abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 13 december 2009 @ 00:04:45 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75565834
Vanavond ganzelever gegeten, gepepert en kort aangebraden in boter, daarna met knapperig pyramidezout erop geserveerd. Goddelijk lekker.
Maar hoe vinden de andere cullinauten een lekkere manier om Foie gras te eten?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75565902
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond ganzelever gegeten, gepepert en kort aangebraden in boter, daarna met knapperig pyramidezout erop geserveerd. Goddelijk lekker.
Maar hoe vinden de andere cullinauten een lekkere manier om Foie gras te eten?

HiHi .. Je probeert linkse boomknuffelaars te bereiken hier op fok! ?

Ik ben er niet weg van, sterker nog, ik vind het niet eens lekker, in de periode dat ik in Frankrijk woonde was het iedere Kerst een soort traditie om dit te eten .. Gelukkig werd voor DutchieBre dan een heerlijke zalm bereid
  zondag 13 december 2009 @ 00:08:37 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75565978
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:06 schreef DutchieBre het volgende:

[..]

HiHi .. Je probeert linkse boomknuffelaars te bereiken hier op fok! ?

Ik ben er niet weg van, sterker nog, ik vind het niet eens lekker, in de periode dat ik in Frankrijk woonde was het iedere Kerst een soort traditie om dit te eten .. Gelukkig werd voor DutchieBre dan een heerlijke zalm bereid
kweekzalm uit noorwegen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_75566024
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

kweekzalm uit noorwegen?
Zeg knul .. Ik zei toch niet dat ik een linkse boomknuffelaar was ..
  Moderator zondag 13 december 2009 @ 00:10:11 #5
45833 crew  Fogel
pi_75566035
Ik heb het tot dusverre (in restaurants) uitsluitend koud geserveerd gekregen, maar jouw bereiding klinkt prima.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2026: Peru, België, Nederland, St. Maarten
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen, Griekenland, Nederland, Oslo
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
pi_75566103
Hehehe, reltopic.

Wel hoop ik dat Frankrijk nóóit toegeeft aan die hypocriete boomknuffel-nonsens.

Foie gras is geen dagelijkse snack, maar exclusief en daarom zó fantastisch.

On topic, heb het een keer een tikje gebraden op toast gedaan - vreselijk lekker, maar ik kreeg van een Fransman een blik alsof ik voorstelde om de monarchie daar her in te voeren.
  Moderator zondag 13 december 2009 @ 00:12:59 #7
45833 crew  Fogel
pi_75566137
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:06 schreef DutchieBre het volgende:

[..]

HiHi .. Je probeert linkse boomknuffelaars te bereiken hier op fok! ?

Ik ben er niet weg van, sterker nog, ik vind het niet eens lekker, in de periode dat ik in Frankrijk woonde was het iedere Kerst een soort traditie om dit te eten .. Gelukkig werd voor DutchieBre dan een heerlijke zalm bereid
Hehe, de boomknuffelaars hebben zich al gemeld
Misschien zal ik zelf eens een topic maken over het bereiden van walvis, een van de weinige producten uit de zee die naar mijn mening wel goed smaakt
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2026: Peru, België, Nederland, St. Maarten
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen, Griekenland, Nederland, Oslo
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
  zondag 13 december 2009 @ 00:14:52 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75566210
had het bij reerugfiletbiefstuk gemaakt, erg lekker, maar niet helemaal perfect, op minitoast klinkt goed, wellicht met iets fruitigs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 13 december 2009 @ 00:15:37 #9
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75566240
De zwaarste overwinning smaakt het best. Schaamteloze tvp.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_75566251
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:14 schreef Pietverdriet het volgende:
had het bij reerugfiletbiefstuk gemaakt, erg lekker, maar niet helemaal perfect, op minitoast klinkt goed, wellicht met iets fruitigs.
Met een lekker sausje op soya basis ?
pi_75566332
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:12 schreef Fogel het volgende:

[..]

Hehe, de boomknuffelaars hebben zich al gemeld
Misschien zal ik zelf eens een topic maken over het bereiden van walvis, een van de weinige producten uit de zee die naar mijn mening wel goed smaakt
Waar kan ik het mee vergelijken ?
  zondag 13 december 2009 @ 00:24:18 #12
226007 Darkestrah
telefoonhijger.
pi_75566542
Ik heb het één keer op, ik moest kotsen. Letterlijk.
  Moderator zondag 13 december 2009 @ 00:26:44 #13
45833 crew  Fogel
pi_75566633
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:20 schreef Pietverdriet het volgende:
kunnen we het hier over recepten voor foie gras hebben?
Een stuk walvisbiefstuk met wat foie gras erop en eventueel wat cranberrysaus erbij lijkt me op zich geen foute combinatie
In Hongarije kreeg ik als ik het goed herinner een stuk ree (maar kan ook een ander stuk wild zijn geweest) met daarop een schijf (Hongaarse) foie gras, en dat was een OK combinatie.

@DutchieBre, de smaak is eerder richting rund en wild dan "seafood", wacht op mijn walvistopic (zal waarschijnlijk rond de kerst worden) voor recepten en dan gaan we het hier weer verder over de foie gras hebben.
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2026: Peru, België, Nederland, St. Maarten
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen, Griekenland, Nederland, Oslo
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
pi_75566773
Jij bedoelt gewoon de verse lever gebraden. Daar ben ik niet zo'n fan van. Toen ik in Frankrijk woonde kreeg ik dat van toenmalig schoonpapa met kerst altijd. Met meegebakken partjes appel. 1 à 2 happen, daarna werd ik er misselijk van. Weet niet waarom.

De ganzenleverpaté daarentegen vind ik wel heerlijk. Op warme toast, met een beetje uiencompôte. Maar ik heb wel gewetensbezwaren. Maar heel soms begraaf ik mijn hoofd in het zand en eet het toch. Kutkeuze's altijd.
  zondag 13 december 2009 @ 00:36:51 #15
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75566939
En niemand die vraagt wat pyramidezout is?
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 13 december 2009 @ 00:37:53 #16
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75566978
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:31 schreef popolon het volgende:

[..]

Ja en nee. Maar ik vind wel dat ze een 'normaal' leven moeten kunnen hebben. Ben dan ook helemaal overstag gegaan en koop geen vlees/vis meer in de supermarkt. Da's troep.

Call me a hippie.
Hippie!

Nee natuurlijk niet.

Ik zeg: dan is de foie gras een goeie reden om nog één keer aan de hysterie te ontsnappen.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_75566982
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:36 schreef Nembrionic het volgende:
En niemand die vraagt wat pyramidezout is?
Wat is pyramidezout, Piet??


In mijn hoofd had ik het vertaald naar zo'n potje met grof camarguezout, maar da's natuurlijk onzin
  zondag 13 december 2009 @ 00:46:57 #18
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_75567263
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:44 schreef golfer het volgende:
Oh,oh,oh wat een voorspelbare reacties weer van al die Fok!ertjes die de moraalridder uithangen en zelf waarschijnlijk nog nooit FG geproefd hebben.
Alleen al op basis van het 'horen zeggen' oordelen.
Elke keer hetzelfde liedje: ganzen/eendenlever, levend kreeft koken, lammetjes/konijntjes/cavia's eten.
De massale verontwaardiging.
Debiel toch? Lekker man, vlees

FG overigens 1 keer gegeten en ik eet het nooit meer. Niet vanwege de smaak maar vanwege de structuur. Ik moest kokhalzen
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  zondag 13 december 2009 @ 00:52:27 #19
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75567447
Overigens, eigenlijk, trouwens -- walg ik van lever. Ik heb een kleine smaak. Dat terzijde.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_75570439
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:44 schreef golfer het volgende:
Oh,oh,oh wat een voorspelbare reacties weer van al die Fok!ertjes die de moraalridder uithangen en zelf waarschijnlijk nog nooit FG geproefd hebben.
Alleen al op basis van het 'horen zeggen' oordelen.
Stel je niet zo afschuwelijk aan. Denk je werkelijk dat je de enige Fok!ker bent die het weleens heeft gegeten?
Nou, hulde. Het is niet alsof het duizenden euro's kost en dat het uit de reet van Toetanchamon is getrokken, zo exclusief is het.

Ja gegeten, meerdere malen. Het wil nog weleens in een menu voorkomen en ik vind het niet zo bijzonder smaken eigenlijk.
Go hard or go home
  zondag 13 december 2009 @ 11:07:01 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75571409
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:38 schreef conleche het volgende:

[..]

Wat is pyramidezout, Piet??


In mijn hoofd had ik het vertaald naar zo'n potje met grof camarguezout, maar da's natuurlijk onzin

Is zout uit cyprus, dat uit heel decoratieve pyramidevormige kristallen bestaat

Is erg lekker knapperig op je eten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 13 december 2009 @ 11:50:04 #22
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75572289
Ik vind het heeeeerlijk maar heb het toch nog nooit zelf klaargemaakt. Dat komt ook een beetje omdat ik wel vind dat als ik het dan ooit zou gebruiken het ook echt de moeite waard moet zijn. Het moet iets toevoegen. Maar goed, aan de andere kant is het natuurlijk ook gewoon koud watervrees.

Ik kreeg tijdje terug ergens als amuse een simpele rilette-achtige prut/pate van eend met daarin af en toe wat kleine bommetje foi gras. Ik vond het ontroerend simpel en lekker. Als iemand me daar nou even het exacte recept van kan bezorgen, dan wil ik wel aan de gang. Maar op de een of andere manier trekt het me niet om zomaar zelf wat te experimenteren. (wat ik met andere ingredienten wel makkelijk zou doen)
pi_75575594
Topic opgeruimd.
CUL is bedoeld voor culinaire zaken, niet voor de ethische kant daarvan, die discussie (vegetarisch welles/nietes, dierenleed) kunnen in LIF of GC gestart worden, hier gaat het over eten.

We gaan weer ontopic.

[ Bericht 92% gewijzigd door shmoopy op 13-12-2009 13:47:01 ]
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_75578926
Ik heb denk ik maar 1x in mijn leven echte foie gras gegeten en dat was in een goed restaurant. Ik vond het werkelijk heerlijk. Maar is het eigenlijk niet ontzettend duur en waar koop je zoiets tegenwoordig nou?
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  zondag 13 december 2009 @ 15:17:43 #25
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75579068
quote:
Op zondag 13 december 2009 15:12 schreef Isabeau het volgende:
Ik heb denk ik maar 1x in mijn leven echte foie gras gegeten en dat was in een goed restaurant. Ik vond het werkelijk heerlijk. Maar is het eigenlijk niet ontzettend duur en waar koop je zoiets tegenwoordig nou?
In het winkeltje van de paling en de Drosteflikken.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_75579162
quote:
Op zondag 13 december 2009 15:17 schreef Ringo het volgende:

In het winkeltje van de paling en de Drosteflikken.
Dat heeft mijn albert heijn ook
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_75579248
quote:
Op zondag 13 december 2009 15:12 schreef Isabeau het volgende:
Ik heb denk ik maar 1x in mijn leven echte foie gras gegeten en dat was in een goed restaurant. Ik vond het werkelijk heerlijk. Maar is het eigenlijk niet ontzettend duur en waar koop je zoiets tegenwoordig nou?
Ik ook één keer, maar dat vergeet ik van m'n leven niet meer, zo lekker. Maar inderdaad, wat kost zoiets nou per ons?
  zondag 13 december 2009 @ 16:07:15 #28
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_75580687
quote:
Op zondag 13 december 2009 15:22 schreef fratsman het volgende:

Maar inderdaad, wat kost zoiets nou per ons?
Bij de bekende delicatessenzaak De Leeuw in Amsterdam betaal je 17,50 per 100 gram voor naturel en 21,50 per 100 gram voor foie gras met zomertruffel.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 13 december 2009 @ 16:24:58 #29
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75581154
Mijn vader kreeg vroeger met Kerst van een zakenrelatie een pond van dat spul toegestuurd. Ik vond het walgelijk, vieze levertroep. Aan mijn ouders was het wel besteed.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  zondag 13 december 2009 @ 16:25:52 #30
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75581178
Maar dat was ganzenleverpaté, bedenk ik me nu.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_75583523
quote:
Op zondag 13 december 2009 16:25 schreef Ringo het volgende:
Maar dat was ganzenleverpaté, bedenk ik me nu.
Dat is idd heul niet hetzelfde!

OT: Nooit gegeten, lijkt mij wel lekker. Waar zoiets te kopen?
De klaagbaak is een machine.
  zondag 13 december 2009 @ 17:45:11 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75583785
quote:
Op zondag 13 december 2009 16:07 schreef golfer het volgende:

[..]

Bij de bekende delicatessenzaak De Leeuw in Amsterdam betaal je 17,50 per 100 gram voor naturel en 21,50 per 100 gram voor foie gras met zomertruffel.
Auw, das erg duur.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 13 december 2009 @ 17:56:52 #33
87334 lekzzz
It's not easy being green
pi_75584102
Heb wel eens carpaccio met eendelever krullen erop gehad, was ook erg smaakvol.

Hoorde later pas hoe het gemaakt werd
Xiaomi Mi-2 16GB/JB 4.1.1
pi_75584564
quote:
Op zondag 13 december 2009 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Auw, das erg duur.
Maar dat zal ook de paté zijn toch? Hoe wil je anders die zomertruffel in zo'n hele lever krijgen?
  zondag 13 december 2009 @ 18:16:20 #35
20716 tonja
twitch.tv/tonjatekenshow
pi_75584712
Ik heb vorig jaar in Hoorn, in Jozua's restaurant met pernod aangemaakte (wat dat ook moge inhouden) ganzelever gegeten.
Goddelijk.


En smeltende eendenlever op fazant.


Krijg ernstig trek van dit topic
►►►https://www.twitch.tv/tonjatekenshow ◄◄◄◄
  zondag 13 december 2009 @ 18:20:04 #36
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_75584828
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:11 schreef conleche het volgende:


Maar dat zal ook de paté zijn toch? Hoe wil je anders die zomertruffel in zo'n hele lever krijgen?
Het is als terrine bij hun:
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_75584868
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:20 schreef golfer het volgende:

[..]

Het is als terrine bij hun:
[ afbeelding ]
Precies! Wat Piet had was anders, meer als het stukje op de fazant op de foto boven jouw post. Denk ik.
  zondag 13 december 2009 @ 18:23:32 #38
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75584941
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:20 schreef golfer het volgende:

[..]

Het is als terrine bij hun:
[ afbeelding ]
Dat is dan toch wat anders dan de onbewerkte lever? Die je bakt of grillt of weetikwat?
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
pi_75585206
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:23 schreef Ringo het volgende:

[..]

Dat is dan toch wat anders dan de onbewerkte lever? Die je bakt of grillt of weetikwat?
Ja heel anders. Die terrine is pa†é. Die onbewerkte lever ziet er, onbereid, zo uit:
  zondag 13 december 2009 @ 18:33:51 #40
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_75585274
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:23 schreef Ringo het volgende:


Dat is dan toch wat anders dan de onbewerkte lever? Die je bakt of grillt of weetikwat?
Klopt. Ik heb het eigenlijk alleen maar gegeten als al bewerkte terrine of paté.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zondag 13 december 2009 @ 18:43:04 #41
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75585543
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:31 schreef conleche het volgende:

[..]

Ja heel anders. Die terrine is pa†é. Die onbewerkte lever ziet er, onbereid, zo uit:
[ afbeelding ]
Hrm. Ja, lever. Zo ziet dat ding eruit. Fijn kleurtje!

Er zitten enge plekjes op.
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  zondag 13 december 2009 @ 18:45:53 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75585634
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:43 schreef Ringo het volgende:

[..]

Hrm. Ja, lever. Zo ziet dat ding eruit. Fijn kleurtje!

Er zitten enge plekjes op.
Gijs heeft oma ducks drankenkast geplunderd.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 13 december 2009 @ 18:58:15 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75586006
Dat wat ik gekocht heb waren idd gewoon drie levers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 13 december 2009 @ 19:02:28 #44
6845 Ringo
als een rollende steen
pi_75586150
quote:
Op zondag 13 december 2009 18:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gijs heeft oma ducks drankenkast geplunderd.
Grand Marnier? Of komt dat bij de bereiding van pas?
He's simple, he's dumb, he's the pilot.
  zondag 13 december 2009 @ 19:05:33 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75586258
quote:
Op zondag 13 december 2009 19:02 schreef Ringo het volgende:

[..]

Grand Marnier? Of komt dat bij de bereiding van pas?
Grand Marnier bij de ganzelever, dat lijkt me niet zo een lekkere combi, die sinaasappel smaakt me veel te sterk tegenover de zachte romige smaak van de ganzelever.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 13 december 2009 @ 19:16:22 #46
108357 Xenomaniac
Radical outlet
pi_75586614
Haha, Piet, ik heb een tijdje geleden zo'n ruzie over Foie Gras gehad, niet te kort.
Ik was op een reuni in Fontainebleau, Gezellig, lekker gegeten bla, bla.
Dus ik laat de foto's aan mijn broer zien. Zit zijn vrouw (die-hard vega) er naast.
Heel onschuldige foto: we zitten allemaal aan tafel.
Maar zij kijkt wat er op de borden ligt; een stukje vlees met zo'n fijne krul erop.
Of ik wel goed bij mijn hoofd was? Of ik wel wist....

Nah, je begrijpt het wel, het was begin oktober en ik heb ze sindsdien niet meer gezien terwijl mijn broer het vroeger ook gewoon lekker vond.

Het spijt me verder voor de correcten; ik stop er niet mee. Ik bestel het niet apart, maar als het in/bij/op een gerecht zit neem ik het gewoon mee naar achteren.
"Socialism only works in two places: Heaven, where they don't need it and Hell, where they already have it." - Ronald Reagan
  zondag 13 december 2009 @ 19:39:16 #47
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_75587426
quote:
Op zondag 13 december 2009 15:12 schreef Isabeau het volgende:
waar koop je zoiets tegenwoordig nou?
In R'dam bij Treuren.
pi_75587688
Super dat ik net dit topic tegenkom! Hier in de middle of nowhere is t dus natuurlijk nergens te koop, maar nu ben ik de site Fine foods online tegengekomen en dat ziet er wel ok uit. Nu weet ik heel goed hoe foie gras smaakt maareh welke moet ik hebben om een beetje in de buurt te komen van wat ik in restaurants eet.

Ben er inmiddels achter dat ik 'entier' moet hebben. Maar is dit lekker:


Ps zelf maken is geen optie
pi_75592357
afgelopen zomer in frankrijk voor het eerst foie gras op. de pate vond ik zalig, dat wat piet had niet.
pi_75598123
quote:
Op zondag 13 december 2009 21:19 schreef JayKudo het volgende:

[..]

Boeit niet, je kan niet 'een gewoon' een topic houden over dit gerecht. We hebben al lang vastgesteld dat dit gerecht niet meer van deze tijd is. Dus om daar een culinair topic over te houden zou niet moeten kunnen tenzij ook de ethiek daarin meegenomen wordt. Het is een barbaars gerecht, gewoon mee stoppen.
écht wel.
luister naar shmoopy.
open maar een eigen topic in GC ofzo als je het wilt hebben over de barbaarsheid.
hier gaat de bezem doorheen.
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_75598365
quote:
Op zondag 13 december 2009 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Grand Marnier bij de ganzelever, dat lijkt me niet zo een lekkere combi,

Over de pannenkoeken en dan flamberen.
pi_75598558
quote:
Op zondag 13 december 2009 23:09 schreef Mirjam het volgende:

[..]

écht wel.
luister naar shmoopy.
open maar een eigen topic in GC ofzo als je het wilt hebben over de barbaarsheid.
hier gaat de bezem doorheen.
zo'n topic zou lijkt mij ook wel in cul moeten kunnen met een goede OP. Ik kende alle verhalen over foie gras btw maar had het nog nooit geproefd. Juist waarom mensen er zo lyrisch over spreken wilde ik het toch een keer eten. En frankrijk was dus het land daarvoor.
pi_75598664
Bij het mesten, de zogenaamde gavage (in het Nederlands ook stoppen of pillen genoemd), worden ganzen of eenden enkele malen per dag via een 20-30 cm lange trechter mechanisch of pneumatisch gevoerd met hoogcalorisch voer (traditioneel is dat maïspap of deegballetjes, gedrenkt in melk of olijfolie, of met graan en vet. Daarnaast wordt soms het drinkwater gezouten om dorst op te wekken. Op deze wijze kan de lever abnormaal opzwellen. Het mesten ook op een ietwat andere manier, namelijk door het inbrengen van een zachtrubberen buis tot in de krop en door een maalsysteem de gekookte maïs toedienen. Die methode is tijdrovend en dus duurder, maar levert een hogere kwaliteit lever.

Doordat eenden makkelijker te houden en sneller vet te mesten zijn, is de (Franse) industrie overgestapt op het mesten van een kruising tussen een Pekingeend en een gans, de Mulard. Ook deze eendenlever kan een gewicht bereiken van meer dan 1 kg.

De Franse term foie gras betekent vette lever en kan dus evengoed op eenden slaan. Een eendenlever is meer uitgesproken van smaak door een reflux van gal tijdens de slacht. Dikwijls wordt eendenlever verkocht als (duurdere) ganzenlever


Nou hoop dat je echt ganzelever bedoelt
  zondag 13 december 2009 @ 23:25:56 #54
17051 HAL9000S
you can become gitano...
pi_75598720
Afgelopen weekend in Antwerpen nog gegeten op een stukje getoast krentenbrood met port-gelei

Heerlijk.
Cop killer
Kill all the cops tonight
Kill them, cop killer
Kill all the cops in sight
pi_75598910
dan open je lekker je eigen topic.
klaar nu, ik ben geen papegaai.

[ Bericht 79% gewijzigd door Mirjam op 13-12-2009 23:32:47 ]
pi_75599040
Even voor de duidelijkheid: berichten door mij verwijderd en ik ben van mening dat het niet nogmaals vermeld moet worden in dit topic dat dit alleen over de culinaire kant van foie gras gaat en niet over de ethische.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_75599045
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:11 schreef mgerben het volgende:
Hehehe, reltopic.

Wel hoop ik dat Frankrijk nóóit toegeeft aan die hypocriete boomknuffel-nonsens.

Foie gras is geen dagelijkse snack, maar exclusief en daarom zó fantastisch.

On topic, heb het een keer een tikje gebraden op toast gedaan - vreselijk lekker, maar ik kreeg van een Fransman een blik alsof ik voorstelde om de monarchie daar her in te voeren.
En terecht, ze zouden voor dit soort grofheden de guillotine weer van stal moeten halen
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_75604994
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond ganzelever gegeten, gepepert en kort aangebraden in boter, daarna met knapperig pyramidezout erop geserveerd. Goddelijk lekker.
Maar hoe vinden de andere cullinauten een lekkere manier om Foie gras te eten?
Ik heb het tot op heden alleen gegeten als garnering moet ik eerlijk zeggen, een paar plakjes boven op een mooi stuk wild, ik meende everzwijn... Persoonlijk ben ik niet zo van het orgaanvlees, maar zo was het toch wel een openbaring..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 10:27:34 #59
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75605491
Zondag gaan we naar Luik en ik verheug me nu al op de ganzelever op toast!
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 10:29:43 #60
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75605555
Al lang niet meer gehad! Maar het blijft lekker.
PS de foie gras van eend kan ook erg lekker zijn.
Heb hem laatst bij een combinatie gehad van 3 bereidingen van eend op sla.
Gerookte eendenborst
Gegrilde eendenborst
en Foie Gras van eend.
En bij die sterke smaken doet de Foie Gras van eend het echt wel goed hoor.
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 10:38:23 #61
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75605810
Bij een Elzasser restaurant hier in Maastricht krijg je foie gras die een tijdje in cognac heeft gelegen, ook subliem

En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 10:49:13 #62
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_75606185
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:38 schreef Sjeen het volgende:
Bij een Elzasser restaurant hier in Maastricht krijg je foie gras die een tijdje in cognac heeft gelegen, ook subliem

En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
Dat lijkt erg zoals ik het laatst op heb. Maar dat was in Bordeaux

Eendenlever "gekookt" in Armagnac. Beetje oranje-achtig gekleurd en boterzacht.
1 van de lekkerste dingen die ik ooit gegeten heb
I follow you......but not on Twitter
  maandag 14 december 2009 @ 10:49:32 #63
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75606198
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:38 schreef Sjeen het volgende:
Bij een Elzasser restaurant hier in Maastricht krijg je foie gras die een tijdje in cognac heeft gelegen, ook subliem

En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
Weet je de naam nog van het restaurant? Ben weer eens op zoek naar nieuwe eetadresjes en je klinkt er wel enthousiast over.
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
pi_75606215
Erg lekker maar lang niet meer gegeten!
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 10:51:54 #65
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75606284
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:49 schreef drbrik het volgende:

[..]

Weet je de naam nog van het restaurant? Ben weer eens op zoek naar nieuwe eetadresjes en je klinkt er wel enthousiast over.
Gaudel in de Rechtstraat in Wijck Mocht hij er niet meer zitten, dan issie verhuisd naar Luik. Maar volgens mij duurde dat nog even
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 10:54:05 #66
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75606344
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:51 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Gaudel in de Rechtstraat in Wijck Mocht hij er niet meer zitten, dan issie verhuisd naar Luik. Maar volgens mij duurde dat nog even
Thanx ik zal eens kijken!
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
pi_75606447
idd erg lekker, afgelopen augustus had ik bij ' au gastronome' in de Ardennen een gerecht met foie d' oie, dat was zo ontzettend zalig ..

De eerste keer dat ik het had, een stukje gebakken op een mooi stukje vlees (jaren terug) kan ik mij nog wel herinneren. Die zaligheid, die romigheid, wat een genot was dat

Ik eet het niet vaak maar als ik ergens ben en t staat op de kaart dan houd ik er wel erg van .. (ondanks mijn sluimerende schuldgevoel wat nergens op slaat want ik eet nu eenmaal beesten, simpel)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 14 december 2009 @ 10:59:13 #68
108357 Xenomaniac
Radical outlet
pi_75606494
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:38 schreef Sjeen het volgende:
En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
Mij ook Sjeen!
"Socialism only works in two places: Heaven, where they don't need it and Hell, where they already have it." - Ronald Reagan
pi_75606583
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:59 schreef Xenomaniac het volgende:

[..]

Mij ook Sjeen!
Zo hadden wij het ook, maar dan op een stuk wild, echt een openbaring..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_75606631
Ook lekker zijn spiermaagjes van de eend. Vorige week nog gegeten.
Elite
Feyenoordsupporters gaan naar de hemel, als er in de hel geen plaats meer is
Tegen TTIP
pi_75606714
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
  maandag 14 december 2009 @ 11:06:50 #72
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75606736
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef erodome het volgende:
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Nee is echt veel zachter niet alleen qua smaak maar ook qua structuur. Damn krijg echt honger....
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 11:06:51 #73
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75606738
Zondag naar Luik dus, water loopt me nu alweer in de mond
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_75606746
jaykudo,opzouten, ik ben helemaal klaar met je.
open je eigen topic met je eigenwijze gezicht.
je speelt met je postrechten
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_75606775
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef drbrik het volgende:

[..]

Klopt als een bus gruwelijk allemaal!
Maar het blijft heerlijk spul en af en toe eet ik het toch!
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 14 december 2009 @ 11:08:05 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75606787
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef erodome het volgende:
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Het is heeeeeeeeeeeeel anders
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 11:12:14 #77
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75606907
Ik heb ook eens een stukje gebakken foie gras op peperkoek geserveerd gekregen, dat was best apart eigenlijk.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 11:17:41 #78
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75607071
Op zich ben ik het er wel mee eens dat dit blijft staan kunnen de mensen die het nog niet wisten het lezen en dan kunnen we dan weer ideeen en recepten uitwisselen!!!
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
  maandag 14 december 2009 @ 11:31:25 #79
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75607528
Iemand trouwens ervaring met het invriezen van Foie Grass, dan kan ik de lekkernij gewoon op voorraad houden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 14 december 2009 @ 11:32:10 #80
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75607558
Zo er is een plaats over de ethische kant van dit gerecht te weten:
Ganzenlever/ foie gras het ethische vraagstuk
Zo en nu die recepten want ik weet wat ik dit weekend eet
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
pi_75607681
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Iemand trouwens ervaring met het invriezen van Foie Grass, dan kan ik de lekkernij gewoon op voorraad houden.
Hmm, hoe vetter hoe lastiger invriezen is mij geleerd tijdens levensmiddelen technologie, bedoel je de rauwe lever?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 14 december 2009 @ 11:37:02 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75607740
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:35 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Hmm, hoe vetter hoe lastiger invriezen is mij geleerd tijdens levensmiddelen technologie, bedoel je de rauwe lever?
ja, en er staat een THT datum op voor ingevroren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 11:39:38 #83
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75607837
Ik dacht dat het kon, maar hier wordt anders beweert:
quote:
Nog iets: invriezen. Doe dat met een rauwe lever nooit, tenzij u de apparatuur in huis hebt om op -180°C te vriezen. Bij gewoon invriezen verbrandt de lever volledig.
Bron
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_75607838
Dan zou ik het gewoon proberen met een deel van de lever, goed luchtdicht verpakken en dan zou het wel goed moeten komen, soms is het ook een kwestie van proberen.. Of anders vraag je het eens aan een lokale poelier?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 14 december 2009 @ 16:43:00 #85
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_75617367
2e kerstdag gaan we uit eten en ik zie nu dat het daar ook bij een onderdeel op het menu staat:
Reepeper met gebakken eendenlever en rode bieten saus
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_75674547
van de zomer gegeten in een goed restaurant in de streek waar het een specialiteit is, Le Limousin
erg goed klaar gemaakt met een stroperige saus van zuurzoete abrikoos en rode wijn en erbij wat harde stukjes meergranen toast geserveerd
Jusqu'ici tout va bien...
  woensdag 16 december 2009 @ 19:08:21 #87
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_75698950
Erg lekker spul om te eten vooral bij een salade als voorgerecht
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_75699614
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef erodome het volgende:
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Lever die je kent van kalf e.d. heeft een heel duidelijke structuur en een uitgesproken smaak.
Ganzelever is veel zachter, romiger en de textuur is gewoon onbeschrijfelijk. Het smelt echt weg, heerlijk.
  woensdag 16 december 2009 @ 19:35:25 #89
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_75700051
ganzelever is al besteld voor kerst.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_75700149
quote:
Op woensdag 16 december 2009 19:25 schreef mgerben het volgende:

[..]

Lever die je kent van kalf e.d. heeft een heel duidelijke structuur en een uitgesproken smaak.
Ganzelever is veel zachter, romiger en de textuur is gewoon onbeschrijfelijk. Het smelt echt weg, heerlijk.
Boter ook... :s
I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
~ How do I feel this good, sober?
~ For the night is dark and full of terrors
pi_75705606
quote:
Op woensdag 16 december 2009 19:37 schreef DancingPhoebe het volgende:
[..]
Boter ook... :s
Dat is wel goedkoper, maar zo laat die derde Michelenster nog wel even op zich wachten!
pi_75716233
Iemand toevallig nog een lekker receptje voor een amuse met foie?
  Licht Ontvlambaar donderdag 17 december 2009 @ 09:57:02 #93
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75718934
Een stukje versgeroosterde toast met wat foie gras en vijgencompote, ook heel erg lekker!
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_75720228
quote:
Op donderdag 17 december 2009 08:15 schreef aceHigh het volgende:
Iemand toevallig nog een lekker receptje voor een amuse met foie?
misschien kan je de lolly van de librije namaken?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator donderdag 17 december 2009 @ 12:21:05 #95
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_75724376
Van de zomer in Digne Les Bains een Salade Perigord gegeten, waar stukjes gebakken foie gras in zat. Dat was mijn eerste ervaringen met de gebakken variant. Verder kende ik het alleen als terrine. Ook erg lekker.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_75735134
Is het vervetten van de lever eigenlijk de enige reden van het dwangvoeren? (alsin: het creeeren van gewicht en dus meer om te verkopen...). Zoja, waarom dan niet binnen de hele EU het dwangvoeren verbieden, en de levers van "normaal" gemeste ganzen verkopen? Op die manier zal de prijs per KG vanzelf oplopen (wat in dat geval mag, aangezien er dan geen dierenleed bij komt kijken > dus een beter product), en komen de boeren dus nogsteeds rond.

Of is het het dwangvoeren wat een smaak aan de lever geeft - in positieve zin? Dat is iets wat ik mij namelijk slecht voor kan stellen.... (je zou verwachten dat oa. stress en een beroerd voedingspatroon een negatieve invloed op smaak hebben..).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_75735241
quote:
Op donderdag 17 december 2009 17:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:


Of is het het dwangvoeren wat een smaak aan de lever geeft - in positieve zin? Dat is iets wat ik mij namelijk slecht voor kan stellen.... (je zou verwachten dat oa. stress en een beroerd voedingspatroon een negatieve invloed op smaak hebben..).
Het vervetten van de lever levert nou juist die specifieke smaak van foie gras op, die je niet terugvindt in gewone eenden- of ganzenlevers.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_75735530
quote:
Op donderdag 17 december 2009 17:03 schreef golfer het volgende:

[..]

Het vervetten van de lever levert nou juist die specifieke smaak van foie gras op, die je niet terugvindt in gewone eenden- of ganzenlevers.
En dat is niet te behalen door het veranderen van het dieet, of zoals aangegeven was, met zout water?

Is het werkelijke dwangvoeren -met een buis dus- niet alleen voor een grotere opbrengst?
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_75738569
quote:
Op donderdag 17 december 2009 17:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

En dat is niet te behalen door het veranderen van het dieet, of zoals aangegeven was, met zout water?

Is het werkelijke dwangvoeren -met een buis dus- niet alleen voor een grotere opbrengst?
nee, dat is vooral bedoeld om de lever ziek te maken, zodat ie zijn smaak krijgt. uiteraard zwelt hij daarbij ook op. maar ganzen hebben sowieso een flinke lever. het is dus niet hoofdzakelijk volume.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_75738758
quote:
Op donderdag 17 december 2009 18:43 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

nee, dat is vooral bedoeld om de lever ziek te maken, .
Mnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnom!
I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
~ How do I feel this good, sober?
~ For the night is dark and full of terrors
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')