Was dat niet gewoon een foute versierpoging?quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:13 schreef -Strawberry- het volgende:
De enige ervaring die ik heb met een schizofreen is dat ik een keer op een warme dag in de auto zat met nog iemand anders, terwijl het raampje open stond. We praatten gewoon over normale dingen; komt er ineens een man bij ons raampje staan die ervan overtuigd was dat wij het over hem hadden. "Ja, jullie hebben het over mij hè? Ik heb dat wel door!" Heel vreemd.
Neem aan dat je bedoelt dat je het hebt gehad en je er nu weer wat van probeert te maken?quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:13 schreef Gewas het volgende:
Even een update van mij: in november en december heb ik weer gedronken, eind december werd het iets te veel (maar goed het was wel een leuke maand). Maar ben nu weer gestopt met drinken. Ik luister sinds een paar weken ook veel klassieke muziek (en nog steeds ABBA natuurlijk). Verder is er weinig gebeurt, ik probeer alleen wel minder op internet te zitten want dat lijkt me wat beter.
Ja. Ik had allemaal goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ook stoppen met roken maar dat is (nog) niet gelukt. Maar het kan niet allemaal tegelijk he.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:25 schreef De_Logica het volgende:
[..]
Neem aan dat je bedoelt dat je het hebt gehad en je er nu weer wat van probeert te maken?
Nee, absoluut niet. Was nogal een oude man en er stond al bekend dat hij schizofreen was ofzo.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:24 schreef De_Logica het volgende:
[..]
Was dat niet gewoon een foute versierpoging?
Stoppen met roken doe je beter als je er echt klaar voor voelt inderdaad. Het doet niks met je bewustzijn dus daar is geen haast bij.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:28 schreef Gewas het volgende:
[..]
Ja. Ik had allemaal goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ook stoppen met roken maar dat is (nog) niet gelukt. Maar het kan niet allemaal tegelijk he.
quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:10 schreef Gesloten het volgende:
Heb persoonlijk geen ervaring met schizofrenie.
Dit grapje hoort thijs in het Dissociatieve identiteitsstoornis topic en niet in het Schizofrenie topic. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen.quote:
Heel irritant inderdaad. Vrijwel alle mensen die ik ken denken dat schizofreen zijn alles te maken heeft met een gespleten persoonlijkheid.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:33 schreef Ad_rem het volgende:
[..]
[..]
Dit grapje hoort thijs in het Dissociatieve identiteitsstoornis topic en niet in het Schizofrenie topic. Dit zijn namelijk twee verschillende dingen.
Wiki legt het je uit: "Het woord schizofrenie betekent letterlijk "gespleten geest". Deze vertaling heeft tot nogal wat misverstanden rond schizofrenie geleid. Mensen die aan de ziekte lijden, hebben immers géén gespleten geest of hersenen die gespleten zouden functioneren. Ook is inmiddels bekend dat deze mensen géén gespleten persoonlijkheid hebben; ze bestaan niet uit meerdere, verschillende personen. Schizofrenie wordt namelijk vaak verward met dissociatieve identiteitsstoornis. De gespletenheid bij schizofrenie uit zich niet, zoals vaak wordt gedacht, in een meervoudige persoonlijkheid, maar in een beeld waarbij de samenhang in het denken, tussen waarneming en gedachten en tussen emoties en gedachten in ernstige mate is afgenomen, althans voor anderen minder goed invoelbaar is."
Misschien een idee om dit standaard in de OP te zetten? Hoeft er ook niet langer over getwijfeld/ gediscussieerd te worden.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 15:25 schreef medisch-ggz het volgende:
Definitie: Schizofrenie is een ernstige chronische psychiatrische aandoening die leidt tot een afwijkende beleving van de werkelijkheid, onlogische gedachtepatronen, wanen, hallucinaties en emotionele, denk- en gedragsstoornissen. Dit heeft niets te maken met een gespleten geest. Iemand kan wel stemmen horen die hem bijv. dingen influisteren of gemene dingen zeggen. Dit heeft er mee te maken dat de o.a. de realiteitszin verstoord is...Iemand kan ook bijv. dingen ruiken die er niet zijn, dingen zien die er niet zijn, dingen voelen die er niet zijn.
Dat is schizofrenie.
mvg,
Arie
Verpleegkundige Psychiatrie
Ben rustig aan aan het doen.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 14:00 schreef Re het volgende:
hey gewas... hoe gaat het met je?
-edit- ahhh zie boven
Ja dat hoor ik wel vaker. Wil al best een tijd stoppen met roken maar het lukt maar telkens niet. Maar ik ben in ieder geval van de alcohol af want daar werd ik echt niet goed van.quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:33 schreef De_Logica het volgende:
[..]
Stoppen met roken doe je beter als je er echt klaar voor voelt inderdaad. Het doet niks met je bewustzijn dus daar is geen haast bij.
Gelukkig is het tegenwoordig wel goed te behandelen met medicijnenquote:Op zondag 10 januari 2010 09:18 schreef littledrummergirl het volgende:
dit lijkt me echt een van de meest irritante stoornissen die je kunt hebben. Je weet nooit of het echt klopt wat er om je geen gebeurd, of je bent ervan overtuigd dat het wel klopt, maar de rest van de wereld vind van niet.
Nu je het zegt.. ik heb hem al een jaar niet meer gezien ofzo.quote:Op maandag 11 januari 2010 16:17 schreef Re het volgende:
ik vraag me wel af waar tinoz is gebleven trouwens...
quote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:10 schreef Gesloten het volgende:
Heb persoonlijk geen ervaring met schizofrenie.
een ontoepasselijke nietkloppendequote:Op zaterdag 9 januari 2010 12:10 schreef Gesloten het volgende:
Ik ben schizofreen.
Ik ook! Aan de ene kant juist wel goed dat je hem hier niet meer ziet (voor hem!), aan de andere kant doet het mij ook het ergste vermoeden........quote:Op maandag 11 januari 2010 16:17 schreef Re het volgende:
ik vraag me wel af waar tinoz is gebleven trouwens...
klinkt niet alsof je schizofreen bent, meer als een drug-induced psychose.quote:Op maandag 11 januari 2010 16:06 schreef Bob23 het volgende:
Ik heb wel enige ervaring met schizofrenie.. Vooral in de tijd dat ik nog veel blowde (4 weken geleden gestopt :p)..
Ik zat dan in een café of iets dergelijks en dan ving ik wel eens gesprekken op van andere mensen die daar waren. Dan was ik echt overtuigd dat het over mij ging (het hoefde niet eens slechte dingen te zijn) en keek ik ze even vuil of vriendelijk aan, met als reactie natuurlijk: 'wat moet hij nou weer?'
Maargoed, daardoor had ik dan ineens een zware neiging om gewoon weg te gaan daarzo, anders zou ik mezelf gekmaken.
Sinds ik ben gestopt nooit meer gehad, ookal is het maar 4 weken.
Ik rookte 5-6 joints op een avond.. Kan sowieso niet goed zijn (ookal heb ik nog steeds niks tegen een jointje op zn tijd)
Dat is wel een geruststelling.. denk ik.. :pquote:Op vrijdag 15 januari 2010 15:25 schreef knuppelhout het volgende:
[..]
klinkt niet alsof je schizofreen bent, meer als een drug-induced psychose.
zelfde symptomen, andere oorzaak
er zijn natuurlijk gradaties in het niveau van heftigheid en lengte van de ziekte, sommigen zullen er volledig van herstellen andere zullen het hun leven lang hebben al dan niet in bepaalde cycliquote:Op zondag 17 januari 2010 10:29 schreef Gewas het volgende:
Bedankt dat je dit verhaal wilde delen, terror623. Ik herken sommige dingen wel (dat je achtervolgd wordt en dat je denkt dat je dood gaat). Maar ik wist helemaal niet dat het weer over kon gaan.
Het is bij mij overgegaan omdat ik gestopt ben met "me de tyfus in blowen" om het maar mooi te zeggenquote:Op zondag 17 januari 2010 10:29 schreef Gewas het volgende:
Bedankt dat je dit verhaal wilde delen, terror623. Ik herken sommige dingen wel (dat je achtervolgd wordt en dat je denkt dat je dood gaat). Maar ik wist helemaal niet dat het weer over kon gaan.
Nee ik hoor geen stemmen. Maar wel gedachten die de hele dag door mijn hoofd gaan en mij behoeden voor gevaar. Vaak zijn het ook tegenstrijdige gedachten. Soms denk ik na over allerlei dingen (kan ook 1 ding zijn) en dan heb ik voor mijn gevoel twee uur staan praten terwijl ik eigenlijk geen woord gezegd heb. En ik luister veel muziek ja, vooral klassieke muziek want daar word ik rustig van.quote:Op donderdag 21 januari 2010 13:50 schreef Blackmagicwoman het volgende:
Hey Gewas,
Ik weet niet hoe jij de schizofrenie ervaart. Hoor je stemmen die commentaar op je leveren? Of wat moet ik me erbij voorstellen? Steeds vaker hoor ik nu dat schizofrenie een verouderde diagnose is en het eerder stemmenhoren zou moeten heten. Dat de stemmen representief zijn voor personen of gebeurtenissen. (met name jeugdervaringen ) Herken jij je hierin?
Dat de negatieve symptomen die bij schizofrenie horen eerder het gevolg zijn van het stemmenhoren wat weer is veroorzaakt door onverwerkte trauma's. Ik heb een familielid met schizofrenie vandaar mijn interesse. Zorgt muziek ervoor dat je de stemmen niet hoort?
Gewas, heb je wel is gehoord van "anti-psychiatrie" ? (niet anti als in tegen trouwens, maar een andere kijk)quote:Op donderdag 21 januari 2010 14:50 schreef Gewas het volgende:
[..]
Nee ik hoor geen stemmen. Maar wel gedachten die de hele dag door mijn hoofd gaan en mij behoeden voor gevaar. Vaak zijn het ook tegenstrijdige gedachten. Soms denk ik na over allerlei dingen (kan ook 1 ding zijn) en dan heb ik voor mijn gevoel twee uur staan praten terwijl ik eigenlijk geen woord gezegd heb. En ik luister veel muziek ja, vooral klassieke muziek want daar word ik rustig van.
Ik ben geen psych dus zou niet kunnen zeggen wat het is, maar het kunnen ook "gewoon" paniek aanvallen vanuit iets anders kunnen zijn, het hoeft geen psychose te zijn. Je kan pas zeker van een psychose spreken (dacht ik) als je ook daadwerkelijk hallucineert (of te wel dingen ziet/hoort/ruikt/voelt die er niet zijn), met voelen dus daadwerkelijk fysiek.quote:Op donderdag 21 januari 2010 18:54 schreef Mevrouw_voor_jou het volgende:
Ik heb zelf wel eens dat ik bang in het donker ben, en dat mijn gevoel dan zeker weet dat er iemand is die mij kwaad wil doen. Maar mijn verstand zegt dan dat dat onzin is, en 9 van de 10 keer ga ik dan ook gewoon lekker slapen. Dat is eigenlijk de situatie waar ik het over heb. Die angst is met vlagen heel erg en soms bijna niet.
Alleen door een klein groepje in nederland, hooguit... schizoaffective disorder gaat waarschijnlijk wel verdwijnenquote:Op zaterdag 13 februari 2010 11:13 schreef FokCrash het volgende:
De naam schizofrenie gaat trouwens verdwijnen, (in de toekomst) omdat het zo weinig zegt over de ziekte, (kijk maar naar al die misverstanden over dat gespleten geest getreuzel).
De nieuwe naam is DPS. Disfunctionele Perceptie Syndroom.
Wow respect dat je zo zelfstandig bent en ook werk hebt. Mag ik vragen wat voor werk?quote:Op woensdag 24 februari 2010 22:06 schreef Caesu het volgende:
ik heb ook nu zo'n half jaar de diagnose schizofrenie.
ik had me jaren afgesloten van de buitenwereld. kwam bijna m'n kamer niet af.
achteraf was dat omdat ik bang was voor teveel prikkels waarvan ik weer een psychose zou krijgen.
midden vorige jaar besloot ik om hulp te zoeken.
via de huisarts en een psychiater kwam ik op de dagbehandeling van de PAAZ terecht.
na een week kreeg ik door overprikkeling weer een psychose.
toen werd ik van de dagbehandeling afgehaald en kreeg ik medicatie (zyprexa).
sindsdien gaat het beter. ik heb nu werk en ga volgende week verhuizen.
die verhuizing is wel spannend. ik moet blijven oppassen voor overprikkeling want dan krijg ik weer wanen.
ik bezorg post.quote:Op donderdag 25 februari 2010 05:17 schreef BlueMage het volgende:
[..]
Wow respect dat je zo zelfstandig bent en ook werk hebt. Mag ik vragen wat voor werk?
Klinkt toch best goed, altijd goed als je zelf de kost kan verdienen.quote:Op donderdag 25 februari 2010 15:04 schreef Caesu het volgende:
[..]
ik bezorg post.
verder werk ik nog op een zorgboerderij.
de post is maar een klein gedeelte van m'n inkomen.quote:Op donderdag 25 februari 2010 20:06 schreef BlueMage het volgende:
[..]
Klinkt toch best goed, altijd goed als je zelf de kost kan verdienen.
of ze zeggen dat het niet klopt maar je had het wel bij het rechte eind! aaargh!!quote:Op zondag 10 januari 2010 09:18 schreef littledrummergirl het volgende:
dit lijkt me echt een van de meest irritante stoornissen die je kunt hebben. Je weet nooit of het echt klopt wat er om je geen gebeurd, of je bent ervan overtuigd dat het wel klopt, maar de rest van de wereld vind van niet.
Is het niet vooral een kwestiel van de juiste medicatie om de symptomen te onderdrukken + een bepaalde zelfkennis ontwikkelen waardoor je eerder weet te signaleren wanneer je eventueel een nieuwe psychose oid krijgt? Volgens mij is het iig niet geneesbaar. Gelukkig wel dragelijker te maken icm eventuele behandeling.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 06:41 schreef Schenkstroop het volgende:
[..]
of ze zeggen dat het niet klopt maar je had het wel bij het rechte eind! aaargh!!
Ik ben schizofreen, helaas. sommige dingen die er jaren over hebben gedaan zich te ontwikkelen, kom je niet makkelijk meer vanaf. het kan alleen slijten. das mijn ervaring.
Ah, ok. Antipsychotica lijkt me in veel gevallen wel wenselijk. Je zou je kunnen afvragen of je het je wel kunt permitteren dat je een verhoogd risico loopt om eventueel weer psychotisch te worden. Brengt schizofrenie niet min of meer met zich mee dat je dat iig moet voorkomen? Eenmaal psychotisch ben je min of meer overgeleverd.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 06:56 schreef Schenkstroop het volgende:
ik heb zelf nooit geloofd in medicatie voor schizofrenie. medicatie heeft mij nooit verder geholpen dan mij motorisch lam te maken. het gaf mij ook nooit de rust die ik zocht. naar mijn ervaring helpt medicatie bij velen wel. maar bij een enkeling (waarvan ik meerdere ken naast mij) ook niet.
Maar als voor een deel geldt dat het een biologische oorzaak heeft, dan lijkt het toch logisch dat bepaalde medicatie van toegevoegde waarde kan zijn? Op die manier hetzelfde als iemand met suikerziekte die insuline moet inspuiten etc.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 07:15 schreef Schenkstroop het volgende:
ik zag ook bij medepatienten waar medicatie (naar eigen zeggen) wel bij hielp. dat zij ook echt wilden geloven zeg maar dat een pilletje hun angsten en waan-ideeen bij hen kon wegnemen. ik denk zelf dat de medicijnen schizofrenen enkelt kalmeert. maar dat vastgeroeste ideeen/wanen toch weer zullen bovendrijven. en dat deden ze ook. Het meerendeel wil zo erg graag dat een pilletje ze van hun lijden zal verlossen. en dan zeggen ze dat medicatie wel helpt. of toch niet helemaal?
Misschien wat meer wederzijds begrip, maar ik zou vooral lekker m'n mond houden als je je daar beter bij zou voelen.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 21:35 schreef Schenkstroop het volgende:
Ja zoals de 'Boondock Saints' zeiden. Een echte man laat niks van zijn problemen weten/merken tenzij ernaar gevraagd wordt. En dan nog moet jeje afvragen wat heb ik eraan als zij meer weten van mij dan nodig is?
Jawel, maar ik bedoel IRL tegenover familie, vrienden etc.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 21:38 schreef Schenkstroop het volgende:
Naaah.. de anonimiteit op fok/interwebz is ook wel weer gunstig eigenlijk..
Ik denk dat er wel een kern van waarheid inzit. Juist omdat schizofrenen weten dat niet alles zo voor de hand ligt en precies is wat het lijkt, durven ze misschien wat meer 'out of the box' te denken en kijken.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 21:52 schreef Schenkstroop het volgende:
Schizofrenie zoals ik die heb, met wannen enzo, zet je wel aan het denken. Over wat realiteit eigenlijk is, ook over geloof en anderen en hoe zij met hun wanen omgaan. De voor en de nadelen daarvan. Schizofrenen op mijn niveau (dus niet seniel en debiel nog) zijn eigenlijk bij uitsekende mensen om mee te praten/filosoferen. Zij begrijpen wat meer van het leven vind ik. Niet in de eerste plaats omdat zij flinke emotionele klappen hebben verwerkt, en daardoor openstaan voor meer inhoud ipv. oppervlakkig geblaat "hey, hoi, doei hoe gaat het oh w... ok. dan" Het grappige is ook de norse natuurkundigen nadat zij in aanraking komen kwantum-mechanica. Sat die ook veel en veel meer openstaan voor filosofie en aardse spiritualiteit. Schizofrenen zijn deze mensen vóór zeg maar. Zonder al die formules en boeken en theorie.
^^ en zo denkt een schizofreen.
Wat zoal dan?quote:Op zondag 7 maart 2010 01:34 schreef BlueMage het volgende:
Hmm dus Schenkstroop is schizofreen? Dat verklaart een hoop...
Ik bedoel dit niet lullig maar ik zou je toch aanraden eens in z'n posthistory te kijken. Hij heeft een nogal...vreemd beeld van de samenleving en in KLB wordt er inmiddels zeer lacherig gereageerd op een "typisch schenkstroop topic" (daar heb ik me ook vaak schuldig aan gemaakt geef ik grif toe) maar goed ik wist dus niet dat er écht iets "mis" met 'm was. Vandaar dus ook dat een hoop van z'n online gedrag voor mij verklaard kan worden door z'n psychische stoornis. En m'n excuses voor het belachelijk maken, Schenkstroop, ik wist de achtergrond niet en dacht dat je liep te trollen.quote:
quote:Op zondag 7 maart 2010 02:11 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
Schizofrenie is toch dat iemand bv veel verschillende karaktertrekken heeft en dat je diegene dus in feite nooit kunt peilen?
Bv iemand is aardig-denk je- en opeens is deze aardige persoon opeens een klootzak van hier tot tokio zonder enige aanleiding hiertoe?
Zelf snappen ze dat ook niet, als je ze er later op wijst.
Dus enorm wisselvallige types?
Toch?
Ja en nee. dingen waar de schizofreen in kwestie erge moeite mee heeft kan op een gegeven moment oncontroleerbaar de kop op spelen. en dan "veranderd" de persoon zeg maar van normaal naar kwaad of raar.quote:Op zondag 7 maart 2010 02:11 schreef Zhe-AnGeL het volgende:
Schizofrenie is toch dat iemand bv veel verschillende karaktertrekken heeft en dat je diegene dus in feite nooit kunt peilen?
Bv iemand is aardig-denk je- en opeens is deze aardige persoon opeens een klootzak van hier tot tokio zonder enige aanleiding hiertoe?
Zelf snappen ze dat ook niet, als je ze er later op wijst.
Dus enorm wisselvallige types?
Toch?
prachtig toch, dat de lange arm van de new world order (politie/leraren/psychiaters) allemaal van die labels klaar heeft staan om op iedereen te plakken die buiten "normaal" vallen. en met de nodige medicijnen paraat ook. wat goed dat angst werkt om iedereen in toom te houden. en wat goed dat etiketten uit het niets begrip kunnen kweken. ja das sarcastisch bedoeld.quote:Op zondag 7 maart 2010 02:07 schreef BlueMage het volgende:
[..]
Ik bedoel dit niet lullig maar ik zou je toch aanraden eens in z'n posthistory te kijken. Hij heeft een nogal...vreemd beeld van de samenleving en in KLB wordt er inmiddels zeer lacherig gereageerd op een "typisch schenkstroop topic" (daar heb ik me ook vaak schuldig aan gemaakt geef ik grif toe) maar goed ik wist dus niet dat er écht iets "mis" met 'm was. Vandaar dus ook dat een hoop van z'n online gedrag voor mij verklaard kan worden door z'n psychische stoornis. En m'n excuses voor het belachelijk maken, Schenkstroop, ik wist de achtergrond niet en dacht dat je liep te trollen.
Ik zou graag een uitgebreide reactie willen typen maar op dit moment lukt het echt niet. Mijn hoofd is leeg (heb ik meestal 's ochtends). Maarre dat accepteren, ach.. dat zeiden ze bij mij ook maar ik heb er echt niet wakker van gelegen. Iemand zei eens tegen mij, je hebt de diagnose gekregen maar verder blijf je dezelfde persoon (hoewel dat ook te betwijfelen valt).quote:Op dinsdag 9 maart 2010 20:48 schreef TheHolyTiamat het volgende:
leuk zo'n topic. ik heb nog voor de buitenwereld niks bekend gemaakt. denk dat ik nu moet leren accepteren dat ik het heb, en daar mee bezig moet zijn volgens de arts ook. (het accepteren)
ik weet niet of het herkenbaar is schenkstroop, maar ik word ontzettend angstig vooral na vandaag van mijn psychiater. erg aardige kerel maar hij heeft me naar huis gestuurd met de opdracht na te denken over medicatie (seroquel) hij heeft het wel slim aangepakt, want hij weet dat ik bang was voor een bepaald deel, en heeft gezegd dat de medicatie de angst en chaos zal afremmen. maar de rest? heeft hij niet opgenoemd, omdat hij weet dat ik me dan terug trek.
erg jammer ik begon hem wel erg te mogen.
ik heb een week de tijd om erover na te denken. voel me ook wel onder druk gezegd, heb het idee dat hij het verwacht en dat ik aan die verwachten MOET voldoen.
mij is wel opgevallen dat de meeste schizo's man zijn, how come?
je kan in mijn posthistorie ook zien dat ik psychotisch was.quote:Op zondag 7 maart 2010 02:07 schreef BlueMage het volgende:
[..]
Ik bedoel dit niet lullig maar ik zou je toch aanraden eens in z'n posthistory te kijken. Hij heeft een nogal...vreemd beeld van de samenleving en in KLB wordt er inmiddels zeer lacherig gereageerd op een "typisch schenkstroop topic" (daar heb ik me ook vaak schuldig aan gemaakt geef ik grif toe) maar goed ik wist dus niet dat er écht iets "mis" met 'm was. Vandaar dus ook dat een hoop van z'n online gedrag voor mij verklaard kan worden door z'n psychische stoornis. En m'n excuses voor het belachelijk maken, Schenkstroop, ik wist de achtergrond niet en dacht dat je liep te trollen.
Vechten tegen wanen? Hoe doe je dat dan precies?quote:Op woensdag 10 maart 2010 19:29 schreef Caesu het volgende:
[..]
je kan in mijn posthistorie ook zien dat ik psychotisch was.
vooral in de periode rond februari/maart 2008.
ik geloofde toen in allerlei complottheoriën en heb dat allemaal op het forum zitten posten.
nu gaat het een stuk beter. ik moet soms nog wel vechten tegen wanen.
woon inmiddels zelfstandig en heb werk na me jaren vrijwel volledig te hebben geïsoleerd.
soms krijg ik betrekkingswanen.quote:Op donderdag 11 maart 2010 18:31 schreef Morrigan het volgende:
[..]
Vechten tegen wanen? Hoe doe je dat dan precies?
Ik denk dat het meer een kwestie is van bepaalde impulsen onderdrukken.quote:Op donderdag 11 maart 2010 22:42 schreef Morrigan het volgende:
Interessant om te lezen dat medicatie dan werkt. Dus als ik het goed begrijp kun je zo'n waan dan meer onder controle krijgen? Alsof je er realistischer beeld van hebt.
ik denk dat ik hier wel wat aan heb. maar nog blijft het idee aan medicijnen te beginnen mij erg beangstigen. ik vrees dat het allemaal erger word, gekoppeld aan eigenlijk onrealistische wanen, maar nog kan ik ze niet loslaten. vechten idd. moet er nog steeds goed over nadenken, jij was er tegen zei je? hoe ben jij meer tot orde gekomen zeg maar? want jij hebt ze niet geslikt?quote:Op vrijdag 12 maart 2010 05:44 schreef Schenkstroop het volgende:
Het standaard verhaaltje gaat zoiets: neuronen die te veel en te snel vuren, maken teveel contact met bepaalde delen van je hersenen. De medicijnen kunnen bepaalde stofjes blokken/afremmen waardoor je minder last krijjgt van chaotische gedachten en rustiger wordt. Dus als je echt echt echt af wilt van die wanen. Dat je dr niks mee hebt. Dus niet zoals bij smetvrees dat je juist die vrees nodig om te blijven doen wat je doet. Dan zou het kunnen helpen rust te geven.
Ik heb nooit goede ervaringen/resultaten gehad met medicatie. Tot orde komen deed ik allemaal mentaal maar dat was geen makkie. Ik heb wel medicatie geslikt aan en af en perioden van half tot anderhalf jaar. Had er absoluut geen baat bij daar de medicatie mij sloom en motorisch gestoord maakte. En ik juist mijn hele motoriek en helderheid nodig had om te vechten tegen die mentale 'spoken' zeg maar. Ik had last van extreme dwanghandelingen. Als je gewoon last hebt van angsten zoals achterdocht en vrees voor mensen of bepaalde situaties. Dan zou ik het gewon proberen.quote:Op zaterdag 13 maart 2010 16:06 schreef TheHolyTiamat het volgende:
[..]
ik denk dat ik hier wel wat aan heb. maar nog blijft het idee aan medicijnen te beginnen mij erg beangstigen. ik vrees dat het allemaal erger word, gekoppeld aan eigenlijk onrealistische wanen, maar nog kan ik ze niet loslaten. vechten idd. moet er nog steeds goed over nadenken, jij was er tegen zei je? hoe ben jij meer tot orde gekomen zeg maar? want jij hebt ze niet geslikt?
Misschien dat er toch nog wat schaamte is of dat het forum overprikkelend kan werken? Ik weet het ook niet precies.quote:ik verbaas me erover dat dit topic zo slecht loopt, in vergelijking tot PDD/autisme en ADHD/ADD topics.
1 op de 100 heeft schizofrenie, dat is toch een behoorlijk grote groep.
schizofrenie is natuurlijk niet een ziekte waar je zomaar mee te koop loopt, veel gestigmatiseer en het ziektebeeld zelf leidt natuurlijk ook tot minder communicatiequote:Op donderdag 29 april 2010 08:32 schreef Blackmagicwoman het volgende:
[..]
Misschien dat er toch nog wat schaamte is of dat het forum overprikkelend kan werken? Ik weet het ook niet precies.
Fijn om te horen dat alles goed met je gaat.
Dat is me ook wel eens opgevallen aan topics over persoonlijkheidsstoornissen. Met de één wordt je doodgegooid en van de ander hoor je niks.quote:Op woensdag 28 april 2010 18:10 schreef Caesu het volgende:
ik verbaas me erover dat dit topic zo slecht loopt, in vergelijking tot PDD/autisme en ADHD/ADD topics.
1 op de 100 heeft schizofrenie, dat is toch een behoorlijk grote groep.
met mij gaat het goed trouwens. zit nu op 400mg seroquel xr. slaap goed en ben actief bezig.
alleen wat paniekerig als ik word getriggerd door gevoelige onderwerpen.
http://www.observant.unim(...)rg23/obs19/art20.htmquote:Psychiater Jim van Os wil nieuwe aanpak
Schizofrenie bestaat niet
Schaf de term schizofrenie maar af, zegt sociaal psychiater Jim van Os. Wetenschappelijk is de diagnose onhoudbaar, en patiënten hebben er alleen maar last van. In twee recente lezingen, zijn oratie aan de Universiteit Maastricht en de jaarlijkse Trimboslezing in Utrecht, bepleitte hij een nieuwe aanpak.
Binnenkort, in april, begeeft hij zich in het hol van de leeuw: de Verenigde Staten, Colorado om precies te zijn, alwaar een groot tweejaarlijks schizofreniecongres wordt gehouden. Van Os gaat het verzamelde publiek daar toespreken over de 'rediscovery of psychosis as a social disorder'. De spreekbeurt is op zichzelf al een overwinning, legt hij uit, want de Amerikanen zien het fenomeen van de psychose en zijn zwaarste verschijningsvorm, schizofrenie, helemaal niet als iets waar maatschappelijke omstandigheden een rol in spelen. Integendeel. Van Os: "In de VS is de psychiatrie geheel in de ban van de neurobiologische benadering. Je telt niet mee als je je niet bezighoudt met hersenscans. In de laboratoria zien ze nooit een patiënt."
Een jaar of dertig geleden was dat wel anders. Het waren de hoogtijdagen van de sociale psychiatrie, zelfs van de antipsychiatrie. Boek en film One flew over the cuckoo's nest werden een hit, en meeliftend op de democratiseringsgolf, versterkt met een flinke dosis antikapitalisme, denderde de revolutie de inrichtingen binnen. Op de televisie verschenen bebaarde therapeuten die samen met hun patiënten een groepsgesprek begonnen om op basis van one man one vote over de toekomst van hun paviljoen te stemmen. Pillen waren uit, praten was in, en niet de patiënt was gek maar de maatschappij. Sterker nog, als je van zo'n samenleving niet gek werd was er juist iets mis.
Dat waren de excessen in de praktijk van de geestelijke gezondheidszorg, zegt Van Os. Wetenschappelijk was er sprake van een serieuze stroming die omgevingseffecten bij psychiatrische problematiek alle ruimte gaf, maar ook hier speelden excessen in de theorievorming ('je wordt schizofreen doordat je moeder zo raar doet') en totale blindheid voor erfelijke factoren hun vernietigende rol, zozeer dat na enige tijd het uitgangspunt zelf in diskrediet kwam. Het luidde het einde in van de sociale psychiatrie. "In Amerika is deze tak van wetenschap, ooit bloeiend en zeer productief, nagenoeg geheel verdwenen", meldde Van Os in zijn oratie ter gelegenheid van zijn benoeming tot hoogleraar psychiatrische epidemiologie, begin december. Wat resulteerde was een van de weeromstuit overmatige aandacht voor het genetische element, en een nieuw soort blindheid, nu voor de omgeving van de patiënt.
James Joyce
Nergens is dat zo zichtbaar als in de psychiatrische genetica, waar alles in het werk wordt gesteld om het gen of de genen die verantwoordelijk zijn voor schizofrenie, te identificeren. Vijftien jaar is men daar nu al mee bezig, we zijn honderden publicaties verder, maar consistente bevindingen zijn er nog steeds niet, zegt Van Os. En dat terwijl aanhangers van deze benadering de mate waarin schizofrenie erfelijk bepaald is, op 90 procent schatten.
Van Os denkt dat 10 procent daarvan inderdaad rechtstreekse genetische invloed is, maar dat de resterende 80 procent alleen maar werkt via omgevingsfactoren. "Het is wetenschappelijk onhoudbaar om alles op de erfelijkheid te gooien. Dat blijkt ook uit epidemiologisch onderzoek. Je kunt het verschil tussen mensen met en zonder de ziekte niet louter terugvoeren op de genetische achtergrond, dat is te simpel. Hoe verklaar je anders dat familieleden die dezelfde genen hebben, toch verschillend worden door de omgeving?"
Een klassiek voorbeeld daarvan vormen vader en dochter Joyce. Van Os opende zijn rede met een lang en hilarisch (vertaald) citaat van de vaak letterlijk onnavolgbare Ierse schrijver uit Finnegan's Wake ("Professor Löwy-Brüller (...) legt in zijn vuilbesproken bekentenis die onlangs voor zo'n leeuwelijke brulling zorgde toen het aan zijn kooi was ontglipt (...) maar wat graag zijn gabberjas en pruik af, kerel van het getapte vat, in zijn publieke belang, om ons te laten zien hoe ik .. enz enz"), waarna hij het verbijsterde publiek inwijdde in de geschiedenis van vader James en dochter Lucia. James Joyce produceerde het soort teksten waarvan Carl Jung vond dat "zijn psychologische stijl beslist schizofreen is, maar hij legt het zijn wil op, en geeft het vorm met al zijn creatieve kracht, hetgeen overigens verklaart waarom hij niet zelf over de rand is gegaan." Dochter Julia echter ging die grens wel over: zij werd schizofreen verklaard. Waarom komt hetzelfde verschijnsel bij de een als creativiteit naar buiten, en bij de ander als een kwaadaardige psychose? De theorie is dat James nog uit een relatief stabiele opvoedingssituatie kwam, zijn dochter echter opgroeide in een chaotisch en langzaam verarmend gezin, iets waar ze ten slotte aan onderdoor ging.
Van Os: "We zijn van de eenzijdige antipsychiatrie doorgeschoten naar de eenzijdige hyperpsychiatrie. Toch is er op dit moment in Europa, inclusief Engeland, groeiende belangstelling voor de bundeling van beide perspectieven, het sociaal-psychiatrische en het neurobiologische. Dat is een nieuwe beweging. Maar de belangen aan de neurobiologische kant zijn groot. Men wil serieus de Nobelprijs verdienen met de vondst van een schizofrenie-gen, daar is alles op gericht. En er zijn commerciële belangen. In IJsland zit een bedrijf, Decode Genetics, dat een enorme hoeveelheid bloedsamples van de IJslandse regering heeft gekocht om daaruit het gen voor schizofrenie te destilleren. Ze beweren dat ze al resultaat hebben, en je kunt je voorstellen wat ze van de patenten verwachten."
