Je hebt in ieder geval 1 onvoorwaardelijke koper. En ohja, doen!:Dquote:Op zaterdag 14 november 2009 00:30 schreef SeLang het volgende:
Alleen verkoopt dat natuurlijk voor geen meter, een boek over wat niet werkt
Het probleem bij de verkoop van boeken over beleggen is de referentie waaronder je het uitgeeft. Als jij het uitgeeft als complete nobody gaat natuurlijk niemand zoiets iets kopen. Ik ben dus al in contact geweest met mijn professoren omtrent het eventueel publiceren van mijn dissertatie + uitgebreide uitleg daarbij. Als dissertatie wil ik namelijk mijn eigen TA creatie schrijven 1 voor de lange termijn beleggen en 1 op korte termijn beleggen. And you shouldnt be suprised als bij de lange termijn wat Shiller P/E terug komt kerenquote:Op zaterdag 14 november 2009 00:30 schreef SeLang het volgende:
[..]
Leuk, daar zat ik zelf ook aan te denken. Ik kan een heel boek schrijven over wat niet werkt. Best leuk, een boek waarin je met onderbouwing allerlei veel gebrukte strategieen debunkt.
Alleen verkoopt dat natuurlijk voor geen meter, een boek over wat niet werkt
Mensen willen een boek over hoe je in een jaar een miljoen verdient, zelfs als er alleen maar onzin in zo'n boek staat.
Hehe, sworryquote:Op zaterdag 14 november 2009 00:48 schreef Mendeljev het volgende:
SE, waarom verneuk je die TT nou weer met die aanhalingstekens? Mijn browser loopt helemaal over met die zooi!
quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:38 schreef SeLang het volgende:
...en alweer lager volume vandaag, zoals het hoort tijdens een 'inside day'.
Beartje blijft intact.
Ik denk dat het wel goed is voor de traderswereld dat er boeken zoals die van SeLang verschijnen. Ik ken eigenlijk niemand in de traders wereldje (ik ken er uiteraard nog niet zo heel veel) die zo'n specifieke gedachten patroon + onderbouwing hebben. Het enige waar het omgaat bij dit soort projecten is de onderbouwing, en dat is erg lastig. Ik heb die onderzoekjes van SeLang ook wel eens aan mijn professoren laten zien(voormalig hedgefund manager of hoge positie bij bank), uiteraard kreeg ik direct een tegen vraag terug op mn bord, "maar hoe zit het dan als je het zo en zo doet"? ... "is dat en dat eigenlijk wel in de berekeningen mee genomen ?" .. etc. etc.quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:46 schreef Mendeljev het volgende:
Lijkt me overigens nog best interessant zo'n beschrijving van alles wat niet werkt. Uiteindelijk geeft dat je meer inzicht over de mechanismen van het handelen. En als je dit heel pragmatisch bekijkt, op alle leerscholen wordt onderwezen vanuit de manier waarop iets mis kan gaan. Waarom zou dit bij het leren van traden anders moeten gaan.
Het hoeft toch ook allemaal niet academisch verantwoord? Alsof de mensen die beweren dat je miljoenen kunt verdienen met futureshandel wel alles netjes onderbouwen. Het gaat er om dat je met je boek meer inzicht in het onderliggende mechanisme verschaft; wanneer is het foolproof, wanneer gaat het mis? Uiteindelijk moet dit de lezer helpen met zijn eigen tradingcarriere en niet met het dupliceren van falende strategieen. Een academisch onderbouwde verhandeling is altijd wel goed overigens maar dan haak je al snel vast aan allerlei randvoorwaarden die voor de alledaagse man niet eens heel relevant is.quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:58 schreef sitting_elfling het volgende:
Tot de meeste erge tot nu toe, de professor die ik mijn eigen creatie wou laten zien, en domweg zei, maar jongen, hoe kun je nu bewijzen dat iets wat vroeger gebeurde, nu weer gaat gebeuren? Ja, probeer dat maar eens academisch goed te onderbouwen, in een proefschrift of essay met maar een paar duizend woorden.
Mja, oke. Je hebt gelijk, het hoeft allemaal niet academisch verantwoord. De enige reden waarom ik dat niet uit mijn hoofd kan krijgen is omdat ik dat elke week naar mijn eigen hoofd geslingerd krijg!quote:Op zaterdag 14 november 2009 01:09 schreef Mendeljev het volgende:
[..]
Het hoeft toch ook allemaal niet academisch verantwoord? Alsof de mensen die beweren dat je miljoenen kunt verdienen met futureshandel wel alles netjes onderbouwen. Het gaat er om dat je met je boek meer inzicht in het onderliggende mechanisme verschaft; wanneer is het foolproof, wanneer gaat het mis? Uiteindelijk moet dit de lezer helpen met zijn eigen tradingcarriere en niet met het dupliceren van falende strategieen. Een academisch onderbouwde verhandeling is altijd wel goed overigens maar dan haak je al snel vast aan allerlei randvoorwaarden die voor de alledaagse man niet eens heel relevant is.
Shiller P/E is dan ook niet voor tientallen jaren. Het is imho bruikbaar tot max 5 a 10 jaar. Juist om eenmalige verkopen, afschrijvingen e.d eruit te filteren. Zoals de banken onlangs, eerst enorme winsten, daarna de enorme afschrijvingen. Dat middel je zo mooi uit.quote:Op zaterdag 14 november 2009 01:50 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Mja, oke. Je hebt gelijk, het hoeft allemaal niet academisch verantwoord. De enige reden waarom ik dat niet uit mijn hoofd kan krijgen is omdat ik dat elke week naar mijn eigen hoofd geslingerd krijg!
Zou tof zijn als SeLang al zijn onderzoekjes en gegevens in een boek weet te vormen. Ik zal na jou de 2e koper zijn![]()
Overigens, om nog even in te gaan op het Shiller P/E principe wat SeLang toepast. Een professor gaf mij te kennen dat het concept wel goed klinkt, maar hij had de volgende kanttekeningen
- Je test op lange termijn, heeft dat nut? Uiteraard is die vraag al miljoenen keren gesteld maar hij was in de veronderstelling dat je de periode van de beleggers op de beurs per 'era' mag verdelen. Bijvoobeeld van
1897 - 1907 (eerste beurscrash, nog geen FED, hierdoor werd de FED in werking gestelt)
1907 - 1933 (snelle groei van techniek, technologie en de opbouw naar de crisis)
1933 - 1945 (consolidatie, opbouw, wereld oorlog)
1945 - 1971 (long boom, alles wat je aanraakt veranderd in goud, technologie zet weer grootste stappen)
1971 - 1985 (periode van consolidatie, zijwaarts, hier en daar wat politieke crisissen, hippies)
1985 - 1995 (we gaan los! technologie groeit weer als kool, economieën beginnen weer aan te trekken)
1995 - 2009 (technologie zet nog een sneller stapje vooruit, de laatste gouden jaren van de 90ies)
Volgens die theorie, gaat men er vanuit dat mensen anders handelen naar mate van periode op basis van hoe men zich voelt (geluk factor), de mate van welvaart(rijk/arm), en de mate van stabiliteit(oorlog, vrede). We hebben het hier niet over beter of slechter beleggen, we hebben het hier over een andere manier/andere incentives van beleggen.
In die zin is het ook belangrijk om de technologie in de beurs mee te berekenen. Die is de laatste jaren exponentieel gegroeid. En een gegeven wat deze theorie die hier gemeld staat kan ondersteunen is dat de correlatie tussen pure fundamentele analyse, we beleggen in een bedrijf wat winst maakt en we laten de bedrijven die geen stuivers produceren links liggen, bijna zo goed als verdwenen is.
Hiermee wou hij dus aangeven dat ook al test je op basis van meer dan 100 jaar gegevens, het is de vraag of jij 100 jaar geleden hetzelfde zou hebben gehandeld? Nee natuurlijk niet. Maar wat is het verschil dan met over een jaar of 10, of jaar of 40 als er mensen op ons terug kijken met de vraag zou jij in 2000 op de zelfde manier beleggen als je dat nu doet, (uitgaande van de situatie dat we in 2040 zitten)
Ik zit zelf in een andere hoek - biofysische techniek - en heb een proefschrift geschreven over een onderwerp dat niets met geld te maken heeft. Maar als fysicus heb ik wel lang met m'n ogen geknipperd en met m'n oren lopen wapperen, toen ik zag hoe weinig we weten over het menselijk lichaam. Medische onderzoekers komen niet veel verder dan wat statistiek op hun metingen loslaten, maar nadenken over de materie doen ze niet echt. Het is bijna niet te geloven hoe weinig we van bepaalde ziektes afweten, terwijl miljoenen mensen daar aan lijden.quote:Op zaterdag 14 november 2009 00:58 schreef sitting_elfling het volgende:
Tot de meeste erge tot nu toe, de professor die ik mijn eigen creatie wou laten zien, en domweg zei, maar jongen, hoe kun je nu bewijzen dat iets wat vroeger gebeurde, nu weer gaat gebeuren? Ja, probeer dat maar eens academisch goed te onderbouwen, in een proefschrift of essay met maar een paar duizend woorden.
Een boek over wat er allemaal niet werkt, dat scheelt de belegger natuurlijk wel een heel resem aan andere boeken. Plus de tijd om al die overbodige boeken niet te hoeven lezen. Dat concept moet toch te slijten zijn.quote:Op zaterdag 14 november 2009 01:50 schreef sitting_elfling het volgende:
Zou tof zijn als SeLang al zijn onderzoekjes en gegevens in een boek weet te vormen.
Ha, ha! Eigenlijk raar dat er iemand op academisch niveau lesgeeft in een vaardigheid waarvan bekend is dat zelfs een ongeletterde gorilla het beter doet. Waarschijnlijk het enige vak ter wereld waarin de studenten slechter worden naarmate ze er meer over leren.quote:om nog even in te gaan op het Shiller P/E principe wat SeLang toepast. Een professor [..]
dit doet mij meer denken aan Kondratiev cycles. Als je er een boek over gelezen hebt dan kom je best wat dingen tegen die bijna een op een lopen met andere grote supercycles.quote:Op zaterdag 14 november 2009 01:50 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Mja, oke. Je hebt gelijk, het hoeft allemaal niet academisch verantwoord. De enige reden waarom ik dat niet uit mijn hoofd kan krijgen is omdat ik dat elke week naar mijn eigen hoofd geslingerd krijg!
Zou tof zijn als SeLang al zijn onderzoekjes en gegevens in een boek weet te vormen. Ik zal na jou de 2e koper zijn![]()
Overigens, om nog even in te gaan op het Shiller P/E principe wat SeLang toepast. Een professor gaf mij te kennen dat het concept wel goed klinkt, maar hij had de volgende kanttekeningen
- Je test op lange termijn, heeft dat nut? Uiteraard is die vraag al miljoenen keren gesteld maar hij was in de veronderstelling dat je de periode van de beleggers op de beurs per 'era' mag verdelen. Bijvoobeeld van
1897 - 1907 (eerste beurscrash, nog geen FED, hierdoor werd de FED in werking gestelt)
1907 - 1933 (snelle groei van techniek, technologie en de opbouw naar de crisis)
1933 - 1945 (consolidatie, opbouw, wereld oorlog)
1945 - 1971 (long boom, alles wat je aanraakt veranderd in goud, technologie zet weer grootste stappen)
1971 - 1985 (periode van consolidatie, zijwaarts, hier en daar wat politieke crisissen, hippies)
1985 - 1995 (we gaan los! technologie groeit weer als kool, economieën beginnen weer aan te trekken)
1995 - 2009 (technologie zet nog een sneller stapje vooruit, de laatste gouden jaren van de 90ies)
Volgens die theorie, gaat men er vanuit dat mensen anders handelen naar mate van periode op basis van hoe men zich voelt (geluk factor), de mate van welvaart(rijk/arm), en de mate van stabiliteit(oorlog, vrede). We hebben het hier niet over beter of slechter beleggen, we hebben het hier over een andere manier/andere incentives van beleggen.
In die zin is het ook belangrijk om de technologie in de beurs mee te berekenen. Die is de laatste jaren exponentieel gegroeid. En een gegeven wat deze theorie die hier gemeld staat kan ondersteunen is dat de correlatie tussen pure fundamentele analyse, we beleggen in een bedrijf wat winst maakt en we laten de bedrijven die geen stuivers produceren links liggen, bijna zo goed als verdwenen is.
Hiermee wou hij dus aangeven dat ook al test je op basis van meer dan 100 jaar gegevens, het is de vraag of jij 100 jaar geleden hetzelfde zou hebben gehandeld? Nee natuurlijk niet. Maar wat is het verschil dan met over een jaar of 10, of jaar of 40 als er mensen op ons terug kijken met de vraag zou jij in 2000 op de zelfde manier beleggen als je dat nu doet, (uitgaande van de situatie dat we in 2040 zitten)
Dit is een belangrijk boek en goed te lezen. Malkiel prikt door de mythe van beleggingsfondsen. Die verslaan de index niet.quote:Op zaterdag 14 november 2009 01:59 schreef bascross het volgende:
tvp
Zit even te kijken naar wat boekjes over beleggen. Is dit een aardig boek? A Random Walk Down Wall Street - Burton G. Malkiel.
Die kanttekeningen zijn op zich terecht. Natuurlijk is er door de jaren heen veel veranderd. Maar als je dat argument gaat gebruiken om te 'bewijzen' dat testen op lange termijn geen nut heeft dan kom je in de problemen. Je suggereert dan namelijk dat je alleen recente data zou moeten gebruiken, terwijl je net hebt beargumenteerd dat de wereld en de markt voortdurend verandert en die recente data dus ook niet representatief is omdat het morgen weer anders zal zijn. Vergeet niet: de periodes zoals jouw professor die indeelt zijn hindsight. Je kunt allleen jaren achteraf vaststellen dat je in een bepaald type markt/ periode zat.quote:Op zaterdag 14 november 2009 01:50 schreef sitting_elfling het volgende:
Overigens, om nog even in te gaan op het Shiller P/E principe wat SeLang toepast. Een professor gaf mij te kennen dat het concept wel goed klinkt, maar hij had de volgende kanttekeningen
- Je test op lange termijn, heeft dat nut? Uiteraard is die vraag al miljoenen keren gesteld maar hij was in de veronderstelling dat je de periode van de beleggers op de beurs per 'era' mag verdelen. Bijvoobeeld van
1897 - 1907 (eerste beurscrash, nog geen FED, hierdoor werd de FED in werking gestelt)
1907 - 1933 (snelle groei van techniek, technologie en de opbouw naar de crisis)
1933 - 1945 (consolidatie, opbouw, wereld oorlog)
1945 - 1971 (long boom, alles wat je aanraakt veranderd in goud, technologie zet weer grootste stappen)
1971 - 1985 (periode van consolidatie, zijwaarts, hier en daar wat politieke crisissen, hippies)
1985 - 1995 (we gaan los! technologie groeit weer als kool, economieën beginnen weer aan te trekken)
1995 - 2009 (technologie zet nog een sneller stapje vooruit, de laatste gouden jaren van de 90ies)
Volgens die theorie, gaat men er vanuit dat mensen anders handelen naar mate van periode op basis van hoe men zich voelt (geluk factor), de mate van welvaart(rijk/arm), en de mate van stabiliteit(oorlog, vrede). We hebben het hier niet over beter of slechter beleggen, we hebben het hier over een andere manier/andere incentives van beleggen.
In die zin is het ook belangrijk om de technologie in de beurs mee te berekenen. Die is de laatste jaren exponentieel gegroeid. En een gegeven wat deze theorie die hier gemeld staat kan ondersteunen is dat de correlatie tussen pure fundamentele analyse, we beleggen in een bedrijf wat winst maakt en we laten de bedrijven die geen stuivers produceren links liggen, bijna zo goed als verdwenen is.
Hiermee wou hij dus aangeven dat ook al test je op basis van meer dan 100 jaar gegevens, het is de vraag of jij 100 jaar geleden hetzelfde zou hebben gehandeld? Nee natuurlijk niet. Maar wat is het verschil dan met over een jaar of 10, of jaar of 40 als er mensen op ons terug kijken met de vraag zou jij in 2000 op de zelfde manier beleggen als je dat nu doet, (uitgaande van de situatie dat we in 2040 zitten)
Dat kloptquote:Op zaterdag 14 november 2009 05:12 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Ik zit zelf in een andere hoek - biofysische techniek - en heb een proefschrift geschreven over een onderwerp dat niets met geld te maken heeft. Maar als fysicus heb ik wel lang met m'n ogen geknipperd en met m'n oren lopen wapperen, toen ik zag hoe weinig we weten over het menselijk lichaam. Medische onderzoekers komen niet veel verder dan wat statistiek op hun metingen loslaten, maar nadenken over de materie doen ze niet echt. Het is bijna niet te geloven hoe weinig we van bepaalde ziektes afweten, terwijl miljoenen mensen daar aan lijden.
Met mijn beperkte kijk op de wereld van het snelle geld, zie ik veel overeenkomsten met de medische wereld. Complex, met veel variabelen. Jullie kijken naar de data die wordt verzameld, laten daar statistiek op los en op basis van die getallen probeer je dan een analyse en voorspelling te maken. Maar doordat de materie zo complex is, is het heel erg moeilijk om iets zinnigs te zeggen over hoe het zaakje nou echt werkt.
Klopt die observatie?
Ik denk vooral dat het een klap in het gezicht zal zijn van veel mensen als er in dat boek staat dat bepaalde TA indicatoren gewoon rubbish zijn en je beter pijltjes kunt gooien op een dartbord dan die instrumenten gebruiken. De reden waarom ik dit zeg is omdat ik genoeg mensen ken die zweren bij TA en als je die probeert te overtuigen dat de manier waarop ze dat toepassen verkeerd is, echt de wind van voren krijgt!quote:Op zaterdag 14 november 2009 06:16 schreef dvr het volgende:
[..]
Een boek over wat er allemaal niet werkt, dat scheelt de belegger natuurlijk wel een heel resem aan andere boeken. Plus de tijd om al die overbodige boeken niet te hoeven lezen. Dat concept moet toch te slijten zijn.
Ja, oke. Maar je doet hier natuurlijk nu alle professoren wel een beetje teniet meequote:Ha, ha! Eigenlijk raar dat er iemand op academisch niveau lesgeeft in een vaardigheid waarvan bekend is dat zelfs een ongeletterde gorilla het beter doet. Waarschijnlijk het enige vak ter wereld waarin de studenten slechter worden naarmate ze er meer over leren.
En daarmee hebben we meteen een potentieel laatste hoofdstuk te pakken voor SeLang's boek - een techniek die soms wél werkt: gooi een dartpijltje op de beurspagina van je krant en stop al je geld in het getroffen fonds!
Het is inderdaad nog maar de vraag in welke toestand RBS nog leeft in 2014quote:
Wat vinden de liefhebbers van RBS' nieuwe "Royal AEX Obligaties"? Het lijkt wel een casino. Je bedenkt hoe de AEX er in de jaren t/m 2014 minimaal bijstaat, en als dat klopt krijg je een bepaald rentepercentage tussen 4,5% en 10%. Die laatste voor de alleroptimistischten. Staat de AEX echter onder dat niveau, dan krijg je helemaal niks. Behalve minimaal je inleg terug in 2014. Het is een soort kruising van een turbo, een optie en een tracker. Typisch Brits weer, je verwacht zo'n product eerder bij Ladbrokes dan bij een serieuze bank. En de eerste vraag die de belegger zich stelt is natuurlijk niet hoe de AEX er in 2014 bijstaat, maar of RBS er in 2014 nog bijstaat. Wel leuk is dat dit bastaardje dagelijks verhandelbaar is en dat er ook een variant met 4% vaste rente is.
Kondratieff hebben we hier al behandeld als 1 van de vele methoden om een beurs te voorspellen en hoe de economie bepaalde fases doorloopt. Men was niet erg enthousiast, een ander principe wat hij hier ook nog toepaste was een soortgenoot van de law of diminishing marginal utility, maar dan gerelateerd aan een index, op schaal van happiness. Dus een index die vanaf ong. 1900 in Amerika liep tot nu en de cijfers correleren aan de tevredenheid in het leven van de gemiddelde amerikaan. Wat bleek, is dat de grafiek volledig correleert met de grafiek van diminishing marginal utility. Een grafiek die snel stijgt, maar daarna nog langzaam omhoog gaat.quote:Op zaterdag 14 november 2009 08:15 schreef edwinh het volgende:
[..]
dit doet mij meer denken aan Kondratiev cycles. Als je er een boek over gelezen hebt dan kom je best wat dingen tegen die bijna een op een lopen met andere grote supercycles.
het voorspellen van beurzen op basis van kontratieff lijkt me erg lastig, dit zijn meer supercycles. Opzich kloppen ze welk redelijk alleen het is net als bij alle andere methoden het is nooit perfect het is een manier van. Persoonlijk denk ik dat we de winter nog gaan mee maken in de kontratieff cyclus.quote:Op zaterdag 14 november 2009 12:37 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Kondratieff hebben we hier al behandeld als 1 van de vele methoden om een beurs te voorspellen en hoe de economie bepaalde fases doorloopt. Men was niet erg enthousiast, een ander principe wat hij hier ook nog toepaste was een soortgenoot van de law of diminishing marginal utility, maar dan gerelateerd aan een index, op schaal van happiness. Dus een index die vanaf ong. 1900 in Amerika liep tot nu en de cijfers correleren aan de tevredenheid in het leven van de gemiddelde amerikaan. Wat bleek, is dat de grafiek volledig correleert met de grafiek van diminishing marginal utility. Een grafiek die snel stijgt, maar daarna nog langzaam omhoog gaat.
Sort off like onderstaande grafiek
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |