W-shape m'n reet inderdaad. Dan denkt men dat we nog een 2e dipje krijgen, en dat we daarna pas weer volledig herstellen. Lijkt me niet erg geloofwaardig. Komende 5 jaar gaan we echt niet herstellen, maar af en toe een baby-stapje omhoog in een lange downtrend.quote:Op dinsdag 29 december 2009 14:18 schreef Lyrebird het volgende:
Second dip of a W-shaped recession? Lijkt me een positieve insteek. Al sinds september 2008 hoor ik over een W-shaped recession, maar het zou me niet verbazen als we een WV of erger, een Wv of Ww shaped recession hebben.
Helaas lijkt ook mij dit inderdaad 't meest waarschijnlijk.quote:Op dinsdag 29 december 2009 14:47 schreef pberends het volgende:
[..]
W-shape m'n reet inderdaad. Dan denkt men dat we nog een 2e dipje krijgen, en dat we daarna pas weer volledig herstellen. Lijkt me niet erg geloofwaardig. Komende 5 jaar gaan we echt niet herstellen, maar af en toe een baby-stapje omhoog in een lange downtrend.
Morgen weer M3-cijfers, dan zien we een bevestiging van de komende depressie.quote:Op dinsdag 29 december 2009 14:49 schreef Perrin het volgende:
[..]
Helaas lijkt ook mij dit inderdaad 't meest waarschijnlijk.
M3 en private loans van de eurozone inderdaad. Imho de meest interessante economische cijfers, waar bijna niemand op let.quote:Op dinsdag 29 december 2009 15:06 schreef knnth het volgende:
M3 van? ECB? Fed publiceert ze toch niet?
Die gegevens zijn normaliter ook niet zo interessant omdat het niet veel beweegt. Nu daarentegen is het een belangrijke factor om te kijken in welke stront we nog komen.quote:Op dinsdag 29 december 2009 15:12 schreef pberends het volgende:
[..]
M3 en private loans van de eurozone inderdaad. Imho de meest interessante economische cijfers, waar bijna niemand op let.
ik zie 'm niet...quote:Op woensdag 30 december 2009 23:24 schreef piepeloi55 het volgende:
Heb eindelijk de grafiek gevonden voor de Europese m3-geldgroei door de jaren heen:
[ afbeelding ]
Thnx, de site van het plaats veranderd telkens...quote:Op donderdag 31 december 2009 10:49 schreef pberends het volgende:
[ afbeelding ]
Hier dus.
M3 is nog nooit negatief geweest.
Vind ik ook hypocriet inderdaad. Willem Middelkoop had wel zijn mond vol over de hoge geldgroei, maar nu hoor ik 'm daar helemaal niet meer over. Ik denk dat we eerst juist een periode van deflatie moeten doormaken de komende jaren.quote:Op donderdag 31 december 2009 11:07 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Thnx, de site van het plaats veranderd telkens...
Het meest vreemde zijn eigenlijk de commentatoren die in 2007-2008 waarschuwde voor hoge inflatie(en daarmee goudbeleggingsadviezen) door o.a. een (te) hoge m3-geldgroei. Deze kregen flinke media-aandacht. Nu het tegenovergestelde gebeurd hoor je er bijna niemand over praten.
interessantquote:Op donderdag 31 december 2009 10:49 schreef pberends het volgende:
[ afbeelding ]
Hier dus.
M3 is nog nooit negatief geweest.
Zie ook mijn column uiteraard: http://frontpage.fok.nl/column/10856quote:
Dat hangt maar net van de overheidsmaatregelen af. Het natuurlijke economische verloop zou inderdaad deflatie zijn, maar zolang centrale banken de stukgelopen kredietproducten van banken overnemen, en geld drukken om staatsschuld te financieren, en overheden de hypotheekmarkt met goedkoop geld en steunmaatregelen blijven stimuleren, niet de vereiste bezuinigingen op het ambtenarenapparaat doorvoeren, met grote bouw- en infrastructuurprojecten de economie stimuleren, etc, krijgt die deflatie weinig kans.quote:Op donderdag 31 december 2009 12:41 schreef pberends het volgende:
Vind ik ook hypocriet inderdaad. Willem Middelkoop had wel zijn mond vol over de hoge geldgroei, maar nu hoor ik 'm daar helemaal niet meer over. Ik denk dat we eerst juist een periode van deflatie moeten doormaken de komende jaren.
http://www.nuzakelijk.nl/(...)jven-kwetsbaar-.htmlquote:'Europese banken blijven kwetsbaar'
Uitgegeven: 31 december 2009 10:55
Laatst gewijzigd: 31 december 2009 10:43
AMSTERDAM - Europese banken zijn nog altijd kwetsbaar, maar hun problemen worden versluierd doordat ze goedkoop geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zegt de Nederlandse topeconoom Willem Buiter donderdag in een interview met het Financieele Dagblad.
"De banken op het vasteland hebben niet zo schoon schip hoeven maken als de Britten en de Amerikanen. Maar een hoop problemen worden versluierd door de liquiditeitsprogramma's van de ECB", aldus Buiter.
Als voorbeeld wijst hij op Spanje, waar de klap op de huizenmarkt de economie onder zware druk heeft gezet. "Die zeepbel is leeggelopen, maar verliezen zijn maar mondjesmaat genomen."
Citigroup
Buiter treedt begin januari als hoofdeconoom in dienst van de Amerikaanse bank Citigroup. De afgelopen jaren was hij als hoogleraar Europese politieke economie verbonden aan de London School of Economics, daarvoor was hij onder meer werkzaam als beleidsbepaler van de Britse centrale bank en hoofdeconoom van de Europese ontwikkelingsbank.
Buiter waarschuwt in het interview dat de lage rentes die de westerse centrale banken nu hanteren een nieuwe zeepbel creëren in de opkomende economieën. "In China, Brazilië, India, Turkije en Indonesië worden door onze lage rentevoet en door hun onbekwame, gevaarlijke wisselkoersbeleid nu de grote credit booms en asset booms opgebouwd. Die knappen over vijf jaar, of zeven als je een optimist bent."
Lucht
Volgens de econoom wordt de economische groei van vooral China verkeerd ingeschat. "Als er geen drinkwater is of lucht om te ademen, is het leuk 9 procent te groeien, maar dat zal de modale Chinees veel minder helpen dan de groeicijfers suggereren."
Een terugval kan volgens Buiter dan ook niet uitblijven. "Een paar jaar 'the sky is the limit' en dan weer een ouderwetse grote crash."
Banen scheppen is onmogelijk.quote:Op woensdag 30 december 2009 20:25 schreef pberends het volgende:
http://www.fd.nl/artikel/(...)ieuwe-banen-scheppen
Japanse regering wil miljoenen nieuwe banen scheppen
Ze proberen het al 20 jaar, maar dat maakt niet uit.
Die lui van CATO mag ik ook wel. Die kunnen ook (bijna) ieder jaar op een financiele bijdrage rekenen. Moet trouwens wel altijd aan inspecteur Clouseau denken, als ik het woord CATO zie.quote:Op woensdag 30 december 2009 22:02 schreef Illiberal het volgende:
Keynesian Catastrophe: Big Money, Big Government & Big Lies
Cato Institute
In welk opzicht denk je dat hij anders zal zijn? Stijgen deze vaste lasten verder ten koste van de koopkracht of dalen ze denk je?quote:Op zondag 3 januari 2010 12:32 schreef Deprater het volgende:
[..]
dat dus, want hij zal nu wel fors anders zijn
Koopkracht is in verhouding sneller gedaald dan de kosten voor dat andere gestegen zijn...quote:Op zondag 3 januari 2010 12:40 schreef Digi2 het volgende:
[..]
In welk opzicht denk je dat hij anders zal zijn? Stijgen deze vaste lasten verder ten koste van de koopkracht of dalen ze denk je?
Ik denk dat de vaste lasten gelijk blijven , maar de koopkracht, vooral onder ZZP ers, afneemt nu,quote:Op zondag 3 januari 2010 12:40 schreef Digi2 het volgende:
[..]
In welk opzicht denk je dat hij anders zal zijn? Stijgen deze vaste lasten verder ten koste van de koopkracht of dalen ze denk je?
Voor zover ik het kan overzien stijgen de kosten aan premies en taxes. Energie is met $70-80 oil hetzelfde gebleven. Maar food en interest zijn gedaald.quote:Op zondag 3 januari 2010 12:43 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Koopkracht is in verhouding sneller gedaald dan de kosten voor dat andere gestegen zijn...
Althans, dat denk ik
Idd, volgens mij is het meeste juist (tijdelijk?) gedaald, behalve zorgpremies dan. Maar goed, de grafiek laat meer zien dat men sinds de jaren 80 eigenlijk niet veel rijker is geworden, relatief gezien.quote:Op zondag 3 januari 2010 12:54 schreef Digi2 het volgende:
[..]
Voor zover ik het kan overzien stijgen de kosten aan premies en taxes. Energie is met $70-80 oil hetzelfde gebleven. Maar food en interest zijn gedaald.
Ik denk dat de kosten aan premies en taxes in de toekomst stevig gaan stijgen. Al met al denk ik dat de grafiek afvlakt. Maar de unfunded liabilities en taxes zullen de komende jaren stevig in het restje vrije koopkracht gaan hakken. En dan hebben we het nog niet eens over een mogelijk stijgende rente.
Men d8 rijker te zijn door asset inflationquote:Op zondag 3 januari 2010 13:04 schreef pberends het volgende:
[..]
Idd, volgens mij is het meeste juist (tijdelijk?) gedaald, behalve zorgpremies dan. Maar goed, de grafiek laat meer zien dat men sinds de jaren 80 eigenlijk niet veel rijker is geworden, relatief gezien.
De jaren 80 waren zo slecht nog niet, iedereen had toen gewoon zijn spulletjes en kon het ook betalen. Meestal was dit zelfs ook nog op 1 inkomen.quote:Op zondag 3 januari 2010 13:04 schreef pberends het volgende:
[..]
Idd, volgens mij is het meeste juist (tijdelijk?) gedaald, behalve zorgpremies dan. Maar goed, de grafiek laat meer zien dat men sinds de jaren 80 eigenlijk niet veel rijker is geworden, relatief gezien.
de verwachtingen lagen toen ook wel een beetje lager.quote:Op zondag 3 januari 2010 13:22 schreef antonwachter het volgende:
[..]
De jaren 80 waren zo slecht nog niet, iedereen had toen gewoon zijn spulletjes en kon het ook betalen. Meestal was dit zelfs ook nog op 1 inkomen.
En hoelang geleden heb je je huis gekocht?quote:Op zondag 3 januari 2010 14:22 schreef simmu het volgende:
en wij komen nog steeds rond met 1 baan, hebben ruimte om wat te sparen. kinderen en al. het ligt er wel allemaal aan wat je verwachtingen zijn. wij gaan niet vaak op vakantie en doen veel met tweede (3de, 4de, etc..) hands. maar we komen niks te kort. hebben een auto, computer, stereo en kleren. eten wat we willen en kunnen heus wel eens iets extra's doen
niet. wij hurenquote:Op zondag 3 januari 2010 14:27 schreef edwinh het volgende:
[..]
En hoelang geleden heb je je huis gekocht?
postdoc positiequote:Op donderdag 7 januari 2010 12:12 schreef Lemans24 het volgende:
of je rond komt van één salaris, zegt natuurlijk niks. Het maakt nogal wat uit of je 15.000 euro verdient, of 100.000.
quote:More Bank Accounting Flexibility
The banks want "flexibility" to conceal insolvency. I'll say it: the PCAOB and Big 87654 either aid and abet securities fraud or are so incompetent they should be sent back to Accounting 101. These cowards sit and do nothing while insolvent entities like Citibank march on consuming public funds.
Ik wil ook een accounting flexibility als ik mijn hypotheek aflos, of mijn belasting teruggave bereken. Zijn die banken nu helemaal van de pot gerukt. Juist door deze onzin is een groot gedeelte van de huidige ellende ontstaan.quote:
Lijkt me heerlijk.. naast gratis geld tevoorschijn toveren ook nog door de wet gedekt je boekhouding bij elkaar fantaseren.quote:Op donderdag 7 januari 2010 15:28 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ik wil ook een accounting flexibility als ik mijn hypotheek aflos, of mijn belasting teruggave bereken. Zijn die banken nu helemaal van de pot gerukt. Juist door deze onzin is een groot gedeelte van de huidige ellende ontstaan.
Nou ja, de groei is negatief geworden, dat is toch wel wat anders...quote:Op donderdag 7 januari 2010 15:36 schreef piepeloi55 het volgende:
Alles om de insolvabiliteit van het financiele stelsel verborgen te houden, hoelang zal het nog duren voordat er geen houden meer aan is.
Overigens is de geschatte m3-moneysupply in de USA ook negatief geworden. Deflatie is coming zodra de huidige bubble gecreerd door overheden en centrale banken ploft.
[ afbeelding ]
Dat betekent dat de geldhoeveelheid in de werkelijke economie krimpt. En dat is een zwaar deflationaire kracht, behalve als je natuurlijk gelooft dat banken binnenkort weer massaal gaan uitlenen. Persoonlijk zie ik dat de komende jaren niet gebeuren en dit patroon alleen versterken.quote:Op donderdag 7 januari 2010 17:47 schreef Hooghoudt het volgende:
[..]
Nou ja, de groei is negatief geworden, dat is toch wel wat anders...
Tijd om mijn hypotheekschuld af te lossen geloof ik.quote:Op donderdag 7 januari 2010 17:59 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Dat betekent dat de geldhoeveelheid in de werkelijke economie krimpt. En dat is een zwaar deflationaire kracht, behalve als je natuurlijk gelooft dat banken binnenkort weer massaal gaan uitlenen. Persoonlijk zie ik dat de komende jaren niet gebeuren en dit patroon alleen versterken.
Zou wel het beste zijn, vandaag weer een cijfer over de Amerikaanse consumentenkrediet:quote:Op vrijdag 8 januari 2010 19:41 schreef Q. het volgende:
[..]
Tijd om mijn hypotheekschuld af te lossen geloof ik..
Tja er zal ook wel het een en ander afgeschreven zijn, op credit cards en zoquote:Op vrijdag 8 januari 2010 23:17 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Zou wel het beste zijn, vandaag weer een cijfer over de Amerikaanse consumentenkrediet:
Recorddaling consumentenkrediet VS.
Het patroon versterkt zich alleen maar.
Uiteraard, maar daarnaast zijn consumenten ook angstiger geworden over hun financiele positie. Dus zowel bij banken als consumenten is de bereidheid krediet op te nemen/ te verstrekken afgenomen.quote:Op vrijdag 8 januari 2010 23:19 schreef Deprater het volgende:
Tja er zal ook wel het een en ander afgeschreven zijn, op credit cards en zo
en nieuwe kredietwaardige klanten die vind je nu niet
quote:Venezuela Devalues Bolivar 17% To 50%
Two-tier exchange rate reintroduced to limit imports and help domestic businesses.
President Hugo Chavez has devalued Venezuela's currency by at least 17%.
The bolivar will now have two levels--a preferential rate of 2.6 bolivars per U.S. dollar for priority imports like food, health and machinery and a 4.3 "petrodollar" rate for other goods.
http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)-bank-opzetten.dhtmlquote:'Hypo Real wil 'mega bad bank' opzetten
MUNCHEN - De door de financiële crisis zwaar getroffen Duitse vastgoedbank Hypo Real Estate (HRE) wil een 'bad bank' opzetten en daarin voor 180 tot 200 miljard euro aan rommelbeleggingen onderbrengen. Dat meldde het Duitse blad Der Spiegel dit weekeinde.
Volgens Der Spiegel worden in die 'bad bank' waardeloze hypotheekbeleggingen en problematische en niet-strategische vastgoed- en staatsleningen ondergebracht. Het resterende, gezonde deel van HRE zal dan krimpen in balanstotaal van circa 400 miljard euro tot hooguit 150 miljard euro.
HRE, de grootste vastgoedfinancierder van Europa, werd zeer hard geraakt door de crisis en moest met vele miljarden aan staatshulp in leven worden gehouden. Afgelopen jaar werd HRE door de staat overgenomen. Mogelijk krijgt de bank nog extra steun. (ANP)
wachten tot het goedkomt, maar dat zit er niet in .quote:Op maandag 11 januari 2010 23:23 schreef Zero2Nine het volgende:
Wat gebeurt er dan eigenlijk vervolgens met zo'n 'bad bank'? Die mag de overheid zeker opkopen?
niks. wachten tot het over is en hopen dat er dan een idioot wel intrapt om de zooi te kopen. of idd verpatsen aan de overheid. kan iemand weer een lulverhaal gaan ophangen over dat de belastingbetaler er op vooruit gaat door zo'n actie....quote:Op maandag 11 januari 2010 23:23 schreef Zero2Nine het volgende:
Wat gebeurt er dan eigenlijk vervolgens met zo'n 'bad bank'? Die mag de overheid zeker opkopen?
quote:Griekenland knoeide met statistieken
De Griekse regering heeft de voorbije jaren zijn cijfers over de overheidsschuld en de begroting niet correct weergegeven. Dat staat in een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie. Die laatste overweegt juridische stappen, zo melden verschillende media.
quote:
idd zoiets denk ik ook , ik denk zelfs de komende 10 jaar dan weer in een recessie dan weer net eruit zonder dat ooit een grote klap of grote boom komt.quote:Op dinsdag 29 december 2009 14:47 schreef pberends het volgende:
[..]
W-shape m'n reet inderdaad. Dan denkt men dat we nog een 2e dipje krijgen, en dat we daarna pas weer volledig herstellen. Lijkt me niet erg geloofwaardig. Komende 5 jaar gaan we echt niet herstellen, maar af en toe een baby-stapje omhoog in een lange downtrend.
Die url doet het nietquote:
quote:More than 13% of Mortgages Delinquent or Foreclosed in November
One in every 7.5 homeowners either fell into delinquency or foreclosure as of November 30, 2009, according to the December mortgage monitor report from Lender Processing Services.
quote:NYTimes: The Other Plot to Wreck America
What we don’t know will hurt us, and quite possibly on a more devastating scale than any Qaeda attack. Americans must be told the full story of how Wall Street gamed and inflated the housing bubble, made out like bandits, and then left millions of households in ruin. Without that reckoning, there will be no public clamor for serious reform of a financial system that was as cunningly breached as airline security at the Amsterdam airport. And without reform, another massive attack on our economic security is guaranteed. Now that it can count on government bailouts, Wall Street has more incentive than ever to pump up its risks — secure that it can keep the bonanzas while we get stuck with the losses.
quote:Wall Street Journal: Bring Back Glass-Steagall
Banks that behave like hedge funds don't deserve guarantees.
One of these days, we will finally dispel the "New Economy" mysticism that beclouds this issue and begin to think seriously about how to re-regulate the financial sector. And when we do, we may find that the answer involves some version of the idea behind Glass-Steagall—drawing a line between banks that the government effectively guarantees and banks that behave like big hedge funds, experimenting with the latest financial toxins. Hopefully, that day will come before Wall Street decides to take another headlong run at some attractive cliff.
quote:$1.500.000.000.000,--
... oftewel 1,5 biljoen dollar: dat dreigt dit jaar het begrotingstekort van de Verenigde Staten te worden. Het sombere vooruitzicht staat in een rapport van de Amerikaanse overheid. En het is niet het enige schrikbarend hoge getal dat in het verslag genoemd staat.
2009 niet veel beter
Zo komt het tekort over het fiscale jaar 2009 is uit op 1,4 biljoen dollar. Dat komt overeen met het voorlopige cijfer dat al vorig jaar oktober werd gepubliceerd. Het begrotingsjaar loopt in de VS op 30 september af.
Buitenlandse beleggers
De 1,4 biljoen dollar was al 950 miljard meer dan een jaar eerder. Over het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2010 kwam het tekort uit op 389 miljard dollar. De staatsschuld van de Verenigde Starten bedraagt inmiddels 12 triljoen dollar en wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door buitenlandse beleggers.
Staatsschuld beperken
In het rapport wordt ervoor gewaarschuwd dat de rente op de schuld kan toenemen als de schuld nog verder stijgt. De regering zou als doel moeten hebben om de staatsschuld te beperken tot 60 procent van de omvang van de economie van de Verenigde Staten, het bruto binnenlands product.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |