abonnement Unibet Coolblue
  zondag 24 april 2011 @ 02:37:13 #1
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_95908318
Hallo.
Ik miste nog een topic over persoonlijkheidsstoornissen in dit forum, dus bij deze.

Heb je zelf een persoonlijkheidsstoornis of ken je iemand met een persoonlijkheidsstoornis?
Of heb je vermoedens dat je er een hebt?
Hier kun je het allemaal kwijt.

Beknopte omschrijving van een persoonlijkheidsstoornis:
Een persoonlijkheidsstoornis is een langdurig patroon van afwijkende emoties en opvattingen.
Veel persoonlijkheidsstoornissen komen tot ontwikkeling door traumatische ervaringen in combinatie met erfelijke gevoeligheid.

Korte omschrijving van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen (deze informatie komt van trimbos.nl, mens-en-samenleving.infonu.nl, psyonline.nl en psyq.nl):

.

Cluster A (vreemd en/of excentriek):

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis
quote:
Paranoïde persoonlijkheidsstoornis (PPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zijn wantrouwend. Ze hebben een vastomlijnde manier van denken en handleen op basis van achterdochtige ideeën over anderen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun visie op de wereld de juiste is en voelen zich bedreigd als anderen het anders zien. Ze zijn vaak koppig, ook als hun standpunt onjuist is. Dit kan soms op een waanidee lijken.
Verder voelen zij zich vaak kwetsbaar. Dit roept angst op. Die angst proberen ze te verminderen door te zoeken naar een oorzaak buiten zichzelf. De dreiging die zij voelen zetten zij om in woede om hun angst te verminderen.
Schizoïde persoonlijkheidsstoornis
quote:
De schizoïde persoonlijkheidsstoornis (SPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis gedragen zich afstandelijk en hebben moeite om emoties te uiten. Ze leggen moeilijk contact en zijn vaak verlegen, teruggetrokken en stil. Ook doen zij veel dingen alleen en wonen vaak alleen.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis halen weinig plezier uit activiteiten. Soms compenseren ze een gebrek aan contact met een rijke fantasiewereld. Over het algemeen is er geen sprake van verlies van contact met de werkelijkheid.
Schizotypische persoonlijkheidsstoornis
quote:
De schizotypische persoonlijkheidsstoornis (STPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis gedragen zich in de ogen van anderen vaak bizar. Abnormale oogbewegingen en motorisch disfunctioneren zijn kenmerkend. Zij voelen zich ongemakkelijk in aanwezigheid van anderen en zijn wantrouwend. Zij hebben merkwaardige ideeën en overtuigingen.
.

Cluster B (dramatisch, emotioneel en/of impulsief):

Anti-sociale persoonlijkheidsstoornis
quote:
De antisociale persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis met als belangrijkste kenmerk instabiliteit in denken, voelen en gedrag.
Hierdoor kan iemand stemmingswisselingen krijgen, instabiele relaties met anderen hebben, zich impulsief en antisociaal gedragen en snelle behoeftenbevrediging najagen.
De antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) is één van de 10 persoonlijkheidsstoornissen en hoort tot de Cluster B persoonlijkheidsstoornissen.
Borderline persoonlijkheidsstoornis
quote:
Borderline persoonlijkheidsstoornis (kortweg: borderline) kenmerkt zich door sterke wisselingen in stemmingen, gedachten en gedrag.
Mensen met borderline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit, reageren extreem. Relaties zijn moeilijk te onderhouden, en wisselen ook sterk.
Er worden geen verschillende typen borderline persoonlijkheidsstoornissen onderscheiden.
Mensen met borderline kunnen echter wel verschillen in de mate waarin ze bepaald gedrag vertonen (zoals extraversie, neuroticisme).
Theatrale persoonlijkheidsstoornis
quote:
Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis vallen op door hun kleurrijk, extravert en dramatisch gedrag. Het zijn zeer emotionele mensen, die moeite hebben om lange diepgaande relaties aan te gaan. Zij staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ook hebben ze de neiging om door middel van uiterlijk vertoon te verleiden of de aandacht op te eisen.
Vragen om aandacht is het centrale thema van deze ziekte. Wanneer een lijder aan de stoornis niet in het middelpunt van de belangstelling staat, voelt hij zich al gauw ongemakkelijk. Hij gaat dan opvallend of seksueel uitdagend gedrag vertonen. Zijn gevoelsuitingen maken een oppervlakkige indruk, maar worden op een hoogdravende manier gebracht. Door vage bewoordingen en overdrijvingen doet de patiënt zich interessanter voor dan hij in feite is. Hij kan makkelijk in huilen uitbarsten of kwaad worden wanneer hij niet de aandacht en complimentjes krijgt waarop hij denkt recht te hebben. Zo'n woedeaanval duurt meestal niet lang.
Narcistische persoonlijkheidsstoornis
quote:
Deze mensen vinden zichzelf veel beter dan andere mensen. Ze vinden alleen zichzelf belangrijk en interesseren zich weinig in het lot van anderen. Wel willen ze graag dat andere mensen hen goed en belangrijk vinden.Deze mensen willen graag de macht hebben. Vaak kom je ze tegen in hoge posities in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de politiek. Hier is deze karaktertrek op een bepaalde manier handig. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld honderden mensen zonder schuldgevoel ontslaan.
.

Cluster C (angstig en/of gespannen):

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis
quote:
De ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS) wordt gekenmerkt door extreme verlegenheid en buitensporige angst voor afwijzing, vernedering of kritiek. Veel mensen vinden het eng om iemand aan te spreken of voelen zich onzeker in onbekende situaties. Wanneer deze angst zo extreem wordt dat iemand zich geheel terugtrekt en nergens aan meedoet zou er sprake kunnen zijn van een ontwijkende of vermijdende persoonlijkheidsstoornis.
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
quote:
De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (APS) wordt gekenmerkt door een buitengewone afhankelijkheid ten opzichte van anderen. Iedereen vindt het wel eens fijn verzorgd te worden of hulp te krijgen bij moeilijke beslissingen. Wanneer iemand altijd maar bevestiging nodig heeft, niet alleen kan zijn en altijd hulp en geruststelling nodig heeft om een besluit te nemen, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis
quote:
Mensen met deze stoornis houden van orde en regelmaat. Vaak willen ze alles op hun eigen manier doen. Ze zijn willen alles zo goed mogelijk doen, hierdoor kunnen ze moeilijk beslissen maken. Dit perfectionisme gaat zover dat er veel te veel tijd in hun werk gaat zitten. Ze kunnen zo de deadline niet altijd halen. Bovendien hebben deze mensen moeite met het tonen en uiten van hun emoties.
Deze stoornis is iets anders dan de obsessief-compulsieve stoornis.
Vaak denken deze mensen ook dat hun manier de enige is; ze kunnen moeilijk een advies van iemand anders aannemen.
.

P.S.: liever geen reacties over de zogenaamde labeltjescultuur, want met die reacties ben ik nu wel een beetje klaar en ze zijn bovendien beledigend tegenover psychiatrisch patienten.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  zondag 24 april 2011 @ 06:17:04 #2
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_95909642
Kan je een levende voorbeeld geven van iemand met theatrale persoonlijkheidsstoornis? Of een voorbeeld casus?

En wat is het verschil tussen een psychopaat en iemand met ASP?
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  Forum Admin zondag 24 april 2011 @ 06:43:03 #3
232445 crew  Specularium
pi_95909684
quote:
3s.gif Op zondag 24 april 2011 02:37 schreef Madame_Paon het volgende:
Hallo.
Ik miste nog een topic over persoonlijkheidsstoornissen in dit forum,
Hallo, ik niet.

En als je geen labels wenst kun je het beter over persoonlijkheidsproblematiek hebben
ipv stoornissen. Kunnen meer mensen over meepraten.
pi_95909729
is psychose erg?
  zondag 24 april 2011 @ 07:10:55 #5
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_95909747
quote:
1s.gif Op zondag 24 april 2011 07:04 schreef 129383 het volgende:
is psychose erg?
psychose =/= persoonlijkheisstoornis
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_95910754
Ik heb borderline heb er 8 jaar terug voor in behandeling gezeten en dat is aangeslagen. Na die therapie ben ik ongeveer 7 jaar therapievrij
  zondag 24 april 2011 @ 09:46:22 #7
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_95910781
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 09:43 schreef formerjellybean het volgende:
Ik heb borderline heb er 8 jaar terug voor in behandeling gezeten en dat is aangeslagen. Na die therapie ben ik ongeveer 7 jaar therapievrij
Hoe heeft borderliner jou vroeger jouw leven gestoord? En kan het nu nog steeds een serieuze hindernis zijn of heb jij en andere mensen helemaal geen last meer van?
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_95910843
Nou ik deed aan zelfverwonding en liep rond met suicidale gedachtes , en driftbuien, dat is doordat ik inzicht kreeg in borderline veranderd.
Ik ben nu alerter op mezelf en heb er dus minder last van en mijn omgeving ook
pi_95910852
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 06:17 schreef Keep_Walking het volgende:
Kan je een levende voorbeeld geven van iemand met theatrale persoonlijkheidsstoornis? Of een voorbeeld casus?
Levend voorbeeld van een bekend persoon ken ik zo niet, maar op internet staan wel wat filmpjes. is wel een interessante, let niet op het acteerwerk. In dat filmpje mist een beetje het seksuele uitdagende gedrag.
quote:
En wat is het verschil tussen een psychopaat en iemand met ASP?
Mensen met psychopathie hebben, naast ASP, ook symptomen van psychopathie zelf. Als je kijkt naar de PCL-R (Psychopathy Checklist-Revised), komt groep 2 van de punten overeen met een ASP, en groep 1 is dan nog extra nodig om mensen als psychopatisch te classificeren.

Dat zijn dingen als:
Glibness/superficial charm
Grandiose sense of self-worth
Pathological lying
Cunning/manipulative
Lack of remorse or guilt
Shallow affect (genuine emotion is short-lived and egocentric)
Callous/lack of empathy
Failure to accept responsibility for own actions

De groep 1-symptomen correleren het meest met een narcistische persoonlijkheidsstroonis, de groep 2-symptomen met de APS.

Beide stoornissen komen overigens sterk overeen, maar APS zit wel in de DSM-IV, en psychopathie niet.
  zondag 24 april 2011 @ 09:55:48 #10
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95910924
Ik heb nergens last van gelukkig.
  zondag 24 april 2011 @ 09:56:09 #11
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95910949
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 09:55 schreef Urretje het volgende:
Ik heb nergens last van gelukkig.
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 09:56 schreef Urretje het volgende:
Ik ook niet.
Een dissociatieve stoornis als een dissociatieve identiteitsstoornis is geen persoonlijkheidsstoornis.
  zondag 24 april 2011 @ 09:58:13 #13
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95910960
Gelukkig maar!
  zondag 24 april 2011 @ 09:58:29 #14
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95912969
Volgens mij heeft bijna iedereen wel een persoonlijkheidsstoornis. Ik heb mij een jaar laten onderzoeken toen dachten ze aan a3. Maar later is dat het toch niet geworden. Omdat ik goed in sport ben en in motorisch functioneren. Alleen de laatste zin bij a3 klopt een beetje, maar dat vind ik zelf ook leuk!

In vrienschappen ben ik trouwens ook excentriek. Ik heb een goedevriend die ik al 20jr ken. Als je elkaar al zo lang kent hoef je ook steeds minder te zeggen, je gaat elkaar aanvoelen. Nou niet veel mensen kunnen hetzelfde zeggen.

[ Bericht 8% gewijzigd door picardmike op 24-04-2011 12:28:06 ]
UITGESCHREVEN
pi_95913067
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 11:32 schreef picardmike het volgende:
Volgens mij heeft bijna iedereen wel een persoonlijkheidsstoornis. Ik heb mij een jaar laten onderzoeken toen dachten ze aan c. Maar later is dat het toch niet geworden. Omdat ik goed in sport ben en in motorisch functioneren.
Niet iedereen heeft een persoonlijksheidsstoornis. Het belangrijkste is dat de persoonlijkheidskenmerken problemen opleveren in functioneren. Dat is bij de meeste mensen niet het geval. Iedereen zal wel kenmerken van de stoornissen herkennen, omdat persoonlijkheidsstoornissen de extremen van (normaal) menselijk gedrag zijn.
pi_95914426
Vaststellen wat er mis is aan een mens is eigenlijk niet zo moeilijk, de mens leren de minpunten te veranderen naar pluspunten is moeilijker, de oorzaak achterhalen nog moeilijker. Ik leef bv. zelf bijna als een kluizenaar, ware het niet dat ik gewoon werk, in mijn geval vanwege lastige familie/vrienden die geen goede invloed op me hadden. Op een bepaald moment nam ik daar afstand van maar kwam erachter dat het best lastig is om nieuwe vrienden te maken, ook heb ik lange tijd van mezelf gevonden dat ik nog te weinig mensenkennis heb om in te zien welke mensen een positieve invloed op me hebben en welke een negatieve, met wie ik het leuk zou hebben en met wie niet.

Nu zijn het allemaal minpunten die de OP beschrijft, het zou wel leuk zijn als er ook eens een lijstje met pluspunten komt met bijbehorende beschrijvingen. Een lijstje met gezonde persoonlijkheidstrekken of karakteristieken/eigenschappen ofzoiets. Nu komt het bij mij over alsof iemand die geen stoornis heeft geheel "gezond" is en dat iemand met een stoornis geheel ongezond is, alsof de gehele persoonlijkheid gestoord is terwijl het maar een deel betreft.
  zondag 24 april 2011 @ 12:56:51 #18
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_95915224
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 12:21 schreef loop het volgende:
Nu zijn het allemaal minpunten die de OP beschrijft, het zou wel leuk zijn als er ook eens een lijstje met pluspunten komt met bijbehorende beschrijvingen. Een lijstje met gezonde persoonlijkheidstrekken of karakteristieken/eigenschappen ofzoiets. Nu komt het bij mij over alsof iemand die geen stoornis heeft geheel "gezond" is en dat iemand met een stoornis geheel ongezond is, alsof de gehele persoonlijkheid gestoord is terwijl het maar een deel betreft.
Dat is omdat het hele korte, stereotype omschrijvingen zijn.
Ik kon wel bij elke persoonlijkheidsstoornis een hele uitgebreide omschrijving neerzetten, maar dan werd de OP een beetje lang.

Veel mensen hebben wel één of meerdere kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, maar dat betekent niet automatisch dat je er ook een hebt.

Ikzelf heb blijkbaar een persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling ..... ze hebben niet gezegd welke.
Volgens mij bedoelen ze of de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, of de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, of de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Ik herken mezelf (helaas) wel steeds meer in de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, maar dat kan ook gewoon door mijn andere problematiek zo lijken.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_95915607
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 12:56 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Dat is omdat het hele korte, stereotype omschrijvingen zijn.
Ik kon wel bij elke persoonlijkheidsstoornis een hele uitgebreide omschrijving neerzetten, maar dan werd de OP een beetje lang.

Veel mensen hebben wel één of meerdere kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, maar dat betekent niet automatisch dat je er ook een hebt.

Ikzelf heb blijkbaar een persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling ..... ze hebben niet gezegd welke.
Volgens mij bedoelen ze of de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, of de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, of de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Ik herken mezelf (helaas) wel steeds meer in de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, maar dat kan ook gewoon door mijn andere problematiek zo lijken.
Een in ontwikkeling zijnde persoonlijkheidsstoornis kan strikt genomen niet, omdat persoonlijkheidsstoornissen al vroeg aanwezig moeten zijn.

Overleg hierover met je huisarts.
  zondag 24 april 2011 @ 13:23:43 #20
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_95915887
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 13:13 schreef dotKoen het volgende:

[..]

Een in ontwikkeling zijnde persoonlijkheidsstoornis kan strikt genomen niet, omdat persoonlijkheidsstoornissen al vroeg aanwezig moeten zijn.

Overleg hierover met je huisarts.
Ik ben een jaar geleden bij een psychiater geweest, en hij heeft een verslag gemaakt van het gesprek.
Daarin stond letterlijk: mogelijk een persoonlijkheidsstoornis (in ontwikkeling).
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_95924934
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 11:32 schreef picardmike het volgende:
Volgens mij heeft bijna iedereen wel een persoonlijkheidsstoornis.
Lijkt me sterk gezien het feit dat de meeste mensen normaal kunnen functioneren in de maatschappij.
pi_95924960
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 13:13 schreef dotKoen het volgende:

[..]

Een in ontwikkeling zijnde persoonlijkheidsstoornis kan strikt genomen niet, omdat persoonlijkheidsstoornissen al vroeg aanwezig moeten zijn.

Overleg hierover met je huisarts.
Maar persoonlijkheidsstoornissen kunnen daarentegen wel mildere of extremere vormen aannemen. En kunnen pas worden vastgesteld na de puberteit.
pi_96176165
Opvallend is wel dat de schizoïde persoonlijkheidsstoornis best wel veel op autisme lijkt.
signatuurloos
  zaterdag 30 april 2011 @ 15:37:54 #24
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96176427
quote:
15s.gif Op zaterdag 30 april 2011 15:22 schreef Captain_Maximum het volgende:
Opvallend is wel dat de schizoïde persoonlijkheidsstoornis best wel veel op autisme lijkt.
quote:
Persoonlijkheidsstoornissen
Het onderscheid tussen autisme en de schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornis is vaag en de meest aangenomen theorie is dat wellicht hetzelfde zijn als ASS; het onderscheid met de narcistische persoonlijkheidsstoornis is makkelijker te maken.
Ik denk persoonlijk dat er veel genetische overeenkomsten zijn tussen autistische stoornissen en de schizoïde persoonlijkheidsstoornis, net zoals dat schizofrenie en autisme overeenkomsten hebben.

quote:
Autisme en schizofrenie hebben dezelfde oorzaak
Autisme en schizofrenie hebben dezelfde oorsprong: tussen dag 20 en dag 40 van de zwangerschap gaat er iets fout in de aanleg van de lichaamsdelen. Dat ene foutje leidt tot een kettingreactie waar ook de hersenen bij betrokken raken en uiteindelijk is autisme of schizofrenie het gevolg.
Zowel autisme als schizofrenie worden veroorzaakt door problemen in de ontwikkeling van het embryo in de eerste maand van de zwangerschap. In deze periode de vroege organogese, zon 20 tot 40 dagen na de bevruchting gaat er bij beide stoornissen iets fout in de aanleg van de lichaamsdelen en hersenen, wat een kettingreactie op gang brengt. Dat concludeert de Amsterdamse promovenda Annemie Ploeger nadat ze een groot aantal onderzoeken op een rijtje zette.

De ziekten ontstaan in dezelfde periode en hebben dezelfde oorzaak. Dat dit uiteindelijk bij schizofrenie anders uitpakt dan bij autisme, kan komen doordat er andere genen in het spel zijn. Dit is echter lastig aan te tonen omdat er veel verschillende genen betrokken zijn bij beide stoornissen. Het kan ook toeval zijn, aldus de ontwikkelingspsychologe. Dezelfde fout, vroeg in de ontwikkeling van een ongeboren baby, leidt dan bij de één tot schizofrenie en bij de ander tot autisme.
Volledig artikel: http://www.kennislink.nl/(...)ben-dezelfde-oorzaak
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_96177089
quote:
15s.gif Op zaterdag 30 april 2011 15:22 schreef Captain_Maximum het volgende:
Opvallend is wel dat de schizoïde persoonlijkheidsstoornis best wel veel op autisme lijkt.
ja, maar het is totaal iets anders.

Iemand met een schizoide heeft geen behoefte aan contact en iemand met autisme vaak wel. Het probleem bij mensen met een vorm van autisme is dat ze vaak overprikkeld worden als ze sociale contacten opzoeken. En bij de sociale communicatie zijn er ook weleens problemen, dat ze moeite hebben om hetgeen wat er gezegd wordt in de juiste contex te interpreteren. Ze nemen dan bijvoorbeeld iets wat als grap bedoeld is voor serieus aan. En door die communicatieproblemen worden ze ook vaak door anderen raar gevonden. Ze gaan om die reden sociale contacten uit de weg, maar ze hebben vaak wel de sterke wens dat hun leven er anders uitziet.

Iemand die schizoide is, heeft die wens niet. Ze ervaren andere mensen sowieso als bedreigend; dat geldt ook voor mensen in hun naaste omgeving zoals familie. Schizoide mensen willen het liefst met rust gelaten worden en hun eigen ding kunnen doen.
pi_96177131
Hey, dat is apart, ik ben nooit getest ofzo en heb nooit gesprekken met psychiaters gehad maar al die dingen van een Obsessief-Compulsieve Persoonlijkheidsstoornis zie ik ook bij mezelf terug. Alleen haal ik deadlines meestal wel, omdat ik dan gewoon heel hard en lang werk om het alsnog af te krijgen.
pi_96177218
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 06:17 schreef Keep_Walking het volgende:
En wat is het verschil tussen een psychopaat en iemand met ASP?
Iemand met ASP heeft een verminderd gevoel van empathie. Bij een psychopaat ontbreekt empathie helemaal.
pi_96177299
Bij een theatrale persoonlijkheidsstoornis denk ik altijd meteen aan Patty Brard. :')

pi_96177518
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:21 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Iemand met ASP heeft een verminderd gevoel van empathie. Bij een psychopaat ontbreekt empathie helemaal.
Psychopaten (en sociopaten) vallen toch onder ASP?
  zaterdag 30 april 2011 @ 16:41:08 #30
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96177632
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:36 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Psychopaten (en sociopaten) vallen toch onder ASP?
Volgens mij hebben psychopaten de zogenaamde sadistische persoonlijkheidsstoornis, die niet meer apart vermeld wordt.
Ze hebben in ieder geval een veel ernstigere versie dan de meeste mensen met ASP.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_96177665
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:41 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Volgens mij hebben psychopaten de zogenaamde sadistische persoonlijkheidsstoornis, die niet meer apart vermeld wordt.
Ze hebben in ieder geval een veel ernstigere versie dan de meeste mensen met ASP.
Niet elke psychopaat is een sadist. Sommigen functioneren relatief normaal. De termen sociopatie en psychopatie schijnen te zijn vervangen door ASP. Ook bij iemand met ASP kan empathie volledig ontbreken:
quote:
Berouw, empathie of schuldgevoel komt bij ASP-lijders niet of slechts in verminderde mate voor.
pi_96181590
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:43 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Niet elke psychopaat is een sadist. Sommigen functioneren relatief normaal. De termen sociopatie en psychopatie schijnen te zijn vervangen door ASP. Ook bij iemand met ASP kan empathie volledig ontbreken:

[..]

Nou ja, psychopathie is een best duidelijk omschreven begrip, het staat alleen niet in de DSM-IV. Sociopathie is inderdaad een verouderde term.

Het grote verschil is dat psychopathie eigenlijk voornamelijk in de forensische psychiatrie wordt gebruikt, en ASP meer in de klinische psychiatrie.
  zaterdag 30 april 2011 @ 22:28:08 #33
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96187963
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 19:26 schreef dotKoen het volgende:

Het grote verschil is dat psychopathie eigenlijk voornamelijk in de forensische psychiatrie wordt gebruikt, en ASP meer in de klinische psychiatrie.
Maar niet alle mensen met ASP zijn psychopaten.
Ik ken redelijk wat mensen met ASP die absoluut geen psychopaten zijn.
Een beetje ongevoelig en gemeen misschien, maar zeker geen psychopaten.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_96188059
Goede OP.

Mijn zus heeft de BPD. Kom er wellicht later op terug; nu te gaar daarvoor.
  zaterdag 30 april 2011 @ 22:42:47 #35
310793 Mishu
Fok verslaafde
pi_96188789
Ik heb een afspraak voor een persoonlijkheidsonderzoek. Jippie. En ik ben zelf maatschappelijk werkster en bekend in de psychiatrie dus ik weet toch al ongeveer wat ik heb.
pi_96191211
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 22:42 schreef Mishu het volgende:
Ik heb een afspraak voor een persoonlijkheidsonderzoek. Jippie. En ik ben zelf maatschappelijk werkster en bekend in de psychiatrie dus ik weet toch al ongeveer wat ik heb.
Toch is een onafhankelijke diagnose niet zo verkeerd. Ook wanneer mensen redelijk bekend zijn met de materie, ben ik er nooit zo'n voorstander van als mensen gaan doen aan 'zelfdiagnostiek'.
  zaterdag 30 april 2011 @ 23:45:28 #37
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96191882
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 22:42 schreef Mishu het volgende:
Ik heb een afspraak voor een persoonlijkheidsonderzoek. Jippie. En ik ben zelf maatschappelijk werkster en bekend in de psychiatrie dus ik weet toch al ongeveer wat ik heb.
Welke stoornis denk je te hebben dan?
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  zondag 1 mei 2011 @ 00:14:49 #38
108913 Godshand
guide4you
pi_96193370
Wat mij betreft mag de Theatrale Persoonlijkheidsstoornis uit de volgende DSM. Ik geloof niet dat deze mensen er erg last van hebben, vooral als ze later in beroepen terechtkomen waar theatraliteit erg gewaardeerd wordt (acteurs, komedianten, muzikanten etc).

Volgens mij heeft half Bekend Nederland wel een Theatrale Persoonlijkheidsstoornis.
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_96193750
Interresant topic. :)
Believe that anything you can imagine, you can make real.
  zondag 1 mei 2011 @ 00:35:19 #40
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96194245
quote:
2s.gif Op zondag 1 mei 2011 00:14 schreef Godshand het volgende:
Wat mij betreft mag de Theatrale Persoonlijkheidsstoornis uit de volgende DSM. Ik geloof niet dat deze mensen er erg last van hebben, vooral als ze later in beroepen terechtkomen waar theatraliteit erg gewaardeerd wordt (acteurs, komedianten, muzikanten etc).

Volgens mij heeft half Bekend Nederland wel een Theatrale Persoonlijkheidsstoornis.
Dat is onzin.
Graag in het middelpunt van de belangstelling willen staan, hoeft echt niet te betekenen dat diegene een theatrale persoonlijkheidsstoornis heeft.
Ik ken iemand die dit heeft, en die flipt echt volledig als we haar de erkenning niet geven die ze volgens zichzelf verdient.
En dan bedoel ik ook echt flippen: gevaarlijk en zelfdestructief gedrag.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_96198309
Je hebt ook een aantal persoonlijkheidsstoornissen die niet in een cluster thuishoren, bijvoorbeeld de passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis en de fantasy prone persoonlijkheidsstoornis.

De passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis wordt nu gerekend tot de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Maar het is een op zichzelf staand iets. Iemand die het heeft, kan zijn agressie niet goed uiten, maar laat dat wel op een indirecte manier blijken. Hij zit bijvoorbeeld overal om te klagen en lijkt met opzet mensen te willen ergeren door bijvoorbeeld altijd te laat te komen of afspraken niet na te komen. Eigenlijk zijn dat signalen om aan de omgeving kenbaar te maken dat de persoon ongelukkig is en hulp en aandacht wilt. Maar die signalen worden uiteraard vaak niet begrepen, met als gevolg dat de persoon ongelukkig blijft en het passief-agressieve gedrag niet weg gaat. Het is een tweestrijd tussen voor jezelf op willen komen en andere mensen willen pleasen.

De fantasy prone persoonlijkheid is niet altijd een stoornis. Mensen die dit hebben, kunnen vaak wel goed functioneren en hebben ook vrienden. Het zijn mensen die bijvoorbeeld beweren dat ze paranormaal begaafd zijn of ze zijn daar heel erg in geïnteresseerd. Ze zijn niet psychotisch en kunnen werkelijkheid voldoende van fantasie onderscheiden.

Het wordt pas een probleem als het gepaard gaat met andere persoonlijkheidsstoornissen. Als ze bijvoorbeeld heel drammerig zijn en niet kunnen verdragen dat andere mensen anders denken over wat ze geloven. Ik zie het op TRU weleens, dat sommigen heel erg agressief in de verdediging gaan zodra iemand een andere mening dan zij hebben, ook als die mening op een respectvolle manier wordt gebracht. Of ze zijn zo obsessief bezig met hun fantasie dat ze zichzelf een beetje belachelijk maken.

Het wil niet zeggen dat iedereen die zichzelf paranormaal begaafd noemt, deze persoonlijkheidsstoornis heeft. Wie weet zijn ze het ook wel echt.
  zondag 1 mei 2011 @ 11:57:08 #42
177652 tijnbrein
habbekrats
pi_96201243
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:25 schreef Pulzzar het volgende:
Bij een theatrale persoonlijkheidsstoornis denk ik altijd meteen aan Patty Brard. :')

Volgens mij wel meer BN-ers of celebs. Alleen wat is echt en wat is gespeeld? Bij deze mensen.
Ik kan namelijk niet geloven dat ze echt zo zijn als op tv doen overkomen. Misschien naïve van mij omdat te denken.

Verder vind ik dit topic interresant om te volgen wie weet begrijp ik een aantal mensen uit mijn omgeving beter.
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
pi_96201967
ik heb last van een (nabij) familielid met een narcistische persoonlijkheid. het verstoort ons gezinsleven. het is heel erg. anders kan ik het niet noemen.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_96202232
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 11:57 schreef tijnbrein het volgende:

[..]

Volgens mij wel meer BN-ers of celebs. Alleen wat is echt en wat is gespeeld? Bij deze mensen.
Ik kan namelijk niet geloven dat ze echt zo zijn als op tv doen overkomen. Misschien naïve van mij omdat te denken.
In veel gevallen hoeft het ook helemaal geen stoornis te zijn. Dat mensen graag in de belangstelling staan en overdreven kunnen acteren op tv, zegt verder niet zoveel. Het wordt pas gestoord als iemand constant bevestiging nodig heeft - en consequenties als depressie als ze vinden niet genoeg aandacht te krijgen -, ongepast gedrag vertoont, een onrealistisch beeld heeft van de relatie met de omgeving etc.
  zondag 1 mei 2011 @ 13:44:02 #45
297133 Captain_Maximum
To the Max!!!
pi_96204451
Bij mij dachten ze eerst dat ik BPS had, vanwege bepaalde kernmerken en omdat dat ook uit het psychologisch onderzoek uitkwam. Gelukkig is dat inmiddels aangepast, omdat dat niet bleek te kloppen. Niet dat ik iets tegen BPS heb, maar ik kwam wel in de verkeerde therapiegroep terecht, waardoor het alleen nog maar slechter met me ging.

quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:14 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

ja, maar het is totaal iets anders.

Iemand met een schizoide heeft geen behoefte aan contact en iemand met autisme vaak wel. Het probleem bij mensen met een vorm van autisme is dat ze vaak overprikkeld worden als ze sociale contacten opzoeken. En bij de sociale communicatie zijn er ook weleens problemen, dat ze moeite hebben om hetgeen wat er gezegd wordt in de juiste contex te interpreteren. Ze nemen dan bijvoorbeeld iets wat als grap bedoeld is voor serieus aan. En door die communicatieproblemen worden ze ook vaak door anderen raar gevonden. Ze gaan om die reden sociale contacten uit de weg, maar ze hebben vaak wel de sterke wens dat hun leven er anders uitziet.

Iemand die schizoide is, heeft die wens niet. Ze ervaren andere mensen sowieso als bedreigend; dat geldt ook voor mensen in hun naaste omgeving zoals familie. Schizoide mensen willen het liefst met rust gelaten worden en hun eigen ding kunnen doen.
Oke, duidelijk. :)

Dus om even kort door de bocht als het om sociaal zijn gaat.
SPS -> willen het niet
OPS -> durven het niet
Autisme -> kunnen het niet
signatuurloos
  zondag 1 mei 2011 @ 14:18:14 #46
177652 tijnbrein
habbekrats
pi_96205631
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 13:44 schreef Captain_Maximum het volgende:
Bij mij dachten ze eerst dat ik BPS had, vanwege bepaalde kernmerken en omdat dat ook uit het psychologisch onderzoek uitkwam. Gelukkig is dat inmiddels aangepast, omdat dat niet bleek te kloppen. Niet dat ik iets tegen BPS heb, maar ik kwam wel in de verkeerde therapiegroep terecht, waardoor het alleen nog maar slechter met me ging.

[..]

Oke, duidelijk. :)

Dus om even kort door de bocht als het om sociaal zijn gaat.
SPS -> willen het niet
OPS -> durven het niet
Autisme -> kunnen het niet
Kort maar krachtig samengevat :D

Bij veel mensen met psysche problemen of het nu een persoonlijkheidsstoornis, ASS of iets anders is, is een verkeerde diagnose desastreus. Men zal denken dat diegene niet wilt en hem/haar daarom afschrijven. ipv van te zoeken naar iets wat wel werkt.
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
  zondag 1 mei 2011 @ 14:29:20 #47
108913 Godshand
guide4you
pi_96205991
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:25 schreef Pulzzar het volgende:
Bij een theatrale persoonlijkheidsstoornis denk ik altijd meteen aan Patty Brard. :')

Briljant, dat met Dijkshoorn :D _O-

Theastraal wat ik je brom ja :p
Brard heeft zichzelf geloof ik ook eens gesneden kan ik me vaag herinneren uit een interview. Als dat niet zo is, zie ik haar graag terug in dezelfde kroeg als Dijkshoorn :')
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_96206311
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 14:18 schreef tijnbrein het volgende:

[..]

Kort maar krachtig samengevat :D

Bij veel mensen met psysche problemen of het nu een persoonlijkheidsstoornis, ASS of iets anders is, is een verkeerde diagnose desastreus. Men zal denken dat diegene niet wilt en hem/haar daarom afschrijven. ipv van te zoeken naar iets wat wel werkt.
maak hierin wel onderscheid tussen behandelaar en omgeving. een behandelaar moet idd actief op zoek naar een goede diagnose + behandeling. dus naar wat werkt. de omgeving daarentegen niet! het is heel rot als iemand een stoornis heeft, maar dat maakt rotgedrag niet goed, is geen goed genoeg excuus en het betekent al helemaal niet dat dan de hele omgeving van de persoon in kwestie dan maar rekening moet houden met die persoon!
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  zondag 1 mei 2011 @ 14:52:25 #49
177652 tijnbrein
habbekrats
pi_96206852
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 14:38 schreef simmu het volgende:

[..]

maak hierin wel onderscheid tussen behandelaar en omgeving. een behandelaar moet idd actief op zoek naar een goede diagnose + behandeling. dus naar wat werkt. de omgeving daarentegen niet! het is heel rot als iemand een stoornis heeft, maar dat maakt rotgedrag niet goed, is geen goed genoeg excuus en het betekent al helemaal niet dat dan de hele omgeving van de persoon in kwestie dan maar rekening moet houden met die persoon!
Dat heb ik toch net iets te vaak gehoord dat ik juist wel moest doen. :{
Als je weet wat die persoon niet goed kan je daar rekening mee houden alleen dat moet die persoon er geen misbruik van maken.
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
pi_96207328
Het is maar een term, he!

Als jij te horen krijgt dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt, betekent het niet dat je gek bent. Ontwijkend gedrag, impulsief gedrag of narcistisch, etc.; dat zijn allemaal dingen die ieder mens in een bepaalde mate heeft.

Een persoonlijkheidsstoornis wil alleen zeggen dat gedrag zo aanwezig is dat het je functioneren binnen de maatschappij en je sociale contacten teveel in de weg staat. En er zit iets achter. De verlatingsangst van borderliners is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze zijn waarschijnlijk ook in de steek gelaten vroeger, of verwaarloosd door hun ouders, of zo verwend dat ze niet hebben geleerd om te kunnen gaan met de tegenslagen des levens.

Daarom zijn therapieën voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen zo intensief. Het enige wat je kan doen om van het gedrag af te komen, is in feite jezelf opnieuw opvoeden.
pi_96207642
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 14:52 schreef tijnbrein het volgende:

[..]

Dat heb ik toch net iets te vaak gehoord dat ik juist wel moest doen. :{
Als je weet wat die persoon niet goed kan je daar rekening mee houden alleen dat moet die persoon er geen misbruik van maken.
dat is precies wat er bij ons wel gebeurd. het gaat zo ver dat het ons gehele gezinsleven verstoort. en alles (er worden dingen gedaan die ik werkelijk onaccpetabel vind) wordt altijd goed gepraat met "ach, hij kan er niets aan doen. zo is hij nu eenmaal". wij moeten ons hele gezin daar maar naar voegen. tsja. dat gaat natuurlijk niet lang goed. dat levert conflict. dus langzaam maar zeker gaan wij er nu zelf aan onderdoor en er is niets wat we er aan kunnen doen.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  zondag 1 mei 2011 @ 15:15:30 #52
177652 tijnbrein
habbekrats
pi_96207778
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 15:12 schreef simmu het volgende:

[..]

dat is precies wat er bij ons wel gebeurd. het gaat zo ver dat het ons gehele gezinsleven verstoort. en alles (er worden dingen gedaan die ik werkelijk onaccpetabel vind) wordt altijd goed gepraat met "ach, hij kan er niets aan doen. zo is hij nu eenmaal". wij moeten ons hele gezin daar maar naar voegen. tsja. dat gaat natuurlijk niet lang goed. dat levert conflict. dus langzaam maar zeker gaan wij er nu zelf aan onderdoor en er is niets wat we er aan kunnen doen.
Zie hier mijn jeugd :{
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
pi_96209062
Mijne ook.

Mijn vader heeft zoveel dingen geflikt, maar hij komt er altijd mee weg, omdat mensen zeggen: zo is hij nu eenmaal. En ik heb me maar aan zijn gedrag aan te passen.

Ik heb verdomme ruim een jaar in een kliniek gezeten, omdat hij mijn hele zelfvertrouwen naar de klote heeft geholpen. En ik heb er nog problemen mee.

Ik denk soms weleens; als je narcistisch bent, is je leven geweldig. Je hoeft met niemand rekening te houden. Je kan iedereen naar je hand zetten en overal mee wegkomen. En van schuldgevoel heb je ook geen last, want daar heb je hebt daarvoor geen empathie; je legt toch de bal altijd bij anderen neer.
  zondag 1 mei 2011 @ 15:45:12 #54
310793 Mishu
Fok verslaafde
pi_96209103
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 23:45 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Welke stoornis denk je te hebben dan?
We denken allebei wellicht szchizoide of borderline maar waar we het helemaal over eens zijn is dat er persoonlijkheidskenmerken zijn waardoor het leven voor mij af en toe moeilijker te behappen is en die meewerken aan mijn somberheidssymptomen.

Mijn moeder denkt overigens nu opeens na het lezen van een artikel dat ik hoogbegaafd ben en dat ik van de medicijnen af zou moeten.
pi_96209154
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 15:45 schreef Mishu het volgende:

[..]

We denken allebei wellicht szchizoide of borderline maar waar we het helemaal over eens zijn is dat er persoonlijkheidskenmerken zijn waardoor het leven voor mij af en toe moeilijker te behappen is en die meewerken aan mijn somberheidssymptomen.

Mijn moeder denkt overigens nu opeens na het lezen van een artikel dat ik hoogbegaafd ben en dat ik van de medicijnen af zou moeten.
Dat persoonlijkheidsonderzoek lijkt me dus niet zo overbodig.
  zondag 1 mei 2011 @ 19:01:41 #56
297133 Captain_Maximum
To the Max!!!
pi_96216478
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 15:45 schreef Mishu het volgende:

[..]

We denken allebei wellicht szchizoide of borderline maar waar we het helemaal over eens zijn is dat er persoonlijkheidskenmerken zijn waardoor het leven voor mij af en toe moeilijker te behappen is en die meewerken aan mijn somberheidssymptomen.

Mijn moeder denkt overigens nu opeens na het lezen van een artikel dat ik hoogbegaafd ben en dat ik van de medicijnen af zou moeten.
Dat zijn wel twee verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Hopelijk komt er wat bruikbaars uit de test. ^O^
signatuurloos
pi_96216645
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 15:44 schreef Pulzzar het volgende:
Ik denk soms weleens; als je narcistisch bent, is je leven geweldig. Je hoeft met niemand rekening te houden. Je kan iedereen naar je hand zetten en overal mee wegkomen. En van schuldgevoel heb je ook geen last, want daar heb je hebt daarvoor geen empathie; je legt toch de bal altijd bij anderen neer.
Dat denk ik ook wel eens. Vraag me af of dat zo is...
pi_96216684
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 15:12 schreef simmu het volgende:

[..]

dat is precies wat er bij ons wel gebeurd. het gaat zo ver dat het ons gehele gezinsleven verstoort. en alles (er worden dingen gedaan die ik werkelijk onaccpetabel vind) wordt altijd goed gepraat met "ach, hij kan er niets aan doen. zo is hij nu eenmaal". wij moeten ons hele gezin daar maar naar voegen. tsja. dat gaat natuurlijk niet lang goed. dat levert conflict. dus langzaam maar zeker gaan wij er nu zelf aan onderdoor en er is niets wat we er aan kunnen doen.
Bah, daar kan ik echt niet tegen. Natuurlijk kan zo iemand misschien moeilijk veranderen, maar daar dienen andere mensen niet de dupe van te worden. (Zeker niet kinderen.)
pi_96216770
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 15:04 schreef Pulzzar het volgende:
Het is maar een term, he!

Als jij te horen krijgt dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt, betekent het niet dat je gek bent. Ontwijkend gedrag, impulsief gedrag of narcistisch, etc.; dat zijn allemaal dingen die ieder mens in een bepaalde mate heeft.

Een persoonlijkheidsstoornis wil alleen zeggen dat gedrag zo aanwezig is dat het je functioneren binnen de maatschappij en je sociale contacten teveel in de weg staat. En er zit iets achter. De verlatingsangst van borderliners is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze zijn waarschijnlijk ook in de steek gelaten vroeger, of verwaarloosd door hun ouders, of zo verwend dat ze niet hebben geleerd om te kunnen gaan met de tegenslagen des levens.

Daarom zijn therapieën voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen zo intensief. Het enige wat je kan doen om van het gedrag af te komen, is in feite jezelf opnieuw opvoeden.
Je doet het nu een beetje voorkomen alsof een persoonlijkheidsstoornis te genezen is.
Mij is altijd het tegendeel verteld...natuurlijk kan je er wel mee leren omgaan.

Verder top post. :)
  zondag 1 mei 2011 @ 19:12:56 #60
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96216835
Een persoonlijkheidsstoornis is te genezen, maar dat gebeurt bijna nooit en dan hoogstens na jaren van therapie.
Het overgrote deel komt er nooit vanaf.

quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 19:08 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Bah, daar kan ik echt niet tegen. Natuurlijk kan zo iemand misschien moeilijk veranderen, maar daar dienen andere mensen niet de dupe van te worden. (Zeker niet kinderen.)
Maar het andere uiterste is ook weer niks: van mensen met psychiatrische stoornissen verwachten dat ze zich precies zoals de rest gedragen, en als ze dat niet doen, boos worden.
Dat doen sommige mensen bij mij wel eens ...
Terwijl ik denk: ik doe mijn best toch? Ik kan er ook niks aan doen dat ik een beetje anders ben.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_96217105
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 19:12 schreef Madame_Paon het volgende:
Een persoonlijkheidsstoornis is te genezen, maar dat gebeurt bijna nooit en dan hoogstens na jaren van therapie.
Het overgrote deel komt er nooit vanaf.

Oke, duidelijk. :) Lijkt me ook logisch omdat je eigenlijk je hele 'zijn' moet omschakelen en inderdaad heropvoeden.

quote:
Maar het andere uiterste is ook weer niks: van mensen met psychiatrische stoornissen verwachten dat ze zich precies zoals de rest gedragen, en als ze dat niet doen, boos worden.
Dat doen sommige mensen bij mij wel eens ...
Terwijl ik denk: ik doe mijn best toch? Ik kan er ook niks aan doen dat ik een beetje anders ben.
Daar heb je gelijk in, maar jij gebruikt het dan niet als excuus denk ik en neemt wel zelf verantwoordelijkheid voor je daden?

Iedereen reageert op een bepaalde manier en iedereen heeft een bepaalde persoonlijkheid die ze niet snel kunnen veranderen. Als je dan daarmee iemand kwetst of pijn doet, kon je je op dat moment misschien niet inhouden, maar je moet ook niet te deterministisch worden door te zeggen dat ze daar dan helemaal niets aan kunnen doen. Net zo met mensen die een persoonlijkheidsstoornis hebben, al zullen daarbij die situaties zich vaker voordoen omdat het hele gedrag en wezen extremer is.
pi_96217534
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 19:07 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Dat denk ik ook wel eens. Vraag me af of dat zo is...
naar ik meekrijg is dat niet zo. ik weet dat de persoon in onze familie diep ongelukkig is. helaas levert dat enkel meer druk op ons, want aan ons de taak om hem te troosten en te helpen.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  zondag 1 mei 2011 @ 19:32:52 #63
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96217544
Ik gebruik het hoogstens als verklaring voor m'n gedrag.
Als ik om iets heel kleins woedend wordt, weten mensen dat ik me niet aanstel, maar dat ik gewoon emotieregulatieproblemen heb.
Maar ik vind echt niet dat psychiatrische problematiek hebben betekent dat je alles ongestraft mag doen.

Ik heb wel eens het raam van een deur ingetrapt, maar dat hoefde ik niet te betalen, omdat ik gewoon zo ontzettend boos was.
Verminderde toerekeningsvatbaarheid zeg maar.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  zondag 1 mei 2011 @ 19:33:31 #64
297133 Captain_Maximum
To the Max!!!
pi_96217573
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 19:07 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Dat denk ik ook wel eens. Vraag me af of dat zo is...
Narcistische mensen kunnen wel degelijk 'breken', maar dat gebeurt niet snel zolang de omgeving zijn/haar gedrag tolereert.
signatuurloos
pi_96217741
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 19:32 schreef simmu het volgende:

[..]

naar ik meekrijg is dat niet zo. ik weet dat de persoon in onze familie diep ongelukkig is. helaas levert dat enkel meer druk op ons, want aan ons de taak om hem te troosten en te helpen.
Het is niet voor niets dat iemand die persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld natuurlijk. Een soort overcompensatie voor onzekerheden. Als je naasten dan kwijtraakt door je gedrag moet dat zelfs bij een narcist hard aankomen. Op een gegeven moment kan je dan bijna de schuld niet meer bij een ander neerleggen..
pi_96217766
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 19:32 schreef Madame_Paon het volgende:
Ik gebruik het hoogstens als verklaring voor m'n gedrag.
Als ik om iets heel kleins woedend wordt, weten mensen dat ik me niet aanstel, maar dat ik gewoon emotieregulatieproblemen heb.Maar ik vind echt niet dat psychiatrische problematiek hebben betekent dat je alles ongestraft mag doen.

Ik heb wel eens het raam van een deur ingetrapt, maar dat hoefde ik niet te betalen, omdat ik gewoon zo ontzettend boos was.
Verminderde toerekeningsvatbaarheid zeg maar.
Is ook zo. Mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand om zoiets heel boos wordt, maar voor jou zijn die emoties echt zo intens en niet gespeeld. Heel vervelend..

quote:
Maar ik vind echt niet dat psychiatrische problematiek hebben betekent dat je alles ongestraft mag doen.
Zeker niet als die persoon geen behandeling wil en zich niet duidelijk inzet om 'beter' te worden.
pi_96223612
"Je kan er niet van genezen, maar je kan ermee leren omgaan."

Ik vind dat zo'n vreemde zin. En het demotiveert ook. Dan heb je het idee dat je gek bent en dat je dingen nooit kan interpreteren zoals 'normale mensen' dat doen. Door mijn label persoonlijkheidsstoornis twijfel ik voortdurend over mezelf. Als ik ergens kwaad over ben, vraag ik me altijd af of het terecht is of dat ik weer eens onnodig moeilijk aan het doen ben. Ik hou het dan maar binnen, totdat de stress zo hoog oploopt dan ik op een gegeven moment knap.

Maar ik lees dat persoonlijkheidsstoornissen in theorie wel degelijk te genezen zijn. Dat houdt in dat je steeds flexibeler kan gaan denken. Ieder mens leert, iedereen kan veranderen. Dus waarom kan iemand met een persoonlijkheidsstoornis dat niet?

Het hangt er natuurlijk wel vanaf in hoeverre de stoornis zich bij jou manifesteert. Amy Winehouse zal misschien nooit genezen. Maar niet elke borderliner lijkt op Amy Winehouse.
pi_96223781
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 21:36 schreef Pulzzar het volgende:
"Je kan er niet van genezen, maar je kan ermee leren omgaan."

Ik vind dat zo'n vreemde zin. En het demotiveert ook. Dan heb je het idee dat je gek bent en dat je dingen nooit kan interpreteren zoals 'normale mensen' dat doen. Door mijn label persoonlijkheidsstoornis twijfel ik voortdurend over mezelf. Als ik ergens kwaad over ben, vraag ik me altijd af of het terecht is of dat ik weer eens onnodig moeilijk aan het doen ben. Ik hou het dan maar binnen, totdat de stress zo hoog oploopt dan ik op een gegeven moment knap.

Maar ik lees dat persoonlijkheidsstoornissen in theorie wel degelijk te genezen zijn. Dat houdt in dat je steeds flexibeler kan gaan denken. Ieder mens leert, iedereen kan veranderen. Dus waarom kan iemand met een persoonlijkheidsstoornis dat niet?

Het hangt er natuurlijk wel vanaf in hoeverre de stoornis zich bij jou manifesteert. Amy Winehouse zal misschien nooit genezen. Maar niet elke borderliner lijkt op Amy Winehouse.
Daar zit het verschil vooral in of iets grotendeels aangeboren is of gevormd door ervaring. Autisme is aangeboren, maar dan ook geen persoonlijkheidsstoornis. Daar zal je dus mee om moeten gaan. Borderline zou in theorie genezen kunnen worden, maar in de praktijk is dat hasst niet haalbaar omdat je moeilijk je pubertijd en jeugd over kunt doen en jezelf anders 'programmeren'.
pi_96232731
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 15:44 schreef Pulzzar het volgende:
Ik denk soms weleens; als je narcistisch bent, is je leven geweldig. Je hoeft met niemand rekening te houden. Je kan iedereen naar je hand zetten en overal mee wegkomen. En van schuldgevoel heb je ook geen last, want daar heb je hebt daarvoor geen empathie; je legt toch de bal altijd bij anderen neer.
Gebrek aan empathie is natuurlijk geen excuus om je als een idioot te gaan gedragen. Er is ook nog iets als je verstand gebruiken. :{
signatuurloos
pi_96247507
quote:
0s.gif Op zondag 1 mei 2011 19:38 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Het is niet voor niets dat iemand die persoonlijkheidsstoornis heeft ontwikkeld natuurlijk. Een soort overcompensatie voor onzekerheden. Als je naasten dan kwijtraakt door je gedrag moet dat zelfs bij een narcist hard aankomen. Op een gegeven moment kan je dan bijna de schuld niet meer bij een ander neerleggen..
de schuld bij alles en iedereen behalve jezelf leggen lukt prima hoor ;(
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_96262800
Ik had vroeger geloof ik wel een obsessieve compulsieve stoornis. Vroeger telde ik namelijk altijd alle bomen en telde ik stoeptegels als ik in de bus of trein zat. Doe ik af en toe nog wel eens geloof ik maar niet zo lang en vaak als vroeger.
UITGESCHREVEN
  maandag 2 mei 2011 @ 20:05:47 #72
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_96264932
Borderliner valt om overheen te groeien en meestal gebeurt dat ook.
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_96265089
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 20:05 schreef Keep_Walking het volgende:
Borderliner valt om overheen te groeien en meestal gebeurt dat ook.
Niet helemaal , het kan milder worden , ligt ook aan de mate maar van Borderline genees je niet.
  maandag 2 mei 2011 @ 20:37:25 #74
177652 tijnbrein
habbekrats
pi_96266885
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 20:08 schreef formerjellybean het volgende:

[..]

Niet helemaal , het kan milder worden , ligt ook aan de mate maar van Borderline genees je niet.
En dit alleen met therapie. Ik had ergens gelezen dat dit boven de 40 was.
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
pi_96267566
Daarom zeg ik ook ligt aan de vorm, als een vorm heel heftig is dan blijft het nog (ook nu 40e of niet omdat ook een boel mensen met borderline suicidaal zijn en de 40 niet eens halen)
Borderline is ook altijd nog de vraag of het behandelbaar is qua vorm omdat er ook mensen die borderline hebben maar niet behandelbaar zijn en de klachten blijven houden.
Rond de 40e word je wel wat milder maar bepaalde dingen blijf je wel degelijk houden.
pi_96269211
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 20:05 schreef Keep_Walking het volgende:
Borderliner valt om overheen te groeien en meestal gebeurt dat ook.
Alleen borderline of ook andere persoonlijkheidsstoornissen?
signatuurloos
pi_96270578
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 21:18 schreef Captain_Maximum het volgende:

[..]

Alleen borderline of ook andere persoonlijkheidsstoornissen?
Ik denk dat het bij persoonlijkheidsstoornissen uit cluster A het moeilijkst is, vooral omdat daarbij ook psychotische verschijnselen komen.

Maar het is per individu verschillend. Het is in hoeverre je er last van hebt en ook wat je andere persoonlijkheidskenmerken zijn. Met een beetje (emotionele) intelligentie en motivatie kan je erg ver komen.

Een persoonlijkheidsstoornis heb je in eerste instantie omdat je er zelf last van hebt. Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt en je loopt daardoor vast met sociale contacten en het vormgeven van je leven, dan voel je je ongelukkig, angstig of depressief. Dat is het gevolg van een starre manier van doen en denken.

Als je ouder wordt, ga je sowieso wat minder zwart-wit denken en je kan dingen wat flexibeler zien. In die zin zou het kunnen zijn dat je eroverheen groeit. De scherpe kantjes gaan er sowieso af.

Maar het is jouw leven. Als jij bijvoorbeeld het liefst op jezelf bent, is er niemand die jou dat kan verbieden. Als jij op jezelf bent en je bent daardoor ongelukkig en eenzaam, dan is het een probleem.
  maandag 2 mei 2011 @ 21:46:58 #78
340455 Alle-Andere-Mensen
Dus, jij niet aandachtsgeilerd
pi_96271039
Weten jullie of dit ook een stoornis is, en zoja; welke?

Ik heb een probleem met aandacht.. Ik heb altijd extreem veel aandacht nodig, anders voel ik me niet goed. Ik probeerde dit tijdens mijn basisschooltijd met negatieve aandacht. Ik viel de leraren aan, bijten, schoppen, slaan, etc. Andere leraren kregen weer elke ochtend een knuffel van 10 minuten en tegenover andere leerlingen deed ik de bizarste dingen om op te vallen, zoals een vliegtuig nadoen tijdens turnles.

Nu, op de middelbare school heb ik een relatie waarbij mijn vriend na bijvoorbeeld 2 uren seks ik over een half uur weer aan kom huppelen voor meer liefde en aandacht. Als ik een uur lang niet aangeraakt word, of er druk gedaan word, voel ik me ellendig.

Mijn vriend valt dit erg op, en denkt dat met andere rare trekjes, dat ik Borderliner heb, net zoals zijn zus. Ik ben lange tijd depressief geweest omdat ik dacht dat niemand van mij hield, om me gaf, etc..
pi_96271970
Theatrale persoonlijkheidsstoornis?

"histrionic personality disorder"

pi_96272271
dat je je down hebt gevoeld betekent trouwens niet dat je een depressie hebt gehad
en een depressie betekent niet dat je automatisch borderline hebt..

jongens/mannen vertonen "haantjes"gedrag
en omdat dit uitsloverige gedrag bij vrouwen als ongepast wordt gezien, noemen ze het een theatrale "persoonlijkheidsstoornis"

dat dit als een probleem gezien wordt is trouwens ook cultuurgebonden
kijk maar naar die stereotype latina's, altijd drama/ aandacht vragen
en daar is het gewoon normaal..

zolang je geen zelfmoordneigingen hebt, hoef je je niet druk te maken
en als je huidige vriend je niet genoeg aandacht wil geven, zoek je gewoon een andere toch ;)
pi_96275008
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 21:40 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Ik denk dat het bij persoonlijkheidsstoornissen uit cluster A het moeilijkst is, vooral omdat daarbij ook psychotische verschijnselen komen.

Maar het is per individu verschillend. Het is in hoeverre je er last van hebt en ook wat je andere persoonlijkheidskenmerken zijn. Met een beetje (emotionele) intelligentie en motivatie kan je erg ver komen.

Een persoonlijkheidsstoornis heb je in eerste instantie omdat je er zelf last van hebt. Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt en je loopt daardoor vast met sociale contacten en het vormgeven van je leven, dan voel je je ongelukkig, angstig of depressief. Dat is het gevolg van een starre manier van doen en denken.
Ik denk dat een persoonlijkheidsstoornis niet alleen een stoornis is wanneer je er zelf last van hebt, maar ook de omgeving zoals bij de APS. Helaas zullen dat soort mensen niet snel hulp zoeken.

quote:
Als je ouder wordt, ga je sowieso wat minder zwart-wit denken en je kan dingen wat flexibeler zien. In die zin zou het kunnen zijn dat je eroverheen groeit. De scherpe kantjes gaan er sowieso af.

Maar het is jouw leven. Als jij bijvoorbeeld het liefst op jezelf bent, is er niemand die jou dat kan verbieden. Als jij op jezelf bent en je bent daardoor ongelukkig en eenzaam, dan is het een probleem.
Is het dan nog wel een stoornis wanneer iemand graag op jezelf is en kun je dan niet beter spreken van een afwijkende persoonlijkheid. Je wijkt af van 'de norm', maar je hebt er geen probleem mee.
signatuurloos
pi_96278566
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 22:47 schreef Captain_Maximum het volgende:
Ik denk dat een persoonlijkheidsstoornis niet alleen een stoornis is wanneer je er zelf last van hebt, maar ook de omgeving zoals bij de APS. Helaas zullen dat soort mensen niet snel hulp zoeken.
Ze hebben er wel degelijk zelf last van. Mensen met APS kunnen ook geen structuur in hun leven vinden en kunnen ook depressief zijn. Ik denk dat in die groep genoeg mensen die weleens denken: "nu ga ik mijn leven beteren, een baan zoeken en ik blijf af van de drugs." Maar als je in dat patroon zit, is het erg moeilijk om daar uit te komen. En ze hebben soms ook niet door dat ze mensen kwetsen.

Er zijn onder hen ook wel mensen die hulp zoeken. Toen ikzelf in groepstherapie zat, zat er ook iemand met APS. Op den duur ging het ook wel beter met hem. Maar toen kwam het moment dat hij teveel met zijn eigen shit werd geconfronteerd en viel hij terug. Hij had het niet makkelijk, want veel groepsgenoten voelden zich door hem geïntimideerd en namen ook een soort van wraak op hem.

quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 22:47 schreef Captain_Maximum het volgende:
Is het dan nog wel een stoornis wanneer iemand graag op jezelf is en kun je dan niet beter spreken van een afwijkende persoonlijkheid. Je wijkt af van 'de norm', maar je hebt er geen probleem mee.
Dat bedoel ik. Schizoide mensen en schizotypische mensen voelen zich het best als ze op zichzelf zijn. Ze ondervinden juist problemen doordat anderen hen raar vinden en hun levenswijze niet accepteren. Zodra zij een manier vinden om daarmee om te gaan en zich niet meer bedreigd voelen door andere mensen, kunnen ze best gelukkig worden.
  dinsdag 3 mei 2011 @ 00:36:10 #83
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96280358
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 23:51 schreef Pulzzar het volgende:
Dat bedoel ik. Schizoide mensen en schizotypische mensen voelen zich het best als ze op zichzelf zijn. Ze ondervinden juist problemen doordat anderen hen raar vinden en hun levenswijze niet accepteren. Zodra zij een manier vinden om daarmee om te gaan en zich niet meer bedreigd voelen door andere mensen, kunnen ze best gelukkig worden.
Ik denk niet dat schizoide en schizotypische mensen erg gelukkig zijn ...
Er is namelijk een redelijk hoog zelfmoordgehalte onder mensen met die stoornissen.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_96280649
En waarom is die hoge suicide-rate er? omdat ze niet geaccepteerd worden.
pi_96280772
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 21:46 schreef Alle-Andere-Mensen het volgende:
Weten jullie of dit ook een stoornis is, en zoja; welke?

Ik heb een probleem met aandacht.. Ik heb altijd extreem veel aandacht nodig, anders voel ik me niet goed. Ik probeerde dit tijdens mijn basisschooltijd met negatieve aandacht. Ik viel de leraren aan, bijten, schoppen, slaan, etc. Andere leraren kregen weer elke ochtend een knuffel van 10 minuten en tegenover andere leerlingen deed ik de bizarste dingen om op te vallen, zoals een vliegtuig nadoen tijdens turnles.

Nu, op de middelbare school heb ik een relatie waarbij mijn vriend na bijvoorbeeld 2 uren seks ik over een half uur weer aan kom huppelen voor meer liefde en aandacht. Als ik een uur lang niet aangeraakt word, of er druk gedaan word, voel ik me ellendig.

Mijn vriend valt dit erg op, en denkt dat met andere rare trekjes, dat ik Borderliner heb, net zoals zijn zus. Ik ben lange tijd depressief geweest omdat ik dacht dat niemand van mij hield, om me gaf, etc..
Wat denk je zelf?

Ik zou er trouwens eerder mee naar een psycholoog gaan ipv dat je zelf gaat analyseren welke stoornis je hebt.
pi_96282317
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 mei 2011 00:36 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Ik denk niet dat schizoide en schizotypische mensen erg gelukkig zijn ...
Er is namelijk een redelijk hoog zelfmoordgehalte onder mensen met die stoornissen.
Bij schizotypische mensen schijnt inderdaad wel een hoog zelfmoordgehalte te zijn, maar volgens mij is dat bij schizoide mensen wel minder.
signatuurloos
pi_96282376
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 23:51 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Ze hebben er wel degelijk zelf last van. Mensen met APS kunnen ook geen structuur in hun leven vinden en kunnen ook depressief zijn. Ik denk dat in die groep genoeg mensen die weleens denken: "nu ga ik mijn leven beteren, een baan zoeken en ik blijf af van de drugs." Maar als je in dat patroon zit, is het erg moeilijk om daar uit te komen. En ze hebben soms ook niet door dat ze mensen kwetsen.

Er zijn onder hen ook wel mensen die hulp zoeken. Toen ikzelf in groepstherapie zat, zat er ook iemand met APS. Op den duur ging het ook wel beter met hem. Maar toen kwam het moment dat hij teveel met zijn eigen shit werd geconfronteerd en viel hij terug. Hij had het niet makkelijk, want veel groepsgenoten voelden zich door hem geïntimideerd en namen ook een soort van wraak op hem.
Dat is wel vervelend als zoiets plaatsvind in groepstherapie. Het is vooral de bedoeling dat je je veilig voelt in zo'n groep.
signatuurloos
pi_96282484
Vrij veel mensen schijnen te denken dat een persoonlijkheidsstoornis - of een psychische ziekte - een aanwijsbare oorzaak heeft, maar dat is een misvatting. Vanzelfsprekend zijn er wel omstandigheden die ertoe bij kunnen dragen, maar voor een groot deel is het vaak ook genetisch bepaald. Schizofrenie, depressie, maar (dus) ook borderline etc.

(Schizofrenie bijv is voor +/- 80 % genetisch bepaald)

Het idee is dat vrij veel al is bepaald - genetisch + de (chemische) omgeving in de baarmoeder en daarnaast nog de 1e levensjaren. Wat erna plaatsvindt is van minder belang dan veel mensen denken.
pi_96282684
Het is bij een persoonlijkheidsstoornis 50-50 denk ik.

Temperament en emotionele stabiliteit is erfelijk. En je kan bij je ouders of andere familie ook wel wat moeilijke karaktertrekjes ontdekken als je een persoonlijkheidsstoornis hebt. Vanuit jouw persoonlijkheid gedraag je je op een bepaalde manier, waardoor andere mensen op een bepaalde manier op jou reageren en die reacties interpreteer je ook weer op je eigen manier. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het onder normale omstandigheden vaak niet te voorkomen valt dat je een persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt.

Maar de persoonlijkheidsstoornis is niet aangeboren maar aangeleerd. Het heeft idd geen zin om een schuldige aan te wijzen, want ontzettend veel externe factoren zijn van invloed op de ontwikkeling van jouw persoon.

Maar gedrag kan je veranderen. Je persoonlijkheid kan je nog steeds ontwikkelen.
  Moderator vrijdag 6 mei 2011 @ 10:06:14 #90
5428 crew  miss_sly
pi_96422819
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2011 00:38 schreef Captain_Maximum het volgende:

[..]

Gebrek aan empathie is natuurlijk geen excuus om je als een idioot te gaan gedragen. Er is ook nog iets als je verstand gebruiken. :{
Het wordt problematisch als dat gezonde verstand op heel andere gedragingen uitkomt dan mensen zonder stoornis op uit zouden komen.

Met andere woorden: dat gezonde verstand kan ook een verkeerde raadgever zijn, omdat ook dat anders werkt dan bij andere mensen.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  vrijdag 6 mei 2011 @ 10:18:01 #91
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_96423180
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 mei 2011 02:39 schreef Absurditeit het volgende:
Vrij veel mensen schijnen te denken dat een persoonlijkheidsstoornis - of een psychische ziekte - een aanwijsbare oorzaak heeft, maar dat is een misvatting. Vanzelfsprekend zijn er wel omstandigheden die ertoe bij kunnen dragen, maar voor een groot deel is het vaak ook genetisch bepaald. Schizofrenie, depressie, maar (dus) ook borderline etc.

(Schizofrenie bijv is voor +/- 80 % genetisch bepaald)

Het idee is dat vrij veel al is bepaald - genetisch + de (chemische) omgeving in de baarmoeder en daarnaast nog de 1e levensjaren. Wat erna plaatsvindt is van minder belang dan veel mensen denken.
Schizofrenie heeft een 80% genetische oorzaak.

Maar persoonlijkheidsstoornissen hebben veelal te maken met de omgeving en iemand moet natuurlijk de aanleg hebben om zo'n stoornis te ontwikkelen. Dus zo'n 60% omgeving en 40% genen geloof ik.
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_96973378
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 mei 2011 00:48 schreef jmex het volgende:
En waarom is die hoge suicide-rate er? omdat ze niet geaccepteerd worden.
Ik vraag me weleens af hoe je als iemand die zelf persoonlijkheidsstoornissen hebt, daarmee moet omgaan.

Soms denk ik dat de diagnose het alleen maar moeilijk en uitzichtlozer maakt. Vooral als ik een tekst zoals hier lees. Ik denk dan dat ik niet helemaal goed bij mijn hoofd ben:
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=32467

quote:
Ze zien zichzelf en hun omgeving op een manier die niet klopt met de werkelijkheid. Voor anderen zijn mensen met een persoonlijkheidsstoornis vaak moeilijke mensen. Zij zoeken het probleem namelijk niet bij zichzelf, maar denken dat hun omgeving niet goed functioneert.
Voordat ik die diagnose kreeg, had ik meer vertrouwen in dat het allemaal goed zou gaan komen. Ik was altijd al een onzeker persoon geweest, maar ik was er wel van overtuigd dat er een manier is om die onzekerheid te overwinnen. Mensen leren nou eenmaal.

Maar nu twijfel ik nog veel meer aan mezelf dan ik altijd al deed.
pi_96973524
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2011 00:27 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Ik vraag me weleens af hoe je als iemand die zelf persoonlijkheidsstoornissen hebt, daarmee moet omgaan.

Soms denk ik dat de diagnose het alleen maar moeilijk en uitzichtlozer maakt. Vooral als ik een tekst zoals hier lees. Ik denk dan dat ik niet helemaal goed bij mijn hoofd ben:
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=32467

[..]

Voordat ik die diagnose kreeg, had ik meer vertrouwen in dat het allemaal goed zou gaan komen. Ik was altijd al een onzeker persoon geweest, maar ik was er wel van overtuigd dat er een manier is om die onzekerheid te overwinnen. Mensen leren nou eenmaal.

Maar nu twijfel ik nog veel meer aan mezelf dan ik altijd al deed.
Cluster C?
pi_96973556
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2011 00:27 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Ik vraag me weleens af hoe je als iemand die zelf persoonlijkheidsstoornissen hebt, daarmee moet omgaan.

Soms denk ik dat de diagnose het alleen maar moeilijk en uitzichtlozer maakt. Vooral als ik een tekst zoals hier lees. Ik denk dan dat ik niet helemaal goed bij mijn hoofd ben:
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=32467

[..]

Voordat ik die diagnose kreeg, had ik meer vertrouwen in dat het allemaal goed zou gaan komen. Ik was altijd al een onzeker persoon geweest, maar ik was er wel van overtuigd dat er een manier is om die onzekerheid te overwinnen. Mensen leren nou eenmaal.

Maar nu twijfel ik nog veel meer aan mezelf dan ik altijd al deed.
Ik begrijp wat je zegt, maar van de andere kant is het ook een goede zaak dat je weet waar je aan lijdt. Bepaalde emoties en gedragingen kun je dan waarsch. beter voor jezelf plaatsen en als je geluk hebt, zal er in jouw omgeving - partner, familie etc. - ook meer begrip ontstaan.

Ook is het zo dat er bepaalde therapieën zijn die je er beter mee leren om kunnen gaan. Als je weet waar je op moet letten, kun je bepaalde negatieve zaken in de toekomst ook mogelijk voorkomen.

Het is belangrijk dat mensen hun beperkingen ook kennen. Zeker mensen met een persoonlijkheidsstoornis.

[ Bericht 1% gewijzigd door Absurditeit op 18-05-2011 00:39:21 ]
pi_96973838
quote:
0s.gif Op woensdag 18 mei 2011 00:32 schreef Absurditeit het volgende:

[..]

Ik begrijp wat je zegt, maar van de andere kant is het ook een goede zaak dat je weet waar je aan lijdt. Bepaalde emoties en gedragingen kun je dan waarsch. beter voor jezelf plaatsen en als je geluk hebt, zal er in jouw omgeving - partner, familie etc. - ook meer begrip ontstaan.

Ook is het zo dat er bepaalde therapieën zijn die je er beter mee leren om kunnen gaan. Als je weet waar je op moet letten, kun je bepaalde negatieve zaken in de toekomst ook mogelijk voorkomen.

Het is belangrijk dat mensen hun beperkingen ook kennen. Zeker mensen met een persoonlijkheidsstoornis.

Dat is inderdaad waar. Bij lichte vormen van persoonlijkheidsstoornissen vraag ik mij wel eens af of een diagnose altijd goed is, maar bij zwaardere vormen ben ik daar wel van overtuigd.

Mensen met een BPS gebruiken die stoornis vaak tijdens hun acting out, wat nadeling kan zijn.
pi_97018883
Een diagnose heeft alleen zin als er ook iets mee gedaan wordt.

In het begin kan het een opluchting zijn om te constateren dat de problemen die je hebt ook erkend worden als serieuze problemen; het ligt niet aan luiheid of gebrek aan motivatie.

Maar het gevaar bestaat dat je een etiket krijgt opgeplakt en niet serieus genomen wordt.

Als je te horen krijgt dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt en daarom dit niet kan, dat niet kan, te zwartwit denkt blablabla, voel je je inferieur.

Als je te horen krijgt: "je problemen houden stand door bepaald gedrag en je problemen zullen minder worden als je dat gedrag probeert af te leren". Dan klinkt dat veel constructiever.
  maandag 23 mei 2011 @ 00:53:54 #97
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97185611
Wie heeft er eigenlijk bepaald wat afwijkende gedragingen en opvattingen zijn?

Mensen die bijvoorbeeld het economische systeem instabiel maken door de boel systematisch op te lichten, en regeringen die belastingbetalers en pensioengerechtigden daarmee duperen, hebben die ook een persoonlijkheidsstoornis? En hoe zit het met de farmaceutische industrie en psychiaters die mensen(kinderen) om het minste of geringste volproppen met medicatie die hun zenuwstelsel blijvend beschadigd, en die allemaal subjectief een andere diagnose stellen uit de DSM naar gelang hun persoonlijke keuzes? En hoe zit het met de autoriteiten waarvoor we belasting betalen, maar die feitelijk niets doen om criminaliteit aan te pakken, omdat ze het te druk hebben?

Ik ben benieuwd wat ik wel niet voor PS heb na dit gepost te hebben.. Of kom ik nou getraumatiseerd over..?
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 00:55:27 #98
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_97185653
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 00:53 schreef Retronix het volgende:
Wie heeft er eigenlijk bepaald wat afwijkende gedragingen en opvattingen zijn?

Mensen die bijvoorbeeld het economische systeem instabiel maken door de boel systematisch op te lichten, en regeringen die belastingbetalers en pensioengerechtigden daarmee duperen, hebben die ook een persoonlijkheidsstoornis? En hoe zit het met de farmaceutische industrie en psychiaters die mensen(kinderen) om het minste of geringste volproppen met medicatie die hun zenuwstelsel blijvend beschadigd, en die allemaal subjectief een andere diagnose stellen uit de DSM naar gelang hun persoonlijke keuzes? En hoe zit het met de autoriteiten waarvoor we belasting betalen, maar die feitelijk niets doen om criminaliteit aan te pakken, omdat ze het te druk hebben?

Ik ben benieuwd wat ik wel niet voor PS heb na dit gepost te hebben.. Of kom ik nou getraumatiseerd over..?
http://www.e-psychiater.nl/html/psychiatrie/persoonlijkheid.php

.......
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  maandag 23 mei 2011 @ 00:56:44 #99
310793 Mishu
Fok verslaafde
pi_97185685
Morgen mijn onderzoek en ik heb er GEEN zin in. :(
  maandag 23 mei 2011 @ 01:04:25 #100
297133 Captain_Maximum
To the Max!!!
pi_97185905
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 00:53 schreef Retronix het volgende:
Wie heeft er eigenlijk bepaald wat afwijkende gedragingen en opvattingen zijn?

Mensen die bijvoorbeeld het economische systeem instabiel maken door de boel systematisch op te lichten, en regeringen die belastingbetalers en pensioengerechtigden daarmee duperen, hebben die ook een persoonlijkheidsstoornis? En hoe zit het met de farmaceutische industrie en psychiaters die mensen(kinderen) om het minste of geringste volproppen met medicatie die hun zenuwstelsel blijvend beschadigd, en die allemaal subjectief een andere diagnose stellen uit de DSM naar gelang hun persoonlijke keuzes? En hoe zit het met de autoriteiten waarvoor we belasting betalen, maar die feitelijk niets doen om criminaliteit aan te pakken, omdat ze het te druk hebben?

Ik ben benieuwd wat ik wel niet voor PS heb na dit gepost te hebben.. Of kom ik nou getraumatiseerd over..?
Zover ik weet bestaan er geen medicijnen tegen persoonlijkheidsstoornissen. Hoogstens worden er AD's gegeven, als die persoon depressief raakt van zijn/haar PS, maar therapie is toch echt het belangrijkste. :)
signatuurloos
  maandag 23 mei 2011 @ 01:04:34 #101
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97185908
quote:
Wat zijn mensen in de loop der tijd toch creatief geworden hé! En dat allemaal in het kader van sociaal kunnen functioneren en dingen bespreekbaar houden.. Je zou bijna denken dat hulpverleners er zijn om macht uit te oefenen over mensen en controle behoeftige overheden te kunnen voeden..

Maar dat is natuurlijk niet zo, want zulke ''afwijkende gedachten kunnen wijzen op een persoonlijkheidsstoornis'', en hulpverleners zijn mensen die er primair aan werken om jou ''te helpen'', en niet hun eigen belangen te behartigen.
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 01:14:20 #102
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_97186104
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:04 schreef Retronix het volgende:

[..]

Wat zijn mensen in de loop der tijd toch creatief geworden hé! En dat allemaal in het kader van sociaal kunnen functioneren en dingen bespreekbaar houden.. Je zou bijna denken dat hulpverleners er zijn om macht uit te oefenen over mensen en controle behoeftige overheden te kunnen voeden..

Maar dat is natuurlijk niet zo, want zulke ''afwijkende gedachten kunnen wijzen op een persoonlijkheidsstoornis'', en hulpverleners zijn mensen die er primair aan werken om jou ''te helpen'', en niet hun eigen belangen te behartigen.
Ga dan weg uit dit forum als je er zo over denkt, want dit is gewoon vervelend.
Dyslexie zie je ook niet, maar daar praat je waarschijnlijk niet op deze manier over.
Dus:
:W
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  maandag 23 mei 2011 @ 01:16:51 #103
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97186142
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:14 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Ga dan weg uit dit forum als je er zo over denkt, want dit is gewoon vervelend.
Dyslexie zie je ook niet, maar daar praat je waarschijnlijk niet op deze manier over.
Dus:
:W
Waarom is dit vervelend? Kun je dat onderbouwen?

Een ander voorbeeld: we weten allemaal dat co2 een negatief effect op het welzijn van de wereld heeft, maar toch blijft iedereen auto rijden, want dat is algemeen geaccepteerd en je kan bovenal met je status pronken, want dat is natuurlijk veel belangrijker dan het welzijn van de planeet en ons nageslacht! En het stimuleert de economie ook, dus wat maakt het verder uit als de wereld naar de klote gaat? En alle dieren die in de industrie door een hel gaan, om vervolgens te sterven, zodat wij onze lapjes kunnen sudderen, om nog maar niet te spreken over genetische manipulatie en de problemen met bacteriën en antibiotica..

Nee, ik denk dat ik snel naar een ander topic ga, en ik ga ook snel ''hulp zoeken'', want volgens mij heb ik afwijkende gedachten patronen..!

[ Bericht 36% gewijzigd door Retronix op 23-05-2011 01:23:28 ]
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 01:21:41 #104
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_97186228
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:16 schreef Retronix het volgende:

[..]

Waarom is dit vervelend? Kun je dat onderbouwen?
Omdat het al 100.000x is gezegd, en het bovendien beledigend is voor psychiatrische patiënten.
Er wordt net gedaan alsof je dan zo goedgelovig bent dat je bepaald gedrag gaat vertonen nadat je een bepaalde diagnose hebt gekregen, het placebo-effect zeg maar.
Maar dat is niet zo.
Veel mensen met een ontwikkelingsstoornis waren als baby al heel erg huilerig en als kind al afwijkend, en de diagnose is pas jaren later gekomen.
Je kunt zelfs afwijkingen zien op hersenscans t.o.v. 'gezonde' mensen.
Het is dus niet alleen het gedrag, maar er zijn ook lichamelijke aanwijzingen, alleen heb je daar wel een hersenscan voor nodig.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  maandag 23 mei 2011 @ 01:30:55 #105
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97186350
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:21 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Omdat het al 100.000x is gezegd, en het bovendien beledigend is voor psychiatrische patiënten.
Er wordt net gedaan alsof je dan zo goedgelovig bent dat je bepaald gedrag gaat vertonen nadat je een bepaalde diagnose hebt gekregen, het placebo-effect zeg maar.
Maar dat is niet zo.
Veel mensen met een ontwikkelingsstoornis waren als baby al heel erg huilerig en als kind al afwijkend, en de diagnose is pas jaren later gekomen.
Je kunt zelfs afwijkingen zien op hersenscans t.o.v. 'gezonde' mensen.
Het is dus niet alleen het gedrag, maar er zijn ook lichamelijke aanwijzingen, alleen heb je daar wel een hersenscan voor nodig.
Zal ik jou eens wat grappigs vertellen? Ik was vroeger die huilerige baby. Toen begonnen mensen me als afwijkend te beschouwen, omdat ik het niet eens was met hoe de dingen ''geregeld zijn''.. Voor mij is het echter een gezonde reactie, omdat ik het vreselijk vind dat veel mensen zo negatief zijn, en dat ze de wereld negatief maken door onzin te cultiveren.
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
pi_97186381
quote:
En alle dieren die in de industrie door een hel gaan, om vervolgens te sterven, zodat wij onze lapjes kunnen sudderen
Ben je al vegetariër? of desnoods pescotariër?
  maandag 23 mei 2011 @ 01:36:27 #107
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_97186416
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:30 schreef Retronix het volgende:

[..]

Zal ik jou eens wat grappigs vertellen? Ik was vroeger die huilerige baby. Toen begonnen mensen me als afwijkend te beschouwen, omdat ik het niet eens was met hoe de dingen ''geregeld zijn''.. Voor mij is het echter een gezonde reactie, omdat ik het vreselijk vind dat veel mensen zo negatief zijn, en dat ze de wereld negatief maken door onzin te cultiveren.
........ :|W

Net zoals dat mensen lichamelijke beperkingen kunnen hebben, kunnen ze ook geestelijke beperkingen hebben.
Er worden dan in de hersenen verkeerde verbindingen gemaakt of er is een overschot of een tekort aan een bepaalde stof (zoals mensen met angsstoornissen, die teveel van het stresshormoon Cortisol hebben).
Daarnaast spelen bepaalde genen een rol bij de ontwikkeling van een stoornis.
Autisme en schizofrenie hebben bijvoorbeeld dezelfde oorzaak, maar het hangt er vanaf wat er tijdens de zwangerschap en de geboorte gebeurt, want dat kan invloed hebben op het soort stoornis.
Sommige mensen lopen ook zonder het te weten met een gen voor schizofrenie en autisme rond, en kunnen dus een kind krijgen die schizofreen of autistisch is.
Het hangt er per geval vanaf of men de stoornis ook krijgt, of dat men alleen drager van het gen is.

Probeer eerst maar eens informatie op te zoeken voordat je dit soort dingen gaat roepen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Madame_Paon op 23-05-2011 01:42:51 ]
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  maandag 23 mei 2011 @ 01:39:36 #108
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97186451
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:33 schreef jmex het volgende:

[..]

Ben je al vegetariër? of desnoods pescotariër?
Ik ben getraumatiseerd door onze maatschappij, en ''normen en waarden''. Ik denk dat ik snel harder ga werken, meer belasting ga betalen, dezelfde ''normen en waarden'' ga accepteren, want straks denken mensen nog dat ik ''gestoord'' ben..

Misschien ga ik morgen wel naar de huisarts voor een doorverwijzing naar de GGZ.. Dit kan natuurlijk niet, ik heb duidelijk afwijkende gedachten..
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 01:45:23 #109
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_97186516
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:39 schreef Retronix het volgende:

[..]

Ik ben getraumatiseerd door onze maatschappij, en ''normen en waarden''. Ik denk dat ik snel harder ga werken, meer belasting ga betalen, dezelfde ''normen en waarden'' ga accepteren, want straks denken mensen nog dat ik ''gestoord'' ben..

Misschien ga ik morgen wel naar de huisarts voor een doorverwijzing naar de GGZ.. Dit kan natuurlijk niet, ik heb duidelijk afwijkende gedachten..
Roep niet zulke onzin.
Je wordt echt niet zomaar doorverwezen naar de GGZ.
En je krijgt echt niet automatisch een labeltje als je afwijkende gedachten hebt, want je wordt maandenlang onderzocht voordat je een diagnose krijgt.
Er zijn genoeg mensen door hun omgeving naar de psycholoog gestuurd omdat ze vonden dat ze zich vreemd gedroegen, maar waar de psychiater heeft beoordeeld dat ze geen stoornis hebben, maar gewoon een vreemd karaktertrekje.
Echt. Zoek eens wat informatie op voordat je dit soort dingen gaat roepen.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  maandag 23 mei 2011 @ 01:49:13 #110
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97186551
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:36 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

........ :|W

Net zoals dat mensen lichamelijke beperkingen kunnen hebben, kunnen ze ook geestelijke beperkingen hebben.
Er worden dan in de hersenen verbinden verkeerd gemaakt of er is een overschot of een tekort aan een bepaalde stof (zoals mensen met angsstoornissen, die teveel van het stresshormoon Cortisol hebben).
Daarnaast spelen bepaalde genen een rol bij de ontwikkeling van een stoornis.
Autisme en schizofrenie hebben bijvoorbeeld dezelfde oorzaak, maar het hangt er vanaf wat er tijdens de zwangerschap en de geboorte gebeurt, want dat kan invloed hebben op het soort stoornis.
Sommige mensen lopen ook zonder het te weten met een gen voor schizofrenie en autisme rond, en kunnen dus een kind krijgen die schizofreen of autistisch is.
Het hangt er per geval vanaf of men de stoornis ook krijgt, of dat men alleen drager van het gen is.

Probeer eerst maar eens informatie op te zoeken voordat je dit soort dingen gaat roepen.
Hahahahahahah! Informatie zoeken? Meisje, ik ben ervaringsdeskundige!

Bepaalde genen spelen een rol bij de ontwikkeling van een stoornis? Vertel, kun je wat specifieker zijn? Welke genen zorgen er voor dat zo'n stoornis zich eerder ontwikkeld? En wat voor gebeurtenissen tijdens de zwangerschap zorgen er dan voor dat je eerder zo'n stoornis krijgt? Dus het hangt er per geval vanaf of men de stoornis ook werkelijk krijgt, of dat men het gen alleen draagt hé?

Wauw, dat is wel cool zeg. Dus als ik volgende maand een intake gesprek krijg bij de GGZ gaan ze kijken welke genen er bij mij een rol kunnen spelen, en welke gebeurtenissen er tijdens de zwangerschap van mijn moeder hebben voorgedaan?

Hahahaaha, nou lieverd, ik kan je als ervaringsdeskundige vertellen dat ze dat dus NIET doen. Wat ze wel doen is veel dingen op aannames baseren en interessant doen om hun eigen belangen te behartigen, en jammer genoeg hebben ze vaak vrij spel omdat ze het vertrouwen van kwetsbare en zwakke mensen misbruiken..
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 01:58:14 #111
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_97186646
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:49 schreef Retronix het volgende:

[..]

Hahahahahahah! Informatie zoeken? Meisje, ik ben ervaringsdeskundige!

Bepaalde genen spelen een rol bij de ontwikkeling van een stoornis? Vertel, kun je wat specifieker zijn? Welke genen zorgen er voor dat zo'n stoornis zich eerder ontwikkeld? En wat voor gebeurtenissen tijdens de zwangerschap zorgen er dan voor dat je eerder zo'n stoornis krijgt? Dus het hangt er per geval vanaf of men de stoornis ook werkelijk krijgt, of dat men het gen alleen draagt hé?

Wauw, dat is wel cool zeg. Dus als ik volgende maand een intake gesprek krijg bij de GGZ gaan ze kijken welke genen er bij mij een rol kunnen spelen, en welke gebeurtenissen er tijdens de zwangerschap van mijn moeder hebben voorgedaan?

Hahahaaha, nou lieverd, ik kan je als ervaringsdeskundige vertellen dat ze dat dus NIET doen. Wat ze wel doen is veel dingen op aannames baseren en interessant doen om hun eigen belangen te behartigen, en jammer genoeg hebben ze vaak vrij spel omdat ze het vertrouwen van kwetsbare en zwakke mensen misbruiken..
:|W :|W :|W

Ik ben ook ervaringsdeskundige en heb al heel veel met de psychiatrie te maken gehad en er ook veel over gelezen.

Over die genen en de zwangerschap is genoeg te vinden, zoals deze:
http://www.disabled-world(...)hizophrenia-link.php
http://www.associatedcont(...)etic_pg3.html?cat=70
http://www.healthtree.com(...)cy-can-cause-autism/
http://www.emaxhealth.com(...)s-linked-autism-risk
http://www.steadyhealth.c(...)evelopment_a278.html

Zo, dat zijn feiten, in plaats van de verbitterde opmerkingen die jij maakt.
Dat jij niet tevreden bent, hoeft echt niet te betekenen dat de hele psychiatrie onzin is.

En ja, er worden wel eens fouten gemaakt, maar dat gebeurt overal (zoals laatst nog bij een vrouw die 4 maanden zwanger was, waar ze per ongeluk abortus bij hebben laten plegen, terwijl ze daar absoluut niet voor kwam).
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_97186710
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:39 schreef Retronix het volgende:

[..]

Ik ben getraumatiseerd door onze maatschappij, en ''normen en waarden''. Ik denk dat ik snel harder ga werken, meer belasting ga betalen, dezelfde ''normen en waarden'' ga accepteren, want straks denken mensen nog dat ik ''gestoord'' ben..

Misschien ga ik morgen wel naar de huisarts voor een doorverwijzing naar de GGZ.. Dit kan natuurlijk niet, ik heb duidelijk afwijkende gedachten..
En ben je ook in staat om te antwoorden op de vraag? ;)
  maandag 23 mei 2011 @ 02:10:26 #113
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97186754
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:58 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

:|W :|W :|W

Ik ben ook ervaringsdeskundige en heb al heel veel met de psychiatrie te maken gehad en er ook veel over gelezen.

Over die genen en de zwangerschap is genoeg te vinden, zoals deze:
http://www.disabled-world(...)hizophrenia-link.php
http://www.associatedcont(...)etic_pg3.html?cat=70
http://www.healthtree.com(...)cy-can-cause-autism/
http://www.emaxhealth.com(...)s-linked-autism-risk
http://www.steadyhealth.c(...)evelopment_a278.html

Zo, dat zijn feiten, in plaats van de verbitterde opmerkingen die jij maakt.
Dat jij niet tevreden bent, hoeft echt niet te betekenen dat de hele psychiatrie onzin is.

En ja, er worden wel eens fouten gemaakt, maar dat gebeurt overal (zoals laatst nog bij een vrouw die 4 maanden zwanger was, waar ze per ongeluk abortus bij hebben laten plegen, terwijl ze daar absoluut niet voor kwam).
Och de mensen zijn zo creatief hé, welke versie van de DSM zitten we nu al? Ik ben er van overtuigd dat alle mensen die niet kunnen voldoen aan de eisen van ''de maatschappij'' er echt baat bij hebben! Die jongen die een waxine houdertje naar de koets van Trix gooide is ook zwaar gestoord, als hij dat naar een wagen van de gemeentelijke plantsoenen dienst had gegooid had hij vast TBS gekregen!

Droom verder schat, ik word hier kotsmisselijk van.. Een beetje de eigen beperking van je rechten cultiveren... Ga morgen maar netjes in het gareel naar je werk hoor!

BLUUUUUUUUUUUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAARCHHHH!!!!!!!!!!

Maar je hebt gelijk, ik kan beter geen aandacht meer aan dit topic besteden..
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 02:14:02 #114
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97186786
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 02:05 schreef jmex het volgende:

[..]

En ben je ook in staat om te antwoorden op de vraag? ;)
Ik koop geen, of zo min mogelijk vlees. Als ik het koop is het biologisch en voel ik me rot, want het smaakt zo lekker..
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
pi_97186844
- Er is niet zoiets als 'een schizofrenie-gen'.
- Het is zeker niet zo dat er per se maanden van intensief onderzoek voorafgaat aan het stellen van een diagnose.

Het is wel zo dat een ziekte als schizofrenie voor +/- 80% genetisch is bepaald. Ook speelt de chemische omgeving in de baarmoeder - dus voor de geboorte - vaak een belangrijke rol bij dit soort zaken.
  maandag 23 mei 2011 @ 09:08:24 #116
297133 Captain_Maximum
To the Max!!!
pi_97188775
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:16 schreef Retronix het volgende:

[..]

Waarom is dit vervelend? Kun je dat onderbouwen?

Een ander voorbeeld: we weten allemaal dat co2 een negatief effect op het welzijn van de wereld heeft, maar toch blijft iedereen auto rijden, want dat is algemeen geaccepteerd en je kan bovenal met je status pronken, want dat is natuurlijk veel belangrijker dan het welzijn van de planeet en ons nageslacht! En het stimuleert de economie ook, dus wat maakt het verder uit als de wereld naar de klote gaat? En alle dieren die in de industrie door een hel gaan, om vervolgens te sterven, zodat wij onze lapjes kunnen sudderen, om nog maar niet te spreken over genetische manipulatie en de problemen met bacteriën en antibiotica..

Nee, ik denk dat ik snel naar een ander topic ga, en ik ga ook snel ''hulp zoeken'', want volgens mij heb ik afwijkende gedachten patronen..!

Nee hoor, jouw gedachtegang is echt niet afwijkend. ;)

Het is overigens echt niet zo dat mensen die vermoedelijk een PS hebben, hulp moeten zoeken. Er zijn vast genoeg mensen met een PS die zich prima kunnen redden in de maatschappij.
signatuurloos
pi_97188885
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:04 schreef Retronix het volgende:

[..]

Wat zijn mensen in de loop der tijd toch creatief geworden hé! En dat allemaal in het kader van sociaal kunnen functioneren en dingen bespreekbaar houden.. Je zou bijna denken dat hulpverleners er zijn om macht uit te oefenen over mensen en controle behoeftige overheden te kunnen voeden..

Maar dat is natuurlijk niet zo, want zulke ''afwijkende gedachten kunnen wijzen op een persoonlijkheidsstoornis'', en hulpverleners zijn mensen die er primair aan werken om jou ''te helpen'', en niet hun eigen belangen te behartigen.
jaja. mijn familielid heeft natuurlijk helemaal geen persoonlijkheidsstoornis! dat die man inmiddels al 2 weken lang elke dag een uur aan de telefoon hangt met mijn man omdat hij er op staat dat we de kinderen voor een feestje van een uur 6 uur in de auto proppen (3 uur heen en 3 uur terug en de kinders zijn 1 en 2), tsja. wij zijn gewoon zo lomp dat we daar niet aan toegeven zeker.

een voorbeeld van narcistisch gedrag: wij zaten vorig jaar om deze tijd met ons stervend zoontje in rotterdam (ecmo therapie) en zijn reactie? "oh, nou. leuk dat jullie in de buurt zijn, zullen we een afspraak maken om gezellig uit eten te gaan?" :r

en denk maar niet dat ze nu ook maar een snipper rekening houden met het idee dat wij het nu een beetje moeilijk hebben hoor. nee joh! we moeten hem toch steunen!
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  maandag 23 mei 2011 @ 15:10:27 #118
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97201248
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 09:14 schreef simmu het volgende:

[..]

jaja. mijn familielid heeft natuurlijk helemaal geen persoonlijkheidsstoornis! dat die man inmiddels al 2 weken lang elke dag een uur aan de telefoon hangt met mijn man omdat hij er op staat dat we de kinderen voor een feestje van een uur 6 uur in de auto proppen (3 uur heen en 3 uur terug en de kinders zijn 1 en 2), tsja. wij zijn gewoon zo lomp dat we daar niet aan toegeven zeker.

een voorbeeld van narcistisch gedrag: wij zaten vorig jaar om deze tijd met ons stervend zoontje in rotterdam (ecmo therapie) en zijn reactie? "oh, nou. leuk dat jullie in de buurt zijn, zullen we een afspraak maken om gezellig uit eten te gaan?" :r

en denk maar niet dat ze nu ook maar een snipper rekening houden met het idee dat wij het nu een beetje moeilijk hebben hoor. nee joh! we moeten hem toch steunen!
Goh, wat een verhaal. Die man heeft dus een narcistische persoonlijkheidsstoornis hé? Laat me raden, hij laat zich niet behandelen.. Of de behandeling die hij ondergaat heeft geen effect?

En wat als je dat familielid gewoon verteld dat zijn gedrag kwetsend en lastig is voor jullie, en dat je na drie keer het contact verbreekt?
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 15:12:09 #119
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97201319
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 09:08 schreef Captain_Maximum het volgende:

[..]

Nee hoor, jouw gedachtegang is echt niet afwijkend. ;)

Het is overigens echt niet zo dat mensen die vermoedelijk een PS hebben, hulp moeten zoeken. Er zijn vast genoeg mensen met een PS die zich prima kunnen redden in de maatschappij.
Wow, jij klinkt heerlijk nuchter..! Kun jij me niet ''behandelen''..?
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
  maandag 23 mei 2011 @ 15:19:02 #120
297133 Captain_Maximum
To the Max!!!
pi_97201611
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 15:12 schreef Retronix het volgende:

[..]

Wow, jij klinkt heerlijk nuchter..! Kun jij me niet ''behandelen''..?
Nee ;( ,
maar ik ben dan ook van mening dat 'afwijkende' gedachten niet persé slecht zijn. Sterker nog, soms, nou ja, eigenlijk meestal, is het juist verfrissend als iemand met andere ideeën/gedachten komt. Je moet dan ook niet gaan kijken in hoeverre je 'afwijkt' van de norm, maar hoe gelukkig je met jezelf bent. ^O^
signatuurloos
pi_97204621
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 15:10 schreef Retronix het volgende:

[..]

Goh, wat een verhaal. Die man heeft dus een narcistische persoonlijkheidsstoornis hé? Laat me raden, hij laat zich niet behandelen.. Of de behandeling die hij ondergaat heeft geen effect?

En wat als je dat familielid gewoon verteld dat zijn gedrag kwetsend en lastig is voor jullie, en dat je na drie keer het contact verbreekt?
er is een psychologische behandeling hoor! maar dat is niet voor zijn narcisme, dat heeft hij niet. nee, hij is depressief omdat de wereld hem niet begrijpt. en dat de wereld hem niet begrijpt, dat komt omdat hij nu eenmaal hoogbegaafd is. en helaas zijn de meeste andere mensen dat nu eenmaal niet. dat kunnen die mensen niet helpen, maar dat maakt zijn leven wel erg lastig en daarom gaat hij naar een psycholoog. volgens hem dan he! :X

het schiet niet op om hem te vertellen dat zijn gedrag niet helpt. serieus he: mijn man heeft nooit zijn belijdenis willen doen. dit omdat hij niet zeker is van zijn geloof en eerder naar niet geloven gaat dan naar wel geloven. dat dringt niet door. daar kwam ik laatst achter toen ik zelf vrij bot reageerde op het eeuwige gezeik over waarom we de kinderen niet allemaal laten dopen. hij denkt oprecht dat we dat zo doen omdat ik dat wil. hij gelooft domweg niet dat dit een beslissing geweest is die mijn man en ik samen en in overleg genomen hebben. want hij is er oprecht heilig van overtuigd dat mijn man op exact dezelfde (kompleet maffe! wat nu echt vreemde vormen aanneemt) manier gelooft als hij. dat denkt hij echt. en daar kom je niet tussen. met als resultaat dat die man nu al meer dan 2 jaar (!) elke maand zo ongeveer tegen ons ageert over dat kloterige kutdopen. en ik vertik het! dusssss...... :P maar je kan praten als brugman tegen die man. in het beste geval gaat hij de discussie aan, maar je dringt echt niet permanent bij hem door. gewoon helemaal niet. en tsja. we zitten nu in een lastig parket. als het aan mij gelegen had, dan hadden we idd allang contact verbroken. maar mijn man wil daar niet aan, dus houdt het op. inmiddels is hij ook ernstig ziek en ook dat wordt flink ge-misbruikt om maar de eigen zin door te drijven. eerlijk gezegd zit ik er op dit punt wel behoorlijk doorheen. tot op het punt dat ik echt uit elkaar gaan overweeg. want ik kan dit niet.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
pi_97204824
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 15:19 schreef Captain_Maximum het volgende:

[..]

Nee ;( ,
maar ik ben dan ook van mening dat 'afwijkende' gedachten niet persé slecht zijn. Sterker nog, soms, nou ja, eigenlijk meestal, is het juist verfrissend als iemand met andere ideeën/gedachten komt. Je moet dan ook niet gaan kijken in hoeverre je 'afwijkt' van de norm, maar hoe gelukkig je met jezelf bent. ^O^
tuurlijk is 'anders' niet noodzakelijkerwijs slecht ;) een boel staat of valt denk ik toch echt met de manier waarop je zelf met anderen omgaat. als op 3 mensen na de hele wereld je uitspuugt en niks met je te maken wilt hebben, dan ligt dat niet allemaal aan die andere mensen maar gewoon aan jezelf. eigenlijk is het diep tragisch wanneer een leven zo verloopt.
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  maandag 23 mei 2011 @ 16:45:57 #123
345457 Retronix
Zeg maar Retro.. ;)
pi_97206009
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 16:24 schreef simmu het volgende:

[..]

er is een psychologische behandeling hoor! maar dat is niet voor zijn narcisme, dat heeft hij niet. nee, hij is depressief omdat de wereld hem niet begrijpt. en dat de wereld hem niet begrijpt, dat komt omdat hij nu eenmaal hoogbegaafd is. en helaas zijn de meeste andere mensen dat nu eenmaal niet. dat kunnen die mensen niet helpen, maar dat maakt zijn leven wel erg lastig en daarom gaat hij naar een psycholoog. volgens hem dan he! :X

het schiet niet op om hem te vertellen dat zijn gedrag niet helpt. serieus he: mijn man heeft nooit zijn belijdenis willen doen. dit omdat hij niet zeker is van zijn geloof en eerder naar niet geloven gaat dan naar wel geloven. dat dringt niet door. daar kwam ik laatst achter toen ik zelf vrij bot reageerde op het eeuwige gezeik over waarom we de kinderen niet allemaal laten dopen. hij denkt oprecht dat we dat zo doen omdat ik dat wil. hij gelooft domweg niet dat dit een beslissing geweest is die mijn man en ik samen en in overleg genomen hebben. want hij is er oprecht heilig van overtuigd dat mijn man op exact dezelfde (kompleet maffe! wat nu echt vreemde vormen aanneemt) manier gelooft als hij. dat denkt hij echt. en daar kom je niet tussen. met als resultaat dat die man nu al meer dan 2 jaar (!) elke maand zo ongeveer tegen ons ageert over dat kloterige kutdopen. en ik vertik het! dusssss...... :P maar je kan praten als brugman tegen die man. in het beste geval gaat hij de discussie aan, maar je dringt echt niet permanent bij hem door. gewoon helemaal niet. en tsja. we zitten nu in een lastig parket. als het aan mij gelegen had, dan hadden we idd allang contact verbroken. maar mijn man wil daar niet aan, dus houdt het op. inmiddels is hij ook ernstig ziek en ook dat wordt flink ge-misbruikt om maar de eigen zin door te drijven. eerlijk gezegd zit ik er op dit punt wel behoorlijk doorheen. tot op het punt dat ik echt uit elkaar gaan overweeg. want ik kan dit niet.
Klinkt best wel ernstig als die man je huwelijk verziekt.. Kun je er echt niet boven staan dan? Wat is er mis met je man dan dat hij het accepteert..?
Retro is a culturally outdated or aged style, trend, mode, or fashion, from the overall postmodern past, that has since that time become functionally or superficially the norm once again.
pi_97206421
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 16:45 schreef Retronix het volgende:

[..]

Klinkt best wel ernstig als die man je huwelijk verziekt.. Kun je er echt niet boven staan dan? Wat is er mis met je man dan dat hij het accepteert..?
mijn man is opgegroeid met het feit dat deze persoon altijd zijn zin kreeg met de mededeling "hij is nu eenmaal zo, daar kunnen wij niks aan doen". wat ook eigenlijk altijd bevestigd wordt en werd.

ik kan er niet boven staan omdat de man best vaak dingen doet die direct met ons te maken hebben. dingen die ik echt heel erg vind. zo vind hij het prima normaal dat ons jongste (overleden) kindje steeds maar weer (op een hele nare en rare manier) te nmoemen in zijn kerkdiensten. maar dan wel zonder die vervelende down uiteraard. want god geneest die down, zodat het arme ventje dan normaal op zijn opa kan wachten zodat zij dan tot het einde der dagen samen kunnen zijn. en dat vertelt hij ons dan trots. en dan boos zijn als ik er om moet huilen natuurlijk he! want wat ben ik dan toch onbegripvol. dat soort dingen doet hij. geen overleg ofzo, allemaal niet nodig. is toch zeker zijn kleinkind tenslotte! daar heeft hij recht op zegt hij
Your mind don't know how you're taking all the shit you see
Dont believe anyone but most of all dont believe me
God damn right it's a beautiful day Uh-huh
  woensdag 25 mei 2011 @ 14:11:02 #125
336295 spiritoffreedom
just a lonely girl
pi_97293008
He bah wordt erg naar van bovenstaand verhaal. Ik volg topic enkel uit interesse in de menselijke psyche overigens, verder geen officiele stoornis oid.
@simmu: uiteindelijk moet jij dus kiezen tussen je man en die rotzak? pffff klote.
Veel sterkte.
a spiritual person is a strong person who feels deep emotions
pi_97303837
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 16:27 schreef simmu het volgende:

[..]

tuurlijk is 'anders' niet noodzakelijkerwijs slecht ;) een boel staat of valt denk ik toch echt met de manier waarop je zelf met anderen omgaat. als op 3 mensen na de hele wereld je uitspuugt en niks met je te maken wilt hebben, dan ligt dat niet allemaal aan die andere mensen maar gewoon aan jezelf. eigenlijk is het diep tragisch wanneer een leven zo verloopt.
Die mensen zien dat waarschijnlijk niet. Die hebben het idee dat het altijd de schuld van andere is. Ze verwachten wel dat zij met die persoon medelijden hebben, maar zelf doen ze dat dus niet naar andere. Simpel weg omdat ze dat vaak gewoon niet kunnen of niet bij hun opkomt. Er bestaat een kans dat ze er zelf ooit achterkomen, maar empathie valt volgens mij niet te leren.
signatuurloos
  zondag 5 juni 2011 @ 15:40:29 #127
327935 lanterfanteraar
Aandachtsgeile topichoer
pi_97739083
Volgende week gaat de mevrouw mij vertellen dat ik de derde van cluster A heb ( dat heb ik al zien staan in het mapje over mij).

Ik weet niet hoor. Ik vind het allemaal maar vaagjes, die clusterdingen. En de testjes had ik ook "normaal" gemaakt. Op alles tot nu toe "gewoon" gescoord. Alleen de laatste test moet ze nog bespreken ( volgende week dus).

Vooral dat niet willen van sociaal contact is echt totaal onherkenbaar. En die hoort bij de derde van cluster A. Volgens mij wil de mevrouw me maar gewoon een diagnose geven, en deze diagnose is niet zo veelzeggend. Beetje slap aftreksel van de echte hoge dingen zoals Schizofrenie en dergelijke. Ikzelf denk dat ik gewoon lui en ongedisciplineerd ben.
  zondag 5 juni 2011 @ 15:42:51 #128
177652 tijnbrein
habbekrats
pi_97739167
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 15:40 schreef lanterfanteraar het volgende:
Volgende week gaat de mevrouw mij vertellen dat ik de derde van cluster A heb ( dat heb ik al zien staan in het mapje over mij).

Ik weet niet hoor. Ik vind het allemaal maar vaagjes, die clusterdingen. En de testjes had ik ook "normaal" gemaakt. Op alles tot nu toe "gewoon" gescoord. Alleen de laatste test moet ze nog bespreken ( volgende week dus).

Vooral dat niet willen van sociaal contact is echt totaal onherkenbaar. En die hoort bij de derde van cluster A. Volgens mij wil de mevrouw me maar gewoon een diagnose geven, en deze diagnose is niet zo veelzeggend. Beetje slap aftreksel van de echte hoge dingen zoals Schizofrenie en dergelijke. Ikzelf denk dat ik gewoon lui en ongedisciplineerd ben.
Om zo'n diagnose te krijgen moet er toch echt wel meer zijn dan alleen lui en ongedisciplineerd zijn.
14 SHADES OF GREY
Nothing is black or white. Nothing is wrong or right. But everything is 14 shades of grey.
  zondag 5 juni 2011 @ 15:46:58 #129
327935 lanterfanteraar
Aandachtsgeile topichoer
pi_97739333
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 15:42 schreef tijnbrein het volgende:

[..]

Om zo'n diagnose te krijgen moet er toch echt wel meer zijn dan alleen lui en ongedisciplineerd zijn.
Ja ok, dat was een beetje kort door de bocht, andere suffe dingen zoals onhandigheid horen daar ook bij.

Ik had net nog ergens een test gemaakt die me wel OK leek en daar scoorde ik ook op alles laag/ matig (= normaal), behalve op De Derde van Cluster A. Dat past dan weer wel bij wat de mevrouw denkt.
  zondag 5 juni 2011 @ 15:50:10 #130
108913 Godshand
guide4you
pi_97739452
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 15:46 schreef lanterfanteraar het volgende:

[..]

Ja ok, dat was een beetje kort door de bocht, andere suffe dingen zoals onhandigheid horen daar ook bij.

Ik had net nog ergens een test gemaakt die me wel OK leek en daar scoorde ik ook op alles laag/ matig (= normaal), behalve op De Derde van Cluster A. Dat past dan weer wel bij wat de mevrouw denkt.
3de van cluster A, dus schizotypisch?

De bizarre ideeen en waandenkbeelden herkennen we hier op Fok! geloof ik wel bij jou :')
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
  zondag 5 juni 2011 @ 15:56:14 #131
327935 lanterfanteraar
Aandachtsgeile topichoer
pi_97739751
nah geen waandenkbeelden hoor... ik ben echt veel gewoner dan je denkt, ik fantaseer alleen best veel
  zondag 5 juni 2011 @ 17:13:19 #132
108913 Godshand
guide4you
pi_97743571
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 15:56 schreef lanterfanteraar het volgende:
nah geen waandenkbeelden hoor... ik ben echt veel gewoner dan je denkt, ik fantaseer alleen best veel
Hmm, dat denken veel psychiatrische mensen van hunzelf, dat ze gewoon zijn :')

Laat ons maar weten wat de Mevrouw gaat zeggen :Y
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_97746006
quote:
10s.gif Op zondag 5 juni 2011 17:13 schreef Godshand het volgende:
Hmm, dat denken veel psychiatrische mensen van hunzelf, dat ze gewoon zijn :')
Je zou kunnen redeneren dat veel psychiatrische patienten hun problematiek niet altijd overzien, maar toch zijn veel van hen inderdaad toch wel een stuk gewoner dan menigeen denkt. Ook afhankelijk van de stoornis; iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan in de dagelijkse praktijk voor veel mensen best meevallen. Sommige mensen denken ook ten onrechte dat psychopaten direct gevaarlijk zijn voor andere mensen. Wat dat betreft denken veel mensen heel clichématig, wanneer ze horen dat iemand een stoornis heeft. Net zoals veel mensen denken dat alle profvoetballers maar domme, oppervlakkige mannetjes zijn.
  zondag 5 juni 2011 @ 18:09:53 #134
108913 Godshand
guide4you
pi_97746122
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 18:07 schreef Absurditeit het volgende:

[..]

Je zou kunnen redeneren dat veel psychiatrische patienten hun problematiek niet altijd overzien, maar toch zijn veel van hen inderdaad toch wel een stuk gewoner dan menigeen denkt. Ook afhankelijk van de stoornis; iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan in de dagelijkse praktijk voor veel mensen best meevallen. Net zoals sommige mensen denken dat psychopaten direct gevaarlijk zijn voor andere mensen. Wat dat betreft denken veel mensen heel clichématig, wanneer ze horen dat iemand een stoornis heeft. Net zoals veel mensen denken dat alle profvoetballers maar domme, oppervlakkige mannetjes zijn.

Dat weet ik ook wel, op het eerste gezicht lijken ze heel normaal. Een borderliner zal op de vraag " Hoe laat is het?" niet stante pede verliefd op je zijn :')
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_97746253
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 18:09 schreef Godshand het volgende:

[..]

Dat weet ik ook wel, op het eerste gezicht lijken ze heel normaal. Een borderliner zal op de vraag " Hoe laat is het?" niet stante pede verliefd op je zijn :')
Sommige lijken heel normaal, anderen niet. Zoals gezegd: ook afhankelijk van de stoornis. Het punt was dat het zo breed is, dat je niet zo gek veel kunt zeggen over de hele diverse groep 'psychiatrische patienten'.
pi_97746347
quote:
10s.gif Op zondag 5 juni 2011 17:13 schreef Godshand het volgende:

[..]

Hmm, dat denken veel psychiatrische mensen van hunzelf, dat ze gewoon zijn :')

Laat ons maar weten wat de Mevrouw gaat zeggen :Y
Niemand is gewoon :6
  zondag 5 juni 2011 @ 18:54:31 #137
297133 Captain_Maximum
To the Max!!!
pi_97748475
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 18:07 schreef Absurditeit het volgende:

[..]

Je zou kunnen redeneren dat veel psychiatrische patienten hun problematiek niet altijd overzien, maar toch zijn veel van hen inderdaad toch wel een stuk gewoner dan menigeen denkt. Ook afhankelijk van de stoornis; iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan in de dagelijkse praktijk voor veel mensen best meevallen. Sommige mensen denken ook ten onrechte dat psychopaten direct gevaarlijk zijn voor andere mensen. Wat dat betreft denken veel mensen heel clichématig, wanneer ze horen dat iemand een stoornis heeft. Net zoals veel mensen denken dat alle profvoetballers maar domme, oppervlakkige mannetjes zijn.

Dat heb ik inmiddels ook wel gemerkt. Als ik aan vrienden vertel dat er bij mij autisme is ontdekt, zijn ze daar ook verbaasd over. De meeste hebben vaak toch een stereotype beeld daarbij.

quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 15:46 schreef lanterfanteraar het volgende:

[..]

Ja ok, dat was een beetje kort door de bocht, andere suffe dingen zoals onhandigheid horen daar ook bij.

Ik had net nog ergens een test gemaakt die me wel OK leek en daar scoorde ik ook op alles laag/ matig (= normaal), behalve op De Derde van Cluster A. Dat past dan weer wel bij wat de mevrouw denkt.
Maar hoe denk je er zelf over? Kun je je een beetje in de beschrijving herkennen?
signatuurloos
pi_97748910
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 18:54 schreef Captain_Maximum het volgende:
Dat heb ik inmiddels ook wel gemerkt. Als ik aan vrienden vertel dat er bij mij autisme is ontdekt, zijn ze daar ook verbaasd over. De meeste hebben vaak toch een stereotype beeld daarbij.
Ik heb wel vaker van mensen gehoord dat hun omgeving zo reageert van "huh jij? had ik nooit verwacht etc etc.". Je hebt die stoornissen natuurlijk ook in allerlei gradaties. En laten we eerlijk zijn: hoeveel kennis heeft de gemiddelde Nederlander nou daadwerkelijk van psychiatrie?
pi_97782717
quote:
0s.gif Op zondag 5 juni 2011 18:54 schreef Captain_Maximum het volgende:
Dat heb ik inmiddels ook wel gemerkt. Als ik aan vrienden vertel dat er bij mij autisme is ontdekt, zijn ze daar ook verbaasd over. De meeste hebben vaak toch een stereotype beeld daarbij.
Zegt eigenlijk wel wat veel over de beeldvorming die mensen hebben t.o.v. psychiatrische aandoeningen.

Valt me de laatste tijd wel vaker op hoe onwetend veel mensen zijn. Zijn blijkbaar zelfs mensen die denken dat iemand die psychotisch is, best nog wel kan schoffelen. Ook worden psychische problemen door dit soort mensen heel vaak afgedaan als "zeuren" of "lui zijn". Magoed, ze weten niet beter. Tis alleen jammer dat ik zelf regelmatig tegen dit soort mensen op moet lopen, tis vechten tegen de bierkaai.
pi_107197353
Sorry voor de kick, maar ik vroeg me af: Als iemand officieel de diagnose ASP krijgt, kan dat toch alleen maar tegen hem/haar werken, vanwege het slechte imago van die PS?
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:07:51 #141
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107198373
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 21:50 schreef brojo het volgende:
Sorry voor de kick, maar ik vroeg me af: Als iemand officieel de diagnose ASP krijgt, kan dat toch alleen maar tegen hem/haar werken, vanwege het slechte imago van die PS?
Ik denk dat die diagnose vaak pas word gegeven aan mensen die in de gevangenis, tbs zitten etc.
Ik denk niet dat zo iemand zelf naar een psycholoog gaat en zegt; ik heb er last van dat ik steeds dingen doe die tegen de wet ingaan maar ik kan het niet laten.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:16:10 #142
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107198820
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 21:50 schreef brojo het volgende:
Sorry voor de kick, maar ik vroeg me af: Als iemand officieel de diagnose ASP krijgt, kan dat toch alleen maar tegen hem/haar werken, vanwege het slechte imago van die PS?
Er zijn genoeg mensen met ASP die niet de criminaliteit ingaan.
Die maken gewoon vooral botte opmerkingen.
Mensen ASP worden te veel over een kam geschoren.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_107199257
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:07 schreef Skitzofrenix het volgende:

[..]

Ik denk dat die diagnose vaak pas word gegeven aan mensen die in de gevangenis, tbs zitten etc.
Ik denk niet dat zo iemand zelf naar een psycholoog gaat en zegt; ik heb er last van dat ik steeds dingen doe die tegen de wet ingaan maar ik kan het niet laten.
Daar zit je heel erg fout, ik zeg het maar :) Een ASP-er HOEFT niet te voldoen aan criminele criteria ;)
pi_107199402
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:16 schreef Madame_Paon het volgende:
Mensen ASP worden te veel over een kam geschoren.
Eens, maar waarom zou je die diagnose überhaupt willen? Je zult de rest van je leven verdacht worden door mensen die niet beter weten, mede doordat ASP-ers bekend staan als 'onbehandelbaar'.
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:32:38 #145
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107199783
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:26 schreef brojo het volgende:

[..]

Eens, maar waarom zou je die diagnose überhaupt willen? Je zult de rest van je leven verdacht worden door mensen die niet beter weten, mede doordat ASP-ers bekend staan als 'onbehandelbaar'.
Het is niet een diagnose die mensen graag willen hebben.
Het kan mensen duidelijk maken dat je niet volledig verantwoordelijk bent voor je botte gedrag, maar je wordt dan al snel als een crimineel gezien, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn.
Soms is het toch beter om ongediagnosticeerd te zijn.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:36:58 #146
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107199999
Alleen door bot gedrag heb je geen anti sociale persoonlijkheidsstoornis hoor.

Ik heb met genoeg mensen samen geleefd die een asps hebben en/of nsps, ik kan je vertellen dat die niet alleen bot gedrag vertonen, en je hoeft inderdaad niet gelijk een crimineel te zijn, maar toch denk ik dat de meeste (dus niet allemaal) pas zo'n diagnose krijgen nadat ze iets geflikt hebben.
Je kan natuurlijk ook trekken hebben van..
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:39:17 #147
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107200115
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:36 schreef Skitzofrenix het volgende:
Alleen door bot gedrag heb je geen anti sociale persoonlijkheidsstoornis hoor.
Zeg ik dat dan?

Ik ken ook mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis die niet crimineel zijn, maar wel bot en gemeen.
Maar ook genoeg gemene mensen die geen ASP hebben.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:44:06 #148
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107200341
quote:
2s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:16 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Er zijn genoeg mensen met ASP die niet de criminaliteit ingaan.
Die maken gewoon vooral botte opmerkingen.

Mensen ASP worden te veel over een kam geschoren.
Daar zei je het, maakt verder niks uit hoor ;)

En gemeen vind ik ook verkeerd uitgedrukt, maar ieder z'n ding qua woordgebruik. Ik begrijp in ieder geval wat je bedoelt.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:48:03 #149
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107200561
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:44 schreef Skitzofrenix het volgende:

[..]

Daar zei je het, maakt verder niks uit hoor ;)
Dan moet je leren lezen.
Ik heb nergens gezegd dat je een ASP hebt als je je bot gedraagt.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_107200672
Het zijn vooral mensen die heftig reageren op impulsen die ze onmiddellijk uitvoeren en daar moet alles dan voor wijken, ze kijken ook niet terug naar de schade die ze aanrichten. Een soort borderline dus maar dan zonder emotionele problematiek. Ze staan trouwens bekend voor het manipuleren en charisma dat ze meedragen.
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:50:34 #151
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107200716
Wat ik juist heb opgemerkt bij sommige gasten met deze persoonlijkheidsstoornis, is dat ze juist heel aardig tegen je doen (vooral in het begin van het contact). Maar als ze hun zin niet krijgen, dan barst de bom, of ze doen dingen die niet mogen. Impulsief gedrag en ook agressief. Maar het viel me vooral op hoe er een paar manipuleerde, vooral juist de personen die in het begin ontzettend aardig tegen je doen.
Dat viel mij het meest op, maar daar mee zeg ik niet dat ze dus zo allemaal zijn. En met 1 of gasten kon ik het juist wel goed vinden, ongeacht of ze zichzelf steeds in de problemen werkten, door hun impulsieve gedrag.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:51:03 #152
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107200740
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:49 schreef brojo het volgende:
Ze staan trouwens bekend voor het manipuleren en charisma dat ze meedragen.
Net als de narcistische persoonlijkheidsstoornis?
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_107200840
quote:
5s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:51 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Net als de narcistische persoonlijkheidsstoornis?
Ja, ook, een combinatie van NPS en ASPS wordt meestal psychopathie genoemd ;)
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:52:48 #154
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107200852
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:48 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Dan moet je leren lezen.
Ik heb nergens gezegd dat je een ASP hebt als je je bot gedraagt.
Misschien moet jij wat duidelijker schrijven.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:55:10 #155
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107200983
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:52 schreef Skitzofrenix het volgende:

[..]

Misschien moet jij wat duidelijker schrijven.
Als jij uit "Er zijn genoeg mensen met ASP die niet de criminaliteit ingaan.
Die maken gewoon vooral botte opmerkingen." haalt dat ik denk dat je door bot te zijn een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt, ligt dat helemaal aan jou.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:58:43 #156
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107201203
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:55 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Als jij uit "Er zijn genoeg mensen met ASP die niet de criminaliteit ingaan.
Die maken gewoon vooral botte opmerkingen." haalt dat ik denk dat je door bot te zijn een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt, ligt dat helemaal aan jou.
ALs je zegt -ER ZIJN GENOEG MENSEN MET ASP DIE MAKEN GEWOON VOORAL BOTTE OPMERKINGEN-
Komt bij mij over als of je zegt dat mensen met asp vooral botte opmerkingen maakt, niet gek toch dat ik dan denk dat jij dat vindt als je dat zegt.

Maar laat het joh. Ik ga me hier verder niet druk om maken.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
  dinsdag 24 januari 2012 @ 22:59:43 #157
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107201255
Owja, en wat ik ook heb opgemerkt bij die gasten is dat het altijd aan een ander ligt, ongeacht of hij zelf de schuldige is of niet, de verantwoordelijkheid ligt altijd bij een ander.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
  dinsdag 24 januari 2012 @ 23:03:02 #158
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107201418
En nogmaals; Niet alle mensen met deze persoonlijkheidsstoornis heeft dat (in ergere mate), net als dat iedereen met dezelfde psychiatrische stoornis de symptonen erg kunnen verschillen. Dus ik wil met mijn bovenstaande posts niet zeggen dat ze allemaal zo zijn, maar dat ik dit uit ervaring dichtbij heb gezien.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
pi_107201440
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 22:52 schreef brojo het volgende:

[..]

Ja, ook, een combinatie van NPS en ASPS wordt meestal psychopathie genoemd ;)
Maar om ze uit elkaar te trekken:

Narcisstisch: Gebruiken manipulatie/charisma om erkenning te krijgen, zich geweldig te voelen(narcissistic supply) en zullen dus ook alles doen om daardoor een bepaalde status te krijgen en te behouden. Ze zullen het dan ook heel erg vinden dat hun reputatie verknald is, want daar deden ze het voor. Pure controle dus.

Anti-sociaal: Gebruiken manipulatie/charisma om hun doel te bereiken en op naar het volgende, zij zullen je zien als een voorwerp dat ze gebruikt hebben en zo zullen ze je ook laten voelen, dat hun reputatie daardoor verknald is, laat ze koud. Ze hebben namelijk hun persoonlijke egoïstische doel bereikt. Pure macht dus.
  dinsdag 24 januari 2012 @ 23:10:56 #160
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107201835
Deze persoonlijkheid stoornissen kunnen ook snel (mis)gediagnostiseerd worden, denk ik.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
pi_107202130
Drie van onderstaande en je kunt de diagnose krijgen.

De persoon past zich niet aan aan de sociale normen met betrekking tot wettig gedrag, wat blijkt uit het verrichten van handelingen die tot arrestatie (kunnen) leiden.
De persoon maakt gebruik van misleiding, wat zich uit in herhaaldelijk liegen, gebruik van aliassen of het oplichten van anderen voor persoonlijk voordeel of plezier.
De persoon is impulsief en maakt geen plannen voor de toekomst.
De persoon is snel geïrriteerd en agressief, wat zich uit in regelmatig fysiek geweld.
De persoon is roekeloos en veronachtzaamt de veiligheid van zichzelf en anderen.
De persoon is doorlopend onverantwoordelijk, wat zich uit in een aanhoudend onvermogen om een stabiel werkgedrag te vormen of financiële verplichtingen af te handelen.
De persoon toont geen berouw of spijt en is onverschillig als hij anderen heeft geschaad, verwond of mishandeld of van hen heeft gestolen.
  dinsdag 24 januari 2012 @ 23:32:56 #162
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107202766
Blijft dit eigenlijk hetzelfde in de nieuwe dsm?
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
pi_107202923
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 23:32 schreef Skitzofrenix het volgende:
Blijft dit eigenlijk hetzelfde in de nieuwe dsm?
Nee, in de DSM-V verdwijnen er een aantal PS en de criteria wordt ook iets anders.
pi_107202990
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 23:32 schreef Skitzofrenix het volgende:
Blijft dit eigenlijk hetzelfde in de nieuwe dsm?
Nee, veranderd helemaal
:o Ik kom er net achter dat er dan maar 6 PS overblijven.
  dinsdag 24 januari 2012 @ 23:53:26 #165
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107203361
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 23:38 schreef Sandertje23 het volgende:

[..]

Nee, in de DSM-V verdwijnen er een aantal PS en de criteria wordt ook iets anders.
Ook van bps? kan je mij vertellen wat de nieuwe criteria zijn?
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
pi_107203808
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 januari 2012 23:53 schreef Skitzofrenix het volgende:

[..]

Ook van bps? kan je mij vertellen wat de nieuwe criteria zijn?
PS worden straks aan de hand van deze stappen vastgesteld:

Stap 1: Vijf niveaus van persoonlijkheidsfunctioneren.
- Schaal van 0-5 in mate van beperkingen (No impairment – Extreme impairment)
- (dit is dus zegmaar het rijtje wat je nu hebt, maar dan anders)
Stap 2: Voldoet patiënt aan één van de PS? (bps, antisociaal, schizotypisch, ocps, vermijdend, narcist.).
Stap 3: Indien geen PS op stap 2, PS-trek specifiek beoordelen + toetsen of aan de algemene criteria wordt voldaan.
- (restcategorie; (veel) trekken van een bepaalde of meerdere PS, maar niet 'zwaar' genoeg voor de echte PS.)

Op het moment is de DSM-V nog in ontwikkeling, maar deze methode wordt al wel getest in de VS om de betrouwbaarheid vast te stellen. De eerste resultaten zijn prima heb ik me laten vertellen. Verwacht wordt is dat de meeste mensen die gediagnosticeerd worden met een PS straks in de restcategorie gaan vallen.
  woensdag 25 januari 2012 @ 00:12:21 #167
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107203891
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 00:09 schreef Sandertje23 het volgende:

[..]

PS worden straks aan de hand van deze stappen vastgesteld:

Stap 1: Vijf niveaus van persoonlijkheidsfunctioneren.
- Schaal van 0-5 in mate van beperkingen (No impairment – Extreme impairment)
Stap 2: Voldoet patiënt aan één van de PS? (bps, antisociaal, schizotypisch, ocps, vermijdend, narcist.).
Stap 3: Indien geen PS op stap 2, PS-trek specifiek beoordelen + toetsen of aan de algemene criteria wordt voldaan.

Op het moment is de DSM-V nog in ontwikkeling, maar deze methode wordt al wel getest in de VS om de betrouwbaarheid vast te stellen. De eerste resultaten zijn prima heb ik me laten vertellen
Hmz, vind het wel een beetje vaag over komen zo, dan zou echt iedereen dus gediagnostiseerd kunnen worden met een ps.
Maar aan de andere kant is het goed, want het 'hokjes' gebeuren is wel minder dan.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
pi_107208243
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 00:09 schreef Sandertje23 het volgende:

[..]

PS worden straks aan de hand van deze stappen vastgesteld:

Stap 1: Vijf niveaus van persoonlijkheidsfunctioneren.
- Schaal van 0-5 in mate van beperkingen (No impairment – Extreme impairment)
- (dit is dus zegmaar het rijtje wat je nu hebt, maar dan anders)
Stap 2: Voldoet patiënt aan één van de PS? (bps, antisociaal, schizotypisch, ocps, vermijdend, narcist.).
Stap 3: Indien geen PS op stap 2, PS-trek specifiek beoordelen + toetsen of aan de algemene criteria wordt voldaan.
- (restcategorie; (veel) trekken van een bepaalde of meerdere PS, maar niet 'zwaar' genoeg voor de echte PS.)

Op het moment is de DSM-V nog in ontwikkeling, maar deze methode wordt al wel getest in de VS om de betrouwbaarheid vast te stellen. De eerste resultaten zijn prima heb ik me laten vertellen. Verwacht wordt is dat de meeste mensen die gediagnosticeerd worden met een PS straks in de restcategorie gaan vallen.
Wanneer wordt de DSMV verwacht? Hoor het al jaren rondzingen maar een datum komt er maar steeds niet.
Als de wereld een groot vraagteken voor je is ?
Strek je eens uit !
pi_107209198
quote:
1s.gif Op woensdag 25 januari 2012 09:02 schreef Wanderingwhy het volgende:

[..]

Wanneer wordt de DSMV verwacht? Hoor het al jaren rondzingen maar een datum komt er maar steeds niet.
Nu wel, in mei 2013 wordt hij gepubliceerd.
pi_107210940
Ik snap het niet helemaal... Ik zie paranoide, schizotypisch en anderen staan. Onder welke categorie valt schizofrenie?

Abnormale oogbewegingen en motorisch disfunctioneren zijn kenmerkend.

Vreemde oogbewegingen schijn ik volgens anderen last van te hebben.

[ Bericht 41% gewijzigd door #ANONIEM op 25-01-2012 11:01:43 ]
pi_107211889
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 11:00 schreef Gewas het volgende:
Ik snap het niet helemaal... Ik zie paranoide, schizotypisch en anderen staan. Onder welke categorie valt schizofrenie?

Abnormale oogbewegingen en motorisch disfunctioneren zijn kenmerkend.

Vreemde oogbewegingen schijn ik volgens anderen last van te hebben.
Schizofrenie is geen persoonlijkheidsstoornis en staat op AS-1. PS staan op AS-2.
pi_107215038
Schizofrenie is een neurologische stoornis. Vaak hebben deze mensen nergens last van in hun jeugd, totdat het opeens toeslaat.
pi_107226513
Behalve persoonlijkheidsstoornissen heb je ook de valkuilen theorie:

1. Emotioneel tekort; "Ik krijg nooit de liefde die ik nodig heb."
2. Verlating/instabiliteit; "Ik smeek je laat mij niet in de steek"
3. Wantrouwen/misbruik "Ik kan jou niet vertrouwen"
4. Sociale isolatie/vervreemding "Ik ben overal en altijd een vreemde eend in de bijt."
5. Defect/schaamte "Ik ben geen knip voor mijn neus waard"
6. Falen om te presteren/iets te bereiken "Ik ben een mislukking."
7. Afhankelijkheid/incompetentie/onbekwaamheid "In mijn eentje red ik het niet"
8. Kwetsbaarheid voor kwaad en ziekte "Een ongeluk zit in een klein hoekje"
9. Onderwerping "Ik doe het altijd op jouw manier"
10. Zelfopoffering "Ik sta altijd voor je klaar"
11. Emotionele remming"Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik anderen niet kwets."
12. Onverbiddelijke hoge eisen/overkritisch zijn."Het kan altijd beter"
13. Gerechtigd zijn/grandiositeit"Ik doe wat ik wil."
14. Onvoldoende zelfcontrole/zelfdiscipline "Men noemt mij impulsief en wispelturig."

De therapie die gericht is op het behandelen van dit soort problemen heet schema gerichte therapie c.q. schematherapie. En is voor zowel voor mensen met en zonder PS.

Young J.E. & J.S. Klosko: Leven in je leven; leer de valkuilen in je leven herkennen.
pi_107226545


[ Bericht 100% gewijzigd door nz1900 op 25-01-2012 18:40:51 (dubbel) ]
pi_107226875
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 18:39 schreef nz1900 het volgende:
Behalve persoonlijkheidsstoornissen heb je ook de valkuilen theorie:
Nooit van gehoord.

Schemagerichte therapie is een cognitieve therapie van Young gebaseerd op de schema's over zichzelf, anderen en de wereld om een client heen. Het is erop gericht om persoonlijkheidsspathologie aan te pakken.
  woensdag 25 januari 2012 @ 18:51:30 #176
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_107227001
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 13:09 schreef Pulzzar het volgende:
Schizofrenie is een neurologische stoornis. Vaak hebben deze mensen nergens last van in hun jeugd, totdat het opeens toeslaat.
Achteraf gezien hadden ze vaak wel wat autistische trekjes, maar niks wat echt veel invloed had.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_107228040
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 18:48 schreef Sandertje23 het volgende:

[..]

Nooit van gehoord.

Schemagerichte therapie is een cognitieve therapie van Young gebaseerd op de schema's over zichzelf, anderen en de wereld om een client heen. Het is erop gericht om persoonlijkheidsspathologie aan te pakken.
Valkuilentheorie, die naam had ik zelf verzonnen.
  woensdag 25 januari 2012 @ 19:23:20 #178
351424 Skitzofrenix
Wat denk je wel niet?
pi_107228291
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 18:39 schreef nz1900 het volgende:
Behalve persoonlijkheidsstoornissen heb je ook de valkuilen theorie:

1. Emotioneel tekort; "Ik krijg nooit de liefde die ik nodig heb."
2. Verlating/instabiliteit; "Ik smeek je laat mij niet in de steek"
3. Wantrouwen/misbruik "Ik kan jou niet vertrouwen"
4. Sociale isolatie/vervreemding "Ik ben overal en altijd een vreemde eend in de bijt."
5. Defect/schaamte "Ik ben geen knip voor mijn neus waard"
6. Falen om te presteren/iets te bereiken "Ik ben een mislukking."
7. Afhankelijkheid/incompetentie/onbekwaamheid "In mijn eentje red ik het niet"
8. Kwetsbaarheid voor kwaad en ziekte "Een ongeluk zit in een klein hoekje"
9. Onderwerping "Ik doe het altijd op jouw manier"
10. Zelfopoffering "Ik sta altijd voor je klaar"
11. Emotionele remming"Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik anderen niet kwets."
12. Onverbiddelijke hoge eisen/overkritisch zijn."Het kan altijd beter"
13. Gerechtigd zijn/grandiositeit"Ik doe wat ik wil."
14. Onvoldoende zelfcontrole/zelfdiscipline "Men noemt mij impulsief en wispelturig."

De therapie die gericht is op het behandelen van dit soort problemen heet schema gerichte therapie c.q. schematherapie. En is voor zowel voor mensen met en zonder PS.

Young J.E. & J.S. Klosko: Leven in je leven; leer de valkuilen in je leven herkennen.
Dat heeft niks met een diagnose te maken, dat komt uit de cognitieve schematherapie.
Dat is een therapie die vooral gericht is op borderline problematiek.
''Je kunt over alles nadenken, maar het helpt natuurlijk niet''
pi_107230293
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 19:23 schreef Skitzofrenix het volgende:

[..]

Dat heeft niks met een diagnose te maken, dat komt uit de cognitieve schematherapie.
Dat is een therapie die vooral gericht is op borderline problematiek.
Voor zowel cluster B als C.
pi_107230998
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 18:39 schreef nz1900 het volgende:
Behalve persoonlijkheidsstoornissen heb je ook de valkuilen theorie:

1. Emotioneel tekort; "Ik krijg nooit de liefde die ik nodig heb."
2. Verlating/instabiliteit; "Ik smeek je laat mij niet in de steek"
3. Wantrouwen/misbruik "Ik kan jou niet vertrouwen"
4. Sociale isolatie/vervreemding "Ik ben overal en altijd een vreemde eend in de bijt."
5. Defect/schaamte "Ik ben geen knip voor mijn neus waard"
6. Falen om te presteren/iets te bereiken "Ik ben een mislukking."
7. Afhankelijkheid/incompetentie/onbekwaamheid "In mijn eentje red ik het niet"
8. Kwetsbaarheid voor kwaad en ziekte "Een ongeluk zit in een klein hoekje"
9. Onderwerping "Ik doe het altijd op jouw manier"
10. Zelfopoffering "Ik sta altijd voor je klaar"
11. Emotionele remming"Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik anderen niet kwets."
12. Onverbiddelijke hoge eisen/overkritisch zijn."Het kan altijd beter"
13. Gerechtigd zijn/grandiositeit"Ik doe wat ik wil."
14. Onvoldoende zelfcontrole/zelfdiscipline "Men noemt mij impulsief en wispelturig."

De therapie die gericht is op het behandelen van dit soort problemen heet schema gerichte therapie c.q. schematherapie. En is voor zowel voor mensen met en zonder PS.

Young J.E. & J.S. Klosko: Leven in je leven; leer de valkuilen in je leven herkennen.
Deze therapie heb ik ook gehad. Het voordeel is dat het zich veel meer richt op de persoonlijke problemen waar je last van hebt in plaats van dat er zo'n label persoonlijkheidsstoornis aan je kleeft.
pi_107240638
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 20:18 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

Deze therapie heb ik ook gehad. Het voordeel is dat het zich veel meer richt op de persoonlijke problemen waar je last van hebt in plaats van dat er zo'n label persoonlijkheidsstoornis aan je kleeft.
Heeft het je geholpen ?
  dinsdag 14 februari 2012 @ 17:49:06 #182
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_107975594
quote:
0s.gif Op woensdag 25 januari 2012 20:06 schreef nz1900 het volgende:

[..]

Voor zowel cluster B als C.
die ga ik ook doen :)
is inderdaad niet alleen voor borderline, maar in het algemeen voor persoonlijkheidsproblematiek.
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
pi_116617831
» Er is al 209 dagen niet in dit topic gepost. Bedenk je of het zinvol is dit topic omhoog te schoppen. Klik hier om tóch te reageren.

Kick!
Ik ben vroeger onofficieel gediagnostiseerd met een ernstige persoonlijkheidsstoornis.
Ik wil er nu eens werk van maken, aangezien ik ouder word en alleen maar gekker van mijzelf word.
Ik heb de psych. hier een brief geschreven, volgende week maandag heb ik gesprek met haar.

Dit filmpje sprak mij trouwens heel erg aan:
Twiddel
pi_116618273
quote:
99s.gif Op maandag 10 september 2012 20:44 schreef summer2bird het volgende:
» Er is al 209 dagen niet in dit topic gepost. Bedenk je of het zinvol is dit topic omhoog te schoppen. Klik hier om tóch te reageren.

Kick!
Ik ben vroeger onofficieel gediagnostiseerd met een ernstige persoonlijkheidsstoornis.
Ik wil er nu eens werk van maken, aangezien ik ouder word en alleen maar gekker van mijzelf word.
Ik heb de psych. hier een brief geschreven, volgende week maandag heb ik gesprek met haar.

Dit filmpje sprak mij trouwens heel erg aan:
En welke persoonlijkheidsstoornis was het dan waar je onofficieel mee gediagnosticeerd was?
pi_116618294
quote:
0s.gif Op maandag 10 september 2012 20:51 schreef Sneezeechu het volgende:

[..]

En welke persoonlijkheidsstoornis was het dan waar je onofficieel mee gediagnosticeerd was?
Borderline :P
Twiddel
pi_116618426
quote:
99s.gif Op maandag 10 september 2012 20:52 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Borderline :P
Dat is helaas een diagnose waar veel mensen mee gediagnosticeerd zijn echter in gevallen heb ik veel twijfel of er niets iets anders speelt dan dat. Laat ik wel stellen dat er mensen met borderline zijn wat vaak toch snel als aanstelleriger word gezien.
pi_116618495
quote:
0s.gif Op maandag 10 september 2012 20:54 schreef Sneezeechu het volgende:

[..]

Dat is helaas een diagnose waar veel mensen mee gediagnosticeerd zijn echter in gevallen heb ik veel twijfel of er niets iets anders speelt dan dat. Laat ik wel stellen dat er mensen met borderline zijn wat vaak toch snel als aanstelleriger word gezien.
Daarom ben ik er ook zo voorzichtig mee, dat te zeggen.
Mensen geloven niet, denken niet, zien niet.
Maar ja :P
Twiddel
pi_116618557
Ik ben trouwens ook gediagnostiseerd met autisme.
Alleen loop ik nu tegen dingen aan die alleen erger worden.
Daar liep ik vroeger ook tegen aan maar nu ik ouder word, gaat het alleen erger :P
Twiddel
pi_116618643
quote:
99s.gif Op maandag 10 september 2012 20:55 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Daarom ben ik er ook zo voorzichtig mee, dat te zeggen.
Mensen geloven niet, denken niet, zien niet.
Maar ja :P
Het is een zware diagnose als je die krijgt hetzelfde geld met een dissociatieve identiteitsstoornis dat begrijpt men ook niet zo heel goed iets waar ik mij al geruime tijd in het verdiepen ben.

quote:
99s.gif Op maandag 10 september 2012 20:57 schreef summer2bird het volgende:
Ik ben trouwens ook gediagnostiseerd met autisme.
Alleen loop ik nu tegen dingen aan die alleen erger worden.
Daar liep ik vroeger ook tegen aan maar nu ik ouder word, gaat het alleen erger :P
Autisme met borderline vind dat een knappe diagnose nu ken ik je niet persoonlijk echter wat denk je dat eerder bij je past als jij jezelf in een hokje zou moeten duwen?
pi_116618723
Idd, je kent mij niet :P
Twiddel
pi_116618783
quote:
99s.gif Op maandag 10 september 2012 20:59 schreef summer2bird het volgende:
Idd, je kent mij niet :P
Maar daarmee beantwoord je mij vraag nog niet ;)
pi_116618866
Ik heb dit doorgedacht, mijn ouders zien het, de verpleging hier ziet het.
Als het aanstellerij is, dan is dat het maar, ik doe dit niet expres :P
Twiddel
pi_116619014
quote:
99s.gif Op maandag 10 september 2012 21:01 schreef summer2bird het volgende:
Ik heb dit doorgedacht, mijn ouders zien het, de verpleging hier ziet het.
Als het aanstellerij is, dan is dat het maar, ik doe dit niet expres :P
Nergens stel ik dat jij je aanstelt ik geef alleen weer hoe men in vele gevallen er over denkt. Dus nu ga je het officieel laten maken?
pi_116619307
quote:
0s.gif Op maandag 10 september 2012 21:04 schreef Sneezeechu het volgende:

[..]

Nergens stel ik dat jij je aanstelt ik geef alleen weer hoe men in vele gevallen er over denkt. Dus nu ga je het officieel laten maken?
Oh oke :)

Ik weet het nog niet.
Ik wil eerst met de psych. hierover praten want ik maak mijzelf gek.
Heb bijna elke dag een woede of verdriet aanval, dan doe ik alle slechte dingen en tja, dat moet eerst opgelost worden. :)
Twiddel
pi_116619547
quote:
0s.gif Op maandag 10 september 2012 20:58 schreef Sneezeechu het volgende:

Autisme met borderline vind dat een knappe diagnose nu ken ik je niet persoonlijk echter wat denk je dat eerder bij je past als jij jezelf in een hokje zou moeten duwen?
Waarom is dat volgens jou een knappe diagnose? Waarom zou autisme en borderline niet kunnen?
pi_116620034
quote:
1s.gif Op maandag 10 september 2012 21:07 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Oh oke :)

Ik weet het nog niet.
Ik wil eerst met de psych. hierover praten want ik maak mijzelf gek.
Heb bijna elke dag een woede of verdriet aanval, dan doe ik alle slechte dingen en tja, dat moet eerst opgelost worden. :)
Dat is dan ook het beste om dat eerst te doen rustig doorspreken over de zaken waar jij tegen aanloopt.
quote:
0s.gif Op maandag 10 september 2012 21:11 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Waarom is dat volgens jou een knappe diagnose? Waarom zou autisme en borderline niet kunnen?
Beide diagnoses zijn enorm populair om deze te stellen. Echter als iemand op jonge leeftijd beiden op zijn naam krijgt moet je toch wel even kijken of het niet in sommige gevallen niet het autisme is of borderline. Het kan altijd dat hoor je mij nergens zeggen...
pi_116625335
Het punt is dat veel vrouwen met autisme (in ieder geval met asperger) soms wat borderlinetrekken vertonen. Bij mij dachten ze eerst ook aan borderline (kwam ook uit het psychologisch onderzoek), maar aangezien ik mezelf er niet in kon vinden, had ik gevraagd om een nieuw onderzoek.
signatuurloos
  dinsdag 11 september 2012 @ 10:07:44 #198
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_116635485
In de OP mist nog de persoonlijkheidsstoornis nao (niet anders omschreven). Hij valt onder het angstcluster, cluster C.

Die schijn ik te hebben (zucht, waarom weer zoiets vaags?)

Trouwens nog even terugkomen op schematherapie. Ik volg dat nu. Bevalt me erg goed. Het is concreet, met opdrachten, een kop en een staart, voldoende aandacht voor je verleden en het accepteren daarvan (eigenlijk het accepteren van hoe jij erop gereageerd hebt) en daarna op zoek naar oplossingen. Het lijkt redelijk op cognitieve gedragstherapie maar dan met extra aandacht voor waarom je doet wat je doet ipv trucjes aanleren.
Ik doe een korte variant van ST, 20 weken 1x pw, met veel huiswerk. Morgen de 15e keer. Voel me echt stukken beter en stabieler. Kan het iedereen aanraden. Dwz: op een moment dat je niet in een crisis zit. Het is namelijk heel confronterend in het begin, ik heb mn ogen uit mn kop gejankt, maar dat heb ik er wel voor over.
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
pi_116636214
quote:
0s.gif Op maandag 10 september 2012 21:11 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Waarom is dat volgens jou een knappe diagnose? Waarom zou autisme en borderline niet kunnen?
Veel vrouwelijke autisten worden misgediagnosticeerd als bl. Het typisch 'mannelijke' autisme wordt - helaas - nog veelal als uitgangspunt genomen om autisme bij vrouwen te beoordelen.
Naarmate autisme bij vrouwen bekender raakt blijkt het dan echter om kenmerken te gaan die passen bij autisme bij vrouwen.

Met name de bl-achtige trekjes vallen dan op. Het is geen bl maar behoort bij de kenmerken/uitwerkingen van autisme bij vrouwen. Dat lijkt maar iets kleins maar is toch echt een wereld van verschil...
Als de wereld een groot vraagteken voor je is ?
Strek je eens uit !
  dinsdag 11 september 2012 @ 11:22:06 #200
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_116637391
Meld. Ik word zo gebeld voor een intake bij een psychiater.
Vroeger al therapie gehad maar dat was van totaal andere aard. Inmiddels ruim volwassen en een doodnormaal grote-mensen-leven. Partner, huis, huisdieren, studie, werk, vrienden. Er lijkt niks mis.
Behalve dat ik lusteloos ben, op het paranoïde af jaloers (terwijl ik dit nooit ben geweest) ik haal mezelf omlaag, ik kan de hele dag janken, denk dat iedereen me stom vind, geloof niet dat mijn partner echt van me houdt...En daarnaast heb ik perioden dat ik alles aankan, aan 100 dingen begin vol overgave (die ik nooit afmaak want erna gaat het weer mis), vrolijk ben, grappig, optimistisch...
En ik heb rare trekjes. Ik word agressief van hard geluid (een kind wat jankt? Oh ik heb dan echt de neiging op te staan, om me heen te slaan en te gaan krijsen), ik word angstig van veel mensen, ik bijt in mezelf als ik iets eng of spannend vind...

Nouja. Hoog tijd voor een gesprekje :') :')
Voelt wel als falen trouwens. Ik dacht dat ik het allemaal wel zelf kon. Ik zie er als een berg tegenop.
L'Enfer, c'est les autres.
  dinsdag 11 september 2012 @ 11:24:44 #201
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_116637446
Ik weet trouwens niet of ik goed zit hoor. Mijn gedrag is ook wel erg bipolair te noemen. Maar om de een of andere reden denk ik aan een persoonlijkheidsstoornis.
L'Enfer, c'est les autres.
pi_116639116
Gisteravond een rotnacht gehad.
Na een klein ruzietje sloegen mijn emoties helemaal om.
Big time.
En nu heb ik over 1.5 uur een belangrijk gesprek.
Fuck :') :O
Gaat over mijn school.

Ik haat mijn buien :r en mijn gedrag tijdens die buien :r

En dan 5 min uitpraten en mijn bui slaat weer helemaal om naar het positieve :')
Twiddel
  dinsdag 11 september 2012 @ 12:36:09 #203
220157 Maria2.0
Bless this mess
pi_116639277
1 psychiater in dienst en daar mag ik dus heen.
Het kutweer is mooi aansluitend bij mijn bui vandaag, ik ga maar in bed liggen janken.
L'Enfer, c'est les autres.
pi_116639499
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2012 12:36 schreef Maria2.0 het volgende:
1 psychiater in dienst en daar mag ik dus heen.
Het kutweer is mooi aansluitend bij mijn bui vandaag, ik ga maar in bed liggen janken.
Je kan vandaag ook een eind fietsen he.
Of ga eens bij je ouders langs, of even naar de markt, je kan naar de floriade, of ga even de hond uitlaten!

Als je in bed gaat liggen huilen veroorzaak je het ook deels zelf door je er bij neer te leggen he :)
Just a tip ;)
Twiddel
pi_116641500
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2012 10:07 schreef Murmeli het volgende:
In de OP mist nog de persoonlijkheidsstoornis nao (niet anders omschreven). Hij valt onder het angstcluster, cluster C.

Die schijn ik te hebben (zucht, waarom weer zoiets vaags?)

Trouwens nog even terugkomen op schematherapie. Ik volg dat nu. Bevalt me erg goed. Het is concreet, met opdrachten, een kop en een staart, voldoende aandacht voor je verleden en het accepteren daarvan (eigenlijk het accepteren van hoe jij erop gereageerd hebt) en daarna op zoek naar oplossingen. Het lijkt redelijk op cognitieve gedragstherapie maar dan met extra aandacht voor waarom je doet wat je doet ipv trucjes aanleren.
Ik doe een korte variant van ST, 20 weken 1x pw, met veel huiswerk. Morgen de 15e keer. Voel me echt stukken beter en stabieler. Kan het iedereen aanraden. Dwz: op een moment dat je niet in een crisis zit. Het is namelijk heel confronterend in het begin, ik heb mn ogen uit mn kop gejankt, maar dat heb ik er wel voor over.
Persoonlijkheidsstoornis nao valt onder geen enkele cluster.
signatuurloos
pi_116644566
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2012 13:49 schreef Captain_Maximum het volgende:

[..]

Persoonlijkheidsstoornis nao valt onder geen enkele cluster.
Zover ik weet valt dat ook onder geen cluster echter past het wel in cluster C eigenlijk.
  dinsdag 11 september 2012 @ 17:14:08 #207
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_116649241
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2012 15:22 schreef Sneezeechu het volgende:

[..]

Zover ik weet valt dat ook onder geen cluster echter past het wel in cluster C eigenlijk.
Nee, de klachten zijn bij iedereen anders, bij sommige mensen past het weer beter in cluster A.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_116649283
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2012 17:14 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Nee, de klachten zijn bij iedereen anders, bij sommige mensen past het weer beter in cluster A.
Nu ga je toch deels de mist in...
  dinsdag 11 september 2012 @ 17:16:56 #209
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_116649352
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 september 2012 17:15 schreef Sneezeechu het volgende:

[..]

Nu ga je toch deels de mist in...
Ehhm, nee. Het heeft niet voor niks persoonlijkheidsstoornis NAO. De klachten van twee mensen die dat hebben, kunnen dan ook enorm verschillen.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  dinsdag 11 september 2012 @ 17:57:19 #210
262 Re
Kiss & Swallow
pi_116650766
Personality disorders (Axis II)

Cluster A (odd or eccentric)
301.0 Paranoid personality disorder
301.20 Schizoid personality disorder
301.22 Schizotypal personality disorder
Cluster B (dramatic, emotional, or erratic)
301.7 Antisocial personality disorder
301.83 Borderline personality disorder
301.50 Histrionic personality disorder
301.81 Narcissistic personality disorder
Cluster C (anxious or fearful)
301.82 Avoidant personality disorder
301.6 Dependent personality disorder
301.4 Obsessive-compulsive personality disorder
NOS
301.9 Personality disorder not otherwise specified
Top
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
  dinsdag 11 september 2012 @ 19:26:49 #211
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_116654681
Ok dan heeft mijn vorige psych me niet goed ingelicht.
Naja dat angstcluster klopt bij mij wel. Al hebben ze ook wel ns wat over borderline gezegd.
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
pi_116671567
IK kom ook een sin dit topic. Ik heb geen PS-diangose, maar heb wel veel trekken ervan. Mijn huidige diagnose is DIS (dissociatieve identiteitsstoornis) en PTSS, maar ik heb veel kenmerken van vooral borderline. Dat hebben wel meer DIS'ers, dus ja.
pi_116812884
quote:
3s.gif Op dinsdag 11 september 2012 17:57 schreef Re het volgende:
Personality disorders (Axis II)

Cluster A (odd or eccentric)
301.0 Paranoid personality disorder
301.20 Schizoid personality disorder
301.22 Schizotypal personality disorder
Cluster B (dramatic, emotional, or erratic)
301.7 Antisocial personality disorder
301.83 Borderline personality disorder
301.50 Histrionic personality disorder
301.81 Narcissistic personality disorder
Cluster C (anxious or fearful)
301.82 Avoidant personality disorder
301.6 Dependent personality disorder
301.4 Obsessive-compulsive personality disorder
NOS
301.9 Personality disorder not otherwise specified
Top
In de nieuwe DSM zijn er maar 5 stoornissen:

antisociale persoonlijkheidsstoornis; mensen die zich niet goed genoeg in anderen kunnen inleven en meer handelen uit eigenbelang, waardoor ze problemen over zichzelf en anderen afroepen. De narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt hiertoe ook gerekend. Mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis kennen vaak relatief minder angst of affectie, waardoor ze roekelozer en egocentrischer handelen. Maar vaak heeft het ook te maken met een overlevingsstrategie: kwets de ander voordat je zelf wordt gekwetst.
borderline; mensen met een laag instabiel zelfbeeld die daardoor problemen hebben om hun emoties te reguleren en zodoende moeite hebben structuur aan te brengen in hun leven of vriendschappen en relaties te onderhouden. De theatrale persoonlijkheidsstoornis wijst vaak op borderline, omdat ook hier de emoties als intens worden ervaren en het 'dramatische gedrag' is meer het gevolg van verlatingsangst alsook de angst dat mensen te dichtbij komen. In andere gevallen is een theatrale persoonlijkheidsstoornis meer een vorm van narcisme en wordt daarmee gerekend tot de antisociale persoonlijkheidsstoornis.
vermijdende persoonlijkheidsstoornis, mensen met een laag zelfbeeld die als gevolg daarvan sociale contacten uit de weg gaan uit angst afgewezen of uitgelachen te worden. Ze vermijden vaak ook andere dingen op allerlei gebieden, omdat ze bang zijn om geconfronteerd te worden met hun tekortkomingen die hun lage zelfbeeld bevestigen. De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis wordt hiertoe ook gerekend, omdat het eigenlijk op hetzelfde neerkomt.
obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis; deze mensen zijn bang voor controleverlies en stellen zichzelf en vaak ook hun omgeving hoge eisen. Ze zijn geremd in hun spontaniteit en hechten veel waarde aan orde en regels. Vaak kunnen ze niet voldoen aan hun eigen eisen, met als gevolg dat ze bijvoorbeeld dingen niet op tijd af krijgen of dingen niet nakomen die ze anderen beloven. Hun omgeving krijgt soms daarmee een totaal tegenovergestelde indruk van ze, namelijk dat ze gemakzuchtig, lui en ongedisciplineerd zijn. Echter voelen ze zich zo teleurgesteld in zichzelf dat ze op den duur last krijgen van depressies, angsten, dwanggedachten en een laag vervormd zelfbeeld.
schizotypische persoonlijkheidsstoornis; deze mensen zijn het liefst op zichzelf en ervaren sociale contacten als onprettig t/m bedreigend. Adviezen zoals "kom eens wat vaker onder de mensen" werken bij hen juist averechts. Ze zijn beter geholpen als ze worden geaccepteerd wie ze zijn. Ze hebben andere behoeften en denkbeelden als hun omgeving; zodoende worden ze vaak als 'raar' of excentriek gezien. Als gevolg daarvan voelen ze zich onbegrepen en ervaren ze sociale contacten als nog bedreigender. Daarbij hebben ze ook last van angsten, depressies en niet zelden van (rand)psychotische verschijnselen.
pi_116814604
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 september 2012 13:32 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

In de nieuwe DSM zijn er maar 5 stoornissen:

Het is alleen nog geen mei 2013 ;-)
  zaterdag 15 september 2012 @ 22:15:50 #215
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_116830389
Oh daar herken ik me nog in 3 van de 5
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
  dinsdag 9 oktober 2012 @ 10:44:57 #216
385546 corehype
ogen uitgestoken
pi_117766016
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2011 01:49 schreef Retronix het volgende:

[..]

Hahahahahahah! Informatie zoeken? Meisje, ik ben ervaringsdeskundige!

Bepaalde genen spelen een rol bij de ontwikkeling van een stoornis? Vertel, kun je wat specifieker zijn? Welke genen zorgen er voor dat zo'n stoornis zich eerder ontwikkeld? En wat voor gebeurtenissen tijdens de zwangerschap zorgen er dan voor dat je eerder zo'n stoornis krijgt? Dus het hangt er per geval vanaf of men de stoornis ook werkelijk krijgt, of dat men het gen alleen draagt hé?

Wauw, dat is wel cool zeg. Dus als ik volgende maand een intake gesprek krijg bij de GGZ gaan ze kijken welke genen er bij mij een rol kunnen spelen, en welke gebeurtenissen er tijdens de zwangerschap van mijn moeder hebben voorgedaan?

Hahahaaha, nou lieverd, ik kan je als ervaringsdeskundige vertellen dat ze dat dus NIET doen. Wat ze wel doen is veel dingen op aannames baseren en interessant doen om hun eigen belangen te behartigen, en jammer genoeg hebben ze vaak vrij spel omdat ze het vertrouwen van kwetsbare en zwakke mensen misbruiken..
Zoek hulp, serieus.
"Geen kut is ooit nat geworden van een autist die 100 cijfers achter de komma van Pi uit zijn kop kan drummen."
corehype in KLB / Wiskundige bewijzen
pi_118676031
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_118856369
Wordt er nog wel in dit topic gepost? :?

Want ik ga niet mijn verhaal doen als het topic dood is :N Dan post ik wel gewoon weer in depressie&angst nl :)
  maandag 5 november 2012 @ 19:11:45 #219
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_118859754
het is vrij rustig maar als er gepost wordt, wordt er vaak ook gereageerd.
maar je moet het gewoon posten waar jij het liefste wil posten, denk ik :)
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
pi_118861979
Hmm, nouja, heb nu in depressie&angst gepost, als ik meer weet over Scelta dan post ik het hier wel dan denk ik, omdat dat hier beter past.
pi_118867686
quote:
15s.gif Op zaterdag 30 april 2011 15:22 schreef Captain_Maximum het volgende:
Opvallend is wel dat de schizoïde persoonlijkheidsstoornis best wel veel op autisme lijkt.
Idd ja ;(
  dinsdag 6 november 2012 @ 21:55:39 #222
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_118910270
Narcisme wordt niet meer gezien als een persoonlijkheidsstoornis?
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  dinsdag 6 november 2012 @ 23:22:01 #223
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_118916788
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 21:55 schreef Keep_Walking het volgende:
Narcisme wordt niet meer gezien als een persoonlijkheidsstoornis?
In de DSM V die .. volgend jaar? uitkomt, worden er nog maar 5 persoonlijkheidsstoornissen beschreven:
Antisocial/Psychopathic / het antisociale/psychopathische type;
Avoidant / het vermijdende type;
Borderline / het borderline type;
Obsessive-Compulsive / het obsessief compulsieve type;
Schizotypal / het schizotypische type.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  woensdag 7 november 2012 @ 09:08:23 #224
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_118925348
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 23:22 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

In de DSM V die .. volgend jaar? uitkomt, worden er nog maar 5 persoonlijkheidsstoornissen beschreven:
Antisocial/Psychopathic / het antisociale/psychopathische type;
Avoidant / het vermijdende type;
Borderline / het borderline type;
Obsessive-Compulsive / het obsessief compulsieve type;
Schizotypal / het schizotypische type.
ook leuk! moet ik dan een herkeuring? hahahahhaa! Denk dat ik dan bij het vermijdende type hoor. Voor borderline denk en handel ik te rationeel.
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
  woensdag 7 november 2012 @ 10:20:07 #225
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_118926935
quote:
0s.gif Op dinsdag 6 november 2012 23:22 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

In de DSM V die .. volgend jaar? uitkomt, worden er nog maar 5 persoonlijkheidsstoornissen beschreven:
Antisocial/Psychopathic / het antisociale/psychopathische type;
Avoidant / het vermijdende type;
Borderline / het borderline type;
Obsessive-Compulsive / het obsessief compulsieve type;
Schizotypal / het schizotypische type.
Wat gebeurt er met narcisme dan?
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_118928188
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 10:20 schreef Keep_Walking het volgende:

[..]

Wat gebeurt er met narcisme dan?
W.s. wordt het ondergebracht in de Antisocial/Psychopatic beschrijving.
Ik zou anders niet weten bij welke van de andere beschrijvingen deze disorder het beste thuishoort.

Hoewel, het hebben van narcistische trekken ook veelvuldig voorkomt in de borderline groep, maar ook bij mensen die schizotypisch zijn, zal dit misschien inhouden dat je naast de diagnose BPS ook ASP als diagnose krijgt(?) En er 2 verschillende behandelmethodes nodig zijn om beide stoornissen aan te kunnen pakken.

Ik vermoed als leek dat het zoiets dan gaat worden.
pi_118928383
Hallo ik ben gediagnostiseerd met Schizotypische persoonlijkheidsstoornis.

Reden is dat ik vooral op werk nooit echt een klik met de collegas krijg terwijl ik mijn werk gewoon goed doe. Ik heb verder nauwelijks vrienden en ik zit vaak alleen.

Ik dacht zelf eerst dat ik autistisch ben, maar ik blijk wel in staat om contact te maken ofzo en ik raak niet van streek als iemand mij stoort enzo.

Wie heeft dit ook en hoe ga je ermee om?

[ Bericht 20% gewijzigd door AlexanderC op 07-11-2012 11:18:45 ]
Nosce te ipsum.
pi_118931097
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 september 2012 13:32 schreef Pulzzar het volgende:

[..]

In de nieuwe DSM zijn er maar 5 stoornissen:
vermijdende persoonlijkheidsstoornis, mensen met een laag zelfbeeld die als gevolg daarvan sociale contacten uit de weg gaan uit angst afgewezen of uitgelachen te worden. Ze vermijden vaak ook andere dingen op allerlei gebieden, omdat ze bang zijn om geconfronteerd te worden met hun tekortkomingen die hun lage zelfbeeld bevestigen. De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis wordt hiertoe ook gerekend, omdat het eigenlijk op hetzelfde neerkomt.
Wat vreemd, ik vind het twee heel verschillende dingen. :o Denk niet dat het een goede zaak is dat het op een hoop wordt gegooid straks. Iemand die een ontwijkende persoonlijkheid heeft, kan wel heel zelfstandig zijn. Een afhankelijk iemand niet, me dunkt.
pi_118931255
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 10:20 schreef Keep_Walking het volgende:

[..]

Wat gebeurt er met narcisme dan?
Misschien omdat je vaak hoort dat mensen met een anti-sociale persoonlijkheid, ook narcistisch zijn, dat ze daarom worden samengevoegd. Maar juist door alles op een hoop de gooien vind ik diagnoses minder serieus te nemen, het is totaal niet specifiek meer.
pi_118931310
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2012 11:05 schreef AlexanderC het volgende:
Hallo ik ben gediagnostiseerd met Schizotypische persoonlijkheidsstoornis.

Reden is dat ik vooral op werk nooit echt een klik met de collegas krijg terwijl ik mijn werk gewoon goed doe. Ik heb verder nauwelijks vrienden en ik zit vaak alleen.

Ik dacht zelf eerst dat ik autistisch ben, maar ik blijk wel in staat om contact te maken ofzo en ik raak niet van streek als iemand mij stoort enzo.

Wie heeft dit ook en hoe ga je ermee om?
Heb je dan ook afwijkende gedragingen en gedachten?
  woensdag 7 november 2012 @ 12:48:13 #231
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_118931728
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2012 11:05 schreef AlexanderC het volgende:
Hallo ik ben gediagnostiseerd met Schizotypische persoonlijkheidsstoornis.

Reden is dat ik vooral op werk nooit echt een klik met de collegas krijg terwijl ik mijn werk gewoon goed doe. Ik heb verder nauwelijks vrienden en ik zit vaak alleen.

Ik dacht zelf eerst dat ik autistisch ben, maar ik blijk wel in staat om contact te maken ofzo en ik raak niet van streek als iemand mij stoort enzo.

Wie heeft dit ook en hoe ga je ermee om?
Ik heb het niet maar slik je ook antipsychotische medicatie zoals haloperidol? Of psychotherapie geprobeert? Of antidepressiva als je ook wat depri bent?
we dan
  woensdag 7 november 2012 @ 12:51:31 #232
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_118931831
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 12:32 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Misschien omdat je vaak hoort dat mensen met een anti-sociale persoonlijkheid, ook narcistisch zijn, dat ze daarom worden samengevoegd. Maar juist door alles op een hoop de gooien vind ik diagnoses minder serieus te nemen, het is totaal niet specifiek meer.
Dit ja.
Net als bij de autisme spectrumstoornissen. Er was kritiek dat PDD-NOS veel te onduidelijk was, dus wat doen ze? Ze gooien klassiek autisme en het syndroom van Asperger erbij. 8)7
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_118932060
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 12:27 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Wat vreemd, ik vind het twee heel verschillende dingen. :o Denk niet dat het een goede zaak is dat het op een hoop wordt gegooid straks. Iemand die een ontwijkende persoonlijkheid heeft, kan wel heel zelfstandig zijn. Een afhankelijk iemand niet, me dunkt.
Ja dat vind ik ook vreemd ja!

Gisteren Scelta gebeld en wachttijd voor intakegesprek is ongeveer 4 weken. Moet zelf ook brief schrijven met korte levensgeschiedenis, welke therapieën ik gehad heb en wat wel en niet werkte en wat ik van behandeling verwacht. Hoef eigenlijk alleen laatste nog maar te doen, andere 2 heb ik eerder al eens opgeschreven.
pi_118935729
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 12:33 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Heb je dan ook afwijkende gedragingen en gedachten?
Het is vooral dat ik mij altijd heel erg heb afgezonderd; geen vrienden, geen vriendin gehad. Heel erg op mezelf.

Tijdens de psychologische onderzoek is wel naar voren gekomen dat ik 'meer dingen waarneem', maar dat is omdat ik in het verleden wiet rookte en nu doe ik dat niet meer/ zelden. Ik had ook aangegeven dat ik mij niet echt bezig houd met die waarnemening, maar dat het mij soms wel lastig maakt.

quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 12:48 schreef Hiergaanwedan het volgende:

[..]

Ik heb het niet maar slik je ook antipsychotische medicatie zoals haloperidol? Of psychotherapie geprobeert? Of antidepressiva als je ook wat depri bent?
Ik had aangegeven niet echt depri te zijn en dat ik geen medicijnen daarvoor wil slikken, maar soms is het voor mij wel moeilijk. Vooral omdat ik zoveel alleen thuis zit, bijna als een kluizenaar...

Behandeling moet nog op gang komen, er is nogal een lange wachtlijst :'(
Nosce te ipsum.
  woensdag 7 november 2012 @ 14:30:32 #235
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_118935824
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 14:28 schreef AlexanderC het volgende:

[..]

Het is vooral dat ik mij altijd heel erg heb afgezonderd; geen vrienden, geen vriendin gehad. Heel erg op mezelf.

Tijdens de psychologische onderzoek is wel naar voren gekomen dat ik 'meer dingen waarneem', maar dat is omdat ik in het verleden wiet rookte en nu doe ik dat niet meer/ zelden. Ik had ook aangegeven dat ik mij niet echt bezig houd met die waarnemening, maar dat het mij soms wel lastig maakt.

[..]

Ik had aangegeven niet echt depri te zijn en dat ik geen medicijnen daarvoor wil slikken, maar soms is het voor mij wel moeilijk. Vooral omdat ik zoveel alleen thuis zit, bijna als een kluizenaar...

Behandeling moet nog op gang komen, er is nogal een lange wachtlijst :'(
Oke waarom wil je dat niet? En antipsychotica dan?
we dan
pi_118961083
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 14:30 schreef Hiergaanwedan het volgende:

[..]

Oke waarom wil je dat niet? En antipsychotica dan?
Ik heb volgens mijn psychiater alleen sociale vaardigheden training nodig. :)

mijn depressie en valt opsich wel mee
Nosce te ipsum.
  donderdag 8 november 2012 @ 00:46:36 #237
342349 Hiergaanwedan
Komt hier komt gaan
pi_118965338
quote:
1s.gif Op woensdag 7 november 2012 22:53 schreef AlexanderC het volgende:

[..]

Ik heb volgens mijn psychiater alleen sociale vaardigheden training nodig. :)

mijn depressie en valt opsich wel mee
Nou dat is ontzettend goed nieuws :)
we dan
  donderdag 8 november 2012 @ 10:45:49 #238
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_118970547
Dit topic is best nuttig voor veel Fokkertjes, die regelmatig te pas en te onpas met persoonlijkheidsstoornissen gooien zonder te weten waar ze over praten.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_119015182
Ik heb vandaag de uitslag gekregen van mijn psychologische persoonlijkheidsonderzoek.
Conclusie: ik voldoe aan 5 van de 9 kenmerken voor borderline, het is nu aan de psychiater om eventueel een echte diagnose te stellen.
Ik ga hiervoor in behandeling (intensieve klinische psychotherapie) maar ik vroeg me gewoon af of er nog meer mensen rondlopen hier met (een vorm van) borderline en of ze me er iets over kunnen vertellen. Hoe ze ermee hebben leren omgaan, hoe het hun leven beïnvloed als ze ouder zijn (dan ik).
pi_119016488
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 13:48 schreef Deadboyspoem het volgende:
Ik heb vandaag de uitslag gekregen van mijn psychologische persoonlijkheidsonderzoek.
Conclusie: ik voldoe aan 5 van de 9 kenmerken voor borderline, het is nu aan de psychiater om eventueel een echte diagnose te stellen.
Ik ga hiervoor in behandeling (intensieve klinische psychotherapie) maar ik vroeg me gewoon af of er nog meer mensen rondlopen hier met (een vorm van) borderline en of ze me er iets over kunnen vertellen. Hoe ze ermee hebben leren omgaan, hoe het hun leven beïnvloed als ze ouder zijn (dan ik).
Ik ben wel benieuwd waar je in behandeling gaat? Ik zit zo'n beetje in dezelfde situatie nl, ik sta nu op de wachtlijst voor een intakegesprek bij Scelta in Apeldoorn en daar moeten ze nog bekijken of ik de 3-daagse deeltijd ga doen of klinisch.
pi_119016690
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 14:27 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Ik ben wel benieuwd waar je in behandeling gaat? Ik zit zo'n beetje in dezelfde situatie nl, ik sta nu op de wachtlijst voor een intakegesprek bij Scelta in Apeldoorn en daar moeten ze nog bekijken of ik de 3-daagse deeltijd ga doen of klinisch.
Ik ben nu een jaar in behandeling bij de Bascule in Amsterdam, waaronder acht maanden deeltijd, maar die behandeling is altijd gericht geweest op eetstoornissen.
Ik sta nu ingeschreven voor KP de Spiegel, een afdeling voor klinische psychotherapie bij Triversum in Alkmaar. Mijn intake heb ik al gehad, het is nu nog wachten op een opnamedatum.... wachten in de hulpverlening duurt altijd heel erg lang, heb ik wel gemerkt.
pi_119016810
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 14:27 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Ik ben wel benieuwd waar je in behandeling gaat? Ik zit zo'n beetje in dezelfde situatie nl, ik sta nu op de wachtlijst voor een intakegesprek bij Scelta in Apeldoorn en daar moeten ze nog bekijken of ik de 3-daagse deeltijd ga doen of klinisch.
Ik weet trouwens niet of je al eerder behandeling(en) hebt gehad... maar anders zou ik niet meteen een klinische behandeling aangaan, omdat dat natuurlijk nogal ingrijpend en intensief is.
Al verwacht ik dat je niet "nieuw" bent in het hulpverleningcircuit, eigenlijk.
pi_119019263
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 14:34 schreef Deadboyspoem het volgende:

[..]

Ik weet trouwens niet of je al eerder behandeling(en) hebt gehad... maar anders zou ik niet meteen een klinische behandeling aangaan, omdat dat natuurlijk nogal ingrijpend en intensief is.
Al verwacht ik dat je niet "nieuw" bent in het hulpverleningcircuit, eigenlijk.
Lol nee, ik ben al zo'n 7 jaar onder behandeling vanwege ernstige depressies (ambulant, groepstherapieën, deeltijdtherapieën en opnames, heb alles al gehad) En nou hebben ze eindelijk een keer door dat die depressies niet vanzelf komen, maar dat die komen door die tig lagen aan persoonlijkheidsproblemen die er onder liggen :')

Dus nou denken ze dat ik naast een recidiverende depressie ook Borderline, een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis en een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heb (jaja, het kan niet op ineens :') ) .

Dus na jarenlang alleen maar therapieën vanwege depressies gehad te hebben, stap ik nu de wereld van de persoonlijkheidsproblematiek binnen. In de hoop dat ik nu dus wel een keer de juiste hulp voor mijn problemen krijg en dat lijstje met therapieën niet nog veel langer hoeft te worden :)
pi_119019396
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 15:41 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Lol nee, ik ben al zo'n 7 jaar onder behandeling vanwege ernstige depressies (ambulant, groepstherapieën, deeltijdtherapieën en opnames, heb alles al gehad) En nou hebben ze eindelijk een keer door dat die depressies niet vanzelf komen, maar dat die komen door die tig lagen aan persoonlijkheidsproblemen die er onder liggen :')

Dus nou denken ze dat ik naast een recidiverende depressie ook Borderline, een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis en een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heb (jaja, het kan niet op ineens :') ) .

Dus na jarenlang alleen maar therapieën vanwege depressies gehad te hebben, stap ik nu de wereld van de persoonlijkheidsproblematiek binnen. In de hoop dat ik nu dus wel een keer de juiste hulp voor mijn problemen krijg en dat lijstje met therapieën niet nog veel langer hoeft te worden :)
Als aan die depressies persoonlijkheidsproblematiek ten grondslag ligt is het niet zo vreemd dat je er nog niet vanaf bent. Hopelijk kunnen ze je nu gerichter helpen dan. :) Wel jammer dat borderline en dergelijke er niet eerder uit is gekomen, zagen ze het eerder niet of zo?
pi_119020754
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 15:45 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Als aan die depressies persoonlijkheidsproblematiek ten grondslag ligt is het niet zo vreemd dat je er nog niet vanaf bent. Hopelijk kunnen ze je nu gerichter helpen dan. :) Wel jammer dat borderline en dergelijke er niet eerder uit is gekomen, zagen ze het eerder niet of zo?
Dankjewel en ik hoop het ook. Ik heb vorig jaar wel een uitgebreid psychologisch onderzoek gehad en toen had ik al wel een aantal kenmerken, maar niet genoeg voor een diagnose. Maar laatste jaar is het zo verslechterd dat ik er nu met gemak aan voldoe volgens mijn behandelaar.
  vrijdag 9 november 2012 @ 16:57:06 #246
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_119022052
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 12:27 schreef -Strawberry- het volgende:

[..]

Wat vreemd, ik vind het twee heel verschillende dingen. :o Denk niet dat het een goede zaak is dat het op een hoop wordt gegooid straks. Iemand die een ontwijkende persoonlijkheid heeft, kan wel heel zelfstandig zijn. Een afhankelijk iemand niet, me dunkt.
Ik vind het niet raar. Ik herken ze alletwee wel bij mezelf. Ik ben wel heel zelfstandig maar was vaak bang dat ik dingen niet alleen aan kon, dat het leven te groot was voor mij. En dan ga je je afhankelijk opstellen. En dan soms weer niet bijv als je het gevoel hebt dat iedereen je in de steek heeft gelaten. Dan denk ik weer: ik doe het allemaal zelf wel.
Al ben ik nu een heel eind over dat gedrag heen hoor. Ik realiser me nu ook pas wat ik deed. Man o man, wat moet dat vermoeiend zijn geweest voor mijn omgeving
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
pi_119022343
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 16:57 schreef Murmeli het volgende:

[..]

Ik vind het niet raar. Ik herken ze alletwee wel bij mezelf. Ik ben wel heel zelfstandig maar was vaak bang dat ik dingen niet alleen aan kon, dat het leven te groot was voor mij. En dan ga je je afhankelijk opstellen. En dan soms weer niet bijv als je het gevoel hebt dat iedereen je in de steek heeft gelaten. Dan denk ik weer: ik doe het allemaal zelf wel.
Al ben ik nu een heel eind over dat gedrag heen hoor. Ik realiser me nu ook pas wat ik deed. Man o man, wat moet dat vermoeiend zijn geweest voor mijn omgeving
Daar heb je een punt. En ze zullen die verandering niet voor niets doorvoeren, misschien kwam het er in de praktijk inderdaad op neer dat veel mensen beide diagnoses kregen. Hoop dat ze nog wel subtypes eraan toevoegen, zoals een ontwijkend type en een afhankelijk type, om toch die specificiteit te bewaken.
  vrijdag 9 november 2012 @ 17:11:00 #248
233895 Murmeli
buiten spelen
pi_119022708
Het belangrijkste is dat je een goede behandeling kan kiezen adhv de diagnose, denk ik.

Voor de mensen die nog zoekend zijn, kom ik weer effe reclame maken. Ik heb schematherapie gedaan en dat werkte voor mij errug goed. Ik ben echt een stuk meer voor rede vatbaar en ben ook liever voor mezelf (en soms wat harder, als dat echt nut heeft, bijv mezelf aan het werk/sporten schoppen als ik geen zin heb).
Ik ben er echt fan van en het is specifiek gericht op persoonlijkheidsstoornissen.
Spelende vrouw, wat heeft u nu geleerd?
pi_119023570
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 15:41 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Lol nee, ik ben al zo'n 7 jaar onder behandeling vanwege ernstige depressies (ambulant, groepstherapieën, deeltijdtherapieën en opnames, heb alles al gehad) En nou hebben ze eindelijk een keer door dat die depressies niet vanzelf komen, maar dat die komen door die tig lagen aan persoonlijkheidsproblemen die er onder liggen :')

Dus nou denken ze dat ik naast een recidiverende depressie ook Borderline, een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis en een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heb (jaja, het kan niet op ineens :') ) .

Dus na jarenlang alleen maar therapieën vanwege depressies gehad te hebben, stap ik nu de wereld van de persoonlijkheidsproblematiek binnen. In de hoop dat ik nu dus wel een keer de juiste hulp voor mijn problemen krijg en dat lijstje met therapieën niet nog veel langer hoeft te worden :)
Hahaha zo'n vermoeden had ik al ja.
Ik herken je verhaal wel een beetje, zij het in minder extreme vorm.
Ze dachten eerst dat de depressie kwam door mijn eetstoornis, aka dat het "vanzelf wel weer zou overgaan", met wat medicatie desnoods.
Vervolgens was het wel een ding op zich, maar inmiddels ben ik al sinds juli aan het wachten op passende hulp.

Ze wilden me in de eerste instantie DGT laten doen, maar de KP biedt mentaliserende therapie aan. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat dat is. Maar de verhalen over die afdeling zijn vrij goed, dus ik hoop d'r het beste van...
pi_119023665
Maar omdat ik maar aan 5 van de 9 criteria voldoe is het dus niet eens zeker of ik de diagnose echt krijg, wat het nou précies is, en van mijn kant dus ook de twijfel of een behandeling gericht op persoonlijkheidsstoornissen helpend is...
pi_119026578
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 17:11 schreef Murmeli het volgende:
Het belangrijkste is dat je een goede behandeling kan kiezen adhv de diagnose, denk ik.

Voor de mensen die nog zoekend zijn, kom ik weer effe reclame maken. Ik heb schematherapie gedaan en dat werkte voor mij errug goed. Ik ben echt een stuk meer voor rede vatbaar en ben ook liever voor mezelf (en soms wat harder, als dat echt nut heeft, bijv mezelf aan het werk/sporten schoppen als ik geen zin heb).
Ik ben er echt fan van en het is specifiek gericht op persoonlijkheidsstoornissen.
Echt fijn dat dat zo goed heeft gewerkt bij jou en we hebben het in het depressietopic ook al vaker over gehad.

Bij Scelta geven ze dat ook en dat is iig 1 van de dingen die ik daar sowieso wil doen. Maakt niet uit of ik in deeltijd ga of klinisch, wil sowieso schematherapie en VERS gaan doen. Maar dat is ook mogelijk, want het zit sowieso in het programma volgens mij, maar je kunt ook zelf bepaalde "modules" kiezen.

quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 17:38 schreef Deadboyspoem het volgende:
Maar omdat ik maar aan 5 van de 9 criteria voldoe is het dus niet eens zeker of ik de diagnose echt krijg, wat het nou précies is, en van mijn kant dus ook de twijfel of een behandeling gericht op persoonlijkheidsstoornissen helpend is...
Je hebt er 5 van de 9 nodig om een diagnose te krijgen. Ik had er vorig jaar 4, nu kom ik wat ik zelf denk wel op 6 criteria. Dus als je er 5 hebt dan is het gewoon genoeg voor een diagnose lijkt mij :? Maar ik herken het wel, hulpverlening is echt zo'n bureaucratie en die wachtlijsten zijn echt niet normaal lang meer. Ik ken zelfs iemand die gewoon ergens een wachtlijst van 2 jaar (!!!) heeft om in behandeling te kunnen -O-
pi_119030605
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 19:09 schreef Sylvana het volgende:

[..]

Echt fijn dat dat zo goed heeft gewerkt bij jou en we hebben het in het depressietopic ook al vaker over gehad.

Bij Scelta geven ze dat ook en dat is iig 1 van de dingen die ik daar sowieso wil doen. Maakt niet uit of ik in deeltijd ga of klinisch, wil sowieso schematherapie en VERS gaan doen. Maar dat is ook mogelijk, want het zit sowieso in het programma volgens mij, maar je kunt ook zelf bepaalde "modules" kiezen.

[..]

Je hebt er 5 van de 9 nodig om een diagnose te krijgen. Ik had er vorig jaar 4, nu kom ik wat ik zelf denk wel op 6 criteria. Dus als je er 5 hebt dan is het gewoon genoeg voor een diagnose lijkt mij :? Maar ik herken het wel, hulpverlening is echt zo'n bureaucratie en die wachtlijsten zijn echt niet normaal lang meer. Ik ken zelfs iemand die gewoon ergens een wachtlijst van 2 jaar (!!!) heeft om in behandeling te kunnen -O-
Wat is VERS, als ik vragen mag?
Wel fijn trouwens dat je bij Sceltia eigen modules kan kiezen. Niet iedereen is standaard natuurlijk :')

5 is net op het randje van een diagnose ja. Maar hele essentiële (impulsiviteit) voldoe ik helemáál niet aan bijvoorbeeld. Tja, vaagheid.
2 jaar is ook wel écht absurd lang. Lijkt me echt niet fijn, meestal heb je toch op korte termijn hulp nodig. Anders wordt het alleen maar erger of, in het minste geval, blijf je vastzitten in (slechte) patronen.
Heb jij al enig zicht op een wachttijd? Want volgens mij heb je ook al wel genoeg nutteloze jaren achter de rug...
pi_119030912
Zodra de gegevens voor de aanmelding bij hun zijn duurt het nog ongeveer 4 weken voordat ik op intakegesprek kan komen. Ik heb mijn gedeelte (levensbeschrijving, therapieën en verwachtingen) al bijna klaar. Dus maandag behandelaar even bellen hoe ver hij is met aanmelding (en ff flink achter de vodden aanzitten) en dan hoop ik dat het dit jaar nog gaat lukken om intakegesprek te hebben. En dan is het nog weer wachten tot echte behandeling kan beginnen natuurlijk...

VERS-training is een speciale training voor mensen met een BPS, maar ook voor anderen die hun emoties moeilijk kunnen reguleren. Het is een training om beter om te leren gaan met je emoties, constructieve manieren te vinden om er mee om te gaan, crisissituaties te leren herkennen etc.
pi_119117652
Nou, ik heb mijn aanmelding voor Scelta klaar ^O^ Een heel mooi verslag van 15 pagina's met daarin mijn levensbeschrijving (ingedeeld in leeftijdscategorieën 0-6 jaar, 6-12 jaar, 12-18 jaar, 18-23 jaar en 23-26 jaar), gevolgde therapieën en mijn verwachtingen/doelen.


quote:
De doelen die ik heb zijn:

1. Ik wil leren om een vaste dagstructuur te volgen en vast te houden (vooral balans zien te krijgen tussen inspanning en ontspanning)
2. Ik wil leren om niet alleen nuttige activiteiten te doen, maar ook leren genieten van ontspannende activiteiten.(en me hier niet schuldig over voelen)
3. Ik wil leren hoe ik de gebeurtenissen uit mijn jeugd een plaatsje kan geven.
4. Ik wil leren om mijn emoties te herkennen en te benoemen.
5. Ik wil leren om op een constructieve manier met mijn emoties om te gaan (verminderen/stoppen van zelfdestructief gedrag en impulsiviteit wat betreft eetbuien en geld uitgeven)
6. Ik wil leren om mijn gevoelens te uiten, grenzen te ontdekken en te stellen en me kwetsbaar op te stellen (en te ervaren dat niet iedereen over mijn grenzen heen zal gaan/hier misbruik van zal maken)
7. Ik wil leren om met moeilijke situaties om te gaan en niet in oud gedrag te vervallen (vooral leren om een andere manier te vinden voor vermijden)

8. Ik wil leren om een positiever zelfbeeld en zelfwaardering te krijgen.
9. Ik wil leren zelf weer verantwoordelijkheid te nemen over mijn leven (minder afhankelijk zijn van mijn vriend/hulpverlening)
10. Ik wil leren hoe je stabiele vriendschappen opbouwt en onderhoudt.
Dikgedrukte doelen hebben meeste prioriteit. En als die doelen behaald zijn, heeft dat ook al wel effect voor mijn andere doelen verwacht ik. Het zijn doelen waar ik EN in de deeltijd EN in de klinische behandeling wel aan kan werken volgens mij :)
pi_119273504
Hoe hebben jullie in eerste instantie die stap gezet van denken dat je gewoon een beetje anders denkt naar er is iets mis en daarvoor wil ik professionele hulp en die ook echt inschakelen? Want mij lijkt het enorm moeilijk om actief te kiezen voor een label en dat je constant in jezelf zegt dat het wel meevalt met de gedachten en dat je je niet zo moet aanstellen enzo.
pi_119277783
quote:
7s.gif Op vrijdag 16 november 2012 13:19 schreef Tegan het volgende:
Hoe hebben jullie in eerste instantie die stap gezet van denken dat je gewoon een beetje anders denkt naar er is iets mis en daarvoor wil ik professionele hulp en die ook echt inschakelen? Want mij lijkt het enorm moeilijk om actief te kiezen voor een label en dat je constant in jezelf zegt dat het wel meevalt met de gedachten en dat je je niet zo moet aanstellen enzo.
Voor mij was het vooral dat ik het niet red in een bedrijf. Sociale contacten met collega's heb ik het dan over.
Je zou denken dat het niet zoveel uitmaakt, maar een klik met de collegas (of niet) is toch mede beslissend voor een contractverlenging.
Nosce te ipsum.
pi_119279183
quote:
7s.gif Op vrijdag 16 november 2012 13:19 schreef Tegan het volgende:
Hoe hebben jullie in eerste instantie die stap gezet van denken dat je gewoon een beetje anders denkt naar er is iets mis en daarvoor wil ik professionele hulp en die ook echt inschakelen? Want mij lijkt het enorm moeilijk om actief te kiezen voor een label en dat je constant in jezelf zegt dat het wel meevalt met de gedachten en dat je je niet zo moet aanstellen enzo.
Ik ben niet op zoek gegaan naar hulp voor mijn persoonlijkheidsstoornissen. Ik heb jarenlange hulpverlening achter de rug voor recidiverende depressies. Daar heb ik de eerste keer ook geen hulp voor gezocht, dacht ook dat ik het zelf wel kon oplossen. Maar de tweede keer toen ik weer depressief werd en niet meer naar school ging, besefte ik me dat ik dat dus blijkbaar niet kon.

En pas na bijna 7 jaar hulpverlening zijn ze erachter gekomen dat er dus persoonlijkheidsstoornissen onder zitten. Ik ben juist blij dat dit ontdekt is, want nu kan ik eindelijk de juiste hulp krijgen en hoef ik niet nog jarenlang te klooien met therapieën en opnames die dus toch geen nut hebben als ze niet op mijn persoonlijkheidsproblematiek gericht zijn,
pi_119331872
Ik kom hier ook ff posten, want ik heb een probleem.

Ik heb borderline en daarvoor volg ik nu MBT. Het is een 18 maanden durende behandeling en daarna krijg je nog maximaal twee jaar vervolgbehandeling. Ik vind dat erg lang. Ik had besloten het maar te gaan doen, omdat ik niet wist welke andere opties er zijn voor mij om mijn leven op de rit te krijgen. Dat van die vervolgbehandeling wist ik pas toen ik al in behandeling was. Ik zit nu in mijn 10e maand.

Mijn behandeling heeft denk ik wel effect, want ik heb wat meer structuur en ik denk wat meer na voordat ik handel. Qua het versterken van het metalliserend vermogen helpt het wel.

Maar ik wil ook aan andere dingen werken, bijvoorbeeld aan mijn sociale contacten en ook hoe ik weer in het arbeidsleven kom, vind ik heel belangrijk. Ik ben een eenzaam leven gewend dat ik een uitkering heb en weet ik hoeveel therapeuten en hulpverleningsinstanties, maar ik weet dat ik meer in mijn mars heb en ik heb vooral behoefte om mijn leven vorm te gaan geven. Ik voel mij ook heel klote dat ik met mijn uitkering en al die hulpverlening weet ik hoeveel geld kost. Ik wil de samenleving ook wat gaan bieden en bewijzen wat ik waard ben!

De behandeling die ik nu doe; ik heb daar heel veel onvrede mee. De setting daar is ontzettend rommelig. Wij worden als cliënten bijvoorbeeld slecht geïnformeerd hoe de behandeling in elkaar zit. Ook gebeurt het heel vaak dat afspraken kort van tevoren worden verschoven of dat ze tegen je zeggen dat een afspraak op een bepaalde dag is en dan blijkt het in de agenda voor een week eerder of later gepland te zijn. Dit is heel vervelend, maar vooral wanneer het de bedoeling is dat ik iemand meeneem (een evaluatie bijvoorbeeld), want die persoon moet dan ook vrij nemen van zijn werk. Wij als cliënten zeggen dat wel wat van, maar dan wordt het door de behandelaars teruggekoppeld van "wat doet dat met je?" en "hoe voel je je erbij?". Ik voel me dan niet serieus genomen, zeker niet als die rommelige gang van zaken gewoon blijven doorgaan.

In mijn groep zat iemand die een paar maanden geleden had besloten de behandeling te beëindigen. Tegen mij zei ze dat ze totaal niet kon opschieten met haar individuele therapeut. Los van of het wel of niet verstandig is dat ze haar therapie heeft opgezegd; het is haar keus. Maanden later zijn ze haar nog steeds aan het proberen over te halen om weer bij de groep te komen.

Ik word hier heel wantrouwig van. Het komt op mij over dat ze alleen maar zieltjes proberen te winnen voor hun therapie en dat ze in eigenbelang handelen en niet in het belang van hun cliënten. En dat ze geld verdienen over de rug van mijn problemen. Ik ben eigenlijk ontzettend bang dat wanneer ik met deze behandeling doorga, ik jaren van mijn leven weggooi, omdat ik daar alleen maar over mijn gevoel zit te praten en hoe zielig ik wel niet ben, terwijl de andere belangrijke dingen in het leven zoals werk/opleiding, sociale contacten, etc stil blijven staan. Ik zeg niet dat wat ik denk, waar is. Maar ik heb wel deze gedachten en ik heb er vooral een heel naar gevoel bij.

Hier in dit topic ging het al over Scelta. Ik ken het alleen via internet, maar wat ik ervan ken vind ik erg goed klinken, vooral omdat er duidelijk staat dat ze daar streven naar verbetering van structuur, sociale contacten en maatschappelijk functioneren. Dat zijn heldere doelstellingen waar ik ook helemaal achter kan staan en waar ik voor wil gaan.

Op dit moment zou ik het liefst met mijn behandeling willen kappen en met Scelta verder willen gaan. Ik heb dat ook bij mijn individuele therapeut aangegeven. Ik krijg dan terug dat ik sowieso over alles pieker. Dat klopt wel en het zou best kunnen dat ik Scelta nu helemaal geweldig vind, maar als er maar één dingetje eraan is wat me niet aanstaat, dat ik ook daarmee wil kappen. Dus ik vertrouw mijn eigen gevoelens niet echt. Daar staat aan de andere kant weer tegenover dat ik erg besluiteloos kan zijn en daarom maar geen actie onderneem.

Wat denken jullie ervan?
  zondag 18 november 2012 @ 10:17:32 #259
262 Re
Kiss & Swallow
pi_119336416
Wordt mondig en stel vragen, overal en altijd dus ook hier. En vraag een second opinion aan oid.
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_119336699
Wat rot dat je je waar je nu in behandeling zit niet serieus genomen voelt en het er zo rommelig aan toe gaat. En niet alles wat je zegt hoeft terug gegeven worden met de vraag hoe voel je je daarbij? Je moet ook als 2 volwassen mensen een gesprek kunnen voeren.

Ik ben idd aangemeld voor Scelta. Daar kunnen ze ook een second opinion doen. Je kunt altijd contact met hun opnemen en je verhaal doen. Dan kunnen zij je advies geven wat te doen.

Kom voor jezelf op, want het gaat om JOU en jouw LEVEN! En het zou zonde zijn als je deze jaren stil blijft staan ipv dat je vooruit gaat!

Succes ermee! :*
pi_119338296
quote:
3s.gif Op zondag 18 november 2012 10:17 schreef Re het volgende:
Wordt mondig en stel vragen, overal en altijd dus ook hier. En vraag een second opinion aan oid.
Dat doe ik ook. Maar elke keer krijg ik terug dat het ligt aan mijn eigen twijfels. Of dat ik voor mijn eigen problemen aan het weglopen ben.

En hierdoor ga ik juist twijfelen: ben ik nou knettergek of word ik in de maling genomen?

Nogmaals: ik zeg niet dat mijn behandeling zinloos is. Mijn diagnose borderline klopt. Ik heb diverse stoornissen gekregen in mijn leven en het was elke keer wat anders. En ik vond het absoluut niet leuk om te horen dat ik borderline had, want ik associeerde dat eerst met egoïstische en manipulatieve mensen: het beeld wat de meeste mensen hebben over borderline. Maar toen me werd uitgelegd wat borderline precies is, dacht ik: dít is hetgeen waar ik mijn leven lang last van heb.

De diagnose vind ik dus erg goed en er werd heel veel aandacht besteed aan het stellen van een diagnose, dus wat dat betreft ben ik tevreden over mijn huidige behandeling.

Maar je begreep misschien al waardoor ik skeptisch ben: ik heb al zoveel diagnoses en behandelingen gehad. Los van alle frustraties die ik daarvan kreeg, dacht ik ook: dit gaat niet werken, ik moet een andere manier vinden. Er is ook het gevaar dat je daardoor therapieverslaafd gaat worden. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat je het zelf gaat doen. En dat wil ik ook! Borderline of whatever; ik ben mezelf en ik moet mijn eigen manier vinden om met 'het leven te worstelen'. En dat kan ik ook. Er zijn genoeg mensen met moeilijkheden die het kunnen, dus waarom ik niet?

Ik heb deze week evaluatie en de week daarop is er een informatie-avond: dan neem ik mijn ouders mee en kunnen ze zien wat ik daar doe. Ik hoop dat het wat duidelijkheid geeft aan mezelf. Ik laat mijn keus niet teveel beinvloeden door wat mijn ouders ervan vinden, maar als zij heel duidelijk zeggen dat het niet geschikt is voor mij, dan wil ik naar Scelta.

Maar het is een klotesituatie, want ik verwacht dat mijn huidige behandeling er alles aan gaat doen om mij te overtuigen dat ik daar moet blijven.
pi_119338425
quote:
1s.gif Op zondag 18 november 2012 10:42 schreef Sylvana het volgende:
Ik ben idd aangemeld voor Scelta. Daar kunnen ze ook een second opinion doen. Je kunt altijd contact met hun opnemen en je verhaal doen. Dan kunnen zij je advies geven wat te doen.
Heb ik gedaan. Tenminste ik heb met iemand telefonisch gesproken. Ik heb sowieso een doorverwijzing nodig, dus zij daar adviseerden mij om het het bespreken met mijn huidige behandeling. Als ik naar Scelta zou willen, kan ik wel terecht.
pi_119538900
Uhmmm nee

[ Bericht 36% gewijzigd door Re op 23-11-2012 15:28:18 ]
pi_119638641
Pffftt, mijn behandelaar heeft mijn aanmelding voor Scelta nog steeds niet af :( Morgenochtend heeft hij er tijd voor gereserveerd zegt hij en maakt hij het af. Ik hoop het maar dat hij het dit keer echt doet, want hij zou het 2 weken geleden al af hebben...
pi_119641238
Ik moet tot januari wachten voor de start van de behandeling van mijn persoonlijkheidsstoornis (SPS) :'(

Kut wachtlijst ;(
Nosce te ipsum.
pi_122188174
Ik start volgende week met MBT bij de GGZ hier in de buurt, ik ben heel benieuwd naar verschrillende ervaringen met deze behandeling.

Ik heb recent de diagnose Borderline gekregen, zijn er nog meer mensen met een recente diagnose?
ik worstol er nog erg mee.

groetjes
http://borderlineisabitch.blogspot.nl/
over beauty, fashion en mijn borderline diagnose
pi_122189794
Ik heb de diagnose in september gekregen.
Ik had 9 vd 9 kenmerken dus kon er niet.omheen..

Ik sta op de wachtlijst van de GGzE voor een kliniek gespecialiseerd in BPS.
Ook ik ga daarheen voor MBT.
'What doesn't kill you, makes you stranger' © Heith Ledger/The Joker
pi_122190352
Ik heb ook in een kliniek gezeten maar kon het niet aan om van huis (en men vriend) te zijn.
Dat was een te onveilige situatie voor mij, bij het komende traject mag ik gewoon savonds naar huis gelukkig. ikm hoop dat dat beter werkt voor me.
http://borderlineisabitch.blogspot.nl/
over beauty, fashion en mijn borderline diagnose
pi_122255828
Mijn leven is al zo overhoop dat samenwonen met mijn vriend ook niet meer ging..
En in de kliniek waar ik heenga mag je in de avondsuren gewoon weg en 'doen wat je wil'.
Aangezien ik 20-30 min met auto/ov van de kliniek woon is dat voor mij gewoon te doen.
En de weekenden ga ok gewoon naar huis.

Volgende stap is dus voor jou dagbehandeling?
Ik hoop dat je daar de hulp uit haalt die je zoekt.
Dagbehandeling en opname zitten natuurlijk allebei voor- en nadelen aan.
Ik heb voor mij de voor en tegens afgewogen.
Ik weet waarom een opname beter is voor me, en de kliniek waar ik me heb aangemeld is hier in de buurt de enige gericht op borderline maar die doen alleen klinische opnames.
'What doesn't kill you, makes you stranger' © Heith Ledger/The Joker
pi_122268152
Wat vervelend dat samenwonen niet meer gaat, been there helaas al gaat het nu gelukkig goed. Vriend wordt nu ook meegenomen in de behandeling elke twee weken een avond. Denk dat dat goed is, voor ons beiden. Het is voor beiden zwaar in een relatie.

Waar ik toen opgenomen was mocht je in de avonduren niet weg, ik geloof dat je 1 avond in de week opgehaald mocht worden. Dat was voor mij echt veel te zwaar. Ook trok ik het heel slecht om 24 per dag 5 dagen per week met 27 andere mensen (met hun eigen problematiek) in 1 gebouw te wonen, ik raakte daarvan steeds compleet in paniek.
Ik vond het ook heel erg dat ik het niet vol kon houden ook omdat ik zo graag wil dat mijn situatie leefbaarder wordt.
Ik hoop dat het jouw beter vergaat daar! en ik wens je alvast heel veel succes en sterkte!!
hoelang duurt je opname?

Ik begin aankomende dinsdag, ben heel zenuwachtig, maar heb er ook wel zin aan klinkt misschien raar maar het duurt nu allemaal al zo lang, ik kan niet wachten om weer "gewoon" te kunnen leven.
http://borderlineisabitch.blogspot.nl/
over beauty, fashion en mijn borderline diagnose
pi_122339804
Thanks!
Opname duurt 1 jaar, weet alleen nog niet precies wanneer ik terecht kan.
Krijg ik hopelijk volgende week te horen.

Heel veel succes en sterkte dinsdag!!
'What doesn't kill you, makes you stranger' © Heith Ledger/The Joker
pi_122515430
Interessant topic. Wat ik me wel nog steeds afvraag is wat een psychose nu precies is. Ja, ik heb al info opgezocht, maar lijk het toch nog steeds niet helemaal te snappen. Soms lees ik ook wel eens "Een psychose van een paar uur", "Een korte psychose"... Wat moet ik me daarbij voorstellen? Wat gebeurt er dan? Wat voelt zo'n mens dan? :{

Ik weet dat er wordt gezegd "Fantasie en werkelijkheid niet meer kunnen onderscheiden" maar toch blijft dat voor mij maar vaag...

[ Bericht 7% gewijzigd door Little_Dolls op 05-02-2013 18:22:54 ]
pi_122517464
Nou er zit eindelijk schot in de zaak bij Scelta! Na heel veel gedoe (kwijtgeraakte verwijzing etc) is nu alles binnen en word ik donderdag in de vergadering besproken ^O^

Dus dan kan ik na 10 uur bellen om te horen of en wanneer ik intakegesprek heb en voor welke vorm (3-daagse of klinisch)
  dinsdag 5 februari 2013 @ 20:10:48 #274
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_122523165
quote:
14s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 17:24 schreef Little_Dolls het volgende:
Interessant topic. Wat ik me wel nog steeds afvraag is wat een psychose nu precies is. Ja, ik heb al info opgezocht, maar lijk het toch nog steeds niet helemaal te snappen. Soms lees ik ook wel eens "Een psychose van een paar uur", "Een korte psychose"... Wat moet ik me daarbij voorstellen? Wat gebeurt er dan? Wat voelt zo'n mens dan? :{

Ik weet dat er wordt gezegd "Fantasie en werkelijkheid niet meer kunnen onderscheiden" maar toch blijft dat voor mij maar vaag...
Ik ben zelf gelukkig nog nooit psychotisch geweest, maar ik ken wel mensen die een psychose hebben gehad.
Een aantal dingen die zij noemden: ervan overtuigd zijn dat men je wil vergiftigen; denken je vrienden te zien, terwijl het mensen zijn die je niet eens kent; denken dat de mensen op tv tegen je praten; denken dat je iemand anders bent (een belangrijke persoon); niet doorhebben waar je bent; ...
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_122523368
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 20:10 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Ik ben zelf gelukkig nog nooit psychotisch geweest, maar ik ken wel mensen die een psychose hebben gehad.
Een aantal dingen die zij noemden: ervan overtuigd zijn dat men je wil vergiftigen; denken je vrienden te zien, terwijl het mensen zijn die je niet eens kent; denken dat de mensen op tv tegen je praten; denken dat je iemand anders bent (een belangrijke persoon); niet doorhebben waar je bent; ...
Gezellig... :{
pi_122532546
quote:
0s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 18:20 schreef Sylvana het volgende:
Nou er zit eindelijk schot in de zaak bij Scelta! Na heel veel gedoe (kwijtgeraakte verwijzing etc) is nu alles binnen en word ik donderdag in de vergadering besproken ^O^

Dus dan kan ik na 10 uur bellen om te horen of en wanneer ik intakegesprek heb en voor welke vorm (3-daagse of klinisch)
Oh spannend!
Waar kan jij je meer in vinden?
3-daags of klinischr behandeling?
'What doesn't kill you, makes you stranger' © Heith Ledger/The Joker
pi_122534517
quote:
1s.gif Op dinsdag 5 februari 2013 22:39 schreef LovingGabbertje het volgende:

[..]

Oh spannend!
Waar kan jij je meer in vinden?
3-daags of klinischr behandeling?
Ik vind het moeilijk...

Aan de ene kant lijkt 3-daagse me fijn, omdat ik dan ook gewoon nog tijd heb voor andere dingen, ik doordeweeks gewoon thuis ben (op 1 nacht na dan) en gewoon nog een beetje een normaal leven kan hebben.

Aan de andere kant, als ik klinisch ga, dan kan ik wel echt eindelijk vol aan de slag. Loop al 8 jaar in de hulpverlening, heb al allerlei soorten therapieën gehad, maar die hebben alleen het symptoom bestreden. En dat werkt niet als er persoonlijkheidsproblematiek aan ten grondslag ligt ;) Dus daarom lijkt klinisch me wel fijn, omdat ik me dan echt kan concentreren op de behandeling en het hopelijk bij deze behandeling blijft...
pi_122534697
Begrijpelijk!
Ik heb op mijn 18e een dagbehandeling gevolgd van 4 dagdelen per week (ma-di-wo-do) en was in de avonden en weekenden dus thuis.

Ik sta nu op een wachtlijst voor een klinische opname van 5 dagen pw en 2 dagen thuis (vrijdags eind van de middag ga je naar huis en zondagavond moet je terug zijn).

Misschien kun je ook even kijken naar hun advies en dat meenemen in je beslissing?
Heb je een partner?
Zoja zou je die eventueel in je beslissing kunnen betrekken, of een ander die dicht bij je staat?
'What doesn't kill you, makes you stranger' © Heith Ledger/The Joker
pi_122535214
Ja, ik woon samen en ik ben al wel eerder opgenomen geweest, en heb ook voltijdse dagbehandelingen gedaan. Dus op zich hebben we al ervaring genoeg ermee.

Die klinische groep bij Scelta is ook 5 dagen in de week, ben je wel in het weekend thuis gelukkig :)

En die deeltijd is 2 dagen achter elkaar en dan nog een dag. Bijvoorbeeld maandag, dinsdag en donderdag. Op maandag kan ik dan eventueel wel in de kliniek slapen omdat het anders wel erg veel heen-en-weer reizen wordt.

[ Bericht 58% gewijzigd door _Hestia_ op 06-02-2013 00:21:38 ]
pi_122540661
Ik hoop dat je eruit komt.
Vrij lastige keuzez met voor- en nadelen..

Succes met afwachten.
Keuzes maken is moeilijk, maar dat wachten is echt een ergenis..
Als je dan eenmaal de keuze hebt gemaakt wil je ook snel beginnen..
'What doesn't kill you, makes you stranger' © Heith Ledger/The Joker
pi_122540777
Dankjewel en ja precies! En aanmelding duurde al 2 maanden langer vanwege gekut, dus ben het wachten al wel zat! :(
  roze dinsdag 12 februari 2013 @ 01:32:52 #282
393783 Ama
Hypa Hypa
pi_122777662
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 20:37 schreef Sylvana het volgende:
Zodra de gegevens voor de aanmelding bij hun zijn duurt het nog ongeveer 4 weken voordat ik op intakegesprek kan komen. Ik heb mijn gedeelte (levensbeschrijving, therapieën en verwachtingen) al bijna klaar. Dus maandag behandelaar even bellen hoe ver hij is met aanmelding (en ff flink achter de vodden aanzitten) en dan hoop ik dat het dit jaar nog gaat lukken om intakegesprek te hebben. En dan is het nog weer wachten tot echte behandeling kan beginnen natuurlijk...

VERS-training is een speciale training voor mensen met een BPS, maar ook voor anderen die hun emoties moeilijk kunnen reguleren. Het is een training om beter om te leren gaan met je emoties, constructieve manieren te vinden om er mee om te gaan, crisissituaties te leren herkennen etc.
Ik heb hier zelf niet veel aan gehad, ik moet o.a leren om met mijn emoties om te gaan
Your beauty never ever scared me.
pi_122778130
Wat zorgde ervoor dan dat jij er niet veel aan hebt gehad? Waar liep je tegenaan? Ligt natuurlijk ook aan de training/trainer of iets wel of niet werkt. Niet alles werk bij iedereen natuurlijk.
  dinsdag 12 februari 2013 @ 11:34:13 #284
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_122782941
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 februari 2013 01:32 schreef Amarantha het volgende:

[..]

Ik heb hier zelf niet veel aan gehad, ik moet o.a leren om met mijn emoties om te gaan
Je krijgt ook voornamelijk de instrumenten aangereikt, uiteindelijk moet je het zelf gaan doen.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_122783144
quote:
4s.gif Op dinsdag 12 februari 2013 11:34 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Je krijgt ook voornamelijk de instrumenten aangereikt, uiteindelijk moet je het zelf gaan doen.
+1
pi_123342137
Vandaag een officiële klacht tegen mijn behandelaar ingediend! Ik ben al 3.5 maand met hem bezig over mijn verwijzing voor Scelta, maar het is nog steeds niet rond! (vorige keer dacht ik dat alles rond was, maar was het toch nog niet compleet :( )
Ik ben het zat om hem elke keer achter zijn broek aan te moeten zitten!
En de hele situatie zorgt voor veel stress, want ik kan niks (simpel bijbaantje zoeken voor een paar uur in de week, Wajong aanvragen), behalve wachten tot het rond is en ik weet waar ik aan toe ben...
Dus teamleidster van hem raadde vorige week aan om een officiële klacht in te dienen en zij heeft morgen een gesprek met hem.
Ik ben benieuwd hoe het verder zal gaan, maar ik hoop echt dat die verwijzing snel rond komt en ik bij Scelta kan beginnen! ^O^
  donderdag 28 februari 2013 @ 18:12:56 #287
397590 Lynn_Bailey
Eigenlijk Lindsay
pi_123465878
Ik las net een stukje op pagina 2.
Daar las ik dat iemand vond dat het vervelend zou zijn als je zou weten dat je niet kon genezen van je stoornis.
Ikzelf denk dat het juist de druk van de ketel haalt.
Ik ben altijd iemand geweest die heel veel druk voelt om resultaten te behalen.
Als iemand mij vertelt, joh, relax. Je kan er toch niet van genezen (heel lomp gezegd), zou mij dat eigenlijk wel een beetje gerust stellen.

Dat betekent uiteraard niet dat ik niet alsnog mn best zou doen om leren om te gaan met de stoornis.

Maar ik snap ook dat anderen er anders over denken ofcourse.
Game of thrones × Misfits × Revenge × Pretty little liars × New girl × Big bang theory
Dans × Theater × SPH
pi_123606927
Hee dit topic kende ik nog niet. Interessant.
Ik heb even getwijfeld of ik hier wel wil posten, want je loopt toch altijd de kans meteen weer gestigmatiseerd te worden hier op het forum. Maar ik dacht what the heck, screw them.
Ik loop al jaren tegen het probleem aan dat ik me sociaal ongemakkelijk voel, en me heel slecht kan voelen na sociaal contact, me buitengesloten voel, anders voel, etc. Daar heb ik eerder cognitieve gedragstherapie voor gehad, men ging toen uit van een vorm van sociale angst.
Nu ben ik opnieuw in therapie omdat achteraf gezien het vorige niet veel heeft uitgehaald. Dit keer gaat men meer uit van een persoonlijkheidsstoornis, al gaf de psycholoog ook aan dat de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis die bij mij gediagnosticeerd is en sociale angst in principe op een soort glijdende schaal liggen.
Verder was er nog spraken van wat kenmerken van zowel depressieve ps als obsessief compulsieve ps (dus niet obsessief compulsieve stoornis, dat is heel anders).
Ik vind het moeilijk om er vertrouwen in te hebben allemaal. Ik heb al met veel psychologen gesproken en meerdere keren therapie gehad (al moet ik daar ook bij zeggen dat het nooit echt langer dan een half jaar was), en iedere psycholoog denkt weer anders over dingen. Dan ga je je ook afvragen in hoeverre het nou eigenlijk allemaal gewoon giswerk is -- en wat ik er dus aan heb. Maar goed, ik probeer positief te blijven, het is immers ook in mijn ogen mijn laatste redmiddel. Zou niet weten hoe ik hier anders overheen moet komen :)
Waar ik nu eigenlijk vooral voor post, is omdat ik benieuwd ben of meer mensen hier het volgende herkennen: ik heb maar zeer weinig herinneringen aan mijn jeugd, ook en misschien wel vooral aan negatieve. Mijn psycholoog vroeg mij een vervelende recente situatie voor de geest te halen, en dat vond ik eigenlijk al heel lastig. Maar vervolgens vroeg hij me te proberen me te herinneren wanneer ik iets dergelijks in mijn jeugd voelde. Er kwam gewoon niks. Niets noemendswaardigs in ieder geval. Ik vond het heel raar..

Anders gezegd: ik weet dat ik gepest ben, dat ik een buitenbeentje was, etc. maar concrete voorbeelden heb ik niet.
pi_123613901
quote:
0s.gif Op maandag 4 maart 2013 09:26 schreef lateralize het volgende:
Hee dit topic kende ik nog niet. Interessant.
Ik heb even getwijfeld of ik hier wel wil posten, want je loopt toch altijd de kans meteen weer gestigmatiseerd te worden hier op het forum. Maar ik dacht what the heck, screw them.
Ik loop al jaren tegen het probleem aan dat ik me sociaal ongemakkelijk voel, en me heel slecht kan voelen na sociaal contact, me buitengesloten voel, anders voel, etc. Daar heb ik eerder cognitieve gedragstherapie voor gehad, men ging toen uit van een vorm van sociale angst.
Nu ben ik opnieuw in therapie omdat achteraf gezien het vorige niet veel heeft uitgehaald. Dit keer gaat men meer uit van een persoonlijkheidsstoornis, al gaf de psycholoog ook aan dat de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis die bij mij gediagnosticeerd is en sociale angst in principe op een soort glijdende schaal liggen.
Verder was er nog spraken van wat kenmerken van zowel depressieve ps als obsessief compulsieve ps (dus niet obsessief compulsieve stoornis, dat is heel anders).
Ik vind het moeilijk om er vertrouwen in te hebben allemaal. Ik heb al met veel psychologen gesproken en meerdere keren therapie gehad (al moet ik daar ook bij zeggen dat het nooit echt langer dan een half jaar was), en iedere psycholoog denkt weer anders over dingen. Dan ga je je ook afvragen in hoeverre het nou eigenlijk allemaal gewoon giswerk is -- en wat ik er dus aan heb. Maar goed, ik probeer positief te blijven, het is immers ook in mijn ogen mijn laatste redmiddel. Zou niet weten hoe ik hier anders overheen moet komen :)
Waar ik nu eigenlijk vooral voor post, is omdat ik benieuwd ben of meer mensen hier het volgende herkennen: ik heb maar zeer weinig herinneringen aan mijn jeugd, ook en misschien wel vooral aan negatieve. Mijn psycholoog vroeg mij een vervelende recente situatie voor de geest te halen, en dat vond ik eigenlijk al heel lastig. Maar vervolgens vroeg hij me te proberen me te herinneren wanneer ik iets dergelijks in mijn jeugd voelde. Er kwam gewoon niks. Niets noemendswaardigs in ieder geval. Ik vond het heel raar..

Anders gezegd: ik weet dat ik gepest ben, dat ik een buitenbeentje was, etc. maar concrete voorbeelden heb ik niet.
Ja, heel herkenbaar. Ik heb nogal wat vermijdende trekken en ook een sociale angst. Het heeft bij mij heel lang geduurd voordat ik dingen van vroeger onder ogen ben ga zien. Echt onder ogen.

Na intensieve therapie, kan ik nu zeggen dat het inderdaad niet leuk was vroeger en dat het erg was. Voorheen wuifde ik het vaak weg met: "maar er waren toch ook een hoop leuke dingen, en het valt toch wel mee, er zijn wel ergere dingen". Alles wat mezelf betrof, vond ik wel meevallen. Voelen? Nee, dat deed ik niet.

En nu, ja, nu voel ik meer dan ooit. Net altijd leuk, maar heb eindelijk het idee dat ik er nu verder aan kan werken, zonder mezelf continue heen en weer te slingeren.

Heb je overigens ooit vragenlijsten enzo ingevuld voor een diagnose? En als je nog meer wil weten, shoot!
pi_123637973
Hmm ja mijn verhaal lijkt op het jouwe. Een stukje 'ach het valt best mee' inderdaad, maar ook wanneer ik dan wel vind dat dingen inderdaad niet leuk waren, heb ik alsnog zoiets van 'ja, ach, was niet leuk inderdaad, maar tja, zo gaan die dingen soms.' Heel afstandelijk. Niet voelen inderdaad. Denk eigenlijk dat ik ook nog wel wat sceptisch ben over in hoeverre dat nodig is. Ergens geloof ik toch nog wel een beetje dat.. tja.. geen idee eigenlijk. Mijn problemen onverklaarbaar zijn?

Ik heb inderdaad een boel vragenlijsten in moeten vullen, en een intakegsprek gehad. Daar is de voorlopige diagnose op gebaseerd. Mijn psych zei ook dat hij zich in principe niet zo vasthoudt aan de diagnose op zich, het gaat om mijn specifieke situatie, en dat lijkt mij ook de beste aanpak. Het beestje een naam geven is niet per se heel belangrijk, wat er speelt wel.

Maar goed, waar ik dus vooral tegenaan loop is dat ik veel gewoon niet meer weet en dus niet eens kan zeggen 'ach het viel wel mee. ' ik weet het gewoon niet meer, en dat voelt eigenlijk bijna gehandicapt. Hele vreemde ervaring, en het maakt me ook wel wat (nog meer) onzeker.
pi_123643794
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 06:17 schreef Keep_Walking het volgende:
Kan je een levende voorbeeld geven van iemand met theatrale persoonlijkheidsstoornis? Of een voorbeeld casus?

En wat is het verschil tussen een psychopaat en iemand met ASP?
Psychopaat is het ouderwetse woord voor iemand met een ASPS.
pi_123647810
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 april 2011 16:25 schreef Pulzzar het volgende:
ij een theatrale persoonlijkheidsstoornis denk ik altijd meteen aan Patty Brard.
:D
pi_123824189
Heb me hier toch maar eens aangemeld.
ben een tijdje terug weer bij het ggz begonnen omdat ik een sociale fobie heb. nu weet ik dus ook dat ik een persoonlijkheidsstoornis heb en dat uit zich in vermijden van mensen. Geen goede combinatie met een sociale fobie. En er ook achter gekomen dat ik emotioneel op slot zit. Maar ben vastberaden om aan mijn problemen te gaan werken, ook al valt het mij zwaar. maar wil ook eens een normale leven gaan leiden en gelukkig worden. Gelukkig heb ik nog wel een stief familie en vrienden ook al zien ze mij niet vaak. Maar daar ga ik ook verandering in brengen.
pi_124257490
Vanmiddag intakegesprek gehad bij Scelta en advies is zoals verwacht klinische opname (programma1)

Ik word als het goed is donderdag besproken in de intakevergadering en dan krijg ik volgende week als alles goed gaat uitnodiging voor een oriëntatiedag.

Aan de ene kant ben ik blij dat ik nu eindelijk echt aan oorzaak kan gaan werken. Na 8 jaar symptoombestrijding...
Aan andere kant gaat het wel heftig worden lijkt me. Want je moet echt helemaal opnieuw beginnen, al je strategieën en gedragingen worden afgeleerd. En ik zal dan echt de confrontatie aan moeten gaan, kan niet meer vermijden. En dat lijkt me wel moeilijk. Maar zal wel beter zijn voor me natuurlijk...
  dinsdag 19 maart 2013 @ 17:55:54 #295
262 Re
Kiss & Swallow
pi_124257976
Succes alvast! En laat natuurlijk weten hoe het gaat/ging
04-08-11, 02-02-12, 20-06-14, 13-08-15
pi_124264861
Dankjewel!
pi_124267233
quote:
0s.gif Op maandag 4 maart 2013 23:26 schreef just_agirl het volgende:

[..]

Psychopaat is het ouderwetse woord voor iemand met een ASPS.
ASPS is een duidelijke klinische diagnose. Psychopathie is een semi-spectrum die letterlijk alles overlapt en hoeft dus niet puur crimineel(ASP) te zijn, in die zin zijn niet-criminele psychopaten vaker narcistisch/ NPS dan anti-sociaal/ASP.

[ Bericht 1% gewijzigd door brojo op 19-03-2013 21:21:15 ]
pi_124280019
quote:
7s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 20:57 schreef brojo het volgende:

[..]

ASPS is een duidelijke klinische diagnose. Psychopathie is een semi-spectrum die letterlijk alles overlapt en hoeft dus niet puur crimineel(ASP) te zijn, in die zin zijn niet-criminele psychopaten vaker narcistisch/ NPS dan anti-sociaal/ASP.
Maar niet iedereen die een ASPS heeft hoeft per se een crimineel te zijn. Logischerwijs komt het vaak voor, maar niet per definitie....
pi_124281200
Volgens mij klopt daar niets van hoor. Psychopathie bestaat gewoon niet meer in officiële termen, maar was 'vroeger' wel degelijk ASPS. Het was dus hetzelfde, en niet op de een of andere manier vergelijkbaar.

Een van de redenen dat psychopathie als term niet meer gebruikt wordt, is door de negatieve connotatie met criminaliteit.
pi_124282643
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 01:36 schreef just_agirl het volgende:

[..]

Maar niet iedereen die een ASPS heeft hoeft per se een crimineel te zijn. Logischerwijs komt het vaak voor, maar niet per definitie....
Dat kan wel waar zijn, maar ik heb nog nooit gehoord van een diagnose ASPS zonder criminele achtergrond. Je zult sowieso criminele trekken nodig hebben om in aanraking te komen met de diagnose, dus dan kom je weer in een heel grijs gebied waarbij zowat alles kan overlappen.

Dus in de praktijk zullen alleen criminelen in aanmerking komen voor ASPS, de rest van de gevallen zijn vaak conclusies van mensen die niet bekwaam zijn om een diagnose te stellen.
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 07:39 schreef lateralize het volgende:
Volgens mij klopt daar niets van hoor. Psychopathie bestaat gewoon niet meer in officiële termen, maar was 'vroeger' wel degelijk ASPS. Het was dus hetzelfde, en niet op de een of andere manier vergelijkbaar.

Een van de redenen dat psychopathie als term niet meer gebruikt wordt, is door de negatieve connotatie met criminaliteit.
Inderdaad, daarom was ik ook zo blij dat we van die term af waren. Totdat Robert Hare er weer mee begon. Ik neem aan dat je wel eens van de PCL-R gehoord hebt? Hij ging onderzoek doen op het gebied van criminele 'psychopaten' en hij heeft een effectieve checklist opgesteld waar die psychopaten aan moeten voldoen.

Nu doet hij workshops over 'succesvolle' psychopaten, oftewel diegene die lager op de checklist staan en geen criminele achtergrond hebben maar er wel net tegen aan zitten. Daardoor ontstaat er dus dat gigantische grijze spectrum waar ik het eerder over had waarbij iedereen een potentiële psychopaat kan zijn.

Kijk voor de grap eens een YouTube video of een forum over psychopathie, 2/3e van de comments daar zijn mensen die zichzelf het label 'psychopaat' hebben gegeven. Of ga anders eens naar een forum voor slachtoffers van psychopaten, het merendeel gaat over niet-criminele gevallen waarbij slachtoffers partners/ouders/kinderen als psychopaat neerzetten.

Het is geen officieel erkende diagnose zoals ASP, dus op een gegeven manier kan iedere malloot zichzelf of een ander als psychopaat bestempelen, dankzij Hare, en dat is geen goede ontwikkeling.

[ Bericht 1% gewijzigd door brojo op 20-03-2013 09:55:21 ]
pi_124283351
Ja klopt. Ik denk dat veel wetenschappers het stiekem ook wel leuk vinden om over psychopaten te praten. Dat is spannend, dat trekt aandacht.
Hier nog zo een. Wel interessant overigens.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')