abonnement Unibet Coolblue
  zondag 24 april 2011 @ 02:37:13 #1
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_95908318
Hallo.
Ik miste nog een topic over persoonlijkheidsstoornissen in dit forum, dus bij deze.

Heb je zelf een persoonlijkheidsstoornis of ken je iemand met een persoonlijkheidsstoornis?
Of heb je vermoedens dat je er een hebt?
Hier kun je het allemaal kwijt.

Beknopte omschrijving van een persoonlijkheidsstoornis:
Een persoonlijkheidsstoornis is een langdurig patroon van afwijkende emoties en opvattingen.
Veel persoonlijkheidsstoornissen komen tot ontwikkeling door traumatische ervaringen in combinatie met erfelijke gevoeligheid.

Korte omschrijving van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen (deze informatie komt van trimbos.nl, mens-en-samenleving.infonu.nl, psyonline.nl en psyq.nl):

.

Cluster A (vreemd en/of excentriek):

Paranoïde persoonlijkheidsstoornis
quote:
Paranoïde persoonlijkheidsstoornis (PPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zijn wantrouwend. Ze hebben een vastomlijnde manier van denken en handleen op basis van achterdochtige ideeën over anderen. Ze zijn ervan overtuigd dat hun visie op de wereld de juiste is en voelen zich bedreigd als anderen het anders zien. Ze zijn vaak koppig, ook als hun standpunt onjuist is. Dit kan soms op een waanidee lijken.
Verder voelen zij zich vaak kwetsbaar. Dit roept angst op. Die angst proberen ze te verminderen door te zoeken naar een oorzaak buiten zichzelf. De dreiging die zij voelen zetten zij om in woede om hun angst te verminderen.
Schizoïde persoonlijkheidsstoornis
quote:
De schizoïde persoonlijkheidsstoornis (SPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis gedragen zich afstandelijk en hebben moeite om emoties te uiten. Ze leggen moeilijk contact en zijn vaak verlegen, teruggetrokken en stil. Ook doen zij veel dingen alleen en wonen vaak alleen.
Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis halen weinig plezier uit activiteiten. Soms compenseren ze een gebrek aan contact met een rijke fantasiewereld. Over het algemeen is er geen sprake van verlies van contact met de werkelijkheid.
Schizotypische persoonlijkheidsstoornis
quote:
De schizotypische persoonlijkheidsstoornis (STPS) is een stoornis uit het cluster A.
Mensen met een schizotypische persoonlijkheidsstoornis gedragen zich in de ogen van anderen vaak bizar. Abnormale oogbewegingen en motorisch disfunctioneren zijn kenmerkend. Zij voelen zich ongemakkelijk in aanwezigheid van anderen en zijn wantrouwend. Zij hebben merkwaardige ideeën en overtuigingen.
.

Cluster B (dramatisch, emotioneel en/of impulsief):

Anti-sociale persoonlijkheidsstoornis
quote:
De antisociale persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis met als belangrijkste kenmerk instabiliteit in denken, voelen en gedrag.
Hierdoor kan iemand stemmingswisselingen krijgen, instabiele relaties met anderen hebben, zich impulsief en antisociaal gedragen en snelle behoeftenbevrediging najagen.
De antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) is één van de 10 persoonlijkheidsstoornissen en hoort tot de Cluster B persoonlijkheidsstoornissen.
Borderline persoonlijkheidsstoornis
quote:
Borderline persoonlijkheidsstoornis (kortweg: borderline) kenmerkt zich door sterke wisselingen in stemmingen, gedachten en gedrag.
Mensen met borderline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit, reageren extreem. Relaties zijn moeilijk te onderhouden, en wisselen ook sterk.
Er worden geen verschillende typen borderline persoonlijkheidsstoornissen onderscheiden.
Mensen met borderline kunnen echter wel verschillen in de mate waarin ze bepaald gedrag vertonen (zoals extraversie, neuroticisme).
Theatrale persoonlijkheidsstoornis
quote:
Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis vallen op door hun kleurrijk, extravert en dramatisch gedrag. Het zijn zeer emotionele mensen, die moeite hebben om lange diepgaande relaties aan te gaan. Zij staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ook hebben ze de neiging om door middel van uiterlijk vertoon te verleiden of de aandacht op te eisen.
Vragen om aandacht is het centrale thema van deze ziekte. Wanneer een lijder aan de stoornis niet in het middelpunt van de belangstelling staat, voelt hij zich al gauw ongemakkelijk. Hij gaat dan opvallend of seksueel uitdagend gedrag vertonen. Zijn gevoelsuitingen maken een oppervlakkige indruk, maar worden op een hoogdravende manier gebracht. Door vage bewoordingen en overdrijvingen doet de patiënt zich interessanter voor dan hij in feite is. Hij kan makkelijk in huilen uitbarsten of kwaad worden wanneer hij niet de aandacht en complimentjes krijgt waarop hij denkt recht te hebben. Zo'n woedeaanval duurt meestal niet lang.
Narcistische persoonlijkheidsstoornis
quote:
Deze mensen vinden zichzelf veel beter dan andere mensen. Ze vinden alleen zichzelf belangrijk en interesseren zich weinig in het lot van anderen. Wel willen ze graag dat andere mensen hen goed en belangrijk vinden.Deze mensen willen graag de macht hebben. Vaak kom je ze tegen in hoge posities in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of de politiek. Hier is deze karaktertrek op een bepaalde manier handig. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld honderden mensen zonder schuldgevoel ontslaan.
.

Cluster C (angstig en/of gespannen):

Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis
quote:
De ontwijkende persoonlijkheidsstoornis (OPS) wordt gekenmerkt door extreme verlegenheid en buitensporige angst voor afwijzing, vernedering of kritiek. Veel mensen vinden het eng om iemand aan te spreken of voelen zich onzeker in onbekende situaties. Wanneer deze angst zo extreem wordt dat iemand zich geheel terugtrekt en nergens aan meedoet zou er sprake kunnen zijn van een ontwijkende of vermijdende persoonlijkheidsstoornis.
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
quote:
De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (APS) wordt gekenmerkt door een buitengewone afhankelijkheid ten opzichte van anderen. Iedereen vindt het wel eens fijn verzorgd te worden of hulp te krijgen bij moeilijke beslissingen. Wanneer iemand altijd maar bevestiging nodig heeft, niet alleen kan zijn en altijd hulp en geruststelling nodig heeft om een besluit te nemen, zou er wel eens sprake kunnen zijn van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
Obsessief-compulsieve persoonlijkheidsstoornis
quote:
Mensen met deze stoornis houden van orde en regelmaat. Vaak willen ze alles op hun eigen manier doen. Ze zijn willen alles zo goed mogelijk doen, hierdoor kunnen ze moeilijk beslissen maken. Dit perfectionisme gaat zover dat er veel te veel tijd in hun werk gaat zitten. Ze kunnen zo de deadline niet altijd halen. Bovendien hebben deze mensen moeite met het tonen en uiten van hun emoties.
Deze stoornis is iets anders dan de obsessief-compulsieve stoornis.
Vaak denken deze mensen ook dat hun manier de enige is; ze kunnen moeilijk een advies van iemand anders aannemen.
.

P.S.: liever geen reacties over de zogenaamde labeltjescultuur, want met die reacties ben ik nu wel een beetje klaar en ze zijn bovendien beledigend tegenover psychiatrisch patienten.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
  zondag 24 april 2011 @ 06:17:04 #2
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_95909642
Kan je een levende voorbeeld geven van iemand met theatrale persoonlijkheidsstoornis? Of een voorbeeld casus?

En wat is het verschil tussen een psychopaat en iemand met ASP?
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
  Forum Admin zondag 24 april 2011 @ 06:43:03 #3
232445 crew  Specularium
pi_95909684
quote:
3s.gif Op zondag 24 april 2011 02:37 schreef Madame_Paon het volgende:
Hallo.
Ik miste nog een topic over persoonlijkheidsstoornissen in dit forum,
Hallo, ik niet.

En als je geen labels wenst kun je het beter over persoonlijkheidsproblematiek hebben
ipv stoornissen. Kunnen meer mensen over meepraten.
pi_95909729
is psychose erg?
  zondag 24 april 2011 @ 07:10:55 #5
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_95909747
quote:
1s.gif Op zondag 24 april 2011 07:04 schreef 129383 het volgende:
is psychose erg?
psychose =/= persoonlijkheisstoornis
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_95910754
Ik heb borderline heb er 8 jaar terug voor in behandeling gezeten en dat is aangeslagen. Na die therapie ben ik ongeveer 7 jaar therapievrij
  zondag 24 april 2011 @ 09:46:22 #7
264429 Keep_Walking
N'ja... leven gaat door
pi_95910781
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 09:43 schreef formerjellybean het volgende:
Ik heb borderline heb er 8 jaar terug voor in behandeling gezeten en dat is aangeslagen. Na die therapie ben ik ongeveer 7 jaar therapievrij
Hoe heeft borderliner jou vroeger jouw leven gestoord? En kan het nu nog steeds een serieuze hindernis zijn of heb jij en andere mensen helemaal geen last meer van?
To truly try means to accept God's love, his healing, to accept the world can be ugly, but your heart doesn't have to be."
pi_95910843
Nou ik deed aan zelfverwonding en liep rond met suicidale gedachtes , en driftbuien, dat is doordat ik inzicht kreeg in borderline veranderd.
Ik ben nu alerter op mezelf en heb er dus minder last van en mijn omgeving ook
pi_95910852
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 06:17 schreef Keep_Walking het volgende:
Kan je een levende voorbeeld geven van iemand met theatrale persoonlijkheidsstoornis? Of een voorbeeld casus?
Levend voorbeeld van een bekend persoon ken ik zo niet, maar op internet staan wel wat filmpjes. is wel een interessante, let niet op het acteerwerk. In dat filmpje mist een beetje het seksuele uitdagende gedrag.
quote:
En wat is het verschil tussen een psychopaat en iemand met ASP?
Mensen met psychopathie hebben, naast ASP, ook symptomen van psychopathie zelf. Als je kijkt naar de PCL-R (Psychopathy Checklist-Revised), komt groep 2 van de punten overeen met een ASP, en groep 1 is dan nog extra nodig om mensen als psychopatisch te classificeren.

Dat zijn dingen als:
Glibness/superficial charm
Grandiose sense of self-worth
Pathological lying
Cunning/manipulative
Lack of remorse or guilt
Shallow affect (genuine emotion is short-lived and egocentric)
Callous/lack of empathy
Failure to accept responsibility for own actions

De groep 1-symptomen correleren het meest met een narcistische persoonlijkheidsstroonis, de groep 2-symptomen met de APS.

Beide stoornissen komen overigens sterk overeen, maar APS zit wel in de DSM-IV, en psychopathie niet.
  zondag 24 april 2011 @ 09:55:48 #10
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95910924
Ik heb nergens last van gelukkig.
  zondag 24 april 2011 @ 09:56:09 #11
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95910949
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 09:55 schreef Urretje het volgende:
Ik heb nergens last van gelukkig.
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 09:56 schreef Urretje het volgende:
Ik ook niet.
Een dissociatieve stoornis als een dissociatieve identiteitsstoornis is geen persoonlijkheidsstoornis.
  zondag 24 april 2011 @ 09:58:13 #13
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95910960
Gelukkig maar!
  zondag 24 april 2011 @ 09:58:29 #14
269012 Urretje
Nerd Beveland
pi_95912969
Volgens mij heeft bijna iedereen wel een persoonlijkheidsstoornis. Ik heb mij een jaar laten onderzoeken toen dachten ze aan a3. Maar later is dat het toch niet geworden. Omdat ik goed in sport ben en in motorisch functioneren. Alleen de laatste zin bij a3 klopt een beetje, maar dat vind ik zelf ook leuk!

In vrienschappen ben ik trouwens ook excentriek. Ik heb een goedevriend die ik al 20jr ken. Als je elkaar al zo lang kent hoef je ook steeds minder te zeggen, je gaat elkaar aanvoelen. Nou niet veel mensen kunnen hetzelfde zeggen.

[ Bericht 8% gewijzigd door picardmike op 24-04-2011 12:28:06 ]
UITGESCHREVEN
pi_95913067
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 11:32 schreef picardmike het volgende:
Volgens mij heeft bijna iedereen wel een persoonlijkheidsstoornis. Ik heb mij een jaar laten onderzoeken toen dachten ze aan c. Maar later is dat het toch niet geworden. Omdat ik goed in sport ben en in motorisch functioneren.
Niet iedereen heeft een persoonlijksheidsstoornis. Het belangrijkste is dat de persoonlijkheidskenmerken problemen opleveren in functioneren. Dat is bij de meeste mensen niet het geval. Iedereen zal wel kenmerken van de stoornissen herkennen, omdat persoonlijkheidsstoornissen de extremen van (normaal) menselijk gedrag zijn.
pi_95914426
Vaststellen wat er mis is aan een mens is eigenlijk niet zo moeilijk, de mens leren de minpunten te veranderen naar pluspunten is moeilijker, de oorzaak achterhalen nog moeilijker. Ik leef bv. zelf bijna als een kluizenaar, ware het niet dat ik gewoon werk, in mijn geval vanwege lastige familie/vrienden die geen goede invloed op me hadden. Op een bepaald moment nam ik daar afstand van maar kwam erachter dat het best lastig is om nieuwe vrienden te maken, ook heb ik lange tijd van mezelf gevonden dat ik nog te weinig mensenkennis heb om in te zien welke mensen een positieve invloed op me hebben en welke een negatieve, met wie ik het leuk zou hebben en met wie niet.

Nu zijn het allemaal minpunten die de OP beschrijft, het zou wel leuk zijn als er ook eens een lijstje met pluspunten komt met bijbehorende beschrijvingen. Een lijstje met gezonde persoonlijkheidstrekken of karakteristieken/eigenschappen ofzoiets. Nu komt het bij mij over alsof iemand die geen stoornis heeft geheel "gezond" is en dat iemand met een stoornis geheel ongezond is, alsof de gehele persoonlijkheid gestoord is terwijl het maar een deel betreft.
  zondag 24 april 2011 @ 12:56:51 #18
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_95915224
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 12:21 schreef loop het volgende:
Nu zijn het allemaal minpunten die de OP beschrijft, het zou wel leuk zijn als er ook eens een lijstje met pluspunten komt met bijbehorende beschrijvingen. Een lijstje met gezonde persoonlijkheidstrekken of karakteristieken/eigenschappen ofzoiets. Nu komt het bij mij over alsof iemand die geen stoornis heeft geheel "gezond" is en dat iemand met een stoornis geheel ongezond is, alsof de gehele persoonlijkheid gestoord is terwijl het maar een deel betreft.
Dat is omdat het hele korte, stereotype omschrijvingen zijn.
Ik kon wel bij elke persoonlijkheidsstoornis een hele uitgebreide omschrijving neerzetten, maar dan werd de OP een beetje lang.

Veel mensen hebben wel één of meerdere kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, maar dat betekent niet automatisch dat je er ook een hebt.

Ikzelf heb blijkbaar een persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling ..... ze hebben niet gezegd welke.
Volgens mij bedoelen ze of de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, of de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, of de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Ik herken mezelf (helaas) wel steeds meer in de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, maar dat kan ook gewoon door mijn andere problematiek zo lijken.
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_95915607
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 12:56 schreef Madame_Paon het volgende:

[..]

Dat is omdat het hele korte, stereotype omschrijvingen zijn.
Ik kon wel bij elke persoonlijkheidsstoornis een hele uitgebreide omschrijving neerzetten, maar dan werd de OP een beetje lang.

Veel mensen hebben wel één of meerdere kenmerken van persoonlijkheidsstoornissen, maar dat betekent niet automatisch dat je er ook een hebt.

Ikzelf heb blijkbaar een persoonlijkheidsstoornis in ontwikkeling ..... ze hebben niet gezegd welke.
Volgens mij bedoelen ze of de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, of de ontwijkende persoonlijkheidsstoornis, of de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Ik herken mezelf (helaas) wel steeds meer in de paranoïde persoonlijkheidsstoornis, maar dat kan ook gewoon door mijn andere problematiek zo lijken.
Een in ontwikkeling zijnde persoonlijkheidsstoornis kan strikt genomen niet, omdat persoonlijkheidsstoornissen al vroeg aanwezig moeten zijn.

Overleg hierover met je huisarts.
  zondag 24 april 2011 @ 13:23:43 #20
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_95915887
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 13:13 schreef dotKoen het volgende:

[..]

Een in ontwikkeling zijnde persoonlijkheidsstoornis kan strikt genomen niet, omdat persoonlijkheidsstoornissen al vroeg aanwezig moeten zijn.

Overleg hierover met je huisarts.
Ik ben een jaar geleden bij een psychiater geweest, en hij heeft een verslag gemaakt van het gesprek.
Daarin stond letterlijk: mogelijk een persoonlijkheidsstoornis (in ontwikkeling).
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_95924934
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 11:32 schreef picardmike het volgende:
Volgens mij heeft bijna iedereen wel een persoonlijkheidsstoornis.
Lijkt me sterk gezien het feit dat de meeste mensen normaal kunnen functioneren in de maatschappij.
pi_95924960
quote:
0s.gif Op zondag 24 april 2011 13:13 schreef dotKoen het volgende:

[..]

Een in ontwikkeling zijnde persoonlijkheidsstoornis kan strikt genomen niet, omdat persoonlijkheidsstoornissen al vroeg aanwezig moeten zijn.

Overleg hierover met je huisarts.
Maar persoonlijkheidsstoornissen kunnen daarentegen wel mildere of extremere vormen aannemen. En kunnen pas worden vastgesteld na de puberteit.
pi_96176165
Opvallend is wel dat de schizoïde persoonlijkheidsstoornis best wel veel op autisme lijkt.
signatuurloos
  zaterdag 30 april 2011 @ 15:37:54 #24
340799 Madame_Paon
We're gonna die young
pi_96176427
quote:
15s.gif Op zaterdag 30 april 2011 15:22 schreef Captain_Maximum het volgende:
Opvallend is wel dat de schizoïde persoonlijkheidsstoornis best wel veel op autisme lijkt.
quote:
Persoonlijkheidsstoornissen
Het onderscheid tussen autisme en de schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornis is vaag en de meest aangenomen theorie is dat wellicht hetzelfde zijn als ASS; het onderscheid met de narcistische persoonlijkheidsstoornis is makkelijker te maken.
Ik denk persoonlijk dat er veel genetische overeenkomsten zijn tussen autistische stoornissen en de schizoïde persoonlijkheidsstoornis, net zoals dat schizofrenie en autisme overeenkomsten hebben.

quote:
Autisme en schizofrenie hebben dezelfde oorzaak
Autisme en schizofrenie hebben dezelfde oorsprong: tussen dag 20 en dag 40 van de zwangerschap gaat er iets fout in de aanleg van de lichaamsdelen. Dat ene foutje leidt tot een kettingreactie waar ook de hersenen bij betrokken raken en uiteindelijk is autisme of schizofrenie het gevolg.
Zowel autisme als schizofrenie worden veroorzaakt door problemen in de ontwikkeling van het embryo in de eerste maand van de zwangerschap. In deze periode de vroege organogese, zon 20 tot 40 dagen na de bevruchting gaat er bij beide stoornissen iets fout in de aanleg van de lichaamsdelen en hersenen, wat een kettingreactie op gang brengt. Dat concludeert de Amsterdamse promovenda Annemie Ploeger nadat ze een groot aantal onderzoeken op een rijtje zette.

De ziekten ontstaan in dezelfde periode en hebben dezelfde oorzaak. Dat dit uiteindelijk bij schizofrenie anders uitpakt dan bij autisme, kan komen doordat er andere genen in het spel zijn. Dit is echter lastig aan te tonen omdat er veel verschillende genen betrokken zijn bij beide stoornissen. Het kan ook toeval zijn, aldus de ontwikkelingspsychologe. Dezelfde fout, vroeg in de ontwikkeling van een ongeboren baby, leidt dan bij de één tot schizofrenie en bij de ander tot autisme.
Volledig artikel: http://www.kennislink.nl/(...)ben-dezelfde-oorzaak
There's a lesson that you always have to learn
Through the consequence of fire comes the burn
pi_96177089
quote:
15s.gif Op zaterdag 30 april 2011 15:22 schreef Captain_Maximum het volgende:
Opvallend is wel dat de schizoïde persoonlijkheidsstoornis best wel veel op autisme lijkt.
ja, maar het is totaal iets anders.

Iemand met een schizoide heeft geen behoefte aan contact en iemand met autisme vaak wel. Het probleem bij mensen met een vorm van autisme is dat ze vaak overprikkeld worden als ze sociale contacten opzoeken. En bij de sociale communicatie zijn er ook weleens problemen, dat ze moeite hebben om hetgeen wat er gezegd wordt in de juiste contex te interpreteren. Ze nemen dan bijvoorbeeld iets wat als grap bedoeld is voor serieus aan. En door die communicatieproblemen worden ze ook vaak door anderen raar gevonden. Ze gaan om die reden sociale contacten uit de weg, maar ze hebben vaak wel de sterke wens dat hun leven er anders uitziet.

Iemand die schizoide is, heeft die wens niet. Ze ervaren andere mensen sowieso als bedreigend; dat geldt ook voor mensen in hun naaste omgeving zoals familie. Schizoide mensen willen het liefst met rust gelaten worden en hun eigen ding kunnen doen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')