Stigmatiserend
Er is nog een probleem rond schizofrenie: de diagnose is allesbehalve sluitend, maar wel uitermate stigmatiserend. Vorige week liet Van Os er in Utrecht tijdens de zogeheten Trimboslezing, een prestigieus evenement ten overstaan van de fine fleur van de vaderlandse sociale psychiatrie, geen misverstand over bestaan. Mede onder invloed van de neurowetenschap en de grote vlucht van het hersenonderzoek wordt schizofrenie gezien als een ernstige, genetisch bepaalde hersenziekte zonder uitzicht op genezing, een ziekte waar 1 procent van de bevolking aan lijdt, aldus het toonaangevende internationale tijdschrift Science.
Van Os: "Zo'n definitie lijkt helder, maar is niet gebaseerd op wetenschappelijke observaties. Het is een conventie, de criteria voor schizofrenie veranderen om de zoveel jaar. Men heeft hier het uiterste van een schaal genomen en daar de ziekte aan opgehangen. Terwijl we uit onderzoek weten dat heel veel mensen wel eens last hebben van wanen of hallucinaties. We weten ook dat het vaker voorkomt in een stedelijke omgeving, dat het na de puberteit optreedt, en vooral bij mannen tussen de 18 en 35 jaar. Juist die geslachtsverschillen zijn overigens interessant, want die suggereren dat psychotisch denken onderdeel is van het normale rijpingsproces van de hersenen. We vermoeden dat er bij vrouwen een hormonale rem op staat. Dat kun je afleiden uit het feit dat vrouwen na de overgang, als de oestrogeenproductie afneemt, juist meer vatbaar zijn voor psychosen."
'Psychose', dat is een verhevigde vorm van normale verschijnselen, legt Van Os uit. "Vergelijk het maar met depressies. Iedereen is wel eens neerslachtig, slechts een klein aantal mensen krijgt echt last van depressie als ziekte. Er bestaat kortom een enorme variatie in de verschijnselen, een continuüm, iets dat wordt ontkend door op een bepaalde groep zo'n zwaar label te plakken: schizofreen, dat is chronisch, een hersenziekte, niet te genezen. Ik ben ervoor om de term schizofrenie maar af te schaffen."
Patiëntengroepen
In de VS, maar inmiddels ook hier, roeren de patiëntengroepen zich steeds luider, vertelt Van Os. "Want wat moet je met die diagnose? Stel dat je zoon dat van de dokter te horen krijgt. Een goede ouder zal zich verzetten, die kent het kind en zijn mogelijkheden, die weet dat er ook nog een andere identiteit is dan die van de zieke. Zo'n diagnose doet meer kwaad dan goed, het betekent een verwijzing naar de dagbehandeling en je beneemt er alle uitzicht op herstel mee. Terwijl dat wel mogelijk is, ook bij schizofrenie. Ik heb het niet over genezing, de ziekte gaat niet over, ik heb het over de mogelijkheid om het te hanteren. Als je uitgaat van het potentieel van mensen kun je een heel eind komen. Cognitieve therapie, praten, dat helpt, vooral bij mensen die stemmen horen en daaraan denken te moeten gehoorzamen. Ze kunnen leren om de stemmen te negeren. Het probleem is dat de zorg daar niet op ingericht is. Wel op pillen, op medicatie, die is routinematig te verkrijgen."
Intussen gaat het onderzoek door. Van Os is, samen met collega's uit Groningen, Amsterdam en Utrecht, bezig met de voorbereidingen voor een grootschalig onderzoek naar psychosen. De plannen zijn onlangs gehonoreerd. Het gaat tien jaar duren, en in die tijd worden duizend psychosepatiënten, een controlegroep van vijfhonderd anderen en nog eens driehonderd eerstegraads familieleden gevolgd. Het moet iets duidelijk gaan maken over de invloed van genen en omgeving. Van Os: "Een goede sociaal psychiater die aan wetenschap doet houdt zich tegenwoordig tevens met genetica bezig. Dus ik ook."
Wammes Bos
Hij is 29 jaar... zit op kamer en leeft van uitkering. En heeft een kind verwekt bij een meid, waarmee hij nu ruzie heeft.quote:Op zaterdag 17 juli 2010 23:40 schreef Blackmagicwoman het volgende:
Wil hij uberhaupt wel meer doen? Misschien vindt hij het wel goed zo. Of ben jij alleen degene die vindt dat hij meer initiatief moet nemen?
Ik vond je al zo wijs Schenk. Je leert er idd veel van als het leven niet zo vanzelf gaat en vanzelfspekend is.quote:Op zaterdag 6 maart 2010 21:52 schreef Schenkstroop het volgende:
Schizofrenie zoals ik die heb, met wannen enzo, zet je wel aan het denken. Over wat realiteit eigenlijk is, ook over geloof en anderen en hoe zij met hun wanen omgaan. De voor en de nadelen daarvan. Schizofrenen op mijn niveau (dus niet seniel en debiel nog) zijn eigenlijk bij uitsekende mensen om mee te praten/filosoferen. Zij begrijpen wat meer van het leven vind ik. Niet in de eerste plaats omdat zij flinke emotionele klappen hebben verwerkt, en daardoor openstaan voor meer inhoud ipv. oppervlakkig geblaat "hey, hoi, doei hoe gaat het oh w... ok. dan" Het grappige is ook de norse natuurkundigen nadat zij in aanraking komen kwantum-mechanica. Sat die ook veel en veel meer openstaan voor filosofie en aardse spiritualiteit. Schizofrenen zijn deze mensen vóór zeg maar. Zonder al die formules en boeken en theorie.
^^ en zo denkt een schizofreen.
Geen id, ik googlede gewoon na het zien van de uitzending, waar ze verder niet speciaal voor was uitgenodigd vanwege het onderwerp stemmen horen. Probeer het ook eens, een zoekmachine is een heel handig iets: http://lmgtfy.com/?q=Naema+Tahirquote:
Beetje late reactie van mij. Maar het begon bij mij met 'lichamelijke wanen'. En daar heb ik nu nog steeds last van. En ik had last van allerlei dingen, ik weet het eigenlijk niet eens meer. Later kwam pas de erge achterdocht. Misschien heb je niks aan deze reactie maar goed.quote:Op donderdag 21 april 2011 16:38 schreef Madame_Paon het volgende:
Hallo.
Vraagje aan de mensen met schiozfrenie: hoe is het bij jullie begonnen?
Want ik heb MCDD en dat is een ontwikkelingsstoornis met kenmerken van autistische stoornissen, stemmingsstoornissen en psychotische stoornissen en het kan zich ontwikkelen tot schizofrenie.
Aangezien ik het afgelopen jaar steeds meer lichtpsychotische verschijnselen krijg, ben ik erg bang dat ik het uiteindelijk ook ga krijgen.
Ik hoor heel soms dingen die er niet zijn (geen stemmen, maar wel geluiden); proef soms dingen die er niet zijn; ruik soms dingen die er niet zijn; voel soms dingen die er niet zijn; het is een complete chaos in m'n hoofd en ik heb het idee dat ik minder slim ben: waar ik eerst zonder moeite ingewikkelde wiskundesommen kon oplossen, kan ik nu zelfs minder ingewikkelde sommen vaak niet eens oplossen; ik kan sommige gedachten niet loslaten; ik word steeds meer paranoïde.
Beginnen psychotische stoornissen, zoals schizofrenie, ook op deze manier, of is dit iets anders (ik hoop het namelijk wel)?
Verdere informatie: ik ben 20 jaar oud en heb als kind wel al een korte periode last gehad van het horen van stemmen.
Gedachte die commentaar leveren heb ik zelf ook, maar ik dacht altijd dat het uit onzekerheid kwam. Dat heb eigenlijk al zolang ik me kan herinneren en dan vooral op plekken buiten waar ik alleen ben.quote:Op vrijdag 6 mei 2011 06:25 schreef Gewas het volgende:
De chaos in je hoofd herken ik wel, daar heb ik de afgelopen tijd ook veel last van. De hele tijd gedachten die door je hoofd schieten. Bij mij hebben de gedachten vaak commentaar op wat ik doe. Daarom luister ik vooral klassieke muziek. Laat de muziek spreken!
Ik had vorige week een oud therapieboekje doorgelezen die ik in 2007 had gemaakt en dat was ook de conclusie die wij hadden getrokken. Ik ga altijd van het ergste uit. Kan ik niks aan doen. Toch zat ik effe goed in de put gister.quote:Op woensdag 25 mei 2011 15:58 schreef Re het volgende:
soms inderdaad niet gelijk voorbarige conclusies trekken is dus het devies
Bij mij schieten gedachten ook constant door mijn hoofd heen maar ik heb geleerd hoe hiermee om te gaan. Als ik iets moet bedenken of herinneren dan laat ik 'de machine ff draaien' zonder dat ik de gedachten zelf echt beleef. Uiteindelijk op een rustig moment (bijv. tijdens het wandelen, slapen of naar de wc gaan) dan komt 'de machine' met de oplossing voor het probleem waarmee ik 'm aan de gang heb gezet. Ook kan ik soms rondvliegende gedachtes 'pakken' en ze gebruiken.quote:Op vrijdag 6 mei 2011 06:25 schreef Gewas het volgende:
De chaos in je hoofd herken ik wel, daar heb ik de afgelopen tijd ook veel last van. De hele tijd gedachten die door je hoofd schieten. Bij mij hebben de gedachten vaak commentaar op wat ik doe. Daarom luister ik vooral klassieke muziek. Laat de muziek spreken!
Misschien een baantje zoeken?quote:Op donderdag 26 mei 2011 14:55 schreef Gewas het volgende:
Moezeidekoe,
Ik ben een beetje verslaafd aan muziek geraakt om het zo maar even te zeggen. Vaak heb ik ook niks anders om te doen, vandaar.
Amper natuur hier (woon in een grote stad). Maar ik kom altijd tot rust met muziek.quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:09 schreef moezeidekoe het volgende:
Heb je ook niet de behoefte om wat te doen? Mij hielp de natuur erg toen ik ziek was. tripjes maken, wandelen... soms alleen, soms met familie. Ik kom erg tot rust in de natuur. ik heb een grote voorliefde voor vogels. Vogels keren zich niet zomaar tegen je, ze zijn er altijd, ze doen hun ding, ze komen naar je toe als je ze eten geeft.. ze zijn vrijer dan de meeste dieren in nederland tegenwoordig... die zitten in hokken te wachten op de dood of worden verwend met kattensnoepjes en hebben hun dierlijkheid verloren.
Als je een eerder bericht van mij goed had gelezen had je kunnen zien dat ik al werk heb.quote:
Sorry ik lees niet al jouw berichten.quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:22 schreef Gewas het volgende:
Als je een eerder bericht van mij goed had gelezen had je kunnen zien dat ik al werk heb.
natuurlijk niet, ik beledig nooit iemand op dit forum.quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:33 schreef Gewas het volgende:
Oh, ik dacht dat je het beledigend bedoelde.
Wandelen kan echt fijn zijn, maar aangezien ik al postbode ben, ga ik niet zo snel meer een wandeling maken. Hoewel post bezorgen ook wel rustgevend kan zijn. zeker als het een rustige wijk is. Verder woon ik in een gebied in de randstad waar op loopafstand geen grote bossen zijn.quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:09 schreef moezeidekoe het volgende:
Heb je ook niet de behoefte om wat te doen? Mij hielp de natuur erg toen ik ziek was. tripjes maken, wandelen... soms alleen, soms met familie. Ik kom erg tot rust in de natuur. ik heb een grote voorliefde voor vogels. Vogels keren zich niet zomaar tegen je, ze zijn er altijd, ze doen hun ding, ze komen naar je toe als je ze eten geeft.. ze zijn vrijer dan de meeste dieren in nederland tegenwoordig... die zitten in hokken te wachten op de dood of worden verwend met kattensnoepjes en hebben hun dierlijkheid verloren.
Muziek is ook zo fijn. Eventjes wegdromen van de wereld.quote:Op donderdag 26 mei 2011 14:55 schreef Gewas het volgende:
Moezeidekoe,
Ik ben een beetje verslaafd aan muziek geraakt om het zo maar even te zeggen. Vaak heb ik ook niks anders om te doen, vandaar.
quote:Op donderdag 26 mei 2011 15:36 schreef Maanvis het volgende:
[..]
natuurlijk niet, ik beledig nooit iemand op dit forum.
Ook weer een hele late reactie van mij.quote:Op vrijdag 6 mei 2011 06:21 schreef Gewas het volgende:
[..]
Beetje late reactie van mij. Maar het begon bij mij met 'lichamelijke wanen'. En daar heb ik nu nog steeds last van. En ik had last van allerlei dingen, ik weet het eigenlijk niet eens meer. Later kwam pas de erge achterdocht. Misschien heb je niks aan deze reactie maar goed.
Er is wel verschil.quote:Op donderdag 26 mei 2011 14:30 schreef moezeidekoe het volgende:
Schenkstroop, dat van het staan klinkt meer als OCD - een dwangritueel dat je "moet"afmaken.. of hoort dat ook bij schizofrenie?
Schizofrenie is cfm de laatste inzichten veel minder een erfelijke aandoening dan gedacht. Juist omdat men zo de aandacht op erfelijkheid had is men de overige factoren gaan onderschatten. Meer 'nurture' dan 'nature' dusquote:Op donderdag 26 mei 2011 18:35 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Ook weer een hele late reactie van mij.
Ik wist niet echt wat ik moest typen.
Maar goed, ik heb al een tijdlang geen last meer gehad van het voelen, ruiken, horen of proeven van dingen die er niet zijn.
Nu maar hopen dat het wegblijft, want ik heb al genoeg problemen.
Eén ding weet ik wel: ik wil in ieder geval nooit kinderen.
Mijn kinderen hebben kans om zoveel dingen van mij te erven, zoals autisme, schizofrenie, ADHD, etc.Dat wil ik ze niet aandoen.
[..]
Er is wel verschil.
Mensen met OCD weten dat de dingen die ze doen belachelijk zijn, maar ze moeten ze doen, omdat ze zich anders rot gaan voelen, terwijl mensen die zoiets in een psychotische staat doen, zich vaak pas later realiseren dat het belachelijk was.
Dat kun je ook niet, je bouwt niet zelf het lichaam dat doet je lichaam voor je net zoals die van je ouders dat voor jou deden. Je moet er natuurlijk wel wat voor doen en je kan het ook niet in je eentjequote:
Ja.quote:Op donderdag 26 mei 2011 16:08 schreef Captain_Maximum het volgende:
[..]
Wandelen kan echt fijn zijn, maar aangezien ik al postbode ben, ga ik niet zo snel meer een wandeling maken. Hoewel post bezorgen ook wel rustgevend kan zijn. zeker als het een rustige wijk is. Verder woon ik in een gebied in de randstad waar op loopafstand geen grote bossen zijn.
[..]
Muziek is ook zo fijn. Eventjes wegdromen van de wereld.
Omdat er veel slechte mensen op straat zijn.quote:
Gelukkig maar dat je er geen last (meer) van hebt!quote:Op donderdag 26 mei 2011 18:35 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
Ook weer een hele late reactie van mij.
Ik wist niet echt wat ik moest typen.
Maar goed, ik heb al een tijdlang geen last meer gehad van het voelen, ruiken, horen of proeven van dingen die er niet zijn.
Nu maar hopen dat het wegblijft, want ik heb al genoeg problemen.
Eén ding weet ik wel: ik wil in ieder geval nooit kinderen.
Mijn kinderen hebben kans om zoveel dingen van mij te erven, zoals autisme, schizofrenie, ADHD, etc.
Dat wil ik ze niet aandoen.
[..]
Er is wel verschil.
Mensen met OCD weten dat de dingen die ze doen belachelijk zijn, maar ze moeten ze doen, omdat ze zich anders rot gaan voelen, terwijl mensen die zoiets in een psychotische staat doen, zich vaak pas later realiseren dat het belachelijk was.
Is goed. Wacht even...quote:
Nope.. gaat ook zeker niet lukken.quote:Op donderdag 2 juni 2011 11:07 schreef Gro het volgende:
Ik lees vooral foute 'thrillers' van Esther Verhoef, Nicci French, Saskia Noort, Simone van der Vlugt etcetera. Geen literatuur dus. Maar ik zal eens een boek pakken van Hermans! Want mijn huidige boeken zijn een beetje veel van hetzelfde.
A Beautiful Mind heb ik niet gezien!
Doe jij een (poging tot) studie Gewas?
Ik heb geen schizofrenie, maar MCDD, wat kenmerken heeft van o.a. schizofrenie, stemmingsstoornissen, angststoornissen, concentratiestoornissen en autisme.quote:Op donderdag 2 juni 2011 10:43 schreef Gro het volgende:
Problemen met de medicatie, wat jullie misschien wel zullen herkennen. Veel bewegingsstoornissen (akathisie, onrust dus), droge mond, hartkloppingen etc. Ik gebruik ook een TCA ernaast, daar komt ook een deel van de bijwerkingen vandaan. Verder oxazepam.
Welke medicatie gebruiken jullie? Iemand toevallig aan de Leponex (clozapine)? Daar ga ik waarschijnlijk naar overschakelen over een tijdje. Ik ben nu al als de dood voor de bijwerkingen die daarom bekend staan: kwijlen 's nachts, moe worden, dik worden, en als je even pech hebt: bedplassen![]()
Herkenbaar. Ik heb ook vaak problemen met lezen.quote:Op donderdag 2 juni 2011 11:40 schreef Gewas het volgende:
'Nooit Meer Slapen' en 'De Donkere Kamer van Damokles' zijn de klassiekers van Hermans. Twee iets onbekendere die ik ook heel goed vind zijn 'Ik Heb Altijd Gelijk' en 'Het Behouden Huis'. Het laatstgenoemde boek is een heel kort maar absurd boek. Als ik er alleen al aan denk moet ik alweer bijna lachen (zal wel mijn humor wezen).
Vanochtend een poging gedaan om weer verder te lezen maar het concentreren lukte me weer niet.
Het is vooral erg frustrerend. Ik weet niet hoe Madame_Paon haar OCD ervaart maar ik heb bijvoorbeeld dat ik mensen geen hand kan geven en ik kan geen deurknoppen aanraken. Ook heb ik regelmatig dat ik een bepaald woord een aantal keren moet herhalen omdat ik dan het gevoel heb dat ik het niet juist uitspreek, stapel dingen op, was mijn handen heel regelmatig, moet als ik buiten ben per se op een bepaalde manier lopen etc.quote:Op donderdag 2 juni 2011 14:54 schreef Gro het volgende:
Dwangklachten lijken me overigens ook geen pretje. Is dat niet dodelijk vermoeiend?
Ik denk dat hij dood is.quote:Op woensdag 13 januari 2010 01:43 schreef TheVotary het volgende:
[..]
Ik ook! Aan de ene kant juist wel goed dat je hem hier niet meer ziet (voor hem!), aan de andere kant doet het mij ook het ergste vermoeden........
Het is meer dat ik wil voorkomen dat men mij vreemd gaat aankijken.quote:Op donderdag 2 juni 2011 22:17 schreef Gro het volgende:
Nu ik jullie verhalen zo lees kan ik me voorstellen dat dat vermoeiend en frustrerend is![]()
Zulke dingen herken ik dus echt niet.
@Madame_Paon: Wel knap dat je ondanks dat je er moeite mee hebt, toch bijv. mensen een hand geeft. Maar misschien, als je eraan toegeeft, is het einde zoek?
Dat lijkt me echt doodeng ...quote:Op donderdag 2 juni 2011 22:17 schreef Gro het volgende:
Over dat katatoon zijn: ja ik verstijf dan helemaal in een houding, ik zeg dan niets meer en beweeg niet meer, dat kan dan een paar uur duren. Ik hoor wel wat mensen zeggen! En soms zitten (bijv. in opname) de verpleegkundigen aan te dringen dat ik 'iets' moet doen (bijv. pillen innemen), die snappen er dus niks van.Ik kan dan met de grootste wil nog geen pink bewegen.
Meestal voel ik het wel aankomen. Ik ga dan staren, en word erg traag, bewegen gaat steeds moeilijker, het voelt alsof ik niet meer in mijn lijf zit. Het helpt wel als mensen blijven praten en ik zelf blijf praten en proberen wat te doen voordat het erger wordt (bijv. gaan wandelen). Meestal krijg ik dan lorazepam als ik zulke verschijnselen heb.
Ik ben wel eens bang dat ik erin blijf.![]()
Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd? Anders zeg het maar
Ik herken het wel een klein beetje, vooral dat met de computer. Lijkt me niet prettig als je hier veel last van hebt.quote:Op donderdag 2 juni 2011 20:49 schreef Madame_Paon het volgende:
Ik word inderdaad doodmoe van mijn OCD.
Veel last van smetvrees en ik kan geef mensen dus ook liever geen hand, maar ik doe het wel.
Voor de rest probeer ik lichamelijk contact tot een minimum te beperken.
Dat woorden herhalen heb ik ook. Soms moet ik gewoon een bepaald woord meerdere keren zeggen.
Voor de rest moet alles altijd in precies een hoek van 45 of 90 graden liggen.
Evenveel stappen met mijn rechtervoet als met mijn linkervoet in dezelfde kamer of in de schaduw of de zon.
Dingen die ik doe mogen nooit deelbaar zijn door 4.
Zelfs computeren is niet erg ontspannend: ik moet mijn muis altijd op een bepaalde manier over het scherm bewegen en altijd 3x op de rechtermuisknop klikken voordat de computer uitgaat.
En op slechte dagen moet ik zelfs mijn handen op dezelfde manier neerleggen.
Alles moet synchroom.
En zo kan ik nog wel even doorgaan ...
Maar met katatone kenmerken, heb je dan ook periodes dat je helemaal niet aanspreekbaar bent?
Of dat je heel lang in dezelfde houding blijft zitten?
Ik heb er namelijk wel over gelezen, maar ik weet er nog niet zo heel veel van.
Ik zat me druk te maken omdat ik dacht dat ik weer wat mankeerde. Ik hoop dat het 'gewoon' weer tussen me oren zat.quote:Op vrijdag 3 juni 2011 08:16 schreef Gro het volgende:
@Gewas: oh dat is wel dun ja, daar ben zo doorheen!Dan neem ik meteen een andere mee, anders blijf ik aan het fietsen
![]()
![]()
Balen dat je niet kon slapen...Heb je iets specifieks op je lever, of gewoon onrust.
Met mij gaat het wel redelijk vandaag. Maar binnenkort ook gesprek met de psychiater.Ben alleen een tikkeltje nerveus daarvoor, aangezien, ja, aangezien het soms ook wat minder redelijk gaat
Nou goed, om in vage termen te blijven....
Have a nice day!
Tiesto ken ik wel naam en heb ik vast wel eens gehoord. Is Trance toch?quote:Op vrijdag 3 juni 2011 08:19 schreef Gro het volgende:
Oh, en ik luister altijd Tiësto als mijn hoofd niet meewerkt. Van Wagner zou ik nog onrustiger worden, maar jij zegt vast omgekeerd hetzelfde
Ik dacht vanmiddag even dat het hier zou gaan regenen/onweren nadat ik een nieuwbericht erover had gelezen, maar het lijkt erop dat het in het westen droog blijft. Nu schijnt zelfs de zon hier.quote:
Herkenbaar.quote:Op zondag 12 juni 2011 10:56 schreef Peter het volgende:
M'n broer is schizofreen. Ik heb dit topic doorgelezen en merk dat ik 'jullie' beschrijvingen toch wel fijn vind om te lezen. Zo kan ik me meer een beeld vormen over hoe mijn broer de wereld beleeft en wat iemand in een psychose nu wel of niet zelf door heeft.
Bij mijn broer merk ik vooral dat hij dankzij medicatie erg rustig is, maar tegelijk ook redelijk afgestompt. Qua reactiesnelheid en expressie van gevoelens.
Dat kan ik heel erg herkennen jahquote:Op zondag 12 juni 2011 11:33 schreef Gro het volgende:
@Peter: ja de medicatie kan nogal sederen. Ligt er een beetje aan welke je gebruikt (bij Abilify bijv. valt het mee, bij Seroquel is het erger). Het vlakt ook af ja. Heb ik zelf ook last van. Voel me nooit echt gelukkig, maar huilen gaat ook moeilijk. Het laat angst en spanning zakken, maar de 'leuke' gevoelens worden ook 'leger'. Ik kan wel lachen, maar er ligt altijd een laagje plastic overheen (symbolisch gesproken)
't Is lastig te zeggen waar het vandaag komt. Bij mij heb ik zeker wel het gevoel dat het door de medicatie komt. Maar het kan ook door de ziekte zelf komen zeggen ze. Vooral apathisch zijn, weinig initiatief hebben, geen zin ergens in. Sommige dingen kan ik niet. Voorbeeldje: als ik moet helpen verhuizen, sta ik er maar wat bij. Ik ben niet te lui ofzo, maar het initiatief nemen om wat te doen, en keuzes maken steeds, vind ik rete lastig.
Plus dat ik snel moe ben. Veel te veel prikkels dan, slaat op mijn geest. Dan stijg ik boven mezelf uit als het ware (raar gevoel in mijn hoofd).
Hmm interessant. Heb je een link waar ik meer over dit kan lezen?quote:Op maandag 13 juni 2011 17:30 schreef Gro het volgende:
@Keep_Walking: meestal wordt er gezegd, dat 25% herstelt na een 1e of 2e psychose (met betrekkelijk weinig sociale problemen overgehouden), 50% leidt een leven met weinig tot veel klachten en een wisselend beloop (met terugvallen), en 25% blijft (chronisch) psychotisch.
Voorspellers van een slecht verloop: lang rondlopen met onbehandelde psychose, lage therapietrouw (compliance), vroeg begin van de ziekte, slecht functioneren voor de start van de ziekte, veel negatieve symptomen en schizofrenie in de familie.
Waarbij 5 tot 10% suïcide pleegt. Vaak in de eerste jaren van de ziekte, en vaker door mensen die een hoog niveau van functioneren hadden voordat ze schizofrenie kregen.
Wel grappig dat ze je hebben kunnen overtuigen medicatie te gaan gebruikenquote:Op maandag 13 juni 2011 16:41 schreef Gro het volgende:
@jmex, ik trek ook aardig mijn eigen plan. Medicatie is goed, maar ik bepaal zelf hoeveel ik gebruik en neem het advies van de psychiater in mijn overwegingen meeAl willen zij dus altijd meer dan ik... en ben ik dus uiteindelijk de boeman
![]()
Hoe moet ik je post nou lezen?quote:Op dinsdag 14 juni 2011 21:01 schreef jmex het volgende:
+
[..]
Wel grappig dat ze je hebben kunnen overtuigen medicatie te gaan gebruiken
als iemand mij wil overvallen en 100euro van me wil stelen
zeg ik ook niet, neeeee, 100 krijg je niet, hier heb je 50.
Ik snap het ook niet helemaal. Medicatie heeft mij veel geholpen.quote:Op woensdag 15 juni 2011 05:42 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Hoe moet ik je post nou lezen?
Ben jij ervan overtuigd dat iedereen zonder medicatie moet kunnen?
als je er geen verstand van hebt, blijf dan lekker weg, dankquote:Op dinsdag 14 juni 2011 21:01 schreef jmex het volgende:
+
[..]
Wel grappig dat ze je hebben kunnen overtuigen medicatie te gaan gebruiken
als iemand mij wil overvallen en 100euro van me wil stelen
zeg ik ook niet, neeeee, 100 krijg je niet, hier heb je 50.
Kan ik me ook goed voorstellen hoorquote:Op woensdag 15 juni 2011 10:21 schreef Gro het volgende:
@zusterclivia: ja is wel interessant dat artikel. Al zou ik er nooit willen wonen, in zoietsAlleen als het echt niet anders kan.
Waarover ga je nadenken dan? Over waarom je je verdrietig voelt?quote:Op donderdag 16 juni 2011 11:59 schreef Gewas het volgende:
Hoe gaat het met jullie trouwens?
Afgelopen dagen hangt er een verdrietig gevoel over mij. Geen idee waar het vandaan komt.
Morgen nog een ochtend werken en dan een paar weken rust om eens goed na te denken. Vervelende is dat ik zelfs na een dag nadenken er nooit een bevredigende conclusie uit kan trekken. En mocht het toch lukken, dan staat er gelijk weer een ander probleem klaar.
Maar verder gaat het best goed.
`quote:Op donderdag 16 juni 2011 11:57 schreef Gewas het volgende:
Hier een liefdeslied. Gewoon, omdat jullie zo aardig zijn en omdat het een heel mooi lied is natuurlijk.
Dat vind ik een goed advies.quote:Op donderdag 16 juni 2011 15:17 schreef TimeJumper het volgende:
[..]
Waarover ga je nadenken dan? Over waarom je je verdrietig voelt?
Meestal helpt al dat nadenken helemaal niets. Net wat je zegt soms denk je een hele dag na en komt er nog niets bevredigends uit.
Beter kan je gewoon wat doen, wat leuks. Daardoor ga je je meestal beter voelen.
Van veel nadenken word je ziek, wel gewoon je verstand gebruiken natuurlijk.
Maar een dagje nadenken/piekeren![]()
Ga dan maar met je kont op het terras zitten, wat lekkers erbij en daar nadenken. Dan zie je nog eens wat voorbij lopen en verzet je gedachten automatisch
Ben blij dat je het een mooi lied vind!quote:
Ik ben alweer Beethoven aan het luisteren hehe.quote:Op donderdag 16 juni 2011 22:12 schreef Gro het volgende:
@Gewas: niet leuk dat je je verdrietig voelt![]()
Niet te veel nadenken hè... ook een beetje afleiding zoeken enzo, in Mozart of Beethoven![]()
Met mij is het ook niet alles vandaag.
Nou, de patiënten op de afdeling waren natuurlijk veelal erg ziek: het merendeel was met een IBS of RM opgenomen. De mensen in dit topic zijn natuurlijk minder ernstig ziek (op het moment dat ze hier posten). Dat is wel een verschil.quote:Op donderdag 16 juni 2011 23:03 schreef Gro het volgende:
@dotKoen: ben wel benieuwd, op wat voor manier geeft dit een andere kijk op psychotische stoornissen? Bedoel je, meer vanuit de patiënt bekeken?
En je vond het nodig om dat even te melden?quote:Op zondag 19 juni 2011 18:32 schreef Rnie het volgende:
Even dit draadje unfollowen...al die berichten hier maken mij depressief...
Ik heb gewoon alles getekend wat in me op kwam. Wel grappig dat je er een draaierig gevoel van krijgt. Omdat ik er een foto van heb gemaakt zijn alleen de kleuren slecht zichtbaar. Ik heb paars, roze, groen, rood en blauw gebruikt.quote:Op zondag 19 juni 2011 17:46 schreef zusterclivia het volgende:
Zo dat noem ik nog eens even een krabbeltje, het is wel een duistere tekening, tenminste ik word er beetje draaierig van
![]()
Je zou deze kunnen uitwerken opzich staat er wel een tekening.
En over smaak valt te twisten toch![]()
Mijn tekenkunsten houden op bij wat bloemblaadjes of clownsgezichten tekenen moet ik wel eerlijk bekennen.
Maar toch lekker dat je die potloden gepakt hebt en het weer een beetje probeert, beter.
Heb ik ook. Als je voor de een kiest zal de kans groot zijn dat je dag anders verloopt als dat je voor de ander kiest.quote:Op zondag 19 juni 2011 19:52 schreef Madame_Paon het volgende:
[..]
En je vond het nodig om dat even te melden?
Vraagje:
Herkennen meer mensen dit: geen beslissingen kunnen nemen. Dan zijn het totaal onbelangrijke beslissingen zoals: zal ik naturelchips, of cheese-onionchips nemen? Maar dan heb ik het gevoel alsof mijn hele leven van die beslissing afhangt.
Net alsof een familielied al jaren in coma ligt en je moet beslissen of je ze laat leven, of dat ze de stekker eruit halen.
Terwijl het gewoon om chips gaat.
Het doet me goed te lezen dat het jou weer een upper geeft, enjoyquote:Op maandag 20 juni 2011 07:29 schreef Gewas het volgende:
[..]
Ik heb gewoon alles getekend wat in me op kwam. Wel grappig dat je er een draaierig gevoel van krijgt. Omdat ik er een foto van heb gemaakt zijn alleen de kleuren slecht zichtbaar. Ik heb paars, roze, groen, rood en blauw gebruikt.
Maar ik vond het echt een goed idee van jou om weer te gaan tekenen.
Dat was ook een beetje de bedoeling.quote:Op maandag 20 juni 2011 07:46 schreef zusterclivia het volgende:
[..]
Het doet me goed te lezen dat het jou weer een upper geeft, enjoy
En de draaierige uitleg: Het oog/middelpunt geeft mij het gevoel van in een draaikolk te belanden, naja zover mijn kunstkennis.
quote:Op vrijdag 24 juni 2011 07:27 schreef Gewas het volgende:
Weer een nieuwe dag.
@Madame Paon
Wat voor drugs gebruik je dan (als ik vragen mag). Gewoon iets waar je rustig van wordt?
Zelf drink ik alleen nog af en toe alcohol. Vroeger wel geblowd maar ben bang dat ik zo gek als een deur word als ik dat nu ga doen.
Nou ja, ze raden het af. Ze zeggen niet dat het niet mag (over alcohol).quote:Op vrijdag 24 juni 2011 07:42 schreef zusterclivia het volgende:
Goedemorgen
[..]
(dik gedrukte)
Mooi.......... houden zo Gewas
Schizofrenie icm drugs/alcohol?Beter luister je naar je favo muziek om je goed te voelen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |