abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_75598365
quote:
Op zondag 13 december 2009 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Grand Marnier bij de ganzelever, dat lijkt me niet zo een lekkere combi,

Over de pannenkoeken en dan flamberen.
pi_75598558
quote:
Op zondag 13 december 2009 23:09 schreef Mirjam het volgende:

[..]

écht wel.
luister naar shmoopy.
open maar een eigen topic in GC ofzo als je het wilt hebben over de barbaarsheid.
hier gaat de bezem doorheen.
zo'n topic zou lijkt mij ook wel in cul moeten kunnen met een goede OP. Ik kende alle verhalen over foie gras btw maar had het nog nooit geproefd. Juist waarom mensen er zo lyrisch over spreken wilde ik het toch een keer eten. En frankrijk was dus het land daarvoor.
pi_75598664
Bij het mesten, de zogenaamde gavage (in het Nederlands ook stoppen of pillen genoemd), worden ganzen of eenden enkele malen per dag via een 20-30 cm lange trechter mechanisch of pneumatisch gevoerd met hoogcalorisch voer (traditioneel is dat maïspap of deegballetjes, gedrenkt in melk of olijfolie, of met graan en vet. Daarnaast wordt soms het drinkwater gezouten om dorst op te wekken. Op deze wijze kan de lever abnormaal opzwellen. Het mesten ook op een ietwat andere manier, namelijk door het inbrengen van een zachtrubberen buis tot in de krop en door een maalsysteem de gekookte maïs toedienen. Die methode is tijdrovend en dus duurder, maar levert een hogere kwaliteit lever.

Doordat eenden makkelijker te houden en sneller vet te mesten zijn, is de (Franse) industrie overgestapt op het mesten van een kruising tussen een Pekingeend en een gans, de Mulard. Ook deze eendenlever kan een gewicht bereiken van meer dan 1 kg.

De Franse term foie gras betekent vette lever en kan dus evengoed op eenden slaan. Een eendenlever is meer uitgesproken van smaak door een reflux van gal tijdens de slacht. Dikwijls wordt eendenlever verkocht als (duurdere) ganzenlever


Nou hoop dat je echt ganzelever bedoelt
  zondag 13 december 2009 @ 23:25:56 #54
17051 HAL9000S
you can become gitano...
pi_75598720
Afgelopen weekend in Antwerpen nog gegeten op een stukje getoast krentenbrood met port-gelei

Heerlijk.
Cop killer
Kill all the cops tonight
Kill them, cop killer
Kill all the cops in sight
pi_75598910
dan open je lekker je eigen topic.
klaar nu, ik ben geen papegaai.

[ Bericht 79% gewijzigd door Mirjam op 13-12-2009 23:32:47 ]
pi_75599040
Even voor de duidelijkheid: berichten door mij verwijderd en ik ben van mening dat het niet nogmaals vermeld moet worden in dit topic dat dit alleen over de culinaire kant van foie gras gaat en niet over de ethische.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_75599045
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:11 schreef mgerben het volgende:
Hehehe, reltopic.

Wel hoop ik dat Frankrijk nóóit toegeeft aan die hypocriete boomknuffel-nonsens.

Foie gras is geen dagelijkse snack, maar exclusief en daarom zó fantastisch.

On topic, heb het een keer een tikje gebraden op toast gedaan - vreselijk lekker, maar ik kreeg van een Fransman een blik alsof ik voorstelde om de monarchie daar her in te voeren.
En terecht, ze zouden voor dit soort grofheden de guillotine weer van stal moeten halen
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_75604994
quote:
Op zondag 13 december 2009 00:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Vanavond ganzelever gegeten, gepepert en kort aangebraden in boter, daarna met knapperig pyramidezout erop geserveerd. Goddelijk lekker.
Maar hoe vinden de andere cullinauten een lekkere manier om Foie gras te eten?
Ik heb het tot op heden alleen gegeten als garnering moet ik eerlijk zeggen, een paar plakjes boven op een mooi stuk wild, ik meende everzwijn... Persoonlijk ben ik niet zo van het orgaanvlees, maar zo was het toch wel een openbaring..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 10:27:34 #59
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75605491
Zondag gaan we naar Luik en ik verheug me nu al op de ganzelever op toast!
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 10:29:43 #60
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75605555
Al lang niet meer gehad! Maar het blijft lekker.
PS de foie gras van eend kan ook erg lekker zijn.
Heb hem laatst bij een combinatie gehad van 3 bereidingen van eend op sla.
Gerookte eendenborst
Gegrilde eendenborst
en Foie Gras van eend.
En bij die sterke smaken doet de Foie Gras van eend het echt wel goed hoor.
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 10:38:23 #61
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75605810
Bij een Elzasser restaurant hier in Maastricht krijg je foie gras die een tijdje in cognac heeft gelegen, ook subliem

En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 10:49:13 #62
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_75606185
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:38 schreef Sjeen het volgende:
Bij een Elzasser restaurant hier in Maastricht krijg je foie gras die een tijdje in cognac heeft gelegen, ook subliem

En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
Dat lijkt erg zoals ik het laatst op heb. Maar dat was in Bordeaux

Eendenlever "gekookt" in Armagnac. Beetje oranje-achtig gekleurd en boterzacht.
1 van de lekkerste dingen die ik ooit gegeten heb
I follow you......but not on Twitter
  maandag 14 december 2009 @ 10:49:32 #63
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75606198
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:38 schreef Sjeen het volgende:
Bij een Elzasser restaurant hier in Maastricht krijg je foie gras die een tijdje in cognac heeft gelegen, ook subliem

En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
Weet je de naam nog van het restaurant? Ben weer eens op zoek naar nieuwe eetadresjes en je klinkt er wel enthousiast over.
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
pi_75606215
Erg lekker maar lang niet meer gegeten!
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 10:51:54 #65
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75606284
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:49 schreef drbrik het volgende:

[..]

Weet je de naam nog van het restaurant? Ben weer eens op zoek naar nieuwe eetadresjes en je klinkt er wel enthousiast over.
Gaudel in de Rechtstraat in Wijck Mocht hij er niet meer zitten, dan issie verhuisd naar Luik. Maar volgens mij duurde dat nog even
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 10:54:05 #66
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75606344
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:51 schreef Sjeen het volgende:

[..]

Gaudel in de Rechtstraat in Wijck Mocht hij er niet meer zitten, dan issie verhuisd naar Luik. Maar volgens mij duurde dat nog even
Thanx ik zal eens kijken!
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
pi_75606447
idd erg lekker, afgelopen augustus had ik bij ' au gastronome' in de Ardennen een gerecht met foie d' oie, dat was zo ontzettend zalig ..

De eerste keer dat ik het had, een stukje gebakken op een mooi stukje vlees (jaren terug) kan ik mij nog wel herinneren. Die zaligheid, die romigheid, wat een genot was dat

Ik eet het niet vaak maar als ik ergens ben en t staat op de kaart dan houd ik er wel erg van .. (ondanks mijn sluimerende schuldgevoel wat nergens op slaat want ik eet nu eenmaal beesten, simpel)
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  maandag 14 december 2009 @ 10:59:13 #68
108357 Xenomaniac
Radical outlet
pi_75606494
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:38 schreef Sjeen het volgende:
En van die smeltende krullen op een perfecte tournedos, daar kun je me ook altijd blij mee maken...
Mij ook Sjeen!
"Socialism only works in two places: Heaven, where they don't need it and Hell, where they already have it." - Ronald Reagan
pi_75606583
quote:
Op maandag 14 december 2009 10:59 schreef Xenomaniac het volgende:

[..]

Mij ook Sjeen!
Zo hadden wij het ook, maar dan op een stuk wild, echt een openbaring..
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
pi_75606631
Ook lekker zijn spiermaagjes van de eend. Vorige week nog gegeten.
Elite
Feyenoordsupporters gaan naar de hemel, als er in de hel geen plaats meer is
Tegen TTIP
pi_75606714
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Als je altijd doet wat je altijd deed zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.
  maandag 14 december 2009 @ 11:06:50 #72
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75606736
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef erodome het volgende:
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Nee is echt veel zachter niet alleen qua smaak maar ook qua structuur. Damn krijg echt honger....
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 11:06:51 #73
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75606738
Zondag naar Luik dus, water loopt me nu alweer in de mond
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_75606746
jaykudo,opzouten, ik ben helemaal klaar met je.
open je eigen topic met je eigenwijze gezicht.
je speelt met je postrechten
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_75606775
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef drbrik het volgende:

[..]

Klopt als een bus gruwelijk allemaal!
Maar het blijft heerlijk spul en af en toe eet ik het toch!
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 14 december 2009 @ 11:08:05 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75606787
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef erodome het volgende:
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Het is heeeeeeeeeeeeel anders
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 11:12:14 #77
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75606907
Ik heb ook eens een stukje gebakken foie gras op peperkoek geserveerd gekregen, dat was best apart eigenlijk.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  maandag 14 december 2009 @ 11:17:41 #78
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75607071
Op zich ben ik het er wel mee eens dat dit blijft staan kunnen de mensen die het nog niet wisten het lezen en dan kunnen we dan weer ideeen en recepten uitwisselen!!!
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
  maandag 14 december 2009 @ 11:31:25 #79
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75607528
Iemand trouwens ervaring met het invriezen van Foie Grass, dan kan ik de lekkernij gewoon op voorraad houden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 14 december 2009 @ 11:32:10 #80
261336 drbrik
zo hel wie un brik
pi_75607558
Zo er is een plaats over de ethische kant van dit gerecht te weten:
Ganzenlever/ foie gras het ethische vraagstuk
Zo en nu die recepten want ik weet wat ik dit weekend eet
Why do hockey-players wear numbers on their shirts? Cause sometimes they can't match the dental records with the bodies
pi_75607681
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Iemand trouwens ervaring met het invriezen van Foie Grass, dan kan ik de lekkernij gewoon op voorraad houden.
Hmm, hoe vetter hoe lastiger invriezen is mij geleerd tijdens levensmiddelen technologie, bedoel je de rauwe lever?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 14 december 2009 @ 11:37:02 #82
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_75607740
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:35 schreef fruityloop het volgende:

[..]

Hmm, hoe vetter hoe lastiger invriezen is mij geleerd tijdens levensmiddelen technologie, bedoel je de rauwe lever?
ja, en er staat een THT datum op voor ingevroren.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Licht Ontvlambaar maandag 14 december 2009 @ 11:39:38 #83
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75607837
Ik dacht dat het kon, maar hier wordt anders beweert:
quote:
Nog iets: invriezen. Doe dat met een rauwe lever nooit, tenzij u de apparatuur in huis hebt om op -180°C te vriezen. Bij gewoon invriezen verbrandt de lever volledig.
Bron
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_75607838
Dan zou ik het gewoon proberen met een deel van de lever, goed luchtdicht verpakken en dan zou het wel goed moeten komen, soms is het ook een kwestie van proberen.. Of anders vraag je het eens aan een lokale poelier?
Op woensdag 9 juni 2010 @ 09:07 schreef lezzer: Verder legt fruityloop uitstekend uit hoe het in het echte leven gaat.
  maandag 14 december 2009 @ 16:43:00 #85
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_75617367
2e kerstdag gaan we uit eten en ik zie nu dat het daar ook bij een onderdeel op het menu staat:
Reepeper met gebakken eendenlever en rode bieten saus
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_75674547
van de zomer gegeten in een goed restaurant in de streek waar het een specialiteit is, Le Limousin
erg goed klaar gemaakt met een stroperige saus van zuurzoete abrikoos en rode wijn en erbij wat harde stukjes meergranen toast geserveerd
Jusqu'ici tout va bien...
  woensdag 16 december 2009 @ 19:08:21 #87
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_75698950
Erg lekker spul om te eten vooral bij een salade als voorgerecht
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_75699614
quote:
Op maandag 14 december 2009 11:05 schreef erodome het volgende:
Hoe smaakt ganzelever tegenover andere leversoorten, zoals kip e.d.?
Is dat nu heeeeeeeel anders, of heeft het er wel wat van weg?
Lever die je kent van kalf e.d. heeft een heel duidelijke structuur en een uitgesproken smaak.
Ganzelever is veel zachter, romiger en de textuur is gewoon onbeschrijfelijk. Het smelt echt weg, heerlijk.
  woensdag 16 december 2009 @ 19:35:25 #89
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_75700051
ganzelever is al besteld voor kerst.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_75700149
quote:
Op woensdag 16 december 2009 19:25 schreef mgerben het volgende:

[..]

Lever die je kent van kalf e.d. heeft een heel duidelijke structuur en een uitgesproken smaak.
Ganzelever is veel zachter, romiger en de textuur is gewoon onbeschrijfelijk. Het smelt echt weg, heerlijk.
Boter ook... :s
I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
~ How do I feel this good, sober?
~ For the night is dark and full of terrors
pi_75705606
quote:
Op woensdag 16 december 2009 19:37 schreef DancingPhoebe het volgende:
[..]
Boter ook... :s
Dat is wel goedkoper, maar zo laat die derde Michelenster nog wel even op zich wachten!
pi_75716233
Iemand toevallig nog een lekker receptje voor een amuse met foie?
  Licht Ontvlambaar donderdag 17 december 2009 @ 09:57:02 #93
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_75718934
Een stukje versgeroosterde toast met wat foie gras en vijgencompote, ook heel erg lekker!
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_75720228
quote:
Op donderdag 17 december 2009 08:15 schreef aceHigh het volgende:
Iemand toevallig nog een lekker receptje voor een amuse met foie?
misschien kan je de lolly van de librije namaken?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator donderdag 17 december 2009 @ 12:21:05 #95
61302 crew  UIO_AMS
Dobbelsteenavonturier
pi_75724376
Van de zomer in Digne Les Bains een Salade Perigord gegeten, waar stukjes gebakken foie gras in zat. Dat was mijn eerste ervaringen met de gebakken variant. Verder kende ik het alleen als terrine. Ook erg lekker.
Als niets meer baat kan een worst geen kwaad.
Op dinsdag 7 december 2010 12:50 schreef yvonne het volgende:
Beste moderator UIO_AMS
Stuur een mod weg.
pi_75735134
Is het vervetten van de lever eigenlijk de enige reden van het dwangvoeren? (alsin: het creeeren van gewicht en dus meer om te verkopen...). Zoja, waarom dan niet binnen de hele EU het dwangvoeren verbieden, en de levers van "normaal" gemeste ganzen verkopen? Op die manier zal de prijs per KG vanzelf oplopen (wat in dat geval mag, aangezien er dan geen dierenleed bij komt kijken > dus een beter product), en komen de boeren dus nogsteeds rond.

Of is het het dwangvoeren wat een smaak aan de lever geeft - in positieve zin? Dat is iets wat ik mij namelijk slecht voor kan stellen.... (je zou verwachten dat oa. stress en een beroerd voedingspatroon een negatieve invloed op smaak hebben..).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_75735241
quote:
Op donderdag 17 december 2009 17:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:


Of is het het dwangvoeren wat een smaak aan de lever geeft - in positieve zin? Dat is iets wat ik mij namelijk slecht voor kan stellen.... (je zou verwachten dat oa. stress en een beroerd voedingspatroon een negatieve invloed op smaak hebben..).
Het vervetten van de lever levert nou juist die specifieke smaak van foie gras op, die je niet terugvindt in gewone eenden- of ganzenlevers.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_75735530
quote:
Op donderdag 17 december 2009 17:03 schreef golfer het volgende:

[..]

Het vervetten van de lever levert nou juist die specifieke smaak van foie gras op, die je niet terugvindt in gewone eenden- of ganzenlevers.
En dat is niet te behalen door het veranderen van het dieet, of zoals aangegeven was, met zout water?

Is het werkelijke dwangvoeren -met een buis dus- niet alleen voor een grotere opbrengst?
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_75738569
quote:
Op donderdag 17 december 2009 17:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

En dat is niet te behalen door het veranderen van het dieet, of zoals aangegeven was, met zout water?

Is het werkelijke dwangvoeren -met een buis dus- niet alleen voor een grotere opbrengst?
nee, dat is vooral bedoeld om de lever ziek te maken, zodat ie zijn smaak krijgt. uiteraard zwelt hij daarbij ook op. maar ganzen hebben sowieso een flinke lever. het is dus niet hoofdzakelijk volume.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
pi_75738758
quote:
Op donderdag 17 december 2009 18:43 schreef zoalshetis het volgende:

[..]

nee, dat is vooral bedoeld om de lever ziek te maken, .
Mnomnomnomnomnomnomnomnomnomnomnom!
I'll be walking home after drinking all my pennies. I'll keep passing the open windows. I'll dance, even if I have nowhere to do it but in my own living room.
~ How do I feel this good, sober?
~ For the night is dark and full of terrors
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')