Dat is ook één van mijn dilemma's! Wíe bepaalt wanneer je geestelijk gezond bent? Wat kun je daarná nog van je leven maken?quote:Op zondag 3 januari 2010 01:59 schreef emmerhoofd het volgende:
Dagbehandelingen en medicijnen... no offence, maar denk HEEL goed na voor je daarin duikt.
Ik spreek uit ervaring, het kan enorm lang duren voor je er vrij van bent, omdat die mensen niet denken in termen zoals jij en ik. Je bent pas beter als zij dat zeggen. Als dat 10 jaar duurt met alle pillen van dien, zo be it... voor hen niet boeiend als dat dan je toekomstplannen om zeep helpt, je was immers 'in behandeling'.
Ik houd nu op, anders verval ik teveel in klagen over onze door big pharma gesponsorde hulpverlening. Oops!
Niet doen.quote:Op zondag 3 januari 2010 13:50 schreef Semoi het volgende:
Ik heb er wel last van, maar ik kan het redelijk verbergen voor de buitenwereld.
het zou prettig zijn als je je wat genuanceerder zou uiten....quote:Op zondag 3 januari 2010 11:46 schreef Evienne het volgende:
[..]
Dat is ook één van mijn dilemma's! Wíe bepaalt wanneer je geestelijk gezond bent? Wat kun je daarná nog van je leven maken?
Toegegeven, mijn denkwijze strookt niet met het gemiddelde, maar is dat zo raar? Ik vind het erger te zien dat veel mensen zich wél, graag zelfs, aanpassen aan deze zieke maatschappij, zonder moeite of juist met zware medicatie. Bayer en consorten lachen in hun vuistje, deze kapitalistische maatschappij is ingericht om mensen ontevreden te laten zijn met zichzelf en hun leven, opdat wij blijven consumeren, en blijkt het consumeren niet voldoende? Dan is er iets mis met je, neem een pil, toe, nog eentje, zie je wel, je voelt je al beter. De neon-reclames hebben ons allemaal zo murw gemaakt dat we liever onze eigen gemoedstoestand aanpassen met dubieuze pillen dan dat we de maatschappij eens grondig op de schop nemen.
Don't get me wrong, ik ben al jááren af en aan depressief, ze noemen mij vanaf mijn 16e al borderliner en ik zou mijn hele leven die pillen moeten slikken. Anderhalf jaar gedaan. Anderhalf jaar mijn emoties onderdrukt, terwijl ze er nog steeds waren. Anderhalf jaar mezelf kwijt geweest, omdat de maatschappij niet op mensen als ik zit te wachten. Resultaat: Tijdens een inzinking auto te pletter gereden. Toch maar weer proberen zélf met mijn emoties om te gaan.
Ehhh ja is idd kut en je kan het aan niemand uitleggen inderdaad. Zeker als je niet weet waardoor het komt. dat had ik dus ook. Geen idee waarom ik steeds depressief werd en dingen niet lukten. Ben er dus nu achter dat het zeer waarschijnlijk door AD(H)D komt, heb medicijnen en nou gaat het beter. (lijkt het, even afwachten of dat over een jaar nog zo is).quote:Op zondag 3 januari 2010 01:20 schreef Twizu het volgende:
Helaas kan ik hier ook een tvp neerzetten.![]()
Ik ben ook alweer een jaar aan het sukkelen met mezelf. Afwisselend met goede en hele slechte periodes, een tijdje was het echt living on the edge. Ik ben depressief geworden en niemand krijgt eruit waarom. Lekker vaag weer!
Gelukkig gaat het nu weer steeds beter en binnenkort wat testen op AD(H)D.
Sterkte en succes allemaal in ieder geval. Psychische problemen zijn gewoon echt niet relaxed. Je weet niet wanneer het over is en mensen vinden het gewoon heel moeilijk te begrijpen, wat ook logisch is. Want aan de buitenkant is er niks te zien!
Jullie hebben vast ook al vaak gedacht: 'Had ik maar een been gebroken!'![]()
Ik spreek ook uit ervaring en ik weet zeker dat ik zonder AD al lang aan een boom gebungeld zou hebben, of achter de geraniums een langzame, eenzame dood gestorven zou zijn.quote:Op zondag 3 januari 2010 01:59 schreef emmerhoofd het volgende:
Dagbehandelingen en medicijnen... no offence, maar denk HEEL goed na voor je daarin duikt.
Ik spreek uit ervaring, het kan enorm lang duren voor je er vrij van bent, omdat die mensen niet denken in termen zoals jij en ik. Je bent pas beter als zij dat zeggen. Als dat 10 jaar duurt met alle pillen van dien, zo be it... voor hen niet boeiend als dat dan je toekomstplannen om zeep helpt, je was immers 'in behandeling'.
Ik houd nu op, anders verval ik teveel in klagen over onze door big pharma gesponsorde hulpverlening. Oops!
“It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.” - J. Krishnamurtiquote:Op zondag 3 januari 2010 11:46 schreef Evienne het volgende:
[..]
Dat is ook één van mijn dilemma's! Wíe bepaalt wanneer je geestelijk gezond bent? Wat kun je daarná nog van je leven maken?
Toegegeven, mijn denkwijze strookt niet met het gemiddelde, maar is dat zo raar? Ik vind het erger te zien dat veel mensen zich wél, graag zelfs, aanpassen aan deze zieke maatschappij, zonder moeite of juist met zware medicatie.
Denk je dat ik het niet moeilijk heb gehad om met antidepri's te beginnen? Laat staan ermee te stoppen? Het is nou eenmaal controversiële materie, zul je wel gemerkt hebben na een jaar gebruikt te hebben, ik snap derhalve niet goed waarom je je zo aangevallen voelt. Als het voor jou werkt, en vele anderen, is dat toch OK? Voor mij werkte het niet, zelfs averechts, en daarin ben ik ook zéker niet de enige, en daarin mag ik toch ook mijn mening ventileren?quote:Op zondag 3 januari 2010 15:21 schreef Murmeli het volgende:
[..]
het zou prettig zijn als je je wat genuanceerder zou uiten....
er is hoe dan ook een verschil tussen gedwongen behandeling en behandeling waar iemand zelf voor kiest, en vaak zelf ook kritisch mee meedenkt. Breng aub een beetje respect op voor de mensen die ervoor kiezen wel medicatie te gebruiken. De een heeft er baat bij, de ander niet. En zo is het gewoon, of de fabrikanten er nou om lachen of niet!
En nu even mijn eigen ongenuanceerde mening: ik word echt schijtziek van mensen die zich zodanig negatief uiten over de psychiatrie dat ik aan mezelf ga twijfelen. De beslissing om medicijnen te gebruiken zelf was al moeilijk genoeg en ik vind het prima als mensen er vragen bij stellen, maar dit soort tirades irriteert me echt enorm. En daarbij: volgens mij is er al een topic voor die discussie die jij en nog iemand hier in het topic beginnen.
Goed verder even over mezelf: depressies: al een paar keer, sinds ruim een jaar aan de AD (lexapro). Angstklachten heb ik niet zo heel sterk maar wel in lichte mate. Met de AD heb ik daar stukken minder last van (zie niet overal tegen op en zie minder beren op de weg) en mn winterdepressie is verdwenen.
verder sinds kort ivm AD(H)D ook concerta en ritalin.
quote:Op zondag 3 januari 2010 15:59 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
“It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society.” - J. Krishnamurti
quote:Op zondag 3 januari 2010 16:08 schreef Evienne het volgende:
[..]
Denk je dat ik het niet moeilijk heb gehad om met antidepri's te beginnen? Laat staan ermee te stoppen? Het is nou eenmaal controversiële materie, zul je wel gemerkt hebben na een jaar gebruikt te hebben, ik snap derhalve niet goed waarom je je zo aangevallen voelt. Als het voor jou werkt, en vele anderen, is dat toch OK? Voor mij werkte het niet, zelfs averechts, en daarin ben ik ook zéker niet de enige, en daarin mag ik toch ook mijn mening ventileren?
Wat ik graag wil weten van jullie, want ik lees dat er meer (deels) in de ziektewet zitten... Wat doen jullie met al die tijd, wat zorgt er voor dat je niet verder afglijdt in een negatieve spiraal?
ik vind dit nogal neerbuigend naar de mensen die wel beslissen om voor medicijnen te gaan. het suggereert imo dat de mensen die wel pillen nemen en zich dan beter voelen zich voor de gek laten houden door bayer en consorten.quote:Op zondag 3 januari 2010 11:46 schreef Evienne het volgende:
[..]
Bayer en consorten lachen in hun vuistje, deze kapitalistische maatschappij is ingericht om mensen ontevreden te laten zijn met zichzelf en hun leven, opdat wij blijven consumeren, en blijkt het consumeren niet voldoende? Dan is er iets mis met je, neem een pil, toe, nog eentje, zie je wel, je voelt je al beter.
Zij kwetst mensen niet met haar post, mensen laten zichzelf kwetsen door haar post.quote:Op zondag 3 januari 2010 16:23 schreef Murmeli het volgende:
[..]
ervaringen van anderen. maar dat stukje wat ik hierboven quote van je, vond ik niet gewoon je mening geven, dat is imo mensen kwetsen.
ja die bladiebla ken ik allemaal wel. en klopt, je laat jezelf kwetsen dat klopt. Dat neemt niet weg dat haar post gewoon niet respectvol is naar anderen.quote:Op zondag 3 januari 2010 16:28 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Zij kwetst mensen niet met haar post, mensen laten zichzelf kwetsen door haar post.
Ik vraag me af of jij en anderen die in therapie zijn geweest ook tijdens die therapie hebben geleerd hoe de mechaniek van psychologie op basisniveau in elkaar zit?
Hoe overtuigingen gevormd worden, hoe overtuigingen een bril of filter vormen waardoor jij de werkelijkheid op een bepaalde manier ervaart, dat er een overtuigingspiramide is, enz.?
Het was niet bedoeld om mensen persoonlijk te kwetsen, het was puur een uiting van mijn eigen twijfels over en onvrede met het systeem. Het is ook al vele malen onderzocht en bewezen dat placebo's evenveel effect hebben als antidepri's. Ik bedoel hiermee niet dat mensen zichzelf voor de gek houden, maar wel dat het systeem rammelt, dat big pharma's depressie uitbuiten, en dat er wellicht/waarschijnlijk betere manieren zijn om depressie te bestrijden dan pillen.quote:Op zondag 3 januari 2010 16:23 schreef Murmeli het volgende:
[..]
[..]
ik vind dit nogal neerbuigend naar de mensen die wel beslissen om voor medicijnen te gaan. het suggereert imo dat de mensen die wel pillen nemen en zich dan beter voelen zich voor de gek laten houden door bayer en consorten.
Vandaar dat ik me aangevallen voel.
En zeker mag je je mening ventileren, als je een slechte ervaring hebt gehad ermee, dan is dat harstikke naar voor je en dat heeft wat mij betreft evenveel ruimte in dit en andere topics als de positieve ervaringen van anderen. maar dat stukje wat ik hierboven quote van je, vond ik niet gewoon je mening geven, dat is imo mensen kwetsen.
Werk, of in ieder geval verplichtingen, zijn wel essentieel volgens mij. Helaas ben ik ontslagen op het moment dat ik nét dacht mijn leven weer onder controle te hebben, en weer afgegleden. Nu ben ik, voorlopig, volledig afgekeurd. Ook voor vrijwilligerswerk kom ik niet in aanmerking op het moment.quote:Wat betreft je vraag over de ziektewet: ik ben er nu weer bijna uit, maar toen ik grotendeels thuis zat deed ik vooral niks. of in ieder geval weinig. Maargoed, ik zat wel 4 dagen per week een paar uur per dag op mn werk dus afglijden kon niet. mn manager hield ook in de gaten dat ik op tijd kwam (10 uur, dus niet al te vroeg zodat ik wel kon slapen). Dat was erg fijn zo
Ok... Zoals je het nu zegt vind ik het prettiger lezen.quote:Op zondag 3 januari 2010 16:49 schreef Evienne het volgende:
[..]
Het was niet bedoeld om mensen persoonlijk te kwetsen, het was puur een uiting van mijn eigen twijfels over en onvrede met het systeem. Het is ook al vele malen onderzocht en bewezen dat placebo's evenveel effect hebben als antidepri's. Ik bedoel hiermee niet dat mensen zichzelf voor de gek houden, maar wel dat het systeem rammelt, dat big pharma's depressie uitbuiten, en dat er wellicht/waarschijnlijk betere manieren zijn om depressie te bestrijden dan pillen.
[..]
Hmmmz dat is wel heel kut ja, ik zou het ook vreselijk vinden als ik geen werk had. het is toch de verplichting dat je ergens je bed voor uitmoet, ook als je niet wilt. En het feit dat er mensen op je zitten te wachten ofzo, dat je nog soms wat nuttigs doet.quote:Werk, of in ieder geval verplichtingen, zijn wel essentieel volgens mij. Helaas ben ik ontslagen op het moment dat ik nét dacht mijn leven weer onder controle te hebben, en weer afgegleden. Nu ben ik, voorlopig, volledig afgekeurd. Ook voor vrijwilligerswerk kom ik niet in aanmerking op het moment.
Wél ga ik braaf op tijd slapen, en zo niet, sta ik tóch op tijd op, probeer iets in het huishouden te doen, mijn leven een beetje draaiende te houden. Gelukkig heb ik huisdieren die afhankelijk zijn van mijn goede zorgen, op sommige dagen is dat het enige wat mij kan motiveren.
Ik zit ook niet op sport of bij een andere vereniging en behalve dat ik daar nu ook niet aan durf te beginnen, bekijk ik alles ook zo negatief dat elke sport of bezigheid bij voorbaat al afvalt. Het enige wat ik nog doe is paardrijden, maar dat ligt ook gevoelig, ik word steeds emotioneel als ik bij mijn paard ben en heb daardoor de neiging steeds meer afstand te nemen, terwijl het misschien juist goed is dat ik me laat gáán bij een wezen dat geen oordeel velt.
Ja ik ben de uren al heel lang aan het opbouwen. Ik begon vorig jaar november of eind oktober (eh 2008 trouwens) met 4x 2 uur, en dat heb ik steeds verder opgebouwd. vaak ook stilgestaan of zelfs terug in uren omdat ik aan een ander project ging werken. Alles met ups en downs omdat de depressies terug bleven komen, omdat mijn werk altijd al een drama is. Kan me niet concentreren, me niet motiveren, ben onzeker, onregelmatige prestaties, dat soort dingen. Maar zoals ik al schreef ik heb nu medicatie voor ADHD en dat helpt, nou kan ik me gewoon concentreren op mijn werk en presteer in ieder geval al anderhalve maand constant. Ik hoop echt dat het zo blijft. Als ik weer terugval is het waarschijnlijk afgelopen met mij en het werken. Alles dan al geprobeerd en dan weet ik het niet meer.quote:Ben je nu weer aan het opbouwen qua uren op de werkvloer? Hoe gaat dat, hoe reageren je collegae?
Vraag ik me ook af ...quote:Op zondag 3 januari 2010 16:08 schreef Evienne het volgende:
[..]
Denk je dat ik het niet moeilijk heb gehad om met antidepri's te beginnen? Laat staan ermee te stoppen? Het is nou eenmaal controversiële materie, zul je wel gemerkt hebben na een jaar gebruikt te hebben, ik snap derhalve niet goed waarom je je zo aangevallen voelt. Als het voor jou werkt, en vele anderen, is dat toch OK? Voor mij werkte het niet, zelfs averechts, en daarin ben ik ook zéker niet de enige, en daarin mag ik toch ook mijn mening ventileren?
Wat ik graag wil weten van jullie, want ik lees dat er meer (deels) in de ziektewet zitten... Wat doen jullie met al die tijd, wat zorgt er voor dat je niet verder afglijdt in een negatieve spiraal?
waarom probeer je niet toch je jaar op school te halen? wie weet lukt het je, of lukt het je deels, desnoods alleen de vakken waar je goed in bent. Alles wat je nu al leert hoef je volgend jaar niet in te halen. En je hebt een dagbesteding. En ziet je vrienden van school weer.quote:Op zondag 3 januari 2010 17:05 schreef Twizu het volgende:
[..]
Vraag ik me ook af ...
Ik ga sinds een tijdje ook niet meer naar school, ik kon me er gewoon echt niet meer toe zetten. Terwijl ik verder helemaal geen hekel heb aan school. Ik kon het met iedereen goed vinden!![]()
Nu gaat het wel weer wat beter (met ups en downs), maar heb teveel gemist om de draad weer op te pakken. Daarnaast kun je niet twee keer blijven zitten in hetzelfde jaar. Volgend jaar hoop ik Vavo te kunnen doen, maar tot die tijd moet ik nog een invulling weten te vinden.
Toevallig heb ik laatst een Wii gekocht met Wii Fit en Sport resort. Dan beweeg ik tenminste nog iets.
Verder probeer ik wel gewoon gezond te eten, anders verzadig ik helemaal.
Het is een dagbehandeling waarbij je tussen 1 tot 5 dagen per week deelneemt. De adviesduur is 3 maanden, maar je kan er mee stoppen wanneer je wil en dus ook langer doorgaan.quote:Op zondag 3 januari 2010 02:13 schreef Pixie. het volgende:
Helaas kan ik me hier inderdaad ook bij aansluiten
TS ik heb ongeveer dezelfde klachten als jou en bij mij is het nu zo erg dat ik de deur niet meer uitdurf en ik ook niemand meer zie overdag omdat ik anders heftige paniek aanvallen krijg.
Ik ben nu in behandeling 1x per week ga ik naar een pschygoloog en gebruik AD Citalopram 20mg
Alleen ik heb een vraagje wat houd dagbehandeling in het ziekenhuis ongeveer in?
En kun je er iets mee?quote:Op zondag 3 januari 2010 16:36 schreef Murmeli het volgende:
[..]
ja die bladiebla ken ik allemaal wel.
Die opmerking over filters had helemaal niets te maken met die post over Bayer. Ik had het over overtuigingen als filters in het algemeen.quote:enne over met een bepaalde bril naar de wereld kijken: heeft zij werkelijk mensen van bayer hard zien lachen dan? DAT noem ik pas de werkelijkheid met een bril of filter waarnemen!
maargoed, met deze hele zinloze discussie vergallen we het topic. dus wat mij betreft einde discussie, of verder via PM oid
Ja, ik kan daar wel wat mee ja. ik geef je ook geen ongelijk in wat je zegt, maar vaak worden dergelijke denkwijzen gebruikt om zaken te overrelativeren. Bijv het feit dat ik er zelf verantwoordelijk voor ben of ik me al dan niet gekwetst voel door een bericht op fok, vermindert de gekwetstheid niet (vergroot deze hooguit doordat er ook een schuldgevoel bovenopkomt, omdat het dan ook nog mn eigen "schuld" is) en daarbij doet het er ook niets aan af dat de formulering Evienne wat prettiger kon, wat ze daarna ook gedaan heeft.quote:Op zondag 3 januari 2010 17:52 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
En kun je er iets mee?
[..]
Die opmerking over filters had helemaal niets te maken met die post over Bayer. Ik had het over overtuigingen als filters in het algemeen.
Ben jij je er misschien ook wel ergens van bewust dat niet alleen ons denken ons beinvloedt, maar dat we ook gevormd worden door zaken die ons ongevraagd overkomen?quote:Op zondag 3 januari 2010 01:30 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Deze link hoort absoluut in dit topic thuis:
Teveel nadenken - Kracht van het nu #3
Dit topic bevat informatie over hoe ons denken ons beinvloedt en hoe het kan leiden tot depressie en angststoornissen.
Dat is ook het moeilijkste... ik weet nog dat ik heel vaak paniekaanvallen had en mensen dan vroegen:"waar ben je dan bang voor?"quote:Op zondag 3 januari 2010 18:56 schreef Quickie_Butt het volgende:
Eens met Jannuk. Hoewel ik dergelijke adviezen nog niet eens zo erg vind.
Ookal is het soms voor mensen moeilijk voor te stellen wat een depressie/angststoornis is als ze het zelf niet kennen ik ga er altijd maar vanuit dat ze zoiets goed bedoelen en je graag willen helpen.
Waar ik de afgelopen maanden (jaar) wel me ontzettend aan gestoord heb (ik kan er zo weer loeikwaad om worden) is het onbegrip of minachting hierover. Hoevaak ik al niet te horen heb gekregen dat ik "maar gewoon dit of dat moet doen" of me "er niet zo druk om moet maken" of "ja, ach, we zijn allemaal wel eens depressief". Ik heb daardoor ook een tijd aan mezelf getwijfeld, of ik het niet allemaal mezelf wijsmaakte en dat iedereen dergelijke gevoelens had maar "daar ook gewoon mee kon leven". Nu weet ik gelukkig beter, maar dat vond (vind) ik het moeilijkste.
Oja, dat soort adviezen ja.... Goh, ja ik ben ook wel eens somber en dan wil ik heel de dag niks doen. of (over mn adhd): ja ik ben ook wel eens druk in mijn hoofd.... NEE SUKKEL! de hele dag door en elke dag zeg ik je!!! nondeju!quote:Op zondag 3 januari 2010 18:56 schreef Quickie_Butt het volgende:
Eens met Jannuk. Hoewel ik dergelijke adviezen nog niet eens zo erg vind.
Ookal is het soms voor mensen moeilijk voor te stellen wat een depressie/angststoornis is als ze het zelf niet kennen ik ga er altijd maar vanuit dat ze zoiets goed bedoelen en je graag willen helpen.
Waar ik de afgelopen maanden (jaar) wel me ontzettend aan gestoord heb (ik kan er zo weer loeikwaad om worden) is het onbegrip of minachting hierover. Hoevaak ik al niet te horen heb gekregen dat ik "maar gewoon dit of dat moet doen" of me "er niet zo druk om moet maken" of "ja, ach, we zijn allemaal wel eens depressief". Ik heb daardoor ook een tijd aan mezelf getwijfeld, of ik het niet allemaal mezelf wijsmaakte en dat iedereen dergelijke gevoelens had maar "daar ook gewoon mee kon leven". Nu weet ik gelukkig beter, maar dat vond (vind) ik het moeilijkste.
Ik had ook nog wel eens dat er wel iets leuks was, dat vertelde ik dan, en dan werd er keihard gezegd: zie je nou wel, je bent helemaal niet depressief.quote:Op zondag 3 januari 2010 19:05 schreef Murmeli het volgende:
Mn moeder vroeger altijd: bekijk het dan toch van de positieve kant! Er is toch helemaal geen reden om zo negatief te doen?
waardoor je dus jezelf dan ook nog de schuld geeft: goh iedereen vindt het leuk alleen ik niet, zal wel aan mij liggen dan.
Waar zie je in mijn post staan dat de Kracht vh Nu de universele oplossing is voor al jullie problemenquote:Op zondag 3 januari 2010 18:48 schreef Jannuk het volgende:
[..]
Ben jij je er misschien ook wel ergens van bewust dat niet alleen ons denken ons beinvloedt, maar dat we ook gevormd worden door zaken die ons ongevraagd overkomen?
Ik vind het nogal simpel om het "kracht van het nu"-principe neer te zetten als universele oplossing voor depressie en angstklachten. Heel erg simpel. Omdat je van een hoop mensen die lijden aan depressies en angsten de oorzaak voor deze symptomen niet weet.
Ik heb zelf een depressie gehad van een aantal jaar en ben daaruit gekomen door de Kracht vh Nu. Zo in 1 keer de hele depressie weg en sindsdien alleen nog maar wat last gehad van negatieve gedachten.quote:Op zondag 3 januari 2010 18:56 schreef Quickie_Butt het volgende:
Eens met Jannuk. Hoewel ik dergelijke adviezen nog niet eens zo erg vind.
Ookal is het soms voor mensen moeilijk voor te stellen wat een depressie/angststoornis is als ze het zelf niet kennen ik ga er altijd maar vanuit dat ze zoiets goed bedoelen en je graag willen helpen.
Dat is hartstikke tof voor jequote:Op zondag 3 januari 2010 19:23 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ik heb zelf een depressie gehad van een aantal jaar en ben daaruit gekomen door de Kracht vh Nu. Zo in 1 keer de hele depressie weg en sindsdien alleen nog maar wat last gehad van negatieve gedachten.
Ik heb, helaas, dit jaar mijn 25-jarig depressie jubileum. In al die tijd heb ik van alles geprobeerd qua therapieën: Mindfullness, hypnotherapie, EMDR, psychotherapie, regressietherapie, cognitieve therapie, herprogrammering. Ook een hoop zelf geprobeerd, dus zonder de hulpverlening. Inmiddels is mijn depressie een dysthyme stoornis geworden, oftewel chronisch. Jammer, ik probeer mijn leven te leven zoals het komt, meestal heb ik nergens last van, maar soms slaat de depressie van het ene op het andere moment toe.quote:Op zondag 3 januari 2010 19:23 schreef Probably_on_pcp het volgende:
[..]
Ik heb zelf een depressie gehad van een aantal jaar en ben daaruit gekomen door de Kracht vh Nu. Zo in 1 keer de hele depressie weg en sindsdien alleen nog maar wat last gehad van negatieve gedachten.
vooral veel naar buiten, frisse lucht is goed en wandelen ofzo werkt bij mij om mn hoofd leeg te maken (ga op verkenningstocht in buurten waar je de weg niet zo goed weet bijv).quote:Op zondag 3 januari 2010 22:44 schreef Twizu het volgende:
Iemand nog tips voor een beetje nuttige daginvulling.![]()
quote:Op zondag 3 januari 2010 20:47 schreef TheVotary het volgende:
Waar ik erg benieuwd naar ben is of mensen een onderscheiding in fases hebben beleefd (of beleven). Dus kwam de depressie voor de angstklachten of de angstklachten voor de depressie? Kan natuurlijk ook zijn dat het voor jezelf niet mogelijk was dit onderscheid nog te maken. Door je mentale status is het tijdens dit soort periodes toch vrij lastig om alles op een rijtje te krijgen.
Ik weet niet precies wat er eerst was, mn depressie of mijn angstklachten. Ik was 8 jaar, ik kende heel het fenomeen depressie niet. Ik weet alleen dat ik mij heel eenzaam voelde, dat ik me het liefste terugtrok en dat ik de wereld wel kon schieten.quote:Op zondag 3 januari 2010 20:47 schreef TheVotary het volgende:
Waar ik erg benieuwd naar ben is of mensen een onderscheiding in fases hebben beleefd (of beleven). Dus kwam de depressie voor de angstklachten of de angstklachten voor de depressie? Kan natuurlijk ook zijn dat het voor jezelf niet mogelijk was dit onderscheid nog te maken. Door je mentale status is het tijdens dit soort periodes toch vrij lastig om alles op een rijtje te krijgen.
Ga hardlopen! Na een week ofzo begin je je opeens echt heel goed te voelen. Het heeft mij ongeveer een half jaar geduurd voordat ik er aan begon maar het resultaat is echt.... wow.quote:Op zondag 3 januari 2010 22:44 schreef Twizu het volgende:
Iemand nog tips voor een beetje nuttige daginvulling.![]()
Heb ik ook, ik heb haast een soort van sociale faalangst volgens mij, ben ook bang mensen kwijt te raken door eigen toedoen, of wanneer ik mensen nog maar net ken ben ik al bang dat ze me niets vinden en word ik heel onzeker in gesprekken en sociale situaties en zo..... Erg frustrerend, en slaat ook nog eens nergens op, maar door die angst word het soms nog werkelijkheid ook, en wordt de angst weer groter, echt een vicieuze cirkel gewoon..... Moet echt eens wat aan mijn zelfbeeld/gedachten doen, en ik weet dat ik het allemaal in eigen hand heb en in principe veel meer kan/waard ben dan ik zelf denk. Wanneer ik meer impulsief ben en niet echt nadenk bij alles wat ik doe, voel ik me ook veel beter. Ik heb nu zeeën van tijd(gestopt met werken), denk dat ik maar eens een keer weer flink en regelmatig ga sporten, hoop dat dat wat helpt...quote:Op maandag 4 januari 2010 13:25 schreef Take_A_Picture het volgende:
Ik heb ook de kracht van het nu gelezen en het werkt op het moment dat je het leest (bij mij), maar daarna heeft het 'pijnlichaam' toch weer meer kracht.
Ik heb veel last van een stemmetje in mij dat me dingen wijs probeert te maken, steeds heel kritisch is op alles wat ik doe, hoe ik eruit zie, etc. Laatst erachter gekomen mijn grootste klacht (angst mijn man kwijt te raken door eigen toedoen) een borduursel is van wat mijn moeder me allemaal heeft verteld vroeger.
Mijn ouders zijn gescheiden en zij vertelde me allerlei dingen dat ze weleens wenste over m'n vader (NIET leuk!). Maar ook gewoon de kleine dingen. Ik wil soms alleen zijn en niet aangeraakt worden, en ik hoor dan meteen mijn moeder zeggen 'daar begint de aftakeling van je relatie!' terwijl dat echt totaal nergens op slaat, ik ben mijn moeder niet en mijn man is mijn vader niet.
Ik lees nu 'De innerlijke criticus ontmaskerd' van Hal Stone en ik merk verschil met hoe ik nu naar die stem luister. Het is nog niet altijd even makkelijk, maar ik weet bij mij in ieder geval waar alle ellende vandaan komt. In ieder geval een groot deel dan. Ik kan het boek wel aanraden aan iedereen die last heeft van dwanggedachtes, en negatieve stemmen in jezelf die je continu laten twijfelen aan jezelf.
Allereerst sterkte met je probleemquote:Op dinsdag 16 maart 2010 16:41 schreef SaraST het volgende:
Ik heb al sinds 2001 last van angst. Ik heb al verschillende dingen gedaan zoals cognitieve gedragstherapie en medicijnen. Toch gaat het niet weg. Ik doe wel meer dingen, maar ik ben er niet tevreden mee. Ik maak me altijd maar druk en ik ben inmiddels bang dat het nooit meer weggaat.
Same here, tvpquote:Op zondag 3 januari 2010 03:07 schreef drummerdude het volgende:
Ik zet hier denk ik ook maar een TVP. Ik ben nu eindelijk uit de shit, en heb soms nog terugvallen..
Ik ben geen echte ervaringsexpert, de anderen kunnen vast veel nuttigere dingen zeggen en tips geven. In ieder geval is het voor veel mensen wel zo dat hun puberteit een hele lastige periode is, er veranderen heel veel dingen erg snel en de verwarring over al je gevoelens (en vooral hoe je ermee om moet gaan) kan echt killing zijn! Je zult bij het lezen van zo'n zinnetje vast denken "Ja maar je hebt geen idee hoe erg het bij mij is!", maar dat is niet waar. Dat je het om je heen weinig lijkt te zien, komt ook omdat vooral mensen van jouw leeftijd er vaak álles aan doen om hun onzekerheden verborgen te houden. Ik wil maar zeggen dat het dus niet heel ongewoon is waar je doorheen gaat en dat het zéker niet hoeft te betekenen dat je last hebt van een depressie of iets in die geest!quote:Op dinsdag 16 maart 2010 19:35 schreef chimpiee het volgende:
hoi.
Ik ben een meisje van 17 jaar, en ik weet niet meer wat ik moet.
Ik heb constant huilbuien! ik word echt helemaal GEK van mezelf.
Ik heb een vriend die woont 2 uur reizen bij mij vandaan.
En als hij alleen al 1 weekend niet kan komen dan ben ik de hele week chagrijnig, omdat ik zo erg verlang naar de dag dat ie weer bij me is. en dan komt ie nietAls ik hem dan weer zie, dan gaat het de eerste paar uur helemaal geweldig, en daarna ben ik zo bang en verdrietig dat ie weer naar huis moet. en ga ik het hele weekend ruzie lopen maken?!
Ik word er echt knettergek van!
Wat is er toch met mij aan de hand?
Ik ben constant aan het janken en ik eet niet meer goed..
Ik snap echt niks van mezelf, ik kan totaal mijn gevoelens niet kwijt, al zal ik dat echt super graag willen,
maar ik weet gewoon niet hoe dit moet![]()
Ik ga donderdag naar de psycholoog, en ik hoop dat het daar dan wel goed zal gaan.
Zit ik dan soms in een depressie? ik ken mezelf niet meer..
liefs.
Dat is nu juist het probleem. Op de een of andere manier kan ik niet tevreden zijn met wat ik al beaald heb omdat ik altijd weer denk: maar dit of dat doe ik nog niet, en ook vooral: maar ik maakte me er van tevoren nog wel zorgen over, dus ik heb er niet echt van genoten. Ik weet niet hoe ik van die negatieve evaluatie afkom (volgens mij is dat geen keus, ik zou er graag tevreden mee zijn, maar ik ben het niet.)quote:Op dinsdag 16 maart 2010 17:45 schreef JarnoF het volgende:
[..]
Dat je alweer verschillende dingen doet, moet je voor jezelf vooral aanmoedigen en bij het behalen toejuichen. Geloof in jezelf
Zie dat rondje juist als het begin.quote:Op woensdag 17 maart 2010 11:28 schreef Beautiful__Disaster het volgende:
Ja ik heb dat ook, maar dan bij de veel kleinere dingen nog. Gister eindelijk weer geoefend met naar buiten gaan, een klein rondje gefietst. Goed natuurlijk, elke oefening is er 1, maar acheraf is het enige dat ik denk: "ja een klein rondje, wat heb ik daar nou aan? Daar kan ik nog geen opleiding mee volgen of mee gaan werken, of mee op vakantie" en zo zit ik de daaropvolgende week vaak weer thuis, want 'wat maakt dat kleine rondje nou uit'.
Intussen zit ik al 2,5 jaar thuis, zie ik de hele wereld aan me voorbij gaan en ga ik me steeds depressiever voelen erom. Ik wil ook leven!
Hey erg bedankt voor je reactie, morgen is mijn eerste sessie, en inderdaad als het allemaal niet werkt zijn er veel mogelijkheden.quote:Op dinsdag 16 maart 2010 22:09 schreef keesjeislief het volgende:
[..]
Ik ben geen echte ervaringsexpert, de anderen kunnen vast veel nuttigere dingen zeggen en tips geven. In ieder geval is het voor veel mensen wel zo dat hun puberteit een hele lastige periode is, er veranderen heel veel dingen erg snel en de verwarring over al je gevoelens (en vooral hoe je ermee om moet gaan) kan echt killing zijn! Je zult bij het lezen van zo'n zinnetje vast denken "Ja maar je hebt geen idee hoe erg het bij mij is!", maar dat is niet waar. Dat je het om je heen weinig lijkt te zien, komt ook omdat vooral mensen van jouw leeftijd er vaak álles aan doen om hun onzekerheden verborgen te houden. Ik wil maar zeggen dat het dus niet heel ongewoon is waar je doorheen gaat en dat het zéker niet hoeft te betekenen dat je last hebt van een depressie of iets in die geest!
Wat je over je vriendje schrijft, dat heb ik ook heel sterk gehad bij mijn eerste Echte Liefde, en zo zijn er vast veel meer mensen. De eerste keer dat je écht verliefd wordt, weet je nauwelijks wat je overkomt. Het is alsof iemand je een portie drugs heeft ingespoten. Af en toe neemt het gewoon de controle over, waardoor je allerlei dingen doet die eigenlijk nergens op slaan, zelfs knallende ruzie maken met diegene waar je zo van houdt! Ik herinner me avonden dat we samen fijn bij haar in bed lagen, opeens over iets compleet onbenulligs verschrikkelijke ruzie kregen, ik uit bed sprong, mijn kleren aantrok, haar huilend achterlatend in bed, en zodra ik de deur achter me had dichtgetrokken me radeloos voelde, de tranen in de ogen sprongen en dacht "Waar ben ik nou in gódsnaam mee bezig??". Zulke dingen worden puur gedreven door de cocktail van extreem sterke gevoelens die door je lijf razen, waardoor je het idee dat je nauwelijks controle hebt over wat je doet en bijna geen vaste grond onder je voeten lijkt te voelen. Dat moet je proberen jezelf niet al te kwalijk te nemen!
Verder kan ik je alleen maar aanraden om te proberen een beetje lief te zijn voor jezelf, in de zin dat je probeert te accepteren dat je op het moment soms dingen doet die je niet begrijpt of die niet logisch zijn, dat dingen je verwarren en je af en toe geen raad weet met alles wat er in je omgaat. Het wordt in de regel vanzelf beter, en dat je met een psycholoog gaat praten is alvast een verstandig ding om te jezelf op weg te helpen! Veel succes!
(Vooral een tvp eigenlijk.)
Ben jij er nu helemaal vanaf? Als ik op internet ga zoeken kom ik alleen verhalen tegen van mensen die er al 30 jaar last van hebben en dus al 30 jaar binnen zitten, ik word hier zo wanhopig van! Ik lees nooit eens verhalen van mensen die van echte angst (lees: niets durven) er weer bovenop zijn gekomen en alles weer durven. Dat zou me namelijk echt motiveren!quote:Op woensdag 17 maart 2010 23:07 schreef JarnoF het volgende:
Over de eerste stap(pen) :
De kleine stapjes zijn juist het belangrijkst. Deze geven namelijk aan, dat je gemotiveerd bent om actie te ondernemen. Je probeert je angst teboven te komen, hebt de moed opgebouwd om te vechten tegen je angst.
Dat je na het eerste stapje geen volmaakt gevoel hebt, moet je proberen tegen te gaan door hardop te zeggen dat je toch IETS hebt bereikt. Wees echt tevreden over de progressie die je maakt.
Ik heb mezelf ook voortdurend naar beneden gehaald, door te kijken naar wat ik niet kon, waardoor ik vergat het positieve te zien. De eerste stappen op weg naar herstel, om het zo te mogen noemen.
Maar naarmate het vorderde zag ik dat het vertrouwen toenam, dat de angst tussen de oren zit en dat je er echt tegen kunt knokken.
Wil iedereen sterkte wensen, maar vooral een goed en voorspoedig herstel. Men kan je alleen begeleiden, de rest moet je zelf doen. En jullie kunnen het allemaal !!
Nou, ik ben sinds dinsdag 16:30 genezen verklaard. Heb 7 jaar gelopen met een zeer zware paniekstoornis en agorafobie. Ik durfde echt helemaal niets meer. Heb zelfs oppas gehad, wanneer mijn ouders aan het werk waren. Durfde niet eens meer de achtertuin in op een gegeven moment, maar heb me er echt doorheen geslagen.quote:Op donderdag 18 maart 2010 10:31 schreef Beautiful__Disaster het volgende:
[..]
Ben jij er nu helemaal vanaf? Als ik op internet ga zoeken kom ik alleen verhalen tegen van mensen die er al 30 jaar last van hebben en dus al 30 jaar binnen zitten, ik word hier zo wanhopig van! Ik lees nooit eens verhalen van mensen die van echte angst (lees: niets durven) er weer bovenop zijn gekomen en alles weer durven. Dat zou me namelijk echt motiveren!
Je hebt ook gelijk, kleine stapjes zijn heel erg belangrijk. Het geeft beetje bij beetje het vertrouwen terug dat je dingen WEL kunt doen, en de stapjes worden ook steeds groter. Alleen heb ik zo vaak de drang om er in 1 keer vanaf te willen zijn. Het is ook in 1 keer gekomen, waarom kan het niet in 1 keer weg???
Super dat je er nu vanaf bent gekomen!! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Heb je therapie gevolgd? Medicijnen geslikt?quote:Op donderdag 18 maart 2010 12:08 schreef JarnoF het volgende:
[..]
Nou, ik ben sinds dinsdag 16:30 genezen verklaard. Heb 7 jaar gelopen met een zeer zware paniekstoornis en agorafobie. Ik durfde echt helemaal niets meer. Heb zelfs oppas gehad, wanneer mijn ouders aan het werk waren. Durfde niet eens meer de achtertuin in op een gegeven moment, maar heb me er echt doorheen geslagen.
Ik heb in het begin ook veel op internet gekeken, maar dat maakte me moedeloos. Vooral omdat de positieve verhalen eigenlijk amper worden gemeld.
Ben nu een boek aan het schrijven over mijn herstel. Puur voor mezelf om het verleden te verwerken en misschien andere mensen een positieve kijk in een negatieve tijd te bieden.
volgens mij mag je geen reclame spammen.....quote:
Hoi, ik had vanmorgen mijn eerste sessie en zou nog een berichtje achterlaten.quote:Op woensdag 17 maart 2010 22:12 schreef chimpiee het volgende:
[..]
Hey erg bedankt voor je reactie, morgen is mijn eerste sessie, en inderdaad als het allemaal niet werkt zijn er veel mogelijkheden.
Ik hoop dat het gaat lukken en ik zal morgen wel een berichtje doen over hoe ik het vond!
Echt bedankt.
xx
quote:Op donderdag 18 maart 2010 22:14 schreef Vandaag... het volgende:
Bij zo'n eerste gesprek/intake wordt er toch ook nog niet echt aan therapie gedaan? Is dus niet gek dat je je nog niet gelijk beter voelt
Mijn psycholoog vertelde me ooit dat hoe jonger je begint met therapie hoe makkelijker het is om het veranderen. Zelfbeeld en gedachtenpatronen zijn dan nog niet zo vastgeroest. En jij bent heel jong dus misschien zal het inderdaad snel beter gaan met je!![]()
Natuurlijk kan er nog wat aan gedaan worden mafketelquote:Op donderdag 18 maart 2010 16:14 schreef chimpiee het volgende:
[..]
Hoi, ik had vanmorgen mijn eerste sessie en zou nog een berichtje achterlaten.
Ik heb een beetje de situatie uitgelegd, en ze zouden een persoon voor me zoeken die bij me past en dit voor mij zou gaan oplossen, toch fijn dat er dan toch nog wat aan gedaan kan worden!
Fijn voor je dat zo'n toch altijd wat enge eerste keer goed bevallen is, en veel succes met het vervolg!quote:Ik vond het opzich wel een fijne sessie.
Maar merk nog niks van verbetering, maar zie het maar als een begin. Het gaat vanzelf beter worden hoop ik!
Ik heb zelf vorig jaar zelfs 4 maanden opname gehad (voor andere klachten, borderline, dat wel) en ja, het is intensief, maar ik heb er zo enorm veel aan gehad! Ik zou nu ook deeltijd willen voor mn klachten maar dat lukt niet (zie verhaaltje hierboven) maar ik zou het je zeker weten aanraden! Je krijgt verschillende soorten therapieen waardoor je ook op verschillende manieren naar je probleem gaat kijken. Sommige manieren zullen je meer helpen dan andere, maar het is gewoon zo goed! En in een groep lijkt misschien ook eng, maar is het uiteindelijk helemaal niet! Iedereen zit naar namelijk met problemen, waardoor je heel sterk het gevoel krijgt dat je niet de enige bent, en dat is fijn.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 03:11 schreef Rnnz het volgende:
TVP.
Loop ook al een hele tijd rond met depressieve klachten en heb eind vorig jaar besloten om naar de dokter te gaan. Die heeft me doorverwezen naar het GGZ vanwege een 'stressgerelateerde depressie'. Het GGZ heeft voorgesteld om deeltijdbehandeling te volgen, heeft iemand hier ervaring mee? Het lijkt me persoonlijk behoorlijk intensief en misschien ietwat overdreven, maar aan de andere kant kan ik er waarschijnlijk wel veel van opsteken.
Ik neem aan dat je paroxetine bedoelt? Ik heb dat middel ooit geslikt, maar dan voor depressie, niet voor angst of paniek. Het hielp me toen wel tegen depressie, maar ik vond de bijwerkingen erg vervelend..quote:Op vrijdag 26 maart 2010 21:10 schreef Bombshell het volgende:
Ik heb parotoxine gekregen tegen paniekaanvallen war ik weer last van heb. Dit op aanraden van mn psycholoog omdit eens te gaan proberen, Iemand ervaring met dit middel?
ja dat is ook makkelijker denk ik. maar weet het ook niet zeker.quote:Op donderdag 18 maart 2010 22:27 schreef Vandaag... het volgende:
Ik ook pas op m'n 31e hoor... En ik merk dat ik zelfs na jaren nog in oude patronen val (met dus risico op depressie etc) als ik bijvoorbeeld stress heb. Dat is zó moeilijk om te veranderen. Kan me echt goed voorstellen dat het simpeler gaat als je 17 bent.
Maar vergeleken met de midlife-crisis-golf van 50-jarigen die nog in therapie gaan zijn we nog jong hoor!
Het is goed dat je je beseft dat je je leven positiever wil veranderen. Nu moet je alleen bedenken op welke manier je dat het best kunt invullen. Ik denk dat het inderdaad beter met je zal gaan zodra je je wat meer met andere dingen bezig gaat houden. Dan kun je namelijk je gedachten op iets anders richten. Zet wat makkelijke doelen neer en probeer daar naartoe te leven.quote:Op maandag 29 maart 2010 20:09 schreef Bos81 het volgende:
Hallo, Ik weet niet zeker of het verstandig is om hier neer te zetten, maar ik moet het even kwijt.
Ik heb nu ruim een jaar last van een depressie en heb daar ook medicatie voor. Maar dat het echt beter met me gaat, durf ik niet hardop te zeggen. Soms lijkt het wel of ik mne steeds somberder ga voelen en de toekomst nog donkerder tegemoet zie.
Maar misschien ligt het wel aan mezelf, en doe ik overdag te weinig, maar aan de andere kant heb ik er ook de kracht niet voor. Het kost me soms de grootste moeite om even naar de winkel te gaan. Maar dit kan ook aan mijn Autisme liggen, hoewel ik hier vroeger geen moete mee had.
Binnenkort ga ik wel een cursus volgen om meer grip op mijn depressie te krijgen, maar het vertrouwen daarin wordt steeds minder naarmate ik steeds slechtere dagen krijg.
Dus eigenlijk moet er snel iets in mijn leven veranderen, wil ik weer positiever in het leven gaan staan.
Okee bedankt voor je reactiequote:Op woensdag 31 maart 2010 20:43 schreef Mido85 het volgende:
[..]
Het is goed dat je je beseft dat je je leven positiever wil veranderen. Nu moet je alleen bedenken op welke manier je dat het best kunt invullen. Ik denk dat het inderdaad beter met je zal gaan zodra je je wat meer met andere dingen bezig gaat houden. Dan kun je namelijk je gedachten op iets anders richten. Zet wat makkelijke doelen neer en probeer daar naartoe te leven.
Begrijpelijk. Je moet zoiets ook langzaam opbouwen en niets forceren. Dan gaat het allemaal vanzelf.quote:Op woensdag 31 maart 2010 20:58 schreef Bos81 het volgende:
[..]
Okee bedankt voor je reactie![]()
Er wordt best wel intensief voor mij gezocht voor dagbesteding, maar tot nu toe was het net dat soort werk, wat voor mij moeilijk is, waardoor ik dus nog steeds te vaak thuis zit. Maar er zijn een paar gesprekken gepland de komende week, dus ik houd hoop op een voorutgang. Maar het moet niet te snel zijn, want ik heb het snel gehad als ik te veel dingen te doen heb op een dag.
medicijnen werken niet want depressie is een psychische aandoening, oftewel je moet gewoon blij denken dan gaat het over heb ik gelezenquote:Op zaterdag 27 maart 2010 16:08 schreef Beautiful__Disaster het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je paroxetine bedoelt? Ik heb dat middel ooit geslikt, maar dan voor depressie, niet voor angst of paniek. Het hielp me toen wel tegen depressie, maar ik vond de bijwerkingen erg vervelend..
Of het ook tegen de paniekaanvallen werkt weet ik niet, ik hoop dat je er wat aan zal hebben!
quote:Depressiviteit is een een psychische ziekte. Oftewel het komt door de manier van denken. Het is dus niet erfelijk of een of andere ziekte die je op de een of andere manier binnen krijgt. Daarom is depressiviteit niet te genezen met een pil. Het kan hooguit verdoven. Heeft eigenlijk net zo veel nut als alcohol of drugs. Als je onder invloed bent, lijkt het beter, maar het is het niet. Het verschil met antidepressiva is dat deze eigenlijk geen invloed heeft, maar men denkt dat het wat doet.
Volgens mij is het bewezen dat er gedurende een depressie een tekort is van een bepaalde stof (anyone? het is te laat om te googlen..) en dus aangevuld kan worden met medicatie. 'Gewoon blij denken' vind ik niet bepaald de sterkste tip als je zwaar depressief bent...quote:Op woensdag 31 maart 2010 23:36 schreef deenigeechteTS het volgende:
[..]
medicijnen werken niet want depressie is een psychische aandoening, oftewel je moet gewoon blij denken dan gaat het over heb ik gelezen
[..]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |