abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_105494551
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
quote:
gist/zout
- Als je verse gist had, had je waarschijnlijk te weinig gebruikt... Verse gist moet je 2,5 keer zo veel gebruiken als instant/gedroogde gist

- heb je voor de zekerheid je gist eerst 'geactiveerd' in lauwwarme melk met een theelepel suiker? Als er bellen aan het oppervlak komen, is de gist nog 'levend', anders weggooien en een nieuw zakje nemen.

- Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
quote:
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?
quote:
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.
quote:
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
quote:
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje!
quote:
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
quote:
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
quote:
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
quote:
Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Hives die het zelf niet zo geslaagd vind, maar het was mn eerste ;)
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Alweer deeltje 5 op naar een hoop mooie brood baksels :9
  maandag 12 december 2011 @ 15:27:06 #2
100341 MarMar
pi_105494575
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 15:25 schreef MarMar het volgende:
Zijn er ook supermarkten die gewoon volkorenmeel verkopen? Kan het nergens vinden!
laatste post vorige topic!
  maandag 12 december 2011 @ 15:27:26 #3
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105494589
Oh leuk topic :o
Ik denk erover een kerststol te makken; mensen daar ervaring mee?
We hebben een heteluchtoven; volgens sommige recepten-sites schijnt dat niet handig te zijn voor brood..
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 16:10:20 #4
91830 MaximusTG
pi_105496378
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 15:27 schreef MarMar het volgende:

[..]

laatste post vorige topic!
Jahoor, de meeste AH bijvoorbeeld verkopen het wel. Hun eigen merk is alleen niet het beste volkorenmeel. Ga daarvoor bv naar een Ekowinkel, of een molen. Maar volgens mij hebben ze bij de meeste supermarkten ook nog wel andere merken volkorenmeel.

quote:
14s.gif Op maandag 12 december 2011 15:27 schreef Doodloper het volgende:
Oh leuk topic :o
Ik denk erover een kerststol te makken; mensen daar ervaring mee?
We hebben een heteluchtoven; volgens sommige recepten-sites schijnt dat niet handig te zijn voor brood..
Jep, vorig jaar met kerst twee gemaakt. Waren zeer goed gelukt. Zagen er ook net zo uit als een "echte":P. Kan het recept wel voor je kopieren als je daar behoefte aan hebt. Komt uit een goed broodbakboek. Als je brood gebakken is, moet je het insmeren met gesmolten boter en vervolgens bedekken met een laag poedersuiker. Daardoor blijft je brood langer goed! En het is lekker :P.
Heteluchtoven is inderdaad niet ideaal voor een brood. Door de luchtstroom bakt de korst van je brood sneller dan de binnenkant, waardoor je dus eerder een te donkere korst met een niet-gare binnenkant krijgt. Kan je de luchtstand niet uitzetten?
  maandag 12 december 2011 @ 16:16:27 #5
100341 MarMar
pi_105496646
Dat recept zou ik ook wel tof vinden Maximus!
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 16:57:08 #6
91830 MaximusTG
pi_105498463
Alsjeblieft, hoop dat het een beetje te lezen is. Omzetten is makkelijkst door de gewichten in oz. te nemen en in google te typen ... oz in grams

http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/1.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/2.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/3.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/4.jpg
http://dl.dropbox.com/u/1974016/brood/stol/5.jpg

Voor de "Candied dried fruit" had ik van die rode, groene en gele bigarreaux genomen. Het recept kan met of zonder spijs gemaakt worden, al wordt er in het recept naar marsepein verwezen. Dat is bijna hetzelfde, alleen ligt de verhouding amandelen/suiker meer richting suiker bij de marsepein. Wat grappig is, is dat het recept aanraadt de rozijnen in brandewijn te laten weken. Dat kan je in NL gewoon in pot kopen, dat zijn namelijk boerenjongens!
De uitleg het brood te vormen is een beetje onduidelijk (omdat dat soort handelingen nu eenmaal lastig uit te drukken zijn in iets anders dan video): om een traditionele stol vorm te krijgen;
druk het deeg uit tot een dikke, ovaalvormige plak. vouw een kant over de andere heen, maar niet helemaal dat ze boven mekaar komen te liggen. Eventuele spijs zou je van te voren in de lengte van de ovaal leggen, iets uit het midden, zodat het precies in de vouw komt. Nu druk je met de zijkant van de hand een paar centimeter van de vouwrand het deeg iets in. Zo krijgt het deeg de bekende "stolvorm".
  maandag 12 december 2011 @ 17:11:22 #7
100341 MarMar
pi_105499116
thx :) ik heb een maatbeker die ook netjes cups aangeeft, hendig :)
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 17:22:19 #8
91830 MaximusTG
pi_105499584
Das voor de vloeibare ingredienten wel handig ja, voor bloem en zo niet hoor. Dat is geen doen. Tis niet voor niets dat ze soms voor droge ingredienten onderscheid maken tussen een cup en een "packed cup" (steviger aangedrukt). Dat kan zo heel veel schelen.
Ik reken dat soort dingen liefst om naar grammen, en dan de kom op mn digitale weegschaal en dan na elk ingredient weer op 0 zetten. Super makkelijk.
  maandag 12 december 2011 @ 18:43:34 #9
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105502540
Die lui moeten gewoon naar metrisch, altijd gezeik met omrekenen :P

Eerste zelfgemaakte croissants.



Helaas stond de oven een beetje te warm tijdens de rijs, daardoor zijn ze behoorlijk uitgezakt.


Het binnenwerk moet ik duidelijk nog aan werken:

  maandag 12 december 2011 @ 18:52:35 #10
216210 Ml-etje
pi_105502937
Die zien er goed uit Erasmo, receptje?
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 12 december 2011 @ 18:53:38 #11
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105502977
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 16:10 schreef MaximusTG het volgende:
Jep, vorig jaar met kerst twee gemaakt. Waren zeer goed gelukt. Zagen er ook net zo uit als een "echte":P. Kan het recept wel voor je kopieren als je daar behoefte aan hebt. Komt uit een goed broodbakboek. Als je brood gebakken is, moet je het insmeren met gesmolten boter en vervolgens bedekken met een laag poedersuiker. Daardoor blijft je brood langer goed! En het is lekker :P.
Heteluchtoven is inderdaad niet ideaal voor een brood. Door de luchtstroom bakt de korst van je brood sneller dan de binnenkant, waardoor je dus eerder een te donkere korst met een niet-gare binnenkant krijgt. Kan je de luchtstand niet uitzetten?
Dank voor je recept ^O^
Ik zal eens uitzoeken of de heteluchtstand uit kan; je recept ziet er goed uit in ieder geval. :)

quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 18:43 schreef Erasmo het volgende:
Die lui moeten gewoon naar metrisch, altijd gezeik met omrekenen :P

Eerste zelfgemaakte croissants.

[ afbeelding ]

Helaas stond de oven een beetje te warm tijdens de rijs, daardoor zijn ze behoorlijk uitgezakt.
[ afbeelding ]

Het binnenwerk moet ik duidelijk nog aan werken:

[ afbeelding ]
Ze worden bij mij ook nooit zoals in de winkel :P maar ze zien er nog best lekker uit zo! Alleen oogt de binnenkant niet echt croissant-achtig. :')
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 12 december 2011 @ 18:56:37 #12
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105503083
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 18:52 schreef Ml-etje het volgende:
Die zien er goed uit Erasmo, receptje?

quote:
7s.gif Op maandag 12 december 2011 18:53 schreef Doodloper het volgende:

[..]

Dank voor je recept ^O^
Ik zal eens uitzoeken of de heteluchtstand uit kan; je recept ziet er goed uit in ieder geval. :)

[..]

Ze worden bij mij ook nooit zoals in de winkel :P maar ze zien er nog best lekker uit zo! Alleen oogt de binnenkant niet echt croissant-achtig. :')
Ik denk dat ik hem te veel gevouwen heb waardoor de laagjesstructuur verloren is gegaan.
  maandag 12 december 2011 @ 19:17:59 #13
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105503956
quote:
0s.gif Op maandag 12 december 2011 18:56 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Vet filmpje, leuk om te zien! :)
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 12 december 2011 @ 19:30:59 #14
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_105504508
Helft spelt en helft volkorenmeel, kan dat? En moet ik dan ook wat aanpassen?
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † maandag 12 december 2011 @ 20:10:24 #15
91830 MaximusTG
pi_105506446
Waarom zou je croissants van volkorenmeel willen maken? Dat is toch niet lekker? En het is zeker niet gezonder, gezien de berg boter die er alsnog in moet..
  donderdag 15 december 2011 @ 01:14:10 #16
278955 olskie
pi_105603716
Even voorstellen in dit topic. Ik ben Olskie, normaal dagelijks aan het werk in een keuken en de laatste tijd veel geëxperimenteerd met koek en gebak, nu probeer ik zelf(thuis) brood te bakken, moet wat doen in de vakantie.
Ik heb een etna (90cmbreed) gasfornuis staan met onder de oven een ruimte als bordenwarmer maar ook geschikt als rijs kast

Gister mijn eerste witbrood en gelijk ook een kerstbood geprobeerd gebakken, ging aardig maar nog niet helemaal top.
Ik denk dat de gistingen te snel (te warm)ging, waardoor het witbrood een beetje zurig is en het kerstbrood een beetje ingezakt.

Nu staat er weer een witbrood in waarbij ik gister een preferment heb gemaakt en in totaal 10% extra heb gemaakt, dit staat nu weer in de koeling.

Het is een beetje zoeken naar ovenstand en temperatuur, ook ben ik er achter dan de ingestelde temperatuur niet overeen komt met wat ingesteld. Zo gaf 170 hetelucht, met een losse thermometer, een temperatuur aan tussen de 180 en 193 en 210 boven?onder warmte 195 en 205.

Ik kwam op zoek naar ingrediënten die ik ken van school maar die ik niet bij onze leverancier kan bestellen, laat staan in de supermarkt, een webshop tegen die echt alles heeft wat een bakker nodig heeft, maar dan ook in kleine verpakkingen. Zag hem niet staan in de oudere topics dus bij deze http://www.de-zuidmolen.nl

Nu nog weten hoe ik foto's kan plaatsen dan kan iedereen ook zien wat ik maak
  † In Memoriam † donderdag 15 december 2011 @ 12:26:16 #17
91830 MaximusTG
pi_105611847
Leuk dat je ook meedoet. De zuidmolen is volgens mij al wel een keer langsgekomen, maar staat inderdaad niet in de OP. Heb er zelf ook al een keer besteld. Toevallig is de bloem bijna op die daar vandaan kwam. Had 5 kg Amerikaanse bloem + nog wat losse pakken van 1kg van andere soorten.
Wat voor dingen mis jij dan (behalve goede bloem) in de supermarkt? De broden die ik bak zijn meestal gewoon bloem, water, gist, zout. Water komt uit de kraan, gist haal ik bij de Welkoop en het zout, nou ja, dat hebben ze bij de supermarkt wel :p. Of doe je er ook broodverbeteraars in?
Plaatjes plaatsen is simpel. Waar je je post kan typen zie je boven het tekstvak deze knopjes:
picture.png link.png

Het handigste is als je thumbnails maakt van je foto's, dat scrollt wat makkelijker door zo'n topic en vertraagt de browser niet zo. Handige maat is als je de foto schaalt naar een breedte van 300 pixels, hoogte evenredig schalen. Dan passen er twee naast elkaar.
Je plaatst deze foto's ergens op een plaatjeshost, je eigen webserver etc. Ik gebruik zelf altijd de Public folder van dropbox. Als je ze daarin zet en kiest voor "Copy public link" dan heb je een URL die je direct via het plaatjesknopje van Fok kan invoeren.
Stel je hebt twee foto's. foto1.jpg foto2.jpg. Maak van allebei een kleinere versie, bv foto1kl.jpg foto2kl.jpg. Kopieer de url van foto1kl.jpg via Dropbox.
Kies voor het "plaatje"knopje bij Fok. Plak de URL. je ziet nu iets staan tussen [img ] en [/img ]. Selecteer dit hele stuk, inclusief de [img ] 's. Kies nu voor het link knopje, en plak de url van de volledige foto (je kan als je dropbox gebruikt gewoon de link plakken van de kleine, en het achtervoegsel "kl" weghalen). Als je nu deze hele constructie kopieert en plakt hoef je in de geplakte versie alleen alle "1" in "2" te veranderen, en je hebt foto 2 er ook instaan.
Maar goed, zo doe ik het altijd.
  donderdag 15 december 2011 @ 16:45:13 #18
278955 olskie
pi_105620366
Wat ik bedoel met ingrediënten die ik mis zijn meer dingen voor gebak en koek en niet voor brood, (maar dit is een broodbak topic :X ik weet het ;) ) Ik bedoel dus dingen als greinsuiker, bak en rijs middelen, kleurstoffen, en de bestel eenheden zijn wat groter en daar door goedkoper.

Het klopt dus dat op fok niet zelf een foto kan uploaden, maar dit op een andere site moet doen, weet ik dat ook weer, ga morgen wat uitproberen
  † In Memoriam † donderdag 15 december 2011 @ 16:55:36 #19
91830 MaximusTG
pi_105620728
Ah, ja, dat is idd bar slecht in NL. Ik weet niet waar je woont, maar de supermarkten in Duitsland zijn wat dat betreft veel beter. En anders kom je bij webshops uit.
  donderdag 15 december 2011 @ 17:05:23 #20
34027 devlinmr
pi_105621038
quote:
7s.gif Op maandag 12 december 2011 18:53 schreef Doodloper het volgende:

[..]

Dank voor je recept ^O^
Ik zal eens uitzoeken of de heteluchtstand uit kan; je recept ziet er goed uit in ieder geval. :)

Heb zelf ook een heteluchtoven waar de hetelucht niet uitkan... oplossing voor mij was een gietijzeren pan waarin ik het brood doe.. Deksel erop en in zn geheel in de oven... werkt perfekt
  † In Memoriam † zaterdag 17 december 2011 @ 21:53:25 #21
91830 MaximusTG
pi_105706476
En heeft er al iemand het stolrecept geprobeerd? Tis nog maar een week :+!
  zaterdag 17 december 2011 @ 22:22:55 #22
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105707651
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 21:53 schreef MaximusTG het volgende:
En heeft er al iemand het stolrecept geprobeerd? Tis nog maar een week :+!
Komende week maak ik hem :D
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † zaterdag 17 december 2011 @ 22:45:25 #23
91830 MaximusTG
pi_105708475
Met boerenjongens of gewone rozijnen? En met of zonder spijs? Weet nog niet of ik em zelf ga maken dit jaar. Heb net een stol op mn werk gekregen van een banketbakker :+.
Volgende keer dat ik em maak wel met spijs denk ik. Maak ik die ook een keer zelf. Zo moeilijk is dat niet volgens mij.
  zaterdag 17 december 2011 @ 23:02:19 #24
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105709079
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 22:45 schreef MaximusTG het volgende:
Met boerenjongens of gewone rozijnen? En met of zonder spijs? Weet nog niet of ik em zelf ga maken dit jaar. Heb net een stol op mn werk gekregen van een banketbakker :+.
Volgende keer dat ik em maak wel met spijs denk ik. Maak ik die ook een keer zelf. Zo moeilijk is dat niet volgens mij.
Met gewone rozijnen en zelfgemaakt spijs is de bedoeling. :)

Maar je kunt er toch wel 2 op? :P
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † zaterdag 17 december 2011 @ 23:06:41 #25
91830 MaximusTG
pi_105709214
Tuurlijk, kan zo de hele dag stol eten. Dat is het probleem niet. Ik probeer alleen de calorie-inname zo rond de kerst tegenwoordig een beetje in bedwang te houden.:p
  zaterdag 17 december 2011 @ 23:33:36 #26
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105710207
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 23:06 schreef MaximusTG het volgende:
Tuurlijk, kan zo de hele dag stol eten. Dat is het probleem niet. Ik probeer alleen de calorie-inname zo rond de kerst tegenwoordig een beetje in bedwang te houden.:p
Haha oja, dat kan natuurlijk ook nog. :+
We zullen zien, zei de blinde.
  zondag 18 december 2011 @ 14:27:00 #27
216210 Ml-etje
pi_105723746
Stol sla ik maar over :D

Wel heb ik 4 fougasses in de rijs staan.
Minder gist dus langer rijzen.

Nu eerst croissants :Y)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 19 december 2011 @ 17:46:07 #28
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105779003
Oh, post dan even hoe je croissants zijn gelukt; als een stol me lukt worden croissants project #2. :P
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 19 december 2011 @ 22:01:55 #29
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105793821
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 23:06 schreef MaximusTG het volgende:
Tuurlijk, kan zo de hele dag stol eten. Dat is het probleem niet. Ik probeer alleen de calorie-inname zo rond de kerst tegenwoordig een beetje in bedwang te houden.:p
Komaan het is kerst, verwen jezelf. Je hebt daarna nog een heel jaar om gezond te gaan doen.
  † In Memoriam † maandag 19 december 2011 @ 22:23:49 #30
91830 MaximusTG
pi_105795437
Ja, das op zich wel waar natuurlijk, maar ik ben ook nog eens niet thuis met kerst, en mn moeder bakt altijd ook stol. Dus als ik dan mn eigen stol meeneem zeg ik eigenlijk dat die van haar niet goed is :p.
  maandag 19 december 2011 @ 22:51:12 #31
278955 olskie
pi_105797085
quote:
0s.gif Op donderdag 15 december 2011 16:55 schreef MaximusTG het volgende:
Ah, ja, dat is idd bar slecht in NL. Ik weet niet waar je woont, maar de supermarkten in Duitsland zijn wat dat betreft veel beter. En anders kom je bij webshops uit.
Ik woon aan de kust, een kleine 150Km van Duitsland, niet ff aan te rijden.

Ik heb vorige week een stol gebakken en nu staan er weer 2 in.
Deze is van vorig week
Ze zaten allebei tegelijk in de oven alleen de lichte is anders gemaakt, met het zelfde deeg

Hier nog een foto van mijn eerste witbrood


[ Bericht 5% gewijzigd door olskie op 20-12-2011 00:48:15 ]
  donderdag 22 december 2011 @ 11:43:58 #32
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105910657
Even wat vraagjes..

'instant yeast'; dat is gist, maar wat voor gist?

'orange or lemon extract'; waar haal ik dat? Of kan ik gewoon een sinaasappel kopen en leegpersen?

Wat is het verschil met 'all-purpose flour' en 'unbleached all-purpose flour'?

quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2011 22:51 schreef olskie het volgende:

[..]

Ik woon aan de kust, een kleine 150Km van Duitsland, niet ff aan te rijden.

Ik heb vorige week een stol gebakken en nu staan er weer 2 in.
Deze is van vorig week [ afbeelding ]
Ze zaten allebei tegelijk in de oven alleen de lichte is anders gemaakt, met het zelfde deeg

Hier nog een foto van mijn eerste witbrood
[ link | afbeelding ]

Ziet er goed uit :o
heb je ook een foto van de binnenkant van de stol? welk recept heb je gebruikt?
Glimt 'ie zo ontzettend of lijkt dat maar zo? :P
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 11:48:27 #33
91830 MaximusTG
pi_105910807
Instant yeast, dat is de gist in bv de groene zakjes van dr oetker. Orange of lemon extract verkopen ze ook wel bij de bakspullen, maar je kan idd ook wat vers sinaasappelsap gebruiken. Wel het water verminderen dan. Al je ook rasp (zest) gebruikt, zorg dat je niet het witte meeneemt dat is nl. bitter.
Die bloem komt niet zo nauw, volgens mij verkopen ze in NL niet eens gebleekte bloem.
  donderdag 22 december 2011 @ 11:59:32 #34
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105911203
Ok dankje :)
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:01:06 #35
91830 MaximusTG
pi_105911257
Succes ;). Ben benieuwd hoe ie wordt!
  donderdag 22 december 2011 @ 12:07:35 #36
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105911457
Dankje :)
Ja het wordt m'n eerste brood ooit, dus verwacht er maar niet teveel van hoor O-)
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:15:01 #37
91830 MaximusTG
pi_105911687
Haha, nou ja, goed de instructies volgen, dan komt het wel goed. Als ik het me goed herinner was het deeg, vooral net als je de sponge met de rest mengt vrij plakkerig. Niet schrikken, eerst goed met een spatel mengen en dan met 1 hand in de kom. Als het dan een beetje een bal wordt, en er zit nog veel op je hand, met een spatel je hand schoonschrapen, weer bij de rest van het deeg doen, je hand beetje benoemen en nog even verder kneden. Niet teveel extra bloem toevoegen. Het blijft een plakkerig deeg, vanwege de suiker, boter, melk etc.
  donderdag 22 december 2011 @ 12:15:48 #38
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105911713
Ah, dank voor de tip. :)

Maar ik heb dus maar 130 gram (2x2,25 ounce) bloem nodig volgens het recept.. of mis ik wat?
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:23:37 #39
91830 MaximusTG
pi_105911952
Ja je mist wat :p. In de sponge gaat 2.25 oz. In het final dough nog eens 10 oz. Maar dat is 2.25 cup, dus ik snap waar de verwarring vandaan komt.
  donderdag 22 december 2011 @ 12:40:09 #40
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105912488
quote:
1s.gif Op donderdag 22 december 2011 12:23 schreef MaximusTG het volgende:
Ja je mist wat :p. In de sponge gaat 2.25 oz. In het final dough nog eens 10 oz. Maar dat is 2.25 cup, dus ik snap waar de verwarring vandaan komt.
Oh scherp, had ik bijna met een ministol met 400% vulling gezeten :')
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:46:37 #41
91830 MaximusTG
pi_105912685
Hehe, ja makkelijkste is om het even over te nemen en dan alles naar grammen om te rekenen, behalve de kleine hoeveelheden in tea en tablespoons. Daarvoor gebruik je een setje van bv de Blokker. Of je gebruikt je eigen lepels, maar dat is niet noodzakelijk hetzelfde. Moet je beetje gokken.
  donderdag 22 december 2011 @ 12:57:28 #42
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105913011
Dat heb ik nu gedaan inderdaad. :)
't Komt vast wel goed zo. *O*
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 14:50:04 #43
91830 MaximusTG
pi_105917399
Dat denk ik ook wel ;). Wou je alleen vast voorbereiden op een hand onder het plakkerige deeg :P. Kan me voorstellen dat de moed je dan in de schoenen zakt als je voor het eerst een brood bakt :D.
  donderdag 22 december 2011 @ 17:48:27 #44
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105924205
Oh, laatste vraag nog :')
Ik heb een oven met drie mogelijkheden:
- hetelucht
- grillen-hetelucht
- circulatie grillen

welke van de drie kan ik het beste gebruiken voor m'n kerststol? devlinmr gaf in post #20 de tip van een gietijzeren pan, maar ik heb niet zo'n grote pan :o
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 17:54:30 #45
91830 MaximusTG
pi_105924442
Hetelucht is dan je beste optie. Probleem met hetelucht is dat je korst te snel bruin wordt, terwijl de binnenkant nog niet helemaal gaar is.
Je zou kunnen overwegen om er twee kleine van te maken (zoals het recept ook als optie geeft). Dan is je brood sneller gaar.
Maar ik denk dat het met een grote ook wel lukt hoor, temperatuur iets lager zetten dan in het recept.
  donderdag 22 december 2011 @ 18:07:31 #46
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105924948
ok, bedankt weer. ^O^
We zullen zien, zei de blinde.
  donderdag 22 december 2011 @ 21:04:54 #47
265105 evo87
pi_105933645
vandaag kerstbrood gebakken. Met 'kerstkruiden', walnoten, vijgen, cranberries en chocolade. Kan niet wachten :)
  donderdag 22 december 2011 @ 21:06:13 #48
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105933719
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 21:04 schreef evo87 het volgende:
vandaag kerstbrood gebakken. Met 'kerstkruiden', walnoten, vijgen, cranberries en chocolade. Kan niet wachten :)
:D
even foto maken voor je hem opeet svp :P
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 21:07:20 #49
91830 MaximusTG
pi_105933781
Wat zijn 'kerstkruiden' :P? Kaneel, kruidnagel etc?
  vrijdag 23 december 2011 @ 02:48:06 #50
278955 olskie
pi_105950270
quote:
7s.gif Op donderdag 22 december 2011 11:43 schreef Doodloper het volgende:

[..]

[..]

Ziet er goed uit :o
heb je ook een foto van de binnenkant van de stol? welk recept heb je gebruikt?
Glimt 'ie zo ontzettend of lijkt dat maar zo? :P

Ik heb een "eigen" recept gemaakt, Ik heb 4 recepten naast elkaar gelegd en daar ongeveer een gemiddelde genomen, en dan pas ik zelf het recept weer aan(meer bloem, minder water, enz) Dit doe ik met veel recepten.

"mijn recept"
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het glimmen komt door de gesmolten boter, en een foto met vulling komt nog
  vrijdag 23 december 2011 @ 07:40:33 #51
265105 evo87
pi_105951701
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 21:07 schreef MaximusTG het volgende:
Wat zijn 'kerstkruiden' :P? Kaneel, kruidnagel etc?
zoiets ja :P Lekkere warme winterse kruiden, hele huis rook heerlijk tijdens het bakken.
  vrijdag 23 december 2011 @ 16:50:35 #52
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105967862
Op die zakjes gist staat iets van "inhoud: 7 gram (equivalent aan 25 gram verse gist)". Ik moet 12 gram gist toevoegen; moet ik dan anderhalf (want 1,5 x 7 = ongeveer 12) of een half (want 0,5 x 25 = ongeveer 12) zakje toevoegen?

Lijkt me anderhalf?
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † vrijdag 23 december 2011 @ 16:52:09 #53
91830 MaximusTG
pi_105967928
Anderhalf ja. Het recept vraagt namelijk ook om instant yeast.
  vrijdag 23 december 2011 @ 16:59:49 #54
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105968183
Scherp. :P
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † vrijdag 23 december 2011 @ 17:07:01 #55
91830 MaximusTG
pi_105968437
Zo ben ik B-)
  vrijdag 23 december 2011 @ 19:28:43 #56
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105973546
Oh en dan nog echt mn allerallerlaatste vraag van dit jaar :') :@
Welke baktemperatuur raad je me aan met m'n heteluchtoven? In het recept staat 350 graden Farenheit, dat is 175 graden Celsius, maar je zegt dat ik de temperatuur beter iets lager kan doen. 160 graden goed? of is dat weer te koud?

het is echt mn allereerste brood en ik heb niemand met ervaring in de buurt :'(

ik ga voor de 160 graden, ben benieuwd :o

[ Bericht 9% gewijzigd door Doodloper op 23-12-2011 23:07:14 ]
We zullen zien, zei de blinde.
  zaterdag 24 december 2011 @ 08:49:18 #57
265105 evo87
pi_105993697
resultaat? :)
  † In Memoriam † zaterdag 24 december 2011 @ 15:25:49 #58
91830 MaximusTG
pi_106002348
Foto's foto's foto's!
  zondag 25 december 2011 @ 08:50:55 #59
226408 Bleie
pi_106025969
Ik ben niet zo'n broodbakker, maar wilde voor kerst een stolletje maken. Recept opgezocht in een fijn jaren-70-bakboek. Smaak is heerlijk, maar de krenten en rozijnen (toegevoegd na de eerste rijs) zitten vooral aan de buitenkant van het brood, en niet in het midden. Hoe krijg ik dat een volgende keer beter voor elkaar?
  zondag 25 december 2011 @ 15:13:12 #60
290060 angelfish
blub
pi_106032124
Ik dacht dat je de krenten dan eerst ff door bloem heen moest halen. Krenten en bloem in een zeef. Bloem eruit schudden en krenten zo laat mogelijk door je deeg kneden.
  maandag 26 december 2011 @ 10:33:30 #61
226408 Bleie
pi_106051448
quote:
0s.gif Op zondag 25 december 2011 15:13 schreef angelfish het volgende:
Ik dacht dat je de krenten dan eerst ff door bloem heen moest halen. Krenten en bloem in een zeef. Bloem eruit schudden en krenten zo laat mogelijk door je deeg kneden.
Blijven ze dan beter op hun plek? Volgende keer eens proberen.
  maandag 26 december 2011 @ 10:56:40 #62
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_106051772
quote:
0s.gif Op zondag 25 december 2011 15:13 schreef angelfish het volgende:
Ik dacht dat je de krenten dan eerst ff door bloem heen moest halen. Krenten en bloem in een zeef. Bloem eruit schudden en krenten zo laat mogelijk door je deeg kneden.
Volgens mij is de truc met de bloem voor als je krenten door cakebeslag doet. Het voorkomt dat alle krenten omlaag zakken.
The love you take is equal to the love you make.
  † In Memoriam † maandag 26 december 2011 @ 11:16:28 #63
91830 MaximusTG
pi_106052059
Volgens mij ook, bij brood is het een kwestie van goed doorkneden.. Ook niet alle rozijnen en krenten in een keer toevoegen, maar je deeg "vouwend" kneden en dan steeds wat er tussen strooien.
  maandag 26 december 2011 @ 11:17:51 #64
226408 Bleie
pi_106052080
quote:
1s.gif Op maandag 26 december 2011 10:56 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Volgens mij is de truc met de bloem voor als je krenten door cakebeslag doet. Het voorkomt dat alle krenten omlaag zakken.
Maar dat is bij mij ook gebeurd. Ik heb het in gedeelten toegevoegd, en wat Maximus zegt: vouwend gekneed. Het deeg zag er echt uit of de krenten en rozijnen goed verdeeld waren...
  † In Memoriam † maandag 26 december 2011 @ 11:32:56 #65
91830 MaximusTG
pi_106052354
Had je ze laten wellen van te voren? Geen idee of dat nog invloed heeft, maar ze worden er wel groter van, en kleine dingen zijn juist sneller geneigd aan de buitenkant terecht te komen.
  maandag 26 december 2011 @ 11:35:08 #66
226408 Bleie
pi_106052396
Yep, 30 minuten laten wellen, afgedroogd, na de eerste rijs door het deeg gekneed (met de hand).
  maandag 26 december 2011 @ 18:48:32 #67
34027 devlinmr
pi_106063180
quote:
0s.gif Op maandag 26 december 2011 11:35 schreef Bleie het volgende:
Yep, 30 minuten laten wellen, afgedroogd, na de eerste rijs door het deeg gekneed (met de hand).
Een nacht laten wellen in de bruine rum....
  maandag 26 december 2011 @ 18:59:59 #68
226408 Bleie
pi_106063382
quote:
0s.gif Op maandag 26 december 2011 18:48 schreef devlinmr het volgende:

[..]

Een nacht laten wellen in de bruine rum....
Nog los van het feit dat ik zwanger ben, vind ik rum een van de vieste dranken die er zijn...
  maandag 26 december 2011 @ 19:03:11 #69
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_106063444
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 december 2011 15:25 schreef MaximusTG het volgende:
Foto's foto's foto's!
sorry ;( :'( maar hij was echt heerlijk :o een beetje te veel kaneel, een beetje te lang en breed, maar wel echt heerlijk _O_

Bedankt voor.je recept, met Pasen maak ik hem weer :P
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 26 december 2011 @ 19:04:04 #70
34027 devlinmr
pi_106063465
quote:
0s.gif Op maandag 26 december 2011 18:59 schreef Bleie het volgende:

[..]

Nog los van het feit dat ik zwanger ben, vind ik rum een van de vieste dranken die er zijn...
als je het puur drinkt wel... als het ergens doorzit geeft het een prettige bijsmaak. En de alcohol is er allang uit wanneer je het uit de oven haalt
  woensdag 28 december 2011 @ 20:40:36 #71
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_106138839
Vanmiddag bolussen gemaakt, en ze zijn echt super lekker!
In wording:


afgebakken:
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  donderdag 29 december 2011 @ 21:46:37 #72
278955 olskie
pi_106183156
Die zien erg lekker uit. Na lang zoeken heb het recept gevonden dat ik 20 jaar geleden ooit gemaakt heb op school, en die waren om je vingers bij op te eten
quote:
0s.gif Op maandag 26 december 2011 19:04 schreef devlinmr het volgende:

[..]

als je het puur drinkt wel... als het ergens doorzit geeft het een prettige bijsmaak. En de alcohol is er allang uit wanneer je het uit de oven haalt
Dat vindt ik ook van rum maar bij mijn laatste poging heb ik de rozijnen 24 uur laten wellen maar waren ze zo groot geworden dat ze erg aan de buiten kant van het deeg bleven zitten, en daardoor een beetje donker/zwart werden.

en ik had de oven op hetelucht staan }:|
  donderdag 29 december 2011 @ 21:53:28 #73
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106183470
Dat is behoorlijk killing ja.
  vrijdag 30 december 2011 @ 00:55:08 #74
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_106191130
Oh, shit, had ik dit maar eerder gelezen, want Levine van "Uit de keuken van Levine" had nu juist een heel handig filmpje online gezet om zelf kerststol te maken!

http://uitdekeukenvanarde(...)rststol-filmpje.html

Te laat zeker? :D
  vrijdag 30 december 2011 @ 08:40:18 #75
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106194586
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:55 schreef RobinOok het volgende:
Oh, shit, had ik dit maar eerder gelezen, want Levine van "Uit de keuken van Levine" had nu juist een heel handig filmpje online gezet om zelf kerststol te maken!

http://uitdekeukenvanarde(...)rststol-filmpje.html

Te laat zeker? :D
Ruim op tijd voor pasen, toch?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 30 december 2011 @ 08:43:53 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106194607
Deze video is niet beschikbaar in duitsland omdat deze muziek kan bevatten waarvoor de GEMA de respectieve muziekrechten niet heeft verleend.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 30 december 2011 @ 10:19:21 #77
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106196058
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 december 2011 00:55 schreef RobinOok het volgende:
Oh, shit, had ik dit maar eerder gelezen, want Levine van "Uit de keuken van Levine" had nu juist een heel handig filmpje online gezet om zelf kerststol te maken!

http://uitdekeukenvanarde(...)rststol-filmpje.html

Te laat zeker? :D
+een link naar the Breadlab, zeer leuk blog om te lezen.
  vrijdag 30 december 2011 @ 13:12:29 #78
265105 evo87
pi_106200999
hmm croissants (poging zoveel :P )







http://img256.imageshack.us/img256/206/p1000721x.jpg (copy/paste deze link)



[ Bericht 8% gewijzigd door evo87 op 31-12-2011 07:46:23 ]
  vrijdag 30 december 2011 @ 13:15:48 #79
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_106201105
Ziet er goed uit.
  vrijdag 30 december 2011 @ 13:20:18 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_106201293
Mooie croissants!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 2 januari 2012 @ 20:10:52 #81
265105 evo87
pi_106325175
volkoren krenten/rozijnen brood. Simpel, lekker, punt.



  maandag 2 januari 2012 @ 21:24:51 #82
217782 FutureFairytale
pi_106329485
Lekker krentenbrood! Gelukkig niet zo krenterig met de krenten ;).
En de croissants zien er ook lekker uit maar de chocola is volgens mij nog niet gesmolten..?
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  maandag 2 januari 2012 @ 22:50:47 #83
40500 Sorella
pi_106333904
quote:
0s.gif Op donderdag 29 december 2011 21:46 schreef olskie het volgende:
Die zien erg lekker uit. Na lang zoeken heb het recept gevonden dat ik 20 jaar geleden ooit gemaakt heb op school, en die waren om je vingers bij op te eten
Recept ?
  dinsdag 3 januari 2012 @ 07:11:17 #84
265105 evo87
pi_106343553
quote:
0s.gif Op maandag 2 januari 2012 21:24 schreef FutureFairytale het volgende:
Lekker krentenbrood! Gelukkig niet zo krenterig met de krenten ;).
En de croissants zien er ook lekker uit maar de chocola is volgens mij nog niet gesmolten..?
Die pain au chcolat was over, is een foto van de volgende ochtend. :P
  woensdag 11 januari 2012 @ 12:33:50 #85
226408 Bleie
pi_106677443
Broodjes van dit recept staan nu in de oven. Ben heel benieuwd.

Ik werd in de natuurwinkel wel heel vermanend toegesproken toen ik vroeg naar moutpoeder trouwens. Hebben jullie daar een mening over? Ik hou juist van heel donker brood, maar ik weet best dat het niet per se gezonder is. Deze meneer vond het echter ook onnatuurlijk en ongezond om moutpoeder door brood te gooien. Had hij daar gelijk in?
  † In Memoriam † woensdag 11 januari 2012 @ 12:42:44 #86
91830 MaximusTG
pi_106677689
Nou ja, er is iets voor te zeggen natuurlijk, omdat het in feite hier alleen dienst doet als kleurstof.
Maar ongezond lijkt me wel overdreven.
  woensdag 11 januari 2012 @ 16:44:10 #87
226408 Bleie
pi_106686632
Broodjes waren heerlijk!

Volgens mij is moutpoeder ook alleen kleur- (en een beetje smaak)stof, dus ongezond lijkt het me niet. Maar goed, maar eens kijken of ik het online kan vinden, als ik inderdaad, zoals ik van plan ben, wat vaker brood ga bakken.
  donderdag 12 januari 2012 @ 08:50:46 #88
365302 G.J.K
pi_106713687
Hoera! Mijn eerste post op FOK na twee jaar meegluren..

Aangestoken door deze serie topics ben ik ook zelf gaan broodbakken en ik denk dat ik het bak-je-eigen-brood-virus aardig te pakken heb. Ondanks de mindere resultaten blijf ik het proberen.

Mijn eerste en tweede brood waren van een pak smijt-er-water-bij-en-klaar-is-kees van de Lidl. De resultaten vielen ietsje tegen. De smaak was niet beter dan winkelbrood en ook was de binnenkant iets te vochtig.

Daarna maakte ik een witbrood volgens dit recept:
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2009/05/wit-brood-4.html





Dit brood was helaas ook niet geweldig. Wat er precies fout ging weet ik nog niet(gebrek aan ervaring), maar het was erg plakkerig en vochtig binnenin. Volgens mij had het ook nog wel wat meer mogen rijzen.

Brood nummer vier leek op een mislukking uit te draaien. Ik werd overmoedig en besloot een eigen draai aan dit recept te geven:

500 gr. volkoren tarwebloem
400 ml water
17 gr. zout
7 gr. gist(oetker)

De dag voor het bakken heb ik een preferment aangemaakt. Deze bestond uit de 400 ml water met 125 gr. volk. tarwebloem. Na 17 uur heb ik met dat preferment het deeg gemaakt. Nadat ik dat 10 a 15 min. had gekneed heb ik het 2,5 uur laten gisten. Hierna heb ik het deeg op het aanrecht gestort en nogmaals licht gekneed. Vervolgens heeft het ongeveer 2 uur in het bakblik in een oven van 60 graden gerezen. Dat rijzen leek goed te verlopen maar toen ik het deeg na het voorverwarmen van de oven, met een bakje water in de oven zette (200 graden) zakte de hele boel in elkaar. Toch was het resultaat een heerlijk smakelijk bruinbrood. Ik ben benieuwd hoe het was geweest als het niet ingezakt was maar heb geen idee wat ik verkeerd heb gedaan??



Kortom, we gaan gewoon vrolijk verder met experimenteren.. :)
Hoe..hoe..hoe..
  † In Memoriam † donderdag 12 januari 2012 @ 08:56:30 #89
91830 MaximusTG
pi_106713766
Leuk dat je zo enthousiast bent! Als je eenmaal de smaak te pakken hebt..
Waarom heb je je volkoren brood in de oven laten rijzen? 60 graden is best warm, gaat het erg snel, en dan ook nog 2 uur lang. Ik denk dat ie te lang heeft gerezen.
  donderdag 12 januari 2012 @ 09:34:56 #90
365302 G.J.K
pi_106714358
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2012 08:56 schreef MaximusTG het volgende:
Waarom heb je je volkoren brood in de oven laten rijzen? 60 graden is best warm, gaat het erg snel, en dan ook nog 2 uur lang. Ik denk dat ie te lang heeft gerezen.
Correctie: Ik had de oven voorverwarmt op de laagste stand 55-60 graden en toen uitgezet. Het zal dus iets frisser zijn geweest. En wat betreft het te lang laten rijzen, dat zal ik de volgende keer korter doen. Uurtje ofzo? De smaak was echt perfect! Komt misschien ook door dat prefermenteren?
Hoe..hoe..hoe..
  † In Memoriam † donderdag 12 januari 2012 @ 09:44:38 #91
91830 MaximusTG
pi_106714532
Ja, zeker, smaak ontwikkelt juist door het lang(zaam) te laten rijzen en gisten. Hoe had je het deeg gevormd toen je het in de vorm deed? Opgerold? Misschien zat er wel niet genoeg spanning in het deeg? Voor de hoeveelheid gist die erin zit is 2 uur denk ik wel te lang ja. Meestal laat je het deeg in volume verdubbelen.
Probeer anders eens om een brood zonder vorm te maken, dus door het in een bepaalde vorm te kneden en spanning aan te brengen.
  donderdag 12 januari 2012 @ 10:14:00 #92
365302 G.J.K
pi_106715066
Dat klinkt spannend.. Spanning aanbrengen. Daar ga ik op oefenen. Ik denk dan aan, deeg op aanrecht storten, uitdrukken tot een rechthoek en dan strak oprollen? Dit heb ik eerder ook bij het witbrood gedaan en dat rees echt de pan uit. Maar dat deeg was ook iets minder plakkerig.
Hoe..hoe..hoe..
  † In Memoriam † donderdag 12 januari 2012 @ 10:21:58 #93
91830 MaximusTG
pi_106715224
Ja, bijvoorbeeld, dat zou je kunnen doen als je het deeg in een vorm wil laten rijzen. Als je het deeg los wil bakken zijn er er een aantal simpele vormen die je makkelijk kan maken. De bol, en de batard. Om een bol te vormen stort je het deeg uit na de eerste rijs, en druk je de lucht er gedeeltelijk uit, tot je een dikke rondige lap hebt. Vouw dan steeds de rand naar binnen toe, en knijp de punten in het midden bij elkaar. Draai om, vorm eventueel nog wat verder, en laat rijzen.
Voor uitleg voor de batard, daar staat een handleiding voor op de site waar je je recept voor het witbrood vandaan had.

Als je geen steen hebt voor in de oven met een broodschieter kan je je brood het beste op bakpapier laten rijzen, op een snijplank oid, en het dan als je gaat bakken met bakpapier en al in de oven laten glijden. Snij voor je het de oven in doet de bovenkant in met een scherp mesje, dan rijst ie mooier in de oven. Beetje water erin sprayen.
  donderdag 12 januari 2012 @ 11:02:54 #94
365302 G.J.K
pi_106716071
Thanks! Vandaag maar weer eens wat preferment maken en dan in het weekend weer een brood proberen te bakken.
Hoe..hoe..hoe..
  † In Memoriam † donderdag 12 januari 2012 @ 11:32:00 #95
91830 MaximusTG
pi_106716984
Als je er echt verder mee wil kan ik je aanraden een broodbaksteen te kopen en een goed broodbakboek.
Handige websites met goede recepten zijn bv die van Arden/Levine, en thefreshloaf.com
Op die laatste staan ook boekenreviews. Heb zelf twee boeken van Peter Reinhart. Zeer gedetailleerde recepten, allerlei soorten broden.
Je leert dan de reden achter bepaalde handelingen in het bakproces, en hoe je daarmee kan spelen.
  donderdag 12 januari 2012 @ 19:47:39 #96
226408 Bleie
pi_106733327
Zo'n steen, kan je daar ook een pizzasteen voor gebruiken?
  donderdag 12 januari 2012 @ 20:16:33 #97
216210 Ml-etje
pi_106734821
quote:
0s.gif Op donderdag 12 januari 2012 19:47 schreef Bleie het volgende:
Zo'n steen, kan je daar ook een pizzasteen voor gebruiken?
Jep gaat hier prima :Y

Oh die bolussen, receptje?
En dat krentenbrood idem :9~
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  † In Memoriam † donderdag 12 januari 2012 @ 20:19:19 #98
91830 MaximusTG
pi_106734985
Tuurlijk, dat kan prima! Als je brood bakt op een steen is het wel beter als ie wat dikker is. Dan kan er meer warmte in worden opgeslagen. Beste is een steen van chamotteklei. Poreus materiaal dat goed vocht opneemt.
  vrijdag 13 januari 2012 @ 09:52:45 #99
54403 Mr-Z
Makkers staakt uw wild geraas
pi_106752794
quote:
0s.gif Op woensdag 11 januari 2012 12:33 schreef Bleie het volgende:
Broodjes van dit recept staan nu in de oven. Ben heel benieuwd.

Ik werd in de natuurwinkel wel heel vermanend toegesproken toen ik vroeg naar moutpoeder trouwens. Hebben jullie daar een mening over? Ik hou juist van heel donker brood, maar ik weet best dat het niet per se gezonder is. Deze meneer vond het echter ook onnatuurlijk en ongezond om moutpoeder door brood te gooien. Had hij daar gelijk in?
Er gaan veel verhalen rond mout de ronde. Wat is mout dan eigenlijk!?

Mout is dus een gersten/tarwe/rogge korrel die in een warme en vochtige omgeving tot kiemen wordt gebracht. Op het juiste moment (als er net een stukje groen uit komt) worden deze korrels gedroogd en weer vermalen. Dan heb je moutmeel wat overigens kleurloos is! Doordat de korrel ontkiemt is zijn er bepaalde enzymen en eiwitten ontstaan. Mout wordt voornamelijk gebruikt in bijvoorbeeld de liga koeken. Door de mout krijg je een brosse maar zachte koek die toch kort van afbeet is. In brood zorgt mout voor een stukje betere deegverwerking (soepeler maar niet klevend deeg) en het zorgt voor een beetje meer malsheid en aroma en smaak.

Dit is dus een volledig natuurlijk proces! (dit is trouwens ook de basis van het bierbrouwen) De meeste mouterijen leveren ook aan brouwerijen.

Nou kan je dat moutmeel ook nog roosteren. Vroeger werd dit gebrand maar dat is nu verboden. Toen kon het dus kankerverwekkend zijn. Nu wordt dit dus geroosterd en zit er verder geen risico aan. Nou worden mouten wel vaak gebruikt om een witbrood donker te kleuren zodat de consument denkt dat het gezonder is, maar dat is natuurlijk niet zo.
Ook mensen die denken dat witbrood ongezond is zijn niet goed wijs.... Witbrood is precies hetzelfde als bruinbrood maar heeft geen zemelen en dus minder vezels aan boord. Dat maakt het dus niet ongezond, maar maakt tarwebrood iets "gezonder"....

Overigens is de bakkersbranche de enige branche in Nederland die de zoutreductie actief doorvoert. Momenteel zit er 1,5% zout in het brood (op 1 kg meel) terwijl dat 4 jaar geleden nog 2% was! En door de gelijdelijke invoering merkt de consument hier niks van!
  vrijdag 13 januari 2012 @ 10:11:16 #100
226990 Gwywen
Tuinvrouw
pi_106753183
Bedankt voor je uitleg over mout, heel leerzaam!

Ik had laatst een brood gebakken waar ik het zout in vergeten was, na de eerste hap was het schrikken maar al gauw vond ik het eigenlijk reuze meevallen. Sindsdien doe ik veel minder zout dan voorheen in m'n broden en niemand in het gezin klaagt. :)

M'n keukenmachine neemt me trouwens veel werk uit handen, blij dat ik 'm heb aangeschaft, ook al is het nogal een bakbeest. Is het eigenlijk wel normaal dat dat hele ding tordeert tijdens het kneden van het deeg? Hij heeft 900 Watt dus ik denk dat hij het wel aan moet kunnen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')