quote:Op donderdag 18 november 2010 17:07 schreef SiGNe het volgende:
..Groenten, en als je die roestende mesjes gewend bent: http://www.knifeandcookin(...)wijk-N_grp_30-1.html
ook in koksmes uitvoering te krijgen
Je kan prima zo hakken als je je vrije hand plat en dwars op de rug van het mes legt. Heel veel controle heb je dan en je kan je nooit snijden.quote:Op donderdag 18 november 2010 17:15 schreef sigme het volgende:
En dat "onder de knie krijgen" baart me zorgen, zo makkelijk lijkt me dat niet, dat hakken met de punt van het lemmet op de snijplank.
Ook aardappels met een kaasschaaf? Lange rechte dingen doe ik wel met een kaasschaaf: wortels en komkommers zijn dat.quote:Op donderdag 18 november 2010 17:20 schreef Resistor het volgende:
Ik heb juist die kleine mesjes afgezworen. Schillen doe ik met de korte kaasschaaf (als ik schil met een schilmesje krijg ik verschrikkelijke kramp in mijn vingers, ik weet dat ik iets verkeerd doe, maar de kaasschaaf werkt zo lekker)
En dan gebruik je zulke mesjes? Koop dan tenminste iets met een goed handvat.quote:Op donderdag 18 november 2010 17:31 schreef sigme het volgende:
Dat van die kramp en het niet in je vingers snijden met de juiste haktechniek zijn wel goeie argumenten, voor mij. Ik ben onhandig, krampgevoelig en gezegend met slappe en pijnlijke handen.
Ik weet niet welk probleem jij je voorstelt bij het heft?quote:Op donderdag 18 november 2010 17:32 schreef rijsttafel het volgende:
[..]
En dan gebruik je zulke mesjes? Koop dan tenminste iets met een goed handvat.
Gebruikte ze vroeger dus hele dagen in de tuin, dat was echt geen pretje. Op een gegeven moment gingen we messen van kunststof en met wat meer vorm in het handvat gebruiken en dat ging stukken beter.quote:Op donderdag 18 november 2010 17:36 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik weet niet welk probleem jij je voorstelt bij het heft?
Dat hout geeft goed grip, het zijn fijne mesjes in de hand .
Ik heb dat mes waar SiGNe naar linkt (het Wouter Klootwijkmes). Begin er niet aan als je onhandig bent. Dat kost je zo een vingerkootje.quote:Op donderdag 18 november 2010 17:31 schreef sigme het volgende:
[..]
Ook aardappels met een kaasschaaf? Lange rechte dingen doe ik wel met een kaasschaaf: wortels en komkommers zijn dat.
Dat van die kramp en het niet in je vingers snijden met de juiste haktechniek zijn wel goeie argumenten, voor mij. Ik ben onhandig, krampgevoelig en gezegend met slappe en pijnlijke handen.
Ow. Ik ben net de losse onderdelen na een aanvaring (meerdere, eigenlijk) met de koolschaaf weer aan het bijgroeienquote:Op donderdag 18 november 2010 17:45 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Ik heb dat mes waar SiGNe naar linkt (het Wouter Klootwijkmes). Begin er niet aan als je onhandig bent. Dat kost je zo een vingerkootje.
Alles kan met een koksmes. Je hebt er alleen een snijplank bij nodig.quote:Zojuist stond ik een stuk santen af te snijden. Dat kan zeker niet met een koksmes?
Ik snap dat een koksmes santen kan snijden. Maar dan moet ik het wel helemaal uit z'n plastic halen lijkt me. Snijd je zo'n plastic waar santen inzit ook los met je koksmes? (Natuurlijk kán het, dat is de vraag niet.) Doe je het of gebruik je er een klein mesje naast?quote:Op donderdag 18 november 2010 18:19 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Alles kan met een koksmes. Je hebt er alleen een snijplank bij nodig.
Het lijkt me niet onmogelijk dat ik niet weet wat ik mis.quote:Op donderdag 18 november 2010 18:39 schreef Stali het volgende:
Voel me niet geroepen om te gaan overtuigen, als het werkt voor jou waarom zou je anders willen?
Maar wat kan je dan met die lengte (beter) doen? Sneller, ok, neem ik aan (indien techniek in orde). Maar verder?quote:Hier ligt ook nog ergens een klein formaat molenmesje in de la. Moet er niet aan denken om daar alles mee te moeten doen. Je mist dan echt de lengte. Tenminste ik.
Zelfs een sinaasappel halveren gaat al veel beter dan met een klein mesje.quote:Op donderdag 18 november 2010 18:44 schreef sigme het volgende:
[..]
Het lijkt me niet onmogelijk dat ik niet weet wat ik mis.
[..]
Maar wat kan je dan met die lengte (beter) doen? Sneller, ok, neem ik aan (indien techniek in orde). Maar verder?
Hij is goed, heb hem ookquote:Op donderdag 18 november 2010 18:23 schreef golfer het volgende:
Zweer tegenwoordig bij de grote maat molenmes van Robert Herder, gewoon als koksmes dus:
[ afbeelding ]
Zie OP - ik ken niemand die wél een koksmes heeft. Tenminste, niet dat ik weet. Anders was dat inderdaad een betere optie geweest dan zo vragen, denk ik.quote:Op donderdag 18 november 2010 18:46 schreef Stali het volgende:
[..]
Zelfs een sinaasappel halveren gaat al veel beter dan met een klein mesje.
Waarom leen je niet van iemand zon groot mes? Of probeer het eens bij iemand uit?
Nee malle, die beesten slacht ik niet zelf (nou ja, de haantjes wel).quote:Op donderdag 18 november 2010 18:54 schreef Stali het volgende:
Sig, nu ik daar zo even wat langer over nadenk. Het is maar net wat je gewend bent.
Ik heb jarenlang alles met een scherp groentenmes gedaan. Dat is een wat langer formaat dan het schilmesje. Heb alleen lopen vloeken bij het snijden van lappen vlees.
Denk niet dat je iets ernstig mist in je keuken. Wel heb ik gelezen dat je zelf je dieren slacht en met de bewerking ervan lijkt het me wel weer een gemis. Zou het gewoon eens proberen bij iemand of voor je verjaardag vragen.
Precies, en dat kan niet met zo'n aardappelschilmesje uit de OP.quote:
Oei.quote:
quote:Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
Laten koks nou vaak wel onder tijdsdruk moeten koken.quote:Op donderdag 18 november 2010 17:15 schreef sigme het volgende:
[..]
Kijk, nu nog de overtuiging dat ik zo'n ding moet - en dan neem ik natuurlijk zo een!
Dat je met zo'n koksmes kan hakken, dat snap ik. Dat gaat sneller - vermits je het onder de knie hebt. Maar ik heb geen haast bij het koken.
En dat "onder de knie krijgen" baart me zorgen, zo makkelijk lijkt me dat niet, dat hakken met de punt van het lemmet op de snijplank.
Wat is dat? Ik vind 't wel leuke filmpjes.quote:Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
Men moet hier niet zo overdrijven hoor.quote:Op vrijdag 19 november 2010 01:40 schreef popolon het volgende:
[..]
Wat is dat? Ik vind 't wel leuke filmpjes.
Je moet je ook niet gek laten maken, voordat je het weet zit je met een veel te duur messenset waarvan je de meeste niet zal gebruiken.quote:Op vrijdag 19 november 2010 01:51 schreef popolon het volgende:
Oh is dat het.
Ben nog wel op zoek naar echt een paar goede messen voor op een houten snijplank. Als je je er in verdiept wordt je eigenlijk ook van het kastje naar de muur gestuurf.
Haalt hij het mes nou in de verkeerde richting van het aanzetstaal of doe ik het altijd fout? En kraakt die wortel van de kracht die hij moet zetten omdat dat mes zo extreem bot is?quote:Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
Plastic is nog altijd beter dan glas, het beste is natuurlijk hout (kopse-kant naar boven) maar plastic kan ook nog wel.quote:Op vrijdag 19 november 2010 01:58 schreef Stali het volgende:
[..]
Je moet je ook niet gek laten maken, voordat je het weet zit je met een veel te duur messenset waarvan je de meeste niet zal gebruiken.
Begin met het kopen van 1 goed multifunctioneel mes. Daarna kom je vanzelf tegen dat je denkt dat het vervelend is dat je zus of zo er niet goed mee kunt en dan koop je nog een mes waarmee je dat klusje wel kunt.
Neem in ieder geval geen plastic snijplank want die zijn slecht voor je messen.
Dat neem ik op de koop toe. Beetje bacteriën hoort erbij, 't is persoonlijk, ik vind snijden op een stuk kunststof gewoon niet fijn.quote:Op vrijdag 19 november 2010 02:23 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Plastic is nog altijd beter dan glas, het beste is natuurlijk hout (kopse-kant naar boven) maar plastic kan ook nog wel.
Je mes sloop je er niet mee maar qua bacteriën is plastic wel minder dan hout (groeven blijven open staan waar vuil in kan blijven zitten)
Ik heb jou ook wel eens complete onzin zien uitslaan. Het kost wat moeite, maar niettemin ben ik toch je posts blijven lezen.quote:Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
Bij mijn weten houdt die meneer zijn vingers ook niet krom genoeg; hij loopt zo het risico toch in z'n klauwen te snijden. Zelf zorg ik dat het puntje van m'n vingers verder weg is bij het mes dan m'n knokkens en het middelste kootje. Daarmee heb ik een geleiding voor het mes die meeschuift met het opschuiven van m'n hand.quote:Op donderdag 18 november 2010 19:26 schreef sigme het volgende:
Oei.
Die eerste meneer kost mij 5 vingers.
Die tweede plaatst z'n vrije hand veiliger, maar dat vergt goede techniek.
Hmm. Ik denk toch dat het mij meer vingers kost dan groente oplevert.
Is van zichzelf al een stuk scherper dan andere fabrieksmessen en blijft bij goed gebruik vlijmscherp.quote:Op vrijdag 19 november 2010 17:10 schreef -Mellow- het volgende:
Zo'n groot molenmes hierboven he, wat kost dat nou en wat is het voordeel t.o.v. een koksmes? Blijft beter scherp?
Bijvoorbeeld hiervoor. Met een molenmesje was dat echt een klotefilm geweest.quote:Op donderdag 18 november 2010 16:50 schreef sigme het volgende:
Waar is een koksmes handig voor? Wat biedt het wat een klein maar altijd scherp mesje niet kan, of beduidend minder goed?
Ok, ik ben soms wat langzaam. Maar ik kon nu een kerstkado uitzoeken en vond niet veel van m''n gading in de speciale webshop, dus nu ga ik dan toch maar eens een koksmes proberen.quote:Op donderdag 18 november 2010 16:50 schreef sigme het volgende:
Serieuze vraag. Ik heb al tijden in m'n hoofd er eens een topic over te openen en nu kwam het in een ander topic ter sprake.
Ik ben opgevoed met een molenmesje:
[ afbeelding ]
Sinds een paar jaar heb ik ook deze:
[ afbeelding ]
En een Zwilling-uitbeenmes, maar dat is om uit te benen.
Molenmesjes zijn niet roestvrij en blijven (daardoor) scherp. Ik snij en schil er alles mee, fijn, grof, grote hoeveelheden, kleine beetjes.
En ik heb dus geen koksmes. Ik ken ook niemand met een koksmes - terwijl ik wel mensen ken waar ik graag eet .
Waar is een koksmes handig voor? Wat biedt het wat een klein maar altijd scherp mesje niet kan, of beduidend minder goed?
Doe ik mijzelf tekort en moet ik overtuigd worden van Het Koksmes?
Nou ja, benieuwd of ik in 2019 mijn vingers eraan weet te laten zitten.quote:VG10 Forged Koksmes verpakt in een luxe houten kist. Wordt geleverd met een lederen mesbeschermer. Met de hand gesmeed in 5 lagen. Vervaardigd van Japans VG10 staal. Hardheid van 60 Rockwell.
Met een scherp mes zal je minder snel in je vingers snijden dan met een bot mes.quote:Op dinsdag 18 december 2018 22:12 schreef sigme het volgende:
De post die je wilt quoten is 2952 dagen oud. Wil je deze echt quoten?
Jazeker!
[..]
Ok, ik ben soms wat langzaam. Maar ik kon nu een kerstkado uitzoeken en vond niet veel van m''n gading in de speciale webshop, dus nu ga ik dan toch maar eens een koksmes proberen.
[ afbeelding ]
[..]
Nou ja, benieuwd of ik in 2019 mijn vingers eraan weet te laten zitten.
quote:Op woensdag 19 december 2018 09:00 schreef Lienekien het volgende:
Aha, naar aanleiding van dit topic heb ik een molenmesje aangeschaft. Geweldig mesje, gaat zelfs mee op vakantie.
Dit mes is te hard voor een aanzetstaal.quote:Op woensdag 19 december 2018 08:47 schreef realAIVD het volgende:
[..]
Met een scherp mes zal je minder snel in je vingers snijden dan met een bot mes.
Maar als je alleen maar ijzeren aardappelschilmesjes gewend bent, dan moet je de eerste paar keer wel even oppassen. Dit snijd namelijk ont-zet-tend veel beter, dus het gaat ook veel sneller... vingers uit de weg!!
Ooh, het is ook handig een aanzetstaal op de kop te tikken (hoeft niet duur te zijn, maar is wel nodig om je mes optimaal te houden)
Veel snij-plezier! Het mes ziet er trouwens prachtig uit.
Goed alternatief voor de Welkoop? Dan gaan we er eens kijken.quote:Op woensdag 19 december 2018 09:43 schreef sigme het volgende:
Oh, voor mijn gewone favoriete carbon-schilmesjes heb ik een geheime tip:
btn de haas (Groningen, industrieterrein Driebond)
Die heeft schilmesjes van Friedr. Herder voor nog geen tientje.
(Dat zijn dus geen Molenmesjes maar Herdermesjes, een wat oudere Duitse fabrikant die sinds 1623 zwaarden maakt )
Het is sowieso een reuze interessante winkel, minder betonnenganzig dan de welkoop.quote:Op woensdag 19 december 2018 12:46 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Goed alternatief voor de Welkoop? Dan gaan we er eens kijken.
Zou ik het mes met iets anders moeten ontbramen/aanzetten?quote:Op woensdag 19 december 2018 12:30 schreef Bramito het volgende:
[..]
Dit mes is te hard voor een aanzetstaal.
Werkschoenen, vogelvoer.quote:Op woensdag 19 december 2018 18:12 schreef sigme het volgende:
[..]
Het is sowieso een reuze interessante winkel, minder betonnenganzig dan de welkoop.
Ik heb er een winter-overall gekocht laatst, nu fiets ik heerlijk warm
Maar het zal er wel vanaf hangen waarvoor je anders bij de welkoop komt. Misschien zoek jij wel betonnen ganzen .
Zeker voor werkschoenen een goed adresje om eens te gaan kijken (en veel andere werkkledij, veel grotere sortering dan de Welkoop).quote:
Ik heb eerder de indruk dat het staal van de messen te taai is.quote:Op woensdag 19 december 2018 12:30 schreef Bramito het volgende:
[..]
Dit mes is te hard voor een aanzetstaal.
RVS is een raar soort staal vind ik, 't is ook amper te slijpen terwijl 't verder niet echt hard staal is.quote:Op woensdag 19 december 2018 21:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb eerder de indruk dat het staal van de messen te taai is.
Carbonstaal laat zich veel beter aanzetten dan goedkope RvS messen, en hard zijn die niet echt.
Dit, en nog geen uitleg hiervoor gevonden.quote:Op woensdag 19 december 2018 22:14 schreef SiGNe het volgende:
[..]
RVS is een raar soort staal vind ik, 't is ook amper te slijpen terwijl 't verder niet echt hard staal is.
't heeft geen rockwellschaal van 60+ in elk geval en toch gaat slijpen niet makkelijk..
Keramische aanzetstaaf zal beter werken. Een aanzetstaal wordt aangeraden tot 58 HRC, dit mes is harder. Het is wel fijn staal. VG10 heeft een relatief hoog carbon gehalte en kan goed scherp geslepen worden.quote:Op woensdag 19 december 2018 18:25 schreef sigme het volgende:
[..]
Zou ik het mes met iets anders moeten ontbramen/aanzetten?
ja dat is wel waar, maar ik heb begrepen dat het gaat om de hardheid van de snede. Hoe harder, hoe minder bramen. Dit staal is wel bovengemiddeld hard. Maar ja, de praktijk zal het uitwijzen. .quote:Op woensdag 19 december 2018 21:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb eerder de indruk dat het staal van de messen te taai is.
Carbonstaal laat zich veel beter aanzetten dan goedkope RvS messen, en hard zijn die niet echt.
Er zijn heel veel soorten RVS natuurlijk. Dit VG10 staal is hard en zeer scherp te slijpen. Het staal dat Global gebruikt is minder hard, maar ook goed scherp te slijpen en blijft ook lang scherp. Dat zou komen door de fijne structuur. Goedkoper RVS kan dan weer een grove structuur hebben waardoor het steeds afbrokkelt, en daardoor krijg je het nooit echt scherp. Of het is gewoon te zacht en dan buigt de snede om. Er zijn gewoon veel factoren die een rol spelen en er is niet één staal dat uitblinkt in alles. Keuzes keuzes keuzes......quote:Op woensdag 19 december 2018 22:14 schreef SiGNe het volgende:
[..]
RVS is een raar soort staal vind ik, 't is ook amper te slijpen terwijl 't verder niet echt hard staal is.
't heeft geen rockwellschaal van 60+ in elk geval en toch gaat slijpen niet makkelijk..
Ik had laatst voor een lunchroom hun messen onder handen genomen, vrij goedkope RVS messen van de groothandel.
Ik dacht echt dat 't aan mij lag maar ik kreeg ze maar niet scherp!
Vooral de 2 messen van Herman den Blijker lukte 't me maar niet om ze scherp te krijgen, zelfs niet na een uur slijpen met m'n meest grove slijpsteen (200grid).
Vervolgens pakte ik er een mes van mezelf bij, een Zwilling 5* koksmes van 8", was opzich nog wel redelijk scherp maar kon wel weer een beurtje gebruiken.
Die had ik binnen 4 minuten weer scheermesscherp (letterlijk!)
Ik ben verder ook geen gevorderde met slijpen en ik heb ook wat moeite om de juiste hoek constant te houden dus daarom heb ik een slijp-apparaatje gekocht waar gewone slijpstenen in kunnen.
Heb je toch de afwerking en scherpte van handmatig slijpen én de vastheid van de slijphoek.
Ik kan nu het snijvlak van m'n messen met mirror finish polijsten en dat werkt toch wel erg lekker moet ik zeggen.
Er is meer dan alleen hardheid:quote:Op donderdag 20 december 2018 08:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit, en nog geen uitleg hiervoor gevonden.
Lijkt wel of ze een slijpbeurt overgeslagen hebben.quote:Op vrijdag 21 december 2018 19:41 schreef sigme het volgende:
M'n mes is binnen!
[ afbeelding ]
En m'n vingers zitten er nog aan .
Maar.. het lemmet is niet recht. Er zit een deuk in.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Is dat acceptabel? Of moet ik reclameren?
quote:Op zaterdag 22 december 2018 19:17 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Lijkt wel of ze een slijpbeurt overgeslagen hebben.
Die deuken bovenin da's nog wel normaal, da's een hammer finish maar de bezel en de snede hebben ze verder niks mee gedaan lijkt 't.
En het lijkt ook iets te zijn dat onderdeel van 't model is want 't showmodel bij Fonq heeft 't ook : https://www.fonq.nl/product/forged-vg10-koksmes-20-5-cm/266283/
Nu is ¤90 voor een damascus gesmeed mes ook best goedkoop
5 laags is overigens ook een raar aantal, normaal gezien verdubbel je het aantal lagen steeds bij Damascus staal en dan is een oneven aantal lagen erg raar.
Het voordeel van Damascusstaal is ook dat ze een harde staalsoort afwisselen met een zachtere, dan heb je uiteindelijk een mes dat hard genoeg is om z'n scherpte lang vast te houden maar toch ook zacht genoeg is om echt scherp te kunnen slijpen.
Bij dit mes hebben ze het maar over 1 soort staal, maar waarom zou je dat dan in laagjes gaan smeden?
Zelfs als je 't gaat etsen dan zie je eigenlijk niks meer van die laagjes terug ook want al 't staal is 'tzelfde.
Alsje meer over damascus wil weten kan ik de filpjes van Alec Steele aanraden, al maakt die voornamelijk zwaarden en niet echt koksmessen.
Het is heel afhankelijk van het kernstaal datis gebruikt. En dat wordt niet genoemd. Daarnaast is de afharding belangrijk , maar dat is bij een fabrieksmes vast ok.quote:Op zaterdag 22 december 2018 19:45 schreef THEFXR het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
https://www.lidl-shop.nl/ERNESTO-Koksmes/p100206257
dit zal wel niks zijn?
Voor dat geld, gewoon proberen en laten slijpen door een prof. Is het dan geweldig, is het top, is het een flop heb je geen 200 euro uitgegeven daarvoor.quote:Op zaterdag 22 december 2018 19:45 schreef THEFXR het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
https://www.lidl-shop.nl/ERNESTO-Koksmes/p100206257
dit zal wel niks zijn?
Die hamering bovenin noemen ze tsuchime en dat is by design. Maar de snede ziet er slecht uit.quote:Op zaterdag 22 december 2018 19:17 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Lijkt wel of ze een slijpbeurt overgeslagen hebben.
Die deuken bovenin da's nog wel normaal, da's een hammer finish maar de bezel en de snede hebben ze verder niks mee gedaan lijkt 't.
En het lijkt ook iets te zijn dat onderdeel van 't model is want 't showmodel bij Fonq heeft 't ook : https://www.fonq.nl/product/forged-vg10-koksmes-20-5-cm/266283/
Nu is ¤90 voor een damascus gesmeed mes ook best goedkoop
5 laags is overigens ook een raar aantal, normaal gezien verdubbel je het aantal lagen steeds bij Damascus staal en dan is een oneven aantal lagen erg raar.
Het voordeel van Damascusstaal is ook dat ze een harde staalsoort afwisselen met een zachtere, dan heb je uiteindelijk een mes dat hard genoeg is om z'n scherpte lang vast te houden maar toch ook zacht genoeg is om echt scherp te kunnen slijpen.
Bij dit mes hebben ze het maar over 1 soort staal, maar waarom zou je dat dan in laagjes gaan smeden?
Zelfs als je 't gaat etsen dan zie je eigenlijk niks meer van die laagjes terug ook want al 't staal is 'tzelfde.
Alsje meer over damascus wil weten kan ik de filpjes van Alec Steele aanraden, al maakt die voornamelijk zwaarden en niet echt koksmessen.
Piet, weet jij een goede slijper? Opsturen zou geen probleem zijn voor mij, maar ik ben er echt nog geen tegengekomen welke voor mijn doen goed is. Ik ga binnenkort http://www.couteaux-co.be proberen, o.a. TV chef Jeroen Meus is daar volgens de recensies over te spreken. Ik heb werkelijk nog nooit mijn messen zo scherp terug gehad als dat ze oorspronkelijk waren, ik spreek dan vooral over Global en Miyabi messen, rest was bij aanvang wat minder maar natuurlijk ook scherp. Uiteraard krijg ik ze wel scherp terug na het slijpen, maar zo scherp als dat ze waren echt nog nooit gehad. Hiermee bedoel ik dus bijv. een takje peterselie aanraken en dat het er gewoon vanaf springt, zo scherp. Dat waren deze bij aankoop wel.quote:Op zaterdag 22 december 2018 20:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Voor dat geld, gewoon proberen en laten slijpen door een prof. Is het dan geweldig, is het top, is het een flop heb je geen 200 euro uitgegeven daarvoor.
Heb ook wat Aldi messen in die trend, zijn geen Herder ofzo, maar als ze goed geslepen zijn, zijn ze prima verder.
Hollandse Slijpservice!quote:Op zaterdag 22 december 2018 21:53 schreef anndb het volgende:
[..]
Piet, weet jij een goede slijper? Opsturen zou geen probleem zijn voor mij, maar ik ben er echt nog geen tegengekomen welke voor mijn doen goed is. Ik ga binnenkort http://www.couteaux-co.be proberen, o.a. TV chef Jeroen Meus is daar volgens de recensies over te spreken. Ik heb werkelijk nog nooit mijn messen zo scherp terug gehad als dat ze oorspronkelijk waren, ik spreek dan vooral over Global en Miyabi messen, rest was bij aanvang wat minder maar natuurlijk ook scherp. Uiteraard krijg ik ze wel scherp terug na het slijpen, maar zo scherp als dat ze waren echt nog nooit gehad. Hiermee bedoel ik dus bijv. een takje peterselie aanraken en dat het er gewoon vanaf springt, zo scherp. Dat waren deze bij aankoop wel.
Ik heb zelf naast m'n gewone waterstenen ook een Ruixin Pro II slijpsysteem gekocht en dat werkt wel erg handig, over de hele lengte van 't mes heb je de slijphoek die je hebt ingesteld, ook al zit er een bocht in 't mes.quote:Op zaterdag 22 december 2018 22:43 schreef Spanky78 het volgende:
Ik slijp zelf, zijn prima systemen voor te krijgen. Idiot proof, ik kan het ook. Perfecte slijphoek en tig fijnheden in steen te krijgen.
Keuken messen kunnen niet goed tegen bevroren worsten of bot. Voor bot kun je beter een slagersbijltje gebruikt en bevroren spullen... iets met een kartelrand.quote:Op zondag 4 oktober 2020 09:13 schreef sigme het volgende:
Niettemin ben ik wel overtuigd geraakt van het nut van een koksmes. Met name voor het hakken van nootjes. En er zijn nog wel een paar dingen die er echt beter mee gaan dan met een molenmesje.
Dus ik ga een nieuw koksmes vragen voor m'n verjaardag.
Maar.. zou ik er een bevroren leverworst mee moeten kunnen snijden? Of is het mijn eigen schuld dat ik dan stukjes uit een koksmes breken?
Ok, dank!quote:Op zondag 4 oktober 2020 09:56 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Keuken messen kunnen niet goed tegen bevroren worsten of bot. Voor bot kun je beter een slagersbijltje gebruikt en bevroren spullen... iets met een kartelrand.
Vrijwel geen mes is echt goed bestand tegen bevroren vlees. Echt niet meer doen, want vrijwel elk mes heeft een flinke kans eraan te overlijden.
Hoe zachter het staal van je mes, hoe makkelijker je er ijs mee snijdt. Dus goedkope messen doen dat beter. Die zijn daarna wel zo bot dat je ze niet meer normaal kunt gebruiken
Zou het niet doen als je hem lang wilt gebruiken. Zeker niet als je kernstaal hebt van rond de 60hrc. Dat is hard en scherp, maar ook bros en gevoelig voor ‘chipping’. Hoe beter gesmeed hoe minder kan daarop, maar alsnog.quote:Op zondag 4 oktober 2020 11:07 schreef sigme het volgende:
[..]
Ok, dank!
Ik zal dan mijn hopelijk cadeau te krijgen mes niet hiermee martelen
deze messen , links bovenaan een hakbijltje voor bevroren dingen.quote:Op zondag 4 oktober 2020 09:13 schreef sigme het volgende:
Niettemin ben ik wel overtuigd geraakt van het nut van een koksmes. Met name voor het hakken van nootjes. En er zijn nog wel een paar dingen die er echt beter mee gaan dan met een molenmesje.
Dus ik ga een nieuw koksmes vragen voor m'n verjaardag.
Maar.. zou ik er een bevroren leverworst mee moeten kunnen snijden? Of is het mijn eigen schuld dat ik dan stukjes uit een koksmes breken?
Bij ali de kloon besteld en net binnen. Eens kijken of ik de oude messen weer scherp kan krijgen.quote:
Nice, ik gebruik de mijne ook nog steeds.quote:Op dinsdag 20 oktober 2020 16:55 schreef z80 het volgende:
[..]
Bij ali de kloon besteld en net binnen. Eens kijken of ik de oude messen weer scherp kan krijgen.
Dit is wel echt baggerkwaliteit, heb hier ook geen al te dure messen maar die breken echt niet bij het snijden of hakken van bottenquote:Op zondag 4 oktober 2020 09:10 schreef sigme het volgende:
Tsja, dat kerstpakketbonmes was niet geheel bestand tegen mijn gebruik. Er zijn eens wat happen in het mes gekomen doordat ik er een kippenek mee sneed.
Vanochtend sneed ik een stiefbevroren leverworst door. Dat wou mooi. Maar daarna lag er een stukje mes naast m'n leverworst. Dat wordt me te gek, voor je het weet eet ik een stukje vlijmscherp mes.
[ afbeelding ]
gewoon bros staal door een hoge HRquote:Op dinsdag 20 oktober 2020 18:12 schreef 111210 het volgende:
[..]
Dit is wel echt baggerkwaliteit, heb hier ook geen al te dure messen maar die breken echt niet bij het snijden of hakken van botten
quote:Op zondag 4 oktober 2020 09:10 schreef sigme het volgende:
Tsja, dat kerstpakketbonmes was niet geheel bestand tegen mijn gebruik. Er zijn eens wat happen in het mes gekomen doordat ik er een kippenek mee sneed.
Vanochtend sneed ik een stiefbevroren leverworst door. Dat wou mooi. Maar daarna lag er een stukje mes naast m'n leverworst. Dat wordt me te gek, voor je het weet eet ik een stukje vlijmscherp mes.
[ afbeelding ]
Zo'n setje staafjes van Spyderco werkt perfect, maarrr, alleen wanneer je je mes goed scherp blijft houden.quote:Op dinsdag 27 oktober 2020 19:58 schreef Kriegel het volgende:
Een goedkoper alternatief is een Spyderco of Lansky systeem, met een stel van die opstaande slijpstaafjes onder een beperkt instelbare hoek.
True, bij echt teringbot ontkom je niet aan een rondje op een 300 grit steen, dan moet er gewoon een nieuwe snede op.quote:Op donderdag 29 oktober 2020 20:54 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Zo'n setje staafjes van Spyderco werkt perfect, maarrr, alleen wanneer je je mes goed scherp blijft houden.
Vanaf echt bot naar scherp is met een beetje fatsoenlijk staal echt amper te doen. Maar om messen scherp te houden, perfect (betaalbaar) systeem
Dat zijn de betere messenquote:Op vrijdag 30 oktober 2020 17:01 schreef sigme het volgende:
Ik heb een nieuwe.
[ afbeelding ]
Global G2 koksmes 20cm, met een slijpding erbij.
Ik zal er zuiniger mee zijn dan met de vorige
En misschien mag ik er nog wel eens zo'n mooi herdermes naast.
Eerstvolgende aankoop in het kader van keukenmessen wordt in elk geval een net ding om messen in de keukenlade te leggen, want dit mes heeft niet zo'n mooi foedraal als de vorige (en dat foedraal heb ik weggegeven toen ik het mes wegdeed).
Dit soort messen horen eigenlijk aan een magneet. In een la worden ze bot of beschadigen.quote:Op vrijdag 30 oktober 2020 17:01 schreef sigme het volgende:
Ik heb een nieuwe.
[ afbeelding ]
Global G2 koksmes 20cm, met een slijpding erbij.
Ik zal er zuiniger mee zijn dan met de vorige
En misschien mag ik er nog wel eens zo'n mooi herdermes naast.
Eerstvolgende aankoop in het kader van keukenmessen wordt in elk geval een net ding om messen in de keukenlade te leggen, want dit mes heeft niet zo'n mooi foedraal als de vorige (en dat foedraal heb ik weggegeven toen ik het mes wegdeed).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |