Enterohemorragische E. coli (EHEC) is een verotoxineproducerende E. coli (VTEC) en is al bekend sinds 1982. Toen heette het nog E. coli serotype O157:H7 en werd het in verband gebracht met twee epidemieën van hemorragische colitis in verpleeghuizen en crèches in de V.S. en Canada.
EHEC wordt in verband gebracht met het hemolytisch-uremisch syndroom. Dit bestaat per definitie uit nierfunctiestoornissen, trombocytopenie en microangiopathische hemolytische anemie en is herhaaldelijk beschreven bij epidemieën van hemorragische colitis ten gevolge van EHEC-stam O157:H7. Met name jongen kinderen en ouderen zijn in meerdere mate vatbaar voor deze verotoxines en is het hemolytisch-uremisch syndroom een levensbedreigende complicatie.
Onderzoeken in Canada, de V.S., het V.K. en Tsjechoslowakije hebben aangetoond dat infecties met EHEC veelvuldig voor kunnen komen, met een incidentie die vergelijkbaar is met die bij Salmonella- en Shigella-infecties, veel van de symptomen zijn dan ook vergelijkbaar. De tot nu toe beschreven klassieke gevallen begonnen met ernstige plotseling ontstane buikkrampen, gevolgd door waterige diarree. Na 1-2 dagen verergerde de diarree tot profuse bloederige diarree, die leek op een lage gastro-intestinale bloeding. De hoeveelheid slijm in de ontlasting was gering. Bij lichamelijk onderzoek werden weinig afwijkingen gevonden, hoewel een opgezette buik en koorts bij oudere patiënten beschreven zijn.
EHEC produceert een toxine dat een cytopathisch effect heeft op Vero-cellen in vitro. Gebleken is dat EHEC twee verschillende verotoxinen kan produceren, VT1 en VT2. Een derde VT is aangetoond in EHEC-stammen die oedeemziekte bij varkens veroorzaken. VT1 hangt nauw samen met het toxine dat geproduceerd wordt door Shigella dysenteriae type 1 (shiga-toxine). Antistoffen tegen shiga-toxine kunnen het cytopathische effect van VT1 neutraliseren, echter niet dat van VT2.
Tot zo ver even de klinische informatie..... (Ik zou er nog wel een uur over door kunnen gaan)..... Waar iedereen een antwoord op wil is, "hoe gevaarlijk is deze bacterie nu precies"?
Gelukkig bestaan er basisprincipes waardoor deze vraag vrij simpel te beantwoorden is.
Zoals bij de meeste infectieuze gastro-intestinale aandoeningen vindt overdracht van pathogene E. coli plaats via de fecaal-orale route. Onderzoeken waarbij de verspreiding van deze E. coli-stammen binnen gezinnen bestudeerd werd, toonden aan dat verspreiding plaatsvindt van indexpatiënten naar familieleden zonder symptomen.
Zoals de meeste gevallen van infectieuze diarree verdwijnt E. coli-diarree in principe spontaan. Aangezien vooral jonge kinderen klinische manifestaties van infectie met EPEC vertonen, mag aangenomen worden dat na infectie een beschermende antilichaamrespons optreedt. De aard van deze respons is echter onbekend, evenals de antigenen waartegen deze respons gericht is.
Veel van de symptomen van een EHEC besmetting zijn prima te behandelen door toepassing van bijvoorbeeld orale-rehydratie-oplossing (ORS) worden de uitdrogingsverschijnselen tegen gegaan. Symptoombestrijding lijkt dan ook de aangewezen therapie bij E. coli-diarree, waarbij in het geval van hemorragische colitis door EHEC-infectie oplettendheid vereist is zodat tijdig gereageerd kan worden wanneer complicaties zoals hemolytisch-uremisch syndroom ontstaan. Verder is het lichaam zeer goed in staat om op de langere termijn antistoffen tegen EHEC O157:H7 te produceren, al is niet bekend in welke mate deze effect hebben.
Waarom alle paniek nu zo groot is?
Dit heeft grotendeels de media zelf in handen gehad doordat de media hoogte kreeg van het ietswat abnormale gedrag dat deze EHEC's vertoonden en dit neer te zetten als een gemuteerde "horror" pathogeen.
Het feit blijft dat alle e-coli's sterven bij een temperatuur boven de 70 graden Celsius evenals de minimale mate waarin e-coli's IN groenten voor zullen komen, door de groenten goed te wassen en te schillen zouden vrijwel alle EHEC's al verdwenen moeten zijn. Door het vervolgens ook nog eens te koken wordt de kans natuurlijk helemaal tot vrijwel 0 gereduceerd.
Eén gedachte moet hierbij wel in acht worden genomen (ook weer iets waar de media ongelofelijk in heeft gefaald). De EHEC is zoals ik eerder al melde een e-coli die toxines produceert, deze toxines zijn de stoffen waar ons lichaam ziek van wordt. Wanneer we ons voedsel daarom goed schillen, schoonmaken en boven de 70 graden klaarmaken reduceert men de kans op besmetting welliswaar tot nul, maar de kans op ziek worden kan aanwezig blijven doordat de toxines pas stuk gaan bij veel hogere temperaturen en deze soms al langere tijd in het voedsel aanwezig waren.
Echter zijn bij een gezond individu toxines alleen niet (in acht nemend) dodelijk. Hiervan zal men dan ook binnen enkele dagen weer volledig herstellen en er is dan geen enkele kans dat men de bacterie bij zich draagt als gevolgen van inname van alleen de toxine.
Ik hoop dat dit iets meer duidelijkheid schept op waar we nu precies mee te maken hebben? Als er vragen over zijn hoor ik ze uiteraard graag!