Je begrijpt vlaktaks niet helemaal?quote:Op maandag 23 september 2013 19:45 schreef arjan1112 het volgende:
een vlaktaks van 37% met een toptarief van 50% voor boven de 80.000
weheheh
De bijstand afschaffen zorgt voor een groep mensen die niets te verliezen hebben met alle gevolgen vandien.quote:Op maandag 23 september 2013 18:28 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Precies, daarom bijstand afschaffen en mensen gewoon lekker laten werken. De markt reguleert zichzelf.
De concurrentiepositie van Nederland is hartstikke goed. We hebben een van de grootste exportoverschotten ter wereld. Per inwoner of in verhouding tot het bbp uitgedrukt zelfs nog groter dan het exportoverschot van Duitsland. Dus dat is het probleem helemaal niet.quote:Op maandag 23 september 2013 18:56 schreef El_Matador het volgende:
[..]
De prijzen dalen dan vanzelf (ook goed voor onze concurrentiepositie die nu gigantisch verzwakt wordt door de astronomische prijzen in Nederland -behalve voor electronica en huis-inrichting-). Werkgevers houden meer over in de portemonnee (vlaktaks) en de prijzen dalen.
De bubble van hoge prijzen wordt dan eindelijk lekgeprikt. Precies dat heeft Europa, maar met name Nederland, nodig.
De wereld stopt niet bij Gibraltar en al helemaal niet bij Maastricht.
Drie dingen:quote:Op maandag 23 september 2013 20:01 schreef Igen het volgende:
Wat wél nodig is, zijn m.i. twee dingen:
- De crisis op de huizenmarkt moet stoppen. Ik denk niet dat je daar veel aan kan doen, behalve afwachten tot de bodem is bereikt. Dat punt zullen we vast volgend jaar ofzo wel bereiken.
- De overheid moet stoppen met lastenverzwaringen en in plaats daarvan een rem op de uitgaven zetten, met name in de zorg. Ik weet niet waarom de zorgkosten uitgerekend in Nederland zo keihard stijgen, maar hier moet duidelijk iets hervormd worden.
Dit. Het zijn de binnenlandse bestedingen die achterblijven en dat is het gevolg van het alsmaar dalende consumentenvertrouwen. En dat moet je zien te herwinnen door te stoppen met lastenverzwaringen.quote:Op maandag 23 september 2013 20:01 schreef Igen het volgende:
[..]
De concurrentiepositie van Nederland is hartstikke goed. We hebben een van de grootste exportoverschotten ter wereld. Per inwoner of in verhouding tot het bbp uitgedrukt zelfs nog groter dan het exportoverschot van Duitsland. Dus dat is het probleem helemaal niet.
Wat wél nodig is, zijn m.i. twee dingen:
- De crisis op de huizenmarkt moet stoppen. Ik denk niet dat je daar veel aan kan doen, behalve afwachten tot de bodem is bereikt. Dat punt zullen we vast volgend jaar ofzo wel bereiken.
- De overheid moet stoppen met lastenverzwaringen en in plaats daarvan een rem op de uitgaven zetten, met name in de zorg. Ik weet niet waarom de zorgkosten uitgerekend in Nederland zo keihard stijgen, maar hier moet duidelijk iets hervormd worden.
Zonder lastenverzwaringen en dalende huizenprijzen neemt vast het consumentenvertrouwen weer toe en denk ik niet dat er echt dringende noodzaak is om alles radicaal anders te doen.
Duitsland draait zo super omdat ze daar geen minimumloon kennen, lonen worden door de overheid aangevuld tot bijstandsniveau.quote:Op maandag 23 september 2013 18:36 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Duitsland draait super, in een kapseizend continent. Waar het precies aan ligt, is moeilijk vast te stellen, maar het is een feit.
Of gratis Warmmiete nou zo'n goed opvoedend plan is, weet ik niet.
Als de sociale woningbouwmarkt niet zo maffioos verziekt zou zijn in Nederland...
Dat is wel heel simplistisch, want 10 jaar geleden was Duitsland nog 'de zwakke man van Europa', ook al was er toen ook al/nog geen minimumloon.quote:Op maandag 23 september 2013 22:45 schreef Euribob het volgende:
[..]
Duitsland draait zo super omdat ze daar geen minimumloon kennen, lonen worden door de overheid aangevuld tot bijstandsniveau.
Volgens mij had het ook iets te maken met de innovaties die er in Duitsland werden gedaan, dat in combinatie met lage lonen was volgens mij een belangrijke reden dat Duitsland zo goed door de crisis kwam.quote:Op maandag 23 september 2013 23:03 schreef Igen het volgende:
[..]
Dat is wel heel simplistisch, want 10 jaar geleden was Duitsland nog 'de zwakke man van Europa', ook al was er toen ook al/nog geen minimumloon.
Heb je zo veel extra ambtenaren nodig om met schijven te werken? De computer kan dat toch automatisch uitrekenen. Met of zonder schijven, het een en ander moet toch worden gecontroleerd. Die ambtenaren houden we dan toch?quote:Op maandag 23 september 2013 19:47 schreef El_Matador het volgende:
30% voor iedereen. Klaar. Weer 500.000 (belasting)ambtenaren weg die eindelijk iets kunnen gaan bijdragen aan Nederland.
Het is ook onzin, de belastingdienst heeft in totaal zo'n 30.000 werknemers en dat moeten er de komende jaren flink minder worden. Daar ga je er geen tienduizenden uit weghalen door een nog eenvoudiger belastingstelsel.quote:Op dinsdag 24 september 2013 00:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Heb je zo veel extra ambtenaren nodig om met schijven te werken? De computer kan dat toch automatisch uitrekenen. Met of zonder schijven, het een en ander moet toch worden gecontroleerd. Die ambtenaren houden we dan toch?
Zonder al die schijven en aftrekposten en dergelijke is het moeilijker om de belasting te ontduiken dus hebben we minder belastingcontroleurs nodig, misschien niet 500.000 maar vast wel een paar duizend.quote:Op dinsdag 24 september 2013 00:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Heb je zo veel extra ambtenaren nodig om met schijven te werken? De computer kan dat toch automatisch uitrekenen. Met of zonder schijven, het een en ander moet toch worden gecontroleerd. Die ambtenaren houden we dan toch?
Het lijkt me wel een goede zaak als we de HRA en de huursubsidie en de zorgtoeslag etc. zouden afschaffen en in beginsel dit zouden compenseren met een aanpassing van de schijven en de belastingvrije voet. Het zou simpeler simpeler zijn zonder dat mensen worden benadeeld als het goed wordt uitgevoerd.
Volgens mij zit het grootste deel van de mankracht niet bij de consumenten. Ooit wel eens belastingaangifte gedaan? Dat gaat allemaal geautomatiseerd inclusief het grootste deel van de controle.quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:02 schreef PaulieWalnuts het volgende:
[..]
Zonder al die schijven en aftrekposten en dergelijke is het moeilijker om de belasting te ontduiken dus hebben we minder belastingcontroleurs nodig, misschien niet 500.000 maar vast wel een paar duizend.
Tja, als je de omvang van het probleem een kleine factor twintig verkeerd inschat is dat wel een radicaal detail inderdaadquote:Op dinsdag 24 september 2013 08:19 schreef El_Matador het volgende:
Details details, 500.000 of 30.000 pennenlikkende cijferneukers die elke dag bezig zijn geld van vestzak in broekzak te stoppen, toeslagen, aftrekposten, subsidies, kortingen, heffingen, her-, rond- en onderverdelend.
Die hele "wolk" aan mensen, doet in feite niets. Draagt niets bij, maakt niets, produceert geen waarde.
Het volk zelf wordt er gek van, het ene jaar heffingskorting hier, dan weer een potje daar. Het volgende jaar is het "vrolijk" andersom. En het is bewust zo complex gemaakt dat niemand verantwoordelijkheid draagt.
Radicaal probleem, radicaal veranderen.
Het gaat om het principe en de mensen, 99.999, nou juist niet om de exacte cijfertjes.quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:25 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Tja, als je de omvang van het probleem een kleine factor twintig verkeerd inschat is dat wel een radicaal detail inderdaad.
Als je heel dramatisch een probleem voorstelt wat in de praktijk niet eens in de buurt komt van wat wordt geschetst sla je gewoon weer flink de plank mis.quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:28 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Het gaat om het principe en de mensen, 99.999, nou juist niet om de exacte cijfertjes.
Jij dacht dat ik die 500.000 serieus meende??quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:33 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Als je heel dramatisch een probleem voorstelt wat in de praktijk niet eens in de buurt komt van wat wordt geschetst sla je gewoon weer flink de plank mis.
Gezien je assortiment aan foute aannames zou het mij niks verbazenquote:Op dinsdag 24 september 2013 08:36 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Jij dacht dat ik die 500.000 serieus meende??
Ik ben niet de gemiddelde PVV'er.
quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:40 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Gezien je assortiment aan foute aannames zou het mij niks verbazen.
Maar de conclusie is dat je met dergelijke maatregelen op de kosten van de overheid niet of nauwelijks zal besparen, dat valt dus weg als argument.
noch nivelleren, noch denivelleren moet een doel op zich zijn.quote:Blijft denivelleren over als voornaamste argument.
Coke drink ik alleen met rum, dank je.quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:55 schreef KoosVogels het volgende:
We ook gewoon belasting in z'n geheel afschaffen.
Wat jij, ouwe coke-snuiver?
Betaal jij trouwens hier belasting?quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:57 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Coke drink ik alleen met rum, dank je.
30% lijkt me redelijk. Laat ze het er maar mee doen in Den Haag.
Is dat ook maar in enige mate relevant voor de discussie?quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:58 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Betaal jij trouwens hier belasting?
Was in de eerste plaats gewoon nieuwsgierig.quote:Op dinsdag 24 september 2013 08:59 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Is dat ook maar in enige mate relevant voor de discussie?
Bad luck to both.quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:00 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Was in de eerste plaats gewoon nieuwsgierig.
Maar het is inderdaad relevant.
Ik heb echter geen mening over belastingschijven in Colombia.quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:02 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Bad luck to both.
Jij doet ook geen inkopen in Kenia, couchsurft niet op de Westbank en paaldanst niet in Moskou. Toch heb je er een mening over.
Heb je 30 jaar in Colombia gewoond dan?quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:25 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
Ik heb echter geen mening over belastingschijven in Colombia.
M'n tante heeft hier bijna 40 jaar gewoond, maar die hoor ik vanuit Australie nou nooit mekkeren over ons belastingstelsel.quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:32 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Heb je 30 jaar in Colombia gewoond dan?
Als jij gemekker hoort, zou ik es uit die schapenkooi komen, als ik jou was.quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:34 schreef KoosVogels het volgende:
[..]
M'n tante heeft hier bijna 40 jaar gewoond, maar die hoor ik vanuit Australie nou nooit mekkeren over ons belastingstelsel.
Ik kan jouw gezanik met de beste wil van de wereld inderdaad geen opbouwende kritiek noemen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 09:40 schreef El_Matador het volgende:
[..]
Als jij gemekker hoort, zou ik es uit die schapenkooi komen, als ik jou was.
Betrokkenheid is in jouw linkse geest niet mogelijk. Veelzeggend.
Er zijn zo veel verklaringen te bedenken. De hervormingen van Schröder, het feit dat Merkel bijna niks doet en zo het consumentenvertrouwen bevordert; de nadruk op het MKB/KMO en familiebedrijven die continuïteit wensen ipv. grote beursgenoteerde bedrijven; het gegeven dat de maakindustrie en de ambachten altijd belangrijk zijn gebleven, enzovoort.quote:Op dinsdag 24 september 2013 00:24 schreef Bram_van_Loon het volgende:
In Duitsland wordt er veel ondernomen, technische bedrijfjes die erg specialistisch werken, ook KMO-bedrijven, schieten als paddestoelen uit de grond. Vergelijkbaar met Eindhoven maar op een grotere schaal en niet beperkt tot 1 hele kleine regio.
quote:Op dinsdag 24 september 2013 10:21 schreef Igen het volgende:
[..]
Er zijn zo veel verklaringen te bedenken. De hervormingen van Schröder, het feit dat Merkel bijna niks doet en zo het consumentenvertrouwen bevordert; de nadruk op het MKB/KMO en familiebedrijven die continuïteit wensen ipv. grote beursgenoteerde bedrijven; het gegeven dat de maakindustrie en de ambachten altijd belangrijk zijn gebleven, enzovoort.
Maar dat wil niet zeggen dat wij dat moeten kopiëren natuurlijk. Wij hebben een heel andere geschiedenis en zijn in heel andere dingen goed. In Nederland is het beursgenoteerde bedrijf uitgevonden. Soberheid en sparen voor later is al eeuwenlang het devies; we hebben een van de beste pensioenenstelsels ter wereld. We zijn sterk in handel en we hebben een van de meest geavanceerde agrarische sectoren van de wereld. En met die troeven zijn wij ook al eeuwenlang een van de rijkste landen ter wereld.
Vergeet ons waterexpertise (het economische effect hiervan wordt nog onderschat!) en de technische regio in Eindhoven niet! Helaas hebben we de troef dat wij compleet nieuwe technologieën uitvonden wel weggegooid. Nu ja, Philips gooide dat weg.quote:Op dinsdag 24 september 2013 10:21 schreef Igen het volgende:
[..]
Er zijn zo veel verklaringen te bedenken. De hervormingen van Schröder, het feit dat Merkel bijna niks doet en zo het consumentenvertrouwen bevordert; de nadruk op het MKB/KMO en familiebedrijven die continuïteit wensen ipv. grote beursgenoteerde bedrijven; het gegeven dat de maakindustrie en de ambachten altijd belangrijk zijn gebleven, enzovoort.
Maar dat wil niet zeggen dat wij dat moeten kopiëren natuurlijk. Wij hebben een heel andere geschiedenis en zijn in heel andere dingen goed. In Nederland is het beursgenoteerde bedrijf uitgevonden. Soberheid en sparen voor later is al eeuwenlang het devies; we hebben een van de beste pensioenenstelsels ter wereld. We zijn sterk in handel en we hebben een van de meest geavanceerde agrarische sectoren van de wereld. En met die troeven zijn wij ook al eeuwenlang een van de rijkste landen ter wereld.
Gek hè dat je een uitkering waarmee je op minimumniveau leeft corrigeert voor inflatie?quote:Op dinsdag 24 september 2013 12:01 schreef PaulieWalnuts het volgende:
Je zou maar een slijterij, sigarenzaak of tankstation in de grensstreek hebben. Eerst betaal je je blauw aan accijns, vervolgens betaal je 21% belasting over de prijs van het product en de accijns en als je geluk hebt houd je na al je kosten nog wat geld over waar je vervolgens bijna de helft belasting over betaald. En het geld voor de uitkeringstrekkers wordt gecorrigeerd voor inflatie, ze zijn gek geworden.
quote:'Een participatiesamenleving dus, maar intussen viert het escapisme hoogtij'
Als het aan de politiek ligt, wordt 'samenkracht' het belangrijkste woord van 2014, schrijft Govert Derix. Maar hij ziet juist dat we steeds meer vluchten in met name virtuele werelden. Er is een middenweg. .
De moderne mens beleeft spannende tijden. Na de dood van God eind negentiende eeuw, de dood van het subject in de jaren zeventig en de dood van 'multiculti' in 2010 (bij monde van Angela Merkel), doet ook Koning Willem-Alexander een duit in het zakje. De verzorgingsstaat is dood. Leve de samenleving waarin iedereen weer meedoet. Maar is dat gewoon een kwestie van een knop omzetten? Of zijn we hopeloos verdwaald in de krochten van een 'escapatiesamenleving'?
Een simpel gedachtenexperiment spreekt boekdelen. Wat kreeg de meeste de aandacht? Troonrede Willem-Alexander 1.0? Of Grand Theft Auto 5.0? Terwijl de koning oreerde over de noodzaak van een meedoe-maatschappij, vluchtten miljoenen in een virtuele wereld van diefstal en geweld. De voetbaltraining van mijn zoon, bijvoorbeeld, ging niet door, omdat men liever alleen GTA speelde dan samen trainde.
Oh ja, het water, natuurlijk!quote:Op dinsdag 24 september 2013 16:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Vergeet ons waterexpertise (het economische effect hiervan wordt nog onderschat!) en de technische regio in Eindhoven niet! Helaas hebben we de troef dat wij compleet nieuwe technologieën uitvonden wel weggegooid. Nu ja, Philips gooide dat weg.
Ik ben bang dat dat in de praktijk al gauw uitdraait op overheidsinvesteringen in onrendabele projecten (waarbij de rente dus niet het risico reflecteert) en daarmee extra overheidsuitgaven. Dat lijkt me niet wenselijk.quote:Ja, wij hebben een ander verleden dan Duitsland en wij moeten dan ook niet 1 op 1 alle kopiëren. We kunnen wel het een en ander leren van Duitsland. We zouden het kunnen faciliteren dat mensen die een goed (technisch) idee hebben een bedrijf kunnen opstarten, ook als ze zelf niet al over flink wat startkapitaal beschikken. Hierbij moet je denken aan het met raad en daad bijstaan en misschien wel de Nederlandse overheid die geld leent aan mensen die een kansrijk plan hebben voor een nieuw bedrijf nu de banken weigeren om geld uit te lenen. Een tijd terug zag je in een reportage hoe de provincie Zeeland twee werkeloze mensen (advocate en marketingblablabla) steunden bij het opzetten van een zeewierkwekerij. Een goed voorbeeld.
Wij hebben vierhonderd jaar traditie van investeren in aandelen als spaarpot voor je oude dag. Met zo'n investeringsdoelstelling is continuïteit net zo goed belangrijk.quote:Wat meer familiebedrijven zou ook zeker een goede zaak zijn. Het voordeel van een familiebedrijf is dat continuïteit het voornaamste doel is, niet het op korte termijn kortstondig de cijfers pimpen.
In bijvoorbeeld medische apparatuur zijn ze nog heel groot. Je moet soms een focus kiezen.quote:Op dinsdag 24 september 2013 16:51 schreef arjan1112 het volgende:
Philips was ooit het techonologie bedrijf van de wereld..
er is niet veel van over.. wat philips vroeger was is nu samsung.
oke, ASML is een goed bedrijf... was ooit philips..
maar wat heeft philips nou nog over; scheerapparaten en koffie machines..
ze kunnen de afdeling consumenten elektronica net zo goed opdoeken
Tja, Een mooi woord... Participatiesamenleving. Idealisme is het in mijn ogen.quote:
Dat klopt maar dat is aangekocht, het is niet door Philips ontwikkeld. Idem voor de halfgeleiders. Of dat het economisch wel of geen verschil maakt weet ik niet maar er is ook nog zoiets als trots.quote:Op dinsdag 24 september 2013 17:00 schreef 99.999 het volgende:
[..]
In bijvoorbeeld medische apparatuur zijn ze nog heel groot.
De overheid heeft helaas nog niet toegegeven dat ze al decennialang de kenniseconomie aan het afbreken is en dat hiermee verder gaat. Die hypocrisie moet er nog uit.quote:Op dinsdag 24 september 2013 16:41 schreef trancethrust het volgende:
Ik moet die hele troonrede nog eens een keer beluisteren maar uit de TT: blij toe dat de hypocrisie eruit is. Al jarenlang duidelijk dat de verzorgingsstaat aan het afglijden is. Netzoals de `kenniseconomie' van Balkenende, net zo'n hypocriete term (ook sinds jarenlang).
Een verzorgingsstaat en een kenniseconomie zijn gelukkig niet mutueel exclusief.quote:Nu kunnen Nederlanders onverbloemd kiezen wat ze willen. Een echte kennisgebaseerde economie? Een echte verzorgingsstaat? Of blijven we gezellig met zn allen de boel afbreken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |