 13k afneemt of werkt dat niet zo?
Wat gebeurd er dan met het geld dat dat ik tot dan toe heb ingelegd ? Die inleg van nu ging immers uit van het volledige hypotheekbedrag ?quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:12 schreef Blik het volgende:
[..]
Als je aflost wordt je einddoel lager. Dat zal betekenen dat je inleg + verschuldigde rente per maand lager zal worden. Indien je een annuiteitenhypotheek hebt, heb je in principe niks tussentijds opgebouwd, het is namelijk geen spaarhypotheek. Die 3000 euro die je tussentijds hebt ingelegd als onderdeel van je annuiteitenhypotheek is onderdeel van je maandelijkse hypotheeklasten
Via berekenhet kun je uitrekenen wat je nieuwe maandlasten ongeveer zouden worden. http://www.berekenhet.nl/wonen-en-hypotheek/annuiteit.html
Ik begrijp uit je verhaal niet of het een additionele inleg is, of gewoon de reguliere inleg die je vanuit je annuiteitenhypotheek doet. Indien het een additionele inleg is zou je ook bericht van je bank moeten hebben gehad dat je looptijd korter is geworden of dat je maandelijkse lasten omlaag zijn gegaan.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:33 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat gebeurd er dan met het geld dat dat ik tot dan toe heb ingelegd ? Die inleg van nu ging immers uit van het volledige hypotheekbedrag ?
Dit zou de hypotheek normaal gesproken doen (totaal 151.000 hypotheekbedrag) :quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:36 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik begrijp uit je verhaal niet of het een additionele inleg is, of gewoon de reguliere inleg die je vanuit je annuiteitenhypotheek doet. Indien het een additionele inleg is zou je ook bericht van je bank moeten hebben gehad dat je looptijd korter is geworden of dat je maandelijkse lasten omlaag zijn gegaan.
Die 6000 euro heb je al afgelost, daardoor is je schuld nog maar 145.000 ipv 151.000. Je ziet in het tabelletje ook dat je rentedeel gedurende de looptijd lager wordt, en je aflosdeel steeds groter. Indien je einde van dit jaar 10.000 euro extra aflost gaat je schuld direct omlaag naar 135.000 euro en zal er een herberekening plaatsvinden van je rentelasten en je aflossing. Beiden zullen omlaag gaan.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:42 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dit zou de hypotheek normaal gesproken doen (totaal 151.000 hypotheekbedrag) :
[ link | afbeelding ]
Klopt niet 100% maar het gaat even om het idee. Stel ik heb heel 2013 al doorlopen en ga eind dit jaar extra aflossen. volgens het tabelletje is mijn hypotheek dan dankzij de maandelijkse inleg al gedaald tot ¤ 145.573 (waarschijnlijk alleen op papier).
Maar waar blijft die 6.000 euro, wordt dan dan direct verrekend? Wordt het doorgeschoven? Wat zou er gebeuren als ik het huis eind 2014 verkoop bv?
Dat is me even niet helemaal duidelijk.
Staat bij mij op mijn polis vermeld, wordt hier per kwartaal herberekend.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:42 schreef Metro2005 het volgende:
Maar waar blijft die 6.000 euro, wordt dan dan direct verrekend? Wordt het doorgeschoven?
Dan heb je je eigen woning reserve met 6.000,- verhoogd..quote:Wat zou er gebeuren als ik het huis eind 2014 verkoop bv?
Oke, dus dat wordt wel direct verrekend als je extra aflost. Dat wilde ik even weten inderdaad!quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:49 schreef Blik het volgende:
[..]
Die 6000 euro heb je al afgelost, daardoor is je schuld nog maar 145.000 ipv 151.000. Je ziet in het tabelletje ook dat je rentedeel gedurende de looptijd lager wordt, en je aflosdeel steeds groter. Indien je einde van dit jaar 10.000 euro extra aflost gaat je schuld direct omlaag naar 135.000 euro en zal er een herberekening plaatsvinden van je rentelasten en je aflossing. Beiden zullen omlaag gaan.
Die heb ik even buiten beschouwing gelaten.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:49 schreef Deshain het volgende:
Je tabel klopt trouwens totaal niet voor annuïteiten of heb je geen HRA? En zo nee waarom heb je dan een annuïteiten hypotheek?
Maar toch niet met het oog op een verkoop neem ik aan?quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:06 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Oke, dus dat wordt wel direct verrekend als je extra aflost. Dat wilde ik even weten inderdaad!
Nee, dat lijkt me ook een beetje gek. Dat kun je dan beter investeren in je nieuwe huisquote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:08 schreef Deshain het volgende:
[..]
Maar toch niet met het oog op een verkoop neem ik aan?
Extra aflossen op een huis wat je gaat verkopen is niet echt handig..
Idd, of in je restschuld.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:09 schreef Blik het volgende:
[..]
Nee, dat lijkt me ook een beetje gek. Dat kun je dan beter investeren in je nieuwe huis
Nee ik ben niet van plan het te verkopen. Maar was gewoon even benieuwd. Maar je had het over de eigen woning reserve, dan heb je dus ook kans dat het niet verrekend wordt maar gewoon als 'overwaarde' gezien wordt wat pas vrijkomt aan het einde van de looptijd?quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:08 schreef Deshain het volgende:
[..]
Maar toch niet met het oog op een verkoop neem ik aan?
Extra aflossen op een huis wat je gaat verkopen is niet echt handig..
Als je er zo weinig van snapt, waarom neem je dan een dergelijke hypotheek...quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:16 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Nee ik ben niet van plan het te verkopen. Maar was gewoon even benieuwd. Maar je had het over de eigen woning reserve, dan heb je dus ook kans dat het niet verrekend wordt maar gewoon als 'overwaarde' gezien wordt wat pas vrijkomt aan het einde van de looptijd?
Ja dat snap ik ook wel maar als dat bedrag wat als inleg geldt ook direct verrekend wordt heeft dat nautuurlijk wel impact op de looptijd. Daar gaat het me om, niet of dat geld vrijkomt, snap ook wel dat dat in de hypotheek blijft zitten.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:22 schreef Blik het volgende:
[..]
Als je er zo weinig van snapt, waarom neem je dan een dergelijke hypotheek...
Alles wat je in je hypotheek gooit zet je vast in stenen. Dat komt pas vrij als je je huis gaat verkopen. Als jij aflost gaat dat direct van je schuld af.
En dus overwaarde vertegenwoordigd en dus je EWR verhoogt.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:27 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Daar gaat het me om, niet of dat geld vrijkomt, snap ook wel dat dat in de hypotheek blijft zitten.
Duidelijk! thnxquote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:34 schreef Deshain het volgende:
[..]
En dus overwaarde vertegenwoordigd en dus je EWR verhoogt.
Ruwweg ja. In de praktijk is er bij meerdere geldverstrekkers echter geen sprake van een daadwerkelijke looptijdsverkorting; tenzij je in je laatste rentevaste periode zit. Men verandert dan slechts de verhouding tussen rentebedrag en aflosbedrag binnen de annuïteit - waardoor je tot het einde van je rentevaste periode meer aflost dan je normaliter in die periode zou hebben gedaan. Bij de volgende periode krijg je als gevolg daarvan lagere maandlasten.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 13:12 schreef Coelho het volgende:
voor verkorting van je looptijd bij gelijkblijvende maandlasten, of verlaging van je maandlasten bij gelijkblijvende looptijd?
Dat maakt geen verschil voor de resterende hypotheekschuld bij een tussentijdse verkoop op korte termijn.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 13:12 schreef Coelho het volgende:
Bij een extra storting in een annuïteit kun je toch kiezen voor verkorting van je looptijd bij gelijkblijvende maandlasten, of verlaging van je maandlasten bij gelijkblijvende looptijd?
Nee (je stort immers niet in die verzekering)quote:Op donderdag 24 juli 2014 22:19 schreef athlonkmf het volgende:
Nou vraag ik me opeens af... bij een spaarhypotheek zit je met de bandbreedte regels als je wilt gaan bijstorten op je spaarpolis.
Maar je kan natuurlijk ook de hypotheek zelf aflossen. Zit je dan nog gebonden aan de bandbreedte?
Maar stel dat je in 10 jaar tijd die hypotheek aflost. Op een gegeven moment komt het moment dat je inleg even hoog is als de restschuld. Dat is dan neem ik aan ook het moment dat de hypotheek is afgelost toch? Heb je dan nog te maken met de belastingregels omtrent een KEW, dat die 20 jaar moet lopen?quote:Op donderdag 24 juli 2014 22:47 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Nee (je stort immers niet in die verzekering)
Jazekerquote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:01 schreef Blik het volgende:
[..]
Maar stel dat je in 10 jaar tijd die hypotheek aflost. Op een gegeven moment komt het moment dat je inleg even hoog is als de restschuld. Dat is dan neem ik aan ook het moment dat de hypotheek is afgelost toch? Heb je dan nog te maken met de belastingregels omtrent een KEW, dat die 20 jaar moet lopen?
En bij een SEW is dat hetzelfde?quote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:02 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Jazeker
Als 'ie niet inlost op een hypotheek, mag je afrekenen in box 1. En wanneer hij nog geen 20 jaar gelopen hebt, is er sprake van de lage 15-jaar-vrijstelling. Of zelfs geen vrijstelling.
Fijn hoor, zo'n KEW. Zit je gebonden aan regels die je tien jaar geleden afsloot, terwijl je nog geen vijf jaar in de toekomst kunt kijken.
Precies de reden dat lijfrentepolissen/-rekeningen helemaal niet handig zijn. Maar dat kun je veel mensen niet aan hun verstand brengen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |