abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 12 februari 2012 @ 21:39:22 #201
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107909252
Natuurlijk, waarom niet?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107909602
Nou ja, over het temperen van chocolade. Ik kijk dan Rudolph's bakery, en hij smakt die chocolade lekker op een marmeren plaat om het af te laten koelen en het een beetje heen en weer te schuiven. Het idee is dat dit ook op een aanrecht kan.
Wij hebben echter een houten aanrecht, en die chocolade gaat enorm in de voegen zitten. Is dit een probleem? Lijkt me niet zo slim met schoonmaken in gedachten. Misschien een suggestie wat ik dan anders zou kunnen gebruiken?

En; Die chocolade is rond de 30 graden, en al vrij dik. Zou ik nog bonbons erin kunnen dippen?
  zondag 12 februari 2012 @ 21:47:36 #203
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107909805
Nee, niet op hout doen! Marmeren of granieten plaat of desnoods rvs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107909895
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 21:47 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, niet op hout doen! Marmeren of granieten plaat of desnoods rvs.
Door die voegen?

Dankje, dan weet ik dat O+ Moet ik eerst een keer een plaat kopen denk ik. Top :D
pi_107957845
piet, hoe maak je nou een goeie runderfond eigenlijk? Heb zelf wel eens een poging gewaag met een recept van internet, moest ook even botten in oven doen oid.

Anyway, result was ver-schri-ke-lijk. Ik rook het al eerder. Een ranzige bottenlucht oid. Echt zo goor, niet normaal meer. Dapper en stom als ik was dacht ik nog wel: mwaahhhh mss ruikt het alleen zo als t bot in de bouillon heeft getrokken, en smaakt ie na filteren prima. That was a big mistake. Hele pan zo weggeflikkerd :'(
pi_107957848
Waar ik overigens nog meer benieuwd naar ben: hoe is het nog met je vanillesiroop afgelopen? Bleef het mooi? Verder: dat kan toch helemaal niet bederven met al die suiker?
pi_107957862
quote:
0s.gif Op maandag 6 februari 2012 19:46 schreef Isegrim het volgende:
Ik zie op Foodgawker ook veel recepten voor gevulde forel, ziet er ook lekker uit. :9
Weet je wat alleen jammer is.... Echt goeie forel krijg je nergens meer. Vroegah (minstens 15 jaar geleden) trok mijn opa af en toe na een dag doorvissen nog wel eens een regenboogforel van een kilo of 15 kg uit het veerse meer. Maar nu valt er al jaren niets meer te hengelen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 11:03:04 #208
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107961280
Piet ik heb een kroketten vraag. Mijn kroketten lukken normaal gesproken gewoon goed. Verschillende recepten gebruikt en ze werken eigenlijk allemaal. Mijn probleem is dat ik af en toe een batch heb waarvan groot deel lekt. Dit gebeurt eigenlijk alleen als ik kleine bitterballetjes maak (diameter 2euro stuk ongeveer) als amuse ofzo.

Waar kan dit aan liggen? Aan de maat, aan het paneermeel, aan de temperatuur? Misschien heb ik gewoon pech... Enig Idee?
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 14 februari 2012 @ 14:44:49 #209
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107968581
Ik zou zeggen dat de kern van een bitterbal sneller verwarmd wordt dan de kern van een kroket.
de kern is dus al heet voor de paneermeel een kleurtje heeft.
Ik heb er geen ervaring mee maar ik zou dan denken dat een hogere temp van je olie kan helpen, een koudere of nattere vulling zou ook hetzelfde resultaat moeten hebben.
Bij warmere olie is de korst sneller mooi en bij een koudere/nattere vulling duurt het wat langer voor dat op temperatuur is.
Zo zou het theoretisch moeten werken in elk geval.
pi_107969045
Pie-iee-ieet!

Ik heb zojuist deze bakvorm gekocht:



Omdat ik dit farinata-recept binnenkort wil maken:



En toen dacht ik, als ik nou toch zo'n bakvorm heb dan kan ik net zo goed 'n keertje scones gaan maken. Ik heb alleen geen verstand van scones - alle scones die ik ooit elders at waren droog en tamelijk smaakloos.

Dus Piet, heb jij (of iemand anders) een succes-verzekerd-scone-recept?
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 14 februari 2012 @ 15:25:39 #211
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107969982
Ook handig voor pizza's die je achteraf niet hoeft te snijden ;)
pi_107970928
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 15:25 schreef SiGNe het volgende:
Ook handig voor pizza's die je achteraf niet hoeft te snijden ;)
Pizzapurist-met-steenoventje in mij zegt: :{w en o|O
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 14 februari 2012 @ 15:50:32 #213
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_107971046
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 14:44 schreef SiGNe het volgende:
Ik zou zeggen dat de kern van een bitterbal sneller verwarmd wordt dan de kern van een kroket.
de kern is dus al heet voor de paneermeel een kleurtje heeft.
Ik heb er geen ervaring mee maar ik zou dan denken dat een hogere temp van je olie kan helpen, een koudere of nattere vulling zou ook hetzelfde resultaat moeten hebben.
Bij warmere olie is de korst sneller mooi en bij een koudere/nattere vulling duurt het wat langer voor dat op temperatuur is.
Zo zou het theoretisch moeten werken in elk geval.
Klinkt aannemelijk! Hogere temperatuur dan maar, en nog minder ballen tegelijk. Ik krijg meteen zin om te experimenteren. Dank je!
Siesta & Fiesta!
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:12:28 #214
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107971920
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 21:48 schreef RenRen- het volgende:

[..]

Door die voegen?

Dankje, dan weet ik dat O+ Moet ik eerst een keer een plaat kopen denk ik. Top :D
Ja en Nee, omdat hout niet koelt, steen of staal wel, en ook vanwege het schoonmaken natuurlijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:16:04 #215
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107972082
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 06:43 schreef Holy_Goat het volgende:
piet, hoe maak je nou een goeie runderfond eigenlijk? Heb zelf wel eens een poging gewaag met een recept van internet, moest ook even botten in oven doen oid.

Anyway, result was ver-schri-ke-lijk. Ik rook het al eerder. Een ranzige bottenlucht oid. Echt zo goor, niet normaal meer. Dapper en stom als ik was dacht ik nog wel: mwaahhhh mss ruikt het alleen zo als t bot in de bouillon heeft getrokken, en smaakt ie na filteren prima. That was a big mistake. Hele pan zo weggeflikkerd :'(
je begint met een Boulion
Boullion
Neem een grote pan,
koop een stel verse mergpijpen en (wild)botten in toevoegen (moeten fris ruiken, als ze niet lekker fris ruiken zijn ze niet vers, en ga dan op hoge toon terug en scheld de slager zijn huid vol als de zaak vol staat, dan doet ie het nooit weer)
een mooi stuk poulet van wild (Hert, Zwijn, Haas) of rundvlees
Je kan ook gevogeltje karkassen gebruiken, net wat je bij de hand hebt. Gevogelte zorgt voor meer gelatine in je fond, je kan ook gewoon een goedkope kip toevoegen.
De Mergpijpen in een ovenschaal in de oven tot ze bruin zijn.
Doe de mergpijpen met het vlees, een grote ui, paar tenen knoflook, een schacht prei, laurier, peperkorrels, 1 of 2 foelie blaadjes, GEEN ZOUT, een gewassen peen, peterelie, selderij, wat andere groene kruiden, hoeft niet vers, kruiden kunnen ook droog. in de pan, opvullen met koud water en op een laag vuur tegen de kook houden, maar niet laten koken.
regelmatig afschuimen.
Af en toe water bijvullen, of restjes wijn erin is ook lekker.
en lekker laten trekken.
Hoe lang?
Minstens een paar uur, je hoeft er niet naast te staan, je kan gewoon fokken en tv kijken.
Wat je ook kan doen is de pan een paar dagen laten trekken, en al je afsnijdsels van vlees, groente er in te doen.
Blijven afschuimen.
de grote vaste delen er uit halen, en de vloeistof door een puntzeef halen.
als je wilt kan je er nu soep van maken.
Je kan het ook invriezen, per liter, of in ijsblokjes als basis voor sausen.
Of je laat het afkoelen, dan zet je het in de koelkast en kan je het laatste beetje vet er af scheppen, dan kan je er een eitwit doorheen roeren en je brengt het weer langzaam aan de kook. Het eiwit zal terwijl het door de hitte stolt, de vaste stoffen aan zich binden en je kan dit afschuimen, dan blijf een kraakheldere boullion over, die het erg goed doet als groentesoep.

Hier ga je als volgt verder mee

Deze Bouillion gebruik je als basis voor een Fonds Brun de Veau,
1 kilo Wild of rundvlees poulet, i kilo (wild) botten, wortel, ui, laurier, thijm, peterselie, 4 liter van die boullion van net.
Dit vlees braad met de botten en de groenten in de oven. in een grote pan doen als ze mooi bruin zijn geworden.
je voegt 3 dl van de boullion aan toe en kookt deze in,
doe dat nog een keer
voeg de rest toe en breng dit aan de kook, en laat het 4-5 uur trekken en tegen de kook aanzitten, terwijl je regelmatig afschuimt.
Deze bouillion is dan een Fonds Brun (de Gibier, als je wild gebruikt hebt)
deze klaar je met een eitje, zoals beschreven, en dan bind je dat met wat arrowroot (pijlwortel)
en dat is dan Jus de Gibier Lié
Je kan ook klaren door robins diepvriesmethode te gebruiken, hoewel ik meestal met fond niet klaar omdat ik geen heldere sauzen maak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:18:06 #216
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107972175
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 11:03 schreef Bramito het volgende:
Piet ik heb een kroketten vraag. Mijn kroketten lukken normaal gesproken gewoon goed. Verschillende recepten gebruikt en ze werken eigenlijk allemaal. Mijn probleem is dat ik af en toe een batch heb waarvan groot deel lekt. Dit gebeurt eigenlijk alleen als ik kleine bitterballetjes maak (diameter 2euro stuk ongeveer) als amuse ofzo.

Waar kan dit aan liggen? Aan de maat, aan het paneermeel, aan de temperatuur? Misschien heb ik gewoon pech... Enig Idee?
het kan zaken zijn, of je hebt ze niet goed door paneer, ei en paneer gehaald, of je bakt ze te lang en te heet, waardoor ze intern gaan koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:19:03 #217
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107972221
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 14:59 schreef minilot het volgende:
Pie-iee-ieet!

Ik heb zojuist deze bakvorm gekocht:

[ afbeelding ]

Omdat ik dit farinata-recept binnenkort wil maken:

[ afbeelding ]

En toen dacht ik, als ik nou toch zo'n bakvorm heb dan kan ik net zo goed 'n keertje scones gaan maken. Ik heb alleen geen verstand van scones - alle scones die ik ooit elders at waren droog en tamelijk smaakloos.

Dus Piet, heb jij (of iemand anders) een succes-verzekerd-scone-recept?
Nee, sorry, ik ben niet zo van de scones, ook niet van de cupcakes, de bagels etc.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:23:12 #218
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107972398
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 00:35 schreef Stokstaart het volgende:
Piet, ook even in het GeenWijn topic gepost maar geen reactie...
Welk recept gebruikt u voor lasagne? :)
Heb een bechamelsaus gemaakt met daar chedder toegevoegd,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bechamelsaus
gehakt gebraden en met tomaten, zout peper, laurierblad, , foelie, rozemarijn en oregano een saus gemaakt en ingekookt.
Pecorino geraspt, spinazie gewassen en geblancheerd.
Met ei en meel pasta gemaakt, moet de structuur hebben van zachte klei, goed kneden.
Bodem van lasagna blik bedekt met plakjes tomaat en bechamelkaassaus, vel er over, tomatengehaktsaus er over, bedekken met verse basilicum. Vel erover, spinazie erop met wat bechamel, vel erover, tomatengehakt, etc etc etc
afgedekt met vel en daar bechamel en Pecorino op, dit gaat in de oven tot lekker gaar.

Is dit zo ongeveer wat je zocht?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107972912
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, sorry, ik ben niet zo van de scones, ook niet van de cupcakes, de bagels etc.
Daar was ik al bang voor. Robin doet ook niet echt aan zoete baksels hè? En in het taartentopic houden de dames zich volgens mij vooral bezig met dekentjes van fondant en marsepeinen varkentjes, en blijven de baksels zelf een beetje steken op (cup)cakes.
Hm. Ik zie een gemis in CUL!
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:38:31 #220
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107972972
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:36 schreef minilot het volgende:

[..]

Daar was ik al bang voor. Robin doet ook niet echt aan zoete baksels hè? En in het taartentopic houden de dames zich volgens mij vooral bezig met dekentjes van fondant en marsepeinen varkentjes, en blijven de baksels zelf een beetje steken op (cup)cakes.
Hm. Een gemis!
Nu moet ik ook zeggen dat ik ook altijd de indruk had dat scones droog en smakeloos horen te zijn, want heb ze nooit anders gehad eigenlijk, de smaak moet schijnbaar komen van het clotted cream and jam wat ze er altijd op doen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 14 februari 2012 @ 16:40:33 #221
91830 MaximusTG
pi_107973047
Dat klopt volgens mij ook wel. Ze worden dan ook met bakpoeder gemaakt.. Zal ff kijken, heb hier een boekje met dat soort baksels.
Edit: Nee, helaas, alleen teacakes komt er bij in de buurt. Maar dat is op basis van een gistdeeg.

Misschien is dit iets:
http://hopeeternalcookboo(...)recipe-sweet-scones/
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:44:19 #222
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107973176
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:40 schreef MaximusTG het volgende:
Dat klopt volgens mij ook wel. Ze worden dan ook met bakpoeder gemaakt.. Zal ff kijken, heb hier een boekje met dat soort baksels.
Ja, tarwe, gerst of havermout, soms ook aardappel met bakpoeder als rijsmiddel, en ook wel met karnemelk gemaakt. Dat laatste lijkt me dan wel weer lekker trouwens.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107973442
Goeie scones zijn aan de droge kant ja, maar wél lekker :Y En machtig :D
  † In Memoriam † dinsdag 14 februari 2012 @ 16:50:52 #224
91830 MaximusTG
pi_107973459
Mn ouders waren van de zomer naar Noord-Ierland, en hebben daar ook de nodige scones op bij de thee. Mn moeder wou ze toen ze hier was ook weer eens zelf maken, had ook boekje met recept. (van haar heb ik ook mijn boekje gekregen, maar das een andere). Waren goed gelukt, smaakten volgens haar ook zoals die in Noord-Ierland. Maar toch was het de sfeer daar en de jammetjes en dergelijke die ze er daar op doen die het écht lekker maken.
pi_107973506
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb een bechamelsaus gemaakt met daar chedder toegevoegd,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bechamelsaus
gehakt gebraden en met tomaten, zout peper, laurierblad, , foelie, rozemarijn en oregano een saus gemaakt en ingekookt.
Pecorino geraspt, spinazie gewassen en geblancheerd.
Met ei en meel pasta gemaakt, moet de structuur hebben van zachte klei, goed kneden.
Bodem van lasagna blik bedekt met plakjes tomaat en bechamelkaassaus, vel er over, tomatengehaktsaus er over, bedekken met verse basilicum. Vel erover, spinazie erop met wat bechamel, vel erover, tomatengehakt, etc etc etc
afgedekt met vel en daar bechamel en Pecorino op, dit gaat in de oven tot lekker gaar.

Is dit zo ongeveer wat je zocht?
Klinkt heerlijk. *O*
Hoeveel spinazie en gehakt gebruik je dan voor 3-4 personen?
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
pi_107973524
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Goeie scones zijn aan de droge kant ja, maar wél lekker :Y En machtig :D
Ah, een kenner! Wel eens zelfgemaakt? Zo ja: HOE? :) Ik kom tienduizend elkaar tegensprekende recepten online tegen dus ik vertrouw liever op persoonlijke ervaring.
:)
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:56:24 #227
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107973696
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:51 schreef Stokstaart het volgende:

[..]

Klinkt heerlijk. *O*
Hoeveel spinazie en gehakt gebruik je dan voor 3-4 personen?
pff
kilo verse spinazie denk ik, van te voren blancheren en uitdrukken, blijft niets van over, dus een kilo is niet zo veel. En gehakt, een anderhalf pond, schat ik, ik ben niet zo van het bijhouden van precieze recepten. Ik maak bij lasagne een 8 tot 10 ruime porties, en vries die dan in, lekker om in huis te hebben denk ik dan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:02:27 #228
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107973922
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:36 schreef minilot het volgende:

[..]

Robin doet ook niet echt aan zoete baksels hè?
Nee, al lijkt het me op zich wel leuk om te maken, maar ja, ik heb geen behoefte het te eten. ;;-)
Maar als wel, dan zou ik toch zeker voor het recept van Paul Hollywoods van de Great British Bake Off gaan!
recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_scones_70005
pi_107974043
Allright! Dat ga ik dan in elk geval proberen.
En nu ik erover nadenk, wellicht staat er ook wel een scone-recept in het eerste kookboek van God Ottolenghi. Dat ga ik vanavond thuis eens uitzoeken, want dan heb ik Piet of de rest van jullie überhaupt niet meer nodig. :+
Niettemin bedankt voor de input!
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:12:51 #230
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107974334
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:02 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee, al lijkt het me op zich wel leuk om te maken, maar ja, ik heb geen behoefte het te eten. ;;-)
Maar als wel, dan zou ik toch zeker voor het recept van Paul Hollywoods van de Great British Bake Off gaan!
recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_scones_70005
Ik zou daar de melk vervangen door karnemelk, dat lijkt mij weer lekkerder, bovendien rijst het dan beter door het zuur en het bakpoeder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:15:37 #231
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_107974440
Ik vraag me alleen af hoe je scones wilt maken in die vorm. Zover ik weet en scones heb gegeten, gebakken zijn het meer bolletjes die je open snijd en geen soort pizzapunten.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_107974504
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:19:44 #233
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107974588
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:17 schreef _Ophelia_ het volgende:
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
Lang op lage temperatuur kwam ik laatst achter bij het uitbakken van spekjes.
Het vet krijgt dan meer tijd om te smelten terwijl de pan niet zo heet is dat het vleesgedeelte droog wordt en aanbrandt.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:21:40 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107974656
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:17 schreef _Ophelia_ het volgende:
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
Ik bak eigenlijk alleen gerookt spek, maar wat signe zegt, langzaam op laag vuur
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:23:56 #235
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107974739
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:15 schreef SV-tje het volgende:
Ik vraag me alleen af hoe je scones wilt maken in die vorm. Zover ik weet en scones heb gegeten, gebakken zijn het meer bolletjes die je open snijd en geen soort pizzapunten.
Scones zijn er in vele variaties

Het is een verzamelnaam voor broodjes gebakken met rijsmiddel ipv gist,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107974779
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:15 schreef SV-tje het volgende:
Ik vraag me alleen af hoe je scones wilt maken in die vorm. Zover ik weet en scones heb gegeten, gebakken zijn het meer bolletjes die je open snijd en geen soort pizzapunten.
Scones in driehoekvorm zijn ook heel gebruikelijk hoor.

Linkje naar 'scone pans' op Google Afbeeldingen

Ze kunnen ook prima rond zijn, maar ik las wel iets over de voordelen van bakken in een vorm, waardoor de basis van de scone goed gesupport blijft en niet 'wobbly' wordt.

Ik weet het verder ook niet hoor, ik kocht het ding voor iets heel anders. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_107975447
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ah, een kenner! Wel eens zelfgemaakt? Zo ja: HOE? :) Ik kom tienduizend elkaar tegensprekende recepten online tegen dus ik vertrouw liever op persoonlijke ervaring.
:)
1x zelf gemaakt, maar wel met een kant en klare sconemix :@ Moet zeggen: helemaaaaal niet verkeerd, maar was wel weer zelf samengesteld door een Schotse dame, wellicht maakt dat verschil ;) Verder gewoon vaak gegeten in tearooms in GB O+ :9
pi_107975497
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:19 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Lang op lage temperatuur kwam ik laatst achter bij het uitbakken van spekjes.
Het vet krijgt dan meer tijd om te smelten terwijl de pan niet zo heet is dat het vleesgedeelte droog wordt en aanbrandt.
Dus eerder een uur dan een half uur en in een anti aanbakpan?
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:47:23 #239
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107975544
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:46 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]

Dus eerder een uur dan een half uur en in een anti aanbakpan?
Wat voor een lappen bak jij?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 18:15:14 #240
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107976421
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:17 schreef _Ophelia_ het volgende:
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
Al eens geprobeerd een stuk buikspek in de oven te garen, af te laten koelen, in plakken te snijden en daarna op te bakken? Zo doen de Chinezen dat. Erg lekker. (de plakken kun je apart verpakt invriezen, heb je altijd makkelijk bij de hand, kunnen dan zo bevroren de pan in, zachtjes bakken tot ontdooid, dan nog even tot lekker knapperig)

Recept: simpel met suiker & zout.
En dan bij het opbakken kun je nog wat sojasaus en rijstwijn toevoegen als je wilt. Hoeft natuurlijk niet. Lekker op de stamppot andijvie:


Dutch mash with Chinese Pork Belly
pi_107976483
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat voor een lappen bak jij?
Gewone speklapjes, gisteren een half uur in de pan gehad maar niet volledig uitgebakken.

Robin, buikspek in de oven lijkt me wat over the top voor 1 persoon, ik ben vegetariër :@
  dinsdag 14 februari 2012 @ 18:18:53 #242
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107976543
Zoals gezegd, je kunt het invriezen. En het is lekkerder dan een lapje. Maar goed, dan niet. :)
pi_107976641
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

je begint met een Boulion
Boullion
Neem een grote pan,
koop een stel verse mergpijpen en (wild)botten in toevoegen (moeten fris ruiken, als ze niet lekker fris ruiken zijn ze niet vers, en ga dan op hoge toon terug en scheld de slager zijn huid vol als de zaak vol staat, dan doet ie het nooit weer)
een mooi stuk poulet van wild (Hert, Zwijn, Haas) of rundvlees
Je kan ook gevogeltje karkassen gebruiken, net wat je bij de hand hebt. Gevogelte zorgt voor meer gelatine in je fond, je kan ook gewoon een goedkope kip toevoegen.
De Mergpijpen in een ovenschaal in de oven tot ze bruin zijn.
Doe de mergpijpen met het vlees, een grote ui, paar tenen knoflook, een schacht prei, laurier, peperkorrels, 1 of 2 foelie blaadjes, GEEN ZOUT, een gewassen peen, peterelie, selderij, wat andere groene kruiden, hoeft niet vers, kruiden kunnen ook droog. in de pan, opvullen met koud water en op een laag vuur tegen de kook houden, maar niet laten koken.
regelmatig afschuimen.
Af en toe water bijvullen, of restjes wijn erin is ook lekker.
en lekker laten trekken.
Hoe lang?
Minstens een paar uur, je hoeft er niet naast te staan, je kan gewoon fokken en tv kijken.
Wat je ook kan doen is de pan een paar dagen laten trekken, en al je afsnijdsels van vlees, groente er in te doen.
Blijven afschuimen.
de grote vaste delen er uit halen, en de vloeistof door een puntzeef halen.
als je wilt kan je er nu soep van maken.
Je kan het ook invriezen, per liter, of in ijsblokjes als basis voor sausen.
Of je laat het afkoelen, dan zet je het in de koelkast en kan je het laatste beetje vet er af scheppen, dan kan je er een eitwit doorheen roeren en je brengt het weer langzaam aan de kook. Het eiwit zal terwijl het door de hitte stolt, de vaste stoffen aan zich binden en je kan dit afschuimen, dan blijf een kraakheldere boullion over, die het erg goed doet als groentesoep.

Hier ga je als volgt verder mee

Deze Bouillion gebruik je als basis voor een Fonds Brun de Veau,
1 kilo Wild of rundvlees poulet, i kilo (wild) botten, wortel, ui, laurier, thijm, peterselie, 4 liter van die boullion van net.
Dit vlees braad met de botten en de groenten in de oven. in een grote pan doen als ze mooi bruin zijn geworden.
je voegt 3 dl van de boullion aan toe en kookt deze in,
doe dat nog een keer
voeg de rest toe en breng dit aan de kook, en laat het 4-5 uur trekken en tegen de kook aanzitten, terwijl je regelmatig afschuimt.
Deze bouillion is dan een Fonds Brun (de Gibier, als je wild gebruikt hebt)
deze klaar je met een eitje, zoals beschreven, en dan bind je dat met wat arrowroot (pijlwortel)
en dat is dan Jus de Gibier Lié
Je kan ook klaren door robins diepvriesmethode te gebruiken, hoewel ik meestal met fond niet klaar omdat ik geen heldere sauzen maak
..En daarom haal ik mijn fond gewoon bij mijn slager ;) persoonlijk lijkt het me de moeite niet waard voor die paar euro per liter.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 18:26:59 #244
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107976825
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 18:21 schreef DonJames het volgende:

[..]

..En daarom haal ik mijn fond gewoon bij mijn slager ;) persoonlijk lijkt het me de moeite niet waard voor die paar euro per liter.
Ik heb nog nooit een gekochte fond gehad die in de buurt kon komen, bovendien is het niet veel moeite, het is veel tijd, maar het werk wat er in zit is echt heel weinig.
Als ik een stuk prime rib uitbeen om er ribeye uit te snijden, heb ik het nodige snijafval, net als ik een sucadestuk splits, dat gooi ik allemaal in de fond. Zonde om weg te gooien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107977510
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 18:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb nog nooit een gekochte fond gehad die in de buurt kon komen, bovendien is het niet veel moeite, het is veel tijd, maar het werk wat er in zit is echt heel weinig.
Als ik een stuk prime rib uitbeen om er ribeye uit te snijden, heb ik het nodige snijafval, net als ik een sucadestuk splits, dat gooi ik allemaal in de fond. Zonde om weg te gooien.
Misschien probeerik het wel eens dan. Alleen heb ik nooit zo veel slachtafval, uitbenen e.d. doe (kan) ik ook niet zelf.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 19:24:40 #246
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107979087
Je kunt het opsparen in de diepvries. :Y
Tot je genoeg hebt en zin hebt er een zaterdagmiddag voor uit te trekken.
pi_107979155
Zo doe ik het ook, heb in de vriezer een doos met groentesnijsels en vleessnijsels. En als ik bouillon maak gooi ik het gewoon bevroren in de pan en dan wachten maar. Is prima te doen als je toch weet dat je thuis blijft.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 19:50:41 #248
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107980204
Jep, zo koop ik ook altijd tomaten in vooruit, laat ze rijpen op de vensterbank, als ze rijp zijn worden gegeten, zijn er teveel rijp of worden ze overrijp gaan ze de vriezer in. Maak er dan soep van, of ze gaan de Fond in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 20:34:40 #249
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_107982207
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Scones zijn er in vele variaties
[ afbeelding ]
Het is een verzamelnaam voor broodjes gebakken met rijsmiddel ipv gist,
Weer wat geleerd :)
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
  woensdag 15 februari 2012 @ 11:25:13 #250
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_108000320
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

het kan zaken zijn, of je hebt ze niet goed door paneer, ei en paneer gehaald, of je bakt ze te lang en te heet, waardoor ze intern gaan koken.
Ik paneer ze normaal gesproken dubbel. Te lang en te heet, zou ook nog kunnen. Helaas is dit precies het omgekeerde van wat SiGNe zegt. Maakt niet uit, ik experimenteer lekker verder.
Siesta & Fiesta!
pi_108021226
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 19:26 schreef tjoptjop het volgende:
Zo doe ik het ook, heb in de vriezer een doos met groentesnijsels en vleessnijsels. En als ik bouillon maak gooi ik het gewoon bevroren in de pan en dan wachten maar. Is prima te doen als je toch weet dat je thuis blijft.
Je hoeft er niet naast te zitten hoor!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 15 februari 2012 @ 20:45:34 #252
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108021454
Precies, je doet het in de pan en schuimt het af en toe af, haalt het vet eraf.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108021814
Hetzelfde geldt voor stoofvlees maken: dat kan gewoon door de week.
Als je toch eten maakt, zet je stoofvlees op. Zet het af als je naar bed gaat en zet het 's morgens in de koelkast.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_108022789
quote:
0s.gif Op zondag 12 februari 2012 21:38 schreef RenRen- het volgende:
Mag ik hier ook een soort kooktip vragen? Ik loop zelf een beetje stuk op een probleem wat misschien niet eens een probleem is :o
Dat mag altijd!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  woensdag 15 februari 2012 @ 21:25:50 #255
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108023591
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 20:51 schreef krakkemieke het volgende:
Hetzelfde geldt voor stoofvlees maken: dat kan gewoon door de week.
Als je toch eten maakt, zet je stoofvlees op. Zet het af als je naar bed gaat en zet het 's morgens in de koelkast.
Jep.
Het vreemde is, ingevroren vind ik het nooit zo lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 15 februari 2012 @ 21:28:11 #256
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_108023744
Stoofvlees kun je ook prima wecken.
  woensdag 15 februari 2012 @ 21:30:22 #257
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108023869
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 21:28 schreef Erasmo het volgende:
Stoofvlees kun je ook prima wecken.
In Jampotjes, en als je dan eens geen zin hebt om echt te koken, bak je wat friet en dan die stoof erover.
mmmmm
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108033760
quote:
0s.gif Op woensdag 15 februari 2012 20:41 schreef krakkemieke het volgende:

[..]

Je hoeft er niet naast te zitten hoor!
Ja dat weet ik, daarom ook "als ik thuis ben" alsin -> niet de deur uithoef. Ik zet geen gaspit aan als ik niet thuis ben.

Ondertussen ben ik gewoon wat aan het doen natuurlijk (tv kijken, lezen, opruimen, whatever)
  donderdag 16 februari 2012 @ 09:22:55 #259
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_108036559
Ik en een paar amigos willen een groot stuk rund kopen om het daarna zelf in stukken te snijden. Het gaat hier ten eerste om de kwaliteit van het vlees natuurlijk maar ook om de ervaring. Onze kennis is nul, dus we zijn afhankkelijk wat we op internet kunnen vinden, maar je moet natuurlijk ergens beginnen.

http://www.xertigan.es/18-despiece

We denken, aan onderstuk (falda). Da's niet zo duur....

Heb je nog tips voor ons?
Siesta & Fiesta!
  donderdag 16 februari 2012 @ 09:24:20 #260
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108036578
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 09:22 schreef Bramito het volgende:
Ik en een paar amigos willen een groot stuk rund kopen om het daarna zelf in stukken te snijden. Het gaat hier ten eerste om de kwaliteit van het vlees natuurlijk maar ook om de ervaring. Onze kennis is nul, dus we zijn afhankkelijk wat we op internet kunnen vinden, maar je moet natuurlijk ergens beginnen.

http://www.xertigan.es/18-despiece

We denken, aan onderstuk (falda). Da's niet zo duur....

Heb je nog tips voor ons?
Ga eens met een slager praten, of die je het wil leren. Het is een vak
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108036774
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 09:22 schreef Bramito het volgende:
Ik en een paar amigos willen een groot stuk rund kopen om het daarna zelf in stukken te snijden. Het gaat hier ten eerste om de kwaliteit van het vlees natuurlijk maar ook om de ervaring. Onze kennis is nul, dus we zijn afhankkelijk wat we op internet kunnen vinden, maar je moet natuurlijk ergens beginnen.

http://www.xertigan.es/18-despiece

We denken, aan onderstuk (falda). Da's niet zo duur....

Heb je nog tips voor ons?
Ik wou net vragen of ik je botten dan mocht hebben (nou ja, die van het rund natuurlijk), maar zo te zien zit je in Spanje :')
  donderdag 16 februari 2012 @ 09:47:43 #262
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108036998
Ja, botten en snijafval niet weggooien, botten roosteren en met het snijafval tot een fond maken, basis voor soepen en sauzen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 16 februari 2012 @ 10:02:27 #263
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_108037275
Ik weet dat het een vak is. Ik denk dat we inderdaad maar profesionele hulp gaan zoeken(klinkt een beetje raar). Mijn amigo gaat met z'n slager praten, die wil het ons misschien wel leren voor een grookte panceta. En natuurlijk ga ik de botten bewaren, dat is de hele fun.

ik denk dat we misschien toch voor een kwart voorkant gaan....
Siesta & Fiesta!
  donderdag 16 februari 2012 @ 10:07:13 #264
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108037360
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 10:02 schreef Bramito het volgende:
Ik weet dat het een vak is. Ik denk dat we inderdaad maar profesionele hulp gaan zoeken(klinkt een beetje raar). Mijn amigo gaat met z'n slager praten, die wil het ons misschien wel leren voor een grookte panceta. En natuurlijk ga ik de botten bewaren, dat is de hele fun.

ik denk dat we misschien toch voor een kwart voorkant gaan....
Leuk hoor
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108059824
Ik heb de resterende twee forellen ontschubd & gefileerd. Dat ging best goed, voor een eerste keer. Ze zien er niet zo mooi uit als wanneer de visboer het zou doen, maar tegen de tijd dat ik bijna klaar was met de tweede had ik het truukje een beetje door. :D Bij gebrek aan een fileermes heb ik mijn molenmesje gebruikt en dat ging eigenlijk prima.
  donderdag 16 februari 2012 @ 21:57:38 #266
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108060849
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 21:37 schreef Isegrim het volgende:
Ik heb de resterende twee forellen ontschubd & gefileerd. Dat ging best goed, voor een eerste keer. Ze zien er niet zo mooi uit als wanneer de visboer het zou doen, maar tegen de tijd dat ik bijna klaar was met de tweede had ik het truukje een beetje door. :D Bij gebrek aan een fileermes heb ik mijn molenmesje gebruikt en dat ging eigenlijk prima.
Vind je dat niet zonde? Ze te fileren? Ik vind het juist zo mooi ze te vullen.
Je bent de wangentjes toch niet vergeten? Vrijwel niemand in NL kent dat, in de kop zitten twee kleine vleeskussentjes, en zijn heerlijk. In het restaurant waar ik lang lang geleden werkte hadden we regelmatig forel op de kaart en die kwamen altijd terug van de tafel met de wangen er nog in. Cadeau voor de kok!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108060911
quote:
1s.gif Op donderdag 16 februari 2012 21:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vind je dat niet zonde? Ze te fileren? Ik vind het juist zo mooi ze te vullen.
Je bent de wangentjes toch niet vergeten? Vrijwel niemand in NL kent dat, in de kop zitten twee kleine vleeskussentjes, en zijn heerlijk. In het restaurant waar ik lang lang geleden werkte hadden we regelmatig forel op de kaart en die kwamen altijd terug van de tafel met de wangen er nog in. Cadeau voor de kok!
Ik ben de wangetjes wel vergeten, wist niet dat die lekker waren. :P Volgende keer neem ik ze mee.

Zonde vind ik het niet, zo duur waren ze niet en ik wilde gewoon proberen of ik dat netjes zou kunnen.
pi_108061087
Ik vond trouwens de vorige keer het vlees dichtbij de staart het lekkerst. :Y
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:02:47 #269
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_108061127
Piet, geen idee of jij dit weet. Ik wil koekjes gaan maken en daarvoor is een halve theelepel zuiveringszout nodig. Ik las op internet dat iemand zei dat je ook bakpoeder hiervoor kunt gebruiken (en dat heb ik nog liggen). Is dat zo of mislukken mijn koekjes dan :o
My mama didn't raise no fool
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 22:06:38 #270
91830 MaximusTG
pi_108061314
Bakpoeder = zuiveringszout + een zuur. Recepten uit het buitenland bevatten vaak alleen zuiveringszout. Dus ik gok dat er sowieso al iets zuurs in je ingredienten zit verder?
Je kan het dus inderdaad vervangen door bakpoeder.
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:06:42 #271
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108061319
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:02 schreef La_Vita het volgende:
Piet, geen idee of jij dit weet. Ik wil koekjes gaan maken en daarvoor is een halve theelepel zuiveringszout nodig. Ik las op internet dat iemand zei dat je ook bakpoeder hiervoor kunt gebruiken (en dat heb ik nog liggen). Is dat zo of mislukken mijn koekjes dan :o
Ja hoor kan prima, is gewoon om ze luchtiger te maken.
Zo zweren veel Duitsers bij hun kerstkoekjes bij Hertshoornzout, Als je dan koekjes bakt stinkt het naar ammonia, verschrikkelijk, is gewoon een achttienhonderdoeroud methode toen er nog geen bakpoeder was.
Dus, gewoon bakpoeder gebruiken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:07:31 #272
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108061362
Darn, 4 seconden.
:D
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 16 februari 2012 @ 22:08:05 #273
91830 MaximusTG
pi_108061398
Je record tot nu toe? Pietverdriet, voor al uw instant kookadvies, maar niet voor instantsoep!
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:08:17 #275
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108061403
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:02 schreef Isegrim het volgende:
Ik vond trouwens de vorige keer het vlees dichtbij de staart het lekkerst. :Y
Vind je ze niet wat gronderig smaken? Vind ik vaak een probleem
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108061431
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vind je ze niet wat gronderig smaken? Vind ik vaak een probleem
Ik vond ze gewoon lekker. Hoe smaakt 'gronderig' precies?
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:08:58 #277
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108061437
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:08 schreef Isegrim het volgende:
Je record tot nu toe? Pietverdriet, voor al uw instant kookadvies, maar niet voor instantsoep!
Eat your heart out, geenwijn.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:09:16 #278
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108061456
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:08 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ik vond ze gewoon lekker. Hoe smaakt 'gronderig' precies?
Zoals aarde in de tuin ruikt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:09:35 #279
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108061477
Anyway, ik ga naar mijn mandje.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:10:18 #280
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108061509
Met een halve theelepel zal het allemaal niet veel uitmaken.
Kijk, ik zette die dingen ooit op een rijtje: http://www.aziatische-ingredienten.nl/rijsmiddelen/
pi_108061529
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoals aarde in de tuin ruikt.
Nee, zo vond ik ze niet smaken. En welterusten. :*
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:12:23 #282
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_108061628
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:08 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Ik vond ze gewoon lekker. Hoe smaakt 'gronderig' precies?
Loop even de tuin in en je weet het zo ;)

Sommige vissen kunnen gronderig smaken, vooral karper ed. hebben er last van. Veelgebruikte methode om dat te verminderen is de vissen een paar dagen in een schoon bassin te laten zwemmen voor ze te slachten.
  donderdag 16 februari 2012 @ 22:13:57 #283
177699 La_Vita
Coo coo ca-choo
pi_108061707
Thanks mensen, ik kan met een gerust hart koekjes bakken O+
My mama didn't raise no fool
pi_108061778
quote:
0s.gif Op donderdag 16 februari 2012 22:12 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Loop even de tuin in en je weet het zo ;)

Sommige vissen kunnen gronderig smaken, vooral karper ed. hebben er last van. Veelgebruikte methode om dat te verminderen is de vissen een paar dagen in een schoon bassin te laten zwemmen voor ze te slachten.
Ik heb heul geen tuin. :P

Maar I get the point. Mijn vriend vond dat 'ie 'ietsje' gronderig was, ik heb die associatie er niet echt bij.
pi_108142699
Vanavond staat hier kreeft op het menu. Ik heb het nog nooit gemaakt, slechts 1 keer gegeten. Hij komt uit de vriezer van AH na de kerst.

Globaal plan: ontdooien in de koelkast, koken in een ruime pan met wortels, bleekselderij en wat kruiden. Daarna onder de grill met wat mee gesmolten (zelfgemaakte) kruidenboter.

Vraag: hoe lang moet ik m koken en hoe lang grillen? Op de verpakking staat 6-7 minuten koken tot de rug rood wordt. Maar ik wil ook nog grillen dus dan gaart hij door natuurlijk.
Spoilers!
  zondag 19 februari 2012 @ 11:23:04 #286
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108142817
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 11:17 schreef Lucky_Strike het volgende:
Vanavond staat hier kreeft op het menu. Ik heb het nog nooit gemaakt, slechts 1 keer gegeten. Hij komt uit de vriezer van AH na de kerst.

Globaal plan: ontdooien in de koelkast, koken in een ruime pan met wortels, bleekselderij en wat kruiden. Daarna onder de grill met wat mee gesmolten (zelfgemaakte) kruidenboter.

Vraag: hoe lang moet ik m koken en hoe lang grillen? Op de verpakking staat 6-7 minuten koken tot de rug rood wordt. Maar ik wil ook nog grillen dus dan gaart hij door natuurlijk.
6 minuten koken, dan de kreeft in ijswater (water met ijsklontjes) het kookproces tot stilstand brengen.
Het kookvocht inkoken tot een fractie (kopje)
Kreeft grillen tot ie weer goed warm is en met het kookvocht met room of nog beter, boter een saus maken. Je brengt het kookvocht aan de kook zet het uit, en doet daar klonten boter in die je er doordraaid door de steelpan te draaien, niet met een garde erdoor. Wat je ook kan doen is een eidooier er door om het beter te emulgeren.
Zonde om het kookvocht weg te gooien namelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108142958
Goed idee om een saus erbij te maken!
Duurt het geen eeuwen in het kookvocht in te koken? Die kreeft moet helemaal onder water dus volgens mij hem ik nogal wat vocht over. Ik neem aan dat ik de groente (lees net dat er naast wortel en selderij ook uit en peperkorrels door moeten. Raad je dat uberhaupt aan?) er uit moet zeven/schuimspanen voor het inkoken. De verpakking raadde ook nog een visfond of bouillon aan. Wat denk jij?

* Lucky_Strike is even ijsklontjes maken
Spoilers!
  † In Memoriam † zondag 19 februari 2012 @ 12:23:22 #288
91830 MaximusTG
pi_108143990
Piet, ik ben op zoek naar een recept voor lekkere paprikasoep. Heb het al eens eerder gemaakt, maar heb geen idee meer welk recept dat toen was. En er staan zoveel uiteenlopende op internet..
Een suggestie misschien?
  zondag 19 februari 2012 @ 12:35:38 #289
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108144327
Die diepvries kreeften zijn toch al gekookt? Die ga je toch niet nog eens 6 minuten koken? En daarna dan ook nog eens grillen!?
pi_108144485
quote:
1s.gif Op zondag 19 februari 2012 12:35 schreef RobinOok het volgende:
Die diepvries kreeften zijn toch al gekookt? Die ga je toch niet nog eens 6 minuten koken? En daarna dan ook nog eens grillen!?
Deze is ongekookt.
Spoilers!
  zondag 19 februari 2012 @ 12:55:49 #291
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108144890
En toch zou ik 'm echt niet eerst koken en dan nog eens grillen ook.
Je kunt 'm ook zo pellen en dan van 't karkas een saus maken.
pi_108148765
quote:
1s.gif Op zondag 19 februari 2012 12:23 schreef MaximusTG het volgende:
Piet, ik ben op zoek naar een recept voor lekkere paprikasoep. Heb het al eens eerder gemaakt, maar heb geen idee meer welk recept dat toen was. En er staan zoveel uiteenlopende op internet..
Een suggestie misschien?
Ik heb met kerst die uit t fok kookboek gemaakt, was erg lekker.
pi_108149272
Piet, ik zoek een goede broodzaag. Heb je tips?
  zondag 19 februari 2012 @ 17:37:21 #294
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108155106
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 11:30 schreef Lucky_Strike het volgende:
Goed idee om een saus erbij te maken!
Duurt het geen eeuwen in het kookvocht in te koken? Die kreeft moet helemaal onder water dus volgens mij hem ik nogal wat vocht over. Ik neem aan dat ik de groente (lees net dat er naast wortel en selderij ook uit en peperkorrels door moeten. Raad je dat uberhaupt aan?) er uit moet zeven/schuimspanen voor het inkoken. De verpakking raadde ook nog een visfond of bouillon aan. Wat denk jij?

* Lucky_Strike is even ijsklontjes maken
Ja, dat duurt een tijdje, maar het loont de moeite, en idd zeven. Daarom parkeer je de Kreeft ook in ijswater, dan kan je de tijd daarvoor nemen.
Als je de groente van te voren al kookt met het water (of beter, droge witte wijn, half om half) heb je al een uitstekend uitgangsproduct.
Nadeel van gekochte visfond of bouillon is dat er zout in zit, en dan wordt je saus als je hem inkookt zo bremzout.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 19 februari 2012 @ 17:40:04 #295
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108155194
quote:
1s.gif Op zondag 19 februari 2012 12:23 schreef MaximusTG het volgende:
Piet, ik ben op zoek naar een recept voor lekkere paprikasoep. Heb het al eens eerder gemaakt, maar heb geen idee meer welk recept dat toen was. En er staan zoveel uiteenlopende op internet..
Een suggestie misschien?
Ik verdraag geen paprika, ik krijg er zure oprispingen van, dus ik heb nooit echt het idee van, ja, paprikasoep. Maar ik zou de (rode) paprikas met een gasbrander de huid er van afbranden, fileren, en dan met een sterke fond of bouillon koken, staafmixeren of blenderen en afsmaken met room, zout en peper.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 19 februari 2012 @ 17:41:57 #296
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108155242
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 15:00 schreef Isegrim het volgende:
Piet, ik zoek een goede broodzaag. Heb je tips?
Ja, kijk uit naar eentje met een golfsnede
)
(
)
(
)
en niet eentje met een zaagsnede
)
)
)
)
)
Ik vind dat persoonlijk prettiger en het snijdt het brood (ook knapperig) zonder het te zagen


versus



Zeg maar ronde toppen en dalen versus ronde dalen met scherpe toppen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † zondag 19 februari 2012 @ 18:01:54 #297
91830 MaximusTG
pi_108156011
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 17:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik verdraag geen paprika, ik krijg er zure oprispingen van, dus ik heb nooit echt het idee van, ja, paprikasoep. Maar ik zou de (rode) paprikas met een gasbrander de huid er van afbranden, fileren, en dan met een sterke fond of bouillon koken, staafmixeren of blenderen en afsmaken met room, zout en peper.
quote:
1s.gif Op zondag 19 februari 2012 14:47 schreef Bleie het volgende:

[..]

Ik heb met kerst die uit t fok kookboek gemaakt, was erg lekker.
Bedankt voor de reacties, maar ik had al boodschappen gedaan. Had het recept toch nog gevonden; Uiteindelijk 4 grote rode paprika's in blokjes, met gesneden selderij, ui, wortel en knoflook gefruit in olijfolie, gekookt in kippenbouillon met wat rijst, cayennepeper, rode peperflakes, zout en peper.
Daarnet gepureerd, en hij heeft een mooi oranje kleurtje en smaakt erg goed.
Straks lekker opeten met wat stokbrood, brie, kruidenboter en een salade van wat mozzarella, cherrytomaten en komkommer.
pi_108156351
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ja, kijk uit naar eentje met een golfsnede
)
(
)
(
)
en niet eentje met een zaagsnede
)
)
)
)
)
Ik vind dat persoonlijk prettiger en het snijdt het brood (ook knapperig) zonder het te zagen
[ afbeelding ]

versus

[ afbeelding ]

Zeg maar ronde toppen en dalen versus ronde dalen met scherpe toppen
Okidoki! :)
  zondag 19 februari 2012 @ 18:22:01 #299
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108156817
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:10 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Okidoki! :)
Haal je ook minder snel je handen aan open, en zo een scherppuntige zaagsnede geeft ook hele lelijke en slecht helende wonden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108156892
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 18:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Haal je ook minder snel je handen aan open, en zo een scherppuntige zaagsnede geeft ook hele lelijke en slecht helende wonden
Ik snij mezelf niet zo vaak. Maar het irriteert me mateloos dat ik zelfgebakken vers brood vaak zo 'slordig' snij door dat rotmes. En gister hadden we een meet bij een fokker thuis en die had een heel fijn broodmes, dat ging door het brood heen als een heet mes door de boter. Ik denk dat dat mes ook golfjes had in plaats van karteltjes.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')