1. Je geeft geen argumenten.quote:Op vrijdag 25 december 2009 02:12 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Geef het maar toe, jij bent een onderdeel van een of andere propaganatactiek.
Het is onbestaanbaar dat iemand serieus denkt wat jij zoal hier aan het uitkotsen bent.
Alleen een onbenul die niets weet van de wereld, kan zoiets ongelovelijks doms en oppervlakkigs zeggen. Heb je wel eens in de Japanse cultuur verdiept? De Indiase?quote:Op donderdag 24 december 2009 23:48 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Het complete schuldbeginsel is nu juist afkomstig uit de koker van het christendom, zoals Bolkestein terecht opmerkt.
Het Westen is na 3000 jaar absoluut nog niet volmaakt, maar we lopen onze tijd wel ver vooruit vergeleken met andere streken in de wereld. In dat opzicht heeft Bolkestein dan ook absoluut gelijk. Dat wij hier in een betere samenleving leven is ook iets waar ik mij voor een groot gedeelte absoluut niet schuldig over voel. Maar er zijn wel een aantal dingen die de Westerse wereld naar mijn mening verkeerd heeft aangepakt. Die dingen ontbreken in zijn betoog en daarin vind ik Bolkestein licht ongenuanceerd.quote:Op donderdag 24 december 2009 23:48 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Het complete schuldbeginsel is nu juist afkomstig uit de koker van het christendom, zoals Bolkestein terecht opmerkt. Bovendien hebben ´we niet naar een vrije samenleving toegeleefd´. Dat is een finalistische verkrachting van de geschiedenis. Na de verlichting ontstond de Franse revolutie (gezien je icoontje geen onbekend feit) met ik weet niet hoeveel schade tot gevolg. Uiteindelijk kwam er democratie ja, maar niet voordat Robbespierre, Napoleon enz. huishielden. Ook zijn de twee ergste oorlogen in Europa allertijden gevoerd in de vorige eeuw, in naam der vooruitgang nota bene. En nu het rode gevaar is ingestort, zitten we gewoon met een nieuw probleem in de vorm van een culturele clash, die ons extra zwaar valt omdat we zelf niet zoveel meer aan cultuur over hebben om te verdedigen.
Het is onzin om te doen alsof het Westen na 3000 jaar bijna volmaakt is geworden. Dat is het niet. Elke tijd kent nieuwe uitdagingen en struikelblokken. En wil je die overwinnen dan moet je soms juist te rade gaan bij de geschiedenis. Dat wil niet zeggen dat we terug moeten naar de tijd dat de kerk alles bepaalde, moge God het zelf verhoeden! Maar we mogen en moeten kanttekeningen plaatsen. Dat hoort idd bij een open samenlleving. Maar dan moeten we onszelf aan onszelf spiegelen, ipv alleen ons nu aan het nu van de ander te spiegelen.
Andersom. Pas als de absolute monarchen wat rijkdom willen delen met het volk gaat de welvaart omhoog. Voor iemand die een enorm grote smoel heeft lijk je echt geen reet te weten. Alsof het westen op een bepaald moment toevallig ineens rijk was, en we toen maar besloten democratie in te voeren.quote:Op vrijdag 25 december 2009 02:04 schreef BogardeRules het volgende:
Westerse democratie is directe functie van rijkdom. Alleen in hele rijke gebieden floreert democratie, kijk maar naar China. Ja, veel overheidscontrole, historische oorzaken, maar er zijn wel degelijk democratische tendensen die er 20 jaar geleden niet waren.
Maar dat doet natuurlijk ook helemaal niemand. Net als dat Bolkestein in z'n column ook helemaal niet zei dat hij het slavernij verleden niet erg vond. Dat maak jij ervan. Ik lees het nergens.quote:Te impliceren dat democratie op de een of andere manier genetisch bepaald is in Westerlingen, is fout. Zie Wilders, Berlusconi, Le Pen en de gehele Amerikaanse rechtervleugel.
Het intellectuele vedergewichtje. Ander woord voor die schuldcultuur is eercultuur. Weetjewel, dat fijne gebeuren waarom bepaalde meisjes in blijf van m'n lijf huizen zitten. Maar leg nog even uit dat met name moslima's daar in grote getalen zitten omdat moslims allemaal uit rijke landen komen.quote:Op vrijdag 25 december 2009 05:32 schreef breaky het volgende:
Ik vind het uitgangspunt van de Bolk een verkeerde aanname. Naar mijn weten hebben de twee grote religies juist heel veel gemeen en is het hebben van een schuld en/of schaamte gevoel meer iets wat komt als een land zo rijk wordt dat men de tijd en de mensen heeft om over dit soort dingen na te denken.
quote:Op vrijdag 25 december 2009 02:12 schreef sneakypete het volgende:
[..]
Geef het maar toe, jij bent een onderdeel van een of andere propaganatactiek.
Het is onbestaanbaar dat iemand serieus denkt wat jij zoal hier aan het uitkotsen bent.
Waar slaat dit nu weer op? BogardeRules neemt de moeite inhoudelijk te reageren op de mythe dat onze samenlevingsvorm het toppunt van beschaving zou zijn waar wij verlichte westerlingen al eeuwen naar toe werken. Terwijl daar inderdaad heel wat op af te dingen is.quote:Op vrijdag 25 december 2009 02:27 schreef sneakypete het volgende:
Nogmaals jouw bestaan kan geen serieus feit zijn. Het moet wel imaginair zijn. Ik kan gewoon niet geloven dat zoveel domheid ook al in de mens is geslopen.
En zoja, komt dan eens grazen tussen de weilanden waar mijn schapen grazen! Komt dan! En wordt doorboord door mijn riek. Bij voorkeur eindig je daarna op een broodje met knoflooksaus erbij. Dat staat je maar al te goed!
Ik denk niet dat z'n insteek was de oplossing voor de onderontwikkelde ex-koloniën presenteren. Hij mag best refereren naar het verleden zonder daar meteen een compleet standaard werk over neer te zetten.quote:Op vrijdag 25 december 2009 05:23 schreef Libereco het volgende:
En dat ontbreekt in het betoog van Bolkestein.
En dat doet hij tenenkrommend slecht, met wanneer het het uitkomt puur racisme.quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:09 schreef Perrin het volgende:
[..]
[..]
Waar slaat dit nu weer op? BogardeRules neemt de moeite inhoudelijk te reageren op de mythe dat onze samenlevingsvorm het toppunt van beschaving zou zijn waar wij verlichte westerlingen al eeuwen naar toe werken. Terwijl daar inderdaad heel wat op af te dingen is.
Jij bent degene die niet inhoudelijk reageert en niet verder komt dan een paar puberale ad hominems.
'Lopen ver vooruit'? We hebben een samenleving ingericht rond het verbruik van een eindige voorraad fossiele brandstoffen. Daar gaan we de komende jaren/decennia ruimschoots de gevolgen van zien. We mogen in onze handjes wrijven als we zonder kleerscheuren door die periode komen.quote:Op vrijdag 25 december 2009 05:23 schreef Libereco het volgende:
[..]
Het Westen is na 3000 jaar absoluut nog niet volmaakt, maar we lopen onze tijd wel ver vooruit vergeleken met andere streken in de wereld.
Bolkestein zelf geeft anders een hele goede graadmeter mbt waarom een maatschappij goed is: naleven van de universele rechten van de mens.quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:15 schreef Perrin het volgende:
[..]
'Lopen ver vooruit'? We hebben een samenleving ingericht rond het verbruik van een eindige voorraad fossiele brandstoffen. Daar gaan we de komende jaren/decennia ruimschoots de gevolgen van zien. We mogen in onze handjes wrijven als we zonder kleerscheuren door die periode komen.
We zijn erg goed in het exploiteren van niet-hernieuwbare natuurlijke bronnen, steeds efficienter en efficienter. Dat is niet iets om trots op te zijn, veel samenlevingen uit de geschiedenis hadden een veel wijzere en duurzamere manier van omgaan met de natuur.
"Zuerst kommt das Fressen, dann die Moral"quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:19 schreef SeculasStatius het volgende:
[..]
Bolkestein zelf geeft anders een hele goede graadmeter mbt waarom een maatschappij goed is: naleven van de universele rechten van de mens.
Kinderlijk naar elementen wijzen die niet perfect zijn schiet niet op. Want zoals vriend en vijand hier eens zijn, is onze samenleving niet perfect. Je laatste argument is stompzinnig. Wil jij leven in een maatschappij die weliswaar een lage milieu footprint heeft maar waar je wel doodgaat een longontsteking?
Correct.quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:23 schreef Perrin het volgende:
[..]
"Zuerst kommt das Fressen, dann die Moral"
Heb je daar voorbeelden van of ik moet ik je maar geloven?quote:Een duurzaam verbruik van grondstoffen sluit een goede basiszorg niet uit, dat is een valse keuze.
Er zit wel wat in, maar het 'heilige milieu' is niet waar deze topic over gaat.quote:En daarnaast het is geen kwestie van willen, het is een kwestie van het botsen van de vereiste van eeuwige groei van onze huidig economisch stelsel met de natuurlijke limieten van onze planeet. Je kunt een heleboel wensen en denken, maar op is op wat betreft niet-hernieuwbare grondstoffen. Die eindige voorraad die in miljoenen jaren is opgebouwd hebben wij verlichte westerlingen er in sneltreinvaart doorheen gejaagd, grotendeels voor ons eigen genot. Dat is niet verlicht of hoogontwikkeld, dat is zelfzuchtig en kortzichtig.
Je boog met graagte de discussie die kant op. En met de rest geef je eigenlijk Bolkestein gelijk. Het gaat er namelijk niet om of wij perfect zijn. Het gaat erom of wij beter zijn dan al die landen die een ietswat islamitische cultuur hebben.quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:29 schreef Perrin het volgende:
Je vergist je als je veronderstelt dat ik het 'Heilige Milieu' op nummer 1 heb. Maar ik erger me aan de mythe dat wij in het westen het toppunt van beschaving hebben bereikt, terwijl we enkel een kaartenhuis hebben gebouwd bovenop een onstabiel fundament dat nu barsten begint te vertonen.
quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:48 schreef Perrin het volgende:
Ook de Islamitische cultuur heeft een prachtige bloeiperiode doorgemaakt. Het Romeinse Rijk was overigens rond het jaar 0 pas in volle bloei. Elke cultuur heeft zijn levenscyclus. Claimen dat jouw eigen cultuur 'de beste' is op het toppunt van de cyclus is prima, maar wat er in de geschiedenisboekjes van de komende eeuwen komt te staan, hangt er toch erg van af of we als samenleving kunnen omgaan met de noodzakelijke transitie van niet-duurzaam grondstofverbruik naar duurzaamheid.
Nog iets inhoudelijks te melden?quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:59 schreef TC03 het volgende:
[..]
![]()
Wat een nutteloze niet-concrete denkwijze heb jij.
We konden erop wachten.quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:48 schreef Perrin het volgende:
Ook de Islamitische cultuur heeft een prachtige bloeiperiode doorgemaakt. Het Romeinse Rijk was overigens rond het jaar 0 pas in volle bloei. Elke cultuur heeft zijn levenscyclus. Claimen dat jouw eigen cultuur 'de beste' is op het toppunt van de cyclus is prima, maar wat er in de geschiedenisboekjes van de komende eeuwen komt te staan, hangt er toch erg van af of we als samenleving kunnen omgaan met de noodzakelijke transitie van niet-duurzaam grondstofverbruik naar duurzaamheid.
En ik wil ook niet lullig doen; maar die duurzame energie, als die gaat komen, waar gaat die vandaan komen? Bij de arabieren die intellectueel wetenschappelijk al 6 eeuwen stilstaan, of bij de westerlingen die wel wetenschap bedrijven?quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:48 schreef Perrin het volgende:
Ook de Islamitische cultuur heeft een prachtige bloeiperiode doorgemaakt. Het Romeinse Rijk was overigens rond het jaar 0 pas in volle bloei. Elke cultuur heeft zijn levenscyclus. Claimen dat jouw eigen cultuur 'de beste' is op het toppunt van de cyclus is prima, maar wat er in de geschiedenisboekjes van de komende eeuwen komt te staan, hangt er toch erg van af of we als samenleving kunnen omgaan met de noodzakelijke transitie van niet-duurzaam grondstofverbruik naar duurzaamheid.
Precies wat ik bedoelde met kortzichtigquote:Op vrijdag 25 december 2009 12:09 schreef SeculasStatius het volgende:
[..]
We konden erop wachten.
Antwoord: ik leef nu niet toen, en anno nu ademt de hele islam barbarisme uit.
Frits, jij bent de elite. Waar is je zelfvertrouwen gebleven?quote:Geldt dit gebrek aan zelfvertrouwen voor iedereen of alleen voor de intellectuele elite? Waarschijnlijk het laatste. Het was de intelligentsia die in toenemende mate de ontkerkelijking en het verdwijnen van het christelijk geloof en christelijke cultuuruitingen toejuichte. En het was de intelligentsia die het concept van multiculturalisme als alternatief opdrong en ervan profiteerde.
Ik probeer het tenminstequote:
Het heeft toch geen nut om cultuur(verschillen) in een tijdsperspectief van luttele eeuwen te gaan plaatsen? Natuurlijk ontwikkelt elke cultuur zich, alleen is het momenteel zo dat de Westerse cultuur voorloopt op alle andere culturen op zo'n beetje alle fronten (enkele kleine uitzonderingen daar gelaten). Dat is zoals de situatie nu is. Als je de huidige wereld wilt verbeteren moet je naar deze situatie kijken.quote:
Dat is ook niet waar natuurlijk. Je moet qua geschiedenis niet te lineair denken. Ik zou de Romeinen niet zomaar een hoger ontwikkelingsniveau toeschrijven dan de Perzen, Grieken en de Mesopotamiërs en Egyptenaren, en dan hebben we het alleen nog maar over beschavingen die met elkaar in contact stonden en veel aan elkaar hebben doorgegeven.quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:36 schreef SeculasStatius het volgende:
De geschiedenis zal wat dat betreft Bolkestein prima gelijk geven. Rond het jaar 1000 voor christus was het romeinse rijk ook het hoogtepunt van de beschaving. Kijken we meer naar simpele dingen als organisatiegraad, techniek en bv ook geschiedschrijving. Die beschaving was rond die tijd simpelweg de meest prominente. En dat er ook op de Romeinse rijken zat af te dingen was doet daar niet aan af. Bij geschiedenis krijgen we de romeinse rijken, die idd behoorlijk georganiseerd waren, mooie aquaducten konden bouwen die AD 2009 nog steeds werken, ipv dat we bv andere volken krijgen die weliswaar minder zichtbare nadelen hadden maar voor de rest wel in plaggenhutten woonde.
Als je "voorloopt op alle andere culturen op zo'n beetje alle fronten" vervangt door "een betere levensstandaard voor de eigen bevolking creeert ten koste van andere culturen en het ecosysteem (en daardoor op lange termijn ook ten koste van onze eigen kinderen)", ben ik het met je eens.quote:Op vrijdag 25 december 2009 12:21 schreef TC03 het volgende:
[..]
Het heeft toch geen nut om cultuur(verschillen) in een tijdsperspectief van luttele eeuwen te gaan plaatsen? Natuurlijk ontwikkelt elke cultuur zich, alleen is het momenteel zo dat de Westerse cultuur voorloopt op alle andere culturen op zo'n beetje alle fronten (enkele kleine uitzonderingen daar gelaten). Dat is zoals de situatie nu is. Als je de huidige wereld wilt verbeteren moet je naar deze situatie kijken.
Ik maak me sterk dat Athene niet rijker was dan Perzie.quote:Op vrijdag 25 december 2009 02:04 schreef BogardeRules het volgende:
Westerse democratie is directe functie van rijkdom. Alleen in hele rijke gebieden floreert democratie, kijk maar naar China.
Een ietwat grove schatting, maar niet onjuist.quote:Op vrijdag 25 december 2009 11:36 schreef SeculasStatius het volgende:
Rond het jaar 1000 voor christus was het romeinse rijk ook het hoogtepunt van de beschaving.
Per capita hoogstwaarschijnlijk wel.quote:Op vrijdag 25 december 2009 12:34 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Ik maak me sterk dat Athene niet rijker was dan Perzie.
Weet je wat pas enge mensen zijn? Moslims die ons hun inferieure levenswijze proberen op te dringen. Om nog maar niet te spreken van Marokkaanse criminelen die onze steden onleefbaar maken.quote:Op vrijdag 25 december 2009 13:34 schreef Klopkoek het volgende:
Neocon Bolkestein... enge man... nog enger dan alle libertariërs bij elkaar
Ja verschrikkelijk he. De hele tijd al die islamitische Jehova's voor de deur en die imperialistische torens die ze naast hun kerken bouwen. Totale dominantie zeg ik je!quote:Op vrijdag 25 december 2009 13:38 schreef CrèmeBrûlée het volgende:
[..]
Weet je wat pas enge mensen zijn? Moslims die ons hun inferieure levenswijze proberen op te dringen. Om nog maar niet te spreken van Marokkaanse criminelen die onze steden onleefbaar maken.
Was het maar zo dat ik overdreef. Ik heb ze al aan de deur gehad hoor, de baardmannen. En toen ik hen de toegang tot mijn stulpje ontzegde, stond er binnen no-time een bende kut-Marokkanen voor de deur om te treiteren.quote:Op vrijdag 25 december 2009 13:46 schreef Thomas B. het volgende:
[..]
Ja verschrikkelijk he. De hele tijd al die islamitische Jehova's voor de deur en die imperialistische torens die ze naast hun kerken bouwen. Totale dominantie zeg ik je!
overdrijf toch niet zo man
Je bent bang omdat hij een sterk verhaal heeft.quote:Op vrijdag 25 december 2009 13:34 schreef Klopkoek het volgende:
Neocon Bolkestein... enge man... nog enger dan alle libertariërs bij elkaar
Heb jij 'm niet geschapen om je tegenstanders belachelijk te maken?quote:Op vrijdag 25 december 2009 02:17 schreef DrWolffenstein het volgende:
Ik dacht exact hetzelfde sneakypete
Nuances zijn altijd nodig, maar je ontkomt er niet aan dat je moet waarderen.quote:Op vrijdag 25 december 2009 12:23 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat is ook niet waar natuurlijk. Je moet qua geschiedenis niet te lineair denken. Ik zou de Romeinen niet zomaar een hoger ontwikkelingsniveau toeschrijven dan de Perzen, Grieken en de Mesopotamiërs en Egyptenaren, en dan hebben we het alleen nog maar over beschavingen die met elkaar in contact stonden en veel aan elkaar hebben doorgegeven.
Elke maatschappij is dan een standenmaatschappij. Waar het om gaat is dat je tegenwoordig het recht hebt jezelf te profileren en op te klimmen. Er zijn zelfs voorzieningen te over voor. Dat er desondanks verschillen in welvaart en status blijven is iets menselijks waaraan je niet kunt ontkomen. En het is ook helemaal niet erg. Wat telt is dat de armen van nu niet zo arm zijn als de armen van toen.quote:Als je naar de middeleeuwen kijkt dan was het hier achterlijk gebied, een zooitje warlords die regeerden over een volk wat uitblonk in domheid. Dat kon niet tippen aan de Khmers, de Chinezen, de Japanners, de Inca's, de Aksum en dan ben ik er vast nog een paar vergeten.
Door al dat bloedvergieten, in mijn optiek geen teken van beschaving, nam de ontwikkeling van wapentuig een hoge vlucht, ondanks de collectieve domheid, inclusief schepen. Dat maakt het verschil. Agressie en wapens. Daarmee hebben we onze economie geexporteerd. We leven nog steeds in dezelfde standenmaatschappij, alleen konden steeds meer Europeanen toetreden tot de bovenklasse doordat we de onderklasse in het buitenland vonden.
Dit is gewoonweg waanzin. Het is fout om te denken dat economie draait om parasiteren op elkaars arbeid. Het draait in essentie juist om wederzijds voordelige transacties. Je maakt een fout die al eeuwenoud is en maar blijft opdoemen.quote:Voor rijkdom heb je 10 armen nodig. Je kunt nog zoveel verdienen, als iedereen net zoveel verdient dan ook degene die je koffiebonen plukt. Dan ben je dus al veel meer van je verdiende geld kwijt aan een pak koffie. En als iedereen rijk is gaat niemand je plee voor je schoonmaken of eten voor je neus neerzetten.
Elke beschaving is begonnen met bewapening. Je kunt geen utopia stichten waarin alles perfect is.quote:Dankzij de renaissance en de verlichting, leve de muzelmannen hun invloed, hebben we dan zelfontplooiing, individualisme en mensenrechten. Maar dat doet er niet aan af dat het Westen het nog steeds moet hebben van agressie en wapentuig. Dat bepaalt de verhoudingen, niet het beschavingsniveau.
Deels eens met jou. We moeten niet verwachten dat heel de wereld opeens een liberale democratie wordt. Dat is niet mogelijk. Maar je moet bijv. de oorlogen in het M-O anders beschouwen. Nl als strijd voor onszelf.quote:Nou mogen we best trots zijn op de goede dingen aan onze beschaving en die ook zeker verdedigen, het gaat om de vraag of dat relatief of absoluut is. Ik vind de Westerse beschaving ook de beste op dit moment. Het is alleen 3 stappen verder om te claimen dat die voor iedereen de beste is. Zeker in het licht van de agressie en de mondiale economische verhoudingen die daarmee zijn gecreeerd is dat geen houdbaar standpunt.
Neuh, maar het is erg etnocentrisch geredeneerd, zeker als het Oost-Romeinse rijk wordt overgeslagen, net als menig ontwikkelde beschaving in heel andere hoeken van de wereld.quote:Op vrijdag 25 december 2009 16:55 schreef sneakypete het volgende:
Nuances zijn altijd nodig, maar je ontkomt er niet aan dat je moet waarderen.
Als je met oogkleppen op kijkt wel. Als je die afdoet dan moet je constateren dat de economie mondiaal is, en dat er van onze economie helemaal niets overblijft zonder die 5 miljard armen. Daarvan is bij het grootste deel het recht om jezelf te profileren en op te klimmen niet heel erg concreet.quote:Elke maatschappij is dan een standenmaatschappij. Waar het om gaat is dat je tegenwoordig het recht hebt jezelf te profileren en op te klimmen. Er zijn zelfs voorzieningen te over voor. Dat er desondanks verschillen in welvaart en status blijven is iets menselijks waaraan je niet kunt ontkomen. En het is ook helemaal niet erg. Wat telt is dat de armen van nu niet zo arm zijn als de armen van toen.
Die verhoudingen zijn ook al eeuwenoud en nooit anders geweest. Alleen wordt de economie geexporteerd, zodat veel mensen van buiten Europa de rol van de armen in de economie gaan vervullen ipv Europeanen. Al die mensen voor 1 dollar per dag zijn aan het werk voor jouw en mijn welvaart, binnen dat kader is het voor hen een wel een voordelige transactie. Je misvatting is dat wederzijds voordelige transacties ook betekenen dat iedereen ongeveer even voordelig uit is met het doen van vele transacties. Die transacties veranderen de verhoudingen niet. De verhoudingen zijn dat wij een uur moeten werken waarvoor mensen in dezelfde economie 20, 50,100 of 200 dagen moeten werken.quote:Dit is gewoonweg waanzin. Het is fout om te denken dat economie draait om parasiteren op elkaars arbeid. Het draait in essentie juist om wederzijds voordelige transacties. Je maakt een fout die al eeuwenoud is en maar blijft opdoemen.
Dat doet niet af aan het feit dat het de bewapening en agressie is die de Europes beschaving zo succesvol heeft gemaakt.quote:Elke beschaving is begonnen met bewapening. Je kunt geen utopia stichten waarin alles perfect is.
Het lijkt mij een overbodige, maar het is natuurlijk wel een belangrijk deel van onze economie en dus ons welbevinden. Maar als je daar de westerse beschaving gaat brengen, dan breng ze tegelijk wel de positie in de onderklasse van die beschaving, anders wordt het allemaal te duur. Dat maakt het voor hen ook geen betere deal.quote:Deels eens met jou. We moeten niet verwachten dat heel de wereld opeens een liberale democratie wordt. Dat is niet mogelijk. Maar je moet bijv. de oorlogen in het M-O anders beschouwen. Nl als strijd voor onszelf.
Je kunt het wel absoluut benaderen, en je kunt aan cultuurrelativisme doen. In verschillende gradaties, je kunt zo cultuurrelativistisch zijn dat je een salafist wel een verrijking vindt, en een staphorster zwartekousemevrouw helemaal niets. Maar je kunt het ook in zoverre relativeren dat de westerse cultuur voor de westerlingen het beste is, superieur dus in zekere zin. Maar als je gaat stellen dat de ene cultuur gewoon verder is dan de ander en dat die dus het beste is voor iedereen, dan is het los van elke relatie met wat dan ook en dus absoluut.quote:Daarnaast is het een quasivraag om je af te vragen of iets relatief of absoluut is. Absoluut zwaar zijn kan ook niet bijv.
Dit vind ik een schitterend voorbeeld van selectieve geschiedschrijving. De Renaissance is een herleving van kennis uit de Oudheid - kennis die voor z'n verbreiding niet van agressie en wapentuig afhankelijk was, in tegenstelling tot de Islam. Om dat aspect van de verbreiding van de Islam buiten beschouwing te laten, en vervolgens wel af te geven op Europese agressie, is belachelijk.quote:Dankzij de renaissance en de verlichting, leve de muzelmannen hun invloed, hebben we dan zelfontplooiing, individualisme en mensenrechten. Maar dat doet er niet aan af dat het Westen het nog steeds moet hebben van agressie en wapentuig.
Sterker nog, het toeschrijven van de Renaissance aan de muzelmannen is een behoorlijke vervalsing van de geschiedenis - tenzij je de val van Constantinopolis als positief gevolg wil toeschrijven aan de islam. Juist de enorme toevlucht van Byzantijnen zorgde voor een opleving van de interesse in de Oudheid binnen Italië.quote:Op vrijdag 25 december 2009 17:31 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Dit vind ik een schitterend voorbeeld van selectieve geschiedschrijving. De Renaissance is een herleving van kennis uit de Oudheid - kennis die voor z'n verbreiding niet van agressie en wapentuig afhankelijk was, in tegenstelling tot de Islam. Om dat aspect van de verbreiding van de Islam buiten beschouwing te laten, en vervolgens wel af te geven op Europese agressie, is belachelijk.
Nou, het is wel waar dat de Westerse kennis van Aristoteles geweldig vooruitging toen men de hand legde op Islamitische bibliotheken, en de astronomische vorderingen van de Islamitische geleerden waren ook niet gering.quote:Op vrijdag 25 december 2009 17:39 schreef Gatenkaas het volgende:
[..]
Sterker nog, het toeschrijven van de Renaissance aan de muzelmannen is een behoorlijke vervalsing van de geschiedenis - tenzij je de val van Constantinopolis als positief gevolg wil toeschrijven aan de islam. Juist de enorme toevlucht van Byzantijnen zorgde voor een opleving van de interesse in de Oudheid binnen Italië.
Antwoord in de vorm van een Pechtoldje, tautologisch leuk, inhoudelijk;quote:Op vrijdag 25 december 2009 01:19 schreef OldJeller het volgende:
[..]
Niet voor je beurt spreken, je weet niet wat ik toepas.
Maar Europa is verder ontwikkeld na die tijd. Het is en blijft anders.quote:Op vrijdag 25 december 2009 17:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Neuh, maar het is erg etnocentrisch geredeneerd, zeker als het Oost-Romeinse rijk wordt overgeslagen, net als menig ontwikkelde beschaving in heel andere hoeken van de wereld.
Onwaar: wij zijn niet rijk doordat de anderen zo arm zijn. Draai het 'ns om: stel dat Europa en de VS zich volledig terug trekken en zich totaal niet met de wereld bemoeien; dwz dat we totaal niet buiten grenzen opereren. Zullen het M-O en Afrika dan opbloeien tot welvarende gebieden?quote:Als je met oogkleppen op kijkt wel. Als je die afdoet dan moet je constateren dat de economie mondiaal is, en dat er van onze economie helemaal niets overblijft zonder die 5 miljard armen. Daarvan is bij het grootste deel het recht om jezelf te profileren en op te klimmen niet heel erg concreet.
En dat komt nog steeds niet doordat wij hier een hogere welvaartsstandaard kennen. Als jouw verhaal klopt kan het niet zo zijn dat er ook opkomende economiën (nu juist de landen die veel handelen met het Westen) zijn. Dan zouden die steeds verder moeten afglijden. Maar dat doen ze niet. Dus je theorie is onjuist.quote:Die verhoudingen zijn ook al eeuwenoud en nooit anders geweest. Alleen wordt de economie geexporteerd, zodat veel mensen van buiten Europa de rol van de armen in de economie gaan vervullen ipv Europeanen. Al die mensen voor 1 dollar per dag zijn aan het werk voor jouw en mijn welvaart, binnen dat kader is het voor hen een wel een voordelige transactie. Je misvatting is dat wederzijds voordelige transacties ook betekenen dat iedereen ongeveer even voordelig uit is met het doen van vele transacties. Die transacties veranderen de verhoudingen niet. De verhoudingen zijn dat wij een uur moeten werken waarvoor mensen in dezelfde economie 20, 50,100 of 200 dagen moeten werken.
Ik denk dat de mensen aldaar nog veel hardere klappen zouden krijgen; die zouden helemaal niks meer hebben. Nu hebben ze weinig, met een mondiaal minimum zouden ze niets meer hebben.quote:Natuurlijk is er zelfstandige economische groei, door technologische en organisatorische vooruitgang. Maar de welvaart in Nederland is vooral een gevolg van het vinden van een nieuwe onderklasse buiten Europa. Daardoor is de Nederlandse onderklasse in een economie gekomen waarvan het de bovenlaag is.
Jij realiseert je kennelijk niet wat er gebeurt als van alles wat je koopt iedereen die daaraan meegewerkt heeft het Nederlandse minimumloon zou verdienen. Dan wordt alles wat je koopt veel en veel duurder, en kun je er nog maar verdomd weinig van kopen, en dan voel je je heel arm.
Bewapening is een universeel verschijnsel. Het is niet zo dat het Westen rijk is dankzij kolonies en oorlogen. De hoofdzoorzaak is iets anders; namelijk een ander binnenlands stelsel.quote:Dat doet niet af aan het feit dat het de bewapening en agressie is die de Europes beschaving zo succesvol heeft gemaakt.
Over welke landen heb je het nu?quote:Het lijkt mij een overbodige, maar het is natuurlijk wel een belangrijk deel van onze economie en dus ons welbevinden. Maar als je daar de westerse beschaving gaat brengen, dan breng ze tegelijk wel de positie in de onderklasse van die beschaving, anders wordt het allemaal te duur. Dat maakt het voor hen ook geen betere deal.
Oké dat kun je idd stellen. Ik denk idd niet dat je al te veel moet geloven dat 'wij' alles beter doen en dat we in korte tijd moeten willen dat heel de wereld het ook zo gaat doen. Maar ik zie de missies in het Midden-Oosten ook niet als exporteren van wat we hier hebben. Ik zie het meer als een strijd tegen regimes en groeperingen die ons direct bedreigen. Niets doen zou het probleem dus niet oplossen.quote:Je kunt het wel absoluut benaderen, en je kunt aan cultuurrelativisme doen. In verschillende gradaties, je kunt zo cultuurrelativistisch zijn dat je een salafist wel een verrijking vindt, en een staphorster zwartekousemevrouw helemaal niets. Maar je kunt het ook in zoverre relativeren dat de westerse cultuur voor de westerlingen het beste is, superieur dus in zekere zin. Maar als je gaat stellen dat de ene cultuur gewoon verder is dan de ander en dat die dus het beste is voor iedereen, dan is het los van elke relatie met wat dan ook en dus absoluut.
Jezelf er niet in mengen, kan dat nog? Denk even goed na. Wat zijn de gevolgen als we alle banden met het M-O afsnijden? Wat zou er van Europa geworden zijn zonder bemoeienis uit de VS in de vorige eeuw? Of van Azië?quote:Op vrijdag 25 december 2009 17:57 schreef Libereco het volgende:
We moeten voorzichtiger zijn in ons beleid. Isolationisme lijkt me verstandiger, je zomaar mengen in conflicten daar is niet verstandig.
quote:Moeten we ons met die gebieden per se bemoeien om onze vrijheid en belangen te garanderen? Ik denk het niet. Als de Talibaan eenmaal verjaagt is (wat de komende decennia sowieso niet zal gebeuren) , zijn onze belangen dan wel veilig? Heeft de oorlog in Afghanistan juist niet meer problemen met zich meegebracht? Bestaat juist niet de kans dat mensen zich hier gaan verzetten tegen de Westerse politiek? Misschien wel met als gevolg de ondergang van het Westerse liberale denken?
Zeker niet onjuist, maar deze ontwikkelingen waren niet van vitaal belang voor het begin van de (Italiaanse) Renaissance. Daarnaast is mi. de voorstelling van Middeleeuws Europa als een achterlijk gebied(tov. de islamitische wereld) ook een vrij kortzichtig beeld. Zo poogde diverse theologen de werken van de oude Griekse filosofen te combineren met het christelijke geloof, zonder dat deze hierom vervolgd werden.quote:Op vrijdag 25 december 2009 18:12 schreef TitusPullo het volgende:
[..]
Nou, het is wel waar dat de Westerse kennis van Aristoteles geweldig vooruitging toen men de hand legde op Islamitische bibliotheken, en de astronomische vorderingen van de Islamitische geleerden waren ook niet gering.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |