abonnement Unibet Coolblue
pi_104064953
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 08:34 schreef Isegrim het volgende:
Dat nitrietzout is noodzakelijk voor het conserveren? Deden ze dat er 'vroeger' ook in?
Nee, toen deden ze er salpeter in. Het effect daarvan was dat er -als het goed ging- nitriet gevormd werd. Als het misgaat met die nitriet krijg je worstziekte van de worst. Ook wel bekend als botulisme. Dodelijk.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 7 november 2011 @ 08:53:23 #102
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_104065004
quote:
0s.gif Op maandag 7 november 2011 08:50 schreef sigme het volgende:

[..]

Nee, toen deden ze er salpeter in. Het effect daarvan was dat er -als het goed ging- nitriet gevormd werd. Als het misgaat met die nitriet krijg je worstziekte van de worst. Ook wel bekend als botulisme. Dodelijk.
Laten we dat maar niet doen dan. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_117683808
De kippen houden op met leggen, dus voor het zondags ontbijt stap ik over op gebakken worst in plaats van gebakken eieren. Dus moest er geworst worden.
Gister ruim anderhalve kilo grof varkensgehakt omgezet in worst. Darm had ik nog staan, in een pot zout water. Ik dacht varkensdarm, maar het bleek koe-darm te zijn. Dat ruik je (lees: het stinkt).
Bij gedroogde worsten weet ik inmiddels wel dat die lucht verdwijnt bij het drogen, maar verse worst heb ik nog nooit van koe-darm gemaakt. Gelijk maar even worst geproefbakt. Gelukkig blijkt ook dan de lucht snel weg te zijn.

Ik ben van plan om in de loop van de winter een stopbus te kopen, met m'n vleesmolen worst maken is toch niet de handigste methode denk ik. Iemand ervaring met een echte stopbus?
Zo'n ding dus:

of
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  zondag 7 oktober 2012 @ 12:43:49 #104
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_117686932
Die "dick" die ken ik uit mijn slagerij jaren,we hadden een grote,zeg een cm of 60-70 hoog , er ging een kilo of 10 in de stopbus,je kon er 4-5 osseworsten in 1 keer mee vullen als ik me goed herinner.

Er mee werken is een handigheidje dat je snel leert, het is met de ene hand gelijkmatig draaien en met de andere hand de darm vast knijpen op de stoptuit en met de spanning van je hand regel je de vulling van de darm, des te harder je knijpt des te voller de darm word.

Iedere keer als je aan het eind van een darm komt draai je een halve slag terug zodat er niet vulling uit de tuit blijft lopen.

het is wel weer een apparaat om schoon te maken en een plekje voor te vinden, het handige van de vleesmolen is dat je 1 apparaat gebruikt voor zowel malen als stoppen en dus ook maar 1 apparaat hoeft schoon te maken en op te bergen, nadeel is dat je niet echt "perst" met een gehaktmolen aangezien het gehakt langs de worm weg lekt, maar daar valt goed mee te leven denk ik.
pi_117740455
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 12:43 schreef robber57 het volgende:

het is wel weer een apparaat om schoon te maken en een plekje voor te vinden, het handige van de vleesmolen is dat je 1 apparaat gebruikt voor zowel malen als stoppen en dus ook maar 1 apparaat hoeft schoon te maken en op te bergen, nadeel is dat je niet echt "perst" met een gehaktmolen aangezien het gehakt langs de worm weg lekt, maar daar valt goed mee te leven denk ik.
Goed punt. Maar ik gebruik mijn gehaktmolen niet voor het malen - dat laat ik de slager doen. Ik hou, als ik een stopbus aanschaf - de gehaktmolen ongebruikt over. Die geef ik denk ik maar terug aan de mensen van wie ik 'm kreeg.

Een stopbus van het merk Dick is geloof ik wel het walhalla onder de stopbussen - dat wil ik niet betalen :+ (vanaf 500 euro, een kleintje).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 8 oktober 2012 @ 20:51:49 #106
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_117748657
Juist het malen zou ik zelf blijven doen, je kan dan zelf extra vet (spek) extra toevoegen en de grof/fijnheid zelf bepalen, verse kruiden er door malen, lam en rund mengen, etc etc.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_117749412
Verse kruiden meng ik er liever door dan dat ik het erdoor maal :).
Ik vraag de slager gewoonlijk om fijn, wat magerder gehakt, en grof, vetter gehakt te maken van een dier dat ik laat slachten.

Wat ik kan mengen hangt af van wat er recentelijk geslacht is :+. Maar het aanbod bestaat voorlopig jaarlijks uit lam/schaap en eens per twee a drie jaar varken. En lam met varken mengen lokt me niet erg.

En hoeveel gehakt ik laat maken van een beest - en hoe vet het gehakt is, hangt ook nogal af van het dier in kwestie. Deze winter gaan er drie jonge rammetjes naar de slager, volgens mij zijn ze nogal mager. Maar ik ben dolblij met een slager die de ribbetjes voor me uitbeent en tot gehakt vermaalt.
Ik vries het in in porties van een kilo of anderhalf en maak er worst van op een moment dat me schikt.
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  maandag 6 juli 2015 @ 20:19:56 #108
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154123482
stavromulabeta, vraagje, wat is het effect van kneden van het "deeg" op de structuur van worst?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154123623
quote:
0s.gif Op maandag 6 juli 2015 20:19 schreef Pietverdriet het volgende:
stavromulabeta, vraagje, wat is het effect van kneden van het "deeg" op de structuur van worst?
Geen idee eerlijk gezegd. Ik kan me hooguit voorstellen dat de structuur dan compacter/plakkeriger wordt en de 'korrels' minder snel van elkaar loslaten bij een grovere maling.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_154123654
Met wat geluk heb ik over een paar maanden weer een groter huis met kelder. Dan ga ik weer vollop experimenteren ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  maandag 6 juli 2015 @ 20:30:56 #111
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154123797
quote:
0s.gif Op maandag 6 juli 2015 20:24 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Geen idee eerlijk gezegd. Ik kan me hooguit voorstellen dat de structuur dan compacter/plakkeriger wordt en de 'korrels' minder snel van elkaar loslaten bij een grovere maling.
Als ik Mett 1 keer door de gehaktmolen haal wordt het vrij rul, als ik het met messen snij zoals je een goede tartaar snijdt is het nog losser van structuur. Vaak wordt Mett (mager varkensgehakt) te lang gekneed en wordt het een tandpasta achtige massa en geeft geen fijn mondgevoel. De eiwitten coguleren.

Vroeg me af wat het effect is op een worst als die daarna rijpt/droogt.
Heb wat experimenten gedaan met Ćevapčići uit een mengsel van rund, lam en varken, dit gekneed en bakingsoda toegevoegd, kreeg daardoor een homogene structuur dit toch los was.

Mett wordt hier in D gekruid op broodjes gegeten, rauw, vind het erg lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 6 juli 2015 @ 20:33:07 #112
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154123855
quote:
0s.gif Op maandag 6 juli 2015 20:26 schreef stavromulabeta het volgende:
Met wat geluk heb ik over een paar maanden weer een groter huis met kelder. Dan ga ik weer vollop experimenteren ;)
Ik moet ook weer eens schapendarm halen en zelf braadworstjes maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 8 juli 2015 @ 02:41:48 #113
414785 sirdanilot
pi_154161971
quote:
0s.gif Op zaterdag 6 maart 2010 23:30 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Nee, dank je.
Of je worst lust
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_154489035
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
  maandag 20 juli 2015 @ 16:04:16 #115
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154489637
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
Ik kocht het destijds gewoon bij de eerste beste slager om de hoek.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154489795
quote:
1s.gif Op maandag 20 juli 2015 16:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik kocht het destijds gewoon bij de eerste beste slager om de hoek.
Ik ook. Misschien moet je er gewoon even persoonlijk langs lopen. Of anders kan de turk het misschien bestellen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_154490010
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
http://www.vuurenrook.nl/(...)l?_globalsearch=darm
pi_154491523
Dankje, al een paar websites gevonden die een hank verkopen maar 90 meter is me toch echt teveel.
  maandag 20 juli 2015 @ 17:23:11 #119
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154491750
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:14 schreef NutKees het volgende:
Dankje, al een paar websites gevonden die een hank verkopen maar 90 meter is me toch echt teveel.
Invriezen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154492041
Hoe lang kan je het eigenlijk bewaren in de vriezer? D'r liggen hier nog meters varkensdarm in de vriezer maar heb geen idee of ze nog goed zijn...
  maandag 20 juli 2015 @ 17:35:05 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_154492127
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:31 schreef NutKees het volgende:
Hoe lang kan je het eigenlijk bewaren in de vriezer? D'r liggen hier nog meters varkensdarm in de vriezer maar heb geen idee of ze nog goed zijn...
Als je het in het zout hebt ingevroren, heel erg lang.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_154492246
quote:
1s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:35 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je het in het zout hebt ingevroren, heel erg lang.
Met zout en al ja. Goed om te weten dan, ik heb al eens op het punt gestaan ze weg te gooien.
Voor die schapendarm blijf ik dan toch maar rondvragen, 90 meter is me toch echt veel te gortig.
pi_154495846
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 15:43 schreef NutKees het volgende:
Iemand een idee waar ik een paar meter schapendarm kan kopen? Ik ben alweer rond aan het bellen naar diverse slagers maar het is niet gemakkelijk om hier een paar meter van te bemachtigen. Varkensdarm heb ik nog liggen, maar die is me veel te dik voor merguez worstjes.
Ik kocht schapedarm bij de groene weg (de biologische slager).
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_154497294
quote:
0s.gif Op maandag 20 juli 2015 17:40 schreef NutKees het volgende:

[..]

Met zout en al ja. Goed om te weten dan, ik heb al eens op het punt gestaan ze weg te gooien.
Voor die schapendarm blijf ik dan toch maar rondvragen, 90 meter is me toch echt veel te gortig.
In welke regio woon je? Dat helpt misschien bij het meedenken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_154500411
Zuid Limburg.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')