Nee, toen deden ze er salpeter in. Het effect daarvan was dat er -als het goed ging- nitriet gevormd werd. Als het misgaat met die nitriet krijg je worstziekte van de worst. Ook wel bekend als botulisme. Dodelijk.quote:Op maandag 7 november 2011 08:34 schreef Isegrim het volgende:
Dat nitrietzout is noodzakelijk voor het conserveren? Deden ze dat er 'vroeger' ook in?
Laten we dat maar niet doen dan.quote:Op maandag 7 november 2011 08:50 schreef sigme het volgende:
[..]
Nee, toen deden ze er salpeter in. Het effect daarvan was dat er -als het goed ging- nitriet gevormd werd. Als het misgaat met die nitriet krijg je worstziekte van de worst. Ook wel bekend als botulisme. Dodelijk.
Goed punt. Maar ik gebruik mijn gehaktmolen niet voor het malen - dat laat ik de slager doen. Ik hou, als ik een stopbus aanschaf - de gehaktmolen ongebruikt over. Die geef ik denk ik maar terug aan de mensen van wie ik 'm kreeg.quote:Op zondag 7 oktober 2012 12:43 schreef robber57 het volgende:
het is wel weer een apparaat om schoon te maken en een plekje voor te vinden, het handige van de vleesmolen is dat je 1 apparaat gebruikt voor zowel malen als stoppen en dus ook maar 1 apparaat hoeft schoon te maken en op te bergen, nadeel is dat je niet echt "perst" met een gehaktmolen aangezien het gehakt langs de worm weg lekt, maar daar valt goed mee te leven denk ik.
Geen idee eerlijk gezegd. Ik kan me hooguit voorstellen dat de structuur dan compacter/plakkeriger wordt en de 'korrels' minder snel van elkaar loslaten bij een grovere maling.quote:Op maandag 6 juli 2015 20:19 schreef Pietverdriet het volgende:
stavromulabeta, vraagje, wat is het effect van kneden van het "deeg" op de structuur van worst?
Als ik Mett 1 keer door de gehaktmolen haal wordt het vrij rul, als ik het met messen snij zoals je een goede tartaar snijdt is het nog losser van structuur. Vaak wordt Mett (mager varkensgehakt) te lang gekneed en wordt het een tandpasta achtige massa en geeft geen fijn mondgevoel. De eiwitten coguleren.quote:Op maandag 6 juli 2015 20:24 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Geen idee eerlijk gezegd. Ik kan me hooguit voorstellen dat de structuur dan compacter/plakkeriger wordt en de 'korrels' minder snel van elkaar loslaten bij een grovere maling.
Ik moet ook weer eens schapendarm halen en zelf braadworstjes maken.quote:Op maandag 6 juli 2015 20:26 schreef stavromulabeta het volgende:
Met wat geluk heb ik over een paar maanden weer een groter huis met kelder. Dan ga ik weer vollop experimenteren
Of je worst lustquote:
Ik kocht het destijds gewoon bij de eerste beste slager om de hoek.quote:Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
Ik ook. Misschien moet je er gewoon even persoonlijk langs lopen. Of anders kan de turk het misschien bestellen.quote:Op maandag 20 juli 2015 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik kocht het destijds gewoon bij de eerste beste slager om de hoek.
http://www.vuurenrook.nl/(...)l?_globalsearch=darmquote:Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
Invriezen?quote:Op maandag 20 juli 2015 17:14 schreef NutKees het volgende:
Dankje, al een paar websites gevonden die een hank verkopen maar 90 meter is me toch echt teveel.
Als je het in het zout hebt ingevroren, heel erg lang.quote:Op maandag 20 juli 2015 17:31 schreef NutKees het volgende:
Hoe lang kan je het eigenlijk bewaren in de vriezer? D'r liggen hier nog meters varkensdarm in de vriezer maar heb geen idee of ze nog goed zijn...
Met zout en al ja. Goed om te weten dan, ik heb al eens op het punt gestaan ze weg te gooien.quote:Op maandag 20 juli 2015 17:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je het in het zout hebt ingevroren, heel erg lang.
Ik kocht schapedarm bij de groene weg (de biologische slager).quote:Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
In welke regio woon je? Dat helpt misschien bij het meedenken.quote:Op maandag 20 juli 2015 17:40 schreef NutKees het volgende:
[..]
Met zout en al ja. Goed om te weten dan, ik heb al eens op het punt gestaan ze weg te gooien.
Voor die schapendarm blijf ik dan toch maar rondvragen, 90 meter is me toch echt veel te gortig.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |