abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
pi_88867783
Serieuze vraag. Ik heb al tijden in m'n hoofd er eens een topic over te openen en nu kwam het in een ander topic ter sprake.

Ik ben opgevoed met een molenmesje:

Sinds een paar jaar heb ik ook deze:

En een Zwilling-uitbeenmes, maar dat is om uit te benen.

Molenmesjes zijn niet roestvrij en blijven (daardoor) scherp. Ik snij en schil er alles mee, fijn, grof, grote hoeveelheden, kleine beetjes.

En ik heb dus geen koksmes. Ik ken ook niemand met een koksmes - terwijl ik wel mensen ken waar ik graag eet ;).

Waar is een koksmes handig voor? Wat biedt het wat een klein maar altijd scherp mesje niet kan, of beduidend minder goed?

Doe ik mijzelf tekort en moet ik overtuigd worden van Het Koksmes?
onwurmbare draak
pi_88868034
Het grootste voordeel ten op zichtte van het mes dat jij hier boven laat zien is dat het lemmet aan de snijkant uitsteekt. Hierdoor zit je hand niet in de weg als je aan het snijden bent, met dit mes zal je de achterkant niet op je snijplank krijgen en koksmes kan met het hele lemmet op de snijplank omdat het handvat daar hoger zit.
  donderdag 18 november 2010 @ 17:01:45 #3
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_88868258
Zulke kleine mesjes schieten niet op.
Zie ze op tv ook wel eens aanklungelen met van die kleine dingen en krijg er ongelofelijk jeuk van.
Het schiet niet op en het zal ook nooit opschieten.
In veel culturen (volgens mij vooral die in warme landen waar hygiŽne niet makkelijk te handhaven is) zie je vrouwen de tomaten en andere groenten boven een bak in stukjes snijden. Mijn god, ja, zo snap ik dat de moekes daar de hele dag in de keuken staan.
pi_88868288
Met een broodmes snijd je brood, met een vleesmes snijd je vlees, dus met een koksmes...
pi_88868485
Dat soort mesjes gebruikten we in de kas voor het plukken van de paprika's. :D

Niet roestvrij betekent niet dat messen niet bot worden. Het betekent wel dat ze zeer makkelijk zelf te slijpen zijn. Langs een stoeptegel halen is vaak al genoeg om 'm weer flink scherp te krijgen. (ligt er tevens ook aan hoe het lemmet is gemaakt)

M'n moeder kookt ook met dat soort messen, maar zoals gezegd, met die mesjes ben je een eeuwigheid bezig wat voor techniek je ook gebruikt. De ronding in koksmessen maakt dat je er mee kan rollen op je snijplank waardoor je heel snel en veilig dingen fijn kan hakken. Tsjuktjsuk klaar met die kruiden/knoflook/ui/whatever. Dat je handvat boven het snijvlak zit zorgt er weer voor dat je heel snel dingen in plakjes kan snijden. Taktaktaktak, dag komkommer.

Bovendien lijkt de grip op jouw messen me maar vervelend. Zoals in het andere topic al gezegd heb ik dit niet-roestvrijstalen mes, maar dat ziet er toch een stuk prettiger uit dan die van jou al zeg ik het eerlijk :P
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  donderdag 18 november 2010 @ 17:07:46 #6
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_88868487
..Groenten, en als je die roestende mesjes gewend bent: http://www.knifeandcookin(...)wijk-N_grp_30-1.html

ook in koksmes uitvoering te krijgen :)
pi_88868799
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:07 schreef SiGNe het volgende:
..Groenten, en als je die roestende mesjes gewend bent: http://www.knifeandcookin(...)wijk-N_grp_30-1.html

ook in koksmes uitvoering te krijgen :)
:o
Kijk, nu nog de overtuiging dat ik zo'n ding moet - en dan neem ik natuurlijk zo een!

Dat je met zo'n koksmes kan hakken, dat snap ik. Dat gaat sneller - vermits je het onder de knie hebt. Maar ik heb geen haast bij het koken.
En dat "onder de knie krijgen" baart me zorgen, zo makkelijk lijkt me dat niet, dat hakken met de punt van het lemmet op de snijplank.
onwurmbare draak
pi_88868973
Ik heb juist die kleine mesjes afgezworen. Schillen doe ik met de korte kaasschaaf (als ik schil met een schilmesje krijg ik verschrikkelijke kramp in mijn vingers, ik weet dat ik iets verkeerd doe, maar de kaasschaaf werkt zo lekker)

Ik snij met een koksmes bijna alles, tomaten, uien, andere groenten (ook handig om het mes te gebruiken om het gesnedene in een pan te deponeren), en vlees, heel veel vlees.
Koksmes is vooral handig als je stukken moet snijden die langer zijn als het lemmet van het kleine mesje, en je in mooie gelijkmatige stukjes moet snijden.

Ik moet alleen nog een keer een goed mes kopen, ik werk nu met een goedkoop geval van de Aldi, en na een paar kilo kipfilet merk ik al dat hij bot begint te worden, en weer langs het aanzetstaal moet.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_88869218
quote:
14s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:15 schreef sigme het volgende:
En dat "onder de knie krijgen" baart me zorgen, zo makkelijk lijkt me dat niet, dat hakken met de punt van het lemmet op de snijplank.
Je kan prima zo hakken als je je vrije hand plat en dwars op de rug van het mes legt. Heel veel controle heb je dan en je kan je nooit snijden.

Nu heb ik zelf nog een Zweeds paupermes wat snel bot is, maar voor zachte groenten werkt het nog prima. Een pompoen zou ik er echter niet mee te lijf gaan :P Dat is vragen om problemen. Dus dan gebruik ik dat andere mes, maar dan nog ben ik blij met die ronding in het blad. Als ik jouw mesjes had, was de punt na een week al verdwenen :D
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88869383
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:20 schreef Resistor het volgende:
Ik heb juist die kleine mesjes afgezworen. Schillen doe ik met de korte kaasschaaf (als ik schil met een schilmesje krijg ik verschrikkelijke kramp in mijn vingers, ik weet dat ik iets verkeerd doe, maar de kaasschaaf werkt zo lekker)
Ook aardappels met een kaasschaaf? Lange rechte dingen doe ik wel met een kaasschaaf: wortels en komkommers zijn dat.

Dat van die kramp en het niet in je vingers snijden met de juiste haktechniek zijn wel goeie argumenten, voor mij. Ik ben onhandig, krampgevoelig en gezegend met slappe en pijnlijke handen.
onwurmbare draak
pi_88869422
quote:
14s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:31 schreef sigme het volgende:
Dat van die kramp en het niet in je vingers snijden met de juiste haktechniek zijn wel goeie argumenten, voor mij. Ik ben onhandig, krampgevoelig en gezegend met slappe en pijnlijke handen.
En dan gebruik je zulke mesjes? :o Koop dan tenminste iets met een goed handvat. :D
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88869635
quote:
99s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:32 schreef rijsttafel het volgende:

[..]


En dan gebruik je zulke mesjes? :o Koop dan tenminste iets met een goed handvat. :D
Ik weet niet welk probleem jij je voorstelt bij het heft?
Dat hout geeft goed grip, het zijn fijne mesjes in de hand :Y.
onwurmbare draak
pi_88869775
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:36 schreef sigme het volgende:

[..]


Ik weet niet welk probleem jij je voorstelt bij het heft?
Dat hout geeft goed grip, het zijn fijne mesjes in de hand :Y.
Gebruikte ze vroeger dus hele dagen in de tuin, dat was echt geen pretje. Op een gegeven moment gingen we messen van kunststof en met wat meer vorm in het handvat gebruiken en dat ging stukken beter.

Maar dat kan persoonlijk zijn.

Hele betonnen palen zijn nog weggeschraapt met die mesjes om ze weer scherp te krijgen. ;) :D
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_88869923
Zojuist stond ik een stuk santen af te snijden. Dat kan zeker niet met een koksmes? Zo'n ding is veels te groot om een beetje te poeren tussen dat plastic.
Als je een koksmes gebruikt, gebruik je dan vaak nog een klein mesje ernaast?
onwurmbare draak
  donderdag 18 november 2010 @ 17:45:41 #15
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_88870021
quote:
14s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:31 schreef sigme het volgende:

[..]

Ook aardappels met een kaasschaaf? Lange rechte dingen doe ik wel met een kaasschaaf: wortels en komkommers zijn dat.

Dat van die kramp en het niet in je vingers snijden met de juiste haktechniek zijn wel goeie argumenten, voor mij. Ik ben onhandig, krampgevoelig en gezegend met slappe en pijnlijke handen.
Ik heb dat mes waar SiGNe naar linkt (het Wouter Klootwijkmes). Begin er niet aan als je onhandig bent. Dat kost je zo een vingerkootje.

Overigens beken ik dat ik ook nog zweer bij de Hema-schilmesjes, van 4 voor een euro. Zo'n groot en scherp mes is soms verrekte onhandig.
The love you take is equal to the love you make.
pi_88870076
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:45 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ik heb dat mes waar SiGNe naar linkt (het Wouter Klootwijkmes). Begin er niet aan als je onhandig bent. Dat kost je zo een vingerkootje.
Ow. Ik ben net de losse onderdelen na een aanvaring (meerdere, eigenlijk) met de koolschaaf weer aan het bijgroeien :')
onwurmbare draak
  donderdag 18 november 2010 @ 17:57:22 #17
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_88870544
Zelfde gebruik ik m'n (Zwilling 5*) koksmes voor de grove dingen en knoflookteentjes fijnsnijden doe ik weer met een officemesje.
Opzich kan dat ook erg makkelijk met een koksmes trouwens, even pletten met de zijkant van het met en dan hakken maar. (evt wat grof zout erover en dan weer met de zijkant van je koksmes de knoflook nog fijner malen).
Voor m'n vlees heb ik een vleesmes, die is wat dunner en smaller en daarmee kan je perfect fileren.
  donderdag 18 november 2010 @ 18:19:22 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_88871344
quote:
Zojuist stond ik een stuk santen af te snijden. Dat kan zeker niet met een koksmes?
Alles kan met een koksmes. Je hebt er alleen een snijplank bij nodig.
pi_88871496
Zweer tegenwoordig bij de grote maat molenmes van Robert Herder, gewoon als koksmes dus:
Poef.....gone! ©golfer
pi_88871807
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 18:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Alles kan met een koksmes. Je hebt er alleen een snijplank bij nodig.
Ik snap dat een koksmes santen kan snijden. Maar dan moet ik het wel helemaal uit z'n plastic halen lijkt me. Snijd je zo'n plastic waar santen inzit ook los met je koksmes? (Natuurlijk kŠn het, dat is de vraag niet.) Doe je het of gebruik je er een klein mesje naast?
onwurmbare draak
pi_88872097
Voel me niet geroepen om te gaan overtuigen, als het werkt voor jou waarom zou je anders willen?

Hier ligt ook nog ergens een klein formaat molenmesje in de la. Moet er niet aan denken om daar alles mee te moeten doen. Je mist dan echt de lengte. Tenminste ik.
pi_88872274
quote:
7s.gif Op donderdag 18 november 2010 18:39 schreef Stali het volgende:
Voel me niet geroepen om te gaan overtuigen, als het werkt voor jou waarom zou je anders willen?
Het lijkt me niet onmogelijk dat ik niet weet wat ik mis.

quote:
Hier ligt ook nog ergens een klein formaat molenmesje in de la. Moet er niet aan denken om daar alles mee te moeten doen. Je mist dan echt de lengte. Tenminste ik.
Maar wat kan je dan met die lengte (beter) doen? Sneller, ok, neem ik aan (indien techniek in orde). Maar verder?
onwurmbare draak
pi_88872384
quote:
7s.gif Op donderdag 18 november 2010 18:44 schreef sigme het volgende:

[..]

Het lijkt me niet onmogelijk dat ik niet weet wat ik mis.
[..]


Maar wat kan je dan met die lengte (beter) doen? Sneller, ok, neem ik aan (indien techniek in orde). Maar verder?
Zelfs een sinaasappel halveren gaat al veel beter dan met een klein mesje.

Waarom leen je niet van iemand zon groot mes? Of probeer het eens bij iemand uit?
  donderdag 18 november 2010 @ 18:52:38 #24
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_88872618
*knip*

[ Bericht 95% gewijzigd door RobinOok op 18-11-2010 18:53:06 (verkeerd gelezen) ]
pi_88872690
Sig, nu ik daar zo even wat langer over nadenk. Het is maar net wat je gewend bent.
Ik heb jarenlang alles met een scherp groentenmes gedaan. Dat is een wat langer formaat dan het schilmesje. Heb alleen lopen vloeken bij het snijden van lappen vlees.

Denk niet dat je iets ernstig mist in je keuken. Wel heb ik gelezen dat je zelf je dieren slacht en met de bewerking ervan lijkt het me wel weer een gemis. Zou het gewoon eens proberen bij iemand of voor je verjaardag vragen.
pi_88872717
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 18:52 schreef RobinOok het volgende:
*knip*

Ik zag het wel. :P .
  donderdag 18 november 2010 @ 19:07:59 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88873243
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 18 november 2010 @ 19:10:10 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88873329
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 18:23 schreef golfer het volgende:
Zweer tegenwoordig bij de grote maat molenmes van Robert Herder, gewoon als koksmes dus:
[ afbeelding ]
Hij is goed, heb hem ook
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_88873354
quote:
7s.gif Op donderdag 18 november 2010 18:46 schreef Stali het volgende:

[..]



Zelfs een sinaasappel halveren gaat al veel beter dan met een klein mesje.

Waarom leen je niet van iemand zon groot mes? Of probeer het eens bij iemand uit?
Zie OP - ik ken niemand die wťl een koksmes heeft. Tenminste, niet dat ik weet. Anders was dat inderdaad een betere optie geweest dan zo vragen, denk ik.

quote:
7s.gif Op donderdag 18 november 2010 18:54 schreef Stali het volgende:
Sig, nu ik daar zo even wat langer over nadenk. Het is maar net wat je gewend bent.
Ik heb jarenlang alles met een scherp groentenmes gedaan. Dat is een wat langer formaat dan het schilmesje. Heb alleen lopen vloeken bij het snijden van lappen vlees.

Denk niet dat je iets ernstig mist in je keuken. Wel heb ik gelezen dat je zelf je dieren slacht en met de bewerking ervan lijkt het me wel weer een gemis. Zou het gewoon eens proberen bij iemand of voor je verjaardag vragen.
Nee malle, die beesten slacht ik niet zelf (nou ja, de haantjes wel).
Voor het uitsnijden van de geslachte beesten heb ik wel een goed uitbeenmes, da's inderdaad lastig met zo'n molenmes.

Misschien vraag ik het inderdaad wel eens cadeau, maar dan alleen als ik het graag wil hebben - vandaar de orientatie. Ik heb nog zowat een jaar om erover na te denken dan :D.
onwurmbare draak
pi_88873579
quote:
Precies, en dat kan niet met zo'n aardappelschilmesje uit de OP.

Nadeel van een koksmes is dat de groente nog wel eens aan het lemmet blijft plakken. Voor bv. courgette vind ik daarom een goed aardappelschilmesje handiger. Maar voor prei, paksoi, kip etc. is toch echt een koksmes tien keer zo fijn.
pi_88874023
quote:
Oei.

Die eerste meneer kost mij 5 vingers.
Die tweede plaatst z'n vrije hand veiliger, maar dat vergt goede techniek.

Hmm. Ik denk toch dat het mij meer vingers kost dan groente oplevert.
onwurmbare draak
  donderdag 18 november 2010 @ 20:27:42 #32
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_88876741
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
  donderdag 18 november 2010 @ 20:41:05 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88877293
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
O+
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_88878577
Een goed koksmes en een goed 'schilmesje' voldoen voor vrijwel alles. Misschien nog een mooi vleesmes of fileermes, maar je koopt beter 1 heel goed koksmes en een scherp schilmes, dan 10 slechte messen in alle maten.

Mij bevalt de zwilling twin erg goed (lijkt op hun 5*) ik heb een zwilling 4* officemes, schilmes en vleesmes+ fileermes. Voldoet prima. Maar je koksmes is het liefst van de best mogelijk kwaliteit. Heerlijk snijdt dat!
Whatever...
pi_88879169
Voor mij gaat het snijwerk veel makkelijker met een groot mes, je kunt veel beter kracht zetten, ik zou niet meer willen werken met zo een klein mes, bovendien kun je het gesnedene ook makkelijk met de zijkant van het mes naar de pan transporteren zonder eerst je hele plank op te pakken.

[ Bericht 6% gewijzigd door Zana op 18-11-2010 21:22:13 ]
pi_88879559
quote:
14s.gif Op donderdag 18 november 2010 17:15 schreef sigme het volgende:

[..]


:o
Kijk, nu nog de overtuiging dat ik zo'n ding moet - en dan neem ik natuurlijk zo een!

Dat je met zo'n koksmes kan hakken, dat snap ik. Dat gaat sneller - vermits je het onder de knie hebt. Maar ik heb geen haast bij het koken.
En dat "onder de knie krijgen" baart me zorgen, zo makkelijk lijkt me dat niet, dat hakken met de punt van het lemmet op de snijplank.
Laten koks nou vaak wel onder tijdsdruk moeten koken. :')
pi_88881068
Hakken is echt onzin, hakken doet een slager met de karbonades. Of de houthakker met een boom.

Koks snijden meestal, snel snijden gaat alleen met een goed scherp mes. Verder helpt het als je mes niet van een uitje afglijdt, dus het mes moet scherp zijn.
Whatever...
  vrijdag 19 november 2010 @ 01:40:14 #38
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_88889353
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
Wat is dat? Ik vind 't wel leuke filmpjes.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_88889401
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 01:40 schreef popolon het volgende:

[..]



Wat is dat? Ik vind 't wel leuke filmpjes.
Men moet hier niet zo overdrijven hoor.

Dat is dat lansje om je mes mee scherp te houden.
  vrijdag 19 november 2010 @ 01:51:29 #40
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_88889461
Oh is dat het.

Ben nog wel op zoek naar echt een paar goede messen voor op een houten snijplank. Als je je er in verdiept wordt je eigenlijk ook van het kastje naar de muur gestuurf.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_88889533
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 01:51 schreef popolon het volgende:
Oh is dat het.

Ben nog wel op zoek naar echt een paar goede messen voor op een houten snijplank. Als je je er in verdiept wordt je eigenlijk ook van het kastje naar de muur gestuurf.
Je moet je ook niet gek laten maken, voordat je het weet zit je met een veel te duur messenset waarvan je de meeste niet zal gebruiken.

Begin met het kopen van 1 goed multifunctioneel mes. Daarna kom je vanzelf tegen dat je denkt dat het vervelend is dat je zus of zo er niet goed mee kunt en dan koop je nog een mes waarmee je dat klusje wel kunt.

Neem in ieder geval geen plastic snijplank want die zijn slecht voor je messen.
pi_88889545
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
Haalt hij het mes nou in de verkeerde richting van het aanzetstaal of doe ik het altijd fout? En kraakt die wortel van de kracht die hij moet zetten omdat dat mes zo extreem bot is?
hula
  vrijdag 19 november 2010 @ 02:23:09 #43
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_88889703
quote:
7s.gif Op vrijdag 19 november 2010 01:58 schreef Stali het volgende:

[..]



Je moet je ook niet gek laten maken, voordat je het weet zit je met een veel te duur messenset waarvan je de meeste niet zal gebruiken.

Begin met het kopen van 1 goed multifunctioneel mes. Daarna kom je vanzelf tegen dat je denkt dat het vervelend is dat je zus of zo er niet goed mee kunt en dan koop je nog een mes waarmee je dat klusje wel kunt.

Neem in ieder geval geen plastic snijplank want die zijn slecht voor je messen.
Plastic is nog altijd beter dan glas, het beste is natuurlijk hout (kopse-kant naar boven) maar plastic kan ook nog wel.
Je mes sloop je er niet mee maar qua bacteriŽn is plastic wel minder dan hout (groeven blijven open staan waar vuil in kan blijven zitten)
  vrijdag 19 november 2010 @ 02:26:05 #44
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_88889718
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 02:23 schreef SiGNe het volgende:

[..]


Plastic is nog altijd beter dan glas, het beste is natuurlijk hout (kopse-kant naar boven) maar plastic kan ook nog wel.
Je mes sloop je er niet mee maar qua bacteriŽn is plastic wel minder dan hout (groeven blijven open staan waar vuil in kan blijven zitten)
Dat neem ik op de koop toe. ;) Beetje bacteriŽn hoort erbij, 't is persoonlijk, ik vind snijden op een stuk kunststof gewoon niet fijn.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_88890294
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 20:27 schreef RobinOok het volgende:
Die meneer in t tweede filmpje weet niet hoe je een aanzetstaal gebruikt.
Meteen afgezet. Loser.
Ik heb jou ook wel eens complete onzin zien uitslaan. Het kost wat moeite, maar niettemin ben ik toch je posts blijven lezen.

Maar goed, ik zie het al, voor de snelheid kan ik een bosje bieslook beter knippen, nietwaar?
onwurmbare draak
pi_88890357
quote:
11s.gif Op donderdag 18 november 2010 19:26 schreef sigme het volgende:
Oei.

Die eerste meneer kost mij 5 vingers.
Die tweede plaatst z'n vrije hand veiliger, maar dat vergt goede techniek.

Hmm. Ik denk toch dat het mij meer vingers kost dan groente oplevert.
Bij mijn weten houdt die meneer zijn vingers ook niet krom genoeg; hij loopt zo het risico toch in z'n klauwen te snijden. Zelf zorg ik dat het puntje van m'n vingers verder weg is bij het mes dan m'n knokkens en het middelste kootje. Daarmee heb ik een geleiding voor het mes die meeschuift met het opschuiven van m'n hand.

Zelf gebruik ik overigens eigenlijk alleen een koksmes en een klein mes. Samen zijn ze aardig allround. Met name het gewicht van het koksmes vind ik fijn werken en natuurlijk het feit dat het lemmet langer is dan het heft (zie eerste reply als verdere uitleg nodig is :P). Als ik zou gaan fileren dan moet ik natuurlijk wel een fileermes hebben, maar dat is niet iets wat ik dagelijks doe.
  vrijdag 19 november 2010 @ 17:10:10 #47
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_88908753
Ik heb zelf 1 koksmes waar ik alles mee doe. Het snijdt veel fijner dan zo'n klein ding. Ik heb wel een klein aardappelschilmesje, maar die gebruik ik dan ook echt alleen om aardappels te schillen. Een scherp klein mesje mis ik ook niet echt.

Ik zou nog wel graag een goed fileermes willen want ik loop altijd enorm te kutten met vis.

Zo'n groot molenmes hierboven he, wat kost dat nou en wat is het voordeel t.o.v. een koksmes? Blijft beter scherp?
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  vrijdag 19 november 2010 @ 17:26:20 #48
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_88909434
Ik heb een stuk of 40 messen, het is een tick van me. Maar het molenmesje is een favoriet, net als het molenkoksmes. Verder gebruik ik de japanse messen vaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 19 november 2010 @ 17:27:59 #49
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_88909499
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 november 2010 17:10 schreef -Mellow- het volgende:

Zo'n groot molenmes hierboven he, wat kost dat nou en wat is het voordeel t.o.v. een koksmes? Blijft beter scherp?
Is van zichzelf al een stuk scherper dan andere fabrieksmessen en blijft bij goed gebruik vlijmscherp.
Kost ca. 80 euro.
Poef.....gone! ©golfer
pi_88910694
Ik gebruik sinds kort een Sakai Takayuki uit Japan..

Resultaat is dat ik spijt heb dat ik zo lang aan het kloten ben geweest met die botte zooi van de blokker.

Slijpen doe ik zelf met een naniwa watersteen.
abonnement iBood bol.com Vodafone Ziggo Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')