abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 17 september 2009 @ 18:18:08 #1
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_72847239
Mijn lapo:
quote:
Op donderdag 17 september 2009 18:17 schreef Viking84 het volgende:
Succes met de ouderavond vanavond, Razz.

Ik heb trouwens ook een -geval op mijn school. Een leerling die vorig jaar al is gezakt voor z'n havo doet dit jaar opnieuw niks omdat hij bang is om de 'grote boze wereld' in te gaan en het liefst zo lang mogelijk op deze school blijft. Vandaag is 'ie na 2 waarschuwingen de les uitgestuurd en vervolgens was 'ie spoorloos. De docenten weten ook niet goed wat ze met hem moeten (hij gaat al naar een psycholoog, heb ik begrepen). Nu werd aan mij gevraagd of ik iets weet om hem aan het werk te krijgen, maar ja, dat weet ik ook niet zo 1, 2, 3 natuurlijk. Volgende week maar eens bespreken tijdens de intervisiebijeenkomst.
Niet meer actief op Fok!
  donderdag 17 september 2009 @ 20:54:54 #2
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_72853460
Als ik zo iemand in de klas zou hebben, zou ik proberen om een band op te gaan bouwen met die leerling en hem dan door middel van gesprekjes in elk geval op school te houden. "Docenten weten niet goed wat ze met hem moeten", daar kan die leerling dus ook niet bij terecht. Wanneer hij iemand heeft die hij vertrouwt, of iemand die in elk geval wél nog iets positiefs in hem ziet, dan heeft hij tenminste wat houvast. Mja, ik ken de situatie niet, maar iets in deze geest zou ik dan doen.

Die psycholoog zal natuurlijk ook wel zijn werk doen, maar vindt er een terugkoppeling plaats?
quote:
Op donderdag 17 september 2009 17:37 schreef ErikT het volgende:
Er kunnen vervelende ouders zijn, maar dat is dan altijd weer zo lachwekkend dat het het ook weer waard is.
Nou... als je echt van die azijnpissers hebt, is dat niet fijn hoor...
.
  Redactie Sport donderdag 17 september 2009 @ 23:01:44 #3
260853 crew  DeLuna
Luna van Pino O+
pi_72859790
tvp
❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
pi_72866026
Jeumig, het werd even half elf gisteravond voordat ik weer naar huis kon. Wel gezellig hoor, maar ik ben echt gesloopt. Moet er denk ik voor waken dat ik niet teveel toezeggingen doe aan ouders, die kan ik natuurlijk nooit allemaal nakomen. Gelukkig ben ik mentor samen met iemand die al heel veel ervaring heeft, dus daar kan ik altijd bij terecht. De ouders waren OK, soms kritisch maar wel vriendelijk en vooral heel nieuwsgierig naar wat wij van hun kind vinden, want ze horen thuis echt nauwelijks wat er op school speelt arme mensen.

Vandaag nakijkdag, leuk zo'n examenklas maar welke idioot in onze sectie heeft bedacht dat die elke week (....) een oefenbrief moeten schrijven die ik dan na moet kijken . Dat zijn tot het SE 18 brieven ofzo dude.
pi_72877397
Net terug van schoolkamp.
Kapot!
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_72943515
quote:
Op vrijdag 18 september 2009 15:39 schreef -J-D- het volgende:
Net terug van schoolkamp.
Kapot!
Waar ben je geweest?

Ik moet soms wel een beetje grinniken over mijn 5H PWS kids. Onderzoek doen is best lastig, ik merk dat veel leerlingen er te gemakkelijk over denken. Zelfs met het opstellen van simpele deelvragen. Maar ja, ik help ze nu maar een beetje op weg voordat het straks tegen de kerst aanloopt en ze helemaal vast zitten...een beetje op weg helpen kan geen kwaad
pi_72969875
Ja PWS begeleiden is een vak apart. Als geschiedenisdocent heb ik er inmiddels al behoorlijk wat ervaring mee, want geschiedenis is een geliefd vak voor een PWS. Soms zitten leerlingen zo te worstelen, dat ik geneigd ben alles voor te kauwen. Dat is natuurlijk ook weer niet de bedoeling. Ook vind ik het wel lastig om echt goede feedback te geven als ze voor het eerst hun PWS inleveren. Er zitten meestal heel veel verbeterpunten in, maar hoe ver ga je? Wanneer is het 'goed genoeg'. Als er mensen zijn die precies weten hoe je dat aanpakt, dan houd ik me aanbevolen. .
The real is always way ahead of what we can imagine.
  donderdag 24 september 2009 @ 15:31:54 #8
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73071400
Vandaag eerste lessen gegeven op het doveninstituut. Ging prima! Alleen liep m'n powerpointpresentatie in de soep omdat ik had opgeslagen in .pptx ipv in .ppt en daar werken ze met Office 2003. Een andere docent heeft het kunnen omzetten, maar toen was het al te laat . Nu ga ik die les morgen geven. Zo zonde van de voorbereiding anders. Maar ik heb ze toen gewoon zelfstandig aan het werk gezet, dus ik ging er heel flexibel mee om. Ik was best nerveus, maar toch rustig! . Het ging niet helemaal perfect natuurlijk (kon niet de hele klas aan het werk houden), maar voor een eerste les: mwah, niet slecht. Morgen wordt het heel druk en ik moet dan ook nog heel veel voorbereiden! .
Niet meer actief op Fok!
pi_73073515
Vik, wat klink je goed zeg leuk! Technische onhandigheden zijn altijd lastig. (Luistertoets moeten geven, CD wordt niet herkend door CD-speler. Beamer stuk. Kind gaat presenteren - PowerPoint loopt steeds vast, dat soort dingen). Ik probeer altijd een plan-B te hebben voor dat soort situaties, maar meestal is 't ook gewoon improviseren.

Minder leuk nieuws; Ik werd vanmorgen wakker zonder stem er kwam alleen nog wat gepiep uit, dus heb me maar ziek gemeld vandaag. Grmbl, morgenochtend even naar dokter om te kijken wat het is, maar zonder stem ben ik feitelijk arbeidsongeschikt, geloof ik . Het is al wat verbeterd vandaag trouwens, maar het is nog niet op voor-de-klas niveau.
pi_73108904
Ah hier zijn we.
Zonet mijn aanstelling gehad, in een ander formaat. En het lijkt erop alsof ik in schaal LB1 ben gestopt. Terwijl ik al 2 jaar voor de klas heb gestaan, en op mijn vorige school LB2 had. Ook dat met die 11 maanden is nog niet opgelost, ik was nogal ziek de afgelopen weken.
Volgende week ga ik maar eens praten over dit alles. Lachwekkend wordt het onderhand.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_73127325
Tot nu toe gaat het wel redelijk goed hier, uiteraard met de bekende ups en downs. Ik zat donderdag mijn 4VWO klas te observeren. Als ik even snel telde waren 22 leerlingen keihard bezig met werken (sommigen druk bladerend in BiNaS) en waren er een stuk of 7 die met achterbuurmannen/vrouwen discussies aan het houden waren. Die moest ik even melden waarom ze in de les zaten. Maar ik dacht ook 'zo slecht doe ik het volgensmij niet' Moeten ze bij jullie echt muisstil aan het werk zijn? Bij mij mogen ze best fluisteren, zolang het maar over biologie gaat.

En ik moest hard lachen toen een 4H leerling me trots foto's liet zien op d'r camera waarop ze met een vriendin te zien was bij een kinderboerderij...op de foto met een ezel: "dat is echt biologie meneer!"
pi_73137924
quote:
Op zaterdag 26 september 2009 16:28 schreef Hippos het volgende:
Moeten ze bij jullie echt muisstil aan het werk zijn? Bij mij mogen ze best fluisteren, zolang het maar over biologie gaat.
Nee. Daar kan ik zelf helemaal niet tegen.
Ik sta voor de klas omdat ik me achter een bureau verveel. Als ze allemaal stil zijn verveel ik me ook. Kan ik net zo goed achter een bureau gaan zitten.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_73218545
Razztwizzle, ik hoorde vandaag van iemand dat er iets heerst waardoor je je stem kwijtraakt. Kennelijk waart er een of ander virusje rond. Ik begreep ook dat het maar kort duurt, dus wellicht ben je inmiddels weer in orde?

Ik heb daarnet even het programma gekeken van de Dag van de Leraar a.s. zondag in Arnhem. Geweldig tof zeg, daar moet je echt bij zijn:

"Stort je in de opbouwkunst
Schilderproject voor leraren. Iedere enthousiasteling krijgt een stuk karton met spleten erin. Daarop schilder je aan beide kanten jezelf. Het hoeft niet te lijken en gebruik je fantasie! Zo maak je jezelf onderdeel van het grote geheel."

"Praktisch communiceren: wat is jouw stijl?
Communiceren doe je als leraar de hele dag. Met leerlingen, ouders en collega’s; zowel klassikaal, individueel, als via e-mail. Door het laatste wordt het werk makkelijker en efficiënter, maar kan het soms ook complexer maken. Want waar ligt de grens tussen werk en privé? Wat is hierin jouw stijl?"

"Het onbewuste in beeld
De rijk geïllustreerde Crowley tarot kaarten geven een specifiek beeld dat aansluit op een in jou levende vraag. Het onbewuste komt dan in beeld. Interpretatie daarvan leidt tot inzichten en/of bevestiging waardoor je je gesteund voelt op je levensweg."

"Passie voor kinderen en jongeren
Wil jij kinderen en/of jongeren helpen met het ontdekken en leven van hun Passie vanuit je eigen Passie? Dat kan, ieder mens kent namelijk minstens onbewust z’n Passie. ‘Ont-dek’ en ervaar deze vanuit de aan-vliegroute van methode Passionair. En, geef het door..."

"Stress en geluk bij ler(ar)en : een levendige stoelendans op 4 stoelen om elke situatie die je meemaakt van beperking naar verruiming te transformeren ! Een stoelendans om van probleemgericht naar ontwikkelingsgericht denken,voelen en handelen te komen! Tantra in de klas ! Hoe doe je dat ?! (tantra = sanskriet voor verruiming)"
  dinsdag 29 september 2009 @ 19:58:06 #14
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73219932
Ik heb inmiddels 2 dagen lesgegeven.
Bepaalde dingen gaan goed, andere minder. Eigenlijk ben ik iets te snel voor de klas gaan staan, maar goed, al doende leert men hè? .

Lesvoorbereiding gaat goed en ik weet wat ik wil doen in de les, maar ze zijn steeds sneller klaar dan ik voorzien had en ik heb dan niets voor hen te doen waardoor ze gaan klieren.

Orde houden is ook nog een probleem en dat hebben ze door: ze doen lekker rustig aan bij mij in de les, gaan rustig op YouTube, lopen door de klas etc etc.

Ik heb dan ook een rijtje regels opgesteld waar ze zich aan moeten houden bij mij in de les en waar ik streng op toe zal zien. En ik zal ze deze week hard aan het werk zetten .
Niet meer actief op Fok!
pi_73220979
quote:
Op dinsdag 29 september 2009 19:10 schreef ShadyLane het volgende:
Razztwizzle, ik hoorde vandaag van iemand dat er iets heerst waardoor je je stem kwijtraakt. Kennelijk waart er een of ander virusje rond. Ik begreep ook dat het maar kort duurt, dus wellicht ben je inmiddels weer in orde?

Ik heb daarnet even het programma gekeken van de Dag van de Leraar a.s. zondag in Arnhem. Geweldig tof zeg, daar moet je echt bij zijn:
Ik zou bijna denken dat je dit in een heel melige bui zelf hebt zitten bedenken. Niet te geloven zeg.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_73221186
De werkelijkheid is zwarter dan in je ergste angstdroom, mane.
pi_73221292
Ik heb dit jaar een clustergroep geschiedenis, vijfde klas gymnasium. Dezelfde leerlingen heb ik, verdeeld over een aantal andere klassen, ook bij maatschappijleer.

Nu zijn er klassen in de vijfde bij die levendig, enthousiast zijn. Erg leuk om mee te werken bij maatschappijleer. Maar in de clustergroep geschiedenis zitten op de één of andere manier nogal brave, tamme types. Je zou kunnen denken: lekker makkelijk. Toch is het niet erg leuk. Ik houd ervan om ze te prikkelen, dat er iets 'gebeurt' in de les en dat ze reacties geven op mijn verhaal, of fragmenten uit films/documentaires die ik laat zien. Ze blijven echter timide.

Nu weet ik inmiddels wel dat je bij gymnasium leerlingen vaak een 'kat-uit-de-boom-kijk houding aantreft. Deze leerlingen kennen mij nog niet, dus dat zal wel meespelen. Maar ik zou graag willen dat ze wat losser werden, wat minder braaf en ingehouden. Het wordt alleen ook een beetje pijnlijk als ik maar overenthousiast allerlei dingen ga verzinnen, en als een malloot voor die klas sta te springen (bij wijze van spreken) terwijl zij denken: 'ja ja'.

Oplossingen, iemand?
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_73221405
quote:
Op dinsdag 29 september 2009 20:34 schreef ShadyLane het volgende:
De werkelijkheid is zwarter dan in je ergste angstdroom, mane.
Zullen we erheen om een beetje te zieken?

Tantra, tarot kaarten. Mijn god.

(Er is trouwens een documentaire gemaakt over gymnasia in Nederland op tv, gister ging het bij Nova ook daarover..wel interessant: http://www.novatv.nl/page(...)%3A+een+wit+bastion)
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_73221450
Heel herkenbaar is het iig wel. Vooral het gedeelte van 'als een idioot op en neer springen' en dat zij dat dan met hooguit een flauwe glimlach aanschouwen.

Doe je weleens iets met een debatsetting?
pi_73221688
Bij maatschappijleer doe ik dat wel. Ook maak ik zelf in één van eerste lessen van het jaar een nieuwsquiz. Beetje ludiek, ga ik met snoepjes door de klas gooien als ze een antwoord goed hebben. Dat vinden ze dan helemaal te gek. . De weken daarna moeten steeds twee andere leerlingen zo'n nieuwsquiz maken. Vandaag hadden twee leerlingen dat gedaan en die hadden bijvoorbeeld foto's van politici uitgeknipt en op bordjes geplakt en dan moesten de anderen raden wie dat waren. Grote hilariteit. Dan zit de sfeer er goed in.

Maar zulke dingen werken vooral goed bij een klas waar al uitgesproken, lossere types inzitten. Geef je verlegen, heel brave kinderen zo'n opdracht, dan komt er doorgaans ook weinig uit. Is mijn ervaring in ieder geval. En dat vind ik dus het moeilijkste om mee om te gaan.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_73222093
Ja. Aan de dooddoener "in de loop van het jaar komen ze vast wel wat meer los" heb je nu ook niks, en het enige wat ik verder kan verzinnen is dat een leerling die nooit een stom woord zegt soms bij een niet-mondelinge opdracht tot mooie dingen, interessante werkstukken of grappige stripjes komt. Omdat veel van die kinderen wel gewoon slimme inzichten en/of briljante humor hebben.

Als het niet 'live' hoeft helpt dat vaak al veel, ik heb weleens een onopvallende leerling gehad die de absolute ster werd in het filmpje dat hij met een groepje thuis gemaakt had.

Intussen belde ik daarnet iemand om te melden dat ik lijd aan het hierboven genoemde euvel van 'geen stem meer hebben'. Het blijkt best lastig om iemand telefonisch te melden dat je geen stem meer hebt.
pi_73222700
Ja, ik ben weer beter. Of, nouja, ik heb weer een stem, laten we het daar op houden. Ik had vandaag wel even een flinke inzinking waar ik gelukkig door lieve collega's wel weer uit ben getrokken, maar ik ben van de studiemiddag (... feest) naar huis gestuurd om even bij te komen.

Ik zag even niet in hoe ik in vredesnaam met 9 klassen verdeeld over 6 leerjaren en maar 1 parallelklas, lesdagen van 8:30 tot 16:20 zonder tussenuren en ook nog een mentorklas en twee projectgroepen m'n lessen nog kwalitatief goed kan houden, zeker met nieuwe methodes in 4 leerjaren. En toen had ik nog precies 1 uur tussen m'n laatste les en de studiemiddag om de hele woensdag van 9 lesuren achter elkaar voor te bereiden en nog 18 examenbrieven na te kijken, en toen ging het even van *krak* en boehoe . En het ergste? Dat collega's mij wisten te melden dat dat ook niet kan, dat ik veel minder tijd in m'n onderbouwlessen moet stoppen omdat de bovenbouw me al genoeg werk kost, en dat ik de lat minder hoog moet leggen.

Maar is dat dan de oplossing? Accepteren dat ik met een baan van 0,9 FTE niet mijn vak kan geven zoals ik dat het liefst zou willen? Omdat ik simpelweg geen tijd heb en mezelf over de kop werk als ik het wel allemaal zo goed zou willen doen als ik van mezelf eis?



[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 29-09-2009 21:22:11 ]
pi_73223002
Ja, accepteren. En dan een keuze maken: of (bijna) fulltime werken en afraffelen, of wat minder werken en minder afraffelen. Ik heb de afgelopen twee jaar fulltime gewerkt en ben nu teruggegaan naar 0,8 FTE. Het is eigenlijk idioot, want je levert 20% van je salaris in om kwaliteit te kunnen leveren, maar mijn werkplezier is merkbaar groter nu ik van mijn lessen meer kan maken dan "na tekst 13B komt tekst 13C". Salaris inleveren om een veel leukere baan te hebben vind ik acceptabel.

Ik liep toen oppervlakkig door m'n werk heen te jakkeren, totaal onbevredigend. En als een collega even iets wilde vragen over een klas, of even iets kwijt wilde over een voorval in een les, kreeg ik meteen een gejaagd gevoel en probeerde het af te kappen. Ik ben nu een stuk socialer, dus mijn salarisoffer vergroot ook nog eens het werkplezier van m'n collega's .

Accepteren natuurlijk trouwens alleen maar omdat het nu nou eenmaal nog zo is he. En je verder intussen aansluiten bij Leraren in Actie, want die willen naar een fulltime baan van 20 lesuren, vergelijkbaar met de rest van Europa.
pi_73223100
En! Zorg volgend jaar als de wiedeweerga voor een urenverdeling die iedereen voorziet van een stel parallelklassen. En zo nu en dan eens een jaartje geen mentoraat doen maakt ook een wereld van verschil.

En die projectgroepen, is het bij allebei strikt noodzakelijk dat jij daarin zit? En wat bezielt een vaksectie om in vier leerjaren tegelijkertijd met een nieuwe methode te gaan werken?
pi_73223303
quote:
Op dinsdag 29 september 2009 21:15 schreef Razztwizzle het volgende:
Ik zag even niet in hoe ik in vredesnaam met 9 klassen verdeeld over 6 leerjaren en maar 1 parallelklas, lesdagen van 8:30 tot 16:20 zonder tussenuren en ook nog een mentorklas en twee projectgroepen m'n lessen nog kwalitatief goed kan houden, zeker met nieuwe methodes in 4 leerjaren.
Bij de verdeling van de uren is dat iets om goed over na te denken: is het haalbaar? Dat lijkt me dus belangrijk voor in de toekomst. Denk goed na over hoeveel uren je wilt maar ook: wat voor uren, in welke klassen. Bepaal je strategie.

Als je echt denkt dat je dit niet gaat trekken een schooljaar lang (en het feit dat je je nu al zo voelt, lijkt me wel een teken...) dan zou ik maar eens een echt gesprek aangaan met iemand uit de schoolleiding en je sectievoorzitter. Kijken of er iets kan veranderen aan die uren, of misschien kun je een projectgroep laten vallen, je mentoraat? Trek aan de bel voordat je echt onderuit gaat.

Een baan van 0,9 moet echt wel te doen zijn, zolang je maar een redelijk aantal parallelklassen hebt en je al wat ervaring hebt in bepaalde leerjaren.
The real is always way ahead of what we can imagine.
  dinsdag 29 september 2009 @ 21:53:43 #26
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73224221
voor Razz. Het klinkt als een onrealistisch druk schema .
En 9 lessen voorbereiden in 1 uur . Ik ben vandaag al de hele dag bezig geweest met slechts 2 klassen! .
Maar ik moet dan ook veel meer uittypen / visueel maken en daar gaat ook erg veel tijd in zitten, zeker als je een perfectionist bent, zoals ik .
Niet meer actief op Fok!
pi_73252137
In het begin tikte ik ook al die lesvoorbereidingen uit. Nu doe ik dat amper nog, dat is vanzelf zo gegaan. Je zult vanzelf wel merken dat het (in)plannen van lessen met de tijd makkelijker gaat en minder tijd kost.

Gisteren als begeleider meegeweest met 3havo en 3VWO naar de plaatselijke rioolwaterzuivering. "Ruiken jullie ze al?" "Wie meneer?" "De ratten natuurlijk." "Nee, shit meneer, zitten die daar echt?" "Uiteraard, best grote, je ziet je vanzelf."
Loop ik achter een stel meiden valt het me op dat ze helemaal gekleed zijn op dit uitje: dure tasjes mee en hele hoge hakjes...
  donderdag 1 oktober 2009 @ 15:17:01 #28
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73275940
Vandaag vond ik het even niet zo leuk meer en ben ik dus in huilen uitgebarsten. Niet tijdens de les gelukkig, maar in de grote pauze.
Ik voel zóveel weerstand bij de leerlingen. Ze verwachten van me dat ik alles meteen perfect doe en dat verwacht ik ook van mezelf.
Hoe gaan jullie om met opstandige leerlingen? Ik heb maar kleine klasjes, dus ik denk dat ik de leerlingen uit die klas volgende week even ieder afzonderlijk uit de klas ga halen om contact te maken. Waarom voelen ze weerstand jegens mij? En ook duidelijk maken dat ik open sta voor tips van hun kant: wat zou anders moeten? Gewoon een beetje contact maken. Nu ben ik echt de grote boze wolf ofzo.
Niet meer actief op Fok!
pi_73276191
Ik vraag me af of ze nou zozeer weerstand tegen jou voelen. Het kan ook aan heel veel andere dingen liggen (school an sich, verplichte dingen an sich, thuissituatie, leeftijd, 'gewoon even een rotdag'). Als beginnend leraar voel je het vaak als een persoonlijke aanval en vaak is het dat helemaal niet.

Ik denk eigenlijk dat ik er nog niet meteen veel aandacht aan zou besteden. Door leerlingen afzonderlijk uit de les te halen en een gesprek aan te gaan maak je het zo zwaar. Maak in de les duidelijk dat je bepaald gedrag niet tolereert en als er dan eentje toch nog weken zo doorgaat, dan kun je altijd nog een gesprek aangaan met diegene.

Probeer je niet al te zeer persoonlijk aangevallen te voelen, probeer het los te laten (en ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan). Ga vanavond even iets heel anders doen, goeie film kijken ofzo .
pi_73276233
Tips kun je natuurlijk zeker wel vragen, dat kan op een heel ontspannen manier "nou, we zijn nu een paar weken bezig, hoe vinden jullie het gaan tot nu toe? Zijn er dingen die handiger kunnen? Tips zijn welkom!"
pi_73278736
quote:
Op donderdag 1 oktober 2009 15:17 schreef Viking84 het volgende:
Vandaag vond ik het even niet zo leuk meer en ben ik dus in huilen uitgebarsten. Niet tijdens de les gelukkig, maar in de grote pauze.
Ik voel zóveel weerstand bij de leerlingen. Ze verwachten van me dat ik alles meteen perfect doe en dat verwacht ik ook van mezelf.
Waaruit blijkt die weerstand? Kun je voorbeelden geven? En: hoe begin je de lessen?

En verder, zoals Schadylane schrijft: probeer het te relativeren. Nieuwe docenten worden nu eenmaal een beetje uitgeprobeerd (niet altijd heel bewust trouwens); ze willen zien hoe sterk je in je schoenen staat en hoe je reageert in bepaalde situaties.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_73278848
Binnenkort eens met een beginnend collega om de tafel. Hoor van meerdere klassen dat het nog niet helemaal loopt qua uitleg en afstemming met de klas. Het klikt wel redelijk met hem, dus misschien dat hij met mij van gedachten wil wisselen over hoe het gaat e.d.. Ben benieuwd!
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_73288365
Ik zit nu in mijn vierde jaar van de lerarenopleiding Engels, en geef 8 uurtjes les in de onderbouw. In de jaren hiervoor moest ik, wanneer ik les ging geven op mijn stageschool, echt heel lang voorbereiden (vooral vakinhoudelijk) en dacht: dit kan ik noooit uithouden : En nu, in mijn vierde stage, bereid ik mijn lessen voor de brugklas niet voor, en die van de tweede klas doe ik ongeveer 10 minuten over, het is echt een verademing Doe ik iets verkeerd of is dit normaal?
pi_73288405
Ja, je doet iets verkeerd.
10 minuten is veel te lang.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  vrijdag 2 oktober 2009 @ 18:55:15 #35
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_73314319
Ik ben niet zo van het voorbereiden. Ik bedenk voorbeelden altijd ter plekke, en op onverwachte vragen kan ik me niet voorbereiden.
Ik heb wel een planning natuurlijk.

Maar opschirjven: 10 min dit, dan 15 dit, dan 10 dit. Nee. Soms zit een klas ook te flippen en krijg je minder voor elkaar, de volgende les doen ze 2x zoveel en heb je een stukje les over.

Ik geloof overigens niet dat iedereen het met mijn werkwijze eens is, en ik ga er vast nog gezeik mee krijgen op de opleiding.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_73334434
Hmmm, mijn tussentoets voor 4VWO was schijnbaar niet super moeilijk, alhoewel het onderwerp 'ethologie' ook niet het lastigste onderwerp binnen biologie is en ondanks het feit dat er wat eindexamenvragen in zaten. Ik heb er maar een redelijk zware normering aan gehangen, maar gemiddeld een 7,3 is voor mijn gevoel (te) hoog maar misschien moet ik gewoon happy zijn dat de kids het zo goed gemaakt hebben
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 15:43:34 #37
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73334878
Mijn eerste SO over spelling (d, t, dd, tt) is gisteren vrij goed gemaakt. Eén 2 en voor de rest allemaal dikke voldoendes . Wel opvallend dat ze allemaal zo'n beetje dezelfde fouten maakten. Maar mijn uitleg van vorige week (hij wilt vs hij wil en vind je vs vindt je broer) is wel blijven hangen, want die zinnen werden overwegend goed gemaakt . Ze letten dus wel op .

Voor de rest heb ik de examenklas Havo (voorlopig?) niet meer en daar ben ik wel blij mee. Niet zozeer omdat ik dan van een moeilijke leerling af ben (ik krijg er eentje bij in de VMBO examenklas ), maar omdat ik een examenklas Havo toch wel een grote verantwoordelijkheid vind en met VMBO heb ik dat toch een stuk minder. Ik vind het behoorlijk lastig om een onderwerp als tekstverklaring te behandelen met dove leerlingen zonder dat ik hun taal goed spreek. Het is te groot en te ongrijpbaar. Havo 4 en 5 (Havo 6 is examenjaar op mijn school) doen ook aan tekstverklaring, maar dan vind ik het minder erg om fouten te maken. Bovendien komt er al genoeg op me af: vooral de communicatie met leerlingen vind ik heel zwaar, maar ik ben nu met een cursus NGT bezig, dus tegen de tijd dat mijn LiO begint moet het in ieder geval al een stuk beter zijn .

Voorts krijg ik er na de herfstvakantie één of twee Havo onderbouwklasjes van een andere docent bij, omdat mijn coach vrijwel al haar lessen aan mij had overgedragen en dat vindt ze bij nader inzien niet prettig, omdat zij haar klassen dan nooit meer ziet. Dus het plan is om het nu om en om te doen en elk vaste uren te hebben, zodat de leerlingen ook goed weten wanneer ze wie hebben. Deze week en ws. ook volgende week nog ga ik observeren bij de onderbouw, zodat ik weet waar ze mee bezig zijn en hoe ik deze klas(sen) moet aanpakken .
Niet meer actief op Fok!
pi_73340272
Hier zitten jullie.
Kwas jullie kwijt.

Ik weet niet meer of ik het hier gemeld had dat ik strenger moest worden van mezelf, strenger in de zin van dat het rustiger moest worden in mijn lessen zodat er meer gewerkt kon worden.
Nou, das gelukt.
Ik blij.

Deze week heb ik er in twee lessen ll er uitgeknikkerd.
Daarna was het nog werkbaarder.

Ik ben nog steeds blij dat ik "goed" geluisterd heb naar de adviezen hier, mn over niet meer lessen te draaien dan 13 a 14 uur. Het is nu net allemaal leuk te doen, lekker.
De direkte kollega had wat minder geluk met e klassen en parallelklassen, met als gevolg dat ik alle toetsen maak, alle SO;s enz. Dat is een goeie les, ervaring voor me.

Mijn eerste cijfers ( jaja ik zeg mijn, want zo voelt dat wel ) waren hoger dan die van anderen, niet omdat ik losjes beoordeeld heb, maar omdat ze het snapten.
Of ik slechtere of betere ll heb kan ik geen zinnig woord zeggen. Over of ik beter uitleg dan anderen, ook niet.
Maar het voelt wel goed. Ik had niet graag lager dan anderen gezeten nu, daar had ik wel een dip van gekregen denk ik. Hoewel dat vast gaat gebeuren de volgende of de toetsronde daarna.

Lastig vind ik wel de ll die tussen wal en schip raken, ll waarvoor geen goeie leerplek te vinden is, of het moet al voorafgaan aan een procedure van een half jaar. En dat in dit land. Ik wist het wel, maar word er nu met de neus opgedrukt.

Zo, lang epistel voor wat alleen een tvp moest worden.
pi_73340332
En ik heb jullie allemaal weer bijgelezen, feest der herkenning en petje af voor een aantal van jullie.
pi_73340544
quote:
Op donderdag 17 september 2009 18:17 schreef Viking84 het volgende:
Ik heb trouwens ook een -geval op mijn school. Een leerling die vorig jaar al is gezakt voor z'n havo doet dit jaar opnieuw niks omdat hij bang is om de 'grote boze wereld' in te gaan
*knip*
Volgende week maar eens bespreken tijdens de intervisiebijeenkomst.
Is het volgen van een jaar of misschien wel 2 jaar VWO geen oplossing?
Dan heeft ie iig zijn Havodiploma en toch nog een jaartje nuttig op dezelfde school.
En als ie het kan misschien nog een VWOdiploma op zak.
Zijn zat ll die bang zijn of nog geen keuze voor een vervolgopleiding durven of kunnen maken.

Sukses en ik vind je stukjes bijzonder om te volgen.
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 22:06:18 #41
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_73345444
quote:
Op dinsdag 29 september 2009 21:15 schreef Razztwizzle het volgende:
Ik zag even niet in hoe ik in vredesnaam met 9 klassen verdeeld over 6 leerjaren en maar 1 parallelklas
Dat is een van de redenen dat op onze school al jaren gewerkt wordt in afdelingsteams. Dat voorkomt dat je in teveel leerjaren tegelijk les aan het geven bent en je grotendeels alleen in je eigen 'gebiedje' les geeft. Het heeft natuurlijk zijn nadelen, maar ook zijn voordelen.
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 15:43 schreef Viking84 het volgende:
omdat ik een examenklas Havo toch wel een grote verantwoordelijkheid vind en met VMBO heb ik dat toch een stuk minder.
Waarom?
.
  zondag 4 oktober 2009 @ 17:51:39 #42
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73362799
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 19:04 schreef -sabine- het volgende:

[..]

Is het volgen van een jaar of misschien wel 2 jaar VWO geen oplossing?
Dan heeft ie iig zijn Havodiploma en toch nog een jaartje nuttig op dezelfde school.
En als ie het kan misschien nog een VWOdiploma op zak.
Zijn zat ll die bang zijn of nog geen keuze voor een vervolgopleiding durven of kunnen maken.

Sukses en ik vind je stukjes bijzonder om te volgen.
Nee, HAVO is het hoogste niveau op mijn school .

@ Baba: ik weet het niet. Stukje onzekerheid van mijn kant, denk ik. Ik vind het heel lastig om te communiceren met dove leerlingen en dat geldt al helemaal voor een onderwerp als tekstverklaring. VMBO TL is maar één leerling en 1 op 1 communicatie gaat prima en verder heb ik VMBO BB, dus vrij laag niveau. ook goed te doen. Ik geloof dat ik tekstverklaring voorlopig liever even oefen met Havo 4 en Havo 5 .
Niet meer actief op Fok!
pi_73433638
dag was het vandaag. Ik mag van mezelf echt wat harder gaan optreden merk ik, daar baal ik wel van Daar moet ik nog echt aan werken, ik vind het soms best lastig om even keihard op te treden als de situatie daar eigenlijk om vraagt. Maar makkelijker gezegd dan gedaan...

Maar de toetsen hadden mijn 4H klasjes wel goed gemaakt, de ene groep een 6,5 gemiddeld en de andere groep een 6,6. Vond ik wel netjes
pi_73487839
Je merkt ook wel dat de leerlingen drukker worden momenteel, Hippos. Ze zijn toe aan vakantie. En binnen de klassen zijn de groepjes gevormd, heeft iedereen z'n plek gevonden en leerlingen gaan zich vrijer voelen (hier heb ik het vooral over de brugklassen: in andere klassen voelen ze zich al eerder vrijer )

Ik heb vandaag m'n loonstrook bekeken (ze liepen achter met verwerken) en ik kan jullie allemaal aanraden om je vooral niet over de kop te werken in een fulltime baan. Ik werkte t/m vorig jaar fulltime, ging nu terug naar 0,8, en ging er dus vanuit dat ik 20% minder zou gaan verdienen. Ik wist wel dat het in de praktijk iets hoger uitvalt, en dat je bovendien in augustus een trapje stijgt in je schaal, maar ik had nooit durven dromen dat ik er maar net iets meer dan 10% op achteruit zou gaan.

10% minder loon, 20% minder werken, holladiejee. Ik raad jullie bij deze vanuit de grond van m'n hart aan niet boven de 0,8 te gaan zitten. Ik heb nl. naast een hoger uurloon ook nog veel meer plezier in m'n werk nu.
pi_73542897
Hee Razztwizzle, ik las je bericht in het salaristopic. 25 lesuren van 45 minuten is bij jullie 0,87 FTE? Hoeveel lesuren is dan een fulltime baan bij jullie? En hoe leggen ze het uit dat het er zoveel zijn? Is dat omdat ze 5 minuten korter zijn dan lessen op andere scholen (maar levert dat dan zo'n groot verschil op?) Of hebben ze een of andere truc uitgehaald met de opslagfactor oid?

Op de meeste andere scholen zijn 25 lesuren nl. een fulltime baan.
pi_73542935
quote:
Op zaterdag 10 oktober 2009 11:26 schreef ShadyLane het volgende:
Hee Razztwizzle, ik las je bericht in het salaristopic. 25 lesuren van 45 minuten is bij jullie 0,87 FTE? Hoeveel lesuren is dan een fulltime baan bij jullie? En hoe leggen ze het uit dat het er zoveel zijn? Is dat omdat ze 5 minuten korter zijn dan lessen op andere scholen (maar levert dat dan zo'n groot verschil op?) Of hebben ze een of andere truc uitgehaald met de opslagfactor oid?

Op de meeste andere scholen zijn 25 lesuren nl. een fulltime baan.
25 lessen van 50 min. incl 120 uur taken is bij ons een volledige baan.
25 uur van 45 minuten (evt. zonder taken) zal dus zeker geen volledige baan zijn.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  zaterdag 10 oktober 2009 @ 11:33:10 #47
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73543014
Mijn schema staat nu vast. Ik krijg: havo 1, havo 4, havo 5, vmbo 6 basis, vmbo 6 TL allemaal 1 uur en havo 2 krijg ik 3 uren. Er is wel een enorm verschil tussen onderbouw en bovenbouw. Zou dat de puberteit zijn? Havo 1 en 2 overstelpten me met vragen, terwijl de bovenbouwleerlingen een beetje opstandig en weerbarstig zijn.
Niet meer actief op Fok!
pi_73543051
Taken heeft Razztwizzle zat, medunkt!
Maar idd, het zal hem wel in die 5 min. kortere lessen zitten dan, da's 10% minder. Fulltime baan is daar dan misschien 27 of 28 lesuren. Lijkt mij zwaar, want je zult ongeveer evenveel voorbereiding hebben aan een les van 45 of 50 minuten, en je geeft er dan dus wel 2 of 3 meer van per week. Wat dat betreft is het op scholen die werken met een 60 of 70-minutenrooster beter te doen denk ik.

Bij ons is het zoiets als bij jullie, 25 lesuren van 50 min. + 143 uur taken. Waar iedereen gigantisch overheen gaat trouwens .
pi_73543067
quote:
Op zaterdag 10 oktober 2009 11:26 schreef ShadyLane het volgende:
Hee Razztwizzle, ik las je bericht in het salaristopic. 25 lesuren van 45 minuten is bij jullie 0,87 FTE? Hoeveel lesuren is dan een fulltime baan bij jullie? En hoe leggen ze het uit dat het er zoveel zijn? Is dat omdat ze 5 minuten korter zijn dan lessen op andere scholen (maar levert dat dan zo'n groot verschil op?) Of hebben ze een of andere truc uitgehaald met de opslagfactor oid?

Op de meeste andere scholen zijn 25 lesuren nl. een fulltime baan.
Maar.. of je een fulltime baan hebt hangt toch ook nog af van je taakuren? Een collega van mij heeft een fulltime baan, maar geeft drie uur minder les dan ik, omdat zij veel meer taken heeft. Ik heb 90 taakuren per jaar (70 voor het mentoraat en 20 voor de projecten).

En wat is een opslagfactor ?
pi_73543069
Ja dat is wel normaal Viking84, brugklassers zitten continu met hun vinger in de lucht (in het begin van het schooljaar althans), een vierdeklasser heeft die neiging wat minder .
pi_73543124
quote:
Op zaterdag 10 oktober 2009 11:36 schreef ShadyLane het volgende:
Ja dat is wel normaal Viking84, brugklassers zitten continu met hun vinger in de lucht (in het begin van het schooljaar althans), een vierdeklasser heeft die neiging wat minder .
Brugklassers . "Juf, moet ik de hele zin opschrijven of alleen het woordje dat vertaald moet worden?", "Juf, de nummers voor de vragen kloppen niet, wat moet ik doen?", "Juf, mijn pen is stuk!", "Juf, mijn blaadje is vol, wat moet ik doen?".

Of mijn liefste brugklassertje die nog even wat Frans mocht leren aan het eind van de les, spelt het Franse ça va: "Mevrouw, dat spel je zo: c, priemeltje, a, v, a".
Ik: "Priemeltje?"
"Ja mevrouw, dat rare dingetje onder de c"
.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 10-10-2009 11:43:28 ]
pi_73543126
Opslagfactor is hoeveel tijd je krijgt voor voor- en nabereiding (toetsen nakijken) van een les. Bij ons staan voor een les bijv. 50 klokuren per jaar, terwijl je niet 50 klokuren voor de klas staat (38 lesweken, 50 minuten). De tijd die overblijft is bedoeld voor voor- en nabereiding.

Met de opslagfactor kunnen scholen goochelen. Op de ene school ligt ie hoger dan op de andere. Bij een vriend van me hebben ze de opslagfactor omlaag gehaald omdat het slecht ging met de leerlingaantallen en er misschien mensen ontslagen moesten worden. Die geven nu dus allemaal meer les dan vorig jaar. [edit]Wat ik volslagen idioot vind[/edit]
Op sommige scholen hebben vakken met notoir veel voorbereiding een hogere opslagfactor dan andere vakken. Op sommige scholen heeft de bovenbouw een hogere opslagfactor dan de onderbouw.
pi_73543136
quote:
Op zaterdag 10 oktober 2009 11:39 schreef ShadyLane het volgende:
Opslagfactor is hoeveel tijd je krijgt voor voor- en nabereiding (toetsen nakijken) van een les. Bij ons staan voor een les bijv. 50 klokuren per jaar, terwijl je niet 50 klokuren voor de klas staat (38 lesweken, 50 minuten). De tijd die overblijft is bedoeld voor voor- en nabereiding.

Met de opslagfactor kunnen scholen goochelen. Op de ene school ligt ie hoger dan op de andere. Bij een vriend van me hebben ze de opslagfactor omlaag gehaald omdat het slecht ging met de leerlingaantallen en er misschien mensen ontslagen moesten worden. Die geven nu dus allemaal meer les dan vorig jaar.
Op sommige scholen hebben vakken met notoir veel voorbereiding een hogere opslagfactor dan andere vakken. Op sommige scholen heeft de bovenbouw een hogere opslagfactor dan de onderbouw.
Ah zo! Geen flauw idee hoe dat bij ons werkt eigenlijk . Ik zal het eens navragen.
pi_73543298
Ik had ook geen idee van hoe alles werkte in m'n eerste jaren. Je bent al druk zat met alles ontdekken, met je lessen, andere taken.

Maar het loont wel de moeite om de dingen een beetje in de gaten te houden. Bij ons zie je bijv. dat niemand meer brugklasmentor wil zijn, omdat de dingen die je daarvoor moet doen elk jaar meer worden en de uren die je ervoor krijgt elk jaar minder. Maar wie worden er dus gestrikt? Nieuwe docenten, die dat nog niet weten

En als ik dan lees hoe druk jij het hebt, denk ik: "probeer het een beetje in de smiezen te houden allemaal". Van die simpele dingen als de urenverdeling binnen de sectie: het kan goed zijn dat je oudere sectieleden voor zichzelf wel in de gaten hielden of ze genoeg parallelklassen zouden hebben, maar niet voor jou. Het kan veel helpen om daar alert op te zijn. Maar dat leer je idd pas na een paar jaar. In het begin weet je nog niet hoeveel het helpt om wat parallelklassen te hebben, en heb je nog niet gemerkt dat je lessen leden onder een zwaar mentoraat. Dat zijn dingen die je eerst even moet ervaren en dan ga je er vanzelf wel meer op letten.
pi_73543358
quote:
Op zaterdag 10 oktober 2009 11:51 schreef ShadyLane het volgende:
Ik had ook geen idee van hoe alles werkte in m'n eerste jaren. Je bent al druk zat met alles ontdekken, met je lessen, andere taken.

Maar het loont wel de moeite om de dingen een beetje in de gaten te houden. Bij ons zie je bijv. dat niemand meer brugklasmentor wil zijn, omdat de dingen die je daarvoor moet doen elk jaar meer worden en de uren die je ervoor krijgt elk jaar minder. Maar wie worden er dus gestrikt? Nieuwe docenten, die dat nog niet weten

En als ik dan lees hoe druk jij het hebt, denk ik: "probeer het een beetje in de smiezen te houden allemaal". Van die simpele dingen als de urenverdeling binnen de sectie: het kan goed zijn dat je oudere sectieleden voor zichzelf wel in de gaten hielden of ze genoeg parallelklassen zouden hebben, maar niet voor jou. Het kan veel helpen om daar alert op te zijn. Maar dat leer je idd pas na een paar jaar. In het begin weet je nog niet hoeveel het helpt om wat parallelklassen te hebben, en heb je nog niet gemerkt dat je lessen leden onder een zwaar mentoraat. Dat zijn dingen die je eerst even moet ervaren en dan ga je er vanzelf wel meer op letten.
Nou inderdaad! Ik heb al heel wat opgeschreven waar ik beter op moet gaan letten, zeker bij de urenverdeling aan het eind van het jaar. Het brugklasmentoraat wordt bij ons trouwens per definitie niet aan beginners gegeven, omdat dat zo'n druk mentoraat is. En beginnende docenten worden altijd mentor samen met iemand anders, om het te leren zeg maar.

Ik vind mijn school op sommige punten echt goed qua begeleiding, maar wat ik deze week ook weer van een paar collega's op het hart drukt kreeg is echt waar: je moet zelf je grenzen trekken en aangeven, want niemand anders doet het voor je.
pi_73655120
Wij werken nauwelijks met vaste lokalen, en dat is sowieso irritant omdat je dan telkens al je spullen moet gaan inpakken, boeken in de tas, papieren in de map, agenda en etui in de tas, laptop afsluiten, stekker uit het stopcontact, kabels uit het whiteboard en hup het ding in de laptoptas, en dan vervolgens in het volgende lokaal al die spullen weer uit je tas moet halen, laptoptas open, stekker in het stopcontact, kabels in het whiteboard, opstarten om dan pas nadat het ding na een paar minuten eindelijk is opgestart de absenten te kunnen invoeren......u krijgt een indruk: het is irritant.

Maar nog hinderlijker is het om in een lokaal te arriveren en daar aan te treffen: stukken boterham, boterhamzakjes, boterhamworst, allemaal los van elkaar verspreid over het lokaal.

Hoelang ook alweer nog tot de vakantie? .
pi_73659704
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 18:32 schreef ShadyLane het volgende:
Wij werken nauwelijks met vaste lokalen, en dat is sowieso irritant omdat je dan telkens al je spullen moet gaan inpakken, boeken in de tas, papieren in de map, agenda en etui in de tas, laptop afsluiten, stekker uit het stopcontact, kabels uit het whiteboard en hup het ding in de laptoptas, en dan vervolgens in het volgende lokaal al die spullen weer uit je tas moet halen, laptoptas open, stekker in het stopcontact, kabels in het whiteboard, opstarten om dan pas nadat het ding na een paar minuten eindelijk is opgestart de absenten te kunnen invoeren......u krijgt een indruk: het is irritant.

Maar nog hinderlijker is het om in een lokaal te arriveren en daar aan te treffen: stukken boterham, boterhamzakjes, boterhamworst, allemaal los van elkaar verspreid over het lokaal.

Hoelang ook alweer nog tot de vakantie? .
Hoe herkenbaar al hebben wij in elk lokaal een pc met beamer, dat scheelt weer wat handelingen. En dat je dan aan het eind van je dag zo'n mega-berg papier hebt, die je dan weer fijn uit mag zoeken.. Ik heb om het rommelprobleem op te lossen maar het kauwgomkauwen=opruimen ingevoerd, en er is altijd wel een leerling die zo stom is toch weer zichtbaar te kauwen, dus die mag in de laatste minuut gauw alles van de vloer opruimen en alle tafels rechttrekken (tenzij ik weet van wie de zooi komt, dan mag die leerling dat fijn zelf doen).

Gelukkig zit ik in de volgende periode 3 van de 4 dagen de hele dag in hetzelfde lokaal. 't Is dan wel geen eigen lokaal, maar ik hoef in ieder geval niet steeds te verhuizen. Wat een beetje zeuren bij de roostermakers al voor verschil kan maken .

Bij ons is het nu trouwens voor de bovenbouw toetsweek, maar al mijn klassen hebben hun toetsen aan het einde van de week, dus mag ik lekker in de herfstvakantie gaan nakijken . Of zal ik dat heel principieel niet gaan doen, maar dan onherroeppelijk de twee-weken-deadline missen?
  woensdag 14 oktober 2009 @ 18:09:24 #58
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_73688213
quote:
Op dinsdag 13 oktober 2009 18:32 schreef ShadyLane het volgende:
Maar nog hinderlijker is het om in een lokaal te arriveren en daar aan te treffen: stukken boterham, boterhamzakjes, boterhamworst, allemaal los van elkaar verspreid over het lokaal.
Daar kun je de collega die het uur vóór je in dat lokaal zat toch over aan spreken? Ik heb de luxe dat ik een eigen lokaal heb, maar als een collega in mijn lokaal gezeten heeft en er rotzooi ligt, dan spreek ik hem daar wel over aan. Kleine moeite om een leerling even het bord te laten uitvegen of de vloer te laten vegen.
.
pi_73689016
Om eerlijk te zijn: het wordt daar nogal op z'n beloop gelaten en ik heb het zoeken naar de dader dus ook nog niet gestart. Omdat iedereen altijd in allerlei lokalen zit, voelt niemand zich meer verantwoordelijk. De dader achterhalen betekent vaak een flinke speurtocht (je krijgt van degene die er het uur voor je ingeroosterd was geweest te horen dat hij het lokaal niet heeft betreden, want hij is met zijn klas in het computerlokaal geweest. Degene voor hem blijkt er niet te hebben gezeten vanwege een roosterwijziging. Etc etc.).

Ja, de anonimisering! Ik ben een groot voorstander van kleine schooltjes waar iedereen elkaar kent, en ofwel een klas steeds in hetzelfde lokaal zit en de leraren lopen, of een leraar steeds in hetzelfde lokaal zit.

Ik kan morgen weleens een poging wagen de dader te achterhalen, dan heb ik een tussenuur.
pi_73732864
Nou, een halve baan heb ik, maar ik ben een partij veel bezig.

Vooral dat mentoraat, dat kost gigantisch veel tijd.
Kind maakt geen sommen.
Kind doet geen huiswerk.
Kind haalt veel onvoldoendes.
Kind slaat ander kind.
Kind beschuldigt kind van racisme.
enz enz ouders bellen, gesprekken, enz enz enn
En dan staat er 27 uur op je taaklijst voor uren werk naast de lesuren 27. Voor een jaar. Ik zit nu al over de helft daarvan.
En sowieso ook ver over mn uren heen volgens mn taakbeleid... financieel compenseren is echter niet mogelijk natuurlijk. Nee, dan kan de directeur van de bovenschoolse stichting niet meer in zn leasebak rijden.

Ik begin onderhand te begrijpen dat mensen niet in het onderwijs willen werken. Laat al die ouders met die kinderen óf meer belasting betalen, óf allemaal de tyfus krijgen met hun kroost.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_73738669
Er komt een moment dat de docenten in opstand gaan komen tegen bovenstaande praktijken.
Heel herkenbaar idd
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_73739485
Even een tvp-tje. Zit er over te denken om docent te worden, dus wil wel even meelezen eigenlijk
pi_73741360
www.lerareninactie.nl jongens Het is OF deze dingen accepteren en proberen je werk daarbinnen zo goed mogelijk te doen OF die dingen niet accepteren en werk zoeken in een andere sector, OF proberen LIA groot te laten worden en aan deze dingen wat te doen, Of een combinatie van het eerste en het derde: ik doe inderdaad mijn best binnen de gegeven omstandigheden, maar wil niet dat ze tot in de eeuwigheid blijven zoals ze nu zijn

Het is qua werkdruk ook wel een kwestie van ervaring hoor, je leert steeds beter die binnen de perken te houden. Zie de tips die we Razztwizzle met z'n allen al hebben gegeven.
  vrijdag 16 oktober 2009 @ 18:35:39 #64
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73756969
Zo, vakantie .

Vandaag voor het eerst lesgegeven aan de onderbouw. Ging nagenoeg perfect. Kreeg ook een complimentje van hun eigen docent dat ik het zo goed had aangepakt. Volgens hem is het een moeilijk klasje en hoewel ik inderdaad wel concentratieproblemen en gedragsproblemen zie heb ik wel het idee dat ik daar kordaat tegen op kan treden. Ik merk echt dat ik al een paar weken ervaring heb in de bovenbouw. Voel me ook totaal niet geintimideerd door leerlingen van de onderbouw. Leuk dus Na de vakantie krijg ik er nog eens 5 wijsneusjes bij .
Niet meer actief op Fok!
pi_73776285
Inderdaad, vakantie En sinds donderdag in het bezit van m'n master diploma en eerste graad bevoegdheid. Onverwacht ben ook nog eens cum laude geslaagd

Maar even iets anders. Ik controleer mijn 4havo en 4vwo leerlingen met enige regelmaat op hun schriften en dan gaat het erom of ze bijlopen. Leerlingen die niet bij zijn maken een afspraak wanneer ze bij zijn inclusief sanctie wanneer ze hun afspraak niet nakomen. Alleen leerlingen die het wel netjes af hebben, krijgen in mijn laptop een 'in orde' en that's it. Nu werkt mijn collega in 3vmbo met stempels (huiswerk in orde = stempel) en daarmee beloont ze goed gedrag en inzet. Nu vind ik stempels iets teveel werk, maar ik kwam her en der zogenaamde 'Beloningsstickers' tegen. Een smiley ofzo waaronder staat 'top' of 'goed.' Maar ik twijfel of het niet te kinderachtig is voor leerlingen van 15-16-17 jaar... Iemand ervaringen of een mening?
pi_73776342
Ik denk dat ze het voor een keertje als grap wel lollig vinden. Ik zou het niet als algemeen, serieus bedoeld beloningssysteem gaan invoeren, maar alleen af en toe doen met een vette knipoog.
pi_73776891
quote:
Op zaterdag 17 oktober 2009 13:03 schreef ShadyLane het volgende:
Ik denk dat ze het voor een keertje als grap wel lollig vinden. Ik zou het niet als algemeen, serieus bedoeld beloningssysteem gaan invoeren, maar alleen af en toe doen met een vette knipoog.
Precies, in mijn 5VWO waren ze heel erg blij met een sticker op hun repetitie als het een 8 of hoger was . Maar da's ook voor een keertje, anders wordt het wel erg kinderachtig.
  zaterdag 17 oktober 2009 @ 13:48:26 #68
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_73777511
quote:
Op vrijdag 16 oktober 2009 10:30 schreef ShadyLane het volgende:
www.lerareninactie.nl jongens Het is OF deze dingen accepteren en proberen je werk daarbinnen zo goed mogelijk te doen OF die dingen niet accepteren en werk zoeken in een andere sector, OF proberen LIA groot te laten worden en aan deze dingen wat te doen, Of een combinatie van het eerste en het derde: ik doe inderdaad mijn best binnen de gegeven omstandigheden, maar wil niet dat ze tot in de eeuwigheid blijven zoals ze nu zijn

Het is qua werkdruk ook wel een kwestie van ervaring hoor, je leert steeds beter die binnen de perken te houden. Zie de tips die we Razztwizzle met z'n allen al hebben gegeven.
Mmm, ik heb ff zitten kijken. Lid worden kost 90 euro per jaar? Wat gebeurt er met dat geld joh? Er is toch alleen maar een website nodig en een stel mensen die af en toe gaan praten met het ministerie?
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_73777649
Rechtsbijstand voor leden in elk geval, dat kan in de papieren lopen denk ik. Verder weet ik het niet. Vraag het ze! Het is iig een stuk goedkoper dan de AOB en voor wat ik aan die club betaald heb in de afgelopen jaren heb ik nog nooit wat teruggezien

De bedoeling is trouwens ook dat als er voldoende leden zijn, er ook acties komen. Want praten met het ministerie heeft tot nu toe weinig opgeleverd, er zijn andere middelen nodig om, bijvoorbeeld, een maximale klassengrootte af te dwingen. Als je de verantwoordelijkheid voor de onderwijskwaliteit bij het ministerie laat weet je wat er gebeurt. We moeten 'm zelf nemen.

[ Bericht 35% gewijzigd door ShadyLane op 17-10-2009 14:09:02 ]
pi_73780449
Over lieve brugklassertjes gesproken. Ik ben mentor van een eerste. Een paar weken geleden heb ik de dossiers doorgenomen waarin de aantekeningen van de basisschool staan. Ik heb me toen zo druk zitten maken. Er stonden bij een paar kinderen (van verschillende basisscholen) alleen maar negatieve opmerkingen. Zo stond er bij één jongen: LUI!!!! en: NIET SOCIAAL. Inderdaad, met hoofdletters en uitroeptekens. Nu blijkt uit een begaafdheidstest die we bij alle eersteklassers afnemen dat dit jongetje bovengemiddeld slim is (ook in vergelijking met de andere gymnasiasten). Uit de test kwam echter ook naar voren dat hij niet erg gemotiveerd is (dat zou dan lui moeten zijn). Het lijkt mij heel logish dat het één met het ander te maken heeft.

Daarnaast bleek uit de schoolvragenlijst dat veel van de kinderen in mijn klas een laag zelfbeeld hebben én dat ze zelf vinden dat ze slechte relaties hebben met docenten. Aangezien deze schoolvragenlijst is afgenomen in de tweede week van dit schooljaar spelen de ervaringen van de basisschool ook een rol in het beantwoorden van de vragen.

Ik vind dit echt heel treurig. Het kan aan mij liggen, maar ik snap niet dat je zo negatief kunt praten over een leerling en dat je bepaald gedrag niet probeert te verklaren. Ik heb nu het idee dat ik recht moet breien wat andere volwassenen en zogenaamde'professionals hebben zitten verpesten. En je kunt dat niet afschuiven op het idee dat basisschooldocenten nu eenmaal niet zo goed onderlegd zijn tegenwoordig, want tijdens mijn opleiding heb ik ook zo goed als geen pedagogische kennis opgedaan. Dit heeft volgens mij puur te maken met liefde voor je vak én vooral: liefde voor je leerlingen, of het gebrek daaraan.
The real is always way ahead of what we can imagine.
  zaterdag 17 oktober 2009 @ 16:01:10 #71
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_73780516
Ik heb al sinds het begin dat ik voor de klas sta (vooral toen ik wiskunde gaf) dat ik voor het grootste deel sta recht te breien wat ze op de basisschool vernaggeld hebben.

En dat mensen kut zijn, en basisschool docenten dus ook, is hopelijk geen nieuws voor je.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_73780608
Nee, het is geen nieuws, maar het is dus wel kut. Ja. Ik vind het kut dat het kut is. En dat moest ik even kwijt. Dat heb je soms hè.
The real is always way ahead of what we can imagine.
  zaterdag 17 oktober 2009 @ 16:35:22 #73
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_73781236
quote:
Op zaterdag 17 oktober 2009 16:05 schreef mane het volgende:
Nee, het is geen nieuws, maar het is dus wel kut. Ja. Ik vind het kut dat het kut is. En dat moest ik even kwijt. Dat heb je soms hè.
Ik ken het ja.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_73819511
En vrienden van me, die lesgeven aan eerstejaars op de uni, klagen dat ze recht moeten breien wat wij op de middelbare school verkloot hebben.

Gelukkig is het nu vakantie en worden de leerlingen even een weekje niet blootgesteld aan onze destructieve invloed.
pi_73836133
Er is een ongeluk gebeurd met een bus van een school hier uit Nijmegen, tijdens een excursie naar Barcelona. 1 leerlinge overleden, 2 zwaargewond. Nachtmerrie.
pi_73836188
Het gaat mij er niet zo om dat je sommige dingen moet rechtbreien (hiaten in kennis), maar de liefdeloosheid waarmee sommige docenten hun leerlingen behandelen. Daar maak ik me eigenlijk drukker om.

Maar, inderdaad. Vakantie. .
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_73836619
Dat gaat inderdaad wel ver, mane. Ik ben er helemaal voor om de dingen te benoemen zoals je ze inschat en er niet omheen te draaien, maar om echt alleen maar "LUI!!!" bij iemand op te schrijven, met die uitroeptekens en geen enkele positieve eigenschap erbij, dan schrijf je iemand echt af. Zelfs als het al zover komt dat je iemand echt af hebt geschreven, kun je je nog afvragen of het nodig is die dingen zo op te schrijven in papieren die meegaan naar het vervolgonderwijs.

Er gaat bij ons ook weleens iemand van school over wie ik denk: "die gaat zichzelf nog tegenkomen straks op de uni of later als ie werkt". Maar die info hebben ze daar echt niet nodig: als hij zich blijft opstellen zoals ie deed merken ze het snel genoeg, en zo niet, dan is het mooie juist dat hij daar een nieuwe start kan maken.
pi_73836650
Na al deze berichten vraag ik me wel af hoe ze dat dan vroeger bij mij hebben omschreven .

Weten jullie heel toevallig welke papieren je moet halen om op het MBO/HBO les te geven?
pi_73836970
Ik heb me dat ook weleens afgevraagd. Wat hebben ze over jou gezegd denk je? "Lui als het achtereind van een varken"?
Volgens mij MBO tweedegraads lesbevoegdheid, HBO eerstegraads.

[ Bericht 24% gewijzigd door ShadyLane op 19-10-2009 11:29:29 ]
pi_73837191
En hoe haal je deze graden van lesbevoegdheid? Ik ben een 100% leek op dat gebied namelijk.

Ik denk eerder "zo koppig als maar zijn kan" & "heeft een sterk eigen mening" & "is erg stil, maar kan fel uit de hoek komen" ofzo
pi_73843708
2de graad is de opleiding aan het HBO volgen. Dus bijvoorbeeld lerarenopleiding frans (voorbeeld) aan het HBO levert uiteindelijk 2de graad op. 1ste graad is de lerarenopleiding frans doen aan een universiteit; maar kan ook soms via het HBO.
  maandag 19 oktober 2009 @ 17:32:22 #82
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_73850715
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 10:49 schreef ShadyLane het volgende:
Er is een ongeluk gebeurd met een bus van een school hier uit Nijmegen, tijdens een excursie naar Barcelona. 1 leerlinge overleden, 2 zwaargewond. Nachtmerrie.
Ik heb het gelezen ja. Vreselijk...
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 11:11 schreef ShadyLane het volgende:
Dat gaat inderdaad wel ver, mane. Ik ben er helemaal voor om de dingen te benoemen zoals je ze inschat en er niet omheen te draaien, maar om echt alleen maar "LUI!!!" bij iemand op te schrijven, met die uitroeptekens en geen enkele positieve eigenschap erbij, dan schrijf je iemand echt af.
Ik wil een stapje verder gaan: ik denk dat als de leraar die leerling zo behandelde, zo van: "jij bent toch maar lui, ga jij maar achterin zitten, dan heb ik het minste last van je", dan gaat deze leerling zich daarnaar gedragen. "De meester vindt me toch maar lui, dus waarom zou ik nog mijn best doen?". Dan krijg je een vicieuze cirkel. Leerling trekt dan aan het kortste eind: die wordt als lui gezien. Misschien werd-ie wel helemaal niet (meer) uitgedaagd? Misschien klikte het wel niet tussen leerkracht en leerling? Nee, de leerling is "LUI!!!!!!".
quote:
Zelfs als het al zover komt dat je iemand echt af hebt geschreven, kun je je nog afvragen of het nodig is die dingen zo op te schrijven in papieren die meegaan naar het vervolgonderwijs.
Weet je.. als ik "LUI!!!!!" zou zien staan in een dossier, dan zou ik denken dat de leerkracht die dat opgeschreven heeft, op het punt staat van een overspannenheid. De frustratie spuit er bijna van af. Geen uitleg of wat dan ook, plus een overdaad aan uitroeptekens. Ons wordt altijd verteld om het dossier een beetje professioneel in te vullen. Binnenkort kunnen ouders namelijk ook aantekeningen van ons online inzien in een leerlingvolgsysteem. Als daar dan staat: "Lars heeft de intelligentie van een broodje krabsalade", tja...
quote:
Maar die info hebben ze daar echt niet nodig: als hij zich blijft opstellen zoals ie deed merken ze het snel genoeg, en zo niet, dan is het mooie juist dat hij daar een nieuwe start kan maken.
Juist, leerlingen moeten nieuwe kansen krijgen wanneer ze ergens opnieuw beginnen. Of dat nu in een nieuwe klas is of bij een nieuwe opleiding.
.
pi_73852039
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 14:25 schreef Hippos het volgende:
2de graad is de opleiding aan het HBO volgen. Dus bijvoorbeeld lerarenopleiding frans (voorbeeld) aan het HBO levert uiteindelijk 2de graad op. 1ste graad is de lerarenopleiding frans doen aan een universiteit; maar kan ook soms via het HBO.
Oke. Dan ga ik er nog even goed over na denken. 4 jaar HBO is namelijk wel erg lang om te volgen met het enige doel om docent te worden.
pi_73853297
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 18:13 schreef Puala het volgende:

[..]

Oke. Dan ga ik er nog even goed over na denken. 4 jaar HBO is namelijk wel erg lang om te volgen met het enige doel om docent te worden.
Er zijn ook studies waarbinnen je misschien ook docent kan worden. Moet je gewoon even kijken. Scholen hebben soms ook een duaal leertraject (interne opleiding) waarbij ook wordt samengewerkt met een HBO instelling. Even zoeken, misschien wordt het dan nog duidelijker voor je
pi_73862720
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 18:13 schreef Puala het volgende:
4 jaar HBO is namelijk wel erg lang om te volgen met het enige doel om docent te worden.
Het is een vak. Artsen studeren nog veel langer, piloten zijn volgens mij ook een hele tijd bezig. Dat er nu door het lerarentekort gedaan wordt alsof jan en alleman met een spoedcursusje wel voor de klas kan betekent niet dat het niet gewoon een erg veeleisend beroep is waar je veel voor moet kennen en kunnen.

Maar goed, als je korter wilt dan vier jaar zou je de 'educatieve minor' kunnen overwegen, die is pas nieuw. Dan heb je na een bachelor (3 jaar WO) je tweedegraads bevoegdheid. Verder heb je, afhankelijk van het vak dat je gaat geven, misschien kans dat je ergens aangenomen wordt en ze je dan in de avonduren en 'in de tijd van de baas' laten studeren. Dan heb je intussen dus alvast werk en een inkomen.
  maandag 19 oktober 2009 @ 23:11:57 #86
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_73864307
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 18:13 schreef Puala het volgende:
4 jaar HBO is namelijk wel erg lang om te volgen met het enige doel om docent te worden.
Zó! Jij denkt wel héél lichtjes over het beroep van docent...
.
pi_73865286
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 22:32 schreef ShadyLane het volgende:

[..]

Het is een vak. Artsen studeren nog veel langer, piloten zijn volgens mij ook een hele tijd bezig. Dat er nu door het lerarentekort gedaan wordt alsof jan en alleman met een spoedcursusje wel voor de klas kan betekent niet dat het niet gewoon een erg veeleisend beroep is waar je veel voor moet kennen en kunnen.

Maar goed, als je korter wilt dan vier jaar zou je de 'educatieve minor' kunnen overwegen, die is pas nieuw. Dan heb je na een bachelor (3 jaar WO) je tweedegraads bevoegdheid. Verder heb je, afhankelijk van het vak dat je gaat geven, misschien kans dat je ergens aangenomen wordt en ze je dan in de avonduren en 'in de tijd van de baas' laten studeren. Dan heb je intussen dus alvast werk en een inkomen.
Ik wil 50/50 gaan doen. Helft les geven en de helft in een bedrijf werken. Voor beide moet ik dus studies gaan volgen en als het echt 4 jaar kost om docent te worden ga ik er idd nog eens goed over na denken.
pi_73865310
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 23:11 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Zó! Jij denkt wel héél lichtjes over het beroep van docent...
Zo kwam hij misschien over, maar zo was hij absoluut niet bedoeld. Alleen als ik kijk naar de docenten van mij op heb MBO.. mjah. Dan is dat geen 4 jaar studie geweest
pi_73865374
Er zijn toch genoeg studies waarmee je twee vliegen in een klap slaat? Als je bijv. natuurkunde studeert kun je daarna in het bedrijfsleven aan de slag, maar ook in het onderwijs. Same goes for economie, wiskunde, scheikunde. En dat zijn dan alleen nog maar de meest voor de hand liggende studies die ik nu noem.

Na een universitaire studie in een van die richtingen duurt de lerarenopleiding maar 1 jaar.
pi_73865534
Hihi, dat geloof ik meteen Puala, want vandaag las ik toevallig in het Onderwijsblad over MBO-docenten die (vaak zonder dat ze dat zelf willen) allerlei vakken geven waarvoor ze helemaal niet geleerd hebben en dat heet dan "breed inzetbaar". Er staat een lijstje bij van een mevrouw die ICT-docent is maar vakken moest gaan geven als Nederlands, uiterlijke verzorging en bloemschikken .
pi_73873779
Als docent leer je eigenlijk twee dingen in die 4 jaar:
Je leert je vak en je leert lesgeven.

Op dit moment do eik die 50/50, en ik was ook hier gewaarschuwd, terecht:
50% in het onderwijs werken is meer dan een halve baan qua tijd.
Ik ben iedere dag blij da tik niet meer dan die 13 uur heb.
Dis pcies goed zo.
pi_73874384
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 23:36 schreef ShadyLane het volgende:
Er zijn toch genoeg studies waarmee je twee vliegen in een klap slaat? Als je bijv. natuurkunde studeert kun je daarna in het bedrijfsleven aan de slag, maar ook in het onderwijs. Same goes for economie, wiskunde, scheikunde. En dat zijn dan alleen nog maar de meest voor de hand liggende studies die ik nu noem.

Na een universitaire studie in een van die richtingen duurt de lerarenopleiding maar 1 jaar.
Ik wil de IT in, dus dan zou ik nogal wiskundige opleidingen voor mijn neus geschoteld krijgen. Ik verwacht namelijk niet dat met een communicatie studie je ook docent kan worden op gebied van de IT. Alleen dat zou ik nog eventueel uit kunnen zoeken.
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 23:41 schreef ShadyLane het volgende:
Hihi, dat geloof ik meteen Puala, want vandaag las ik toevallig in het Onderwijsblad over MBO-docenten die (vaak zonder dat ze dat zelf willen) allerlei vakken geven waarvoor ze helemaal niet geleerd hebben en dat heet dan "breed inzetbaar". Er staat een lijstje bij van een mevrouw die ICT-docent is maar vakken moest gaan geven als Nederlands, uiterlijke verzorging en bloemschikken .
Nou dat hebben ze dan bij mij op school weer niet, maar ook de vakken waarvoor ze aangenomen zijn kunnen ze vaak niet geven. Ze komen gewoon niet opdagen in de les, bereiden niets voor (althans, wat ik merk dan he) of we moeten ze zelf bij het sigaretje/bakkie koffie vandaan halen. Dat is meer mijn probleem, maar dat is instelling, niet vaardigheid technisch.
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 11:31 schreef -sabine- het volgende:
Als docent leer je eigenlijk twee dingen in die 4 jaar:
Je leert je vak en je leert lesgeven.

Op dit moment do eik die 50/50, en ik was ook hier gewaarschuwd, terecht:
50% in het onderwijs werken is meer dan een halve baan qua tijd.
Ik ben iedere dag blij da tik niet meer dan die 13 uur heb.
Dis pcies goed zo.
Oke, je leert je vak en lesgeven. Maar dat leer ik nu op het MBO ook al?
pi_73875053
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 11:52 schreef Puala het volgende:


Oke, je leert je vak en lesgeven. Maar dat leer ik nu op het MBO ook al?
Ik snap niet zo goed wat je hier bedoelt.

Je leert nu al op MBOnivo.
Ja en?
HBO is uitgebreider en dieper en WO doet daar nog een schepje bovenop.
Lesgeven aan een MBO/HBO/WO is ook net ff anders dan op bv VMBO.

D'r is zat te leren, jarenlang.
pi_73910648
Het is natuurlijk in principe de bedoeling dat je het vak dat je geeft beheerst op een hoger niveau dan waarop je lesgeeft.

Ik heb nu een typische lerarenvakantie: van za t/m di ziek, en nu moet ik wo en do als een gek aan de bak om al het werk dat ik voor in de vakantie gepland had nog af te krijgen. En al die gefrustreerde mensen altijd maar klagen dat wij zoveel vakantie hebben .

Ga het wel redden trouwens, want op twee 'thuiswerkdagen' kun je zo oneindig veel meer werk verzetten dan wanneer je op school bent, met die lessen en alle andere rompslomp. En dan vr-za-zo naar de Ardennen voor het echte vakantiegevoel .
  woensdag 21 oktober 2009 @ 15:05:52 #95
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_73915275
Even over de lesbevoegdheid:

Volgens mij heb je een apart papiertje nodig om op het HBO te mogen lesgeven en dus niet een eerste- of tweedegraads bevoegdheid. Het is natuurlijk nooit weg als je dat hebt, maar het is niet voldoende.

Zie: http://www.onderwijscentr(...)hbo-docent/index.asp
Niet meer actief op Fok!
pi_73944914
Met een eerstegraadsbevoegdheid kun je lesgeven op een HBO. Ik had een half jaar een baan op een PABO (zwangerschapsverlof invalbaantje) en dat kon met mijn eerstegraadsbevoegdheid. Mijn collega's daar hadden dat ook allemaal en niet nog iets extra's, oor zover ik weet.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_73948025
Weet iemand een site voor me of een progje waarmee ik zikels, parallellogrammen enz zelf kan maken?
Ik wil ff extra oefenstof maken, maar kan niet iets vinden waarmee dat snel kan.
pi_73990439
quote:
Op donderdag 22 oktober 2009 13:49 schreef -sabine- het volgende:
Weet iemand een site voor me of een progje waarmee ik zikels, parallellogrammen enz zelf kan maken?
Ik wil ff extra oefenstof maken, maar kan niet iets vinden waarmee dat snel kan.
De figuren die je noemt kun je gewoon in Word tekenen door de werkbalk tekenen aan te zetten.
Dan ovaal, rechthoek of een figuur van autovormen tekenen. Als je shift gebruikt, krijg je regelmatige figuren
(ovaal wordt cirkel, rechthoek wordt vierkant). Er zit ook een 3D-functie bij voor ruimtelijke figuren.
Voor deze laatste kun je trouwens ook Doorzien gebruiken en dan een printscreen maken: Doorzien
Voor constructies (meetkunde) is Cabri handig.

Eigenlijk zou er één programma voor wiskundedocenten moeten zijn waarmee je dit soort dingen kunt maken, ook voor toetsen. Of bestaat dat al? Ik zoek zelf nog een handig programma om grafieken mee te tekenen in roosterpapier (ik ken er wel wat maar die hebben allemaal nadelen).
pi_73991053
Ik gebruik Geogebra in de lessen (met digibord) om grafieken te laten zien.
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
pi_74231774
OK danx beide.
Die Geogebra gebruik ik al wel, maar daar ben ik nog niet zo hendig in.
Kga dit weekend eerst maar met Word stoeien.

Fijn weekend allemaal.
  dinsdag 3 november 2009 @ 14:35:10 #101
38674 Spiegelei
sunny side up!
pi_74349829
Ik ben druk bezig 2 tentamens voor te bereiden om zodoende weer een stapje meer richting leraar te zetten (ben nog maar in m'n eerste jaar bezig).
Dus ik ben nog wel heel erg piep hierzo. Waarschijnlijk heb ik wel een stageschool voor begin volgend (kalender)jaar, na m'n tentamens even alles precies uitzoeken en vastleggen.

Ik mag dan wel niet zo heel veel posten, maar ik lees graag mee.
klerkje
pi_74361660
Eerste toets 4H in toetsweek nagekeken. Ik verwachtte toch een magere score, maar met een 6,5 gemiddeld in de ene klas en een 7,0 gemiddeld in de andere klas mag ik best tevreden volgensmij, toch? Nu nog even afwachten op de 4V toets en 60 verslagen nakijken
pi_74571554
Het is een uberhectische week, vol toetsen die gemaakt en nagekeken moeten worden, omdat de rapportcijfers maandag moeten worden ingeleverd. En nog andere shit, leerlingen die toetsen in moeten halen buiten lestijd omdat iedereen heeft lopen griepen. Etc etc etc.

In plaats van daarmee aan te slag te kunnen gaan -ik vermoed dat alle collega's het momenteel uberdruk hebben- moeten we naar een verplichte scholing. Omdat iedereen zich in voorgaande jaren zoveel mogelijk daarvoor drukte, hebben ze niet bedacht dat er misschien iets mis is met die scholing, maar besloten dat niemand meer mag aankomen met tandartsafspraken en dergelijke op die middag.

Onderwijs .
pi_74580889
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 13:48 schreef ShadyLane het volgende:
Het is een uberhectische week, vol toetsen die gemaakt en nagekeken moeten worden, omdat de rapportcijfers maandag moeten worden ingeleverd. En nog andere shit, leerlingen die toetsen in moeten halen buiten lestijd omdat iedereen heeft lopen griepen. Etc etc etc.

In plaats van daarmee aan te slag te kunnen gaan -ik vermoed dat alle collega's het momenteel uberdruk hebben- moeten we naar een verplichte scholing. Omdat iedereen zich in voorgaande jaren zoveel mogelijk daarvoor drukte, hebben ze niet bedacht dat er misschien iets mis is met die scholing, maar besloten dat niemand meer mag aankomen met tandartsafspraken en dergelijke op die middag.

Onderwijs .

Ja, dat is dan een logische conclusie, natuurlijk. Al zijn er bij ons ook wel veel docenten die nooit komen opdagen bij zulke dingen, en "de nieuwen" maar braaf steeds weer komen opdraven .

Wij hebben net de rapportvergaderingen erop zitten, nu volgen de hectische weken met ouderavonden, 10minutengesprekken, een studiemiddag (joechei), een mentorencursusmiddag, een beroepenvoorlichtingsavond, een projectmiddag, etc. En ik voel me grieperig, maar door al die extra projecten en dingen vallen er nu zoveel lessen (voornamelijk aan mijn bovenbouwklassen) uit dat ik als ik nu ook nog thuisblijf m'n programma echt niet meer kan draaien.. dus ik ga vanavond maar vroeg op bed en dan morgen toch maar weer naar school.

Bij ons ook veel zieken trouwens, ik had vandaag maar 12 van de 21 2HAVO leerlingen in de klas al vermoed ik dat een flink aantal leerlingen nu elk kuchje aangrijpt voor De Griep, leer mij ze kennen .

Oh, en ik kwam er net achter dat het naar beneden kelderen van mijn reiskostenvergoeding helemaal niet komt doordat ze een fout hebben gemaakt, maar omdat 1ejaarsdocenten dat dubbel vergoed krijgen, 2ejaars nog 175%, 3e jaars 150%, etc. Dag geld .

Tralala. Be happy.
pi_74580924
Dat sjachrijn van hierboven was de voorbode van een griepje of iets dergelijks. Had vandaag ook al opvallend weinig geduld met leerlingen, dat is ook altijd een veeg teken .Tijdens de scholingsmiddag voelde ik me hoe langer hoe beroerder worden en ik grapte dat ik er letterlijk ziek van werd. Maar ik geloof dat het met de scholingsmiddag weinig te maken heeft. Ik ga m'n bed in.

Ik weet niet wat ik heb, maar er woedt vanalles bij ons. In veel klassen 7, 8, 9 zieken. Hoe is dat bij jullie?
[edit]Ah, je was tegelijk met me aan het posten . Ja, leerlingen in mijn klassen kwamen er zelf mee dat nu misschien wel veel klasgenoten elk kuchje aangrepen. Leer de leerlingen de leerlingen kennen .
pi_74585293
Over de rapportvergaderingen trouwens, wat een drama was dat bij mijn bovenbouwklassen. De leerlingen hebben in de bovenbouw natuurlijk bij de meeste vakken les in clustergroepen, waardoor veel docenten een hele middag rapportvergaderingen moeten bijwonen omdat ze uit elke basisgroep wel een paar leerlingen hebben.

Wat krijg je dan: Er zitten onnoemelijk veel docenten in een te klein lokaal, het is benauwd, men raakt geïrriteerd - zeker bij veel vergaderingen achter elkaar, bij ons was het een aantal middagen van 14:00 tot 18:00 raak . Ook werden er door collega's zeer vervelende opmerkingen gemaakt over leerlingen, waarvan ik denk dat ze voortkwamen uit de hele irritatie die de vergaderingen veroorzaakten. Ik heb wel gemeld dat ik dat erg jammer vond, en ik geloof dat ik niet de enige was die dat vond.

Hoe wordt dit bij jullie gedaan? Minder vergaderingen op een dag? Geen vergaderingen? (Dat hadden wij vorig jaar, maar dat vond ik ook niet ideaal, je wil toch informatie over leerlingen geven en krijgen).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 10-11-2009 21:07:32 ]
  woensdag 11 november 2009 @ 22:30:10 #107
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_74620114
Ik zat vandaag ook 2.5 uur bij een vergadering. Uiteindelijk was het voor 6 leerlingen relevant ofzo.
Ik ging wel weg als ik zag dat het ff een half uur niet relevant ging zijn (er was een agenda met de te bespreken lln).

O en daarvoor had ik er al 3 van 30 min gehad.
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
  donderdag 12 november 2009 @ 17:30:18 #108
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74640707
Hoi.

Ik heb even een vraagje: stel dat de leerlingen steeds zitten te kletsen / niets nuttigs doen, hoe reageren jullie daarop? Ik zeg altijd: "Ik wil dat je even serieus doorwerkt nu", maar ik zou graag mijn repertoire wat willen uitbreiden zonder meteen bedreigend te worden. Suggesties?
Niet meer actief op Fok!
pi_74641038
Als ik echt geen zin heb in geklets ga ik voor "we gaan nu een kwartier in absolute stilte werken". Dan kan iemand natuurlijk nog steeds in stilte nietsdoen, maar de meesten vervelen zich als ze niet mogen kletsen zo dat ze van errenmoei maar aan het werk gaan .

Als ik ze wel wil laten samenwerken en dus praten meld ik dat we om tien voor twaalf die-en-die oefening gaan nakijken en dat die dan af moet zijn. Moet je wel sancties paraat hebben voor als ie dan toch niet af is.

Het werkt ook wel om ze erop te wijzen dat nu doorwerken betekent dat ze een groot deel van het huiswerk al af hebben. Maar dat werkt niet voor elke leerling, vandaar ook bovenstaande dingen waarmee je er nog iets meer bovenop zit.
pi_74641599
Wat zij hierboven schrijft... en verder kan het ook wel een mooie gelegenheid zijn om te laten zien dat je naast docent ook mens bent. . Ik ga bijvoorbeeld even zitten meeluisteren of loop langs en blijf staan en luister mee. Dan maak ik een grapje of een opmerking over het onderwerp van het gesprek en praat door met de leerlingen over wat hen bezighoudt. Dan maak ik er einde aan door te zeggen dat het allemaal superinteressant en gezellig en leuk is, maar dat ze NU echt aan het werk moeten. Meestal pakt dat goed uit en begrijpen ze de boodschap. En leerlingen vinden het echt leuk als je met ze mee kunt praten en 't ook eens kunt hebben over andere zaken dan je vak en huiswerk maken e.d.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_74641834
Ja, hihi, dat doe ik ook, waarmee ik soms m'n eigen opmerking dat we nu echt aan het werk moeten ondermijn, omdat ik dan toch weer inga op iets wat ik iemand hoor zeggen over een of ander concert ofzo. Maar goed, ik heb VWO-klassen, die over het algemeen wat minder structuur nodig hebben, dus je komt er nog wel mee weg om dan vervolgens te zeggen "maar goed, nu gaan we echt aan het werk. En ik weet dat ik dat daarnet ook al zei, maar nu ECHT ECHT". (Bijdehante leerling: "dat zei u daarnet ook al." )
pi_74643111
Ja, en dan zijn ze ECHT aan het werk en dan gaat de bel.

We zijn ontaarde docenten, SL. Wat moet er van die kinderen worden.
The real is always way ahead of what we can imagine.
  donderdag 12 november 2009 @ 20:18:34 #113
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74645662
Goeie tips! .

Die van het meepraten en die van "we gaan nu 15 minuten in absolute stilte werken" vind ik erg goed! .
Niet meer actief op Fok!
pi_74646408
Ik ben wel een aanstaand beginnend docent, maar daar gaat m'n vraag niet echt over. Wel over een bepaalde situatie die ik in m'n werk tegenkom, ben benieuwd of jullie tips, ideeën of ervaring hebben over hoe ik zou kunnen handelen.

Ik geef presentaties/les op scholen, dat is eenmalig en meestal aan derde of vierde klassen. In de les die ik geef, zit een opdracht waarbij samengewerkt en overlegd moet worden. Afhankelijk van de groepsgrootte laat ik dat in tweetallen doen (en drietallen mocht er iemand alleen zitten, die kan zich dan bij achterburen aansluiten) of in viertallen (of drietallen als er iemand alleen zit). Die groepsgroottes komen niet zo heel nauw, als ik groepjes van vier wil en er zit ook een tweetal tussen dan maakt me dat niet zoveel uit.

Nu is het punt dat er soms een leerling is die buiten de groep valt en naar ik verwacht ook wel gepest zal worden. Die leerling zit alleen en zodra er samengewerkt moet worden blijft zo'n leerling in z'n eentje zitten, maakt geen aanstalten om zich om te draaien naar achterburen. Wat doe je in zo'n geval?

Ik kom niet verder dan twee oplossingen die eigenlijk geen oplossing zijn.. Eerste is het maar gewoon zo laten, leerling met rust laten. Vind dat niet echt een oplossing, dat de leerling de opdracht dan niet doet vind ik niet zo erg, maar het is zoooo enorm sneu als zo'n leerling alleen blijft zitten terwijl de rest overlegt.
Tweede oplossing is leerling aansporen zich bij achterburen aan te sluiten. Dat heb ik tot nu toe gedaan, maarja.. de leerling draait zich dan om en neemt vervolgens geen deel aan het gesprek, achterburen betrekken leerling er ook niet bij en het is voor de buitengesloten leerling echt een ongemakkelijke en sneue situatie, had vandaag echt een geval waarbij de leerling in kwestie zich naar mijn idee echt rot hierover voelde en da's ook lastig.

Is er een betere oplossing? Wat zouden jullie doen? Het is natuurlijk een rare situatie omdat ik de leerlingen niet ken en maar eenmalig zie, maar tóch. Ben ook wel benieuwd hoe jullie met zoiets in een van je eigen klassen om zouden gaan.
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  donderdag 12 november 2009 @ 20:51:36 #115
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74646736
Ik ben ook een beginnend docent en wat wij leren op de opleiding, is dat samenwerkend leren iets anders is dan 'in groepjes bij elkaar zitten', want dat laatste doen jouw leerlingen nu in feite. Hoe kun je nu voorkomen dat bepaalde leerlingen niet meedoen of buitengesloten worden?

Je moet zorgen dat ze elkaar nodig hebben bij het uitvoeren van de opdracht, dat er sprake is van een positieve wederzijdse afhankelijkheid. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat alle personen in in het groepje eigen informatiebronnen of kennis hebben, waardoor de groepsleden afhankelijk zijn van elkaar voor een goede afronding van de opdracht. Dat kun je ook doen door ze allemaal een eigen taak te geven of een verschillende rol. Als je vervolgens zorgt dat ze allemaal individueel aanspreekbaar zijn op het resultaat (dus dat iedereen aanspreekbaar is op de bijdrage die één persoon levert), zullen ze veel meer geneigd zijn met elkaar samen te werken.

Kijk anders eens in Samenwerkend leren, praktijkboek van Ebbens en Ettekoven .
Niet meer actief op Fok!
pi_74646793
Zelf de groepjes indelen? Je krijgt dan misschien heel even wat gemok van vriendinnen die bij elkaar hadden gewild, maar dan wijs je ze er fijntjes op dat het maar voor 1 les is (met andere woorden: "zeik niet zo").
Geef ze allemaal een nummer van 1 t/m 10 en de nummers 1 vormen samen een groep, de nummers 2 samen enz. Dan verloopt het volledig willekeurig, heeft iedereen een groepje en kan niemand rechtmatig zeuren.
  donderdag 12 november 2009 @ 20:54:00 #117
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74646838
quote:
Op donderdag 12 november 2009 20:53 schreef ShadyLane het volgende:
Zelf de groepjes indelen? Je krijgt dan misschien heel even wat gemok van vriendinnen die bij elkaar hadden gewild, maar dan wijs je ze er fijntjes op dat het maar voor 1 les is (met andere woorden: "zeik niet zo").
Geef ze allemaal een nummer van 1 t/m 10 en de nummers 1 vormen samen een groep, de nummers 2 samen enz. Dan verloopt het volledig willekeurig, heeft iedereen een groepje en kan niemand rechtmatig zeuren.
Sowieso geen vriendjes bij elkaar zetten idd.
Niet meer actief op Fok!
pi_74646937
Wat je zegt over die taken is idd een goeie. Ik kan me nog levendig de taferelen van de basisschool herinneren, dat ik vroeg of laat zei: "dit schiet niet op zo, laat mij maar even", de rest zat te kletsen, en ik in m'n eentje die opdracht afraffelde en vervolgens mee ging kletsen.
  donderdag 12 november 2009 @ 20:59:31 #119
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74647071
quote:
Op donderdag 12 november 2009 20:56 schreef ShadyLane het volgende:
Wat je zegt over die taken is idd een goeie. Ik kan me nog levendig de taferelen van de basisschool herinneren, dat ik vroeg of laat zei: "dit schiet niet op zo, laat mij maar even", de rest zat te kletsen, en ik in m'n eentje die opdracht afraffelde en vervolgens mee ging kletsen.
Precies. En dat is dus wat er gebeurt als je mensen in groepjes bij elkaar laat zitten. Het is niet constructief.
Als je de leerlingen bovendien wat beter kent, kom je erachter wat hun sterke kanten zijn en die kennis kun je ook benutten bij het samenstellen van groepjes.

O, hoor mij nou, de theoretica, ik haal m'n kennis ook maar uit boekjes, hoor Heb zelf nog geen vormen van samenwerkend leren toegepast .
Niet meer actief op Fok!
pi_74647102
Het is geen uitgebreide opdracht. Ze moeten overleggen om een paar vragen over een bepaald onderwerp te bedenken, duurt een paar minuten. Ze doen dat samen omdat het lastig is in je eentje iets te bedenken en ik wil het aantal vragen een beetje beperken. Als ik groepjes in ga delen voor zo'n kleine opdracht vrees ik dat ik alleen maar heel veel chaos veroorzaak
*Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
  donderdag 12 november 2009 @ 21:14:18 #121
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74647618
Nu ik hier toch ben wil ik ook even posten hoe het mij na een week of 6 lesgeven vergaat .

Ik geef dus twee dagen per week les op het doveninstituut, vier uur aan de onderbouw, vier uur aan de bovenbouw. Ik ben begonnen in de bovenbouw en dat ervaar ik als erg lastig. Ik voel me een beetje geïntimideerd door de pubers en niet zelden nemen zij de les over . Als zij protesteren, heb ik de neiging in te binden. Ik baalde daar nogal van en ik heb me dus voorgenomen om kordater op te treden. Vandaag ging het al een stuk beter en ik was echt verbaasd: één of twee keer waarschuwen en ze werkten gewoon serieus door! Had ik maar eerder ingegrepen, want het helpt echt!

In de onderbouw gaat het hartstikke goed. Hartstikke leuke, ontvankelijke, nieuwsgierige, gezellige leerlingen . Ook hier vind ik het moeilijk om in te grijpen als er teveel gekletst wordt, maar niet omdat ik me geïntimideerd voel, maar omdat ik niet meteen een 'ouwe zeur' wil zijn. Maar toch wil ik ook hier wat sneller ingrijpen.

In de bovenbouw ben ik dus altijd gestresst en nerveus en ik bouw dus ook niet echt een band op met de leerlingen, omdat ik zo gefocust ben op de ordehandhaving. Erg jammer... Ik zou eigenlijk willen proberen iets vaker een persoonlijk gesprekje aan te gaan, zodat je, zoals mane al zei, niet alleen maar bezig bent met de lesinhoud, maar laat zien dat je ook een mens bent, maar het lukt me tot nu toe niet echt. Ik heb altijd het gevoel dat de leerlingen daar helemaal niet voor openstaan, terwijl het de band tussen hen en mij wel zou helpen als ik het wel zou doen. Misschien heeft iemand suggesties?
Niet meer actief op Fok!
pi_74647942
Hey Vik, wat leuk dat je even vertelt. Tips voor de bovenbouw heb ik zo niet voor je, alleen dat het vaak wel loont iets van jezelf te laten zien, daar krijg je een boel voor terug, vaak. Mijn bovenbouwklassen lopen trouwens op het moment ook wat rommelig, maar er is zoveel lesuitval geweest in het begin van deze nieuwe periode dat ik er zelf, net als de leerlingen, ook nog niet echt inkom. Daarbij, veel zieken, ikzelf niet echt lekker, dus niet helemaal zoals ik zou willen.

Mijn V6 is wel helemaal geweldig, wat enorm leuk om een eindexamenklas te hebben, om ze door alle SE's heen te loodsen en echt een band met ze op te bouwen . Ik heb ze ook zomaar vier uur in de week, dus ik kan vanalles doen, wat is het heerlijk om zoveel uren aan een klas te geven! (Even ter vergelijking, mijn V5 en V4 heb ik maar 2 uur per week ).

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 12-11-2009 21:23:11 ]
  donderdag 12 november 2009 @ 21:42:18 #123
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_74648861
quote:
Op donderdag 12 november 2009 17:30 schreef Viking84 het volgende:
Ik heb even een vraagje: stel dat de leerlingen steeds zitten te kletsen / niets nuttigs doen, hoe reageren jullie daarop? Ik zeg altijd: "Ik wil dat je even serieus doorwerkt nu", maar ik zou graag mijn repertoire wat willen uitbreiden zonder meteen bedreigend te worden. Suggesties?
Uhm.. als ik iets aan het uitleggen ben en er zijn wat mensen aan het kletsen, dan
-> kijk ik die leerlingen lang en doordringend aan en ga wat langzamer praten
-> noem ik de naam van de leerling in de uitleg ("en wat je dan ziet, Simon.. is dat het werkwoord van klank verandert")
-> stop ik en zeg ik: "Sorry dames dat ik jullie interessante gesprek onderbreek. Wat dom van me ook. Vertel even rustig verder, de klas en ik wachten wel en we willen ook even graag meeluisteren, natuurlijk".
-> stop ik en zeg: "Oh, jullie weten het beter? Dan kunnen jullie het natuurlijk ook even voor de klas komen uitleggen".
-> stop ik en zeg: "Oke, X, ik vind het nu leuk geweest. Pak gewoon maar je spullen in en vertrek. Ga maar in de aula zitten of zo, die is misschien meer gesteld op je aanwezigheid dan ik. Of je hier nu wat zit te vegeteren of in de aula, maakt me niks uit. Pak je spullen bij elkaar en verdwijn..... [leerling beduusd, want die had dit niet verwacht, pakt spullen in]... je mag best wat opschieten hoor... [leerling staat op en loopt naar de deur, maakt de deur open]... En ga maar weer terug naar je plaats. De vólgende keer dat ik je moet waarschuwen, sta je dus écht buiten".

Af en toe met een krijtje gooien wil ook wel es helpen. "Tja, als je nu had opgelet had je het krijtje natuurlijk zien aan komen".
.
  donderdag 12 november 2009 @ 22:00:39 #124
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74649703
quote:
Op donderdag 12 november 2009 21:42 schreef Baba-O-Riley het volgende:
-
Geweldig! Ik heb echt hardop zitten lachen .
Maar die tips zijn niet zo van toepassing op mij (op een enkele ll na dan), want ze letten tijdens de uitleg wel op (bovendien telt mijn grootste klas 9 leerlingen, dus niemand onttrekt zich aan mijn aandacht), maar gaan dan tijdens het voor zichzelf werken gezellig zitten beppen. En ik weet niet altijd of het over school gaat of niet, omdat ik dat razendsnelle gebaar niet altijd kan volgen . Maar de "ik wil dat jullie in totale stilte gaan werken"-tip ga ik morgen uitproberen op mijn spellingsoefeningen makende Havo 4 .
Niet meer actief op Fok!
pi_74652994
Krijtjes? Heb je die nog?
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  donderdag 12 november 2009 @ 23:46:44 #126
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_74653452
quote:
Op donderdag 12 november 2009 23:27 schreef -J-D- het volgende:
Krijtjes? Heb je die nog?
Nee, ik heb een smartboard tegenwoordig, maar die stiften komen ook best hard aan... hahaha...
.
pi_74667149
quote:
Op donderdag 12 november 2009 22:00 schreef Viking84 het volgende:

Geweldig! Ik heb echt hardop zitten lachen .
Maar die tips zijn niet zo van toepassing op mij (op een enkele ll na dan), want ze letten tijdens de uitleg wel op (bovendien telt mijn grootste klas 9 leerlingen, dus niemand onttrekt zich aan mijn aandacht), maar gaan dan tijdens het voor zichzelf werken gezellig zitten beppen.
Ik weet niet hoe groot de ruimte is waarin je zit met die leerlingen, maar kun je ze niet apart van elkaar laten zitten als ze niet goed aan het werk gaan?

Bij het voor jezelf werken, is het vooral belangrijk dat je aangeeft waar het naar toe gaat. Dus: hoe lang werken ze voor zichzelf? (Een kwartier, vijf minuten), weten ze dit ook? Ga je daarna iets bespreken, of hebben ze dan gewoon minder huiswerk?

Die ontspannen omgang met leerlingen, waarbij je dus grapjes maakt en met ze praat maar vervolgens ook weer met ze aan het werk kunt gaan, leer je met de tijd. Hoe meer ervaring je krijgt, hoe natuurlijker dat gaat. Het is heel logisch dat je als beginnend docent vooral bezig bent met het houden van orde. Het is spannend en je moet nog groeien in die rol. Gewoon veel doen en ook veel uitproberen en bedenken hoe je het graag wilt, wat voor docent jij wilt zijn en hoe je dat vorm geeft. Dat kun je nog niet allemaal precies al weten, maar daar kom je wel achter. . Kijken bij collega's is ook heel leerzaam.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_74669714
Ik vermoed dat er bij ons op school binnenkort een discussie ontstaat tussen onze vakgroep en de directie. Wij hebben sinds enkele weken de beschikking over nieuwe lokalen met uiteraard moderne multimedia technieken

Begonnen bij ons vakhoofd en uitgewaaierd naar mij en mijn collega's gebeurt er vaak het volgende in de les. Na een uitleg van 15-20 minuutjes gaan de leerlingen aan het werk. Als de leerlingen gewoon netjes werken, het geluidsniveau zacht blijft (fluisteren) doe ik zachtjes de radio aan. Ik bepaal wanneer die aangaat en de leerlingen weten wanneer er teveel gepraat wordt de radio ook meteen uitgaat. Het is geen middel om an sich orde te houden, maar ik merk dat leerlingen het prettig vinden. Het is ook een soort twee richtingsverkeer; jullie stil aan het werk, de radio aan. Niet stil aan het werk of te rumoerig, meteen uit.

Alleen op school is het verboden voor leerlingen om met hun mp3 spelers in de klas te zitten. En ik vermoed dat de school onze actie ook niet zal kunnen uitleggen aan de ouders. Oftewel, ik denk dat we nog voor de kerstvakantie teruggefloten worden door de directie; alhoewel we als vakgroep best de discussie aan willen (die we toch niet winnen)...

Hoe gaan jullie daar op jullie scholen mee om?
  vrijdag 13 november 2009 @ 16:33:23 #129
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_74670146
Wat voor leerlingen geldt, hoeft toch niet persé voor docenten te gelden? Als ik de radio aan wil zetten in de klas, dan zét ik de radio aan in de klas. Het verbieden van MP3-spelers voor leerlingen voorkomt dat leerlingen in de les keihard 30 verschillende hardcoreliedjes door elkaar aan het spelen zijn, terwijl de persoon die toevallig houdt van Andrea Bocelli er niet tussen door komt. Leerlingen mogen, wanneer ze zelfstandig moeten werken én dit gevraagd hebben, rustig een oortje van een mp3-speler in hun oor duwen. Zolang ik er maar geen last van heb, én ze anderen er niet mee storen.
.
  vrijdag 13 november 2009 @ 16:51:11 #130
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74670682
Even juichen hoor! Vandaag bezoek gehad van de begeleidster vanuit de hogeschool en het ging zó goed! . Ze was heel tevreden. Ook de onderbouwdocent was erg tevreden over mij vandaag (ikzelf niet zo) en mijn vakcoach is ook erg tevreden. Dus iedereen blij nu . Jeej!

"Werken in absolute stilte" pakte niet zo goed uit, want toen gingen ze stil in gebarentaal met elkaar communiceren. Inventief, dat wel . Maar tijdens de les merkte ik ook dat ze wel serieus werkten en dat ze ook overlegden over de lesstof ipv over andere dingen, dus ik heb het maar laten begaan .

Vind het voor de onderbouw wel een goed advies, voor de volgende keer. Die zeggen steeds dat ze maar 'even' aan het praten zijn. Ja, 1 minuut werken en 2 minuten praten, ja, het gaat om het geheel natuurlijk .
Niet meer actief op Fok!
pi_74672731
quote:
Op vrijdag 13 november 2009 16:33 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wat voor leerlingen geldt, hoeft toch niet persé voor docenten te gelden? Als ik de radio aan wil zetten in de klas, dan zét ik de radio aan in de klas. Het verbieden van MP3-spelers voor leerlingen voorkomt dat leerlingen in de les keihard 30 verschillende hardcoreliedjes door elkaar aan het spelen zijn, terwijl de persoon die toevallig houdt van Andrea Bocelli er niet tussen door komt. Leerlingen mogen, wanneer ze zelfstandig moeten werken én dit gevraagd hebben, rustig een oortje van een mp3-speler in hun oor duwen. Zolang ik er maar geen last van heb, én ze anderen er niet mee storen.
Dat is mijn/onze gedachte ook. Maar ik vrees dat de school dit keer de weg van de minste weerstand kiest. Maar goed, voorlopig hebben we nog niets gehoord maar zal dat vast niet lang duren
pi_74697196
Volgende week beginnen aan m'n tweedejaars stage Lekker veel lesgeven

Ik ben aan het nadenken over wat ik na deze studie wil gaan doen. Ik doe nu HBO lerarenopleiding (joh!) tweedegraads en ik wil opzich wel m'n eerstegraads halen dmv een master, maar aan de andere kant lijkt het me ook heel interessant om me te verdiepen in een van de onderdelen van m'n vak (ik doe maatschappijleer, dus dat zou dan bijvoorbeeld sociologie of politicologie zijn). Het liefst wil ik een jaartje in het buitenland studeren en dat is natuurlijk onmogelijk wanneer je een eerstegraads master gaat doen, ivm stage.... Moeilijk
pi_74705615
quote:
Op zaterdag 14 november 2009 16:09 schreef WHATSHESAID het volgende:
Volgende week beginnen aan m'n tweedejaars stage Lekker veel lesgeven

(ik doe maatschappijleer, dus dat zou dan bijvoorbeeld sociologie of politicologie zijn). Het liefst wil ik een jaartje in het buitenland studeren en dat is natuurlijk onmogelijk wanneer je een eerstegraads master gaat doen, ivm stage.... Moeilijk
Je kunt natuurlijk ook een bachelor gaan doen in één van die vakken (sociologie of politicologie) en dan naar het buitenland gaan. Vervolgens kun je een master erachteraan doen voor je eerstegraadsbevoegdheid. Vooral als je nog zo jong bent, zou ik dat zeker doen. Heb je eenmaal een baan gevonden, dan wil een school het behalen van je eerstegraadsbevoegdheid waarschijnlijk ook wel subsidiëren. Het vergroot je mogelijkheden enorm (bijvoorbeeld als je niet je hele leven voor de klas wilt staan en omdat je dan ook mag lesgeven in de bovenbouw etc.; als je naar de voorspellingen kijkt, dan zie je dat over een aantal jaar een schreeuwend tekort zal ontstaan aan academisch geschoolde docenten. Dat tekort is er al, maar dat gaat alleen maar toenemen. Je positie op de arbeidsmarkt zal dus veel sterker zijn) en voor je eigen ontwikkeling is het ook heel goed. Verdiep je vooral in wat er allemaal mogelijk is en ga ervoor!!
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_74705717
Je kunt overigens ook nog overwegen om, in plaats van sociologie of politicologie, geschiedenis te gaan studeren. Als dat vak je ook trekt, zou je het kunnen combineren. Ik heb zelf een eerstegraadsbevoegdheid voor geschiedenis. Daarnaast geef ik maatschappijleer. Die combinatie zie je wel vaker. Niet zo raar, want het is een heel goede en leuke combi!
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_74742587
Pff, wat is 't soms ook een aangrijpend beroep er is een jongen in mijn Atheneum 3 die de hele 1e periode gemist heeft door een uit de hand gelopen blindedarmontsteking. Zelfs nog op de intensive care gelegen, hele toestand. Na de vakantie kwam hij weer op school, en toen schrok ik enorm van hem - het leek wel een spook wat zoiets kan doen met een gezonde jongen. Afgelopen vrijdag werd hij vlak na mijn les helemaal niet lekker, toen is hij met spoed met de ambulance naar 't ziekenhuis gebracht, en nu krijgen we een mail van de afdelingsleider dat het weer heel slecht met hem gaat, het is weer gaan ontsteken . Afgelopen donderdag had ik nog een heel gesprek met die jongen gehad over dat hij nu zoveel had gemist, en dat hij de aansluiting in de groep zo miste door zo lang weg te zijn geweest, en nu dit weer, 't arme kind. Ik zit me hier heel naar over te voelen, en kan er niets aan doen ook, getverdemme .
  maandag 16 november 2009 @ 18:06:17 #136
44470 ErikT
Lekker PSV!
pi_74754799
Zo, vandaag bewogen dagje op het IVLOS. Mijn medestudenten en ik zijn het niet zo eens met de gang van zaken, met name met de grote hoeveelheid opdrachten en aanhoudende vaagheden. Mensen werden link!

Oioioi wat een raar land leven we toch in: een gigantisch lerarentekort, en dan mensen die leraar willen worden over de rand duwen op de opleiding door van alles en nog wat te eisen. (Eentje is er maar mee gestopt 2 weken geleden, hoorden we vandaag.)
Van geen medestudent hoor ik problemen over klassen. Over leerlingen. Waarover het moet gaan dus. Alleen maar gezeik over werkweken van 6.5 dagen, weinig slapen, geen leven meer hebben en langzaam gek worden. Tja, dat krijg je als een opleiding, een middel, zichzelf als doel beschouwt. Maar ze zullen er zelf ook wel weer niks aan kunnen doen, want ja, de inspectie komt langs hè, en dan moeten ze resultaten hebben.
Nederland en onderwijs

Het was echt fantastisch:
ik: ja maar kijk. jullie zeggen dat ik een baan van 50% mag hebben. Okee, dat is mooi. Ik zag op het rooster 1.5 dag ingeroosterd op de universiteit. Dus ik dacht: mooi, ze houden er rekening mee, dat 50% werken in het onderwijs niet 2.5 dagen is, maar meer rond 3.5. Maar nu vertellen jullie, en dat is dus ook gebleken, dat verwacht wordt dat we 2.5 dagen aan de opleiding moeten besteden. Hoe kan dat nou?
zij: ja. daar gaat inderdaad iets mis. Vorig jaar werd er ook al gesproken over mensen waarschuwen. Is dat niet gebeurd dan?
Iedereen: NEE
ik: tja, ik ging ervan uit dat jullie wel wisten dat 50% baan niet gelijk is aan 2,5 dagen werk. Blijkbaar niet dus. 3,5 + 2,5 = 6. Niemand hier wil 6 dagen per week werken.

[ Bericht 4% gewijzigd door ErikT op 16-11-2009 18:11:28 ]
Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
pi_74757781
Erik, welk vak geef je? Hoe jij praat over het IVLOS herken ik voor de (vreemde) talen echt helemaal niet . Dat IVLOS-jaar stelde v.w.b. opdrachten en portfolio he-le-maal niks voor, elke maandag frustreerde het me weer dat het eigenlijk maar een heleboel "vertellen over je ervaringen", "aarden in je gevoel" en "reflecteren tot je er dood bij neervalt" was, en erg weinig leerzaams en constructiefs.

Misschien ligt het aan het feit dat ik de stagevariant deed, en dus ook echt maar 7 uur per week lesgaf, en niet de baanvariant, maar zelfs in het tweede deel van m'n stage, toen ik wel 3 dagen (onbetaald ) lesgaf vond ik het IVLOS wel zo'n beetje het laatste waar ik me druk over maakte, eigenlijk .

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 16-11-2009 19:43:34 ]
  maandag 16 november 2009 @ 19:38:54 #138
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74757952
@ Erik: dat probleem hebben we op de hogeschool ook een beetje. Veel opdrachten voor school, terwijl ik me gewoon op de stage wil focussen. De docent onderwijskunde verwacht van ons dat wij wekelijks 8 uur aan zijn vak besteden. Ja hoe? 8 uur per week college, 2 dagen stage, 1 dag 'vrij' (lesvoorbereiding) en dan nog 3 andere vakken waar we ook van alles voor moeten doen. Maar ik kan me er ook niet echt druk om maken, eigenlijk. De stage gaat voor en de tijd die over is, is voor de opleiding. En dat gaat tot nu toe goed.
Niet meer actief op Fok!
pi_74761057
quote:
Op maandag 16 november 2009 19:35 schreef Razztwizzle het volgende:
Erik, welk vak geef je? Hoe jij praat over het IVLOS herken ik voor de (vreemde) talen echt helemaal niet . Dat IVLOS-jaar stelde v.w.b. opdrachten en portfolio he-le-maal niks voor, elke maandag frustreerde het me weer dat het eigenlijk maar een heleboel "vertellen over je ervaringen", "aarden in je gevoel" en "reflecteren tot je er dood bij neervalt" was, en erg weinig leerzaams en constructiefs.

Misschien ligt het aan het feit dat ik de stagevariant deed, en dus ook echt maar 7 uur per week lesgaf, en niet de baanvariant, maar zelfs in het tweede deel van m'n stage, toen ik wel 3 dagen (onbetaald ) lesgaf vond ik het IVLOS wel zo'n beetje het laatste waar ik me druk over maakte, eigenlijk .
Zo herken ik het IVLOS ook. Maar dan voor de betavakken. Wij hadden het ook even gehad met de opleiding; er is toen naar ons geluisterd en het programma v/h tweede halfjaar is toen aangepast. Vond ik toen best goed allemaal

Vandaag echt een dag...zeker 4H die het 8ste uur (tot 16.20) er echt geen zin meer in had. Ik had echt het gevoel aan een dood paard te trekken. Muziekje opgezet voor ze, zelfstandig werken en zowaar ging dat goed...

Ander dingetje; hebben jullie 't ook wel eens meegemaakt dat je loopt uit te leggen maar merkt aan de verdwaalde blikken dat 't niet aankomt? Ik had zo'n 'oh oh' moment vandaag met bij 4V klas, gelukkig wel goedgekomen. Maar bleef me wel de hele dag bij
pi_74761402
quote:
Op maandag 16 november 2009 20:50 schreef Hippos het volgende:

Ander dingetje; hebben jullie 't ook wel eens meegemaakt dat je loopt uit te leggen maar merkt aan de verdwaalde blikken dat 't niet aankomt? Ik had zo'n 'oh oh' moment vandaag met bij 4V klas, gelukkig wel goedgekomen. Maar bleef me wel de hele dag bij
Ja hoor, ik heb vaak "oh.. " momenten. En inderdaad in V4/V5, niet zozeer in de onderbouw. (Alhoewel, het feit dat mijn HAVO/VWO brugklas niet wist wat een meewerkend voorwerp was leverde wel even een "Oh " momentje op )

De leerlingen werken bij ons in V4 bijvoorbeeld met een heel ander soort leergang dan in de onderbouw, volledig Engelstalig, lastige grammatica, echt pittig. Soms vertel ik iets, en dan zit zelfs het helderste licht in de klas nog zo " " naar me te kijken. Wat ik dan doe is helemaal opnieuw beginnen, de moeilijkste Engelse termen vertalen (Non-defining relative clause... uitbreidende betrekkelijke bijzin) of de leerlingen het eerst zelf door laten lezen en ze dan zelf proberen te laten verwoorden wat er staat. Want meestal lopen ze vast op het Goed Lezen Wat Er Nou Eigenlijk Staat.

In V5 is mijn inschatting van hun literair inzicht op dit moment een 'probleem'. We doen Hemingway, maar het blijkt toch een tekst waar veel gis/raadwerk bij komt kijken, en mijn bètaklas vindt dat niet leuk. Die willen logische conclusies kunnen trekken, en niet de "Misschien...." kant op, dat zorgt soms voor wat wrijving in mijn boodschap en hun ontvangst, zeg maar.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 16-11-2009 21:00:53 ]
  dinsdag 17 november 2009 @ 11:26:40 #141
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_74776536
Voor wie het leuk vindt om een kijkje te nemen in mijn klas:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 16% gewijzigd door Viking84 op 18-11-2009 08:33:37 ]
Niet meer actief op Fok!
  dinsdag 17 november 2009 @ 11:52:06 #142
38674 Spiegelei
sunny side up!
pi_74777282
Wat leuk om te zien Viking84.

Zit ik eerst nog de hele tijd te denken "waarom zitten ze zo ongeordend in een halve cirkel?"
Bedenkt ik me later dat dat wel wat makkelijker is om elkaar te verstaan omdat je elkaar moet zien natuurlijk!
klerkje
pi_74785937
Zeg, is er storm op komst? Mijn schooldag vandaag:


  • De school vanmorgen aangetroffen met eieren op de ramen en een paar ingegooide deuren
  • Leerlingen die smoezen over rivaliteit tussen een leerling van ons en eén van een andere school in 't dorp
  • 1 leerling verwijderd wegens het met watervaste stift onderkliederen van z'n hele tafel
  • 1 leerling verwijderd wegens het met watervaste stift onderkliederen van z'n buurman
  • 3 watervaste stiften ingenomen
  • 1 grote vechtpartij voor de school tussen leerlingen van onze school en andere school in het dorp

  • 1 klas die dus absoluut niet in 't gareel te krijgen was omdat ze die vechtparij wilden zien (best begrijpelijk ook, wel)
  • 1 afdelingsleider die de boel sust, 1 afdelingsleider die van een jongen van de andere school een klap krijgt en nu een blauw oog heeft
  • 1 school in totale opwinding en chaos

    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 17-11-2009 16:42:15 ]
  • pi_74973898
    Rapportvergaderingen deze week. Het voegde veelal weinig toe (collega's hebben massaal bij een leerling ingevuld dat de inzet onvoldoende is, dat kan iedereen lezen, maar toch moet er dan nog tien minuten gezegd worden:
    "hij heeft zijn huiswerk nooit in orde"
    "nee, bij mij ook niet inderdaad"
    "oh, bij mij valt het wel mee, meestal heeft ie het wel in orde"
    "nou, bij mij laat zijn inzet te wensen over"
    etc etc



    Maar ik ben wel elke keer weer geshockeerd door de thuissituaties van veel leerlingen. Ik geef les op het VWO, waarvan het beeld bestaat dat de thuisproblematiek daar een stuk minder is dan bij lagere schooltypen. En misschien is dat ook zo, maar toch schrok ik ervan. Misschien is er niet zozeer minder problematiek als wel andersoortige: veel verhalen over kinderen die aan hun lot worden overgelaten omdat beide ouders vooral bezig zijn met hun carriere, of autistische/ADHD-kinderen die eigenlijk veel structuur nodig hebben maar in plaats daarvan alsmaar met hun logeerkoffertje tussen pa en ma heen en weer pendelen, voortdurend worden betrokken in de scheidingsperikelen en om de zoveel tijd moeten wennen aan weer een nieuwe partner van pa of ma en nieuwe halfbroertjes en zusjes.

    Ik denk dan: in plaats van hier een of andere speciale begeleiding op te zetten en 'm een hele rits tests te laten doen bij een of ander bureautje zou zo'n kind er al enorm bij gebaat zijn als ie gewoon wat rust in z' leven had en wat aandacht kreeg. Hopeloos ouderwets, ik weet het .
    pi_74974774
    Dat riedeltje 'is 't inzet of inzicht?' vind ik af en toe ook zo armoedig. De meeste gesprekken tijdens vergaderingen blijven steken op dat niveau. Maar het is wel erg simplistisch. Zeker waar het om inzet gaat. Je kunt inderdaad wel een kwartier verontwaardigd een rondje klagen over een gebrek aan inzet en motivatie, maar dat is zo zinloos. Of het wordt een strijd tussen de sympathisanten van de betreffende leerling ('Oh, nou, bij mij doet ie wel zijn best hoor') en de tegenstanders.

    Voorbeeld (waarbij ik dus zelf ook mijn steentje bijdroeg aan bovenstaande) uit een rapportvergadering bij mij op school: over een vijfdeklasser werden alleen negatieve ervaringen verteld. Vooral de leraren bij wie hij een onvoldoende had gehaald, kwamen uiteraard aan het woord. Mijn beeld van deze leerling is helemaal niet zo negatief. Toen aan het einde de voorzitter van de vergadering vroeg of er nog andere opmerkingen waren over deze leerling, zei ik dat hij bij maatschappijleer wel veel inzet toont en goed meedoet tijdens debatten en discussies in de les. Waarop een collega reageert: 'Ja, dat is niet zo gek, want dan kan ie gewoon lekker ouwehoeren.' . Niet helemaal wat ik bedoelde natuurlijk.
    The real is always way ahead of what we can imagine.
      woensdag 25 november 2009 @ 15:42:23 #146
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_74991061
    Ik ben van mening dat inzet te maken heeft met een aantal factoren, waaronder: interesse voor het vak, en de docent die het vak geeft. Als jij je vak leuk kunt maken, of op een dusdanige manier onderwijst dat de leerlingen het nut er van inzien, dan wíllen ze ook wel voor jouw vak werken, is mijn ervaring. Heb jij een sufkut voor de klas staan, die met een been in het pensioen staat en qua humor is blijven steken in 1959, tja.. zou je daar je best bij doen? Dan ging ik ook onderuit gezakt hangen en de stenen in de muur tellen. Ik zie het telkens bij rapportvergaderingen als het over een bepaalde leerling gaat: de sufkutten melden dat hij niks doet, geen huiswerk maakt, etc; mensen zoals ik zien dat hij wél huiswerk maakt en oplet. Waarom? De leerling voelt dat hij aandacht krijgt en dat er mensen zijn die moeite doen voor hém.

    Uitzonderingen heb je natuurlijk altijd, maar goed...
    .
    pi_75597604
    Bijna vakantie
    kick
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
    pi_75620438
    Vraagje aan de kenners: Ik heb na drie jaar lerarenopleiding (en twee jaar reizen) echt helemaal genoeg van het onderwijs. Het levert me een hoop stress en stressgerelateerde fysieke problemen op. Is er een manier waarop ik mijn studie kan afronden zonder voor een groep schreeuwende 14-jarigen te hoeven staan? Ik wil bijvoorbeeld best een half jaar als decaan aan de gang, of iets anders waarbij ik een-op-een leerlingbegeleiding doe. Dat klassikale lesgeven (waarbij ik als docent elk uur van het ene ijskoude witte klaslokaal naar het andere moet wisselen -krankzinnig!-) is gewoon niks voor mij.
    pi_75621633
    Dat is per opleiding verschillend, dus het zal voor ons moeilijk zijn om daar antwoord op te geven.
    Ben toch bang dat decaan van jouw opleiding hier het beste over kan vertellen
    Succes
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
    pi_75625490
    Is het dan geen idee om - puur om je opleiding af te ronden - eens aan een heel ander type onderwijs te gaan lesgeven? Bijv. een domeinschool (zoals hier) of een Vrije School / Montesorri / etc. ? Dan ben je misschien meer aan 't begeleiden / coachen en minder klassikaal bezig. Om puur je bevoegdheid te halen zou dat dan een alternatief zijn om 't af te maken, misschien.
    pi_75784283
    vakantie .
    Het was een pittige laatste week, met ouderavonden, vergaderingen en alles, maar ik heb de indruk dat het voor veel van m'n leerlingen nog een stuk pittiger was: geen toetsweek, maar wel veel toetsen, omdat veel vakken de toets niet willen laten wachten tot in 2010. En anders dan ik hebben zij geen vierdaagse werkweek. Maar ook voor hen zijn de twee weken van vrijheid nu daar .
      woensdag 23 december 2009 @ 12:25:11 #152
    20211 Da_Ripper
    Follow your bliss
    pi_75964489
    * Nieuwe docent meldt

    Afgelopen zomer afgestudeerd als 2e graads Engels docent en inmiddels aan m'n tweede baan begonnnen. Ik heb eerst een 10-tal weken een andere docent vervangen (wegens ziekte) voor 18uur in de week.
    Nu vervang ik wederom een docent maar de kans is groot dat die niet meer terugkomt ... waardoor ik nu 8 klassen (25uur) op het VMBO onder mijn hoede heb.
    Wat je vindt, ...
    pi_75964869
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 12:25 schreef Da_Ripper het volgende:
    * Nieuwe docent meldt

    Afgelopen zomer afgestudeerd als 2e graads Engels docent en inmiddels aan m'n tweede baan begonnnen. Ik heb eerst een 10-tal weken een andere docent vervangen (wegens ziekte) voor 18uur in de week.
    Nu vervang ik wederom een docent maar de kans is groot dat die niet meer terugkomt ... waardoor ik nu 8 klassen (25uur) op het VMBO onder mijn hoede heb.
    Proficiat en welkom

    Even wat info van mijn kant.
    Ik had vorige week een functioneringsgesprek met mijn directeur. Het was mijn tweede gesprek in 11 jaar tijd Beetje weinig, aangezien het officieel elke twee jaar gepland staat. Ik bereid zulke gesprekken altijd precies voor en had over elke 'categorie' die besproken zou worden genoeg onderwerpen en visies paraat. Het kwam er uiteindelijk op neer dat ik 2 uur zelf aan het woord ben geweest en mijn directeur 3 verhelderende vragen had gesteld. Een paar dagen later kreeg ik het verslag ter controle. Ik pakte mijn voorbereiding van het gesprek erbij en merkte dat de twee documenten (niet geheel verrassend) zo goed als identiek zijn.
    Ik had vooraf enquetes afgenomen bij klassen (feedbackscan.leraarweb.nl zo uit mijn hoofd) die leerlingen individueel en volledig anoniem konden invullen. De scores waren erg netjes. Scoorde gemiddeld een 7.8 op alle punten.
    Ik maakte me vooraf al niet druk om dit gesprek, maar het bleek nog simpeler te zijn dan ik al dacht. Soms mag je trots zijn op jezelf en deel je dat graag met anderen
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
      woensdag 23 december 2009 @ 12:50:39 #154
    20211 Da_Ripper
    Follow your bliss
    pi_75965597
    quote:
    Proficiat
    Wat je vindt, ...
      woensdag 23 december 2009 @ 14:45:01 #155
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_75970530
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 12:25 schreef Da_Ripper het volgende:
    * Nieuwe docent meldt
    Welkom!
    quote:
    Op woensdag 23 december 2009 12:34 schreef -J-D- het volgende:
    Soms mag je trots zijn op jezelf en deel je dat graag met anderen
    En terecht! Lekker begin van de kerstvakantie, toch?
    .
      zaterdag 26 december 2009 @ 19:49:30 #156
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_76084038
    Een paar uur terug de halfjaar evaluatie van de IVLOS mentorgroep ingevuld. Ik heb weinig van ze heel gelaten. Dat lucht op
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_76131286
    quote:
    Op zaterdag 26 december 2009 19:49 schreef ErikT het volgende:
    Een paar uur terug de halfjaar evaluatie van de IVLOS mentorgroep ingevuld. Ik heb weinig van ze heel gelaten. Dat lucht op
    Ik heb in 2008-2009 op het IVLOS gezeten; maar in welke groep zit je? (alpha, beta...) Wij hadden ook vorig jaar veel commentaar; als groep met de 2 mentoren gesproken en daarna is er een boel anders geworden. Echt naar ons geluisterd en het programma aangepast aan onze wensen Klagen is één, je/jullie moeten er wel voor zorgen dat er iets mee wordt gedaan
    pi_76142336
    Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Op het ILS zat ik in een 'echogroep': van elke studie zat daar iemand in die feedback vanuit studenten van zijn studierichting moest overbrengen. Bij elke bijeenkomst kwamen ALLE studierichtingen met fikse kritiek en constructieve verbetertips. Dat werd allemaal genotuleerd en verdween in een la .

    De enige manier om daar te zorgen dat er iets met je kritiek werd gedaan was, zo bleek het jaar na ons, door in een kinderachtige staking te gaan.
    pi_76142423
    ILS Kansloze zooi daar.
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
      zondag 3 januari 2010 @ 21:43:30 #160
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_76376858
    Ik wens iedereen in dit topic een gezond, gelukkig en pedagogisch verantwoord 2010 toe

    Morgen weer aan de slag... Ik heb er wel weer zin in Zal morgen wel weer wat sneeuwpret opleveren, denk ik zo. Alhoewel, voor de vakantie wilden de leerlingen van 4VMBO een sneeuwballengevecht gaan houden. Ik met ze naar een veldje gegaan, staan ze daar kou te kleumen: "Meneer, het is toch wel èrg koud hè?".

    Oh, en natuurlijk de verplichte Nieuwjaarswens-ceremonie. Ik zorg maar dat ik vroeg op school ben, en een strategische plek uit kies.
    .
    pi_76377032
    Ik ben van plan VLAK voor het begin van het eerste lesuur aan te komen en linea recta naar m'n lokaal te gaan.
      zondag 3 januari 2010 @ 22:15:06 #162
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_76378840
    Ja, maar dan heb je ze in de pauze weer.
    Probeer dan maar eens een kopje koffie te drinken als je een hele rij collega's naast je hebt staan...
    .
    pi_76379308
    Ik denk dat ik ga voor de introductie van de beleefde buiging bij het nieuwjaarswensen. Of een T-shirt met "Ik zoen niet".
    pi_76379632
    Ik heb maandags altijd Papa-dag
    Geen nieuwjaarskussen en dergelijke... hooguit wat op dinsdag.
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
      zondag 3 januari 2010 @ 22:44:45 #165
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_76380554
    quote:
    Op zondag 3 januari 2010 22:22 schreef Razztwizzle het volgende:
    Of een T-shirt met "Ik zoen niet".
    Ik zat al te denken aan een T-shirt met: "Ik heb jou al gehad". Maar dat klinkt ook weer zo fout
    .
    pi_76381160
    quote:
    Op zondag 3 januari 2010 22:44 schreef Baba-O-Riley het volgende:

    [..]

    Ik zat al te denken aan een T-shirt met: "Ik heb jou al gehad". Maar dat klinkt ook weer zo fout
    Ach, om het roddelcircuit levendig te houden .
    Ik ben morgen trouwens ook vrij, maar dat "De beste wensen hè" gaat volgens mij altijd minstens tot 1 februari door.

    Trouwens, ik had Grootse Plannen voor de kerstvakantie: nieuw project maken, nakijken, briefopdrachten bedenken, boeken lezen zodat m'n leeslijst wat langer wordt.

    Niets gedaan.
    pi_76381336
    Ik ben in een staaltje van extreme zelfdiscipline meteen op de eerste maandag van de vakantie aan het nakijkwerk gaan zitten met het plan om pas op te houden als het klaar was. Om drie uur 's nachts was het gepiept. Vervolgens heb ik wel het maken der studiewijzers en dergelijke tot vandaag laten liggen. Kennelijk is het toch een natuurwet dat er altijd wel IETS nog op de allerlaatste zondag moet.
    pi_76381464
    Nouja, ik heb deze week een afrondweekje, dan toets/mondelingenweek waarin ik vrij veel tijd heb voor dat soort dingen. Maar het komt er eigenlijk op neer dat ik net een leerling ben en altijd alles op het laatste moment doe .

    Trouwens, ik kreeg een verontwaardigde mail van een leerling dat ik niet had teruggemaild op zijn vraag over mijn boekenlijst en dat hij nu te laat "toch maar is begonnen aan zijn eerste keuze". Ben ik zo'n trut dat ik geen e-mail doe in de kerstvakantie? Heb de PC ook nauwelijks aangehad, maar zo'n reactie vind ik eigenlijk wel vervelend .
    pi_76388881
    quote:
    Op zondag 3 januari 2010 23:01 schreef Razztwizzle het volgende:
    Trouwens, ik kreeg een verontwaardigde mail van een leerling dat ik niet had teruggemaild op zijn vraag over mijn boekenlijst en dat hij nu te laat "toch maar is begonnen aan zijn eerste keuze". Ben ik zo'n trut dat ik geen e-mail doe in de kerstvakantie? Heb de PC ook nauwelijks aangehad, maar zo'n reactie vind ik eigenlijk wel vervelend .
    Ik zou de leerlingen daarop aanspreken, want je hoeft niet per mail bereikbaar te zijn in de vakantie. Je mag je mail checken, maar ze moeten er niet op rekenen.
    Ik opende ook zojuist mijn mail pas weer sinds ruim twee weken.
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
    pi_76392416
    Hallo!

    Ik heb even vluchtig het topic doorgelezen en wilde toch even reageren.
    Volgend jaar ga ik beginnen aan de HBO opleiding leraar (eigenlijk lerares ) Engels aan de HAN in NIjmegen. Op 19 april heb ik toelatingsexamen (heb MBO 3 gedaan...) wat bestaat uit een Havo examen Nederlands tekstverklaren en een motivatiegesprek.
    Ik hoop dat ik het haal, anders heb ik helaas pech.

    De reden dat ik lerares Engels wil worden is dat ik in Engeland geboren ben en tweetalig ben opgevoed.
    Engels kan ik dus wel, de grammaticaregels moet ik wel wat bijspijkeren, ik weet het antwoord dan wel maar de "waarom het zo is" ontbreekt bij mij.

    Maar goed, zitten hier toevallig studenten of afgestudeerden van de HAN in NIjmegen die mij iets kunnen vertellen over de opleiding? Of eventueel het toelatingsexamen als je dat hebt moeten doen?

    Alvast bedankt!
      maandag 4 januari 2010 @ 16:07:03 #171
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_76401701
    quote:
    Op zondag 3 januari 2010 22:56 schreef Razztwizzle het volgende:
    Trouwens, ik had Grootse Plannen voor de kerstvakantie: nieuw project maken, nakijken, briefopdrachten bedenken, boeken lezen zodat m'n leeslijst wat langer wordt.
    Niets gedaan.
    Ik heb deze vakantie ook HELEMAAL niets gedaan. Goed bezig, zelf
    Vorig jaar rond deze tijd zat ik er best doorheen, maar dat gebeurt me geen tweede keer. Ben het schooljaar uitermate relaxt begonnen en dat wens ik graag zo te houden. Wel weer fijn om vandaag weer te mogen beginnen. Leuk om de leerlingen weer te zien. Enne.. sneeuwballen? Daar hadden ze het idd weer te koud voor. Ze kropen zowat IN de verwarming.
    .
    pi_76407371
    Er gingen in de pauze ook nauwelijks leerlingen naar buiten, terwijl het wel gewoon droog was en op bepaalde momenten zelfs zonnig. Iedereen stond binnen in een stervensdrukke aula.
    pi_76408081
    De beste wensen voor het nieuwe jaar!
    Vandaag nog geen les gehad; wel borrels en we kregen bezoek van Astrid Boon, bekend van het boek "Strafregels" (voorheen "Wie de leerling liefheeft"); was erg leerzaam. Onze school zit er aan te denken om haar methode met strafregels in te gaan voeren; iemand ervaring mee?

    Ik heb in de vakantie weinig gedaan; ik heb ook nog niet héél veel zin om te gaan lesgeven morgen maar dat vind ik wel een goed teken: heb ik goed vakantie gevierd
      maandag 4 januari 2010 @ 23:20:29 #174
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_76421334
    quote:
    Op maandag 28 december 2009 09:28 schreef Hippos het volgende:

    [..]

    Ik heb in 2008-2009 op het IVLOS gezeten; maar in welke groep zit je? (alpha, beta...) Wij hadden ook vorig jaar veel commentaar; als groep met de 2 mentoren gesproken en daarna is er een boel anders geworden. Echt naar ons geluisterd en het programma aangepast aan onze wensen Klagen is één, je/jullie moeten er wel voor zorgen dat er iets mee wordt gedaan
    Bèta groep. Van de 2 medestudenten die in de responsgroep zitten, hoor ik dat "wij bèta's" als zeikers bekend staan. Dat zal idd wel. Laatst zat ik bij dat PGO gebeuren, en dan zitten alle groepen door elkaar. Daar zat een sociale wetenschapper ons iets te vertellen over interviews, en die claimde dingen die aantoonbaar onjuist waren in 2 zinnen. Wat ik dus deed, want ik kan me slecht inhouden. (Dat ik zaken moet doen die niks met les geven te maken hebben, dat trek ik al slecht, maar dan moeten ze niet ook nog een onzin gaan verkopen.) Anyway, dat trokken de andere aanwezigen niet zo goed.

    De veranderingen die na alle klachten voorgesteld zijn, houden allemaal in: extra tijd/werk. Wij, of iig ik, wil vooral veel dingen eruit.
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
      maandag 4 januari 2010 @ 23:24:09 #175
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_76421480
    O en morgen mag ik weer Heb best wel zin. Bijna niks gedaan in de vakantie, het resultaat is motivatie
    Ik heb vandaag al wat dingen gedaan, maar mijn ambities zijn vooral de grond ingeboord door onbereikbare bestanden op een andere harde schijf aangevuld met niet functionerende email op het werk. Dat laatste gebeurt echt om de haverklap, zeer vervelend...
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_76446248
    dag....
    pi_76447015
    Wil je erover praten?
    pi_76447496
    quote:
    Op dinsdag 5 januari 2010 18:12 schreef ShadyLane het volgende:
    Wil je erover praten?
    Maahw, het loopt niet met 1 klas. En ik merk aan mezelf dat ik mezelf er enorm over loop op te fokken en eigenlijk mezelf de put aan het praten ben. Dat is mijn probleem, ik denk er teveel over na en ben niet snel tevreden. Daarom ga ik over op de manier die Astrid Boon heeft geïntroduceerd (pedagogisch strafregels schrijven) in de hoop daarmee het tij te keren. Dat kost me misschien 6 weken varen in woelig water, maar als ik haar (want ze was gisteren bij ons) en collega's moet geloven zie je daarna opeens verbetering.
    Donderdag komt mijn coach even meekijken, maar ik vermoed dat ze zich dan opeens gedragen als puppies...

    Maar grootste probleem is nog steeds dat ik te negatief blijf denken na wat minder leuke leservaringen. Ik heb het er in vele lesbesprekingen, mentorgesprekken (toen ik nog in opleiding zat) over gehad; en ik weet het van mezelf, maar het blijft. Dat is jammer. Maar misschien gaat dat nog wel veranderen...hoop ik
    pi_76448763
    Succes Hippos.

    Geef jezelf iedere lesdag 5 complimenten en sta jezelf toe maar één negatief akkefietje te benadrukken. Zo leer je posimistiser denken.

    Hier gaat alles oke. Wel druk met lesgeven en lesvolgen. Er zit schot in.
    Donderdag eindelijk goed overleg over de inservicestage. Dan weet ik wat ik komend half jaar moet doen om hopelijk mijn lesbevoegdheid binnen te halen.
    pi_76450197
    En kijk vooral ook naar die andere klassen waarin het beter gaat. Het is heel menselijk om vooral te focussen op wat fout gaat, maar daarmee doe je jezelf tekort.
      dinsdag 5 januari 2010 @ 19:29:34 #181
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_76450286
    Ik heb ook een klas waar het niet mee wil en ik heb er gewoon echt slapeloze nachten van . Ze moesten eens weten (beter van niet, natuurlijk). Ik heb me voorgenomen om dit jaar een nieuwe start te maken en ze harder aan te pakken. Dus niet meer eindeloos waarschuwen, maar gewoon wegsturen als ze niet normaal willen doen.
    Niet meer actief op Fok!
    pi_76450877
    Ik weet niet hoe groot die problemen precies zijn (ordeprobemen of gewoon een minder goed contact, of lessen die niet aanslaan of alles bij elkaar...), maar het scheelt misschien ook wel om voor jezelf te accepteren dat er nu eenmaal altijd wel één klas zal zijn waar het minder mee gaat. En dat zoiets helemaal niet erg is, omdat het eigenlijk al ongelooflijk is dat het met al die andere klassen (en al die verschillende leerlingen bij elkaar) wel goed loopt. Het is namelijk ook ontzettend knap als je dat voor elkaar hebt, en dat het dus 'maar' één klas betreft. Daar mag je jezelf best wel bewust van zijn hoor. Er zijn nu eenmaal niet zoveel mensen die dat kunnen. (Dit is de peptalk die ik mijzef ook altijd geef op een mindere dag of na een mindere les ).

    Iemand hier ervaring met keiwijzer? Op mijn school werken we daar nu mee en ik ben één van de eerste docenten die dit doen. Dat betekent dus dat er enquetes zijn afgenomen over mijn functioneren bij leerlingen, collega's en een leidinggevende. Ik heb zelf ook een lijst moeten invullen. En dan komt er een soort van verslag.

    http://www.keiwijzer.nl/index.php?page=keiwijzer
    The real is always way ahead of what we can imagine.
    pi_76451864
    Wat wordt er concreet gedaan met de resultaten? Mijn ervaring met functioneringsgesprekken op mijn scholen is dat ze weinig zin hebben, omdat er vrijwel nooit iemand die slecht functioneert het veld moet ruimen of op een andere manier 'last' krijgt met zijn slechte functioneren. En dus geen prikkel krijgt om het beter te gaan doen.

    En hogere salarisschalen worden bij ons niet toegekend op basis van goed lesgeven ("want dat je dat goed hoort te doen is standaard"), maar op basis van welke extra projecten je doet. Soms krijgt daardoor iemand een hogere schaal die helemaal niet zo denderend lesgeeft.

    Al met al heb ik niet de indruk dat er bij ons iemand beter is gaan lesgeven door functioneringsgesprekken of enquetes. Ik vind het voor mezelf wel zinvol om te zien wat leerlingen allemaal opschrijven, maar iemand die met de resultaten niks doet kun je verder niks maken. Bij jullie op school wel?
    pi_76451907
    quote:
    Op dinsdag 5 januari 2010 19:40 schreef mane het volgende:
    Iemand hier ervaring met keiwijzer? Op mijn school werken we daar nu mee en ik ben één van de eerste docenten die dit doen. Dat betekent dus dat er enquetes zijn afgenomen over mijn functioneren bij leerlingen, collega's en een leidinggevende. Ik heb zelf ook een lijst moeten invullen. En dan komt er een soort van verslag.

    http://www.keiwijzer.nl/index.php?page=keiwijzer
    Bij ons worden we geacht leerlingen de feedbackscan in te laten vullen als je weer een functioneringsgesprek gaat krijgen. Daarin word je dus niet beoordeeld door collega's en leidinggevende, maar alleen door leerlingen (en anoniem).
    Was er best tevreden mee

    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
    pi_76452590
    Ik heb een keer in een klas allemaal redelijk positieve tot positieve resultaten gekregen, op het formulier van 1 leerling na, die bij alles de allerlaagste score had aangekruist. Ik was erg benieuwd naar wie dat was, want wellicht had ik hem/haar iets misdaan dat ik recht had kunnen zetten. Maar ben er nooit achter gekomen.

    (Hier moest ik aan denken toen ik bij jou in de 'laagste' balk overal 0% zag staan). Prima scores!
    pi_76456075
    Dank voor de reacties Ik kijk ook best naar wat goed gaat; zo had ik mijn andere 4H klas, 5e+6e uur en in dat laatste uur hebben ze aaneengesloten continue geluisterd maar omdat het voor hun een erg boeiend en interessant onderwerp was (hoe ontstaat kanker en wat is kanker eigenlijk) bleven ze veel vragen stellen; een teken dat ze met de stof bezig waren. En vanochtend was mijn 4V klasje ook vrolijk bezig met de microscopen en gewoon lekker aan het werk. Maar ja, juist het klasje wat ik er tussendoor had blijft de hele dag in mijn hoofd spoken. Bizar dat eigenlijk zo iets je soms wat kan verlammen en je het gevoel kan geven dat je 't eigenlijk niet goed doet. Onzin, maar de gedachten komen wel langs. Ik ga in ieder geval mijn manier van corrigeren aanpassen en hopelijk heeft dat over enkele weken resultaat. En soms wat minder streng op mezelf worden, ook al gaat dat moeilijk. Even stoom afblazen helpt wel...
      dinsdag 5 januari 2010 @ 23:13:40 #187
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_76463023
    Ik heb ook altijd 1 zo'n klas. Wat is dat toch... ik heb echter nog wel hoop dat het met deze goed gaat komen.
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_76512213
    quote:
    Op dinsdag 5 januari 2010 19:58 schreef ShadyLane het volgende:
    Wat wordt er concreet gedaan met de resultaten? Mijn ervaring met functioneringsgesprekken op mijn scholen is dat ze weinig zin hebben, omdat er vrijwel nooit iemand die slecht functioneert het veld moet ruimen of op een andere manier 'last' krijgt met zijn slechte functioneren. En dus geen prikkel krijgt om het beter te gaan doen.

    En hogere salarisschalen worden bij ons niet toegekend op basis van goed lesgeven ("want dat je dat goed hoort te doen is standaard"), maar op basis van welke extra projecten je doet. Soms krijgt daardoor iemand een hogere schaal die helemaal niet zo denderend lesgeeft.
    Op mijn school koppelen ze het doen van die keiwijzer en het maken van een ontwikkelingsplan aan het doorgroeien naar een hogere schaal. Aangezien de school nu binnen korte tijd een bepaald percentage mensen in lc en ld moeten hebben zitten, zijn ze begonnen met de procedure van die keiwijzer bij die docenten die als eerste aan de beurt zijn voor een doorgroei.

    De bedoeling is dat alle docenten die keiwijzer gaan doen en dat dit om de paar jaar herhaald wordt. Docenten die zich in die periode niet ontwikkelen, krijgen dan bijvoorbeeld een slechte beoordeling (als hun functioneren ook nog eens niet voldoet). De coördinator die dit alles aanstuurt, is vast van plan slechtfunctionerende docenten hiermee 'keihard aan te pakken'.

    In mijn geval is het meer een formaliteit. Ik heb vorig jaar al een positieve beoordeling gekregen. Maar om aan het eind van dit schooljaar een hogere schaal te kunnen krijgen, moet ik dit dus gewoon doen. Ik heb gisteren het feedback rapport gekregen en het ook meteen besproken met een zogenaamde coach. Er kwamen toch wel leuke en interessante zaken uit. Bij sommige competenties bleek mijn zelfbeeld niet helemaal overeen te komen met hoe de anderen mij zien. Zo vind ik zelf dat ik niet goed ben in 'organiserend vermogen' (met andere woorden: chaotisch, vaak dingen kwijt etc). Maar kennelijk merken leerlingen en collega's daar weinig van, want ik had daar een hoge score.

    Verder blijk ik een typische 'gymnasium docent' te zijn. Dat wil zeggen: ik scoor ver boven het gemiddelde waar het gaat om vakkennis, bevlogenheid, enthousiasme voor mijn vak. Dat wat valt onder 'bekwaamheid'. Maar ik had een aanmerkelijk lagere score bij het motiveren van leerlingen bij het maken van hun taken, en pedagogische begeleiding (dus: interesse tonen in het wel en wee van de leerling). Gelukkig had ik dan wel weer een goede score bij 'vertrouwen wekken' en het zorgen voor een veilig leerklimaat. Ik had ook een lage score bij het 'samenwerkingsgericht leren'. Maar dat wist ik ook, want ik ben zelf ook nogal een solist en dat draag ik ook over.

    En zo waren er nog wat andere aardige zaken waarover je een beetje verder kunt nadenken. De vraag is nu vooral: wat doe ik er mee? Als ik mezelf op het punt van die pedagogische begeleiding wil verbeteren hoe pak ik dat dan aan?

    Aan de ene kant denk ik dat ik het wil verbeteren omdat ik vaak wel meeleef met leerlingen maar dat volgens mij niet altijd goed weet te uiten, aan de andere kant: dat is misschien niet de persoon die ik ben, met andere woorden: dat zit 'gewoon' niet zo in mij. En zolang leerlingen zich wel veilig bij mij voelen in de les, is er niet zoveel aan de hand?

    [ Bericht 5% gewijzigd door mane op 07-01-2010 09:07:20 ]
    The real is always way ahead of what we can imagine.
      donderdag 7 januari 2010 @ 11:50:03 #189
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_76516983
    Zijn bij jullie op school de technische problemen ook zo groot? De webmail ligt er al de hele week uit, gisteren geen internet op school tijdens 3 tussenuren, het kopieerapparaat is de helft van de tijd stuk... dit soort dingen kost allemaal zoveel tijd en energie, voor zoveel mensen. Onvoorstelbaar dat dit soort dingen zo slecht geregeled is op scholen...
    En dan de klassenboeken afschaffen en een elektronisch absentiesysteem invoeren Ja, dat levert idd tijdwinst op voor de conciërge, maar ben ik nou "out of line" als ik mijn tijd belangrijker vind?

    [ Bericht 0% gewijzigd door ErikT op 07-01-2010 11:55:24 ]
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_76541157
    ...nee, geen grote ICT problemen gelukkig...maar vervelend als dat soort dingen gebeuren. Je bent er voor een belangrijk deel afhankelijk van.

    Vandaag voor het eerst met de strafregels gewerkt; 3 lln waren de pineut. Reactie 1 leerling : "u haat mij. er zaten er meer te praten, dat is niet eerlijk. U haat me." Waar deze lln even aan voorbij gaat is dat ze met een boek voor d'r gezicht (bedoelt als 'ik ben aan het lezen') omgedraaid zat en aan het praten was met haar achterbuurvrouw...nou, dan mag je van mij gaan schrijven. Maar ik zal maandag wel nog even met d'r praten...

    Maar coach was positief over de les; amper opmerkingen. Volhouden en gewoon consequent blijven
    pi_76541750
    Mooi, die positieve feedback, Hippos. Dat compenseert hopelijk die rotdag van laatst een beetje.

    Bij ons ook geen grote rampen zoals bij ErikT. Wel veel "haperingen": het cijferinvoer- en absentieregistratiesysteem ligt er vaak even uit, regelmatig kan er niemand succesvol een printopdracht versturen en regelmatig wil een van de kopieerapparaten niet meer. Maar al met al valt er goed mee te werken.

    Wel vind ik het irritant dat je elke keer je laptop opnieuw uit de tas moet halen (omdat je steeds in een ander lokaal zit), kabels aansluiten op het digibord, laptop opstarten (duurt een tijdje), absentie-registratiesysteem opstarten (duurt ook een tijdje). Op zich ben je in het begin van een les toch wel even bezig met even kletsen met leerlingen, afspraken maken met inhalers enz. en begin je dus niet meteen met de les, dus het opstarten van de apparatuur neemt geen 'echte' lestijd in beslag, maar toch vind ik het irritant. En je bent wel 'echte' lestijd kwijt als er dan iets hapert in de communicatie tussen laptop en digibord. Dat kan altijd goed verholpen worden met herstarten, maar dan ben je weer een paar minuten verder en DAT is dan wel altijd midden in je les .
      donderdag 7 januari 2010 @ 22:33:38 #192
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_76543162
    Als het even meezit, begint mijn LIO-periode in februari, dus ik ga hier ook maar eens wat actiever meeschrijven vanaf nu .

    Voor de vakantie had ik steeds problemen met een bepaalde klas en het liep echt de spuigaten uit op een gegeven moment: steeds weer smoesjes mbt huiswerk maken ("ik heb geen studiewijzer gekregen" , "ik wist het niet" etc), geklier in de klas, onbeleefd gedrag en ga zo maar door. Ik zag er echt steeds tegenop om die klas te moeten lesgeven, want hoe goed ik m'n les ook voorbereidde, ze wisten het altijd weer te versjtieren. Ik had me voorgenomen om het nieuwe jaar met een schone lei te beginnen: geen gezeur meer, gewoon kruisjes uitdelen als ze hun huiswerk niet gemaakt hebben (3 kruisjes = terug komen na schooltijd) en bovenal: niet oneindig blijven waarschuwen, maar leerlingen eruit bonjouren als ze te ver gaan. Nou ik heb het geweten: twee pubers gingen volledig door het lint vanochtend toen ik kruisjes wilde uitdelen ivm niet gemaakt huiswerk. "Ik heb die papieren nooit gekregen, je lult maar wat, je liegt!" en het werd een ware welles/nietes-discussie. Ik zag vanuit m'n ooghoek m'n coach op het puntje van haar stoel zitten en ze zei later dat ze twijfelde of ze moest ingrijpen op dat moment. De pubers liepen boos weg en ik liet ze maar gaan. Eentje kwam even later terug en zei "sorry dat ik zo snel boos werd" en de ander bleef onbeleefd doen tegen mij en toen ik dat tegen m'n coach zei, heeft ze hem opgehaald en hebben we het met z'n drieën besproken, want deze jongen is steeds de stoorzender in de klas en het wordt alleen maar erger. Gezegd dat zijn gedrag en taalgebruik naar een docent toe onacceptabel zijn en dat dat anders moet. Hij weigerde z'n excuus aan te bieden, want ik was tenslotte degene die zich vergist had wat betreft het huiswerk. Dat 'ie z'n excuus moest aanbieden voor de manier waarop 'ie gereageerd had en niet voor het feit dat 'ie het niet met mij eens was drong niet helemaal tot hem door blijkbaar... Anyway, de rest van de klas heeft het allemaal niet zo meegemaakt, maar volgens mij hadden ze wel door dat er iets speelde, want ze gingen wel poeslief mee terug naar de klas vanuit het computerlokaal. Ze hebben nog nooit zo snel hun computers afgesloten .
    Nou ja, anyway, ondanks de botsing denk ik wel dat er nu iets aan het veranderen is. De coach zei ook dat mijn optreden heel anders was dan voor de vakantie. Nu is het een kwestie van doorzetten.

    Ik heb ook besloten om de leerlingen een handtekening te laten zetten als ik ze iets geef, zodat ze niet meer kunnen zeggen dat ze iets niet gekregen hebben. Jammer dat het zo moet, maar dat moet blijkbaar. En ik ga de studiewijzers en andere belangrijke documenten voortaan ook mailen zodat "ik ben het kwijtgeraakt" ook niet meer opgaat.

    Morgen weer een klas met een jongen die graag z'n eigen plan trekt, dus daar moet ik ook weer kordaat tegen optreden. Dat is mijn uitdaging in de klas!
    Niet meer actief op Fok!
      maandag 18 januari 2010 @ 16:54:00 #193
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_76972043
    Nou, ik heb het blijkbaar een beetje te bont gemaakt. Ik mag geen (publieke) kritiek meer uiten op het IVLOS, anders mag ik vertrekken. Dus dan houd ik m'n mond maar, anders is mijn onderwijs loopbaan snel ten einde.

    Iets met
    Ik ben ook niet helemaal netjes geweest, maar dreigen met verwijderen... ik heb daar geleerd dat dreigen niet werkt. (Niet dat ik het daarmee eens ben, maar toch.)
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_76972809
    Ben benieuwd wat je uitgespookt hebt!
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
    pi_76973350
    quote:
    Op maandag 18 januari 2010 16:54 schreef ErikT het volgende:
    Nou, ik heb het blijkbaar een beetje te bont gemaakt. Ik mag geen (publieke) kritiek meer uiten op het IVLOS, anders mag ik vertrekken. Dus dan houd ik m'n mond maar, anders is mijn onderwijs loopbaan snel ten einde.

    Iets met
    Ik ben ook niet helemaal netjes geweest, maar dreigen met verwijderen... ik heb daar geleerd dat dreigen niet werkt. (Niet dat ik het daarmee eens ben, maar toch.)
    Ah, opruiend bezig?

    Ik zou gericht omgaan met de kritiek die je hebt. En daarnaast pragmatisch zijn. Dus nu braaf doen wat zij willen, maar bijvoorbeeld een goed stuk schrijven over hoe slecht IVLOS is en dat laten publiceren, in een universiteitskrantje bijvoorbeeld. Zoek de publiciteit op, maar wel na je afstuderen. .
    The real is always way ahead of what we can imagine.
    pi_76975405
    quote:
    Op maandag 18 januari 2010 16:54 schreef ErikT het volgende:
    Nou, ik heb het blijkbaar een beetje te bont gemaakt. Ik mag geen (publieke) kritiek meer uiten op het IVLOS, anders mag ik vertrekken. Dus dan houd ik m'n mond maar, anders is mijn onderwijs loopbaan snel ten einde.

    Iets met
    Ik ben ook niet helemaal netjes geweest, maar dreigen met verwijderen... ik heb daar geleerd dat dreigen niet werkt. (Niet dat ik het daarmee eens ben, maar toch.)
    Zozo, zo 'bont' heeft onze beta-mentorgroep het vorig jaar niet gemaakt Ben ik ook wel benieuwd wat je hebt gedaan
    pi_77024125
    Heeft iemand een idee voor me om een activiteitenweek in te vullen?
    Met een wiskundige inslag ajb.

    En mag ook een overstijging met natuurkunde hebben.
      Redactie Sport donderdag 28 januari 2010 @ 14:38:03 #198
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_77376811
    Ik mag stagelopen in Meppel
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
    pi_77385853
    Leuk, DeLuna .

    sabine, moet je een hele week vullen?!

    Wordt er bij jullie ook massaal getekend tegen de plannen om de zomervakantie in te korten zonder dat daar iets tegenoverstaat? Bij ons al wel honderd krabbels!
      donderdag 28 januari 2010 @ 23:31:19 #200
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77399393
    Neuh, bij ons helemáál niet
    .
    pi_77404880
    Bij ons ook massaal, sl. . De rector heeft het eveneens getekend. Verder gemopper op de 'gewone' vakbonden die natuurlijk weer niets doen.
    The real is always way ahead of what we can imagine.
    pi_77424503
    Terecht. De hoge heren van de traditionele bonden verkwanselen al jaren niet alleen de belangen van hun achterban, maar vooral ook die van de leerlingen ten behoeve van hun eigen kansen op een leuk baantje in de PvdA-top later. Heel triest.

    Ik heb zojuist een lading traktaties ingeslagen bij de supermarkt omdat ik weer eens wat competities "wie kan zus of zo het beste/wie verzint de leukste manier om..." heb gehouden. Ben inmiddels expert in het vinden van het goedkoopste en toch niet niets-voorstellende snoepgoed. Nu nog de verleiding weerstaan om het allemaal dit weekend zelf op te eten en dan zondag alsnog een nieuwe lading te moeten kopen .
    pi_77449160
    Goed idee, die lijst! Ik heb 'm op school nog niet gezien.

    Iets persoonlijker nieuws: het gaat niet zo goed met mij. Woensdagmiddag stond ik les te geven en kreeg 't ineens belachelijk benauwd, pijn op de borst, etc. Leerlingen weggestuurd, collega heeft me naar huis gebracht. 's Avonds werd het erger, dus toch maar naar de huisartsenpost gegaan, maar er was niets lichamelijk mis met mij. "Heeft u stress, mevrouw?". Nou, ja, dus, eigenlijk wel..

    De afgelopen tijd loopt het echt de spuigaten uit qua werkdruk. Mijn eindexamenklas heeft de SE's schrijfvaardigheid net gedaan, dat heeft me zoveel nakijkwerk gekost dat ik de afgelopen twee weken de avonden en mijn vrije dag heb gebruikt voor de rest van het werk. Mijn mentorklas heeft profielen gekozen en daar komen oudergesprekken over, die moet ik voorbereiden. Verder al het nakijkwerk van de reguliere toetsweek van onder/bovenbouw en natuurlijk het opstarten van een nieuwe periode, gecombineerd met veel avonden op school vanwege wederom profielkeuze mentorklas, ouderavond en beroepenvoorlichtingsavonden ik draai een beetje door, geloof ik.

    Donderdag en vrijdag daarom niet op school geweest, wel bij de huisarts geweest die voorstelde om eens op school te bespreken hoe die werkdruk omlaag kan. Dus dat ga ik deze week maar eens doen. Maar het enige wat ik me kan bedenken is minder klassen lesgeven, waardoor ik minder ga verdienen, en dát kan ik er nou net niet bijhebben

    Ik zit, kortom, ernstig te twijfelen of ik wel in het onderwijs wil blijven. Ik ben het zo gruwelijk zat dat m'n werk nooit af is, dat ik avond aan avond zit te werken, ik weet het even niet zo goed meer.

    /klaagzang, maar moest 't even kwijt hier.
    pi_77452012
    Dat klinkt niet mooi Razztwizzle. Ik herken het wel een beetje, ook al heb ik slechts een baan met 0,7fte. Met name zo aan het eind van toetsweken + toetsweken zelf is er opeens een giga piek qua belasting. Periode afronden, toetsen in elkaar draaien, bij toetsen zitten in de toetsweek, toetsen nakijken, werkstukken/PO's nakijken en ondertussen start de nieuwe periode weer. Veel in korte tijd, ik voelde dat ook deze week.
    Is ook het vervelende aan onderwijs, sommige mensen in mijn omgeving begrijpen niet hoeveel werk er nog komt kijken bij de lessen zelf. En ook al zit dat misschien in het salaris...volgensmij maakt (bijna) iedereen meer uren omdat de werkbelasting gewoon erg hoog is.

    Hopelijk wordt er een oplossing gevonden Razztwizzle; sterkte!
      zaterdag 30 januari 2010 @ 17:32:11 #205
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77454079
    Oei, dat klinkt heavy, Razztwizzle!
    quote:
    Op zaterdag 30 januari 2010 14:54 schreef Razztwizzle het volgende:
    Donderdag en vrijdag daarom niet op school geweest, wel bij de huisarts geweest die voorstelde om eens op school te bespreken hoe die werkdruk omlaag kan. Dus dat ga ik deze week maar eens doen. Maar het enige wat ik me kan bedenken is minder klassen lesgeven, waardoor ik minder ga verdienen, en dát kan ik er nou net niet bijhebben
    Als je het mentoraat al eens kunt neerleggen, heb je al een pak minder last op je schouders. Heb je nog andere belastende taken? Kijk daar eens naar, wat je eventueel daar van kunt afstoten.
    quote:
    Ik ben het zo gruwelijk zat dat m'n werk nooit af is, dat ik avond aan avond zit te werken, ik weet het even niet zo goed meer.
    Dat zijn die piekmomenten idd, die kunnen er hevig inhakken.

    In elk geval sterkte!
    .
      zaterdag 30 januari 2010 @ 17:53:52 #206
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_77454723
    Ben ook 3 dagen ziek geweest.
    Het nakijkwerk is nu niet echt meer te overzien.
    Hopelijk krijg ik morgen nog wat gedaan.
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
      maandag 1 februari 2010 @ 14:00:13 #207
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_77511468
    Oh bah, ik dacht dat ik me tijdens m'n LIO-stage eindelijk eens exclusief op het lesgeven kon focussen, maar ik heb weer een hele rits geweldige (!) opdrachten gekregen vanuit de opleiding. Dus dat betekent dat ik de komende tijd wéér m'n lesvoorbereiding zal moeten afraffelen zo nu en dan omdat ik opdrachten op tijd MOET inleveren... .
    Niet meer actief op Fok!
    pi_77515749
    Goed, ik dacht wel weer aan het werk te kunnen vanmorgen (op m'n vrije dag thuis, maar dan nakijkwerk en voorbereiden) maar 't gaat toch echt nog niet goed. Benauwd en hartkloppingen. Dus huisarts gebeld, school gebeld, en ik blijf deze week nog maar thuis op aanraden van beide. Niet ziek, maar toch thuis, en het Spaans benauwd krijgen van alleen al kijken naar je werk. Er zit toch echt iets mis, hoop dat de huisarts me morgen een beetje kan helpen .
      maandag 1 februari 2010 @ 18:22:22 #209
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77521138
    Dat klinkt wel ernstig! Sterkte!!
    .
    pi_77521319
    Jongens, wat een ellende allemaal! Diverse mensen vreselijk druk, Razztwizzle zelfs zo druk dat ze tijdelijk thuis zit...bah bah bah.

    Misschien is voor sommigen van jullie een 'bijwerkdagje' zoals mane onlangs regelde een idee?
    Voor Razztwizzle is waarschijnlijk wat meer nodig dan dat, al kan een weekje 'er even helemaal uit' al veel doen. Hoop ik! Sterkte!
    pi_77522579
    quote:
    Op maandag 1 februari 2010 16:01 schreef Razztwizzle het volgende:
    Goed, ik dacht wel weer aan het werk te kunnen vanmorgen (op m'n vrije dag thuis, maar dan nakijkwerk en voorbereiden) maar 't gaat toch echt nog niet goed. Benauwd en hartkloppingen. Dus huisarts gebeld, school gebeld, en ik blijf deze week nog maar thuis op aanraden van beide. Niet ziek, maar toch thuis, en het Spaans benauwd krijgen van alleen al kijken naar je werk. Er zit toch echt iets mis, hoop dat de huisarts me morgen een beetje kan helpen .
    Dat klinkt verre van goed. Lijkt erop alsof je lichaam echt even totale rust nodig heeft...sterkte! Hopelijk komt het met rust goed.

    Ik had vandaag een soort van dag. Beetje niet helemaal toppie, maar ook niet echt slecht. Altijd met maandagen. Zeker op het 8ste uur, iedereen duf, ik duf...
    Morgen de hele dag vergaderen ....
    pi_77538535
    Ik ben nu een half jaar terug in NL na twee jaar buitenland en moet nog wat dingen afronden.. In totaal minder dan een half jaar werk, maar het lukt me gewoon niet. Ik kijk enorm op tegen mijn stage, mijn vakken zijn zo saai dat ik mezelf amper kan motiveren.. en ik wil gewoon niet meer het onderwijs in. Na ruim 3 jaar lerarenopleiding is dat wel erg zonde, niet?

    Heeft iemand goede tips hoe ik hier doorheen kan komen? Morgen, na een half jaar bijna-depressief thuiszitten-, maar eens naar Maatschappelijk Werk. Moet mijn leven echt op orde krijgen.. :|
    pi_77539569
    [edit]Is de malaise in dit topic besmettelijk of ligt het aan het seizoen? Ik kon vannacht voor de tweede nacht op rij totaal niet slapen door toestanden op school en ben vandaag thuisgebleven. Zou willen dat ik gewoon m'n klassen in kon en na de lessen weer uit en verder met de hele organisatie eromheen niets te maken hebben. Smste daarnet naar een collega die vroeg hoe het gaat: "ben nu een oefenprogrammaatje aan het maken voor de leerlingen en dat is erg leuk, ik heb alleen gewoon geen zin om me in de waanzin te begeven".

    Heel leuk, dat onderwijs, als het gewoon om leerlingen en lessen zou gaan .

    susannetilburg, ik heb dus even geen advies, wil je alleen veel wijsheid toewensen.

    [ Bericht 19% gewijzigd door ShadyLane op 02-02-2010 22:09:21 ]
      dinsdag 2 februari 2010 @ 22:40:52 #214
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77572970
    quote:
    Op dinsdag 2 februari 2010 05:25 schreef ShadyLane het volgende:
    Zou willen dat ik gewoon m'n klassen in kon en na de lessen weer uit en verder met de hele organisatie eromheen niets te maken hebben.
    Willen we dat niet allemaal?
    .
      Redactie Sport woensdag 3 februari 2010 @ 09:24:34 #215
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_77581039
    Wat was mijn stage slecht geregeld.
    We kwamen daar om 8.15u, toen bleek dat onze coach nog in vergadering moest tot 9 uur. Ze wist eigenlijk niet dat we zouden komen. Een aantal docenten in de lerarenkamer zeiden al dat er geen docent Nederlands aanwezig was die dag, dus dat was helemaal mooi. We zijn daarna nog bij een aantal leraren geweest of we ook in de klas mochten kijken, maar niet een leraar had daar interesse in. De Duitse stagaires moeten al een andere school gaan zoeken omdat alle leraren Duits daar geen zin in hadden.
    Ik voelde me niet echt welkom.
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
    pi_77581455
    quote:
    Op woensdag 3 februari 2010 09:24 schreef DeLuna het volgende:
    Wat was mijn stage slecht geregeld.
    We kwamen daar om 8.15u, toen bleek dat onze coach nog in vergadering moest tot 9 uur. Ze wist eigenlijk niet dat we zouden komen. Een aantal docenten in de lerarenkamer zeiden al dat er geen docent Nederlands aanwezig was die dag, dus dat was helemaal mooi. We zijn daarna nog bij een aantal leraren geweest of we ook in de klas mochten kijken, maar niet een leraar had daar interesse in. De Duitse stagaires moeten al een andere school gaan zoeken omdat alle leraren Duits daar geen zin in hadden.
    Ik voelde me niet echt welkom.
    Weet je opleiding dit ook? Als het goed is werkt de stageschool samen met je opleiding en zouden ze dit soort dingen veel beter onder de knie moeten hebben dan wat jij vertelt. Het lijkt me enorm vervelend om je niet welkom te voelen op je stageschool, en ik zou dit ook duidelijk aangeven.

    Vwb mijn gedoe - ik blijf deze week nog thuis en begin vrijdag met Mensendieck therapie om m'n ademhaling, houding en stress-management wat beter onder controle te krijgen. Gelukkig allemaal lieve berichten van school, zelfs van de rector die voorstelde om volgende week als ik weer begin nog niet meteen met een volledig rooster te beginnen en eventueel m'n mentoraatstaken af te stoten voor dit jaar.

    Dus fijn dat er zo wordt meegedacht
      woensdag 3 februari 2010 @ 10:20:31 #217
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_77582327
    Jeetje wat rot, DeLuna! .

    @ Razz: fijn dat je school zo meedenkt. Het zou echt jammer zijn als je zou moeten stoppen in het onderwijs omdat de werkdruk te hoog wordt.
    Niet meer actief op Fok!
    pi_77584951
    quote:
    Op dinsdag 2 februari 2010 05:25 schreef ShadyLane het volgende:
    [edit]Is de malaise in dit topic besmettelijk of ligt het aan het seizoen? Ik kon vannacht voor de tweede nacht op rij totaal niet slapen door toestanden op school en ben vandaag thuisgebleven. Zou willen dat ik gewoon m'n klassen in kon en na de lessen weer uit en verder met de hele organisatie eromheen niets te maken hebben. Smste daarnet naar een collega die vroeg hoe het gaat: "ben nu een oefenprogrammaatje aan het maken voor de leerlingen en dat is erg leuk, ik heb alleen gewoon geen zin om me in de waanzin te begeven".

    Heel leuk, dat onderwijs, als het gewoon om leerlingen en lessen zou gaan .

    susannetilburg, ik heb dus even geen advies, wil je alleen veel wijsheid toewensen.
    Heel herkenbaar. Het valt me vies tegen, na zo'n eerste jaar waarin je nog relatief weinig buiten je lessen om hebt te doen. De afgelopen weken waren echt een gekkenhuis, ik heb even zitten tellen welke andere dingen ik bij aanwezig moest zijn (vanaf het nieuwe jaar, dus vanaf net na de kerstvakantie) en die dus ook (behalve de dingen 's avonds) lesuitval veroorzaakten:

    - een middag cursus voor mentoren (verplicht) (en nuttig hoor, daar niet van)
    - surveilleren bij een onderbouwfeest (verplicht als mentor)
    - Open Dag, dus van 8:30 tot 23:00 op school
    - een middag overleg met docenten van de basisschool
    - 2 lange profielvergaderingen, 1 als mentor en 1 als vakdocent
    - 3x surveilleren bij de luistertoetsen vreemde talen
    - mentorenvergadering over het tussenrapport van mijn mentorklas
    - ouderavond 3HAVO (mentorklas) over profielkeuze, overgangsnormen, etc
    - een dagje met alle derde klassen skiën
    (de laatste twee heb ik dus overigens niet gedaan omdat ik toen al thuiszat)

    En dan de komende weken nog:
    - Een avondje beroepenvoorlichting klas 3
    - Een avond profielwerkstukpresentaties V6 (waarvan ik er 1tje co-begeleid)
    - Een middag intervisie onderbouwmentoren
    - Een avond mentorenspreekuren met ouders

    En meestal zijn het heus nuttige, leuke (skiën !) dingen, maar alle lesuitval die het veroorzaakt en extra voorbereidingen en werk gaat me nu even niet in de koude kleren zitten. Ik wil niet als constante klager overkomen hoor, maar voor nu voelt het even als een grote lading werk die ik er niet bij kan hebben, omdat al het correctie- en voorbereidingswerk nog zoveel tijd kost.

    [ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 03-02-2010 11:46:04 ]
    pi_77596895
    Het beste is nu om voor jezelf op een rij te zetten wat volgens jou haalbaar is en welke extra zaken teveel zijn. Een gesprek met de schoolleiding waarin je dat ook duidelijk uitlegt. Het is geen vraag of je alsjeblieft een keer iets kunt overslaan(een open dag, een curcus etc.) maar een eis/constatering. Je grenzen stellen en dat communiceren is de truc. Daarnaast is het ook voor jezelf wijs om je grenzen te bewaken en niet op alles waarvan je denkt 'leuk!" of "nuttig!" meteen ja te zeggen. Eerst even nadenken of het wel verstandig is. Je concentreren op het lesgeven en mentoraat en alle andere taken ook echt zien als iets extra's. En niet ook nog eens van jezelf verwachten dat je die extra's allemaal perfect doet.

    Ik ben zelf vrij goed in het stellen van grenzen en dat is maar goed ook, want volgens mij is het de enige manier om het onderwijs vol te houden. Als je dat niet goed kunt en ook heel perfectionistisch bent, is het onderwijs de ideale sector om snel overspannen te raken.

    Die leraren die niet bereid zijn om stagiaires te begeleiden, komen inderdaad asociaal over. Het kan ook niet op een stageschool. Maar ik denk zomaar dat dit docenten zijn, die hun grenzen ook hebben gesteld. En dus zeggen: ja leuk en aardig allemaal, maar dat kan ik er niet bij hebben.
    The real is always way ahead of what we can imagine.
    pi_77599784
    Ik mijd mentoraten zoveel mogelijk, vooral in de onderbouw. Ik moet zeggen: dat scheelt een enorme slok op een borrel. En "leuk contact met de leerlingen" heb ik zo ook wel .
    Echt, als ik die lijst van je zo zie, is misschien wel de helft mentoraat-gerelateerd.
    Ik denk dat je er voor dit jaar niet veel meer aan hebt om het mentoraat neer te leggen, want de meeste dingen die daarbij komen kijken vallen in de eerste helft van het schooljaar. Maar voor volgend jaar is het iets om te overwegen.
    pi_77600668
    Ik geef alleen les in de bovenbouw en zoals het er nu naar uitziet volgend jaar gewoon ook. Ik wil ook nog geen mentor worden, of zijn. Op de een of andere manier wil ik eerst een flink aantal jaar lesgeven en een soort basis leggen Maar als ik dit zo lees schrik ik toch wel welke activiteiten je daarmee ook erbij krijgt...
    Ik doe nu PWS begeleiden in 5H. Dat is al veel werk, ik probeer ze echt te steunen en te sturen. Misschien bemoei ik me er soms teveel mee, maar het is voor mij ook de eerste keer. Maar om zoiets (1 extra taak) kost me al flink wat uren...ik ga nu ook maar even een conceptversie lezen van een leerling
      woensdag 3 februari 2010 @ 18:55:16 #222
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_77601070
    Ik heb na een half jaar mentoraat ook geleerd dat ik die boot in de nabije toekomst ga afhouden. Allemamachies, wat een gedoe allemaal. Daarom dus ook mee moeten stoppen. Opleiding + halve baan + mentoraat = niet zo best te doen.
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
      woensdag 3 februari 2010 @ 19:39:03 #223
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77602828
    Wat dat mentoraat betreft: vaak wordt het je ook gewoon opgedrongen hoor. Zo van: "oh, je hebt nog wat ruimte in je taakbelasting. Alsjeblieft! Hier is het mentoraat van 3 HAVO ".
    quote:
    Op woensdag 3 februari 2010 09:24 schreef DeLuna het volgende:
    We kwamen daar om 8.15u, toen bleek dat onze coach nog in vergadering moest tot 9 uur. Ze wist eigenlijk niet dat we zouden komen.
    Hebben jullie van te voren niet gebeld dan om een afspraak te maken?
    .
    pi_77619925
    Ja precies, Mentoraat is niet altijd een keuze. Je hebt nu eenmaal een x aantal klassen op een school en die moeten allemaal een mentor hebben. Ik ben nu voor het tweede jaar mentor van een eersteklas. Dat is ook veel werk. Nieuw als ik nog ben op mijn huidige school heb ik daarmee wel een hoop goodwill opgebouwd, want iedereen weet hoe intensief zo'n mentoraat is. Voor volgend jaar wil ik dan ook een andere klas. Of meegroeien met mijn huidige klas.
    The real is always way ahead of what we can imagine.
    pi_77631733
    Het wordt je wel opgedrongen, maar:
    - bij ons zitten velen allang over hun taakuren heen en stemmen er dan toch in toe een mentoraat op zich te nemen. Dat betekent dat ze het gratis doen, want een teveel aan taakuren kun je bij ons niet laten uitbetalen of meenemen naar volgend jaar.
    - sommigen bewaken hun grenzen wel en hebben dus geen mentoraat omdat ze al vol zaten met andere taken
    - sommigen bewaken hun grenzen wel, zaten nog niet vol met andere taken maar gaven aan alleen een mentoraat te doen als daar meer uren voor komen (is nu -in de onderbouw althans- echt veel te weinig). Terechte eis, want als een school de mentoraten belangrijk vindt hoort ze ze ook te faciliteren. Gevolg: deze mensen hebben geen mentoraat, want er zijn genoeg mensen te vinden die het wel voor het huidige aantal taakuren doen.

    Grenzen stellen kan dus ook bij mentoraten wel werken. Tuurlijk is er altijd een bepaald aantal mentoren nodig, maar bij ons -op andere scholen vast hetzelfde verhaal- werken ongeveer twee keer zoveel docenten als er mentoren nodig zijn. Je kunt dus na een paar jaar mentoraten heel legitiem zeggen "nu effe een paar jaar niet".

    [ Bericht 2% gewijzigd door ShadyLane op 04-02-2010 15:37:14 ]
    pi_77634196
    Hallo allemaal ,

    Ik weet niet of ik hier op de juiste plaats ben maar de laatste tijd ben ik gaan nadenken over een studie tot docent Beeldende Kunst. Ik zit nu in de selectieprocedure voor een andere studie, maar aangezien er veel ''competitie'' is en er maar weinig plaatsen te vergeven zijn is het handig om iets achter de hand te hebben (het is overigens geen geneeskunde ).

    Nu vraag ik me af of er hier ook docenten Tekenen/Beeldende Kunst zijn. Hetgeen wat mij het meest tegenhoudt is dat je over 30 jaar nog steeds hetzelfde doet. Ik bedoel hier niet eens mee dat een serieuze carrière ontbreekt. Maar bijvoorbeeld bij een beroep als ontwerper of als kunstenaar weet je over 30 jaar niet waar je bent. Wat voor werk je maakt, of je arm of rijk bent et cetera. Alhoewel, nu ik er over nadenk deze dingen wellicht toch onder het kopje ''carrière'' valt . Het komt er in ieder geval op neer dat het werk als docent behoorlijk gestructureerd is. Hoewel sommigen dat misschien als iets positiefs beschouwen.

    Het les geven zelf spreekt mij erg aan, maar het gedoe wat er allemaal bij komt kijken totaal niet. Ik had in mijn eigen middelbare school-tijd al een enorm hekel aan mentorlessen. Er werd wat informatie tussen leerling en docent uitgewisseld, wat vaak niet langer duurde dan vijf minuten, en vervolgens moest je jezelf 45 minuten vervelen. Dat was dan net de laatste les van de de dag. Dus als je dan vervolgens vroeg waarom je niet naar huis mocht dan gaf je mentor als antwoord: ''dat zijn nou eenmaal de regels'' . God, en dan moet ik over 10 jaar misschien ook wel dat soort lessen gaan geven.

    Oké, tot zover mijn gedachten. Even wat vragen over het vak tekenen/beeldende kunst:

    - In hoeverre kan je je lessen zelf in plannen? De tekenlessen die ik kreeg waren in mijn ogen behoorlijk slecht, weinig theorie en veel zelf proberen. Wat in principe ook weer niet slecht is, maar als de basis ontbreekt dan is het resultaat ook niet fantastisch. Dus mag de docent zelf bepalen wat hij lesgeeft of wordt dat meer vanuit de overheid of vakgroep gekozen?

    - Hoe zien de lessen er in het algemeen uit? Loop je de hele tijd rond, of ga je gewoon iets voor je eigen doen en help je je leerlingen als ze langs komen.

    - Waarop baseer je de cijfers die je voor werkstukken geeft? Cijfers gingen vrijwel nooit hoger dan een negen, want iets kon niet perfect zijn. Gemiddelde cijfers lagen meestal rond de 6. Iemand kreeg alleen een onvoldoende als hij iets niet had ingeleverd. Ik begrijp wel waar je naar moet kijken, maar het lijkt mij toch lastig om een cijfer te geven. Vooral als een leerling het er niet mee eens is.
    pi_77638617
    ik haat soms gedoe over urenverdeling / formaties (ook al is het net februari, ze zijn al aan het kijken voor volgend schooljaar)...altijd een soort strijd lijkt het wel. Ik hoop dat ik met mijn bevoegdheid stiekem een kansje maak om een vast contract, maar ik vermoed van niet
      Redactie Sport donderdag 4 februari 2010 @ 20:54:08 #228
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_77643733
    quote:
    Op woensdag 3 februari 2010 09:43 schreef Razztwizzle het volgende:

    [..]

    Weet je opleiding dit ook? Als het goed is werkt de stageschool samen met je opleiding en zouden ze dit soort dingen veel beter onder de knie moeten hebben dan wat jij vertelt. Het lijkt me enorm vervelend om je niet welkom te voelen op je stageschool, en ik zou dit ook duidelijk aangeven.

    Vwb mijn gedoe - ik blijf deze week nog thuis en begin vrijdag met Mensendieck therapie om m'n ademhaling, houding en stress-management wat beter onder controle te krijgen. Gelukkig allemaal lieve berichten van school, zelfs van de rector die voorstelde om volgende week als ik weer begin nog niet meteen met een volledig rooster te beginnen en eventueel m'n mentoraatstaken af te stoten voor dit jaar.

    Dus fijn dat er zo wordt meegedacht
    Ja, we zijn al naar onze studieloopbaanbegeleider geweest. Ze zei al dat dit de slechtste school was die ze hadden. We moeten dit even in de gaten houden en als het dan nog niet goed is dan krijgen we een andere plek.

    Ik vind het echt niet leuk, ik had zo'n zin in de stage, maar nu zie ik er gewoon tegenop om terug te gaan.
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
    pi_77675728
    quote:
    Op donderdag 4 februari 2010 20:54 schreef DeLuna het volgende:
    Ik vind het echt niet leuk, ik had zo'n zin in de stage, maar nu zie ik er gewoon tegenop om terug te gaan.
    Ik heb dit ook gehad tijdens mijn stage. Ik moest met nog een aantal mensen van de opleiding stagelopen op een school in Leiden. Wij werden ook volledig aan ons lot overgelaten en zijn een paar uur van kastjes naar muren gelopen. Toen ik eenmaal een stagebegeleider had gevonden, werd overduidelijk dat hij niet op stagiairs zat te wachten: hij deed erg bot en onbeschoft.
    Toen de stage eenmaal begonnen was, werd al snel duidelijk dat het weinig op zou leveren: bijna 7 weken lang mocht ik alleen maar observeren; van helpen of zelf een (deel van) een les geven kon absoluut geen sprake zijn. Ik kreeg er zo de pest in dat ik op het punt stond te stoppen met de opleiding.
    Ik ben toen gewoon een bekende school bij mij in de buurt binnengelopen en gevraagd of ze daar een plekje hadden voor een stagiaire. Gelukkig kon ik daar terecht en ik kreeg er zelfs een baan, met na een jaar een vaste aanstelling. Ik werk nu ruim vier jaar als (bovenbouw)docente en ik ben heel blij dat ik niet gestopt ben na die rotstage.

    Als het nu zo vervelend blijft voor jou, zou zoiets dan een optie kunnen zijn? Misschien kun je zelf ergens anders wel een fijne stage vinden .
      vrijdag 5 februari 2010 @ 17:13:04 #230
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_77675758
    Ja, DeLuna, waarom ga je niet gewoon zelf op zoek naar een stageplek? .
    Niet meer actief op Fok!
      Redactie Sport zaterdag 6 februari 2010 @ 11:33:47 #231
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_77697425
    Het komt goed

    We zijn gisteren weer terug gegaan en toen hebben we afspraken gemaakt. We mogen ons poëzie project houden, onze 'coach' was daar erg enthousiast over. We kunnen alleen niet op maandag stage lopen maar het wordt verplaatst naar vrijdag. We hebben ook al roosters en de jaaragenda gekregen. Dus het moet goedkomen
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
    pi_77697481
    Mooi .
    Net als mentoraten worden stagiaires soms ook mensen 'opgedrongen'. Tijdens mijn studie liepen ook een paar mensen er tegenaan dat hun stagebegeleider ze niet wilde. Heel vervelend, vooral als het je eerste stage is en je bent toch al zenuwachtig enz. Dan wil je een enthousiaste begeleider waar je wat aan hebt. Zij hebben toen dus ook gewoon zelf een andere school gezocht.
      zaterdag 6 februari 2010 @ 14:05:52 #233
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77701802
    quote:
    Op zaterdag 6 februari 2010 11:36 schreef ShadyLane het volgende:
    Net als mentoraten worden stagiaires soms ook mensen 'opgedrongen'. Tijdens mijn studie liepen ook een paar mensen er tegenaan dat hun stagebegeleider ze niet wilde.
    Ja, en de vraag is *waarom* men geen stagiaires wil. Ik heb ook stagiaires gehad, leek me altijd erg leuk en de studenten moet immers ook de mogelijkheid geboden worden om het vak te leren.

    Maar ik werd keer op keer geconfronteerd met een erg lakse houding. Lesplanning? Op tijd aanwezig zijn? Een professionele houding? Het werk 'zien'? Vergeet het maar! Nonchalant achter de in klas hangen, SMS-en tijdens de les, een telefoontje in de les krijgen en dan naar buiten lopen, mailtjes 's avonds of ik er even voor wilde zorgen dat er een ander lokaal geregeld kon worden vanwege het gebruik van een beamer, etc etc etc. Dat heeft mij doen beslissen om voorlopig even geen stagiaires meer te nemen. Jammer voor de studenten die wél gemotiveerd zijn (en ja, die zijn er zeer zeker!), maar ja.. Misschien volgend schooljaar weer.
    .
      Redactie Sport zaterdag 6 februari 2010 @ 14:09:15 #234
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_77701902
    quote:
    Op zaterdag 6 februari 2010 14:05 schreef Baba-O-Riley het volgende:

    [..]

    Ja, en de vraag is *waarom* men geen stagiaires wil. Ik heb ook stagiaires gehad, leek me altijd erg leuk en de studenten moet immers ook de mogelijkheid geboden worden om het vak te leren.

    Maar ik werd keer op keer geconfronteerd met een erg lakse houding. Lesplanning? Op tijd aanwezig zijn? Een professionele houding? Het werk 'zien'? Vergeet het maar! Nonchalant achter de in klas hangen, SMS-en tijdens de les, een telefoontje in de les krijgen en dan naar buiten lopen, mailtjes 's avonds of ik er even voor wilde zorgen dat er een ander lokaal geregeld kon worden vanwege het gebruik van een beamer, etc etc etc. Dat heeft mij doen beslissen om voorlopig even geen stagiaires meer te nemen. Jammer voor de studenten die wél gemotiveerd zijn (en ja, die zijn er zeer zeker!), maar ja.. Misschien volgend schooljaar weer.
    Geen wonder dat ze ons niet willen. Jammer dat anderen het voor de nieuwe stagaires verpesten.
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
      zaterdag 6 februari 2010 @ 14:26:27 #235
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77702304
    Kijk, en ik ben niet iemand die na één negatieve ervaring meteen weigert. Maar ik ben het 5 á 6 keer achter elkaar tegen gekomen. Daarom even een pauze voor mij, en daarna probeer ik het wel weer..
    .
    pi_77725477
    quote:
    Op zaterdag 6 februari 2010 14:05 schreef Baba-O-Riley het volgende:

    [..]
    Nonchalant achter de in klas hangen, SMS-en tijdens de les, een telefoontje in de les krijgen en dan naar buiten lopen, mailtjes 's avonds of ik er even voor wilde zorgen dat er een ander lokaal geregeld kon worden vanwege het gebruik van een beamer, etc etc etc. Dat heeft mij doen beslissen om voorlopig even geen stagiaires meer te nemen. Jammer voor de studenten die wél gemotiveerd zijn (en ja, die zijn er zeer zeker!), maar ja.. Misschien volgend schooljaar weer.
    Dit herken ik ook wel, dus ik snap die houding van docenten inmiddels ook wel beter . Wij hebben op school nu een stagiair in de vakgroep Engels. Aardige jongen, maar die heeft ook dit soort trekjes. Wij hebben pas de open dag gehad, en dan draaien er in ons lokaal (vakgroep Nederlands) altijd een paar computers met leerlingprogramma's als Muiswerk enz. Hij kwam binnenwandelen, nota bene terwijl het enorm druk was, en ging op z'n gemak op een van die computers zitten hyven en z'n online voetbalmanagersspelletje bijwerken. Toen ik zei dat het toch wel erg raar was wat ie zat te doen, zei hij dat het inderdaad niet best was: hij dacht dat ik z'n voetbalresultaten bedoelde . Vervolgens, toen duidelijk werd dat ik wat anders bedoelde, ging hij in een soort leerlingsputtermodus met zinnetjes als 'Nouja, ik zit hier nog maar net', 'Ik ben zo klaar' en 'Wat maakt dat nou uit?'

    We hebben ook een stagiair bij Natuurkunde: die heeft de gewoonte om tíjdens de les die hij zou moeten geven te sms'en dat ie 'vandaag effe niet komt'.
      zondag 7 februari 2010 @ 14:40:48 #237
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77729760
    quote:
    Op zondag 7 februari 2010 11:47 schreef Jentin het volgende:Vervolgens, toen duidelijk werd dat ik wat anders bedoelde, ging hij in een soort leerlingsputtermodus met zinnetjes als 'Nouja, ik zit hier nog maar net', 'Ik ben zo klaar' en 'Wat maakt dat nou uit?'
    We hebben ook een stagiair bij Natuurkunde: die heeft de gewoonte om tíjdens de les die hij zou moeten geven te sms'en dat ie 'vandaag effe niet komt'.
    Dan zou ik terug SMS'en: "Je hoeft helemáál niet meer te komen". Ik denk trouwens dat ik dat bij mijn volgende negatieve stagiair(e)-ervaring ook ga doen. Een collega van mij kreeg ook een keer twee stagiaires. Op een dag stonden ze opeens plompverloren in zijn lokaal. Hij heeft ze weggestuurd.
    quote:
    Op donderdag 4 februari 2010 16:38 schreef EnGodZagDatHetGoedWas het volgende:
    Nu vraag ik me af of er hier ook docenten Tekenen/Beeldende Kunst zijn. Hetgeen wat mij het meest tegenhoudt is dat je over 30 jaar nog steeds hetzelfde doet. Ik bedoel hier niet eens mee dat een serieuze carrière ontbreekt.
    Een aantal van mijn collega's tekenen/BV heeft naast de school nog een tweede carrière lopen. Eentje van hen heeft bijvoorbeeld in Frankrijk exposities gehad, anderen geven workshops in hun eigen atelier, ontwerpen beelden voor de gemeente, hebben hun eigen stripboekjes, etc. Dus het feit dat je docent bent, wil niet zeggen dat je er naast niks meer kunt doen..
    quote:
    Het les geven zelf spreekt mij erg aan, maar het gedoe wat er allemaal bij komt kijken totaal niet. Ik had in mijn eigen middelbare school-tijd al een enorm hekel aan mentorlessen. Er werd wat informatie tussen leerling en docent uitgewisseld, wat vaak niet langer duurde dan vijf minuten, en vervolgens moest je jezelf 45 minuten vervelen.
    Dat ligt dan aan je mentor, ben ik bang. Ik zorgde altijd dat ik wat leuke dingen te doen had tijdens mijn mentorlessen, of we hadden gewoon een gezellig babbeltje als klas. Vervelen? Neuh.
    quote:
    Dat was dan net de laatste les van de de dag. Dus als je dan vervolgens vroeg waarom je niet naar huis mocht dan gaf je mentor als antwoord: ''dat zijn nou eenmaal de regels'' . God, en dan moet ik over 10 jaar misschien ook wel dat soort lessen gaan geven.
    Tuurlijk niet! Jij bepaalt toch zelf nog wat je in je lessen doet?
    quote:
    Hoe zien de lessen er in het algemeen uit? Loop je de hele tijd rond, of ga je gewoon iets voor je eigen doen en help je je leerlingen als ze langs komen.
    Dat kun je nu niet zo zwart wit stellen. Ik heb ook lessen dat leerlingen rustig zelfstandig bezig zijn en ik ook aan het werk ben, maar meestal loop ik rond en help de leerlingen als ze vragen hebben. Er zijn leerlingen die niet ten overstaan van een hele klas een vraag durven te stellen, maar als je langsloopt, durven ze vaak wel. Ligt ook een beetje aan je eigen persoontje.
    .
    pi_77733243
    Ik heb me op m'n allereerste stagedag gigantisch verslapen. Zou samen met een studiegenoot gaan die bekend was in die stad en die me dus de weg zou wijzen naar die school. Maar ik versliep me gigantisch -gebeurt anders nooit!- en kon hem niet bereiken (pre-mobiele telefoontijdperk). Toen heb ik die school gebeld dat ik later zou komen, de trein gepakt, vervolgens lopen dwalen, de weg gevraagd, uitgekomen bij een verkeerde locatie en van daaruit naar de goeie gestuurd. Ik kwam zeker drie uur te laat aan. Gelukkig was het een relaxte man die zei: "ach, dat kan ons allemaal overkomen".

    Voor de rest was ik een modelstagiaire hoor .

    Ik weet nog hoe ik voor m'n tweede stagedag een stuk of drie, vier wekkers had gezet omdat ik me per se niet nog eens wilde verslapen. Een kwartier voordat ze af zouden gaan zei mijn toenmalige vriendje: "het is kwart voor zeven, zal ik die hele kermis maar alvast uitzetten?"
    pi_77897587
    Die wekkerkermis .

    Razztwizzle, hoe is het nu met jou?
    pi_77922140


    Meldt
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
    pi_77922245
    Het mag! http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/924/
    Ziet er ouderwets uit, dat wel.
    pi_77922306
    quote:
    Op vrijdag 12 februari 2010 15:36 schreef ShadyLane het volgende:
    Het mag! http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/924/
    Ziet er ouderwets uit, dat wel.
    http://www.onzetaal.nl/advies/melduaan.php
    Daar vinden ze van niet.
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
    pi_77922335
    Verrek!
    Op die site die ik gaf blijkt na doorklikken trouwens dat ze precies hetzelfde zeggen als jouw site. Ik keek niet goed.

    [ Bericht 89% gewijzigd door ShadyLane op 12-02-2010 15:43:53 ]
      vrijdag 12 februari 2010 @ 16:38:28 #244
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_77924542
    quote:
    Op vrijdag 12 februari 2010 15:32 schreef -J-D- het volgende:
    [ afbeelding ]

    Meldt
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
      Redactie Sport vrijdag 12 februari 2010 @ 22:46:52 #245
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_77938754
    Stage was leuk

    Ik vond het wel wat apart, want een 2e klas had vandaag een toets, maar ze mogen daar gewoon praten en naast elkaar blijven zitten. Wonder boven wonder werd er niet over de toets gesproken en niet afgekeken. Dat was wel leuk om te zien.

    Verder zijn we heel vrij in wat we mogen doen. Na de vakantie gaan we een les spelling geven over de persoonsvorm tegenwoordige tijd. En we gaan een project over poëzie geven, maar dat plan moet nog even uitgewerkt worden.

    Ik heb er in ieder geval weer zin in
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
      zaterdag 13 februari 2010 @ 09:11:01 #246
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_77947384
    quote:
    Op vrijdag 12 februari 2010 22:46 schreef DeLuna het volgende:
    Stage was leuk

    Ik vond het wel wat apart, want een 2e klas had vandaag een toets, maar ze mogen daar gewoon praten en naast elkaar blijven zitten. Wonder boven wonder werd er niet over de toets gesproken en niet afgekeken. Dat was wel leuk om te zien.

    Verder zijn we heel vrij in wat we mogen doen. Na de vakantie gaan we een les spelling geven over de persoonsvorm tegenwoordige tijd. En we gaan een project over poëzie geven, maar dat plan moet nog even uitgewerkt worden.

    Ik heb er in ieder geval weer zin in
    Oh, dus je hebt inmiddels een stageplek? Goed joh! . Ook als docent Nederlands zie ik .
    Tip: meld je aan op digischool van kennisnet en vervolgens bij de community VO Nederlands. Daar vind je een leermiddelendatabase met allerlei materialen die door docenten zelf vervaardigd zijn. Ook kun je je abonneren op een mailinglist, dan krijg je ook nog wel eens interessante dingen binnen .

    Veel succes!
    Niet meer actief op Fok!
      zaterdag 13 februari 2010 @ 13:55:44 #247
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_77952833
    quote:
    Op vrijdag 12 februari 2010 22:46 schreef DeLuna het volgende:
    een 2e klas had vandaag een toets, maar ze mogen daar gewoon praten en naast elkaar blijven zitten. Wonder boven wonder werd er niet over de toets gesproken en niet afgekeken. Dat was wel leuk om te zien.
    Ik vind het wel een hele vreemde situatie!
    .
    pi_77955453
    Ik ook! En ze praten dan dus wel, maar niet over de toets? Ik kan me er niks bij voorstellen; hoe concentreren ze zich dan?

    Viking, hoe is het met die ene vervelende klas? Heeft je nieuwe aanpak nog vruchten afgeworpen?
      zaterdag 13 februari 2010 @ 18:21:06 #249
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_77960306
    Ik heb zojuist een VIL enquete "geanalyseerd".
    Er is geen soep van te maken. Er zijn 8 sectoren. Voor iedere sector is een score. Uit deze scores komen 2 waardes naar voren, de BO-waarde (Boven/Onder) en de ST-waarde (Samen/Tegen).
    Ik heb de enquete in 2 klassen afgenomen, en had BO en ST waardes die vrij dicht bij elkaar liggen. MAAR ik kreeg wel twee verschillende types: 2 en 4. Ik wil type 3 zijn, dus nu heb ik geen idee wat ik moet veranderen: precies tussen die waardes inmikken? Er staat nergens welke waardes leiden tot welk type...
    Daarbij wordt niet uitgelegd hoe de 8 sectorscores leiden tot de BO- en ST-waarde. En alleen aan de sectorscores zou ik actief iets kunnen veranderen.

    Hoe de fuck moet ik dan weten wat ik moet veranderen?
    Ik weet niet waar ik heen moet, en als ik dat wel zou weten, dan weet ik niet hoe

    O ja, deze opdracht was geschreven voor een werkgroep, en zo aangepast dat je m ook kon doen als je je eigen uitslagen nog niet had. Moet je dit lezen:
    quote:
    Analyse opdracht zonder VIL-resultaten
    Als je een anonieme uitslag hebt bestudeerd maak je een dubbelslag. Je bespreekt de uitkomsten van je analyse, maar de nabespreking betrek je ook je enigszins speculatieve, eigen verwachte uitkomst.
    Een dubbelslag Hoe kan dit nou OOIT nuttig zijn, laat staan een dubbelslag

    IVLOS

    [ Bericht 16% gewijzigd door ErikT op 13-02-2010 18:27:29 ]
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_77960785
    quote:
    Op zaterdag 13 februari 2010 18:21 schreef ErikT het volgende:
    Ik heb zojuist een VIL enquete "geanalyseerd".
    Er is geen soep van te maken. Er zijn 8 sectoren. Voor iedere sector is een score. Uit deze scores komen 2 waardes naar voren, de BO-waarde (Boven/Onder) en de ST-waarde (Samen/Tegen).
    Ik heb de enquete in 2 klassen afgenomen, en had BO en ST waardes die vrij dicht bij elkaar liggen. MAAR ik kreeg wel twee verschillende types: 2 en 4. Ik wil type 3 zijn, dus nu heb ik geen idee wat ik moet veranderen: precies tussen die waardes inmikken? Er staat nergens welke waardes leiden tot welk type...
    Daarbij wordt niet uitgelegd hoe de 8 sectorscores leiden tot de BO- en ST-waarde. En alleen aan de sectorscores zou ik actief iets kunnen veranderen.

    Hoe de fuck moet ik dan weten wat ik moet veranderen?
    Ik weet niet waar ik heen moet, en als ik dat wel zou weten, dan weet ik niet hoe

    O ja, deze opdracht was geschreven voor een werkgroep, en zo aangepast dat je m ook kon doen als je je eigen uitslagen nog niet had. Moet je dit lezen:
    [..]

    Een dubbelslag Hoe kan dit nou OOIT nuttig zijn, laat staan een dubbelslag

    IVLOS
    Ik vind persoonlijk dat je heel kort door de bocht gaat. De VIL lijkt soms ondoorgrondelijk, maar ik heb er veel aan gehad. Als eerste moet je kijken naar 3 dingen: hoe zie jij jezelf, hoe zien de leerlingen jou en hoe ziet jouw ideale docent eruit? Als alle drie de typen overeenkomen of dichtbij elkaar liggen is dat prima. Dan hoef je eigenlijk ook niet heel diep gaan analyseren, dat is bij mij toen ook verteld. Desondanks kun je ook jouw ideale docent vergelijken met het landelijke beeld. Uit mijn analyse bleek dat ik een te hoog ideaal beeld had van de 'beste docent.' Onbereikbaar.

    De scores zijn inderdaad minder makkelijk te koppelen aan een type docent. Nogmaals, het IVLOS schrikt serieus als er een groot verschil zit tussen hoe jij jezelf in die klassen ziet en hoe de leerlingen jouw zien. Is dat beeld redelijk hetzelfde, dan is het goed. Toch is het handig om de antwoorden van de leerlingen eens door te nemen. Je schrikt (en lacht) soms hoe leerlingen jou zien. Het is een stukje feedback dat je gewoon ter hand kunt nemen, soms haal je daar kleine dingen uit. Nogmaals, je moet er ook niet té serieus naar gaan kijken. En ik mag aannemen dat je de VIL in een klas hebt afgenomen die lekker loopt en een klas die minder lekker loopt? Daar schiet je bij deze test het meest mee op.

    Het IVLOS wil gewoon zien dat jij kritisch naar die uitslag hebt gekeken en er misschien 1 of misschien meerdere (kleine) leerpuntjes uit hebt gehaald. De sectoren helpen je daarbij. Het kan zijn dat in 1 sector er een verschil zit tussen jou en de kids. Aan die sector moet je gaan werken. Aan jou de kunst (en daarmee het bewijs dat je eigenhandig over je doen als docent kan nadenken...) om leerpunten op te schrijven die mogelijk kunnen helpen om dit verschil in deze sector te verkleinen. Je zit op een universiteit, dus het IVLOS ziet graag dat je ook analytisch kan nadenken.
    Het is een instrument, een van de velen, en soms biedt het je veel; kansen en soms niet. Ik heb zelf ook wel eens een soort vragenlijst gemaakt die leerlingen konden invullen. Daar kregen de leerlingen meer ruimte om hun eigen antwoorden te geven; daar krijg je weer andere resultaten uit, ander soort feedback en daardoor weer andere leermomenten.

    Lang niet alles zal goed zijn aan het IVLOS, ik heb er vorig jaar op gezeten, maar nu ik verhalen van collega's hoor die nog studeren in Rotterdam of Amsterdam knijp ik mijn handen dicht met het IVLOS. Zo slecht vind en vond ik het niet, met name de persoonlijke begeleiding van onze mentoren en vakdidactici vond ik uitmuntend. En ja, ook wij hadden veel, heel veel te klagen...
    pi_77960860
    .

    [ Bericht 99% gewijzigd door Hippos op 13-02-2010 18:40:41 ]
      zaterdag 13 februari 2010 @ 19:02:47 #252
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_77961525
    quote:
    Op zaterdag 13 februari 2010 18:37 schreef Hippos het volgende:
    Ik vind persoonlijk dat je heel kort door de bocht gaat. De VIL lijkt soms ondoorgrondelijk, maar ik heb er veel aan gehad. Als eerste moet je kijken naar 3 dingen: hoe zie jij jezelf, hoe zien de leerlingen jou en hoe ziet jouw ideale docent eruit? Als alle drie de typen overeenkomen of dichtbij elkaar liggen is dat prima. Dan hoef je eigenlijk ook niet heel diep gaan analyseren, dat is bij mij toen ook verteld. Desondanks kun je ook jouw ideale docent vergelijken met het landelijke beeld. Uit mijn analyse bleek dat ik een te hoog ideaal beeld had van de 'beste docent.' Onbereikbaar.
    Ja dat laatste blijkt bij mij ook.
    quote:
    De scores zijn inderdaad minder makkelijk te koppelen aan een type docent. Nogmaals, het IVLOS schrikt serieus als er een groot verschil zit tussen hoe jij jezelf in die klassen ziet en hoe de leerlingen jouw zien. Is dat beeld redelijk hetzelfde, dan is het goed. Toch is het handig om de antwoorden van de leerlingen eens door te nemen. Je schrikt (en lacht) soms hoe leerlingen jou zien. Het is een stukje feedback dat je gewoon ter hand kunt nemen, soms haal je daar kleine dingen uit. Nogmaals, je moet er ook niet té serieus naar gaan kijken. En ik mag aannemen dat je de VIL in een klas hebt afgenomen die lekker loopt en een klas die minder lekker loopt? Daar schiet je bij deze test het meest mee op.
    Ja, maar ze typeren mij aan de hand van cijfertjes. Dan kunnen ze toch de sleutel wel mee leveren? En daarbij de verklaring van hoe de cijfertjes eruit zijn gerold?
    Ik krijg nu: het eindresultaat, en dat moet ik zelf koppelen aan concrete acties. Hoe kan dat nou?
    quote:
    Het IVLOS wil gewoon zien dat jij kritisch naar die uitslag hebt gekeken en er misschien 1 of misschien meerdere (kleine) leerpuntjes uit hebt gehaald. De sectoren helpen je daarbij. Het kan zijn dat in 1 sector er een verschil zit tussen jou en de kids. Aan die sector moet je gaan werken. Aan jou de kunst (en daarmee het bewijs dat je eigenhandig over je doen als docent kan nadenken...) om leerpunten op te schrijven die mogelijk kunnen helpen om dit verschil in deze sector te verkleinen. Je zit op een universiteit, dus het IVLOS ziet graag dat je ook analytisch kan nadenken.
    Het is toch niet enkel belangrijk wat het verschil is tussen mij en wat de leerlingen vinden? Als we beide iets kut vinden, is het toch niet opeens goed?
    quote:
    Lang niet alles zal goed zijn aan het IVLOS, ik heb er vorig jaar op gezeten, maar nu ik verhalen van collega's hoor die nog studeren in Rotterdam of Amsterdam knijp ik mijn handen dicht met het IVLOS. Zo slecht vind en vond ik het niet, met name de persoonlijke begeleiding van onze mentoren en vakdidactici vond ik uitmuntend. En ja, ook wij hadden veel, heel veel te klagen...
    Dat het elders nog slechter is, maakt mijn mening niet anders. Ik vind het een grotendeels waardeloze opleiding. Docent is een beroep, geen half-wetenschappelijke functie.
    De wetenschappelijke basis heb ik al: ik heb gestudeerd.
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_77964121
    quote:
    Op zaterdag 13 februari 2010 19:02 schreef ErikT het volgende:

    [..]

    Ja dat laatste blijkt bij mij ook.

    Dat is toch iets dat blijkt uit de analyse. Dat kun je in ieder geval meenemen in je verwerking van de VIL. En door de schijf te bestuderen kun je heel misschien ook voor jezelf een idee krijgen waar dat 'm inzit.

    [..]

    Ja, maar ze typeren mij aan de hand van cijfertjes. Dan kunnen ze toch de sleutel wel mee leveren? En daarbij de verklaring van hoe de cijfertjes eruit zijn gerold?
    Ik krijg nu: het eindresultaat, en dat moet ik zelf koppelen aan concrete acties. Hoe kan dat nou?

    Naar wat ik altijd heb begrepen weet je aan de hand van de scores in welke sector of sectoren jij afwijkende resultaten hebt t.o.v. de leerlingen. Je kent jezelf, je houdt je portfolio bij en je hebt als het goed is duidelijke leerdoelen/punten; dan bestaat er een kans dat jij wel aanvoelt waar een bepaalde afwijkende score doorkomt. Dat hoeft natuurlijk niet. Maar dat kan wel, het is bij iedere DIO anders. Misschien op het gebied van orde houden of de pedagogische rol. Het is juist de kunst om als aankomend (universitair geschoolde) docent dit te proberen. Het systematisch en analytisch kunnen nagaan van je eigen handelen en de gevolgen daarvan. Tuurlijk heb je een punt, maar ik hoop ook dat je mijn punt een beetje begrijpt. Het is soms helaas een wazig instrument. Daarom heb ik 'm zelf proberen te doorgronden zoals je misschien merkt...maar ook ik ben maar een simpele ziel
    [..]

    Het is toch niet enkel belangrijk wat het verschil is tussen mij en wat de leerlingen vinden? Als we beide iets kut vinden, is het toch niet opeens goed?

    Wat bedoel je met allebei kut vinden? De leerlingen beoordelen jouw. Jouw handelingen en doen en laten. Wat vindt jij dan kut aan jezelf? Dat begrijp ik niet helemaal. De leerlingen zien jou als een bepaald type docent (daar hoort ook bepaalt gedrag bij zoals je bij de beschrijving vast hebt gelezen). Als dat beeld niet overeenkomt met hoe jij je in die klas ziet, dan heb je een probleem.
    [..]

    Dat het elders nog slechter is, maakt mijn mening niet anders. Ik vind het een grotendeels waardeloze opleiding. Docent is een beroep, geen half-wetenschappelijke functie.
    De wetenschappelijke basis heb ik al: ik heb gestudeerd.

    De vakkennis bedoel je? Die had ik ook. Ik deel je mening hoor, er moet en kan een boel beter, maar ik ben de opleiding met terugwerkende kracht wel gaan waarderen. En geloof me, het ergste kwam bij mij met het regelen van het diploma zelf. Wat een drama...organisatorisch een puinzooi. Ik kan hier de muur behangen met alle mailtjes over en weer.
    Wel interessant, die vraag heb ik nooit echt beantwoord gezien, in hoeverre onderscheid een eerste graad docent zich van een tweede graad docent los van de vakkennis. Ik heb wel een vermoeden...maar ik hoor er ook graag anderen eens over....
    pi_78025097
    Vandaag echt een moment. Ik was aan het uitleggen en dacht bij mezelf...'ik zit er echt totaal niet in.' Dus ik ben op een gegeven moment maar gestopt, morgen in de herkansing Baalde er een beetje van, goed voorbereid, maar ik zat er niet in. Nou ja, hopelijk morgen beter Volgensmij hadden sommige leerlingen ook zoiets van ....dit wordt 'm niet...
    Enne...plannen ze een bezoekje aan Snowworld morgen precies in lesuren, oftewel, de kans is groot dat ik in mijn blokuur uiteindelijk misschien 10 leerlingen heb...altijd fijn, uitjes onder schooltijd...

    [ Bericht 9% gewijzigd door Hippos op 15-02-2010 18:50:23 ]
    pi_78026180
    Ik moest nog aan jullie denken vandaag toen ik in de krant las dat van alle studierichtingen de universitaire lerarenopleidingen door de studenten het laagst worden gewaardeerd.

    Hippos, lekker handige organisatie vaak inderdaad . Collega's klagen hier ook elk jaar steen en been omdat de twee verste excursies van 5VWO een dag eerder vertrekken dan de andere. Op die dag zitten ze dan met 5 van de 25 leerlingen, je kunt dus niks fatsoenlijks behandelen en bovendien zijn die kinderen al in een "we gaan morgen op excursie"-mood. Maar de les laten vervallen mag niet, vanwege de onderwijstijd .
      Redactie Sport maandag 15 februari 2010 @ 19:57:34 #256
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_78028772
    quote:
    Op zaterdag 13 februari 2010 15:37 schreef Jentin het volgende:
    Ik ook! En ze praten dan dus wel, maar niet over de toets? Ik kan me er niks bij voorstellen; hoe concentreren ze zich dan?

    Viking, hoe is het met die ene vervelende klas? Heeft je nieuwe aanpak nog vruchten afgeworpen?
    Ze hadden een woorddictee. Die lerares vroeg steeds aan de leerlingen een van de geleerde woorden. Daarna kregen ze nog een blaadje met opdrachten die ze voor de rest van de toets moesten maken. Maar ze zaten nog gewoon naast elkaar. Een paar hadden hun mp3 op gezet en sommige waren nog aan het klagen over de gymles die ze hadden. Ik vond het wel apart en dit wordt zeker niet mijn manier van werken .
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
    pi_78029717
    Iemand vroeg hoe het was met mij, dus ik ga even ongegeneerd alle kritiek op 't IVLOS voorbij en val even binnen. Met mij gaat 't lichamelijk en geestelijk al weer een stuk beter. Ben niet meer benauwd, heb nog wel af en toe een wat drukkend gevoel op de borst, maar niet meer constant en niet meer elke dag. De Mensendieck therapie doet wonderen voor ademhaling , nu gaan we werken aan houding (ook voor de klas, dus fijn en praktisch). Vorige week en deze week sta ik 13 lesuren voor de klas (ipv 23), er is een aangepast rooster gemaakt, en mijn co-mentor neemt de mentor-activiteiten even waar tot aan de voorjaarsvakantie. Daarna ga ik weer helemaal aan de slag.

    Op school heeft mijn kleine instorting wel degelijk iets teweeggebracht . De sectie heeft nu de werkdruk als punt op de agenda staan, en eindelijk beginnen collega's van mij ook te opperen dat we misschien wel heel veel willen en heel veel toetsen in relatief korte tijd. Voorbeeld: Mijn 2e klas heeft in de 2e periode, die was 9 weken x 2 lessen, 8 cijfers gekregen . Twee repetities, twee SO's, een toets over een gelezen boek, een luistertoets, een leestoets en een filmproject. De andere vreemde talen gaven vijf cijfers, andere vakken zelfs soms maar vier of drie. Ik weet dat talen veel toetsen, maar onze sectie springt er echt uit wat dat betreft.

    We gaan binnenkort met de sectie Engels een middag besteden aan de lesprogramma's in de boven-en onderbouw en hoe die minder belastend en minder overlappend gemaakt kunnen worden (bijv. qua pieken in nakijkwerk als zowel VWO4, VWO5 als VWO6 een grote schrijfopdracht moet inleveren). Dit mocht jammer genoeg van de directie niet op de al geplande studiemiddag , waardoor er weer lessen voor uit moet vallen, maar goed..so be it .
    pi_78030114
    Heel goed!
    Er kan vaak veel verbeteren door eens naar die programma's te kijken. Bij ons was het in bovenbouw Nederlands jarenlang kommer en kwel, veel klachten over de werkdruk, de een na de ander werd overspannen. Toen kwam er een zakelijk iemand werken die erop hamerde dat er in dat programma gesnoeid werd. De dames sputterden aanvankelijk wat ("ze moeten dit op het examen kunnen, dus dat moeten we vaak toetsen") maar zijn nu dolbij. Ik geloof dat de hoeveelheid nakijkwerk zo ongeveer is gehalveerd!

    Mooi dat de ademhaling enzo beter gaat. En nu bijna voorjaarsvakantie, dat geeft hopelijk ook weer extra rust.
    pi_78034313
    quote:
    Op maandag 15 februari 2010 20:18 schreef Razztwizzle het volgende:
    Voorbeeld: Mijn 2e klas heeft in de 2e periode, die was 9 weken x 2 lessen, 8 cijfers gekregen . Twee repetities, twee SO's, een toets over een gelezen boek, een luistertoets, een leestoets en een filmproject. De andere vreemde talen gaven vijf cijfers, andere vakken zelfs soms maar vier of drie. Ik weet dat talen veel toetsen, maar onze sectie springt er echt uit wat dat betreft.
    Fijn dat het beter met je gaat!

    Dat aantal cijfers ! Bij ons op school is de regel: je produceert per periode (er zijn er vier, een periode beslaat ongeveer een week of 8/9) in ieder geval zoveel cijfers als het aantal uren dat je een klas per week ziet. Dat houdt in: mijn derde klassen zie ik drie uur per week, en dus moet ik per periode minstens 3 cijfers aanleveren. Meer mag natuurlijk ook, maar dat hoeft niet. Zelf zit ik er aan het einde van het jaar vaak wel boven, overigens. Dit is in ieder geval goed te doen .
    In de bovenbouw hebben we vier keer per jaar toetsweek en daarbuiten geen/amper toetsen. Het nakijkwerk buiten de toetsweken blijft beperkt (in mijn geval) tot wat schrijfopdrachten en boekverslagen.
    pi_78121792
    Ik heb vanavond een toets gemaakt voor de brugklas, en daarna een Engelse versie gemaakt voor die ene nauwelijks Nederlands sprekende leerlinge, en uiteraard in de haast met de Engels versie de Nederlandse overschreven. En er moet nog een toets nagekeken van een klas met 32 leerlingen. Dat gaat nachtwerk worden, MAAR: bijna vakantie . De gedachte dat na morgen tien dagen van "niet om zes uur hoeven opstaan" volgen houdt mij op de been.
    pi_78149819
    Het achtste uur lesgeven, zo vlak voor de vakantie...is geen pretje maar goed, vakantie! Morgen nog etentje met collega's

    Ik moet wel vanzelf werken aan het positief blijven, ik merk dat bepaalde kleine negatieve ervaringen of een klas waar 't niet lekker loopt me een beetje uit het lood brengen soms. Toevallig binnenkort weer een bijeenkomst met andere docenten waar we hierover 't gaan hebben...soms word ik een beetje moe van mezelf
    pi_78168389
    quote:
    Op donderdag 18 februari 2010 18:44 schreef Hippos het volgende:
    Ik moet wel vanzelf werken aan het positief blijven, ik merk dat bepaalde kleine negatieve ervaringen of een klas waar 't niet lekker loopt me een beetje uit het lood brengen soms.
    Dit filmpje kan helpen!
      vrijdag 19 februari 2010 @ 12:08:45 #263
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_78179075
    Ik was gisteren op een schoolfeest, en ik vind het bizar om het te zeggen, maar:
    - wat mij betreft kan alcohol beter taboe worden op schoolfeesten
    - wat is er gebeurd met de sexuele moraal?
    -> leerling (jongen) van 14 die trots verteld dat hij heel veel meisjes heeft geschuurd (dat je het doet, okee, maar het trots vertellen aan een leraar, terwijl er 4 meisjes om je heen staan?). Meisjes die vertellen dat er "echt veel ranzige foto's gemaakt zijn".
    -> meisje dat beteuterd staat te vertellen dat het echt irritant was: "allemaal jongens probeerden me te zoenen."

    WTF. Ik stond gisteren even te praten hierover met een collega (23) en ik voelde me 45...
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_78179622
    Ik weet nooit zo goed wat ik ervan moet vinden. Op mijn school is alcohol op de schoolfeesten verboden. Dat betekent dat er sowieso geen bovenbouwers meer komen, en dat sommige (gelukkig een kleine minderheid) onderbouwers vooraf 'indrinken' op een levensgevaarlijke manier. Er zijn al meerdere keren kinderen in het ziekenhuis terechtgekomen zonder uberhaupt ons feest bereikt te hebben: het ging vooraf al mis.

    Ik denk dan dat dat repressieve beleid alleen maar averechts werkt en dat we beter gewoon wel bier kunnen schenken, net als in mijn eigen schooltijd. Maar misschien zijn de tijden wel gewoon veranderd en kan wat toen kon, nu niet meer. In mijn tijd was alcoholgebruik voor bovenbouwers toegestaan, alcoholmisbruik niet (zo stond het altijd in de brieven die ouders kregen). En natuurlijk gaven bovenbouwers weleens een biertje door aan een onderbouwer, en natuurlijk gingen mensen later nog verder drinken in de stad, en natuurlijk raakten sommigen daar dan volledig lam. Maar die waren dan 16 of 17. Dat comazuipen op elfjarige leeftijd, dat speelde toen nog niet -of er moet mij veel ontgaan zijn.

    En als je toen als puber stomdronken raakte, vonden je ouders dat jouw stomme schuld en niet die van de school. De school kreeg dan geen aanklacht aan z'n broek. Nu begrijp ik heel goed dat mijn school geen druppel alcohol in het pand wil, want dan heeft het aan ons tenminste niet gelegen. Maar als dat feit dan aanleiding is om vooraf ergens een fles jenever achterover te slaan...dan is het inderdaad niet onze verantwoordelijkheid, maar het is ook niet echt een gewenste ontwikkeling natuurlijk .

    Qua seksuele moraal valt het me alleen altijd op hoe schaarsgekleed meisjes naar die feesten komen. De gemiddelde stoeipoes in een TMF-clip is er niets bij. Schuren speelt bij ons nauwelijks en ranzige foto's ook niet, misschien is dat omdat op onze feesten iedereen (zo goed als) nuchter is.

    [ Bericht 6% gewijzigd door ShadyLane op 19-02-2010 12:43:19 ]
      vrijdag 19 februari 2010 @ 12:44:46 #265
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_78180481
    Nee, repressie is waarschijnlijk niet het antwoord.
    Ach, ik zie het ook als een symptoom van een maatschappij in verval. Niet dat ik daar vrolijk van wordt, maar ja.
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
      vrijdag 19 februari 2010 @ 17:38:55 #266
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_78191840
    quote:
    Op vrijdag 19 februari 2010 12:08 schreef ErikT het volgende:
    Ik was gisteren op een schoolfeest, en ik vind het bizar om het te zeggen, maar:
    - wat mij betreft kan alcohol beter taboe worden op schoolfeesten
    - wat is er gebeurd met de sexuele moraal?
    -> leerling (jongen) van 14 die trots verteld dat hij heel veel meisjes heeft geschuurd (dat je het doet, okee, maar het trots vertellen aan een leraar, terwijl er 4 meisjes om je heen staan?). Meisjes die vertellen dat er "echt veel ranzige foto's gemaakt zijn".
    -> meisje dat beteuterd staat te vertellen dat het echt irritant was: "allemaal jongens probeerden me te zoenen."
    Komen bij mij een paar vragen bovendrijven:
    * Was er toezicht door docenten of stonden die ook quasi-popiejopie mee te doen?
    * Wie organiseerde dat feest?
    * Waren er regels wat betreft alcoholgebruik?
    Hier zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan polsbandjes voor bovenbouw en onderbouw. Een onderbouwer die alcohol drinkt verwijderen uit de zaal, of aan degene die bier aan deze onderbouwer geeft een waarschuwing geven.

    En wat dat schuren en "ranzige foto's" betreft: zie hier de verslettering van de maatschappij. Bekijk een gemiddelde Hyve-pagina maar. Hoe ranziger, hoe meer "respectjes", hoe groter de kick.
    .
      vrijdag 19 februari 2010 @ 17:46:52 #267
    44470 ErikT
    Lekker PSV!
    pi_78192083
    quote:
    Op vrijdag 19 februari 2010 17:38 schreef Baba-O-Riley het volgende:

    [..]

    Komen bij mij een paar vragen bovendrijven:
    * Was er toezicht door docenten of stonden die ook quasi-popiejopie mee te doen?
    * Wie organiseerde dat feest?
    * Waren er regels wat betreft alcoholgebruik?
    Hier zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan polsbandjes voor bovenbouw en onderbouw. Een onderbouwer die alcohol drinkt verwijderen uit de zaal, of aan degene die bier aan deze onderbouwer geeft een waarschuwing geven.

    En wat dat schuren en "ranzige foto's" betreft: zie hier de verslettering van de maatschappij. Bekijk een gemiddelde Hyve-pagina maar. Hoe ranziger, hoe meer "respectjes", hoe groter de kick.
    Organisatie vanuit de school. Ja, toezicht. Ja, polsbandjes. Geen polsbandje, wel bier? -> direct verwijderd. Blaastest voor binnenkomst.

    Ik vind die "verslettering" ook veel erger. En de gevolgen daarvan. En hoe de gevolgen daarvan versterkt worden door alcohol. Zo'n meisje dat naar huis gaat omdat allerlei jongens haar probeerden te zoenen... kom op zeg, dat is echt over de grens.

    Ik vraag me dan ook af: waar zijn de ouders? Zoals sommige grietjes erbij liepen (die van het verhaal hierboven niet)... dan denk ik: zo laat je je kind toch niet naar buiten gaan? En de jongens leren blijkbaar niet meer dat het meisje ook moet willen.
    Yeah, well, that's just, like, your opinion, man.
    3 weken sterren kijken in augustus: www.iayc.org
    pi_78562221
    Bovenstaande herken ik wel, ik denk iedereen wel. Ik was pas ook op een disco en ik voelde me net een lid van de Gestapo, ook al ben ik 24 jaar. We moesten controleren op drank en dat soort dingen. En of het toeval was weet ik niet, maar hele trossen kids gingen zich enorm verdacht gedragen rond hun kluisjes Allemaal cola eruit halen (nou ja, het was donker) maar ik voelde me net zo'n agentje. WC's controleren, plafondplaten controleren (die verschuiven ze wel eens om er bovenop drank te zetten)...en wat ik allemaal voorbij zag komen. Toch anders dan 10 jaar geleden toen ik 14-15 was. Ach ja...ik word oud
    pi_78590560
    Ik mag bijna Ik mag bijna Nog 'even' een scriptie schrijven en dan na de zomer eindelijk de praktijk in!

    Ik zit nog wel enorm te twijfelen of ik stage ga lopen of gewoon meteen een baan zoek en die als stage gebruik. Beide opties zijn mogelijk namelijk.. Heb tijdens een eerdere cursus als advies gekregen dat ik de baanvariant (mits weinig uren) wel aan zou kunnen.. Aan de ene kant lijkt het me wel fijn om meteen serieus aan de slag te kunnen, geld te verdienen, niet continue op je vingers gekeken te worden door mede-stagiaires/docenten enzo. Aan de andere kant... meteen serieus als baan voor de klas.. ook best heftig en spannend! En een hele verantwoordelijkheid.. En dan uberhaupt nog de vraag of er wel een school is die uren heeft en me aan wil nemen!

    Stage heeft natuurlijk ook voordelen, wat minder verantwoordelijkheid en wat meer mogelijkheden om uit te proberen en eens flink de mist in te gaan Ben er nog niet over uit! Mocht iemand advies hebben, graag! Ik neig nu toch naar de stage-variant. Daarbij loop je eerst drie maanden stage met z'n drieën en daarna zes maanden met z'n tweeën en ik zou na die eerste drie maanden altijd nog naar de baanvariant kunnen overstappen..
    *Kleine muisjes hebben kleine wensjes; beschuitjes met gestampte mensjes*
    pi_78778800
    Ik vond het wel fijn om 'rustig' te beginnen nog zonder echte verantwoordelijkheid. Maar in mijn tijd was het lerarentekort ook nog niet dusdanig dat je uberhaupt de keuze had tussen stage of een baan. Wij hebben nu wel diverse collega's die in het kader van hun stage al een 'echte' baan hebben. Gaat eigenlijk in alle gevallen prima, maar dat betekent niet dat het voor iedereen een goed idee is (we hebben ook weleens stagiaires waar het wat minder bij gaat). Ik denk dat deze mensen de keuze voor meteen een echte baan gemaakt hebben omdat ze inschatten dat dat wel zou gaan lukken. En die inschatting bleek te kloppen.

    Het hangt er ook vanaf hoe je er financieel voor staat . Als je het geld niet echt nodig hebt is die optie waarbij je het effe drie maanden aankijkt misschien wel aardig.
      Redactie Sport zaterdag 6 maart 2010 @ 12:53:38 #271
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_78811097
    Gisteren eindelijk voor het eerst lesgegeven. En ik was een beetje verbaasd, ik dacht dat ik in deze klas vooral moest orde houden, omdat ze in de vorige lessen best druk waren. Alleen toen ik begon met de les waren ze allemaal muisstil en deden ze braaf de opdrachten. Op 2 leerlingen na maar deze hadden daar een reden voor.

    Van mijn coach kreeg ik veel complimenten maar ook aandachtspunten, zoals door de klas lopen als ze met de opdrachten bezig zijn.
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
      zaterdag 6 maart 2010 @ 13:00:46 #272
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_78811287
    Fijn dat het goed ging, DeLuna, maar niet te snel juichen . Ze zijn even de kat uit de boom aan het kijken, maar ze zullen je ongetwijfeld nog uittesten .
    Niet meer actief op Fok!
      Redactie Sport zaterdag 6 maart 2010 @ 13:20:53 #273
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_78811791
    quote:
    Op zaterdag 6 maart 2010 13:00 schreef Viking84 het volgende:
    Fijn dat het goed ging, DeLuna, maar niet te snel juichen . Ze zijn even de kat uit de boom aan het kijken, maar ze zullen je ongetwijfeld nog uittesten .
    Ja, dat geloof ik wel.
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
    pi_79022674
    Nare ongelukken met leerlingen, huilende klasgenoten, haastig rondlopende afdelingsleiders met bezorgde blikken, sirenes, indianenverhalen, bah. Dat het allemaal maar weer goed moge komen.
    pi_79028489
    Niet zo'n strakke actie vandaan van mij, of misschien moet ik er niet teveel van wakker liggen Ik had vandaag mijn ene klasje 2x. 's ochtends een heleboel leerlingen naar voren gehaald om te laten zien hoe het met het huiswerk ervoor stond. Bij een bepaalde leerling was het niet op orde; dus daar afspraak mee gemaakt dat het de volgende les af / bij is. 's middags heb ik die klas nog een keer. Het hele uur heeft ze weinig tot niets gedaan. Zonde, want ze kan in die 25 minuutjes werken gewoon de opdrachten afmaken en daardoor geen werk in het weekend hebben. Simpel zat. Dus ik zeg, zo aan het einde van de les, "ik snap het niet helemaal. Ik vind je een beetje dom, je krijgt genoeg tijd..." en toen kreeg ik terug van d'r dat ze dat wel aan d'r ouders zou zeggen. "moet je doen, zal ik ook uitleggen waarom ik dat heb gezegd" was mijn reactie. Het kind keek me echt aan met een blik die kon doden; dus ik ben benieuwd of ik maandag die ouders kan bellen Maar goed, ik kan het uitleggen, maar echt handig was het misschien niet. Aan de andere kant erger ik me soms aan leerlingen die enorm verongelijkt kunnen doen. Daar zouden ze een Oscar voor moeten uitreiken, soms echt Oscar waardig
    pi_79028619
    Hele normale reactie, ook al kan ik je toon niet horen in dat gesprek. Ik vind het iig normaal dat je aangeeft dat het dom is om zo weinig te doen. Zij vat het alleen anders op. Ze denkt dat je haar dom vindt (over de hele linie). Tja, kwestie van interpretatie.
    I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
    So I stole a bike and asked for forgiveness.
      donderdag 11 maart 2010 @ 19:14:02 #277
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_79028687
    Haha, herkenbaar, Hippos, zulke leerlingen heb ik ook .

    Orde houden blijft een probleem, maar nu ik LiO ben en zelf een programma draai, heb ik wel het gevoel dat ik energieker ben en dus ook vastberadener om er iets van te maken. Vorige week twee leerlingen weggestuurd. De regel op onze school is dat je dan een rode brief haalt, je verhaal daarop invult, de docent zijn / haar verhaal laat invullen en dat je dan met de docent een afspraak maakt over het vervolg (bijv. tijd inhalen). Maar ja, ik ben nog relatief nieuw en mij moet je uitproberen, dus geen rode brieven gezien, hoor. Eén leerling heb ik uit de les laten halen, die heeft dus een rode brief ingevuld (maar alleen omdat ik erachteraan ging) en de ander was al weg en die komt morgen ws. zonder rode brief in de les, zodat de les meteen weer met een discussie begint. Gezellig .
    Niet meer actief op Fok!
    pi_79029227
    Ja, ik zie wel. Het is en blijft mijn probleemklasje, maar goed, ik baal ervan dat een leerling die in potentie 4H makkelijk kan halen, het gewoon eigenlijk vertikt. Zit zichzelf in de weg, nou ja, ik wacht even af.

    Vikking>> ik had dat ook, iets anders dan. Een leerling van mijn klas had ook geen brief gehaald. Ik heb toen direct zijn mentor gesproken. Ik was van plan om 'm vandaag de les te ontzeggen totdat hij een brief had gehaald (dat kun je natuurlijk ook doen); maar hij kwam met hangende pootjes binnen. Flink op z'n donder gekregen van zijn mentor en die had de ouders gebeld; dus een extra portie straf. Ik zal nog even 't geheel kortsluiten met z'n mentor; dus hij heeft mijn les uieindelijk bijgewoond en redelijk gewerkt. Het is ook een kwestie van uittesten of je de regeltjes kent, dat gaat vanzelf. In mijn LIO stage vorige jaar gebeurde dat ook. En nu weet ik 101x meer dan toen Komt vanzelf goed
      donderdag 11 maart 2010 @ 22:33:53 #279
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_79038750
    Ik stuur echt zelden nog iemand de klas uit. Wij hebben ook zo'n systeem met kaarten, maar ik heb de afgelopen 3 jaar geen een leerling meer met zo'n kaart eruit gegooid. Ik los het wel op mijn eigen manier op.
    .
      Redactie Sport donderdag 11 maart 2010 @ 22:38:41 #280
    260853 crew  DeLuna
    Luna van Pino O+
    pi_79039011
    quote:
    Op donderdag 11 maart 2010 19:09 schreef Hippos het volgende:
    Niet zo'n strakke actie vandaan van mij, of misschien moet ik er niet teveel van wakker liggen Ik had vandaag mijn ene klasje 2x. 's ochtends een heleboel leerlingen naar voren gehaald om te laten zien hoe het met het huiswerk ervoor stond. Bij een bepaalde leerling was het niet op orde; dus daar afspraak mee gemaakt dat het de volgende les af / bij is. 's middags heb ik die klas nog een keer. Het hele uur heeft ze weinig tot niets gedaan. Zonde, want ze kan in die 25 minuutjes werken gewoon de opdrachten afmaken en daardoor geen werk in het weekend hebben. Simpel zat. Dus ik zeg, zo aan het einde van de les, "ik snap het niet helemaal. Ik vind je een beetje dom, je krijgt genoeg tijd..." en toen kreeg ik terug van d'r dat ze dat wel aan d'r ouders zou zeggen. "moet je doen, zal ik ook uitleggen waarom ik dat heb gezegd" was mijn reactie. Het kind keek me echt aan met een blik die kon doden; dus ik ben benieuwd of ik maandag die ouders kan bellen Maar goed, ik kan het uitleggen, maar echt handig was het misschien niet. Aan de andere kant erger ik me soms aan leerlingen die enorm verongelijkt kunnen doen. Daar zouden ze een Oscar voor moeten uitreiken, soms echt Oscar waardig
    Misschien had je niet moeten zeggen dat je haar een beetje dom vind? Tenminste, dat leer ik hier op school altijd....
    ❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
      donderdag 11 maart 2010 @ 23:00:06 #281
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_79040114
    Ligt ook aan de manier waarop je het zegt.
    .
      vrijdag 12 maart 2010 @ 07:23:59 #282
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_79046183
    quote:
    Op donderdag 11 maart 2010 19:25 schreef Hippos het volgende:
    Ja, ik zie wel. Het is en blijft mijn probleemklasje, maar goed, ik baal ervan dat een leerling die in potentie 4H makkelijk kan halen, het gewoon eigenlijk vertikt. Zit zichzelf in de weg, nou ja, ik wacht even af.

    Vikking>> ik had dat ook, iets anders dan. Een leerling van mijn klas had ook geen brief gehaald. Ik heb toen direct zijn mentor gesproken. Ik was van plan om 'm vandaag de les te ontzeggen totdat hij een brief had gehaald (dat kun je natuurlijk ook doen); maar hij kwam met hangende pootjes binnen. Flink op z'n donder gekregen van zijn mentor en die had de ouders gebeld; dus een extra portie straf. Ik zal nog even 't geheel kortsluiten met z'n mentor; dus hij heeft mijn les uieindelijk bijgewoond en redelijk gewerkt. Het is ook een kwestie van uittesten of je de regeltjes kent, dat gaat vanzelf. In mijn LIO stage vorige jaar gebeurde dat ook. En nu weet ik 101x meer dan toen Komt vanzelf goed
    Ik moet natuurlijk wel zeker weten of het nu wel of niet is opgelost. De leerlingen zijn wel nagebleven namelijk, maar het is mij niet helemaal duidelijk of dat vanwege mijn les is, dus dat zal ik vandaag even uitzoeken.

    Ik vind trouwens niet dat je niet tegen een leerling kunt zeggen dat ze 'een beetje dom' is. Het gaat natuurlijk ook om de manier waarop je het zegt en je moet je opmerking motiveren. Duidelijk maken dat je niet de leerling dom vindt, maar zijn of haar gedrag. Hier op school zegt de vaste docent Nederlands tegen de Havo-groep ook gewoon: "Niet zulke domme opmerkingen maken. Of moet je terug naar BBL?". Dat laatste vind ik ook wel weer ver gaan.
    Niet meer actief op Fok!
      vrijdag 12 maart 2010 @ 07:25:48 #283
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_79046202
    quote:
    Op donderdag 11 maart 2010 22:33 schreef Baba-O-Riley het volgende:
    Ik stuur echt zelden nog iemand de klas uit. Wij hebben ook zo'n systeem met kaarten, maar ik heb de afgelopen 3 jaar geen een leerling meer met zo'n kaart eruit gegooid. Ik los het wel op mijn eigen manier op.
    En wat is jouw eigen manier dan? Als ik drie keer gezegd heb dat ze hun mond moeten houden, zit er weinig anders op dan ze eruit te sturen, hoor. Ik vind het zelf ook niet leuk, omdat het voor mij ook een hoop gedoe oplevert. Maar ik ga ervan uit dat het na een paar weken wel minder zal worden, omdat ze dan weten dat ik ze daadwerkelijk eruit stuur als ze zich niet gedragen.
    Niet meer actief op Fok!
    pi_79048334
    Uiteraard probeerde ik haar gedrag te benoemen. Alleen had ik misschien de zin iets anders moeten formuleren. Maar goed, ik zal het zo geen 2de keer zeggen maar andersom weet ze (waarschijnlijk) wel waar ik op doelde. Maar ik zie wel wat ik maandag op m'n bordje krijg. Misschien maak ik er voor mezelf wel een groot probleem van

    Ik stuur er ook niet heel vaak iemand uit. Als iemand echt teveel klets gaat de persoon apart zitten en desnoods strafregels schrijven of in het ergste geval mag deze persoon vertrekken. Iedereen lost het op zijn of haar manier op. Dat ontwikkel je vanzelf wel, zoveel docenten zoveel methoden.
      vrijdag 12 maart 2010 @ 14:02:38 #285
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_79059665
    Even juichen hoor!

    Vorige week had ik dus twee leerlingen eruit gestuurd en vandaag heb ik gecontroleerd of ze al een verklaring hadden ingeleverd en al waren nagebleven. Wat bleek toen: één van de twee had een valse verklaring ingeleverd met een valse handtekening van mij eronder. Toen is ze uit de klas gehaald door de opvangmedewerker, mentor erbij, boos, huilen etc. Ik was daar niet bij. Ik besloot de les 5 mins eerder te stoppen om nog even met deze twee leerlingen te praten. Ook moest deze leerling een nieuwe verklaring invullen.

    Ze kwam boos de les binnen en ik zei: "Als je zo boos blijft doen, dan kun je meteen weer vertrekken." (oh my, ik word dan ook zo kwaad hè, hebben jullie dat ook dat je dan wel kunt janken van woede?) En ze zei: "Maar ik doe niks!" Ik weer: "Je snapt wel wat ik bedoel." Vervolgens moest ik nog een paar leerlingen aan het werk zetten en verder deden ze fantastisch mee. Van tevoren had ik gezegd dat ik 15 minuten hun aandacht wilde en dat ik geen mobieltjes wilde zien.

    Even later moesten ze op de computer werken. In het half jaar dat ik ze lesgeef heb ik nog nooit niet hoeven waarschuwen dat ze niet op Hyves, YouTube etc mochten en nu heb ik dat gewoon niet één keer hoeven doen! . Een andere docent zei: Wat ben je streng! Bij mij doen ze nooit wat!

    Ik was zelf ook echt verbaasd en verrast. Aan het einde van de les nog een leuk gesprek gehad over films met dé probleemleerling.

    Ik weet ook wel hoe het komt dat het zo goed ging: eerder ging het ook wel eens goed, maar dat was dan toeval. Nu houd ik ze kort en zeg ik meteen wat ik van ze wil en wat ik niet wil. En dat helpt echt!

    .
    Niet meer actief op Fok!
    pi_79066719
    quote:
    Op vrijdag 12 maart 2010 09:30 schreef Hippos het volgende:
    Uiteraard probeerde ik haar gedrag te benoemen. Alleen had ik misschien de zin iets anders moeten formuleren. Maar goed, ik zal het zo geen 2de keer zeggen maar andersom weet ze (waarschijnlijk) wel waar ik op doelde. Maar ik zie wel wat ik maandag op m'n bordje krijg. Misschien maak ik er voor mezelf wel een groot probleem van

    Ik stuur er ook niet heel vaak iemand uit. Als iemand echt teveel klets gaat de persoon apart zitten en desnoods strafregels schrijven of in het ergste geval mag deze persoon vertrekken. Iedereen lost het op zijn of haar manier op. Dat ontwikkel je vanzelf wel, zoveel docenten zoveel methoden.
    Ik denk dat je je te druk maakt hoor Ik zeg ook wel eens iets dergelijks tegen een leerling, en de enigen die daar een probleem van maken zijn degenen die het verkeerd wíllen opvatten. Zo zie ik het althans altijd. Ik begrijp wel wat sommigen hier bedoelen met 'het gedrag benoemen en niet de persoon', maar ik geloof ook dat een goedwillende leerling dat onderscheid wel kan maken .
    Sommige leerlingen hebben volgens mij ook gewoon af en toe zo'n spiegel nodig. Ik heb bijvoorbeeld een mentorleerling die altijd klaagt over het feit dat ze het onmenselijk druk heeft, maar tegelijkertijd in de daarvoor bestemde lesuren nooit haar huiswerk maakt. Haar heb ik ook gezegd dat ik dat dom vind.

    Ik stuur er trouwens ook zelden iemand uit, omdat we bij ons ook zo'n schitterende kastjemuurprocedure hebben. Leerling wordt eruit gestuurd en moet een formulier invullen bij de de conciërge. Dat krijgt de docent dan een dag later in z'n postvak, die moet zijn kant van het verhaal erop schrijven. Dan gaat dat formulier naar de mentor en vervolgens de coördinator en dan weer terug naar de docent, met een 'gele kaart' als bijlage. Op de gele kaart staat een heel schema waarop je een straf naar keuze kan aanvinken. DIe kaart moet dan naar papa en/of mama, en ondertekend mee terug worden genomen. Daarna kan de eventuele straf afgehandeld worden.
    Dit wil zeggen: als ik een leerling met kerst uit de les zet, moet ie met pasen strafwerk komen schrijven op z'n vrije middag. Dat zal ze leren

    Viking, leuk dat het zo goed gaat!

    Edit: er schiet me nog iets te binnen over onze efficiënte strafprocedure. Ik heb één keer meegemaakt dat ik een leerling in mei de klas uit had gezet, en uiteindelijk van de coördinator te horen kreeg dat die leerling 'na de zomervakantie nog maar 'ns even een uurtje na moest blijven' .
      vrijdag 12 maart 2010 @ 16:50:41 #287
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_79067085
    quote:
    Op vrijdag 12 maart 2010 07:25 schreef Viking84 het volgende:
    En wat is jouw eigen manier dan? Als ik drie keer gezegd heb dat ze hun mond moeten houden, zit er weinig anders op dan ze eruit te sturen, hoor.
    Ik heb een dusdanige sfeer in mijn klassen gecreëerd, dat ik niet 3 keer hoef te waarschuwen. Als een leerling door mijn verhaal heen praat, dan heb ik allerlei truukjes om die leerling tot zwijgen te brengen: langzamer gaan praten, even doordringend aan kijken, de naam noemen van de leerling in je uitleg, etc. Dan zijn ze bij mij 9 van de 10 keer stil. Natuurlijk heb je altijd leerlingen die het niet helemaal begrijpen, maar die spreek ik dan expliciet nog een keertje aan.
    Ik hecht veel waarde aan een goede sfeer in mijn lokaal: ik kan de grootst mogelijke onzin met mijn klassen uithalen, maar wanneer ik het wil, wérken ze. Dat weten ze ook.

    Toen ik pas begon met lesgeven heb ik er ook leerlingen uitgesmeten hoor. Nu heb ik gewoon, door ervaring, meer handvaten en truukjes ontwikkeld om het niet meer zo ver te hoeven laten komen. Is een leerling wat vervelend, dan ga ik even met hem de gang op. Ik vraag wat er met hem aan de hand is. Ze kunnen het je vaak precies vertellen, maar je moet er wel voor open staan en die confrontatie aan durven.

    Klein voorbeeldje: leerling B. uit klas 4. Die heb ik het eerste uur. Ik zie aan hem dat er wat aan de hand is, maar ik laat het even zijn beloop gaan. Tijdens de les zit hij wat met zijn pen te spelen, geeft een bijdehand antwoord en irriteert zijn buurman. Ik zet de klas aan het werk en loop naar de leerling toe. Ik fluister dat ik even met hem wil praten. Ik ga met hem de gang op en vraag wat er aan de hand is. "Ik heb de hele nacht niet geslapen, omdat ik maar lag te piekeren. Vanmorgen had ik daardoor knallende ruzie gehad met mijn moeder" + hele uitleg. Ik praat er met hem over, en zeg dat ik begrijp dat hij een beetje uit zijn doen is. Ik voeg echter toe dat ik wél wil dat hij zich fatsoenlijk gedraagt. Hij begrijpt het - we gaan weer naar binnen en ik heb geen last meer van hem gehad.
    In de pauze komt collega 1 aan: "Wat was B weer opstandig vandaag! Ik heb hem 3 x gewaarschuwd en toen maar straf gegeven!". Collega 2 valt bij: "Bij jou ook al? Ik dacht al dat het aan het weer lag! Ik heb hem met een kaart verwijderd".

    Welke collega zijn jullie? "Ik", of "collega 1 en 2"?
    quote:
    ik ga ervan uit dat het na een paar weken wel minder zal worden, omdat ze dan weten dat ik ze daadwerkelijk eruit stuur als ze zich niet gedragen.
    Ze gedragen zich dan omdat ze anders straf krijgen. Ik heb liever dat ze zich bij mij gedragen omdat ze het gewoon fijn hebben in mijn les.
    quote:
    Op vrijdag 12 maart 2010 14:02 schreef Viking84 het volgende:
    Ze kwam boos de les binnen en ik zei: "Als je zo boos blijft doen, dan kun je meteen weer vertrekken." (oh my, ik word dan ook zo kwaad hè, hebben jullie dat ook dat je dan wel kunt janken van woede?)
    Ik heb mezelf aangeleerd om "nep-boos" te worden. Dan denkt de leerling dat je boos bent, maar zelf hou je jezelf wel onder controle. Ik ken ook gevallen waarbij collega's helemaal buiten hun vel traden van woede en dus zelf niet meer rationeel konden redeneren. Dat is ook niet goed. Ik ben trouwens zelden boos. Ik ben wel "teleurgesteld" in leerlingen. Zeg maar eens tegen een leerling dat je "teleurgesteld" in hem bent. Dát komt aan! Dat maakt veel meer indruk dan dat je zegt dat je boos op hem bent.
    quote:
    Ik weet ook wel hoe het komt dat het zo goed ging: eerder ging het ook wel eens goed, maar dat was dan toeval. Nu houd ik ze kort en zeg ik meteen wat ik van ze wil en wat ik niet wil. En dat helpt echt!
    Sjiek he!

    [ Bericht 15% gewijzigd door Baba-O-Riley op 12-03-2010 17:01:13 ]
    .
    pi_79067610
    quote:
    Op vrijdag 12 maart 2010 16:50 schreef Baba-O-Riley het volgende:
    Welke collega zijn jullie? "Ik", of "collega 1 en 2"? [/sub]
    Ik beide wel en beide niet. In bovenstaand verhaal lijkt categorie A zo duidelijk de 'goeie' te moeten voorstellen en B zo duidelijk degenen die het niet begrepen hebben, ik zou geen van die beide dingen over mezelf willen zeggen. Soms reageer ik geweldig goed op iets en echt beter dan andere collega's, soms sla ik ook finaal de plank mis. Gelukkig heb ik met de meeste klassen een dusdanige band dat ik dat laatste wel af en toe kan maken.
      vrijdag 12 maart 2010 @ 17:07:48 #289
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_79067745
    Dat van met een ll de gang op gaan is wel een goeie, Baba! Ik kan me voorstellen dat ik zoiets ook een keer zou doen. Als ik ze wegstuur, heb ik er zelf ook last van natuurlijk (moet een hoop regelen, moet zorgen dat ze hun werk inhalen etc) en vaak kun je het heel makkelijk oplossen door ze even apart te nemen. En buiten de klas zijn er ook geen andere leerlingen, dus die kunnen zich er niet mee bemoeien. PLUS: voor zover ik weet is het niet gebruikelijk bij mij op school, dus het verrassingseffect is er ook nog .
    Niet meer actief op Fok!
      vrijdag 12 maart 2010 @ 17:41:49 #290
    67746 Baba-O-Riley
    Out here in the fields
    pi_79069018
    quote:
    Op vrijdag 12 maart 2010 17:04 schreef ShadyLane het volgende:
    Ik beide wel en beide niet. In bovenstaand verhaal lijkt categorie A zo duidelijk de 'goeie' te moeten voorstellen en B zo duidelijk degenen die het niet begrepen hebben, ik zou geen van die beide dingen over mezelf willen zeggen.
    Het is gewoon een praktijkvoorbeeldje van afgelopen dinsdag.
    quote:
    Soms reageer ik geweldig goed op iets en echt beter dan andere collega's, soms sla ik ook finaal de plank mis. Gelukkig heb ik met de meeste klassen een dusdanige band dat ik dat laatste wel af en toe kan maken.
    Dat is ook toch al erg fijn
    .
    pi_79091507
    quote:
    Op vrijdag 12 maart 2010 17:04 schreef ShadyLane het volgende:

    [..]

    Ik beide wel en beide niet. In bovenstaand verhaal lijkt categorie A zo duidelijk de 'goeie' te moeten voorstellen en B zo duidelijk degenen die het niet begrepen hebben, ik zou geen van die beide dingen over mezelf willen zeggen. Soms reageer ik geweldig goed op iets en echt beter dan andere collega's, soms sla ik ook finaal de plank mis. Gelukkig heb ik met de meeste klassen een dusdanige band dat ik dat laatste wel af en toe kan maken.
    Hier sluit ik me bij aan. Het leuke van leraar zijn, is dat je niet de wijsheid in pacht hebt maar zelf ook aan het leren bent. Ik heb zeker niet de wijsheid in pacht over al mijn leerlingen. Het blijft soms een beetje aanmodderen; soms gaat het fantastisch en voel ik me geniaal, en soms voel ik me onzettend stom en machteloos. De ene leerling 'lees' je ook weer beter dan de andere leerling. Kijk, als er steeds grote klassen voor je neus zitten, dan heb je niet altijd genoeg tijd en energie om bij iedere leerling die 'niet lekker in zijn vel zit' en zich daardoor niet helemaal gedraagt zoals het hoort stil te staan. Ik signaleer dat ook vaak, maar ik kan daar niet altijd ter plekke iets mee doen.

    Ik heb klassen die ik langer dan één jaar heb en waar ik een goede en persoonlijke band mee heb opgebouwd, en daar ben ik ook die docent uit categorie A. Daarnaast geef ik maatschappijleer en geschiedenis aan bovenbouwklassen. Omdat ik nog nieuw ben op mijn school ken ik die leerlingen aan het begin van het schooljaar helemaal niet. Dat duurt ook een tijdje: het zijn klassen van 30 leerlingen van 16/17 jaar. Zij proberen mij logischerwijs in het begin uit en dan kun je volgens mij soms niet anders dan een leerling straffen (en er eventueel uitsturen). Ik doe dit wel zo min mogelijk, maar als het moet dan moet het. Dat verwachten de leerlingen overigens ook. Van de week heb ik weer een boek zitten lezen over pubers en uit alle onderzoeken blijkt dat leerlingen strenge docenten het meest waarderen (én docenten die aandacht hebben voor hun belevingswereld, maar dus wel in die combinatie: streng doch liefdevol. Zo probeer ik ook te zijn.).
    The real is always way ahead of what we can imagine.
    pi_79092061
    Inderdaad, docent zijn is iets waarin je continue (bij)leert. Elke docent heeft z'n eigen karakter en handelswijzen en is uniek en zo is het natuurlijk ook met een leerling. Ik maak elke week heel veel mooie dingen mee waar ik echt van kan genieten en maak ook dingen mee die me minder goed bevallen. Vervelende lesmomentjes met bepaalde leerlingen, voor m'n gevoel niet goed gehandeld hebben. Maar dat hoort erbij, part of the job, daar leer je weer van.

    Ik heb helaas nog geen klas gehad die ik meerdere jaren heb gehad. De kans is groot dat mijn 4VWO club en 4Havo club volgend jaar 'in handen vallen' van mijn collega. Dat is bijna zeker, maar misschien krijg ik volgend jaar 1 4T klas en die boys and girls heb ik vorig jaar gehad tijdens mijn stage en zoeken me nog steeds op.

    Ik vind het ook moeilijk om te benoemen wat een goede docent is. Die bestaat misschien ook niet omdat iedere persoon uniek is. Ik ben zelf ook nog zoekende merk ik, maar goed, ik heb straks na de zomer ook maar 2 jaar leservaring waarvan 1 jaar stage. Dus dat is misschien niet zo heel vreemd.

    Maar het is denk ik wel belangrijk om een modus te vinden om ondansk de soms mindere momenten tevreden te zijn met wat wel goed gaat. Want daar sta ik soms niet helemaal bij stil. En dat is ook bijzonder.

    Had trouwens deze week een echt 'ik-ben-trots-op-je' moment. Leerlingen bovenbouw 6V doen mee aan de biologie olympiade. Niet bedoelt eigenlijk voor 4V leerlingen, simpelweg omdat 50% van de onderwerpen in klas 4 nog niet behandeld zijn. Toch wilden er 3 leerlingen voor de grap meedoen. En jawel, 1 leerling eindigde gewoon in de middenmoot, tussen de 6V leerlingen Zij trots, klas trots en ik ook heel erg trots
    pi_79094024
    quote:
    Op vrijdag 12 maart 2010 17:07 schreef Viking84 het volgende:
    (moet een hoop regelen, moet zorgen dat ze hun werk inhalen etc)
    Jij moet een hoop regelen en zorgen dat ze hun werk inhalen? Dat lijkt me de omgekeerde wereld. Voel jij je soms niet iets té verantwoordelijk en ben jij niet iets teveel bezig met jezelf vededigen en verantwoorden? Dat is overigens redelijk typerend voor beginnende docenten. Ik had dat in het begin ook veel meer dan nu.

    Zelfde geldt trouwens ook voor Hippos en die leerling die 'het wel even tegen haar ouders zal gaan zeggen'. Ik denk dat een leerling dat ook alleen zegt tegen een docent van wie de leerling aanvoelt dat het effect heeft. Je gaat je inderdaad toch een beetje zorgen maken over maandag en die ouders etc. terwijl het zeer hoogstwaarschijnlijk een manier is om jou van je stuk te brengen, en niet meer dan dat.

    Wat ik in zo'n geval doe is: de leerling na de les laten blijven en het uitspreken. Dus duidelijk uitleggen waarom je zoiets zegt. Gewoon een 'goed gesprek' voeren waarin jij je positie als betrokken (strenge doch liefdevolle!) docent bevestigt. En de leerling aan het denken zet over het eigen gedrag.
    The real is always way ahead of what we can imagine.
    pi_79187041
    Het heeft zeker te maken met een stukje onzekerheid bij mij als zelf als redelijk onervaren docent. Dat ga ik ook steeds meer zien en ik merk dat ik ook langzamerhand een andere houding ga aannemen. Sommige opmerkingen glijden nu makkelijker van me af dan een jaar geleden. Dat heeft bij mij wat tijd nodig, maar al doende leer ik

    Over mijn leerling: ik moet morgen de ouders bellen want ze hebben geklaagd bij de mentor en na alle waarschijnlijkheid vind er binnenkort een gesprek plaats tussen mij, de leerling, de ouders en de mentor. De mentor staat achter me maar bijzonder is dat de ouders aangeven dat "dit niet
    een op zichzelf staand incident is geweest." Ik weet niet precies wat de leerling allemaal heeft lopen vertellen, maar ik volg het even niet meer. Dus ik ben nu ook heel benieuwd

    Ik hou jullie op de hoogte. Iemand tips?
    pi_79209181
    Tips?

    Volhouden dat je bedoelt dat ze dom doet, niet dom is.
    Het is ook niet slim om niet te werken tijdens de les, niet de zaken op orde te hebben.
    Ouders zullen dat niet anders zien dan jij dat ziet als ze het beste met hun kind voor hebben.
    Dat was sowieso jouw uitgangspunt: Kind weer op de rails krijgen. Blijkbaar kan ze dat zelf niet.

    Ouders moeten meewerken met de docent, komt het kind verder mee.

    Succes Hippos. Houd je vast aan een paar steekwoorden en bepaal zelf waar het gesprek naar toe leidt.
    pi_79503335
    Ik leef nog hoor...mochten sommigen zich dat afvragen.
    Er is veel gesproken de laatste week. Kort komt het er op neer dat ik vandaag een gesprek heb gehad met de mentor, ouders en de betreffende leerling. Mijn opmerking was misschien niet handig, maar de onderliggende boodschap blijft overeind. De ouders vonden de boodschap wel goed maar de verpakking niet. En daar hebben ze een punt. In het gesprek dat ik vorige week had met de leerling vertelde ze dat ze geen zin heeft in het schooljaar, ongemotiveerd heeft en het haar allemaal niets kan schelen. Ook gaf ze aan dat ze het gevoel had dat ik 'de pik op haar heb.' Ik herken dat absoluut niet, en vroeg naar concrete voorbeelden waaruit dat blijkt. Dat wist ze niet.
    Vandaag heb ik haar nogmaals duidelijk gemaakt dat als ze ergens mee zit ze altijd naar me toe kan stappen of naar de mentor of ljc-er. Nu zit ze al 3/4 jaar met dat gevoel en dat is jammer. Zelf vond ze dat ze te vaak strafwerk kreeg in verhouding met anderen. Uit mijn administratie blijkt dat niet zo te zijn, maar ik ging de discussie maar even niet aan omdat we op dat moment juist net naar de toekomst aan het kijken waren. Vandaag zei ze absoluut naar 5H te willen gaan en er voor te willen gaan knokken. Dat vond ik belangrijk om te horen en hopelijk is dat een interne motivatie die haar verder gaat brengen.
    pi_79549660
    Lijken jullie soms ook zo op je leerlingen ? Ik heb morgenochtend voor het eerst V6-SE-Mondelingen.. ik vind het doodeng want er zit een collega bij die meeschrijft en straks weet ik niets goeds te vragen of kom ik er niet achter dat leerling het boek niet heeft gelezen

    En je raadt het al, ik heb (ondanks goede voornemens) de boeken niet herlezen en zit nu met uittreksels en mijn beste herinneringen de boel weer op te vijzelen. Dat wordt nachtwerk .

    Volgend jaar toch maar eerder beginnen..
    pi_79558043
    quote:
    Op woensdag 24 maart 2010 22:05 schreef Razztwizzle het volgende:
    ik vind het doodeng want er zit een collega bij die meeschrijft en straks weet ik niets goeds te vragen of kom ik er niet achter dat leerling het boek niet heeft gelezen
    Dit vind ik ook altijd lastig! Dan denk ik dat ik vragen onder het niveau stel, of dat blijkt dat ik het boek zelf niet eens begrepen heb ofzo Mag die collega niet meedoen? Dat hij af en toe wat vragen stelt? Dan krijg jij meteen een indruk welk type vragen hij stelt etc.
    Veel succes in ieder geval!
    pi_79566588
    Ik heb dat wel bij onderwerpen waarover ik zelf niet al teveel af weet. Afgelopen periode heb ik een lessenserie in de vijfde klas gedaan over de geschiedenis van China. Daar ben ik niet erg in thuis, dus ik moest dat ook van tevoren goed bestuderen. Ondanks die voorbereiding voelde ik me toch wel onzeker af en toe. Even checken bij een collega of ik het wel op een goede manier heb uitgelegd. Maar het is natuurlijk ook wel erg leuk en inspirerend. Je bent zelf ook aan het leren.

    Bij het mondeling Geschiedenis in de zesde klas maak ik er met mijn collega juist een spel van; tijdens het stellen van de vragen gaan we bijvoorbeeld met elkaar in discussie en dan verschillen we van mening. En dan betrekken we de leerling bij dat meningsverschil (leerlingen weten nooit zo goed in hoeverre we echt serieus zijn..) en dan vragen we wat de leerling daar nou van vindt. Mijn collega begint vaak een vraag met: 'wat ik nu niet zo goed begreep van dat boek...etc. en eindigend met: "kun jij het me misschien uitleggen?". Jezelf een beetje dom voordoen, kan juist een leuke tactiek zijn bij zo'n vraaggesprek.
    The real is always way ahead of what we can imagine.
      vrijdag 26 maart 2010 @ 13:14:22 #300
    78654 Viking84
    Going, going, gone
    pi_79606397
    En wederom een topervaring! Ik postte twee weken geleden al dat het zo goed ging met m'n lastige klas. Vandaag had ik ze weer en wéér ging het goed! Ik heb de onruststoker na de les aangesproken om te zeggen dat ik vind dat hij heel goed meedoet en dat ik dat prettig vind. En toen zei hij: ik vind de lessen ook veel beter dan eerder. Veel betere uitleg, meer structuur.

    Vond het erg leuk om te horen dat hij niet toevallig in een goeie bui was .

    Ik had slechte cijfers uit te delen en dat heb ik aan het einde van de les gedaan om te voorkomen dat de les in de soep zou lopen door mopperende leerlingen. Bleek een goed idee te zijn geweest: ze hebben tien minuten kunnen protesteren en toen moesten ze door naar de volgende les. En de twee jongens met een onvoldoende hebben zelfs helemaal niet geprotesteerd.

    Nu ben ik alleen een klein beetje bang dat ze zo boos zijn over de cijfers dat ze volgende keer gaan lopen kutten . Maar dat zal wel niet.
    Niet meer actief op Fok!
    pi_79722693
    quote:
    Op vrijdag 26 maart 2010 13:14 schreef Viking84 het volgende:
    En wederom een topervaring! Ik postte twee weken geleden al dat het zo goed ging met m'n lastige klas. Vandaag had ik ze weer en wéér ging het goed! Ik heb de onruststoker na de les aangesproken om te zeggen dat ik vind dat hij heel goed meedoet en dat ik dat prettig vind. En toen zei hij: ik vind de lessen ook veel beter dan eerder. Veel betere uitleg, meer structuur.

    Vond het erg leuk om te horen dat hij niet toevallig in een goeie bui was .

    Ik had slechte cijfersslechte cijfers uit te delen en dat heb ik aan het einde van de les gedaan om te voorkomen dat de les in de soep zou lopen door mopperende leerlingen. Bleek een goed idee te zijn geweest: ze hebben tien minuten kunnen protesteren en toen moesten ze door naar de volgende les. En de [b]twee jongens met een onvoldoende[\b] hebben zelfs helemaal niet geprotesteerd.

    Nu ben ik alleen een klein beetje bang dat ze zo boos zijn over de cijfers dat ze volgende keer gaan lopen kutten . Maar dat zal wel niet.
    Twee onvoldoendes op een klas noem ik geen slechte cijfers. Ik geef wiskunde op HAVO/VWO en twee onvoldoendes op een klas is een resultaat waar ik uiterst tevreden mee ben, want doorgaans zijn het er meer.....
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')