http://www.nu.nl/binnenla(...)bij-ggz-kliniek.htmlquote:'Angstcultuur bij ggz-kliniek'
AMSTERDAM - Op de gesloten afdeling Intensieve Zorg van ggz-kliniek Lentis in Zuidlaren heerst al jaren een cultuur van angst en intimidatie.
Foto: ANP
Patiënten zouden niet of nauwelijks behandeld worden. Dat meldt het televisieprogramma De Vijfde Dag donderdag op basis van onderzoek.
Vooral psychiater en hoofdbehandelaar Peter Lambers was volgens betrokkenen verantwoordelijk voor de angstcultuur. De kliniek heeft hem vorig jaar van al zijn taken ontheven en hij werkt nu bij een andere ggz-instelling.
"Deze man moet gestopt worden met het verder beschadigen van patiënten die al ernstig beschadigd zijn", zegt klokkenluidster Hester van der Wal, die als psycholoog op de afdeling werkte en daar in aanvaring kwam met Lambers.
Gedrogeerd
Op de afdeling zouden patiënten zijn vernederd en onnodig opgesloten, geïsoleerd of gedrogeerd. Ook zouden familieleden zijn buitengesloten. "Hij sluit mensen alleen maar op en bedreigt ze", zegt een ex-patiënte over Lambers.
"Het is op die afdeling horror", zegt een moeder van een andere patiënt. "Mensen worden volgepompt met medicatie. En als ze vervelend zijn worden ze gelijk gesepareerd."
Oke, das mooi.quote:Op vrijdag 15 juni 2012 19:23 schreef Re het volgende:
Kan wel weer open mits ruimte voor gebalanceerde posts en on topic over het gestelde in de TT
Dat is een incident. Autoritaire leiding komt ook regelmatig in bedrijven voor. De basis ligt voor de hand. Groepsdieren neigen tot hierarchie vorming. Dat gedrag is instinctief. Daarmee samenhangend zijn er allerlei problemen.quote:Op vrijdag 15 juni 2012 15:15 schreef sientelo het volgende:
Verder onderzoek naar de psychiatrie
[..]
http://www.nu.nl/binnenla(...)bij-ggz-kliniek.html
De uitzending van 14 juni 2012 ( vanaf 7,30 minuut)
http://www.eo.nl/tv/devij(...)fde-dag-24/popup.rss
Er is veel kritiek op het boek geweest, dat vooral een reaktie was op de misstanden uit WOII. Pogingen om de "autoriaire persoonlijkheid" in de DSM-V klassificatie op te nemen zijn mislukt:quote:The personality type Adorno et al. identified can be defined by nine traits that were believed to cluster together as the result of childhood experiences. These traits include conventionalism, authoritarian submission, authoritarian aggression, anti-intellectualism, anti-intraception, superstition and stereotypy, power and "toughness", destructiveness and cynicism, projectivity, and exaggerated concerns over sex.[2][3]
Though strongly criticized for bias and methodology,[4][5] the book was highly influential in American social sciences, particularly in the first decade after its publication: “No volume published since the war in the field of social psychology has had a greater impact on the direction of the actual empirical work being carried on in the universities today.”[6]
bron
Tegenwoordig spreekt men liever over neurotische organisaties, gebaseerd op het boek "De neurotische organisatie." van Kets de Vries, M.F.R en D. Miller (1984):quote:It is now long overdue that this personality was deprived of the social camouflage it uses hiding behind the veneer of some rationally conceived conservative ideology. It is nothing more than the mindless belief that their leaders can do no wrong, including the non-critical acceptance of blatant lies and distortions told them by media authority figures (like Rush Limbaugh or FOX News). Needless to say, this is also the perfect recipe for the rise of another totalitarian dictator.
As such, placement of RWA-SDO in the new Diagnostic and Statistical Manual (DSM) would go a long way toward finally seeing the end of society's tolerance of such an anti-democratic and socially destructive personality disorder as this syndrome surely is.
bron
Slap management geauwehoer imho.quote:Leiders kunnen hierbij gezien worden als de personificatie van de organisatiecultuur. Hiervoor is een indeling gemaakt:
- de depressieve cultuur
gebaseerd op een gemis aan zelfvertrouwen en een gevoel van mislukking;
- de dwangmatige cultuur
gebaseerd op angst voor het gemis aan grip op het gebeuren in de organisatie. Hierdoor is alles gepland en wordt iedere stap zorgvuldig overwogen;
- de dramatische cultuur
gebaseerd op de behoefte in het centrum van de belangstelling te staan. De leider is hyperactief,
impulsief en roekeloos;
- de paranoïde cultuur
gebaseerd op achterdocht en wantrouwen;
- de schizoïde cultuur
gebaseerd op het gevoel dat de wereld niet veel te bieden heeft.
bron
Ja, het is een incident, maar een die dus al jaren verborgen bleef en nu toevallig door een klokkenluidster naar buiten komt. Als deze vrouw zich daar niet zo voor inzette, ging het gewoon door. Er zijn vast meer instellingen waar zulke dingen (ook in iets minder heftige mate) voor kunnen komen. Verder werkt deze man dus wel weer bij een andere ggz instelling. Ik bedoel zeker niet dat alle medewerkers van de ggz zo zijn, er werken hele lieve oprechte mensen die echt anderen willen helpen. Maar er werken ook hele andere soort mensen. En vooral in een instelling waar mensen gedwongen zitten; en waar de psychiaters bepalen wat iemand wel en niet mag, en wanneer iemand naar buiten mag; het lijkt mij een goede zaak dat daar veel meer controle op komt. Dus onafhankelijke mensen die in zulke instellingen langs komen en patienten en familie ondervragen.quote:Op zaterdag 16 juni 2012 14:48 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Dat is een incident. Autoritaire leiding komt ook regelmatig in bedrijven voor. De basis ligt voor de hand. Groepsdieren neigen tot hierarchie vorming. Dat gedrag is instinctief. Daarmee samenhangend zijn er allerlei problemen.
Mooie bronnenquote:Na WOII is "The Authoritarian Personality" van Theodor W. Adorno verschenen:
[..]
Er is veel kritiek op het boek geweest, dat vooral een reaktie was op de misstanden uit WOII. Pogingen om de "autoriaire persoonlijkheid" in de DSM-V klassificatie op te nemen zijn mislukt:
[..]
Tegenwoordig spreekt men liever over neurotische organisaties, gebaseerd op het boek "De neurotische organisatie." van Kets de Vries, M.F.R en D. Miller (1984):
[..]
Slap management geauwehoer imho.
Beetje zoals mensen die een politieopleiding volgen bedoel je? Het lijkt mij wel wat, maar het probleem met iemand die ervoor gestudeerd heeft is dat hij/zij waarschijnlijk precies weet hoe dat soort onderzoekjes werken.quote:Op zaterdag 16 juni 2012 17:15 schreef sientelo het volgende:
Verder kan je je dus afvragen hoe professioneel een opleiding tot psychiater is. Omdat er ook psychiaters als deze Lambers rondlopen. Zou er niet veel meer onderzoek gedaan moeten worden naar iemands persoonlijkheid voordat hij zo'n verantwoordelijkheid heeft over het leven van een een groep mensen die al veel hebben meegemaakt en dus een bepaalde kwetsbaarheid hebben?
De psychologie wordt meer als een wetenschap gezien. Maar voor de klinische psychologie geldt hetzelfde als voor de psychiatie.quote:
In hoeverre zijn de toegepaste behandelingmethoden wetenschappelijk onderbouwd?quote:Met de erkenning van het specialisme is de titel 'klinisch psycholoog’ wettelijk beschermd. Deze titelbescherming is op 1 januari 2006 van kracht geworden. De wettelijke erkenning betekent dat er opleidingseisen worden gesteld en dat er toezicht op de opleidingen wordt gehouden. Specialisten die de titel dragen zijn verplicht hun kennis, ervaring en deskundigheid op peil te houden. De klinisch psycholoog is een 'artikel 14'-beroep in de wet BIG, het artikel voor (medisch) specialisten, zoals een psychiater. Klinisch psychologen zijn tevens opgeleid als psychotherapeut, en mogen zich na inschrijving in het BIG-register ook 'psychotherapeut' noemen.
bron
De meeste mensen in een organisatie zijn meelopers en voegen zich naar de cultuur en dogma's, vaak zelfs onbewust. Dat geldt in zorginstellingen, bedrijven (denk aan de banken), de politiek (denk aan HRA), de wetenschap (denk aan de economie), etc, etc.quote:Op zaterdag 16 juni 2012 17:24 schreef sientelo het volgende:
De reportage over de isoleercel is ook een incident, maar het betekent wel dat er dus instellingen zijn waar dit voorkomt en en niet aan de bel wordt getrokken. Doordat het naar buiten komt, kunnen er positieve veranderingen worden doorgevoerd.
Ja, zit wat in, daarom daarnaast ook nog veel controle op het werkveld zelf denk ik.quote:Op zaterdag 16 juni 2012 17:27 schreef -Strawberry- het volgende:
[..]
Beetje zoals mensen die een politieopleiding volgen bedoel je? Het lijkt mij wel wat, maar het probleem met iemand die ervoor gestudeerd heeft is dat hij/zij waarschijnlijk precies weet hoe dat soort onderzoekjes werken.
Mooie onderzoekenquote:Op zaterdag 16 juni 2012 18:05 schreef deelnemer het volgende:
[..]
De meeste mensen in een organisatie zijn meelopers en voegen zich naar de cultuur en dogma's, vaak zelfs onbewust. Dat geldt in zorginstellingen, bedrijven (denk aan de banken), de politiek (denk aan HRA), de wetenschap (denk aan de economie), etc, etc.
Denk ook aan:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Experiment_van_Milgram
http://nl.wikipedia.org/w(...)xperimenten_van_Asch
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stanford-gevangenisexperiment
Als je ontslag neemt heb je geen recht op een uitkering. Als je niet makkelijk ander werk vindt, zit je ook klem. De enige manier om er dan nog onderuit te komen is jezelf ziekmeldenquote:Op zaterdag 16 juni 2012 17:04 schreef sientelo het volgende:
Als je een autoritaire bedrijfsleider hebt, kan je ontslag nemen. In deze instellingen bepalen ze voor jou wat je wel en niet mag en wanneer je naar buiten mag.
Ervaringsdeskundige kunnen zich beter inleven in de situatie van lotgenoten. Dat kan ook een valkuil zijn, want mensen verschillen. Behalve ervaring zijn er natuurlijk meer kwaliteiten relevant.quote:Op zondag 17 juni 2012 05:30 schreef sientelo het volgende:
Dit is een leuk filmpje over ervaringsdeskundigen
Dat kan. Maar je mag je positie als mod niet gebruiken om je eigen standpunt door te drukken, door het topic te sluiten.quote:Op zondag 17 juni 2012 09:59 schreef Re het volgende:
ja leuk die filmpjes maar ik zie niet echt onderbouwing in ze als zijnde pertinent de enige waarheid of iets dergelijks... het maakt de psychiatrie nog niet geen wetenschap... het was niet bedoelt als een antipsychiatrie topic want daar heb ik niet zoveel zin in.
Dit topic lijd gewoon tot ergernis bij mij ook omdat ik zelf opgenomen ben en het helemaal niet zo ervaar als jullie het hier neerzetten.quote:Op zondag 17 juni 2012 11:45 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Dat kan. Maar je mag je positie als mod niet gebruiken om je eigen standpunt door te drukken, door het topic te sluiten.
Ten eerste wordt het niet op een bepaalde manier neergezet. Er wordt informatie verzameld over de psychiatrie. Het gaat erom dat er duidelijk naar buiten komt wat het inhoud, zowel de goede als minder goede zaken en dan vanuit een wetenschappelijke visie. Dus niet vanuit sensatie of iets dergelijks. Er wordt hier nergens gezegd dat er alleen maar gestoorde mensen zitten. Het gaat erom dat de mensen die hulp nodig hebben, zelf goed onderzoek kunnen doen welke hulp voor hun wel of niet goed kan zijn.quote:Op maandag 18 juni 2012 00:21 schreef redboyke het volgende:
[..]
Dit topic lijd gewoon tot ergernis bij mij ook omdat ik zelf opgenomen ben en het helemaal niet zo ervaar als jullie het hier neerzetten.
door dit topic gaan mensen nog meer negatiever zijn dan dat ze nu al zijn want kijk maar naar de films in amerika hoe de psychiatrie daar word neergezet. (mensen die worden vastgebonden op hun bed en waar alleen maar gestoorde mensen zitten)
sterker nog de mensen die hulp nodig hebben gaan waarschijnlijk niet bij de juiste kanalen komen omdat ze horen dat "psychiatrie slecht is"
Ik ken wel mensen die opgenomen zijn geweest in Nederland. En ik ken ook mensen die in instellingen werken in Nederland. Het is fijn dat jij op een goede plek hebt gezeten en er echt wat aan hebt gehad. Het is belangrijk dat dat voor alle mensen er is, die hulp nodig hebben. Dus is het ook belangrijk dat als er onwetenschappelijk en schadelijk te werk gaat in andere instellingen dat het naar buiten komt.quote:hoe ik jullie hoor praten laat al te kennen dat jullie nog nooit opgenomen zijn geweest
en ja er kunnen negatieve verhalen zijn maar velen daarvan zullen waarschijnlijk ook zwaar zijn opgeblazen. zo ken ik genoeg verhalen van mensen die denken dat heel de wereld tegen hun is en als ze hun zin niet krijgen ze helemaal verhalen gaan verzinnen tegen hun familie.
kan zijn dat jij niet vind dat het negatief is omdat jij er nog nooit hebt ingezeten.quote:Op maandag 18 juni 2012 00:54 schreef sientelo het volgende:
[..]
Ten eerste wordt het niet op een bepaalde manier neergezet. Er wordt informatie verzameld over de psychiatrie. Het gaat erom dat er duidelijk naar buiten komt wat het inhoud, zowel de goede als minder goede zaken en dan vanuit een wetenschappelijke visie. Dus niet vanuit sensatie of iets dergelijks. Er wordt hier nergens gezegd dat er alleen maar gestoorde mensen zitten. Het gaat erom dat de mensen die hulp nodig hebben, zelf goed onderzoek kunnen doen welke hulp voor hun wel of niet goed kan zijn.
[..]
Ik ken wel mensen die opgenomen zijn geweest in Nederland. En ik ken ook mensen die in instellingen werken in Nederland. Het is fijn dat jij op een goede plek hebt gezeten en er echt wat aan hebt gehad. Het is belangrijk dat dat voor alle mensen er is, die hulp nodig hebben. Dus is het ook belangrijk dat als er onwetenschappelijk en schadelijk te werk gaat in andere instellingen dat het naar buiten komt.
Het is belangrijk dat er naar clienten/patienten en hun familie geluisterd wordt. Zij zijn degene die hulp nodig hebben, en die dus een beroep doen op de anderen. Als daar ontevredenheid over is, dan is het belangrijk dat zij naar ene andere plek kunnen zoeken die wel bij hun past.
Vond dit een heel mooi initiatief. Deze mensen doen ook een opleiding. De vrouw in de film werkt al 2 jaar bij een instelling. Je hebt gelijk dat iedereen verschilt, maar hoe kan dat een valkuil zijn? De ervaringsdeskundige heeft naar mijn idee alleen voordelen; mits de persoon geschikt is voor het vak natuurlijk. Wat moet blijken uit de opleiding en de praktijk.quote:Op zondag 17 juni 2012 11:45 schreef deelnemer het volgende:
Ervaringsdeskundige kunnen zich beter inleven in de situatie van lotgenoten. Dat kan ook een valkuil zijn, want mensen verschillen. Behalve ervaring zijn er natuurlijk meer kwaliteiten relevant.
Oke. Je hebt een punt dat ik inderdaad nog weinig heb geschreven en er nu alleen een tekstje bij is gekomen in vergelijking met de vorige op. Ik wilde dat gewoon net als de vorige verder uitbreiden. Maar er zit geen edit knop bij om de een of andere reden. Dus als ik de op mag aanpassen van de moderators dan graag.quote:Op maandag 18 juni 2012 01:17 schreef redboyke het volgende:
[..]
kan zijn dat jij niet vind dat het negatief is omdat jij er nog nooit hebt ingezeten.
punt gaat me dat je openingspost alleen al alleen maar copy past werk is en de rest van je posts eigenlijk ook en dit is de eerste post waar je eigenlijk de moeite hebt gedaan om er iets over te zeggen.
"van horen zeggen" is ook totaal iets helemaal anders als zelf meemaken dan weet je hoe het is.
dit is niet m'n eerste opname en ben al in meerdere instellingen opgenomen geweest zowel gedwongen als vrijwillig.
en ja niet overal is hetzelfde er zijn plaatsen waar je bijvoorbeeld geen computer of gsm bij je moogt hebben of waar je alleen op weekend moogt als je een X aantal therapies hebt meegedaan.
ook word je niet behandeld naar je stempel maar word er individueel gekeken en dan krijg je bijvoorbeeld dat de ene wel alcohol mag drinken en de andere niet.
ook zijn niet alle instellingen even eerlijk zo deden ze lief in m'n gezicht maar kwam ik pas achteraf te weten toen ik naar ergens anders ging hoe negatief ze waren
( ze vragen altijd toestemming voor je patiëntendossier over te sturen enzo en ik vroeg toevallig wat daarin stond) en bleek het heel negatief te zijn dat ik de verpleging zou manipuleren enzo gewoon omdat ik iemand zover kreeg dat die toeliet dat ik een joint rookte waar ik nadien voor heb moeten boeten door sindsdien altijd een drugtest te moeten doen.
ook is een gedwongen opname totaal anders dan vrijwillig omdat je je dan echt opgesloten voelt en je beperkt ben in je vrijheden. zo mag je meestal alleen maar bezoek binnen ontvangen en mag je niet naar buiten en duurt het ook een tijdje voor je op weekend moogt gaan.zo had ik voor alles toestemming van de dokter nodig en da's heel ambetant als die er maar ene keer per week is en je dan een hebt die altijd nee zegt op alles wat je zegt. tot je uit kolere een stoel naar z'n hoofd gooit en dan ging plots alles wel.
maar nogmaals vind ik het totaal niet zo zoals jullie het afschilderen met jullie teksten.
Ja, vertel jij maar eens op welke manier dit te achterhalen is en op welke 'professionele' manier jij deze opleiding zo kunt maken dat dit in de toekomst niet meer voorkomt. NIET te doen dus.quote:Op zaterdag 16 juni 2012 17:15 schreef sientelo het volgende:
Verder kan je je dus afvragen hoe professioneel een opleiding tot psychiater is. Omdat er ook psychiaters als deze Lambers rondlopen. Zou er niet veel meer onderzoek gedaan moeten worden naar iemands persoonlijkheid voordat hij zo'n verantwoordelijkheid heeft over het leven van een een groep mensen die al veel hebben meegemaakt en dus een bepaalde kwetsbaarheid hebben?
Te beginnen met een screening. Verleden van een persoon boven tafel krijgen. Persoonlijkheidsonderzoeken doen. Familie en vrienden, kenniskring ondervragen. En voor degene die dan een rol spelen en door de test komen; daarvoor is het dus belangrijk dat er in werkvelden veel meer toezicht is van buitenaf. Dus dat er veel meer functioneringsgesprekken zijn; en dat er vooral ook geluisterd wordt naar de clienten/patienten en diens familie. Zo is het onmogelijk om nog mensen als Lambers jaren ergens te hebben werken lijkt me.quote:Op maandag 18 juni 2012 01:52 schreef Hidefinition het volgende:
[..]
Ja, vertel jij maar eens op welke manier dit te achterhalen is en op welke 'professionele' manier jij deze opleiding zo kunt maken dat dit in de toekomst niet meer voorkomt. NIET te doen dus.
Dit gebeurt in elke tak van de wetenschap en op geen enkele manier valt er iets aan te doen. En omdat deze wetenschap met mensenkennis te maken heeft wil dat niet betekenen dat de opleiding op deze manier getoetst word, het gebeurt nog steeds door middel van toetsen en presentaties en dergelijke.
Ik wil het onderzoeken. Dus dan is het belangrijk dat het zo breed mogelijk is. Zoals ik in eerdere post aangaf kan ik de op op dit moment niet aanpassen. Een incident zegt wel degelijk iets over een werkveld. Zoals ik net al zei; zulke dingen kunnen voorkomen worden door meer screening en meer toezicht. Ik denk dat het ook voor de minder heftige situaties belangrijk is dat er naar de patienten/clienten geluisterd wordt. Zij zijn namelijk degene die om hulp vragen en het is belangrijk dat als ze ergens echt niet op hun plek zitten; dat ze naar een andere plek kunnen.quote:Verder vraag ik me af wat je eigenlijk wilt bereiken met dit topic. Het opsommen van incidenten. Gevallen die bij 1-5% ( houd ik het hoog aan) van alle zaken die met psychiatrie te maken hebben voorkomen, heeft weinig zijn. toch?
laat het net die onderzoeken zijn die zo vaag zijn.quote:Op maandag 18 juni 2012 02:06 schreef sientelo het volgende:
Ik wil het onderzoeken. Dus dan is het belangrijk dat het zo breed mogelijk is.
nee je wilt het niet onderzoeken, je stellingname is dat psychiatrie slecht is... kijk maar naar alle filmpjes en mensen die dat zeggen, ergo ik heb gelijkquote:Op maandag 18 juni 2012 02:06 schreef sientelo het volgende:
Ik wil het onderzoeken. Dus dan is het belangrijk dat het zo breed mogelijk is.
En is dat ook de reden waarom je zelf op zo'n rare krampachtige manier hier post?quote:Op maandag 18 juni 2012 07:32 schreef Re het volgende:
[..]
nee je wilt het niet onderzoeken, je stellingname is dat psychiatrie slecht is... kijk maar naar alle filmpjes en mensen die dat zeggen, ergo ik heb gelijk
dit is verre van zo breed mogelijk iets onderzoeken, dit is gewoon een partijdige eenzijdige bevestiging zoeken van jouw gevoel over de psychiatrie, echt een beetje antipsychiatrie en dan komt bij mij het gevoel opborrelen dat je dit met een missie doet, een missie opgelegd door een bepaalde groep antipsychiatristen
Waar dan? Ik laat alleen zien dat de andere kant van de medaille er ontzettend veel goed is en een heleboel mensen baat hebben bij medicatie bijvoorbeeld (naast therapie). Maar dat was geheel niet het onderwerp, en ik zie een leuke verzameling antipsychiatrie... En daar is al een bekende groep mee bezigquote:Op maandag 18 juni 2012 10:58 schreef Maanvis het volgende:
[..]
En is dat ook de reden waarom je zelf op zo'n rare krampachtige manier hier post?
Je vliegt meteen in de verdediging ipv andersdenkenden voor hun argumenten te accepteren. Het zijn wel mensen die met de psychiatrie te maken hebben gehad en daar negatieve ervaringen mee hebben. Dat zou je moeten respecteren en indien je zelf werkzaam bent in dat vakgebied, er lering uit moeten trekken. Het zijn namelijk dan ook de mensen die je salaris al dan niet betalen!quote:Op maandag 18 juni 2012 12:21 schreef Re het volgende:
[..]
Waar dan? Ik laat alleen zien dat de andere kant van de medaille er ontzettend veel goed is en een heleboel mensen baat hebben bij medicatie bijvoorbeeld (naast therapie). Maar dat was geheel niet het onderwerp, en ik zie een leuke verzameling antipsychiatrie... En daar is al een bekende groep mee bezig
uhmmm ik accepteer alleen argumenten die valide zijn en hou op met je paternalistische gezemel alsjeblieft. En negatieve ervaringen zijn er overal, maar dat maak de psychiatrie niet ineens geen wetenschap.quote:Op maandag 18 juni 2012 13:15 schreef Maanvis het volgende:
[..]
Je vliegt meteen in de verdediging ipv andersdenkenden voor hun argumenten te accepteren. Het zijn wel mensen die met de psychiatrie te maken hebben gehad en daar negatieve ervaringen mee hebben. Dat zou je moeten respecteren en indien je zelf werkzaam bent in dat vakgebied, er lering uit moeten trekken. Het zijn namelijk dan ook de mensen die je salaris al dan niet betalen!
uhmmm nee hoor, dat is misschien in jouw fantasiewereldje zo maar hier in de echte wereled is het gewoon zoals het hoortquote:Op maandag 18 juni 2012 13:30 schreef Maanvis het volgende:
In jouw ogen zijn argumenten alleen valide als ze in jouw straatje passen. Dat maakt een discussie onmogelijk.
Nadelen:quote:Op maandag 18 juni 2012 01:17 schreef sientelo het volgende:
[..]
Vond dit een heel mooi initiatief. Deze mensen doen ook een opleiding. De vrouw in de film werkt al 2 jaar bij een instelling. Je hebt gelijk dat iedereen verschilt, maar hoe kan dat een valkuil zijn? De ervaringsdeskundige heeft naar mijn idee alleen voordelen; mits de persoon geschikt is voor het vak natuurlijk. Wat moet blijken uit de opleiding en de praktijk.
Voordelen:
-Je goed kunnen verplaatsen in de ander
- De patienten zullen een andere band met je hebben en je eerder als gelijke ervaren
- Zoals ook in het filmpje te zien was zullen de patienten een vertrouwen krijgen dat het
goed kan komen. De ervaringsdeskundige is daar een bewijs van.
Als de ander problemen heeft die je vreemd zijn, dan heeft de niet ervaringsdeskundige datzelfde.
- Dit geldt natuurlijk ook voor ervaringsdeskundigen. Vanuit dit oogpunt is een psychiatisch verleden geen pré.quote:Op zaterdag 16 juni 2012 17:15 schreef sientelo het volgende:
Zou er niet veel meer onderzoek gedaan moeten worden naar iemands persoonlijkheid voordat hij zo'n verantwoordelijkheid heeft over het leven van een een groep mensen die al veel hebben meegemaakt en dus een bepaalde kwetsbaarheid hebben?
Het verleden zegt niks tot weinig over de toekomst. Mensen ondervragen heeft ook totaal geen nut. Ik weet niet of je wel eens gehoort hebt van liegen en bedriegen, maar dat zal hier ook bijna altijd gebeuren ( mocht het nodig zijn)quote:Op maandag 18 juni 2012 02:06 schreef sientelo het volgende:
[..]
Te beginnen met een screening. Verleden van een persoon boven tafel krijgen. Persoonlijkheidsonderzoeken doen. Familie en vrienden, kenniskring ondervragen. En voor degene die dan een rol spelen en door de test komen; daarvoor is het dus belangrijk dat er in werkvelden veel meer toezicht is van buitenaf. Dus dat er veel meer functioneringsgesprekken zijn; en dat er vooral ook geluisterd wordt naar de clienten/patienten en diens familie. Zo is het onmogelijk om nog mensen als Lambers jaren ergens te hebben werken lijkt me.
Als je het zo breed mogelijk wilt onderzoeken kan ik je zo twee afdelingen opnoemen waar de hulpverlening wel goed gebeurt. Waar wel aandacht wordt geschonken aan ieder individu. Waar wel de juiste medicatie wordt gegeven. Als je echt een objesctief beeld wilt vormen van de psychiatrie in Nederland moet je het van twee kanten gaan bekijken en niet van de kant waar je het nu van bekijktquote:[b]Op maandag 18 juni 2012 02:06 schreef sientelo
Ik wil het onderzoeken. Dus dan is het belangrijk dat het zo breed mogelijk is. Zoals ik in eerdere post aangaf kan ik de op op dit moment niet aanpassen. Een incident zegt wel degelijk iets over een werkveld. Zoals ik net al zei; zulke dingen kunnen voorkomen worden door meer screening en meer toezicht. Ik denk dat het ook voor de minder heftige situaties belangrijk is dat er naar de patienten/clienten geluisterd wordt. Zij zijn namelijk degene die om hulp vragen en het is belangrijk dat als ze ergens echt niet op hun plek zitten; dat ze naar een andere plek kunnen.
Als je wilt dat de inhoud van de posten voldoen aan de hoogste wetenschappelijke criteria dan heb je twee problemen:quote:Op maandag 18 juni 2012 07:32 schreef Re het volgende:
[..]
nee je wilt het niet onderzoeken, je stellingname is dat psychiatrie slecht is... kijk maar naar alle filmpjes en mensen die dat zeggen, ergo ik heb gelijk
dit is verre van zo breed mogelijk iets onderzoeken, dit is gewoon een partijdige eenzijdige bevestiging zoeken van jouw gevoel over de psychiatrie, echt een beetje antipsychiatrie en dan komt bij mij het gevoel opborrelen dat je dit met een missie doet, een missie opgelegd door een bepaalde groep antipsychiatristen
Als ik kijk naar mijn medestudenten hoor ik juist weinig mensen zeggen dat ze het vanwege eigen ervaringen doen. Is dan eerder omdat ze niks anders wisten of omdat ze het menselijk brein (of ziel) interessant vinden.quote:Op maandag 18 juni 2012 13:47 schreef Re het volgende:
maar als je kijkt onder psychologiestudenten zie je dat de drijfveer ook persoonlijke ervaringen zijn. Als ik behoefte heb aan een psycholoog zou ik toch graag iemand hebben die wat objectief naar iets kijkt, aan iemand anders zijn ervaringen zal ik weinig hebben op dat moment. Niet dat het niet leuk is m eens lekker met iemand te kunnen praten die hetzelfde heeft meegemaakt bij wijze van spreken, maar niet als behandelaar... veel te subjectief
Klopt wel wat je zegt maar TS wil het onderzoeken en heeft daarmee een nogal scherpe neiging naar antipsychiatrie waarbij ze vooral veel informatie geeft die ook deze kant bestempelt. Op mijn post, waarin ik dus een ander beeld geef/tegen haar gestelde conclusies inga (in deel 1), heb ik haar nooit meer op zien beantwoorden. Enige repliek dat ik kreeg was dat ze er over moest nadenken. (wat natuurlijk logisch is) Maar dan moet je niet stellen dat je het wil onderzoeken maar dat je er over wil discussiëren.quote:Op maandag 18 juni 2012 14:01 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Als je wilt dat de inhoud van de posten voldoen aan de hoogste wetenschappelijke criteria dan heb je twee problemen:
1. Vrijwel geen enkel topic op Fok! voldoet daaraan
2. Mag je zelf dan nog posten? Jouw posten zijn in mijn ogen teveel pro-farma en pro-markt.
mja, ik heb vaak genoeg gezegd dat er veel te makkelijk wordt voorgeaschreven om maareen pilletje te nemen, ik ben alleen van mening dat de mens niet dom is en het ook zelf wil dat er een klipklare oplossing geboden moet worden... ja dan kun je daar scheef tegenaan kijken en zeggen dat is de schuld van de ander... prima verder maar dan moet je ook niet hypocriet zijn en je volledig distantieren, alleen dat durft niemand denk ik.quote:Op maandag 18 juni 2012 14:01 schreef deelnemer het volgende:
[..]
Als je wilt dat de inhoud van de posten voldoen aan de hoogste wetenschappelijke criteria dan heb je twee problemen:
1. Vrijwel geen enkel topic op Fok! voldoet daaraan
2. Mag je zelf dan nog posten? Jouw posten zijn in mijn ogen teveel pro-farma en pro-markt.
er moest nog ergens "kan" tussen in de eerste zinquote:Op maandag 18 juni 2012 14:04 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Als ik kijk naar mijn medestudenten hoor ik juist weinig mensen zeggen dat ze het vanwege eigen ervaringen doen. Is dan eerder omdat ze niks anders wisten of omdat ze het menselijk brein (of ziel) interessant vinden.
Eens hiermee.quote:Op maandag 18 juni 2012 14:08 schreef MrGuma het volgende:
[..]
Klopt wel wat je zegt maar TS wil het onderzoeken en heeft daarmee een nogal scherpe neiging naar antipsychiatrie waarbij ze vooral veel informatie geeft die ook deze kant bestempelt. Op mijn post, waarin ik dus een ander beeld geef/tegen haar gestelde conclusies inga (in deel 1), heb ik haar nooit meer op zien beantwoorden. Enige repliek dat ik kreeg was dat ze er over moest nadenken. (wat natuurlijk logisch is) Maar dan moet je niet stellen dat je het wil onderzoeken maar dat je er over wil discussiëren.
Punt is, dat negatief nieuws altijd in overvloed aanwezig is. Als er iets misgaat in een oorlog is dit meteen te lezen. Als een voetballer een blunder maakt is dit ook uitvoerig in het nieuws en wordt dit ook perfect onthouden. De positieve aspecten worden minder goed belicht en worden sneller vergeten. Zelfde geldt hiervoor. Toen een jongen met schizofrenie al jaren opgesloten bleek te zijn kwam dit ook meer dan genoeg onder de aandacht. Behandelingen waarbij medicijnen wel werken worden vervolgens vergeten.
Klopt, zoals de volgende topics:quote:Op maandag 18 juni 2012 14:09 schreef Re het volgende:
[..]
mja, ik heb vaak genoeg gezegd dat er veel te makkelijk wordt voorgeaschreven om maareen pilletje te nemen,
Het nut van psychofarmaca - wetenschap versus praktijkquote:Discussie punten zijn natuurlijk:
- Worden we te gemakkelijker gediagnoseerd met een psychiatrische ziekte tegenwoordig (of praten we onzelf ziek)
-Wat is de rol van de farmaceutische industrie
-Hoe staat het met de psychiatrische/psychologische zorg?
quote:Nou mensen het is wel duidelijk, het gebruik van psychofarmaca staat weer op de kaart.
ADHD, depressie, en andere psychiatrische ziektes worden eens flink onder de loep gehouden. We worden steeds zieker, krijgen meer labels en gebruiken steeds meer medicijnen om dit allemaal tegen te gaan, althans dat is wat veel in de media komt. Men is niet ziek en medicijnen helpen niet.
Waar of niet waar?
Dat is ook een alles of niets argument. En je bent wel een beetje een hardliner zoals blijkt uit de volgende twee topics:quote:ik ben alleen van mening dat de mens niet dom is en het ook zelf wil dat er een klipklare oplossing geboden moet worden... ja dan kun je daar scheef tegenaan kijken en zeggen dat is de schuld van de ander... prima verder maar dan moet je ook niet hypocriet zijn en je volledig distantieren, alleen dat durft niemand denk ik.
Religie zou als een psychische ziekte geclassificeerd moeten wordenquote:Sinds kort is het DNA van de mens in kaart gebracht, farmaceutische bedrijven hebben deze kennis al veel langer. Er zijn al miljoenen medicijnen gemaakt, wachtend op een ziekte om te bestrijden. Elk genetisch defect kan nu bepaald worden en er is al een stofje om dit defect te verhelpen.
Dan kan je F&L wel sluitenquote:Maar is dat specifiek genoeg, is niet elk geloof gewoon een verkapte vorm van een psychose.?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |