Oftewel de techniek faalt.quote:Je kunt geen nieuw topic in deze reeks openen omdat er nog een ander topic open is.
Ik wou het net posten, het wordt steeds mooier in Europa. In ieder geval komt hij er wel eerlijk voor uit. Als er winst te behalen valt is het voor mij, mij, mij. Bij verliezen is het voor iedereen.quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 15:26 schreef fedsingularity het volgende:
Zalm: Griekse verliezen voor belastingbetaler
AMSTERDAM (AFN) - Banken moeten niet worden gedwongen de kosten voor verdere afschrijvingen op Griekse staatsobligaties te dragen. Dit zei ABN Amro-topman en voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm dinsdag op BNR Nieuwsradio.![]()
Volgens Zalm wordt twijfel gezaaid of overheden hun verplichtingen wel nakomen als Griekenland maar een deel van zijn schulden aflost. Daardoor zouden ,,financiële instellingen zich afwenden van het beleggen inoverheidsschulden, waardoor de rente omhooggaat en overheidsfinanciën verder verslechteren'', stelde hij.
Volgens Zalm is het daarom onverstandig de banken te laten betalen voor de Griekse schuldencrisis. Wel vindt de topman dat het uiteindelijk de taak is van de betrokken overheden en instellingen om te bepalen wie uiteindelijk opdraait voor een verdere afschrijving op de Griekse schulden.
quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 16:49 schreef Bolkesteijn het volgende:
Jongens, rustig aan. Ik ben blij om te zien dat ondernemers en aanverwanten nog steeds voor hun business op komen.
Banksters zijn geen ondernemers meer, maar gewoon dealers geworden die graag de gehele wereld opzadelen met producten die niet onder doen voor heroine en als de wereld dan wilt afkicken gaan ze huilen dat ze die producten niet meer aan de straatstenen kwijt kunnen.quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 16:49 schreef Bolkesteijn het volgende:
Jongens, rustig aan. Ik ben blij om te zien dat ondernemers en aanverwanten nog steeds voor hun business op komen.
Hier ben ik het toch niet mee eens. Een bank moet compleet gestript worden van al het geld(aandelen en obligaties) vóórdat de overheid er geld in steekt.quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 16:49 schreef Bolkesteijn het volgende:
Jongens, rustig aan. Ik ben blij om te zien dat ondernemers en aanverwanten nog steeds voor hun business op komen.
Heel juistquote:Op dinsdag 18 oktober 2011 17:56 schreef bascross het volgende:
Een bank moet compleet gestript worden van al het geld(aandelen en obligaties) vóórdat de overheid er geld in steekt.
Een bankier een ondernemer noemenquote:Op dinsdag 18 oktober 2011 16:49 schreef Bolkesteijn het volgende:
Jongens, rustig aan. Ik ben blij om te zien dat ondernemers en aanverwanten nog steeds voor hun business op komen.
quote:di 18 okt 2011, 19:10
S&P verlaagt beoordeling 24 Italiaanse banken
NEW YORK (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft dinsdag de beoordeling van 24 banken en financiële instellingen verlaagd. Het betreft onder meer grote bedrijven als Banca Monte Dei Paschi Siena en UBI Banca.
En ook spanje verlaagd, gaat goed met de pigss landen.quote:Moody's verlaagt kredietoordeel Spanje
Laatste update: 19 oktober 2011 00:24 info.
WASHINGTON - Moody's heeft zijn oordeel over de kredietwaardigheid van Spanje met twee stappen verlaagd van Aa2 naar A1.
Foto: ANP
Dat maakte de kredietbeoordelaar dinsdagavond bekend.
Moody's waarschuwde dat er nog geen ''geloofwaardige'' oplossing is voor de economische crisis in Spanje. De kredietbeoordelaars Fitch en Standard & Poor's verlaagden hun oordeel over de kredietwaardigheid van Spanje onlangs ook.
.
De beslissingen van de bureau's verhogen de druk op Spanje. Hoe lager de kredietwaardigheid van een land wordt ingeschat, hoe hoger de rente die het moet betalen voor nieuwe schulden.
quote:Wat heeft u tegen de euro?
Leach: Ik werk veel in Azië.
Ik ben commissaris van een bedrijf met grote activiteiten in Hongkong en China.
Ik hoor daar steeds vaker de opmerking dat Europeanen suïcidaal zijn.
Waarom nemen jullie zoveel risico en geven jullie zoveel geld uit om een gezamenlijke munt te redden als de landen zo verschillend zijn dat een houdbare muntunie bijna schier onmogelijk is?
Ik ben niet tegen Europese samenwerking. Mijn droombeeld van Europa zou een hoge mate van economische integratie kennen.
Een compleet vrijhandelsgebied zou perfect zijn, dat brengt welvaart.
Maar een muntunie is ook een politieke unie en daar loopt het mis.
Het Europese systeem van supranationaliteit gaat ten koste van democratie. De Europese Commissie heeft het recht van initiatief voor wetgeving, maar is geen democratisch gekozen orgaan.
quote:wo 19 okt 2011, 06:32
Grieken vluchten uit steden
AMSTERDAM - Het gaat zo slecht met Griekenland dat veel Grieken vluchten uit de steden en weer op het platteland gaan wonen om daar hun eigen eten te verbouwen.
Dat schrijft De Pers in een reportage vanuit het afgelegen eiland Naxos.
quote:wo 19 okt 2011, 12:49
President Italië boos op regering
ROME - De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft woensdag zijn boosheid geuit over het gebrek aan een effectieve aanpak van de staatsschuld.
Dit is een moment waarom breed gedragen verantwoordelijkheid moet worden genomen, zei de president. Ik kan mijn boosheid niet verzwijgen over dat er nog steeds geen consensus in zicht is.
De president doelde op het voortdurende uitstel door de regering-Berlusconi van een pakket hervormingen. De economie van Italië stagneert al ruim 10 jaar.
.quote:wo 19 okt 2011, 16:04 | 207 reacties
Griek spaart liever in Zwitserland
van onze redactie
AMSTERDAM - Met de crisis in Griekenland stromen de hulpgelden het land niet alleen binnen, tegelijkertijd stromen er miljarden weg. Griekse burgers en bedrijven stallen hun geld massaal bij Zwitserse banken in plaats van in eigen land
Na volgende week ongeveer een paar duizend jaar.quote:Op woensdag 19 oktober 2011 21:38 schreef Bombshell het volgende:
Hoe veel tijd zal het kosten om de nationale munt weer in te voeren?
Misschien was het je nog niet opgevallen, maar ABNAMRO is effectief een staatsbank, dus zowel winst als verlies is voor 'ons'.quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 16:43 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Ik wou het net posten, het wordt steeds mooier in Europa. In ieder geval komt hij er wel eerlijk voor uit. Als er winst te behalen valt is het voor mij, mij, mij. Bij verliezen is het voor iedereen.
Banken hebben echt wel het mooiste verdien model van de planeet.![]()
![]()
![]()
Het is eerder suicidaal te stellen dat de helft van Europa moet doorgaan zoals Griekenland sinds WOII. Verder, de gebruikelijke onzin over het democratische deficiet. Er komen aan elke beslissing van de EMU 18 parlementen te pas; het EU parlement en de 17 parlementen van de lidstaten.quote:
quote:wo 19 okt 2011, 17:00
ING gelooft in oplossing eurocrisis
door Sonny Duijn
AMSTERDAM - "Sinds kort geloof ik dat er een oplossing voor de Europese schuldencrisis gaat komen." Dat zegt Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office.
"Maar natuurlijk gaat er op korte termijn niet een allesomvattende oplossing voor deze schuldencrisis komen."
Vooralsnog houdt ING de handen af van staatsobligaties van noodlijdende landen, en ziet het in die beleggingscategorie meer heil in staatspapier van Finland, Oostenrijk, Nederland en Duitsland, de 'FOND-landen'. Homan ziet ook kansen bij schuldpapier van opkomende economieën, en bij high yield-bedrijfsobligaties.
quote:do 20 okt 2011, 10:15
'Onenigheid in de trojka'
BRUSSEL (AFN) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is niet van plan al voor de EU-top van zondag een advies te geven over de verstrekking van het volgende deel van hulpleningen aan Griekenland.
Dat zeiden EU-diplomaten donderdag tegen persbureau Reuters.
quote:Rens van Tilburg: 'Tot nader order is er reden voor paniek'
Totdat er een geloofwaardig plan op tafel ligt voor het schuldenprobleem dat veel breder is dan Griekenland, is er reden voor paniek. Het probleem is de omvang van de schuldenlast, niet wie daar voor opdraait. Dat zal uiteindelijk de eurobelastingsbetaler zijn. Het betrekken van banken is nodig om de sector nu eindelijk eens grondig te kunnen hervormen.
De euroleiders dienen te komen tot een schuldvermindering en lastenverdeling waarmee de eurozone weer vooruit kan. Een uitgebreid euronoodfonds kan hierbij helpen, net als een tijdelijk hogere inflatie, om maar eens een knuppel in het hok van Europese centrale bankiers te gooien. Het alternatief, bezuinigen in tijden van recessie, is nog minder aantrekkelijk. Ook de rol van banken dient nadere en meer fundamentele bezinning. Zo kondigde de Britse minister van Financiën onlangs aan de stokkende kredietverlening aan het mkb desnoods buiten de banken om te willen vlottrekken.
quote:do 20 okt 2011, 08:11
Beloning bij plan voor pijnloze dood euro
AMSTERDAM - Gezocht: een plan voor een pijnloze dood van de euro.
Beloning: een kwart miljoen pond sterling. Dat bedrag is de Britse Lord Wolfson bereid te betalen aan degene die met een goed plan komt om de eurozone op een ordentelijke wijze te laten overlijden.
quote:'EU overweegt zwijgplicht kredietbureaus'
Laatste update: 20 oktober 2011
BRUSSEL - De Europese Commissie overweegt kredietbeoordelaars een spreekverbod op te leggen over Europese landen die in financiële problemen verkeren.![]()
![]()
Eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) zou de toezichthouder op de financiële markten (ESMA) de mogelijkheid willen geven om kredietbureaus tijdelijk te verbieden om hun oordelen over de financiële positie van landen te publiceren.
Een kopie van dat voorstel zou in het bezit zijn van de Duitse krant.
Ben heel benieuwd wat er van komtquote:
En dit stukje vond ik ook wel opvallend:quote:Finance is the area where European companies feel most vulnerable. The threat of another credit crunch terrifies them. French companies are already seeing a lending freeze as French banks become more conservative amid fears about their balance-sheets. A recent survey by the French association of corporate treasurers confirmed that financing conditions are worsening; companies are finding it harder to get bank funding, and are paying higher rates. One French carmaker recently asked for outside help to devise a plan to secure liquidity in the event of a euro-zone break-up.
Mr Frantz, whose 87-year old firm, Frantz Electrolyse, is a key supplier to Peugeot and Renault, France’s two big car manufacturers, says banks have not lent to companies like his since 2008. Small to medium companies have found other sources of credit, including government agencies. When his firm wanted to buy a new machine recently, Mr Frantz says, he got finance from Total, an oil and gas giant, in return for committing exclusively to use a Total chemical product.
Het worden interessante jaren.quote:German firms, too, face worsening conditions. According to Roland Berger’s recent survey, a third of companies are seeing a decline in banks’ willingness to lend. And Italy’s CIR Group, which has interests in car components, media, energy and health care, reckons that the cost of capital for Italian companies has gone up 30% over the past few months. The timing could not be worse. European companies will need to roll over a mountain of debt in the next few years. According to Standard & Poor’s, a credit-rating agency, European non-financial firms will be obliged to refinance $1.1 trillion of debt which will mature between 2011 and 2015, reflecting heavy reliance on cheap credit in the middle of the 2000s. That refinancing could be tricky, says the agency, not just because of banks’ reluctance to lend but also because credit-gobbling governments could crowd out corporate borrowers.
Dan krijgen we dus Deflatie en lagere uitkeringen en salarissenquote:Op donderdag 20 oktober 2011 22:30 schreef HiZ het volgende:
Stukje laat een beetje buiten beschouwing dat de Duitsland (En waarschijnlijk andere grote EU staten) juist minder zal gaan lenen in de komende jaren.
Ja en wat zegt het artikel dan? Bedrijven zullen moeilijker aan geld komen omdat staten meer gaan lenen. Dat laatste is niet waarschijnlijk.quote:Op donderdag 20 oktober 2011 22:43 schreef bascross het volgende:
Het artikel richt zich op de bedrijven in de EU, dus logisch dat ze dat buiten beschouwing laten.
Gewoon zoveel mogelijk banken nationaliseren, ik denk dat banken net als nutsbedrijven in handen van een overheid moeten blijvenquote:Op donderdag 20 oktober 2011 22:20 schreef bascross het volgende:
Leuk artikel op de site van The Economist.
http://www.economist.com/node/21531424
[..]
En dit stukje vond ik ook wel opvallend:
[..]
Het worden interessante jaren.
8quote:vr 21 okt 2011, 08:57 | 8 reacties
'Crisistop Eurolanden wordt sof'
AMSTERDAM - De crisistop van de eurolanden is gedoemd tot mislukken. De regeringsleiders nemen zondag geen besluit over de aanpassing van het noodfonds en de redding van Griekenland.
Duitsland en Frankrijk verschillen nog zo van mening, dat ze volgende week nog een eurotop willen houden. Dat maakten bondskanselier Angela Merkel en president Nicolas Sarkozy donderdagavond bekend. Waarschijnlijk vindt het nieuwe overleg woensdag plaats, zo meldt Het Financieele Dagblad.
-weg, alleen maar geklaag en gefit op bankiers, voegt niks toe-quote:Duitse topbankier: verklaar Griekenland bankroet
De topman van het Duitse Commerzbank, Martin Blessing, pleit vrijdag in een interview voor een Grieks faillissement. Daarmee zou het land onder zijn financiële problemen uit kunnen komen.
"Alleen afschrijvingen door banken leveren Griekenland te weinig op", zegt Blessing in het interview in de Duitse krant Bild. "Zonder een echte herstructurering van de staatsschuld wordt Griekenland niet geholpen en komen de markten niet tot rust."
Daarvoor is het noodzakelijk dat Griekenland zelf aangeeft dat het zijn schulden niet meer kan betalen, stelde Blessing. "Het moet duidelijk zijn dat landen maar twee mogelijkheden hebben. Of ze voldoen aan hun verplichtingen, of ze verklaren zichzelf failliet met alle harde consequenties van dien."
Bron: BNR
probleem is dat GS nog al heel erg veel CDS heeft afgesloten bij AIGquote:Op vrijdag 21 oktober 2011 12:18 schreef Bolkesteijn het volgende:
Hans Wijers (Akzo) riep gisteren ook al op om een deel van de Griekse staatsobligaties te laten voor wat ze zijn (default dus). En wel zo snel mogelijk.
Laat aig maar mooi in de problemen komen dan hadden die niet zulke luchtkastelen moeten verkopen. En GS idem dito hadden die die rotzooi niet hadden moeten kopen.quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 14:22 schreef meth77 het volgende:
probleem is dat GS nog al heel erg veel CDS heeft afgesloten bij AIG
En dat AIG dan weer in de problemen komt
Leerzaam filmpje, ik dacht dat Credit Default Swaps door een voorschot aan de verzekeraar betaald worden, niet door een deel van de jaarlijkse binnenkomende rente af te staan.(Hoe is de verzekeraar dan zeker dat je dat wel doet?)quote:Op vrijdag 21 oktober 2011 14:22 schreef meth77 het volgende:
Ik denk dat er veel meer achter zit, naast dat het ECB ook heel erg veel zal kosten
De opstelling van de USA tijdens credietcrisis 2008 doet mij vermoeden dat de USA garant staat voor AIGquote:Op vrijdag 21 oktober 2011 14:55 schreef en_door_slecht het volgende:
Zijn er eigelijk CDSsen uitgeschreven tegen een failliet van AIG? Wat heeft dat verzekeren tegen failliete landen voor miljarden anders voor zin: je weet dat AIG dat niet gaat trekken.
dan zal de betrokken Bank een ingebrekestelling ontvangen lijkt mequote:Op vrijdag 21 oktober 2011 15:05 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Leerzaam filmpje, ik dacht dat Credit Default Swaps door een voorschot aan de verzekeraar betaald worden, niet door een deel van de jaarlijkse binnenkomende rente af te staan.(Hoe is de verzekeraar dan zeker dat je dat wel doet?)
quote:vr 21 okt 2011, 19:43 | 109 reacties
'Nederlanders dragen fors bij aan noodfonds'
HILVERSUM (AFN) - Nederlanders dragen omgerekend per hoofd van de bevolking op de Luxemburgers na het meest bij aan het Europese noodfonds. Per persoon kost het noodfonds Nederland nu al 2669 euro.
Alleen de Luxemburgers staan voor meer garant, namelijk 3800 euro per persoon.
Dat blijkt uit een berekening van RTL Nieuws op basis van gegevens van Eurostat. Eurolanden die in financiële problemen komen, kunnen bij het noodfonds aankloppen voor leningen. Griekenland, Portugal en Ierland hebben dat al gedaan.
Doordat Nederland en de andere eurolanden garant staan, kan het noodfonds op de kapitaalmarkt geld lenen. Het totaal van de garanties voor het fonds is nu 726 miljard euro.
quote:Een opiniepeiling van de krant Daily Express zaterdag toont dat 75 procent van het Britse volk het EU-lidmaatschap wil opzeggen of versoepelen.
quote:za 22 okt 2011, 10:11
http://www.telegraaf.nl/b(...)Brussel__.html?p=1,1
Graaien troef in Brussel
door Rob Savelberg en Herman Stam
BRUSSEL/BERLIJN - Terwijl heel Europa flink moet bezuinigen, is het voor de Brusselse ambtenaar nog altijd feest.
Een kwart van de EU-ambtenaren verdient per maand meer dan tienduizend euro, zo blijkt uit documenten waar de Duitse Europarlementariër Inge Gräßle (CDU) de hand op heeft weten te leggen, zo meldt De Telegraaf.
quote:De geldverslindende Europese Unie zorgt goed voor zijn handlangers: 37 topambtenaren verdienen meer dan de minister-president, 5.461 EU-bediendes krijgen meer dan 10.000 per maand.
Daarnaast is er een overschot aan vakantiedagen beschikbaar, betalen de EU-medewerkers slechts 12% belasting en gaan ze maximaal op hun 61e op een luxe-pensioen van ¤12.600.
Een verzoek van de Oostenrijkse EU-afgevaardigde Martin Ehrenhauser onthulde het best bewaarde geheim in Brussel: wat verdienen eigenlijk de 23.186 EU-medewerkers?
Hoe lang werken ze? En wat is hun pensioen?
Het resultaat overtrof de stoutste verwachtingen. De bureaucratie in Brussel heeft veel weg van een zelfbedieningswinkel met volkomen abstracte salarisstructuren. Daarnaast mogen de Europese ambtenaren zich verheugen over tal van extra voordelen.
Een totaal aan 100.000 dagen 'bijzonder verlof', op je 61e met pensioen, vette pensioenen, royale kinderbijslag en tal van toelages en bonussen. En uiteraard de hallucinante belastingvoordelen die voor de 'gewone' burgers van de EU niet weggelegd zijn.
Topsalaris ¤ 24000 per maand
Volgens de informatie die Ehrenhausr kreeg krijgen 37 topambtenaren in Brussel ¤24.000 per maand (en dat is meer dan menig minister-president of staatshoofd krijgt. Het basissalaris van de zogenaamde EU-topambtenaren ligt tussen de ¤16.601 en ¤18.025 per maand. Daar komen dan nog tal van toelages bij. Zo is er een speciale 'buitenlandtoelage' (die dus bijna alle medewerkers krijgen) van 16%, een huishoudtoelage van 0500 euro per maand en kinderbijslag van 300 euro per kind per maand.
Lekker objectieve journalist trouwens.quote:De geldverslindende Europese Unie zorgt goed voor zijn handlangers
Die 12% inkomstenbelasting erover is wel wat laagquote:Op zaterdag 22 oktober 2011 12:13 schreef Bolkesteijn het volgende:
Die bedragen vind ik nog wel meevallen eigenlijk, 300 k¤ per jaar is natuurlijk wel fors, maar in vergelijking met het bedrijfsleven is het ook weer niet heel bijzonder voor de top van een grote organisatie. Interessanter vind ik de pensioenleeftijd die op 61 staat, daar mag wel heel snel wat aan veranderen.
Lijkt mij anders een buitengewoon goed streefcijfer voor Nederland.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 12:32 schreef michaelmoore het volgende:
Die 12% inkomstenbelasting erover is wel wat laag
met 400 miljard staatsschuld en een Hypotheekrenteaftrek die niet weg mag >??quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 14:03 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Lijkt mij anders een buitengewoon goed streefcijfer voor Nederland.
Ja, gewoon hard op andere overheidstaken bezuinigen zoals zorg en sociale zekerheid.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 15:21 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
met 400 miljard staatsschuld en een Hypotheekrenteaftrek die niet weg mag >??
AOW , AWBZ en HRA schrappen dan komen we een heel eindquote:Op zaterdag 22 oktober 2011 15:23 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ja, gewoon hard op andere overheidstaken bezuinigen zoals zorg en sociale zekerheid.
quote:za 22 okt 2011, 14:29
Griekse crisis nog erger
AMSTERDAM - Het is veel slechter gesteld met de financiële situatie van Griekenland dan de euroministers van Financiën dachten.
Volgens de Volkskrant heeft Athene minimaal 252 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden nodig om een faillissement af te wenden, in het slechtste scenario zelfs 444 miljard euro.
Dat betekent dat de pot van het Europees noodfonds voor zwakke eurolanden gelijk leeg zou zijn. Het alternatief is een groot deel van de Griekse staatsschuld kwijtschelden. De rekening komt dan terecht bij de banken, pensioenfondsen en verzekeraars, die het Griekse schuldpapier in handen hebben.
Waar hoor je die?quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 15:24 schreef piepeloi55 het volgende:
Als je die eurofielen van GL hoort word je niet goed.
Griekenland failliet kost ons nog meer geld hoor!!!!1111quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 15:26 schreef michaelmoore het volgende:
Het wordt alleen maar erger en erger
[..]
Ja, mooie baantjes voor de politici.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 16:07 schreef PirE het volgende:
Griekenland failliet kost ons nog meer geld hoor!!!!1111![]()
Voor banken en verzekeraars, maar dat geld zijn ze toch kwijtquote:Op zaterdag 22 oktober 2011 16:07 schreef PirE het volgende:
[..]
Griekenland failliet kost ons nog meer geld hoor!!!!1111![]()
quote:za 22 okt 2011, 15:02 | 115 reacties
PVV: steun Griekenland, hoe gek kun je zijn?
DEN HAAG - De PVV snapt er helemaal niets van dat eurolanden wederom geld willen lenen aan Griekenland, terwijl dat land volgens de partij geen serieuze poging doet om echt iets te veranderen. Dat zei PVV'er Teun van Dijck zaterdag.
Hij wees op krantenberichten dat de Grieken 200 miljard euro hebben weggesluisd naar Zwitserse bankrekeningen. „Hoe gek kun je dan zijn om miljarden aan Griekenland te geven?
Ja maar anders gaat de ECB failliet door de CDS die GS heeft verkochtquote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
Net bij de NOS, ze gaan toch nog proberen de banken vrijwillig mee te laten betalen. Zoiets lukt natuurlijk alleen als het voor banken voordeliger wordt om mee te werken dan om dat niet te doen, lees een zuiver faillissement. Dat betekent onvermijdelijk dat er weer extra geld naar de banken gaat, er moet namelijk een regeling bedacht worden waarbij de waarde die banken overhouden bij instemming groter is dan als zij dat niet doen. Dit gaat dus om geld buiten de noodzakelijke herkapitalisatie om. Het begint bespottelijk te worden. Er is maar een oplossing, zo snel mogelijk aansturen op een zuiver faillissement voor Griekenland.
Dexia hebben we gehad.. what's next?quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:16 schreef Bolkesteijn het volgende:
Net bij de NOS, ze gaan toch nog proberen de banken vrijwillig mee te laten betalen. Zoiets lukt natuurlijk alleen als het voor banken voordeliger wordt om mee te werken dan om dat niet te doen, lees een zuiver faillissement. Dat betekent onvermijdelijk dat er weer extra geld naar de banken gaat, er moet namelijk een regeling bedacht worden waarbij de waarde die banken overhouden bij instemming groter is dan als zij dat niet doen. Dit gaat dus om geld buiten de noodzakelijke herkapitalisatie om. Het begint bespottelijk te worden. Er is maar een oplossing, zo snel mogelijk aansturen op een zuiver faillissement voor Griekenland. Dat is beter voor de Grieken en dat is beter voor het oplossen van de crisis, immers als de verliezen genomen zijn kan men weer naar de toekomst kijken.
Tsja, het komt natuurlijk uit de lucht vallen dat het slecht gaat met Griekenland, eigen schuld dikke bult heet zoiets.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:20 schreef fedsingularity het volgende:
[..]
Dexia hebben we gehad.. what's next?
Unicredit, UBS, Santander?
BNW is een deur verder.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:18 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Ja maar anders gaat de ECB failliet door de CDS die GS heeft verkocht
Klinkt leuk en aardig maar je weet ook dat we nu geen hele rits bankfaillissementen willen hebben.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:23 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Tsja, het komt natuurlijk uit de lucht vallen dat het slecht gaat met Griekenland, eigen schuld dikke bult heet zoiets.Dat is het risicobesef wat ik in de markt wil zien.
Door pappen en nat te houden zullen de problemen alleen maar erger worden, een nog geheim rapport waaruit geciteerd werd door de verslaggever laat zien dat de Grieken nog tot 2030 problemen zullen houden met hun staatsschuld als de schuldenlast niet gereduceerd wordt.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:40 schreef fedsingularity het volgende:
Klinkt leuk en aardig maar je weet ook dat we nu geen hele rits bankfaillissementen willen hebben.
Het accoord zal ook wel niet veel meer behelzen dan pappen en nathouden.
Het is helaas wel de realiteit. Of het gebrek daaraan.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:50 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Door pappen en nat te houden zullen de problemen alleen maar erger worden, een nog geheim rapport waaruit geciteerd werd door de verslaggever laat zien dat de Grieken nog tot 2030 problemen zullen houden met hun staatsschuld als de schuldenlast niet gereduceerd wordt.
Struisvogelpolitiek 2.0quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 21:15 schreef Aether het volgende:
'Tweedekamer geschokt door nieuwe ontwikkelingen Griekenland'. Een half jaar geleden was het al totaal onrealistisch dat Griekenland ooit zou kunnen terugbetalen
Vraag me soms af of het poppenkast is of dat ze het écht niet (willen) zien.quote:
Het was anderhalf jaar geleden al duidelijk dat Griekenland failliet was.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 21:15 schreef Aether het volgende:
'Tweedekamer geschokt door nieuwe ontwikkelingen Griekenland'. Een half jaar geleden was het al totaal onrealistisch dat Griekenland ooit zou kunnen terugbetalen
Je mag toch aannemen dat De Jager de kamer achter gesloten deuren wel duidelijk heeft geïnformeerd en dat de meesten toch de ernst wel in moeten zien.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 21:20 schreef Aether het volgende:
[..]
Vraag me soms af of het poppenkast is of dat ze het écht niet (willen) zien.
Ja, de zogenaamde stresstesten.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 21:25 schreef Plus_Ultra het volgende:
Doen financiële instellingen nou ook testen. Bijvoorbeeld: stel land X gaat failliet, wat heeft dat dan voor gevolgen voor onze portefeuille en hoe werkt dat door op onze totale balans.
Of zeg ik nu iets heel geks? Hoe kan 1 klein land nou allemaal grote banken en verzekeraars in de problemen brengen?
Ik hou niet zo van doemverhalen, maar als dit verhoogde bedrag al nodig is voor Griekenland alleen en je bedenkt wat er van andere zuidelijke landen mogelijk nog achteraan komt kom je toch wel zo ongeveer op het punt dat het niet meer te betalen is.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 21:22 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Het was anderhalf jaar geleden al duidelijk dat Griekenland failliet was.
Waar het nu om gaat is Spanje, Italie en wrs ook Frankrijk.
De politiek loopt heel ver achter, we staan aan de rand van de afgrond.
Ja, dat klopt. Italië maar ook Frankrijk dat doodsbang is z'n AAA-status te verliezen.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 21:38 schreef CafeRoker het volgende:
[..]
Ik hou niet zo van doemverhalen, maar als dit verhoogde bedrag al nodig is voor Griekenland alleen en je bedenkt wat er van andere zuidelijke landen mogelijk nog achteraan komt kom je toch wel zo ongeveer op het punt dat het niet meer te betalen is.
Ik denk dat ze het echt niet zien, ze hebben gewoon geen economisch denkvermogen. Allereerst is er vanuit de EU belang om zaken in eerste instantie te rooskleurig af te schilderen. Zo kun je een lock-in effect creëren waarbij men gemakkelijker instemt met uitbreiding van een reddingspakket doordat er al zoveel geld richting de Grieken gegaan is. Ten tweede kun je van te voren aanvoelen dat een partij, die onder druk zo snel mogelijker allerlei assets moet gaan verkopen daar niet zo'n goede prijs voor gaat krijgen. Bezuinigingen vanuit de verkoop van assets gaat dus tegenvallen als je met dat effect geen of te weinig rekening houdt. Ten derde hebben zeer radicale bezuinigingen een versterkend negatief effect op de belastinginkomsten omdat het de economische groei sterk tempert (of krimp vergroot). De markt is niet in staat in een paar maanden in het gat te springen dat de overheid achter zich laat.quote:Op zaterdag 22 oktober 2011 21:20 schreef Aether het volgende:
Vraag me soms af of het poppenkast is of dat ze het écht niet (willen) zien.
quote:Iedereen roept dat de politiek slagvaardig moet optreden, maar niemand weet wat dat is en wat er dan moet gebeuren
En wat is de oplossing gewordenquote:Op zaterdag 22 oktober 2011 20:50 schreef Bolkesteijn het volgende:
Door pappen en nat te houden zullen de problemen alleen maar erger worden, een nog geheim rapport waaruit geciteerd werd door de verslaggever laat zien dat de Grieken nog tot 2030 problemen zullen houden met hun staatsschuld als de schuldenlast niet gereduceerd wordt.
Je gaat me niet vertellen dat Victor nu bij de ECB werktquote:Op maandag 24 oktober 2011 00:22 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
En wat is de oplossing geworden
Mogelijke redding euro met Chinees geld![]()
Mogelijk wordt de eurocrisis opgelost met Chinees geld. De leiders van de Europese Unie bereiden plannen voor om de vuurkracht van het noodfonds verder te vergroten.
Ik snap niet dat ze hier nog serieus mee bezig zijn griekenland heeft 11 miljoen inwoners, dus voor 252 miljard lening zouden ze per inwoner 23.000 euro schuld betekenen, en met 444 miljard zelfs 40.000 euro. Dat kan elk kind begrijpen dat ze dat nooit van ons leven ooit terug kunnen gaan betalen met een in elkaar klappende economie.quote:Op maandag 24 oktober 2011 09:10 schreef ikweethetookniet het volgende:
Contouren akkoord eurozone zichtbaar
De financiële situatie van Griekenland is dramatischer dan de euroministers van Financiën dachten. Athene heeft minimaal 252 miljard euro aan noodleningen van de andere eurolanden nodig om een faillissement te voorkomen. In het slechtste scenario moeten de overige landen zelfs met 444 miljard euro over de brug komen. Daarmee zou het Europees noodfonds voor zwakke eurolanden in één klap leeg zijn. Deze cijfers staan in een vertrouwelijk rapport van de ECB, het IMF en de Europese Commissie. (VK, p. 4)
Ik zie liever dat Europa collectief failliet gaat dan dat we onze ziel moeten verkopen aan een stel nep communisten uit Chinaquote:Op maandag 24 oktober 2011 00:22 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
En wat is de oplossing geworden
Mogelijke redding euro met Chinees geld![]()
Mogelijk wordt de eurocrisis opgelost met Chinees geld. De leiders van de Europese Unie bereiden plannen voor om de vuurkracht van het noodfonds verder te vergroten.
Daarbij wordt een variant besproken waarbij geld van andere niet-Europese landen uitkomst zou kunnen bieden.
Bij deze variant stallen landen die in de slappe was zitten, zoals China en Brazilië, in een apart potje bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geld. Dit geld kan dan worden gebruikt om eurolanden die in de problemen zitten uit de brand te helpen. Bij het Europees noodfonds (EFSF) is het IMF betrokken.
Een andere variant die wordt besproken is dat het EFSF garanties gaat geven aan private investeerders op een deel van hun staatspapier in zwakke eurolanden. EU-president Herman Van Rompuy zei dat een combinatie van varianten ook mogelijk is.
Het voorstel van Frankrijk waarbij het fonds een beroep kan doen op de onbeperkte middelen van de Europese Centrale Bank is nog niet definitief van tafel, aldus Van Rompuy. Maar het lijkt er sterk op dat Frankrijk bakzeil heeft moeten halen. Met name Duitsland is fel tegenstander van deze optie. (ANP)
http://www.ad.nl/ad/nl/55(...)t-Chinees-geld.dhtml
Lijkt verdomme wel Saab dat ook met chinees geld gered zou worden![]()
En het laatste nieuws daar is dat dat nu dus ook niet doorgaat
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. al een tijdje niet gehoord in de media.
Wellicht omdat dit het laatste zetje is wat het financieel systeem om kan gooien.Handgemaakt | Doggerland-overlever
quote:Op maandag 24 oktober 2011 09:50 schreef BertV het volgende:
Ik heb het woordjeWaarschijnlijker omdat er geen enkele reden voor is.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt. al een tijdje niet gehoord in de media.
Wellicht omdat dit het laatste zetje is wat het financieel systeem om kan gooien.
En terecht, als de onbetrouwbare buurman mijn unlimited creditcard komt vragen, dan ben ik daar ook niet blij mee, en men zou me voor gek verklaren als ik dat gafquote:Op maandag 24 oktober 2011 09:53 schreef HiZ het volgende:
De uitbreidingen waar ABNAMRO mee bezig is zijn tamelijk risico-vrij en lucratief. Er wordt uitgegaan dat ze de winstcijfers van de bank zullen verbeteren.
Overigens is het wel opvallend hoezeer de uitkomst van de besprekingen een N-W Z oplossing is. Het ziet er naar uit dat het 'DM-blok' heeft gewonnen van de Club Med. Angela Merkel is een stuk harder dan ze lijkt.
niet verwarren: defaultrisico / currencyrisicoquote:Op maandag 24 oktober 2011 17:47 schreef michaelmoore het volgende:
Griekse rente dus nu 190% dus je krijgt in een jaar je hele inleg dubbel terug, ok voor wie geloof heeft in de muntunie, is dit een gouden kans
[ afbeelding ]
quote:Ineenstorting monetaire unie lijkt onvermijdelijk
"De euro nadert zijn lelijke einde", aldus Stefan Homburg, hoofd van het Duitse Instituut voor Openbare Financiën in The Telegraph.
Een ineenstorting van de monetaire unie lijkt nu onvermijdelijk
Er zijn tevens geruchten dat de centrale bank van Ierland ook de oude munt aan het drukken is, voor het geval het land de eurozone verlaat, aldus Alan McQuaid, chief economist bij Bloxham effectenmakelaars in Dublin.
En het opkopen van rotzooi door de ECB gaat ook gewoon rustig verder.quote:ECB voert steunaankopen staatspapier op
Laatste update: 24 oktober 2011 16:44 info .FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de afgelopen week voor 4,49 miljard euro aan staatsobligaties van eurolanden opgekocht, ruim twee keer zo veel als in de voorgaande week.
Foto: ANP Dat heeft de ECB maandag bekendgemaakt.
In totaal heeft de ECB nu staatspapier ter waarde van 169,5 miljard euro opgekocht. De centrale bank doet dat om de onrust op de financiële markten te bezweren.
Als ik zo'n bericht lees, vraag ik me af soms af wat voor obligaties dat zijn (termijn, rente)....quote:Op maandag 24 oktober 2011 19:11 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En het opkopen van rotzooi door de ECB gaat ook gewoon rustig verder.
De ECB koopt ze tegen marktprijs aan want ze halen ze van de tweedehands markt af. Aan de rentestanden te zien van de laatste maanden proberen ze kunstmatig ongeveer de 10-jaar yields op Spaans en Italiaans papier niet (veel) boven de 5,5 en 6% te laten uitkomen.quote:Op maandag 24 oktober 2011 20:49 schreef zuiderbuur het volgende:
[..]
Als ik zo'n bericht lees, vraag ik me af soms af wat voor obligaties dat zijn (termijn, rente)....
Ik bedoel: in welke mate koopt de ECB obligaties "onder de marktprijs" aan...
Wat een onzin. Alsof die muntunie niet kan bestaan bij een Griekse afstempeling.quote:Op maandag 24 oktober 2011 17:47 schreef michaelmoore het volgende:
Griekse rente dus nu 190% dus je krijgt in een jaar je hele inleg dubbel terug, ok voor wie geloof heeft in de muntunie, is dit een gouden kans
Als de ECB zich op die markt begeeft kan je natuurlijk de vraag stellen in hoeverre 'de marktprijs' nog bestaat. De ECB-aankopen zullen niet zonder prijseffect zijn.quote:Op maandag 24 oktober 2011 21:13 schreef flyguy het volgende:
[..]
De ECB koopt ze tegen marktprijs aan want ze halen ze van de tweedehands markt af. Aan de rentestanden te zien van de laatste maanden proberen ze kunstmatig ongeveer de 10-jaar yields op Spaans en Italiaans papier niet (veel) boven de 5,5 en 6% te laten uitkomen.
Dat is dan ook juist één van de kwalijke aspecten.quote:Op maandag 24 oktober 2011 21:22 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Als de ECB zich op die markt begeeft kan je natuurlijk de vraag stellen in hoeverre 'de marktprijs' nog bestaat. De ECB-aankopen zullen niet zonder prijseffect zijn.
Kritisch puntje misschien, niet aan jou gericht, heeft de journalist die dit stukje geschreven heeft wel onderscheid gemaakt tussen obligaties die de ECB heeft opgekocht en obligaties die de ECB van banken als onderpand heeft gekregen voor een lening?quote:Op maandag 24 oktober 2011 19:11 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En het opkopen van rotzooi door de ECB gaat ook gewoon rustig verder.
Een meninkje en De Telegraaf presenteert het als feit. Tsja.quote:Op maandag 24 oktober 2011 17:57 schreef michaelmoore het volgende:
http://www.telegraaf.nl/d(...)nland_op_190___.html
[..]
quote:ma 24 okt 2011, 16:34
’Ook woensdag geen masterplan voor eurocrisis’
AMSTERDAM - Simon Wiersma, beleggingsanalist bij het ING Investment Office, waarschuwt beleggers voor te hoog gespannen verwachtingen voor de eurotop van woensdag. „De problemen in de eurozone zijn in de afgelopen jaren ontstaan en kunnen niet op korte termijn opgelost worden. Een masterplan zit er niet in en de kans op een teleurstelling is groot."
En de oplossing isquote:Op maandag 24 oktober 2011 18:03 schreef ikweethetookniet het volgende:
[b]Het euro - bedrog van Minister Zalm
Zalm en Duisenberg, onze grootste fraudeurs...,[b]
Fixedquote:Op maandag 24 oktober 2011 20:25 schreef michaelmoore het volgende:
Tot de dominos gaan vallen en dan , EU regenten, wat dan??
Dan roept iedereenen alle opvolgers van de inmiddels weggepromoveerde deskundigen dat ze altijd al tegen waren
quote:Greece in a state of shock as Troika reforms take effect
A sense of injustice is growing. Elite politicians and notorious wrongdoers appear immune as ordinary Greeks reel from wage and job cuts
Up close, the most striking feature of the reforms being forced on Greece by its international creditors is their destructiveness and futility. The pay cuts, tax rises, cuts and job losses agreed to by parliament in Athens last week will serve only to send the economy into a steeper tailspin, even if it extracted a much-needed ¤8bn in bailout money from the EU leaders. "Nothing but a lost war could be worse than this situation," one left-wing ex-minister tells me. "What is worse, no party or political group in Greece is offering real solutions to our crisis."
Als ik Griekenland was dan ging ik na de laatste 8 miljard echt in default.quote:
De 'real solutions' zijn natuurlijk ingrepen die nog veel harder zijn dan wat de Troika voorschrijft. De Grieken moeten de staat alle staatsbedrijven laten verkopen, alle niet-noodzakelijk beschermde beroepen vrijgeven, de bureaucratie sterk terugdringen (in dat kader kan 20% minder ambtenaren ook geen kwaad) en eindelijk eens werk gaan maken van belastinginning.quote:
De spoorbedrijven wil niemand hebben, nog niet gratis nietquote:Op dinsdag 25 oktober 2011 10:53 schreef HiZ het volgende:
[..]
De 'real solutions' zijn natuurlijk ingrepen die nog veel harder zijn dan wat de Troika voorschrijft. De Grieken moeten de staat alle staatsbedrijven laten verkopen, alle niet-noodzakelijk beschermde beroepen vrijgeven, de bureaucratie sterk terugdringen (in dat kader kan 20% minder ambtenaren ook geen kwaad) en eindelijk eens werk gaan maken van belastinginning.
Dan, heel misschien, maakt de private sector een kansje om de economie echt te laten groeien.
Gedwongen verkopen brengen doorgaans een stuk minder op omdat de tegenpartij weet dat je er vanaf moet. In die zin heeft de troika het dus erg slecht aangepakt en maakt het onderdeel uit van de reden dat de bezuinigingen niet van de grond komen. Verder is de situatie in Griekenland uitermate onzeker door alle institutionele veranderingen die op komst zijn, dat is nog een reden waarom investeerder op dit moment geen hoge prijs zullen willen betalen voor de staatsbedrijven.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 10:53 schreef HiZ het volgende:
De Grieken moeten de staat alle staatsbedrijven laten verkopen [..]
Jij denkt dat die financiële instellingen dit niet wisten?quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 11:00 schreef meth77 het volgende:
[..]
De spoorbedrijven wil niemand hebben, nog niet gratis niet
In Griekenland gaat alles zwart
en aangezien Zalm tegenwoordig bankdirecteur is komt er ...............quote:Op maandag 24 oktober 2011 18:03 schreef ikweethetookniet het volgende:
Het euro - bedrog van Minister Zalm
Zalm en Duisenberg, onze grootste fraudeurs...,
Zou vanuit accounting perspectief wel goed zijn mits er een strenge afwaardering gehanteerd wordt. Nu interpreteert iedere bank de regels naar eigen goeddunken en gaan accountants daarin mee.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 14:47 schreef ikweethetookniet het volgende:
Afboeking banken onder toezicht
De Europese toezichthouders eisen dat banken in dezelfde mate afboeken op hun staatsobligaties als besloten wordt. Vorige zomer schreven met name Zuid-Europese banken minder af op hun schuldpositie. Dat scenario willen de toezichthouders voorkomen, als mogelijk morgen besloten wordt op de Europese top tot een grotere afschrijving op de Griekse staatsschuld. (FD, p.1 - Tel, p.23 – VK, p.6)
Gaat de ECB zelf ook afwaarderen op hun aankopen??quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 14:58 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Zou vanuit accounting perspectief wel goed zijn mits er een strenge afwaardering gehanteerd wordt. Nu interpreteert iedere bank de regels naar eigen goeddunken en gaan accountants daarin mee.
Dat lijkt mij niet zo relevant, de ECB is geen commerciële partij en kan het langst uitzingen van allemaal.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 15:08 schreef meth77 het volgende:
Gaat de ECB zelf ook afwaarderen op hun aankopen??
Dus de banken gaan hun vorderingen verlagen vrijwillig en de particulieren en de ECB houden vast aan hun volledige vorderingquote:Op dinsdag 25 oktober 2011 15:55 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat lijkt mij niet zo relevant, de ECB is geen commerciële partij en kan het langst uitzingen van allemaal.
Vordering? Waar heb je het over? De ECB heeft staatsobligaties in onderpand voor het geven van een lening aan commerciële banken, en de ECB heeft staatsobligaties in bezit vanwege het opkoopprogramma. Er is dus geen sprake van vorderingen anders dan uit hoofde van de staatsobligaties die in bezit zijn. Wat je wel kunt verwachten is dat banken extra onderpand bij moeten storten, maar hoe de ECB de staatsobligaties waardeert die zij in bezit heeft is volgens mij niet zo relevant want het is geen commerciële organisatie en de zakken zijn nagenoeg oneindig diep.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 16:09 schreef meth77 het volgende:
Dus de banken gaan hun vorderingen verlagen vrijwillig en de particulieren en de ECB houden vast aan hun volledige vordering![]()
inclusief rente daarover
Hebben accountants juist niet de taak om hier onafhankelijk naar te kijken en het bij alle soortegelijke bedrijven juist ook op dezelfde manier te waarderen?quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 14:58 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Zou vanuit accounting perspectief wel goed zijn mits er een strenge afwaardering gehanteerd wordt. Nu interpreteert iedere bank de regels naar eigen goeddunken en gaan accountants daarin mee.
Ja, daarom maakte Hoogervorst zich als IASB ook zorgen over de verschillen in waardering. Wettelijk gezien moet een accountant volgens mij onderzoeken of de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de situatie van de onderneming in financieel opzicht, dus daarin zit niet direct een eis dat er ook gelijk gewaardeerd moet worden, maar een standaardiseringsclub als het IASB probeert de verschillen niet te groot te laten worden.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 16:38 schreef Basp1 het volgende:
Hebben accountants juist niet de taak om hier onafhankelijk naar te kijken en het bij alle soortegelijke bedrijven juist ook op dezelfde manier te waarderen?
Wat een kritisch vermogen, impressed!quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 16:38 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Hebben accountants juist niet de taak om hier onafhankelijk naar te kijken en het bij alle soortegelijke bedrijven juist ook op dezelfde manier te waarderen?
Jawel, er zijn verschillende categorien beleggingen, en per categorie is voorgeschreven hoe deze gewaardeerd moet worden. Hooguit kunnen er interpretatieverschillen zijn onder welke categorie een belegging valt ("held for sale" of niet)quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 16:44 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Ja, daarom maakte Hoogervorst zich als IASB ook zorgen over de verschillen in waardering. Wettelijk gezien moet een accountant volgens mij onderzoeken of de jaarrekening een getrouw beeld geeft van de situatie van de onderneming in financieel opzicht, dus daarin zit niet direct een eis dat er ook gelijk gewaardeerd moet worden, maar een standaardiseringsclub als het IASB probeert de verschillen niet te groot te laten worden.
Er wordt anders wel erg (als in te veel) lichtvoetig met die interpretatieverschillen omgesprongen aldus dit artikel:quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 16:48 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Jawel, er zijn verschillende categorien beleggingen, en per categorie is voorgeschreven hoe deze gewaardeerd moet worden. Hooguit kunnen er interpretatieverschillen zijn onder welke categorie een belegging valt ("held for sale" of niet)
quote:Griekse truc: als je verlies niet telt, is het er niet
De financiële problemen van banken in Europa zijn er wel, maar ook weer niet. Al sinds Griekenland in een neerwaartse spiraal terechtkwam, worden beleidsmakers angstvallig stil als het gaat om de gevolgen voor het internationale bankwezen. Vuur moet je niet aanwakkeren maar smoren. Dat gebeurt op de balansen van Europese banken met een hele dikke deken, mede op aandringen van politici. Alleen dooft er niks. Dikke dekens leiden in de financiële sector alleen maar tot slecht zicht, met wantrouwen bij beleggers als gevolg.
De Italiaanse bank en verzekeraar Unicredit stelde onlangs dat Griekse staatsleningen zo slecht verhandelbaar zijn dat je niet goed kunt zien hoeveel die stukken waard zijn. Dus werd er een zelf gekozen formule op losgelaten. De leningen worden door de bank hoger getaxeerd dan de actuele koers. Het gevolg: de verliezen op Grieks schuldpapier lijken kleiner. Zo doen diverse Franse banken het ook, met verwijzing naar de internationale boekhoudregels. Volgens de Italiaanse en Franse banken mag dit allemaal: de leningen zijn immers ,,slecht verhandelbaar".
Nederlandse en Britse banken doen het precies omgekeerd. Zij stellen dat Griekse obligaties wél goed verhandelbaar zijn. Daarom hanteren deze financiële instellingen overwegend de lagere koersen van Grieks schuldpapier. Ook deze banken wijzen naar de internationale boekhoudregels. Zij rapporteerden grotere verliezen dan de banken die eigen formules op hun beleggingen loslieten. Met instemming van soms dezelfde accountantskantoren.
,,Hier is sprake van collectieve window dressing", zegt Jules Muis, voormalig topambtenaar in Brussel en ex-vice-president van de Wereldbank, telefonisch vanuit zijn huis in Washington DC. ,,Er zit een veel te groot verschil tussen de werkelijkheid op de beurs en de financiële rapportage van de banken. Accountants zouden hier moeten ingrijpen, want dit is schadelijk en zeer ongezond voor de beroepsgroep." Hans Hoogervorst waarschuwde hiervoor als voorzitter van de organisatie die verantwoordelijk is voor de internationale boekhoudregels. En ook de AFM sprak zijn zorgen uit.
Maar accountants die van de samenleving het monopolie hebben gekregen om jaarrekeningen te controleren, staan niet te springen om de situatie uit te leggen. KMPG, dat met haar boekencontroles het vertrouwen in het maatschappelijk verkeer moet borgen, weigert inhoudelijk in te gaan op de uiteenlopende wijze waarop door haar gecontroleerde financiële instellingen rapporteren. Het gaat hier om een ,,vertrouwelijke relatie met de cliënt". Deloitte erkent dat banken hun staatsleningen soms verschillend categoriseren. ,,Beide handelwijzen zijn in lijn met IFRS (de internationale boekhoudregels, red.)", zegt Deloitte-accountant Ralph ter Hoeven. ,,Dit ook gezien de grote onzekerheid over de toekomstige inbaarheid van de Griekse staatsobligaties."
De twee stresstests die vorig jaar en dit jaar in Europa werden uitgevoerd, zijn exemplarisch voor het verstoppertje spelen in het bankwezen. Dat werd gedaan om te kijken hoe sterk de banken zijn onder uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. Vorig jaar hadden Ierse banken vlak na die test noodhulp nodig, terwijl zij zojuist voor de test waren geslaagd. Dexia, dat eerder deze maand voor de tweede keer staatssteun nodig had, slaagde deze zomer nog voor een 'strengere' test.
,,Het probleem is dat die banken hun Italiaanse of Griekse staatsleningen niet op marktwaarde op de balans hebben staan", zegt Harald Benink, hoogleraar bankieren aan de Universiteit van Tilburg. ,,Nu, bij wéér een nieuwe test, gaat dat wel gebeuren." Vraag is dan: hoeveel kapitaal vreten die koersverliezen weg?
Muis vindt dat banken per definitie een balans moeten tonen waar hun bezittingen én schulden ook tegen markttarieven op staan. ,,Ik pleit er niet voor dat banken alleen maar een balans als een beurskoers moeten presenteren, maar wel om in een toelichting de gevolgen te tonen van actuele marktwaarderingen. Volgens Muis moet dat dien als een soort Poolster in de financiële verslaglegging: ,,Je hoeft er niet naar toe te varen, maar je weet zo wel waar je ongeveer staat."
Dat accountants net als in de vorige crisis niet op de rem staan is tot daar aan toe, vindt Muis. Hij spreekt echter van een veel omvattender probleem, van ,,hoge politiek", waarom de situatie zo blijft doorzieken. Banken weten nu niet goed van elkaar hoe ze er voorstaan. In tijden van crisis voedt dat het wantrouwen. Muis: ,,Overheden hebben er zelf ook belang bij dat hier geen duidelijkheid over bestaat. Dat hangt samen met de vrees voor extra garanties en noodhulp aan banken en lidstaten in Europa."
Typerend is hoe er is omgegaan met de waarschuwing van IMF-bestuursvoorzitter Lagarde dat banken 200 miljard euro extra kapitaal nodig hebben. Eerst werd het ontkend door eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken). Laatste taxatie uit Brussel: banken hebben 70 tot 90 miljard euro nodig. ,,Doe je dit soort grappen als politicus bij het persoonsgebonden budget, ach, dan heb je even wat negatieve publiciteit", zegt Harald Benink. ,,Maar hier voed je de markten met grote onzekerheid. Dat leidt tot een hogere risico-opslag dus lagere koersen." Die verslaggeving van banken is volgens de Benink een politiek probleem. ,,Politici wilden heel lang de verliezen op Griekse leningen niet erkennen."
Dit vraagstuk speelt een grote rol bij de eurotop van dit weekeinde. Want werd er eerst op voorstel van het bankwezen op 21 juli een plan gepresenteerd om 21 procent van de schulden kwijt te schelden, inmiddels wordt er gedacht aan een realistischer afwaardering van 50 procent of meer. Dan mogen de accountants weer met hun bankiers om tafel. Hoe zien hun balansen er dan uit, en waar vallen de gaten? Hoe groot zijn ze?
Binnen de accountancy is wel veel discussie en overleg over de waarderingsproblematiek, verzekert een accountant van een groot kantoor die anoniem wil blijven. Met name over de manier waarop Franse banken gebruikmaakten van uitzonderingsregels bij hun halfjaarcijfers.
De reden waarom Britse en Nederlandse banken prima verhandelbaar Grieks schuldpapier hebben en de Italianen en Fransen vaak onverhandelbare Griekse obligaties, moet de buitenwacht vooralsnog aan het toeval wijten.
Dat is exact wat de situatie is aldus bovenstaand artikel.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 16:45 schreef Dinosaur_Sr het volgende:
Lijkt me inderdaad nogal vreemd dat E&Y bij een bank in NL zegt: afwaarderen tot 60%, en bij een Griekse bank zegt: naaaah, afwaarderen tot 80% is wel genoeg hoor.
quote:Geen overleg EU-ministers Financiën
De EU-ministers van Financiën komen morgen niet samen voor overleg. Dat is bekendgemaakt in Brussel.
Waarom de vergadering is afgeblazen, is niet helemaal duidelijk. De officiële reden is dat het overleg overbodig is en dat de agendering verkeerd was.
De top van regeringsleiders van de EU, die voor morgenavond gepland staat, gaat wel door. Afgelopen weekend werd nog gezegd dat de bijeenkomst van de EU-ministers van Financiën belangrijk was voor de top van de regeringsleiders.
Op de EU-top van morgen moeten knopen worden doorgehakt over maatregelen om de schuldencrisis te bezweren.
Dan moet je (als schuldeiser) de big 4 dus een dikke schadeclaim in hun schoenen schuiven als één van deze banken failliet gaat. Want al deze jaarrekeningen gaan door de handen van hetzelfde vaktechnische team. En je kunt niet over dezelfde stukken bij de één zeggen dat het modelmatig gewaardeerd moet worden, en bij de ander zeggen dat het marktwaarde moet zijn.quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 17:28 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Dat is exact wat de situatie is aldus bovenstaand artikel.
Ik begreep dat Merckel morgen een bierfest moet openen in Bamberg, en dat Sarkozy een lunchafspraak met een concubine en Paris heeft. Hey, prioriteiten, dubbele afspraak enzo. Donderdag is er vast ook nog een crisis, geen haast toch?quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 17:46 schreef Bolkesteijn het volgende:
Ow wacht, we hebben het verkeerd geagendeerd:
[..]
Johquote:Op dinsdag 25 oktober 2011 17:55 schreef michaelmoore het volgende:
Ik heb begrepen dat heel veel EU parlementariërs zich hebben volgekocht met Credit swabs
Is dat uberhaupt wel toegestaan vanuit zo'n functie?quote:Op dinsdag 25 oktober 2011 17:55 schreef michaelmoore het volgende:
Ik heb begrepen dat heel veel EU parlementariërs zich hebben volgekocht met Credit swabs
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |