FOK!forum / Culinesse à gogo / Stavromulabeta maakt worst
stavromulabetazaterdag 6 maart 2010 @ 17:56
Vandaag is zaterdag, dus een prima moment om de hele dag bezig te zijn met iets te maken dat je ook binnen 5 minuten in kwalitatief prima vorm tegen de helft van de prijs in de supermarkt kunt kopen... Vandaar dat stavromulabeta aan de slag is gegaan om een kleine 2 kilo varken in 5 m schapendarm gepropt te krijgen.

Het hele gebeuren is een vrije interpretatie op saucisses de Périgord, waarbij ik in het recept op het varkensvlees na de meeste ingrediënten door iets anders heb vervangen (peterselie is immers een prima vervanger voor truffel )


Op het gebied van niet-vegetarische ingrediënten is behalve 5 m schapendarm ruim een kilo varkenscarbonades er in gegaan en ongeveer 700 g ruggespek. Die zijn beide vakkundig gemalen.



Met name bij het malen van het ruggespek was het spannend wie zou winnen, het team stavromulabeta-gehaktmolen of het ruggespek. Maar uiteindelijk heeft het ruggespek verloren wat in het onderstaande tafereel resulteerde.


De kruiden (peterselie, peper, quatre epices) en witte wijn erbij:


Vervolgens de darmen uitspoelen en op de worstvultuit zien te proppen. . Een groot feest van knopen en verstoppingen. Ik kwam er wel achter dat het wil helpen om er tijdens het op de tuit oprijgen water door heen te laten lopen. soort gehannes met condooms maar dan eentje van 5 m lang


Uiteindelijk is het toch gelukt, trouwens is het wel verbazingwekkend hoe ontzettend stevig zo'n darm is .


En uiteindelijk was het resultaat twee borden vol met worst. Vanavond is het tijd voor de ultieme smaaktest
Marijkezwollezaterdag 6 maart 2010 @ 18:13
Wauw! Tof!
En een leuk geschreven verslag trouwens
Ben je van plan het vaker te maken? En laat je weten hoe het smaakte?
Isabeauzaterdag 6 maart 2010 @ 18:18
Jeetje, wat een leuk klusje voor een zaterdagmiddag Waar koop je nou zo'n schapendarm?
* Isabeau is benieuwd hoe je de smaak vindt en of het de moeite van herhalen waard is

[ Bericht 0% gewijzigd door Isabeau op 06-03-2010 18:24:22 ]
motorbloempjezaterdag 6 maart 2010 @ 18:23
puik zeg!

leuk verslagje
stavromulabetazaterdag 6 maart 2010 @ 18:27
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 18:18 schreef Isabeau het volgende:
Jeetje, wat een leuk klusje voor een zaterdagmiddag Waar koop je nou zo'n schapendam?
* Isabeau is benieuwd hoe je de smaak vindt en of het de moeite van herhalen waard is
Schapendarm kun je bij een goede slager bestellen (en ook even op de gezichten van de klanten achter je letten ).
Of het lekker is, ga ik zo merken (en daar hangt uiteraard ook van af of ik het vaker ga doen )
Winner_Tacozaterdag 6 maart 2010 @ 18:32
Ziet er best genig uit
Mirjamzaterdag 6 maart 2010 @ 18:43
wauw, heel tof!
stavromulabetazaterdag 6 maart 2010 @ 19:31
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 18:13 schreef Marijkezwolle het volgende:
Ben je van plan het vaker te maken? En laat je weten hoe het smaakte?
Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.

Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
DonJameszaterdag 6 maart 2010 @ 20:29
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.

Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
[ afbeelding ]
Ziet er lekker uit!

* DonJames vraagt zich wel af wat voor postuur stavromulabeta heeft met zulke Bourgondische maaltijden&dranken
stavromulabetazaterdag 6 maart 2010 @ 20:45
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 20:29 schreef DonJames het volgende:

[..]

Ziet er lekker uit!

* DonJames vraagt zich wel af wat voor postuur stavromulabeta heeft met zulke Bourgondische maaltijden&dranken
Ik fiets elke dag 40 km naar m'n werk, dus dat compenseert dat wel weer Ik hoop wel dat mijn zorgverzekeraar niet meeleest!
Marijkezwollezaterdag 6 maart 2010 @ 21:00
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.

Dit is trouwens het resultaat: worst met linzen en in ganzenvet gebakken aardappeltjes .
[ afbeelding ]
Wauw! Jij kan echt geweldig koken volgens mij Ziet er fantastisch uit in elk geval
sigmezaterdag 6 maart 2010 @ 21:20
Ha kijk, een medeworstenmaker!

Ik maak tot nog toe schapeworst in schapedarm, maar als de vooruitzichten bewaarheid worden zal ik over een jaartje ook aan de varkensworst gaan.

Hoeveel zout per kg vlees heb je gebruikt?
sigmezaterdag 6 maart 2010 @ 21:24
Oh ja, darm kan je bij de betere slager kopen. Maar goedkoper bij de Turk:
quote:
Bij de Turkse slager, die nog gewoon achter de toonbank een geit in stukken hakt, zag meneer merguez-worstjes. Ze oogden zelfgemaakt. Met veel handgebaren, meneer’s Turks slager spreekt vanuit commercieel oogpunt beschouwd verbazingwekkend slecht Nederlands, maakte meneer duidelijk dat hij geen interesse had in de inhoud, maar wel in het omhulsel van de merguez. En dat hij dus schapendarm wilde kopen. Een meter of drie. Zowaar, uit het koelvak verscheen een bakje met darmen. Mijn Turkse slager bleek vanuit commercieel oogpunt beschouwd verbazingwekkend slecht op de hoogte van de lengte van een meter. ‘”Eén”, mommelde hij, vrijwel de hele winkel met darm overspannend, “twee..”.

Enfin, een halve kilometer, 25 gram en ¤1,13 later vertrok meneer voldaan. Schapendarm, wat zal hij daar eens van gaan maken?
bron: http://worstlog.com
stavromulabetazaterdag 6 maart 2010 @ 21:37
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 21:24 schreef sigme het volgende:
Oh ja, darm kan je bij de betere slager kopen. Maar goedkoper bij de Turk:
[..]

bron: http://worstlog.com
'Mijn' Turk heeft helaas geen darm, bij de slager kreeg ik de darm min of meer gratis bij de rest. Volgens mijn boek (Charcuterie van Jane Grigson) moet er 1 eetlepel zout per 1 3/4 lb (800 g) vlees+spek, maar de volgende keer ga ik denk ik minimaal 1,5 x zoveel gebruiken.
RobinOokzaterdag 6 maart 2010 @ 21:58
Lijkt me echt keileuk om te doen, alleen, ik eet nooit worst.
Pietverdrietzaterdag 6 maart 2010 @ 23:06
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 21:58 schreef RobinOok het volgende:
Lijkt me echt keileuk om te doen, alleen, ik eet nooit worst.
daar kan je mee beginnen natuurlijk..
macferretzaterdag 6 maart 2010 @ 23:26
Mooi! en een heel mooi boek idd. toevallig met wat bbq vrienden vorige week en workshop gedaan, waar we ook worst gemaakt hebben. binnenkort geeft een vriend van ons een workshop worst en pate maken.
PiperMaruzaterdag 6 maart 2010 @ 23:28
Wat geniaal zeg! Is die machinerie van jezelf of heb je die geleend/gehuurd ofzo?
RobinOokzaterdag 6 maart 2010 @ 23:30
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 23:06 schreef Pietverdriet het volgende:
daar kan je mee beginnen natuurlijk..
Nee, dank je.
littledrummergirlzondag 7 maart 2010 @ 10:12
wat onwijs cool
sigmezondag 7 maart 2010 @ 11:11


Zelf worst maken: hoeveel zout / specerijen?
20gr zout per kilo vlees vond ik een een goeie maat.
mjanzondag 7 maart 2010 @ 11:23
Hier nog een filmpje van leuke mensen die zelf worst maken op geïmproviseerde wijze.
(die hele site van hun is geniaal als je houdt van ingewanden en het eten van 'vreemde' stukken dier, zoals kippenvoetjes, koeienlippen, varkensoren, enz.)
minilotzondag 7 maart 2010 @ 11:34
Oee, dat zou ik ook graag eens willen doen, zeg! Een gehaktmolen koop ik één dezer dagen in elk geval..
Wat zou zo'n worstvuller kosten?
Supperboerenzondag 7 maart 2010 @ 11:59
Eh...,
Lekker!
Vaker doen togh?!
stavromulabetazondag 7 maart 2010 @ 12:53
quote:
Op zondag 7 maart 2010 11:34 schreef minilot het volgende:
Oee, dat zou ik ook graag eens willen doen, zeg! Een gehaktmolen koop ik één dezer dagen in elk geval..
Wat zou zo'n worstvuller kosten?
Ik heb er iets van 6 of 7 euro voor betaald, voor een setje met drie maten. De tuitjes zijn helaas wel van kunststof.
stavromulabetazondag 7 maart 2010 @ 12:59
quote:
Op zondag 7 maart 2010 11:11 schreef sigme het volgende:
[ afbeelding ]

Zelf worst maken: hoeveel zout / specerijen?
20gr zout per kilo vlees vond ik een een goeie maat.
Dat komt wel redelijk overeen met die ene eetlepel per 800 g. Ik zal het de volgende keer wat beter afmeten, nu heb ik het zout er een beetje op gevoel bij gedaan, wat ietsjes aan de flauwe kant was.

Ze zien er trouwens wel lekker uit, die worsten van jouw. Wat voor een darm heb je gebruikt? Het ziet er namelijk wat dikker uit dan schaap.
Isegrimzondag 7 maart 2010 @ 20:51
Oeh lekker zeg. Vandaag in Den Haag bij een Colombiaans tentje gegeten waar de worst volgens mij ook van eigen makelij was (kwam in elk geval niet uit een pakje).
winklymaandag 8 maart 2010 @ 09:55
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:51 schreef Isegrim het volgende:
Oeh lekker zeg. Vandaag in Den Haag bij een Colombiaans tentje gegeten waar de worst volgens mij ook van eigen makelij was (kwam in elk geval niet uit een pakje).
waar zit een colombiaans tentje? en vertel eens iets over colombiaans eten? ben nieuwsgierig
LeeHarveyOswaldmaandag 8 maart 2010 @ 14:54
quote:
Op zondag 7 maart 2010 20:51 schreef Isegrim het volgende:
Oeh lekker zeg. Vandaag in Den Haag bij een Colombiaans tentje gegeten waar de worst volgens mij ook van eigen makelij was (kwam in elk geval niet uit een pakje).
Tijd voor een gehaktmolen
sigmemaandag 8 maart 2010 @ 16:50
quote:
Op zondag 7 maart 2010 12:59 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Dat komt wel redelijk overeen met die ene eetlepel per 800 g. Ik zal het de volgende keer wat beter afmeten, nu heb ik het zout er een beetje op gevoel bij gedaan, wat ietsjes aan de flauwe kant was.

Ze zien er trouwens wel lekker uit, die worsten van jouw. Wat voor een darm heb je gebruikt? Het ziet er namelijk wat dikker uit dan schaap.
Was inderdaad geen schaap. Ik heb het niet gevraagd, gewoon bij de Groene slager gekocht als 'darm om worst in te maken'.

Dat worstboek van jou, daar staat volgens mij ook vanalles in over droge worsten maken, klopt dat (ik heb het van horen zeggen). Is het in het Nederlands? Of alles in het Engels met Engelse maten?
stavromulabetamaandag 8 maart 2010 @ 19:31
quote:
Op maandag 8 maart 2010 16:50 schreef sigme het volgende:

[..]
Dat worstboek van jou, daar staat volgens mij ook vanalles in over droge worsten maken, klopt dat (ik heb het van horen zeggen). Is het in het Nederlands? Of alles in het Engels met Engelse maten?
Ja hoor, en een stuk of 10 à 15 recepten al naar gelang of je ze ook wilt roken. Er is ook een nederlandse versie van. Het gaat wel over charcuterie, dus hoofdzakelijk varkensvlees.

Misschien ga ik ook ooit nog een keer droge worsten maken, maar voorlopig zie ik het nog niet helemaal zitten om m'n toch al overvolle 2-kamerappartement ook nog eens met drogende worsten vol te hangen. Net zoals het ook wel wat lijkt om een varken te houden om later op te eten, maar dat gaat hier ook problemen met de buren opleveren, vrees ik.
sigmemaandag 8 maart 2010 @ 19:38
quote:
Op maandag 8 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Ja hoor, en een stuk of 10 à 15 recepten al naar gelang of je ze ook wilt roken. Er is ook een nederlandse versie van. Het gaat wel over charcuterie, dus hoofdzakelijk varkensvlees.

Misschien ga ik ook ooit nog een keer droge worsten maken, maar voorlopig zie ik het nog niet helemaal zitten om m'n toch al overvolle 2-kamerappartement ook nog eens met drogende worsten vol te hangen. Net zoals het ook wel wat lijkt om een varken te houden om later op te eten, maar dat gaat hier ook problemen met de buren opleveren, vrees ik.
Over een paar maanden krijg ik vier varkens . Langzaam groeiende varkens, met smaakrijk (dus vet) vlees. (Het duurt dus nog wel even voordat er worst van te maken is ).

Ik ga het boek bestellen, bedankt voor de link .
Ra-zmaandag 8 maart 2010 @ 19:46
quote:
Op maandag 8 maart 2010 19:38 schreef sigme het volgende:

[..]

Over een paar maanden krijg ik vier varkens . Langzaam groeiende varkens, met smaakrijk (dus vet) vlees. (Het duurt dus nog wel even voordat er worst van te maken is ).

Ik ga het boek bestellen, bedankt voor de link .
vertel daar eens wat meer over? hoe wat waar ga je ze houden en waar ga je ze in omtoveren behalve worst? en wat betaal je nou voor een varkentje kaal zegmaar zonder voer e.d.

ow en het slachten doe je dat zelf of laat je dat doen?

[ Bericht 2% gewijzigd door Ra-z op 08-03-2010 19:54:17 ]
sigmemaandag 8 maart 2010 @ 20:13
Voordat m'n varkens het worstentopic vervuilen: sigme's diergaarden (kip, schapen, varkens op komst!)
stavromulabetavrijdag 30 april 2010 @ 17:56
Zo, even m'n eigen topic omhoogschoppen

Vandaag heb ik weer gepoogd om frankfurters te maken, van echt vlees in tegenstelling tot die seperatorworsten in de supermarkt. Helaas heb ik de spullen bij de keurslager bij m'n werk besteld, en die is kennelijk niet zo heel goed in de anatomische verschillen tussen varkens en schapen. Vandaar dat mijn frankfurters nu qua formaat ergens tussen braadworst en rookworst inzitten in tegenstelling tot het gebruikelijke knakworstformaat.

Oh ja, en die 3 m darm die ik besteld heb heeft die slager ook voor het gemak vervangen door minimaal 10 m. Ik denk dat ik morgen nog maar wat meer vlees ga halen, zodat ik de resterende 9 m niet weg hoef te gooien.



Quinn_Dextervrijdag 30 april 2010 @ 18:48
quote:
Op vrijdag 30 april 2010 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, even m'n eigen topic omhoogschoppen

Vandaag heb ik weer gepoogd om frankfurters te maken, van echt vlees in tegenstelling tot die seperatorworsten in de supermarkt. Helaas heb ik de spullen bij de keurslager bij m'n werk besteld, en die is kennelijk niet zo heel goed in de anatomische verschillen tussen varkens en schapen. Vandaar dat mijn frankfurters nu qua formaat ergens tussen braadworst en rookworst inzitten in tegenstelling tot het gebruikelijke knakworstformaat.

Oh ja, en die 3 m darm die ik besteld heb heeft die slager ook voor het gemak vervangen door minimaal 10 m. Ik denk dat ik morgen nog maar wat meer vlees ga halen, zodat ik de resterende 9 m niet weg hoef te gooien.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
c00l
Weltschmerzvrijdag 30 april 2010 @ 19:00
quote:
Op zaterdag 6 maart 2010 19:31 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Het smaakte best prima, minimaal even goed als de verse worst die ik bij de slager koop (maar dat is niet objectief vastgesteld ). De volgende keer ga ik er wel minimaal het dubbele aan kruiden bij gooien, of misschien de helft rundvlees gebruiken voor een wat stevigere smaak.
Misschien kinnebakspek nemen ipv ruggespek. Dat is het meest smaakvolle spek en leent zich ook niet zo goed voor andere toepassingen, omdat het niet in een mooi stuk komt.
Klaploperzaterdag 1 mei 2010 @ 12:42
quote:
Op vrijdag 30 april 2010 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:
Zo, even m'n eigen topic omhoogschoppen

Vandaag heb ik weer gepoogd om frankfurters te maken, van echt vlees in tegenstelling tot die seperatorworsten in de supermarkt. Helaas heb ik de spullen bij de keurslager bij m'n werk besteld, en die is kennelijk niet zo heel goed in de anatomische verschillen tussen varkens en schapen. Vandaar dat mijn frankfurters nu qua formaat ergens tussen braadworst en rookworst inzitten in tegenstelling tot het gebruikelijke knakworstformaat.

Oh ja, en die 3 m darm die ik besteld heb heeft die slager ook voor het gemak vervangen door minimaal 10 m. Ik denk dat ik morgen nog maar wat meer vlees ga halen, zodat ik de resterende 9 m niet weg hoef te gooien.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik krijg er honger van.
RobinOokzaterdag 1 mei 2010 @ 14:35
quote:
Op vrijdag 30 april 2010 17:56 schreef stavromulabeta het volgende:
Ik denk dat ik morgen nog maar wat meer vlees ga halen, zodat ik de resterende 9 m niet weg hoef te gooien.
Die darm kun je gewoon invriezen.
Misschien beter eerst even in 3 stukken knippen en apart invriezen.
stavromulabetazaterdag 1 mei 2010 @ 15:59
quote:
Op zaterdag 1 mei 2010 14:35 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Die darm kun je gewoon invriezen.
Misschien beter eerst even in 3 stukken knippen en apart invriezen.
Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar ik heb gelezen dat die daardoor erg makkelijk gaat scheuren bij het vullen. Hoe dan ook, ik heb net 2 kg aan varkensnek en speklappen bij de bio-slager gehaald, die dalijk in de darm gaan. En wat ik aan darm overhoud, zal ik maar eens invriezen, wie weet...
quote:
Op vrijdag 30 april 2010 19:00 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Misschien kinnebakspek nemen ipv ruggespek. Dat is het meest smaakvolle spek en leent zich ook niet zo goed voor andere toepassingen, omdat het niet in een mooi stuk komt.
Goed plan, helaas had de slager dat net niet. Maar het lijkt me wel lekker, en niet alleen voor in worst.
Weltschmerzzondag 2 mei 2010 @ 18:29
quote:
Op zaterdag 1 mei 2010 15:59 schreef stavromulabeta het volgende:
Goed plan, helaas had de slager dat net niet. Maar het lijkt me wel lekker, en niet alleen voor in worst.
Sowieso vraag ik me af of je er niet te mooi vlees in doet. Worst is toch eigenlijk het opmaken van alle restjes dier? Misschien smaakt het juist door het mooie vlees wat te vlak.
Pietverdrietzondag 2 mei 2010 @ 19:48
quote:
Op zondag 2 mei 2010 18:29 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Sowieso vraag ik me af of je er niet te mooi vlees in doet. Worst is toch eigenlijk het opmaken van alle restjes dier? Misschien smaakt het juist door het mooie vlees wat te vlak.
Voor sommige slagers wellicht, voor anderen is worst iets moois maken met goede ingrediënten.
Weltschmerzzondag 2 mei 2010 @ 19:55
quote:
Op zondag 2 mei 2010 19:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Voor sommige slagers wellicht, voor anderen is worst iets moois maken met goede ingrediënten.
Ja, maar als je een goed varken hebt, dan bestaat zo'n beest helemaal uit goede ingrediënten. Ik bedoel niet de restjes van de slager, maar de restjes van het beest. Je snijdt er de stukken vlees uit, en dan hou je nog van alles over, had ik begrepen. Worst lijkt me nou net een specialiteit die in ieder geval voor een deel van die stukken varken is die niet als heel stuk te gebruiken zijn.
Pietverdrietzondag 2 mei 2010 @ 20:16
quote:
Op zondag 2 mei 2010 19:55 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ja, maar als je een goed varken hebt, dan bestaat zo'n beest helemaal uit goede ingrediënten. Ik bedoel niet de restjes van de slager, maar de restjes van het beest.
de stukken vlees uit, en dan hou je nog van alles over, had ik begrepen. Worst lijkt me nou net een specialiteit die in ieder geval voor een deel van die stukken varken is die niet als heel stuk te gebruiken zijn.
Ligt er maar net aan wat voor een soort worst je wilt maken.
stavromulabeta maakte voor zijn frankfurters ook gebruik van goed vlees.
Weltschmerzzondag 2 mei 2010 @ 21:46
quote:
Op zondag 2 mei 2010 20:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ligt er maar net aan wat voor een soort worst je wilt maken.
stavromulabeta maakte voor zijn frankfurters ook gebruik van goed vlees.
Ik vraag me ook vooral wat af omdat Stavro zei dat er wel wat meer smaak aan mocht, en met het uitbenen van dieren heb ik geen ervaring. Maar ik ging er altijd vanuit dat je dan allerlei kantjes, randjes, fliebertjes en misschien zelfs wel wat orgaanvlees overhoudt, en dat je daar dan bijvoorbeeld worsten van maakt. Niet omdat het slecht vlees is, maar omdat het daar geschikter voor is dan om zo in de pan te gooien o.i.d. En als dat dan al eeuwen zo worsten worden gemaakt, indien mijn beeld correct is, dan zal het vast wel lekker zijn. Zo gebruikt mijn slager ook zijn kinnebakspek voor de worst, omdat ik de enige klant ben die er wel eens om vraagt, maar hij vindt het ook heel goed spek.
Pietverdrietzondag 2 mei 2010 @ 21:50
quote:
Op zondag 2 mei 2010 21:46 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik vraag me ook vooral wat af omdat Stavro zei dat er wel wat meer smaak aan mocht, en met het uitbenen van dieren heb ik geen ervaring. Maar ik ging er altijd vanuit dat je dan allerlei kantjes, randjes, fliebertjes en misschien zelfs wel wat orgaanvlees overhoudt, en dat je daar dan bijvoorbeeld worsten van maakt. Niet omdat het slecht vlees is, maar omdat het daar geschikter voor is dan om zo in de pan te gooien o.i.d. En als dat dan al eeuwen zo worsten worden gemaakt, indien mijn beeld correct is, dan zal het vast wel lekker zijn. Zo gebruikt mijn slager ook zijn kinnebakspek voor de worst, omdat ik de enige klant ben die er wel eens om vraagt, maar hij vindt het ook heel goed spek.
Heb niets tegen kinnebakspek, maar wat ik bedoel is dat je worst niet van zenen, bindweefsel en zwoerd maakt om ze te kunnen gebruiken.
ASSpirinezondag 2 mei 2010 @ 22:19
quote:
Op maandag 8 maart 2010 20:13 schreef sigme het volgende:
Voordat m'n varkens het worstentopic vervuilen: sigme's diergaarde (kip, schapen, varkens!)
Kan je de links van je topic mss niet in je sig zetten?
Is makkelijker om je topics bij te houden, ze zijn altijd leuk om te zien, en om nu iedere keer tvp te gaan zetten
Bookmarken doe ik niet aan
-Mellow-maandag 3 mei 2010 @ 12:46
wat leuk

Ik was nooit echt een worstenliefhebber maar dat is sinds kort veranderd sinds mijn lief hele markten leeg koopt en thuis komt met allerhande gedroogde worst. Mijn favoriet is Spaanse Fuet en de italiaanse gedroogde worst met truffel die we hebben liggen is ook echt heerlijk. Gekookte/ gegrilde worst vind ik dan weer niks aan.
Het lijkt me fantastisch om het ook eens zelf te maken, maar dan wel droge worst
Weltschmerzmaandag 3 mei 2010 @ 12:54
quote:
Op zondag 2 mei 2010 21:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb niets tegen kinnebakspek, maar wat ik bedoel is dat je worst niet van zenen, bindweefsel en zwoerd maakt om ze te kunnen gebruiken.
Ik heb ook niks tegen worst maken met de beste ingredienten, alleen kan ik mij voorstellen dat slagers er ook stukjes dier doorheen gooien waar ze anders niet zoveel mee kunnen, en die zullen hun eigen smaak aan worst geven.
Pietverdrietmaandag 3 mei 2010 @ 18:11
quote:
Op maandag 3 mei 2010 12:54 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik heb ook niks tegen worst maken met de beste ingredienten, alleen kan ik mij voorstellen dat slagers er ook stukjes dier doorheen gooien waar ze anders niet zoveel mee kunnen, en die zullen hun eigen smaak aan worst geven.
Zeker, maar de vraag is of dat de bedoeling is, niets tegen smaakvolle stukken beest door de worst, wel tegen ik moet het nog kwijt dus smijt het door de worst om een goedkopere kostprijs te behalen.
Pietverdrietmaandag 3 mei 2010 @ 18:12
quote:
Op maandag 3 mei 2010 12:46 schreef -Mellow- het volgende:
wat leuk

Ik was nooit echt een worstenliefhebber maar dat is sinds kort veranderd sinds mijn lief hele markten leeg koopt en thuis komt met allerhande gedroogde worst. Mijn favoriet is Spaanse Fuet en de italiaanse gedroogde worst met truffel die we hebben liggen is ook echt heerlijk. Gekookte/ gegrilde worst vind ik dan weer niks aan.
Het lijkt me fantastisch om het ook eens zelf te maken, maar dan wel droge worst
Als je het eens tegenkomt, wildzwijnsworstjes uit de toscane, gekruid met venkel. God daar doe ik bijkans een moord voor.
stavromulabetamaandag 3 mei 2010 @ 21:40
quote:
Op maandag 3 mei 2010 12:54 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ik heb ook niks tegen worst maken met de beste ingredienten, alleen kan ik mij voorstellen dat slagers er ook stukjes dier doorheen gooien waar ze anders niet zoveel mee kunnen, en die zullen hun eigen smaak aan worst geven.
Tja, in een worst zie je niet meer wat voor vlees het was en aangezien de meeste mensen met hun ogen kopen in plaats van met hun smaak, krijg je dus al die seperatorworsten. Op zich niets mis met een beest helemaal opbruiken, maar i.h.a. is dat niet het smakelijkste vlees.
Oorspronkelijk zijn worsten trouwens gemaakt om vlees langer te kunnen bewaren, door het met flink wat zout en vet te mengen en in zo'n handige verpakking a.k.a. darm te stoppen. Daarbij ging zo'n beetje alles wat een gezin niet binnen een aantal dagen van een varken kon opeten.
quote:
Op maandag 3 mei 2010 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je het eens tegenkomt, wildzwijnsworstjes uit de toscane, gekruid met venkel. God daar doe ik bijkans een moord voor.
Venkel weet ik nog wel te vinden, alleen jammer dat er geen wilde zwijnen hier in de duinen rondhobbelen. Dat zou wel weer een mooi project zijn. Eerst een zwijn zien te vangen en vervolgens door de gehaktmolen zien te halen...
RobinOokmaandag 3 mei 2010 @ 22:07
Wat een vooroordelen weer. Alsof er iets mis is met separatorvlees. Dat is nog steeds gewoon vlees hoor. prima geschikt voor worst of ieder ander product waar slechts fliebertjes in hoeven en geen hele stukken. Separatorvlees is heel wat anders dan slachtafval als zenen, vellen, uiers of weet ik veel.

Dus dit gaat niet over "kopen met je ogen ipv met smaak", want dat separatorvlees smaakt niks anders dan het vlees dat de uitbener wel van het karkas kreeg gesneden.
stavromulabetamaandag 3 mei 2010 @ 22:43
quote:
Op maandag 3 mei 2010 22:07 schreef RobinOok het volgende:
Wat een vooroordelen weer. Alsof er iets mis is met separatorvlees. Dat is nog steeds gewoon vlees hoor. prima geschikt voor worst of ieder ander product waar slechts fliebertjes in hoeven en geen hele stukken. Separatorvlees is heel wat anders dan slachtafval als zenen, vellen, uiers of weet ik veel.

Dus dit gaat niet over "kopen met je ogen ipv met smaak", want dat separatorvlees smaakt niks anders dan het vlees dat de uitbener wel van het karkas kreeg gesneden.
Nou, dat is niet helemaal waar. Er zijn verschillende methodes om separatorvlees te maken, met stalen borstels e.d. kan ik me nog wel voorstellen dat je redelijk vlees krijgt. Vaak wordt het echter gemaakt door eerst de karkassen in kleine stukjes te breken en dan onder hoge druk het vlees eraf te persen. De samenstelling is anders mede doordat ook ruggemerg e.d. in het vlees terecht komen, ook is de hoeveelheid calcium in separatorvlees daardoor (soms veel) hoger dan in normaal vlees. Daarnaast zal de hoge druk geen goed doen aan de celstructuur en daarmee de 'sappigheid' van het eindproduct.

En nu moet ik weer lief doen tegen RobinOok


[ Bericht 1% gewijzigd door stavromulabeta op 03-05-2010 23:00:02 ]
sigmezaterdag 3 juli 2010 @ 19:42
Vandaag worst gemaakt, van grofgemalen lamsvlees met knoflook, gerooktepaprikapoeder, thijm, bonenkruid. Straks proeven.

Maar ik vroeg me af wat jullie door de molen halen als je vlees op is en er dus nog wel een dik ons worstvlees in de molen zit. Eerder heb ik wel eens aardappels gebruikt maar die had ik nu niet. Ik heb er eerst een appel ingegooid en daarna een pak havermout. Je moet wat .
Het vlees/appel/havermoutworstje was best lekker trouwens.
RobinOokzaterdag 3 juli 2010 @ 21:25
Ik heb maar een kleine porkert, daar komt echt geen ons vlees meer uit bij het schoonmaken.
Hooguit 20 gram of zo.
Wel eerst flink door blijven draaien.

Wat ik wel eens gedacht heb te doen is gewoon het vlees dat achter is gebleven eruit frotten en dan op de snijplank nog even fijnhakken en bij de rest van 't gehakt doen.

Of oh, wacht, dat werkt natuurlijk niet echt lekker bij het worst vullen. Alleen als je gehakt maakt...
stavromulabetazaterdag 3 juli 2010 @ 22:23
quote:
Op zaterdag 3 juli 2010 19:42 schreef sigme het volgende:
Vandaag worst gemaakt, van grofgemalen lamsvlees met knoflook, gerooktepaprikapoeder, thijm, bonenkruid. Straks proeven.

Maar ik vroeg me af wat jullie door de molen halen als je vlees op is en er dus nog wel een dik ons worstvlees in de molen zit. Eerder heb ik wel eens aardappels gebruikt maar die had ik nu niet. Ik heb er eerst een appel ingegooid en daarna een pak havermout. Je moet wat .
Het vlees/appel/havermoutworstje was best lekker trouwens.
Ik stop er als laatste sneetjes brood in, totdat er bijna alleen nog brood aan de voorkant uitkomt. Wat betreft de smaak valt het niet eens op als er wat brood tussen het vlees zit (zolang je niet overdrijft).
sigmezaterdag 3 juli 2010 @ 22:33
Brood heb ik ook overwogen, maar ik denk dat ik dan wel een half brood kwijt ben.
En ik had alleen bevroren brood

De havermout beviel best trouwens; er zat ook al havermout door het vlees gemengd, en de lading doorduwhavermout had de molen goed schoongeveegd. Het worstje met veel havermout en een beetje appel was best lekker.

De echte lamsworstjes waren heerlijk trouwens. Nogal chorizo-smakig. Een kilo gehakt,12 worstjes.

Ik had 1 meter darm gevraagd en heb er wel 5 gekregen; kan je het invriezen (ik heb het in de vriezer gegooid)? Sjieke darm trouwens, op een plastic huls. Stroopt lekker makkelijk om de tuut.
stavromulabetazaterdag 3 juli 2010 @ 22:48
quote:
Op zaterdag 3 juli 2010 22:33 schreef sigme het volgende:
Brood heb ik ook overwogen, maar ik denk dat ik dan wel een half brood kwijt ben.
En ik had alleen bevroren brood

De havermout beviel best trouwens; er zat ook al havermout door het vlees gemengd, en de lading doorduwhavermout had de molen goed schoongeveegd. Het worstje met veel havermout en een beetje appel was best lekker.

De echte lamsworstjes waren heerlijk trouwens. Nogal chorizo-smakig. Een kilo gehakt,12 worstjes.

Ik had 1 meter darm gevraagd en heb er wel 5 gekregen; kan je het invriezen (ik heb het in de vriezer gegooid)? Sjieke darm trouwens, op een plastic huls. Stroopt lekker makkelijk om de tuut.
In Engeland gooien ze ook allemaal havermout en andere granen door de worst. Naar verluid om de sappigheid te bevorderen.
Gezien de culinaire reputatie van de UK ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat het niet gewoon een smoes voor kostenbesparing is.

Ik heb laatst ook een stuk darm in de vriezer gegooid, ik heb alleen ergens gelezen dat hij daarna vrij snel scheurt. Voor de korte termijn is bewaren in pekel beter.
LeeHarveyOswaldzondag 4 juli 2010 @ 00:08
quote:
Op zaterdag 3 juli 2010 22:33 schreef sigme het volgende:
Brood heb ik ook overwogen, maar ik denk dat ik dan wel een half brood kwijt ben.
En ik had alleen bevroren brood
Dat is met dit weer natuurlijk geen excuus
sigmezondag 4 juli 2010 @ 10:00
quote:
Op zaterdag 3 juli 2010 22:48 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

In Engeland gooien ze ook allemaal havermout en andere granen door de worst. Naar verluid om de sappigheid te bevorderen.
Gezien de culinaire reputatie van de UK ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat het niet gewoon een smoes voor kostenbesparing is.

Ik heb laatst ook een stuk darm in de vriezer gegooid, ik heb alleen ergens gelezen dat hij daarna vrij snel scheurt. Voor de korte termijn is bewaren in pekel beter.
Oh ja, ik heb laatst deze binnengekregen:

The Sausage book
The Ultimate Sausage Resource for Beginners and Experts
Auteur: Paul Peacock

Nu nog lezen.

HLO: Ik vind een half brood weggooien zo sund. Het had nog wel naar de kippen gekund, dat wel.
stavromulabetazondag 4 juli 2010 @ 11:35
quote:
Op zondag 4 juli 2010 10:00 schreef sigme het volgende:

[..]

Oh ja, ik heb laatst deze binnengekregen:
[ afbeelding ]
The Sausage book
The Ultimate Sausage Resource for Beginners and Experts
Auteur: Paul Peacock

Nu nog lezen.

HLO: Ik vind een half brood weggooien zo sund. Het had nog wel naar de kippen gekund, dat wel.
Goede keuze! Wel niet teveel aandacht besteden aan het gedeelte dat gaat over de manieren waarop je aan je eigen worst kunt komen te overlijden (of juist wel?)
sigmezondag 4 juli 2010 @ 12:47
quote:
Op zondag 4 juli 2010 11:35 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Goede keuze! Wel niet teveel aandacht besteden aan het gedeelte dat gaat over de manieren waarop je aan je eigen worst kunt komen te overlijden (of juist wel?)
Ik voelde me vanochtend, lezend in de zon, al bezwaard over mijn hygiënenonchalance van gister. Hierbij beloof ik beterschap (ik maak altijd goede voornemens ná het worstmaken).
LeeHarveyOswalddonderdag 15 juli 2010 @ 13:08
Lidl heeft binnenkort een gehaktmolen (electrisch) incl opzetstuk voor worst enzo
LeeHarveyOswalddonderdag 15 juli 2010 @ 13:09
quote:
Op zondag 4 juli 2010 10:00 schreef sigme het volgende:

[..]

Oh ja, ik heb laatst deze binnengekregen:
[ afbeelding ]
The Sausage book
The Ultimate Sausage Resource for Beginners and Experts
Auteur: Paul Peacock

Nu nog lezen.

HLO: Ik vind een half brood weggooien zo sund. Het had nog wel naar de kippen gekund, dat wel.
Ik bedoelde meer dat met warm weer brood in no-time ontdooid is
Isegrimdonderdag 15 juli 2010 @ 13:36
Ik ben nu wel benieuwd op welke manieren je allemaal aan je eigen worst kunt overlijden.
Pietverdrietdinsdag 11 januari 2011 @ 12:51
Kick
Ik ga van het weekend experimenteren met het maken van Worst, nu nog even denken over lekkere recepten voor de vulling.
Denk dat ik de eerste experimenten maar doe met goedkoper varkensvlees ipv gelijk met biologisch livar of wild te beginnen.
LeeHarveyOswalddinsdag 11 januari 2011 @ 13:39
Erg benieuwd naar het resulaat :) Ik heb al tien keer overwogen een gehaktmolen te kopen, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen :')
Pietverdrietdinsdag 11 januari 2011 @ 13:48
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 13:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Erg benieuwd naar het resulaat :) Ik heb al tien keer overwogen een gehaktmolen te kopen, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen :')
Heb hem als opzetstuk gekocht voor mijn Kitchenaid.
Vooral ook omdat ik het gehakt dat verkocht wordt niet naar mijn zin is.
LeeHarveyOswalddinsdag 11 januari 2011 @ 13:49
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 13:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb hem als opzetstuk gekocht voor mijn Kitchenaid.
Vooral ook omdat ik het gehakt dat verkocht wordt niet naar mijn zin is.
Dat is wel een beetje het voordeel van een grote stad met veel Turkse slagers, die enigsinds van service gehoord hebben. Dan wijs je een stuk rundvlees aan, en dat is een minuut later je gehakt geworden :D

Ik wil er voor eentje kijken specifiek voor worst (hoewel ik er dan, als ik hem toch heb, ook wel gehakt mee ga maken denk ik :) ).
Pietverdrietdinsdag 11 januari 2011 @ 13:59
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 13:49 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Dat is wel een beetje het voordeel van een grote stad met veel Turkse slagers, die enigsinds van service gehoord hebben. Dan wijs je een stuk rundvlees aan, en dat is een minuut later je gehakt geworden :D

Ik wil er voor eentje kijken specifiek voor worst (hoewel ik er dan, als ik hem toch heb, ook wel gehakt mee ga maken denk ik :) ).
Klopt, maar dat is vaak te fijn gemalen vind ik, het gaat me niet alleen om het vlees maar ook om de structuur.
Ik kom graag bij turkse slagers.
zoalshetisdinsdag 11 januari 2011 @ 14:04
leuk topic. draai ook eens wat ansjovisjes mee zodat je veel minder zout nodig hebt.
Pietverdrietdinsdag 11 januari 2011 @ 14:07
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 14:04 schreef zoalshetis het volgende:
leuk topic. draai ook eens wat ansjovisjes mee zodat je veel minder zout nodig hebt.
En geen smaakversterkers gezien de hoeveelheid glutamaat die er (natuurlijk) in zit.
stavromulabetadinsdag 11 januari 2011 @ 21:14
quote:
Op dinsdag 11 januari 2011 14:04 schreef zoalshetis het volgende:
leuk topic. draai ook eens wat ansjovisjes mee zodat je veel minder zout nodig hebt.
Hmmm, goed plan! Zal ik de volgende keer doen.
Pietverdrietzaterdag 15 januari 2011 @ 14:45
Ga straks worst maken, het kleingesneden vlees staat in de vriezer zodat het straks goed koud is.
Heb 3 keer een dikke kilo varkensnek met ca 500 gram vetspek versneden.
De eerste is op smaak gebracht met
Peterselie
Maggi
Kikkoman
Peper

De tweede met
Knoflook
Mengsel van peper, zout en banda foelie
Rozemarijn (vers)

De derde met
Gedroogde tomaten
Bieslook
Knoflook
zout en peper

Gaat zometeen door de gehaktmolen en dan de darmen in.
Pietverdrietzaterdag 15 januari 2011 @ 18:15
Worsten zijn gedraaid, en inderdaad, het is erg stevig zo een Darm.
Maak er gebakken aardappels bij en een Rucola salade.
Had het idee dat ik wellicht wat te sterk gekruid had, maar het was precies goed, heel subtiel zover ik dat rauw kan beoordelen. (ja ik proef het worstvulsel gewoon)
Volgende keer meer darm in huis halen want heb zeker een 1,5 kilo over. Moet maar eens een hele doos kopen, portioneren en invriezen, dan heb ik het altijd in huis. Het is trouwens niet een karweitje wat je voor 1 maaltijd doet, als je worst gaat maken maak dan gelijk ettelijke meters want anders staat het schoonmaken van de apparatuur en de rest van het werk er niet tot in verhouding.
Het vlees malen met de Kitchenaid ging erg goed, het vullen van de worst moesten we met zijn tweeen doen. De schapendarmvulhoorn is erg smal dus dat ging wat lastiger, de breedere in varkensdarm een stuk beter.
Geloof wel dat het een karweitje is dat als het het een keer of 10 gedaan hebt je er erg handig in gaat worden, maar alle begin in lastig.
Maar goed, voor mij geen gehakt meer kopen, ik draai het voortaan lekker zelf.
Pietverdrietzaterdag 15 januari 2011 @ 19:28
resultaat was prima voor de eerste keer, smaak was goed, kruiderij wat te subtiel mag best wat sterker smaken, en het was wat te vet vond ik, vet vlees in verhouding 2 op 1 met vetspek is wellicht toch wat teveel van het goede.
Structuur was rul, niet zo stevig als bv bij een rookworst.
zoalshetiszaterdag 15 januari 2011 @ 21:14
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
resultaat was prima voor de eerste keer, smaak was goed, kruiderij wat te subtiel mag best wat sterker smaken, en het was wat te vet vond ik, vet vlees in verhouding 2 op 1 met vetspek is wellicht toch wat teveel van het goede.
Structuur was rul, niet zo stevig als bv bij een rookworst.
leuk man! ben blij dat je het gedaan hebt. vlees moet fijn gehakt worden (wellicht niet met de kitchenaid want die houdt het te grof of juist te fijn) en kruid ze flink. het is niet als een gahaktbal. doe ook eens fijne komijn en flink veel gedroogde/gehakselde pepers en peterselie er in. ik koop 8 meter varkensdarm bij de worstenmaker van amsterdam voor 3 euro.

wat verse merg kan ook passen in een fijne rulle structuur. en zeker wat ansjovis voor de ultieme smaak. zou ron blauw ook doen.

[ Bericht 4% gewijzigd door zoalshetis op 15-01-2011 21:22:08 ]
Pietverdrietzaterdag 15 januari 2011 @ 21:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 21:14 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

leuk man! ben blij dat je het gedaan hebt. vlees moet fijn gehakt worden (wellicht niet met de kitchenaid want die houdt het te grof) en kruid ze flink.
Heb een Messerschmidt vleesmolen, niet van kitchenaid zelf
quote:
het is niet als een gahaktbal. doe ook eens fijne komijn en flink veel gedroogde/gehakselde pepers en peterselie er in.
Was vanmiddag in een paar winkels, nergens Venkelzaad te krijgen
quote:
ik koop 8 meter varkensdarm bij de worstemaker van amsterdam voor 3 euro.
3 euro voor 8 meter? wat een afzetter, ik kreeg het gratis mee.
Wordt verkocht in Emmers met opgestroopte darm, 5 Bossen van 91 meter elk, voor een euro of 25-30

Denk dat ik een emmertje koop, het portioneer is stukken van 15 meter ofzo en dan invries in porties.
zoalshetiszaterdag 15 januari 2011 @ 21:22
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 21:22 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

3 euro voor 8 meter? wat een afzetter, ik kreeg het gratis mee.
Wordt verkocht in Emmers met opgestroopte darm, 5 Bossen van 91 meter elk, voor een euro of 25-30
lol. mazzelpikpiet.

je betaalt in amsterdam zelfs voor een kilo hondenpoep.
Pietverdrietzaterdag 15 januari 2011 @ 21:27
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 21:14 schreef zoalshetis het volgende:
wat verse merg kan ook passen in een fijne rulle structuur. en zeker wat ansjovis voor de ultieme smaak. zou ron blauw ook doen.
Wat dacht je van Kalfsvlees, truffels en Foie Gras?
Julia Child heeft daar een recept voor..
zoalshetiszaterdag 15 januari 2011 @ 21:30
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 21:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat dacht je van Kalfsvlees, truffels en Foie Gras?
Julia Child heeft daar een recept voor..
de fantasie is oneindig. kan een kitchenaid net zo rul zijn als een gehaktmolen? zelfs vis of garnalen is een optie.
sigmewoensdag 19 januari 2011 @ 20:27
Ik had laatst meer worstvlees dan darm, en heb toen worstjes gedraaid zónder darm erom. Ook dat wil verrassend goed.
Wanneer ik een dier heb laten slachten vries ik gehakt in porties van 1kg in, zodat ik later kleine porties worst kan maken. Dat bevalt me prima. Inmiddels kan ik ook in m'n eentje worst maken, al is met twee personen wel makkelijker. Het goed leegkrijgen van de worststopper lukt me nu ook wel, op het laatst haal ik de tuut van de molen af. De molen is dan leeg en de tuut nog vol; de inhoud van de tuut stamp ik voorzichtig met de steel van een pollepel in de darm.
sigmewoensdag 19 januari 2011 @ 20:31
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 21:22 schreef Pietverdriet het volgende:
3 euro voor 8 meter? wat een afzetter, ik kreeg het gratis mee.
Wordt verkocht in Emmers met opgestroopte darm, 5 Bossen van 91 meter elk, voor een euro of 25-30

Denk dat ik een emmertje koop, het portioneer is stukken van 15 meter ofzo en dan invries in porties.
Mijn informatie zegt dat darm brekerig wordt van invriezen. Opzouten is beter.
Isegrimwoensdag 19 januari 2011 @ 22:49
Wanneer mogen we je worst komen proeven sigme? O+
RobinOokwoensdag 19 januari 2011 @ 23:09
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 januari 2011 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Structuur was rul, niet zo stevig als bv bij een rookworst.
Je weet dat je je worstmengsel eerst nog wat moet kneden voor je het in de darmen propt? Voorzichtig kneden of mengen, tot het plakkerig wordt, het moet echt aan je handen plakken. Beetje vocht erdoor helpt. Bouillon of shaoxing wijn. (ja, wat anders. :-) )

Zag daar van de week ook weer een mooi filmpje over. Van Diny Schouten, beroemde charcuteriemevrouw uit A'dam:

http://www.foodtube.nl/video/685/Terrine-en-worst
Pietverdrietwoensdag 19 januari 2011 @ 23:12
quote:
1s.gif Op woensdag 19 januari 2011 23:09 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Je weet dat je je worstmengsel eerst nog wat moet kneden voor je het in de darmen propt? Voorzichtig kneden of mengen, tot het plakkerig wordt, het moet echt aan je handen plakken. Beetje vocht erdoor helpt. Bouillon of shaoxing wijn. (ja, wat anders. :-) )

Zag daar van de week ook weer een mooi filmpje over. Van Diny Schouten, beroemde charcuteriemevrouw uit A'dam:

http://www.foodtube.nl/video/685/Terrine-en-worst
Dank, dat weet ik, maar dat wil ik niet bij braadworst. Je hebt het ook bij Mett, als dat te stevig gekneed en gemalen is wordt het ook pasta ipv rul.
RobinOokwoensdag 19 januari 2011 @ 23:21
Oh, je wilt het rul? Kee.
sigmezaterdag 28 mei 2011 @ 13:42
Tijd voor worst!

Ik heb een kilo varkensgehakt ontdooit en over twee porties verdeeld. Biede zo'n 7 gram zout en een half borrelglaasje water.
Nr 1:
• theelepel van elk: foelie, mosterdzaad, kruidnagel (allemaal gemalen)
• mespuntje gemalen piment, mespuntje venkelzaad

Nr2:
• 2 teentjes knoflook u.d.kn.
• 3 theelepels geplette komijn
• mespuntje gemalen piment, mespuntje venkelzaad
• theelepel scherpe paprikapoeder

Als ik 1 kilo ontdooi heb ik altijd spijt dat ik maar zo weinig ontdooid heb, als ik een grote portie ontdooi doe ik in m'n enthousiasme meestal 4 kilo en dan heb ik spijt dat ik zoveel ontdooid heb..
LeeHarveyOswaldzaterdag 28 mei 2011 @ 14:01
Is dat qua kruiden -zeker de eerste- niet wat zuinig?
RobinOokzaterdag 28 mei 2011 @ 15:01
Op een pondje gehakt? Lijkt me best okay, 3 theelepels.
sigmezaterdag 28 mei 2011 @ 15:39
quote:
5s.gif Op zaterdag 28 mei 2011 14:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Is dat qua kruiden -zeker de eerste- niet wat zuinig?
Ik heb zojuist van de restantjes gehaktballetjes (ter grootte van een knikker) gemaakt en het dus ook geproefd, ik vind de smaak prima.

Van de worstjes (8 van elke smaak) heb ik de helft gelijk gekookt, dat gaat nu in plakjes weer de vriezer in, net als de gebakken minigehaktballetjes.

De 2x4 verse worstjes staan morgen op het menu.

Volgende keer wel 2 kilo ontdooien. Nu heb ik ook weer darm over.
Sorellazondag 6 november 2011 @ 20:46
Kick :)

Ik hoop dinsdag of woensdag mijn kitchenaid te krijgen en daar zit ook een gehaktmolen bij, waar kan ik een vulhoorn kopen die er op past ?? Piet ?
Pietverdrietzondag 6 november 2011 @ 21:35
quote:
0s.gif Op zondag 6 november 2011 20:46 schreef Sorella het volgende:
Kick :)

Ik hoop dinsdag of woensdag mijn kitchenaid te krijgen en daar zit ook een gehaktmolen bij, waar kan ik een vulhoorn kopen die er op past ?? Piet ?
Amazon in de UK?

http://www.amazon.co.uk/K(...)id=1320611681&sr=8-1
Sorellazondag 6 november 2011 @ 23:06
tnx, ze leveren ook aan nederland zie ik :)
sigmemaandag 7 november 2011 @ 07:37
Deze heeft ook veel worstmaakspul: http://www.vuurenrook.nl/webwinkel/worstmakerij/p-1b/
sigmemaandag 7 november 2011 @ 07:41
Ook wel toepasselijk, er is net een boek uit.

Over worst.
over-worst.jpg

Ik heb het gekocht natuurlijk, omdat het over worst gaat en omdat meneer wateetons (een van de schrijvers) een leuke vent is.
Afgelopen zaterdag heb ik dan ook worst gemaakt; echte worst om te fermenteren & drogen. Salami dus, zeg maar.

[ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 07-11-2011 07:55:42 ]
sigmemaandag 7 november 2011 @ 08:07
Het gehakt heb ik laten draaien door de slager. Die heeft een paar weken geleden mijn twee Bonte Bentheimer-varkens geslacht. Op mijn verzoek heeft hij een portie (kilo of 12 dacht ik) vrij vet en grofgemalen gehakt gemaakt t.b.v. worst. Dat heb ik dan weer in porties van een pond of drie ingevroren.

Daarbij heb ik runderdarm en varkensdarm gekocht, en afgelopen zaterdag dus worst gemaakt.
1520 gr varkensgehakt
38 gr nitrietzout
5 gr keukenzout
5 gr dextrose
10 gr gerookte paprikapoeder
5 gr knoflookpoeder
5 gr grofgemalen zwarte peper
1 eetlepel yoghurt

Ik heb een deel van het gehakt in runderdarm gestopt en een deel in varkensdarm. Uiteindelijk hield ik nog wat gehakt over (omdat er darm knapte etc), daarvan heb ik kleine balletjes gedraaid en deze gepocheerd. Dat laatste omdat nitrietzout echt erg ongezond wordt als het op meer dan 100oC wordt gebracht en braden dus geen goed plan is.
Maar terug naar de worst.

De worst moet fermenteren, en dat moet in een vrij warme en vochtige omgeving.
Dus heb ik een fermentatiehoekje naast de kachel gemaakt:
511-1.jpg

Die lappen zijn nat en erachter hangen de worsten:
511_2.jpg

Meten is weten:
511_3.jpg

Er ligt ook een sensor van een weerstation in zodat ik op afstand kan aflezen hoe warm en nat het is. Temperatuur schommelt tussen 20 en 240C, luchtvochtigheid heb ik nu aardig omhoog, tussen de 90 en 99%.
Isegrimmaandag 7 november 2011 @ 08:34
Dat nitrietzout is noodzakelijk voor het conserveren? Deden ze dat er 'vroeger' ook in?
Pietverdrietmaandag 7 november 2011 @ 08:47
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 08:34 schreef Isegrim het volgende:
Dat nitrietzout is noodzakelijk voor het conserveren? Deden ze dat er 'vroeger' ook in?
Jep
sigmemaandag 7 november 2011 @ 08:50
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 08:34 schreef Isegrim het volgende:
Dat nitrietzout is noodzakelijk voor het conserveren? Deden ze dat er 'vroeger' ook in?
Nee, toen deden ze er salpeter in. Het effect daarvan was dat er -als het goed ging- nitriet gevormd werd. Als het misgaat met die nitriet krijg je worstziekte van de worst. Ook wel bekend als botulisme. Dodelijk.
Isegrimmaandag 7 november 2011 @ 08:53
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 08:50 schreef sigme het volgende:

[..]

Nee, toen deden ze er salpeter in. Het effect daarvan was dat er -als het goed ging- nitriet gevormd werd. Als het misgaat met die nitriet krijg je worstziekte van de worst. Ook wel bekend als botulisme. Dodelijk.
Laten we dat maar niet doen dan. :D
sigmezondag 7 oktober 2012 @ 10:29
De kippen houden op met leggen, dus voor het zondags ontbijt stap ik over op gebakken worst in plaats van gebakken eieren. Dus moest er geworst worden.
Gister ruim anderhalve kilo grof varkensgehakt omgezet in worst. Darm had ik nog staan, in een pot zout water. Ik dacht varkensdarm, maar het bleek koe-darm te zijn. Dat ruik je (lees: het stinkt).
Bij gedroogde worsten weet ik inmiddels wel dat die lucht verdwijnt bij het drogen, maar verse worst heb ik nog nooit van koe-darm gemaakt. Gelijk maar even worst geproefbakt. Gelukkig blijkt ook dan de lucht snel weg te zijn.

Ik ben van plan om in de loop van de winter een stopbus te kopen, met m'n vleesmolen worst maken is toch niet de handigste methode denk ik. Iemand ervaring met een echte stopbus?
Zo'n ding dus:
dick_stopbus.jpg
of
2000008GR.jpg
robber57zondag 7 oktober 2012 @ 12:43
Die "dick" die ken ik uit mijn slagerij jaren,we hadden een grote,zeg een cm of 60-70 hoog , er ging een kilo of 10 in de stopbus,je kon er 4-5 osseworsten in 1 keer mee vullen als ik me goed herinner.

Er mee werken is een handigheidje dat je snel leert, het is met de ene hand gelijkmatig draaien en met de andere hand de darm vast knijpen op de stoptuit en met de spanning van je hand regel je de vulling van de darm, des te harder je knijpt des te voller de darm word.

Iedere keer als je aan het eind van een darm komt draai je een halve slag terug zodat er niet vulling uit de tuit blijft lopen.

het is wel weer een apparaat om schoon te maken en een plekje voor te vinden, het handige van de vleesmolen is dat je 1 apparaat gebruikt voor zowel malen als stoppen en dus ook maar 1 apparaat hoeft schoon te maken en op te bergen, nadeel is dat je niet echt "perst" met een gehaktmolen aangezien het gehakt langs de worm weg lekt, maar daar valt goed mee te leven denk ik.
sigmemaandag 8 oktober 2012 @ 18:09
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 12:43 schreef robber57 het volgende:

het is wel weer een apparaat om schoon te maken en een plekje voor te vinden, het handige van de vleesmolen is dat je 1 apparaat gebruikt voor zowel malen als stoppen en dus ook maar 1 apparaat hoeft schoon te maken en op te bergen, nadeel is dat je niet echt "perst" met een gehaktmolen aangezien het gehakt langs de worm weg lekt, maar daar valt goed mee te leven denk ik.
Goed punt. Maar ik gebruik mijn gehaktmolen niet voor het malen - dat laat ik de slager doen. Ik hou, als ik een stopbus aanschaf - de gehaktmolen ongebruikt over. Die geef ik denk ik maar terug aan de mensen van wie ik 'm kreeg.

Een stopbus van het merk Dick is geloof ik wel het walhalla onder de stopbussen - dat wil ik niet betalen :+ (vanaf 500 euro, een kleintje).
Pietverdrietmaandag 8 oktober 2012 @ 20:51
Juist het malen zou ik zelf blijven doen, je kan dan zelf extra vet (spek) extra toevoegen en de grof/fijnheid zelf bepalen, verse kruiden er door malen, lam en rund mengen, etc etc.
sigmemaandag 8 oktober 2012 @ 21:03
Verse kruiden meng ik er liever door dan dat ik het erdoor maal :).
Ik vraag de slager gewoonlijk om fijn, wat magerder gehakt, en grof, vetter gehakt te maken van een dier dat ik laat slachten.

Wat ik kan mengen hangt af van wat er recentelijk geslacht is :+. Maar het aanbod bestaat voorlopig jaarlijks uit lam/schaap en eens per twee a drie jaar varken. En lam met varken mengen lokt me niet erg.

En hoeveel gehakt ik laat maken van een beest - en hoe vet het gehakt is, hangt ook nogal af van het dier in kwestie. Deze winter gaan er drie jonge rammetjes naar de slager, volgens mij zijn ze nogal mager. Maar ik ben dolblij met een slager die de ribbetjes voor me uitbeent en tot gehakt vermaalt.
Ik vries het in in porties van een kilo of anderhalf en maak er worst van op een moment dat me schikt.
Pietverdrietmaandag 6 juli 2015 @ 20:19
stavromulabeta, vraagje, wat is het effect van kneden van het "deeg" op de structuur van worst?
stavromulabetamaandag 6 juli 2015 @ 20:24
quote:
0s.gif Op maandag 6 juli 2015 20:19 schreef Pietverdriet het volgende:
stavromulabeta, vraagje, wat is het effect van kneden van het "deeg" op de structuur van worst?
Geen idee eerlijk gezegd. Ik kan me hooguit voorstellen dat de structuur dan compacter/plakkeriger wordt en de 'korrels' minder snel van elkaar loslaten bij een grovere maling.
stavromulabetamaandag 6 juli 2015 @ 20:26
Met wat geluk heb ik over een paar maanden weer een groter huis met kelder. Dan ga ik weer vollop experimenteren ;)
Pietverdrietmaandag 6 juli 2015 @ 20:30
quote:
0s.gif Op maandag 6 juli 2015 20:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Geen idee eerlijk gezegd. Ik kan me hooguit voorstellen dat de structuur dan compacter/plakkeriger wordt en de 'korrels' minder snel van elkaar loslaten bij een grovere maling.
Als ik Mett 1 keer door de gehaktmolen haal wordt het vrij rul, als ik het met messen snij zoals je een goede tartaar snijdt is het nog losser van structuur. Vaak wordt Mett (mager varkensgehakt) te lang gekneed en wordt het een tandpasta achtige massa en geeft geen fijn mondgevoel. De eiwitten coguleren.

Vroeg me af wat het effect is op een worst als die daarna rijpt/droogt.
Heb wat experimenten gedaan met Ćevapčići uit een mengsel van rund, lam en varken, dit gekneed en bakingsoda toegevoegd, kreeg daardoor een homogene structuur dit toch los was.

Mett wordt hier in D gekruid op broodjes gegeten, rauw, vind het erg lekker
Pietverdrietmaandag 6 juli 2015 @ 20:33
quote:
0s.gif Op maandag 6 juli 2015 20:26 schreef stavromulabeta het volgende:
Met wat geluk heb ik over een paar maanden weer een groter huis met kelder. Dan ga ik weer vollop experimenteren ;)
Ik moet ook weer eens schapendarm halen en zelf braadworstjes maken.
sirdanilotwoensdag 8 juli 2015 @ 02:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 maart 2010 23:30 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee, dank je.
Of je worst lust
NutKeesmaandag 20 juli 2015 @ 15:43
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
Pietverdrietmaandag 20 juli 2015 @ 16:04
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
Ik kocht het destijds gewoon bij de eerste beste slager om de hoek.
stavromulabetamaandag 20 juli 2015 @ 16:09
quote:
1s.gif Op maandag 20 juli 2015 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik kocht het destijds gewoon bij de eerste beste slager om de hoek.
Ik ook. Misschien moet je er gewoon even persoonlijk langs lopen. Of anders kan de turk het misschien bestellen.
LeeHarveyOswaldmaandag 20 juli 2015 @ 16:19
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
http://www.vuurenrook.nl/(...)l?_globalsearch=darm
NutKeesmaandag 20 juli 2015 @ 17:14
Dankje, al een paar websites gevonden die een hank verkopen maar 90 meter is me toch echt teveel.
Pietverdrietmaandag 20 juli 2015 @ 17:23
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:14 schreef NutKees het volgende:
Dankje, al een paar websites gevonden die een hank verkopen maar 90 meter is me toch echt teveel.
Invriezen?
NutKeesmaandag 20 juli 2015 @ 17:31
Hoe lang kan je het eigenlijk bewaren in de vriezer? D'r liggen hier nog meters varkensdarm in de vriezer maar heb geen idee of ze nog goed zijn...
Pietverdrietmaandag 20 juli 2015 @ 17:35
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:31 schreef NutKees het volgende:
Hoe lang kan je het eigenlijk bewaren in de vriezer? D'r liggen hier nog meters varkensdarm in de vriezer maar heb geen idee of ze nog goed zijn...
Als je het in het zout hebt ingevroren, heel erg lang.
NutKeesmaandag 20 juli 2015 @ 17:40
quote:
1s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je het in het zout hebt ingevroren, heel erg lang.
Met zout en al ja. Goed om te weten dan, ik heb al eens op het punt gestaan ze weg te gooien.
Voor die schapendarm blijf ik dan toch maar rondvragen, 90 meter is me toch echt veel te gortig.
sigmemaandag 20 juli 2015 @ 19:48
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
Ik kocht schapedarm bij de groene weg (de biologische slager).
stavromulabetamaandag 20 juli 2015 @ 20:34
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:40 schreef NutKees het volgende:

[..]

Met zout en al ja. Goed om te weten dan, ik heb al eens op het punt gestaan ze weg te gooien.
Voor die schapendarm blijf ik dan toch maar rondvragen, 90 meter is me toch echt veel te gortig.
In welke regio woon je? Dat helpt misschien bij het meedenken.
NutKeesmaandag 20 juli 2015 @ 22:07
Zuid Limburg.
stavromulabetadinsdag 21 juli 2015 @ 18:39
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 22:07 schreef NutKees het volgende:
Zuid Limburg.
Mmmh, ik heb daar 19 jaar gewoond. Maar toen was ik meer bezig met wipkippen, voetballen en later brommers en klasgenotes dan met worstmaken.

De hele oostelijke mijnstreek is i.m.h.o. sowieso dun bezaaid wat betreft kwaliteitsvoedsel en dus ook goede slagers (maar goed dat zeg ik nu als Randstad-fetisjist die daar hooguit eens in de 2 maanden op familiebezoek gaat). Ik zou je nog de meeste kans geven in Maastricht, daar heb je volgens mij wel een paar goede die veel zelf maken en dus misschien ook darmen zullen hebben. En als ik google vindt ik er een in Eijsden die worstprijzen gewonnen heeft. Die zal vast ook wat darmen ergens achterin zijn winkel hebben (maar de vraag is of daar nou net eentje van een schaap tussenzit).

En anders op ebay, zoals deze: http://www.ebay.nl/itm/5m(...)&hash=item2a48b16c70 (5m)
NutKeeswoensdag 22 juli 2015 @ 09:29
Bedankt voor het meedenken, ik ga het eens in Eijsden proberen binnenkort als het niet lukt met de slagers bij mij in de buurt. Heb nog niet veel actie ondernomen eerlijk gezegd, heb net even wat teveel dingen te doen gehad de afgelopen dagen.