Als je het eens tegenkomt, wildzwijnsworstjes uit de toscane, gekruid met venkel. God daar doe ik bijkans een moord voor.quote:Op maandag 3 mei 2010 12:46 schreef -Mellow- het volgende:
wat leuk
Ik was nooit echt een worstenliefhebber maar dat is sinds kort veranderd sinds mijn lief hele markten leeg koopt en thuis komt met allerhande gedroogde worst. Mijn favoriet is Spaanse Fuet en de italiaanse gedroogde worst met truffel die we hebben liggen is ook echt heerlijk. Gekookte/ gegrilde worst vind ik dan weer niks aan.
Het lijkt me fantastisch om het ook eens zelf te maken, maar dan wel droge worst
Tja, in een worst zie je niet meer wat voor vlees het was en aangezien de meeste mensen met hun ogen kopen in plaats van met hun smaak, krijg je dus al die seperatorworsten. Op zich niets mis met een beest helemaal opbruiken, maar i.h.a. is dat niet het smakelijkste vlees.quote:Op maandag 3 mei 2010 12:54 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik heb ook niks tegen worst maken met de beste ingredienten, alleen kan ik mij voorstellen dat slagers er ook stukjes dier doorheen gooien waar ze anders niet zoveel mee kunnen, en die zullen hun eigen smaak aan worst geven.
Venkel weet ik nog wel te vinden, alleen jammer dat er geen wilde zwijnen hier in de duinen rondhobbelen. Dat zou wel weer een mooi project zijn. Eerst een zwijn zien te vangen en vervolgens door de gehaktmolen zien te halen...quote:Op maandag 3 mei 2010 18:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je het eens tegenkomt, wildzwijnsworstjes uit de toscane, gekruid met venkel. God daar doe ik bijkans een moord voor.
Nou, dat is niet helemaal waar. Er zijn verschillende methodes om separatorvlees te maken, met stalen borstels e.d. kan ik me nog wel voorstellen dat je redelijk vlees krijgt. Vaak wordt het echter gemaakt door eerst de karkassen in kleine stukjes te breken en dan onder hoge druk het vlees eraf te persen. De samenstelling is anders mede doordat ook ruggemerg e.d. in het vlees terecht komen, ook is de hoeveelheid calcium in separatorvlees daardoor (soms veel) hoger dan in normaal vlees. Daarnaast zal de hoge druk geen goed doen aan de celstructuur en daarmee de 'sappigheid' van het eindproduct.quote:Op maandag 3 mei 2010 22:07 schreef RobinOok het volgende:
Wat een vooroordelen weer. Alsof er iets mis is met separatorvlees. Dat is nog steeds gewoon vlees hoor. prima geschikt voor worst of ieder ander product waar slechts fliebertjes in hoeven en geen hele stukken. Separatorvlees is heel wat anders dan slachtafval als zenen, vellen, uiers of weet ik veel.
Dus dit gaat niet over "kopen met je ogen ipv met smaak", want dat separatorvlees smaakt niks anders dan het vlees dat de uitbener wel van het karkas kreeg gesneden.
Ik stop er als laatste sneetjes brood in, totdat er bijna alleen nog brood aan de voorkant uitkomt. Wat betreft de smaak valt het niet eens op als er wat brood tussen het vlees zit (zolang je niet overdrijft).quote:Op zaterdag 3 juli 2010 19:42 schreef sigme het volgende:
Vandaag worst gemaakt, van grofgemalen lamsvlees met knoflook, gerooktepaprikapoeder, thijm, bonenkruid. Straks proeven.
Maar ik vroeg me af wat jullie door de molen halen als je vlees op is en er dus nog wel een dik ons worstvlees in de molen zit. Eerder heb ik wel eens aardappels gebruikt maar die had ik nu niet. Ik heb er eerst een appel ingegooid en daarna een pak havermout. Je moet wat.
Het vlees/appel/havermoutworstje was best lekker trouwens.
In Engeland gooien ze ook allemaal havermout en andere granen door de worst. Naar verluid om de sappigheid te bevorderen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 22:33 schreef sigme het volgende:
Brood heb ik ook overwogen, maar ik denk dat ik dan wel een half brood kwijt ben.
En ik had alleen bevroren brood
De havermout beviel best trouwens; er zat ook al havermout door het vlees gemengd, en de lading doorduwhavermout had de molen goed schoongeveegd. Het worstje met veel havermout en een beetje appel was best lekker.
De echte lamsworstjes waren heerlijk trouwens. Nogal chorizo-smakig. Een kilo gehakt,12 worstjes.
Ik had 1 meter darm gevraagd en heb er wel 5 gekregen; kan je het invriezen (ik heb het in de vriezer gegooid)? Sjieke darm trouwens, op een plastic huls. Stroopt lekker makkelijk om de tuut.
Dat is met dit weer natuurlijk geen excuusquote:Op zaterdag 3 juli 2010 22:33 schreef sigme het volgende:
Brood heb ik ook overwogen, maar ik denk dat ik dan wel een half brood kwijt ben.
En ik had alleen bevroren brood
Oh ja, ik heb laatst deze binnengekregen:quote:Op zaterdag 3 juli 2010 22:48 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
In Engeland gooien ze ook allemaal havermout en andere granen door de worst. Naar verluid om de sappigheid te bevorderen.
Gezien de culinaire reputatie van de UK ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat het niet gewoon een smoes voor kostenbesparing is.
Ik heb laatst ook een stuk darm in de vriezer gegooid, ik heb alleen ergens gelezen dat hij daarna vrij snel scheurt. Voor de korte termijn is bewaren in pekel beter.
Goede keuze! Wel niet teveel aandacht besteden aan het gedeelte dat gaat over de manieren waarop je aan je eigen worst kunt komen te overlijden (of juist wel?)quote:Op zondag 4 juli 2010 10:00 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh ja, ik heb laatst deze binnengekregen:
[ afbeelding ]
The Sausage book
The Ultimate Sausage Resource for Beginners and Experts
Auteur: Paul Peacock
Nu nog lezen.
HLO: Ik vind een half brood weggooien zo sund. Het had nog wel naar de kippen gekund, dat wel.
Ik voelde me vanochtend, lezend in de zon, al bezwaard over mijn hygiėnenonchalance van gister. Hierbij beloof ik beterschap (ik maak altijd goede voornemens nį het worstmaken).quote:Op zondag 4 juli 2010 11:35 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Goede keuze! Wel niet teveel aandacht besteden aan het gedeelte dat gaat over de manieren waarop je aan je eigen worst kunt komen te overlijden (of juist wel?)
Ik bedoelde meer dat met warm weer brood in no-time ontdooid isquote:Op zondag 4 juli 2010 10:00 schreef sigme het volgende:
[..]
Oh ja, ik heb laatst deze binnengekregen:
[ afbeelding ]
The Sausage book
The Ultimate Sausage Resource for Beginners and Experts
Auteur: Paul Peacock
Nu nog lezen.
HLO: Ik vind een half brood weggooien zo sund. Het had nog wel naar de kippen gekund, dat wel.
Heb hem als opzetstuk gekocht voor mijn Kitchenaid.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 13:39 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Erg benieuwd naar het resulaatIk heb al tien keer overwogen een gehaktmolen te kopen, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen
Dat is wel een beetje het voordeel van een grote stad met veel Turkse slagers, die enigsinds van service gehoord hebben. Dan wijs je een stuk rundvlees aan, en dat is een minuut later je gehakt gewordenquote:Op dinsdag 11 januari 2011 13:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb hem als opzetstuk gekocht voor mijn Kitchenaid.
Vooral ook omdat ik het gehakt dat verkocht wordt niet naar mijn zin is.
Klopt, maar dat is vaak te fijn gemalen vind ik, het gaat me niet alleen om het vlees maar ook om de structuur.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 13:49 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dat is wel een beetje het voordeel van een grote stad met veel Turkse slagers, die enigsinds van service gehoord hebben. Dan wijs je een stuk rundvlees aan, en dat is een minuut later je gehakt geworden![]()
Ik wil er voor eentje kijken specifiek voor worst (hoewel ik er dan, als ik hem toch heb, ook wel gehakt mee ga maken denk ik).
En geen smaakversterkers gezien de hoeveelheid glutamaat die er (natuurlijk) in zit.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:04 schreef zoalshetis het volgende:
leuk topic. draai ook eens wat ansjovisjes mee zodat je veel minder zout nodig hebt.
Hmmm, goed plan! Zal ik de volgende keer doen.quote:Op dinsdag 11 januari 2011 14:04 schreef zoalshetis het volgende:
leuk topic. draai ook eens wat ansjovisjes mee zodat je veel minder zout nodig hebt.
leuk man! ben blij dat je het gedaan hebt. vlees moet fijn gehakt worden (wellicht niet met de kitchenaid want die houdt het te grof of juist te fijn) en kruid ze flink. het is niet als een gahaktbal. doe ook eens fijne komijn en flink veel gedroogde/gehakselde pepers en peterselie er in. ik koop 8 meter varkensdarm bij de worstenmaker van amsterdam voor 3 euro.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
resultaat was prima voor de eerste keer, smaak was goed, kruiderij wat te subtiel mag best wat sterker smaken, en het was wat te vet vond ik, vet vlees in verhouding 2 op 1 met vetspek is wellicht toch wat teveel van het goede.
Structuur was rul, niet zo stevig als bv bij een rookworst.
Heb een Messerschmidt vleesmolen, niet van kitchenaid zelfquote:Op zaterdag 15 januari 2011 21:14 schreef zoalshetis het volgende:
[..]
leuk man! ben blij dat je het gedaan hebt. vlees moet fijn gehakt worden (wellicht niet met de kitchenaid want die houdt het te grof) en kruid ze flink.
Was vanmiddag in een paar winkels, nergens Venkelzaad te krijgenquote:het is niet als een gahaktbal. doe ook eens fijne komijn en flink veel gedroogde/gehakselde pepers en peterselie er in.
3 euro voor 8 meter? wat een afzetter, ik kreeg het gratis mee.quote:ik koop 8 meter varkensdarm bij de worstemaker van amsterdam voor 3 euro.
lol. mazzelpikpiet.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 21:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
3 euro voor 8 meter? wat een afzetter, ik kreeg het gratis mee.
Wordt verkocht in Emmers met opgestroopte darm, 5 Bossen van 91 meter elk, voor een euro of 25-30
Wat dacht je van Kalfsvlees, truffels en Foie Gras?quote:Op zaterdag 15 januari 2011 21:14 schreef zoalshetis het volgende:
wat verse merg kan ook passen in een fijne rulle structuur. en zeker wat ansjovis voor de ultieme smaak. zou ron blauw ook doen.
de fantasie is oneindig. kan een kitchenaid net zo rul zijn als een gehaktmolen? zelfs vis of garnalen is een optie.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 21:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat dacht je van Kalfsvlees, truffels en Foie Gras?
Julia Child heeft daar een recept voor..
Mijn informatie zegt dat darm brekerig wordt van invriezen. Opzouten is beter.quote:Op zaterdag 15 januari 2011 21:22 schreef Pietverdriet het volgende:
3 euro voor 8 meter? wat een afzetter, ik kreeg het gratis mee.
Wordt verkocht in Emmers met opgestroopte darm, 5 Bossen van 91 meter elk, voor een euro of 25-30
Denk dat ik een emmertje koop, het portioneer is stukken van 15 meter ofzo en dan invries in porties.
Je weet dat je je worstmengsel eerst nog wat moet kneden voor je het in de darmen propt? Voorzichtig kneden of mengen, tot het plakkerig wordt, het moet echt aan je handen plakken. Beetje vocht erdoor helpt. Bouillon of shaoxing wijn. (ja, wat anders. :-) )quote:Op zaterdag 15 januari 2011 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Structuur was rul, niet zo stevig als bv bij een rookworst.
Dank, dat weet ik, maar dat wil ik niet bij braadworst. Je hebt het ook bij Mett, als dat te stevig gekneed en gemalen is wordt het ook pasta ipv rul.quote:Op woensdag 19 januari 2011 23:09 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Je weet dat je je worstmengsel eerst nog wat moet kneden voor je het in de darmen propt? Voorzichtig kneden of mengen, tot het plakkerig wordt, het moet echt aan je handen plakken. Beetje vocht erdoor helpt. Bouillon of shaoxing wijn. (ja, wat anders. :-) )
Zag daar van de week ook weer een mooi filmpje over. Van Diny Schouten, beroemde charcuteriemevrouw uit A'dam:
http://www.foodtube.nl/video/685/Terrine-en-worst
Ik heb zojuist van de restantjes gehaktballetjes (ter grootte van een knikker) gemaakt en het dus ook geproefd, ik vind de smaak prima.quote:Op zaterdag 28 mei 2011 14:01 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Is dat qua kruiden -zeker de eerste- niet wat zuinig?
Amazon in de UK?quote:Op zondag 6 november 2011 20:46 schreef Sorella het volgende:
Kick
Ik hoop dinsdag of woensdag mijn kitchenaid te krijgen en daar zit ook een gehaktmolen bij, waar kan ik een vulhoorn kopen die er op past ?? Piet ?
Jepquote:Op maandag 7 november 2011 08:34 schreef Isegrim het volgende:
Dat nitrietzout is noodzakelijk voor het conserveren? Deden ze dat er 'vroeger' ook in?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |