F&L / Zijn er vegetariërs op FOK #2quote:Op zaterdag 27 april 2013 20:00 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
Naar aanleiding van het topic "Zijn er christenen/gelovigen op FOK" waarin wordt geklaagd dat er niet christenen kritisch reageren, dacht dat het wel leuk zou zijn om een topic te starten over vegetariërs. Ken je vegetariërs?
Ben je zelf een vegetariër: Hoe ben je vegetariër geworden; hoe draag je het uit; storen mensen zich aan vegetariërs of juist aan mensen die het niet zijn.
Biologische kaas van o.a. AH is vegetarisch.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 07:22 schreef Fanta-stick het volgende:
[..]
kaas bevat vaak stremsel van de maag van een kalfje, niet vega dus.
Tip: leerdammer is ook vegetarisch en minder duurquote:Op vrijdag 17 mei 2013 07:40 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Naar aanleiding van het topic "Zijn er christenen/gelovigen op FOK" waarin wordt geklaagd dat er niet christenen kritisch reageren, dacht dat het wel leuk zou zijn om een topic te starten over vegetariërs. Ken je vegetariërs?
Ben je zelf een vegetariër: Hoe ben je vegetariër geworden; hoe draag je het uit; storen mensen zich aan vegetariërs of juist aan mensen die het niet zijn.
Dir was de OP van deel 1
F&L / Zijn er vegetariërs op FOK
laatste post deel 3
[..i
Biologische kaas van o.a. AH is vegetarisch.
De gewone jonge en jong belegen kaas en laat ik nou toevallig alleen Jonge Kaas lusten![]()
En ik drink bijna alleen nog maar Sojamelk, héél af en toe neem ik nog wel eens een glaasje
gewone melk, maar dat komt omdat ik sojamelk ''gewoon'' echt niet te hachelen vind, wel
door Smoothies etc. maar bijvoorbeeld ook niet door de aardappelpuree daar gebruik ik dan
nog wel gewone melk voor. Dus valt mee.
Oké, goeie tip, thanks!quote:Op vrijdag 17 mei 2013 07:42 schreef Susteren het volgende:
[..]
Tip: leerdammer is ook vegetarisch en minder duur
Maak daar altijd mn tosties van
Ja maar goed, sommige moeten het ons toch effe moeilijk maken....quote:Op vrijdag 17 mei 2013 08:18 schreef SuperwormJim het volgende:
Kaas is, net als melk, sowieso gewoon vegetarisch omdat het geen vlees bevat. Het is alleen niet veganistisch.
wat zei ik net batsaap, worden gewoon onderdelen van een kalfje voor gebruikt hoor :p. Ik drink alleen sojamelk verder en eet bijna nooit kaas.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 08:18 schreef SuperwormJim het volgende:
Kaas is, net als melk, sowieso gewoon vegetarisch omdat het geen vlees bevat. Het is alleen niet veganistisch.
Lekker vriendelijk weer.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 08:47 schreef Fanta-stick het volgende:
[..]
wat zei ik net batsaap, worden gewoon onderdelen van een kalfje voor gebruikt hoor :p. Ik drink alleen sojamelk verder en eet bijna nooit kaas.
Ik vraag mezelf af welke gronden veganisten hebben tegen het gebruik van melk, boter, kaas en eieren ? Lijkt me meer op een religie. Geen gezondheidsreden, geen dierenleed ?? Wat dan wél ??quote:Op vrijdag 17 mei 2013 08:18 schreef SuperwormJim het volgende:
Kaas is, net als melk, sowieso gewoon vegetarisch omdat het geen vlees bevat. Het is alleen niet veganistisch.
Dan zou ik dit toch even lezen:quote:Op vrijdag 17 mei 2013 07:40 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
En ik drink bijna alleen nog maar Sojamelk, héél af en toe neem ik nog wel eens een glaasje
gewone melk, maar dat komt omdat ik sojamelk ''gewoon'' echt niet te hachelen vind, wel
door Smoothies etc. maar bijvoorbeeld ook niet door de aardappelpuree daar gebruik ik dan
nog wel gewone melk voor. Dus valt mee.
Melk is er alleen maar omdat er kalveren gefokt worden, anders zal een koe geen melk geven. Dat is ook dierenleed (an sich) maar van een iets ander kaliber. Dus daar heb je je melk, boter en kaas al.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 10:57 schreef ATON het volgende:
[..]
Ik vraag mezelf af welke gronden veganisten hebben tegen het gebruik van melk, boter, kaas en eieren ? Lijkt me meer op een religie. Geen gezondheidsreden, geen dierenleed ?? Wat dan wél ??
Gelukkig maar dat er ook kalveren gefokt worden. Koeien hebben ook niet het eeuwig leven.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:04 schreef Ceased2Be het volgende:
Melk is er alleen maar omdat er kalveren gefokt worden, anders zal een koe geen melk geven. Dat is ook dierenleed (an sich) maar van een iets ander kaliber. Dus daar heb je je melk, boter en kaas al.
Eerst je toch even beter laten informeren.quote:Eieren zou ik niet precies weten, ik gok dat het wat te maken heeft met legbatterijen.
Het verschil zit hem tussen de veestapel in stand houden en fokken om melkproductie op gang te houden. Het eerste is niets mis mee, het tweede is discutabel.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:08 schreef ATON het volgende:
[..]
Gelukkig maar dat er ook kalveren gefokt worden. Koeien hebben ook niet het eeuwig leven.
Daarom zei ik ook 'ik gok'quote:Eerst je toch even beter laten informeren.
Hmm.. volgens voedingscentrum:quote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:08 schreef Fusions het volgende:
Tja dierenleed zou kunnen denk ik maar het gaat in de meeste gevallen om de gezondheidsredenen.
Een voorbeeld hiervan: om de maximale melkhoeveelheid van koeien te krijgen wordt er antibioticum toegevoegd. Je kan wel melk kopen van biodynamische boerderijen waarbij dit niet gebeurd (te vinden bij de ekoplaza).
quote:In vlees, vis of melk zijn er praktisch geen resten antibiotica te vinden. Dit komt door de wachttijd. Dieren of producten van dieren die behandeld zijn met antibiotica mogen in die tijd niet geslacht of gegeten worden.
quote:Op vrijdag 17 mei 2013 09:12 schreef SuperwormJim het volgende:
[..]
Lekker vriendelijk weer.![]()
Ik zie overigens in dit topic nog nergens een post van je.
Gelijk je huisdokter inlichten dat hij ook enkel maar antibiotica voorschrijft als het heel strikt nodig is.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:08 schreef Fusions het volgende:
Een voorbeeld hiervan: om de maximale melkhoeveelheid van koeien te krijgen wordt er antibioticum toegevoegd. Je kan wel melk kopen van biodynamische boerderijen waarbij dit niet gebeurd (te vinden bij de ekoplaza).
Het enige echte gevaar dat overdadig gebruik van antibiotica met zich meebrengt is dat bacteriën resistent worden en dat mensen die daarmee worden geïnfecteerd daardoor slechter behandeld kunnen worden.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:17 schreef Fusions het volgende:
Ow. ik heb mijn info van zo'n melkfles van zo'n boerderij dus misschien klopt het wel niet dan.
Maar het zou alsnog wel schadelijk kunnen zijn lijkt mij.
quote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Het enige echte gevaar dat overdadig gebruik van antibiotica met zich meebrengt is dat bacteriën resistent worden en dat mensen die daarmee worden geïnfecteerd daardoor slechter behandeld kunnen worden.
Het zijn dan echter niet de antibiotica die het directe gevaar voor de volksgezondheid zijn, maar die bacteriën. Die zou je evengoed kunnen aantreffen in melk van onbehandelde koeien.
Het is om dezelfde reden dat men in de medische wereld pleit voor het matigen van het gebruik van antibiotica.
Ow....... neeeeeeeeee ik heb geen zin in weer een discussie over melk, ik kan je ookquote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:03 schreef ATON het volgende:
[..]
Dan zou ik dit toch even lezen:
http://eten-en-drinken.in(...)sojamelk-gezond.html
Sojabonen is een ander verhaal.
Ik heb nog maar heel weinig mensen een antwoord op die vragen zien geven, we zitten nu in deel 4quote:Op zaterdag 27 april 2013 20:00 schreef de_tevreden_atheist het volgende:
Naar aanleiding van het topic "Zijn er christenen/gelovigen op FOK" waarin wordt geklaagd dat er niet christenen kritisch reageren, dacht dat het wel leuk zou zijn om een topic te starten over vegetariërs. Ken je vegetariërs?
Ben je zelf een vegetariër: Hoe ben je vegetariër geworden; hoe draag je het uit; storen mensen zich aan vegetariërs of juist aan mensen die het niet zijn.
Sja... vegetariërs zijn nu eenmaal een kleine minderheid. Wat verwacht je dan? Dat alleen vegetariërs hier mogen reageren?quote:Op vrijdag 17 mei 2013 12:18 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Bovendien dit was de oorspronkelijke OP van deel 1
[..]
Ik heb nog maar heel weinig mensen een antwoord op die vragen zien geven, we zitten nu in deel 4
en alles wat jullie doen is hakken op vegetariërs en roepen hoe gezond vlees wel niet is.
Ik denk niet dat de oorspronkelijke TS dat voor ogen had en het heeft ook weinig zin eigenlijk.
Een groot deel van de volwassen mensen is lactose-intolerant. Met name Europeanen vormen hierop een uitzondering. Men vermoedt omdat de mensen in deze regio als eerste begonnen met het drinken van melk en zodoende zijn geëvolueerd om melk beter te verteren, ook op volwassen leeftijd.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 12:28 schreef Fanta-stick het volgende:
Als ik een glas melk heb gedronken zwelt mijn lichaam op.
Volkomen mee eens, maar soja is ook niet de oplossing. Je zal zelf moeten afwegen. Zelf kies ik nog steeds voor melk, maar niet als dorstlesser bij manier van spreken.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 12:14 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Ow....... neeeeeeeeee ik heb geen zin in weer een discussie over melk, ik kan je ook
zo 100 linkjes geven die zeggen dat melk hélemaal niet zo gezond is en zelfs ongezond.
Vlees eten moet je alvast niet doen om gezondheidsreden. Vlees kan best uit de voedingen worden geschrapt op voorwaarde dat men dan wel iets weet over vegetarische voeding. Gezond eten is een keuze die je zelf maar moet maken en als iemand opteert om elke dag een everzwijntje te smikkelen is dit zijn/haar vrije keuze.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 12:18 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Ik heb nog maar heel weinig mensen een antwoord op die vragen zien geven, we zitten nu in deel 4
en alles wat jullie doen is hakken op vegetariërs en roepen hoe gezond vlees wel niet is.
Maar ik kan wel tegen zure melkproducten zoals kwark en yoghurt. Zeer waarschijnlijk kan ik gewoon niet tegen al dat vet in melk. Verder zie ik melk als voedsel( ja huh duh, maar ik bedoel vast voedsel) niet als een drankje.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 12:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Een groot deel van de volwassen mensen is lactose-intolerant. Met name Europeanen vormen hierop een uitzondering. Men vermoedt omdat de mensen in deze regio als eerste begonnen met het drinken van melk en zodoende zijn geëvolueerd om melk beter te verteren, ook op volwassen leeftijd.
Dat heeft overigens verder weinig te maken met dat verhaal over caseïne. Dat laatste is voor mij nieuw, en ik kan er eerlijk gezegd weinig over vinden - anders dan de door FANNvanhetlaatsteuur gelinkte website.
Het zou kunnen, maar volgens mij zit er in kwark (normaal) meer vet dan in melk.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 13:35 schreef Fanta-stick het volgende:
[..]
Maar ik kan wel tegen zure melkproducten zoals kwark en yoghurt. Zeer waarschijnlijk kan ik gewoon niet tegen al dat vet in melk. Verder zie ik melk als voedsel( ja huh duh, maar ik bedoel vast voedsel) niet als een drankje.
Yoghurt is gefermenteerde melk, geproduceerd door lactobacilli, maw bacteriën die lactose omzetten. Kwark is in feite heel verse kaas, gemaakt door toevoeging van melkzuurbacteriën zoals lactococcus. Beiden bevatten dus weinig of geen lactose (in ieder geval minder dan de melk waarvan ze gemaakt zijn).quote:Op vrijdag 17 mei 2013 13:35 schreef Fanta-stick het volgende:
[..]
Maar ik kan wel tegen zure melkproducten zoals kwark en yoghurt. Zeer waarschijnlijk kan ik gewoon niet tegen al dat vet in melk. Verder zie ik melk als voedsel( ja huh duh, maar ik bedoel vast voedsel) niet als een drankje.
Ja natuurlijk, die zijn reeds door enzymen gefermenteerd wat je lichaam zelf niet meer hoeft te doen.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 13:35 schreef Fanta-stick het volgende:
[..]
Maar ik kan wel tegen zure melkproducten zoals kwark en yoghurt. Zeer waarschijnlijk kan ik gewoon niet tegen al dat vet in melk. Verder zie ik melk als voedsel( ja huh duh, maar ik bedoel vast voedsel) niet als een drankje.
Heeft niks met het vetgehalte te doen. Vetten heeft men trouwens nodig voor een normale darmtransit.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 13:46 schreef Molurus het volgende:
Het zou kunnen, maar volgens mij zit er in kwark (normaal) meer vet dan in melk.
Dat het iets met vet te maken zou hebben lijkt mij inderdaad ook sterk.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 14:14 schreef ATON het volgende:
[..]
Heeft niks met het vetgehalte te doen. Vetten heeft men trouwens nodig voor een normale darmtransit.
Voilà, dat is het wat ik bedoel.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 14:04 schreef meth1745 het volgende:
[..]
Yoghurt is gefermenteerde melk, geproduceerd door lactobacilli, maw bacteriën die lactose omzetten. Kwark is in feite heel verse kaas, gemaakt door toevoeging van melkzuurbacteriën zoals lactococcus. Beiden bevatten dus weinig of geen lactose (in ieder geval minder dan de melk waarvan ze gemaakt zijn).
Dat is een algemeen probleem in de moderne intensieve veeteelt. Antibiotica wordt preventief gebruikt om epidemiën te voorkomen. Verder worden bepaalde antibiotica gebruikt voor hun bijwerking: ze bevorderen de groei en het vetmesten van vee. De eerste reden is het gevolg van het houden van veel dieren op een kleine oppervlakte, het tweede is basic economics: minder voer nodig per kg vlees.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 11:08 schreef Fusions het volgende:
Tja dierenleed zou kunnen denk ik maar het gaat in de meeste gevallen om de gezondheidsredenen.
Een voorbeeld hiervan: om de maximale melkhoeveelheid van koeien te krijgen wordt er antibioticum toegevoegd. Je kan wel melk kopen van biodynamische boerderijen waarbij dit niet gebeurd (te vinden bij de ekoplaza).
quote:But if the analysis is correct, then it represents several kinds of potential trouble. First, it reinforces the argument for animal-to-human transmission of resistant bacteria. Second, it emphasizes that such bacteria can be picked up and transmitted even by animals that are not routinely receiving antibiotics; after all, this cow and these three sheep were living on small remote farms, not in a big American CAFO.
And third, it raises the question of how much more resistant bacterial traffic is out there that we are not detecting. Holmes told me the “host range” — that is, the species detected to be carrying mecC MRSA, now mostly being called CC130 — so far include not just cows and sheep, but horses, rabbits, cats, dogs, deer, seals, rats and wild birds. That is a lot of friendly territory for resistant bacteria to occupy. And it kinda makes you wonder whether we shouldn’t think twice about making so many resistant bacteria available to those species in the first place.
Kan je helemaal niks over caseïne vinden?quote:Op vrijdag 17 mei 2013 12:32 schreef Molurus het volgende:
[..]
Een groot deel van de volwassen mensen is lactose-intolerant. Met name Europeanen vormen hierop een uitzondering. Men vermoedt omdat de mensen in deze regio als eerste begonnen met het drinken van melk en zodoende zijn geëvolueerd om melk beter te verteren, ook op volwassen leeftijd.
Dat heeft overigens verder weinig te maken met dat verhaal over caseïne. Dat laatste is voor mij nieuw, en ik kan er eerlijk gezegd weinig over vinden - anders dan de door FANNvanhetlaatsteuur gelinkte website.
Ik mag jou wel volgens mijquote:Op vrijdag 17 mei 2013 08:47 schreef Fanta-stick het volgende:
[..]
wat zei ik net batsaap, worden gewoon onderdelen van een kalfje voor gebruikt hoor :p. Ik drink alleen sojamelk verder en eet bijna nooit kaas.
Ow... ik dacht dat je helemaal niks kon vinden Mopquote:Op vrijdag 17 mei 2013 17:49 schreef Molurus het volgende:
De wiki-pagina had ik ook wel gevonden, schat.
Ik bedoel natuurlijk dat geleuter over de gezondheid voor mensen.
Ja hoorquote:Op vrijdag 17 mei 2013 17:51 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ow... ik dacht dat je helemaal niks kon vinden Mop![]()
Maar eh... zijn er nu nog mensen in dit topic die Vegetariër zijn
Ah, ja, jou had ik voorbij zie komen !quote:
quote:Hoe ben je vegetariër geworden; hoe draag je het uit; storen mensen zich aan vegetariërs of juist aan mensen die het niet zijn.
Hahah dankje, mag jou ook wel een beetje. Wel stoer dat je vega bent.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 17:51 schreef Susteren het volgende:
[..]
Ik mag jou wel volgens mij
Zonder een tostie 's morgens ga ik niet weg![]()
Ik gebruik leerdammer, dat is volgens mij een van we weinige niet biologische vegetarische kazen. Biologisch vind ik te duur, werk per week een pak of 2 erdoorheen![]()
Bullshit, niet voor niets wordt melk de witte motor genoemd!quote:Op vrijdag 17 mei 2013 12:14 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ow....... neeeeeeeeee ik heb geen zin in weer een discussie over melk, ik kan je ook
zo 100 linkjes geven die zeggen dat melk hélemaal niet zo gezond is en zelfs ongezond.
Het is niet gezond nee, al helemaal niet met de kilo's (BIOquote:Op vrijdag 17 mei 2013 21:45 schreef Fanta-stick het volgende:
[..]
Hahah dankje, mag jou ook wel een beetje. Wel stoer dat je vega bent.
Ik ben een zeikerd, maar even los van het vegetarische gebeuren kan je toch echter je brood zo laten als het is, dus niet toasten. Af en toe kan wel maar als je het dagelijks doet. De vetten worden omgezet, aantal blijft hetzelfde maar het heeft iets met cholesterol te maken.
Nee, dat was zeker niet voor niets!quote:Op vrijdag 17 mei 2013 21:48 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Bullshit, niet voor niets wordt melk de witte motor genoemd!
quote:Via schoolmelk en via de moeders die doordrongen zijn van het nut van melk, drinken de kinderen eind jaren vijftig veel melk. Het Zuivelbureau wilde er natuurlijk voor zorgen dat deze jeugd in de toekomst ook veel melk blijven drinken, aldus Jan Krijnen. Krijnen was vanaf 1955 reclamechef van het zuivelbureau. “Eind jaren vijftig zijn we heel voorzichtig met een soort van marktonderzoek begonnen en daarin kwam naar voren dat we aan de jeugd de meeste winst konden boeken. Met bijkomend voordeel dat als je ze jong leert melk te drinken, je er later hopelijk aan kan verdienen”.
Niet alleen de zuivelindustrie heeft baat bij een verhoogde melkconsumptie, ook het ministerie van Landbouw heeft hier behoefte aan. Er is namelijk ondertussen sprake van een melkplas in Nederland. Door landbouwsubsidies en technologische verbeteringen in het productieproces produceerden melkboeren veel meer melk dan voorheen. De minister van Landbouw biedt het Zuivelbureau één miljoen gulden voor extra reclame aan, maar dan moeten ze wel met een goed plan komen. Het Zuivelbureau heeft dan net een nieuw reclamebureau gecontracteerd voor het Melkaccount. Het is het Amsterdamse bureau Prad en zij krijgen de opdracht een campagne te verzinnen die de jeugd aan melk zal binden.
quote:Het probleem van de melkplas
Paul Mertz herinnert het zich nog levendig. Hoe ze op een druilerige Hemel-vaartsdag bijeen kwamen om een opvolger van de M-brigade te bedenken. “Dat was niet eenvoudig want de M-brigade was een reclamemonument.”. Men ging aan de slag en uiteindelijk kwam Dimitri Frenkel Frank met het idee om een te tekenen figuurtje te maken die Joris Driepinter moest heten. De drie pinten kwamen nog voort uit de M-brigade, jongeren waren immers toch al gewend dat je eigenlijk drie glazen melk per dag moet drinken. De Deense ontwerper en illustrator Ib Antoni Jensen wordt gevraagd om Joris Driepinter te tekenen en Mies Bouhuys schrijft er teksten op rijm bij. Het principe was simpel: Joris is een held. Ergens is een probleem en hij lost het op. Hij kan alle problemen oplossen omdat hij zo sterk is geworden door het drinken van drie glazen melk per dag. Er komen strips van Joris Driepinter, reclamefilmpjes en ook verschijnen de avonturen van Bouhuys en Jensen in verhalenboeken. In veel klaslokalen wordt tijdens het melkdrinkkwartier voorgelezen uit een Driepinterboek. Hoewel ook een aantal kinderen in dat kwartier dan geen schoolmelk meer drinkt. Begin jaren zeventig krijgt de schoolmelk grote concurentie van de goedkope frisdranken zoals cola en sinas. Vanaf dat moment probeert het Zuivelbureau melk echt als drankje in de markt te zetten en niet alleen maar meer als iets wat goed is voor je gezondheid.
Ik word ook de witte Gullit genoemd, maar dat is ook een mythe.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 21:48 schreef Hyaenidae het volgende:
[..]
Bullshit, niet voor niets wordt melk de witte motor genoemd!
Zulke mensen mogen van mij een nekschot krijgen. Een beetje reclame maken bij de jeugd, enkel om er centen aan te verdienen. Kennen die mensen dan geen moraal?quote:Op vrijdag 17 mei 2013 21:56 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Nee, dat was zeker niet voor niets!![]()
http://www.geschiedenis24(...)-de-witte-motor.html
[..]
[..]
Ik ben vegetarier geworden na een interessante discussie met een collega die reeds jaren vegetarier was. Vervolgens heb ik een en ander nageplozen op internet (niet alleen achterliggende gedachtes, maar ook belangrijke punten qua voeding); daarna heb ik besloten het een maandje te proberen. Sindsdien eet ik geen vlees meer.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 21:35 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ah, ja, jou had ik voorbij zie komen !![]()
Kan jij antwoord geven op deze vragen uit de OP, want dat soort dingen ben ik ook wel benieuwd
naar eigenlijk.
[..]
Dank!quote:Op vrijdag 17 mei 2013 22:21 schreef SuperwormJim het volgende:
[..]
Ik ben vegetarier geworden na een interessante discussie met een collega die reeds jaren vegetarier was. Vervolgens heb ik een en ander nageplozen op internet (niet alleen achterliggende gedachtes, maar ook belangrijke punten qua voeding); daarna heb ik besloten het een maandje te proberen. Sindsdien eet ik geen vlees meer.
Ik draag het niet echt uit; ik ga schreeuw het in ieder geval niet van de daken. Velen weten het niet eens van mij. Hoeft ook niet, ik ben geen predikant of wereldverbeteraar.
Ik stoor mij verder ook niet aan vleeseters, mijn vrouw en kind eten beiden gewoon vlees. Dat vind ik trouwens ook erg belangrijk in de opvoeding van mn kind; die mag dat op latere leeftijd zelf beslissen,
Dan moet ik steeds die OP bijhoudenquote:Op vrijdag 17 mei 2013 22:35 schreef Susteren het volgende:
Waarom maken we niet een lijst met alle vege en flexitariers in de op? Lijkt me wel sjiek, overzichtelijk
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ben het eigenlijk wel eens met de hele post!quote:Op vrijdag 17 mei 2013 22:54 schreef SuperwormJim het volgende:
Mijn persoonlijke redenen toen ik over ben gestapt op vegetarisme (in deze volgorde):
- Wereldhongerprobleem (op ontzettend veel landbouwgrond wordt voedsel voor dieren verbouwd, dat land zou beter gebruikt kunnen worden om voedsel voor mensen te verbouwen).
- Dieren fokken om ze af te maken; vind ik niet kunnen.
- Alles aan/in een dier 'werkt': gehoor, zicht, smaak, spijsvertering, longen, enz. Dan is er geen reden om aan de nemen dat dieren geen pijn kunnen voelen, niet gestressed kunnen raken. Dit is onnodig dierenleed.
- We hebben helemaal geen vlees nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen; ik eet het liever direct van de bron dan dat het eerst door een dier gaat.
- In vlees zitten te veel schadelijke stoffen. Wanneer iemand ziek is, hoor je die persoon nooit zeggen 'Ja, volgens mij was de broccoli van gisteravond niet meer helemaal goed.'.
- De vleesindustrie is (een van) de grootste veroorzaker van het teveel aan CO2 in de atmosfeer.
- Sinds ik geen vlees eet, voel ik me lichamelijk een stuk prettiger. Ook ben ik creatiever met koken/voeding bereiden.
ervaar ik dus precies zo! Da's toch mooi meegenomen of niet dan?quote:Sinds ik geen vlees eet, voel ik me lichamelijk een stuk prettiger.
Logisch, minder lichaamsverzuring.quote:Sinds ik geen vlees eet, voel ik me lichamelijk een stuk prettiger.
Vanwaar haal jij dat vegetariërs een tekort zouden hebben aan bovenvermelde elementen ? Wat noem jij een goed suplement ?quote:Op zaterdag 18 mei 2013 16:30 schreef kleinduimpje3 het volgende:
Waar vegetariërs ook rekening mee moeten houden, behalve met hun eiwitopname en vitamine B12, en voor vrouwen ijzer, als gevolg van hun bloedverlies, is met hun zinkopname en vitamine D.
Een zinktekort komt namelijk veel voor bij vegetariërs, maar is makkelijk aan te vullen met een goed supplement.
Dat is ook al niet zo, of men zou gedurende de winter helemaal verstoken moeten blijven van daglicht. Vampiers hebben daar wel last van.quote:En voor vitamine D is zonlicht de belangrijkste bron, maar dat is in de winter ontoereikend.
De enige andere goede bron hiervoor is vis. Als je dat niet eet heb je dus een probleem.
Hier weer de vraag over welke supplementen (merknaam) heb je het?quote:Ook vitamine D is makkelijk aan te vullen met een hoog gedoseerd supplement, maar de tot voor kort aangeraden hoeveelheid van 5 microgram per dag is volgens veel deskundigen veel te laag voor het voorkomen van gezondheidsklachten.
Ik heb zo het een en ander gelezen, maar als je het niet gelooft geloof je het maar niet.quote:Op zaterdag 18 mei 2013 17:06 schreef ATON het volgende:
[..]
Vanwaar haal jij dat vegetariërs een tekort zouden hebben aan bovenvermelde elementen ?
Orthica heeft bijvoorbeeld goede supplementen, maar er zijn veel meer goede merken:quote:Wat noem jij een goed suplement ?
Je zou eens het boekje kunnen lezen:quote:[..]
Dat is ook al niet zo, of men zou gedurende de winter helemaal verstoken moeten blijven van daglicht. Vampiers hebben daar wel last van.
Is het dat ? En verder ?quote:Op zaterdag 18 mei 2013 17:46 schreef kleinduimpje3 het volgende:
Ik heb zo het een en ander gelezen, maar als je het niet gelooft geloof je het maar niet.
Mee eens dat er wel meer merken zijn, maar ook hier geen enkele wetenschappelijke studie die enige garantie geeft op hun supplementen. Wie is de fabrikant ? Dit kan best zo zijn dat deze firma hun tabletjes enkel in een mooi doosje stoppen.quote:Orthica heeft bijvoorbeeld goede supplementen, maar er zijn veel meer goede merken:
http://www.orthica.nl/assortiment
Dank je voor het advies, maar ik deel het bed met een fyto - en nutri-therapeute met diploma organische scheikunde. Ik zou je ook enkele boeken kunnen aanraden, maar vrees dat je die niet via Bol kan bestellen.quote:Je zou eens het boekje kunnen lezen:
Mazzelpik!quote:Op zaterdag 18 mei 2013 18:04 schreef ATON het volgende:
[..]
Dank je voor het advies, maar ik deel het bed met een fyto - en nutri-therapeute met diploma organische scheikunde.
Daar ben ik het volmondig mee eens. De fervente vleeseters hebben na hun 50e darmen die zo lek zijn als een vergiet en missen reeds tal van darmbacteriën. Die zijn er zich meestal zelfs niet van bewust dat gans hun lichaam aan het verzuren is, en dat los je niet op met een potje Danone.quote:Op zondag 19 mei 2013 15:51 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Weet je wat ik nou niet begrijp?![]()
Vegetariërs moeten inderdaad oppassen voor vitamine D en B 12 tekorten.
De absorptie van vitamine B 12 is aanzienlijk complexer dan die van andere vitaminen.
Dus je moet écht heel uitgekiend eten wil je het helemaal zonder supplementen doen,
maar zelfs al eet je vlees dan staat bij stress, zwangerschap, medicatiegebruik, zware metalenbelasting, antibiotica, leveraandoeningen, alcohol misbruik, de anticonceptiepil, schildklieraandoeningen, ontstekingen, parasieten het vitamine B12 metabolisme onder druk.
Volgens mij maakt iemand in die gevallen er een probleem van om een Vitamine B12
of Vitamine D tabletje te slikken, maar als het om een vegetariër gaat is het ineens
héél erg.
Dat snap ik dus niet![]()
Ook hebben heel veel mensen die vlees eten vaak een vitaminetekort van heb ik jou daar zonder dat ze het zelf weten, want, ja ze eten vlees dus denken ze geen enkel probleem te hebben,
Maar als je veel vlees eet en niet voldoende groente en fruit dan heb je vaak een groter
probleem dan een vegetariër. Ook gaan vegetariërs sowieso veel beter om met voedsel
(net als veganisten trouwens).
De meeste vleeseters stouwen maar wat naar binnen, niet álle dat zeg ik er uitdrukkelijk
bij, maar vele écht wel!
Ik vraag me af of, als ik zeg dat mijn gezondheid stukken is verbeterd sinds ik geen vlees meer eet en dus daarom ook nooit meer vlees zal eten of het dan ineens wél goed is en ook ineens niet meer zo erg als ik zo nu en dan wél een supplement zou slikken?
Zelfs met een half verhaal voelde deze mevrouw zich al stukken beter, maar met die aangereikte supplementen had ik het wat moeilijker. Zo was er sprake van vit.C tabletten. Deze doen op langere tijd meer slecht dan goed. Vit. C moet men halen uit groenten en fruit en niet uit een chemisch geraffineerd product. Beter zou zijn supplementen van geconcentreerde groenten en fruit. Maar goed, het is een begin naar de oplossing. Belangrijk is hier ook dat men zijn smaak- en eetgewoontes gaat aanpassen.quote:Op zondag 19 mei 2013 16:10 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Een voorbeeldje van een ''vleeseter'' doe na tig supplementen zich beter voelt.
Is het dan wel goed?
Ja ik vond het ook wat veelquote:Op zondag 19 mei 2013 17:07 schreef ATON het volgende:
[..]
Zelfs met een half verhaal voelde deze mevrouw zich al stukken beter, maar met die aangereikte supplementen had ik het wat moeilijker. Zo was er sprake van vit.C tabletten. Deze doen op langere tijd meer slecht dan goed. Vit. C moet men halen uit groenten en fruit en niet uit een chemisch geraffineerd product. Beter zou zijn supplementen van geconcentreerde groenten en fruit. Maar goed, het is een begin naar de oplossing. Belangrijk is hier ook dat men zijn smaak- en eetgewoontes gaat aanpassen.
Eigenlijk zou iedereen met gezondheidsklachten eerst eens goed moeten kijken wat hij/zij eet.
Vooral die eerste reden zou voor mij ook weer een trigger kunnen zijn om te stoppen met vlees eten.quote:Op vrijdag 17 mei 2013 22:54 schreef SuperwormJim het volgende:
Mijn persoonlijke redenen toen ik over ben gestapt op vegetarisme (in deze volgorde):
- Wereldhongerprobleem (op ontzettend veel landbouwgrond wordt voedsel voor dieren verbouwd, dat land zou beter gebruikt kunnen worden om voedsel voor mensen te verbouwen).
- Dieren fokken om ze af te maken; vind ik niet kunnen.
- Alles aan/in een dier 'werkt': gehoor, zicht, smaak, spijsvertering, longen, enz. Dan is er geen reden om aan de nemen dat dieren geen pijn kunnen voelen, niet gestressed kunnen raken. Dit is onnodig dierenleed.
- We hebben helemaal geen vlees nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen; ik eet het liever direct van de bron dan dat het eerst door een dier gaat.
- In vlees zitten te veel schadelijke stoffen. Wanneer iemand ziek is, hoor je die persoon nooit zeggen 'Ja, volgens mij was de broccoli van gisteravond niet meer helemaal goed.'.
- De vleesindustrie is (een van) de grootste veroorzaker van het teveel aan CO2 in de atmosfeer.
- Sinds ik geen vlees eet, voel ik me lichamelijk een stuk prettiger. Ook ben ik creatiever met koken/voeding bereiden.
Dacht ik wel, maar je bent niet de enige die dit leest.quote:Op zondag 19 mei 2013 17:27 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ja ik vond het ook wat veeldus ik denk dat die mevrouw een béétje te weinig fruit en groente eet,
maar dat bedoelde ik ook eigenlijk
Ik hoop het niet!quote:Op zondag 19 mei 2013 18:00 schreef ATON het volgende:
[..]
Dacht ik wel, maar je bent niet de enige die dit leest.
Goed van je. Zelf ben ik ook geen vegetariër en eet ook af en toe vlees of vis, maar dan ook om dezelfde reden als jij. Er wordt gewoon teveel vlees gegeten en dat is echt slecht voor de gezondheid. Geen suiker, geen aspartaam en geen MSG ( E621 ) en dan zit je al redelijk goed in je vel.quote:Op dinsdag 21 mei 2013 19:36 schreef hupseflups1 het volgende:
Ik ben nu zo'n 8 jaar vegetariër. In mijn pubertijd had ik op een gegeven moment besloten geen vlees meer te willen eten en dat heb ik vrij constant weten te houden. Wel probeer ik ieder jaar even langs de huisarts te gaan om mijn bloed te controleren en dat is vooralsnog allemaal oké. Daarnaast eet ik wel gewoon vis omdat ik dat nog té lekker vind.
In Duitsland is het vlees ook nog eens veel goedkoper dus ze zullen het daar wel per kilo etenquote:Op dinsdag 21 mei 2013 22:18 schreef Knutknuttsson het volgende:
Gisteren weer eens langs de snelweg in Duitsland geprobeerd om vegetarisch te eten. Was weer bijna onmogelijkBij het restaurantje waar we waren stond echt helemaal niks zonder vlees op de kaart. Uiteindelijk met moeite een soort tosti weten te bestellen en mijn vriendin een uitsmijter zonder fleisch und käse. Vonden ze maar raar. Maar het mooiste was wel dat we daar een lekkere aardappelsalade bij kregen. Met blokjes ham erin
![]()
Nou ja, het was maar een snelle hap langs de snelweg, dus no big deal. Ik vind alleen het verschil zo schrijnend. Heb 8 jaar in Zweden gewoond, waar werkelijk elk restaurant, snackbar of eettent wel meerdere vegetarische alternatieven biedt en niemand er meer raar van opkijkt als je zegt geen vlees te eten. En in Duitsland lijkt het wel niet te bestaan.
Dan ben je een flexitariërquote:Op dinsdag 21 mei 2013 23:05 schreef MrJiong het volgende:
Was altijd vegetariër, maar vond het teveel gedoe. Nu vegetariër + vis + whatever mensen me voorzetten als ik niet zelf kook. Geen spijt van.
Same here. Komt erop neer dat ik maximaal 1x per maand een beetje vlees eet en 1x per maand een stukje zalm.quote:Op dinsdag 21 mei 2013 23:05 schreef MrJiong het volgende:
Nu vegetariër + vis + whatever mensen me voorzetten als ik niet zelf kook. Geen spijt van.
Yep, dat woord bevalt me wel. Doel is nog steeds om dierenleed te minimaliseren, maar nu ben ik met 95% ook tevreden.quote:Op dinsdag 21 mei 2013 23:08 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Dan ben je een flexitariër
Men 'weet niet beter', denk ik. In de supermarkt liggen de hamburgers, kipfilets, biefstukken, enz in de verpakking in de schappen. Daar daar een heel levend wezen achter schuil gaat dat is gefokt en heeft geleden om te sterven, ziet niemand. Het is een product.quote:Op woensdag 22 mei 2013 08:46 schreef LadyOracle het volgende:
Wat me ook enorm tegenstaat is dat over dieren wordt gedacht als producten. Mensen vinden zichzelf veel beter dan andere dieren (ik heb nog nooit gehoord van koeien die oorlog voeren of vissen die genocide plegen of varkens die hun biggetjes seksueel misbruiken, maar de mens is blijkbaar superieur omdat ie bewust slechte dingen kan doen en met open ogen in de grootste Malthusian trap tot nu toe loopt). En dat betekent dat dieren dezelfde waarde hebben als een pak crackers, wat je bijv terug ziet in regels rondom brandveiligheid.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |