450 Euro voor twee gouden dames? Nee daar red je het niet mee.quote:Op vrijdag 31 december 2010 14:00 schreef Gamer_V het volgende:
Ik word zeker gelyncht als ik over 450 euro begin in dit topic?
quote:GOLD POWERS TO USD 1800 AS CURRENCY WARS ESCALATE
The ‘currency wars’ return with a vengeance in 2011, driven by improvement in the US economy rather than a need to help economic recovery. The US trade deficit widens as consumers and governments get their wallets out. As the deficit expands, President Obama’s plan to ‘double exports in five years’ increasingly becomes a pipe dream and incites the ‘man on the street’ to twist the US Congress’s arm to pursue a weaker dollar. Pressure piles on China and as investors flee to metals in search of some stability, gold shoots up to USD 1,800 an ounce.
Neem aan dat Selang daar iets van de S&P500 oid heeft genomen als mandje aandelen dat jaarlijk/enkele keren per jaar wordt geëvalueerd en behoorlijk goed te indexeren valt.quote:Op zondag 2 januari 2011 19:07 schreef Blandigan het volgende:
Ik zit nog eens naar dat grafiekje te kijken waar goud vergeleken wordt met aandelen.
Wat ik me afvraag is of dat niet appels met peren vergelijken is.
Immers, goud is goud en blijft goud. Maar aandelen? Bedrijven gaan failliet en die aandelen staan op nul, en indexen veranderen ook continu van samenstelling.
In hoeverre is daar in die grafiek rekening mee gehouden cq is dat relevant.
Wat ik bedoel is dat goud een constante waarde is maar een index is in al die jaren telkens veranderd van samenstelling en dus eigenlijk geen constante. Je pikt er telkens de beste X aandelen uit en dan zeg je "kijk eens, die doen het beter dan goud".quote:Op zondag 2 januari 2011 19:14 schreef flyguy het volgende:
[..]
Neem aan dat Selang daar iets van de S&P500 oid heeft genomen als mandje aandelen dat jaarlijk/enkele keren per jaar wordt geëvalueerd en behoorlijk goed te indexeren valt.
Natuurlijk is daar rekening mee gehouden. Dit is inclusief faillissementen, fusies, opsplitsingen etc. Bij de verandering van de index worden de aandelen die de index verlaten verkocht en de aandelen die er nieuw in gaan worden gekocht. Je kunt dit exact in de praktijk kopiëren.quote:Op zondag 2 januari 2011 19:07 schreef Blandigan het volgende:
Ik zit nog eens naar dat grafiekje te kijken waar goud vergeleken wordt met aandelen.
Wat ik me afvraag is of dat niet appels met peren vergelijken is.
Immers, goud is goud en blijft goud. Maar aandelen? Bedrijven gaan failliet en die aandelen staan op nul, en indexen veranderen ook continu van samenstelling.
In hoeverre is daar in die grafiek rekening mee gehouden cq is dat relevant.
Maar zo werkt het dus niet. Er is geen hindsight in het spel. De index ligt van tevoren vast en je kunt zelf op dezelfde dag de veranderingen doorvoeren zoals ze in de index worden doorgevoerd.quote:Op zondag 2 januari 2011 19:18 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Wat ik bedoel is dat goud een constante waarde is maar een index is in al die jaren telkens veranderd van samenstelling en dus eigenlijk geen constante. Je pikt er telkens de beste X aandelen uit en dan zeg je "kijk eens, die doen het beter dan goud".
Of mis ik iets.
Precies.quote:Op zondag 2 januari 2011 19:31 schreef Blandigan het volgende:
Dus zolang je in de index belegt klopt de grafiek.
- De scherpe, kortstondige goudprijsdaling van afgelopen dinsdag was interessant. Een half jaar eerder vond zoiets ook plaats. Sommige blogs (o.a. Fofoa) suggereren dat centrale banken die hun goud tegen marktwaarde waarderen, er belang bij kunnen hebben om de prijs op de voor hun belangrijke peildata te drukken. Hoe dat ook moge zijn, de observatie is interessant en zou reden kunnen zijn om goed op je hoede te zijn op de dagen rond kwartaal- of halfjaarsgrenzen.quote:Gold will never outperform stocks and bonds over the long run, because it does not grow or produce a cash flow. But in light of the challenges facing most other investment classes at present, investors should think carefully about gold. There are no reliable models to determine if it is “overvalued.” What if the world’s investors decided to transfer 3 to 5 percent of wealth out of cash and into hard money? Considering that only 0.6 percent of global financial assets is currently held in the metal, such a movement could push gold prices into the tens of thousands of dollars per ounce.
Het leek eerst een beetje tendentieus geschreven, maar hoe verder ik kom hoe beter het wordt.quote:Op donderdag 6 januari 2011 07:42 schreef Blandigan het volgende:
We hebben het er de laatste tijd vaak over, deflatie/inflatie.
Ik vond nog een link naar aardig artikel over de inflatie in Duitsland in de 20e eeuw, en wat er in de US speelde/speelt.
http://esocap.com/uploads/files/Dying%20of%20Money.pdf
Ik lees deze blog:quote:Op vrijdag 7 januari 2011 03:53 schreef dvr het volgende:
Paar dingetjes voor de goud- en zilverbeleggers:
- De scherpe, kortstondige goudprijsdaling van afgelopen dinsdag was interessant. Een half jaar eerder vond zoiets ook plaats. Sommige blogs (o.a. Fofoa) suggereren dat centrale banken die hun goud tegen marktwaarde waarderen, er belang bij kunnen hebben om de prijs op de voor hun belangrijke peildata te drukken. Hoe dat ook moge zijn, de observatie is interessant en zou reden kunnen zijn om goed op je hoede te zijn op de dagen rond kwartaal- of halfjaarsgrenzen.
@Selang, Piepeloi en anderen die willen reageren.quote:Op donderdag 6 januari 2011 07:42 schreef Blandigan het volgende:
http://esocap.com/uploads/files/Dying%20of%20Money.pdf
Ik vind juist dat hij als één van de weinige een serieuze poging doet om te kwantificeren hoe en op welke schaal er dan wordt gemanipuleerd met papier.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 11:28 schreef GoudIsEcht het volgende:
Harvey Organ loopt regelmatig de schreeuwen dat de COMEX ieder moment kan instorten en lijkt niet in te zien dat het daar alleen maar om papier draait en dat bijna alle spelers daar weet van hebben. Ik vind hem niet de meest betrouwbare bron.
Dat is waar, hij probeert het wel, maar hij zit er standaard naast met zijn geschreeuw.quote:Ik vind juist dat hij als één van de weinige een serieuze poging doet om te kwantificeren hoe en op welke schaal er dan wordt gemanipuleerd met papier.
Like it or not, er zijn blijkbaar genoeg mensen die denken dat papier ook goud is. Hier lees ik ook wel eens mensen die zeggen bijvoorbeeld 'zilver' in hun portefeuille te hebben, maar als ik dan hun andere berichten lees vermoed ik dat het om zilver bij binckbank (of een andere broker) gaat: papier dus.quote:En like it or not, papier bepaalt momenteel de goud en zilver prijs, en de waarde daarvan zit mijns inziens vooral in de psychologische faktor. Jij kunt wel weten (of denken) dat de werkelijke prijs hoger ligt maar denkt de kritische massa die nodig is om de prijs omhoog te krijgen, dat ook ?
Nadat ik mijn alu hoedje had afgezet, PSLV had verkocht en me had laten inspireren door dvr, heb ik een bullionvault account geactiveerd voor zilver.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 13:10 schreef GoudIsEcht het volgende:
Ik acht het niet onmogelijk dat er op ten duur wat schaarste op de fysieke markt gaat ontstaan en men dan - noem het psychologisch - gaat inzien dat papiergoud niet te vertrouwen is.
Dank, interessant! De traditionele zomerdip (als de Italiaanse sieradenindustrie op vakantie is) is goed te zien. En in maart en september, de Indiase huwelijksseizoenen, zie je de bodemprijzen opklimmen.quote:
Als je echt het onderste uit de kan wilt hebben kan het inderdaad even duren voor je bod opgepakt wordt, maar dan heb je het ook voor practisch de 'spot price' (wat een spotprijsje mag heten!) te pakken. Hopelijk komt er nog een dipje langs vandaag - succes!quote:Op vrijdag 7 januari 2011 17:20 schreef Blandigan het volgende:
Inmiddels zit ik al de hele dag te bieden om ~30 kg zilver te kopen, en mijn bod zit nu 3 euro per kg (!!) boven wat de comex prijs nu doet.
Eén keer raden hoeveel ik al heb kunnen krijgen....0,032 kg.
Thx.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 18:20 schreef dvr het volgende:
[..]
Als je echt het onderste uit de kan wilt hebben kan het inderdaad even duren voor je bod opgepakt wordt, maar dan heb je het ook voor practisch de 'spot price' (wat een spotprijsje mag heten!) te pakken. Hopelijk komt er nog een dipje langs vandaag - succes!
Ik heb even gekeken en de koersgrafiek op Bullionvault is sinds vanmorgen ook vrijwel onafgebroken omhoog gegaan. Dat is heel frustrerend als je net wilt kopen, want dan moet je steeds je prijs bijstellen als je het scherp wilt spelen. Om 16:50u kwam er wel een mooie dip van zo'n 5 euro per kilo langs, heb je die kunnen benutten?quote:Op vrijdag 7 januari 2011 18:24 schreef Blandigan het volgende:
Comex duikt telkens in het rood maar de bullion zilverprijs stijgt
Hoezo verschil tussen fysiek en papier.
Integendeel, voor fysiek metaal zijn ze minimaal. En vrij van 19% BTW, dat je als particulier bij zilver eigenlijk altijd kwijt bent...quote:Op vrijdag 7 januari 2011 19:47 schreef Mendeljev het volgende:
Wat een gigantische spreads zijn dat zeg.
Indien je wenst te profiteren van koersschommelingen dan is 2% wel heel veel. Dan kun je m.i. beter een bepaalde hoeveelheid fysiek kopen via Bullionvault ofzo en het gedeelte dat je reserveert voor trading gebruiken voor futures. Ik neem namelijk aan dat je niet met al je goud/zilver aan het handelen bent.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 20:03 schreef dvr het volgende:
Integendeel, voor fysiek metaal zijn ze minimaal. En vrij van 19% BTW, dat je als particulier bij zilver eigenlijk altijd kwijt bent...
Specifiek beleggen in fysiek metaal, zoals je via Bv kunt doen, is een langetermijns hedge tegen waardeverlies van geld en economische/maatschappelijke instorting. In dat scenario vallen die paar procentjes in het niet bij de verwachte stijging in de metaalprijs, bovendien is er vrijwel geen goedkopere manier te vinden om aan fysiek metaal te komen en het veilig op te slaan.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 20:18 schreef Mendeljev het volgende:
Indien je wenst te profiteren van koersschommelingen dan is 2% wel heel veel.
Ik had de buit nog niet binnen of ik zag een melding dat ze door hun fysieke zilver heen zijn en momenteel dus niet meer verkopen tot er nieuwe voorraad is.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 18:41 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik heb even gekeken en de koersgrafiek op Bullionvault is sinds vanmorgen ook vrijwel onafgebroken omhoog gegaan.
Gefeliciteerd! Wel een teken aan de wand.. Bullionvault koopt notabene op de LBMA!quote:Op zondag 9 januari 2011 18:34 schreef Blandigan het volgende:
Ik had de buit nog niet binnen of ik zag een melding dat ze door hun fysieke zilver heen zijn en momenteel dus niet meer verkopen tot er nieuwe voorraad is.
Ik ken het verhaal, maar ik vertrouw het niet - het is te mooi. Het is duidelijk dat er de laatste maanden schaarste aan fysiek zilver is, maar al dit soort verhalen geeft me het gevoel dat iemand opzettelijk de prijs aan het opjagen is en dat er begin maart wel eens een grote uitverkoop kon beginnen. De markt wordt opgezet om fysieke levering te eisen, en het zou me niets verbazen als kopers die dadelijk probleemloos tegen de hoogstmogelijke prijs krijgen, waarna de koers een flink stuk terugvalt.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 18:53 schreef Blandigan het volgende:
Slechts één vraag: broodje aap of...niet
Er zijn veel opties verhandeld vandaag op strike 30/35/40, met name voor april.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 19:27 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik ken het verhaal, maar ik vertrouw het niet - het is te mooi. Het is duidelijk dat er de laatste maanden schaarste aan fysiek zilver is, maar al dit soort verhalen geeft me het gevoel dat iemand opzettelijk de prijs aan het opjagen is en dat er begin maart wel eens een grote uitverkoop kon beginnen. De markt wordt opgezet om fysieke levering te eisen, en het zou me niets verbazen als kopers die dadelijk probleemloos tegen de hoogstmogelijke prijs krijgen, waarna de koers een flink stuk terugvalt.
Dit soort verhalen klinken inderdaad wel erg leuk. In hoeverre zit het van de werkelijkheid? En wie zijn volgens jou die mensen die het opzettelijk omhoog jagen?quote:Op dinsdag 11 januari 2011 19:27 schreef dvr het volgende:
[..]
Ik ken het verhaal, maar ik vertrouw het niet - het is te mooi. Het is duidelijk dat er de laatste maanden schaarste aan fysiek zilver is, maar al dit soort verhalen geeft me het gevoel dat iemand opzettelijk de prijs aan het opjagen is en dat er begin maart wel eens een grote uitverkoop kon beginnen. De markt wordt opgezet om fysieke levering te eisen, en het zou me niets verbazen als kopers die dadelijk probleemloos tegen de hoogstmogelijke prijs krijgen, waarna de koers een flink stuk terugvalt.
quote:The easiest way to earn a quick 20 percent is to buy a huge number of silver contracts right before delivery on March 1 and stand for delivery. Remember we are talking big money in the hundreds of millions where the hedge funds play.
Comex can't deliver and is forced to pay a premium. This happened in December which was why silver ran $7 from October 1 to December
Het zou wel leuk zijn als dit nu eindelijk eens een keer echt zou gebeuren, want dit soort short squeeze verhalen doet al tenminste vanaf de jaren '90 de ronde. Ik ken ze nog van Usenetquote:Op dinsdag 11 januari 2011 19:49 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Dit soort verhalen klinken inderdaad wel erg leuk. In hoeverre zit het van de werkelijkheid? En wie zijn volgens jou die mensen die het opzettelijk omhoog jagen?
[..]
Zilver is enerzijds onder invloed van dezelfde fundamentals als goud omhoog gegaan, het profiteert daarnaast van de sterk toegenomen industriële toepassingen, en daarnaast is er door de stijgende prijs veel ge-dehedged door producenten. Tot zover de normale drivers. Maar het laatste jaar is er onder silverbugs natuurlijk veel te doen geweest over marktmanipulatie en de onderzoeken daarnaar door de toezichthouder, en over het feit dat de verhouding tussen papieren aanbod en daadwerkelijk beschikbare fysieke handelsvoorraden nog veel krapper ligt dan bij goud, wat ook een hoop speculatie heeft aangemoedigd.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 19:49 schreef sitting_elfling het volgende:
Dit soort verhalen klinken inderdaad wel erg leuk. In hoeverre zit het van de werkelijkheid?
Geen idee.. er zijn grote partijen die nu juist nog baat hebben bij een lage prijs (China bv en de grote shorters). Maar het kan ook zijn dat iemand net zoals vroeger de Hunt broertjes en later Buffet geprobeerd hebben, jarenlang zilver opgekocht heeft en dat nu in één grote smak tegen een sterk gestegen prijs wil unloaden. Al die aanmoedigingen overal om begin maart toe te slaan vind ik in dat opzicht verdacht. Als zo'n superspeculant zijn zilver in kleine hoeveelheden op de markt brengt, brengt hij daarmee zelf de prijs omlaag. Maar door het in één grote klap te doen kan hij de hoofdprijs pakken.quote:En wie zijn volgens jou die mensen die het opzettelijk omhoog jagen?
Ja hahaha die goeie ouwe tijd met de Amigo computers toch? Ik heb al mijn zilver verkocht voor het enige met waarde......Fiat Money ja hahahahhaahquote:Op dinsdag 11 januari 2011 20:06 schreef SeLang het volgende:
[..]
Het zou wel leuk zijn als dit nu eindelijk eens een keer echt zou gebeuren, want dit soort short squeeze verhalen doet al tenminste vanaf de jaren '90 de ronde. Ik ken ze nog van Usenet
Dank voor de toelichting. Of er zo'n superspeculant tussen zit zie ik vanzelf wel, heb de stoplos van beide producten al aangescherpt dat ik bij enorme dalingen op intraday niveau direct uitstap.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 20:19 schreef dvr het volgende:
[..]
Zilver is enerzijds onder invloed van dezelfde fundamentals als goud omhoog gegaan, het profiteert daarnaast van de sterk toegenomen industriële toepassingen, en daarnaast is er door de stijgende prijs veel ge-dehedged door producenten. Tot zover de normale drivers. Maar het laatste jaar is er onder silverbugs natuurlijk veel te doen geweest over marktmanipulatie en de onderzoeken daarnaar door de toezichthouder, en over het feit dat de verhouding tussen papieren aanbod en daadwerkelijk beschikbare fysieke handelsvoorraden nog veel krapper ligt dan bij goud, wat ook een hoop speculatie heeft aangemoedigd.
Normaal is het zo dat als er op de markten een buitenkansje ligt, de ontdekkers daarvan hun mond dichthouden om er zelf maximaal van te kunnen profiteren. In dit geval is het juist zo, dat naarmate méér mensen fysieke levering eisen, de kans toeneemt dat de Comexdealers op hun knieën gedwongen worden en dadelijk een dikke premium moeten betalen als ze niet kunnen leveren. Misschien verklaart dat waarom er zo openlijk over gesproken wordt. Het zou op zich heel goed kunnen dat die verhalen gewoon waar zijn (Bullionvault kon immers echt geen zilver op de LBMA krijgen, en Sprott niet op de Comex)..
[..]
Geen idee.. er zijn grote partijen die nu juist nog baat hebben bij een lage prijs (China bv en de grote shorters). Maar het kan ook zijn dat iemand net zoals vroeger de Hunt broertjes en later Buffet geprobeerd hebben, jarenlang zilver opgekocht heeft en dat nu in één grote smak tegen een sterk gestegen prijs wil unloaden. Al die aanmoedigingen overal om begin maart toe te slaan vind ik in dat opzicht verdacht. Als zo'n superspeculant zijn zilver in kleine hoeveelheden op de markt brengt, brengt hij daarmee zelf de prijs omlaag. Maar door het in één grote klap te doen kan hij de hoofdprijs pakken.
Die vent wordt dan wel meteen opgeknoopt door de silverbugs community, want die zitten zich nu al te verlustigen aan de megawinsten die ze in maart denken te gaan halen.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 21:54 schreef sitting_elfling het volgende:
Dat het meer in het nieuws komt is vaak toch wel een slecht teken en ik heb niet de tijd om het veel bij te houden. Mocht die speculant zijn slag wel slaan, is dat een echte bazen actie
Ik heb inderdaad op basis van jouw info posities op Goud ingenomen tergelijkertijd met Zilver om het toch enigzsins te varieren. Ik had natuurlijk niet kunnen inschatten dat ik veel meer ging verdienen op Zilver dan op Goudquote:Op dinsdag 11 januari 2011 22:19 schreef dvr het volgende:
[..]
Die vent wordt dan wel meteen opgeknoopt door de silverbugs community, want die zitten zich nu al te verlustigen aan de megawinsten die ze in maart denken te gaan halen.
Maar ja, dadelijk is het allemaal toch waar, dan is JP Morgan (of namens wie JPM dan ook aan het shorten is) binnenkort kassiewijlen en heeft de wereld er een hoop zilvermiljonairs bij. Ik baal best dat ik van de zomer niets met mijn info heb gedaan (maar ik gun jou mijn succes van harte) maar ik vind de omstandigheden nu te turbulent om alsnog in te stappen. Bij zilver spelen er toch een aantal factoren mee waar je bij goud minder last van hebt, zoals het hogere speculatieve gehalte, het ontbreken van een centralebankmarkt, etc.
De zilvermeeuw die potentiële kopers weglokt bij de gouden eieren.quote:Het is duidelijk dat er de laatste maanden schaarste aan fysiek zilver is, maar al dit soort verhalen geeft me het gevoel dat iemand opzettelijk de prijs aan het opjagen is en dat er begin maart wel eens een grote uitverkoop kon beginnen.
voor de goede orde m.b.t. Illinois: state income tax. van 3% naar 5%, met een verlaging over vier jaar naar 4%. En Illinois is al sinds eind jaren '70 crisisgebied in het kwadraat, en niet bepaald representatief voor de hele USA, wel voor delen. Maar de trend is duidelijk naar hogere lasten.quote:Op donderdag 13 januari 2011 07:33 schreef Blandigan het volgende:
http://jsmineset.com/2011(...)other-all-time-high/
Commodities gaan nog verder door het plafond.
Nieuwe POMO agenda is bekend (112 nog wat miljard $). Ben ziet wettelijk gezien geen kans US gemeentes te redden, en Illinois heeft de income tax derhalve alvast met 66% verhoogd.
2011 wordt van alles, maar zeker niet saai.
Wat moet je met goud wanneer je die heerlijke briefjes in je portemonee kan hebben hmmmmmquote:Op donderdag 13 januari 2011 09:04 schreef Qwerty911 het volgende:
Het kan leuker!
"I think not owning gold is a form of insanity, it may even show unhealthy masochistic tendencies, which might need medical attention."
Robin Griffiths op CNBC
Ook niet overdrijven. Het is nog niet eens 1.5% in het rood.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 11:33 schreef iamcj het volgende:
Goud en zilver krijgen flink op hun donder!
Mooie gelegenheid om goedkoper in te slaan.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 11:33 schreef iamcj het volgende:
Goud en zilver krijgen flink op hun donder!
Terwijl de vraag naar zilveren munten explodeert:quote:Op vrijdag 14 januari 2011 11:33 schreef iamcj het volgende:
Goud en zilver krijgen flink op hun donder!
Jeetje... zeker een complotter, die om van je.quote:Mijn oom heeft onlangs een groot deel van zijn geld in goud omgezet.
Hij had beter dat geld kunnen aanhouden. Dat laatste ben ik met je eens.quote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:23 schreef GoudIsEcht het volgende:
[..]
Jeetje... zeker een complotter, die om van je.
Had ie niet beter alufolie kunnen kopen ofzo? Goud zit al jááren in een bubble.
Inderdaad man, al die papieren briefjes van echt papier, je wordt e bijna geil van he hahahah. Of die getallen in je computer nog geiler hihihihquote:Op vrijdag 14 januari 2011 17:25 schreef bascross het volgende:
[..]
Hij had beter dat geld kunnen aanhouden. Dat laatste ben ik met je eens.
Wanneer heeft hij dat gezegd?quote:Op vrijdag 14 januari 2011 19:31 schreef SeLang het volgende:
Jim Rogers: Id rather own rice,Id rather own something thats more depressed than gold."
Mwah...
[ afbeelding ]
Wat ook wel grappig is, is dat zilver de enige grondstof is die goedkoper is dan 30 jaar geleden hahahaha Wie weet nog een ander grondstof dat nu goedkoper is dan 30 jaar geleden?quote:Op vrijdag 14 januari 2011 11:33 schreef iamcj het volgende:
Goud en zilver krijgen flink op hun donder!
Sarkozy (vz G20) zat vorige week bij Obama, deze week begint Hu weer over de dollar; er is weer eens een verdichting in de berichtgeving/monetair overleg.quote:De sell-off van de laatste weken geeft me hetzelfde gevoel als die we van de zomer zagen. Alle fundamentals voor goud waren toen positief maar toch crashte de prijs plotseling en een hoop speculanten die long waren werden uit de markt gemieterd. Omdat de recente berichtgeving over de vraag naar fysiek zilver unaniem positief is -men koopt zich suf, overal duiken tekorten op!- vertrouw ik de huidige prijsdaling (althans voor zover die niet door de eurostijging veroorzaakt was) voor geen meter.
Als je gelooft dat de prijs op de papiermarkt gemaakt wordt is dat helemaal niet zo vreemd. Papieren voorraad kan immers 'onberperkt' worden bijgedrukt.quote:Wat dan wel weer merkwaardig is, is dat de prijs van 740 Euro/kg naar <700 Euro is gedaald in diezelfde twee weken.
quote:Chinas Pig Farmers Amass Copper, Nickel, Sucden Says
Sept. 17 (Bloomberg) -- Private investors in China, the worlds largest metals user, have stockpiled substantial quantities of copper as the government ramps up stimulus spending to spur the economy, according to Sucden Financial Ltd.
Pig farmers and other speculators may have amassed more than 50,000 metric tons, Jeremy Goldwyn, who oversees business development in Asia for London-based Sucden, wrote in an e- mailed report after a visit to China. Thats about half the level of inventories tallied by the Shanghai Futures Exchange, which stood last week at a two-year high of 97,396 tons.
Sucdens estimate underscores the difficulty analysts face in gauging metals demand in China amid increased speculation by retail investors, whose holdings remain outside the reporting framework undertaken by exchanges. Private investors in China also had as much as 20,000 tons of nickel, Goldwyn wrote.
People who have nothing at all to do with the copper trade have been buying copper as a store of value, much like they would with gold, said Jiang Mingjun, an analyst at Shanghai Oriental Futures Co.
Copper on the London Metal Exchange has more than doubled this year as Chinas 4 trillion yuan ($586 billion) stimulus plan and record $1.1 trillion of lending in the first half spurred purchases of the metal used in construction and autos. The metal traded today at $6,470 a ton, which would value a holding of 50,000 tons at $324 million.
Private Stockpiles
Private stockpiles, built by many including the much- vaunted, pig-farming speculators, have clearly absorbed substantial quantities of metal, Sucdens Goldwyn said. Much of this metal will remain out of the normal market place.
Scotia Capital Inc. analyst Liu Na highlighted the role of Chinese pig farmers and other private speculators in the metals markets in an Aug. 17 note that cited reports from state-owned China Central Television. These speculators may become quick sellers if sentiment turned, Liu said in that note.
To be sure, Sucdens Goldwyn wrote that the stockpiles of copper and nickel held by farmers and others in China may not be dumped back in the foreseeable future as some have recently suggested, wherever prices go. Goldwyn didnt give a reason.
The metals holdings by pig-farmer investors and other private speculators give the impression that there is strong demand in China, said Jiang at Shanghai Oriental. But it is actually those who take a pessimistic view of the economy and are looking to preserve their wealth who are buying.
Rising Imports
Chinas imports of refined copper rose to a record 2.1 million tons in the first seven months, driven by purchases by the State Reserve Bureau and other consumers, and shortages of scrap. The State Reserve Bureau had contracted to take 300,000 to 400,000 tons of refined copper into its stockpiles from overseas this year, according to Macquarie Group Ltd.
Restocking continues, though it seems to have moved further downstream, including manufacturers building end-product stocks, Goldwyn wrote. In some industries, such as the makers of copper tubes for air-conditioners demand is back to pre- crash levels stimulated by government incentives, and will show significant year-on-year gains in the coming weeks and months.
http://www.bloomberg.com/(...)ive&sid=a1B_ZBQfii8Q
Hoop dat je ze nog hebtquote:Op vrijdag 21 januari 2011 12:49 schreef zzzzzzz het volgende:
Ik heb vorige week een paar Goud Sprinters Short gekocht omdat ik verwacht dat de goudprijs toch een keer zal moeten gaan dalen na die gigantische stijging. De vraag is alleen wanneer....
Verkoop alles zo snel als je kunt en koop de veel waardevollere PAPIEREN BRIEFJES.quote:Op donderdag 27 januari 2011 19:45 schreef Baltazar69 het volgende:
Wat is er aan de hand met goud? Is de top bereikt? Ben aan het twijfelen om het toch maar te verkopen nu ik nog op winst sta.
Kap eens met dat idiote gedrag.quote:Op donderdag 27 januari 2011 22:46 schreef The_Silver_Surfer het volgende:
[..]
Verkoop alles zo snel als je kunt en koop de veel waardevollere PAPIEREN BRIEFJES.
Cash is koning hahahah
Als je alleen al kijkt naar het zeer lage aantal mensen dat goud bezit, of naar het historisch minimale aandeel dat goud momenteel inneemt in de som van 's werelds waarde, is dat uitgesloten. Bedenk jezelf maar eens wat er zal gebeuren met de vele triljarden aan waarde die nu nog besloten liggen in kritisch overgewaardeerde derivaten, obligaties en aandelen wanneer die bubbels instorten en er behalve goud en zilver nauwelijks alternatieven meer zijn. De grote run moet nog beginnen.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 00:58 schreef marloesw het volgende:
Ik denk dat de verwachte stijging van de goudprijs inmiddels is verwerkt in de reële goudprijs. Hierdoor verwacht ik geen verdere stijging meer. Verder zullen er niet veel nieuwe effecten meer gaan optreden door de crisis.
Is niet meer vergelijkbaar hebben we het al over gehad.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 03:05 schreef dvr het volgende:
Als je alleen al kijkt naar het zeer lage aantal mensen dat goud bezit, of naar het historisch minimale aandeel dat goud momenteel inneemt in de som van 's werelds waarde, is dat uitgesloten.
*poef its gone*quote:Bedenk jezelf maar eens wat er zal gebeuren met de vele triljarden aan waarde die nu nog besloten liggen in kritisch overgewaardeerde derivaten, obligaties en aandelen wanneer die bubbels instorten
Goud en zilver behoord gewoon tot de totale bubble, die lopen evengoed leeg. Maar zelfs al geloof je daar niet in is cash in dergelijke tijden een veel beter alternatief dan een asset die een enorme klap te verwerken krijgt en daarmee de perceptie van veilige haven/inflatiehedge definitief kwijtraakt (tenminste voor deze crisis).quote:en er behalve goud en zilver nauwelijks alternatieven meer zijn. De grote run moet nog beginnen.
Wil je beweren dat er geen overheidsinterventie plaatsvind momenteel?quote:Op vrijdag 28 januari 2011 13:11 schreef marloesw het volgende:
Ik zie helemaal geen bubbel. Als financiële instrumenten daadwerkelijk overgewaardeerd waren, zou de waarde automatisch weer naar beneden gaan door de marktwerking. Er zou alleen een bubbel kunnen zijn als er sprake is van overheidsinterventie, zoals in de huizenmarkt gebeurt.
Even los van goud kan een onjuiste waardering weldegelijk jaren zoniet decennia duren. Vooral in een wereld waarin de prijs van zowat alles door speculatie (excessive liquidity en tradebots) bepaald word. De werkelijke fundamentels doen er dan amper meer toe.quote:Als goud daadwerkelijk ondergewaardeerd was, zou dit wel meer gekocht worden waardoor de prijs weer op wereldmarktniveau is (door middel van prijsstijging). Dit zal nooit jaren duren.
Dit dus. Een miniscuul dipje na een parabolische stijging.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 12:35 schreef piepeloi55 het volgende:
Als goudbug zou ik me trouwens geen zorgen maken om deze dalingen, die horen erbij. Of de top nu bereikt is of over 3 jaar weet niemand, maar imo hangt die nauw samen met de totale bubble.
Onzin. In een vrije markt krijg je ook bubbles door massa hysterie die af en toe opduikt.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 13:11 schreef marloesw het volgende:
Ik zie helemaal geen bubbel. Als financiële instrumenten daadwerkelijk overgewaardeerd waren, zou de waarde automatisch weer naar beneden gaan door de marktwerking.
In de goudmarkt is duidelijk sprake van (al dan niet bedoelde) prijsopdrijving door de overheid. Door de rente op nul te zetten (reele rente zelfs negatief) is de carry cost van assets lager. Dit is één van de factoren die momenteel tot prijsopdrijving leidt in alle commodities en asset markten, inclusief goud.quote:Er zou alleen een bubbel kunnen zijn als er sprake is van overheidsinterventie, zoals in de huizenmarkt gebeurt.
De meeste speculanten weten best wel wat een bubble is en wat niet. Ze denken er allemaal op tijd uit te zijn. Goudbeleggers zoals Soros zeggen ook gewoon openlijk dat goud (en heel veel andere dingen) bubbles zijn. Maar dat weerhoudt ze niet om te proberen er geld uit te slaan.quote:Geloof ik nou teveel in de marktwerking omdat jullie ervan uitgaan dat de gemiddelde houder van financiële instrumenten dom is?
De eerste goldbug die kan aangeven wat goud waard is moet ik nog tegenkomen.quote:Als goud daadwerkelijk ondergewaardeerd was, zou dit wel meer gekocht worden waardoor de prijs weer op wereldmarktniveau is (door middel van prijsstijging). Dit zal nooit jaren duren.
There is no more silver! Really, there isnt any left.quote:Op vrijdag 28 januari 2011 19:21 schreef The_Silver_Surfer het volgende:
Ik heb een interessant verhaaltje gehoord. Namelijk dat de prijs van goud/zilver wordt bepaald door het aanbod van papier en NIET door aanbod van fysiek zilver/goud. Hmmm....kan iemand daar meer over vertellen?
Oh ik dacht al dat het onzin was.quote:Op zaterdag 29 januari 2011 04:04 schreef tjoptjop het volgende:
Toevallig vandaag eens gebabbeld met een goede kennis van me over goud. Hij is goudsmid en koopt dus geregeld goud, zilver en andere metalen in. Hij heeft vorig jaar geen enkel probleem gehad om goud danwel zilver te kopen, ook gewoon zonder premium.
Wel zet hij minder af vanwege de stijging en wordt er vaker overgestapt op materialen als zilver en titanium e.d. maar dat is ook logisch
quote:za 29 jan 2011, 07:31
’Grondstoffen zijn nu de beste belegging’
door Ronald van Gessel
Amsterdam - Vergeet aandelen en obligaties, grondstoffen zijn dé belegging van dit moment. Als de wereldeconomie aantrekt stijgt de vraag en dus de prijzen. Als de wereldeconomie terug zakt gaan de overheden nog meer geld bijdrukken en krijgen we mega-inflatie. Ook dan gaan de prijzen van grondstoffen omhoog. Hoeveel meer zekerheid wil je hebben?
Superbelegger Jim Rogers zal er komende dinsdag in de Amsterdamse RAI geen doekjes om winden. De uitverkochte zaal krijgt precies waar het op staat. Na gestudeerd te hebben op Yale en Oxford University, startte hij samen met George Soros het Quantum Fund. Na tien jaar was het kapitaal van het beleggingsfonds met 4200% gestegen, terwijl de Standard & Poors in die periode 50% opliep. Rogers ging met 37 jaar met pensioen en reist sindsdien de wereld rond en geeft beleggersseminars.
Rogers constateert een tweedeling. „Een aantal landen heeft miljarden in de economie gepompt en de mensen die aan de ontvangende kant van deze miljarden zaten, gaat het nu weer redelijk goed. Maar de meeste mensen hebben geen direct profijt van die miljarden gehad, ze moeten het op eigen kracht doen. Het is van vitaal belang dat het huidige aarzelende herstel doorzet, de overheden hebben hun kruit verschoten, de VS kunnen hun schulden niet nog een keer laten verviervoudigen. Een volgende crisis zal daarom vele malen harder aankomen.”
Naast grondstoffen en olie (de prijs gaat dit jaar zeker door de $100 per vat) denkt Rogers dat ook de rol van goud nog lang niet is uitgespeeld, ook al maakt de goudprijs nu even een pas op de plaats. „
Als het nog even terugzakt koop ik weer, op de lange termijn blijft goud een prima bescherming tegen ongeveer alles.”
Tekorten zijn ook onzin. Sommige mensen verwarren tekorten aan gouden of zilveren producten zoals muntjes e.d. met tekorten in de grondstof.quote:Op zaterdag 29 januari 2011 04:04 schreef tjoptjop het volgende:
Toevallig vandaag eens gebabbeld met een goede kennis van me over goud. Hij is goudsmid en koopt dus geregeld goud, zilver en andere metalen in. Hij heeft vorig jaar geen enkel probleem gehad om goud danwel zilver te kopen, ook gewoon zonder premium.
Dat klopt. Je ziet o.a. door de hoge prijzen duidelijk vernietiging van vraag in de echte economie. De plaats wordt ingenomen door speculatieve vraag.quote:Wel zet hij minder af vanwege de stijging en wordt er vaker overgestapt op materialen als zilver en titanium e.d. maar dat is ook logisch
Ik kan me nog goed herinneren de paniek die er vorig jaar wel eens onder de goldbugs heerste dat er totaal geen goud leverbaar meer was, dat je geen levering kon verlangen bij futures etc. etc.quote:Op zaterdag 29 januari 2011 13:53 schreef SeLang het volgende:
[..]
Tekorten zijn ook onzin. Sommige mensen verwarren tekorten aan gouden of zilveren producten zoals muntjes e.d. met tekorten in de grondstof.
Ik denk dat goud vrolijk doorstijgt naar 2000+ dollar.quote:Op zaterdag 29 januari 2011 21:51 schreef Emu het volgende:
Maar let op deze wijze woorden. Op goud zal op langere termijn (+5 j) zeker geen winst worden gemaakt.
Een staaf goud kun je in je poes steken want is anti-allergisch.quote:Op zondag 30 januari 2011 20:02 schreef bascross het volgende:
Goede vraag. Met papier kan je in ieder geval je reet nog afvegen. Met goud kan je niks.
So!, waar kan ik jouw nieuwsbrief scoren?quote:Op zaterdag 29 januari 2011 21:51 schreef Emu het volgende:
Kijk, ik heb zelf in 2003 goud gekocht, toen wilde niemand dat. Maar ik heb ook in 2008 alles weer verkocht voor ong 970$ per ounce, want de echte waarde van goud is 700-800$ per ouce (berekening op basis van grotendeels de industriele waarde).
Goud is dood geld, goud en kan niets anders opbrengen dan koerswinst. Geen dividend, geen intrest, geen stijging van de efficientie, niks, alleen koerswinst, en wat de psyche van sommige investeerders ervoor willen geven. Deze koerswinst vind enkel plaats als er angst is voor de toekomst tussen de beleggers. Die kans ebt ondertussen weer weg (kan uiteraard in de toekomst wederkeren).
Heb toen begin 2009 alles maar weer op de aandeeltjes gegooit, de aandalen waren immers enorm overgewaardeerd. Gelukkig had ik weer de juiste visie, en heb ik daarmee dikke winst kunnen nemen. Ondertussen ben ik weer een week uit de aandelen, en 80% in cash en 20% in speciefieke gesturtureede producten.
Momenteel zijn de opkomende landen aan het corrigeren, en dat is het volgende waar ik zal instappen, wanneer de corrictie zal eindigen is nog onbekend. Maar let op deze wijze woorden. Op goud zal op langere termijn (+5 j) zeker geen winst worden gemaakt. Op westerse aandelen, waarschijnlijk eveneens minimaal. Aandelen uit groeilanden zijn echter wel de toekomst (de komende 30 jaren).
Gegroet!
Dit klinkt inderdaad wel heel wijs. Ik ben benieuwd of je voorspellingen uit gaan komen.quote:Op maandag 31 januari 2011 07:47 schreef iamcj het volgende:
[..]
So!, waar kan ik jouw nieuwsbrief scoren?
www.glazenbol.nl?
Ik heb gelezen dat er een full-blown-backwardation op de zilvermarkt heerst. Wat het betekent weet ikniet maar het klinkt in ieder geval spannend.quote:Op dinsdag 1 februari 2011 21:13 schreef harry83 het volgende:
Op het moment gaat zilver een stuk lekkerder..
Hert is het tegenovergestelde van contango, de normale situatie op grondstoffenmarkten. Bij contango ligt de futuresprijs ('ik wil over een maand een ton zilver hebben') boven de spotprijs ('ik wil nu een ton zilver hebben'). Dat is logisch, want het opslaan van grondstoffen kost geld en je lijdt rentederving.quote:Op maandag 7 februari 2011 23:48 schreef The_Silver_Surfer het volgende:
Ik heb gelezen dat er een full-blown-backwardation op de zilvermarkt heerst.
Er zijn al een half jaar tekenen van een sterk groeiende vraag naar fysiek zilver, en het aanbod uit voorraden, mijnen en recycling kan niet snel opgevoerd worden, dus de voorspelling (aan de hand van futuresposities) dat er rond het eind van deze maand een sterke backwardation gaat optreden, met een forse prijsstijging tot gevolg, is op zich niet gek.quote:Op dinsdag 8 februari 2011 19:07 schreef The_Silver_Surfer het volgende:
Als je onderstaande berichten leest wat is dan de vermoedelijke oorzaak?
Het fysieke zilveraanbod neem ik aan? Comex hanteert namelijk position limits (1500 futures bij expiration) om grootschalige manipulatie tegen te gaan. Hoe het zit bij de spotmarkt weet ik eigenlijk niet aangezien de exchange zelf verantwoordelijk is voor het afwikkelen van fysieke levering en maximale positiegrootten op de spotmarkt niet direct in iemands voordeel zijn. Maar zelfs dan geldt dat 1500 futures gelijk staan aan 232.5 ton zilver. Stoere jongen die dat kan opbrengen.quote:Op dinsdag 8 februari 2011 20:36 schreef dvr het volgende:
Volgens de Amerikaanse toezichthouder was in het recente verleden meer dan 30% van het zilveraanbod op de Comex in handen van één partij (nu niet meer).
Valt wel mee hoor, de hele zilvermarkt is ongeveer 40 miljard Euro. Ik heb het niet dagelijks op zak maar in de financiele wereld is dat toch peanuts vergeleken met andere markten.quote:Op dinsdag 8 februari 2011 21:35 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Het fysieke zilveraanbod neem ik aan? Comex hanteert namelijk position limits (1500 futures bij expiration) om grootschalige manipulatie tegen te gaan. Hoe het zit bij de spotmarkt weet ik eigenlijk niet aangezien de exchange zelf verantwoordelijk is voor het afwikkelen van fysieke levering en maximale positiegrootten op de spotmarkt niet direct in iemands voordeel zijn. Maar zelfs dan geldt dat 1500 futures gelijk staan aan 232.5 ton zilver. Stoere jongen die dat kan opbrengen.
Op maximale positiegrootte is dat toch 225 miljoen dollar wat doodleuk ligt te roesten(oxideren) in de hoop op een short squeeze. Ten eerste zijn er maar weinig mensen bereid om dergelijke risico's te lopen en ten tweede zijn er maar weinig mensen/institutionelen vermogend genoeg om dergelijke trades aan te gaan, zelfs als het maar een fractie van de portefeuille betreft.quote:Op dinsdag 8 februari 2011 22:37 schreef Blandigan het volgende:
Valt wel mee hoor, de hele zilvermarkt is ongeveer 40 miljard Euro. Ik heb het niet dagelijks op zak maar in de financiele wereld is dat toch peanuts vergeleken met andere markten.
Pensioenfonds moet uit goudquote:Op donderdag 10 februari 2011 17:40 schreef Blandigan het volgende:
http://www.zerohedge.com/(...)pension-fund-sell-it
Komen we een keer in het nieuws, is het weer op zo'n manier :/
Ik vind het een juist besluit van de DNB, maar om meer redenen dan zij aangeeft. De DNB vind namelijk dat een dergelijk hoog percentage aan goud het pensioenfonds makkelijk in toekomstige problemen kan brengen daar er geen goede diversificatie is (in commoditys). Deze beargumentatie klopt natuurlijk wel, maar daar is wel een en ander op aan te merken. Het word bijvoorbeeld wel toegestaan om een mix van aandelen aan te houden, terwijl ook die volatiel en vaak nauw verbonden aan elkaar zijn. Het is niet ongewoon dat een pensioenfonds voor meer dan 60% aan aandelen bezit, die makkelijk kunnen halveren gezien de enorme overwaardering in historisch perspectief. Is daar dan wel een goede diversificatie en geen volatiliteit te bespeuren?quote:Op donderdag 10 februari 2011 17:40 schreef Blandigan het volgende:
http://www.zerohedge.com/(...)pension-fund-sell-it
Komen we een keer in het nieuws, is het weer op zo'n manier :/
Ja hoor piepeloi, in Nederland staat 8mio verkante meter kantoor leeg waar pensioenfondsen al voor een groot deel inzitten en jij raadt ze vanachter je peeceetje even aan nog wat meer stenen te kopen....quote:Uitgaande van geldontwaardering kan een pensioenfonds zijn geld beter steken in bijvoorbeeld TIPS, die naast het bijbenen van de inflatie ook rente opleveren. Vastgoed is natuurlijk ook een optie.
Het hele idee van inflatie, beste piepeloi, is dat het ontstaat omdat de geldhoeveelheid zich vermeerderd. Er zijn mensen die menen dat het tegen een dergelijke achtergrond juist slim is iets aan te schaffen dat zich niet vermeerderd, zodat de prijsstijging de geldontwaarding kan bijhouden.quote:Het geld langdurig wegzetten in assets die zich niet vermeerderen is dus in strijd met de belangen van de leden van het pensioenfonds.
Ja vast... De ECB houdt ruim 60% van zijn reserves in goud, en jij meent dat ze dat ziet al belegging. Je moet het maar durven schrijven.quote:Essentie is dus dat goud niet als valuta gehouden mag worden, maar louter als grondstofbelegging.
Als belegging in grondstoffen...quote:Ja vast... De ECB houdt ruim 60% van zijn reserves in goud, en jij meent dat ze dat ziet al belegging. Je moet het maar durven schrijven.
Op het moment dat een pensioenfonds uitgaat van hyperinflatie kan dat fonds zich (deels) indekken door vastgoed(fondsen) te kopen, al is dat op het moment overgewaardeerd. Een hyperinflationair scenario haalt die overwaardering er zo uit. Als die hyperinflatie dan niet komt of meevalt heeft men ondertussen nog altijd de huren ontvangen, vandaar dat het een optie kan zijn. Het is natuurlijk wel niet de bedoeling willekeurig vastgoed te kopen, maar op toplocaties die prijzen kunnen doorberekenen en waarvan bekend is dat die amper leegstaan.quote:Op maandag 21 februari 2011 14:56 schreef GoudIsEcht het volgende:
Ja hoor piepeloi, in Nederland staat 8mio verkante meter kantoor leeg waar pensioenfondsen al voor een groot deel inzitten en jij raadt ze vanachter je peeceetje even aan nog wat meer stenen te kopen....
De geldhoeveelheid hoeft niet veel te zeggen over prijsinflatie, de geldgroei kan immers ook in assets/goederen/diensten worden gestoken die een relatief verwaarloosbare invloed hebben op het CPI. Zo was de groei van de geldhoeveelheid enkele jaren geleden jarenlang boven de 10% zonder dat dat terugkwam in het CPI. Dat geld ging grotendeels richting de huizenmarkt.quote:Het hele idee van inflatie, beste piepeloi, is dat het ontstaat omdat de geldhoeveelheid zich vermeerderd.
Het verhaal ging over pensioenfondsen die in historisch perspectief de helft van hun rendement halen uit dividend/rente/huur e.d. Het geld steken in niet renderende assets is op langere termijn (waar vooral een pensioenfonds zich op moet richten) een dief uit eigen portomonnee zijn. Op korte termijn speculeren op prijsstijgingen is in mijn ogen niet weggelegd voor pensioenfondsen, maar voor hedgefondsen. Een pensioenfonds dat rekening houd met mogelijke hyperinflatie kan imo dus veel beter zijn geld steken in renderende 'vaste' of inflatiecorrigerende assets.quote:Er zijn mensen die menen dat het tegen een dergelijke achtergrond juist slim is iets aan te schaffen dat zich niet vermeerderd, zodat de prijsstijging de geldontwaarding kan bijhouden.
Ja, maar pas als de nu opgeblazen bubble waar ook commoditys toe behoren knapt. Met een mits en dat is een soort scenario dat DVR hier geschetst heeft, al lijkt me dat om al te vaak vertelde redenen niet waarschijnlijk. Maar zelfs met het onwaarschijnlijke dient rekening gehouden te worden.quote:Maar goed, jij geloofde ook heilig in deflatie.
Overgewaardeerde zooi zou ik niet kopen, zeker niet als je er al voor een groot deel in zit. Onzinnig advies dus.quote:Op het moment dat een pensioenfonds uitgaat van hyperinflatie kan dat fonds zich (deels) indekken door vastgoed(fondsen) te kopen, al is dat op het moment overgewaardeerd.
Hyperinflatie manifesteert zich doorgaans eerst (en primair) in eerste levensbehoeften. Als die snel gaan stijgen gaan mensen overbodig bezit vaak 'te gelde maken' dus vastgoed hoeft niet direct mee te stijgen. Zeker kantoorpanden die overbodig zijn niet. Los daarvan kan je ook goud kopen met andere overwegingen dan speculatie op hyperinflatie. Bijvoorbeeld een herwaardering van de functie als waardedrager.quote:Een hyperinflationair scenario haalt die overwaardering er zo uit.
Een geldhoeveelheid die kleiner is dan groie+inflatie? Een hoeveelheid kan niet kleiner zijn dan een richting piepeloi. los daarvan zien we toch overal de drukpers aanstaan en horen we zelfs de ECB toegeven dat voedselprijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Ik zie daarin toch inflatie en snap niet hoe je dat anders kunt zien.quote:Overigens is de geldhoeveelheid hedendaags (veel) kleiner dan de economische groei+inflatie en is het shadow bankingsystem tot voor kort nog krimpende, ondanks de market to myth en stimuleringen. Ik snap dit argument dan ook niet.
We zijn momenteel bezig met een mogelijke transitie in het financiële systeem en een terugkomst van goud. Daar geen notie van nemen is hetzelfde als een auto enkel besturen door op de tomtom te kijken. Wat er recht voor je op de weg gebeurt is minstens even belangrijk. Bovendien lijkt het advies om een positie in overgewaardeerde assets te vergroten me per definitie stompzinnig.quote:Het geld steken in niet renderende assets is op langere termijn (waar vooral een pensioenfonds zich op moet richten) een dief uit eigen portomonnee zijn.
Dan moeten we uiteindelijk wel onder de prijzen van een tijdje terug gaan eindigen, anders hebben we uiteindelijk per saldo gewoon inflatie gehad. En ik zie dat (zulke lage prijzen) niet gebeuren. De ECB en de markt voorlopig ook nog niet.quote:Ja, maar pas als de nu opgeblazen bubble waar ook commoditys toe behoren knapt. Met een mits en dat is een soort scenario dat DVR hier geschetst heeft, al lijkt me dat om al te vaak vertelde redenen niet waarschijnlijk. Maar zelfs met het onwaarschijnlijke dient rekening gehouden te worden.
Hoezo "jij"? ik vat alleen in een regel samen wat de rechter heeft geoordeeld. Niet mee eens? Prima, maar dan moet je bij de rechter zijn, niet bij mij.quote:Op maandag 21 februari 2011 14:56 schreef GoudIsEcht het volgende:
Ja vast... De ECB houdt ruim 60% van zijn reserves in goud, en jij meent dat ze dat ziet al belegging. Je moet het maar durven schrijven.
Essentie is dus dat DNB nogal bang is vaste klanten voor zijn schuldpapier te verliezen en daarom pensioenfondsen verbiedt te vluchten naar het schuldenvrije goud.
Geen idee maar zal vast wel iemand zijn hier die dat weetquote:Op woensdag 23 februari 2011 14:20 schreef SemperSenseo het volgende:
Okee guys, mischien is dit al eerder gesteld, maar vraagje: waar kan ik het meest goedkoop fysiek goud en zilver kopen, van betrouwbare kwaliteit, zonder dat ze al te veel extra kosten in rekening brengen? Een betrouwbare leverancier, en die snel levert?
Ik weet niet waarom dat is, maar ik doe niet aan speculeren en korte termijn. Ik doe aan beleggen over jaren. Bij goud en zilver moet je over minstens een heel jaar kijken en niet per maandquote:Op woensdag 23 februari 2011 14:29 schreef sitting_elfling het volgende:
Toen goud sinds Januari flink naar beneden ging zag je de post frequentie hier (en op andere fora lichtelijk dalen). Zonder sterke argumenten te vinden waarom het eigenlijk naar beneden ging.
Als ik ergens iets op korte termijn zou bekijken is het wel goud en zilver. Goud nog meer dan zilver.quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:38 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Ik weet niet waarom dat is, maar ik doe niet aan speculeren en korte termijn. Ik doe aan beleggen over jaren. Bij goud en zilver moet je over minstens een heel jaar kijken en niet per maand
Ik heb zelf goede ervaringen met drie bedrijven.quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:20 schreef SemperSenseo het volgende:
Okee guys, mischien is dit al eerder gesteld, maar vraagje: waar kan ik het meest goedkoop fysiek goud en zilver kopen, van betrouwbare kwaliteit, zonder dat ze al te veel extra kosten in rekening brengen? Een betrouwbare leverancier, en die snel levert?
I don't get it, maar goed, ik ben mij aan het orienteren op goud en zilver. Nu kan het nog.quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:45 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Als ik ergens iets op korte termijn zou bekijken is het wel goud en zilver. Goud nog meer dan zilver.
Goud heeft geen onderliggende waarde, creëert geen dividend en 'doet' in wezen niks. Industriële waarde van rotjeknor en een loze verhouding tussen demand/supply . Op basis van die gegevens zou ik er nooit in investeren. Goud is alleen interessant als er geen andere opties zijn. Zijn er op dit moment veel opties? Rente is laag, aandelenmarkt ietwat te hoog gewaardeerd, investeren in obligaties en dat soort zaken duurt het tot 2250 voor ik er wat fatsoenlijk uit kan halen. Dan worden goedjes zoals zilver&goud interessant.
Hey, erg bedankt!quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:53 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Ik heb zelf goede ervaringen met drie bedrijven.
1: http://bullionvault.com/
Kort door de bocht huur je een kluis en koop je fysiek goud/zilver wat zij tegen een bewaarloon voor je opslaan. Voordeel: geen btw (voor zilver) en geen angst voor diefstal, nadeel het bedrijf zou in theorie door het putje kunnen gaan en je hebt het spul niet in huis maar in london, bern of new york liggen.
2. http://nieuws.goudmarkt.nl/
Betrouwbaar, goede service.
Voor munten en baren.
3. amsterdamgold.com (de middelkoop site)
Snelle levering, goede service, betrouwbaar.
Voor munten, baren en sinds kort ook opslag (met het laatste heb ik geen ervaring).
Ik kan niet garanderen dat deze 3 je de beste prijs geven. Zo heb ik gehoord dat je in Duitsland veel goedkoper uit kan zijn. Kortom, zelf op onderzoek uitgaan heeft mijn aanbeveling.
Maar wat is dan de onderliggende reden dat dit zo omhoog is gegaan?quote:Op woensdag 23 februari 2011 14:56 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
I don't get it, maar goed, ik ben mij aan het orienteren op goud en zilver. Nu kan het nog.
Spot Gold is over afgelopen jaar 222 Euro/oz gestegen van 799 Eur/oz rond vorig jaar februari naar 1022 Eur/oz dit jaar februari (nu dus). En als je over 5 jaar kijkt zijn de cijfers nog extremer. En als je afgelopen januari had gekeken lag de prijs nog hoger. Maar goed, dat bekent dus een toename van 28%. Zelfs als je dit corrigeert voor inflatie is dit indrukwekkend te noemen.
De aandelenmarkten vind ik hier niet zo'n betrouwbare parameter voor de staat van de werkelijke economie. Alleen interessant als je handelt binnen de bubbel van de beurs. Ik heb het idee dat wall street soms buiten de werkelijkheid staat van main street. Kijk maar naar de internet bubble, en nu is er zich een nieuwe bubble aan het ontwikkelen wat weg heeft van een lange en grote dead cat bounce.quote:Op woensdag 23 februari 2011 15:04 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Maar wat is dan de onderliggende reden dat dit zo omhoog is gegaan?
Zijn de aandelen markten die periode naar beneden gegaan?
Dat zou kunnen, maar dit is een beetje een cirkelredenering, want bij verval van een financieel systeem vlucht iedereen per definitie naar een veilige haven (goud/zilver/etc?). Ergo, meer vraag naar goud. Totdat er weer een nieuw financieel systeem wordt geintroduceerd. De levensvatbaarheid van zo'n systeem is zo'n 30 tot 40 jaar.quote:Is er 28% meer vraag naar goud geweest?
Bedankt, maar dat snap ik dus niet, is het bizars wat ik hier vraag? Ligt het zo ver buiten het paradigm hier op Fok?quote:Op woensdag 23 februari 2011 17:42 schreef Blandigan het volgende:
Met goud en zilver moet je je eigen weg zoeken SemperSenseo. Daar zul je op Fok maar weinig steun voor vinden.
Laat je vooral niet ontmoedigen maar lees de informatie die rijkelijk op internet te vinden is en maak je eigen afweging.
Veel succes.
Kort antwoord: ja.quote:Op woensdag 23 februari 2011 17:53 schreef SemperSenseo het volgende:
[..]
Bedankt, maar dat snap ik dus niet, is het bizars wat ik hier vraag? Ligt het zo ver buiten het paradigm hier op Fok?
Ik heb liever goede kritische argumenten van een persoon betreffende een investering dan een iemand die goud/zilver in de porto heeft en dat niet goed weet te verdedigen. Zie dvr, je kunt zeggen wat je wilt maar zijn argumenten zijn mijn inziens helder en toch(!) pro-goud/zilver.quote:Op woensdag 23 februari 2011 17:57 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Kort antwoord: ja.
Alle argumenten zijn wel gewisseld maar ik denk dat je je best moet doen om hier een tiental mensen te vinden die zelf in goud of zilver zitten.
Het aantal dat bubbel roept is behoorlijk in de meerderheid.
Geen idee wat je hiermee wil zeggen.quote:Op woensdag 23 februari 2011 18:07 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Ik heb liever goede kritische argumenten van een persoon betreffende een investering dan een iemand die goud/zilver in de porto heeft en dat niet goed weet te verdedigen. Zie dvr, je kunt zeggen wat je wilt maar zijn argumenten zijn mijn inziens helder en toch(!) pro-goud/zilver.
En .. heeft ook nog eens goud in de porto zitten.
Zo vaak kom je niet een kritische blik tegen over een investment als diegene het zelf in de porto heeft. Maar dat is logisch
Wat ik hier mee wil zeggen is dat argumenten en een hogere koers niet aan elkaar gerelateerd zijn. Als ik argumenten geef over een bedrijf en de koers gaat omhoog wil het toch niet zeggen dat het omhoog ging op basis van mijn argumenten? Ik kan ook wel zeggen dat Ajax een toffe voetbal club is, en gewoon super goed is. Een week later verkoop ik het voor +10%. So what? Dat is puur op basis van geluk.quote:Op woensdag 23 februari 2011 18:10 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Geen idee wat je hiermee wil zeggen.
Ik was in ieder geval een van de eerste op Fok die zilver in zijn portefeuille had, en met argumenten omkleed aangaf waarom.
Daar kunnen alle mensen die cash zitten en bubbel roepen een puntje aan zuigen.
Hmm. Nogmaals, verkeerde interpretatie van mijn woordenquote:Op woensdag 23 februari 2011 18:32 schreef Blandigan het volgende:
Dus als je cash zit en bubbel roept heb je gelijk, en als je zilver koopt en het stijgt en je maakt winst dan is het geluk?
LOL.
Sorry SE maar dit soort antwoorden is jou onwaardig.
Jij weet ook dat er hier mensen zijn die 0 risico nemen maar wel hoog van de toren blazen.
Het is blijkbaar wel toegestaan om aandelen (ik noem het maar even de mainstream gedachte van Fok) te verdedigen zelfs als iedereen weet dat we Bernanke mogen bedanken voor recente stijgingen en het weinig met macro-economie of bedrijven van doen heeft, maar als iemand het lef heeft en beargumenteert tegen de geldende opinie in dat je in PM moet beleggen dan zou het geluk zijn.
Het heeft niets met geluk en alles met een analyse van wat er in de wereld aan de hand is, te maken.
Goud is op dit moment enorm overgewaardeerd in historisch perspectief, procentueel zelfs nog veel meer dan amerikaans vastgoed. Toch blijf je bijkopen als het kan, hoe zit dat dan?quote:Op maandag 21 februari 2011 16:59 schreef GoudIsEcht het volgende:
Overgewaardeerde zooi zou ik niet kopen, zeker niet als je er al voor een groot deel in zit. Onzinnig advies dus.
Nogmaals, de geldgroei zegt op eerste gezicht niets over de prijsinflatie. Een geldhoeveelheid die meegroeit met de economische activiteit en inflatie word doorgaans als gezond gezien. Op dit moment zitten we daar zelfs onder en de trend sinds de crisis is geldkrimp, ik snap je argumenten dan ook niet. De 'inflatie' die je ziet is een poging kredietinflatie en door het wegblijven daarvan monetaire inflatie, ofja inflatie? Tot voor kort kromp het shadow banking system nog ondanks market to myth boekhouding en stimulansen.quote:Een geldhoeveelheid die kleiner is dan groie+inflatie? Een hoeveelheid kan niet kleiner zijn dan een richting piepeloi. los daarvan zien we toch overal de drukpers aanstaan en horen we zelfs de ECB toegeven dat voedselprijzen waarschijnlijk blijven stijgen. Ik zie daarin toch inflatie en snap niet hoe je dat anders kunt zien.
Ik denk niet dat we ooit nog teruggaan naar een soort van goudstandaard, omdat het een enorme rem op de welvaart zet. Ik denk wel dat we (op termijn) gaan naar een nieuw soort monetair systeem.quote:We zijn momenteel bezig met een mogelijke transitie in het financiële systeem en een terugkomst van goud.
Als de ECB en de markt echt bang was voor hogere prijsinflatie (en daarbij een hogere rente) waren de monetaire instrumenten aan beide zijden allang wat strakgespannen op zijn zachts gezegd. Zowel de ECB/Fed als de markt vrezen nog steeds de deflationaire krachten die op elk moment ontketend kunnen worden en in mijn inziens terecht.quote:Dan moeten we uiteindelijk wel onder de prijzen van een tijdje terug gaan eindigen, anders hebben we uiteindelijk per saldo gewoon inflatie gehad. En ik zie dat (zulke lage prijzen) niet gebeuren. De ECB en de markt voorlopig ook nog niet.
De vraag dus of die argumenten (voor een daling) er zijn.quote:Toen goud sinds Januari flink naar beneden ging zag je de post frequentie hier (en op andere fora lichtelijk dalen). Zonder sterke argumenten te vinden waarom het eigenlijk naar beneden ging.
Je uitspraak over onderliggende waarde wordt door de markt al tien jaar ontkracht. Goud is waarde! Daarom hoeft het ook niet meer te 'doen'. Geld (spaargeld) creeërt overigens ook geen rente, stop het maar eens in een schoenendoos en kom een jaar later terug. Daarnaast zitten er geen schuldenclaims aan goud, terwijl ieder bedrijf vol schulden steekt en zelfs een aandeel eigenlijk maar een claim is. Mensen kiezen dus toenemend voor de zekerheid (schuldenvrijheid) van goud. Ik vind dat niet echt korte termijn denken en snap ook niet hoe je dat anders kan zien. Die mensen zijn bezig met het structurele schuldenprobleem van onze economie. Waar dacht je bijvoorbeeld dat deze crisis vandaan kwam? Hij is er niet gekomen omdat al het papier zoveel 'onderliggende waarde' had of zoveel rente 'creëerde'.quote:Goud heeft geen onderliggende waarde, creëert geen dividend en 'doet' in wezen niks. Industriële waarde van rotjeknor en een loze verhouding tussen demand/supply . Op basis van die gegevens zou ik er nooit in investeren. Goud is alleen interessant als er geen andere opties zijn.
Zie boven: onzekerheid mbt oplopende schulden.quote:Maar wat is dan de onderliggende reden dat dit zo omhoog is gegaan?
Zijn de aandelen markten die periode naar beneden gegaan? Is er 28% meer vraag naar goud geweest?
Ik lees hier mee om onderbouwde kritiek mee te nemen, maar tot nu toe blijft de plaat een beetje haperen bij rente/divididend/goud is voor gekken/papier is gaaf.quote:Zo vaak kom je niet een kritische blik tegen over een investment als diegene het zelf in de porto heeft.
Onzin. Voedselprijzen stijgen, brandstofprijzen stijgen, mensen in cash verliezen koopkracht en staan bloot aan een permanent risico. En de afgelopen tien jaar is goud aan het stijgen geweest, en met reden. Noem het volatiel, de fundamentele kracht is duidelijk daar.quote:En de mensen die cash zitten en bubble roepen hebben aan hun kant natuurlijk ook gewoon gelijk. Daar zitten een aantal tussen die hiermee geen risico willen nemen. Je kunt moeilijk ontkennen dat zilver en goud niet volatiel zijn.
Wederom een totaal onzinnige opmerking. De markt is goud al tien jaar (!) omhoog aan het waarderen, terwijl vastgoed momenteel daalt. Hoe kan jij nou in godsnaam bepalen wat de werkelijke waarde is. Je roept maar wat, en al zouden sommige je visie onderbouwen als je hem überhaupt helder maakt dan nog zijn er meer dan genoeg die hem ontkrachten. Dit is toch echt geen argument, een beetje uit het niets roepen over overwaardering.quote:Goud is op dit moment enorm overgewaardeerd in historisch perspectief, procentueel zelfs nog veel meer dan amerikaans vastgoed. Toch blijf je bijkopen als het kan, hoe zit dat dan?
Olie en goud meten de inflatie, gekkie. En zolang die ondergewaardeerd blijven denk jij 'all is well' en met jou hele kuddes anderen. Blijf er vol vuur in geloven en laat de tijd je je les leren zou ik zeggen. Alle grondstoffen stijgen momenteel, dus heel veel gelijk heb je nog niet.quote:Nogmaals, de geldgroei zegt op eerste gezicht niets over de prijsinflatie. Een geldhoeveelheid die meegroeit met de economische activiteit en inflatie word doorgaans als gezond gezien.
Dat hele shadow-systeem is er om de inflatie weg te houden van de straat. Zodra hij zijn weg toch vind (grondstofprijzen stijgen al, kijk je daar wel eens naar?) dan doet dat shadow-systeem er niet meer toe en zal het allicht krimpen. Wie wil er nog in die papieren troep zitten als grondstoffen elke dag duurder worden...quote:Tot voor kort kromp het shadow banking system nog ondanks market to myth boekhouding en stimulansen.
Dus toch gezien... Of het van korte duur is moeten we maar afwachten, niet? Er zal allicht wat vertraging in de doorberekening zitten, maar als zelfs de ECB zegt rekening te houden met stijgende voedselprijzen is het toch echt de consument en zijn koopkracht die de stijging 'opnemen'.quote:Die monetaire 'inflatie' weerspiegeld zich onder andere in de commoditys en die op zijn beurt weer in het CPI. Echter is dat maar van korte duur en niet erg groot omdat die commoditys maar kleine fracties van de producten in het CPI zijn en die prijsstijgingen worden vroeg of laat zijn 'opgenomen'.
Natuurlijk komt er geen goudstandaard, veel te beperkend. Dat betekent echter niet dat goud geen rol gaat spelen. Waarom denk jij eigenlijk dat China en Rusland er zoveel van kopen. Omdat ze niet doorhebben wat bubbels zijn?quote:Ik denk niet dat we ooit nog teruggaan naar een soort van goudstandaard, omdat het een enorme rem op de welvaart zet. Ik denk wel dat we (op termijn) gaan naar een nieuw soort monetair systeem.
Alsof de ECB die instrumenten naar hartelust strak kan spannen in de huidige omgeving waar meerdere landen in de Europese periferie door schuldenproblemen geteisterd worden... De ECB heeft gewoon niet zoveel bewegingsvrijheid, net als de Fed.quote:Als de ECB en de markt echt bang was voor hogere prijsinflatie (en daarbij een hogere rente) waren de monetaire instrumenten aan beide zijden allang wat strakgespannen op zijn zachts gezegd. Zowel de ECB/Fed als de markt vrezen nog steeds de deflationaire krachten die op elk moment ontketend kunnen worden en in mijn inziens terecht.
Het is niet meer dan logisch dat iedereen in zijn eigen portomonnee kijkt, een afweging maakt, en dan er naar handelt. Niets mis mee en mij zul je daar nooit over horen.quote:Op woensdag 23 februari 2011 19:57 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Hmm. Nogmaals, verkeerde interpretatie van mijn woorden. Ik ben het met je eens dat er wel wat fundamentele waardes achter zilver zitten (nog meer dan met goud het geval is). Maar iets wat in korte tijd 20 tot 30% stijgt, valt haast nooit te rijmen met de onderliggende fundamentele waardes. Is de vraag voor zilver met 30% omhoog gegaan? Er zit gewoon veel speculatie in. Ik zie veel van mijn winsten puur als geluk en een klein beetje wijsheid.
Immers als je met heldere analyses veel geld kon verdienen waren er een boel meer rijke mensen geweest.
En ja, er zijn een boel mensen hier die mijn inziens onnodig in cash zitten, maar een aantal van die lui zijn al met pensioen. Vanuit die visie(!) is het volledig te begrijpen waarom mensen liever in cash zitten dan in iets andere investeringen. En dus irriteer ik me ook niet aan het 'hoog van de toren blazen'. En dus beschouw ik dat ook niet zo.
En ze zijn vaak nog eens anti-aandelen. Er zijn genoeg mensen die korte ritjes maken met aandelen, maar dat wil niet zeggen dat ze pro-aandelen zijn. Zelfs in een enorme recessie waar alles keldert kun je korte winstgevende ritjes met aandelen maken. Dat wil dus niet zeggen dat je maar niks met aandelen moet doen
Je ziet het mijn inziens te zwart wit.
Toen wist piepeloi nog heel zeker dat de CPI altijd juist was en dat anders 'de vrije markt' wel snel 'zijn ding' zou doen omdat eventuele scheefheid te herstellen.quote:Ik vind het daarnaast goedkoop om iemand die maanden geleden al riep dat we voedselinflatie kregen, dat de CPI niet de werkelijkheid liet zien, en dat we als gevolg van falend wereldwijd monetair beleid o.a. zilver fors zou stijgen, en er ook naar handelde, neer te zetten als iemand die het zwart-wit zou zien.
Je zit vast in een paradigma waarbij je denkt dat het uitkomen van gebeurtenissen synoniem staat voor het halen van je gelijk maar jammergenoeg is dat niet zo. Als ik 100x op een rij voorspel welke aandelen omhoog gaan ben ik nog steeds niemand meer dan iemand die 100x op een rij een juiste gok maakt. Jij denkt daar anders over en daarom blijf je hangen in je cirkelredenaties.quote:Op donderdag 24 februari 2011 09:12 schreef Blandigan het volgende:
Zelfs nu nog zie ik mensen volharden in hun mantra van deflatie en PM bubbels. Terwijl de halve wereld letterlijk of figuurlijk in brand staat. Dan begin ik me zo langzamerhand af te vragen of het niet gewoon domheid is.
Ik ben geen belegger voor volgende week of een paar maanden. Ik denk in jaren.quote:Op donderdag 24 februari 2011 12:04 schreef dvr het volgende:
De analyse onder zilver is wel degelijk een heel fundamentele, alleen berust hij niet zozeer op de vraag- maar op de aanbodsituatie van het metaal. Wat ook ongebruikelijk is, is dat het voor buitenstanders moeilijk te bepalen is of de aanbodkrapte 'echt' is of een gevolg van doelbewuste manipulatie. In dat laatste geval zou de grote stijging door een plotselinge snelle daling gevolgd kunnen worden wanneer de manipulant zijn voorraad te gelde maakt. Blijft dat uit, dan zitten de huidige zilverbezitters op een gouden bedje en zal de prijs de komende weken en maanden nog een stuk verder stijgen.
Vind jij dat dit ook voor goud geldt? * Ben het trouwens met je eens dat zilver ook hoger kan *quote:Op donderdag 24 februari 2011 15:20 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Ik ben geen belegger voor volgende week of een paar maanden. Ik denk in jaren.
De zilvervoorraad is ten opzichte van 1980 (vorige all time high) fors afgenomen. De wereldbevolking is fors toegenomen. De toepassingen waar zilver voor nodig is, idem. Ondertussen is de prijs gecorrigeerd voor inflatie fors lager dan in 1980.
Je kunt op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen waarom de huidige prijs een lachertje is.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |