Dit nav eerdere berichten op Nu.nl:quote:Onderzoek naar EHEC-bacterie in Nederlandse groenten
DEN HAAG - De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit begint een onderzoek naar de vraag of er in Nederland groenten uit Duitsland worden verkocht. Volgens een woordvoerster hoeft het onderzoek niet lang te duren. Het staat volgens haar niet vast of er daarna ook testen worden uitgevoerd of de groenten besmet zijn met de gevaarlijke darmbacterie EHEC.
De Duitse overheid waarschuwde woensdag voor het eten van tomaten, komkommers en sla uit Noord-Duitsland. De groenten zijn vermoedelijk besmet door de bacterie. De oorzaak van de uitbraak is nog onduidelijk.
De EHEC-bacterie heeft in Duitsland al zeker twee levens geëist. Donderdag meldden de autoriteiren dat een 41-jarige vrouw uit Nedersaksen en een 89-jarige dame uit Sleeswijk-Holstein zijn bezweken aan diarree, bloedarmoede en nierfalen, de symptomen van een infectie. 140 Duitsers zijn ziek.
Wetenschappers van de Universiteit van Münster hebben ontdekt dat de gevaarlijke darminfectie wordt veroorzaakt door een al bekende bacterie, die echter uitzonderlijk agressief is en resistent tegen veel gangbare antibiotica. Dat melden Duitse media donderdag.
Het was als bekend dat de gevreesde ziekteverwekker behoort tot de EHEC-groep.
Dat zijn varianten van de darmbacterie E.coli die darmbloedingen veroorzaken. De onderzoekers hebben nu kunnen vaststellen om welke van de 42 bekende varianten het precies gaat.
Onderzocht wordt nu welke veranderingen de bacterie heeft ondergaan die hem zo gevaarlijk maken. Ook proberen de wetenschappers vast te stellen welke antibiotica wel vat kunnen krijgen op de ziekteverwekker.
quote:Eerste Nederlander met EHEC-bacterie
AMSTERDAM - De eerste Nederlander met de agressieve darmbacterie EHEC is in het ziekenhuis opgenomen. Het gaat om iemand die een bezoek bracht aan Noord-Duitsland.
Dat meldt de website healthylives.nl. De EHEC-bacterie grijpt sinds vorige week om zich heen in Duitsland. In tientallen ziekenhuizen in Duitsland liggen mensen met een EHEC-besmetting op de intensive care. Het dodental als gevolg van de EHEC-bacterie in Duitsland is mogelijk al opgelopen tot drie.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit begint een onderzoek naar de vraag of er in Nederland groenten uit Duitsland worden verkocht. Volgens een woordvoerster hoeft het onderzoek niet lang te duren. Het staat volgens haar niet vast of er daarna ook testen worden uitgevoerd of de groenten besmet zijn met de gevaarlijke darmbacterie EHEC.
Laten we hopen dat dit idd het geval is want dit soort resistente bactierieen in de voedselketen zitten we niet op te wachten natuurlijk.quote:Op donderdag 26 mei 2011 11:25 schreef RM-rf het volgende:
Mwah, ik heb de indruk dat een aantal Duitse Media, BILD voorop het een beetje opklopt..
enkele dagen terug waren het nog drie doden en 400 bevestigde infecties in opgewonden BILD-koppen, nu is dat al teruggebracht tot 140 en is een dode kennelijk 'verdwenen'.
van de twee resterende was er eentje dus 89, wat de kans groot maakt dat het iemand was die sowieso al een verzwakte weerstand had ..
Natuurlijk kan enteroheamoric E-coli een grotere infectie veroorzaken en dat komt ook vaker voor, maar voorlopig heb ik het idee dat dit nu nog niet het geval is, maar de Duitse Media alvast erop inspringt 'voor het geval dat'...
In het laatste artikel op bild.de hebben ze het erover dat woensdag slachtoffer 4 en 5 is overleden. Ze hadden het gisteren op bild trouwens over 138 zware gevallen en meer dan 600 geinfecteerden. Ik denk dat daar het verschil tussen die 400 en 140 zieken in zit.quote:Op donderdag 26 mei 2011 11:25 schreef RM-rf het volgende:
Mwah, ik heb de indruk dat een aantal Duitse Media, BILD voorop het een beetje opklopt..
enkele dagen terug waren het nog drie doden en 400 bevestigde infecties in opgewonden BILD-koppen, nu is dat al teruggebracht tot 140 en is een dode kennelijk 'verdwenen'.
van de twee resterende was er eentje dus 89, wat de kans groot maakt dat het iemand was die sowieso al een verzwakte weerstand had ..
Natuurlijk kan enteroheamoric E-coli een grotere infectie veroorzaken en dat komt ook vaker voor, maar voorlopig heb ik het idee dat dit nu nog niet het geval is, maar de Duitse Media alvast erop inspringt 'voor het geval dat'...
uh...heb je het nieuws in Duitsland gevolgd? Ze denken juist dat het verspreid is via ongekookte groenten. Er wordt afgeraden ongekookte groenten te eten en dan vooral komkommer, sla en tomaat.quote:Op donderdag 26 mei 2011 11:34 schreef Linkse_Boomknuffelaar het volgende:
Dus beter geen kip meer eten.
Wellicht om gezondheidsredenen dan toch maar overschakelen naar een vegetarisch dieet. Vlees is nauwelijks meer betrouwbaar en erg ongezond.
Ow, dan ga ik dood.quote:Op donderdag 26 mei 2011 11:35 schreef Mula het volgende:
[..]
uh...heb je het nieuws in Duitsland gevolgd? Ze denken juist dat het verspreid is via ongekookte groenten. Er wordt afgeraden ongekookte groenten te eten en dan vooral komkommer, sla en tomaat.
die drie doden meldden ze zondag al en maandag, stond heel lang heel groot opd e site, daarna verdween het opens en hadden ze het nog maar over 2 doden, BILD doet niet aan 'recitificatie maar doet altijd net alsof ze het altijd bij het rechte eind hebben en veranderen gewoon terugwerkend ook artikelen...quote:Op donderdag 26 mei 2011 11:34 schreef Mula het volgende:
[..]
In het laatste artikel op bild.de hebben ze het erover dat woensdag slachtoffer 4 en 5 is overleden. Ze hadden het gisteren op bild trouwens over 138 zware gevallen en meer dan 600 geinfecteerden. Ik denk dat daar het verschil tussen die 400 en 140 zieken in zit.
lezen mensen nog wel?quote:Op donderdag 26 mei 2011 12:18 schreef attila_de_hun het volgende:
zet maar meer megastallen weg , intensiveer de veeteelt vooral!
Het zit in GROENTES, doe eens de moeite de eerste zin te lezen.quote:Op donderdag 26 mei 2011 12:18 schreef attila_de_hun het volgende:
zet maar meer megastallen weg , intensiveer de veeteelt vooral!
Ja dat zal die kut komkommers leren!quote:Op donderdag 26 mei 2011 12:18 schreef attila_de_hun het volgende:
zet maar meer megastallen weg , intensiveer de veeteelt vooral!
Wat een paar posts hierboven staat dus.quote:EHEC-Keime auf spanischen Gurken (dpa/afp/mm) - Das Hamburger Hygiene-Institut hat Salatgurken aus Spanien als Träger der gefährlichen EHEC-Erreger identifiziert. Das teilte Hamburgs Gesundheitssenatorin Cornelia Prüfer-Storcks mit.
Bei drei Gurken aus Spanien sei der Erreger eindeutig festgestellt worden. Die Studie habe aber nur bedingten Aussagewert für andere betroffene Orte. Es sei nicht auszuschließen, dass auch andere Lebensmittel als Infektionsquelle infrage kommen.
Forscher der Uniklinik Münster hatten zuvor den Typ des lebensbedrohlichen Darmkeims identifiziert, der für den jüngsten Ausbruch der EHEC-Infektionen in Deutschland verantwortlich ist. Es handele sich bei dem Typ um einen von 42 repräsentativen EHEC-Typen, teilte die Klinik mit.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Fine, fuck you then!
The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, but wiser people so full of doubts.
Die kweker in Malaga schijnt trouwens ook een Nederlander te zijn. Ik kan het bericht zo niet terugvinden, maar die kweker ontkent dat de besmetting bij hem weg komt en dat zijn groenten gecontroleerd en bacterie-vrij zijn. Volgens hem is de lading komkommers naar Hamburg verscheept waar ze -onverpakt- zijn gevallen. Hij heeft een bericht van het bedrijf in hamburg gehad over dat ze zouden kijken welke komkommers nog te verkopen zouden zijn. Het klinkt voor mij logischer dat de bacterie uit Hamburg komt, dan uit 2 verschillende landen en dan toch op min of meer dezelfde plek terechtkomt.quote:'EHEC-bacterie ook op Nederlandse komkommer'
Uitgegeven:
27 mei 2011 14:38
Laatst gewijzigd:
27 mei 2011 14:42
AMSTERDAM - De gevaarlijke EHEC-bacterie is in Duitsland aangetroffen op drie komkommers die afkomstig zijn van een teler in het Spaanse Málaga. Een vierde gecontroleerde komkommer zou afkomstig zijn uit Nederland.
© ANP
De Spaanse autoriteiten zouden in het bezit zijn van een brief uit Hamburg met die informatie, meldt de Duitse krant Bild.
De Spaanse teler in Málaga ontkent dat de besmetting op zijn bedrijf heeft plaatsgevonden.
Een infectie met de EHEC-bacterie heeft in Duitsland een vierde mensenleven geëist. Een oudere vrouw uit Cuxhaven stierf in een ziekenhuis in Bremen, meldde het ministerie van Gezondheid van de deelstaat Nedersaksen aan de publieke zender ARD.
Besmet
Inmiddels heeft de bacterie in Duitsland honderden mensen besmet. De infectie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken.
Donderdag ontdekten onderzoekers dat komkommers uit Spanje de bacterie naar Duitsland hebben gebracht. Mogelijk zijn er meer besmettingsbronnen.
De ziekenhuizen in Hamburg vrezen onvoldoende bedden te hebben om in het weekeinde alle nieuwe gevallen te kunnen opnemen. In de noordelijke havenstad zijn inmiddels vierhonderd gevallen geregistreerd.
In ziekenhuizen daar liggen 79 mensen bij wie de infectie is vastgesteld of van wie wordt vermoed dat zij eraan lijden.
Klacht
Spanje heeft aangekondigd dat het bij de Europese Unie een klacht indient tegen Duitsland. De autoriteiten daar hebben eerst de media en niet, zoals voorgeschreven, de EU-instanties ingelicht over hun bevinding dat komkommers uit het Zuid-Europese land de oorzaak van de besmettingen zijn.
quote:Op donderdag 26 mei 2011 12:21 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Ja dat zal die kut komkommers leren!
Ja, het zit in GROENTES, inderdaad dat klopt.quote:Op donderdag 26 mei 2011 12:21 schreef PP. het volgende:
[..]
Het zit in GROENTES, doe eens de moeite de eerste zin te lezen.
Uit voorzorg gewoon géén komkommers eten, zou ik zeggen. Alsof 't een noodzaak is om ze te eten.quote:Zevende Duitse dode EHEC-bacterie
***************************************
` In Duitsland is weer iemand overleden
aan de gevolgen van een besmetting met
de EHEC-bacterie,een variant van de
E.coli-bacterie.De 38-jarige vrouw uit
Kiel stierf donderdagavond.Het totaal
aantal doden komt daarmee op zeven.
Honderden Duitsers zijn ziek,sommige
van hen verkeren in levensgevaar.Ook in
Denemarken en Zweden is de darmbacterie
opgedoken.Een Nederlandse vrouw is ziek
geworden.
Onderzoekers denken dat komkommers uit
Spanje de bron van de besmetting zijn.
Minister Schippers adviseert om uit
voorzorg komkommers te schillen en goed
te wassen.
Antibiotica zit gewoon in vlees hoor, dat is al jaaaaaren bekend, dus iedereen diequote:Op donderdag 26 mei 2011 14:15 schreef SteveBudin het volgende:
Dat krijg je als je voor elk wissewasje antibiotica slikt/geeft, dan werkt het niet meer als het echt nodig is.
of gewoon goed wassen en schillen voldoet ook al...quote:Op zaterdag 28 mei 2011 11:16 schreef Arcee het volgende:
[..]
Uit voorzorg gewoon géén komkommers eten, zou ik zeggen. Alsof 't een noodzaak is om ze te eten.
Al sinds het moment dat vrouwen duidelijk andere biologie hebben in hun lichaam..quote:Op zaterdag 28 mei 2011 12:23 schreef taroticka het volgende:
Wat ik wel vreemd vind is dat er tot nu toe alleen vrouwelijke dodelijke slachtoffers zijn. Sinds wanneer hebben bacterieen een sexe-voorkeur?
Is dit niet omdat de vrouwen meestal het eten klaar maken dus daardoor besmet raken?quote:Op zaterdag 28 mei 2011 12:22 schreef RM-rf het volgende:
[..]
of gewoon goed wassen en schillen voldoet ook al...
zeker voor mannen, die horen al helemaal niet tot de risicogroep (ziekte komt vooral bij vrouwen voor)
rtlquote:NEGENDE DUITSE DODE DOOR DARMBACTERIE
In Duitsland zijn drie mensen overleden na besmetting met de EHEC-bacterie. Een 38-jarige en een 84-jarige vrouw bezweken aan de infectie in een ziekenhuis in Kiel en in een universiteitskliniek in Hamburg overleed een 87-jarige vrouw.
Negen doden
Inmiddels zijn zeker negen mensen in het land gestorven nadat ze ziek werden van de bacterie, die zich mogelijk via komkommers verspreidt. Honderden Duitsers zijn ziek, sommigen ernstig.
Nederlandse vrouw
EHEC is in veel andere Europese landen opgedoken. Een Nederlandse vrouw is er ook mee besmet. De agressieve bacterie is resistent tegen veel antibiotica en kan onder meer diarree, bloedingen en nierklachten veroorzaken.
Nederlands bedrijf onderzocht
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft op aanwijzen van de Duitse autoriteiten een Nederlands bedrijf onderzocht. Daar zouden ook besmette komkommers zijn, maar dat bleek vals alarm.
RIVM alert
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt de ontwikkelingen rond de bacterie in de gaten. Het instituut heeft artsen in Nederland gevraagd alert te zijn op verschijnselen die bij de besmetting horen.
Export ligt plant
De export naar Duitsland is intussen helemaal stil komen te liggen, een enorme strop voor de honderden komkommertelers in Nederland. Volgens minister Schippers van Volksgezondheid kunnen we komkommers wel blijven eten: "gewoon even schillen".
nope, je raakt niet besmet door eten klaarmakenquote:Op zaterdag 28 mei 2011 12:53 schreef Plugin het volgende:
[..]
Is dit niet omdat de vrouwen meestal het eten klaar maken dus daardoor besmet raken?
als je het maar veilig doet.quote:Op zaterdag 28 mei 2011 15:24 schreef RM-rf het volgende:
[..]
nope, je raakt niet besmet door eten klaarmaken
Nee, bacteriën op de kommers gespoten.quote:Op zaterdag 28 mei 2011 15:33 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
[..]
dat ze via anale seks een ton aubergines bv hebben geinfecteerd? zoiets? :/
ow zo. open er een topic over in bnw! ftw \o/quote:Op zaterdag 28 mei 2011 15:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, bacteriën op de kommers gespoten.
Straks een kilo komkommers voor 3 centquote:Op zondag 29 mei 2011 12:11 schreef Pietverdriet het volgende:
Intussen heeft het ook Tsjechië bereikt
http://www.n-tv.de/panora(...)-article3448956.html
En intussen is de Nederlandse export van kommers, tomaten en sla zwaar aan het stagneren en stil komen te liggen
Wel goedkoop komkommer in het zuur maken dan, maar als ik van 10 komkommers dat maak dan heb ik genoeg voor een jaar.quote:Op zondag 29 mei 2011 12:14 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Straks een kilo komkommers voor 3 cent
Precies, daarna in jampotten afvullen en wecken.quote:Op zondag 29 mei 2011 12:34 schreef Jarno het volgende:
Goedkope tomaten is niet verkeerd, nee. Een beetje saus staat een paar uur te pruttelen en dan is alles wel dood idd.
Ik denk eerder omdat vrouwen grotere rauwkost en groente eters zijn dan mannen.quote:Op zaterdag 28 mei 2011 12:53 schreef Plugin het volgende:
[..]
Is dit niet omdat de vrouwen meestal het eten klaar maken dus daardoor besmet raken?
Vrouwen in hun karretje kijken in de supermarktquote:Op zondag 29 mei 2011 14:36 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Ik denk eerder omdat vrouwen grotere rauwkost en groente eters zijn dan mannen.
Dat zei die microbioloog bij K&vdB ook ja. Voornamelijk jonge vrouwen zijn fervente komkommer-eters, aldus de hypothese. Vandaar ook het buitenproportioneel hoge aantal getroffen jonge vrouwen.quote:Op zondag 29 mei 2011 14:36 schreef Tinkepink het volgende:
[..]
Ik denk eerder omdat vrouwen grotere rauwkost en groente eters zijn dan mannen.
Mannen eten minder rauwkost gemiddeld, en willen komkommers geschild hebben.quote:Op zondag 29 mei 2011 16:09 schreef Magnificat het volgende:
Toch vreemd dat geen enkele man besmet is.
Oke dat vrouwen meer rauwkost eten en vaker het eten klaarmaken.
Maar er zijn ook zat mannen die dat doen.
Wellicht reageert het virus op bepaalde vrouwelijke hormonen en groeit dan uit tot EHEC?
Ga er wel van uit dat er meer achter zit dan dat nu simpelweg gezegd wordt.
Tsja, ik vind het meer nieuws dan wat anders.quote:Op zondag 29 mei 2011 16:58 schreef Rewimo het volgende:
In GC loopt hier ook een topic over: De EHEC-bacterie.
Bron: Telegraaf.nlquote:Duitse klinieken overbelast door darmbacterie
HAMBURG - Duitsland krijgt de gevaarlijke darmbacterie EHEC maar niet onder controle. Het aantal patiënten loopt gestaag op. Veel van hen zijn er erg slecht aan toe. Ziekenhuizen zijn overvol en het bloed voor transfusies raakt op. EHEC brak enkele weken geleden uit en verspreidde zich snel over Duitsland. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid, koorts, buikkrampen, bloedarmoede en nierfalen veroorzaken. Bijkomend probleem is dat de Duitse bacterie agressiever dan gebruikelijk is en bestand blijkt tegen veel gangbare antibiotica.
Inmiddels zijn er al meer dan duizend gevallen bekend, terwijl de bacterie normaal gesproken ongeveer negenhonderd mensen in een heel jaar treft. Gedurende het weekeinde zijn vier patiënten overleden: twee vrouwen in Kiel (38 en 84), een 86-jarige dame in Lübeck en een 87-jarige vrouw in Hamburg. Daarmee staat het dodental op tien, maar de Duitse autoriteiten gaan ervan uit dat het daar niet bij blijft.
Ziekenhuizen kunnen de toestroom patiënten nauwelijks aan. Zo behandelt het academisch ziekenhuis van Hamburg tachtig mensen, veel meer dan waar de kliniek op is berekend. Bij dertig patiënten werken de nieren niet meer. „We zullen nog meer mensen verliezen. We moeten er rekening mee houden dat ook jongeren zullen bezwijken”, geeft ziekenhuisdirecteur Jörg Debatin openlijk toe.
De mensen die EHEC wel overleven, kampen volgens Debatin mogelijk voor de rest van hun leven met de gevolgen. Problemen met het centraal zenuwstelsel en de nieren kunnen permanent zijn.
Het Hamburgse academisch ziekenhuis en andere klinieken voeren experimenten uit met een nieuw medicijn, Eculizumab genaamd. Dat moet de nieren beschermen. Het wordt als laatste redmiddel toegediend aan de ernstigste gevallen: mensen die niet meer kunnen zien of praten, of epileptische aanvallen hebben gekregen. Eerdere proeven in andere landen bieden hoop, maar pas over enkele weken wordt duidelijk of Eculizumab aanslaat.
Ook in andere landen is de darmbacterie opgedoken. In Denemarken en Zweden zijn inmiddels bijna veertig besmettingen gemeld. De darminfectie is ook vastgesteld bij een Nederlandse vrouw. Alle patiënten waren op reis geweest naar Duitsland voordat zij ziek werden.
Duitsland vermoedt dat vervuilde komkommers uit Spanje de oorzaak van de EHEC-uitbraak zijn, maar laboratoria hebben dat nog niet met zekerheid vastgesteld. Tot de bron van de bacterie bekend is, is het beter om rauwkost als sla, komkommers en tomaten te laten staan, adviseerde de Duitse landbouwminister Ilse Aigner zondag.
De gezondheidscrisis leidt ook tot grote problemen voor Duitse boeren. Volgens landbouworganisaties kopen de Duitsers haast geen sla meer en is de verkoop van aardbeien gehalveerd.
quote:Maandag crisisoverleg over EHEC in Berlijn
BERLIJN - In Berlijn wordt maandag crisisberaad gehouden over de uitbraak van de darmbacterie EHEC, die tot dusver in Duitsland tien mensenlevens heeft geëist. Onder meer de bondsregering, de overheden van de deelstaten en autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en landbouw schuiven daarbij aan, zo is zondag bekendgemaakt.
In Duitsland zijn waarschijnlijk meer dan duizend mensen ziek geworden door een uitzonderlijk agressieve variant van EHEC. In de omringende landen, waaronder Nederland, zijn ook besmettingsgevallen gemeld. Het betreft bijna allemaal mensen die onlangs in Duitsland zijn geweest.
De Duitse autoriteiten willen allereerst de bron van de besmettingen vaststellen. Er is een sterk vermoeden dat uit Spanje geïmporteerde komkommers de bacterie naar Duitsland hebben gebracht, maar zeker is dat nog allerminst.
Zolang niet vaststaat waar de bacterie precies vandaan komt, is het beter om rauwkost als sla, komkommers en tomaten te laten staan, zei landbouwminister Ilse Aigner zondag.
Denemarken en Zweden In Denemarken en Zweden zijn inmiddels bijna veertig besmettingen gemeld met EHEC. Alle patiënten waren op reis geweest naar Duitsland voordat zij ziek werden. Dat hebben de autoriteiten in Kopenhagen en Stockholm zondag gemeld.
Beide landen hebben hun burgers opgeroepen voorzichtig te zijn, vooral met eten, als zij naar Duitsland reizen. Vermoed wordt dat de besmettingen zijn veroorzaakt door vervuilde groenten, zoals komkommers.
Die CSI-aflevering ging over E. coli.quote:Op zondag 29 mei 2011 19:35 schreef Pietverdriet het volgende:
was er niet een aflevering van CSI waar er mensen stierven aan deze bacterie? Of was het House? Bleek een afwateringskanaal te zijn wat verse koemest op een tuinderij vloeide.
Het is gewoon een van de EColi, en een van de gevaarlijkste.quote:
Is er al onderzoek geweest dan? Wassen werkt lang niet tegen alles.quote:Op zondag 29 mei 2011 22:01 schreef Rewimo het volgende:
Je mag ze wel eten, maar je moet ze goed schoonmaken.
Of schillen
Je woont toch niet zo noordelijk, of wel? Lokale producten zullen waarschijnlijk niet al te veel risico opleveren.
Dus goede hygiëne in acht nemen, dan beperk je de risico's.quote:Eine Schutzimpfung gibt es nicht; eine Therapie mit Antibiotika ist problematisch. Der Grund: Die Bakterien schütten für den menschlichen Körper gefährliche Gifte aus. Die Verwendung einiger Antibiotika kann diese Toxin-Ausschüttung im Körper anstoßen. Durch Hygiene lässt sich das Risiko einer Ehec-Infektion aber deutlich einschränken.
Nach dem Tier- und Bodenkontakt sollten die Finger nicht in den Mund gesteckt werden. Rohes Fleisch und leicht verderbliche Lebensmittel sollten stets bei Kühlschranktemperatur aufbewahrt werden. Beim Kochen sollten Lebensmittel durchgegart werden, um Bakterien abzutöten (mindestens zehn Minuten auf 70 Grad). Die Hände sollten zwischenzeitlich und regelmäßig gewaschen werden. Bretter, Geschirr und Besteck müssen gründlich gespült werden. Auf rohe Milch sollte man verzichten.
Ik vind het allemaal maar raar, volgens de berichten zouden de ziekenhuizen in Duitsland inmiddels vol liggen vanwege wat komkommers uit Spanje. Maar in Spanje hebben ze nergens last van! Kom op zeg!quote:Op zondag 29 mei 2011 22:03 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Vraag me uberhaupt af of ze de onstekingshaard al ontdekt hebben? Blijf het een wat vaag traject vinden, hoe ze dit oppakken bij de overheid.
quote:Op zondag 29 mei 2011 21:41 schreef Tinkepink het volgende:
Weet niet zo goed wat ik aan moet met de oproep geen rauwe tomaten meer te eten![]()
Volgens mij heb ik de afgelopen dagen zeker een kilo op
Dus als je volgende week niets krijgt zit het wel goed.quote:Symptoms of the diseases caused by EHEC include abdominal cramps and diarrhoea that may in some cases progress to bloody diarrhoea (haemorrhagic colitis). Fever and vomiting may also occur. The incubation period can range from three to eight days, with a median of three to four days. Most patients recover within 10 days, but in a small proportion of patients (particularly young children and the elderly), the infection may lead to a life-threatening disease, such as haemolytic uraemic syndrome (HUS).
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs125/en/
Nogmaals:quote:Op zondag 29 mei 2011 22:14 schreef Rewimo het volgende:
Hier staat een stuk over de herkomst van de komkommers, uit Der Spiegel. Het is nog onduidelijk waar de besmetting heeft plaatsgevonden. Hetzij in een magazijn van een groothandel (niet waarschijnlijk, omdat daar normaal gesproken geen dierlijke mest rondzwerft), hetzij toen een partij komkommers van een vrachtwagen is gevallen, hetzij in Spanje zelf bij de producent (maar is daar niet aangetoond - aldus de teler - hmmm...)
quote:Op zondag 29 mei 2011 22:07 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik vind het allemaal maar raar, volgens de berichten zouden de ziekenhuizen in Duitsland inmiddels vol liggen vanwege wat komkommers uit Spanje. Maar in Spanje hebben ze nergens last van! Kom op zeg!
Het is niet raar dat producten van een enkele teler allemaal voor export bestemd zijn.quote:
Ik weet niet of jij ooit een vakantiebaan bij een teler hebt gehad, maar zó goed scheiden ze nou ook weer niet de productie voor buitenlands verkoop en voor de interne markt. En hoe vaak kunnen werknemers niet een zakje groenten meenemen?quote:Op zondag 29 mei 2011 22:16 schreef waht het volgende:
[..]
Het is niet raar dat producten van een enkele teler allemaal voor export bestemd zijn.
Er is aangetoond dat de bacterie van Spaanse komkommers afkomstig is. Ik weet niet waarom jij daaraan twijfelt?quote:
Dat wordt ook niet betwijfeld, de vraag is waar ze besmet zijn.quote:Op zondag 29 mei 2011 22:21 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Er is aangetoond dat de bacterie van Spaanse komkommers afkomstig is. Ik weet niet waarom jij daaraan twijfelt?
quote:Op zondag 29 mei 2011 22:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Dat wordt ook niet betwijfeld, de vraag is waar ze besmet zijn.
quote:Zwei spanische Gurkenlieferanten stehen im Zentrum einer europaweiten Untersuchung wegen des gefährlichen Darmkeims Ehec. Jetzt haben Behörden die Betriebe geschlossen - doch auch Gemüsehändler aus den Niederlanden und Dänemark stehen unter Verdacht.
Dat heet deductief denken.quote:Op zondag 29 mei 2011 22:21 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Er is aangetoond dat de bacterie van Spaanse komkommers afkomstig is. Ik weet niet waarom jij daaraan twijfelt?
Heb nooit zo'n bijbaan gehad nee. Maar als alle producten toch verscheept worden hoeven ze dus niet gescheiden te worden.quote:Op zondag 29 mei 2011 22:20 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik weet niet of jij ooit een vakantiebaan bij een teler hebt gehad, maar zó goed scheiden ze nou ook weer niet de productie voor buitenlands verkoop en voor de interne markt. En hoe vaak kunnen werknemers niet een zakje groenten meenemen?
Okee, laat ik het het wat duidelijker uitleggen: het kweken en opgroeien op het land of in de kassen wordt gewoon doorelkaar gedaan. Op de lopende band vind dan vervolgens de selectie plaats door automaten en visueel door mensen (grootte, vorm, kleur, etc.). De beste kwaliteit, klasse I+ gaat in kratten bestemd voor het buitenland, klasse I, II of lager voor het binnenland. Maar wat ik al zei, als werknemer mocht ik af-en-toe wel'ns een kratje van de beste kwaliteit meenemen. Tevens, er is ook geen totaal geisoleerde opslag en transport.quote:Op zondag 29 mei 2011 22:26 schreef waht het volgende:
[..]
Heb nooit zo'n bijbaan gehad nee. Maar als alle producten toch verscheept worden hoeven ze dus niet gescheiden te worden.
Ik raad je aan volwassen te worden en je minder te laten leiden door angst. De kans dat je morgen doorgaat aan onweer is nog hoger...quote:Op zondag 29 mei 2011 21:41 schreef Tinkepink het volgende:
Weet niet zo goed wat ik aan moet met de oproep geen rauwe tomaten meer te eten![]()
Volgens mij heb ik de afgelopen dagen zeker een kilo op
De meeste groenten die hier in de winkel liggen zijn ook hier in de kassen gekweekt. Daar is niets mis mee.quote:Op zondag 29 mei 2011 21:41 schreef Tinkepink het volgende:
Weet niet zo goed wat ik aan moet met de oproep geen rauwe tomaten meer te eten![]()
Volgens mij heb ik de afgelopen dagen zeker een kilo op
Als je in DLD woont, zoals Tinkepink en ik, wordt dat al ietsje minder vanzelfsprekend hoorquote:Op maandag 30 mei 2011 13:04 schreef Gia het volgende:
De meeste groenten die hier in de winkel liggen zijn ook hier in de kassen gekweekt. Daar is niets mis mee.
Gisteren ongeveer een hele komkommer op. Niks aan het handje. Op de verpakking staat ook bij herkomst: "Holland".
Ik snap het niet: ze claimen Spanje als herkomst, niks aan de hand daar. Ze claimen Nederland als herkomst, niets aan het handje hier. Het enige waar doden en zieken plaatvinden zijn in Duitsland of in Denemarken bij mensen die uit Duitsland kwamen...quote:Op maandag 30 mei 2011 12:03 schreef RM-rf het volgende:
Overigens, het RKI, de duiste instantie die verantworodelijk is voor de officiele controle over deze ziekte heeft gisteren nog een officiele telling van bevestigde stervensgevallen gepubliceerd (all duitse ziekenhuizen zijn verplicht EHEC-infecties bij hen te melden).
Het RKI bevestigd dat er 3 bevestigde stervensgevallen zijn, en 329 bevestigde infecties..
Alle mediaberichten over 10 doden en meerdere duizenden zieken zijn vooral een beetje 'opgeklopte' berichten.
waarbij bv heel makkelijk alle 'verdachte' ziektegevallen opgeteld worden als 'erkende EHEC-doden'...
zeker als dit bv bejaarde vrouwen boven de 80 zijn, is het verdomd lastig vast te stellen of een EHEC/HUS-infectie werkelijk de oorzaak van hun overlijden is, op die leeftijd kan ook een simpele darminfectie of diaree icm met uitdroging iemands overlijden veroorzaken, als deze een zwakke gezondheid hebben.
De besmetting heeft waarschijnlijk plaatsgehad tijdens transport of opslag. Niet bij de kweker(s). En dan maakt het dus niet uit waar ze vandaan komen, ergens onderweg is die besmetting gebeurd.quote:Op maandag 30 mei 2011 15:22 schreef SemperSenseo het volgende:
Ik snap het niet: ze claimen Spanje als herkomst, niks aan de hand daar. Ze claimen Nederland als herkomst, niets aan het handje hier. Het enige waar doden en zieken plaatvinden zijn in Duitsland of in Denemarken bij mensen die uit Duitsland kwamen...
quote:Op maandag 30 mei 2011 15:38 schreef SemperSenseo het volgende:
En weet je wat ik ook zo raar vind? Het zijn grotendeels vrouwen die ziek worden!
http://www.hln.be/hln/nl/(...)onder-controle.dhtml
quote:Op maandag 30 mei 2011 13:44 schreef Killaht het volgende:
Wat doen die Duitsers vrouwen toch met die komkommers?
Als jij als Spaanse komkommerverpakker naar de WC gaat, je handen niet wast, en vervolgens lekker komkommers voor de Duitse markt gaat inpakken, zonder je stront-tengels in je eigen mond te steken, zal jij er ook niet ziek van worden.quote:Op maandag 30 mei 2011 15:22 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik snap het niet: ze claimen Spanje als herkomst, niks aan de hand daar. Ze claimen Nederland als herkomst, niets aan het handje hier. Het enige waar doden en zieken plaatvinden zijn in Duitsland of in Denemarken bij mensen die uit Duitsland kwamen...
Dan zouden er niet honderden mensen ziek zijn geworden.quote:Op maandag 30 mei 2011 16:10 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Als jij als Spaanse komkommerverpakker naar de WC gaat, je handen niet wast, en vervolgens lekker komkommers voor de Duitse markt gaat inpakken, zonder je stront-tengels in je eigen mond te steken, zal jij er ook niet ziek van worden.
Het was een heel ijverige, hardwerkende komkommerverpakkerquote:Op maandag 30 mei 2011 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Dan zouden er niet honderden mensen ziek zijn geworden.
bestaan ze nog kwekers die een bloedhekel hebben aan een soort mens en dus na 60 jaar eindelijk de daders terugpakken ???quote:Op maandag 30 mei 2011 16:36 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Het was een heel ijverige, hardwerkende komkommerverpakker
nee nee stront is de oorzaak van alle ellende niet gifquote:Op maandag 30 mei 2011 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Vriend van mij vertelde me jaaaren geleden eens dat ie een baantje had gehad in Griekenland, hij waste komkommers, ze waren blauw van het gif wat er op gespoten was en dat moest er af.
Als dit met deze kommers gebeurd is, met verontreinigd water zou het een verklaring zijn.
Daar zat ik ook al aan te denken. Spanje staat bekend om het hoge gifgebruik en als ik denk aan de lozingen van varkensstront in sommige riviertjesquote:Op maandag 30 mei 2011 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Vriend van mij vertelde me jaaaren geleden eens dat ie een baantje had gehad in Griekenland, hij waste komkommers, ze waren blauw van het gif wat er op gespoten was en dat moest er af.
Als dit met deze kommers gebeurd is, met verontreinigd water zou het een verklaring zijn.
Dat zeg ik, verontreinigd water.quote:Op maandag 30 mei 2011 16:51 schreef plonsikduik het volgende:
[..]
nee nee stront is de oorzaak van alle ellende niet gif
persoonlijk denk ik dat de oorzaak in verontreinigd duits water zit, en die duiters maar hun groente goed spoelen en toch ziek wordenquote:
Wat ben jij raarquote:Op maandag 30 mei 2011 17:11 schreef plonsikduik het volgende:
[..]
persoonlijk denk ik dat de oorzaak in verontreinigd duits water zit, en die duiters maar hun groente goed spoelen en toch ziek worden![]()
trouwens mooi lesje voor de komkommer kwekers in nederland , ze kunnen jullie zo kapotmaken
hebben die duitsers al eerder gedaan met tomaten
alsof er geen boeren zijn die alleen maar exporteren.quote:Op zondag 29 mei 2011 22:20 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik weet niet of jij ooit een vakantiebaan bij een teler hebt gehad, maar zó goed scheiden ze nou ook weer niet de productie voor buitenlands verkoop en voor de interne markt. En hoe vaak kunnen werknemers niet een zakje groenten meenemen?
E-coli bacteriën, waar dit er ook 1 van is, komen voor in de (dikke) darm van mensen, en zijn daar zelfs onmisbaar. Het probleem is dat diezelfde bacterie in de maag niet zo gezond is. Bij een maag perforatie is dit (1 van) de bacteriën die buikvlies-ontsteking kunnen veroorzaken bijvoorbeeld. Ander neefjes van de E-coli bacterie kunnen bijvoorbeeld dysenterie veroorzaken.quote:
Iknvermoed via bio industrie mest - hij is nogal resistent.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:29 schreef fruityloop het volgende:
[..]
E-coli bacteriën, waar dit er ook 1 van is, komen voor in de (dikke) darm van mensen, en zijn daar zelfs onmisbaar. Het probleem is dat diezelfde bacterie in de maag niet zo gezond is. Bij een maag perforatie is dit (1 van) de bacteriën die buikvlies-ontsteking kunnen veroorzaken bijvoorbeeld. Ander neefjes van de E-coli bacterie kunnen bijvoorbeeld dysenterie veroorzaken.
Die E-coli variant is dus in het water gekomen, ik vermoed door een riool-overstort die door hevige regenval in werking is getreden, en dat vervolgens dat besmette oppervlaktewater is gebruikt bij het schoonmaken van die komkommers.
Arme telersquote:Nederlandse komkommer niet besmet
Doden
Eerder had de Europese Commissie ons land als mogelijke besmettingsbron genoemd. Door de uitbraak van de bacterie zijn in Duitsland al duizend mensen ziek geworden en elf patiënten zijn overleden. De bacterie is nog niet onder controle.
Export ingestort
Sinds de uitbraak wordt in Duitsland geen komkommer meer gegeten. De export van Nederlandse komkommers naar Duitsland is ingestort. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse komkommertelers.
Miljoenen
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) exporteerde Nederland het afgelopen jaar in totaal voor 382 miljoen euro aan komkommers naar het buitenland. Het grootste gedeelte, voor zo'n 228 miljoen euro aan komkommers, ging naar de oosterburen.
Spoedoverleg
Vanavond vindt er spoedoverleg plaats in Nederland tussen de overheid, de supermarkten en de tuinbouwsector. De uitbraak betekent namelijk een enorme schadepost voor de tuinbouw.
rtl.nl
Dat heeft niks te maken met bio-industrie natuurlijk, het kan net zo goed van een loslopende biologische koe afkomstig zijn.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:33 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
[..]
Iknvermoed via bio industrie mest - hij is nogal resistent.
Jij bent ook flink ziek trouwens.quote:Op maandag 30 mei 2011 17:11 schreef plonsikduik het volgende:
[..]
persoonlijk denk ik dat de oorzaak in verontreinigd duits water zit, en die duiters maar hun groente goed spoelen en toch ziek worden![]()
trouwens mooi lesje voor de komkommer kwekers in nederland , ze kunnen jullie zo kapotmaken
hebben die duitsers al eerder gedaan met tomaten
Ook dat niet, deze besmetting is een te grote, maar heeft niks met veehouderij te maken en dat de variant toevallig een resistent is heeft daarmee ook niks te maken...quote:Op maandag 30 mei 2011 17:40 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Dat heeft niks te maken met bio-industrie natuurlijk, het kan net zo goed van een loslopende biologische koe afkomstig zijn.
Enterohemorragische E. coli (EHEC) is een verotoxineproducerende E. coli (VTEC) en is al bekend sinds 1982. Toen heette het nog E. coli serotype O157:H7 en werd het in verband gebracht met twee epidemieën van hemorragische colitis in verpleeghuizen en crèches in de V.S. en Canada.quote:Op maandag 30 mei 2011 18:01 schreef RM-rf het volgende:
[..]
Ook dat niet, deze besmetting is een te grote, maar heeft niks met veehouderij te maken en dat de variant toevallig een resistent is heeft daarmee ook niks te maken...
Dat resistent-zijn van HUSEC-42 is trouwens sowieso irrelevant omdat bij geen enkele e-coli behandeling anti-biotica gegeven mag worden, dat veregert namelijk het ziekteverloop, welke variant dan ook...
natuuwlijk meldden de media wél graag dat HUSEC42 een 'resistente 'horror-bacterie' zou zijn; dat klinkt namelijk best indrukwekkend, resistent-zijn... dat het eigenlijk niks uitmaakt is een té ingewikkeld detail.
Deze besmeting is behorlijk groot en betreft een heel specifiek gebied... het maakt het héél onwaarschijnlijkd at dit afkomstig is van één specifieke boer/ specifieke locatie omdat het dàn zeer onwarschijnlijk is dat de besmetting zo groot en zo specifiek in een bepaald gebied kan toeslaan...
waarschijnlijker is dat de besmetting later is opgetreden, mogelijk bij het transport, opslag of bv het overhevelen in de haven van Hamburg..
Overigens vermijden de duitsers heel sterk de Haven van Hamburg wdt tot nu toe juist als belangrijkste knooppunt een duidelijke verdenking zou moeten hebben (er zijn bv besmette komkommers gevonden van twee verschillende producenten uit verschillende landen, die als enige overeenkomst hebben dat ze beide aangeleverd werden via de haven van hamburg), ook openlijk aan te merken als mogelijke bron.
Bron: nu.nlquote:'Besmette komkommer niet uit Nederland'
Uitgegeven: 30 mei 2011 13:31
Laatst gewijzigd: 30 mei 2011 18:59
AMSTERDAM - Geen van de komkommers die in Duitsland hebben geleid tot een uitbraak van de gevaarlijke EHEC-bacterie komt uit Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
De dienst heeft inspecties uitgevoerd bij een handelaar en een teler. Het is uitgesloten dat die bedrijven de bron van de infectie zijn.
Er bestond onduidelijkheid over de herkomst van een van de komkommers. In Duitsland zijn al meer dan 1400 mensen besmet met de EHEC-bacterie en veertien mensen zijn eraan gestorven. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid, koorts, buikkrampen, bloedarmoede en nierfalen veroorzaken.
Enkele besmette komkommers kwamen uit Spanje, van één komkommer kon de herkomst nog niet worden vastgesteld. Nederland was een van de mogelijke herkomstlanden, naast Denemarken.
Schippers
Het type EHEC-bacterie dat in Duitsland al aan elf mensen het leven kostte, is nog nooit in Nederland aangetroffen, meldt minister Edith Schippers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.
De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) neemt monsters van komkommers op de markt en in supermarkten en het productschap Tuinbouw doet dat bij de groothandel en telers.
Analyse
Schippers verwacht de analyse van de ongeveer tweehonderd monsters dinsdag en verzekert de Kamer dat ''afhankelijk van deze resultaten vervolgacties ondernomen worden''.
Het RIVM en de nVWA proberen besmettingen te voorkomen. De nVWA heeft een crisiscentrum in het leven geroepen en speurt naar de bron en tracht te voorkomen dat besmette partijen op de markt komen, aldus de minister. Het RIVM houdt eventuele ziektegevallen in de gaten.
Advies
Vooralsnog is er één Nederlands geval van EHEC-besmetting bekend; een vrouw heeft de besmetting volgens het RIVM opgelopen in Duitsland.
Schippers herhaalt maandag haar eerdere advies om komkommer, sla, tomaten en paprika voor het eten eerst goed te wassen of te schillen. En ook de handen goed wassen kan helpen infectie te voorkomen, aldus de minister.
Duitse verwachting
De Duitse regering rekent op een verdere uitbreiding van de EHEC-golf. Na een bijeenkomst in Berlijn van de federale en regionale autoriteiten zei minister Daniel Bahr van Volksgezondheid maandag dat er ''spijtig genoeg rekening moet worden gehouden met een stijgend aantal ziektegevallen''.
De bewindsman riep de burgers op voorzichtig te blijven. ''Er wordt verder met grote haast gewerkt aan het identificeren van de bron'', voegde Bahr eraan toe. Zijn collega van Consumentenzaken, minister Ilse Aigner, sprak van een ''ernstige situatie''. Ze zei dat Europa voor een grote uitdaging staat om het probleem op te lossen.
© Novum/ANP
In verreweg de meeste gevallen is het meer de bruine toilet apocalyps, en niet meer dan dat.quote:
maakt niet meer uit waar ze vandaan komen, WE ETEN ZE GEWOON NIET MEERquote:Op maandag 30 mei 2011 19:44 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Bron: nu.nl
Zoals ik al dacht dus. Die Duitsers waren wel snel om de schuld bij Nederland te leggen
Dit is gewoon de opmaak voor de invoering van blanke/arische komkommers.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 09:51 schreef plonsikduik het volgende:
[..]
maakt niet meer uit waar ze vandaan komen, WE ETEN ZE GEWOON NIET MEER
en zeker de duisters niet meer
zal ze leren, maar als ze zo overtuigd zijn dat het goede komkommers zijn , er zijn landen waar mensen sterven van de honger !!! , maar nee gewoon weggooien he, en niet de prijs verlagen
ik heb zo geen enkel medelijden hoor
alle buitenlandse het land uit !!! ( we stellen (grens) controle in) ,quote:Op dinsdag 31 mei 2011 10:01 schreef fruityloop het volgende:
[..]
Dit is gewoon de opmaak voor de invoering van blanke/arische komkommers.
[ afbeelding ]
Oh wacht, dit is BNW niet..
Thanks, duidelijke uitlegquote:Op maandag 30 mei 2011 19:01 schreef horned_reaper het volgende:
[..]
Enterohemorragische E. coli (EHEC) is een verotoxineproducerende E. coli (VTEC) en is al bekend sinds 1982. Toen heette het nog E. coli serotype O157:H7 en werd het in verband gebracht met twee epidemieën van hemorragische colitis in verpleeghuizen en crèches in de V.S. en Canada.
EHEC wordt in verband gebracht met het hemolytisch-uremisch syndroom. Dit bestaat per definitie uit nierfunctiestoornissen, trombocytopenie en microangiopathische hemolytische anemie en is herhaaldelijk beschreven bij epidemieën van hemorragische colitis ten gevolge van EHEC-stam O157:H7. Met name jongen kinderen en ouderen zijn in meerdere mate vatbaar voor deze verotoxines en is het hemolytisch-uremisch syndroom een levensbedreigende complicatie.
Onderzoeken in Canada, de V.S., het V.K. en Tsjechoslowakije hebben aangetoond dat infecties met EHEC veelvuldig voor kunnen komen, met een incidentie die vergelijkbaar is met die bij Salmonella- en Shigella-infecties, veel van de symptomen zijn dan ook vergelijkbaar. De tot nu toe beschreven klassieke gevallen begonnen met ernstige plotseling ontstane buikkrampen, gevolgd door waterige diarree. Na 1-2 dagen verergerde de diarree tot profuse bloederige diarree, die leek op een lage gastro-intestinale bloeding. De hoeveelheid slijm in de ontlasting was gering. Bij lichamelijk onderzoek werden weinig afwijkingen gevonden, hoewel een opgezette buik en koorts bij oudere patiënten beschreven zijn.
EHEC produceert een toxine dat een cytopathisch effect heeft op Vero-cellen in vitro. Gebleken is dat EHEC twee verschillende verotoxinen kan produceren, VT1 en VT2. Een derde VT is aangetoond in EHEC-stammen die oedeemziekte bij varkens veroorzaken. VT1 hangt nauw samen met het toxine dat geproduceerd wordt door Shigella dysenteriae type 1 (shiga-toxine). Antistoffen tegen shiga-toxine kunnen het cytopathische effect van VT1 neutraliseren, echter niet dat van VT2.
Tot zo ver even de klinische informatie..... (Ik zou er nog wel een uur over door kunnen gaan)..... Waar iedereen een antwoord op wil is, "hoe gevaarlijk is deze bacterie nu precies"?
Gelukkig bestaan er basisprincipes waardoor deze vraag vrij simpel te beantwoorden is.
Zoals bij de meeste infectieuze gastro-intestinale aandoeningen vindt overdracht van pathogene E. coli plaats via de fecaal-orale route. Onderzoeken waarbij de verspreiding van deze E. coli-stammen binnen gezinnen bestudeerd werd, toonden aan dat verspreiding plaatsvindt van indexpatiënten naar familieleden zonder symptomen.
Zoals de meeste gevallen van infectieuze diarree verdwijnt E. coli-diarree in principe spontaan. Aangezien vooral jonge kinderen klinische manifestaties van infectie met EPEC vertonen, mag aangenomen worden dat na infectie een beschermende antilichaamrespons optreedt. De aard van deze respons is echter onbekend, evenals de antigenen waartegen deze respons gericht is.
Veel van de symptomen van een EHEC besmetting zijn prima te behandelen door toepassing van bijvoorbeeld orale-rehydratie-oplossing (ORS) worden de uitdrogingsverschijnselen tegen gegaan. Symptoombestrijding lijkt dan ook de aangewezen therapie bij E. coli-diarree, waarbij in het geval van hemorragische colitis door EHEC-infectie oplettendheid vereist is zodat tijdig gereageerd kan worden wanneer complicaties zoals hemolytisch-uremisch syndroom ontstaan. Verder is het lichaam zeer goed in staat om op de langere termijn antistoffen tegen EHEC O157:H7 te produceren, al is niet bekend in welke mate deze effect hebben.
Waarom alle paniek nu zo groot is?
Dit heeft grotendeels de media zelf in handen gehad doordat de media hoogte kreeg van het ietswat abnormale gedrag dat deze EHEC's vertoonden en dit neer te zetten als een gemuteerde "horror" pathogeen. Het feit blijft dat alle e-coli's sterven bij een temperatuur boven de 70 graden Celsius evenals de minimale mate waarin e-coli's IN groenten voor zullen komen, door de groenten goed te wassen en te schillen zouden vrijwel alle EHEC's al verdwenen moeten zijn. Door het vervolgens ook nog eens te koken wordt de kans natuurlijk helemaal tot vrijwel 0 gereduceerd.
Eén gedachte moet hierbij wel in acht worden genomen (ook weer iets waar de media ongelofelijk in heeft gefaald). De EHEC is zoals ik eerder al melde een e-coli die toxines produceert, deze toxines zijn de stoffen waar ons lichaam ziek van wordt. Wanneer we ons voedsel daarom goed schillen, schoonmaken en boven de 70 graden klaarmaken reduceert men de kans op besmetting welliswaar tot nul, maar de kans op ziek worden kan aanwezig blijven doordat de toxines pas stuk gaan bij veel hogere temperaturen en deze soms al langere tijd in het voedsel aanwezig waren.
Echter zijn bij een gezond individu toxines alleen niet (in acht nemend) dodelijk. Hiervan zal men dan ook binnen enkele dagen weer volledig herstellen en er is dan geen enkele kans dat men de bacterie bij zich draagt als gevolgen van inname van alleen de toxine.
Ik hoop dat dit iets meer duidelijkheid schept op waar we nu precies mee te maken hebben? Als er vragen over zijn hoor ik ze uiteraard graag!
http://www.amsterdampost.(...)ulturele-verrijking/quote:Is de EHEC-darmbacterie een “culturele verrijking”?
26 mei 2011 | Door E.J. Bron | Category: Aktueel | 2.829 views
De uiterst gevaarlijke darmbacterie EHEC breidt zich uit in Duitsland. De deskundigen zijn tot nu toe radeloos. Ze vermoeden, dat het te maken heeft met groente en fruit. Maar hoe komt zij in groente en fruit terecht? Als veroorzakers gelden dierlijke herkauwers – mogelijkerwijs. Misschien zouden de autoriteiten een keer onbevooroordeeld naar Oostenrijk moeten kijken. Daar bestaat vanwege bepaalde zeden van Oriëntaalse oogstarbeidsters intussen op menig veld de plicht om een broek te dragen. Vanwege een reden, die men in Duitsland (nog) niet lijkt te kennen. En waarschijnlijk hebben de Duitse autoriteiten ook nog nooit iets gehoord van de fecaliën-Jihad. Maar leest u zelf…
Op steeds meer Neder-Oostenrijkse aardbeienvelden moeten de pluksters al sinds 2008 een broek dragen. In “Aardbeienland” in Pottenstein en op minstens tien andere aardbeienkwekerijen vond men de plicht tot het dragen van een broek uit, omdat Turkse vrouwen, die daar in het seizoen hadden gewerkt, tijdens het werk op de aardbeien geürineerd en tussen de planten ook nog andere “grotere boodschappen” hadden gedaan. Men kon bepaalde geïmmigreerde bevolkingsgroepen niet algemeen de toegang tot de aardbeienvelden verbieden, dat zou volgens Oostenrijkse wetten tegenwoordig “racistisch” en “discriminerend” zijn. Dus daarom bestaat vanwege de geïmmigreerde “zakenvrouwen” uit de Oriëntaalse cultuurkring op de Neder-Oostenrijkse aardbeienkwekerijen de plicht om een broek te dragen. Kan Oostenrijk met zulke maatregelen de EHEC-darmbacterie tegengaan (EHEC = Enterohaemorrhagic Escherichia coli)?
Bepaalde migranten hebben gewoon compleet andere voorstellingen van hygiëne en het zich houden aan hygiënische richtlijnen dan wij Europeanen. Daar stond bijvoorbeeld de uit Algerije afkomstige 42-jarige medeburger Sahnou D. voor de rechtbank. Hij had ons Europeanen op een voor ons ongebruikelijke manier “verrijkt”. Hij dwaalde door de levensmiddelenafdelingen van grote Europese supermarkten en spoot daar vanuit een omgehangen flesje zijn met fecaliën vermengde urine over de levensmiddelen. Steeds opnieuw teisterde hij supermarkten – iedere keer ging hij van tevoren naar het toilet. Hij urineerde dan in een sproeiflesje en vermengde de urine met besmette fecaliën. Een op zichzelf staand geval? Nee, zeker niet.
Wij hebben hier drie haar geleden al bericht over de onappetijtelijke fecaliën-Jihad. Ook de geheime diensten waarschuwen al jaren voor de fecaliën-Jihad. In de beoordeelde handleidingen van islamistische terroristische groeperingen voor mogelijk onverwachte aanvallen op westerse burgers wordt de fecaliën-Jihad immers uitvoerig genoemd. In Duitsland negeert men dat. Terwijl men in Duitsland naar de herkomst van de EHEC-bacterie gist, kent men de wijze van verspreiding al jarenlang in veel andere westerse landen.
Door Oriëntaalse mensen worden in hun winkels aan voorbijgangers “lekkere” bruine taarten verkocht. Maar aan deze taarten werden van tevoren fecaliën toegevoegd. Het personeel gebruikte uitwerpselen om de taart mee in te smeren. Een van de kopers viel de merkwaardige smaak op. Hij nam een van de taarten mee naar de geneeskundige dienst. Daarna ging alles heel snel. Eerst ontkenden de medeburgers. Toen echter gaven ze het toch toe. En ze moesten een hoge boete betalen. De winkel werd onmiddellijk overgenomen door een andere Arabier. Bij Shams M. moet nu alles beter worden. Hij wil proberen zich te houden aan de Europese hygiënevoorschriften.
Steeds vaker vinden we in Europa ook gewoon sporen van fecaliën in spijzen, die door mensen uit de Oriënt werden bereid. Niet alleen in Duitsland, een Zwitserse krant bericht bijvoorbeeld in 2010 uit Bern: “(…) In ieder geval zat er voor de kantonchemicus Otmar Deflorin uit Bern niets anders op dan om na de inspectie van een Oriëntaalse bakkerij, die hoofdzakelijk brood voor kebab en Turkse broden produceerde, deze onmiddellijk te sluiten. ´Dat was het ergste wat ik ooit had gezien´, benadrukt Deflorin en zegt verder: ´Waarover ik vooral verontrust was, was het feit dat er in het hele bedrijf geen papier was te vinden – geen wc-papier en geen papieren handdoekjes.´ En omdat er in de wc geen stromend water was om na de stoelgang de handen te wassen, maar alleen met water gevulde plastic flessen, werd waarschijnlijk het deeg voor het Turkse brood met vuile handen gekneed. Zulke ervaringen maken levensmiddeleninspecteurs van het kanton Bern ieder jaar mee.”
De gevangenen in Guantánamo hebben overigens na intussen gepubliceerde berichten niet alleen met hun eigen fecaliën naar Amerikaanse bewakers gegooid, maar ook geoefend om hiermee levensmiddelen te besmetten. En in Dallas/Texas stond medeburger Nahidmobarekeh voor de rechtbank, omdat hij zijn fecaliën in de magnetron gedroogd en daarna op lekkernijen in bakkerijen had aangebracht, die daarna dan door argeloze klanten werden opgegeten. Laten we maar niet verder over zulke merkwaardige gevallen berichten, want ze stinken als de pest. Men moet alleen weten wat men bij wie koopt. Dan kan men zich hiertegen beschermen. Wie denkt, dat hij bij de Turkse levensmiddelenwinkel om de hoek het beste fruit zou krijgen, die kan men gewoon alleen maar smakelijk eten wensen.
Steeds meer medeburgers uit de Oriënt wijzen ook desinfecterende middelen af, omdat deze door de koran verboden alcoholische middelen bevatten. Dat moet u weten wanneer u, een vriend of een familielid de EHEC-darmbacterie krijgt, naar een Europees ziekenhuis gaat en dit ook weer levend wilt verlaten. Een voorbeeld: in Groot-Brittannië hoeven immigranten uit de islamitische en Aziatische cultuurkring, die als geneeskundig personeel in ziekenhuizen werken, zich niet meer aan de strenge hygiënische richtlijnen te houden waarmee grote infecties verhinderd moeten worden. Nee, dat is geen grap – dat is een gevolg van de “culturele verrijking”. Ook tijdens een bezoek aan de Intensive Care bestaat al langere tijd in steeds meer Europese ziekenhuizen de uitzondering, dat islamitische familieleden – om religieuze redenen – hun handen niet hoeven te wassen met een desinfecterend middel; uiteraard ook uit consideratie met de religieuze behoeften van deze bevolkingsgroep. Dat alles is mede een verklaring voor het feit waarom er in onze Europese ziekenhuizen ieder jaar meer grote infecties voorkomen – en er steeds meer patiënten in de lijkwagen in plaats van genezen uit het ziekenhuis komen. Met de aldus veroorzaakte kosten, die wij allemaal moeten dragen, houdt zich voorzichtigheidshalve niemand bezig. Per slot van rekening krijgen we hiervoor toch een “culturele verrijking” voor terug.
“Der Spiegel” bericht nu, dat seizoengebonden fruit zoals aardbeien de EHEC-drager zou kunnen zijn. Dus, nog even helemaal opnieuw: waarom bestaat er een plicht tot het dragen van een broek op Oostenrijkse aardbeienvelden…? Bijvoorbeeld vanwege de zogenaamde herkauwers, die daar tussen de aardbeien grazen en alles vol schijten?
Misschien hebben de EHEC-infecties immers een hele andere oorzaak. Maar de fecaliën-Jihad en de plicht tot het dragen van een broek op menig buitenlands aardbeienveld moet men in ieder geval kennen als men naar de oorzaken zoekt.
Aanvulling: Intussen vragen zelfs gerenommeerde virologen (bijvoorbeeld in de Berlijnse “Tagesspiegel”) zich af of de darmbacterie opzettelijk over het land werd gespreid. En het geldt nu als zeker, dat de verwekkers op Spaanse komkommers zitten. Daar worden op de velden Noord-Afrikaanse moslims als oogstarbeiders ingezet…
dat xenofobe onzin-artikeltje van een of andere stormfront website is al eerder in dit topic geplaatst, toen nog in het engels...quote:Op dinsdag 31 mei 2011 15:09 schreef LXIV het volgende:
Ik las dat deze bacterie wellicht opzettelijk werd aangebracht, als een soort bio-terrorisme. Klinkt vergaand, maar er zijn de afgelopen jaren al meerdere mensen opgepakt die dit soort dingen deden!
[..]
http://www.amsterdampost.(...)ulturele-verrijking/
In het brondocument staan linkjes met de verwijzingen naar de bijbehorende artikelen.
Er wordt nochtans in gequote naar nieuwsartikelen in de gevestigde media. Er is dus al eerder sprake geweest van een feces-oorlog.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 15:42 schreef RM-rf het volgende:
[..]
dat xenofobe onzin-artikeltje van een of andere stormfront website is al eerder in dit topic geplaatst, toen nog in het engels...
het is gewoon racistische prietpraat over 'moslims die poep aan blanken zouden verkopen om de islam te verbreiden, hoezeer men ook een poging doet de racistische tendesns te verhullen onder indirekt woordgebruik...
quote:Spaanse komkommer niet de verspreider van EHEC-bacterie
De oorzaak van de besmettingen met de EHEC-bacterie ligt weer volledig open. Op twee Spaanse komkommers in Hamburg, die aanvankelijk werden gezien als de bron van ziekteverwekkers, werden wel EHEC-bacteriën gevonden - maar niet de variant O104 die momenteel honderden mensen ziek heeft gemaakt en tot doden heeft geleid.
Dit meldt Cornelia Prüfer-Storcks, de hoogste gezondheidsambtenaar van Hamburg vandaag. De zoektocht naar de bron van de infectie begint nu van voor af aan.
Spanje klaagde eerder op de dag dat Duitsland meteen met een beschuldigende vinger naar Madrid had gewezen. De verkoop van komkommers zakte in elkaar gezakt als gevolg van de ziekte- en sterfgevallen in Duitsland die aan komkommer werden toegeschreven. In Nederland zijn drie mogelijke gevallen van besmetting met de darmbacterie EHEC bekend. Het dodental in Duitsland is opgelopen tot zestien.
(Redactie)
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-EHEC-bacterie.dhtml
Er is ook nog zoiets als een zomergriepje of wat verkeerds gegeten, teveel koude drank gedronken, etc.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 15:44 schreef zijle het volgende:
Ben ook al twee dagen ernstig aan de schijt, niet in DLD geweest though
LOL! Come on, waarom zo ingewikkeldquote:Op dinsdag 31 mei 2011 11:41 schreef plonsikduik het volgende:
de oplossing : stop al je groente in de wasmachine temperatuur op 70 graden![]()
omdat de mens te lui is er moet altijd een apparaat voor zijnquote:Op dinsdag 31 mei 2011 16:05 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
LOL! Come on, waarom zo ingewikkeld
De vraag is dus opnieuw: waar komt de besmetting vandaan? Het is opvallend dat er meer vrouwen ziek zijn geworden dan mannen. Zijn er dingen waar vrouwen meer mee in aanraking komen dan mannen? (Ik denk dat vrouwen allicht vaker rauwkost eten dan mannen trouwens - dat zou een verklaring kunnen zijn.)quote:Woher kommt der Ehec-Keim? Die auf spanischen Gurken in Hamburg entdeckten Bakterien haben offenbar nicht die Erkrankungswelle ausgelöst. Forscher fanden keine Übereinstimmung mit dem Stamm aus den Stuhlproben der Patienten. Nun beginnt die Suche nach der Quelle von vorne.
Hamburg - Die Bakterienstämme auf zwei Gurken aus dem Hamburger Großmarkt sind identifiziert - und das Ergebnis ist eine Überraschung: Die Erreger stimmen nicht mit jenen vom Typ O104 überein, die bei Patienten in Hamburg nachgewiesen wurden, sagte Hamburgs Gesundheitssenatorin Cornelia Prüfer-Storcks (SPD). Zwar seien auf den Gurken Ehec-Erreger nachgewiesen worden, allerdings nicht der Stamm, der die Erkrankungen ausgelöst habe. "Nach wie vor ist die Quelle nicht identifiziert." Die Ergebnisse zweier weiterer Proben lägen noch nicht vor. Die Warnung in Hamburg bleibe aufrechterhalten, keine Gurken, Tomaten und Salate zu essen.
Die Quelle der schweren Erkrankungen an dem hämolytisch-urämischen Syndrom (Hus) ist damit wieder vollkommen unklar. An insgesamt vier Salatgurken aus dem Hamburger Großmarkt war das Bakterium in der vergangenen Woche nachgewiesen worden. Drei der Gurken stammen aus Spanien. Bei der vierten positiv getesteten Gurke deuten Hinweise auf Lieferwege aus den Niederlanden hin.
Bei den nun identifizierten Bakterienstämmen handelt es sich laut der Gesundheitssenatorin um Proben von spanischen Gurken. Die Erreger der beiden übrigen belasteten Gurken seien noch nicht identifiziert. In Mecklenburg-Vorpommern sind indes weitere Ehec-Erreger auf Gurken, Tomaten und Blattsalat gefunden worden.
wat dacht je van het oudste recht van vrouwenquote:Op dinsdag 31 mei 2011 16:32 schreef Rewimo het volgende:
Der Spiegel:
[..]
De vraag is dus opnieuw: waar komt de besmetting vandaan? Het is opvallend dat er meer vrouwen ziek zijn geworden dan mannen. Zijn er dingen waar vrouwen meer mee in aanraking komen dan mannen? (Ik denk dat vrouwen allicht vaker rauwkost eten dan mannen trouwens - dat zou een verklaring kunnen zijn.)
Die koken meestal dus de besmetting zal wel in de keuken plaatsvinden.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 16:32 schreef Rewimo het volgende:
Der Spiegel:
[..]
De vraag is dus opnieuw: waar komt de besmetting vandaan? Het is opvallend dat er meer vrouwen ziek zijn geworden dan mannen. Zijn er dingen waar vrouwen meer mee in aanraking komen dan mannen? (Ik denk dat vrouwen allicht vaker rauwkost eten dan mannen trouwens - dat zou een verklaring kunnen zijn.)
Voor de zekerheid zou ik dat niet doen nee. Het is een kleine moeite en je vermindert het risico toch aanzienlijk.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:20 schreef nummer_zoveel het volgende:
Wij gaan volgende week een weekje naar Duitsland op vakantie, in het besmette gebied. Voor de zekerheid dus maar geen rauwe groente eten?
Gewoon gekookte of gebakken groenten, en voornamelijk vlees! Zit je goed in Duitslandquote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:20 schreef nummer_zoveel het volgende:
Wij gaan volgende week een weekje naar Duitsland op vakantie, in het besmette gebied. Voor de zekerheid dus maar geen rauwe groente eten?
Als ik naar mijn collega's kijk wel ja, veel meer vrouwen die aan de salades gaan. Nu kan ik cynisch zeggen dat je er natuurlijk wel van afvalt..quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:55 schreef Stokstaart het volgende:
Ze eten waarschijnlijk niet alleen verhoudingsgewijs meer rauwkost maar ook vaker rauwkost.
Ik denk dat de oorzaak simpeler is: de bacterie doodt vooral de zwakkeren in de samenleving, en dat zijn vooral ouderen. Aangezien dat de meeste (hoog)bejaarden vrouw zijn, is het niet zo raar dat de meeste zieken en doden dus ook juist vrouw zijn.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:51 schreef Magnificat het volgende:
Of je nou 1 hapje van een met EHEC besmette komkommer of tomaat etc eet of 3 hele, dat maakt geen bal uit.
Ziek wordt je, hoe dan ook. ( ip ook mannen ja )
Dus het verhaaltje dat de verklaring zou kunnen zijn; vrouwen eten meer rauwkost dan mannen, gaat niet op lijkt mij.
Ik blijf erbij dat de oorzaak elders zit of dat er een mutatie van de EHEC heeft plaats gevonden en nu reageert met vrouwelijke hormonen.
Alleen treft het niet speciaal ouderen:quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:59 schreef SemperSenseo het volgende:
Ik denk dat de oorzaak simpeler is: de bacterie doodt vooral de zwakkeren in de samenleving, en dat zijn vooral ouderen. Aangezien dat de meeste (hoog)bejaarden vrouw zijn, is het niet zo raar dat de meeste zieken en doden dus ook juist vrouw zijn.
Uit datzelfde artikel in Der Spiegelquote:Im Kreis Paderborn gibt es derzeit besonders viele Fälle von Erkrankungen durch Ehec-Bakterien. So wurde die Erkrankung dort bei bislang 34 Menschen - 20 Frauen und 14 Männern - im Alter von 11 bis 91 Jahren festgestellt.
Je krijgt hier in DLD ook bijna altijd salade of rauwkost bij het eten (in restaurants). Dat is voorlopig over heb ik begrepen (ik ben weliswaar vrouw maar geen echte rauwkostliefhebberquote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Als ik naar mijn collega's kijk wel ja, veel meer vrouwen die aan de salades gaan. Nu kan ik cynisch zeggen dat je er natuurlijk wel van afvalt..
Zou ze maar eens gaan vragen waar ze hun boodschappen hebben gedaan en zijn wezen eten. In Bocholt was er zo ineens een hepatitis uitbraak, werd terug gevoerd op 1 Döner tent waar iemand werkte die hepatitis had en duidelijk zijn handen niet waste of op het eten hoeste.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:02 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Alleen treft het niet speciaal ouderen:
[..]
Uit datzelfde artikel in Der Spiegel
Of er staat een saladebar en je kan het zelf pakken.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:04 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Je krijgt hier in DLD ook bijna altijd salade of rauwkost bij het eten (in restaurants). Dat is voorlopig over heb ik begrepen (ik ben weliswaar vrouw maar geen echte rauwkostliefhebber).
De weerstand van bejaarden is natuurlijk een stuk minder, en er zijn natuurlijk veel minder hoogbejaarden (80+) mannen dan vrouwen, zeker in Duitsland.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:59 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik denk dat de oorzaak simpeler is: de bacterie doodt vooral de zwakkeren in de samenleving, en dat zijn vooral ouderen. Aangezien dat de meeste (hoog)bejaarden vrouw zijn, is het niet zo raar dat de meeste zieken en doden dus ook juist vrouw zijn.
Wat dat betreft is de horeca in Duitsland prima. Niet alleen de diners, maar ook de lunches en vooral het ontbijt. En je bent niet semi-verplicht zo'n suf kindermenu te nemen, maar ze zetten er desgevraagd altijd een bordje naast zodat je jouw kind wat van jezelf kunt geven.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Of er staat een saladebar en je kan het zelf pakken.
Vaak/meestal keurig verzorgd, veel keuze en vers
Jep.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:11 schreef LXIV het volgende:
[..]
Wat dat betreft is de horeca in Duitsland prima. Niet alleen de diners, maar ook de lunches en vooral het ontbijt. En je bent niet semi-verplicht zo'n suf kindermenu te nemen, maar ze zetten er desgevraagd altijd een bordje naast zodat je jouw kind wat van jezelf kunt geven.
En je krijgt gewoon waar voor je geld, het is helemaal niet duur.
Dat bedoelde ik ook uit te leggen;quote:Op dinsdag 31 mei 2011 17:55 schreef Stokstaart het volgende:
Ze eten waarschijnlijk niet alleen verhoudingsgewijs meer rauwkost maar ook vaker rauwkost.
Als je vaker kwamkwammersloeg eet is dat kans dat je tegen een besmette kommer aanloopt wel groter natuurlijkquote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:17 schreef Magnificat het volgende:
[..]
Dat bedoelde ik ook uit te leggen;
Of je nou 1x een besmette komkommer eet of 5x
Of je nou een klein stukje van een besmette komkommer eet of 3 hele
Beide maakt niets uit, als het virus eenmaal binnen is wordt je ziek. Als je op het moment dat je al ziek bent nog meer besmet voedsel zou eten, wordt je er ip niet zieker van.
Daar heb je gelijk in. Al ga ik ervan uit dat er wel een hele grote partij besmette komkommers zijn, aangezien er nog steeds nieuwe gevallen bijkomen.quote:Op dinsdag 31 mei 2011 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je vaker kwamkwammersloeg eet is dat kans dat je tegen een besmette kommer aanloopt wel groter natuurlijk
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |