abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_107973524
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:50 schreef Sunnythesun het volgende:
Goeie scones zijn aan de droge kant ja, maar wél lekker :Y En machtig :D
Ah, een kenner! Wel eens zelfgemaakt? Zo ja: HOE? :) Ik kom tienduizend elkaar tegensprekende recepten online tegen dus ik vertrouw liever op persoonlijke ervaring.
:)
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 14 februari 2012 @ 16:56:24 #227
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107973696
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:51 schreef Stokstaart het volgende:

[..]

Klinkt heerlijk. *O*
Hoeveel spinazie en gehakt gebruik je dan voor 3-4 personen?
pff
kilo verse spinazie denk ik, van te voren blancheren en uitdrukken, blijft niets van over, dus een kilo is niet zo veel. En gehakt, een anderhalf pond, schat ik, ik ben niet zo van het bijhouden van precieze recepten. Ik maak bij lasagne een 8 tot 10 ruime porties, en vries die dan in, lekker om in huis te hebben denk ik dan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:02:27 #228
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107973922
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:36 schreef minilot het volgende:

[..]

Robin doet ook niet echt aan zoete baksels hè?
Nee, al lijkt het me op zich wel leuk om te maken, maar ja, ik heb geen behoefte het te eten. ;;-)
Maar als wel, dan zou ik toch zeker voor het recept van Paul Hollywoods van de Great British Bake Off gaan!
recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_scones_70005
pi_107974043
Allright! Dat ga ik dan in elk geval proberen.
En nu ik erover nadenk, wellicht staat er ook wel een scone-recept in het eerste kookboek van God Ottolenghi. Dat ga ik vanavond thuis eens uitzoeken, want dan heb ik Piet of de rest van jullie überhaupt niet meer nodig. :+
Niettemin bedankt voor de input!
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:12:51 #230
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107974334
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:02 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee, al lijkt het me op zich wel leuk om te maken, maar ja, ik heb geen behoefte het te eten. ;;-)
Maar als wel, dan zou ik toch zeker voor het recept van Paul Hollywoods van de Great British Bake Off gaan!
recept: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/paul_hollywoods_scones_70005
Ik zou daar de melk vervangen door karnemelk, dat lijkt mij weer lekkerder, bovendien rijst het dan beter door het zuur en het bakpoeder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:15:37 #231
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_107974440
Ik vraag me alleen af hoe je scones wilt maken in die vorm. Zover ik weet en scones heb gegeten, gebakken zijn het meer bolletjes die je open snijd en geen soort pizzapunten.
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
pi_107974504
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:19:44 #233
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_107974588
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:17 schreef _Ophelia_ het volgende:
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
Lang op lage temperatuur kwam ik laatst achter bij het uitbakken van spekjes.
Het vet krijgt dan meer tijd om te smelten terwijl de pan niet zo heet is dat het vleesgedeelte droog wordt en aanbrandt.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:21:40 #234
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107974656
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:17 schreef _Ophelia_ het volgende:
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
Ik bak eigenlijk alleen gerookt spek, maar wat signe zegt, langzaam op laag vuur
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:23:56 #235
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107974739
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:15 schreef SV-tje het volgende:
Ik vraag me alleen af hoe je scones wilt maken in die vorm. Zover ik weet en scones heb gegeten, gebakken zijn het meer bolletjes die je open snijd en geen soort pizzapunten.
Scones zijn er in vele variaties

Het is een verzamelnaam voor broodjes gebakken met rijsmiddel ipv gist,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107974779
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:15 schreef SV-tje het volgende:
Ik vraag me alleen af hoe je scones wilt maken in die vorm. Zover ik weet en scones heb gegeten, gebakken zijn het meer bolletjes die je open snijd en geen soort pizzapunten.
Scones in driehoekvorm zijn ook heel gebruikelijk hoor.

Linkje naar 'scone pans' op Google Afbeeldingen

Ze kunnen ook prima rond zijn, maar ik las wel iets over de voordelen van bakken in een vorm, waardoor de basis van de scone goed gesupport blijft en niet 'wobbly' wordt.

Ik weet het verder ook niet hoor, ik kocht het ding voor iets heel anders. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_107975447
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:52 schreef minilot het volgende:

[..]

Ah, een kenner! Wel eens zelfgemaakt? Zo ja: HOE? :) Ik kom tienduizend elkaar tegensprekende recepten online tegen dus ik vertrouw liever op persoonlijke ervaring.
:)
1x zelf gemaakt, maar wel met een kant en klare sconemix :@ Moet zeggen: helemaaaaal niet verkeerd, maar was wel weer zelf samengesteld door een Schotse dame, wellicht maakt dat verschil ;) Verder gewoon vaak gegeten in tearooms in GB O+ :9
pi_107975497
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:19 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Lang op lage temperatuur kwam ik laatst achter bij het uitbakken van spekjes.
Het vet krijgt dan meer tijd om te smelten terwijl de pan niet zo heet is dat het vleesgedeelte droog wordt en aanbrandt.
Dus eerder een uur dan een half uur en in een anti aanbakpan?
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:47:23 #239
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107975544
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:46 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]

Dus eerder een uur dan een half uur en in een anti aanbakpan?
Wat voor een lappen bak jij?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 18:15:14 #240
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107976421
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:17 schreef _Ophelia_ het volgende:
Piet, kun jij me uitleggen hoe ik speklapjes moet uitbakken? Vriendlief is er gek op en ik faal keer op keer.
Al eens geprobeerd een stuk buikspek in de oven te garen, af te laten koelen, in plakken te snijden en daarna op te bakken? Zo doen de Chinezen dat. Erg lekker. (de plakken kun je apart verpakt invriezen, heb je altijd makkelijk bij de hand, kunnen dan zo bevroren de pan in, zachtjes bakken tot ontdooid, dan nog even tot lekker knapperig)

Recept: simpel met suiker & zout.
En dan bij het opbakken kun je nog wat sojasaus en rijstwijn toevoegen als je wilt. Hoeft natuurlijk niet. Lekker op de stamppot andijvie:


Dutch mash with Chinese Pork Belly
pi_107976483
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat voor een lappen bak jij?
Gewone speklapjes, gisteren een half uur in de pan gehad maar niet volledig uitgebakken.

Robin, buikspek in de oven lijkt me wat over the top voor 1 persoon, ik ben vegetariër :@
  dinsdag 14 februari 2012 @ 18:18:53 #242
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107976543
Zoals gezegd, je kunt het invriezen. En het is lekkerder dan een lapje. Maar goed, dan niet. :)
pi_107976641
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

je begint met een Boulion
Boullion
Neem een grote pan,
koop een stel verse mergpijpen en (wild)botten in toevoegen (moeten fris ruiken, als ze niet lekker fris ruiken zijn ze niet vers, en ga dan op hoge toon terug en scheld de slager zijn huid vol als de zaak vol staat, dan doet ie het nooit weer)
een mooi stuk poulet van wild (Hert, Zwijn, Haas) of rundvlees
Je kan ook gevogeltje karkassen gebruiken, net wat je bij de hand hebt. Gevogelte zorgt voor meer gelatine in je fond, je kan ook gewoon een goedkope kip toevoegen.
De Mergpijpen in een ovenschaal in de oven tot ze bruin zijn.
Doe de mergpijpen met het vlees, een grote ui, paar tenen knoflook, een schacht prei, laurier, peperkorrels, 1 of 2 foelie blaadjes, GEEN ZOUT, een gewassen peen, peterelie, selderij, wat andere groene kruiden, hoeft niet vers, kruiden kunnen ook droog. in de pan, opvullen met koud water en op een laag vuur tegen de kook houden, maar niet laten koken.
regelmatig afschuimen.
Af en toe water bijvullen, of restjes wijn erin is ook lekker.
en lekker laten trekken.
Hoe lang?
Minstens een paar uur, je hoeft er niet naast te staan, je kan gewoon fokken en tv kijken.
Wat je ook kan doen is de pan een paar dagen laten trekken, en al je afsnijdsels van vlees, groente er in te doen.
Blijven afschuimen.
de grote vaste delen er uit halen, en de vloeistof door een puntzeef halen.
als je wilt kan je er nu soep van maken.
Je kan het ook invriezen, per liter, of in ijsblokjes als basis voor sausen.
Of je laat het afkoelen, dan zet je het in de koelkast en kan je het laatste beetje vet er af scheppen, dan kan je er een eitwit doorheen roeren en je brengt het weer langzaam aan de kook. Het eiwit zal terwijl het door de hitte stolt, de vaste stoffen aan zich binden en je kan dit afschuimen, dan blijf een kraakheldere boullion over, die het erg goed doet als groentesoep.

Hier ga je als volgt verder mee

Deze Bouillion gebruik je als basis voor een Fonds Brun de Veau,
1 kilo Wild of rundvlees poulet, i kilo (wild) botten, wortel, ui, laurier, thijm, peterselie, 4 liter van die boullion van net.
Dit vlees braad met de botten en de groenten in de oven. in een grote pan doen als ze mooi bruin zijn geworden.
je voegt 3 dl van de boullion aan toe en kookt deze in,
doe dat nog een keer
voeg de rest toe en breng dit aan de kook, en laat het 4-5 uur trekken en tegen de kook aanzitten, terwijl je regelmatig afschuimt.
Deze bouillion is dan een Fonds Brun (de Gibier, als je wild gebruikt hebt)
deze klaar je met een eitje, zoals beschreven, en dan bind je dat met wat arrowroot (pijlwortel)
en dat is dan Jus de Gibier Lié
Je kan ook klaren door robins diepvriesmethode te gebruiken, hoewel ik meestal met fond niet klaar omdat ik geen heldere sauzen maak
..En daarom haal ik mijn fond gewoon bij mijn slager ;) persoonlijk lijkt het me de moeite niet waard voor die paar euro per liter.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 18:26:59 #244
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107976825
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 18:21 schreef DonJames het volgende:

[..]

..En daarom haal ik mijn fond gewoon bij mijn slager ;) persoonlijk lijkt het me de moeite niet waard voor die paar euro per liter.
Ik heb nog nooit een gekochte fond gehad die in de buurt kon komen, bovendien is het niet veel moeite, het is veel tijd, maar het werk wat er in zit is echt heel weinig.
Als ik een stuk prime rib uitbeen om er ribeye uit te snijden, heb ik het nodige snijafval, net als ik een sucadestuk splits, dat gooi ik allemaal in de fond. Zonde om weg te gooien.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_107977510
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 18:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik heb nog nooit een gekochte fond gehad die in de buurt kon komen, bovendien is het niet veel moeite, het is veel tijd, maar het werk wat er in zit is echt heel weinig.
Als ik een stuk prime rib uitbeen om er ribeye uit te snijden, heb ik het nodige snijafval, net als ik een sucadestuk splits, dat gooi ik allemaal in de fond. Zonde om weg te gooien.
Misschien probeerik het wel eens dan. Alleen heb ik nooit zo veel slachtafval, uitbenen e.d. doe (kan) ik ook niet zelf.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 19:24:40 #246
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_107979087
Je kunt het opsparen in de diepvries. :Y
Tot je genoeg hebt en zin hebt er een zaterdagmiddag voor uit te trekken.
pi_107979155
Zo doe ik het ook, heb in de vriezer een doos met groentesnijsels en vleessnijsels. En als ik bouillon maak gooi ik het gewoon bevroren in de pan en dan wachten maar. Is prima te doen als je toch weet dat je thuis blijft.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 19:50:41 #248
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_107980204
Jep, zo koop ik ook altijd tomaten in vooruit, laat ze rijpen op de vensterbank, als ze rijp zijn worden gegeten, zijn er teveel rijp of worden ze overrijp gaan ze de vriezer in. Maak er dan soep van, of ze gaan de Fond in
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 14 februari 2012 @ 20:34:40 #249
304776 SV-tje
Party a Lot
pi_107982207
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Scones zijn er in vele variaties
[ afbeelding ]
Het is een verzamelnaam voor broodjes gebakken met rijsmiddel ipv gist,
Weer wat geleerd :)
http://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops
  woensdag 15 februari 2012 @ 11:25:13 #250
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_108000320
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 februari 2012 16:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

het kan zaken zijn, of je hebt ze niet goed door paneer, ei en paneer gehaald, of je bakt ze te lang en te heet, waardoor ze intern gaan koken.
Ik paneer ze normaal gesproken dubbel. Te lang en te heet, zou ook nog kunnen. Helaas is dit precies het omgekeerde van wat SiGNe zegt. Maakt niet uit, ik experimenteer lekker verder.
Siesta & Fiesta!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')