abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 17 december 2011 @ 23:33:36 #26
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105710207
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 23:06 schreef MaximusTG het volgende:
Tuurlijk, kan zo de hele dag stol eten. Dat is het probleem niet. Ik probeer alleen de calorie-inname zo rond de kerst tegenwoordig een beetje in bedwang te houden.:p
Haha oja, dat kan natuurlijk ook nog. :+
We zullen zien, zei de blinde.
pi_105723746
Stol sla ik maar over :D

Wel heb ik 4 fougasses in de rijs staan.
Minder gist dus langer rijzen.

Nu eerst croissants :Y)
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  maandag 19 december 2011 @ 17:46:07 #28
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105779003
Oh, post dan even hoe je croissants zijn gelukt; als een stol me lukt worden croissants project #2. :P
We zullen zien, zei de blinde.
  maandag 19 december 2011 @ 22:01:55 #29
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_105793821
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 december 2011 23:06 schreef MaximusTG het volgende:
Tuurlijk, kan zo de hele dag stol eten. Dat is het probleem niet. Ik probeer alleen de calorie-inname zo rond de kerst tegenwoordig een beetje in bedwang te houden.:p
Komaan het is kerst, verwen jezelf. Je hebt daarna nog een heel jaar om gezond te gaan doen.
  † In Memoriam † maandag 19 december 2011 @ 22:23:49 #30
91830 MaximusTG
pi_105795437
Ja, das op zich wel waar natuurlijk, maar ik ben ook nog eens niet thuis met kerst, en mn moeder bakt altijd ook stol. Dus als ik dan mn eigen stol meeneem zeg ik eigenlijk dat die van haar niet goed is :p.
pi_105797085
quote:
0s.gif Op donderdag 15 december 2011 16:55 schreef MaximusTG het volgende:
Ah, ja, dat is idd bar slecht in NL. Ik weet niet waar je woont, maar de supermarkten in Duitsland zijn wat dat betreft veel beter. En anders kom je bij webshops uit.
Ik woon aan de kust, een kleine 150Km van Duitsland, niet ff aan te rijden.

Ik heb vorige week een stol gebakken en nu staan er weer 2 in.
Deze is van vorig week
Ze zaten allebei tegelijk in de oven alleen de lichte is anders gemaakt, met het zelfde deeg

Hier nog een foto van mijn eerste witbrood


[ Bericht 5% gewijzigd door olskie op 20-12-2011 00:48:15 ]
  donderdag 22 december 2011 @ 11:43:58 #32
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105910657
Even wat vraagjes..

'instant yeast'; dat is gist, maar wat voor gist?

'orange or lemon extract'; waar haal ik dat? Of kan ik gewoon een sinaasappel kopen en leegpersen?

Wat is het verschil met 'all-purpose flour' en 'unbleached all-purpose flour'?

quote:
0s.gif Op maandag 19 december 2011 22:51 schreef olskie het volgende:

[..]

Ik woon aan de kust, een kleine 150Km van Duitsland, niet ff aan te rijden.

Ik heb vorige week een stol gebakken en nu staan er weer 2 in.
Deze is van vorig week [ afbeelding ]
Ze zaten allebei tegelijk in de oven alleen de lichte is anders gemaakt, met het zelfde deeg

Hier nog een foto van mijn eerste witbrood
[ link | afbeelding ]

Ziet er goed uit :o
heb je ook een foto van de binnenkant van de stol? welk recept heb je gebruikt?
Glimt 'ie zo ontzettend of lijkt dat maar zo? :P
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 11:48:27 #33
91830 MaximusTG
pi_105910807
Instant yeast, dat is de gist in bv de groene zakjes van dr oetker. Orange of lemon extract verkopen ze ook wel bij de bakspullen, maar je kan idd ook wat vers sinaasappelsap gebruiken. Wel het water verminderen dan. Al je ook rasp (zest) gebruikt, zorg dat je niet het witte meeneemt dat is nl. bitter.
Die bloem komt niet zo nauw, volgens mij verkopen ze in NL niet eens gebleekte bloem.
  donderdag 22 december 2011 @ 11:59:32 #34
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105911203
Ok dankje :)
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:01:06 #35
91830 MaximusTG
pi_105911257
Succes ;). Ben benieuwd hoe ie wordt!
  donderdag 22 december 2011 @ 12:07:35 #36
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105911457
Dankje :)
Ja het wordt m'n eerste brood ooit, dus verwacht er maar niet teveel van hoor O-)
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:15:01 #37
91830 MaximusTG
pi_105911687
Haha, nou ja, goed de instructies volgen, dan komt het wel goed. Als ik het me goed herinner was het deeg, vooral net als je de sponge met de rest mengt vrij plakkerig. Niet schrikken, eerst goed met een spatel mengen en dan met 1 hand in de kom. Als het dan een beetje een bal wordt, en er zit nog veel op je hand, met een spatel je hand schoonschrapen, weer bij de rest van het deeg doen, je hand beetje benoemen en nog even verder kneden. Niet teveel extra bloem toevoegen. Het blijft een plakkerig deeg, vanwege de suiker, boter, melk etc.
  donderdag 22 december 2011 @ 12:15:48 #38
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105911713
Ah, dank voor de tip. :)

Maar ik heb dus maar 130 gram (2x2,25 ounce) bloem nodig volgens het recept.. of mis ik wat?
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:23:37 #39
91830 MaximusTG
pi_105911952
Ja je mist wat :p. In de sponge gaat 2.25 oz. In het final dough nog eens 10 oz. Maar dat is 2.25 cup, dus ik snap waar de verwarring vandaan komt.
  donderdag 22 december 2011 @ 12:40:09 #40
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105912488
quote:
1s.gif Op donderdag 22 december 2011 12:23 schreef MaximusTG het volgende:
Ja je mist wat :p. In de sponge gaat 2.25 oz. In het final dough nog eens 10 oz. Maar dat is 2.25 cup, dus ik snap waar de verwarring vandaan komt.
Oh scherp, had ik bijna met een ministol met 400% vulling gezeten :')
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 12:46:37 #41
91830 MaximusTG
pi_105912685
Hehe, ja makkelijkste is om het even over te nemen en dan alles naar grammen om te rekenen, behalve de kleine hoeveelheden in tea en tablespoons. Daarvoor gebruik je een setje van bv de Blokker. Of je gebruikt je eigen lepels, maar dat is niet noodzakelijk hetzelfde. Moet je beetje gokken.
  donderdag 22 december 2011 @ 12:57:28 #42
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105913011
Dat heb ik nu gedaan inderdaad. :)
't Komt vast wel goed zo. *O*
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 14:50:04 #43
91830 MaximusTG
pi_105917399
Dat denk ik ook wel ;). Wou je alleen vast voorbereiden op een hand onder het plakkerige deeg :P. Kan me voorstellen dat de moed je dan in de schoenen zakt als je voor het eerst een brood bakt :D.
  donderdag 22 december 2011 @ 17:48:27 #44
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105924205
Oh, laatste vraag nog :')
Ik heb een oven met drie mogelijkheden:
- hetelucht
- grillen-hetelucht
- circulatie grillen

welke van de drie kan ik het beste gebruiken voor m'n kerststol? devlinmr gaf in post #20 de tip van een gietijzeren pan, maar ik heb niet zo'n grote pan :o
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 17:54:30 #45
91830 MaximusTG
pi_105924442
Hetelucht is dan je beste optie. Probleem met hetelucht is dat je korst te snel bruin wordt, terwijl de binnenkant nog niet helemaal gaar is.
Je zou kunnen overwegen om er twee kleine van te maken (zoals het recept ook als optie geeft). Dan is je brood sneller gaar.
Maar ik denk dat het met een grote ook wel lukt hoor, temperatuur iets lager zetten dan in het recept.
  donderdag 22 december 2011 @ 18:07:31 #46
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105924948
ok, bedankt weer. ^O^
We zullen zien, zei de blinde.
pi_105933645
vandaag kerstbrood gebakken. Met 'kerstkruiden', walnoten, vijgen, cranberries en chocolade. Kan niet wachten :)
  donderdag 22 december 2011 @ 21:06:13 #48
345970 Doodloper
Is een hardloper.
pi_105933719
quote:
0s.gif Op donderdag 22 december 2011 21:04 schreef evo87 het volgende:
vandaag kerstbrood gebakken. Met 'kerstkruiden', walnoten, vijgen, cranberries en chocolade. Kan niet wachten :)
:D
even foto maken voor je hem opeet svp :P
We zullen zien, zei de blinde.
  † In Memoriam † donderdag 22 december 2011 @ 21:07:20 #49
91830 MaximusTG
pi_105933781
Wat zijn 'kerstkruiden' :P? Kaneel, kruidnagel etc?
pi_105950270
quote:
7s.gif Op donderdag 22 december 2011 11:43 schreef Doodloper het volgende:

[..]

[..]

Ziet er goed uit :o
heb je ook een foto van de binnenkant van de stol? welk recept heb je gebruikt?
Glimt 'ie zo ontzettend of lijkt dat maar zo? :P

Ik heb een "eigen" recept gemaakt, Ik heb 4 recepten naast elkaar gelegd en daar ongeveer een gemiddelde genomen, en dan pas ik zelf het recept weer aan(meer bloem, minder water, enz) Dit doe ik met veel recepten.

"mijn recept"
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het glimmen komt door de gesmolten boter, en een foto met vulling komt nog
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')