Als je aflost wordt je einddoel lager. Dat zal betekenen dat je inleg + verschuldigde rente per maand lager zal worden. Indien je een annuiteitenhypotheek hebt, heb je in principe niks tussentijds opgebouwd, het is namelijk geen spaarhypotheek. Die 3000 euro die je tussentijds hebt ingelegd als onderdeel van je annuiteitenhypotheek is onderdeel van je maandelijkse hypotheeklastenquote:Op dinsdag 6 mei 2014 10:57 schreef Metro2005 het volgende:
Wellicht een vraag voor hier. Ik heb een 100% annuiteitenhypotheek, hoe wordt de boel verrekend als ik tussentijds daarin aflos. Wordt de hele hypotheek dan opnieuw berekend en wordt het tot dan toe ingelegde aflossingsdeel óók gelijk verrekend? Dus ik los 10k extra af in de hypotheek en de hypotheek loopt al anderhalf jaar, wordt het deel wat in de hypotheek is opgebouwd dan ook gelijk meegenomen (in mijn geval zo'n 3.000 euro) waardoor je hypotheek met 13k afneemt of werkt dat niet zo?
Wat gebeurd er dan met het geld dat dat ik tot dan toe heb ingelegd ? Die inleg van nu ging immers uit van het volledige hypotheekbedrag ?quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:12 schreef Blik het volgende:
[..]
Als je aflost wordt je einddoel lager. Dat zal betekenen dat je inleg + verschuldigde rente per maand lager zal worden. Indien je een annuiteitenhypotheek hebt, heb je in principe niks tussentijds opgebouwd, het is namelijk geen spaarhypotheek. Die 3000 euro die je tussentijds hebt ingelegd als onderdeel van je annuiteitenhypotheek is onderdeel van je maandelijkse hypotheeklasten
Via berekenhet kun je uitrekenen wat je nieuwe maandlasten ongeveer zouden worden. http://www.berekenhet.nl/wonen-en-hypotheek/annuiteit.html
Ik begrijp uit je verhaal niet of het een additionele inleg is, of gewoon de reguliere inleg die je vanuit je annuiteitenhypotheek doet. Indien het een additionele inleg is zou je ook bericht van je bank moeten hebben gehad dat je looptijd korter is geworden of dat je maandelijkse lasten omlaag zijn gegaan.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:33 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Wat gebeurd er dan met het geld dat dat ik tot dan toe heb ingelegd ? Die inleg van nu ging immers uit van het volledige hypotheekbedrag ?
Dit zou de hypotheek normaal gesproken doen (totaal 151.000 hypotheekbedrag) :quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:36 schreef Blik het volgende:
[..]
Ik begrijp uit je verhaal niet of het een additionele inleg is, of gewoon de reguliere inleg die je vanuit je annuiteitenhypotheek doet. Indien het een additionele inleg is zou je ook bericht van je bank moeten hebben gehad dat je looptijd korter is geworden of dat je maandelijkse lasten omlaag zijn gegaan.
Die 6000 euro heb je al afgelost, daardoor is je schuld nog maar 145.000 ipv 151.000. Je ziet in het tabelletje ook dat je rentedeel gedurende de looptijd lager wordt, en je aflosdeel steeds groter. Indien je einde van dit jaar 10.000 euro extra aflost gaat je schuld direct omlaag naar 135.000 euro en zal er een herberekening plaatsvinden van je rentelasten en je aflossing. Beiden zullen omlaag gaan.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:42 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Dit zou de hypotheek normaal gesproken doen (totaal 151.000 hypotheekbedrag) :
[ link | afbeelding ]
Klopt niet 100% maar het gaat even om het idee. Stel ik heb heel 2013 al doorlopen en ga eind dit jaar extra aflossen. volgens het tabelletje is mijn hypotheek dan dankzij de maandelijkse inleg al gedaald tot ¤ 145.573 (waarschijnlijk alleen op papier).
Maar waar blijft die 6.000 euro, wordt dan dan direct verrekend? Wordt het doorgeschoven? Wat zou er gebeuren als ik het huis eind 2014 verkoop bv?
Dat is me even niet helemaal duidelijk.
Staat bij mij op mijn polis vermeld, wordt hier per kwartaal herberekend.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:42 schreef Metro2005 het volgende:
Maar waar blijft die 6.000 euro, wordt dan dan direct verrekend? Wordt het doorgeschoven?
Dan heb je je eigen woning reserve met 6.000,- verhoogd..quote:Wat zou er gebeuren als ik het huis eind 2014 verkoop bv?
Oke, dus dat wordt wel direct verrekend als je extra aflost. Dat wilde ik even weten inderdaad!quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:49 schreef Blik het volgende:
[..]
Die 6000 euro heb je al afgelost, daardoor is je schuld nog maar 145.000 ipv 151.000. Je ziet in het tabelletje ook dat je rentedeel gedurende de looptijd lager wordt, en je aflosdeel steeds groter. Indien je einde van dit jaar 10.000 euro extra aflost gaat je schuld direct omlaag naar 135.000 euro en zal er een herberekening plaatsvinden van je rentelasten en je aflossing. Beiden zullen omlaag gaan.
Die heb ik even buiten beschouwing gelaten.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 11:49 schreef Deshain het volgende:
Je tabel klopt trouwens totaal niet voor annuïteiten of heb je geen HRA? En zo nee waarom heb je dan een annuïteiten hypotheek?
Maar toch niet met het oog op een verkoop neem ik aan?quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:06 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Oke, dus dat wordt wel direct verrekend als je extra aflost. Dat wilde ik even weten inderdaad!
Nee, dat lijkt me ook een beetje gek. Dat kun je dan beter investeren in je nieuwe huisquote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:08 schreef Deshain het volgende:
[..]
Maar toch niet met het oog op een verkoop neem ik aan?
Extra aflossen op een huis wat je gaat verkopen is niet echt handig..
Idd, of in je restschuld.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:09 schreef Blik het volgende:
[..]
Nee, dat lijkt me ook een beetje gek. Dat kun je dan beter investeren in je nieuwe huis
Nee ik ben niet van plan het te verkopen. Maar was gewoon even benieuwd. Maar je had het over de eigen woning reserve, dan heb je dus ook kans dat het niet verrekend wordt maar gewoon als 'overwaarde' gezien wordt wat pas vrijkomt aan het einde van de looptijd?quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:08 schreef Deshain het volgende:
[..]
Maar toch niet met het oog op een verkoop neem ik aan?
Extra aflossen op een huis wat je gaat verkopen is niet echt handig..
Als je er zo weinig van snapt, waarom neem je dan een dergelijke hypotheek...quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:16 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Nee ik ben niet van plan het te verkopen. Maar was gewoon even benieuwd. Maar je had het over de eigen woning reserve, dan heb je dus ook kans dat het niet verrekend wordt maar gewoon als 'overwaarde' gezien wordt wat pas vrijkomt aan het einde van de looptijd?
Ja dat snap ik ook wel maar als dat bedrag wat als inleg geldt ook direct verrekend wordt heeft dat nautuurlijk wel impact op de looptijd. Daar gaat het me om, niet of dat geld vrijkomt, snap ook wel dat dat in de hypotheek blijft zitten.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:22 schreef Blik het volgende:
[..]
Als je er zo weinig van snapt, waarom neem je dan een dergelijke hypotheek...
Alles wat je in je hypotheek gooit zet je vast in stenen. Dat komt pas vrij als je je huis gaat verkopen. Als jij aflost gaat dat direct van je schuld af.
En dus overwaarde vertegenwoordigd en dus je EWR verhoogt.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:27 schreef Metro2005 het volgende:
[..]
Daar gaat het me om, niet of dat geld vrijkomt, snap ook wel dat dat in de hypotheek blijft zitten.
Duidelijk! thnxquote:Op dinsdag 6 mei 2014 12:34 schreef Deshain het volgende:
[..]
En dus overwaarde vertegenwoordigd en dus je EWR verhoogt.
Ruwweg ja. In de praktijk is er bij meerdere geldverstrekkers echter geen sprake van een daadwerkelijke looptijdsverkorting; tenzij je in je laatste rentevaste periode zit. Men verandert dan slechts de verhouding tussen rentebedrag en aflosbedrag binnen de annuïteit - waardoor je tot het einde van je rentevaste periode meer aflost dan je normaliter in die periode zou hebben gedaan. Bij de volgende periode krijg je als gevolg daarvan lagere maandlasten.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 13:12 schreef Coelho het volgende:
voor verkorting van je looptijd bij gelijkblijvende maandlasten, of verlaging van je maandlasten bij gelijkblijvende looptijd?
Dat maakt geen verschil voor de resterende hypotheekschuld bij een tussentijdse verkoop op korte termijn.quote:Op dinsdag 6 mei 2014 13:12 schreef Coelho het volgende:
Bij een extra storting in een annuïteit kun je toch kiezen voor verkorting van je looptijd bij gelijkblijvende maandlasten, of verlaging van je maandlasten bij gelijkblijvende looptijd?
Nee (je stort immers niet in die verzekering)quote:Op donderdag 24 juli 2014 22:19 schreef athlonkmf het volgende:
Nou vraag ik me opeens af... bij een spaarhypotheek zit je met de bandbreedte regels als je wilt gaan bijstorten op je spaarpolis.
Maar je kan natuurlijk ook de hypotheek zelf aflossen. Zit je dan nog gebonden aan de bandbreedte?
Maar stel dat je in 10 jaar tijd die hypotheek aflost. Op een gegeven moment komt het moment dat je inleg even hoog is als de restschuld. Dat is dan neem ik aan ook het moment dat de hypotheek is afgelost toch? Heb je dan nog te maken met de belastingregels omtrent een KEW, dat die 20 jaar moet lopen?quote:Op donderdag 24 juli 2014 22:47 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Nee (je stort immers niet in die verzekering)
Jazekerquote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:01 schreef Blik het volgende:
[..]
Maar stel dat je in 10 jaar tijd die hypotheek aflost. Op een gegeven moment komt het moment dat je inleg even hoog is als de restschuld. Dat is dan neem ik aan ook het moment dat de hypotheek is afgelost toch? Heb je dan nog te maken met de belastingregels omtrent een KEW, dat die 20 jaar moet lopen?
En bij een SEW is dat hetzelfde?quote:Op vrijdag 25 juli 2014 13:02 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Jazeker
Als 'ie niet inlost op een hypotheek, mag je afrekenen in box 1. En wanneer hij nog geen 20 jaar gelopen hebt, is er sprake van de lage 15-jaar-vrijstelling. Of zelfs geen vrijstelling.
Fijn hoor, zo'n KEW. Zit je gebonden aan regels die je tien jaar geleden afsloot, terwijl je nog geen vijf jaar in de toekomst kunt kijken.
Precies de reden dat lijfrentepolissen/-rekeningen helemaal niet handig zijn. Maar dat kun je veel mensen niet aan hun verstand brengen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |