quote:Een volgende stap binnen dit neoliberale denkpatroon was de invoering van de euro in 2002. Ook de oprichting van één centrale Europese bank verstevigde de verankering van het marktdenken in de EU. De statuten verplichten de bank niet meer om rekening te houden met de werkgelegenheid zoals de vroegere nationale banken wel verplicht waren. De Europese bank moet een strikt monetair anti-inflatie beleid voeren dat zelfs liberaler is dan dat van de centrale bank van de andere vrijemarktkampioen, de VS. Nog voor de definitieve introductie van de euro geeft Jan Marijnissen in een opiniestuk zijn kritiek: ‘Met het verlies van onze gulden verliezen we meer dan alleen folklore. We verliezen onze zeggenschap op monetair gebied – en alles wat daarmee samenhangt. Als de euro er is, is de gulden weg en onze zeggenschap over het monetaire beleid verdwenen naar de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Wellicht mag Wim Duisenberg daar de baas spelen, maar dat doet hij dan met collega’s die volledig onafhankelijk zullen opereren van de Europese regering (wat dat ook mag worden), het Europees parlement en van de nationale parlementen. De Frankfurters zullen zich laten leiden door de monetaire eisen die Europa stelt – en dat is het Europa van de vrije markt, het Europa zonder grenzen met een maximale leefruimte voor de grote, multinationale Europese ondernemingen, in hun concurrentieslag met de giganten Amerika en Azië,’ aldus Marijnissen.
Niemand heeft de Grieken gedwongen om deel te nemen aan de euro. Ze zijn er vrijwillig ingestapt en hebben daarmee ook verklaard in te stemmen met de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Het raakt kant noch wal om de schuld ergens anders neer te leggen dan bij de regering en volksvertegenwoordiging in Athene.quote:Op vrijdag 29 januari 2010 13:22 schreef Klopkoek het volgende:
Treurig dat de grieken de duimschroeven wordt aangedraaid. Het eurosysteem is een neoliberaal vehikel.
Op de iets langere termijn is de betaalbaarheid van de pensioenen het grootste probleem voor de Europese landen. Ik denk dat je wat dat betreft meer voor de PIGS moet vrezen dan voor de Fransen.quote:Op vrijdag 29 januari 2010 13:02 schreef Bolkesteijn het volgende:
Duitsland is juist de reden waarom we nu niet met een hoge inflatie (als het aan Frankrijk had gelegen was dat wel anders geweest...) zitten. Duitsers zijn monetair gezien juist uiterst conservatief, juist vanwege hun geschiedenis. Die heb ik er graag bij in de Neuro.
Het beste van de Neuro vind ik overigens nog dat de Fransen de Zeuro krijgen. Mede daarom ben ik groot voorstander van deze splitsing.![]()
Die dwang is er dus wel. Juist doordat alle andere europese landen over gaan op de euro ben jij als klein economietje nog eens extra kwetsbaar dan in een situatie waar iedereen nog zijn eigen munt had. De keuze is maar zeer beperkt. Dat merken de Denen en Zweden nu ook.quote:Op vrijdag 29 januari 2010 17:03 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Niemand heeft de Grieken gedwongen om deel te nemen aan de euro. Ze zijn er vrijwillig ingestapt en hebben daarmee ook verklaard in te stemmen met de voorwaarden die daaraan verbonden zijn. Het raakt kant noch wal om de schuld ergens anders neer te leggen dan bij de regering en volksvertegenwoordiging in Athene.
Bovendien is het kwalijk is dat de Grieken met gefalsificeerde cijfers zijn toegetreden. Ze begonnen op die manier al met een fikse achterstand die alleen maar verder is opgelopen door vergrijzing en lakse begrotingspolitiek. De crisis is in dit geval alleen het laatste zetje geweest. Overigens denk ik dat Griekenland de drachme flink had moeten devalueren, als ze die nog hadden gehanteerd.
[..]
Op de iets langere termijn is de betaalbaarheid van de pensioenen het grootste probleem voor de Europese landen. Ik denk dat je wat dat betreft meer voor de PIGS moet vrezen dan voor de Fransen.
Keuzes worden wel door de markt beperkt, maar dat is met alles het geval, dat is simpelweg terug te voeren op zaken als schaarste en de onzichtbare hand. Daarom vind ik het altijd een beetje kinderachtig om dat mee te nemen in de beoordeling van de vraag of er wel of geen vrije keus mogelijk is. Een vrije keus is niet mogelijk als je bepaalde keuzes die je had kunnen maken gegeven de marktomstandigheden niet mag maken. Daar is geen sprake van bij de vraag of je wel of niet wil toetreden tot de Euro.quote:Op vrijdag 29 januari 2010 18:37 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
Die dwang is er dus wel. Juist doordat alle andere europese landen over gaan op de euro ben jij als klein economietje nog eens extra kwetsbaar dan in een situatie waar iedereen nog zijn eigen munt had. De keuze is maar zeer beperkt. Dat merken de Denen en Zweden nu ook.
quote:Op vrijdag 29 januari 2010 18:40 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Keuzes worden wel door de markt beperkt, maar dat is met alles het geval, dat is simpelweg terug te voeren op zaken als schaarste en de onzichtbare hand. Daarom vind ik het altijd een beetje kinderachtig om dat mee te nemen in de beoordeling van de vraag of er wel of geen vrije keus mogelijk is. Een vrije keus is niet mogelijk als je bepaalde keuzes die je had kunnen maken gegeven de marktomstandigheden niet mag maken. Daar is geen sprake van bij de vraag of je wel of niet wil toetreden tot de Euro.
Inderdaad..vraag me af wat de markt en Smith's invisible hand hiermee te maken heeft.quote:Op vrijdag 29 januari 2010 19:09 schreef Klopkoek het volgende:
[..]
![]()
Je verdraait het gewoon. Als de meeste andere landen over gaan op de euro ben jij gewoon met je munt extra kwetsbaar. Natuurlijk heeft dat weinig met vrijheid te maken laat staan met 'de markt'. Dat heeft te maken met politiek, en op de achtergrond de grote industrieele belangen. Dan kun je wel zeggen 'je accepteert zelf de voorwaarden' maar het is niet meer dan chantage. De andere optie is om een sterke onzekerheid, hogere kosten en andere nadelen te accepteren in ruil voor monetaire autonomie. Dat doet niemand. Het is treurig maar waar: het argument 'anderen doen mee, wij hebben geen keus en kunnen niet achter blijven' geldt helaas maar al te vaak. Het kapitalistische neoliberale virus verspreidt zo razendsnel. Dit is een mechanisme waar het Finanzkapital graag gebruik van maakt.
En ik herhaal nogmaals maar eens: één gezamenlijke munt in de unie is niet persé 'kapitalistisch' of 'neoliberaal' maar in combinatie met de voorwaarden en het gebrek aan dwingende eisen op andere vlakken maakt dat wel.
Ik heb echt schoon genoeg van de Europese Unie. Ze bemoeien zich overal mee, of juist expres ergens niet mee (zogenaamd, want dan doen andere beleidsinstrumenten al genoeg hun werk, naar de zin van de kapitalistjes). Of het nu gaat van het tegenwerken van vakbonden, het ontbinden van nationale staten tot het dwingend privatiseren van overheidsinstellingen... laat de boel maar knappen. Is fijn zo. Liever een kapotte euro dan een derde wereldoorlog.
Heb je een linkje?quote:Op vrijdag 29 januari 2010 19:45 schreef DiegoArmandoMaradona het volgende:
Alle grote Zweedse bedrijven zijn flink met de lobby bezig, voor Denemarken zal het vast niet anders zijn en Noorwegen is sws geen lid van de EU
Als je op deze manier gaat redeneren, mag je van mensen ook niet meer verwachten dat ze zich aan de wet houden, want dat is dan ook chantage. Dit is natuurlijk ontzettende flauwekul. De PIGS (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) hadden een traditie van te hoog oplopende schulden door slap begrotingsbeleid, die ze vervolgens weer afkochten door devaluatie van de munt. Door aan de euro deel te nemen, verspeelden ze die mogelijkheid. Ze hadden ook elk hun eigen munteenheid kunnen behouden en deze dan kunnen vastkoppelen aan de euro.quote:Op vrijdag 29 januari 2010 19:09 schreef Klopkoek het volgende:
![]()
Je verdraait het gewoon. Als de meeste andere landen over gaan op de euro ben jij gewoon met je munt extra kwetsbaar. Natuurlijk heeft dat weinig met vrijheid te maken laat staan met 'de markt'. Dat heeft te maken met politiek, en op de achtergrond de grote industrieele belangen. Dan kun je wel zeggen 'je accepteert zelf de voorwaarden' maar het is niet meer dan chantage. De andere optie is om een sterke onzekerheid, hogere kosten en andere nadelen te accepteren in ruil voor monetaire autonomie. Dat doet niemand. Het is treurig maar waar: het argument 'anderen doen mee, wij hebben geen keus en kunnen niet achter blijven' geldt helaas maar al te vaak. Het kapitalistische neoliberale virus verspreidt zo razendsnel. Dit is een mechanisme waar het Finanzkapital graag gebruik van maakt.
Ondanks dat het kapitalisme niet perfect is, heeft de geschiedenis wel bewezen dat het succesvoller is dan andere economische systemen.quote:En ik herhaal nogmaals maar eens: één gezamenlijke munt in de unie is niet persé 'kapitalistisch' of 'neoliberaal' maar in combinatie met de voorwaarden en het gebrek aan dwingende eisen op andere vlakken maakt dat wel.
Dat heet paternalistische bureaucratie en daarvan hebben we in Europa inderdaad veel te veel. Dat krijg je als politici menen dat alles geregeld moet worden.quote:Ik heb echt schoon genoeg van de Europese Unie. Ze bemoeien zich overal mee, of juist expres ergens niet mee (zogenaamd, want dan doen andere beleidsinstrumenten al genoeg hun werk, naar de zin van de kapitalistjes). Of het nu gaat van het tegenwerken van vakbonden, het ontbinden van nationale staten tot het dwingend privatiseren van overheidsinstellingen... laat de boel maar knappen. Is fijn zo. Liever een kapotte euro dan een derde wereldoorlog.
Jadat gaat weer gevolgen hebben voor de huizenmarkt en investeringenquote:Op zaterdag 30 januari 2010 14:44 schreef RechtseRukker het volgende:
weer gezakt naar 6,78%
de EU gaat betalen , ze moeten wel, anders krijg je een olievlekwerking, hetzelfde als na de val van Lehman.
Politici die roepen dat ze niet willen betalen zijn sukkels, de meesten zijn zelf pro Euro, maar alleen in goeie tijden zeker.
Als Griekenland echt failliet gaat, dan vliegen meteen de rentes van de andere PIGS landen door het plafond, de zgn PIS landen...
Fijn dat je in ziet dat het flauwekul is wat je zegt.quote:Op zaterdag 30 januari 2010 00:13 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Als je op deze manier gaat redeneren, mag je van mensen ook niet meer verwachten dat ze zich aan de wet houden, want dat is dan ook chantage. Dit is natuurlijk ontzettende flauwekul.
Nee dat kan dus niet. Vooral omdat het vastkoppelen betekent dat de voordelen van een eigen munt niet meer bestaan. Dan kun je net zo goed over gaan op de euro.quote:De PIGS (Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) hadden een traditie van te hoog oplopende schulden door slap begrotingsbeleid, die ze vervolgens weer afkochten door devaluatie van de munt. Door aan de euro deel te nemen, verspeelden ze die mogelijkheid. Ze hadden ook elk hun eigen munteenheid kunnen behouden en deze dan kunnen vastkoppelen aan de euro.
Krijgen we dat weerquote:[..]
Ondanks dat het kapitalisme niet perfect is, heeft de geschiedenis wel bewezen dat het succesvoller is dan andere economische systemen.
Nee, dat is het dus niet.quote:[..]
Dat heet paternalistische bureaucratie en daarvan hebben we in Europa inderdaad veel te veel. Dat krijg je als politici menen dat alles geregeld moet worden.
Heb je je wel gerealiseerd dat de gulden jaren gekoppeld is geweest aan de mark? Vanwege de economische voorspoed bood het Nederland zelfs relatief goedkope export naar Duitsland. Hetzelfde speelt momenteel voor China. Dankzij valutakoppeling kunnen wij voor minder geld dingen kopen die in China gemaakt zijn. Voordelen zijn dus wel degelijk mogelijk.quote:Op zaterdag 30 januari 2010 17:57 schreef Klopkoek het volgende:
Nee dat kan dus niet. Vooral omdat het vastkoppelen betekent dat de voordelen van een eigen munt niet meer bestaan. Dan kun je net zo goed over gaan op de euro.
Daarom is koppeling juist een goede optie!quote:Het probleem bij een eigen monetair beleid is dat je heel veel kosten maakt en heel kwetsbaar bent voor schoksgewijze valutawisselingen. Ook zit je met het probleem dat schulden in een buitenlandse valuta zullen worden aangehouden. Schaalvoordelen gaan in het geval van een valuta ook op.
Een Chinese koppeling is mij niet bekend. Waaraan is de chinese munt gekoppeld?quote:Op zaterdag 30 januari 2010 19:05 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Heb je je wel gerealiseerd dat de gulden jaren gekoppeld is geweest aan de mark? Vanwege de economische voorspoed bood het Nederland zelfs relatief goedkope export naar Duitsland. Hetzelfde speelt momenteel voor China. Dankzij valutakoppeling kunnen wij voor minder geld dingen kopen die in China gemaakt zijn. Voordelen zijn dus wel degelijk mogelijk.
Een koppeling kun je ook op elk gewenst moment loslaten. Dat betekent natuurlijk niet dat je er dan een zootje van kunt maken. Als je de schuldenberg te ver laat oplopen, verliezen de kredietverstrekkers uiteindelijk het geloof in je kredietwaardigheid en dan ben je alsnog de pineut.
Uiteindelijk draait het erop uit dat de Grieken geen solide beleid hebben gevoerd en nu daarop worden afgerekend. De schuld ligt dus bij de regering en volksvertegenwoordiging in Griekenland zelf en niet bij "eurochantage".
[..]
Daarom is koppeling juist een goede optie!
Nee, alleen wat inside infoquote:
Aan de dollar. Het is geen starre koppeling meer, er is een marge van 0,3% waartussen de waarde kan schommelen.quote:Op zaterdag 30 januari 2010 19:14 schreef Klopkoek het volgende:
Een Chinese koppeling is mij niet bekend. Waaraan is de chinese munt gekoppeld?
Uiteraard is het nadelig als twee partijen handeldrijven en beide een verschillende valuta hanteren. Het grootste nadeel zit hem echter in koersschommelingen, die de winstverwachting onzeker maken en concurrentiepositie kunnen aantasten. Een koppeling van de valuta haalt de onzekerheid van koersschommelingen weg.quote:Ik constateer dat je mijn punt niet echt begrijpt. Valutawisselingen zijn sowieso nadelig voor internationale handel maar het is nog eens extra nadelig wanneer jij als klein landje met je 'kleine' munt tegen een groot blok staat met een 'grote' munt.
DE ECB zal nu de rente moeten verhogen.quote:Op zaterdag 30 januari 2010 19:57 schreef Vandergeld het volgende:
EUR/USD al 13 cent gezakt sinds de top, koerswinst vanaf juli tot december is inmiddels weer weggewerkt. M.i. dit jaar/ begin volgend jaar rond de 1.00/1.10 verhouding EUR/USD
Geen domme vraag, hoor.quote:Op zondag 31 januari 2010 01:18 schreef copilco het volgende:
Hoe kan het dat de slechte situatie van Griekenland invloed heeft op de euro?
in El Salvador betalen ze met de dollar, als het daar slecht gaat, dan merkt de VS dat toch ook niet?
(of stel ik nu een hele domme vraag)
Een verschil tussen El Salvador en Griekenland is dat Griekenland Euro's uit kan geven en El Salvador kan geen Dollars uitgeven. Echter dat verschil wordt grotendeels teniet gedaan doordat in het 'bestuur' van de ECB alle Europese ministers van Europa samen komen en daarbij nog de nationale centrale bankiers en de Europese centrale bankiers. Een individueel land heeft dus weinig macht, er is op zijn minst een brede coalitie nodig wil je iets kunnen bereiken. Zaken als devaluatie en inflatie spelen dus geen rol in mijn ogen.quote:Op zondag 31 januari 2010 01:18 schreef copilco het volgende:
Hoe kan het dat de slechte situatie van Griekenland invloed heeft op de euro?
in El Salvador betalen ze met de dollar, als het daar slecht gaat, dan merkt de VS dat toch ook niet?
quote:Op zondag 31 januari 2010 03:11 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Een verschil tussen El Salvador en Griekenland is dat Griekenland Euro's uit kan geven en El Salvador kan geen Dollars uitgeven. Echter dat verschil wordt grotendeels teniet gedaan doordat in het 'bestuur' van de ECB alle Europese ministers van Europa samen komen en daarbij nog de nationale centrale bankiers en de Europese centrale bankiers. Een individueel land heeft dus weinig macht, er is op zijn minst een brede coalitie nodig wil je iets kunnen bereiken. Zaken als devaluatie en inflatie spelen dus geen rol in mijn ogen.
De enige reden die ik kan bedenken waarom de situatie in Griekenland schadelijk is voor de Euro is politieke instabiliteit en dat is meteen ook het grootste gevaar van de Euro. De Euro is een munt waarin vele landen samenwerken, als die samenwerking ophoudt door politieke krachten dan is dat ook het einde van de Euro. Ik denk niet dat de situatie in Griekenland veel invloed heeft op de hardheid van de Euro. Anders wordt het natuurlijk als er echt politieke wrijving gaat ontstaan, bijvoorbeeld over de vraag of Griekenland gesteund moet worden om niet failliet te gaan.
Ik ben het wel met je eens om te zien hoe relatief zaken zijn. Maar punt blijft dat de EUR/USD koers wel reageert op wat er in Griekenland gebeurt. In zoverre is het wel reeel schadelijk voor de Euro-landen. Al gaat het allen maar om overwachtingen en zwarte scenario's. Ze worden wel ingecalculeerd in de EUR/ Dollar koers.quote:Op zondag 31 januari 2010 03:11 schreef Bolkesteijn het volgende:
[..]
Een verschil tussen El Salvador en Griekenland is dat Griekenland Euro's uit kan geven en El Salvador kan geen Dollars uitgeven. Echter dat verschil wordt grotendeels teniet gedaan doordat in het 'bestuur' van de ECB alle Europese ministers van Europa samen komen en daarbij nog de nationale centrale bankiers en de Europese centrale bankiers. Een individueel land heeft dus weinig macht, er is op zijn minst een brede coalitie nodig wil je iets kunnen bereiken. Zaken als devaluatie en inflatie spelen dus geen rol in mijn ogen.
De enige reden die ik kan bedenken waarom de situatie in Griekenland schadelijk is voor de Euro is politieke instabiliteit en dat is meteen ook het grootste gevaar van de Euro. De Euro is een munt waarin vele landen samenwerken, als die samenwerking ophoudt door politieke krachten dan is dat ook het einde van de Euro. Ik denk niet dat de situatie in Griekenland veel invloed heeft op de hardheid van de Euro. Anders wordt het natuurlijk als er echt politieke wrijving gaat ontstaan, bijvoorbeeld over de vraag of Griekenland gesteund moet worden om niet failliet te gaan.
Is dat zo? Zijn er geen andere oorzaken aan te wijzen? Zoals bijvoorbeeld aantrekkende groei in de VS. Om maar wat te noemen.quote:Op zondag 31 januari 2010 03:16 schreef capricia het volgende:
Maar punt blijft dat de EUR/USD koers wel reageert op wat er in Griekenland gebeurt.
De markt probeert natuurlijk een risico inschatting te maken, wat is het risico op politieke instabiliteit en wat is het risico van politieke instabiliteit. Politieke instabiliteit is het enige wat ik, vanuit de economische theorie, kan bedenken als gevolgen van de Griekse situatie op de Euro.quote:In zoverre is het wel reeel schadelijk voor de Euro-landen. Al gaat het allen maar om overwachtingen en zwarte scenario's. Ze worden wel ingecalculeerd in de EUR/ Dollar koers.
ECB verlaagt in de toekomst haar rente om de deflatie te bestrijden.quote:Op zaterdag 30 januari 2010 20:03 schreef Deprater het volgende:
[..]
DE ECB zal nu de rente moeten verhogen.
De USA ook trouwens, want de groei in 4 kw 2009 was 5,7% of ze moeten weer een republikein nemen dat is de beste manier om de groei uit de economie te halen![]()
onzin, net alsof het probleem Griekenland niet eerder bekend was.quote:Op zondag 31 januari 2010 03:16 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik ben het wel met je eens om te zien hoe relatief zaken zijn. Maar punt blijft dat de EUR/USD koers wel reageert op wat er in Griekenland gebeurt. In zoverre is het wel reeel schadelijk voor de Euro-landen. Al gaat het allen maar om overwachtingen en zwarte scenario's. Ze worden wel ingecalculeerd in de EUR/ Dollar koers.
O en wie gaat de EU dan met als onderpand die degenereerende valuta uitlenen tegen een NOG lagere rente ?? JIJ ???quote:Op zondag 31 januari 2010 17:58 schreef Vandergeld het volgende:
[..]
ECB verlaagt in de toekomst haar rente om de deflatie te bestrijden.
En Duitsland? (+ een linkje...quote:Op maandag 1 februari 2010 11:29 schreef RechtseRukker het volgende:
Griekenland 6,78%
Portugal 4,39
Spanje 4,10
Italie 4,11
NL 3,40
posted for history
idd, is niet meer te houden.quote:
Slecht gedrag moet niet beloond worden, de landen met de problemen zelf moeten maar flink gaan bezuinigen. Ierland is dit nu ook aan het doen, de economische gevolgen zijn hevig, maar een land die deze weg kiest is er uiteindelijk sneller bovenop dan een land die het eindeloos probeerd uit te stellen. Als de EU echt bij gaat springen is het een kwestie van tijd voor deze uit zijn voegen springt en niet meer verder kan in de huidige vorm.quote:Op donderdag 4 februari 2010 07:59 schreef RechtseRukker het volgende:
Maar het beleid van de EU is ook knudde, als ze nu zeggen dat elk land zeker geholpen wordt, dan loopt de rente niet zo zwaar op, want dat veroorzaakt die vicieuze cirkel
Normaal wel, maar het is nu te laat voor die 'stoere' taal uit de EU, zo maken ze allerlei reddingsoperaties alleen maar duurder.quote:Op donderdag 4 februari 2010 11:46 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Slecht gedrag moet niet beloond worden, de landen met de problemen zelf moeten maar flink gaan bezuinigen. Ierland is dit nu ook aan het doen, de economische gevolgen zijn hevig, maar een land die deze weg kiest is er uiteindelijk sneller bovenop dan een land die het eindeloos probeerd uit te stellen. Als de EU echt bij gaat springen is het een kwestie van tijd voor deze uit zijn voegen springt en niet meer verder kan in de huidige vorm.
En wie garandeerd mij dat dat geen zinkend schip is?quote:Op donderdag 4 februari 2010 14:13 schreef erik666 het volgende:
Europa is een zinkend schip. Als het mogelijk was ging ik naar Amerika verhuizen.
Eens. De problemen bij de PIGS zijn aanwezig maar in vergelijking met de UK en de VS verwaarloosbaar. Men leid alleen de aandacht af van hun eigen problemen en het is een kwestie van tijd dat de boomerang terugkomt gevlogen. Let maar op de Amerikaanse staten die gaan over een tijdje nog voor groot nieuws zorgen.quote:Op donderdag 4 februari 2010 14:21 schreef Demophon het volgende:
En wie garandeerd mij dat dat geen zinkend schip is?
Ik maak mij enigzins zorgen over het gegeven dat de kritiek op de Euro nou juist voornamelijk van Angelsaksische kranten (UK en VS) komt, dit terwijl de schulden in die landen werkelijk angstwekkend fenominaal groter is.
Ik doe de volgende voorspelling: bij een komende crisis is de pond van de UK werkelijk de klos.
Ik ben benieuwd hoe die Nederlandse staatsobligaties stand gaan houden als de Amerikaanse huizenmarkt verder inzakt. De Nederlandse staat is namelijk garant gaan staan voor $22 miljard aan rommelhypotheken (80% van de $28 miljard ING rommelhypotheek portefeuille).quote:Op vrijdag 5 februari 2010 18:28 schreef Deprater het volgende:
Nederland is de basisrente nu ook 3,37%
http://markets.ft.com/markets/bonds.asp
Totally agree. Had 'em al ergens anders geplaatst, maar zet hem hier nog een keer:quote:Op donderdag 4 februari 2010 15:08 schreef piepeloi55 het volgende:
[..]
Eens. De problemen bij de PIGS zijn aanwezig maar in vergelijking met de UK en de VS verwaarloosbaar. Men leid alleen de aandacht af van hun eigen problemen en het is een kwestie van tijd dat de boomerang terugkomt gevlogen. Let maar op de Amerikaanse staten die gaan over een tijdje nog voor groot nieuws zorgen.
Mooi filmpje van Peter Schiff, ik waardeer zijn visie altijd.Daarbij is californie niet de enige staat die in problemen zit die griekenland ver overstijgen, hier een tabel van een half jaartje terug (ondertussen is de situatie verergerd):quote:Op vrijdag 5 februari 2010 22:35 schreef Demophon het volgende:
Ter info: De economie (in GDP) van California is (vrijwel) net zo groot als de economieën van Griekenland, Spanje en Portugal bijelkaar!! En California is eigenlijk al technisch failliet, dus waar spreken we nou over!
Oh, en het gaat zo goed met ING.quote:Op vrijdag 5 februari 2010 19:08 schreef SeLang het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd hoe die Nederlandse staatsobligaties stand gaan houden als de Amerikaanse huizenmarkt verder inzakt. De Nederlandse staat is namelijk garant gaan staan voor $22 miljard aan rommelhypotheken (80% van de $28 miljard ING rommelhypotheek portefeuille).
Tuurlijk was dit allang bekend, het is wel een probleem maar verre niet van dat formaat van schulden wat er in de USA bestaat. De schulden zijn daar echt stupide hoog. Het is ook niet zo verwonderlijk dat deze berichten over Griekenland voornamelijk uit Amerika en de UK komen.quote:Op zaterdag 6 februari 2010 16:14 schreef Baltazar69 het volgende:
hoe kan opeens dat Griekenland deze problemen heeft, wat is er de afgelopen maanden veranderd die grote tekorten waren toch jarenlang al?
Waarom?quote:Op zaterdag 6 februari 2010 22:35 schreef dvr het volgende:
Ik ben er inmiddels van overtuigd dat dit gestook tegen de euro alleen maar tot doel heeft om de dollar sterker te maken en er zo voor te zorgen, dat amerika zijn staatsschuld kan blijven slijten zonder dat de FED zijn drukpers nog verder hoeft aan te zwengelen.
Ja, interessant. Het einde van de euro is nabij, aldus Klamer.quote:Op zaterdag 6 februari 2010 22:26 schreef Q.E.D. het volgende:
Nu bij Nova over de Euro.
Om de reden die ik aangaf - het is erg slecht voor de dollar en Amerika als ze maar ongelimiteerd geld blijven drukken. Als ze van buitenlandse investeerders kunnen lenen levert dat minder inflatiegevaar op. Bovendien heeft Geithner dat zelf precies zo gezegd dus ik zuig het ook niet uit mijn duim:quote:
Ja, en slecht voor de Amerikaanse handelsbalans en Amerikaanse werkgelegenheid, maar blijkbaar hebben ze vertrouwen in de 'groei' die inmiddels aangewakkerd is, en realiseren ze zich dat Bernanke de geldpers echt een tandje lager wil zetten. Een bijkomend voordeel is dat ook de olieprijs in dollars zakt.quote:Dit is toch ook goed voor de Europese exporten?
gedeeltelijk. Ondanks dat Bernanke pleit voor een sterke dollar ligt de werkelijkheid toch anders. Amerika is gebaat bij een zwakke dollar, want het enige goede voor de VS op lange termijn is hun handelstekort weg werken, en dat lukt niet bij een sterke dollarquote:Op zaterdag 6 februari 2010 22:56 schreef Q.E.D. het volgende:
Ik begrijp dit niet. Als de euro goedkoper wordt en de dollar duurder, dan stijgt de olieprijs voor ons.
De Amerikaanse importen uit Europa worden ook minder duur. En meer mensen zullen Amerikaanse staatsobligaties willen kopen.
Dus het is voor Europa en Amerika goed. Of praat ik nu onzin?
Interessant om te lezen.quote:Op zaterdag 6 februari 2010 23:05 schreef Apogist het volgende:
[..]
gedeeltelijk. Ondanks dat Bernanke pleit voor een sterke dollar ligt de werkelijkheid toch anders. Amerika is gebaat bij een zwakke dollar, want het enige goede voor de VS op lange termijn is hun handelstekort weg werken, en dat lukt niet bij een sterke dollar
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |