Dit nav eerdere berichten op Nu.nl:quote:Onderzoek naar EHEC-bacterie in Nederlandse groenten
DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit begint een onderzoek naar de vraag of er in Nederland groenten uit Duitsland worden verkocht. Volgens een woordvoerster hoeft het onderzoek niet lang te duren. Het staat volgens haar niet vast of er daarna ook testen worden uitgevoerd of de groenten besmet zijn met de gevaarlijke darmbacterie EHEC.
De Duitse overheid waarschuwde woensdag voor het eten van tomaten, komkommers en sla uit Noord-Duitsland. De groenten zijn vermoedelijk besmet door de bacterie. De oorzaak van de uitbraak is nog onduidelijk.
De EHEC-bacterie heeft in Duitsland al zeker twee levens geëist. Donderdag meldden de autoriteiren dat een 41-jarige vrouw uit Nedersaksen en een 89-jarige dame uit Sleeswijk-Holstein zijn bezweken aan diarree, bloedarmoede en nierfalen, de symptomen van een infectie. 140 Duitsers zijn ziek.
Wetenschappers van de Universiteit van Münster hebben ontdekt dat de gevaarlijke darminfectie wordt veroorzaakt door een al bekende bacterie, die echter uitzonderlijk agressief is en resistent tegen veel gangbare antibiotica. Dat melden Duitse media donderdag.
Het was als bekend dat de gevreesde ziekteverwekker behoort tot de EHEC-groep.
Dat zijn varianten van de darmbacterie E.coli die darmbloedingen veroorzaken. De onderzoekers hebben nu kunnen vaststellen om welke van de 42 bekende varianten het precies gaat.
Onderzocht wordt nu welke veranderingen de bacterie heeft ondergaan die hem zo gevaarlijk maken. Ook proberen de wetenschappers vast te stellen welke antibiotica wel vat kunnen krijgen op de ziekteverwekker.
http://www.volkskrant.nl/(...)on-uit-Hamburg.dhtmlquote:De EHEC-bacterie, komt die niet gewoon uit Hamburg?
De top van Duitse wetenschap zit met de handen in het haar: waar komt nou toch die EHEC-bacterie vandaan? Door het voorbarige vingerwijzen van Hamburgse gezondheidsdiensten naar Spaanse en Nederlandse komkommers, stortte de export in en hebben telers een klap opgelopen. Gisteravond greep staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker in Nieuwsuur de kans aan om terug te slaan: 'Wie zegt dat het niet de Hamburgse brätwursten zijn?'
De CDA'er uitte in het actualiteitenprogramma zware kritiek op Duitsland. 'Ik vind dat Duitsland er een rommeltje van maakt. Ze trekken veel te vroeg conclusies.' Dat de Duitsers eerst naar importproducten als besmettingsbron wijzen, stuit Bleker tegen de borst. 'Wie zegt dat het niet het Duitse bier of de brätwursten zijn? Laat de Duitsers eerst eens kritisch naar bijvoorbeeld het water of de hygiëne in Hamburg kijken.'
Herleiden tot Hamburg
Ook al is er nog veel onduidelijk over de herkomst van de bacterie, de beweringen van Bleker snijden volgens wetenschapsjournaliste van de Volkskrant Ellen de Visser wel hout. 'Het zijn intrigerende dingen die hij zegt. De cijfers lijken vooralsnog vooral in de richting van Hamburg te wijzen.' Uit cijfers die de wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren publiceerde, vallen van de 1614 mensen waarbij een EHEC-besmetting is geconstateerd, 1612 te herleiden tot Hamburg. Op twee personen na is iedereen in Noord-Duitsland geweest of heeft direct contact gehad met iemand die daar is geweest. De infectie heeft zich inmiddels verspreid over tien landen, waaronder Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië en Zweden.
Het Duitse onderzoek komt ondertussen niet veel verder. Duitse onderzoekers hebben vandaag gezegd dat ze nog steeds niet weten waar de besmetting vandaan komt, maar sloten vlees en zuivel zo goed als uit. Dinsdag bleek dat de op twee Spaanse komkommers in Hamburg, die aanvankelijk werden gezien als de bron van ziekteverwekkers, wel EHEC-bacteriën waren gevonden - maar niet de variant O104.
Erg ongelukkig
De Spaanse minister van Landbouw zei hierop teleurgesteld te zijn over de manier waarop Duitsland de situatie aanpakt. Ze noemde het 'erg ongelukkig' dat Duitse politici naar Spanje wezen 'zonder betrouwbare gegevens.' EU-commissaris Dacian Ciolos zei te begrijpen dat de nationale autoriteiten in de EU maatregelen nemen om de consumenten te beschermen. 'Maar de maatregelen moeten proportioneel zijn.' Ciolos: 'Het is belangrijk de consumenten te beschermen zonder beschuldigingen aan landen of tuinders.'
Volgens Bleker hebben de Duitse beschuldigingen voor een 'vreselijk drama' gezorgd. Het verlies voor Nederlandse telers door het importverbod en het afzakken van de import naar Duitsland komt neer op vijf tot tien miljoen euro per dag. 'Men spreekt wel eens van Duitse degelijkheid, maar die woorden kan ik de komende maanden even niet uitspreken.'
De WHO zegt de aangesloten landen goed geïnformeerd te houden over de laatste ontwikkelingen en raadt handelsrestricties omwille van de EHEC-besmettingen af.
Als dit zo is dan moet het makkelijk te verifieren zijn, alle buitenlanders die ziek of dood zijn moeten dan zeer waarschijnlijk het restaurant bezocht hebben.quote:Op vrijdag 3 juni 2011 16:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Bron ligt dus duidelijk in Hamburg
Bild heeft het over 2 Groothandels en 1 restaurant die in de nadere verdenking liggen
http://www.bild.de/region(...)n-18206530.bild.html
In Hamburg is de politie te water (Wasserschutzpolizei) voor levensmiddeldelicten verantwoordelijk (dit klinkt krom, hoe zeg je dat beter?)
Het strafrechtelijk onderzoek, uiteraard heb je ook het Bundesverband der lebensmittelkontrolleure enzoquote:Op vrijdag 3 juni 2011 17:10 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Als dit zo is dan moet het makkelijk te verifieren zijn, alle buitenlanders die ziek of dood zijn moeten dan zeer waarschijnlijk het restaurant bezocht hebben.
Merkwaardig dat de Wasserschutzpolizei verantwoordelijk is voor het onderzoek, bij ons heb je daar toch gespecialiseerde diensten voor ?
quote:Ook groentenhandelaren verliezen fors
DEN HAAG - De schade voor Nederlandse handelsbedrijven in groenten als gevolg van de EHEC-uitbraak bedraagt naar verwachting 30 miljoen euro per week. Dat heeft groenten- en fruithandelsplatform Frugi Venta vrijdag bekendgemaakt.
''Deze maanden zijn de topperiode voor de handel in Hollandse kasgroenten. De exportwaarde in deze periode wordt onder normale omstandigheden geschat op 200 miljoen euro per week'', aldus de organisatie.
Frugi Venta is in nauw overleg met de overheid om zo snel mogelijk te komen tot een algemene vrijwaringsverklaring, die exporteurs kunnen overleggen aan buitenlandse afnemers.
Steeds meer landen stellen door de EHEC-uitbraak importrestricties in op verse groenten uit Europa. Zo eisen onder meer de Verenigde Arabische Emiraten en Oekraïne een EHEC-vrijverklaring en hebben de VS en Canada importcontroles afgekondigd, aldus de organisatie.
Zelfs voor een leek (zoals ikzelf) lijkt dat inmiddels inderdaad ook wel een stuk voor de hand liggender, als je de berichten zo hoort en leest.quote:
Dat waren die dames van de vakbond voor belastingdienstpersoneel die daar op een seminar waren.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:06 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
Geen Hamburg maar Lübeck !
Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het
Noord-Duitse Lübeck gegeten.
huh ??? tis nog vroegquote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat waren die dames van de vakbond voor belastingdienstpersoneel die daar op een seminar waren.
nee volgens mij zie je dat goed, hygiëne is restaurants is vaak heeeeeeeel ver te zoeken.....quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:11 schreef Che_ het volgende:
Als je de groenten goed wast is er niks aan de hand toch? Of zie ik dat verkeerd.
In het vorige deelquote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:11 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
huh ??? tis nog vroeg![]()
eerst effe koffie
[/quote]quote:[quote]Op vrijdag 3 juni 2011 12:31 schreef Pietverdriet het volgende:
De Süddeutsche Zeitung meldt vandaag in de db uitgave dat er in 1 dag 100 nieuwe gevallen bij zijn gekomen, er nog steeds geen therapie is en de bron nog steeds niet gevonden is. Er is inmiddels de 18e dode gevallen, een 81 jarige vrouw.
Volgens Prof Helge Karg van de uni Münster gaat het om een zeer besmettelijke variant die zeer gevaarlijk is. Mensen zijn er zwaar ziek van. Complicaties zijn het stoppen van de nierfunctie, het aantasten van het zenuwgestel waardoor oa spraak en zicht storingen optreden. De Export van groenten gaat enorm terug, en in Duitsland geeft 59% van de vrouwen en 41% van de mannen aan dat ze voorlopig geen rauwe groenten eten uit angst besmet te raken (hoewel er geen enkele besmette groenten zijn aangetroffen note: PV) .
Een verdacht geval is het volgende
Er waren van 12 tot 14 mei 34 vrouwen die lid zijn van de vakbond voor medewerkers van de belastingdienst op een seminair in Lubeck. 4 van hen worden zwaar ziek en 1 daarvan overlijdt. Het is echter nog niet duidelijk waar de infectie is opgelopen.
Die vrouwen waren met elkaar naar een restaurant geweestquote:
Klopt, toen ik chef was, werd er bij mij in ieder vrij momentje gepoetst en schoongemaakt. Mensen die zich drukten daarvoor konden direct vertrekken. Koelkasten werden iedere dag schoongemaakt, alles in de keuken (planken, kastjes) minstens 1 keer in de week.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:12 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
nee volgens mij zie je dat goed, hygiëne is restaurants is vaak heeeeeeeel ver te zoeken.....
Ik heb nooit begrepen hoe sommige mensen zulke dingen niet wassen en schillen. Of hun handen. Maar misschien heb ik wel smetvrees.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:12 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
nee volgens mij zie je dat goed, hygiëne is restaurants is vaak heeeeeeeel ver te zoeken.....
Goh, die gedachte was me nog niet gekomen met mijn familie in Duitsland die allemaal ondernemer zijn.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:24 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
als ik mijn alu hoedje opzet zou ik bijna zeggen dat het misschien wel opzet was,
wie heeft er nu geen hekel aan de belastingdienst![]()
maar dat heb ik niet gezegd,
ik zet mijn alu hoedje nog effe weg![]()
![]()
wel vreemd...
nee ik hou op, dat gaat te ver
Ik heb verhalen gehoord over schoonmaakploegen in echt de sjiekste restaurants hotels die jequote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klopt, toen ik chef was, werd er bij mij in ieder vrij momentje gepoetst en schoongemaakt. Mensen die zich drukten daarvoor konden direct vertrekken. Koelkasten werden iedere dag schoongemaakt, alles in de keuken (planken, kastjes) minstens 1 keer in de week.
Ik had nooit, maar dan ook nooit kritiek van de VWA. Maar ik hoorde conculegas altijd klagen over de VWA. Ja, als liever gaat roken achter de keuken dan poetsen, dan krijg je dat.
was het niet eens zo'n gekke gedachte van mij?quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Goh, die gedachte was me nog niet gekomen met mijn familie in Duitsland die allemaal ondernemer zijn.
![]()
![]()
![]()
![]()
Nee hoor dat is geen smetvrees dat is gewoon hygiëne, niks mis meequote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:25 schreef Che_ het volgende:
[..]
Ik heb nooit begrepen hoe sommige mensen zulke dingen niet wassen en schillen. Of hun handen. Maar misschien heb ik wel smetvrees.
En denk je dat die steriel zijn?quote:
Daarom. Ik eet alleen nog bij restaurants waarvan ik weet dat het schoon is.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:30 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Nee hoor dat is geen smetvrees dat is gewoon hygiëne, niks mis mee![]()
zeker niet als het om voedsel gaat.
quote:Volgens WHO-expert is vlees verdachter dan groenten
Uitgegeven: 4 juni 2011 11:56
Laatst gewijzigd: 4 juni 2011 11:56
ROME - De Duitse autoriteiten waarschuwen voor rauwe groenten, maar het is veel waarschijnlijker dat vlees de bron is van de vele besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC.
Dat heeft een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag gezegd in de krant La Repubblica.
''De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers'', aldus Donato Greco.
Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën te hebben gevonden op groente of fruit.
Besmet
Infectie via besmet vlees zou volgens de Italiaanse expert bovendien veel beter de resistentie van de bacterie tegen antibiotica helpen verklaren, omdat in de veehouderij vaak op grote schaal preventief antibiotica worden toegediend.
© ANP
En hoe bepaal je dat?quote:Op zaterdag 4 juni 2011 09:58 schreef Che_ het volgende:
[..]
Daarom. Ik eet alleen nog bij restaurants waarvan ik weet dat het schoon is.
Ze hebben ook allemaal vast wel een keer hun handen gewassen, oh dear, handen wassen is slecht..quote:Op zaterdag 4 juni 2011 12:06 schreef klipper het volgende:
tomaten, komkommers en sla,
Is nogal logisch dat 95% van de besmette personen 1 van die groenten gegeten heeft, laten we wel wezen, vrijwel iedereen eet die groenten.
Ik ken de mensen zelf of die er werken. Anders eet ik er niet.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 12:10 schreef klipper het volgende:
[..]
En hoe bepaal je dat?
Moet het een open keuken of gesloten keuken zijn?
Moet er een sticker van de smaakpolitie op de deur zitten?
Kijk je achter bij het restaurant om te zien of de afvalverwijdering wel netjes verloopt?
Kijk je s'ochtends even binnen om te kijken hoe schoon alles is?
Moet het personeel daar zelf eten?
Of geloof je die mooie groene of blauwe ogen?
Ik kom in zeer veel restaurants, en de prijslijst van het menu is in ieder geval niet doorslaggevend, net zo min als wat je wel ziet, gevaarlijker is hetgeen je niet ziet, zoals kratten met verse producten op een smerige vloer, of buiten de koeling en het pretpark voor ratten achter.
Ik word echt misselijk als ik dit soort dingen lees.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 12:06 schreef klipper het volgende:
Uit het AD:
Groenten
Er zijn meer dan 2.000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een laboratorium gespecialiseerd in de E.colibacterie is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn. Uit Duits onderzoek onder de mensen die de infectie hebben opgelopen is gebleken, dat 95 procent zeker een van die drie groenten had gegeten.
![]()
Is nogal logisch dat 95% van de besmette personen 1 van die groenten gegeten heeft, laten we wel wezen, vrijwel iedereen eet die groenten.
Als dat de besmettingsbron zou zijn dan zouden veel meer mensen besmet moeten zijn.
Dat restaurant wat nu verdacht wordt lijkt mij een veel logischere keuze en plaats waar het vandaan komt.
En zoals eerder al aangegeven, vlees, of rauwe melk producten zou ik eerder verdacht vinden dan groenten, als het groenten zouden zijn, dan zou de besmetting eerder express toegebracht zijn dan per ongeluk, zeker op de schaal waar het nu op voorkomt.
Kruisbesmetting in een restaurant is natuurlijk wel mogelijk, denk maar aan de smaakpolitie in Turkije, daar werden ook bacteriën aangetroffen die normaal alleen in je ontlasting zitten, handen wassen van het keukenpersoneel was daar geen overbodige luxe.
Kruisbesmetting heeft niets met het kruis te maken hoor.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 12:06 schreef klipper het volgende:
Kruisbesmetting in een restaurant is natuurlijk wel mogelijk, denk maar aan de smaakpolitie in Turkije, daar werden ook bacteriën aangetroffen die normaal alleen in je ontlasting zitten, handen wassen van het keukenpersoneel was daar geen overbodige luxe.
Het is hier warmer dan in Turkije.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 14:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je naar Turkije of andere landen rond de middelandse zee gaat is het sowieso een goed idee je tegen hepatitus in te laten enten.
Ik heb sowieso al mijn tropenprikken.
De consumentenbond is al jaren bezig met een sticker of iets anders zodat je kan zienquote:Op zaterdag 4 juni 2011 12:10 schreef klipper het volgende:
[..]
En hoe bepaal je dat?
Moet het een open keuken of gesloten keuken zijn?
Moet er een sticker van de smaakpolitie op de deur zitten?
Kijk je achter bij het restaurant om te zien of de afvalverwijdering wel netjes verloopt?
Kijk je s'ochtends even binnen om te kijken hoe schoon alles is?
Moet het personeel daar zelf eten?
Of geloof je die mooie groene of blauwe ogen?
Ik kom in zeer veel restaurants, en de prijslijst van het menu is in ieder geval niet doorslaggevend, net zo min als wat je wel ziet, gevaarlijker is hetgeen je niet ziet, zoals kratten met verse producten op een smerige vloer, of buiten de koeling en het pretpark voor ratten achter.
quote:Op zaterdag 4 juni 2011 14:27 schreef Banjerkanjer het volgende:
'Vlees verdachter dan groenten'
Uitgegeven: 4 juni 2011 11:56
ROME - De Duitse autoriteiten waarschuwen voor rauwe groenten, maar het is veel waarschijnlijker dat vlees de bron is van de vele besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC.
Dat heeft een Italiaanse deskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag gezegd in de krant La Repubblica.
''De ziekteverwekker is gewoonlijk in de darmen van runderen te vinden en daarmee ook in rauw vlees zoals tartaar en slecht doorbakken hamburgers'', aldus Donato Greco.
Hij zei nog nooit op grote schaal zulke gevaarlijke darmbacteriën te hebben gevonden op groente of fruit.
Besmet
Infectie via besmet vlees zou volgens de Italiaanse expert bovendien veel beter de resistentie van de bacterie tegen antibiotica helpen verklaren, omdat in de veehouderij vaak op grote schaal preventief antibiotica worden toegediend.
http://www.nu.nl/buitenla(...)er-dan-groenten.html
Dat zeg ik........quote:Op zaterdag 4 juni 2011 14:29 schreef thumbnail het volgende:
[..]
Kruisbesmetting heeft niets met het kruis te maken hoor.![]()
Als een niet-besmet product in contact komt met een besmet product (bijvoorbeeld rauw vlees) heet dat kruisbesmetting.
Nee, je bedoeld langleve het antibioticagebruik..quote:Op zaterdag 4 juni 2011 15:21 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
De consumentenbond is al jaren bezig met een sticker of iets anders zodat je kan zien
of een restaurant hygiënisch te werk gaat.
http://www.horecaentree.nl/home/5030-'Sticker_voor_hygi%EBnische_Chinese_restaurants'.html
maar om de één of andere vage reden wordt dat soort dingen nooit echt serieus genomen
en gebeurd er dus gewoon niks.
Eerst wilde ze alleen een sticker voor alle Chinese restaurants en toen toch maar
(goh... wat slim....) voor álle restaurants, is er nooit van gekomen volgens mij
ook nooit meer iets over gehoord, dat waait dat weer over wegens te weinig belangstelling
totdat er zoiets als ''dit'' gebeurd. Nu gaan ze er misschien weer over nadenken.
Hoop ik tenminste![]()
Nu is het zo dat de VWA wel restaurants inspecteert, tenminste... die taak hebben ze wel.
Maar de resultaten worden niet openbaar gemaakt, dus de consument komt het nooit te
weten maar de inspecteur van de VWA waar hij veilig kan eten.
Absurd maar waar![]()
http://www.horecaentree.nl/home/5079-'Sticker_voor_%E1lle_(niet-)hygi%EBnische_restaurants'.html
[..]
Lang leven de Bio-industrie en de Megastallen
![]()
stelletje gladiolen...
om de één of andere reden doen die linken het niet zo dus als je de artikelen wilt lezen
moet je even knippen en plakken
Zijn vrouwen toch niet zo sterk als gedacht, of geloof je meer in een complottheorie?quote:Op zaterdag 4 juni 2011 16:28 schreef Magnificat het volgende:
Van RTLnieuws.nl
Havenfestival
De oorzaak van de uitbraak is nog onbekend. Zeker is dat de bron in noord-Duitsland ligt. De EHEC-bacterie heeft zich mogelijk op een havenfestival begin mei in Hamburg verspreid. Op het festival van 6 tot 8 mei kwamen 1,5 miljoen mensen af. Een week later doken de eerste gevallen op.
Dit zou zeker de bron kunnen zijn. Ook voor de buitenlanders en zelfs de bejaarden.
Alleen de vraag wat is de bron en waarom meer vrouwen dan mannen getroffen worden blijft vaag.
quote:Vindt dit iig een beter standpunt dan dat gezemel over die rauwkost!
Eigenlijk moet je tijdens epidemieën van infectieziekte senioren en kinderen ( onder 5 jaar) niet meerekenen in het aantal sterfgevallen. Dat is net als met een standaard griep, daar kunnen ze ook aan overlijden ivm een vermindere afweer.quote:Op zaterdag 4 juni 2011 16:53 schreef klipper het volgende:
[..]
Zijn vrouwen toch niet zo sterk als gedacht, of geloof je meer in een complottheorie?
Zonder gekheid, het zijn vooral oudere vrouwen en dat is logisch, aangezien er meer oudere vrouwen van 80 en ouder zijn dan mannen.
[..]
Vroeger verbranden ze ook heksen en werden de joden ervan verdacht christenkinderen te offeren voor hun paasviering. Voor de rest is je post net zo ongeinformeerd en domquote:Op zaterdag 4 juni 2011 17:18 schreef bigbrotheriswatching het volgende:
t lijkt wel dysenterie. daar werd vroeger kalmoes tegen ingenomen. de tartaren gebruikten kalmoes om hun water te zuiveren...
het lijkt me niet dat het wassen van je groenten afdoende is. als je komkommer met besmet water groot geworden is....
Snap je ook waarom je post erg dom is?quote:Op zaterdag 4 juni 2011 18:04 schreef bigbrotheriswatching het volgende:
hahaha, ik snap dat jij jezelf een 'grumpy old man' noemt.
nee, als al quaida al echt bestaat, hebben ze gewoon de kennis en techniek niet voor.quote:Op zondag 5 juni 2011 01:03 schreef WammesWaggel het volgende:
Een kennis met contacten binnen de wereld van de inlichtingen is van mening dat het een Al-Quaida wapen is, geen idee hoe serieus dat te nemen, hij is geen grappenmaker maar het lijkt wat vergezocht.
drukke tent geweest dan ??quote:Op zondag 5 juni 2011 04:16 schreef Stokstaart het volgende:
NOS sprak vanavond dat alle besmette mensen waarschijnlijk in een bepaald restaurant in Lübeck hebben gegeten.
bron
Ja, dus ... wanneer werd antibiotica ook alweer in grote hoeveel heden gebruikt?quote:Op zaterdag 4 juni 2011 16:27 schreef June. het volgende:
[..]
Nee, je bedoeld langleve het antibioticagebruik..
goh...quote:Op zondag 5 juni 2011 04:16 schreef Stokstaart het volgende:
NOS sprak vanavond dat alle besmette mensen waarschijnlijk in een bepaald restaurant in Lübeck hebben gegeten.
bron
quote:Geen sporen EHEC in restaurant. Spoor loopt dood
De bron van de EHEC-besmetting ligt niet bij restaurant Kartoffelkeller in Lübec. Onderzoekers hebben niets gevonden, zei uitbater Joachim Berger zaterdag aan tv-zender ZDF.
Vrijdag had de Lübecker Nachrichten gemeld dat er een "heet spoor" liep naar een restaurant in de stad. Dat blijkt nu de Kartoffelkeller te zijn. Midden mei hebben daar volgens het ZDF drie groepen gegeten bij wie later besmettingen zijn vastgesteld en van wie één 47-jarige vrouw is overleden aan de darmziekte. Er waren onder andere steaks en salade geserveerd.
Berger beklemtoonde dat die groepen drie tot vier dagen in Lübeck waren en niet alleen bij hem hadden gegeten. Pas bij een bezoek van de handelsinpectie dinsdag kreeg hij over het EHEC-spoor te horen. In het restaurant is ook niets gevonden, zei Berger.
Kok Frank Michel ziet het eethuis zelf als slachtoffer van de EHEC-crisis. "Wij zijn als restaurant zelf eindverbruiker en zijn van onze leveranciers afhankelijk." Berger sloot zich daarbij aan en sloot niet uit dat hij een verontreinigde levering kan hebben gehad. Niettemin heeft hij vertrouwen in zijn leveranciers. Zijn spijzen komen via tussenpersonen van een groothandel in Hamburg.
Om heel zeker te zijn heeft Berger al zijn keukenpersoneel naar een laboratorium voor een onderzoek van de stoelgang gestuurd. De resultaten zullen maandag bekend zijn. (belga/mvdb)
Iemand probeert het verderop in NWS met ijs.quote:Op zondag 5 juni 2011 11:51 schreef pinine het volgende:
zo zie je maar dat geruchten over besmette groenten/vlees of restaurant een enorme impact hebben en grote financiële schade kan aanrichten, stel je voor dat ze zeggen dat de besmetting in gevulde koeken zit dan wordt er geen koek meer verkocht, zo zijn die komkommertelers echt de dupe van dat soort uitlatingen
http://www.telegraaf.nl/b(...)innenland,buitenlandquote:Op zondag 5 juni 2011 10:53 schreef Pietverdriet het volgende:
De eigenaar van die Kartoffelkeller is dus nu net zo geruineerd als die spaanse komkommertelers.
Hij kan nog zo onschuldig zijn, die zaak zal binnenkort over de kop zijn.
quote:zo 05 jun 2011, 12:57
Leveranciers Duits restaurant onder de loep
HAMBURG - De Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de leveranciers van een restaurant in de Noord-Duitse havenstad Lübeck in de hoop de bron te vinden van meer dan 2000 besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie EHEC. Eigenaar Joachim Berger van de Kartoffelkeller zei zondag tegen de Duitse televisie dat hij niets te verbergen heeft.
Medewerkers van de gezondheidsdiensten hebben de keuken van het etablissement binnenstebuiten gekeerd. Alle werknemers hebben ontlasting moeten inleveren. Het restaurant staat onder verdenking omdat zeker zeventien mensen die ziek zijn door de EHEC-bacterie, er onlangs hebben gegeten.
Berger gelooft niet dat de oorzaak van de infecties in zijn zaak ligt, maar sluit niet uit dat hij besmette waar geleverd heeft gekregen. Zij ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van een groothandel in Hamburg. In die stad is ook een zeer groot aantal mensen ziek geworden.
Het gaat niet zozeer om de mutaties, maar om de selectie op de mutaties. Bacterien muteren voortdurend. Een toename van een bepaalde stam wijst naar selectie.quote:Op zondag 5 juni 2011 15:09 schreef WammesWaggel het volgende:
De Belgische teletekst rept over Bio-Gas dat wellicht de oorzaak zou zijn, in dat soort centrales persen ze natuurlijk wel echt vanalles samen als een soort snelkookpan... wellicht dat je dan ook rap mutaties krijgt.
Daar wordt geen antibiotica gebruikt, integendeel zelfs. Daar worden Methaan producerende bacterieen ingezet, een geheel andere soort van bacterieen dan EHEC.quote:Op zondag 5 juni 2011 15:09 schreef WammesWaggel het volgende:
De Belgische teletekst rept over Bio-Gas dat wellicht de oorzaak zou zijn, in dat soort centrales persen ze natuurlijk wel echt vanalles samen als een soort snelkookpan... wellicht dat je dan ook rap mutaties krijgt.
Ergens waar veel verschillende antibiotica wordt ingezet, en niet erg zorgvuldig.quote:Op zondag 5 juni 2011 15:41 schreef barthol het volgende:
Ik kan wel begrijpen waarom de CDC expert dr. Robert Tauxe zei:
'Waar is dit organisme geweest dat het zoveel is blootgesteld aan antibiotica dat het de moeite was om resistent te worden?'
Biogas is net als aardgas een gasmengsel dat voornamelijk uit methaan bestaat.quote:Op zondag 5 juni 2011 15:09 schreef WammesWaggel het volgende:
De Belgische teletekst rept over Bio-Gas dat wellicht de oorzaak zou zijn, in dat soort centrales persen ze natuurlijk wel echt vanalles samen als een soort snelkookpan... wellicht dat je dan ook rap mutaties krijgt.
Nee, het is geen vergisting, het zijn bacterieen die het produceren, geen gisten.quote:Op zondag 5 juni 2011 15:55 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Biogas is net als aardgas een gasmengsel dat voornamelijk uit methaan bestaat.
Het ontstaat bij de vergisting van biomassa en wordt door micro-organismen geproduceerd die
planten, mest, gier of organisch afval omzetten.
Toch de Kilo knallers ?quote:Op zondag 5 juni 2011 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ergens waar veel verschillende antibiotica wordt ingezet, en niet erg zorgvuldig.
weet je het zeker?quote:Op zondag 5 juni 2011 15:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, het is geen vergisting, het zijn bacterieen die het produceren, geen gisten.
Veel derde wereldlanden koop je het gewoon bij de drogist, zonder recept.quote:
Jaquote:Op zondag 5 juni 2011 15:57 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
weet je het zeker?![]()
http://www.methadev.com/nl/s3p1.html
quote:Alle organische materialen mogen niet gebruikt worden
Organische materialen uit de houtverwerkende industrie (vertakking, chips, zaagmeel…) worden in de vergistingstank niet gebruikt omdat zij door de bacteriën niet kunnen verteerd worden.
Neem even contact op met de journalisten bij Bildquote:Op zondag 5 juni 2011 15:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Daar wordt geen antibiotica gebruikt, integendeel zelfs. Daar worden Methaan producerende bacterieen ingezet, een geheel andere soort van bacterieen dan EHEC.
http://crofsblogs.typepad(...)biogas-facility.htmlquote:Authorities are still scrambling to find the source of the deadly bacteria. According to the Welt am Sonntag newspaper, experts believe it is possible that the pathogen could be linked to biogas facilities; a claim the sector denies.
Bernd Schottdorf, founder of Europe's largest private medical lab, told the paper that the plants' fermenting vessels have produced types of bacteria that have never been seen before.
"They cross-breed and fuse with one another ; what happens exactly is something that is largely unexplored," he added.
Schottdorf said the resulting mixtures of pathogens are present in fertilisers delivered to farms, underscoring the need to examine German biogas plants for possible pathogens.
The head of the agricultural and veterinary academy AVA in Horstmar, Ernst-Günther Hellwig, agreed, saying the E. coli pathogen could potentially be linked to biogas facilities.
Biogas, the trade union for the industry rejected that possibility; according to the union, EU regulations mandate that biogas plant operators follow hygienisation standards, and any remaining pathogens are rendered inactive after the fermenting substrate is heated for one hour.
Ja maar in Nederland is het toch ook al langere tijd bekend en dat ligt toch echt aanquote:Op zondag 5 juni 2011 15:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Veel derde wereldlanden koop je het gewoon bij de drogist, zonder recept.
Mensen voelen zich beter, maken kuurtje niet af, bacterieen worden resistent.
En toch is het geen gist wat daar wordt ingezet, dat men taal fout gebruikt kan ik niets aan doen.quote:Op zondag 5 juni 2011 16:02 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Ik zie toch echt een ''vergistingstank'' op dit plaatje Pietermans![]()
[ afbeelding ]
Nah... ik ben geen expert maar ik hou het er maar op dat als en ik herhaal alsquote:Op zondag 5 juni 2011 16:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En toch is het geen gist wat daar wordt ingezet, dat men taal fout gebruikt kan ik niets aan doen.
Er kan veel, maar men is nu vooral aan het raden.quote:Op zondag 5 juni 2011 16:16 schreef FANNvanhetlaatsteuur het volgende:
[..]
Nah... ik ben geen expert maar ik hou het er maar op dat als en ik herhaal als
Biogas er iets mee te maken heeft (want morgen zeggen ze misschien weer iets anders)
dat er dan ''iets'' verkeerd is gegaan aangezien er ook mest en gier wordt gebruikt bij
dat proces.
maar geen zin om me er verder in te verdiepen want morgen ligt het misschien wel weer
aan iets anders... ik wacht wel even af... lijkt me beter
Ja, dat wordt nog moeilijk zoeken wat nu de ''echte'' bron is geweest, misschien wel gewoon 1 kokquote:Op zondag 5 juni 2011 16:25 schreef thumbnail het volgende:
De paniek is dus groot.
Kennelijk weten ze totaal niet waar ze moeten zoeken zodat nu alles verdacht is.
quote:Dodental stijgt naar 21
Het dodental door de agressieve EHEC-bacterie in Duitsland is opgelopen tot 21. Dat heeft de voorzitter van het nationale gezondheidsinstituut Robert Koch, Reinhard Burger, zondag bekendgemaakt. Het dodental in Duitsland stond eerder op 18.
Naast de Duitse gevallen is er ook in Zweden een vrouw bezweken aan de gevolgen van de EHEC-bacterie. Het totaal aantal doden komt daardoor op 22.
In heel Duitsland zijn er minstens 1526 EHEC-gevallen bekend. Bij 627 patiënten is ook het gevaarlijke nierprobleem HUS vastgesteld. Talrijke patiënten verkeren in levensgevaar.
quote:Op zondag 5 juni 2011 17:21 schreef UltraR het volgende:
http://www.nu.nl/buitenla(...)k-ehec-epidemie.html
En nu zijn het weer spruitjes. Ik denk dat ik maar op crackers ga leven de komende weken. Of nee, misschien zijn crackers wel de oorzaak! :'
Wat een flipperkast op die foto.quote:
quote:Op zondag 5 juni 2011 17:40 schreef Conflict het volgende:
Ze hebben er nu snel tauge van gemaakt
http://www.nu.nl/buitenla(...)k-ehec-epidemie.html
Ik wist niet wat ik zag!
quote:zo 05 jun 2011, 17:28 | 4 reacties
Spruitjes kunnen oorzaak EHEC-epidemie zijn
HANNOVER - In de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn nieuwe sporen ontdekt in de zoektocht naar de herkomst van de agressieve EHEC-bacterie. Daarbij kunnen spruitjes de oorzaak zijn van de zware epidemie, die in Europa nu al 22 levens heeft geëist. Het Duitse persbureau DPA vernam dat zondag van autoriteiten.
Het gaat om een ;tamelijk heet spoor”, zei een deskundige in Hannover. De oorzaak van de uitbraak zou in de regio Uelzen liggen in het oosten van Duitsland. Een firma uit die plaats zou in relatie staan met de besmettingen die vooral in Lübeck opdoken. Spruitjes waren jaren geleden ook de oorzaak van een grote EHEC-uitbraak in Azië.
Minister van Landbouw Gert Lindemann van Nedersaksen geeft zondag om zes uur een persconferentie.
quote:Op zondag 5 juni 2011 17:21 schreef UltraR het volgende:
http://www.nu.nl/buitenla(...)k-ehec-epidemie.html
En nu zijn het weer spruitjes. Ik denk dat ik maar op crackers ga leven de komende weken. Of nee, misschien zijn crackers wel de oorzaak!![]()
Medische wereld laat zich weer van zijn beste kant zien. Oh wat zijn we toch ver ontwikkeld, maar een bron van een besmetting opsporen dat kunnen we niet...
quote:Op zondag 5 juni 2011 17:40 schreef Conflict het volgende:
Ze hebben er nu snel tauge van gemaakt
http://www.nu.nl/buitenla(...)k-ehec-epidemie.html
Ik wist niet wat ik zag!
NU.nl verwart bean sprouts (taugé) met Brussels sprout (spruiten)!quote:Op zondag 5 juni 2011 17:40 schreef Conflict het volgende:
Ze hebben er nu snel tauge van gemaakt
http://www.nu.nl/buitenla(...)k-ehec-epidemie.html
Ik wist niet wat ik zag!
Je moet eens googlen op 'spruiten' + EHEC..quote:Op zondag 5 juni 2011 17:52 schreef Kluupkluup het volgende:
[..]
NU.nl verwart bean sprouts (taugé) met Brussels sprout (spruiten)!
Fok frontpage ookquote:Op zondag 5 juni 2011 17:53 schreef Kluupkluup het volgende:
[..]
Je moet eens googlen op 'spruiten' + EHEC..
Telegraaf, Spits.. allemaal klakkeloos overgenomen van ANP..
Ons DNA is 95% identiek met chimpanseesquote:Op zondag 5 juni 2011 17:09 schreef Gulo het volgende:
Het dna van deze bacterie is toch voor 93% identiek aan die van in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Is het dan niet logisch dat hier een verband in zou moeten zitten?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |