quote:
Ow....... neeeeeeeeee ik heb geen zin in weer een discussie over melk, ik kan je ook
zo 100 linkjes geven die zeggen dat melk hélemaal niet zo gezond is en zelfs ongezond.
http://www.candidainfectie.nl/?content=31&id=13De waarheid over melk
MELK EN GEZONDHEID
Veel melk drinken is niet zo gezond als we lange tijd dachten. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs voor gezondheidsrisico\'s die zijn verbonden aan het consumeren van koemelkproducten. De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met bijv. darmklachten, migraine, diabetes, huidproblemen vooral bij kinderen, astma en bronchitis, vaak en veel verkouden, allergieën en gewrichtsklachten. Deze problemen houden verband met elementen als proteïnen, het suiker, het vet en contaminanten in koemelk.
Melk en gezondheidsrisico\'s voor kinderen
Gezondheidsrisico\'s van de consumptie van koemelk zijn het grootst voor peuters jonger dan één jaar oud. Bij hen kan consumptie van volle koemelk bijdragen tot tekorten aan verschillende nutriënten, waaronder ijzer, essentiële vetzuren en vitamine E. De Amerikaanse organisatie van kinderartsen Academy of Pediatrics adviseert kinderen jonger dan één jaar geen volle koemelk te geven.
Kinderdiabetes
Verschillende onderzoeken leggen een verband tussen insulineafhankelijke diabetes en een bepaalde proteïne in zuivelproducten. Deze vorm van diabetes begint gewoonlijk in de kindertijd, is een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en draagt bij tot hartziekte, nierbeschadiging, en amputaties als gevolg van zwakke circulatie. Een recent rapport in de New England Journal of Medicine lijkt de oude theorie te steunen dat proteïnen van koemelk de productie van antilichamen stimuleren die op hun beurt de insulineproducerende cellen van de alvleesklier vernietigen. Met name bij kinderen die genetisch extra gevoelig zijn, kan dit bij blootstelling aan koemelk tot suikerziekte leiden. Melkproteïnen behoren ook tot de meest voorkomende oorzaken van voedselallergieën. Vaak, wordt gedurende lange tijd de oorzaak van de symptomen niet herkend. Niet alleen voor kinderen die in hun eerste levensjaar zitten, ook voor oudere kinderen zijn er gezondheidszorgen verbonden aan het melkgebruik. Tevens zijn er risico\'s vastgesteld met betrekking tot de samenstelling van koemelk.
De mens heeft geen koemaag!
Melk bevat het element caseïne dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van zware beenderen. Caseïne uit koemelk stolt echter in de maag en is taai en moeilijk te verteren, niet voor niets wordt het toegepast in een van de sterkste lijmen bij houtbewerking. Geen probleem voor het vier-magenspijsverteringsstelsel van een koe maar in het menselijke lichaam vormt de kleverige brij een zware belasting voor het lichaam. Het verhardt en kleeft aan de darmwand waardoor de absorptie van vitamines en mineralen in het lichaam wordt gehinderd.
Melk is het meest slijmvormende voedsel op aarde. De vertering van melk laat een zure slijm achter die zich vastzet en tot gewichtstoename kan leiden. Door slijmvorming worden de slijmvliezen bedekt en gedwongen langzaam alles uit te wasemen, hetgeen veel energie kost. Afvallen wordt hierdoor bemoeilijkt.
Melksuiker en gezondheidsproblemen
Melk bevat lactose (melksuiker). Veel mensen zijn niet in staat om lactose te verteren. Het resultaat daarvan is diaree en winderigheid. Het lichaam kan bij lactose intolerantie bijzonder, meestal heftig op de melksuikers in koemelk reageren. Voor diegenen die lactose wel kunnen verteren, zijn de resulterende producten twee enkelvoudige suikers: glucose en galactose. Galactose is in verband gebracht met eierstokkanker en oogaandoeningen. Deze eiwitten zijn het menselijk lichaam vreemd en moeten door de enzymen renine en lactase worden afgebroken en worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Echter, renine en lactase worden na ons derde levensjaar niet meer aangemaakt.
Fabels over melk, calcium en botaanmaak
Het idee dat melk een onmisbare bron van calcium voor een stevige botaanmaak is onjuist. We voeden onze kinderen nog altijd op met het fabeltje dat, wie geen melk drinkt, gebitsproblemen krijgt en gevaar loopt op het krijgen van zwakke botten. Dit klopt niet. Dit is door onderzoek wereldwijd afdoende aangetoond. In landen waar zuivelproducten over het algemeen niet gebruikt worden, is er zelfs minder voorkomen van zwakke botten door kalkverlies (osteoporose) dan in een land als de Verenigde Staten. Studies hebben aangetoond dat zuivelproducten weinig effect hebben op osteoporose. De Harvard Nurses\' Health Study volgde 78.000 vrouwen gedurende 12 jaar en stelde vast dat melk niet beschermt tegen beenderbreuken. Het is zelfs zo dat diegenen die drie glazen melk per dag dronken méér breuken hadden dan diegenen die zelden melk dronken.
Wat is waar over calcium?
Het klopt dat er calcium (kalk) zit in koemelk. Echter: Dit calcium is grover dan het calcium in mensenmelk. Bovendien is het verbonden met caseïne. Dat tezamen maakt het voor ons lichaam minder makkelijk om melk te absorberen. De meeste melkdrinkers en kaaseters consumeren gepasteuriseerde, gehomogeniseerde of op een andere manier bewerkte melkproducten. Deze bewerking degradeert het calcium en maakt het moeilijk bruikbaar.
Kan ik voor calciumopname zonder melk?
Zeker. Als u een gezonde eter bent, krijgt u langs allerlei wegen voldoende calcium binnen. Er zijn veel goede bronnen van calcium. Calcium zit in voldoende mate in groene groenten en in rauwe noten die makkelijk door het lichaam worden opgenomen. Een recent rapport in de American Journal of Clinical Nutrution stelde vast dat calcium opname zelfs hoger was bij boerenkool dan voor melk. De redactie stelde vast dat "groene groenten zoals boerenkool beschouwd kunnen worden als ten minste zo goed als melk in termen van hun calcium absorbeerbaarheid.\' Bonen zijn ook rijk aan calcium. Verrijkt sinaasappelsap levert grote hoeveelheden calcium op een smakelijke manier. Rauw sesamzaad bevat meer calcium dan enig ander voedsel. Eet dagelijks groene groenten en wat fruit en je kunt geen calciumgebrek hebben. Houd er rekening mee dat de overgang van consumptie van het grove calcium in melkproducten naar het fijne calcium in rauwe noten, zaad, fruit en groenten gepaard kan gaan met een lichamelijke aanpassing. Zo kunnen tijdelijk nagels makkelijk afbreken en het haar uitvallen. Geen reden tot zorg. U krijgt er meer glanzend haar en sterkere nagels voor terug.
Zo meer heb ik er niet over te zeggen eigenlijk, alleen dat het mij goed heeft gedaan om geen of
bijna geen melk meer te drinken.
ja lag verhaal heh... wie het wil lezen mag maar het hoeft niet